9.12.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 317/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2399 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 23ης Νοεμβρίου 2022

για τη θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 33, 114 και 207,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η τελωνειακή ένωση υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συνασπισμούς στον κόσμο. Η τελωνειακή ένωση είναι θεμελιώδης για την επιτυχή ενωσιακή ολοκλήρωση και για την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

(2)

Το διεθνές εμπόριο της Ένωσης διέπεται τόσο από την τελωνειακή νομοθεσία όσο και από τη μη τελωνειακή νομοθεσία. Η τελευταία εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα εμπορεύματα, σε τομείς πολιτικής όπως η υγεία και ασφάλεια, το περιβάλλον, η γεωργία, η αλιεία, η πολιτιστική κληρονομιά και η εποπτεία της αγοράς. Ένα από τα κύρια καθήκοντα με τα οποία επιφορτίζονται οι τελωνειακές αρχές δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας της Ένωσης και των κατοίκων της, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος, σε στενή συνεργασία ενδεχομένως με άλλες αρχές. Η έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των μη τελωνειακών και των τελωνειακών διατυπώσεων της Ένωσης οδηγεί σε περίπλοκες και επαχθείς υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους εμπόρους, μη αποδοτικές διαδικασίες τελωνισμού των εμπορευμάτων που ευνοούν σφάλματα και απάτες, και επιπλέον κόστος για τους οικονομικούς φορείς. Η έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων που χρησιμοποιούν οι εν λόγω τελωνειακές και άλλες αρχές αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόοδο στην ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς όσον αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της διαλειτουργικότητας μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων στη διαχείριση των διαδικασιών τελωνισμού των εμπορευμάτων και να συντονιστεί η δράση στον συγκεκριμένο τομέα, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει, με την πάροδο των ετών, ορισμένες δεσμεύσεις για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενιαίας θυρίδας όσον αφορά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων.

(3)

Σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν και να θέσουν σε λειτουργία ένα πλαίσιο για υπηρεσίες ενιαίας ηλεκτρονικής θυρίδας που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή δεδομένων μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών, μεταξύ τελωνειακών αρχών και της Επιτροπής, μεταξύ τελωνειακών αρχών και άλλων διοικήσεων ή οργανισμών, και μεταξύ ενός τελωνειακού συστήματος και ενός άλλου σε ολόκληρη την Ένωση. Ορισμένα στοιχεία της εν λόγω απόφασης είτε έχουν αντικατασταθεί είτε δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα ώστε να ευνοούν και να παρέχουν κίνητρα για την επίτευξη περαιτέρω προόδου, ιδίως σε σχέση με την πρωτοβουλία ενιαίας θυρίδας. Σε συνέχεια των παραπάνω, και σύμφωνα με την τελική έκθεση της Επιτροπής, της 21ης Ιανουαρίου 2015, σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών τελωνείων στην ΕΕ, το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τελωνείων και της ενιαίας θυρίδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δήλωση της Βενετίας της 15ης Οκτωβρίου 2014 και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας αριθ. 70/2008/ΕΚ.

(4)

Την 1η Οκτωβρίου 2015, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΕΕ) 2015/1947 (5) με την οποία συνήφθη, εξ ονόματος της Ένωσης, η συμφωνία για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η οποία άρχισε να ισχύει στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την εκτενέστερη προσπάθεια για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού συστήματος που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Περιέχει διατάξεις που αποσκοπούν στη σημαντική βελτίωση του τελωνισμού των εμπορευμάτων και στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τελωνειακών αρχών και λοιπών ρυθμιστικών αρχών για τη διευκόλυνση του εμπορίου και για ζητήματα τελωνειακής συμμόρφωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 4 της εν λόγω συμφωνίας, τα μέλη πρέπει να επιδιώξουν τη δημιουργία και την τήρηση μιας υπηρεσίας μίας στάσης, η οποία θα επιτρέπει στους εμπόρους να υποβάλουν έγγραφα και/ή απαιτήσεις δεδομένων για εισαγωγές, εξαγωγές ή διαμετακομίσεις εμπορευμάτων, μέσω ενός ενιαίου σημείου εισόδου, στις συμμετέχουσες αρχές ή υπηρεσίες. Όταν κρίνεται σκόπιμο και προβλέπεται από ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν στους εμπόρους να υποβάλλουν έγγραφα και/ή απαιτήσεις δεδομένων για εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση μέσω του εν λόγω ενιαίου σημείου εισόδου.

(5)

Η διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και η ασφάλεια και η προστασία, είναι μέλημα όλων των αρχών που συμμετέχουν στη διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων μεταξύ των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ραγδαία αύξηση του διεθνούς εμπορίου και του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αυξήσει την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των εν λόγω αρχών. Η εν εξελίξει διαδικασία ψηφιοποίησης καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης μέσα από τη σύνδεση των τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων και παρέχει τη δυνατότητα για μεταξύ τους ολοκληρωμένη, προσβάσιμη, συστηματική και αυτοματοποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες. Υπό την έννοια αυτή, το τρέχον πλαίσιο συμμόρφωσης προς τις κανονιστικές διατάξεις δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων, τα συστήματα και οι διαδικασίες των οποίων είναι κατακερματισμένα και παρωχημένα. Προϋπόθεση για μια απόλυτα συντονισμένη και αποτελεσματική διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων αποτελεί ένα εξορθολογισμένο ενωσιακό κανονιστικό περιβάλλον για το διεθνές εμπόριο, το οποίο θα παρέχει μακροχρόνια οφέλη στην Ένωση και τους κατοίκους της σε όλους τους τομείς πολιτικής, θα υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα και την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και θα διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών.

(6)

Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ειδική έκθεση αριθ. 4/2021 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τίτλο «Τελωνειακοί έλεγχοι: η ανεπαρκής εναρμόνιση βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ», και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2021, σχετικά με την εν λόγω ειδική έκθεση, δεδομένου ότι για την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης απαιτούνται επαρκείς πόροι και προσωπικό.

(7)

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2016-2020 που προβλέπεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 19ης Απριλίου 2016, αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών με την άρση των υφιστάμενων ψηφιακών φραγμών, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την ενίσχυση της ποιότητας των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των εθνικών διοικήσεων. Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο δράσης κατοχυρώνονται αρχές όπως το πρότυπο υπηρεσιών «εξ ορισμού ψηφιακού χαρακτήρα», η αρχή της υποβολής εκθέσεων «μόνον άπαξ» και η αρχή του «εξ ορισμού διασυνοριακού χαρακτήρα», που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Κατοχυρώνονται επίσης η αρχή του «εξ ορισμού διαλειτουργικού χαρακτήρα», η οποία έχει ως στόχο να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά, καθώς και η αρχή της αξιοπιστίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ασφάλειας της τεχνολογίας πληροφοριών.

(8)

Σύμφωνα με το όραμα που διατυπώνεται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2016-2020 και με τις ευρύτερες προσπάθειες για απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τις διεθνείς εμπορευματικές συναλλαγές, η Επιτροπή ανέπτυξε ένα εθελοντικό δοκιμαστικό σχέδιο με την ονομασία «ενιαία τελωνειακή θυρίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών». Το σχέδιο αυτό παρέχει στις τελωνειακές αρχές τη δυνατότητα να επαληθεύουν αυτόματα τη συμμόρφωση με έναν περιορισμένο αριθμό μη τελωνειακών διατυπώσεων, καθιστώντας δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών συστημάτων των συμμετεχόντων κρατών μελών και των αντίστοιχων ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων που διαχειρίζονται μη τελωνειακές διατυπώσεις. Παρόλο που το σχέδιο έχει βελτιώσει τις διαδικασίες τελωνισμού, ο εθελοντικός χαρακτήρας του περιορίζει σαφέστατα τη δυνατότητά του να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη στις τελωνειακές αρχές, στις αρμόδιες αρχές-εταίρους και στους οικονομικούς φορείς. Τα δυνητικά οφέλη του σχεδίου είναι περιορισμένα, ιδίως λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης εικόνας όλων των εισαγωγών και εξαγωγών προς και από την Ένωση και λόγω του περιορισμένου αντίκτυπου ως προς τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους οικονομικούς φορείς.

(9)

Προκειμένου να επιτευχθεί ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον και μια αποτελεσματική διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κοινοί κανόνες για ένα εναρμονισμένο και ολοκληρωμένο περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία («περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία»). Το εν λόγω περιβάλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύνολο πλήρως ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρεχόμενων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και η ψηφιακή συνεργασία μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων και να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες τελωνισμού των εμπορευμάτων για τους οικονομικούς φορείς. Το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνάρτηση με τις δυνατότητες αξιόπιστης ταυτοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας που παρέχει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και την αρχή «μόνον άπαξ», κατά περίπτωση, όπως επαναλαμβάνεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Προκειμένου να υλοποιηθεί το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί, βάσει του δοκιμαστικού σχεδίου, ένα σύστημα ανταλλαγής πιστοποιητικών, ήτοι το ηλεκτρονικό σύστημα ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών («ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX»), το οποίο θα διασυνδέει τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα που διαχειρίζονται συγκεκριμένες μη τελωνειακές διατυπώσεις. Είναι επίσης αναγκαίο να εναρμονιστούν τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία, να ενσωματωθούν τα εν λόγω περιβάλλοντα στο περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, και να θεσπιστεί μια δέσμη κανόνων για την ψηφιακή διοικητική συνεργασία στο πλαίσιο του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία.

