2.8.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 194/17


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1584 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 1ης Αυγούστου 2023

σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της εγκατάστασης και της εξάπλωσης του Popillia japonica Newman και σχετικά με μέτρα για την εξάλειψη και τον περιορισμό του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού εντός ορισμένων οριοθετημένων περιοχών του εδάφους της Ένωσης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 στοιχεία δ), ε), στ), ζ), η) και θ) και το άρθρο 28 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2072 της Επιτροπής (2), στο παράρτημα II μέρος Β, καθορίζεται ο κατάλογος των ενωσιακών επιβλαβών οργανισμών καραντίνας που απαντώνται στο έδαφος της Ένωσης.

(2)

Ο Popillia japonica Newman (στο εξής: συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός) περιλαμβάνεται στον εν λόγω κατάλογο, καθώς είναι γνωστό ότι απαντά σε ορισμένα τμήματα του εδάφους της Ένωσης. Πρόκειται για πολυφάγο επιβλαβή οργανισμό που έχει αναφερθεί ότι έχει αντίκτυπο σε πολλά διαφορετικά φυτικά είδη στο έδαφος της Ένωσης.

(3)

Τα φυτά που αποτελούν τους προτιμώμενους ξενιστές του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού (στο εξής: συγκεκριμένα φυτά) θα πρέπει να καταγράφονται και να υπόκεινται σε ορισμένα μέτρα εξάλειψης ή περιορισμού, κατά περίπτωση, στις προσβεβλημένες ζώνες.

(4)

Ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός περιλαμβάνεται επίσης στο παράρτημα του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/1702 της Επιτροπής (3) ως επιβλαβής οργανισμός προτεραιότητας.

(5)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση και η εξάλειψή του στο έδαφος της Ένωσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργούν ετήσιες έρευνες επισκόπησης, χρησιμοποιώντας μεθόδους που συνάδουν με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες. Οι παγίδες αποτελούν μια σημαντική μέθοδο σύλληψης όσον αφορά τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό στο έδαφος της Ένωσης και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα. Οι ετήσιες έρευνες επισκόπησης θα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον τα φυτά που διαπιστώνεται συχνότερα ότι έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό («συγκεκριμένα φυτά»).

(6)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031, κάθε κράτος μέλος καταρτίζει και επικαιροποιεί για κάθε επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Με βάση την εμπειρία από προηγούμενες εστίες, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για την εφαρμογή του άρθρου 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εντοπισμού τυχόν ευρημάτων του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στην Ένωση.

(7)

Με σκοπό την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και την αποτροπή της εξάπλωσης του στο έδαφος της Ένωσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίζουν οριοθετημένες περιοχές οι οποίες αποτελούνται από μια προσβεβλημένη ζώνη και μια ζώνη ασφαλείας, εφαρμόζοντας εντός των εν λόγω ζωνών μέτρα εξάλειψης. Η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να είναι πλάτους τουλάχιστον 5 km πέρα από τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης, λαμβανομένης υπόψη της ικανότητας εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

(8)

Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεμονωμένων ευρημάτων του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, δεν θα πρέπει να απαιτείται ο καθορισμός οριοθετημένης περιοχής όταν ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός εξαλείφεται αμέσως και υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω φυτά προσβλήθηκαν πριν εισαχθούν στην περιοχή εντοπισμού του ευρήματος ή υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έχει επέλθει πολλαπλασιασμός του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και ότι το εύρημα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε εγκατάσταση του οργανισμού. Αυτή είναι η πλέον κατάλληλη προσέγγιση, υπό την προϋπόθεση ότι διενεργούνται έρευνες επισκόπησης με σκοπό να επιβεβαιωθεί η απουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

(9)

Σε ορισμένες περιοχές του εδάφους της Ένωσης η εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού δεν είναι πλέον εφικτή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτραπεί στα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μέτρα για τον περιορισμό του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού εντός των περιοχών αυτών, αντί για την εξάλειψή του. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουν μια προσέγγιση ενδελεχούς έρευνας επισκόπησης και περισσότερες προληπτικές ενέργειες, κυρίως όσον αφορά τον καθορισμό του μεγέθους της προσβεβλημένης ζώνης και της αντίστοιχης ζώνης ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας σε οριοθετημένες περιοχές προς περιορισμό θα πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 15 km πέρα από τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερο από τη ζώνη ασφαλείας σε οριοθετημένες περιοχές για εξάλειψη, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στο υπόλοιπο έδαφος της Ένωσης.

(10)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη κάθε οριοθετημένη περιοχή που προτίθενται να ορίσουν ή να τροποποιήσουν ως περιοχή προς περιορισμό, ώστε να παρέχεται επισκόπηση της εξάπλωσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στο έδαφος της Ένωσης. Αυτό είναι αναγκαίο για την επανεξέταση του παρόντος κανονισμού και για την επικαιροποίηση του καταλόγου των οριοθετημένων περιοχών προς περιορισμό.

(11)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή των μέτρων εξάλειψης και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στο υπόλοιπο έδαφος της Ένωσης, οι έρευνες επισκόπησης στις ζώνες ασφαλείας θα πρέπει να διενεργούνται ετησίως την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο του έτους και με επαρκή ένταση, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα των αρμόδιων αρχών να παρακολουθούν περαιτέρω τα φυτά στις προσβεβλημένες ζώνες προς περιορισμό.

(12)

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου 2023, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν το περιεχόμενο των εν λόγω σχεδίων.

(13)

Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με τη διεξαγωγή ερευνών επισκόπησης σε οριοθετημένες περιοχές με βάση τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για στατιστικά ορθές έρευνες επισκόπησης βάσει κινδύνου για τους επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς (4) θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 για τις έρευνες επισκόπησης σε οριοθετημένες περιοχές και από την 1η Ιανουαρίου 2026 για τις έρευνες επισκόπησης στο έδαφος της Ένωσης εκτός των οριοθετημένων περιοχών, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις αρμόδιες αρχές για να καταρτίσουν, να προετοιμάσουν τον σχεδιασμό και να διαθέσουν επαρκείς πόρους για τις εν λόγω έρευνες επισκόπησης.

(14)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει μέτρα για την πρόληψη της εγκατάστασης και της εξάπλωσης του Popillia japonica Newman εντός του εδάφους της Ένωσης, μέτρα για την εξάλειψή του, όταν διαπιστώνεται η παρουσία του στο εν λόγω έδαφος, και μέτρα για τον περιορισμό του, όταν η εξάλειψη δεν είναι πλέον εφικτή.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός»: Popillia japonica Newman·

2)

«φυτά-ξενιστές»: όλα τα φυτά προς φύτευση με καλλιεργητικό υπόστρωμα που προορίζεται για τη διατήρηση της ζωτικότητας των φυτών, εκτός των φυτών σε ιστοκαλλιέργεια και των υδρόβιων φυτών·

3)

«συγκεκριμένα φυτά»: τα φυτά προς φύτευση με καλλιεργητικό υπόστρωμα που προορίζεται για τη διατήρηση της ζωτικότητας των φυτών, εκτός των φυτών σε ιστοκαλλιέργεια και των υδρόβιων φυτών που παρατίθενται στο παράρτημα I·

4)

«οριοθετημένη περιοχή για περιορισμό»: περιοχή που ορίζεται στο παράρτημα II, στην οποία ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν μπορεί να εξαλειφθεί·

5)

«κάρτα έρευνας επιβλαβούς οργανισμού»: η δημοσίευση «Pest survey card on Popillia japonica (Κάρτα έρευνας επιβλαβούς οργανισμού για τον Popillia japonica)» (5) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής: Αρχή)·

6)

«Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για στατιστικά ορθές έρευνες επισκόπησης βάσει κινδύνου»: η δημοσίευση «Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για στατιστικά ορθές έρευνες επισκόπησης βάσει κινδύνου για τους επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς» της Αρχής.

Άρθρο 3

Έρευνες επισκόπησης στο έδαφος της Ένωσης εκτός των οριοθετημένων περιοχών

1.   Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ετήσιες έρευνες επισκόπησης βάσει κινδύνου για την παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού εκτός των οριοθετημένων περιοχών, στις περιοχές του εδάφους της Ένωσης στις οποίες δεν είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, αλλά θα μπορούσε να εγκατασταθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που αναφέρονται στην κάρτα έρευνας επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Ο σχεδιασμός και το σύστημα δειγματοληψίας της έρευνας επισκόπησης είναι σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για στατιστικά ορθές έρευνες επισκόπησης βάσει κινδύνου, προκειμένου να ανιχνεύεται η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε χαμηλό επίπεδο εντός του οικείου κράτους μέλους, με επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης.

3.   Οι έρευνες επισκόπησης διεξάγονται:

α)

με βάση το επίπεδο του φυτοϋγειονομικού κινδύνου·

β)

στις περιοχές κινδύνου στο ύπαιθρο, σε οπωρώνες/αμπελώνες, φυτώρια, δημόσιους χώρους, περιοχές που καλύπτονται από χόρτο, όπως αθλητικές εκτάσεις και γήπεδα γκολφ, περιοχές παρακείμενες σε αερολιμένες, λιμένες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και σε θερμοκήπια και καταστήματα ειδών κήπου, και ιδίως σε περιοχές κοντά στον άξονα του δικτύου μεταφορών που συνδέονται με περιοχές στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού·

γ)

σε κατάλληλες χρονικές περιόδους του έτους, με γνώμονα τη δυνατότητα ανίχνευσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη βιολογία του επιβλαβούς οργανισμού και την παρουσία συγκεκριμένων φυτών.

4.   Οι έρευνες επισκόπησης συνίστανται σε:

α)

παγίδευση, χρήση δολώματος για την προσέλκυση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού· και,

β)

κατά περίπτωση, μακροσκοπικές εξετάσεις των συγκεκριμένων φυτών.

