24.2.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 59/3


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/410 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Δεκεμβρίου 2022

για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1675 όσον αφορά την προσθήκη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Γιβραλτάρ, της Μοζαμβίκης, της Τανζανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον πίνακα I του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1675 και τη διαγραφή της Νικαράγουας, του Πακιστάν και της Ζιμπάμπουε από τον εν λόγω πίνακα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2006/70/ΕΚ της Επιτροπής (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ένωση οφείλει να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία της ακεραιότητας και της ορθής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και της εσωτερικής αγοράς έναντι της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, η οδηγία (ΕΕ) 2015/849 προβλέπει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επισημαίνει τις τρίτες χώρες που χαρακτηρίζονται από στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα εθνικά τους συστήματα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (στο εξής: ΚΞΧ/ΧΤ), ανεπάρκειες οι οποίες συνεπάγονται σημαντικές απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ένωσης.

(2)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1675 της Επιτροπής (2) επισημαίνει τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου που χαρακτηρίζονται από στρατηγικές ανεπάρκειες.

(3)

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη στενή διασύνδεση των φορέων της αγοράς, τον μεγάλο όγκο των διασυνοριακών συναλλαγών προς και από την Ένωση, καθώς και τον βαθμό ανοίγματος της αγοράς, οποιαδήποτε απειλή ΚΞΧ/ΧΤ για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί απειλή και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ένωσης.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, ιδίως τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), τον κατάλογο της FATF με τις «δικαιοδοσίες υπό αυξημένη παρακολούθηση» και τις εκθέσεις της ομάδας για την εξέταση χωρών στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας της FATF όσον αφορά τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες τρίτες χώρες.

(5)

Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1675, η FATF επικαιροποίησε σε μεγάλο βαθμό τον κατάλογό της με τις «δικαιοδοσίες υπό αυξημένη παρακολούθηση». Κατά τη σύνοδο της ολομέλειάς της τον Μάρτιο του 2022, η FATF πρόσθεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και διέγραψε τη Ζιμπάμπουε από τον κατάλογό της. Κατά τη σύνοδο της ολομέλειάς της τον Ιούνιο του 2022, η FATF πρόσθεσε το Γιβραλτάρ στον κατάλογό της. Κατά τη σύνοδο της ολομέλειάς της τον Οκτώβριο του 2022, η FATF πρόσθεσε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), τη Μοζαμβίκη και την Τανζανία και διέγραψε τη Νικαράγουα και το Πακιστάν από τον κατάλογό της. Όλες αυτές οι αλλαγές αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(6)

Τον Φεβρουάριο του 2022, τα ΗΑΕ ανέλαβαν σε υψηλό επίπεδο την πολιτική δέσμευση να συνεργαστούν με τη FATF και την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENAFATF) προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του οικείου συστήματος ΚΞΧ/ΧΤ. Έκτοτε, τα ΗΑΕ σημείωσαν θετική πρόοδο, μεταξύ άλλων παρέχοντας πρόσθετους πόρους στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΠ) για την ενίσχυση της ανάλυσης της ΜΧΠ και την παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών στις αρχές επιβολής του νόμου και στους εισαγγελείς με στόχο την καταπολέμηση απειλών ΞΧ υψηλού κινδύνου. Τα ΗΑΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την εφαρμογή του οικείου σχεδίου δράσης FATF με τους ακόλουθους τρόπους: 1) καταδεικνύοντας μέσω περιπτωσιολογικών μελετών και στατιστικών τη διαρκή αύξηση εξερχόμενων αιτημάτων αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής για τη διευκόλυνση της έρευνας της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΧΤ), της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΞΧ) και βασικών αδικημάτων υψηλού κινδύνου· 2) ενισχύοντας και διατηρώντας την κοινή αντίληψη των κινδύνων ΞΧ/ΧΤ μεταξύ των διαφόρων τομέων και οργάνων καθορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων· 3) δείχνοντας αύξηση στον αριθμό και την ποιότητα των αναφορών ύποπτων συναλλαγών που υποβάλλονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και καθορισμένες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και επαγγέλματα (DNFBP)· 4) διασφαλίζοντας αναλυτικότερη κατανόηση του κινδύνου κατάχρησης νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, νομικών ρυθμίσεων, για απειλές ΞΧ/ΧΤ· 5) επιδεικνύοντας μεγαλύτερη χρήση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών για τη δίωξη απειλών ΞΧ υψηλού κινδύνου· και καταδεικνύοντας διαρκή αύξηση των αποτελεσματικών ερευνών και διώξεων διαφορετικών τύπων υποθέσεων ΞΧ κατά τρόπο που συνάδει με το προφίλ κινδύνου των ΗΑΕ· και 6) εντοπίζοντας ενεργά και καταπολεμώντας την αποφυγή κυρώσεων, μεταξύ άλλων επιδεικνύοντας καλύτερη κατανόηση της αποφυγής κυρώσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Παρά τη δέσμευση αυτή και την πρόοδο, οι ανησυχίες που οδήγησαν στην καταχώριση των ΗΑΕ από τη FATF δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως. Ως εκ τούτου, τα ΗΑΕ θα πρέπει να θεωρούνται χώρα της οποίας το εθνικό σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ χαρακτηρίζεται από στρατηγικές ανεπάρκειες σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(7)