(10)

Το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί και να καταστεί όσο το δυνατόν περισσότερο διαλειτουργικό με άλλα υφιστάμενα ή μελλοντικά τελωνειακά συστήματα, όπως ο κεντρικός τελωνισμός βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Κατά περίπτωση, θα πρέπει να επιδιωχθούν συνέργειες μεταξύ του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) και του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία.

(11)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να οδηγήσει, ιδίως, στην καλύτερη προστασία των πολιτών και στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους οικονομικούς φορείς και τις τελωνειακές αρχές.

(12)

Είναι αναγκαίο το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία να ενσωματώσει λύσεις υψηλής κυβερνοασφάλειας για την πρόληψη, στο μέτρο του δυνατού, επιθέσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη λειτουργία των τελωνειακών και μη τελωνειακών συστημάτων, να βλάψουν την ασφάλεια του εμπορίου ή να προκαλέσουν ζημία στην οικονομία της Ένωσης. Τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να σχεδιαστούν κατά τρόπο που θα τους επιτρέπει να εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την ασφάλεια δικτύων πληροφοριών. Κατά την ανάπτυξη, τη διαχείριση και τη συντήρηση του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια που εκδίδει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).

(13)

Η ανταλλαγή ψηφιακών πληροφοριών μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX θα πρέπει να καλύπτει τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής, με την επιβολή της εφαρμογής των οποίων είναι επιφορτισμένες οι τελωνειακές αρχές. Οι ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις περιλαμβάνουν όλες τις πράξεις που πρέπει να διενεργούνται από φυσικό πρόσωπο, οικονομικό φορέα ή αρμόδια αρχή-εταίρο για τη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μέρους της διακίνησης μεταξύ κρατών μελών, όταν απαιτείται. Οι εν λόγω διατυπώσεις επιβάλλουν διάφορες υποχρεώσεις για την εισαγωγή, την εξαγωγή ή τη διαμετακόμιση ορισμένων εμπορευμάτων, και η επαλήθευσή τους μέσω τελωνειακών ελέγχων είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να καλύπτει τις ψηφιοποιημένες διατυπώσεις που προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία και τις οποίες διαχειρίζονται οι αρμόδιες αρχές-εταίροι σε ηλεκτρονικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα, και να αποθηκεύει τις συναφείς πληροφορίες από όλα τα κράτη μέλη οι οποίες απαιτούνται για τον τελωνισμό των εμπορευμάτων. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να προσδιοριστούν οι ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και τα αντίστοιχα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα που θα πρέπει να υπόκεινται στην ψηφιακή συνεργασία μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX.

Ειδικότερα, ο ορισμός των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων θα πρέπει να είναι ευρύς και να περιλαμβάνει τις διαφορετικές καταστάσεις και νομικές διατυπώσεις στις νομικές πράξεις που επέτρεψαν ή θα επιτρέψουν τη δημιουργία και τη χρήση των εν λόγω συστημάτων. Επιπλέον, είναι επίσης σκόπιμο να καθοριστούν οι ημερομηνίες κατά τις οποίες το συγκεκριμένο ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα που καλύπτει ενωσιακή μη τελωνειακή διατύπωση και τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία θα πρέπει να διασυνδεθούν με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Οι εν λόγω ημερομηνίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ημερομηνίες που καθορίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης ενωσιακής μη τελωνειακής διατύπωσης, ώστε να είναι δυνατή η συμμόρφωση μέσω του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Ειδικότερα, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει αρχικά να καλύπτει υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, κανόνες για τη ρύθμιση των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων, περιβαλλοντικές απαιτήσεις σε σχέση με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου και με ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, καθώς και διατυπώσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών.

(14)

Η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων. Αντίστοιχα, όταν ένας οικονομικός φορέας υποβάλλει τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση επανεξαγωγής που προϋποθέτει την εκπλήρωση ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων, οι τελωνειακές αρχές και οι αρμόδιες αρχές-εταίροι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν και να επαληθεύουν, αυτόματα και αποτελεσματικά, τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη διαδικασία τελωνισμού. Η βελτιωμένη ψηφιακή συνεργασία και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων αναμένεται να οδηγήσουν σε περισσότερο ολοκληρωμένες, ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες τελωνισμού των εμπορευμάτων χωρίς χαρτί, καθώς και στην καλύτερη επιβολή και τήρηση των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων.

(15)

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα πρέπει να αναπτύξει, να ολοκληρώσει και να διαχειρίζεται την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, μεταξύ άλλων με την παροχή κατάλληλης κατάρτισης στα κράτη μέλη σχετικά με τη λειτουργία και την εφαρμογή της. Προκειμένου να παρέχονται οι δέουσες, εναρμονισμένες και τυποποιημένες υπηρεσίες ενιαίας θυρίδας σε ενωσιακό επίπεδο για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις, η Επιτροπή θα πρέπει να συνδέσει καθένα από τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν την ευθύνη να συνδέσουν τα εθνικά τους περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, επικουρούμενα, όπου χρειάζεται, από την Επιτροπή.

(16)

Κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού και μη προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) («ΓΚΠΔ»), τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) («κανονισμός για την προστασία των δεδομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ») και με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1807 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) («κανονισμός για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα»). Θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον που προφυλάσσεται από κυβερνοαπειλές. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως η κρυπτογράφηση. Επιπλέον, θα πρέπει να προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων χωρίς αποθήκευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τα τεχνικά αρχεία καταγραφής που απαιτούνται για την ταυτοποίηση των δεδομένων που αποστέλλονται στο εκάστοτε σύστημα. Θα πρέπει επίσης να μετατρέπονται δεδομένα, κατά περίπτωση, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αμφότερων των ψηφιακών τομέων. Οι υποδομές τεχνολογίας πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή δεδομένων θα πρέπει να είναι εγκατεστημένες εντός της Ένωσης.

(17)

Ανάλογα με τον τύπο των μη τελωνειακών διατυπώσεων, οι ηλεκτρονικές πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX μπορεί να περιέχουν διάφορες κατηγορίες υποκειμένων των δεδομένων και τα οικεία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης ή της διασάφησης επανεξαγωγής ή για την υποβολή αίτησης για συνοδευτικά έγγραφα. Οι τελωνειακές διασαφήσεις ή διασαφήσεις επανεξαγωγής μπορούν να περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα διάφορων κατηγοριών υποκειμένων των δεδομένων όπως, μεταξύ άλλων, εξαγωγέων, εισαγωγέων, παραληπτών και άλλων φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού. Τα συνοδευτικά έγγραφα μπορούν να περιλαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες για άλλες κατηγορίες υποκειμένων των δεδομένων, όπως αποστολείς, εξαγωγείς, παραλήπτες, εισαγωγείς και κατόχους άδειας. Σε μια τρίτη κατηγορία υποκειμένων των δεδομένων τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των οποίων θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επεξεργασία στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX συμπεριλαμβάνονται εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι τελωνειακών αρχών, αρμόδιων αρχών-εταίρων ή άλλου πιστοποιημένου φορέα, καθώς και υπάλληλοι της Επιτροπής και τρίτων παρόχων που ενεργούν εξ ονόματος της Επιτροπής και συμμετέχουν στη διαχείριση και τη συντήρηση της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX.

(18)

Σε περίπτωση που δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υπόκεινται σε επεξεργασία δύο ή περισσότερων οντοτήτων οι οποίες προσδιορίζουν από κοινού τον σκοπό και τον τρόπο επεξεργασίας, οι οντότητες αυτές θα πρέπει να είναι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας. Εφόσον η Επιτροπή και οι τελωνειακές αρχές και αρμόδιες αρχές-εταίροι των κρατών μελών είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, θα πρέπει να είναι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725.

