7.12.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 315/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2379 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 23ης Νοεμβρίου 2022

σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 617/2008 της Επιτροπής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1165/2008, (ΕΚ) αριθ. 543/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1185/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 96/16/ΕΚ του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 338 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Μια διαφανής, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη βάση στατιστικής γνώσης είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την επανεξέταση των πολιτικών της Ένωσης που σχετίζονται με τη γεωργία, ιδίως της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και των πολιτικών της Ένωσης που αφορούν, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της, τη χρήση της γης, τις περιφέρειες, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, τη φυτοπροστασία, την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, τη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι εν λόγω στατιστικές μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του αντικτύπου της γεωργίας στους επικονιαστές και τους ζωτικούς οργανισμούς του εδάφους.

(2)

Η συλλογή στατιστικών στοιχείων, ιδίως όσον αφορά τις γεωργικές εισροές και εκροές, θα πρέπει να αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση μιας τεκμηριωμένης διαδικασίας λήψης αποφάσεων με επικαιροποιημένα, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμα στοιχεία, ιδίως με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη γεωργοπεριβαλλοντικών δεικτών, με στόχο τη στήριξη και την αξιολόγηση της προόδου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τη σχετική στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση και το σχέδιο δράσης για βιολογική παραγωγή στην Ένωση και τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η μετάβαση σε μια πολυλειτουργική γεωργία που είναι σε θέση να παράγει ασφαλή και επαρκή τρόφιμα και, παράλληλα, να έχει θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

(3)

Τα εναρμονισμένα, συνεκτικά και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία υψηλής ποιότητας είναι σημαντικά για την αξιολόγηση της κατάστασης και των τάσεων των γεωργικών εισροών και εκροών στην Ένωση, ούτως ώστε να παρέχονται ουσιώδη και ακριβή στοιχεία σχετικά με τον περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της γεωργίας και σχετικά με τον ρυθμό της μετάβασης σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Τα συλλεγόμενα στοιχεία θα πρέπει επίσης να αφορούν τη λειτουργία των αγορών και την επισιτιστική ασφάλεια, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε επαρκή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα, και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας, καθώς και των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και επιδόσεων των ενωσιακών και των εθνικών πολιτικών, όπως επίσης και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και του αντικτύπου της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα εν λόγω στοιχεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στατιστικές για το ζωικό κεφάλαιο και το κρέας, την παραγωγή και τη χρήση αβγών, καθώς και την παραγωγή και τη χρήση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σημαντικές είναι επίσης οι στατιστικές για την έκταση, την απόδοση και την παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών, λαχανικών, μόνιμων καλλιεργειών και βοσκοτόπων, καθώς και για τα ισοζύγια βασικών προϊόντων. Επιπλέον, είναι απαραίτητες στατιστικές σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και κτηνιατρικών φαρμάκων, ιδίως αντιβιοτικών στις ζωοτροφές.

(4)

Μια διεθνής αξιολόγηση των γεωργικών στατιστικών οδήγησε στη χάραξη συνολικής στρατηγικής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση των γεωργικών και αγροτικών στατιστικών. Η εν λόγω συνολική στρατηγική εγκρίθηκε από τη Στατιστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών το 2010. Οι ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθούν τις συστάσεις της εν λόγω συνολικής στρατηγικής.

(5)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των ευρωπαϊκών στατιστικών, βάσει κοινών αρχών στατιστικής. Ο εν λόγω κανονισμός ορίζει κριτήρια ποιότητας και αναφέρεται στην ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί ο φόρτος απόκρισης για τους συμμετέχοντες στην έρευνα και να προωθηθεί ο γενικότερος στόχος της μείωσης της διοικητικής επιβάρυνσης.

(6)

Η στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα, που εγκρίθηκε από την επιτροπή του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (ΕΕΣΣ) τον Νοέμβριο του 2015, προβλέπει την έκδοση δυο κανονισμών-πλαισίων που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με τις γεωργικές στατιστικές, με την εξαίρεση των οικονομικών λογαριασμών της γεωργίας (ΟΛΓ). Ο παρών κανονισμός είναι ένας από τους δύο αυτούς κανονισμούς-πλαίσια και θα πρέπει να συμπληρώνει τον κανονισμό-πλαίσιο που έχει ήδη εκδοθεί, δηλαδή τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

(7)

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές συλλέγονται, παράγονται και διαδίδονται βάσει διάφορων νομικών πράξεων. Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν παρέχει τη δέουσα συνέπεια μεταξύ των διάφορων στατιστικών τομέων, ούτε προωθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση γεωργικών στατιστικών που να είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές της γεωργίας. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αντικαταστήσει τις εν λόγω νομικές πράξεις για τους σκοπούς της εναρμόνισης και της συγκρισιμότητας των πληροφοριών και, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέπεια και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών, να διευκολύνει την ενοποίηση και την ευθυγράμμιση των αντίστοιχων στατιστικών διαδικασιών και να καταστήσει δυνατή μια πιο ολιστική προσέγγιση. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να καταργηθούν οι εν λόγω νομικές πράξεις, δηλαδή οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1165/2008 (4), (ΕΚ) αριθ. 543/2009 (5) και (ΕΚ) αριθ. 1185/2009 (6) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και η οδηγία 96/16/ΕΚ του Συμβουλίου (7). Οι πολυάριθμες σχετικές συμφωνίες του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (ΕΣΣ) και «οι συμφωνίες κυρίων» μεταξύ των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών (ΕΣΥ) και της Επιτροπής (Eurostat) σχετικά με τη διαβίβαση στοιχείων θα πρέπει να ενσωματωθούν στον παρόντα κανονισμό, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι τα στοιχεία ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών, ότι η συμφωνηθείσα μεθοδολογία λειτουργεί και ότι τα στοιχεία είναι κατάλληλης ποιότητας.

(8)

Οι στατιστικές που απαιτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 617/2008 της Επιτροπής (8) έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο του ΕΣΣ και πληρούν ορισμένα αλλά όχι όλα τα πρότυπα ποιότητάς του. Οι εν λόγω στατιστικές υποστηρίζουν τις ενωσιακές και εθνικές πολιτικές μακροπρόθεσμα και θα πρέπει να ενοποιηθούν ως ευρωπαϊκές στατιστικές, ώστε να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των στοιχείων. Για να αποφευχθεί η διπλή υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη, θα πρέπει να διαγραφούν οι στατιστικές απαιτήσεις βάσει του εν λόγω κανονισμού.

(9)

Μεγάλο μέρος της γεωργικής έκτασης σε ενωσιακό επίπεδο αποτελείται από βοσκοτόπους. Η παραγωγή των εν λόγω εκτάσεων δεν θεωρήθηκε σημαντική στο παρελθόν και, ως εκ τούτου, δεν έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία παραγωγής στις στατιστικές για τις καλλιέργειες. Καθώς οι επιπτώσεις των βοσκοτόπων και των μηρυκαστικών στο περιβάλλον έχουν καταστεί σημαντικότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, απαιτούνται τώρα στατιστικές σχετικά με την παραγωγή στους βοσκοτόπους, συμπεριλαμβανομένης της βόσκησης ζώων.

(10)

Για τους σκοπούς των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών, θα πρέπει να αξιολογηθεί η εφικτότητα της μεγιστοποίησης της χρήσης προϋπαρχόντων στοιχείων που έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της ΚΓΠ, χωρίς να δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις και διοικητικές επιβαρύνσεις.

(11)

Για τους σκοπούς της εναρμόνισης και της συγκρισιμότητας των πληροφοριών σχετικά με τις γεωργικές εισροές και εκροές με πληροφορίες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για την περαιτέρω εφαρμογή της στρατηγικής για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να συμπληρώσει τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091.

(12)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) δεν καλύπτει τις στατιστικές για τις γεωργικές τιμές, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστούν η διαθεσιμότητα και η συνοχή τους με τους ΟΛΓ. Ως εκ τούτου, οι στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές θα πρέπει να καλύπτουν στατιστικές για τις τιμές των γεωργικών εισροών που είναι συνεπείς με τους ΟΛΓ. Προκειμένου να μπορούν να επιτευχθούν υπολογισμοί των ΟΛΓ και συγκρίσιμοι δείκτες τιμών, χρειάζεται να είναι διαθέσιμα στοιχεία για τις τιμές γεωργικής παραγωγής στα κράτη μέλη.

(13)

Υπό το φως της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της ΚΓΠ και του στόχου για μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα, είναι σημαντικό να προβλεφθούν ετήσιες στατιστικές υψηλής ποιότητας σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε σχέση με περιβαλλοντικά, υγειονομικά και οικονομικά ζητήματα. Η έλλειψη ηλεκτρονικών αρχείων για την επαγγελματική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στατιστικούς σκοπούς, σε επίπεδο Ένωσης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την αύξηση της περιοδικότητας της συλλογής στοιχείων σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία από μία φορά ανά πενταετία σε μία φορά ετησίως. Προκειμένου να δοθεί στις ΕΣΥ ο χρόνος να προετοιμαστούν για την παραγωγή ετήσιων στατιστικών σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε μόνιμη βάση, θα πρέπει να προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό μεταβατικό καθεστώς.

(14)

Τα στοιχεία σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση φυτοφαρμάκων που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με την οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της εν λόγω οδηγίας και του εν λόγω κανονισμού για τους σκοπούς των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού. Τα στοιχεία που διαδίδονται για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις δραστικές ουσίες που διατίθενται στην αγορά και χρησιμοποιούνται σε γεωργικές δραστηριότητες ανά καλλιέργεια και τις σχετικές περιοχές στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί.

(15)

Οι συγκρίσιμες στατιστικές από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις γεωργικές εισροές και εκροές είναι σημαντικές για τον καθορισμό της ανάπτυξης της ΚΓΠ, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ΚΓΠ μέσω των εθνικών στρατηγικών σχεδίων, δεδομένης της συμβολής της ΚΓΠ στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις μεταβλητές, στο μέτρο του δυνατού, τυποποιημένες ταξινομήσεις και κοινοί ορισμοί.