Άρθρο 4

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

1.   Τα κράτη μέλη, εκτός από τα στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο 25 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, προβλέπουν στα οικεία σχέδια έκτακτης ανάγκης τα ακόλουθα:

α)

μέτρα για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, όπως ορίζεται στο άρθρο 9·

β)

ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή και τη μετακίνηση φυτών-ξενιστών εντός του εδάφους της Ένωσης, όπως ορίζεται στα παραρτήματα VII και VIII του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072·

γ)

διαδικασίες για την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκτάσεων στις οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα σε περίπτωση ανίχνευσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους, κατά περίπτωση, έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Άρθρο 5

Καθορισμός οριοθετημένων περιοχών

1.   Σε περίπτωση επίσημης επιβεβαίωσης της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, το οικείο κράτος μέλος καθορίζει, χωρίς καθυστέρηση, οριοθετημένη περιοχή, με σκοπό την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Μετά από επίσημη επιβεβαίωση της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και τον καθορισμό της οριοθετημένης περιοχής που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι αρμόδιες αρχές καθορίζουν, χωρίς καθυστέρηση, το επίπεδο της προσβολής μέσω κατάλληλων μακροσκοπικών εξετάσεων και της χρήσης παγίδων με δόλωμα για την προσέλκυση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

3.   Όταν, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών επισκόπησης που αναφέρονται στο άρθρο 7 ή τα αποτελέσματα των ερευνών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το επίπεδο προσβολής από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη την εξάλειψή του, οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή τα στοιχεία της νέας οριοθετημένης περιοχής την οποία προτίθενται να χαρακτηρίσουν ή να τροποποιήσουν ως περιοχή προς περιορισμό, προκειμένου η εν λόγω περιοχή να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των οριοθετημένων περιοχών προς περιορισμό στο παράρτημα II.

4.   Οι οριοθετημένες περιοχές αποτελούνται από τα ακόλουθα:

α)

προσβεβλημένη ζώνη, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής στην οποία έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και περιβάλλεται από περιοχή πλάτους τουλάχιστον:

i)

1 km στην περίπτωση οριοθετημένης περιοχής για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

ii)

3 km στην περίπτωση οριοθετημένης περιοχής για τον περιορισμό του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού· και

β)

ζώνη ασφαλείας πλάτους τουλάχιστον:

i)

5 km πέρα από τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης στην περίπτωση οριοθετημένης περιοχής για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

ii)

15 km πέρα από τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης στην περίπτωση οριοθετημένης περιοχής για τον περιορισμό του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

5.   Κατά τον καθορισμό της οριοθετημένης περιοχής λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές αρχές, τα βιολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, το επίπεδο της προσβολής, η συγκεκριμένη κατανομή των φυτών ξενιστών στην εν λόγω περιοχή και τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

6.   Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, λαμβάνονται μέτρα εξάλειψης σύμφωνα με το άρθρο 9 και η οριοθέτηση της προσβεβλημένης ζώνης και της ζώνης ασφαλείας επανεξετάζεται και τροποποιείται αναλόγως.

Όταν η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού έχει επιβεβαιωθεί επίσημα στη ζώνη ασφαλείας μιας οριοθετημένης περιοχής προς περιορισμό, εφαρμόζονται τα άρθρα 17 και 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 ως ότου οι αρμόδιες αρχές αξιολογήσουν το επίπεδο της εν λόγω προσβολής. Σε περίπτωση που δεν θεωρείται εφικτή η εξάλειψη, εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του παρόντος άρθρου.

7.   Εντός των οριοθετημένων περιοχών, οι αρμόδιες αρχές μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την απειλή που συνιστά ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός και σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής του εκτός των εν λόγω περιοχών.

Οι αρμόδιες αρχές διασφαλίζουν ότι το ευρύ κοινό και οι επαγγελματίες γνωρίζουν την οριοθέτηση των οριοθετημένων περιοχών.

Άρθρο 6

Παρεκκλίσεις από την υποχρέωση καθορισμού οριοθετημένων περιοχών

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 5 παράγραφος 1, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αποφασίσουν να μην καθορίσουν οριοθετημένη περιοχή εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έχει επέλθει πολλαπλασιασμός του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού· και

β)

υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι:

i)

ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός έχει εισαχθεί στην εν λόγω περιοχή με τα φυτά στα οποία εντοπίστηκε και τα φυτά αυτά προσβλήθηκαν πριν εισαχθούν στην εν λόγω περιοχή· ή

ii)

πρόκειται για μεμονωμένο εύρημα, το οποίο δεν αναμένεται να οδηγήσει σε εγκατάσταση.

2.   Όταν η αρμόδια αρχή εφαρμόζει την παρέκκλιση που προβλέπεται στην παράγραφο 1:

α)

λαμβάνει μέτρα με σκοπό την εξασφάλιση της ταχείας εξάλειψης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και τον αποκλεισμό της πιθανότητας εξάπλωσής του·

β)

αυξάνει πάραυτα τον αριθμό παγίδων και τη συχνότητα ελέγχου των παγίδων στην εν λόγω περιοχή·

γ)

εντατικοποιούν αμέσως τις μακροσκοπικές εξετάσεις για την παρουσία ενήλικων ατόμων του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και επιθεωρούν λειμώνες και έδαφος για την παρουσία προνυμφών του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε κατάλληλες χρονικές περιόδους·

δ)

κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός κύκλου ζωής του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού συν ένα επιπλέον έτος, πραγματοποιεί επισκόπηση περιοχής πλάτους τουλάχιστον 1 km γύρω από τα προσβεβλημένα φυτά ή την περιοχή στην οποία εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός, τακτικά και εντατικά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της περιόδου πτήσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

ε)

διεξάγει όσο το δυνατόν εκτενέστερη αναζήτηση της πηγής της προσβολής και διερεύνηση των οδών εισαγωγής που συνδέονται με την ανίχνευση της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

στ)

μεριμνά για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την απειλή που συνιστά ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός· και

ζ)

λαμβάνει κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, σύμφωνα με τα μέτρα εξάλειψης που περιγράφονται στο άρθρο 9.

Άρθρο 7

Ετήσιες έρευνες επισκόπησης σε οριοθετημένες περιοχές

1.   Στις οριοθετημένες περιοχές, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ετήσιες έρευνες επισκόπησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, για την ανίχνευση της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που αναφέρονται στην κάρτα έρευνας επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Ο σχεδιασμός της έρευνας επισκόπησης είναι σύμφωνος με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για στατιστικά ορθές έρευνες επισκόπησης βάσει κινδύνου και ο σχεδιασμός της έρευνας επισκόπησης και το σύστημα δειγματοληψίας που χρησιμοποιούνται για τις έρευνες εντοπισμού εγγυώνται τον εντοπισμό της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού σε επίπεδο 1 %, με επίπεδο εμπιστοσύνης τουλάχιστον 95 %.

3.   Οι ετήσιες έρευνες επισκόπησης διεξάγονται:

α)

στις προσβεβλημένες ζώνες, στην περίπτωση οριοθετημένων περιοχών για εξάλειψη·

β)

στις ζώνες ασφαλείας στις οριοθετημένες περιοχές για εξάλειψη και στις ζώνες ασφαλείας στις οριοθετημένες περιοχές προς περιορισμό·

γ)

στο ύπαιθρο, σε οπωρώνες/αμπελώνες, δάση, φυτώρια, ιδιωτικούς κήπους, δημόσιους χώρους, περιοχές που καλύπτονται από χόρτο, όπως αθλητικές εκτάσεις και γήπεδα γκολφ, περιοχές παρακείμενες σε αερολιμένες, λιμένες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και σε θερμοκήπια και καταστήματα ειδών κήπου, ιδίως σε περιοχές κοντά στον άξονα του δικτύου μεταφορών που συνδέονται με περιοχές στις οποίες δεν είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού· και

δ)

σε κατάλληλες χρονικές περιόδους του έτους, με γνώμονα τη δυνατότητα ανίχνευσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη βιολογία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και την παρουσία συγκεκριμένων φυτών.

4.   Οι ετήσιες έρευνες επισκόπησης συνίστανται σε:

α)

παγίδευση, με τη χρήση δολώματος για την προσέλκυση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στην περίπτωση επισκοπήσεων που διενεργούνται στις προσβεβλημένες ζώνες στις οριοθετημένες περιοχές για εξάλειψη·

β)

μακροσκοπικές εξετάσεις των συγκεκριμένων φυτών·

γ)

δειγματοληψία και δοκιμές εδάφους για την ανίχνευση προνυμφών του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

Άρθρο 8

Άρση της οριοθέτησης

Η οριοθέτηση μπορεί να αρθεί όταν, βάσει των ερευνών επισκόπησης που αναφέρονται στο άρθρο 7, ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός δεν ανιχνεύεται στην οριοθετημένη περιοχή για τουλάχιστον τρία συναπτά έτη.

Άρθρο 9

Μέτρα εξάλειψης

1.   Στις προσβεβλημένες ζώνες, οι αρμόδιες αρχές διασφαλίζουν ότι για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

α)

κατά των ενηλίκων του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, τουλάχιστον ένας συνδυασμός δύο μέτρων από τα ακόλουθα:

i)

σύστημα μαζικής παγίδευσης με χρήση δολωμάτων, το οποίο εξασφαλίζει την καταστροφή του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού με κατάλληλες μεθόδους·

ii)

στρατηγική προσέλκυσης και θανάτωσης·

iii)

χειρωνακτική συλλογή του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, η οποία εξασφαλίζει την καταστροφή του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού με κατάλληλες μεθόδους·

iv)

επεξεργασία των φυτών με χημικά προϊόντα·

v)

βιολογικός έλεγχος (όπως με χρήση εντομοπαθογόνων μυκήτων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου)·

vi)

κάθε άλλο μέτρο που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικό·

β)

κατά των προνυμφών του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, τουλάχιστον ένας συνδυασμός δύο μέτρων από τα ακόλουθα:

i)

κατάλληλη επεξεργασία του εδάφους όπου υπάρχουν προνύμφες του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού·

ii)

βιολογικός έλεγχος (όπως με χρήση εντομοπαθογόνων μυκήτων, εντομοπαθογόνων νηματωδών ή οποιουδήποτε άλλου μέσου αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου)·

iii)

απαγόρευση της άρδευσης λειμώνων κατά τη διάρκεια της ανάδυσης των ενηλίκων του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού από το έδαφος και κατά τη διάρκεια της περιόδου πτήσης τους·

iv)

εφαρμογή μηχανικής κατεργασίας για την καταστροφή των προνυμφών στο έδαφος σε κατάλληλες χρονικές περιόδους του έτους·

v)

τοπική καταστροφή λειμώνων που έχουν προσβληθεί σε μεγάλο βαθμό·

γ)

κατά την περίοδο πτήσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού:

i)

ειδικά μέτρα σε αερολιμένες, λιμένες και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να εξασφαλιστεί ότι ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός παραμένει εκτός αεροσκαφών, πλοίων και τρένων, βάσει ειδικών διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη· και

ii)

απαγόρευση της μετακίνησης μη επεξεργασμένων φυτικών υπολειμμάτων εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, εκτός εάν μεταφέρονται εντός κλειστών οχημάτων και αποθηκεύονται και λιπασματοποιούνται σε μονάδα εσωτερικού χώρου εκτός της προσβεβλημένης περιοχής·

δ)

απαγόρευση της διακίνησης του ανώτερου στρώματος του εδάφους και των χρησιμοποιηθέντων καλλιεργητικών υποστρωμάτων εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, εκτός εάν:

i)

έχει υποβληθεί σε κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού ή την αποτροπή της προσβολής των συγκεκριμένων φυτών· ή

ii)

πρόκειται να θαφτεί βαθιά σε χώρο υγειονομικής ταφής υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, ενώ θα μεταφέρεται εντός κλειστών οχημάτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν είναι δυνατή η εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Στις ζώνες ασφαλείας, οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι το ανώτερο στρώμα του εδάφους, τα χρησιμοποιηθέντα καλλιεργητικά υποστρώματα και τα μη επεξεργασμένα φυτικά υπολείμματα μεταφέρονται εκτός της ζώνης ασφαλείας, μόνον εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού εντός αυτών.