(19)

Το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέσα ασφαλή έναντι αστοχιών και θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συμβάλλει στις ικανότητες ανάλυσης δεδομένων των τελωνειακών αρχών και να τις ενισχύει, μεταξύ άλλων με τη χρήση εργαλείων βασιζόμενων στην τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να εντοπίζονται παραβάσεις που υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους ή διερευνώνται από τις τελωνειακές αρχές, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των εμπορευμάτων και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

(20)

Η εντεινόμενη ψηφιοποίηση των τελωνειακών και ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που εφαρμόζονται στο διεθνές εμπόριο έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για τα κράτη μέλη προκειμένου να ενισχύσουν την ψηφιακή συνεργασία μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων. Ενόψει αυτών των ευκαιριών και προτεραιοτήτων, αρκετά κράτη μέλη έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν πλαίσια για εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Οι πρωτοβουλίες αυτές διαφοροποιούνται σημαντικά, ανάλογα με το επίπεδο της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής των τελωνειακών συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών, τις προτεραιότητες και τη διάρθρωση του κόστους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο τα κράτη μέλη να υποχρεωθούν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, με ένα ελάχιστο σύνολο λειτουργιών που θα καθιστούν δυνατή την αξιοποίηση όλων των δεδομένων που υπάρχουν στα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές-εταίρους. Τα εν λόγω εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας θα πρέπει να αποτελούν τις εθνικές συνιστώσες του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, που θα καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ τελωνειακών αρχών, αρμόδιων αρχών-εταίρων και οικονομικών φορέων, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση και η αποδοτική επιβολή της τελωνειακής νομοθεσίας και των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX.

Σύμφωνα με τον στόχο αυτό, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία θα πρέπει να καθιστούν δυνατή την αυτοματοποιημένη επαλήθευση των διατυπώσεων από τις τελωνειακές αρχές σε ό,τι αφορά τα δεδομένα που διαβιβάζονται από το ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX. Τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία θα πρέπει επίσης να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές-εταίρους τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις ποσότητες των εγκεκριμένων εμπορευμάτων («διαχείριση ποσοτήτων») που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία από τις τελωνειακές αρχές σε ολόκληρη την Ένωση. Τούτο θα πρέπει να διασφαλίζεται με την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών τελωνισμού στα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX. Στην πράξη, η διαχείριση ποσοτήτων σε ενωσιακό επίπεδο είναι απαραίτητη για την καλύτερη επιβολή των μη τελωνειακών διατυπώσεων μέσα από την αυτόματη και συνεπή παρακολούθηση της χρήσης των εγκεκριμένων ποσοτήτων για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση ή η κακοδιαχείρισή τους. Η σύνδεση των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείριση ποσοτήτων σε ενωσιακό επίπεδο.

(21)

Για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών τελωνισμού των εμπορευμάτων για τους οικονομικούς φορείς, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία θα πρέπει να καταστούν ενιαίος δίαυλος ο οποίος, με την επιφύλαξη της χρήσης άλλων υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τους οικονομικούς φορείς για την επικοινωνία με τις τελωνειακές αρχές και τις αρμόδιες αρχές-εταίρους. Ωστόσο, τα εν λόγω περιβάλλοντα δεν θα πρέπει να περιορίζουν ούτε να εμποδίζουν οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων. Οι ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που υπάγονται στο εν λόγω επιπρόσθετο μέτρο διευκόλυνσης αποτελούν υποσύνολο των κύριων διατυπώσεων που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Η Επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει σταδιακά τις εν λόγω διατυπώσεις αξιολογώντας κατά πόσον πληρούται ένα σύνολο κριτηρίων που σχετίζονται με τη διευκόλυνση του εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη τη νομική και τεχνική τους σκοπιμότητα. Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διευκόλυνση του εμπορίου και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των ελέγχων, θα πρέπει να είναι εφικτή η χρήση των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία ως πλατφόρμας για τον συντονισμό των ελέγχων μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

(22)

Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ορίσει μία ή περισσότερες αρμόδιες αρχές που θα ενεργούν ως υπεύθυνοι επεξεργασίας των πράξεων επεξεργασίας δεδομένων στο πλαίσιο του εθνικού του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Οι εν λόγω πράξεις επεξεργασίας δεδομένων θα πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679. Δεδομένου ότι ορισμένα από τα δεδομένα που προέρχονται από το εθνικό περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία πρέπει να ανταλλάσσονται με ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, θα πρέπει να ζητείται από κάθε κράτος μέλος να ενημερώνει την Επιτροπή, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σχετικά με παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την εμπιστευτικότητα, τη διαθεσιμότητα ή την ακεραιότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία στο εθνικό του περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και ανταλλάσσονται μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX.

(23)

Για να είναι απόλυτα συντονισμένη, η διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων προϋποθέτει διαδικασίες που υποστηρίζουν τον ψηφιακό συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών, αρμόδιων αρχών-εταίρων και οικονομικών φορέων για την εκπλήρωση και την εφαρμογή των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Στο πλαίσιο αυτό, διαλειτουργικότητα είναι η ικανότητα απρόσκοπτης εκτέλεσης των εν λόγω διαδικασιών μεταξύ τελωνειακών και μη τελωνειακών συστημάτων και τομέων, χωρίς απώλεια της συνάφειας ή της σημασίας των ανταλλασσόμενων δεδομένων. Προκειμένου να είναι εφικτή η πλήρως αυτοματοποιημένη επαλήθευση των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να διασφαλίζει τεχνική διαλειτουργικότητα και συνέπεια ως προς τη σημασία των σχετικών δεδομένων. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευθυγράμμιση της τελωνειακής και της μη τελωνειακής ορολογίας, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση και η κατανόηση των ανταλλασσόμενων δεδομένων και πληροφοριών στο σύνολο των ανταλλαγών μεταξύ ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων και εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εναρμονισμένη επιβολή των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων σε ολόκληρη την Ένωση, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να προσδιορίζει την τελωνειακή διαδικασία ή την επανεξαγωγή για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιείται το συνοδευτικό έγγραφο βάσει της διοικητικής απόφασης που αναφέρει η αρμόδια αρχή-εταίρος στο συνοδευτικό έγγραφο. Από τεχνική άποψη, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να καθιστά συμβατά τα τελωνειακά και μη τελωνειακά δεδομένα, μετατρέποντας τον μορφότυπο ή τη δομή τους όποτε είναι αναγκαίο, χωρίς να μεταβάλλει το περιεχόμενό τους.

(24)

Δεδομένων των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτονται, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Θα πρέπει να θέτει τα συναφή δεδομένα στη διάθεση των τελωνειακών αρχών, προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να εφαρμόζουν καλύτερα τις ενωσιακές μη τελωνειακές κανονιστικές πολιτικές μέσω της αυτοματοποιημένης επαλήθευσης των εν λόγω διατυπώσεων. Θα πρέπει επίσης να παρέχει τα συναφή δεδομένα στις αρμόδιες αρχές-εταίρους, ώστε αυτές να μπορούν να παρακολουθούν και να προσδιορίζουν την εναπομένουσα ποσότητα των εγκεκριμένων εμπορευμάτων που δεν έχουν διαγραφεί από τα τελωνεία κατά τον τελωνισμό άλλων αποστολών. Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηρίζει την εφαρμογή της αρχής της «μονοαπευθυντικής διαδικασίας» για τη διεξαγωγή των ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, μέσω της διευκόλυνσης της ολοκλήρωσης των τελωνειακών και ενωσιακών μη τελωνειακών διαδικασιών για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων.

Ορισμένες νομικές πράξεις της Ένωσης προβλέπουν τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων και του συστήματος πληροφοριών και επικοινωνιών που ορίζεται στην οικεία πράξη. Συνεπώς, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να καθιστά δυνατή κάθε αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων, όποτε αυτό προβλέπεται από τις εν λόγω πράξεις, χωρίς να περιορίζει τη συνεργασία μόνο σε αυτές τις ανταλλαγές δεδομένων. Στον βαθμό που το δίκαιο της Ένωσης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, τα κράτη μέλη καθορίζουν την επιχειρησιακή πτυχή της συνεργασίας μεταξύ τελωνειακών και μη τελωνειακών αρχών σε εθνικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις λειτουργίες της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX για την πλήρως αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση των διατυπώσεων και κάθε άλλη αυτοματοποιημένη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των σχετικών αρμόδιων αρχών-εταίρων που απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία για τη θέσπιση ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων.

(25)

Προκειμένου να καθιερωθεί ένας ενιαίος δίαυλος επικοινωνίας με τις αρχές που εμπλέκονται στον τελωνισμό των εμπορευμάτων, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους οικονομικούς φορείς να υποβάλλουν τα δεδομένα που προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία και η ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής σε ένα ενιαίο σημείο και να λαμβάνουν ηλεκτρονική ανατροφοδότηση σε σχέση με οποιεσδήποτε συναφείς πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες αρχές απευθείας από το εν λόγω σημείο. Η εν λόγω ανατροφοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει κοινοποιήσεις τελωνειακών αποφάσεων. Ο ενιαίος δίαυλος επικοινωνίας θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX και προσδιορίζονται ως κατάλληλες για πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης.