(16)

Η συνοχή, η συγκρισιμότητα και η διαλειτουργικότητα των δεδομένων και η ομοιομορφία των μορφοτύπων υποβολής εκθέσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προετοιμασία των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας και διάδοσης, καθώς και την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

(17)

Τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση των στατιστικών θα πρέπει να συλλέγονται κατά τρόπο που ελαχιστοποιεί το κόστος και τη διοικητική επιβάρυνση για τους ερωτώμενους, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι πιθανοί ιδιοκτήτες πηγών των απαιτούμενων στοιχείων και να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω πηγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις στατιστικές.

(18)

Τα σύνολα στοιχείων που πρέπει να διαβιβάζονται καλύπτουν διάφορους στατιστικούς τομείς. Για να διατηρηθεί μια ευέλικτη προσέγγιση που θα επιτρέπει την προσαρμογή των στατιστικών όταν αλλάζουν οι απαιτήσεις στοιχείων, στον βασικό κανονισμό θα πρέπει να προσδιορίζονται μόνο οι τομείς, τα θέματα και τα λεπτομερή θέματα, ενώ τα λεπτομερή σύνολα στοιχείων θα προσδιορίζονται μέσω εκτελεστικών πράξεων. Η συλλογή των λεπτομερών συνόλων στοιχείων δεν θα πρέπει να συνεπάγεται σημαντικά πρόσθετα έξοδα που καταλήγουν σε δυσανάλογη και αδικαιολόγητη επιβάρυνση των ερωτώμενων και των κρατών μελών.

(19)

Μια μεταβλητή σε ένα σύνολο στοιχείων για τις ευρωπαϊκές στατιστικές σχετικά με τις γεωργικές εισροές και εκροές μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες διαστάσεις, όπως οι διαστάσεις της βιολογικής γεωργίας και του περιφερειακού επιπέδου. Η διάσταση της βιολογικής γεωργίας αφορά παραγωγή και προϊόντα σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12). Η διάσταση του περιφερειακού επιπέδου θα πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13). Προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση για τα κράτη μέλη κατά την παροχή στοιχείων δυνάμει του παρόντος κανονισμού και να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα ως προς το ποια στοιχεία πρέπει να συλλέγονται, τα λεπτομερή θέματα και οι εφαρμοστέες διαστάσεις θα πρέπει να προσδιορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού. Στο εν λόγω παράρτημα, θα πρέπει να προστεθεί η λέξη «εφαρμοστέα» όσον αφορά τα λεπτομερή θέματα για τα οποία απαιτείται η διάσταση βιολογικής γεωργίας ή περιφερειακού επιπέδου, ή και οι δύο.

(20)

Η βιολογική παραγωγή αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία ως δείκτης βιώσιμων συστημάτων γεωργικής παραγωγής. Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη βιολογική παραγωγή είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδίου δράσης για τη βιολογική παραγωγή στην Ένωση. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι οι διαθέσιμες στατιστικές για τη βιολογική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που προσδιορίζουν τις πιστοποιημένες ή υπό μετατροπή εκτάσεις παραγωγής, είναι συνεπείς με άλλες στατιστικές γεωργικής παραγωγής με την ενσωμάτωσή τους στα σύνολα στοιχείων. Οι εν λόγω στατιστικές βιολογικής παραγωγής θα πρέπει επίσης να είναι σε συνοχή με τα διοικητικά στοιχεία που παράγονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 και να τα χρησιμοποιούν.

(21)

Το ακαθάριστο ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών είναι ένας από τους ευρύτερα χρησιμοποιούμενους γεωργοπεριβαλλοντικούς δείκτες. Στην κοινή μεθοδολογία Eurostat/ΟΟΣΑ περιγράφεται ως η υπολογιζόμενη διαφορά μεταξύ της συνολικής ποσότητας των εισροών θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται σε ένα γεωργικό σύστημα και της ποσότητας των εκροών θρεπτικών ουσιών που εξέρχονται από το εν λόγω γεωργικό σύστημα. Παρά τη σημασία του, δεν παρέχουν όλα τα κράτη μέλη οικειοθελώς στην Επιτροπή (Eurostat) τα στοιχεία σχετικά με το ακαθάριστο ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενσωματωθεί στον παρόντα κανονισμό το ακαθάριστο ισοζύγιο θρεπτικών ουσιών.

(22)

Τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν σημαντική εισροή στη γεωργία. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επικάλυψη εργασιών, καθώς και να βελτιστοποιηθεί η χρήση των υφιστάμενων πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στατιστικούς σκοπούς. Για τον σκοπό αυτό και με σκοπό την παροχή εύκολα προσβάσιμων και χρήσιμων πληροφοριών στους πολίτες της Ένωσης και σε άλλους συμφεροντούχους σχετικά με τις πωλήσεις και τη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ζώα παραγωγής τροφίμων, η Επιτροπή (Eurostat) θα πρέπει να διαδίδει τις σχετικές διαθέσιμες στατιστικές, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14). Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να συναφθούν, μεταξύ της Επιτροπής και των συναφών οντοτήτων, καθώς και σε διεθνές επίπεδο, κατάλληλες συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα των στατιστικών δραστηριοτήτων.

(23)

Τα βιοκτόνα αποτελούν σημαντική εισροή στη γεωργία, για παράδειγμα στην κτηνιατρική υγιεινή και στις ζωοτροφές. Οι δραστικές ουσίες που επιτρέπονται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται συχνά σε βιοκτόνα. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1185/2009 έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη συλλογής στατιστικών στοιχείων για τα βιοκτόνα για εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικές στους τομείς της γεωργίας, του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα εργασιών για τη συστηματική εξέταση όλων των υπαρχουσών δραστικών ουσιών που περιέχονται σε βιοκτόνα βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15) βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με μόλις το 35 % των σχετικών εργασιών να έχουν ολοκληρωθεί, είναι ακόμη πρόωρο να συμπεριληφθούν τα βιοκτόνα στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των δραστικών ουσιών για χρήση σε βιοκτόνα, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ώστε να συμπεριλάβει τα εν λόγω προϊόντα.

(24)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003, οι εδαφικές μονάδες θα πρέπει να ορίζονται σύμφωνα με την ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS). Για να περιορισθεί η επιβάρυνση των κρατών μελών, οι απαιτήσεις για περιφερειακά στοιχεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις απαιτήσεις βάσει της προηγούμενης ενωσιακής νομοθεσίας, εκτός εάν έχουν εν τω μεταξύ εμφανισθεί νέα περιφερειακά επίπεδα. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι τα περιφερειακά στατιστικά στοιχεία για τη Γερμανία θα παρέχονται μόνο για τις εδαφικές μονάδες NUTS 1.

(25)

Θα πρέπει να είναι δυνατή η συλλογή στοιχείων σχετικά με ad hoc θέματα που σχετίζονται με γεωργικές εισροές και εκροές σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προκειμένου να συμπληρώνονται τα στοιχεία που συλλέγονται σε τακτική βάση με πρόσθετα στοιχεία σχετικά με θέματα που απαιτούν περισσότερες πληροφορίες, αναδυόμενα φαινόμενα ή καινοτομίες. Ωστόσο, η ανάγκη για τέτοια πρόσθετα στοιχεία θα πρέπει να αιτιολογείται δεόντως.

(26)

Για να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τα κράτη μέλη, θα πρέπει να επιτρέπονται εξαιρέσεις από ορισμένες τακτικές διαβιβάσεις στοιχείων, αν οι συνεισφορές ενός κράτους μέλους στο σύνολο της ΕΕ για τα εν λόγω στοιχεία είναι χαμηλές ή αν το παρατηρούμενο φαινόμενο είναι αμελητέο σε σχέση με τη συνολική παραγωγή στο εν λόγω κράτος μέλος.

(27)

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής στατιστικών στο πλαίσιο του ΕΣΣ και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τους ερωτώμενους, οι ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν, άμεσα και δωρεάν, όλα τα διοικητικά στοιχεία που απαιτούνται για δημόσιους σκοπούς, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στην κατοχή δημόσιων, ημιδημόσιων ή ιδιωτικών φορέων. Οι ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ενσωματώνουν τα εν λόγω διοικητικά στοιχεία στις στατιστικές, στον βαθμό που τα εν λόγω στοιχεία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάδοση των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών, σύμφωνα με το άρθρο 17α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

(28)

Τα κράτη μέλη ή οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να επιδιώκουν τον μέγιστο δυνατό εκσυγχρονισμό των τρόπων συλλογής στοιχείων. Θα πρέπει να προωθείται η χρήση ψηφιακών λύσεων και εργαλείων παρακολούθησης των εκτάσεων γης, όπως το ενωσιακό πρόγραμμα γεωσκόπησης «Copernicus» και οι τηλεαισθητήρες. Τα γεωργικά δεδομένα παράγονται ολοένα και περισσότερο μέσω ψηφιακών γεωργικών πρακτικών, στο πλαίσιο των οποίων ο γεωργός παραμένει η κύρια πηγή δεδομένων.

(29)

Για να εξασφαλιστεί ευελιξία και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τους ερωτώμενους, τις ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στατιστικές έρευνες, διοικητικά αρχεία και οποιεσδήποτε άλλες πηγές, μεθόδους ή καινοτόμους προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικά θεμελιωμένων και ορθά τεκμηριωμένων μεθόδων, όπως ο τεκμαρτός υπολογισμός, η εκτίμηση και η μοντελοποίηση. Θα πρέπει πάντα να διασφαλίζεται η ποιότητα και ιδίως η ακρίβεια, η επικαιρότητα και η συγκρισιμότητα των στατιστικών που βασίζονται στις εν λόγω πηγές.