Άρθρο 10

Μέτρα περιορισμού

1.   Στις προσβεβλημένες ζώνες, οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα για τον περιορισμό του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού:

α)

μέτρα για τον έλεγχο της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού και για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσής του, μέσω ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

i)

σύστημα μαζικής παγίδευσης με χρήση δολωμάτων, ή χειρωνακτική συλλογή, που εξασφαλίζει την καταστροφή των συλλεχθέντων επιβλαβών οργανισμών με κατάλληλες μεθόδους, ή στρατηγική προσέλκυσης και θανάτωσης·

ii)

βιολογικός έλεγχος, όπως με χρήση εντομοπαθογόνων μυκήτων ή εντομοπαθογόνων νηματωδών·

iii)

επεξεργασία των φυτών με χημικά προϊόντα και/ή κατάλληλη επεξεργασία του εδάφους·

iv)

εφαρμογή μηχανικής κατεργασίας για την καταστροφή των προνυμφών στο έδαφος σε κατάλληλες χρονικές περιόδους του έτους·

v)

μηχανική καταστροφή βλάστησης σε περιοχές κινδύνου·

β)

κατά την περίοδο πτήσης του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού:

i)

ειδικά μέτρα σε αερολιμένες, λιμένες και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να εξασφαλιστεί ότι ο συγκεκριμένος επιβλαβής οργανισμός παραμένει εκτός αεροσκαφών, πλοίων και τρένων, βάσει ειδικών διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη· και

ii)

απαγόρευση της μετακίνησης μη επεξεργασμένων φυτικών υπολειμμάτων εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, εκτός εάν μεταφέρονται εντός κλειστών οχημάτων και αποθηκεύονται και λιπασματοποιούνται σε μονάδα εσωτερικού χώρου εκτός της προσβεβλημένης περιοχής·

γ)

απαγόρευση της διακίνησης του ανώτερου στρώματος του εδάφους και του χρησιμοποιηθέντος καλλιεργητικού υποστρώματος εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, εκτός εάν:

i)

έχει υποβληθεί σε κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού ή την αποτροπή της προσβολής των συγκεκριμένων φυτών· ή

ii)

πρόκειται να θαφτεί βαθιά σε χώρο υγειονομικής ταφής υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, μεταφερόμενο εντός κλειστών οχημάτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν είναι δυνατή η εξάπλωση του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

2.   Στις ζώνες ασφαλείας, οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι το ανώτερο στρώμα του εδάφους, τα χρησιμοποιηθέντα καλλιεργητικά υποστρώματα και τα μη επεξεργασμένα φυτικά υπολείμματα μεταφέρονται εκτός της ζώνης ασφαλείας, μόνον εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού.

Άρθρο 11

Υποβολή εκθέσεων

Έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη:

α)

έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τα αποτελέσματα των μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 5 έως 10·

β)

τα αποτελέσματα των ερευνών επισκόπησης που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 3, εκτός των οριοθετημένων περιοχών, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, χρησιμοποιώντας τα υποδείγματα που παρατίθενται στο παράρτημα I του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/1231 της Επιτροπής (6)·

γ)

τα αποτελέσματα των ερευνών επισκόπησης που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 7, στις οριοθετημένες περιοχές, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, χρησιμοποιώντας ένα από τα υποδείγματα που παρατίθενται στο παράρτημα III.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος και ημερομηνία εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 3 παράγραφος 2 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Το άρθρο 4 εφαρμόζεται από τη 1η Αυγούστου 2023.

Το άρθρο 7 παράγραφος 2 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 1η Αυγούστου 2023.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2072 της Επιτροπής, της 28ης Νοεμβρίου 2019, για τη θέσπιση ενιαίων όρων για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τα προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 690/2008 της Επιτροπής και την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/2019 της Επιτροπής (ΕΕ L 319 της 10.12.2019, σ. 1).

(3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/1702 της Επιτροπής, της 1ης Αυγούστου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μέσω της κατάρτισης του καταλόγου των επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας (ΕΕ L 260 της 11.10.2019, σ. 8).

(4)  EFSA, General guidelines for statistically sound and risk-based surveys of plant pests (Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διενέργεια ερευνών επισκόπησης για επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς με στατιστικά ορθό τρόπο και με βάση τον κίνδυνο), 8 Σεπτεμβρίου 2020, doi:10.2903/sp.efsa.2020.EN-1919.

(5)  EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), 2019. Κάρτα έρευνας επιβλαβούς οργανισμού για τον Popillia japonica. Σχετική δημοσίευση EFSA 2019:EN-1568. 22 σ. doi:10.2903/sp.efsa.2019.EN-1568.

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/1231 της Επιτροπής, της 27ης Αυγούστου 2020, όσον αφορά τον μορφότυπο και τις οδηγίες για τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων και όσον αφορά τον μορφότυπο των πολυετών προγραμμάτων επισκοπήσεων και τις πρακτικές ρυθμίσεις, όπως προβλέπονται αντιστοίχως στα άρθρα 22 και 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 280 της 28.8.2020, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ

Acer L.

Actinidia Lindley

Aesculus L.

Alcea L.

Alnus Mill.

Althaea L.

Ampelopsis A. Rich. ex Michx.

Aronia Medikus

Artemisia L.

Asparagus Tourn. ex L.

Berchemia Neck. ex DC.

Betula L.

Carpinus L.

Castanea Mill.

Clethra L.

Convolvulus L.

Corylus L.

Crategus L.

Cyperaceae Juss.

Dioscorea L.

Fallopia Lour.

Filipendula Mill.

Fragaria L.

Glycine Willd.

Hibiscus L.

Humulus L.

Hypericum Tourn. ex L.

Juglans L.

Kerria D. C.

Lagerstroemia L.

Lythrum L.

Malus Mill.

Malva Tourn. ex L.

Medicago L.

Melia L.

Morus L.

Oenothera L.

Parthenocissus Planch.

Persicaria (L.) Mill.

Phaseolus L.

Platanus L.

Poaceae Barnhart

Populus L.

Prunus L.

Pteridium Gled. ex Scop.

Pyrus L.

Quercus L.

Reynoutria Houtt.

Rheum L.

Ribes L.

Robinia L.

Rosa L.

Rubus L.

Rumex L.

Salix L.

Sassafras L. ex Nees

Smilax L.

Solanum L.

Sorbus L.

Tilia L.

Toxicodendron Mill.

Trifolium Tourn. ex L.

Ulmus L.

Urtica L.

Vaccinium L.

Vitis L.

Wisteria Nutt.

Zelkova Spach


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΣΗΜΕΙΟ 4)

1.   Ιταλία

Αριθμός/ονομασία οριοθετημένης περιοχής (ΟΠ)

Ζώνη της ΟΠ

Περιφέρεια

Δήμοι ή άλλες διοικητικές/γεωγραφικές οριοθετήσεις

1.

Προσβεβλημένη ζώνη

Lombardia

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Bergamo

Ambivere, Arzago d’Adda, Bottanuco, Brembate, Brembate di Sopra, Brignano Gera d’Adda, Calusco d’Adda, Calvenzano, Canonica d’Adda, Capriate San Gervasio, Caprino Bergamasco, Caravaggio, Carvico, Casirate d’Adda, Castel Rozzone, Chignolo d’Isola, Cisano Bergamasco, Curno, Fara Gera d’Adda, Filago, Madone, Mapello, Medolago, Misano di Gera d’Adda, Mozzo, Ponte San Pietro, Pontida, Pontirolo Nuovo, Solza, Sotto il Monte Giovanni XXIII, Suisio, Terno d’Isola, Torre de’ Busi, Treviglio, Valbrembo, Villa d’Adda.

Provincia di Como

Albavilla, Albese con Cassano, Albiolo, Alserio, Alta Valle Intelvi, Alzate Brianza, Anzano del Parco, Appiano Gentile, Arosio, Asso, Beregazzo con Figliaro, Binago, Bizzarone, Blevio, Bregnano, Brenna, Brunate, Bulgarograsso, Cabiate, Cadorago, Campione d’Italia, Cantù, Canzo, Capiago Intimiano, Carate Urio, Carbonate, Carimate, Carugo, Caslino d’Erba, Casnate con Bernate, Cassina Rizzardi, Castelmarte, Castelnuovo Bozzente, Cermenate, Cernobbio, Cirimido, Colverde, Como, Cucciago, Erba, Eupilio, Faggeto Lario, Faloppio, Fenegrò, Figino Serenza, Fino Mornasco, Grandate, Guanzate, Inverigo, Laglio, Lambrugo, Lezzeno, Limido Comasco, Lipomo, Locate Varesino, Lomazzo, Longone al Segrino, Luisago, Lurago d’Erba, Lurago Marinone, Lurate Caccivio, Mariano Comense, Maslianico, Merone, Moltrasio, Monguzzo, Montano Lucino, Montorfano, Mozzate, Nesso, Novedrate, Olgiate Comasco, Oltrona di San Mamette, Orsenigo, Pognana Lario, Ponte Lambro, Proserpio, Pusiano, Rezzago, Rodero, Ronago, Rovellasca, Rovello Porro, San Fermo della Battaglia, Senna Comasco, Solbiate con Cagno, Tavernerio, Torno, Turate, Uggiate-Trevano, Valbrona, Valmorea, Veleso, Veniano, Vertemate con Minoprio, Villa Guardia.

Provincia di Cremona

Agnadello, Bagnolo Cremasco, Capralba, Casaletto Ceredano, Chieve, Dovera, Monte Cremasco, Palazzo Pignano, Pandino, Pieranica, Quintano, Rivolta d’Adda, Sergnano, Spino d’Adda, Torlino Vimercati, Trescore Cremasco, Vaiano Cremasco, Vailate.