(26)

Υπάρχει σημαντική αλληλεπικάλυψη ανάμεσα στα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση ή στη διασάφηση επανεξαγωγής και στα δεδομένα που περιλαμβάνονται στα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα. Για να καταστεί δυνατή η επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων, έτσι ώστε οι οικονομικοί φορείς να μη χρειάζεται να παρέχουν τα ίδια δεδομένα περισσότερες από μία φορές, είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστούν και να εξορθολογιστούν οι απαιτήσεις δεδομένων για τις τελωνειακές διατυπώσεις και για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να προσδιορίσει τα στοιχεία δεδομένων που συμπεριλαμβάνονται τόσο στην τελωνειακή διασάφηση ή στη διασάφηση επανεξαγωγής όσο και στα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα («κοινό σύνολο δεδομένων»). Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να προσδιορίσει τα στοιχεία που απαιτούνται μόνο από την ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής («σύνολο δεδομένων της αρμόδιας αρχής-εταίρου»). Το κοινό σύνολο δεδομένων, το σύνολο δεδομένων της αρμόδιας αρχής-εταίρου και το σύνολο δεδομένων που απαιτείται μόνο από τα τελωνεία θα πρέπει να συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις συναφείς με τον τελωνισμό πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των τελωνειακών και των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX.

(27)

Προκειμένου να καθίσταται δυνατή η εκπλήρωση των τελωνειακών και μη τελωνειακών διατυπώσεων που αφορούν τις ίδιες διακινήσεις εμπορευμάτων, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία θα πρέπει, για τα υποχρεωτικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα, ή θα μπορούσαν, για τα εθελοντικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα, να παρέχουν στους οικονομικούς φορείς τη δυνατότητα να υποβάλλουν όλα τα δεδομένα που προβλέπουν οι διάφορες ρυθμιστικές αρχές για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς ή για την επανεξαγωγή τους μέσω ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεδομένων. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ενωσιακή μη τελωνειακή διατύπωση, θα πρέπει να είναι δυνατή η υποβολή των εν λόγω δεδομένων σε διαφορετικά χρονικά σημεία, και παράλληλα με την τελωνειακή διασάφηση ή τη διασάφηση επανεξαγωγής που υποβάλλεται πριν από την προβλεπόμενη προσκόμιση των εμπορευμάτων στις τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 171 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Η εν λόγω υποβολή θα επέτρεπε την εκπλήρωση της αρχής «μόνον άπαξ». Τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για να διαβιβάζουν στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX το κοινό σύνολο δεδομένων και το σύνολο δεδομένων της αρμόδιας αρχής-εταίρου, και στις τελωνειακές αρχές τα κοινά και τα ειδικά δεδομένα που απαιτούνται από τα τελωνεία.

(28)

Για τη διαβίβαση των πληροφοριών που παρέχουν οι οικονομικοί φορείς μέσω των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία σε όλες τις οικείες αρχές, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να καθιστά δυνατή την αναγκαία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών και μη τελωνειακών τομέων. Ειδικότερα, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα πρέπει να λαμβάνει τα δεδομένα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των εφαρμοστέων ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων από τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και να τα διαβιβάζει στο αντίστοιχο ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα. Η ανταλλαγή αυτή θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές-εταίρους να εξετάζουν τις πληροφορίες που διαβιβάζονται στα αντίστοιχα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα και να λαμβάνουν τις οικείες αποφάσεις τελωνισμού, οι οποίες θα πρέπει να διαβιβάζονται στις τελωνειακές αρχές μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX. Οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει με τη σειρά τους να διαβιβάζουν τις εν λόγω πληροφορίες στους οικονομικούς φορείς μέσω των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Ο αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων («αριθμός EORI») θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως αναγνωριστικό για την ανταλλαγή και τη διασταύρωση των πληροφοριών που σχετίζονται με τις εν λόγω ανταλλαγές.

(29)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, σε κάθε οικονομικό φορέα που εμπλέκεται σε τελωνειακές λειτουργίες αποδίδεται ένας αριθμός EORI ως αναγνωριστικό για όλες τις συναλλαγές με τις τελωνειακές αρχές στην Ένωση. Η Επιτροπή διατηρεί ένα κεντρικό σύστημα EORI για την αποθήκευση και τον χειρισμό δεδομένων που σχετίζονται με το EORI. Προκειμένου να διευκολύνεται η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών αρχών που εμπλέκονται στη διαδικασία τελωνισμού εμπορευμάτων, οι αρμόδιες αρχές-εταίροι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύστημα EORI για να επικυρώνουν τον αριθμό EORI τον οποίο μπορούν να ζητούν από τους οικονομικούς φορείς στο πλαίσιο των διατυπώσεών τους.

(30)

Η στενή συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και κρατών μελών είναι ουσιαστικής σημασίας για τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Θα συμβάλει επίσης στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των αποκλινόντων επιπέδων ψηφιοποίησης και ψηφιακής ετοιμότητας, αποτρέποντας έτσι πιθανές στρεβλώσεις. Δεδομένου ότι οι εν λόγω δραστηριότητες καλύπτουν ευρύ και ποικίλο φάσμα, κάθε κράτος μέλος είναι αναγκαίο να διορίσει μια αρμόδια αρχή ως εθνικό συντονιστή. Με την επιφύλαξη της εσωτερικής οργάνωσης των εθνικών διοικήσεων, ο εθνικός συντονιστής θα πρέπει να είναι το σημείο επαφής με την Επιτροπή και, αφενός, να προάγει τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο και, αφετέρου, να διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει συντονισμό όπου απαιτείται και να συνδράμει στην αποδοτική επιβολή των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων.

(31)

Η ανάπτυξη του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία συνεπάγεται διάφορες δαπάνες υλοποίησης. Είναι σημαντικό οι δαπάνες αυτές να κατανέμονται μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών με τον πλέον αρμόζοντα τρόπο, ανάλογα με τον τύπο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει τις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, η οποία είναι η κεντρική συνιστώσα του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, και τις δαπάνες που σχετίζονται με την εξασφάλιση των διεπαφών της με τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις δαπάνες που σχετίζονται με τον ρόλο τους στην εξασφάλιση διεπαφών με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX και στην ανάπτυξη, διατήρηση και λειτουργία των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία.

(32)

Απαιτείται αναλυτικός σχεδιασμός προκειμένου οι διάφορες ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις από διαφορετικούς τομείς πολιτικής να ενσωματωθούν σταδιακά στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα εργασιών με σκοπό την ενσωμάτωση των εν λόγω διατυπώσεων στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX και την ανάπτυξη συνδέσεων μεταξύ των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων που επεξεργάζονται τις εν λόγω διατυπώσεις και της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX. Κύριος στόχος του προγράμματος εργασιών θα πρέπει να είναι η στήριξη των επιχειρησιακών απαιτήσεων και του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των εν λόγω δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη ΤΠ που απαιτείται, μεταξύ άλλων, στα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά ώστε να αξιολογείται η συνολική πρόοδος ως προς την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει δε να επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

(33)

Η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την κατάσταση ανάπτυξης του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία και τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της χρήσης του. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίζει ετήσια έκθεση σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία και των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία, με αναφορά στο πρόγραμμα εργασιών. Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει λεπτομερή επισκόπηση των υφιστάμενων ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων και εκείνων που περιλαμβάνονται στις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής, με σκοπό να παρέχεται σαφής επισκόπηση της κατάστασης ως προς την ψηφιοποίηση των διατυπώσεων στα σύνορα. Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον ανά τριετία, τα αποτελέσματα της τακτικής παρακολούθησης της λειτουργίας του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Παράλληλα με την παρακολούθηση, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογεί τις επιδόσεις της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, προκειμένου να διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με τη λειτουργία του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στις εκθέσεις αυτές θα πρέπει να καταγράφεται η πρόοδος, να προσδιορίζονται τομείς που χρήζουν βελτίωσης και να προτείνονται συστάσεις για το μέλλον υπό το πρίσμα της προόδου που έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση της ενισχυμένης ψηφιακής συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρμόδιων αρχών-εταίρων που εμπλέκονται στον τελωνισμό των εμπορευμάτων, ώστε να διασφαλίζονται απλουστευμένες διαδικασίες για τους οικονομικούς φορείς και η αποτελεσματική εφαρμογή των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων. Οι εν λόγω εκθέσεις θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα εθνικά τους περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Για τους σκοπούς της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να οργανώνει και να διατηρεί συνεχή διάλογο με τα κράτη μέλη, τους σχετικούς οικονομικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

(34)

Η ανάπτυξη νέων συστημάτων ΤΠ και η επικαιροποίηση των υφιστάμενων συστημάτων ΤΠ απαιτούν σημαντικές προσπάθειες από άποψη επενδύσεων σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, ιδίως στον ίδιο τον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών. Ο παρών κανονισμός γεφυρώνει τα κενά μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρμόδιων αρχών-εταίρων και παρέχει ένα πλαίσιο ψηφιακής συνεργασίας που πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ένωση. Κατά συνέπεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα θα είναι κατάλληλα, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να διενεργούν εκτιμήσεις επιπτώσεων όσον αφορά τα συστήματα, τις διαδικασίες και τον σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, και να παρέχουν εγκαίρως τις αναγκαίες πληροφορίες στην Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση της βελτίωσης της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και τις εκτελεστικές πράξεις, σύμφωνα με τους στόχους της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (12).