(30)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη διαβίβαση στοιχείων από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή (Eurostat) και σχετικά με τη χρήση των εν λόγω στοιχείων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαβίβαση και την προστασία εμπιστευτικών στοιχείων. Τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό διασφαλίζουν ότι τα εμπιστευτικά στοιχεία διαβιβάζονται και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

(31)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 παρέχει ένα πλαίσιο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές στατιστικές και επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση συμμόρφωσης με τις στατιστικές αρχές και τα κριτήρια ποιότητας που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό. Οι εκθέσεις ποιότητας είναι ουσιώδεις για την αξιολόγηση, τη βελτίωση και την επικοινωνιακή προβολή της ποιότητας των ευρωπαϊκών στατιστικών. Η ΕΕΣΣ έχει εγκρίνει την ενιαία ολοκληρωμένη δομή μεταδεδομένων ως το πρότυπο του ΕΣΣ για την υποβολή εκθέσεων ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στην εκπλήρωση, μέσω ενιαίων προτύπων και εναρμονισμένων μεθόδων, των απαιτήσεων στατιστικής ποιότητας που ορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού. Το εν λόγω πρότυπο του ΕΣΣ πρόκειται να συμβάλει στην εναρμόνιση της διασφάλισης ποιότητας και της υποβολής εκθέσεων ποιότητας βάσει του παρόντος κανονισμού.

(32)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009, τα στοιχεία που συλλέγονται και οι εκθέσεις ποιότητας που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να διαδίδονται από την Επιτροπή (Eurostat).

(33)

Σύμφωνα με τους στόχους του παρόντος κανονισμού και όταν προκύπτει ανάγκη για νέες απαιτήσεις στοιχείων ή βελτιώσεις στα σύνολα στοιχείων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί την εφικτότητά τους δρομολογώντας μελέτες εφικτότητας και πιλοτικές μελέτες, όπου απαιτείται.

(34)

Το 2016 διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τη Στρατηγική για τις γεωργικές στατιστικές για το 2020 και μετέπειτα, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με σκοπό την εστίαση του στατιστικού προγράμματος που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό στην ανάγκη αποδοτικότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων και την ενσωμάτωση δημοσιονομικών περιορισμών.

(35)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η συστηματική παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών για τις γεωργικές εισροές και εκροές στην Ένωση, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, επειδή απαιτείται συντονισμένη προσέγγιση, μπορεί όμως, λόγω συνέπειας και συγκρισιμότητας, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

(36)

Για να ληφθούν υπόψη οι αναδυόμενες ανάγκες για στοιχεία που πηγάζουν κυρίως από τις νέες εξελίξεις στη γεωργία, την αναθεωρημένη νομοθεσία και τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες πολιτικής, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), όσον αφορά την τροποποίηση των λεπτομερών θεμάτων που απαριθμούνται στον παρόντα κανονισμό, την τροποποίηση της συχνότητας διαβίβασης, των περιόδων αναφοράς και τη δυνατότητα εφαρμογής των διαστάσεων των λεπτομερών θεμάτων και τον καθορισμό των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται από τα κράτη μέλη σε ad hoc βάση για τη συλλογή ad hoc στοιχείων, όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό. Κατά την έγκριση αυτών των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πτυχές, όπως το κόστος και η διοικητική επιβάρυνση για τους ερωτώμενους και τα κράτη μέλη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (16). Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(37)

Για να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για τον καθορισμό των απαιτήσεων κάλυψης, των συνόλων στοιχείων που συνδέονται με τα θέματα και τα λεπτομερή θέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα και των τεχνικών χαρακτηριστικών των στοιχείων που πρέπει να παρέχονται, για την κατάρτιση των καταλόγων και των περιγραφών των μεταβλητών και άλλων πρακτικών ρυθμίσεων για τη συλλογή ad hoc στοιχείων, για τον περαιτέρω προσδιορισμό κάθε συχνότητας διαβίβασης των συνόλων στοιχείων, για τον καθορισμό των προθεσμιών για τη διαβίβαση των στοιχείων και των σχετικών συχνοτήτων διαβίβασης, των μεταβλητών και των σχετικών κατώτατων ορίων βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αποστολής ειδικών στοιχείων, για τον περαιτέρω προσδιορισμό των περιόδων αναφοράς, για τον καθορισμό των πρακτικών ρυθμίσεων και του περιεχομένου των εκθέσεων ποιότητας, για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων κάλυψης όσον αφορά το μεταβατικό καθεστώς για τα στοιχεία σχετικά με το λεπτομερές θέμα της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία και για τη χορήγηση παρεκκλίσεων στα κράτη μέλη. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17). Κατά την άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πτυχές όπως η οικονομική και διοικητική επιβάρυνση για τους ερωτώμενους και τα κράτη μέλη.

(38)

Εάν για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού απαιτηθούν σημαντικές προσαρμογές στο εθνικό στατιστικό σύστημα ενός κράτους μέλους, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και για περιορισμένη χρονική περίοδο, να χορηγήσει παρεκκλίσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Οι εν λόγω σημαντικές προσαρμογές μπορεί να προκύψουν ιδίως από την ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων συλλογής στοιχείων, ώστε να συμπεριλάβουν τις νέες απαιτήσεις στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε διοικητικές πηγές και άλλες συναφείς πηγές.

(39)

Θα πρέπει να απαιτηθεί χρηματοδότηση τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από την Ένωση για τη στήριξη της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβλεφθεί χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης υπό μορφή επιχορηγήσεων.

(40)

Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα πρέπει να προστατεύονται σε όλα τα στάδια του κύκλου των δαπανών με αναλογικά μέτρα που να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διερεύνηση παρατυπιών, την ανάκτηση απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν ενδείκνυται, την επιβολή διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων.

(41)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της οδηγίας 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18) και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1367/2006 (19) και (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 (20) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και σε συμμόρφωση με το στατιστικό απόρρητο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

(42)

Θα πρέπει να ενισχυθούν η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρχών στο πλαίσιο του ΕΣΣ προκειμένου να διασφαλίζεται η συνοχή και η συγκρισιμότητα των ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών που παράγονται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στο άρθρο 338 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ. Στοιχεία συλλέγονται επίσης από φορείς της Ένωσης πέραν εκείνων που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, καθώς και από άλλους οργανισμούς. Συνεπώς, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εν λόγω φορέων και οργανισμών και εκείνων που συμμετέχουν στο ΕΣΣ, ώστε να αξιοποιηθούν οι συνέργειες.

(43)

Ζητήθηκε η γνώμη της ΕΕΣΣ,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για συγκεντρωτικές ευρωπαϊκές στατιστικές σχετικά με τις εισροές και εκροές των γεωργικών δραστηριοτήτων, καθώς και σχετικά με την ενδιάμεση χρήση των εν λόγω εκροών στη γεωργία και τη συλλογή και επεξεργασία τους.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί της «γεωργικής εκμετάλλευσης», της «γεωργικής δημοτικής γης», της «μονάδας ζωικού κεφαλαίου» και της «χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης», όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχεία α), β), δ) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«γεωργική δραστηριότητα»: οι οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στη γεωργία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (21) και οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ομάδων A.01.1, A.01.2, A.01.3, A.01.4, A.01.5 ή στο πεδίο της «διατήρησης γεωργικής γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση» της ομάδας A.01.6 στην οικονομική επικράτεια της Ένωσης, είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητά· ως προς τις δραστηριότητες της τάξης A.01.49, περιλαμβάνονται μόνο οι δραστηριότητες «εκτροφή και αναπαραγωγή ημιεξημερωμένων ή άλλων ζώντων ζώων» με την εξαίρεση της εκτροφής εντόμων, και «μελισσοκομία και παραγωγή μελιού και κεριού μελισσών»·

2)

«γαλακτοκομική επιχείρηση»: επιχείρηση ή γεωργική εκμετάλλευση που αγοράζει γάλα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να τα μεταποιήσει σε γαλακτοκομικά προϊόντα· περιλαμβάνονται επίσης επιχειρήσεις που συλλέγουν γάλα ή κρέμα γάλακτος με σκοπό τη μεταφορά του γάλακτος ή της κρέμας γάλακτος εν όλω ή εν μέρει, χωρίς καμία μεταποίηση, σε άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις·

3)

«σφαγείο»: επίσημα καταχωρισμένη και εγκεκριμένη επιχείρηση με άδεια σφαγής και εκδοράς ζώων, το κρέας των οποίων προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο·

4)

«εκκολαπτήριο»: επιχείρηση η δραστηριότητα της οποίας συνίσταται στη θέση αβγών σε επώαση, στην εκκόλαψη αβγών και στην προμήθεια νεοσσών·

5)

«μονάδα παρατήρησης»: προσδιορίσιμη οντότητα για την οποία δύνανται να ληφθούν στοιχεία·

6)

«τομέας»: ένα ή περισσότερα σύνολα στοιχείων που καλύπτουν συγκεκριμένα θέματα·

7)

«θέμα»: το περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να συλλέγονται σχετικά με τις μονάδες παρατήρησης· κάθε θέμα καλύπτει ένα ή περισσότερα λεπτομερή θέματα·

8)

«λεπτομερές θέμα»: το λεπτομερές περιεχόμενο των πληροφοριών που πρέπει να συλλέγονται σχετικά με τις μονάδες παρατήρησης που σχετίζονται με ένα θέμα· κάθε λεπτομερές θέμα καλύπτει μία ή περισσότερες μεταβλητές·

9)

«φυτοπροστατευτικά προϊόντα»: προϊόντα, στη μορφή με την οποία παραδίδονται στον χρήστη, τα οποία αποτελούνται από ή περιέχουν δραστικές ουσίες, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, αντιφυτοτοξικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού, ή συνεργιστικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο β) του εν λόγω κανονισμού, και προορίζονται για μία από τις χρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού·

10)

«σύνολο στοιχείων»: μία ή περισσότερες συγκεντρωτικές μεταβλητές οργανωμένες σε δομημένη μορφή·

11)

«μεταβλητή»: το χαρακτηριστικό μιας μονάδας παρατήρησης που μπορεί να λάβει περισσότερες από μία τιμές από μια σειρά τιμών·

12)

«προελεγμένα στοιχεία»: στοιχεία που επαληθεύονται από τα κράτη μέλη βάσει συμφωνημένων κοινών κανόνων επικύρωσης, εφόσον υπάρχουν·

13)

«ad hoc στοιχεία»: στοιχεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους χρήστες σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα τακτικά σύνολα στοιχείων·

14)

«διοικητικά στοιχεία»: στοιχεία που παράγονται από μη στατιστική πηγή, τα οποία συνήθως κατέχει δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, κύριος σκοπός του οποίου δεν είναι η παροχή στατιστικών·

15)

«μεταδεδομένα»: πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη χρήση και την ερμηνεία των στατιστικών και οι οποίες περιγράφουν τα στοιχεία με δομημένο τρόπο·

16)

«επαγγελματίας χρήστης»: κάθε πρόσωπο που χρησιμοποιεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών, τεχνικών, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων, στον γεωργικό τομέα.