Provincia di Lecco

Annone di Brianza, Barzago, Barzanò, Bosisio Parini, Brivio, Bulciago, Calco, Casatenovo, Cassago Brianza, Castello di Brianza, Cernusco Lombardone, Cesana Brianza, Civate, Colle Brianza, Costa Masnaga, Cremella, Dolzago, Ello, Garbagnate Monastero, Imbersago, La Valletta Brianza, Lomagna, Merate, Missaglia, Molteno, Monte Marenzo, Montevecchia, Monticello Brianza, Nibionno, Oggiono, Olgiate Molgora, Osnago, Paderno d’Adda, Robbiate, Rogeno, Santa Maria Hoè, Sirone, Sirtori, Suello, Valmadrera, Verderio, Viganò.

Provincia di Lodi

Abbadia Cerreto, Boffalora d’Adda, Borghetto Lodigiano, Borgo San Giovanni, Brembio, Casaletto Lodigiano, Casalmaiocco, Caselle Lurani, Castiraga Vidardo, Cavenago d’Adda, Cervignano d’Adda, Comazzo, Cornegliano Laudense, Corte Palasio, Crespiatica, Galgagnano, Graffignana, Livraga, Lodi, Lodi Vecchio, Mairago, Marudo, Massalengo, Merlino, Montanaso Lombardo, Mulazzano, Ossago Lodigiano, Pieve Fissiraga, Salerano sul Lambro, San Martino in Strada, Sant’Angelo Lodigiano, Secugnago, Sordio, Tavazzano con Villavesco, Turano Lodigiano, Valera Fratta, Villanova del Sillaro, Zelo Buon Persico.

Città metropolitana di Milano

Abbiategrasso, Albairate, Arconate, Arese, Arluno, Assago, Baranzate, Bareggio, Basiano, Basiglio, Bellinzago Lombardo, Bernate Ticino, Besate, Binasco, Boffalora sopra Ticino, Bollate, Bresso, Bubbiano, Buccinasco, Buscate, Bussero, Busto Garolfo, Calvignasco, Cambiago, Canegrate, Carpiano, Carugate, Casarile, Casorezzo, Cassano d’Adda, Cassina de’ Pecchi, Cassinetta di Lugagnano, Castano Primo, Cernusco sul Naviglio, Cerro al Lambro, Cerro Maggiore, Cesano Boscone, Cesate, Cinisello Balsamo, Cisliano, Cologno Monzese, Colturano, Corbetta, Cormano, Cornaredo, Corsico, Cuggiono, Cusago, Cusano Milanino, Dairago, Dresano, Gaggiano, Garbagnate Milanese, Gessate, Gorgonzola, Grezzago, Gudo Visconti, Inveruno, Inzago, Lacchiarella, Lainate, Legnano, Liscate, Locate di Triulzi, Magenta, Magnago, Marcallo con Casone, Masate, Mediglia, Melegnano, Melzo, Mesero, Milano, Morimondo, Motta Visconti, Nerviano, Nosate, Novate Milanese, Noviglio, Opera, Ossona, Ozzero, Paderno Dugnano, Pantigliate, Parabiago, Paullo, Pero, Peschiera Borromeo, Pessano con Bornago, Pieve Emanuele, Pioltello, Pogliano Milanese, Pozzo d’Adda, Pozzuolo Martesana, Pregnana Milanese, Rescaldina, Rho, Robecchetto con Induno, Robecco sul Naviglio, Rodano, Rosate, Rozzano, San Colombano al Lambro, San Donato Milanese, San Giorgio su Legnano, San Giuliano Milanese, San Vittore Olona, San Zenone al Lambro, Santo Stefano Ticino, Sedriano, Segrate, Senago, Sesto San Giovanni, Settala, Settimo Milanese, Solaro, Trezzano Rosa, Trezzano sul Naviglio, Trezzo sull’Adda, Tribiano, Truccazzano, Turbigo, Vanzaghello, Vanzago, Vaprio d’Adda, Vermezzo con Zelo, Vernate, Vignate, Villa Cortese, Vimodrone, Vittuone, Vizzolo Predabissi, Zibido San Giacomo.

Provincia di Monza e della Brianza

Agrate Brianza, Aicurzio, Albiate, Arcore, Barlassina, Bellusco, Bernareggio, Besana in Brianza, Biassono, Bovisio-Masciago, Briosco, Brugherio, Burago di Molgora, Busnago, Camparada, Caponago, Carate Brianza, Carnate, Cavenago di Brianza, Ceriano Laghetto, Cesano Maderno, Cogliate, Concorezzo, Cornate d’Adda, Correzzana, Desio, Giussano, Lazzate, Lentate sul Seveso, Lesmo, Limbiate, Lissone, Macherio, MEDA, Mezzago, Misinto, Monza, Muggiò, Nova Milanese, Ornago, Renate, Roncello, Ronco Briantino, Seregno, Seveso, Sovico, Sulbiate, Triuggio, Usmate Velate, Varedo, Vedano al Lambro, Veduggio con Colzano, Verano Brianza, Villasanta, Vimercate.

Provincia di Pavia

Alagna, Albaredo Arnaboldi, Albonese, Albuzzano, Arena Po, Badia Pavese, Bagnaria, Barbianello, Bascapè, Bastida Pancarana, Battuda, Belgioioso, Bereguardo, Borgarello, Borgo Priolo, Borgo San Siro, Borgoratto Mormorolo, Bornasco, Bosnasco, Breme, Bressana Bottarone, Broni, Calvignano, Campospinoso, Candia Lomellina, Canneto Pavese, Carbonara al Ticino, Casanova Lonati, Casatisma, Casei Gerola, Casorate Primo, Cassolnovo, Castana, Casteggio, Castelletto di Branduzzo, Castello d’Agogna, Castelnovetto, Cava Manara, Cecima, Ceranova, Ceretto Lomellina, Cergnago, Certosa di Pavia, Cervesina, Chignolo Po, Cigognola, Cilavegna, Codevilla, Colli Verdi, Confienza, Copiano, Corana, Cornale e Bastida, Corteolona e Genzone, Corvino San Quirico, Costa de’ Nobili, Cozzo, Cura Carpignano, Dorno, Ferrera Erbognone, Filighera, Fortunago, Frascarolo, Galliavola, Gambarana, Gambolò, Garlasco, Gerenzago, Giussago, Godiasco Salice Terme, Golferenzo, Gravellona Lomellina, Gropello Cairoli, Inverno e Monteleone, Landriano, Langosco, Lardirago, Linarolo, Lirio, Lomello, Lungavilla, Magherno, Marcignago, Marzano, Mede, Mezzana Bigli, Mezzana Rabattone, Mezzanino, Miradolo Terme, Montalto Pavese, Montebello della Battaglia, Montecalvo Versiggia, Montescano, Montesegale, Montù Beccaria, Mornico Losana, Mortara, Nicorvo, Olevano di Lomellina, Oliva Gessi, Ottobiano, Palestro, Pancarana, Parona, Pavia, Pietra de’ Giorgi, Pieve Albignola, Pieve del Cairo, Pieve Porto Morone, Pinarolo Po, Pizzale, Ponte Nizza, Portalbera, Rea, Redavalle, Retorbido, Rivanazzano Terme, Robbio, Robecco Pavese, Rocca de’ Giorgi, Rocca Susella, Rognano, Roncaro, Rosasco, Rovescala, San Cipriano Po, San Damiano al Colle, San Genesio ed Uniti, San Giorgio di Lomellina, San Martino Siccomario, San Zenone al Po, Sannazzaro de’ Burgondi, Sant’Alessio con Vialone, Sant’Angelo Lomellina, Santa Cristina e Bissone, Santa Giuletta, Santa Maria della Versa, Sartirana Lomellina, Scaldasole, Semiana, Silvano Pietra, Siziano, Sommo, Spessa, Stradella, Suardi, Torrazza Coste, Torre Beretti e Castellaro, Torre d’Arese, Torre d’Isola, Torre de’ Negri, Torrevecchia Pia, Torricella Verzate, Travacò Siccomario, Trivolzio, Tromello, Trovo, Val di Nizza, Valeggio, Valle Lomellina, Valle Salimbene, Varzi, Velezzo Lomellina, Vellezzo Bellini, Verretto, Verrua Po, Vidigulfo, Vigevano, Villa Biscossi, Villanova d’Ardenghi, Villanterio, Vistarino, Voghera, Volpara, Zavattarello, Zeccone, Zeme, Zenevredo, Zerbo, Zerbolò, Zinasco.

Provincia di Varese

Agra, Albizzate, Angera, Arcisate, Arsago Seprio, Azzate, Azzio, Barasso, Bardello, Bedero Valcuvia, Besano, Besnate, Besozzo, Biandronno, Bisuschio, Bodio Lomnago, Brebbia, Bregano, Brenta, Brezzo di Bedero, Brinzio, Brissago-Valtravaglia, Brunello, Brusimpiano, Buguggiate, Busto Arsizio, Cadegliano-Viconago, Cadrezzate con Osmate, Cairate, Cantello, Caravate, Cardano al Campo, Carnago, Caronno Pertusella, Caronno Varesino, Casale Litta, Casalzuigno, Casciago, Casorate Sempione, Cassano Magnago, Cassano Valcuvia, Castellanza, Castello Cabiaglio, Castelseprio, Castelveccana, Castiglione Olona, Castronno, Cavaria con Premezzo, Cazzago Brabbia, Cislago, Cittiglio, Clivio, Cocquio-Trevisago, Comabbio, Comerio, Cremenaga, Crosio della Valle, Cuasso al Monte, Cugliate-Fabiasco, Cunardo, Curiglia con Monteviasco, Cuveglio, Cuvio, Daverio, Dumenza, Duno, Fagnano Olona, Ferno, Ferrera di Varese, Gallarate, Galliate Lombardo, Gavirate, Gazzada Schianno, Gemonio, Gerenzano, Germignaga, Golasecca, Gorla Maggiore, Gorla Minore, Gornate Olona, Grantola, Inarzo, Induno Olona, Ispra, Jerago con Orago, Lavena Ponte Tresa, Laveno-Mombello, Leggiuno, Lonate Ceppino, Lonate Pozzolo, Lozza, Luino, Luvinate, Maccagno con Pino e Veddasca, Malgesso, Malnate, Marchirolo, Marnate, Marzio, Masciago Primo, Mercallo, Mesenzana, Montegrino Valtravaglia, Monvalle, Morazzone, Mornago, Oggiona con Santo Stefano, Olgiate Olona, Origgio, Orino, Porto Ceresio, Porto Valtravaglia, Rancio Valcuvia, Ranco, Saltrio, Samarate, Sangiano, Saronno, Sesto Calende, Solbiate Arno, Solbiate Olona, Somma Lombardo, Sumirago, Taino, Ternate, Tradate, Travedona-Monate, Tronzano Lago Maggiore, Uboldo, Valganna, Varano Borghi, Varese, Vedano Olona, Venegono Inferiore, Venegono Superiore, Vergiate, Viggiù, Vizzola Ticino.