(35)

Προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την τροποποίηση του καταλόγου των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτει η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, ο οποίος παρατίθεται στο παράρτημα· τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τον καθορισμό των στοιχείων δεδομένων προς ανταλλαγή μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEΧ· και τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τον προσδιορισμό του κοινού συνόλου δεδομένων σε συνδυασμό με το σύνολο δεδομένων της αρμόδιας αρχής-εταίρου για κάθε σχετική ενωσιακή πράξη που είναι εφαρμοστέα στις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που ενσωματώνονται στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX. Κατά την τροποποίηση του καταλόγου των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που καλύπτονται από την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να καθορίσει τις ημερομηνίες έως τις οποίες, το αργότερο, θα πρέπει να συνδεθούν με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX τα αντίστοιχα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα και τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών αυτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο στοιχεία: πρώτον, οι ημερομηνίες έως τις οποίες πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία της Ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, και δεύτερον, τα χρονικά περιθώρια έναρξης λειτουργίας που χρησιμοποιούνται συνήθως για τα τελωνειακά συστήματα.

Τα κράτη μέλη μπορούν να συνδέσουν ορισμένα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα και το εθνικό περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX πριν από τις ημερομηνίες που ορίζονται στο παράρτημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(36)

Προκειμένου να εξασφαλίζονται ομοιόμορφες συνθήκες για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες όσον αφορά τον καθορισμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των από κοινού υπευθύνων επεξεργασίας για τη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725· την έγκριση ειδικών κανόνων για την ανταλλαγή των πληροφοριών που προορίζονται για επεξεργασία μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, ειδικών κανόνων για την εξασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα· τον προσδιορισμό των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που ενσωματώνονται στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX και ενδεχομένως αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω ψηφιακής συνεργασίας· την έγκριση διαδικαστικών ρυθμίσεων για τις επιπρόσθετες ανταλλαγές πληροφοριών που διεκπεραιώνονται μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, ειδικών κανόνων που διέπουν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την έγκριση προγράμματος εργασιών για τη στήριξη της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τη σύνδεση των οικείων ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, και την ενσωμάτωση των αντίστοιχων ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13).

(37)

Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός εισάγει μηχανισμό για την επιβολή από τις τελωνειακές αρχές της εφαρμογής διατυπώσεων που επηρεάζουν τη διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων, είναι αναγκαία η συμπερίληψη του εν λόγω μηχανισμού και των διατάξεων για τη συμπλήρωση ή την εφαρμογή του στον ορισμό της τελωνειακής νομοθεσίας που παρατίθεται στο άρθρο 5 σημείο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Η προσέγγιση αυτή συνάδει με το άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού, βάσει του οποίου οι τελωνειακές αρχές επιφορτίζονται με τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της προστασίας της Ένωσης και των κατοίκων της, σε στενή συνεργασία ενδεχομένως με άλλες αρχές, κατά τη διευκόλυνση του εμπορίου. Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθεί το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία στον κατάλογο της τελωνειακής νομοθεσίας. Το άρθρο 163 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 ορίζει ότι τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το συναφές τελωνειακό καθεστώς ή την επανεξαγωγή πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή και στη διάθεση των τελωνειακών αρχών τη στιγμή της υποβολής της τελωνειακής διασάφησης ή της διασάφησης επανεξαγωγής. Εφόσον οι τελωνειακές αρχές θα είναι σε θέση να αποκτούν, μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, τα απαραίτητα δεδομένα που σχετίζονται με ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις, η συγκεκριμένη υποχρέωση θα πρέπει να θεωρείται ότι ικανοποιείται. Κατά συνέπεια, προκειμένου να ενισχυθεί η ενοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και των ενωσιακών μη τελωνειακών διαδικασιών, ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνονται ταυτόχρονα, θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως το άρθρο 163 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

(38)

Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, που γνωμοδότησε στις 20 Νοεμβρίου 2020.

(39)

Για την ενσωμάτωση των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX απαιτείται η υλοποίηση νέας υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών, ούτως ώστε να δημιουργηθούν συνδέσεις μεταξύ των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων, ο προσδιορισμός των δεδομένων που θα ανταλλάσσονται και η εκπόνηση τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Συνεπώς, για την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που απαιτείται για την προώθηση των εν λόγω εξελίξεων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ψηφιακής συνεργασίας, καθώς απαιτείται να προσδιοριστούν προηγουμένως οι οικείες ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις σε συνδυασμό με τις συναφείς τεχνικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η αναβολή της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του παρόντος κανονισμού.

(40)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, ήτοι η ενισχυμένη επιβολή των ενωσιακών κανονιστικών απαιτήσεων μεταξύ των συνόρων της Ένωσης και η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη λόγω της εγγενώς διεθνικής φύσης της διακίνησης των εμπορευμάτων μεταξύ των συνόρων και της περιπλοκότητάς της, μπορεί όμως, λόγω της κλίμακας και των επιπτώσεων της δράσης, να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα για την επίτευξη του στόχου αυτού,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Κεφάλαιο I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία («περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία»), το οποίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο διαλειτουργικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο μέσω του συστήματος ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών, με σκοπό την υποστήριξη της αλληλεπίδρασης και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων που αναφέρονται στο παράρτημα.

Καθορίζει κανόνες για τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και κανόνες για την ψηφιακή διοικητική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω διαλειτουργικών συνόλων δεδομένων, στο πλαίσιο του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«τελωνειακές αρχές»: οι τελωνειακές αρχές όπως ορίζονται στο άρθρο 5 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

2)

«τελωνειακή νομοθεσία»: η τελωνειακή νομοθεσία όπως ορίζεται στο άρθρο 5 σημείο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

3)

«οικονομικός φορέας»: ο οικονομικός φορέας όπως ορίζεται στο άρθρο 5 σημείο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

4)

«τελωνειακές διατυπώσεις»: οι τελωνειακές διατυπώσεις όπως ορίζονται στο άρθρο 5 σημείο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

5)

«τελωνειακή διασάφηση»: η τελωνειακή διασάφηση όπως ορίζεται στο άρθρο 5 σημείο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

6)

«διασάφηση επανεξαγωγής»: η διασάφηση επανεξαγωγής όπως ορίζεται στο άρθρο 5 σημείο 13 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

7)

«διασαφιστής»: ο διασαφιστής όπως ορίζεται στο άρθρο 5 σημείο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

8)

«τελωνειακό καθεστώς»: το τελωνειακό καθεστώς όπως ορίζεται στο άρθρο 5 σημείο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

9)

«εθνικό περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία»: το σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θεσπίζει ένα κράτος μέλος προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων της τελωνειακής του αρχής, των αρμόδιων αρχών-εταίρων και των οικονομικών φορέων·

10)

«αρμόδια αρχή-εταίρος»: οποιαδήποτε αρχή κράτους μέλους, ή η Επιτροπή, που έχει εξουσιοδοτηθεί να επιτελεί καθορισμένη λειτουργία σε σχέση με την εκπλήρωση των σχετικών ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων·

11)

«ενωσιακή μη τελωνειακή διατύπωση»: όλες οι πράξεις οι οποίες πρέπει να διενεργούνται από οικονομικό φορέα ή από αρμόδια αρχή-εταίρο για τη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων, όπως ορίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής·

12)

«συνοδευτικό έγγραφο»: κάθε απαιτούμενο έγγραφο που εκδίδεται από αρμόδια αρχή-εταίρο ή συντάσσεται από οικονομικό φορέα, ή κάθε απαιτούμενη πληροφορία που παρέχεται από οικονομικό φορέα και πιστοποιεί την εκπλήρωση ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων·

13)

«διαχείριση ποσοτήτων»: η δραστηριότητα παρακολούθησης και διαχείρισης της ποσότητας εμπορευμάτων που εγκρίνεται από τις αρμόδιες αρχές-εταίρους σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής, βάσει των πληροφοριών που παρέχουν οι τελωνειακές αρχές·

14)

«ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα»: ενωσιακό ηλεκτρονικό σύστημα που δημιουργείται δυνάμει της ενωσιακής νομοθεσίας, χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων της ενωσιακής νομοθεσίας ή αναφέρεται στην ενωσιακή νομοθεσία, για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με την εκπλήρωση της αντίστοιχης ενωσιακής μη τελωνειακής διατύπωσης·

15)

«αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (αριθμός EORI)»: ο αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (αριθμός EORI) όπως ορίζεται στο άρθρο 1 σημείο 18 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής (14)·

16)

«σύστημα EORI»: το σύστημα που έχει θεσπιστεί για τους σκοπούς του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

Άρθρο 3

Θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία

1.   Θεσπίζεται περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Περιλαμβάνει τα εξής:

α)

ηλεκτρονικό σύστημα ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών·

β)

εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία·

γ)

τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα που αναφέρονται στο μέρος Α του παραρτήματος, η χρήση των οποίων είναι υποχρεωτική βάσει του ενωσιακού δικαίου·

δ)

τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα που αναφέρονται στο μέρος Β του παραρτήματος, η χρήση των οποίων είναι εθελοντική βάσει του ενωσιακού δικαίου.