Άρθρο 3

Στατιστικός πληθυσμός και μονάδες παρατήρησης

1.   Ο στατιστικός πληθυσμός που πρέπει να περιγράφεται αποτελείται από στατιστικές μονάδες όπως γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικές δημοτικές γαίες, επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν γεωργικές δραστηριότητες ή αγοράζουν ή συλλέγουν προϊόντα από γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και επιχειρήσεις μεταποίησης των εν λόγω γεωργικών προϊόντων, ιδίως εκκολαπτήρια, γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και σφαγεία.

2.   Οι μονάδες παρατήρησης που πρέπει να αντιπροσωπεύονται στο στατιστικό πλαίσιο είναι οι στατιστικές μονάδες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και, ανάλογα με τις στατιστικές που πρέπει να υποβάλλονται, οι ακόλουθες:

α)

γη που χρησιμοποιείται για γεωργική δραστηριότητα·

β)

ζώα που χρησιμοποιούνται για γεωργική δραστηριότητα·

γ)

εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων προερχόμενων από γεωργικές δραστηριότητες από μη γεωργικές επιχειρήσεις·

δ)

συναλλαγές και ροές συντελεστών παραγωγής, αγαθών και υπηρεσιών προς και από γεωργικές δραστηριότητες.

Άρθρο 4

Απαιτήσεις κάλυψης

1.   Οι στατιστικές είναι αντιπροσωπευτικές του στατιστικού πληθυσμού που περιγράφουν.

2.   Για τον τομέα των στατιστικών ζωικής παραγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α), τα στοιχεία καλύπτουν το 95 % των μονάδων ζωικού κεφαλαίου κάθε κράτους μέλους και των σχετικών δραστηριοτήτων ή εκροών.

3.   Για τον τομέα των στατιστικών φυτικής παραγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β), τα στοιχεία καλύπτουν το 95 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης, εξαιρουμένων των οικογενειακών κήπων, κάθε κράτους μέλους και των σχετικών όγκων παραγωγής.

4.   Για το θέμα των θρεπτικών ουσιών στα λιπάσματα για τη γεωργία που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο δ) σημείο i) του παρόντος κανονισμού, τα στοιχεία καλύπτουν τα προϊόντα λίπανσης όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (22) και το 95 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης, εξαιρουμένων των οικογενειακών κήπων, κάθε κράτους μέλους και τους σχετικούς όγκους παραγωγής.

5.   Για τον τομέα των στατιστικών για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο ε), η κάλυψη έχει ως εξής:

α)

για το λεπτομερές θέμα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά όπως αναφέρεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, τα στοιχεία καλύπτουν όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 σημείο 9) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009·

β)

για το λεπτομερές θέμα της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία, όπως αναφέρεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, τα στοιχεία καλύπτουν τουλάχιστον το 85 % της χρήσης σε γεωργική δραστηριότητα από επαγγελματίες χρήστες, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 1) της οδηγίας 2009/128/ΕΚ, σε κάθε κράτος μέλος. Τα στοιχεία από κάθε κράτος μέλος αφορούν κατάλογο καλλιεργειών που περιέχει ένα κοινό μέρος για όλα τα κράτη μέλη. Το κοινό αυτό μέρος, μαζί με τους μόνιμους βοσκοτόπους, καλύπτει τουλάχιστον το 75 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης σε επίπεδο Ένωσης. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή η ενωσιακή νομοθεσία που απαιτεί από τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων να διαβιβάζουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές τα αρχεία τους σχετικά με τη χρήση των εν λόγω προϊόντων σε ηλεκτρονική μορφή, η κάλυψη της χρήσης σε γεωργική δραστηριότητα αυξάνεται σε 95 %, αρχής γενομένης από το έτος αναφοράς που έπεται της ημερομηνίας κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η εν λόγω ενωσιακή νομοθεσία.

6.   Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον περαιτέρω προσδιορισμό των απαιτήσεων κάλυψης που αναφέρονται στις παραγράφους 2 έως 5 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση επικαιροποίησης των εν λόγω προδιαγραφών, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές και τεχνικές τάσεις. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την αρχή του σχετικού έτους αναφοράς.

Άρθρο 5

Απαιτήσεις σχετικά με τα τακτικά στοιχεία

1.   Οι στατιστικές σχετικά με τις εισροές και εκροές των γεωργικών δραστηριοτήτων καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς και θέματα:

α)

στατιστικές ζωικής παραγωγής:

i)

ζωικό κεφάλαιο και κρέας·

ii)

αβγά και νεοσσοί·

iii)

γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα·

β)

στατιστικές φυτικής παραγωγής:

i)

έκταση και παραγωγή καλλιεργειών·

ii)

ισοζύγια καλλιεργειών·

iii)

βοσκότοποι·

γ)

στατιστικές γεωργικών τιμών:

i)

δείκτες γεωργικών τιμών·

ii)

απόλυτες τιμές εισροών·

iii)

τιμές και μισθώματα των γεωργικών γαιών·

δ)

στατιστικές για τις θρεπτικές ουσίες:

i)

θρεπτικές ουσίες στα λιπάσματα για τη γεωργία·

ii)

ισοζύγια θρεπτικών ουσιών·

ε)

στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

i)

φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

2.   Τα λεπτομερή θέματα, οι αντίστοιχες συχνότητες διαβίβασης και περίοδοι αναφοράς τους, καθώς και οι βιολογικές και περιφερειακές διαστάσεις τους, καθορίζονται στο παράρτημα.

3.   Τα στοιχεία διαβιβάζονται στην Επιτροπή (Eurostat) υπό μορφή συνόλων συγκεντρωτικών στοιχείων.

4.   Τα στοιχεία για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα που συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 ενσωματώνονται στα σύνολα στοιχείων.

5.   Τα περιφερειακά στοιχεία παρέχονται σε επίπεδο NUTS 2, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003. Κατ’ εξαίρεση, τα εν λόγω στοιχεία μπορούν να παρέχονται μόνο για τις εδαφικές μονάδες NUTS 1 για τη Γερμανία.

6.   Όταν μια μεταβλητή έχει χαμηλή ή μηδενική συχνότητα σε ένα κράτος μέλος, οι τιμές της εν λόγω μεταβλητής μπορούν να εξαιρεθούν από τα διαβιβαζόμενα σύνολα στοιχείων, αν το οικείο κράτος μέλος έχει αιτιολογήσει δεόντως την εξαίρεσή του στην Επιτροπή (Eurostat).

7.   Οι σχετικές πληροφορίες για τις τιμές των γεωργικών εισροών και εκροών, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών και των συντελεστών στάθμισης των αγαθών και των υπηρεσιών, συλλέγονται από τα κράτη μέλη για την κατάρτιση συγκρίσιμων δεικτών τιμών και για τις μεταβλητές που είναι αναγκαίες για τους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 138/2004.

8.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 17, για την προσθήκη, τη διαγραφή ή την τροποποίηση των λεπτομερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής τους, όπως καθορίζονται στο παράρτημα.

Κατά την άσκηση της εξουσίας έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι:

α)

οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις είναι δεόντως αιτιολογημένες και δεν συνεπάγονται σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση ή κόστος για τα κράτη μέλη ή τους ερωτώμενους·

β)

επί πέντε συναπτά έτη, δεν τροποποιούνται περισσότερα από τέσσερα λεπτομερή θέματα, εκ των οποίων μόνο ένα μπορεί να είναι νέο·

γ)

οι μελέτες εφικτότητας που ορίζονται στο άρθρο 11 δρομολογούνται, όπου είναι αναγκαίο, και τα αποτελέσματά τους λαμβάνονται δεόντως υπόψη.

9.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 17 για την τροποποίηση των συχνοτήτων διαβίβασης, των περιόδων αναφοράς και της εφαρμοσιμότητας των διαστάσεων των λεπτομερών θεμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα.

Κατά την άσκηση της εξουσίας έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι:

α)

οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις είναι δεόντως αιτιολογημένες και δεν συνεπάγονται σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση ή κόστος για τα κράτη μέλη ή τους ερωτώμενους·

β)

δρομολογούνται μελέτες εφικτότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 11, και τα αποτελέσματά τους λαμβάνονται δεόντως υπόψη.

10.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των συνόλων στοιχείων που πρέπει να διαβιβάζονται στην Επιτροπή (Eurostat). Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις προσδιορίζουν τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά των στοιχείων που πρέπει να παρέχονται, κατά περίπτωση:

α)

τον κατάλογο των μεταβλητών·

β)

την περιγραφή των μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένων:

i)

των χαρακτηριστικών της μονάδας παρατήρησης·

ii)

της μονάδας μέτρησης για τα χαρακτηριστικά της μονάδας παρατήρησης·

iii)

των βιολογικών και περιφερειακών διαστάσεων των χαρακτηριστικών της μονάδας παρατήρησης·

μια μεταβλητή υπολογίζεται ως συνδυασμός ενός χαρακτηριστικού μιας μονάδας παρατήρησης με την αντίστοιχη μονάδα μέτρησης και μία από τις διαστάσεις της·

γ)

τις μονάδες παρατήρησης·

δ)

τις απαιτήσεις ακριβείας·

ε)

τους μεθοδολογικούς κανόνες·

στ)

τις προθεσμίες διαβίβασης των στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τον αναγκαίο χρόνο για τη δημιουργία των εθνικών στοιχείων σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας που ορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 και την ανάγκη ελαχιστοποίησης του διοικητικού φόρτου και του κόστους για τα κράτη μέλη και τους ερωτώμενους· οι προθεσμίες για τη διαβίβαση των στοιχείων δεν τροποποιούνται πριν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει την ανάγκη τροποποίησης των προθεσμιών για τη διαβίβαση των δεδομένων, δρομολογεί μελέτες εφικτότητας όπως ορίζεται στο άρθρο 11 του παρόντος κανονισμού και τα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών εφικτότητας λαμβάνονται δεόντως υπόψη. Κατά την τροποποίηση των προθεσμιών για τη διαβίβαση των στοιχείων, οι εν λόγω προθεσμίες δεν συντομεύονται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20 % των ημερών που χωρίζουν τη λήξη της περιόδου αναφοράς από την προθεσμία διαβίβασης των στοιχείων, όπως ορίζεται στην πρώτη εκτελεστική πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, εκτός εάν η συντόμευση της προθεσμίας διαβίβασης των στοιχείων οφείλεται αποκλειστικά στην εισαγωγή καινοτόμου προσέγγισης ή στη χρήση νέων ψηφιακών πηγών δεδομένων, όπως η γεωσκόπηση ή τα μαζικά δεδομένα, που είναι διαθέσιμες σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την αρχή του σχετικού έτους αναφοράς.