Τον Ιούνιο του 2022, το Γιβραλτάρ ανέλαβε σε υψηλό επίπεδο την πολιτική δέσμευση να συνεργαστεί με τη FATF και τη MONEYVAL, την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του οικείου συστήματος ΚΞΧ/ΧΤ. Μετά την έγκριση της οικείας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2019, το Γιβραλτάρ σημείωσε πρόοδο σε σημαντικό αριθμό δράσεων που προτάθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, όπως η ολοκλήρωση νέας εθνικής εκτίμησης κινδύνου, η αντιμετώπιση των τεχνικών ανεπαρκειών σε σχέση με την τήρηση αρχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους, η θέσπιση απαιτήσεων διαφάνειας για τους μετόχους που ασκούν καθήκοντα εξ ονόματος άλλου προσώπου και τους διευθυντές, η ενίσχυση της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών και η βελτίωση της πολιτικής ερευνών σε θέματα ΞΧ ανάλογα με τους κινδύνους. Το Γιβραλτάρ θα πρέπει να εργαστεί για την εφαρμογή του οικείου σχεδίου δράσης, μεταξύ άλλων 1) διασφαλίζοντας ότι οι εποπτικές αρχές για τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις καθορισμένες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και επαγγέλματα χρησιμοποιούν σειρά αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων για παραβιάσεις ΚΞΧ/ΧΤ και 2) καταδεικνύοντας ότι επιδιώκει πιο ενεργά και με επιτυχία τη λήψη τελεσίδικων αποφάσεων δήμευσης, μέσω ποινικών ή αστικών διαδικασιών που βασίζονται σε οικονομικές έρευνες. Παρά τη δέσμευση αυτή και την πρόοδο, οι ανησυχίες που οδήγησαν στην καταχώριση του Γιβραλτάρ από τη FATF δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως. Ως εκ τούτου, το Γιβραλτάρ θα πρέπει να θεωρείται δικαιοδοσία τρίτης χώρας της οποίας το εθνικό σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ χαρακτηρίζεται από στρατηγικές ανεπάρκειες σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(8)

Τον Οκτώβριο του 2022, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανέλαβε σε υψηλό επίπεδο την πολιτική δέσμευση να συνεργαστεί με τη FATF και το «Groupe d’Action contre le Blanchiment d’Argent en Afrique Centrale» (GABAC), έναν παρόμοιο με τη FATF περιφερειακό οργανισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του οικείου συστήματος ΚΞΧ/ΧΤ. Μετά την έγκριση της οικείας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2020, η ΛΔΚ σημείωσε πρόοδο σε ορισμένες από τις δράσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, μεταξύ άλλων καθιστώντας πολιτική προτεραιότητα τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος. Η ΛΔΚ θα εργαστεί για την εφαρμογή του οικείου σχεδίου δράσης FATF με τους ακόλουθους τρόπους: 1) οριστικοποιώντας την εθνική εκτίμηση κινδύνου σε θέματα ΞΧ και ΧΤ και θεσπίζοντας εθνική στρατηγική ΚΞΧ/ΧΤ, 2) ορίζοντας εποπτικές αρχές για όλους τους τομείς καθορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων καθώς και αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας σχέδιο εποπτείας βάσει κινδύνου, 3) εφοδιάζοντας με επαρκείς πόρους τη ΜΧΠ και μεριμνώντας για την ικανότητά της να διεξάγει επιχειρησιακή και στρατηγική ανάλυση, 4) ενισχύοντας τις ικανότητες των αρχών που εμπλέκονται στην έρευνα και δίωξη υποθέσεων ΞΧ και ΧΤ και 5) επιδεικνύοντας αποτελεσματική εφαρμογή των στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Παρά τη δέσμευση αυτή και την πρόοδο, οι ανησυχίες που οδήγησαν στην καταχώριση της ΛΔΚ από τη FATF δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως. Ως εκ τούτου, η ΛΔΚ θα πρέπει να θεωρείται χώρα της οποίας το εθνικό σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ χαρακτηρίζεται από στρατηγικές ανεπάρκειες σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(9)

