24.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 304/42


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2294 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 23ης Νοεμβρίου 2022

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις στατιστικές για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, το ανθρώπινο δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης και τη χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές στους τομείς της δημόσιας υγείας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 1 και το παράρτημα II στοιχείο δ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1338/2008 ορίζει τα θέματα που καλύπτονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τα οποία πρέπει να παρέχονται δεδομένα και μεταδεδομένα για την παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών. Ειδικότερα, τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα σχετικά με τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, το ανθρώπινο δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης, τη χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, τις ατομικές και συλλογικές υπηρεσίες, καθώς και οι περίοδοι αναφοράς, τα χρονικά διαστήματα και οι προθεσμίες για την παροχή δεδομένων θα πρέπει να ορίζονται με μέτρα εφαρμογής.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2008, το 2015 και το 2018, η Επιτροπή ξεκίνησε πιλοτικές μελέτες που εκπονήθηκαν σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή συζήτησε επίσης με τα κράτη μέλη τις ανάγκες των χρηστών των στατιστικών. Ως αποτέλεσμα των εν λόγω πιλοτικών μελετών και συζητήσεων, κρίθηκε αναγκαία η ύπαρξη δεδομένων σε επίπεδο Ένωσης, που θα ενισχύσουν την τεκμηριωμένη βάση των πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης, και ως εκ τούτου θα ωφελήσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πολιτική.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2008, η Επιτροπή διενήργησε ανάλυση κόστους-οφέλους, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της διαθεσιμότητας μεταβλητών σχετικά με τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, το ανθρώπινο δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης και τη χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με το κόστος της συλλογής δεδομένων. Από την εν λόγω ανάλυση προκύπτει ότι οι μεταβλητές αυτές θα πρέπει να συλλέγονται προκειμένου να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα και η διαθεσιμότητα δεδομένων σε επίπεδο Ένωσης.

(4)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την ανάπτυξη και την παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών στον τομέα των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, του ανθρώπινου δυναμικού υγειονομικής περίθαλψης και της χρήσης υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και ατομικών και συλλογικών υπηρεσιών, όπως αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ στοιχείο δ) πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2008.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί που παρατίθενται στο παράρτημα Ι.

Άρθρο 3

Απαιτούμενα δεδομένα

Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή (Eurostat) δεδομένα για τον κατάλογο των μεταβλητών, τα χαρακτηριστικά και τις κατανομές όπως ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ.

Άρθρο 4

Μεταδεδομένα

Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή (Eurostat) τα απαραίτητα μεταδεδομένα αναφοράς και εκθέσεις ποιότητας, ιδίως όσον αφορά:

α)

τις πηγές δεδομένων και την κάλυψή τους·

β)

τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους κατάρτισης·

γ)

πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των εθνικών υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, του ανθρώπινου δυναμικού υγειονομικής περίθαλψης και της χρήσης υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ειδικά για τα κράτη μέλη που παρεκκλίνουν από τους ορισμούς του παραρτήματος Ι και τις μεταβλητές του παραρτήματος ΙΙ·

δ)

πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στις στατιστικές έννοιες που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι και II.

Άρθρο 5

Περίοδος αναφοράς

1.   Η περίοδος αναφοράς είναι το ημερολογιακό έτος.

2.   Το πρώτο έτος αναφοράς είναι το 2021.

3.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, το πρώτο έτος αναφοράς για τα δεδομένα σχετικά με την απασχόληση στον τομέα της υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα οποία αναφέρονται στα σημεία 1, 6 και 7 του παραρτήματος ΙΙ, είναι το 2023.

Άρθρο 6

Παροχή δεδομένων και μεταδεδομένων στην Επιτροπή (Eurostat)

1.   Τα κράτη μέλη παρέχουν τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα αναφοράς που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 αντίστοιχα στην Επιτροπή (Eurostat) σε ετήσια βάση εντός 14 μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς.

2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τα κράτη μέλη παρέχουν τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα αναφοράς σχετικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα οποία αναφέρονται στα σημεία 6 και 7 του παραρτήματος ΙΙ, εντός 20 μηνών από το τέλος του έτους αναφοράς.

