6.9.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 231/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/1463 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 5ης Αυγούστου 2022

για τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών του τεχνικού συστήματος διασυνοριακής αυτοματοποιημένης ανταλλαγής δικαιολογητικών και την εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 14 παράγραφος 9,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 προβλέπεται η υποχρέωση της Επιτροπής να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τεχνικό σύστημα για την ανταλλαγή δικαιολογητικών, όπως απαιτείται για τις επιγραμμικές διαδικασίες που απαριθμούνται στο παράρτημα II του εν λόγω κανονισμού και τις διαδικασίες που προβλέπονται στις οδηγίες 2005/36/ΕΚ (2)„ 2006/123/ΕΚ (3)„ 2014/24/ΕΕ (4) και 2014/25/ΕΕ (5) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(2)

Οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να καθορίζουν τις κύριες συνιστώσες της αρχιτεκτονικής του εν λόγω συστήματος, καθώς και τους τεχνικούς και επιχειρησιακούς ρόλους και τις υποχρεώσεις της Επιτροπής, των κρατών μελών, των αιτούντων δικαιολογητικά, των παρόχων δικαιολογητικών και των ενδιάμεσων πλατφορμών. Επιπλέον, με βάση τις εν λόγω προδιαγραφές θα πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής προκειμένου να παρακολουθούνται οι ανταλλαγές και να οριοθετείται η αρμοδιότητα για τη συντήρηση, τη λειτουργία και την ασφάλεια του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

(3)

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724, προβλέπεται να συμπληρωθεί ο παρών κανονισμός με λεπτομερέστερα, μη δεσμευτικά έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού που θα καταρτιστούν με συναινετικό τρόπο από την Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας της θύρας και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας του κανονισμού για την ενιαία ψηφιακή θύρα 2021-2022. Ωστόσο, όταν κρίνεται αναγκαίο υπό το πρίσμα νέων τεχνικών εξελίξεων ή συζητήσεων ή διαφορών απόψεων στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας της θύρας, ιδίως όσον αφορά την οριστικοποίηση των εγγράφων τεχνικού σχεδιασμού και τις μείζονες επιλογές σχεδιασμού, ή όταν προκύπτει ανάγκη να καταστούν δεσμευτικά ορισμένα στοιχεία των εγγράφων τεχνικού σχεδιασμού, θα είναι δυνατή η συμπλήρωση/τροποποίηση των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724.

(4)

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», η αρχιτεκτονική του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να βασίζεται σε επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις, να είναι τεχνολογικά ουδέτερη και να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές εθνικές λύσεις. Για παράδειγμα, το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες εθνικές, μεταξύ άλλων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πύλες διαδικασιών, υπηρεσίες δεδομένων ή ενδιάμεσες πλατφόρμες, που έχουν δημιουργηθεί για εθνική χρήση. Οι συνιστώσες που αναπτύσσει η Επιτροπή θα πρέπει να διατίθενται βάσει άδειας λογισμικού ανοιχτής πηγής που προωθεί την επαναχρησιμοποίηση και τη συνεργασία.

(5)

Μια τέτοια επαναχρησιμοποιήσιμη λύση που αναπτύχθηκε σε ενωσιακό επίπεδο είναι το σύστημα των κόμβων eIDAS που προβλέπεται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1501 της Επιτροπής (6), το οποίο, καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία με άλλους κόμβους του δικτύου eIDAS, μπορεί να διεκπεραιώνει το αίτημα για παροχή και την παροχή διασυνοριακής εξακρίβωσης της ταυτότητας ενός χρήστη. Οι κόμβοι eIDAS αναμένεται να επιτρέπουν στους αιτούντες δικαιολογητικά και, κατά περίπτωση, στους παρόχους δικαιολογητικών να ταυτοποιούν τους χρήστες που ζητούν την ανταλλαγή δικαιολογητικών μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», ώστε οι πάροχοι δικαιολογητικών να μπορούν να αντιστοιχίζουν τα δεδομένα ταυτοποίησης με τα υφιστάμενα αρχεία τους.

(6)

Το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» θα πρέπει να βασιστεί στις εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και να αξιοποιήσει τις συνέργειες με άλλα υφιστάμενα συστήματα για την ανταλλαγή δικαιολογητικών ή πληροφοριών μεταξύ των αρχών που είναι αρμόδιες για τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων που δεν καλύπτονται από το άρθρο 14 παράγραφος 10 του εν λόγω κανονισμού. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα δεδομένα του μητρώου οχημάτων και αδειών οδήγησης, το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ήδη αναπτυχθέντα υποδείγματα δεδομένων και, όπου είναι εφικτό, να δημιουργεί τεχνικές γέφυρες για τη διευκόλυνση της σύνδεσης των αρμόδιων αρχών που χρησιμοποιούν ήδη άλλα υφιστάμενα δίκτυα (RESPER (7) ή EUCARIS (8)) με το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» για την παροχή δικαιολογητικών στο πλαίσιο των διαδικασιών που καλύπτονται από το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ». Παρόμοια προσέγγιση θα πρέπει να υιοθετηθεί σε σχέση με άλλα συστήματα όπως, μεταξύ άλλων, τα εξής: η ομάδα χρηστών του EMREX (EUG) (9) στον τομέα της εκπαίδευσης, η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI) δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου που θεσπίστηκε με την απόφαση 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου (11) για τους σκοπούς της δικαστικής συνεργασίας και το eCertis (12) που χρησιμοποιείται σε διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Η συνεργασία μεταξύ των συστημάτων αυτών και του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» θα πρέπει να καθορίζεται κατά περίπτωση.

(7)

Για τους σκοπούς της διασυνοριακής εξακρίβωσης ταυτότητας χρήστη, η αρχιτεκτονική του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13). Στις 3 Ιουνίου 2021 η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για μια συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ταυτότητα (14). Η εν λόγω σύσταση θεσπίζει μια δομημένη διαδικασία για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, της Επιτροπής και, κατά περίπτωση, φορέων του ιδιωτικού τομέα για την επεξεργασία των τεχνικών πτυχών του ευρωπαϊκού πλαισίου για την ψηφιακή ταυτότητα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία εναρμόνιση μεταξύ της εν λόγω διαδικασίας και του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει τον κατάλληλο συντονισμό, ιδίως μέσω της ομάδας επαφής συνεργειών και διαλειτουργικότητας, μεταξύ του δικτύου συνεργασίας που συστάθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/296 (15) της Επιτροπής και της συντονιστικής ομάδας της θύρας.

(8)

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπηρεσιών διασυνοριακής παράδοσης για τους σκοπούς του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω υπηρεσίες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για την ηλεκτρονική υπηρεσία συστημένης παράδοσης που ορίζονται στο άρθρο 44 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014. Για τον σκοπό αυτό, είναι σκόπιμο το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» να χρησιμοποιεί τα σημεία πρόσβασης της ηλεκτρονικής παράδοσης (στο εξής: eDelivery) για τη δημιουργία ενός δικτύου κόμβων για την ασφαλή ανταλλαγή ψηφιακών δεδομένων. Εκτός από τη δυνατότητα ασφαλούς διασυνοριακής παράδοσης, το eDelivery παρέχει λειτουργίες υπηρεσιών μεταδεδομένων που μπορούν να υποστηρίξουν μελλοντικές εκδόσεις του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» με μεγαλύτερο αριθμό ασφαλών κόμβων ανταλλαγής δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τους παρόχους του λογισμικού τους eDelivery.

(9)

Για να εξασφαλιστεί η ευελιξία κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν να διαθέτουν ένα ή περισσότερα σημεία πρόσβασης eDelivery, στο πλαίσιο του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ». Ως εκ τούτου, ένα κράτος μέλος θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης που θα διαχειρίζεται όλα τα μηνύματα eDelivery που σχετίζονται με το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» προς τους αιτούντες δικαιολογητικά ή τους παρόχους δικαιολογητικών μέσω ενδιάμεσης πλατφόρμας, κατά περίπτωση, ή, εναλλακτικά, να αναπτύσσει πολλαπλά σημεία πρόσβασης σε οποιοδήποτε ιεραρχικό επίπεδο ή για συγκεκριμένα πεδία ή τομείς ή γεωγραφικά επίπεδα των δημόσιων διοικήσεών του.

(10)

Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών 2005/36/ΕΚ, 2006/123/ΕΚ, 2014/24/ΕΕ, 2014/25/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, ορισμένες διοικητικές διαδικασίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στους χρήστες στο διαδίκτυο. Δεδομένου ότι οι εν λόγω διαδικασίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν είναι εναρμονισμένα βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, θα πρέπει να θεσπιστούν κοινές υπηρεσίες για να καταστεί δυνατή η διασυνοριακή ανταλλαγή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις εν λόγω διαδικασίες μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

(11)

Όταν δεν υπάρχει συμφωνημένος τύπος δικαιολογητικών που να είναι εναρμονισμένος σε ολόκληρη την Ένωση και τον οποίο να μπορούν να παράσχουν όλα τα κράτη μέλη, στον προσδιορισμό των τύπων δικαιολογητικών που μπορούν να γίνουν δεκτοί για μια συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να συμβάλλει ένας μεσίτης δικαιολογητικών.

(12)

Ο μεσίτης δικαιολογητικών θα πρέπει να βασίζεται στο περιεχόμενο κανόνων που παρέχουν τα κράτη μέλη και θα πρέπει να παρέχει έναν επιγραμμικό μηχανισμό ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν αναζητήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και τα σύνολα τύπων δικαιολογητικών που τα αφορούν. Ο μεσίτης δικαιολογητικών θα πρέπει να επιτρέπει στα κράτη μέλη να διαχειρίζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που αφορούν τα είδη δικαιολογητικών.

(13)

Στις περιπτώσεις που απαιτείται διαλειτουργικότητα μεταξύ της πύλης διαδικασιών και των υπηρεσιών δεδομένων και των κοινών υπηρεσιών, αυτή θα πρέπει να υποστηρίζεται από έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού.