11.   Όταν η Επιτροπή έχει εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 8 ή 9, εκτός από κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την τροποποίηση της βιολογικής διάστασης, η εκτελεστική πράξη που αναφέρεται στην παράγραφο 10 μπορεί να τροποποιεί, να αντικαθιστά ή να προσθέτει κατ’ ανώτατο όριο 90 μεταβλητές συνολικά για περίοδο πέντε συναπτών ετών. Ωστόσο, το εν λόγω ανώτατο όριο δεν ισχύει για μεταβλητές που σχετίζονται με τον τομέα των στατιστικών για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

12.   Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν προελεγμένα στοιχεία και σχετικά μεταδεδομένα με τη χρήση τεχνικού μορφότυπου που καθορίζεται από την Επιτροπή (Eurostat) για κάθε σύνολο στοιχείων. Για τη διαβίβαση των στοιχείων στην Επιτροπή (Eurostat) χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες ενιαίου σημείου εισόδου.

Άρθρο 6

Απαιτήσεις σχετικά με τα ad hoc στοιχεία

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 17 για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού με τον καθορισμό των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται από τα κράτη μέλη σε ad hoc βάση, όταν, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, κρίνεται αναγκαία η συλλογή πρόσθετων πληροφοριών για τον σκοπό της κάλυψης πρόσθετων στατιστικών αναγκών. Οι εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις προσδιορίζουν:

α)

τα θέματα και τα λεπτομερή θέματα τα οποία σχετίζονται με τους τομείς που προσδιορίζονται στο άρθρο 5 που πρέπει να παρέχονται στη συλλογή ad hoc στοιχείων και τους λόγους για τις εν λόγω πρόσθετες στατιστικές ανάγκες·

β)

τις περιόδους αναφοράς.

2.   Κατά την άσκηση της εξουσίας έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή αιτιολογεί τις ανάγκες για στοιχεία, αξιολογεί την εφικτότητα της συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη σχετικών εμπειρογνωμόνων, και διασφαλίζει ότι δεν επιβάλλεται σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση ή κόστος στα κράτη μέλη ή στους ερωτώμενους.

3.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, αρχής γενομένης από το έτος αναφοράς 2024 και με ελάχιστο χρονικό διάστημα δύο ετών μεταξύ κάθε συλλογής ad hoc στοιχείων, αρχής γενομένης από την προθεσμία διαβίβασης των στοιχείων της πλέον πρόσφατης συλλογής ad hoc στοιχείων.

4.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για την παροχή:

α)

καταλόγου μεταβλητών, που δεν υπερβαίνει τις 50 μεταβλητές·

β)

περιγραφής των μεταβλητών, που περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

i)

τα χαρακτηριστικά της μονάδας παρατήρησης·

ii)

τη μονάδα μέτρησης για τα χαρακτηριστικά της μονάδας παρατήρησης·

iii)

τις βιολογικές και περιφερειακές διαστάσεις για τα χαρακτηριστικά της μονάδας παρατήρησης·

μια μεταβλητή υπολογίζεται ως συνδυασμός ενός χαρακτηριστικού μιας μονάδας παρατήρησης με την αντίστοιχη μονάδα μέτρησης και μία από τις διαστάσεις της·

γ)

τις απαιτήσεις ακριβείας·

δ)

τις προθεσμίες διαβίβασης των στοιχείων·

ε)

τις μονάδες παρατήρησης·

στ)

την περιγραφή της περιόδου αναφοράς όπως ορίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την αρχή του σχετικού έτους αναφοράς.

Άρθρο 7

Συχνότητα διαβίβασης των συνόλων στοιχείων

1.   Η συχνότητα διαβίβασης των συνόλων στοιχείων καθορίζεται στο παράρτημα. Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον περαιτέρω προσδιορισμό κάθε συχνότητας διαβίβασης.

2.   Ένα κράτος μέλος μπορεί να εξαιρεθεί από την αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων με τις συχνότητες διαβίβασης που ορίζονται στο παράρτημα για προκαθορισμένες μεταβλητές, σε περίπτωση που ο αντίκτυπος του εν λόγω κράτους μέλους στο σύνολο της ΕΕ που αφορά τις εν λόγω μεταβλητές είναι περιορισμένος.

Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν τις προθεσμίες για τη διαβίβαση των στοιχείων και τις σχετικές συχνότητες διαβίβασης, τις μεταβλητές και τα σχετικά κατώτατα όρια βάσει των οποίων μπορεί να εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο. Τα εν λόγω κατώτατα όρια καθορίζονται έτσι ώστε η εφαρμογή τους να μην μειώνει τις πληροφορίες σχετικά με το αναμενόμενο σύνολο της ΕΕ για την αντίστοιχη μεταβλητή κατά περισσότερο από 5 %. Τα κατώτατα όρια αναθεωρούνται από την Επιτροπή (Eurostat), έτσι ώστε να αντιστοιχούν στις τάσεις των συνόλων της ΕΕ.

3.   Όσον αφορά τις στατιστικές παραγωγής, ένα κράτος μέλος μπορεί να εξαιρεθεί από τη διαβίβαση συγκεκριμένων στοιχείων για προκαθορισμένες μεταβλητές σε περίπτωση που ο αντίκτυπος της μεταβλητής είναι περιορισμένος σε σχέση με τη γεωργική παραγωγή σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν κατώτατα όρια για τις εν λόγω μεταβλητές.

4.   Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την αρχή του σχετικού έτους αναφοράς.

Άρθρο 8

Πηγές στοιχείων και μέθοδοι

1.   Για την κατάρτιση των στατιστικών που αφορούν τις εισροές και εκροές των γεωργικών δραστηριοτήτων, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες πηγές στοιχείων και μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία επιτρέπουν την παραγωγή στατιστικών που να πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας που προβλέπονται στο άρθρο 10:

α)

στατιστικές έρευνες ή άλλες μεθόδους συλλογής στατιστικών στοιχείων·

β)

τις πηγές διοικητικών στοιχείων που προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·

γ)

άλλες πηγές διοικητικών στοιχείων βάσει εθνικού δικαίου, άλλες πηγές, μεθόδους ή καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως ψηφιακά εργαλεία και τηλεαισθητήρες.

2.   Όσον αφορά το στοιχείο β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία από τις ακόλουθες πηγές:

α)

το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (23), το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (24), το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής ορισμένων ειδών δεσποζόμενων χερσαίων ζώων που απαιτείται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (25), το αμπελουργικό μητρώο το οποίο θεσπίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 145 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (26), τα μητρώα βιολογικής γεωργίας που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 ή οποιαδήποτε άλλα σχετικά διοικητικά στοιχεία κατάλληλης ποιότητας για στατιστικούς σκοπούς όπως περιγράφονται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού, που προσδιορίζονται στο ενωσιακό δίκαιο·

β)

τα αρχεία που τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή και αναφέρονται στο άρθρο 67 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009· ή

γ)

οποιεσδήποτε άλλες σχετικές πηγές διοικητικών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν την παραγωγή στατιστικών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας που ορίζονται στο άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού.

3.   Τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τις πηγές, τις μεθόδους ή τις καινοτόμες προσεγγίσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) ενημερώνουν την Επιτροπή (Eurostat) κατά το έτος που προηγείται του έτους αναφοράς κατά τη διάρκεια του οποίου θα χρησιμοποιηθούν η πηγή, η μέθοδος ή η καινοτόμος προσέγγιση και παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα των συλλεγόμενων στοιχείων.

4.   Οι εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό έχουν δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης, αμέσως και δωρεάν, στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που περιέχονται σε διοικητικά αρχεία που καταρτίστηκαν στην εθνική τους επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 17α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009. Οι εθνικές αρχές και οι κάτοχοι των διοικητικών αρχείων θεσπίζουν τους αναγκαίους μηχανισμούς συνεργασίας για την εν λόγω πρόσβαση. Η εν λόγω πρόσβαση παρέχεται επίσης σε περιπτώσεις στις οποίες η αρμόδια αρχή έχει αναθέσει καθήκοντα προς εκτέλεση για λογαριασμό της σε ιδιωτικούς ή ημιδημόσιους φορείς.

Άρθρο 9

Περίοδος αναφοράς

1.   Οι πληροφορίες που συλλέγονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού αναφέρονται σε μία μόνο περίοδο αναφοράς που είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη μέσω της αναφοράς στην κατάσταση που επικρατούσε σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

2.   Η περίοδος αναφοράς για κάθε λεπτομερές θέμα καθορίζεται στο παράρτημα. Οι πρώτες περίοδοι αναφοράς θα ξεκινήσουν το ημερολογιακό έτος 2025.

3.   Για το θέμα των δεικτών γεωργικών τιμών που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο i), τα κράτη μέλη, ανά πενταετία, αλλάζουν τη βάση των δεικτών χρησιμοποιώντας ως έτη βάσης τα έτη που λήγουν σε 0 ή 5.

4.   Η Επιτροπή δύναται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για περαιτέρω διευκρίνιση των περιόδων αναφοράς. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την αρχή της σχετικής περιόδου αναφοράς.