3.   Τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα διαβιβάζονται στην Επιτροπή (Eurostat) με τη χρήση του ενιαίου σημείου εισόδου ή διατίθενται για ανάκτησή τους από την Επιτροπή (Eurostat) με ηλεκτρονικά μέσα.

Άρθρο 7

Πηγές δεδομένων

1.   Τα δεδομένα συγκεντρώνονται κυρίως από διοικητικά αρχεία, όπως αναφέρονται στο άρθρο 17α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009, και καλύπτουν ολόκληρο το κράτος μέλος.

2.   Όταν τα διοικητικά αρχεία δεν είναι διαθέσιμα ή είναι ανεπαρκούς ποιότητας ή κάλυψης, γίνεται δεκτή η χρήση άλλων πηγών, μεθόδων ή καινοτόμων προσεγγίσεων, εφόσον επιτρέπουν την παραγωγή δεδομένων τα οποία είναι συγκρίσιμα και συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 70.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1101/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαβίβαση στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές και της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής του στατιστικού προγράμματος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ορισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 2

1

«Ιατροί που ασκούν το επάγγελμα»: ιατροί που έχουν αποφοιτήσει με τίτλο σπουδών ιατρικής από ιατρικές σχολές ή παρόμοια ιδρύματα και έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι ιατροί που ασκούν το επάγγελμα παρέχουν υπηρεσίες σε μεμονωμένους ασθενείς, οικογένειες και κοινότητες. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε ασκούμενους και ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει με τίτλο σπουδών ιατρικής από ιατρικές σχολές ή παρόμοια ιδρύματα και παρέχουν υπηρεσίες υπό την εποπτεία άλλων ιατρών.

2

«Κατηγορία ιατρών που ασκούν το επάγγελμα»: ο κύριος (βασικός) τομέας άσκησης του επαγγέλματος των ιατρών.

3

«Γενικοί ιατροί»: ιατροί που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παροχή συνεχούς και ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες.

4

«Άλλοι γενικοί (μη εξειδικευμένοι) ιατροί»: ιατροί που δεν περιορίζουν την άσκηση του επαγγέλματός τους σε ορισμένες κατηγορίες ασθενειών ή θεραπευτικές μεθόδους. Δεν εργάζονται σ’ έναν τομέα εξειδίκευσης.

5

«Παιδίατροι»: ιατροί που ασχολούνται με την ανάπτυξη, τη φροντίδα και τις ασθένειες των παιδιών.

6

«Μαιευτήρες»: ιατροί που ειδικεύονται στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. «Γυναικολόγοι»: ιατροί που ειδικεύονται στις λειτουργίες και τις ασθένειες των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως εκείνες που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα.

7

«Ψυχίατροι»: ιατροί που ειδικεύονται στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.

8

«Ομάδα ιατρών μη χειρουργικών ειδικοτήτων»: ιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση και τη μη χειρουργική θεραπεία σωματικών διαταραχών και ασθενειών.

9

«Ομάδα ιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων»: ιατροί που ειδικεύονται στη χρήση χειρουργικών τεχνικών για τη θεραπεία διαταραχών και ασθενειών.

10

«Ιατροί άλλων ειδικοτήτων που δεν κατατάσσονται αλλού»: ιατροί ειδικοτήτων που δεν καλύπτονται από τους ορισμούς 5 έως 9.

11

«Ιατροί που δεν προσδιορίζονται περαιτέρω»: ιατροί που δεν μπορούν να ταξινομηθούν στις άλλες κατηγορίες (ορισμοί 3 έως 10).

