31.1.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 20/131


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/128 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 21ης Δεκεμβρίου 2021

για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τους ελέγχους, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (1), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2, το άρθρο 12 παράγραφος 4, το άρθρο 32 παράγραφος 9, το άρθρο 39 παράγραφος 4, το άρθρο 41 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο, το άρθρο 42 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, το άρθρο 43 παράγραφος 2, το άρθρο 47 παράγραφος 2, το άρθρο 51 παράγραφος 3, το άρθρο 53 παράγραφος 2, το άρθρο 54 παράγραφος 5, το άρθρο 55 παράγραφος 7, το άρθρο 58, το άρθρο 59 παράγραφος 9, το άρθρο 64 παράγραφος 4, το άρθρο 82, το άρθρο 92, το άρθρο 95 παράγραφος 1 και το άρθρο 100,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (2), και ιδίως το άρθρο 223 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 θεσπίζει τους βασικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών και των οργανισμών συντονισμού, τη δημοσιονομική διαχείριση και τις διαδικασίες εκκαθάρισης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των συναλλαγών, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια. Για να διασφαλιστούν η ομαλή λειτουργία και η ομοιόμορφη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου που θεσπίστηκε με τον εν λόγω κανονισμό, η Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να θεσπίσει ορισμένους κανόνες σε αυτούς τους τομείς με εκτελεστικές πράξεις. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις σχετικές διατάξεις του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής (3).

(2)

Οι οργανισμοί πληρωμών θα πρέπει να διαπιστεύονται από τα κράτη μέλη μόνον εφόσον πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια διαπίστευσης τα οποία καθορίζονται σε επίπεδο Ένωσης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 της Επιτροπής (4) και ορίζονται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού. Θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης, αναθεώρησης και ανάκλησης της διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών και των οργανισμών συντονισμού.

(3)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ασκούν διαρκή εποπτεία στους οικείους οργανισμούς πληρωμών. Θα πρέπει να θεσπίσουν ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για την υποβολή εκθέσεων και την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών σχετικά με τις εικαζόμενες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Θα πρέπει να καθιερωθεί διαδικασία με την οποία τα κράτη μέλη θα αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις, που θα πρέπει να περιλαμβάνει την υποχρέωση εκπόνησης σχεδίου για την εξάλειψη των ελλείψεων που εντοπίζονται, εντός καθορισμένης προθεσμίας. Όσον αφορά τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από τους οργανισμούς πληρωμών τη διαπίστευση των οποίων διατηρεί το οικείο κράτος μέλος, παρότι αυτοί δεν έθεσαν σε εφαρμογή το σχετικό σχέδιο εντός της καθορισθείσας προθεσμίας, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει να παρακολουθεί τις ελλείψεις μέσω της διαδικασίας συμμόρφωσης που προβλέπεται στο άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2021/2116.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τους διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών υποχρεούνται να καταρτίζουν διαχειριστικές δηλώσεις σχετικά με την πληρότητα και την ακρίβεια των παρεχόμενων πληροφοριών, την ορθή λειτουργία των συστημάτων διακυβέρνησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, καθώς και με το γεγονός ότι οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες όσον αφορά το περιεχόμενο και τη μορφή των εν λόγω διαχειριστικών δηλώσεων.

(5)

Θα πρέπει να θεσπιστούν οι κανόνες λειτουργίας των οργανισμών συντονισμού που αναφέρονται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, καθώς και τα καθήκοντα των οργανισμών πιστοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 12 του ίδιου κανονισμού. Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστεί το περιεχόμενο των πιστοποιητικών και εκθέσεων που θα συντάσσουν οι οργανισμοί πιστοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διευκολύνουν την Επιτροπή κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών.