(14)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να προσδιορίζει σε ποιες περιπτώσεις τα δομημένα και μη δομημένα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις διαδικασίες που απαριθμούνται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 θεωρείται ότι έχουν εκδοθεί νόμιμα σε ηλεκτρονικό μορφότυπο που επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή. Τα μη δομημένα δικαιολογητικά που εκδίδονται σε ηλεκτρονικό μορφότυπο μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», εφόσον συμπληρώνονται από τα στοιχεία μεταδεδομένων του γενικού υποδείγματος μεταδεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που περιέχονται στο σημασιολογικό αποθετήριο που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού. Δομημένα δικαιολογητικά μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» εφόσον συμπληρώνονται από τα στοιχεία μεταδεδομένων του γενικού υποδείγματος μεταδεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού και εφόσον είτε συμμορφώνονται με το υπόδειγμα δεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τον σχετικό τύπο δικαιολογητικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, είτε συνοδεύονται από αναγνώσιμη από τον άνθρωπο έκδοση.

(15)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι ελεύθερα να καθορίζουν το πότε μετατρέπουν τα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονικό μορφότυπο που επιτρέπει την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή τους μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ». Ωστόσο, προκειμένου να ενισχυθεί η χρησιμότητα του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τους χρήστες του και δεδομένου ότι συνιστάται εν γένει ιδιαίτερα η χρήση υποδειγμάτων δεδομένων και σχημάτων μεταδεδομένων τόσο για μη δομημένους όσο και για δομημένους μορφότυπους, η Επιτροπή θα πρέπει να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

(16)

Για την αποφυγή επικαλύψεων, τη διασφάλιση συνεργειών και την παροχή επιλογών στους χρήστες, η ανάπτυξη υποδειγμάτων δεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για δομημένους τύπους δικαιολογητικών και η τυποποίηση των περιπτώσεων χρήσης για την παροχή διαπιστευτηρίων σύμφωνα με τη δομημένη διαδικασία που προβλέπεται στη σύσταση (EE) 2021/946 της Επιτροπής, της 3ης Ιουνίου 2021, σχετικά με κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για μια συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ταυτότητα (16) θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία και ευθυγράμμιση μεταξύ τους όσον αφορά τα δικαιολογητικά που καλύπτονται από το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, μεταξύ άλλων με τον εντοπισμό κοινών περιπτώσεων χρήσης. Η ευθυγράμμιση των υποδειγμάτων δεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και των τυποποιημένων περιπτώσεων χρήσης βάσει της προαναφερθείσας σύστασης της Επιτροπής θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες να βασίζονται σε εναλλακτικά μέσα για την παροχή δικαιολογητικών που καλύπτονται από το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 είτε ανεξάρτητα από το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» είτε σε συνδυασμό με αυτό. Όταν γίνονται αλλαγές στα υποδείγματα δεδομένων και στα σχήματα μεταδεδομένων για τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται στο σημασιολογικό αποθετήριο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες από την έγκριση τυχόν επικαιροποίησης προκειμένου να εφαρμόσουν τυχόν αλλαγές στα σχετικά δικαιολογητικά.

(17)

Για να ελαχιστοποιηθεί ο όγκος των δεδομένων που ανταλλάσσονται, στην περίπτωση δομημένων δικαιολογητικών, εάν στο αίτημα δικαιολογητικών ζητείται μόνο ένα υποσύνολο δεδομένων, ο πάροχος δικαιολογητικών ή μια ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, μπορεί να επιτρέπει το αυτόματο φιλτράρισμα των δεδομένων και, όπου απαιτείται για τη διαβίβαση, τη μετατροπή των δεδομένων για λογαριασμό του υπεύθυνου επεξεργασίας δεδομένων, ώστε να ανταλλάσσονται μόνο τα ζητούμενα δεδομένα.

(18)

Όταν τα κράτη μέλη διαχειρίζονται εθνικά μητρώα και υπηρεσίες που διαδραματίζουν τον ίδιο ή ισοδύναμο ρόλο με τον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων ή τον μεσίτη δικαιολογητικών, δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν τις εργασίες τους συμβάλλοντας στις σχετικές κοινές υπηρεσίες. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές τους υπηρεσίες συνδέονται με τις κοινές υπηρεσίες με τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλα κράτη μέλη. Εναλλακτικά, τα εν λόγω κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιγράφουν τα σχετικά δεδομένα από τα εθνικά μητρώα ή υπηρεσίες στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων ή στον μεσίτη δικαιολογητικών.

(19)

Στη δήλωση του Τάλιν του 2017 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (17), τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη σύνδεση των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους και να εφαρμόσουν την αρχή «μόνον άπαξ» προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικές και ασφαλείς ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η διακήρυξη του Βερολίνου του 2020 για την ψηφιακή κοινωνία και την ψηφιακή διακυβέρνηση με βάση τις αξίες (18) βασίστηκε στις αρχές της χρηστοκεντρικότητας και της φιλικότητας προς τον χρήστη και καθόρισε περαιτέρω τις βασικές αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασίζονται οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στις αλληλεπιδράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης και στην ψηφιακή κυριαρχία και διαλειτουργικότητα. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές θέτοντας τους χρήστες στο επίκεντρο του συστήματος και ζητώντας να ενημερώνονται οι χρήστες σχετικά με το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ», τα στάδιά του και τις συνέπειες της χρήσης του συστήματος.

(20)

Είναι σημαντικό να υπάρχει κατάλληλο σύστημα που θα επιτρέπει στους χρήστες να ταυτοποιούνται για τους σκοπούς της ανταλλαγής δικαιολογητικών. Το μόνο πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης για τα εθνικά μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης σε επίπεδο Ένωσης ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014. Ως εκ τούτου, τα μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που εκδίδονται στο πλαίσιο των συστημάτων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που κοινοποιούνται σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους αιτούντες δικαιολογητικά για την εξακρίβωση της ταυτότητας του χρήστη προτού ο χρήστης ζητήσει ρητά τη χρήση του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ». Όταν για την ταυτοποίηση του σχετικού παρόχου δικαιολογητικών απαιτείται η παροχή χαρακτηριστικών πέραν των υποχρεωτικών χαρακτηριστικών του ελάχιστου συνόλου δεδομένων που απαριθμούνται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/1501, ο αιτών τα δικαιολογητικά θα πρέπει επίσης να ζητά τα εν λόγω πρόσθετα χαρακτηριστικά από τον χρήστη και τα εν λόγω πρόσθετα χαρακτηριστικά θα πρέπει να παρέχονται στον πάροχο δικαιολογητικών ή στην ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο του αιτήματος παροχής δικαιολογητικών.

(21)

Με βάση ορισμένες από τις διαδικασίες που απαριθμούνται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 απαιτείται να μπορούν να ζητηθούν δικαιολογητικά για λογαριασμό νομικού ή φυσικού προσώπου. Για παράδειγμα, ορισμένες διαδικασίες αφορούν τις επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να μπορούν να ζητούν την ανταλλαγή δικαιολογητικών είτε για λογαριασμό τους είτε μέσω εκπροσώπου. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 παρέχει ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για τα μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που εκδίδονται για νομικά πρόσωπα ή για φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομικά πρόσωπα. Η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δυνάμει του εν λόγω κανονισμού εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις εκπροσώπησης. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να βασίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 και σε τυχόν εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται βάσει αυτού, για την ταυτοποίηση των χρηστών σε περιπτώσεις εκπροσώπησης. Η συντονιστική ομάδα της θύρας και οι υποομάδες της θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τις δομές διακυβέρνησης που συστάθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη λύσεων για την εξουσία εκπροσώπησης και τις εντολές. Δεδομένου ότι ορισμένες από τις διαδικασίες που καλύπτονται από το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» βασίζονται στο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014, τα δικαιολογητικά που ζητούνται από εκπροσώπους θα πρέπει επίσης να μπορούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» όταν και στον βαθμό στον οποίο θα έχουν προσδιοριστεί οι εν λόγω λύσεις.

(22)

Προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος εφαρμογής του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και να αξιοποιηθεί αμοιβαία η πείρα τους όσον αφορά την εφαρμογή, η Επιτροπή θα πρέπει να στηρίξει τα κράτη μέλη και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ τους για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων τεχνικών λύσεων και συνιστωσών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση πυλών εθνικών διαδικασιών, χώρων προεπισκόπησης και υπηρεσιών δεδομένων.

(23)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων τους προσωπικού χαρακτήρα ανά πάσα στιγμή κατά τη χρήση του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724, το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες να εκφράζουν την απόφασή τους σχετικά με τα εν λόγω δεδομένα σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες ώστε να μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και ρητό αίτημα διεκπεραίωσης της αίτησής τους για δικαιολογητικά μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 στοιχείο α) και το άρθρο 14 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι μπορούν να προβάλουν τα προς ανταλλαγή δικαιολογητικά σε ασφαλή προεπισκόπηση προτού αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στην ανταλλαγή δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του εν λόγω κανονισμού.

(24)

Η ευθύνη για τη δημιουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» επιμερίζεται μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής και, ως εκ τούτου, η συντονιστική ομάδα της θύρας θα πρέπει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση του συστήματος. Λόγω του τεχνικού χαρακτήρα τους και προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των εγγράφων τεχνικού σχεδιασμού στα υφιστάμενα εθνικά συστήματα, οι εργασίες της συντονιστικής ομάδας της θύρας θα πρέπει να υποστηρίζονται και να προετοιμάζονται από εμπειρογνώμονες που συνέρχονται στο πλαίσιο μίας ή περισσότερων υποομάδων που δημιουργούνται σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της. Η λειτουργία της διακυβέρνησης του εν λόγω τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» θα πρέπει να αξιολογηθεί στην έκθεση που καλείται να υποβάλει η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τις 12 Δεκεμβρίου 2022 σύμφωνα με το άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724.