12

«Μαίες/μαιευτές που ασκούν το επάγγελμα»: πρόσωπα που διαθέτουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών μαιευτικής, έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και παρέχουν υπηρεσίες απευθείας σε ασθενείς. Οι μαίες/μαιευτές είναι επαγγελματίες μαιευτικής ή βοηθοί επαγγελματιών μαιευτικής. Οι επαγγελματίες μαιευτικής παρέχουν φροντίδα και συμβουλές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού καθώς και της μεταγεννητικής περιόδου. Οι επαγγελματίες μαιευτικής πραγματοποιούν τον τοκετό εργαζόμενοι ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και παρέχουν συμβουλές και βοήθεια στους γονείς σε σχέση με τη φροντίδα του μωρού. Οι βοηθοί επαγγελματιών μαιευτικής πραγματοποιούν τον τοκετό ή βοηθούν τους ιατρούς ή τους επαγγελματίες μαιευτικής στον τοκετό. Οι βοηθοί επαγγελματιών μαιευτικής παρέχουν προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα και καθοδηγούν τους γονείς σε θέματα φροντίδας του μωρού.

13

«Νοσηλευτές που ασκούν το επάγγελμα»: πρόσωπα που διαθέτουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών νοσηλευτικής, έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και παρέχουν υπηρεσίες απευθείας σε ασθενείς. Οι νοσηλευτές είναι επαγγελματίες νοσηλευτικής ή βοηθοί επαγγελματιών νοσηλευτικής. Οι επαγγελματίες νοσηλευτικής αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της φροντίδας των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας άλλων επαγγελματιών υγείας, εργαζόμενοι αυτόνομα ή σε ομάδες με ιατρούς και άλλους για την πρακτική εφαρμογή προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων. Οι βοηθοί επαγγελματιών νοσηλευτικής εργάζονται κατά κύριο λόγο προς υποστήριξη της εφαρμογής σχεδίων υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και παραπομπών που καταρτίζονται από ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, και υπό την εποπτεία τους.

14

«Οδοντίατροι που ασκούν το επάγγελμα»: πρόσωπα που διαθέτουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών οδοντιατρικής, έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς. Οι οδοντίατροι διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθένειες, τραυματισμούς και δυσμορφίες των δοντιών, των ούλων και των συναφών ανατομικών δομών της στοματικής κοιλότητας. Αποκαθιστούν τη φυσιολογική λειτουργία της στοματικής κοιλότητας χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα θεραπειών, όπως χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες εξειδικευμένες τεχνικές, καθώς και συμβουλές για τη στοματική υγεία. Ο όρος επίσης αναφέρεται σε ασκούμενους και ειδικευόμενους οδοντιάτρους που έχουν αποφοιτήσει με τίτλο σπουδών οδοντιατρικής από ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές ή παρόμοια ιδρύματα και παρέχουν υπηρεσίες υπό την εποπτεία άλλων οδοντιάτρων.

15

«Φαρμακοποιοί που ασκούν το επάγγελμα»: πρόσωπα που διαθέτουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φαρμακευτικής και έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι φαρμακοποιοί συνθέτουν και χορηγούν φάρμακα βάσει συνταγών που εκδίδονται από ιατρούς, οδοντιάτρους ή άλλους εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες υγείας. Οι φαρμακοποιοί παρασκευάζουν, χορηγούν ή πωλούν φάρμακα για ασθενείς και παρέχουν συμβουλές.

16

«Απόφοιτοι ιατρικής»: πρόσωπα που έχουν αποφοιτήσει με τίτλο σπουδών ιατρικής από ιατρικές σχολές ή παρόμοια ιδρύματα στη χώρα που υποβάλλει τα στοιχεία, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη βασική ιατρική εκπαίδευση.

17

«Απόφοιτοι οδοντιατρικής»: πρόσωπα που έχουν αποκτήσει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών οδοντιατρικής στη χώρα που υποβάλλει τα στοιχεία.

18

«Απόφοιτοι φαρμακευτικής»: πρόσωπα που έχουν αποκτήσει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών φαρμακευτικής στη χώρα που υποβάλλει τα στοιχεία.

19

«Απόφοιτοι μαιευτικής»: πρόσωπα που έχουν αποκτήσει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών μαιευτικής στη χώρα που υποβάλλει τα στοιχεία.

20

«Απόφοιτοι νοσηλευτικής»: πρόσωπα που έχουν αποκτήσει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών νοσηλευτικής στη χώρα που υποβάλλει τα στοιχεία.