2.   Το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία και οι συνιστώσες του σχεδιάζονται, διασυνδέονται και λειτουργούν σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την ελεύθερη ροή δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα και την κυβερνοασφάλεια, με τη χρήση των πλέον κατάλληλων τεχνολογιών, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων δεδομένων και ηλεκτρονικών συστημάτων, και των σκοπών των εν λόγω συστημάτων.

Κεφάλαιο II

Σύστημα ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών

Άρθρο 4

Θέσπιση του ηλεκτρονικού συστήματος ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών

Θεσπίζεται ηλεκτρονικό σύστημα ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών (EU CSW-CERTEX), προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο IV. Η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX συνδέει τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα.

Άρθρο 5

Ρόλοι και αρμοδιότητες της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX

1.   Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, αναπτύσσει, ολοκληρώνει και διαχειρίζεται την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX.

2.   Η Επιτροπή:

α)

συνδέει τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα του παραρτήματος με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX έως τις ημερομηνίες που ορίζονται στο παράρτημα, και καθιστά δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο παράρτημα·

β)

παρέχει έγκαιρη καθοδήγηση και συνδρομή στα κράτη μέλη κατά τη σύνδεσή τους με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 4 και 5.

3.   Όταν η Επιτροπή παρέχει κατάρτιση σε σχέση με την ενιαία θυρίδα EU CSW CERTEX, το πράττει βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/444 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15).

4.   Τα κράτη μέλη, επικουρούμενα, όπου χρειάζεται, από την Επιτροπή, συνδέουν τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX έως τις ημερομηνίες που ορίζονται στο μέρος Α του παραρτήματος, και καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο μέρος Α του παραρτήματος.

5.   Τα κράτη μέλη, επικουρούμενα, όπου χρειάζεται, από την Επιτροπή, μπορούν να συνδέσουν τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX και να καταστήσουν δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο μέρος Β του παραρτήματος.

6.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 21 για την τροποποίηση του μέρους Α του παραρτήματος, όσον αφορά τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις, τα αντίστοιχα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα, όπως ορίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής, και την ημερομηνία για τις συνδέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 4 του παρόντος άρθρου.

7.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 21 για την τροποποίηση του μέρους Β του παραρτήματος όσον αφορά τα εξής:

α)

τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και τα αντίστοιχα εθελοντικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα, όπως ορίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής, στις περιπτώσεις που η χρήση της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX προβλέπεται στην εν λόγω νομοθεσία·

β)

τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και συστήματα δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16) και των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 (17) και (ΕΚ) αριθ. 338/97 (18)· και

γ)

την ημερομηνία σύνδεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου για τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παρούσας παραγράφου.

Άρθρο 6

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX

1.   Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX πραγματοποιείται μόνο για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων του παραρτήματος όσον αφορά τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται σε αυτό·

β)

προκειμένου να διενεργείται η επιχειρηματική και τεχνική μετατροπή των δεδομένων του άρθρου 10 παράγραφος 2, εφόσον χρειάζεται, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή δεδομένων που αναφέρονται στο στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου.

2.   Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX πραγματοποιείται μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες υποκειμένων των δεδομένων:

α)

φυσικά πρόσωπα τα προσωπικά στοιχεία των οποίων περιέχονται στην τελωνειακή διασάφηση ή τη διασάφηση επανεξαγωγής·

β)

φυσικά πρόσωπα τα προσωπικά στοιχεία των οποίων περιέχονται στα συνοδευτικά έγγραφα ή σε οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που αναφέρονται στο παράρτημα·

γ)

εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι τελωνειακών αρχών, αρμόδιων αρχών-εταίρων ή άλλης συναφούς αρχής ή εξουσιοδοτημένου φορέα, τα προσωπικά στοιχεία των οποίων περιέχονται σε οποιοδήποτε από τα έγγραφα των στοιχείων α) και β)·

δ)

υπάλληλοι της Επιτροπής και τρίτοι πάροχοι που ενεργούν εξ ονόματος της Επιτροπής και εκτελούν δραστηριότητες λειτουργίας και συντήρησης της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX.

3.   Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX πραγματοποιείται μόνο σε σχέση με τις ακόλουθες κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:

α)

όνομα, διεύθυνση, κωδικός χώρας και αριθμός ταυτότητας των φυσικών προσώπων που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 2, τα οποία απαιτούνται από την τελωνειακή νομοθεσία ή την ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής, για την εκπλήρωση τελωνειακών και ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων·

β)

όνομα και υπογραφή των υπαλλήλων που αναφέρονται στα στοιχεία γ) και δ) της παραγράφου 2.

4.   Με εξαίρεση τα τεχνικά αρχεία καταγραφής που αναφέρουν τα δικαιολογητικά έγγραφα που ανταλλάσσονται και τη ροή της εν λόγω ανταλλαγής, στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX δεν αποθηκεύονται πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων.

5.   Η μετατροπή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) εκτελείται με τη χρήση υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών που είναι εγκατεστημένη στην Ένωση.

Άρθρο 7

Κοινή ευθύνη επεξεργασίας στο πλαίσιο της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX

1.   Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, η Επιτροπή είναι από κοινού υπεύθυνος επεξεργασίας κατά την έννοια του άρθρου 28 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, και οι τελωνειακές αρχές και οι αρμόδιες αρχές-εταίροι των κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα, είναι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας κατά την έννοια του άρθρου 26 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.

2.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων των από κοινού υπευθύνων επεξεργασίας ως προς τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δυνάμει των κανονισμών (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 22 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

3.   Οι από κοινού υπεύθυνοι επεξεργασίας:

α)

συνεργάζονται για την έγκαιρη επεξεργασία των αιτημάτων που υποβάλλουν τα υποκείμενα των δεδομένων·

β)

παρέχουν αμοιβαία συνδρομή σε ζητήματα που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και τον χειρισμό οποιασδήποτε παραβίασης δεδομένων η οποία σχετίζεται με την από κοινού επεξεργασία·

γ)

ανταλλάσσουν τις σχετικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων δυνάμει του κεφαλαίου ΙΙΙ τμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και του κεφαλαίου ΙΙΙ τμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·

δ)

εξασφαλίζουν και διαφυλάσσουν την ασφάλεια, την ακεραιότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υπόκεινται σε από κοινού επεξεργασία δυνάμει του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και του άρθρου 33 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725.

Κεφάλαιο III

Εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία

Άρθρο 8

Θέσπιση εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία

1.   Κάθε κράτος μέλος θεσπίζει εθνικό περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του.

2.   Τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία, με ηλεκτρονικά μέσα, μεταξύ τελωνειακών αρχών, αρμόδιων αρχών-εταίρων και οικονομικών φορέων, μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, για τους σκοπούς της τήρησης και της αποδοτικής επιβολής της τελωνειακής νομοθεσίας και των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που παρατίθενται στο παράρτημα.

3.   Όσον αφορά τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και συστήματα που παρατίθενται στο μέρος Α του παραρτήματος, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία παρέχουν τις εξής λειτουργίες:

α)

ενιαίο δίαυλο επικοινωνίας τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι οικονομικοί φορείς προκειμένου να εκπληρώνουν τις συναφείς τελωνειακές διατυπώσεις και τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που υπόκεινται σε περαιτέρω ψηφιακή συνεργασία σύμφωνα με το άρθρο 12·

β)

διαχείριση ποσοτήτων όσον αφορά τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις, κατά περίπτωση· και

γ)

αυτόματη επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουν οι τελωνειακές αρχές μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX από ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα.

4.   Για καθεμία από τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και συστήματα που αναφέρονται στο μέρος Β του παραρτήματος, αν το εθνικό περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία είναι συνδεδεμένο με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5, το εν λόγω εθνικό περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία παρέχει όλες τις λειτουργίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

5.   Τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες για τον συντονισμό των ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

Άρθρο 9

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία

1.   Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, πραγματοποιείται χωριστά από τις πράξεις επεξεργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 6 του εν λόγω κανονισμού.

2.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει μία ή περισσότερες αρμόδιες αρχές που ενεργούν ως υπεύθυνοι επεξεργασίας των πράξεων επεξεργασίας δεδομένων στο πλαίσιο του εθνικού του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία.

3.   Με εξαίρεση τις παραβιάσεις που δεν αφορούν δεδομένα που ανταλλάσσονται με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, κάθε κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή για παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την εμπιστευτικότητα, τη διαθεσιμότητα ή την ακεραιότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο του εθνικού του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία.