(25)

Για να εξασφαλιστεί η ταχεία αντίδραση σε τυχόν συμβάντα και διακοπές λειτουργίας που ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σημείων επαφής τεχνικής υποστήριξης. Για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», τα εν λόγω σημεία επαφής τεχνικής υποστήριξης θα πρέπει να διαθέτουν εξουσίες και επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους ώστε να είναι σε θέση να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

(26)

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία και συντήρηση του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», θα πρέπει να κατανεμηθούν σαφώς οι αρμοδιότητες για τις διάφορες συνιστώσες του. Η Επιτροπή, ως ιδιοκτήτης και φορέας εκμετάλλευσης των κοινών υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση, τη φιλοξενία και την ασφάλειά τους. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της συντήρησης και της ασφάλειας των συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που κατέχει και για τις οποίες είναι υπεύθυνο, όπως οι κόμβοι eIDAS, τα σημεία πρόσβασης eDelivery ή τα εθνικά μητρώα, σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

(27)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως απαιτείται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (19), ο παρών κανονισμός θα πρέπει να προσδιορίζει τον ρόλο των κρατών μελών, ιδίως των αντίστοιχων αρμόδιων αρχών υπό την ιδιότητά τους ως αιτούντων ή παρόχων δικαιολογητικών, και των ενδιάμεσων πλατφορμών, κατά περίπτωση, σε σχέση με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στα δικαιολογητικά που ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

(28)

Για να διασφαλιστεί ότι οι κοινές υπηρεσίες προστατεύονται από πιθανές απειλές που βλάπτουν την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα ή τη διαθεσιμότητα των συστημάτων επικοινωνίας και πληροφοριών της Επιτροπής, θα πρέπει να εφαρμόζεται στις εν λόγω υπηρεσίες η απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2017/46 (20) της Επιτροπής.

(29)

Το άρθρο 14 παράγραφοι 1 έως 8 και 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 εφαρμόζεται από τις 12 Δεκεμβρίου 2023. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται από την εν λόγω ημερομηνία.

(30)

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, του οποίου η γνώμη ζητήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (21), υπέβαλε επίσημες παρατηρήσεις στις 6 Μαΐου 2021 (22).

(31)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ενιαίας ψηφιακής θύρας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΜΗΜΑ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«τεχνικό σύστημα μόνον άπαξ» («OOTS»): το τεχνικό σύστημα για τη διασυνοριακή αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δικαιολογητικών που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724,

2)

«πάροχος δικαιολογητικών»: η αρμόδια αρχή που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, η οποία εκδίδει νομίμως δομημένα ή μη δομημένα δικαιολογητικά,

3)

«αιτών δικαιολογητικά»: η αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για μία ή περισσότερες από τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724,

4)

«σημείο πρόσβασης ηλεκτρονικής παράδοσης (eDelivery)»: συνιστώσα επικοινωνίας που αποτελεί μέρος της υπηρεσίας ηλεκτρονικής παράδοσης eDelivery βάσει τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου ανταλλαγής μηνυμάτων AS4 και των βοηθητικών υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» και συνεχίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», στον βαθμό που οι εν λόγω τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα επικαλύπτονται με το πρότυπο ISO 15000-2,

5)

«κόμβος eIDAS»: κόμβος όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 1) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/1501 και ο οποίος συμμορφώνεται με τις τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό και βάσει αυτού,

6)

«ενδιάμεση πλατφόρμα»: τεχνική λύση που ενεργεί αυτόνομα ή για λογαριασμό άλλων οντοτήτων, όπως οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι αιτούντες δικαιολογητικά, ανάλογα με τη διοικητική οργάνωση των κρατών μελών στα οποία δραστηριοποιείται η ενδιάμεση πλατφόρμα, και μέσω της οποίας οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι αιτούντες δικαιολογητικά συνδέονται με τις κοινές υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 ή με παρόχους δικαιολογητικών ή αιτούντες δικαιολογητικά από άλλα κράτη μέλη,

7)

«κατάλογος υπηρεσιών δεδομένων»: μητρώο που περιλαμβάνει τον κατάλογο των παρόχων δικαιολογητικών και τους τύπους δικαιολογητικών που εκδίδουν μαζί με τις σχετικές συνοδευτικές πληροφορίες,

8)

«μεσίτης δικαιολογητικών»: υπηρεσία που επιτρέπει στον αιτούντα δικαιολογητικά να προσδιορίσει τον τύπο δικαιολογητικών από άλλο κράτος μέλος ο οποίος πληροί την απαίτηση δικαιολογητικών για τους σκοπούς εθνικής διαδικασίας,

9)

«μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης»: υλική και/ή άυλη μονάδα η οποία περιέχει δεδομένα ταυτοποίησης προσώπου και χρησιμοποιείται για την εξακρίβωση ταυτότητας σε επιγραμμικές υπηρεσίες,

10)

«σημασιολογικό αποθετήριο»: συλλογή σημασιολογικών προδιαγραφών, που συνδέεται με τον μεσίτη δικαιολογητικών και τον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων, η οποία αποτελείται από ορισμούς ονομάτων, τύπους δεδομένων και στοιχεία δεδομένων που συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους δικαιολογητικών, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαία κατανόηση και η διαγλωσσική ερμηνεία για τους παρόχους δικαιολογητικών, τους αιτούντες δικαιολογητικά και τους χρήστες, κατά την ανταλλαγή δικαιολογητικών μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»,

11)

«έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού»: σύνολο λεπτομερών και μη δεσμευτικών τεχνικών εγγράφων που καταρτίζονται από την Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας της θύρας που αναφέρεται στο άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 ή οποιωνδήποτε υποομάδων που αναφέρονται στο άρθρο 19 του παρόντος κανονισμού· στα εν λόγω έγγραφα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου, πρωτόκολλα ανταλλαγών, πρότυπα και βοηθητικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τους παρόχους δικαιολογητικών, τους αιτούντες δικαιολογητικά, τις ενδιάμεσες πλατφόρμες και άλλες οντότητες που εμπλέκονται στη δημιουργία του τεχνικού συστήματος «μόνο άπαξ» σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό,

12)

«υπηρεσία δεδομένων»: τεχνική υπηρεσία μέσω της οποίας ένας πάροχος δικαιολογητικών χειρίζεται τα αιτήματα δικαιολογητικών και αποστέλλει δικαιολογητικά,

13)

«υπόδειγμα δεδομένων»: αφαίρεση που οργανώνει στοιχεία δεδομένων, τυποποιεί τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους και προσδιορίζει τις οντότητες, τα χαρακτηριστικά τους και τη σχέση μεταξύ των εν λόγω οντοτήτων,

14)

«χώρος προεπισκόπησης»: λειτουργία που παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα προεπισκόπησης των ζητηθέντων δικαιολογητικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii),

15)

«δομημένα δικαιολογητικά»: οποιαδήποτε δικαιολογητικά σε ηλεκτρονικό μορφότυπο που απαιτούνται για τις διαδικασίες που απαριθμούνται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, τα οποία είναι οργανωμένα σε προκαθορισμένα στοιχεία ή πεδία με συγκεκριμένη σημασία και τεχνικό μορφότυπο που επιτρέπουν την επεξεργασία από συστήματα λογισμικού, τα οποία συμπληρώνονται από τα στοιχεία μεταδεδομένων του γενικού υποδείγματος μεταδεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού και είτε συμμορφώνονται με το υπόδειγμα δεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τον σχετικό τύπο δικαιολογητικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, είτε συνοδεύονται από αναγνώσιμη από τον άνθρωπο έκδοση,

16)

«μη δομημένα δικαιολογητικά»: δικαιολογητικά σε ηλεκτρονικό μορφότυπο που απαιτούνται για τις διαδικασίες που απαριθμούνται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, τα οποία δεν είναι οργανωμένα σε προκαθορισμένα στοιχεία ή πεδία με συγκεκριμένη σημασία και τεχνικό μορφότυπο, αλλά συμπληρώνονται από τα στοιχεία μεταδεδομένων του γενικού υποδείγματος μεταδεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού,

17)

«τύπος δικαιολογητικών»: κατηγορία δομημένων ή μη δομημένων δικαιολογητικών με κοινό σκοπό ή περιεχόμενο,

18)

«συμβάν»: κατάσταση κατά την οποία το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» δεν λειτουργεί, δεν διαβιβάζει τα δικαιολογητικά ή διαβιβάζει δικαιολογητικά που δεν έχουν ζητηθεί, ή κατά την οποία τα δικαιολογητικά έχουν μεταβληθεί ή κοινοποιηθεί κατά τη διαβίβαση, καθώς και κάθε παραβίαση της ασφάλειας που αναφέρεται στο άρθρο 29,

19)

«πύλη διαδικασιών»: ιστοσελίδα ή εφαρμογή για φορητές συσκευές διά της οποίας ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση και να ολοκληρώνει την επιγραμμική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724.

Άρθρο 2

Δομή του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»

Το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ» αποτελείται από τα ακόλουθα:

α)

τις πύλες διαδικασιών των αιτούντων δικαιολογητικά και τις υπηρεσίες δεδομένων των παρόχων δικαιολογητικών,

β)

τις ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση,

γ)

τους χώρους προεπισκόπησης που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii),

δ)

τα εθνικά μητρώα και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 8, κατά περίπτωση,

ε)

τους κόμβους eIDAS για την εξακρίβωση ταυτότητας χρήστη και την αντιστοίχιση στοιχείων ταυτότητας,

στ)

τα σημεία πρόσβασης eDelivery,

ζ)

τις κοινές υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1,

η)

τα στοιχεία ενσωμάτωσης και τις διεπαφές που απαιτούνται για τη σύνδεση των συνιστωσών που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ζ).

ΤΜΗΜΑ 2

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΟΝ ΑΠΑΞ»

Άρθρο 3

Κόμβοι eIDAS και σημεία πρόσβασης eDelivery

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι αιτούντες δικαιολογητικά συνδέονται με κόμβο eIDAS, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας του χρήστη σύμφωνα με το άρθρο 11, είτε άμεσα είτε μέσω ενδιάμεσης πλατφόρμας.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα σημεία πρόσβασης eDelivery εγκαθίστανται, διαμορφώνονται και ενσωματώνονται στις πύλες διαδικασιών των αιτούντων δικαιολογητικά, στις υπηρεσίες δεδομένων των παρόχων δικαιολογητικών και στις ενδιάμεσες πλατφόρμες.

3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν τον αριθμό των σημείων πρόσβασης eDelivery που χρησιμοποιούν για το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ».