Άρθρο 10

Απαιτήσεις ποιότητας και υποβολή εκθέσεων ποιότητας

1.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας των διαβιβαζόμενων στοιχείων και μεταδεδομένων.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία που προκύπτουν χρησιμοποιώντας τις πηγές και τις μεθόδους που προβλέπονται στο άρθρο 8 παρέχουν ακριβείς εκτιμήσεις σχετικά με τον στατιστικό πληθυσμό που ορίζεται στο άρθρο 3 σε εθνικό επίπεδο και, όπου απαιτείται, σε περιφερειακό επίπεδο.

3.   Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται τα κριτήρια ποιότητας που ορίζονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

4.   Η Επιτροπή (Eurostat) αξιολογεί την ποιότητα των στοιχείων και μεταδεδομένων που της διαβιβάζονται με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο.

5.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 4, κάθε κράτος μέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή (Eurostat), για πρώτη φορά έως τις 30 Ιουνίου 2028 και στη συνέχεια ανά τριετία, εκθέσεις ποιότητας στις οποίες περιγράφονται οι στατιστικές διαδικασίες για τα σύνολα στοιχείων που διαβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι οποίες περιλαμβάνουν ιδίως:

α)

μεταδεδομένα που περιγράφουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο με τον οποίον επιτεύχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με εκείνες που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό·

β)

πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κάλυψης που ορίζονται στο άρθρο 4, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης και της επικαιροποίησής τους.

6.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, για το θέμα των δεικτών γεωργικών τιμών που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο i), οι εκθέσεις ποιότητας διαβιβάζονται ανά πενταετία μαζί με τους συντελεστές στάθμισης και τους αναπροσαρμοσμένους δείκτες, καθώς και τις αντίστοιχες χωριστές μεθοδολογικές εκθέσεις. Η πρώτη διαβίβαση της έκθεσης ποιότητας σχετικά με το θέμα των δεικτών γεωργικών τιμών δεν πραγματοποιείται πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

7.   Η Επιτροπή δύναται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τον καθορισμό των πρακτικών ρυθμίσεων για τις εκθέσεις ποιότητας και το περιεχόμενό τους. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 και δεν επιβάλλουν σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση ή κόστος στα κράτη μέλη.

8.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή (Eurostat), κατά περίπτωση, για κάθε σχετική πληροφορία ή αλλαγή όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων.

9.   Αν ζητηθεί από την Επιτροπή (Eurostat), τα κράτη μέλη παρέχουν τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις που είναι αναγκαίες για την αξιολόγηση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων.

Άρθρο 11

Μελέτες εφικτότητας και πιλοτικές μελέτες

1.   Σύμφωνα με τους στόχους του παρόντος κανονισμού και όταν εντοπίζονται νέες απαιτήσεις για τακτικά στοιχεία ή η ανάγκη σημαντικής βελτίωσης των υφιστάμενων απαιτήσεων για τακτικά στοιχεία, η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί να δρομολογήσει μελέτες εφικτότητας προκειμένου να αξιολογήσει, όπου απαιτείται:

α)

τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα κατάλληλων νέων πηγών δεδομένων·

β)

την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων στατιστικών τεχνικών·

γ)

τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την επιβάρυνση για τους ερωτώμενους.

2.   Στο πλαίσιο κάθε συγκεκριμένης μελέτης εφικτότητας, η Επιτροπή (Eurostat) αξιολογεί κατά πόσον οι νέες στατιστικές μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στις σχετικές διοικητικές πηγές σε επίπεδο Ένωσης και ενισχύει τη χρήση των υφιστάμενων στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 17α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009.

3.   Στο πλαίσιο συγκεκριμένης μελέτης εφικτότητας, η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί, εφόσον απαιτείται, να δρομολογήσει πιλοτικές μελέτες, οι οποίες θα διεξαχθούν από τα κράτη μέλη. Στόχος των εν λόγω πιλοτικών μελετών είναι να δοκιμαστεί η εφαρμογή των νέων απαιτήσεων σε κράτη μέλη με διαφορετικές μεθόδους στατιστικής παραγωγής με τη διεξαγωγή της εν λόγω εφαρμογής σε μικρότερη κλίμακα.

4.   Η Επιτροπή (Eurostat), σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και τους κύριους χρήστες των συνόλων στοιχείων, αξιολογεί τα αποτελέσματα των μελετών εφικτότητας και, κατά περίπτωση, των πιλοτικών μελετών, συνοδευόμενων, όπου ενδείκνυται, από προτάσεις για την εισαγωγή νέων απαιτήσεων για τακτικά στοιχεία ή βελτιώσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Μετά την εν λόγω αξιολόγηση, η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση σχετικά με τα πορίσματα των μελετών εφικτότητας και των πιλοτικών μελετών. Οι εκθέσεις αυτές δημοσιοποιούνται.

5.   Κατά την κατάρτιση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 8 ή 9, η Επιτροπή λαμβάνει δεόντως υπόψη τα αποτελέσματα των μελετών εφικτότητας και των πιλοτικών μελετών, ιδίως την εφικτότητα της εφαρμογής των νέων απαιτήσεων για στοιχεία σε όλα τα κράτη μέλη.

Άρθρο 12

Διάδοση των αποτελεσμάτων

1.   Με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1367/2006 και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009, η Επιτροπή (Eurostat) διαδίδει επιγραμμικά και δωρεάν τα στοιχεία που της διαβιβάζονται σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του παρόντος κανονισμού.

2.   Η Επιτροπή (Eurostat) διαδίδει, με πλήρη σεβασμό του εμπορικού και στατιστικού απορρήτου, συγκεντρωτικές στατιστικές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού για τα κτηνιατρικά φάρμακα που προέρχονται από τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 55 παράγραφος 2 και στο άρθρο 57 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6.

Άρθρο 13

Συνεισφορά της Ένωσης

1.   Όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η Ένωση παρέχει επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/690 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (27) και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (28) στις ΕΣΥ και άλλες εθνικές αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 για:

α)

την κάλυψη του κόστους υλοποίησης των συλλογών ad hoc στοιχείων·

β)

την ανάπτυξη της ικανότητας χρήσης διοικητικών πηγών για την κατάρτιση των στατιστικών που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό·

γ)

τη διενέργεια δειγματοληπτικών ερευνών για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία για το έτος αναφοράς 2026·

δ)

την ανάπτυξη μεθοδολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων για την προσαρμογή των συστημάτων συλλογής στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών λύσεων, στις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού·

ε)

τη διεξαγωγή των μελετών εφικτότητας και των πιλοτικών μελετών που αναφέρονται στο άρθρο 11·

στ)

κάλυψη του κόστους ανάπτυξης και εφαρμογής μεθόδων για τη μείωση των προθεσμιών διαβίβασης των στοιχείων.

2.   Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης δυνάμει του παρόντος άρθρου δεν υπερβαίνει το 95 % των επιλέξιμων δαπανών.

3.   Το ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης δυνάμει του παρόντος άρθρου καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος για την ενιαία αγορά στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, με την επιφύλαξη της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης. Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή προσδιορίζει τη διαθέσιμη πίστωση για κάθε έτος.

Άρθρο 14

Μεταβατικό καθεστώς για στοιχεία σχετικά με το λεπτομερές θέμα της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία

1.   Για τα έτη 2025, 2026 και 2027, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι μεταβατικοί κανόνες για το λεπτομερές θέμα της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία, όπως αναφέρεται στο παράρτημα:

α)

κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 παράγραφος 1 και το άρθρο 9 παράγραφος 2, πραγματοποιείται μόνο μία διαβίβαση στοιχείων για το έτος αναφοράς 2026·

β)

κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 5 στοιχείο β), τα στοιχεία καλύπτουν κοινό κατάλογο καλλιεργειών για όλα τα κράτη μέλη, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τη στήριξη των σχετικών πολιτικών της Ένωσης· ο εν λόγω κοινός κατάλογος καλλιεργειών, μαζί με τους μόνιμους βοσκοτόπους, καλύπτει το 75 % της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης σε επίπεδο Ένωσης.

Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστικές πράξεις που προσδιορίζουν περαιτέρω τις απαιτήσεις κάλυψης που αναφέρονται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2, τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την αρχή του σχετικού έτους αναφοράς.

2.   Από το έτος αναφοράς 2028 και μετά, ελλείψει ενωσιακής νομοθεσίας που να απαιτεί από τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων να τηρούν αρχεία σχετικά με τη χρήση των εν λόγω προϊόντων σε ηλεκτρονική μορφή και η οποία να είναι εφαρμοστέα 12 μήνες πριν από την έναρξη ενός έτους αναφοράς για το οποίο πρέπει να διαβιβάζονται στοιχεία, ισχύουν τα ακόλουθα:

α)

κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 παράγραφος 1, η συχνότητα διαβίβασης είναι ανά διετία·

β)

κατά παρέκκλιση από το άρθρο 4 παράγραφος 5 στοιχείο β), εξακολουθούν να ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις που αναφέρονται στο στοιχείο β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 15

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.   Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με προληπτικά μέτρα κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και, αν διαπιστωθούν παρατυπίες, με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, όταν ενδείκνυται, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων.

2.   Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο ασκούν την εξουσία λογιστικού ελέγχου που διαθέτουν, βάσει εγγράφων και επιτόπου, προς όλους τους δικαιούχους επιδοτήσεων, τα συμβαλλόμενα μέρη και τους υπεργολάβους που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ένωση βάσει του παρόντος κανονισμού.

3.   Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (29) και στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (30), με στόχο τη διαπίστωση απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης ενέργειας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε σχέση με συμφωνία ή απόφαση επιχορήγησης ή σύμβαση χρηματοδοτούμενη βάσει του παρόντος κανονισμού.

4.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1, 2 και 3, οι συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς, οι συμβάσεις και οι συμφωνίες και αποφάσεις επιχορήγησης που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού περιέχουν διατάξεις οι οποίες εξουσιοδοτούν ρητά την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF να διεξάγουν τους εν λόγω λογιστικούς ελέγχους και έρευνες, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

Άρθρο 16

Παρεκκλίσεις

1.   Αν η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ή των εκτελεστικών μέτρων και των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που εκδίδονται βάσει αυτού απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο εθνικό στατιστικό σύστημα κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να εκδίδει εκτελεστικές πράξεις για τη χορήγηση παρεκκλίσεων στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για μέγιστη διάρκεια τριών ετών. Δεν χορηγείται παρέκκλιση από τους μεταβατικούς κανόνες για το λεπτομερές θέμα της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1.