Piemonte

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Alessandria

Alessandria, Alfiano Natta, Alluvioni Piovera, Altavilla Monferrato, Alzano Scrivia, Avolasca, Balzola, Bassignana, Bergamasco, Berzano di Tortona, Borgo San Martino, Borgoratto Alessandrino, Bosco Marengo, Bozzole, Brignano-Frascata, Camagna Monferrato, Camino, Carbonara Scrivia, Carentino, Casal Cermelli, Casale Monferrato, Casalnoceto, Casasco, Castellar Guidobono, Castellazzo Bormida, Castelletto Merli, Castelletto Monferrato, Castelnuovo Scrivia, Cella Monte, Cereseto, Cerreto Grue, Cerrina Monferrato, Coniolo, Conzano, Felizzano, Frassinello Monferrato, Frassineto Po, Frugarolo, Fubine Monferrato, Gabiano, Giarole, Gremiasco, Guazzora, Isola Sant’Antonio, Lu e Cuccaro Monferrato, Masio, Mirabello Monferrato, Molino dei Torti, Mombello Monferrato, Momperone, Moncestino, Monleale, Montecastello, Montegioco, Montemarzino, Morano sul Po, Murisengo, Occimiano, Odalengo Grande, Odalengo Piccolo, Olivola, Ottiglio, Oviglio, Ozzano Monferrato, Pecetto di Valenza, Pietra Marazzi, Pomaro Monferrato, Pontecurone, Pontestura, Ponzano Monferrato, Pozzol Groppo, Pozzolo Formigaro, Quargnento, Quattordio, Rivarone, Rosignano Monferrato, Sala Monferrato, Sale, San Giorgio Monferrato, San Salvatore Monferrato, Sarezzano, Serralunga di Crea, Solero, Solonghello, Spineto Scrivia, Terruggia, Ticineto, Tortona, Treville, Valenza, Valmacca, Vignale Monferrato, Viguzzolo, Villadeati, Villamiroglio, Villanova Monferrato, Villaromagnano, Volpedo, Volpeglino.

Provincia di Asti

Asti, Calliano, Casorzo, Castagnole Monferrato, Castell’Alfero, Castello di Annone, Chiusano d’Asti, Corsione, Cossombrato, Frinco, Grana, Grazzano Badoglio, Moncalvo, Montemagno, Penango, Portacomaro, Refrancore, Robella, Scurzolengo, Tonco, Viarigi, Villa San Secondo.

Provincia di Biella

Ailoche, Andorno Micca, Benna, Biella, Bioglio, Borriana, Brusnengo, Callabiana, Camandona, Camburzano, Campiglia Cervo, Candelo, Caprile, Casapinta, Castelletto Cervo, Cavaglià, Cerrione, Coggiola, Cossato, Crevacuore, Curino, Donato, Dorzano, Gaglianico, Gifflenga, Graglia, Lessona, Magnano, Massazza, Masserano, Mezzana Mortigliengo, Miagliano, Mongrando, Mottalciata, Muzzano, Netro, Occhieppo Inferiore, Occhieppo Superiore, Pettinengo, Piatto, Piedicavallo, Pollone, Ponderano, Portula, Pralungo, Pray, Quaregna Cerreto, Ronco Biellese, Roppolo, Rosazza, Sagliano Micca, Sala Biellese, Salussola, Sandigliano, Sordevolo, Sostegno, Strona, Tavigliano, Ternengo, Tollegno, Torrazzo, Valdengo, Valdilana, Vallanzengo, Valle San Nicolao, Veglio, Verrone, Vigliano Biellese, Villa del Bosco, Villanova Biellese, Viverone, Zimone, Zubiena, Zumaglia.

Provincia di Novara

Agrate Conturbia, Ameno, Armeno, Arona, Barengo, Bellinzago Novarese, Biandrate, Boca, Bogogno, Bolzano Novarese, Borgo Ticino, Borgolavezzaro, Borgomanero, Briga Novarese, Briona, Caltignaga, Cameri, Carpignano Sesia, Casalbeltrame, Casaleggio Novara, Casalino, Casalvolone, Castellazzo Novarese, Castelletto sopra Ticino, Cavaglietto, Cavaglio d’Agogna, Cavallirio, Cerano, Colazza, Comignago, Cressa, Cureggio, Divignano, Dormelletto, Fara Novarese, Fontaneto d’Agogna, Galliate, Garbagna Novarese, Gargallo, Gattico-Veruno, Ghemme, Gozzano, Granozzo con Monticello, Grignasco, Invorio, Landiona, Lesa, Maggiora, Mandello Vitta, Marano Ticino, Massino Visconti, Meina, Mezzomerico, Miasino, Momo, Nebbiuno, Nibbiola, Novara, Oleggio, Oleggio Castello, Orta San Giulio, Paruzzaro, Pella, Pettenasco, Pisano, Pogno, Pombia, Prato Sesia, Recetto, Romagnano Sesia, Romentino, San Maurizio d’Opaglio, San Nazzaro Sesia, San Pietro Mosezzo, Sillavengo, Sizzano, Soriso, Sozzago, Suno, Terdobbiate, Tornaco, Trecate, Vaprio d’Agogna, Varallo Pombia, Vespolate, Vicolungo, Vinzaglio.

Città metropolitana di Torino

Albiano d’Ivrea, Andrate, Azeglio, Banchette, Barone Canavese, Bollengo, Borgofranco d’Ivrea, Borgomasino, Brandizzo, Brozolo, Brusasco, Burolo, Caluso, Candia Canavese, Caravino, Carema, Cascinette d’Ivrea, Castiglione Torinese, Cavagnolo, Chiaverano, Chivasso, Colleretto Giacosa, Cossano Canavese, Fiorano Canavese, Foglizzo, Gassino Torinese, Ivrea, Leinì, Lessolo, Loranzé, Maglione, Mappano, Mazzé, Mercenasco, Montalto Dora, Montanaro, Monteu da Po, Nomaglio, Orio Canavese, Palazzo Canavese, Parella, Pavone Canavese, Piverone, Quassolo, Quincinetto, Romano Canavese, Rondissone, Salerano Canavese, Samone, San Benigno Canavese, San Mauro Torinese, San Raffaele Cimena, Scarmagno, Sciolze, Settimo Rottaro, Settimo Torinese, Settimo Vittone, Strambino, Tavagnasco, Torrazza Piemonte, Verolengo, Verrua Savoia, Vestigné, Villareggia, Vische, Volpiano.

Provincia del Verbano-Cusio-Ossola

Anzola d’Ossola, Arizzano, Arola, Baveno, Bee, Belgirate, Beura-Cardezza, Brovello-Carpugnino, Cambiasca, Cannero Riviera, Casale Corte Cerro, Cesara, Cossogno, Crevoladossola, Crodo, Domodossola, Germagno, Ghiffa, Gignese, Gravellona Toce, Loreglia, Madonna del Sasso, Massiola, Mergozzo, Miazzina, Nonio, Oggebbio, Omegna, Ornavasso, Pieve Vergonte, Premeno, Premosello-Chiovenda, Quarna Sopra, Quarna Sotto, San Bernardino Verbano, Stresa, Trontano, Valstrona, Verbania, Vignone, Vogogna.

Provincia di Vercelli

Albano Vercellese, Alice Castello, Arborio, Asigliano Vercellese, Balmuccia, Balocco, Bianzè, Borgo d’Ale, Borgo Vercelli, Borgosesia, Buronzo, Caresana, Caresanablot, Carisio, Casanova Elvo, Cellio con Breia, Cervatto, Cigliano, Civiasco, Collobiano, Costanzana, Cravagliana, Crescentino, Crova, Desana, Fobello, Fontanetto Po, Formigliana, Gattinara, Ghislarengo, Greggio, Guardabosone, Lamporo, Lenta, Lignana, Livorno Ferraris, Lozzolo, Moncrivello, Motta de’ Conti, Olcenengo, Oldenico, Palazzolo Vercellese, Pertengo, Pezzana, Pila, Piode, Postua, Prarolo, Quarona, Quinto Vercellese, Rassa, Rimella, Rive, Roasio, Ronsecco, Rossa, Rovasenda, Salasco, Sali Vercellese, Saluggia, San Germano Vercellese, San Giacomo Vercellese, Santhià, Scopa, Scopello, Serravalle Sesia, Stroppiana, Tricerro, Trino, Tronzano Vercellese, Valduggia, Varallo, Vercelli, Villarboit, Villata, Vocca.

Emilia-Romagna

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Piacenza

Alta Val Tidone, Borgonovo Val Tidone, Castel San Giovanni, Ziano Piacentino.

Valle d’Aosta

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Aosta

Arnad, Brissogne, Donnas, Montjovet, Pollein, Quart, Saint-Christophe, Verrès.

Ζώνη ασφαλείας

Lombardia

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Bergamo

Albano Sant’Alessandro, Albino, Algua, Almè, Almenno San Bartolomeo, Almenno San Salvatore, Alzano Lombardo, Antegnate, Arcene, Aviatico, Azzano San Paolo, Bagnatica, Barbata, Bariano, Barzana, Bedulita, Berbenno, Bergamo, Blello, Bolgare, Boltiere, Bonate Sopra, Bonate Sotto, Bracca, Brumano, Brusaporto, Calcinate, Calcio, Capizzone, Carobbio degli Angeli, Cavernago, Cenate Sopra, Cenate Sotto, Chiuduno, Ciserano, Cividate al Piano, Cologno al Serio, Comun Nuovo, Corna Imagna, Cortenuova, Costa di Mezzate, Costa Serina, Costa Valle Imagna, Covo, Dalmine, Fara Olivana con Sola, Fontanella, Fornovo San Giovanni, Fuipiano Valle Imagna, Ghisalba, Gorlago, Gorle, Grassobbio, Isso, Lallio, Levate, Locatello, Lurano, Martinengo, Montello, Morengo, Mornico al Serio, Mozzanica, Nembro, Orio al Serio, Osio Sopra, Osio Sotto, Pagazzano, Paladina, Palazzago, Palosco, Pedrengo, Pognano, Ponteranica, Pradalunga, Presezzo, Pumenengo, Ranica, Romano di Lombardia, Roncola, Rota d’Imagna, San Giovanni Bianco, San Paolo d’Argon, San Pellegrino Terme, Sant’Omobono Terme, Scanzorosciate, Sedrina, Selvino, Seriate, Sorisole, Spirano, Stezzano, Strozza, Taleggio, Telgate, Torre Boldone, Torre de’ Roveri, Torre Pallavicina, Treviolo, Ubiale Clanezzo, Urgnano, Val Brembilla, Vedeseta, Verdellino, Verdello, Villa d’Almè, Villa di Serio, Zanica, Zogno.

Provincia di Brescia

Palazzolo sull’Oglio, Pontoglio, Roccafranca, Rudiano, Urago d’Oglio.