Άρθρο 4

Κοινές υπηρεσίες

1.   Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, συγκροτεί τις ακόλουθες υπηρεσίες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» (στο εξής: κοινές υπηρεσίες):

α)

τον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 5,

β)

τον μεσίτη δικαιολογητικών που αναφέρεται στο άρθρο 6,

γ)

το σημασιολογικό αποθετήριο που αναφέρεται στο άρθρο 7.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την τεχνική σύνδεση μεταξύ των πυλών διαδικασιών των αιτούντων δικαιολογητικά, άμεσα ή μέσω ενδιάμεσων πλατφορμών, με τις κοινές υπηρεσίες και την ορθή καταχώριση των υπηρεσιών δεδομένων τους στις κοινές υπηρεσίες. Κατά την υλοποίηση των εν λόγω συνδέσεων, τα κράτη μέλη καθοδηγούνται από τις περιγραφές που περιλαμβάνονται στα έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι μόνο οι αιτούντες δικαιολογητικά συνδέονται, άμεσα ή μέσω ενδιάμεσων πλατφορμών, με τις κοινές υπηρεσίες και ότι μόνο οι αιτούντες δικαιολογητικά και οι πάροχοι δικαιολογητικών μπορούν να χρησιμοποιούν το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ». Τα κράτη μέλη ελέγχουν τακτικά τη λειτουργία των συνδέσεων με τις κοινές υπηρεσίες.

Άρθρο 5

Κατάλογος υπηρεσιών δεδομένων

1.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 8 του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι όλοι οι πάροχοι δικαιολογητικών και οι τύποι δικαιολογητικών που εκδίδουν και αφορούν τις επιγραμμικές διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724 καταχωρίζονται στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων.

2.   Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση διεπαφών που επιτρέπουν στους εθνικούς συντονιστές που αναφέρονται στο άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, στις αρμόδιες αρχές, στις ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, και στην Επιτροπή, εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους και των ορίων των δικαιωμάτων πρόσβασης που καθορίζονται από την Επιτροπή:

α)

να καταχωρίζουν, να διαγράφουν και να προβαίνουν σε κάθε άλλη επικαιροποίηση των πληροφοριών που περιέχονται στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων,

β)

να διαχειρίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης των προσώπων που είναι εξουσιοδοτημένα να προβαίνουν σε καταχωρίσεις και αλλαγές στα καταχωρισμένα δεδομένα.

Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι οι εθνικοί συντονιστές, οι αρμόδιες αρχές και οι ενδιάμεσες πλατφόρμες μπορούν να επιλέγουν μεταξύ γραφικών διεπαφών χρήστη για εξουσιοδοτημένα πρόσωπα και διεπαφών προγραμματισμού για αυτοματοποιημένες αναφορτώσεις.

3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι κάθε τύπος δικαιολογητικών που καταχωρίζεται στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων συνοδεύεται από:

α)

το επίπεδο διασφάλισης των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014, και

β)

κατά περίπτωση, πρόσθετα χαρακτηριστικά, που καθορίζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση του σχετικού παρόχου δικαιολογητικών και τα οποία υπερβαίνουν τα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά του ελάχιστου συνόλου δεδομένων που καθορίζεται σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1501 και το οποίο ανταλλάσσεται με τη χρήση των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που κοινοποιούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 και τα οποία απαιτούνται για την ανταλλαγή του μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

4.   Στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των πρόσθετων χαρακτηριστικών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου και των χαρακτηριστικών που ανταλλάσσονται με τη χρήση των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που κοινοποιούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 και αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του παρόντος κανονισμού.

5.   Το επίπεδο διασφάλισης που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο α) και το οποίο απαιτείται για τους διασυνοριακούς χρήστες δεν υπερβαίνει το επίπεδο διασφάλισης που απαιτείται για τους μη διασυνοριακούς χρήστες.

6.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την επικαιροποίηση των πληροφοριών του καταλόγου υπηρεσιών δεδομένων.

Άρθρο 6

Μεσίτης δικαιολογητικών

1.   Ο μεσίτης δικαιολογητικών επιτρέπει στους αιτούντες δικαιολογητικά να προσδιορίσουν τους τύπους δικαιολογητικών που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη και οι οποίοι αντιστοιχούν στους τύπους δικαιολογητικών που απαιτούνται στο πλαίσιο των διαδικασιών για τις οποίες είναι αρμόδιοι οι εν λόγω αιτούντες τα δικαιολογητικά.

2.   Τα κράτη μέλη, μέσω της διεπαφής που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2, συμπληρώνουν τον κατάλογο των τύπων δικαιολογητικών στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 με τα πραγματικά περιστατικά ή τη συμμόρφωση με τις διαδικαστικές απαιτήσεις, την αλήθεια των οποίων αποδεικνύουν, ενδεχομένως από κοινού με άλλους τύπους δικαιολογητικών, εφόσον απαιτείται. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ακρίβεια και την επικαιροποίηση των εν λόγω πληροφοριών.

3.   Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση διεπαφών που επιτρέπουν στους εθνικούς συντονιστές, στις αρμόδιες αρχές, στις ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, και στην Επιτροπή, εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους και των ορίων των δικαιωμάτων πρόσβασης που καθορίζονται από την Επιτροπή:

α)

να προσθέτουν, να αλλάζουν και να επικαιροποιούν τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2,

β)

να διαχειρίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης των προσώπων που είναι εξουσιοδοτημένα να προβαίνουν σε προσθήκες και αλλαγές στις καταχωρισμένες πληροφορίες.

Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι οι εθνικοί συντονιστές, οι αρμόδιες αρχές και οι ενδιάμεσες πλατφόρμες μπορούν να επιλέγουν μεταξύ γραφικών διεπαφών χρήστη για εξουσιοδοτημένα πρόσωπα και διεπαφών προγραμματισμού για αυτοματοποιημένες αναφορτώσεις.

4.   Η Επιτροπή διευκολύνει τη χαρτογράφηση των τύπων δικαιολογητικών που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος με βάση τα πραγματικά περιστατικά ή τη συμμόρφωση με τις διαδικαστικές απαιτήσεις, η αλήθεια των οποίων πρέπει να αποδειχθεί στο πλαίσιο διαδικασίας σε άλλο κράτος μέλος, με τη διάρθρωση της συζήτησης και την οργάνωση των εργασιών στο πλαίσιο της σχετικής υποομάδας που αναφέρεται στο άρθρο 19. Η υποομάδα καθορίζει τυπική γλώσσα ανά τομέα, παραπέμποντας, όπου είναι δυνατόν, σε σχετικά διεθνή πρότυπα, και προτείνει την εν λόγω γλώσσα στη συντονιστική ομάδα της θύρας σύμφωνα με το άρθρο 18 στοιχείο στ).

Άρθρο 7

Σημασιολογικό αποθετήριο και υποδείγματα δεδομένων

1.   Το σημασιολογικό αποθετήριο παρέχει πρόσβαση στο υπόδειγμα γενικών μεταδεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο τα δικαιολογητικά και τον πάροχο δικαιολογητικών και το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετα πεδία που έχουν σχεδιαστεί για την εμφάνιση των μεταδεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ).

2.   Για τους τύπους δομημένων δικαιολογητικών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας της θύρας, το σημασιολογικό αποθετήριο περιέχει υπόδειγμα δεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αποτελείται τουλάχιστον από τις ακόλουθες συνιστώσες:

α)

αναπαράσταση του εν λόγω υποδείγματος δεδομένων με:

i)

διάγραμμα υποδείγματος οπτικών δεδομένων, και

ii)

περιγραφή υπό μορφή κειμένου όλων των οντοτήτων του υποδείγματος δεδομένων, η οποία αποτελείται από έναν ορισμό και τον κατάλογο των χαρακτηριστικών της οντότητας, και, για κάθε χαρακτηριστικό, τον αναμενόμενο τύπο (π.χ. Boolean, αναγνωριστικό κωδικό, ημερομηνία), ορισμό, πληθάριθμο και προαιρετική χρήση καταλόγου κωδικών,

β)

κατανομές σε XML με βάση τον ορισμό σχήματος XML (XSD) ή ισοδύναμο μορφότυπο, που συμπληρώνονται από άλλους ευρέως χρησιμοποιούμενους σειριακούς μορφοτύπους, όπου είναι εφικτό,

γ)

καταλόγους κωδικών για τη διασφάλιση της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δικαιολογητικών, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε δομημένο μορφότυπο,

δ)

μηχανισμό μετατροπής σε μορφότυπο αναγνώσιμο από τον άνθρωπο, όπως.XSLT ή ισοδύναμο.

3.   Για κάθε τύπο δικαιολογητικών, το σημασιολογικό αποθετήριο παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου έκδοσης και αρχείο καταγραφής αλλαγών για την παρακολούθηση των διαφόρων εκδόσεων.

4.   Το σημασιολογικό αποθετήριο περιέχει μεθοδολογία για την ανάπτυξη νέων υποδειγμάτων δεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τύπους δικαιολογητικών που ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», η οποία αποτελείται από παραδείγματα και διδακτικό υλικό.

5.   Τα χρονοδιαγράμματα για τις επικαιροποιήσεις και τις προσαρμογές των υποδειγμάτων γενικών μεταδεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και των υποδειγμάτων δεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» συζητούνται τακτικά από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή στο πλαίσιο μιας από τις υποομάδες της συντονιστικής ομάδας της θύρας που αναφέρονται στο άρθρο 19 και εγκρίνονται από τη συντονιστική ομάδα της θύρας. Οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, εφαρμόζουν τις εν λόγω επικαιροποιήσεις και προσαρμογές το αργότερο 12 μήνες μετά τη δημοσίευσή τους στο σημασιολογικό αποθετήριο.

6.   Η Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη ένα εργαλείο ΤΠ που θα τα βοηθά να επαληθεύουν τη συμμόρφωση των δικαιολογητικών με το υπόδειγμα γενικών μεταδεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και τα υποδείγματα δεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

7.   Η Επιτροπή δημοσιοποιεί το σημασιολογικό αποθετήριο σε ειδικό δικτυακό τόπο της Επιτροπής.

Άρθρο 8

Εθνικά μητρώα και υπηρεσίες

1.   Τα κράτη μέλη που διαθέτουν εθνικά μητρώα ή υπηρεσίες ισοδύναμες με τον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων ή τον μεσίτη δικαιολογητικών μπορούν να επιλέξουν να μην καταχωρίζουν τους παρόχους δικαιολογητικών, τους τύπους δικαιολογητικών που εκδίδουν και τα πραγματικά περιστατικά ή τη συμμόρφωση με τις διαδικαστικές απαιτήσεις, την αλήθεια των οποίων αποδεικνύουν, ενδεχομένως από κοινού με άλλους τύπους δικαιολογητικών, καθώς και το επίπεδο διασφάλισης των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που απαιτούνται για την πρόσβαση σε κάθε είδος δικαιολογητικών, όπως προβλέπεται στα άρθρα 5 και 6. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούν μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

α)

επιτρέπουν σε άλλα κράτη μέλη να πραγματοποιούν αναζητήσεις στα εθνικά μητρώα τους για τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο,

β)

αντιγράφουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο από τα εθνικά μητρώα ή υπηρεσίες στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων ή στον μεσίτη δικαιολογητικών.