Το οικείο κράτος μέλος υποβάλλει δεόντως αιτιολογημένο αίτημα για τέτοια παρέκκλιση στην Επιτροπή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής πράξης, στο οποίο εξηγεί ποιες σημαντικές προσαρμογές του εθνικού στατιστικού συστήματος απαιτούνται και παρέχει το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των εν λόγω προσαρμογών.

Ο αντίκτυπος των παρεκκλίσεων που χορηγούνται δυνάμει του παρόντος άρθρου στη συγκρισιμότητα των στοιχείων των κρατών μελών ή στον υπολογισμό των απαιτούμενων έγκαιρων και αντιπροσωπευτικών ευρωπαϊκών συγκεντρωτικών μεγεθών περιορίζεται στο ελάχιστο. Κατά τη χορήγηση της παρέκκλισης η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την επιβάρυνση για τους ερωτώμενους και τα κράτη μέλη.

2.   Οι εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2.

Άρθρο 17

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.   Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 8 και 9 και το άρθρο 6 παράγραφος 1, ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο πέντε ετών από τις 27 Δεκεμβρίου 2022. Η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση σχετικά με τις εξουσίες που της έχουν ανατεθεί το αργότερο εννέα μήνες πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου. Η εξουσιοδότηση ανανεώνεται σιωπηρά για περιόδους ίδιας διάρκειας, εκτός αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλουν αντιρρήσεις το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της κάθε περιόδου.

3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 8 και 9 και στο άρθρο 6 παράγραφος 1 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.   Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφοι 8 και 9 και του άρθρου 6 παράγραφος 1 τίθεται σε ισχύ μόνο αν δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η προθεσμία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 18

Υποβολή εκθέσεων

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2029 και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Άρθρο 19

Διαδικασία επιτροπής

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος που θεσπίσθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 20

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 617/2008

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 617/2008 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 8, οι παράγραφοι 3, 4 και 5 διαγράφονται.

2)

Το άρθρο 11 διαγράφεται.

3)

Τα παραρτήματα III και IV διαγράφονται.

Άρθρο 21

Κατάργηση

1.   Οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1165/2008, (ΕΚ) αριθ. 543/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1185/2009 και η οδηγία 96/16/ΕΚ καταργούνται με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που καθορίζονται στις εν λόγω νομικές πράξεις σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων και μεταδεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων ποιότητας, σχετικά με τις περιόδους αναφοράς που εμπίπτουν, εν όλω ή εν μέρει, στο χρονικό διάστημα πριν από την εν λόγω ημερομηνία.

2.   Οι παραπομπές στις καταργούμενες πράξεις νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 22

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο, 23 Νοεμβρίου 2022.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

H Πρόεδρος

R. METSOLA

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. BEK


(1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Οκτωβρίου 2022 (δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2022.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1337/2011 (ΕΕ L 200 της 7.8.2018, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1165/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, σχετικά με τις στατιστικές για το ζωικό κεφάλαιο και το κρέας και με την κατάργηση των οδηγιών 93/23/ΕΟΚ, 93/24/ΕΟΚ και 93/25/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 321 της 1.12.2008, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 543/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009, σχετικά με τις στατιστικές φυτικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 837/90 και 959/93 του Συμβουλίου (ΕΕ L 167 της 29.6.2009, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1185/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τις στατιστικές για τα γεωργικά φάρμακα (ΕΕ L 324 της 10.12.2009, σ. 1).

(7)  Οδηγία 96/16/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 1996, σχετικά με τις στατιστικές έρευνες που πρέπει να διενεργούνται στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (ΕΕ L 78 της 28.3.1996, σ. 27).

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 617/2008 της Επιτροπής, της 27ης Ιουνίου 2008, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας των αβγών προς επώαση και των νεοσσών πουλερικών ορνιθώνος (ΕΕ L 168 της 28.6.2008, σ. 5).

(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 138/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για τους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας στην Κοινότητα (ΕΕ L 33 της 5.2.2004, σ. 1).

(10)  Οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων (ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 71).

(11)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 150 της 14.6.2018, σ. 1).

(13)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1).

(14)  Κανονισμός (EE) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τα κτηνιατρικά φάρμακα και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ (ΕΕ L 4 της 7.1.2019, σ. 43).

(15)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων (ΕΕ L 167 της 27.6.2012, σ. 1).

(16)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

(17)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(18)  Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).

(19)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1367/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για την εφαρμογή στα όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης των διατάξεων της σύμβασης του Århus σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα (ΕΕ L 264 της 25.9.2006, σ. 13).

(20)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).

(21)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE— Αναθεώρηση 2 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3037/90 του Συμβουλίου και ορισμένων κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικών με ειδικούς στατιστικούς τομείς (ΕΕ L 393 της 30.12.2006, σ. 1).

(22)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διάθεση προϊόντων λίπανσης της ΕΕ στην αγορά και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 (ΕΕ L 170 της 25.6.2019, σ. 1).

(23)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 187).

(24)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, για τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και την επισήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, καθώς και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου (ΕΕ L 204 της 11.8.2000, σ. 1).

(25)  Κανονισμός (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (νόμος για την υγεία των ζώων) (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1).

(26)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671).

(27)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/690 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση προγράμματος για την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τον τομέα των φυτών, των ζώων, των τροφίμων και των ζωοτροφών, και τις ευρωπαϊκές στατιστικές (Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά) και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 99/2013, (ΕΕ) αριθ. 1287/2013, (ΕΕ) αριθ. 254/2014 και (ΕΕ) αριθ. 652/2014 (ΕΕ L 153 της 3.5.2021, σ. 1).

(28)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(29)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(30)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΟΜΕΙΣ, ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ, ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΘΕΜΑ

α)   Στατιστικές ζωικής παραγωγής

Θέμα

Λεπτομερή θέματα

Συχνότητες διαβίβασης

Περίοδοι αναφοράς

Διαστάσεις

Βιολογική γεωργία

Περιφερειακό επίπεδο

Ζωικό κεφάλαιο και κρέας

Ζωικό κεφάλαιο

Τα στοιχεία καλύπτουν τον αριθμό των ζώων που κατέχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην επικράτεια ενός κράτους μέλους κατά την ημερομηνία αναφοράς ή κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Δύο φορές ετησίως

Ημερομηνία της περιόδου Μαΐου/Ιουνίου

 

 

Ημερομηνία της περιόδου Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου

Εφαρμόζεται

Εφαρμόζεται

Ετησίως

Ημερομηνία της περιόδου Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου

Εφαρμόζεται

Εφαρμόζεται

Έτος

Εφαρμόζεται

Εφαρμόζεται

Τρεις φορές ανά δεκαετία

Έτος

 

 

Παραγωγή κρέατος

Τα στοιχεία καλύπτουν το βάρος των σφαγίων και τον αριθμό των ζώων που εσφάγησαν στην επικράτεια ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, είτε σε σφαγεία είτε όχι, και τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Μηνιαίως

Μήνας

 

 

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

 

Παράδοση ζώων

Τα στοιχεία καλύπτουν την πρόβλεψη της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής, δηλαδή τον αριθμό των ζώων που αναμένεται να παραδοθούν από το πλαίσιο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ενός κράτους μέλους, είτε στο εξωτερικό είτε στα σφαγεία του κράτους μέλους.

Δύο φορές ετησίως

Τέσσερα τρίμηνα

 

 

Δύο φορές ετησίως

Τρία εξάμηνα

 

 

Ετησίως

Δύο εξάμηνα

 

 

Αβγά και νεοσσοί

Αβγά για κατανάλωση

Τα στοιχεία καλύπτουν τον αριθμό των αυγών προς κατανάλωση που συλλέχθηκαν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Τα αυγά αυτά μπορούν να παραδίδονται σε κέντρα συσκευασίας, να πωλούνται απευθείας στους καταναλωτές ή στη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής, να καταναλώνονται στη γεωργική εκμετάλλευση ή να χάνονται μετά την έξοδο από τη γεωργική εκμετάλλευση.

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

 

Τρεις φορές ανά δεκαετία

Έτος

Εφαρμόζεται

 

Αβγά για επώαση και νεοσσοί πουλερικών αγροκτήματος

Τα στοιχεία καλύπτουν τον αριθμό των αυγών που τίθενται σε επώαση και τον αριθμό των νεοσσών που παράγονται στα εκκολαπτήρια ενός κράτους μέλους με χωρητικότητα άνω των 1 000 αυγών και κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, καθώς και τον αριθμό των νεοσσών που εισήχθησαν ή εξήχθησαν από το εν λόγω κράτος μέλος.

Μηνιαίως

Μήνας

 

 

Διάρθρωση των εκκολαπτηρίων

Τα στοιχεία καλύπτουν τη δομή των εκκολαπτηρίων, η οποία περιγράφεται από τον αριθμό των εκκολαπτηρίων σε ένα κράτος μέλος και τη δυναμικότητά τους, με ανάλυση ανά κατηγορία δυναμικότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

 

 

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Γάλα που παράγεται και χρησιμοποιείται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Τα στοιχεία καλύπτουν την ποσότητα γάλακτος από αγελάδες, προβατίνες, αίγες και βουβαλίδες που παράγονται, καθώς και τις ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν απευθείας (δεν παραδόθηκαν σε γαλακτοκομική επιχείρηση στο κράτος μέλος) από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

Εφαρμόζεται

Διαθεσιμότητα γάλακτος στον γαλακτοκομικό τομέα

Τα στοιχεία καλύπτουν την ποσότητα γάλακτος που συλλέγεται από τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, είτε αυτές είναι εγκατεστημένες στο εν λόγω κράτος μέλος είτε όχι. Καλύπτουν επίσης την ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών υλικών που διατίθεται στον γαλακτοκομικό τομέα, όπως οι ποσότητες συλλεγόμενου γάλακτος, εισαγόμενου γάλακτος και γαλακτοκομικών υλικών, και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που συλλέγονται από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, από τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

 

Χρήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών από τον γαλακτοκομικό τομέα και παραγόμενα προϊόντα

Τα στοιχεία αφορούν τις ποσότητες πλήρους και αποκορυφωμένου γάλακτος που χρησιμοποιήθηκαν από τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς για τη μεταποίηση των διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων ή, στην περίπτωση γαλακτοκομικών, τις ποσότητες πλήρους και αποκορυφωμένου γάλακτος σε ισοδύναμο. Οι ποσότητες αυτές μπορούν να μετρηθούν απευθείας ή να εκτιμηθούν με βάση την περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε λιπαρές ουσίες και πρωτεΐνες γάλακτος (εκροές) ή την περιεκτικότητα των γαλακτοκομικών σε λιπαρές ουσίες και πρωτεΐνες γάλακτος (εισροές).