Provincia di Como

Argegno, Barni, Bellagio, Bene Lario, Blessagno, Brienno, Caglio, Carlazzo, Cavargna, Centro Valle Intelvi, Cerano d’Intelvi, Claino con Osteno, Colonno, Corrido, Cremia, Cusino, Dizzasco, Garzeno, Grandola ed Uniti, Griante, Laino, Lasnigo, Magreglio, Menaggio, Pianello del Lario, Pigra, Plesio, Ponna, Porlezza, Sala Comacina, San Bartolomeo Val Cavargna, San Nazzaro Val Cavargna, San Siro, Schignano, Sormano, Tremezzina, Val Rezzo, Valsolda, Zelbio.

Provincia di Cremona

Camisano, Campagnola Cremasca, Capergnanica, Cappella Cantone, Casale Cremasco-Vidolasco, Casaletto di Sopra, Casaletto Vaprio, Castel Gabbiano, Castelleone, Credera Rubbiano, Crema, Cremosano, Cumignano sul Naviglio, Fiesco, Formigara, Genivolta, Gombito, Grumello Cremonese ed Uniti, Izano, Madignano, Montodine, Moscazzano, Offanengo, Pianengo, Pizzighettone, Ricengo, Ripalta Arpina, Ripalta Cremasca, Ripalta Guerina, Romanengo, Salvirola, San Bassano, Soncino, Soresina, Ticengo, Trigolo.

Provincia di Lecco

Abbadia Lariana, Airuno, Ballabio, Barzio, Bellano, Calolziocorte, Carenno, Casargo, Cassina Valsassina, Cortenova, Crandola Valsassina, Cremeno, Dervio, Erve, Esino Lario, Galbiate, Garlate, Introbio, Lecco, Lierna, Malgrate, Mandello del Lario, Margno, Moggio, Morterone, Olginate, Oliveto Lario, Parlasco, Pasturo, Perledo, Pescate, Primaluna, Taceno, Valgreghentino, Varenna, Vercurago.

Provincia di Lodi

Bertonico, Casalpusterlengo, Castelgerundo, Castiglione d’Adda, Codogno, Corno Giovine, Cornovecchio, Fombio, Guardamiglio, Maleo, Orio Litta, Ospedaletto Lodigiano, San Fiorano, San Rocco al Porto, Santo Stefano Lodigiano, Senna Lodigiana, Somaglia, Terranova dei Passerini.

Provincia di Pavia

Brallo di Pregola, Menconico, Monticelli Pavese, Romagnese, Santa Margherita di Staffora.

Piemonte

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Alessandria

Acqui Terme, Albera Ligure, Alice Bel Colle, Arquata Scrivia, Basaluzzo, Bistagno, Borghetto di Borbera, Cabella Ligure, Cantalupo Ligure, Capriata d’Orba, Carezzano, Carpeneto, Carrega Ligure, Carrosio, Cassano Spinola, Cassine, Castellania Coppi, Castelletto d’Orba, Castelnuovo Bormida, Castelspina, Costa Vescovato, Dernice, Fabbrica Curone, Francavilla Bisio, Frascaro, Fresonara, Gamalero, Garbagna, Gavi, Grondona, Mongiardino Ligure, Montacuto, Montaldeo, Montaldo Bormida, Morsasco, Novi Ligure, Orsara Bormida, Paderna, Parodi Ligure, Pasturana, Predosa, Ricaldone, Rivalta Bormida, Rocca Grimalda, Roccaforte Ligure, Rocchetta Ligure, San Cristoforo, San Sebastiano Curone, Sant’Agata Fossili, Sardigliano, Serravalle Scrivia, Sezzadio, Silvano d’Orba, Stazzano, Strevi, Tassarolo, Terzo, Trisobbio, Vignole Borbera, Villalvernia, Visone.

Provincia di Asti

Agliano Terme, Albugnano, Antignano, Aramengo, Azzano d’Asti, Baldichieri d’Asti, Belveglio, Berzano di San Pietro, Bruno, Buttigliera d’Asti, Calamandrana, Calosso, Camerano Casasco, Canelli, Cantarana, Capriglio, Cassinasco, Castagnole delle Lanze, Castel Boglione, Castel Rocchero, Castellero, Castelletto Molina, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castelnuovo Don Bosco, Cellarengo, Celle Enomondo, Cerreto d’Asti, Cerro Tanaro, Cinaglio, Cisterna d’Asti, Coazzolo, Cocconato, Cortandone, Cortanze, Cortazzone, Cortiglione, Costigliole d’Asti, Cunico, Dusino San Michele, Ferrere, Fontanile, Incisa Scapaccino, Isola d’Asti, Maranzana, Maretto, Moasca, Mombaruzzo, Mombercelli, Monale, Moncucco Torinese, Mongardino, Montabone, Montafia, Montaldo Scarampi, Montechiaro d’Asti, Montegrosso d’Asti, Montiglio Monferrato, Moransengo, Nizza Monferrato, Passerano Marmorito, Piea, Pino d’Asti, Piovà Massaia, Quaranti, Revigliasco d’Asti, Roatto, Rocca d’Arazzo, Rocchetta Palafea, Rocchetta Tanaro, San Damiano d’Asti, San Martino Alfieri, San Marzano Oliveto, San Paolo Solbrito, Settime, Soglio, Tigliole, Tonengo, Vaglio Serra, Valfenera, Viale, Vigliano d’Asti, Villafranca d’Asti, Villanova d’Asti, Vinchio.

Provincia di Cuneo

Barbaresco, Canale, Castagnito, Castellinaldo d’Alba, Castiglione Tinella, Govone, Guarene, Magliano Alfieri, Montà, Monteu Roero, Neive, Priocca, Santo Stefano Belbo, Santo Stefano Roero, Vezza d’Alba.

Città metropolitana di Torino

Agliè, Alpignano, Andezeno, Arignano, Bairo, Balangero, Baldissero Canavese, Baldissero Torinese, Barbania, Beinasco, Borgaro Torinese, Borgiallo, Bosconero, Brosso, Busano, Cafasse, Cambiano, Canischio, Casalborgone, Caselle Torinese, Castagneto Po, Castellamonte, Castelnuovo Nigra, Chieri, Chiesanuova, Ciconio, Cintano, Cinzano, Ciriè, Collegno, Colleretto Castelnuovo, Corio, Cuceglio, Cuorgnè, Druento, Favria, Feletto, Fiano, Forno Canavese, Frassinetto, Front, Givoletto, Grosso, Grugliasco, Ingria, Isolabella, Issiglio, La Cassa, La Loggia, Lauriano, Levone, Lombardore, Lusigliè, Marentino, Mathi, Mombello di Torino, Moncalieri, Montaldo Torinese, Montalenghe, Moriondo Torinese, Nichelino, Nole, Oglianico, Orbassano, Ozegna, Pavarolo, Pecetto Torinese, Perosa Canavese, Pertusio, Pianezza, Pino Torinese, Poirino, Pont Canavese, Pralormo, Prascorsano, Pratiglione, Quagliuzzo, Riva presso Chieri, Rivalba, Rivalta di Torino, Rivara, Rivarolo Canavese, Rivarossa, Rivoli, Robassomero, Rocca Canavese, Ronco Canavese, Rueglio, Salassa, San Carlo Canavese, San Colombano Belmonte, San Francesco al Campo, San Gillio, San Giorgio Canavese, San Giusto Canavese, San Martino Canavese, San Maurizio Canavese, San Ponso, San Sebastiano da Po, Santena, Strambinello, Torino, Torre Canavese, Traversella, Trofarello, Val di Chy, Valchiusa, Vallo Torinese, Valperga, Valprato Soana, Varisella, Vauda Canavese, Venaria Reale, Vialfrè, Vidracco, Villanova Canavese, Vistrorio.

Provincia del Verbano-Cusio-Ossola

Antrona Schieranco, Aurano, Baceno, Bannio Anzino, Bognanco, Borgomezzavalle, Calasca-Castiglione, Cannobio, Caprezzo, Ceppo Morelli, Craveggia, Druogno, Formazza, Gurro, Intragna, Macugnaga, Malesco, Masera, Montecrestese, Montescheno, Pallanzeno, Piedimulera, Premia, Re, Santa Maria Maggiore, Toceno, Trarego Viggiona, Trasquera, Valle Cannobina, Vanzone con San Carlo, Varzo, Villadossola, Villette.

Provincia di Vercelli

Alagna Valsesia, Alto Sermenza, Boccioleto, Campertogno, Carcoforo, Mollia.

Emilia-Romagna

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Piacenza

Agazzano, Bettola, Bobbio, Calendasco, Cerignale, Coli, Corte Brugnatella, Farini, Gazzola, Gossolengo, Gragnano Trebbiense, Ottone, Piacenza, Pianello Val Tidone, Piozzano, Podenzano, Ponte dell’Olio, Rivergaro, Rottofreno, Sarmato, Travo, Vigolzone, Zerba.

Valle d’Aosta

Το σύνολο της επικράτειας των ακόλουθων δήμων:

Provincia di Aosta

Allein, Antey-Saint-Andrè, Aosta, Arvier, Avise, Ayas, Aymavilles, Bard, Bionaz, Brusson, Challand-Saint-Anselme, Challand-Saint-Victor, Chambave, Chamois, Champdepraz, Champorcher, Charvensod, Châtillon, Cogne, Doues, Emarèse, Etroubles, Fénis, Fontainemore, Gaby, Gignod, Gressan, Gressoney-La-Trinitè, Gressoney-Saint-Jean, Hône, Introd, Issime, Issogne, Jovençan, La Magdeleine, Lillianes, Nus, Ollomont, Oyace, Perloz, Pont-Saint-Martin, Pontboset, Pontey, Rhêmes-Saint-Georges, Roisan, Saint-Denis, Saint-Marcel, Saint-Nicolas, Saint-Oyen, Saint-Pierre, Saint-Rhêmy-en-Bosses, Saint-Vincent, Sarre, Torgnon, Valpelline, Valsavarenche, Valtournenche, Verrayes, Villeneuve.

2.   Πορτογαλία

Αριθμός/ονομασία οριοθετημένης περιοχής (ΟΠ)

Ζώνη της ΟΠ

Περιφέρεια

1.

Προσβεβλημένη ζώνη

Νήσοι Αζόρες  (1)


(1)  Δεν απαιτείται ζώνη ασφαλείας, καθώς πρόκειται για νησιά.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7

ΜΕΡΟΣ A

1.   Υπόδειγμα για την αναφορά των αποτελεσμάτων των ετήσιων ερευνών επισκόπησης

1.

Περιγραφή της οριοθετημένης περιοχής (ΟΠ)

2.

Αρχικό μέγεθος της ΟΠ (ha)

3.

Τροποποιημένο μέγεθος της ΟΠ (ha)

4.

Προσέγγιση (εξάλειψη ή περιορισμός)

5.