21

«Νοσοκομεία»: τα εγκεκριμένα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην παροχή ιατρικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες ιατρών, νοσηλευτών και άλλες υγειονομικές υπηρεσίες σε εσωτερικούς ασθενείς καθώς και ειδικές υπηρεσίες φιλοξενίας που απαιτούνται για τους εσωτερικούς ασθενείς, και τα οποία μπορούν επίσης να παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας, εξωνοσοκομειακής και κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης.

22

«Νοσοκομειακές κλίνες»: οι κλίνες που διατηρούνται και στελεχώνονται συστηματικά με προσωπικό και είναι άμεσα διαθέσιμες για τη φροντίδα των ασθενών που εισάγονται. Στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται τόσο οι κατειλημμένες όσο και οι μη κατειλημμένες κλίνες. Εξαιρούνται τα φορεία ανάνηψης και οι κλίνες για αυθημερόν νοσηλεία (ημερήσια νοσηλεία και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη), οι προσωρινές κλίνες και οι κλίνες βραχείας νοσηλείας. Οι νοσοκομειακές κλίνες μπορούν να κατανεμηθούν ανά κατηγορία περίθαλψης (ορισμοί 23 και 24) και ανά λειτουργία (ορισμοί 25-28) περίθαλψης.

23

«Σωματική περίθαλψη»: υγειονομική περίθαλψη που αφορά το σώμα, σε αντιδιαστολή με την ψυχιατρική περίθαλψη.

24

«Ψυχιατρική περίθαλψη»: υγειονομική περίθαλψη που αφορά τον νου, π.χ. η αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών και διαταραχών της συμπεριφοράς.

25

«Αγωγή θεραπείας»: οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των οποίων ο κύριος σκοπός είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα ή η μείωση της σοβαρότητας ασθένειας ή τραυματισμού, ή η προστασία από τυχόν επιδείνωση ή επιπλοκή που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς ή την κανονική λειτουργία του οργανισμού του.

26

«Αγωγή αποκατάστασης»: οι υπηρεσίες για τη σταθεροποίηση, τη βελτίωση ή την αποκατάσταση διαταραγμένων σωματικών λειτουργιών και δομών, την αντιστάθμιση της απουσίας ή απώλειας σωματικών λειτουργιών και δομών, τη βελτίωση των δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή και την πρόληψη διαταραχών, ιατρικών επιπλοκών και κινδύνων.

27

«Μακροχρόνια περίθαλψη (υγειονομική)»: σειρά υπηρεσιών ιατρικής και προσωπικής φροντίδας που καταναλώνονται με πρωταρχικό σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο και την ταλαιπωρία καθώς και τη μείωση ή τη διαχείριση της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας σε ασθενείς με κάποιον βαθμό μακροχρόνιας εξάρτησης.

28

«Νοσοκομειακές κλίνες για σωματική περίθαλψη με λειτουργία που δεν κατατάσσεται αλλού»: οι κλίνες σε νοσοκομεία που δεν κατατάσσονται ως κλίνες για αγωγή θεραπείας, αγωγή αποκατάστασης ή μακροχρόνια περίθαλψη.

29

«Νοσοκομειακές κλίνες για ψυχιατρική περίθαλψη»: οι κλίνες σε νοσοκομεία που φιλοξενούν ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας. Εξαιρούνται οι κλίνες για κοινωνική μακροχρόνια περίθαλψη.

30

«Υποδομές κλειστής μακροχρόνιας περίθαλψης»: τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην παροχή κλειστής μακροχρόνιας περίθαλψης η οποία συνδυάζει νοσηλεία, παρακολούθηση ή άλλα είδη περίθαλψης, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών, στα οποία σημαντικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής και της παρεχόμενης περίθαλψης είναι ένα μείγμα υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, όπου οι υπηρεσίες υγείας λειτουργούν ως επί το πλείστον σε επίπεδο νοσηλείας σε συνδυασμό με υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας.

31

«Κλίνες σε υποδομές κλειστής μακροχρόνιας περίθαλψης»: οι κλίνες σε υποδομές κλειστής μακροχρόνιας περίθαλψης που είναι διαθέσιμες σε άτομα που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας.