2.   Κατά την εφαρμογή της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη καθοδηγούνται από τις περιγραφές που περιέχονται στα έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού.

ΤΜΗΜΑ 3

ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Άρθρο 9

Επεξήγηση στους χρήστες

1.   Οι αιτούντες δικαιολογητικά διασφαλίζουν ότι οι πύλες διαδικασιών τους περιλαμβάνουν επεξήγηση του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και των λειτουργιών του, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών με τις οποίες δηλώνεται:

α)

ότι η χρήση του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» είναι προαιρετική,

β)

ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα προεπισκόπησης των δικαιολογητικών στον χώρο προεπισκόπησης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii) και αποφασίζουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν για τη διαδικασία,

γ)

ότι οι χρήστες μπορούν να ενεργούν για λογαριασμό τους ή να εκπροσωπούνται από άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, όταν και στον βαθμό που έχουν προσδιοριστεί λύσεις για την εκπροσώπηση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 και τυχόν εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται βάσει αυτού.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου δεν απαιτούνται στην περίπτωση των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724.

2.   Η υποχρέωση παροχής διευκρινήσεων που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν θίγει την υποχρέωση παροχής στα υποκείμενα των δεδομένων των πληροφοριών που αναφέρονται στα άρθρα 13 και 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.

Άρθρο 10

Επιλογή τύπου δικαιολογητικών

1.   Οι αιτούντες δικαιολογητικά παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ζητούν τους τύπους δικαιολογητικών που αντιστοιχούν, με βάση τις πληροφορίες που έχουν καταχωριστεί στον μεσίτη δικαιολογητικών, σε τύπους που θα ήταν αποδεκτοί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στη σχετική διαδικασία με άμεση υποβολή, υπό την προϋπόθεση ότι οι πάροχοι δικαιολογητικών καθιστούν διαθέσιμους τους εν λόγω τύπους δικαιολογητικών μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1.

2.   Εάν μπορούν να ζητηθούν περισσότερα δικαιολογητικά, ο αιτών διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν όλα, ένα υποσύνολο ή έναν συγκεκριμένο τύπο δικαιολογητικών.

Άρθρο 11

Εξακρίβωση ταυτότητας χρήστη

1.   Οι αιτούντες δικαιολογητικά βασίζονται σε μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο συστήματος ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο έχει κοινοποιηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 για την εξακρίβωση της ταυτότητας των χρηστών, ενεργώντας είτε για λογαριασμό τους είτε μέσω εκπροσώπου, όταν και στον βαθμό που έχουν προσδιοριστεί λύσεις για την εκπροσώπηση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 και τυχόν εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται βάσει αυτού.

2.   Μόλις ο χρήστης επιλέξει τον τύπο των δικαιολογητικών που θα ανταλλαγούν μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», οι αιτούντες τα δικαιολογητικά ενημερώνουν τους χρήστες:

α)

κατά περίπτωση, για τυχόν πρόσθετα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού και τα οποία πρέπει να παράσχουν, και

β)

για το ότι θα ανακατευθυνθούν στον/-ους σχετικό/-ούς πάροχο/-ους δικαιολογητικών ή, κατά περίπτωση, στην/στις ενδιάμεση/-ες πλατφόρμα/-ες, για την προεπισκόπηση των επιλεγμένων δικαιολογητικών.

3.   Όταν δεν απαιτείται προεπισκόπηση σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή, ο/οι πάροχος/-οι δικαιολογητικών, κατά περίπτωση, η/οι ενδιάμεση/-ες πλατφόρμα/-ες μπορούν να ζητήσουν από τον αιτούντα δικαιολογητικά να ανακατευθύνει τον χρήστη για την εκ νέου ταυτοποίηση και εξακρίβωση της ταυτότητας με σκοπό την αντιστοίχιση των στοιχείων ταυτότητας και των δικαιολογητικών. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην ανακατευθυνθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών δικαιολογητικά ενημερώνει τον χρήστη ότι η διαδικασία αντιστοίχισης ταυτότητας και δικαιολογητικών που εφαρμόζει ο πάροχος δικαιολογητικών ενδέχεται να μην καταλήξει σε αντιστοιχία όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 12

Ρητό αίτημα

Εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 9, ο αιτών δικαιολογητικά παρέχει στον χρήστη τα ακόλουθα:

α)

το/τα όνομα/-τα του/των παρόχου/-ων δικαιολογητικών,

β)

τον/τους τύπο/-ους δικαιολογητικών ή τα πεδία δεδομένων που πρόκειται να ανταλλαγούν.

Το παρόν άρθρο δεν θίγει τις περιπτώσεις στις οποίες η χρήση του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» επιτρέπεται χωρίς ρητό αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724.

Άρθρο 13

Αίτημα δικαιολογητικών

1.   Ο αιτών δικαιολογητικά διασφαλίζει ότι το αίτημα δικαιολογητικών διαβιβάζεται στον πάροχο δικαιολογητικών ή στην ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, και περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό του αιτήματος,

β)

τον τύπο των δικαιολογητικών που ζητούνται,

γ)

την ημερομηνία και ώρα υποβολής του ρητού αιτήματος,

δ)

προσδιορισμό της διαδικασίας για την οποία απαιτούνται τα δικαιολογητικά,

ε)

όνομα και μεταδεδομένα που ταυτοποιούν με μοναδικό τρόπο τον αιτούντα δικαιολογητικά και την ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση,

στ)

τα χαρακτηριστικά του χρήστη ή του χρήστη και του εκπροσώπου, κατά περίπτωση, που ανταλλάσσονται με χρήση των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 1,

ζ)

το επίπεδο διασφάλισης, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014, των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που χρησιμοποιεί ο χρήστης,

η)

τα πρόσθετα χαρακτηριστικά, που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο β), τα οποία παρέχονται από τον χρήστη για τους σκοπούς του αιτήματος,

θ)

τα στοιχεία ταυτότητας του παρόχου δικαιολογητικών όπως έχουν καταχωριστεί στον κατάλογο υπηρεσιών δεδομένων,

ι)

εάν απαιτείται το ρητό αίτημα του χρήστη σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724·

ια)

εάν απαιτείται η δυνατότητα προεπισκόπησης σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724.

2.   Ο αιτών δικαιολογητικά κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των πρόσθετων χαρακτηριστικών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο η) και των χαρακτηριστικών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο στ).

Άρθρο 14

Ανακατεύθυνση χρήστη προς τον πάροχο δικαιολογητικών

1.   Με την επιφύλαξη των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, οι αιτούντες δικαιολογητικά διασφαλίζουν ότι οι χρήστες, αφού επιλέξουν τα δικαιολογητικά που πρόκειται να ανταλλαγούν μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» στην πύλη διαδικασιών σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού και υποβάλουν το ρητό αίτημά τους σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού, ανακατευθύνονται στον/στους πάροχο/-ους δικαιολογητικών ή στην/στις ενδιάμεση/-ες πλατφόρμα/-ες, κατά περίπτωση, προκειμένου να ασκήσουν τη δυνατότητα προεπισκόπησης των δικαιολογητικών.

2.   Για τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, οι χρήστες μπορούν να ανακατευθύνονται στον/στους πάροχο/-ους δικαιολογητικών ή στην/στις ενδιάμεση/-ες πλατφόρμα/-ες, κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού.

ΤΜΗΜΑ 4

ΠΑΡΟΧΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Άρθρο 15

Ρόλος στην ανταλλαγή δικαιολογητικών

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, για τους σκοπούς της ανταλλαγής δικαιολογητικών μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, χρησιμοποιούν υπηρεσίες υποβολής αίτησης που μπορούν:

α)

να παραλαμβάνουν και να ερμηνεύουν τα αιτήματα δικαιολογητικών που παραδίδονται από ένα σημείο πρόσβασης eDelivery, το οποίο θεωρείται ως το στοιχείο εισόδου στις υπηρεσίες δεδομένων,

β)

υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ταυτοποίησης και εξακρίβωσης της ταυτότητας σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού:

i)

να ανακτούν τυχόν δικαιολογητικά που αντιστοιχούν στο αίτημα,

ii)

εκτός από την περίπτωση των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, να επιτρέπουν στους χρήστες να προσδιορίζουν ποια από τα εν λόγω δικαιολογητικά επιθυμούν να προβάλουν σε προεπισκόπηση και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να προβάλουν σε προεπισκόπηση τα δικαιολογητικά που προσδιορίζονται με τον τρόπο αυτό σε χώρο προεπισκόπησης,

iii)

να επιτρέπουν στους χρήστες να υποδείξουν ποια από τα αντιστοιχούντα δικαιολογητικά θα πρέπει, ενδεχομένως, να επιστραφούν στον αιτούντα δικαιολογητικά για χρήση στο πλαίσιο της διαδικασίας,

γ)

να παρέχουν απαντήσεις σχετικά με δικαιολογητικά στον αιτούντα δικαιολογητικά μέσω σημείου πρόσβασης eDelivery, με την επιφύλαξη της απόφασης του χρήστη να χρησιμοποιήσει τα δικαιολογητικά στη διαδικασία μετά τη δυνατότητα προεπισκόπησής τους, εκτός από την περίπτωση των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, αναφορές σφάλματος, μεταξύ άλλων στην περίπτωση που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού, ή αναφορές σχετικά με δικαιολογητικά που βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής.