Ζώνη

6.

Τόποι διεξαγωγής της έρευνας επισκόπησης

7.

Περιοχές κινδύνου που εντοπίστηκαν

8.

Περιοχές κινδύνου που επιθεωρήθηκαν

9.

Φυτικό υλικό/Εμπόρευμα

10.

Κατάλογος των φυτικών ειδών-ξενιστών

11.

Χρόνοι

12.

Στοιχεία της έρευνας επισκόπησης

13.

Αριθμός συμπτωματικών δειγμάτων που αναλύθηκαν:

i:

Σύνολο

ii:

Θετικά

iii:

Αρνητικά

iv:

Απροσδιόριστα

14.

Αριθμός ασυμπτωματικών δειγμάτων που αναλύθηκαν:

i:

Σύνολο

ii:

Θετικά

iii:

Αρνητικά

iv:

Απροσδιόριστα

15.

Αριθμός κοινοποίησης των εστιών που κοινοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/1715

16.

Παρατηρήσεις

Α)

Αριθμός μακροσκοπικών εξετάσεων

Β)

Συνολικός αριθμός δειγμάτων που ελήφθησαν

Γ)

Τύπος παγίδων [ή άλλης εναλλακτικής μεθόδου (π.χ. απόχες)]

Δ)

Αριθμός παγίδων (ή άλλης μεθόδου σύλληψης)

Ε)

Αριθμός θέσεων παγίδων, όταν είναι διαφορετικός από τα δεδομένα που αναφέρονται στο Δ)

ΣΤ)

Είδη δοκιμασιών (π.χ. μικροσκοπική ταυτοποίηση, PCR, ELISA κ.λπ.)

Ζ)

Συνολικός αριθμός δοκιμασιών

Η)

Άλλα μέτρα [π.χ. σκύλοι ανίχνευσης, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (δρόνοι), ελικόπτερα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης κ.λπ.]

Ονομασία

Ημερομηνία καθορισμού

Περιγραφή

Αριθμός

Θ)

Αριθμός άλλων μέτρων

Αριθμός

Ημερομηνία

Α

Β

Γ

Δ

Ε

ΣΤ

Ζ

Η

Θ

i

ii

iii

iv

i

ii

iii

iv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.   Οδηγίες συμπλήρωσης του υποδείγματος

Εάν συμπληρωθεί το παρόν υπόδειγμα, δεν συμπληρώνεται το υπόδειγμα του μέρους Β.

Στη στήλη 1: Αναφέρεται η ονομασία της γεωγραφικής περιοχής, ο αριθμός της εστίας ή οποιαδήποτε πληροφορία που επιτρέπει την ταυτοποίηση της οριοθετημένης περιοχής (ΟΠ), και η ημερομηνία καθορισμού της.

Στη στήλη 2: Αναφέρεται το μέγεθος της ΟΠ πριν από την έναρξη της επισκόπησης.

Στη στήλη 3: Αναφέρεται το μέγεθος της ΟΠ μετά την επισκόπηση.

Στη στήλη 4: Αναφέρεται η προσέγγιση: Εξάλειψη ή περιορισμός. Προστίθενται όσες γραμμές χρειάζεται, ανάλογα με τον αριθμό των ΟΠ και τις προσεγγίσεις που ακολουθούνται στις περιοχές αυτές.

Στη στήλη 5: Αναφέρεται η ζώνη της ΟΠ στην οποία διεξήχθη η έρευνα επισκόπησης, με όσες γραμμές χρειάζονται: προσβεβλημένη ζώνη (ΠΖ) ή ζώνη ασφαλείας (ΖΑ), σε χωριστές γραμμές. Όπου χρειάζεται, αναφέρεται η περιοχή της ΠΖ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα επισκόπησης (π.χ. τα 20 km πλησιέστερα στη ΖΑ, γύρω από φυτώρια κ.λπ.) σε διαφορετικές γραμμές.

Στη στήλη 6: Αναφέρεται ο αριθμός και η περιγραφή των τόπων διεξαγωγής της έρευνας επισκόπησης, επιλέγοντας μία από τις ακόλουθες καταχωρίσεις για την περιγραφή:

1.

Ύπαιθρος (περιοχή παραγωγής): 1.1. αγρός (αροτραίες καλλιέργειες, βοσκότοποι)· 1.2. οπωρώνας/αμπελώνας· 1.3. φυτώριο· 1.4. δάσος·

2.

Ύπαιθρος (άλλο): 2.1. ιδιωτικός κήπος· 2.2. δημόσιοι χώροι· 2.3. ζώνη διατήρησης· 2.4. άγρια φυτά σε περιοχές άλλες από τις ζώνες διατήρησης· 2.5. άλλο, προσδιορίζοντας την εκάστοτε περίπτωση (π.χ. καταστήματα ειδών κήπου, εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ξύλινα υλικά συσκευασίας, βιομηχανίες ξυλείας, υγρότοποι, αρδευτικό και στραγγιστικό δίκτυο κ.λπ.)·

3.

Συνθήκες κλειστού χώρου: 3.1. θερμοκήπιο· 3.2. ιδιωτικός χώρος εκτός θερμοκηπίου· 3.3. δημόσιος χώρος εκτός θερμοκηπίου· 3.4. άλλο, προσδιορίζοντας την εκάστοτε περίπτωση (π.χ. καταστήματα ειδών κήπου, εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ξύλινα υλικά συσκευασίας, βιομηχανίες ξυλείας).

Στη στήλη 7: Αναφέρονται οι περιοχές κινδύνου που εντοπίστηκαν με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του επιβλαβούς οργανισμού, η παρουσία φυτών-ξενιστών, οι οικοκλιματικές συνθήκες και οι τοποθεσίες κινδύνου.

Στη στήλη 8: Αναφέρονται οι περιοχές κινδύνου που περιλαμβάνονται στην έρευνα επισκόπησης, από εκείνες που προσδιορίζονται στη στήλη 7.

Στη στήλη 9: Αναφέρονται φυτά, καρποί, σπόροι, έδαφος, υλικά συσκευασίας, ξύλα, μηχανήματα, οχήματα, ύδατα ή άλλο, με προσδιορισμό της εκάστοτε περίπτωσης.

Στη στήλη 10: Αναφέρεται ο κατάλογος των φυτικών ειδών/γενών που ερευνήθηκαν, με τη χρήση μίας σειράς ανά φυτικό είδος/γένος.

Στη στήλη 11: Αναφέρονται οι μήνες του έτους κατά τους οποίους διενεργήθηκε η έρευνα επισκόπησης.

Στη στήλη 12: Αναφέρονται τα στοιχεία της έρευνας επισκόπησης, ανάλογα με τις ειδικές νομικές απαιτήσεις για κάθε επιβλαβή οργανισμό. Όταν μια ορισμένη στήλη είναι άνευ αντικειμένου, σημειώστε «Α/Α».

Στις στήλες 13 και 14: Αναφέρονται τα αποτελέσματα, κατά περίπτωση, και παρέχονται οι διαθέσιμες πληροφορίες στις αντίστοιχες στήλες. «Απροσδιόριστα» είναι τα αναλυθέντα δείγματα για τα οποία δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. δείγμα κάτω από το όριο ανίχνευσης, μη επεξεργασμένο δείγμα-μη προσδιορισμένο, παλαιό δείγμα).

Στη στήλη 15: Αναφέρονται οι κοινοποιήσεις εστιών κατά το έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα επισκόπησης για ευρήματα στη ΖΑ. Ο αριθμός κοινοποίησης εστίας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνεται όταν η αρμόδια αρχή έχει αποφασίσει ότι η ανεύρεση εμπίπτει στις περιπτώσεις του άρθρου 14 παράγραφος 2, του άρθρου 15 παράγραφος 2 ή του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031. Σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος για τον οποίο δεν παρέχονται οι πληροφορίες αυτές σημειώνεται στη στήλη 16 («Παρατηρήσεις»).

ΜΕΡΟΣ Β

1.   Υπόδειγμα για την αναφορά των αποτελεσμάτων των ετήσιων ερευνών επισκόπησης στατιστικής βάσης

1.

Περιγραφή της οριοθετημένης περιοχής (ΟΠ)

2.

Αρχικό μέγεθος της ΟΠ (ha)

3.

Τροποποιημένο μέγεθος της ΟΠ (ha)

4.

Προσέγγιση

5.

Ζώνη

6.

Τόποι διεξαγωγής της έρευνας επισκόπησης

7.

Χρόνοι

Α.

Ορισμός της έρευνας επισκόπησης (παράμετροι εισόδου για το RiBESS+)

Β.

Δραστηριότητα δειγματοληψίας

Γ.

Αποτελέσματα της έρευνας επισκόπησης

25.

Παρατηρήσεις

8.

Πληθυσμός-στόχος

9.

Επιδημιολογικές μονάδες

10.

Μέθοδοι ανίχνευσης

11.

Αποτελεσματικότητα της δειγματοληψίας

12.

Ευαισθησία της μεθόδου

13.

Παράγοντες κινδύνου (δραστηριότητες, τοποθεσίες και περιοχές)

14.

Αριθμός επιδημιολογικών μονάδων που επιθεωρήθηκαν

15.

Αριθμός μακροσκοπικών εξετάσεων

16.

Αριθμός δειγμάτων

17.

Αριθμός παγίδων

18.

Αριθμός θέσεων παγίδων

19.

Αριθμός δοκιμασιών

20.

Αριθμός άλλων μέτρων

21.

Αποτελέσματα

22.

Αριθμός κοινοποίησης των εστιών που κοινοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/1715

23.

Επιτευχθέν επίπεδο εμπιστοσύνης

24.

Ονομαστικός επιπολασμός

Ονομασία

Ημερομηνία καθορισμού

Περιγραφή

Αριθμός

Είδος-ξενιστής

Έκταση (σε εκτάρια ή άλλη καταλληλότερη μονάδα)

Μονάδες επιθεώρησης

Περιγραφή

Μονάδες

Μακροσκοπικές εξετάσεις

Παγίδευση

Δοκιμές

Άλλες μέθοδοι

Παράγοντας κινδύνου

Επίπεδα κινδύνου

Αριθμός θέσεων

Σχετικοί κίνδυνοι

Ποσοστό πληθυσμού ξενιστών

Θετικά

Αρνητικά

Απροσδιόριστα

Αριθμός

Ημερομηνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.   Οδηγίες συμπλήρωσης του υποδείγματος

Εξηγήστε τις υποκείμενες παραδοχές για τον σχεδιασμό της επισκόπησης ανά επιβλαβή οργανισμό. Περιγράψτε συνοπτικά και αιτιολογήστε:

τον πληθυσμό-στόχο, την επιδημιολογική μονάδα και τις μονάδες επιθεώρησης·

τη μέθοδο ανίχνευσης και την ευαισθησία της μεθόδου·

τον/τους παράγοντα/-ες κινδύνου, παραθέτοντας τα επίπεδα κινδύνου, τους αντίστοιχους σχετικούς κινδύνους και τα ποσοστά του φυτικού πληθυσμού ξενιστών.