32

«Μονάδες απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI)»: μηχανήματα με τεχνική απεικόνισης που αποσκοπεί στην οπτική απεικόνιση των εσωτερικών δομών του σώματος με τη χρήση μαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που προκαλούν το φαινόμενο του συντονισμού των ατόμων υδρογόνου. Η ηλεκτρομαγνητική εκπομπή που δημιουργείται από αυτά τα άτομα καταγράφεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία από ειδικό υπολογιστή για την παραγωγή των εικόνων των ανατομικών δομών του σώματος.

33

«Υπολογιστικός τομογράφος (CT)», επίσης γνωστός και ως «υπολογιστικός αξονικός τομογράφος (CAT)»: μηχάνημα ακτίνων Χ το οποίο συνδυάζει πολλές εικόνες ακτίνων Χ με τη βοήθεια υπολογιστή για τη δημιουργία προβολών εγκάρσιων τομών και, εάν χρειάζεται, τρισδιάστατων εικόνων των εσωτερικών οργάνων και ανατομικών δομών του σώματος.

34

«Εξωνοσοκομειακή περίθαλψη»: η παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης απευθείας σε εξωτερικούς ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτούνται ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ιατρείων των γενικών και των ειδικών ιατρών όσο και των ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην ημερήσια νοσηλεία και στην παροχή υπηρεσιών περίθαλψης κατ’ οίκον.

35

«Ανοσοποίηση κατά της γρίπης»: ο εμβολιασμός που προστατεύει από τη λοίμωξη από ιούς της γρίπης.

36

«Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (μαστογραφίας) για τον καρκίνο του μαστού»: οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού με τη χρήση αμφοτερόπλευρης μαστογραφίας.

37

«Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας»: οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

38

«Εσωτερικός ασθενής»: ασθενής που λαμβάνει θεραπεία και/ή περίθαλψη σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος εισάγεται επισήμως και χρήζει διανυκτέρευσης. «Ενδονοσοκομειακή περίθαλψη»: η περίθαλψη εσωτερικού ασθενούς.

39

«Εξωτερικός ασθενής»: ασθενής που λαμβάνει ιατρικές και βοηθητικές υπηρεσίες σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης και ο οποίος δεν εισάγεται επισήμως και δεν διανυκτερεύει. «Εξωνοσοκομειακή περίθαλψη»: η περίθαλψη εξωτερικού ασθενούς.

40

«Ασθενής ημερήσιας νοσηλείας»: ασθενής που λαμβάνει προγραμματισμένες ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης και ο οποίος εισάγεται επισήμως για διάγνωση, θεραπεία ή άλλα είδη υγειονομικής περίθαλψης και λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. «Ημερήσια νοσηλεία»: η περίθαλψη ασθενούς ημερήσιας νοσηλείας.

41

«Εξιτήριο εσωτερικού ασθενούς»: η έξοδος (επίσημη αποχώρηση) εσωτερικού ασθενούς από νοσοκομείο. Εξαιρούνται τα υγιή νεογέννητα.

42

«Ημέρες νοσηλείας εσωτερικών ασθενών σε νοσοκομείο»: οι ημέρες παραμονής ενός εσωτερικού ασθενούς σε νοσοκομείο. Εξαιρούνται τα υγιή νεογέννητα.

43

«Εξιτήριο ασθενούς ημερήσιας νοσηλείας»: η αποχώρηση ασθενούς ημερήσιας νοσηλείας από νοσοκομείο. Είναι η αποχώρηση ενός ασθενούς ο οποίος εισήχθη επισήμως σε νοσοκομείο για τη λήψη προγραμματισμένων ιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και ο οποίος έλαβε εξιτήριο την ίδια ημέρα. Εξαιρούνται τα υγιή νεογέννητα.

44

«Κάτοικος»: άτομο που διαμένει συνήθως σε μια γεωγραφική περιοχή, και είναι είτε i) πρόσωπο που έχει ζήσει στον τόπο συνήθους κατοικίας του για συνεχή περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών πριν από την ημερομηνία αναφοράς· είτε ii) πρόσωπο που έφτασε στον τόπο συνήθους κατοικίας του εντός των 12 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας αναφοράς με την πρόθεση να παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 1 έτος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι συντρέχουν οι περιστάσεις που περιγράφονται στο σημείο i) ή ii), ως «συνήθης κατοικία» νοείται ο τόπος της νόμιμης ή της δηλωθείσας κατοικίας.