2.   Εάν δοθεί απάντηση σχετικά με δικαιολογητικά, αυτή περιλαμβάνει τα ζητηθέντα δικαιολογητικά και συνοδεύεται από:

α)

μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο την απάντηση σχετικά με δικαιολογητικά,

β)

μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο το αίτημα δικαιολογητικών,

γ)

μεταδεδομένα που δηλώνουν την ημερομηνία και την ώρα κατά την οποία δημιουργήθηκε η απάντηση,

δ)

μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο τα δικαιολογητικά και τον πάροχο των δικαιολογητικών,

ε)

αναγνώσιμη από τον άνθρωπο έκδοση των δικαιολογητικών, όταν τα δομημένα δικαιολογητικά δεν συμμορφώνονται με το υπόδειγμα δεδομένων του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αφορά τον σχετικό τύπο δικαιολογητικών.

3.   Η απάντηση σχετικά με δικαιολογητικά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο τη γλώσσα ή τις γλώσσες των ζητηθέντων δικαιολογητικών.

4.   Εάν αποσταλεί αναφορά σφάλματος, περιλαμβάνει μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο το αίτημα δικαιολογητικών, την ημερομηνία και την ώρα κατά την οποία δημιουργήθηκε, καθώς και περιγραφή του σφάλματος που προέκυψε.

5.   Όταν τα δικαιολογητικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για ανταλλαγή μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» αλλά βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής σε δομημένα ή μη δομημένα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 σημεία 16 και 17, αποστέλλεται η αναφορά που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ) του παρόντος άρθρου. Η εν λόγω αναφορά περιλαμβάνει μεταδεδομένα που προσδιορίζουν με μοναδικό τρόπο το αίτημα δικαιολογητικών, την ημερομηνία και την ώρα δημιουργίας του αιτήματος και μήνυμα ότι τα σχετικά δικαιολογητικά είναι σε διαδικασία μετατροπής σε δομημένα ή μη δομημένα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 σημεία 16 και 17, και θα είναι έτοιμα για διαβίβαση μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» στο μέλλον. Ο πάροχος δικαιολογητικών περιλαμβάνει στην αναφορά την προκαταρκτική ημερομηνία και ώρα κατά την οποία θα είναι διαθέσιμα τα δικαιολογητικά.

Άρθρο 16

Αντιστοίχιση ταυτότητας και δικαιολογητικών

1.   Οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, μπορεί να ζητούν από τους χρήστες να υποβάλλονται σε εκ νέου ταυτοποίηση και εξακρίβωση της ταυτότητας με σκοπό την αντιστοίχιση στοιχείων ταυτότητας και δικαιολογητικών, μεταξύ άλλων με την παροχή πρόσθετων χαρακτηριστικών.

2.   Οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, διασφαλίζουν ότι τα δικαιολογητικά ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» μόνον εάν τα χαρακτηριστικά ταυτότητας του χρήστη, και του εκπροσώπου κατά περίπτωση, που ανταλλάσσονται με χρήση των μέσων ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 και πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 στοιχείο α) και παρέχονται από τον χρήστη για τη διευκόλυνση της ταυτοποίησης από τον σχετικό πάροχο δικαιολογητικών, αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά που κατέχουν.

3.   Όταν η διαδικασία αντιστοίχισης στοιχείων ταυτότητας και δικαιολογητικών δεν οδηγεί σε αντιστοιχία ή όταν η αντιστοίχιση στοιχείων ταυτότητας παράγει δύο ή περισσότερα αποτελέσματα, ο χρήστης ή ο εκπρόσωπος, κατά περίπτωση, δεν επιτρέπεται να προβεί σε προεπισκόπηση των ζητηθέντων δικαιολογητικών και τα δικαιολογητικά δεν ανταλλάσσονται. Ελλείψει της εν λόγω αντιστοιχίας:

α)

αποστέλλεται μήνυμα σφάλματος στον αιτούντα δικαιολογητικά,

β)

ο χρήστης λαμβάνει αυτοματοποιημένο μήνυμα στο οποίο διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά δεν μπορούν να παρασχεθούν.

ΤΜΗΜΑ 5

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΟΝ ΑΠΑΞ»

Άρθρο 17

Σύστημα καταγραφής

1.   Για κάθε αίτημα δικαιολογητικών που διαβιβάζεται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», ο αιτών δικαιολογητικά, ο/οι πάροχος/-οι δικαιολογητικών ή η/οι ενδιάμεση/-ες πλατφόρμα/-ες, κατά περίπτωση, καταγράφουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

το αίτημα δικαιολογητικών που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1,

β)

τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην απάντηση σχετικά με δικαιολογητικά, με εξαίρεση τα ίδια τα δικαιολογητικά, ή στην αναφορά σφάλματος που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο γ) και στο άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχείο α),

γ)

τα δεδομένα συμβάντων eDelivery που σχετίζονται με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

i)

αιτήματα ανταλλαγής δικαιολογητικών,

ii)

απαντήσεις σχετικά με δικαιολογητικά,

iii)

αναφορές σφάλματος.

2.   Για κάθε δικαιολογητικό που ανταλλάσσεται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», ο πάροχος δικαιολογητικών ή η ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, καταγράφει την απόφαση του χρήστη να εγκρίνει ή όχι, αφού προηγουμένως προβεί σε προεπισκόπηση των δικαιολογητικών, τη χρήση του δικαιολογητικού για τη διαδικασία ή, κατά περίπτωση, το γεγονός ότι ο χρήστης εγκατέλειψε τον χώρο προεπισκόπησης ή την πύλη διαδικασιών χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απόφαση.

3.   Η Επιτροπή και, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α), τα οικεία κράτη μέλη, καταγράφουν όλες τις αλληλεπιδράσεις με τις κοινές υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

4.   Με την επιφύλαξη μεγαλύτερων περιόδων διατήρησης που απαιτούνται βάσει της εθνικής νομοθεσίας για τα αρχεία καταγραφής που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 για τους σκοπούς του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» ή για άλλους σκοπούς, η Επιτροπή και οι αιτούντες δικαιολογητικά, οι πάροχοι δικαιολογητικών ή οι ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, τηρούν τα εν λόγω αρχεία καταγραφής για περίοδο 12 μηνών.

5.   Σε περίπτωση υπόνοιας συμβάντων και για τους σκοπούς ελέγχων και τυχαίων ελέγχων ασφάλειας που διενεργούνται στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους που αναφέρονται στο άρθρο 26, οι αιτούντες δικαιολογητικά, οι πάροχοι δικαιολογητικών και οι ενδιάμεσες πλατφόρμες, κατά περίπτωση, παρέχουν αμοιβαία, κατόπιν αιτήματος, τα σχετικά αρχεία καταγραφής που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου μέσω του πίνακα εργαλείων τεχνικής υποστήριξης που αναφέρεται στο άρθρο 22. Για τους ίδιους σκοπούς και με τον ίδιο τρόπο, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, κατά περίπτωση, θέτουν στη διάθεση των σχετικών αιτούντων δικαιολογητικά, των παρόχων δικαιολογητικών και των ενδιάμεσων πλατφορμών, κατά περίπτωση, τα σχετικά αρχεία καταγραφής που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

ΤΜΗΜΑ 6

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΟΝ ΑΠΑΞ»

Άρθρο 18

Συντονιστική ομάδα της θύρας

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας της θύρας που συστάθηκε με το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724:

α)

εποπτεύει τη δημιουργία και την έναρξη λειτουργίας του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού,

β)

καθορίζει προτεραιότητες για περαιτέρω εξελίξεις και βελτιώσεις του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»,

γ)

καθορίζει ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τις τακτικές επικαιροποιήσεις, τη συντήρηση και την προσαρμογή των εγγράφων τεχνικού σχεδιασμού,

δ)

προτείνει αλλαγές στα έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού,

ε)

διοργανώνει αξιολογήσεις από ομοτίμους για την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού από τα κράτη μέλη,

στ)

εγκρίνει ή απορρίπτει τις λειτουργικές λεπτομέρειες που υποβάλλονται από οποιαδήποτε από τις υποομάδες που συγκροτούνται σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της συντονιστικής ομάδας της θύρας και, εάν χρειάζεται, παρέχει ειδική καθοδήγηση και εποπτεύει τις εργασίες τους.

Άρθρο 19

Υποομάδες της συντονιστικής ομάδας της θύρας

1.   Για να διασφαλιστεί η συντονισμένη ανάπτυξη και λειτουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», οι υποομάδες που αναφέρονται στο άρθρο 18 στοιχείο στ) συζητούν και, όπου απαιτείται, καταρτίζουν προτάσεις για τις λειτουργικές λεπτομέρειες που πρέπει να υποβάλλονται στη συντονιστική ομάδα της θύρας στους ακόλουθους τομείς, πιο συγκεκριμένα:

α)

τυποποίηση υποδειγμάτων δεδομένων τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»,

β)

χαρτογράφηση δικαιολογητικών,

γ)

εξέταση, συντήρηση και ερμηνεία των εγγράφων τεχνικού σχεδιασμού,

δ)

λειτουργική διακυβέρνηση, πιο συγκεκριμένα λειτουργικές ρυθμίσεις και συμφωνίες σε επίπεδο υπηρεσιών,

ε)

ασφάλεια του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης κινδύνου για τον εντοπισμό κινδύνων, την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεών τους και τον σχεδιασμό κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών αντιδράσεων σε περίπτωση συμβάντων,

στ)

δοκιμή και εγκατάσταση των συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», συμπεριλαμβανομένης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εθνικών συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχεία α) έως στ) και η), και των κοινών υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

Οι λειτουργικές λεπτομέρειες περιλαμβάνουν την κατάρτιση και την υποβολή προτάσεων για πρότυπα που είναι αναγκαία για τη διαλειτουργικότητα στους αντίστοιχους τομείς των υποομάδων, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, όποτε είναι δυνατόν. Μετά την έγκρισή τους από τη συντονιστική ομάδα της θύρας, τα εν λόγω πρότυπα περιλαμβάνονται στα έγγραφα τεχνικού σχεδιασμού.

2.   Οι υποομάδες εγκρίνουν τις προτάσεις τους για τις λειτουργικές λεπτομέρειες βάσει συναίνεσης, όποτε είναι δυνατόν. Σε περίπτωση που φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει, εάν υποστηρίζεται από την απλή πλειοψηφία των μελών της υποομάδας που είναι παρόντα στη συνεδρίαση, ότι μπορεί να υποβληθεί πρόταση της υποομάδας στη συντονιστική ομάδα της θύρας.