Στη στήλη 1: Αναφέρεται η ονομασία της γεωγραφικής περιοχής, ο αριθμός της εστίας ή οποιαδήποτε πληροφορία που επιτρέπει την ταυτοποίηση της οριοθετημένης περιοχής (ΟΠ), και η ημερομηνία καθορισμού της.

Στη στήλη 2: Αναφέρεται το μέγεθος της ΟΠ πριν από την έναρξη της επισκόπησης.

Στη στήλη 3: Αναφέρεται το μέγεθος της ΟΠ μετά την επισκόπηση.

Στη στήλη 4: Αναφέρεται η προσέγγιση: Εξάλειψη ή περιορισμός. Προστίθενται όσες γραμμές χρειάζεται, ανάλογα με τον αριθμό των ΟΠ ανά επιβλαβή οργανισμό και τις προσεγγίσεις που ακολουθούνται στις περιοχές αυτές.

Στη στήλη 5: Αναφέρεται η ζώνη της ΟΠ στην οποία διεξήχθη η έρευνα επισκόπησης, με όσες γραμμές χρειάζονται: προσβεβλημένη ζώνη (ΠΖ) ή ζώνη ασφαλείας (ΖΑ), σε χωριστές γραμμές. Όπου χρειάζεται, αναφέρεται η περιοχή της ΠΖ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα επισκόπησης (π.χ. τα 20 km πλησιέστερα στη ΖΑ, γύρω από φυτώρια κ.λπ.) σε διαφορετικές γραμμές.

Στη στήλη 6: Αναφέρεται ο αριθμός και η περιγραφή των τόπων διεξαγωγής της έρευνας επισκόπησης, επιλέγοντας μία από τις ακόλουθες καταχωρίσεις για την περιγραφή:

1.

Ύπαιθρος (περιοχή παραγωγής): 1.1 αγρός (αροτραίες καλλιέργειες, βοσκότοποι)· 1.2. οπωρώνας/αμπελώνας· 1.3. φυτώριο· 1.4. δάσος·

2.

Ύπαιθρος (άλλο): 2.1. ιδιωτικοί κήποι· 2.2. δημόσιοι χώροι· 2.3. ζώνη διατήρησης· 2.4. άγρια φυτά σε περιοχές άλλες από τις ζώνες διατήρησης· 2.5. άλλο, προσδιορίζοντας την εκάστοτε περίπτωση (π.χ. καταστήματα ειδών κήπου, εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ξύλινα υλικά συσκευασίας, βιομηχανίες ξυλείας, υγρότοποι, αρδευτικό και στραγγιστικό δίκτυο κ.λπ.)·

3.

Συνθήκες κλειστού χώρου: 3.1. θερμοκήπιο· 3.2. ιδιωτικός χώρος εκτός θερμοκηπίου· 3.3. δημόσιος χώρος εκτός θερμοκηπίου· 3.4. άλλο, προσδιορίζοντας την εκάστοτε περίπτωση (π.χ. καταστήματα ειδών κήπου, εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ξύλινα υλικά συσκευασίας, βιομηχανίες ξυλείας).

Στη στήλη 7: Αναφέρονται οι μήνες του έτους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες.

Στη στήλη 8: Αναφέρεται ο επιλεγμένος πληθυσμός-στόχος, ο κατάλογος των ειδών-ξενιστών/γενών-ξενιστών και η έκταση που καλύφθηκε. Ως πληθυσμός-στόχος νοείται το σύνολο των μονάδων επιθεώρησης. Το μέγεθός του ορίζεται συνήθως για τις αγροτικές περιοχές με βάση τα εκτάρια, αλλά θα μπορούσε να ορίζεται και με βάση οικόπεδα, αγρούς, θερμοκήπια κ.λπ. Αιτιολογήστε την επιλογή σας στις υποκείμενες παραδοχές. Αναφέρονται οι μονάδες επιθεώρησης που ερευνήθηκαν. «Μονάδες επιθεώρησης» είναι τα φυτά, τα μέρη φυτών, τα εμπορεύματα, τα υλικά ή οι διαβιβαστές επιβλαβών οργανισμών που εξετάστηκαν προκειμένου να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν οι επιβλαβείς οργανισμοί.

Στη στήλη 9: Αναφέρονται οι επιδημιολογικές μονάδες που ερευνήθηκαν, με περιγραφή και μονάδα μέτρησης. «Επιδημιολογικές μονάδες» είναι ομοιογενείς περιοχές όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του επιβλαβούς οργανισμού, των φυτών-ξενιστών και των αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων και συνθηκών θα οδηγούσαν στα ίδια επιδημιολογικά αποτελέσματα σε περίπτωση παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού. Οι επιδημιολογικές μονάδες είναι υποδιαιρέσεις του πληθυσμού-στόχου με χαρακτηριστικό την ομοιογένεια σε επιδημιολογικό επίπεδο και την παρουσία τουλάχιστον ενός φυτού-ξενιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρος ο πληθυσμός ξενιστών μιας περιφέρειας/περιοχής/χώρας μπορεί να οριστεί ως μία επιδημιολογική μονάδα. Ως επιδημιολογικές μονάδες μπορούν να οριστούν περιφέρειες NUTS, αστικές περιοχές, δάση, ανθόκηποι ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ή εκτάρια. Η επιλογή των επιδημιολογικών μονάδων πρέπει να αιτιολογείται στις υποκείμενες παραδοχές.

Στη στήλη 10: Αναφέρονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά την έρευνα επισκόπησης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού δραστηριοτήτων σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις ειδικές νομικές απαιτήσεις για κάθε επιβλαβή οργανισμό. Όταν δεν διατίθενται οι πληροφορίες για μια ορισμένη στήλη, σημειώστε «Α/Α».

Στη στήλη 11: Δίνεται μια εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της δειγματοληψίας. Ως αποτελεσματικότητα της δειγματοληψίας νοείται η πιθανότητα επιλογής προσβεβλημένων μερών από ένα προσβεβλημένο φυτό. Για τους διαβιβαστές, είναι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σύλληψης ως προς τον εντοπισμό θετικού διαβιβαστή, όταν υπάρχουν θετικοί διαβιβαστές στην περιοχή της έρευνας επισκόπησης. Για το έδαφος, είναι η αποτελεσματικότητα ως προς την επιλογή δείγματος εδάφους που περιέχει τον επιβλαβή οργανισμό, όταν ο επιβλαβής οργανισμός είναι παρών στην περιοχή της έρευνας επισκόπησης.

Στη στήλη 12: «Ευαισθησία της μεθόδου» είναι η πιθανότητα ορθής ανίχνευσης της παρουσίας επιβλαβών οργανισμών από τη μέθοδο. Η ευαισθησία της μεθόδου ορίζεται ως η πιθανότητα να βρεθεί θετικός ένας ξενιστής που είναι πραγματικά θετικός. Είναι το γινόμενο της αποτελεσματικότητας της δειγματοληψίας (δηλαδή της πιθανότητας επιλογής προσβεβλημένων μερών από προσβεβλημένο φυτό) επί τη διαγνωστική ευαισθησία (η οποία χαρακτηρίζεται από τον οπτικό έλεγχο και/ή την εργαστηριακή εξέταση που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ταυτοποίησης).

Στη στήλη 13: Αναφέρονται οι παράγοντες κινδύνου σε διαφορετικές γραμμές, με χρήση όσων γραμμών χρειάζεται. Για κάθε παράγοντα κινδύνου, αναφέρεται το επίπεδο του κινδύνου και ο αντίστοιχος σχετικός κίνδυνος και η αναλογία του πληθυσμού ξενιστών.

Στη στήλη Β: Αναφέρονται τα στοιχεία της έρευνας επισκόπησης, ανάλογα με τις ειδικές νομικές απαιτήσεις για κάθε επιβλαβή οργανισμό. Όταν μια ορισμένη στήλη είναι άνευ αντικειμένου, σημειώστε «Α/Α». Οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στις στήλες αυτές σχετίζονται με τις πληροφορίες στη στήλη 10 («Μέθοδοι ανίχνευσης»).

Στη στήλη 18: Αναφέρεται ο αριθμός των θέσεων των παγίδων εάν είναι διαφορετικός από τον αριθμό των παγίδων (στήλη 17) (π.χ. όταν η ίδια παγίδα χρησιμοποιείται σε διαφορετικές θέσεις).

Στη στήλη 21: Αναφέρεται ο αριθμός των δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά, αρνητικά ή απροσδιόριστα. «Απροσδιόριστα» είναι τα αναλυθέντα δείγματα για τα οποία δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. δείγμα κάτω από το όριο ανίχνευσης, μη επεξεργασμένο δείγμα-μη προσδιορισμένο, παλαιό δείγμα).

Στη στήλη 22: Αναφέρονται οι κοινοποιήσεις εστιών κατά το έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα επισκόπησης. Ο αριθμός κοινοποίησης εστίας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνεται όταν η αρμόδια αρχή έχει αποφασίσει ότι η ανεύρεση εμπίπτει στις περιπτώσεις του άρθρου 14 παράγραφος 2, του άρθρου 15 παράγραφος 2 ή του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031. Σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος για τον οποίο δεν παρέχονται οι πληροφορίες αυτές σημειώνεται στη στήλη 25 («Παρατηρήσεις»).

Στη στήλη 23: Αναφέρεται η ευαισθησία της έρευνας επισκόπησης, όπως ορίζεται στο διεθνές πρότυπο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (ISPM) 31. Η τιμή αυτή του επιτευχθέντος επιπέδου εμπιστοσύνης ως προς την απαλλαγή από επιβλαβείς οργανισμούς υπολογίζεται με βάση τις εξετάσεις (και/ή τα δείγματα) που πραγματοποιήθηκαν/ελήφθησαν, για τη δεδομένη ευαισθησία της μεθόδου και τον ονομαστικό επιπολασμό.

Στη στήλη 24: Αναφέρεται ο ονομαστικός επιπολασμός βάσει προκαταρκτικής εκτίμησης του πιθανού πραγματικού επιπολασμού του επιβλαβούς οργανισμού στον αγρό. Ο ονομαστικός επιπολασμός ορίζεται ως στόχος της έρευνας επισκόπησης και προκύπτει από τον συμβιβασμό που κάνουν οι διαχειριστές κινδύνου μεταξύ του κινδύνου παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού και των διαθέσιμων πόρων για την έρευνα. Συνήθως, για μια επισκόπηση ανίχνευσης ορίζεται τιμή 1 %.