45

«Μη μόνιμος κάτοικος»: πρόσωπο που δεν είναι κάτοικος της χώρας που υποβάλλει τα στοιχεία.

46

«Χειρουργικές επεμβάσεις»: ιατρικές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν τομή με εργαλεία, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται σε χειρουργική αίθουσα και κατά κανόνα περιλαμβάνουν αναισθησία και/ή αναπνευστική υποστήριξη. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται είτε σε περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών, είτε ασθενών ημερήσιας νοσηλείας είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξωτερικών ασθενών.

47

«Χειρουργική επέμβαση καταρράκτη»: χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του φακού του οφθαλμού και, στις περισσότερες περιπτώσεις, την αντικατάστασή του με τεχνητό φακό.

48

«Αμυγδαλεκτομή»: χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

49

«Διαυλική αγγειοπλαστική των στεφανιαίων»: επέμβαση με την οποία ανοίγουν οι αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες για να βελτιωθεί η ροή του αίματος προς τον καρδιακό μυ.

50

«Αορτοστεφανιαία παράκαμψη»: χειρουργική επέμβαση κατά την οποία τα σημεία απόφραξης λόγω αθηρωματικών πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες ενός ασθενούς παρακάμπτονται με μόσχευμα που λαμβάνεται από φλεβικά ή αρτηριακά αιμοφόρα αγγεία.

51

«Χολοκυστεκτομή»: χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης.

52

«Αποκατάσταση βουβωνοκήλης»: χειρουργική επιδιόρθωση βουβωνοκήλης. Η βουβωνοκήλη είναι ένα άνοιγμα, ένα αδύναμο σημείο ή διόγκωση του ιστού που επενδύει το κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού.

53

«Καισαρική τομή»: χειρουργική επέμβαση που διενεργείται κατά τον τοκετό μέσω τομών στην κοιλιά και τη μήτρα.

54

«Αρθροπλαστική ισχίου»: χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κατεστραμμένων τμημάτων της άρθρωσης του ισχίου και την αντικατάστασή τους με πρόθεση.

55

«Ολική αρθροπλαστική γόνατος»: χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η πάσχουσα άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται με πρόθεση.

56

«Μερική εκτομή του μαστικού αδένα»: χειρουργική αφαίρεση μέρους του ιστού του μαστού λόγω πάσχουσας περιοχής, όπως μάζας/βλάβης, κύστης, όγκου, ή καλοήθους ή κακοήθους νεοπλασίας.

57

«Ολική μαστεκτομή»: χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του μαστού.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάλογος των μεταβλητών, των χαρακτηριστικών τους και των κατανομών τους, που αναφέρονται στο άρθρο 3

Μεταβλητές

Χαρακτηριστικά και κατανομές

1.

Δεδομένα σχετικά με την απασχόληση στον τομέα της υγείας

1.1.

Αριθμός ιατρών που ασκούν το επάγγελμα ανά ηλικία και φύλο

Αριθμός ατόμων στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Κατανομή ανά ηλικία και ανά φύλο.

Ηλικία: κάτω των 35, 35-44, 45-54, 55-64, 65-74, 75 και άνω.

1.2.

Αριθμός ιατρών που ασκούν το επάγγελμα ανά κατηγορία

Αριθμός ατόμων στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Κατανομή ανά κατηγορία.

Κατηγορίες: γενικοί ιατροί, άλλοι γενικοί (μη εξειδικευμένοι) ιατροί, παιδίατροι, μαιευτήρες και γυναικολόγοι, ψυχίατροι, ομάδα ιατρών μη χειρουργικών ειδικοτήτων, ομάδα ιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων, ιατροί άλλων ειδικοτήτων που δεν κατατάσσονται αλλού, ιατροί που δεν προσδιορίζονται περαιτέρω.

1.3.