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

 

Μηνιαίες χρήσεις αγελαδινού γάλακτος από τον γαλακτοκομικό τομέα

Τα στοιχεία καλύπτουν τις ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων (ή ισοδύναμου βουτύρου, στην περίπτωση του συνολικού βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων κίτρινου λίπους) που μεταποιήθηκαν από αγελαδινό γάλα, τα οποία παρήχθησαν από τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις σε ένα κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, εξαιρουμένων των γαλακτοκομικών.

Μηνιαίως

Μήνας

 

 

Διάρθρωση των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων

Τα στοιχεία καλύπτουν τον αριθμό των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων σε ένα κράτος μέλος που λειτουργούν στις 31 Δεκεμβρίου του έτους αναφοράς, ταξινομημένων σύμφωνα με τον όγκο των σχετικών προϊόντων που συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία ή παράγονται.

Τρεις φορές ανά δεκαετία

Έτος

 

 

β)   Στατιστικές φυτικής παραγωγής

Θέμα

Λεπτομερή θέματα

Συχνότητες διαβίβασης

Περίοδοι αναφοράς

Διαστάσεις

Βιολογική γεωργία

Περιφερειακό επίπεδο

Έκταση και παραγωγή των καλλιεργειών

Αροτραίες καλλιέργειες και μόνιμοι βοσκότοποι

Τα στοιχεία καλύπτουν τις αρχικές εκτιμήσεις και τις τελικές στατιστικές σχετικά με τις εκτάσεις, την παραγωγή και την απόδοση των αροτραίων γεωργικών καλλιεργειών και των μόνιμων βοσκοτόπων, που καλλιεργούνται κυρίως κατά την περίοδο αναφοράς, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των κρατών μελών.

Υποετησίως

Έτος

 

 

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

Εφαρμόζεται

Κηπευτικά εκτός των μόνιμων καλλιεργειών

Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν τις αρχικές εκτιμήσεις και τις τελικές στατιστικές σχετικά με τις εκτάσεις, την παραγωγή και την απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών που θα συγκομιστούν κατά την περίοδο αναφοράς στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των κρατών μελών.

Υποετησίως

Έτος

 

 

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

 

Μόνιμες καλλιέργειες

Τα στοιχεία καλύπτουν τις αρχικές εκτιμήσεις και τις τελικές στατιστικές σχετικά με τις εκτάσεις, την παραγωγή και την απόδοση των μόνιμων γεωργικών καλλιεργειών που καλλιεργούνται κυρίως κατά την περίοδο αναφοράς στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των κρατών μελών.

Υποετησίως

Έτος

 

 

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

Εφαρμόζεται

Ισοζύγια καλλιεργειών

Ισοζύγια σιτηρών

Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν τις προμήθειες, τις χρήσεις και τα αποθέματα των κυριότερων σιτηρών, καθώς και το πρώτο επίπεδο των προϊόντων που προκύπτουν στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

 

 

Ισοζύγια ελαιούχων σπόρων

Τα στοιχεία καλύπτουν τις προμήθειες, τις χρήσεις και τα αποθέματα των κυριότερων ελαιούχων σπόρων στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

 

 

Βοσκότοποι

Διαχείριση των βοσκοτόπων

Τα στοιχεία καλύπτουν τις εκτάσεις μόνιμων και προσωρινών βοσκοτόπων, ταξινομημένων ανά ηλικία, κάλυψη και διαχείριση στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Τρεις φορές ανά δεκαετία

Έτος

 

 

γ)   Στατιστικές γεωργικών τιμών

Θέμα

Λεπτομερή θέματα

Συχνότητες διαβίβασης

Περίοδοι αναφοράς

Διαστάσεις

Βιολογική γεωργία

Περιφερειακό επίπεδο

Δείκτες γεωργικών τιμών

Πρώιμοι και επιτευχθέντες δείκτες

Τα στοιχεία παρέχουν δείκτες γεωργικών τιμών που αντιπροσωπεύουν τις μεταβολές των απόλυτων τιμών των γεωργικών προϊόντων και των εισροών στο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, σε σύγκριση με το έτος βάσης.

Τριμηνιαίως

Τρίμηνο

 

 

Ετησίως

Έτος

 

 

Σταθμίσεις και δείκτες με νέα βάση

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υπολογιστούν οι πρώιμοι και επιτευχθέντες δείκτες με νέα βάση.

Ανά πενταετία

Τρίμηνο

 

 

Έτος

 

 

 

 

 

 

 

Απόλυτες τιμές εισροών

Λιπάσματα

Το σύνολο στοιχείων καλύπτει τις μέσες τιμές αγοράς των προϊόντων λιπασμάτων και τις σχετικές τιμές στάθμισης ανά χώρα.

Ετησίως

Έτος

 

 

Ανά πενταετία (1)

Έτος

 

 

Ζωοτροφές

Το σύνολο στοιχείων καλύπτει τις τιμές αγοράς των ζωοτροφών και τις σχετικές τιμές στάθμισης ανά χώρα.

Ετησίως

Έτος

 

 

Ανά πενταετία (1)

Έτος

 

 

Ενέργεια

Το σύνολο στοιχείων καλύπτει τις τιμές αγοράς των ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τις σχετικές τιμές στάθμισης ανά χώρα.

Ετησίως1

Έτος

 

 

Ανά πενταετία (1)

Έτος

 

 

Τιμές και μισθώματα γεωργικών γαιών

Τιμές γεωργικών γαιών

Το σύνολο δεδομένων καλύπτει τη μέση τιμή πώλησης της γεωργικής γης όπως αποτυπώνεται στις συναλλαγές στο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

 

 

Μισθώματα γεωργικών γαιών

Το σύνολο δεδομένων καλύπτει τη μέση τιμή μίσθωσης γεωργικής γης στο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

Ετησίως

Έτος

 

 

δ)   Στατιστικές για τις θρεπτικές ουσίες

Θέμα

Λεπτομερή θέματα

Συχνότητες διαβίβασης

Περίοδοι αναφοράς

Διαστάσεις

Βιολογική γεωργία

Περιφερειακό επίπεδο

Θρεπτικές ουσίες στα λιπάσματα για τη γεωργία

Ανόργανα λιπάσματα για τη γεωργία

Τα στοιχεία καλύπτουν τις ποσότητες θρεπτικών ουσιών στα ανόργανα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς σε ένα κράτος μέλος.

Ετησίως

Έτος

 

 

Οργανικά λιπάσματα για τη γεωργία

Τα στοιχεία καλύπτουν τα οργανικά λιπάσματα (εκτός της ζωικής κοπριάς) που χρησιμοποιήθηκαν στη γεωργία κατά την περίοδο αναφοράς σε ένα κράτος μέλος και τους αντίστοιχους συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες.

Ανά τριετία

Έτος

 

 

Ισοζύγια θρεπτικών ουσιών

Συντελεστές περιεκτικότητας καλλιέργειας και χορτονομών σε θρεπτικές ουσίες

Τα στοιχεία καλύπτουν τους συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά που αντιπροσωπεύουν τη μέση ποσότητα θρεπτικών ουσιών σε έναν τόνο συγκομισθέντος προϊόντος μιας καλλιέργειας.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

Όγκοι υπολειμμάτων καλλιεργειών και συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες

Τα στοιχεία καλύπτουν τις μέσες ετήσιες ποσότητες υπολειμμάτων καλλιεργειών και τους αντίστοιχους συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

Συντελεστές βιολογικής δέσμευσης αζώτου

Τα στοιχεία καλύπτουν τους συντελεστές βιολογικής δέσμευσης αζώτου για καλλιέργειες ψυχανθών και μείγματα ψυχανθών.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

Συντελεστές ατμοσφαιρικής εναπόθεσης αζώτου

Τα στοιχεία καλύπτουν τους συντελεστές ατμοσφαιρικής εναπόθεσης αζώτου ανά εκτάριο χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

Συντελεστές περιεκτικότητας σπόρων σε θρεπτικές ουσίες

Τα στοιχεία καλύπτουν τους συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες στους σπόρους ανά εκτάριο φυτευμένης έκτασης.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

Συντελεστές απεκκρίσεων θρεπτικών ουσιών ζωικού κεφαλαίου

Τα στοιχεία καλύπτουν τους συντελεστές των θρεπτικών ουσιών που απεκκρίνονται από τα ζώα που χρησιμοποιούνται για γεωργική δραστηριότητα.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

Όγκοι αποσυρθείσας ζωικής κοπριάς και συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες

Τα στοιχεία καλύπτουν τις μέσες ετήσιες αποσύρσεις κοπριάς και τους αντίστοιχους συντελεστές περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Ανά πενταετία

Έτος

 

 

ε)   Στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Θέμα

Λεπτομερή θέματα

Συχνότητες διαβίβασης

Περίοδοι αναφοράς

Διαστάσεις

Βιολογική γεωργία

Περιφερειακό επίπεδο

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά

Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις δραστικές ουσίες όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατίθενται στην αγορά βάσει άδειας παράλληλου εμπορίου και/ή δυνάμει αδειών έκτακτης ανάγκης.

Ετησίως

Έτος

 

 

Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη γεωργία

Τα στοιχεία καλύπτουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενός κράτους μέλους στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τις ποσότητες όλων των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν βάσει άδειας έκτακτης ανάγκης.

Ετησίως

Έτος

Εφαρμόζεται

 


(1)  Πρόκειται για τη συχνότητα διαβίβασης των σχετικών τιμών στάθμισης ανά χώρα.