Κεφάλαιο IV

Ψηφιακή συνεργασία — Ανταλλαγή πληροφοριών και λοιποί διαδικαστικοί κανόνες

ΤΜΗΜΑ 1

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΙΑΚΕΣ ΜΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ

Άρθρο 10

Πληροφορίες που ανταλλάσσονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX και η χρήση τους

1.   Για καθεμία από τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο παράρτημα, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX καθιστά δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και των συναφών ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

προκειμένου τα συναφή δεδομένα να τίθενται στη διάθεση των τελωνειακών αρχών, ώστε αυτές να προβαίνουν στην απαραίτητη επαλήθευση των εν λόγω διατυπώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013, με αυτοματοποιημένο τρόπο·

β)

προκειμένου τα συναφή δεδομένα να τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών-εταίρων, ώστε αυτές να εκτελούν διαχείριση ποσοτήτων σε σχέση με εγκεκριμένα εμπορεύματα στα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα βάσει των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο διασάφησης στις τελωνειακές αρχές και παραδίδονται από τις αρχές αυτές·

γ)

προκειμένου να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η ενοποίηση των διαδικασιών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των αρμόδιων αρχών-εταίρων, για την πλήρως αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση των διατυπώσεων που απαιτούνται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς ή την επανεξαγωγή τους, καθώς και η συνεργασία όσον αφορά τον συντονισμό των ελέγχων σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των εν λόγω διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο·

δ)

προκειμένου να καθίσταται δυνατή κάθε άλλη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ τελωνειακών αρχών και συναφών αρμόδιων αρχών-εταίρων που προβλέπεται βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας για τη θέσπιση ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων, με την επιφύλαξη της χρήσης των εν λόγω δεδομένων σε εθνικό επίπεδο.

2.   Για καθεμία από τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο παράρτημα, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX εξασφαλίζει τις ακόλουθες λειτουργίες:

α)

ευθυγράμμιση της τελωνειακής και μη τελωνειακής ορολογίας, όπου είναι δυνατόν, και προσδιορισμό του τελωνειακού καθεστώτος ή της επανεξαγωγής για τα οποία μπορεί να χρησιμοποιείται ένα συνοδευτικό έγγραφο, βάσει της διοικητικής απόφασης της αρμόδιας αρχής-εταίρου που αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο· και

β)

μετατροπή, όπου είναι απαραίτητο, του μορφοτύπου των δεδομένων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των σχετικών ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων σε μορφότυπο δεδομένων συμβατό με την τελωνειακή διασάφηση ή τη διασάφηση επανεξαγωγής και το αντίστροφο, χωρίς μεταβολή του περιεχομένου των δεδομένων.

3.   Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 21 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τον προσδιορισμό των στοιχείων δεδομένων που πρέπει να ανταλλάσσονται μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

4.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό ειδικών κανόνων για την ανταλλαγή των πληροφοριών που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, ειδικών κανόνων για την εξασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 22 παράγραφος 2.

ΤΜΗΜΑ 2

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΙΑΚΕΣ ΜΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ

Άρθρο 11

Εξορθολογισμός της εκπλήρωσης τελωνειακών διατυπώσεων και ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων

1.   Όσον αφορά τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και συστήματα που παρατίθενται στο μέρος Α του παραρτήματος, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία παρέχουν τις εξής λειτουργίες:

α)

παρέχουν στους οικονομικούς φορείς τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των εφαρμοστέων τελωνειακών διατυπώσεων και των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων· και

β)

κοινοποιούν στους οικονομικούς φορείς την ηλεκτρονική ανατροφοδότηση από τις τελωνειακές αρχές και τις αρμόδιες αρχές-εταίρους όσον αφορά την εκπλήρωση των τελωνειακών διατυπώσεων και των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων.

2.   Όσον αφορά τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και συστήματα που παρατίθενται στο μέρος Β του παραρτήματος, τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία μπορούν να παρέχουν τις λειτουργίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Στην περίπτωση αυτή, παρέχονται οι ίδιες λειτουργίες με εκείνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 12

Ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που υπόκεινται σε περαιτέρω ψηφιακή συνεργασία

1.   Οι ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο παράρτημα υπόκεινται στο άρθρο 8 παράγραφος 3 στοιχείο α) και στα άρθρα 11, 13, 14 και 15, εφόσον η Επιτροπή προσδιορίσει, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ότι οι σχετικές διατυπώσεις πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στην εν λόγω παράγραφο.

2.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις προκειμένου να προσδιορίσει ποιες από τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

υπάρχει ένας βαθμός αλληλεπικάλυψης ανάμεσα στα δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση ή στη διασάφηση επανεξαγωγής και στα δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα·

β)

ο αριθμός των συνοδευτικών εγγράφων που εκδίδονται στην Ένωση για τη συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι αμελητέος·

γ)

το αντίστοιχο ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα που αναφέρεται στο παράρτημα μπορεί να αναγνωρίσει τους οικονομικούς φορείς μέσω του αριθμού EORI τους·

δ)

η εφαρμοστέα ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής επιτρέπει την εκπλήρωση της συγκεκριμένης διατύπωσης μέσω των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία σύμφωνα με το άρθρο 11.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 22 παράγραφος 2.

Άρθρο 13

Εναρμόνιση και εξορθολογισμός των δεδομένων

1.   Η Επιτροπή προσδιορίζει το κοινό σύνολο δεδομένων που απαιτείται για την τελωνειακή διασάφηση ή τη διασάφηση επανεξαγωγής και για τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα («κοινό σύνολο δεδομένων»).

2.   Η Επιτροπή προσδιορίζει επίσης τα πρόσθετα στοιχεία δεδομένων που υπόκεινται αποκλειστικά σε ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής. Τα εν λόγω πρόσθετα στοιχεία δεδομένων προσδιορίζονται από το αντίστοιχο ακρωνύμιο της ενωσιακής μη τελωνειακής διατύπωσης που αναφέρεται στο παράρτημα, ακολουθούμενο από την κατάληξη «σύνολο δεδομένων της αρμόδιας αρχής-εταίρου «.

3.   Το κοινό σύνολο δεδομένων, τα πρόσθετα στοιχεία δεδομένων της παραγράφου 2 και το σύνολο δεδομένων που απαιτείται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς ή για την επανεξαγωγή τους συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων, που περιέχει όλα τα δεδομένα που χρειάζονται οι τελωνειακές αρχές και οι αρμόδιες αρχές-εταίροι.

4.   Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 21, για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τον προσδιορισμό, αφενός, των στοιχείων δεδομένων του κοινού συνόλου δεδομένων που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου και, αφετέρου, των πρόσθετων στοιχείων δεδομένων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου για καθεμία από τις συναφείς ενωσιακές πράξεις που εφαρμόζονται στις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο παράρτημα.

Άρθρο 14

Υποβολή τελωνειακών και ενωσιακών μη τελωνειακών δεδομένων από τους οικονομικούς φορείς

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 11 παράγραφος 1 στοιχείο α), τα εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία μπορούν να παρέχουν στους οικονομικούς φορείς τη δυνατότητα να υποβάλλουν ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 3, που περιλαμβάνει την τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση επανεξαγωγής που υποβάλλεται, πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 171 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

2.   Το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που υποβάλλεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 θεωρείται ότι αποτελεί, κατά περίπτωση, την τελωνειακή διασάφηση ή τη διασάφηση επανεξαγωγής και τα υποβαλλόμενα δεδομένα που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές-εταίρους για τις ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που αναφέρονται στο παράρτημα.

Άρθρο 15

Συμπληρωματική ανταλλαγή πληροφοριών που διεκπεραιώνεται μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX

1.   Η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX καθιστά δυνατή την απαραίτητη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία και ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων για τους ακόλουθους σκοπούς:

α)

τη διαβίβαση των δεδομένων που έχουν προσδιοριστεί ως το κοινό σύνολο δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1, καθώς και των εφαρμοστέων πρόσθετων στοιχείων δεδομένων που προσδιορίζονται δυνάμει του άρθρου 13 παράγραφος 2 («σύνολο δεδομένων της αρμόδιας αρχής-εταίρου»), ώστε οι αρμόδιες αρχές-εταίροι να είναι σε θέση να ασκούν τα καθήκοντά τους όσον αφορά τις σχετικές διατυπώσεις σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής·

β)

τη διαβίβαση στους οικονομικούς φορείς, για τους σκοπούς του άρθρου 11 παράγραφος 1 στοιχείο β), κάθε ανατροφοδότησης από αρμόδιες αρχές-εταίρους που έχει καταχωριστεί στα σχετικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα.

2.   Αν ένας οικονομικός φορέας είναι καταχωρισμένος στις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, για τις ανταλλαγές πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου χρησιμοποιείται ο αριθμός EORI.

3.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη θέσπιση διαδικαστικών ρυθμίσεων για τις ανταλλαγές πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, οποιωνδήποτε ειδικών κανόνων που διέπουν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 22 παράγραφος 2.