Αριθμός μαιών/μαιευτών που ασκούν το επάγγελμα

Αριθμός ατόμων στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Συνολικός αριθμός.

1.4.

Αριθμός νοσηλευτών που ασκούν το επάγγελμα

Αριθμός ατόμων στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Συνολικός αριθμός.

1.5.

Αριθμός οδοντιάτρων που ασκούν το επάγγελμα

Αριθμός ατόμων στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Συνολικός αριθμός.

1.6.

Αριθμός φαρμακοποιών που ασκούν το επάγγελμα

Αριθμός ατόμων στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Συνολικός αριθμός.

2.

Δεδομένα σχετικά με τους αποφοίτους στον τομέα της υγείας

2.1.

Αριθμός αποφοίτων ιατρικής

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

2.2.

Αριθμός αποφοίτων οδοντιατρικής

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

2.3.

Αριθμός αποφοίτων φαρμακευτικής

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

2.4.

Αριθμός αποφοίτων μαιευτικής

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

2.5.

Αριθμός αποφοίτων νοσηλευτικής

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

3.

Δεδομένα σχετικά με τις νοσοκομειακές κλίνες και τις κλίνες σε υποδομές κλειστής μακροχρόνιας περίθαλψης

3.1.

Αριθμός νοσοκομειακών κλινών για σωματική περίθαλψη

Μέσος αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ή συνολικός αριθμός στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Κατανομή ανά λειτουργία.

Λειτουργίες: αγωγή θεραπείας, αγωγή αποκατάστασης, μακροχρόνια περίθαλψη, λειτουργία που δεν κατατάσσεται αλλού.

3.2.

Αριθμός νοσοκομειακών κλινών για ψυχιατρική περίθαλψη

Μέσος αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ή συνολικός αριθμός στο τέλος της περιόδου αναφοράς.

3.3.

Αριθμός κλινών σε υποδομές κλειστής μακροχρόνιας περίθαλψης

Μέσος αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ή συνολικός αριθμός στο τέλος της περιόδου αναφοράς.

4.

Δεδομένα σχετικά με τις συσκευές ιατρικής απεικόνισης

4.1.

Αριθμός μονάδων μαγνητικής τομογραφίας

Συνολικός αριθμός στο τέλος της περιόδου αναφοράς.

4.2.

Αριθμός αξονικών τομογράφων

Συνολικός αριθμός στο τέλος της περιόδου αναφοράς.

5.

Δεδομένα σχετικά με την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

5.1.

Ποσοστό ανοσοποίησης των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω κατά της γρίπης

Αριθμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης κατά την περίοδο αναφοράς, διαιρούμενος με τον μέσο ετήσιο πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω.

ή

Αριθμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης για την εποχή της γρίπης —που ορίζεται από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου— η οποία έληξε κατά την περίοδο αναφοράς, διαιρούμενος με τον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω στην αρχή της περιόδου αναφοράς.

5.2.

Ποσοστό γυναικών ηλικίας από 50 έως 69 ετών που υποβλήθηκαν σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου (μαστογραφίας) για τον καρκίνο του μαστού

Ποσοστό: αριθμός γυναικών ηλικίας 50-69 ετών που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου (μαστογραφίας) για τον καρκίνο του μαστού εντός 24 μηνών πριν από το τέλος της περιόδου αναφοράς (ή σύμφωνα με την ειδική συχνότητα προσυμπτωματικού ελέγχου που συνιστάται σε κάθε χώρα), διαιρούμενος με τον αριθμό των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών που είναι επιλέξιμες για οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Εάν μια χώρα δεν διαθέτει τέτοιο πρόγραμμα, δεν θα δώσει τιμή και θα επισημάνει το γεγονός αυτό με κατάλληλη ειδική ένδειξη.

5.3.