ΤΜΗΜΑ 7

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Άρθρο 20

Ενιαίο σημείο επαφής της Επιτροπής για την τεχνική υποστήριξη

1.   Η Επιτροπή ορίζει ενιαίο σημείο επαφής για την τεχνική υποστήριξη, το οποίο εξασφαλίζει τη λειτουργία και τη συντήρηση των κοινών υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1.

2.   Το ενιαίο σημείο επαφής για την τεχνική υποστήριξη συνεργάζεται με άλλα σχετικά σημεία επαφής της Επιτροπής και συντονίζει την επίλυση προβλημάτων με τα σημεία πρόσβασης eDelivery ή τους κόμβους eIDAS.

3.   Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι το ενιαίο σημείο επαφής της για την τεχνική υποστήριξη είναι οργανωμένο κατά τρόπο που του επιτρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του σε όλες τις περιστάσεις και να αντιδρά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Άρθρο 21

Εθνικό ενιαίο σημείο επαφής για την τεχνική υποστήριξη

1.   Κάθε κράτος μέλος ορίζει ένα ενιαίο σημείο επαφής για την τεχνική υποστήριξη με σκοπό τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συντήρησης των σχετικών συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τις οποίες είναι αρμόδιο σύμφωνα με το τμήμα 9.

2.   Τα ενιαία σημεία επαφής για την τεχνική υποστήριξη:

α)

παρέχουν εμπειρογνωσία και συμβουλές σε παρόχους δικαιολογητικών και αιτούντες δικαιολογητικά για όλα τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη λειτουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και, όπου απαιτείται, συνεργάζονται με το σημείο τεχνικής επαφής της Επιτροπής και με άλλα εθνικά σημεία επαφής τεχνικής υποστήριξης,

β)

διερευνούν και αντιμετωπίζουν τυχόν διακοπές λειτουργίας των σημείων πρόσβασης eDelivery, πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας και άλλα συμβάντα,

γ)

ενημερώνουν τα σημεία επαφής τεχνικής υποστήριξης για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να οδηγεί σε παραβίαση ή εικαζόμενη παραβίαση της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συστημάτων.

3.   Όταν ενημερώνεται από πάροχο δικαιολογητικών σχετικά με αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα ενός ή περισσότερων αιτημάτων δικαιολογητικών, το ενιαίο σημείο επαφής για την τεχνική υποστήριξη:

α)

εξετάζει τα αιτήματα δικαιολογητικών ή δείγματα αιτημάτων δικαιολογητικών που διαβιβάστηκαν από τον ίδιο αιτούντα δικαιολογητικά στο παρελθόν,

β)

χρησιμοποιεί τον πίνακα εργαλείων τεχνικής υποστήριξης που αναφέρεται στο άρθρο 22 για να ζητήσει από το ενιαίο σημείο επαφής για την τεχνική υποστήριξη που έχει οριστεί από το κράτος μέλος του αιτούντος δικαιολογητικά να διαβιβάσει τα αρχεία καταγραφής επιλεγμένων ανταλλαγών που αναφέρονται στο άρθρο 17,

γ)

εφιστά την προσοχή του εθνικού συντονιστή στο ζήτημα, εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

4.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το αντίστοιχο ενιαίο σημείο επαφής τους για την τεχνική υποστήριξη είναι οργανωμένο με τρόπο που να του επιτρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του σε όλες τις περιστάσεις και να είναι σε θέση να αντιδρά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Άρθρο 22

Πίνακας εργαλείων τεχνικής υποστήριξης

1.   Η Επιτροπή δημιουργεί πίνακα εργαλείων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των σημείων επαφής τεχνικής υποστήριξης.

2.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή καταγράφουν στον πίνακα εργαλείων τα στοιχεία επικοινωνίας των σημείων επαφής τεχνικής υποστήριξης και τα επικαιροποιούν.

3.   Μέσω του πίνακα εργαλείων, τα σημεία επαφής:

α)

αναφέρουν κάθε συμβάν που θεωρείται σημαντικό,

β)

αναφέρουν τυχόν προσωρινά ή μόνιμα μέτρα που λαμβάνονται μετά από συμβάντα,

γ)

ζητούν από τα σχετικά σημεία επαφής τεχνικής υποστήριξης τα αρχεία καταγραφής των επιλεγμένων ανταλλαγών στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφος 5 και, σε περίπτωση αμφιβολίας, σχετικά με τη νομιμότητα του αιτήματος δικαιολογητικών που αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 3,

δ)

ζητούν κάθε άλλη βοήθεια που απαιτείται σε περίπτωση συμβάντων.

4.   Οι εθνικοί συντονιστές και ο πρόεδρος της συντονιστικής ομάδας της θύρας έχουν πρόσβαση στον πίνακα εργαλείων.

5.   Η Επιτροπή και οι εθνικοί συντονιστές χρησιμοποιούν τον πίνακα εργαλείων για την παροχή των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 27 και στο άρθρο 28 παράγραφος 2.

ΤΜΗΜΑ 8

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Άρθρο 23

Πεδίο εφαρμογής της συνεργασίας

Η Επιτροπή, από κοινού με τη συντονιστική ομάδα της θύρας και τις υποομάδες της, συνεργάζεται με τις σχετικές δομές διακυβέρνησης που έχουν θεσπιστεί βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας ή διεθνών συμφωνιών σε τομείς σχετικούς με το τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ», προκειμένου να επιτευχθούν συνέργειες και να επαναχρησιμοποιηθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι λύσεις που αναπτύσσονται στα εν λόγω άλλα φόρουμ.

ΤΜΗΜΑ 9

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΟΝ ΑΠΑΞ»

Άρθρο 24

Αρμοδιότητες της Επιτροπής

Η Επιτροπή είναι κάτοχος των κοινών υπηρεσιών και του πίνακα εργαλείων τεχνικής υποστήριξης και είναι αρμόδια για την ανάπτυξη, τη διαθεσιμότητα, την παρακολούθηση, την επικαιροποίηση, τη συντήρηση και τη φιλοξενία τους.

Άρθρο 25

Αρμοδιότητες των κρατών μελών

Όσον αφορά τις αντίστοιχες εθνικές συνιστώσες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχεία α) έως στ) και η), κάθε κράτος μέλος θεωρείται κάτοχος και είναι αρμόδιο για την εγκατάσταση, κατά περίπτωση, και για την ανάπτυξη, τη διαθεσιμότητα, την παρακολούθηση, την επικαιροποίηση, τη συντήρηση και τη φιλοξενία.

Άρθρο 26

Αλλαγές και επικαιροποιήσεις

1.   Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη για τυχόν αλλαγές και επικαιροποιήσεις στις κοινές υπηρεσίες.

2.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τυχόν αλλαγές και επικαιροποιήσεις στις συνιστώσες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, οι οποίες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

3.   Οι πληροφορίες σχετικά με τις επικαιροποιήσεις κρίσιμης σημασίας παρέχονται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Στην περίπτωση άλλων, μη κρίσιμης σημασίας επικαιροποιήσεων που είναι πιθανόν να επηρεάσουν συνιστώσες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που ανήκουν σε άλλα κράτη μέλη ή τις κοινές υπηρεσίες, η προθεσμία ανταπόκρισης αποφασίζεται από τη συντονιστική ομάδα της θύρας βάσει πρότασης της σχετικής υποομάδας.

Άρθρο 27

Διαθεσιμότητα του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»

1.   Το χρονικό πλαίσιο λειτουργίας του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, με ποσοστό διαθεσιμότητας των σημείων πρόσβασης eDelivery, των χώρων προεπισκόπησης και των κοινών υπηρεσιών τουλάχιστον 98 %, εξαιρουμένης της συντήρησης που προγραμματίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Οι στόχοι για το επίπεδο υπηρεσιών των υπόλοιπων συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» καθορίζονται στις συμφωνίες σε επίπεδο υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο δ).

2.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή κοινοποιούν τις προγραμματισμένες δραστηριότητες συντήρησης που σχετίζονται με τις σχετικές συνιστώσες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» ως εξής:

α)

πριν από 5 εργάσιμες ημέρες για τις εργασίες συντήρησης που μπορεί να προκαλέσουν μη διαθεσιμότητα διάρκειας έως 4 ωρών,

β)

πριν από 10 εργάσιμες ημέρες για τις εργασίες συντήρησης που μπορεί να προκαλέσουν μη διαθεσιμότητα διάρκειας έως 12 ωρών,

γ)

30 εργάσιμες ημέρες πριν, για συντήρηση υποδομής αίθουσας υπολογιστών που μπορεί να προκαλέσει μη διαθεσιμότητα διάρκειας έως 6 ημερών ανά έτος.

Στο μέτρο του δυνατού, οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται εκτός των ωρών εργασίας.

3.   Αν τα κράτη μέλη έχουν καθορίσει σταθερά διαστήματα εβδομαδιαίας συντήρησης, ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την ώρα και την ημέρα για την οποία έχουν προγραμματιστεί τα διαστήματα αυτά. Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που προβλέπονται στα στοιχεία α), β) και γ) της παραγράφου 2, εάν τα συστήματα των κρατών μελών καθίστανται μη διαθέσιμα κατά τα εν λόγω σταθερά διαστήματα, τα κράτη μέλη απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ειδοποιούν την Επιτροπή κάθε φορά.

4.   Σε περίπτωση απροσδόκητης τεχνικής βλάβης των συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» των κρατών μελών, το οικείο κράτος μέλος ενημερώνει αμελλητί τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή για τη μη διαθεσιμότητά τους και, εφόσον είναι γνωστή, για την προβλεπόμενη επανέναρξη της λειτουργίας των συνιστωσών.

5.   Σε περίπτωση απροσδόκητης διακοπής της λειτουργίας των κοινών υπηρεσιών, η Επιτροπή ενημερώνει αμελλητί τα κράτη μέλη για τη μη διαθεσιμότητα μίας ή περισσότερων κοινών υπηρεσιών και, εάν είναι γνωστή, για την προβλεπόμενη επανέναρξη της υπηρεσίας.

6.   Οι κοινοποιήσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο πραγματοποιούνται μέσω του πίνακα εργαλείων τεχνικής υποστήριξης που αναφέρεται στο άρθρο 22.

ΤΜΗΜΑ 10

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Άρθρο 28

Ασφάλεια των κοινών υπηρεσιών και των εθνικών συνιστωσών

1.   Η Επιτροπή διασφαλίζει την ασφάλεια των κοινών υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και των στοιχείων και διεπαφών ενσωμάτωσης που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχείο η), για τα οποία είναι αρμόδια.