ΤΜΗΜΑ 3

ΛΟΙΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Άρθρο 16

Χρήση του συστήματος EORI από αρμόδιες αρχές-εταίρους

Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οι αρμόδιες αρχές-εταίροι έχουν πρόσβαση στο σύστημα EORI για τον σκοπό της επικύρωσης των σχετικών δεδομένων των οικονομικών φορέων που είναι αποθηκευμένα στο εν λόγω σύστημα.

Άρθρο 17

Εθνικοί συντονιστές

Κάθε κράτος μέλος ορίζει εθνικό συντονιστή για το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία. Ο εθνικός συντονιστής εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα προς υποστήριξη της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού:

α)

ενεργεί ως εθνικό σημείο επαφής για την Επιτροπή για όλα τα θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού·

β)

προάγει και στηρίζει, σε εθνικό επίπεδο, τη συνεργασία μεταξύ τελωνειακών αρχών και εθνικών αρμόδιων αρχών-εταίρων

γ)

συντονίζει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σύνδεση των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX, και την παροχή πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 4.

Κεφάλαιο V

Δαπάνες της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, πρόγραμμα εργασιών, παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

Άρθρο 18

Δαπάνες

1.   Οι δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX και των διεπαφών της με τα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα βαρύνουν τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

2.   Κάθε κράτος μέλος αναλαμβάνει τις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του οικείου εθνικού περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία, και τη σύνδεση του οικείου εθνικού περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX.

Άρθρο 19

Πρόγραμμα εργασιών

Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη θέσπιση προγράμματος εργασιών προς υποστήριξη της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τη σύνδεση των ενωσιακών μη τελωνειακών συστημάτων του παραρτήματος με την ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX και την ενσωμάτωση των αντίστοιχων ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 22 παράγραφος 2.

Το πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο επανεξετάζεται και επικαιροποιείται τακτικά —τουλάχιστον μία φορά ανά τριετία—, προκειμένου να αξιολογείται και να βελτιώνεται η συνολική εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 20

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

1.   Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά τη λειτουργία του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις πληροφορίες που είναι σημαντικές για τους σκοπούς της παρακολούθησης και παρέχονται από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των εθνικών περιβαλλόντων ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία.

2.   Η Επιτροπή αξιολογεί τακτικά τις επιδόσεις της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX. Η εν λόγω αξιολόγηση περιλαμβάνει αποτίμηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνοχής, της συνάφειας και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX.

3.   Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και στη συνέχεια ανά έτος, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει:

α)

επισκόπηση των ενωσιακών μη τελωνειακών διατυπώσεων που περιλαμβάνονται στην ενωσιακή νομοθεσία και στις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής·

β)

λεπτομερή επισκόπηση της προόδου που έχει επιτύχει κάθε κράτος μέλος όσον αφορά το εθνικό του περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία σε σχέση με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού· και

γ)

λεπτομερή επισκόπηση της συνολικής προόδου του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της ΕΕ για τα τελωνεία σε σχέση με το πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο 19.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και στη συνέχεια ανά τριετία, η έκθεση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση που διενεργούνται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2, αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στους οικονομικούς φορείς, και ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

4.   Τα κράτη μέλη, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού που είναι αναγκαίες για την έκθεση της παραγράφου 3.

Κεφάλαιο VI

Διαδικασίες έκδοσης εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και τελικές διατάξεις

Άρθρο 21

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 6 και 7, στο άρθρο 10 παράγραφος 3 και στο άρθρο 13 παράγραφος 4 ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρονικό διάστημα από την 12η Δεκεμβρίου 2022.

3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 6 και 7, στο άρθρο 10 παράγραφος 3 και στο άρθρο 13 παράγραφος 4 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφοι 6 και 7, του άρθρου 10 παράγραφος 3 ή του άρθρου 13 παράγραφος 4 τίθεται σε ισχύ εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 22

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή τελωνειακού κώδικα που έχει συσταθεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 23

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 5 σημείο 2 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«ε)

τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/2399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1) και τις διατάξεις για τη συμπλήρωση ή την εφαρμογή του·

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 2022, για τη θέσπιση του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (ΕΕ L 317, της 9.12.2022, σ. 1).»."

2)

Στο άρθρο 163 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Τα συνοδευτικά έγγραφα για τις εφαρμοστέες ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις που παρατίθενται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2399 θεωρείται ότι βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή και στη διάθεση των τελωνειακών αρχών τη στιγμή της υποβολής της τελωνειακής διασάφησης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω αρχές είναι σε θέση να αποκτούν τα αναγκαία δεδομένα από τα αντίστοιχα ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα μέσω του συστήματος ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πιστοποιητικών σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχεία α) και γ) του εν λόγω κανονισμού.».

Άρθρο 24

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 8 παράγραφος 3 στοιχείο α), το άρθρο 11, το άρθρο 13 παράγραφοι 1, 2 και 3, το άρθρο 14 και το άρθρο 15 παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζονται από την 13η Δεκεμβρίου 2031.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 23 Νοεμβρίου 2022.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

H Πρόεδρος

R. METSOLA

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. BEK


(1)  ΕΕ C 220 της 9.6.2021, σ. 62.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Οκτωβρίου 2022 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2022.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

(4)  Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις (ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21).

(5)  Απόφαση (ΕΕ) 2015/1947 του Συμβουλίου, της 1ης Οκτωβρίου 2015, σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συμφωνίας του Μαρακές για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΕΕ L 284 της 30.10.2015, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 64).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1807 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με ένα πλαίσιο για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 303 της 28.11.2018, σ. 59).

(12)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(13)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(14)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1).

(15)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/444 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος Τελωνεία για τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1294/2013 (ΕΕ L 87 της 15.3.2021, σ. 1).

(16)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης (ΕΕ L 206 της 11.6.2021, σ. 1).

(17)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ. 1).

(18)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (ΕΕ L 61 της 3.3.1997, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Μέρος Α

Ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και υποχρεωτικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα

Ενωσιακή μη τελωνειακή διατύπωση

Ακρωνύμιο

Ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα

Σχετική ενωσιακή νομοθεσία

Ημερομηνία εφαρμογής

Κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου για ζώα

ΚΥΕΕ-A

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)

3 Μαρτίου 2025

Κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου για προϊόντα

ΚΥΕΕ-P

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625

3 Μαρτίου 2025

Κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου για ζωοτροφές και τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης

ΚΥΕΕ-D

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625

3 Μαρτίου 2025

Κοινό υγειονομικό έγγραφο εισόδου για φυτά και φυτικά προϊόντα

ΚΥΕΕ-PP

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625

3 Μαρτίου 2025

Πιστοποιητικό ελέγχου

COI

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2)

3 Μαρτίου 2025

Άδεια για ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος

ΟΚΟ

Σύστημα αδειοδότησης ΟΚΟ 2

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)

3 Μαρτίου 2025

Φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου

F-GAS

Διαδικτυακή πύλη για τα φθοριούχα αέρια και το σύστημα αδειοδότησης HFC

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)

3 Μαρτίου 2025

Άδεια εισαγωγής για πολιτιστικά αγαθά

ICG-L

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5)

3 Μαρτίου 2025

Δήλωση εισαγωγέα για πολιτιστικά αγαθά

ICG-S

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/880

3 Μαρτίου 2025

Γενική περιγραφή για πολιτιστικά αγαθά

ICG-D

TRACES

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/880

3 Μαρτίου 2025

Μέρος Β

Ενωσιακές μη τελωνειακές διατυπώσεις και εθελοντικά ενωσιακά μη τελωνειακά συστήματα, στις περιπτώσεις που η χρήση της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX προβλέπεται στην ενωσιακή νομοθεσία

Ενωσιακή μη τελωνειακή διατύπωση

Ακρωνύμιο

Ενωσιακό μη τελωνειακό σύστημα

Σχετική ενωσιακή νομοθεσία εκτός της τελωνειακής

Σύνδεση έως

Άδεια εισαγωγής για την επιβολή, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο στον δασικό τομέα

FLEGT

TRACES

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου (6)

3 Μαρτίου 2025

Ενωσιακό σύστημα για τον έλεγχο των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης

DuES

eLicensing System

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7)

3 Μαρτίου 2025

Πιστοποιητικά για το διεθνές εμπόριο απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας

CITES

TRACES

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου (8)

1 Οκτωβρίου 2025

Σύστημα πληροφόρησης και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς

ICSMS

ICSMS

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9)

16 Δεκεμβρίου 2025


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (ΕΕ) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (ΕΕ L 286 της 31.10.2009, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 842/2006 (ΕΕ L 150 της 20.5.2014, σ. 195).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών (ΕΕ L 151 της 7.6.2019, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας, της διαμετακόμισης και της μεταφοράς ειδών διπλής χρήσης (ΕΕ L 206 της 11.6.2021, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (ΕΕ L 61 της 3.3.1997, σ. 1).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων και για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/42/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 765/2008 και (ΕΕ) αριθ. 305/2011 (ΕΕ L 169 της 25.6.2019, σ. 1).