Ποσοστό γυναικών ηλικίας από 20 έως 69 ετών που υποβλήθηκαν σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ποσοστό: αριθμός γυναικών ηλικίας 20-69 ετών που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εντός 36 μηνών πριν από το τέλος της περιόδου αναφοράς (ή σύμφωνα με την ειδική συχνότητα προσυμπτωματικού ελέγχου που συνιστάται σε κάθε χώρα), διαιρούμενος με τον αριθμό των γυναικών ηλικίας 20-69 ετών που είναι επιλέξιμες για οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Εάν μια χώρα δεν διαθέτει τέτοιο πρόγραμμα, δεν θα δώσει τιμή και θα επισημάνει το γεγονός αυτό με κατάλληλη ειδική ένδειξη.

6.

Δεδομένα σχετικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη

6.1.

Αριθμός εξιτηρίων εσωτερικών ασθενών

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή ανά διάγνωση, φύλο, ηλικιακή ομάδα και γεωγραφική διάσταση.

Οι ψυχικές διαταραχές και οι διαταραχές της συμπεριφοράς δεν χρειάζεται να κατανέμονται ανά διάγνωση και μπορούν να παραδίδονται ως ομάδα.

Ηλικιακές ομάδες: κάτω του 1, 1-4, 5-9, 10-14, 15-19, 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75-79, 80-84, 85-89, 90-94, 95 και άνω.

Γεωγραφική διάσταση: περιφέρεια NUTS2 του τόπου κατοικίας του ασθενούς που έλαβε εξιτήριο (για μη μόνιμους κατοίκους: χώρα κατοικίας).

6.2.

Αριθμός ημερών νοσηλείας εσωτερικών ασθενών σε νοσοκομεία

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή ανά διάγνωση, φύλο, ηλικιακή ομάδα και γεωγραφική διάσταση.

Οι ψυχικές διαταραχές και οι διαταραχές της συμπεριφοράς δεν χρειάζεται να κατανέμονται ανά διάγνωση και μπορούν να παραδίδονται ως ομάδα.

Ηλικιακές ομάδες: κάτω του 1, 1-4, 5-9, 10-14, 15-19, 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75-79, 80-84, 85-89, 90-94, 95 και άνω.

Γεωγραφική διάσταση: περιφέρεια NUTS2 του τόπου κατοικίας του ασθενούς που έλαβε εξιτήριο (για μη μόνιμους κατοίκους: χώρα κατοικίας).

6.3.

Αριθμός εξιτηρίων ασθενών ημερήσιας νοσηλείας

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή ανά διάγνωση, φύλο, ηλικιακή ομάδα και γεωγραφική διάσταση.

Οι ψυχικές διαταραχές και οι διαταραχές της συμπεριφοράς δεν χρειάζεται να κατανέμονται ανά διάγνωση και μπορούν να παραδίδονται ως ομάδα.

Ηλικιακές ομάδες: κάτω του 1, 1-4, 5-9, 10-14, 15-19, 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69, 70-74, 75-79, 80-84, 85-89, 90-94, 95 και άνω.

Γεωγραφική διάσταση: περιφέρεια NUTS2 του τόπου κατοικίας του ασθενούς που έλαβε εξιτήριο (για μη μόνιμους κατοίκους: χώρα κατοικίας).

6.4.

Αριθμός εξιτηρίων εσωτερικών ασθενών που έλαβαν σωματική θεραπευτική αγωγή

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

6.5.

Αριθμός ημερών νοσηλείας εσωτερικών ασθενών που έλαβαν σωματική θεραπευτική αγωγή σε νοσοκομεία

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

7.

Δεδομένα σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις

7.1.

Χειρουργική επέμβαση καταρράκτη

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών, ασθενών ημερήσιας νοσηλείας και εξωτερικών ασθενών.

7.2.

Αμυγδαλεκτομή

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών, ασθενών ημερήσιας νοσηλείας και εξωτερικών ασθενών.

7.3.

Διαυλική αγγειοπλαστική των στεφανιαίων

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.4.

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.5.

Χολοκυστεκτομή

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.6.

Αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.7.

Καισαρική τομή

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.8.

Αρθροπλαστική ισχίου

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.9.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.10.

Μερική εκτομή του μαστικού αδένα

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.

7.11.

Ολική μαστεκτομή

Συνολικός αριθμός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Κατανομή των επεμβάσεων ανά περιπτώσεις εσωτερικών ασθενών και ασθενών ημερήσιας νοσηλείας.