Τον Οκτώβριο του 2022, η Μοζαμβίκη ανέλαβε σε υψηλό επίπεδο την πολιτική δέσμευση να συνεργαστεί με τη FATF και την ομάδα ανατολικής και μεσημβρινής Αφρικής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ESAAMLG) προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του οικείου συστήματος ΚΞΧ/ΧΤ. Μετά την έγκριση της οικείας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης τον Απρίλιο του 2021, η Μοζαμβίκη σημείωσε πρόοδο σε ορισμένες από τις δράσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης και βελτίωσε το σύστημά της, μεταξύ άλλων ολοκληρώνοντας την εθνική εκτίμηση κινδύνου και ενισχύοντας τις προσπάθειες δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Η Μοζαμβίκη θα εργαστεί για την εφαρμογή του οικείου σχεδίου δράσης FATF με τους ακόλουθους τρόπους: 1) διασφαλίζοντας συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών ΚΞΧ/ΧΤ βάσει κινδύνου, 2) παρέχοντας εκπαίδευση σε όλες τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή με σκοπό την ενίσχυση της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων ή της κατάσχεσης/δήμευσης προϊόντων εγκλήματος, 3) παρέχοντας επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στις εποπτικές αρχές, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας σχέδιο εποπτείας βάσει κινδύνου, 4) παρέχοντας επαρκείς πόρους στις αρχές για να ξεκινήσουν τη συλλογή επαρκών, ακριβών και επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, 5) αυξάνοντας τους ανθρώπινους πόρους της ΜΧΠ καθώς και αυξάνοντας τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που αποστέλλονται στις αρχές, 6) καταδεικνύοντας την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να διερευνούν αποτελεσματικά υποθέσεις ΞΧ/ΧΤ χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικές πληροφορίες, 7) διεξάγοντας συνολική εκτίμηση κινδύνου ΧΤ και ξεκινώντας την εφαρμογή συνολικής εθνικής στρατηγικής ΚΧΤ, 8) αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τις στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και 9) διεξάγοντας εκτίμηση κινδύνου ΧΤ για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σύμφωνα με τα πρότυπα της FATF και χρησιμοποιώντας την ως βάση για την ανάπτυξη σχεδίου προβολής. Παρά τη δέσμευση αυτή και την πρόοδο, οι ανησυχίες που οδήγησαν στην καταχώριση της Μοζαμβίκης από τη FATF δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως. Ως εκ τούτου, η Μοζαμβίκη θα πρέπει να θεωρείται χώρα της οποίας το εθνικό σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ χαρακτηρίζεται από στρατηγικές ανεπάρκειες σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(10)

Τον Οκτώβριο του 2022, η Τανζανία ανέλαβε σε υψηλό επίπεδο την πολιτική δέσμευση να συνεργαστεί με τη FATF και την ESAAMLG προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του οικείου συστήματος ΚΞΧ/ΧΤ. Μετά την έγκριση της οικείας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης τον Απρίλιο του 2021, η Τανζανία σημείωσε πρόοδο σε ορισμένες από τις δράσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης και βελτίωσε το σύστημά της, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας νομικό πλαίσιο για τη ΧΤ και τις στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και διαδίδοντας τη στρατηγική ανάλυση της ΜΧΠ. Η Τανζανία θα εργαστεί για την εφαρμογή του οικείου σχεδίου δράσης FATF με τους ακόλουθους τρόπους: 1) βελτιώνοντας την εποπτεία βάσει κινδύνου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των καθορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, μεταξύ άλλων με τη διενέργεια επιθεωρήσεων με ευαισθησία ως προς τον κίνδυνο και με την εφαρμογή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου, 2) καταδεικνύοντας την ικανότητα των αρχών να διεξάγουν αποτελεσματικά σειρά ερευνών και διώξεων στον τομέα του ΞΧ σύμφωνα με το προφίλ κινδύνου της χώρας, 3) καταδεικνύοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου λαμβάνουν μέτρα για τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση, την κατάσχεση και τη δήμευση προϊόντων και οργάνων εγκλήματος, 4) διεξάγοντας συνολική εκτίμηση κινδύνου ΧΤ και ξεκινώντας την εφαρμογή συνολικής εθνικής στρατηγικής ΚΧΤ καθώς και καταδεικνύοντας ικανότητες διεξαγωγής ερευνών ΧΤ και διώξεων σύμφωνα με το προφίλ κινδύνου της χώρας, 5) αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των αρμόδιων αρχών σχετικά με τις στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις τόσο για τη ΧΤ όσο και για την τη χρηματοδότηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και 6) διεξάγοντας εκτίμηση κινδύνου ΧΤ για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σύμφωνα με τα πρότυπα της FATF και χρησιμοποιώντας την ως βάση για την ανάπτυξη σχεδίου προβολής. Παρά τη δέσμευση αυτή και την πρόοδο, οι ανησυχίες που οδήγησαν στην καταχώριση της Τανζανίας από τη FATF δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως. Ως εκ τούτου, η Τανζανία θα πρέπει να θεωρείται χώρα της οποίας το εθνικό σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ χαρακτηρίζεται από στρατηγικές ανεπάρκειες σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(11)

Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Γιβραλτάρ, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να θεωρούνται δικαιοδοσίες τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται από στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα οικεία συστήματα ΚΞΧ/ΧΤ, οι οποίες συνεπάγονται σημαντικές απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ένωσης σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849.

(12)

Η Επιτροπή εξέτασε την πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των στρατηγικών ανεπαρκειών των χωρών που παρατίθενται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1675 αλλά αφαιρέθηκαν από τη FATF από τον κατάλογο τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2022. Προκειμένου να επικαιροποιηθεί το παράρτημα του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1675, όπως απαιτείται από το άρθρο 9 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, η Επιτροπή εξέτασε την πρόοδο που σημείωσαν η Νικαράγουα, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε.

(13)

Η FATF εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν η Νικαράγουα, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε όσον αφορά τη βελτίωση των εθνικών τους συστημάτων ΚΞΧ/ΧΤ. Σημείωσε ότι η Νικαράγουα, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε έχουν θεσπίσει το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων στα οικεία σχέδια δράσης σχετικά με τις στρατηγικές ανεπάρκειες που είχε εντοπίσει η FATF. Ως εκ τούτου, η Νικαράγουα, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε δεν υπόκεινται πλέον στη διαδικασία παρακολούθησης της FATF στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας συμμόρφωσης στον τομέα της ΚΞΧ/ΧΤ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Νικαράγουα θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την «Grupo de Acción Financiera de Latinoamérica» (GAFILAT), τον παρόμοιο με τη FATF περιφερειακό οργανισμό, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το οικείο σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι η εποπτεία των μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ) πραγματοποιείται βάσει κινδύνου και σύμφωνα με τα πρότυπα της FATF. Το Πακιστάν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, τον παρόμοιο με τη FATF περιφερειακό οργανισμό, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το οικείο σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ. Η Ζιμπάμπουε θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ESAAMLG προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το οικείο σύστημα ΚΞΧ/ΧΤ, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι η εποπτεία των ΜΚΟ πραγματοποιείται βάσει κινδύνου και σύμφωνα με τα πρότυπα της FATF.

(14)

Η αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών από την Επιτροπή την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Νικαράγουα, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε δεν χαρακτηρίζονται πλέον από στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα οικεία συστήματα ΚΞΧ/ΧΤ. Η Νικαράγουα, το Πακιστάν και η Ζιμπάμπουε έχουν ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εθνικών τους συστημάτων ΚΞΧ/ΧΤ και έχουν αντιμετωπίσει τις σχετικές τεχνικές ανεπάρκειες, ώστε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στα σχέδια δράσης τους όσον αφορά τις στρατηγικές ανεπάρκειες που είχε εντοπίσει η FATF.

(15)

Συνεπώς, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1675 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο πίνακας στο σημείο I του παραρτήματος του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1675 αντικαθίσταται από τον πίνακα του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 73.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1675 της Επιτροπής, της 14ης Ιουλίου 2016, για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την επισήμανση των τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου που χαρακτηρίζονται από στρατηγικές ανεπάρκειες (ΕΕ L 254 της 20.9.2016, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«Αριθ.

Τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου (1)

1

Αφγανιστάν

2

Μπαρμπέιντος

3

Μπουρκίνα Φάσο

4

Καμπότζη

5

Νήσοι Κέιμαν

6

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

7

Γιβραλτάρ

8

Αϊτή

9

Τζαμάικα

10

Ιορδανία

11

Μαλί

12

Μαρόκο

13

Μοζαμβίκη

14

Μιανμάρ

15

Παναμάς

16

Φιλιππίνες

17

Σενεγάλη

18

Νότιο Σουδάν

19

Συρία

20

Τανζανία

21

Τρίνινταντ και Τομπέιγκο

22

Ουγκάντα

23

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

24

Βανουάτου

25

Υεμένη


(1)  Με την επιφύλαξη της νομικής θέσης του Βασιλείου της Ισπανίας όσον αφορά την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία σε σχέση με το έδαφος του Γιβραλτάρ.».