2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ασφάλεια των εθνικών συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και των στοιχείων και διεπαφών ενσωμάτωσης που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχείο η), για τα οποία είναι αρμόδια.

3.   Για τους σκοπούς που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή λαμβάνουν τουλάχιστον, και έκαστα για τη συνιστώσα για την οποία είναι αρμόδια, τα αναγκαία μέτρα για:

α)

να αποτρέψουν την πρόσβαση κάθε μη εξουσιοδοτημένου ατόμου σε συνιστώσες για τις οποίες είναι αρμόδια,

β)

να εμποδίζουν την εισαγωγή δεδομένων και κάθε ανάγνωση, τροποποίηση ή διαγραφή δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένα άτομα,

γ)

να εντοπίζουν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), και

δ)

να διασφαλίζουν την καταγραφή των συμβάντων ασφαλείας σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα ασφάλειας για την τεχνολογία των πληροφοριών.

4.   Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν, ειδικότερα:

α)

ότι οι συνδέσεις που διαχειρίζονται προς και από τα σημεία πρόσβασης eDelivery και κάθε εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων εθνικών αρχών πληρούν τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο απαιτήσεων ασφάλειας με την υπηρεσία ηλεκτρονικής παράδοσης eDelivery για την προστασία της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας της ανταλλαγής και της ακεραιότητας των δικαιολογητικών που ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»,

β)

τη μη άρνηση αναγνώρισης της προέλευσης του αιτήματος δικαιολογητικών που διαβιβάστηκε από το σημείο πρόσβασης του αιτούντος δικαιολογητικά, καθώς και της απάντησης σχετικά με δικαιολογητικά που ανταλλάχθηκε ή του μηνύματος σφάλματος που διαβιβάστηκε από το σημείο πρόσβασης του παρόχου δικαιολογητικών.

5.   Σύμφωνα με την παράγραφο 4, το κράτος μέλος του παρόχου δικαιολογητικών σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανταλλαγή δικαιολογητικών είναι υπεύθυνο για την ποιότητα, την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των ζητούμενων δικαιολογητικών έως ότου φθάσουν στο σημείο πρόσβασης eDelivery του αιτούντος τα δικαιολογητικά ή σε ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση. Το κράτος μέλος του αιτούντος δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανταλλαγή δικαιολογητικών είναι υπεύθυνο για την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των ζητούμενων δικαιολογητικών από τη στιγμή που αυτά φθάνουν στο οικείο σημείο πρόσβασης eDelivery.

6.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των αρχείων καταγραφής που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 1, 2 και 3 μέσω κατάλληλων και αναλογικών μέτρων ασφαλείας, καθένα από τα οποία αφορά τα αρχεία καταγραφής που έχουν καταγράψει.

Άρθρο 29

Παρακολούθηση των ηλεκτρονικών συστημάτων

1.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή διενεργούν τακτικούς ελέγχους των συνιστωσών του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τις οποίες είναι αρμόδια.

2.   Τα ενιαία σημεία επαφής για την τεχνική υποστήριξη που αναφέρονται στα άρθρα 20 και 21 χρησιμοποιούν τον πίνακα εργαλείων τεχνικής υποστήριξης που αναφέρεται στο άρθρο 22 για την αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με προβλήματα που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους και τα οποία ενδέχεται να οδηγούν σε παραβίαση ή εικαζόμενη παραβίαση της ασφάλειας του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ».

Άρθρο 30

Σύστημα διοικητικής διαχείρισης

Η Επιτροπή δημιουργεί σύστημα διοικητικής διαχείρισης για τη διαχείριση των κανόνων εξακρίβωσης της ταυτότητας και έγκρισης για την επικύρωση των δεδομένων ταυτοποίησης με σκοπό την πρόσβαση στις κοινές υπηρεσίες και στον πίνακα εργαλείων τεχνικής υποστήριξης.

ΤΜΗΜΑ 11

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 31

Δοκιμή του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ»

1.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, στο πλαίσιο της συντονιστικής ομάδας της θύρας, εγκρίνουν χρονοδιάγραμμα δοκιμών και σύνολο δεικτών με βάση τους οποίους τα αποτελέσματα των δοκιμών μπορούν να μετρηθούν και να θεωρηθούν θετικά.

2.   Η Επιτροπή παρέχει υπηρεσίες δοκιμών τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των τεχνικών λύσεων με τους δείκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή δοκιμάζουν τη λειτουργία καθεμιάς από τις συνιστώσες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και επαληθεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σωστά σύμφωνα με τους δείκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Μόνο οι συνιστώσες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τις οποίες οι δοκιμές αποδίδουν θετικά αποτελέσματα διατίθενται στους χρήστες.

Άρθρο 32

Συνδρομή της Επιτροπής

Η Επιτροπή συγκροτεί ομάδα εμπειρογνωμόνων ως μέρος του σημείου επαφής τεχνικής υποστήριξης της Επιτροπής για να συνδράμει τα εθνικά σημεία επαφής τεχνικής υποστήριξης και τους εθνικούς συντονιστές σε όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» από τεχνική άποψη, και πιο συγκεκριμένα:

α)

παροχή κατευθυντήριων γραμμών,

β)

διοργάνωση εργαστηρίων και επιδείξεων,

γ)

παροχή απαντήσεων σε επιμέρους ερωτήσεις.

Άρθρο 33

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στα δικαιολογητικά τα οποία αποτελούν αντικείμενο ανταλλαγής μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» και περιλαμβάνονται στις συνιστώσες του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» που κατέχουν σύμφωνα με το άρθρο 25 του παρόντος κανονισμού, οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, υπό την ιδιότητά τους ως αιτούντων ή παρόχων δικαιολογητικών, ενεργούν ως υπεύθυνοι επεξεργασίας όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και όπως διευκρινίζεται περαιτέρω στα άρθρα 34 και 35 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 34

Αρμοδιότητες του αιτούντος δικαιολογητικά ως υπευθύνου επεξεργασίας δεδομένων

1.   Για κάθε ανταλλαγή δικαιολογητικών μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», ο σχετικός αιτών δικαιολογητικά ή η ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πληρότητα και τη νομιμότητα του αιτήματος δικαιολογητικών. Ο αιτών δικαιολογητικά διασφαλίζει, ειδικότερα, ότι τα δικαιολογητικά απαιτούνται για τη συγκεκριμένη διαδικασία για την οποία ζητούνται από χρήστη.

2.   Μόλις τα δικαιολογητικά που ανταλλάσσονται μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» καταστούν διαθέσιμα στον αιτούντα δικαιολογητικά ή στην ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, είτε κατόπιν επιλογής του χρήστη να προβεί στην ανταλλαγή δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, είτε στην περίπτωση των διαδικασιών που αναφέρονται στο άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1724, ο αιτών δικαιολογητικά ή η ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, διασφαλίζει το ίδιο επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 όπως και στην περίπτωση που ο χρήστης υποβάλλει ή αναφορτώνει τα δικαιολογητικά χωρίς να προσφύγει στο τεχνικό σύστημα «μόνον άπαξ».

Άρθρο 35

Αρμοδιότητες του παρόχου δικαιολογητικών ως υπευθύνου επεξεργασίας δεδομένων

1.   Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεών του που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679, για κάθε ανταλλαγή δικαιολογητικών μέσω του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», ο σχετικός πάροχος δικαιολογητικών ή η ενδιάμεση πλατφόρμα, κατά περίπτωση, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επαλήθευση των ακόλουθων παραμέτρων:

α)

ότι τα ζητούμενα δικαιολογητικά που έχει στην κατοχή του μπορούν να αντιστοιχιστούν με τον χρήστη σύμφωνα με το άρθρο 16,

β)

ότι ο χρήστης δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα ζητούμενα δικαιολογητικά.

2.   Όταν μια ενδιάμεση πλατφόρμα παρέχει τον χώρο προεπισκόπησης σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii) του παρόντος κανονισμού, θεωρείται εκτελών την επεξεργασία που ενεργεί για λογαριασμό του παρόχου δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.

Άρθρο 36

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 1.

(2)  Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (ΕΕ L 255 της 30.9.2005, σ. 22).

(3)  Οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 36).

(4)  Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65).

(5)  Οδηγία 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 243).

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1501 της Επιτροπής, της 8ης Σεπτεμβρίου 2015, για το πλαίσιο διαλειτουργικότητας σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (ΕΕ L 235 της 9.9.2015, σ. 1).

(7)  Δίκτυο αδειών οδήγησης που δημιουργήθηκε βάσει του άρθρου 15 της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για την άδεια οδήγησης (ΕΕ L 403 της 30.12.2006, σ. 18).

(8)  Συνθήκη σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για Οχήματα και Άδειες Οδήγησης (EUCARIS), που υιοθετήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 29 Ιουνίου 2000.

(9)  Η ομάδα χρηστών EMREX (EUG) είναι ένα ανεξάρτητο, διεθνές δίκτυο που συγκεντρώνει διάφορους παράγοντες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της φορητότητας των δεδομένων των σπουδαστών· https://emrex.eu/

(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 284 της 30.10.2009, σ. 1).

(11)  Απόφαση 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2009, σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 της απόφασης-πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ (ΕΕ L 93 της 7.4.2009, σ. 33).

(12)  https://ec.europa.eu/tools/ecertis/#/homePage

(13)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

(14)  Μια αξιόπιστη και ασφαλής ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα - Σύσταση | Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης (europa.eu).

(15)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/296 της Επιτροπής, της 24ης Φεβρουαρίου 2015, για τη θέσπιση διαδικαστικών λεπτομερειών της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (ΕΕ L 53 της 25.2.2015, σ. 14).

(16)  ΕΕ L 210 της 14.6.2021, σ. 51.

(17)  Υπογράφτηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/ministerial-declaration-egovernment-tallinn-declaration

(18)  Υπογράφτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/berlin-declaration-digital-society-and-value-based-digital-government

(19)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(20)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2017/46 της Επιτροπής, της 10ης Ιανουαρίου 2017, σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων επικοινωνίας και πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ L 6 της 11.1.2017, σ. 40).

(21)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(22)  https://edps.europa.eu/data-protection/our-work/publications/formal-comments/draft-commission-implementing-regulation-4_en