(6)

Για να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των πιστώσεων που εγγράφονται στον ενωσιακό προϋπολογισμό για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (στο εξής, από κοινού: ταμεία), οι οργανισμοί πληρωμών θα πρέπει να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς που αφορούν αποκλειστικά τις πληρωμές που εκτελούνται και τα έσοδα που διατίθενται από και σε καθένα από τα ταμεία. Για τον σκοπό αυτό, οι λογαριασμοί που θα τηρούν οι οργανισμοί πληρωμών για το καθένα από τα ταμεία θα πρέπει να εμφανίζουν τις πραγματικές δαπάνες και τα έσοδα που διατίθενται βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 2 και των άρθρων 6 και 45 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, κατά τρόπο ώστε να υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης των εν λόγω δαπανών και εσόδων με τους πόρους που διατίθενται σε αυτά από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

(7)

Η χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής γίνεται σε ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ να καταβάλλουν πληρωμές προς δικαιούχους στο εθνικό τους νόμισμα. Για τις ανάγκες ενοποίησης του συνόλου των δαπανών και εσόδων είναι επομένως αναγκαίο να προβλεφθεί ότι οι οικείοι οργανισμοί πληρωμών πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν δεδομένα σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα τόσο σε ευρώ όσο και στο νόμισμα στο οποίο καταβλήθηκαν οι δαπάνες και εισπράχθηκαν τα έσοδα.

(8)

Οι δαπάνες που συγχρηματοδοτούνται από τον ενωσιακό προϋπολογισμό και τους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ βασίζονται σε στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ που προσδιορίζουν διαφορετικά είδη παρέμβασης και ειδικά ποσοστά συνεισφοράς. Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, οι εν λόγω δαπάνες θα πρέπει να παρακολουθούνται και να εγγράφονται στους λογαριασμούς σε αυτή τη βάση, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση όλων των πράξεων ανά στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ, είδη παρέμβασης και ειδικά ποσοστά συνεισφοράς. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η δυνατότητα επαλήθευσης της αντιστοιχίας μεταξύ των πραγματικών δαπανών και των διατεθέντων χρηματοδοτικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προσδιορίζονται τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από τους οργανισμούς πληρωμών. Ειδικότερα, οι οργανισμοί πληρωμών θα πρέπει να διευκρινίζουν στους λογαριασμούς την προέλευση των δημόσιων και των ενωσιακών κονδυλίων σε σχέση με τις πραγματοποιούμενες χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν από τους δικαιούχους και τα ποσά που έχουν ανακτηθεί πρέπει να προσδιορίζονται και να παρουσιάζονται σε σχέση με τις αρχικές πράξεις.

(9)

Τα κράτη μέλη συγκεντρώνουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών του ΕΓΤΕ που αναφέρονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 πριν η Επιτροπή χρηματοδοτήσει την εν λόγω δαπάνη υπό μορφή μηνιαίων επιστροφών των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν. Εναλλακτικά, τα κράτη μέλη λαμβάνουν προκαταβολή για τις δαπάνες του ΕΓΤΑΑ που πρόκειται να εκκαθαριστούν αργότερα με την ετήσια δημοσιονομική εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηστή διαχείριση των χρηματοδοτικών ροών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συγκεντρώνουν τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να αποδεικνύουν την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δαπανών που πραγματοποιούνται γι’ αυτές τις μηνιαίες και ενδιάμεσες επιστροφές και να τις θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής, εφόσον και όταν πραγματοποιούνται οι δαπάνες και τα έσοδα, ή να τις διαβιβάζουν στην Επιτροπή σε τακτά διαστήματα. Οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή με συχνότητα προσαρμοσμένη στον τρόπο διαχείρισης του καθένα από τα ταμεία. Η παροχή πληροφοριών σε τακτά διαστήματα δεν θα πρέπει να επηρεάζει την υποχρέωση των κρατών μελών να θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής για έλεγχο τα πλήρη στοιχεία που συλλέγουν για την ορθή παρακολούθηση των δαπανών.

(10)

Οι γενικές υποχρεώσεις των οργανισμών πληρωμών όσον αφορά την τήρηση λογαριασμών καλύπτουν τα αναγκαία δεδομένα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των κονδυλίων της Ένωσης. Ωστόσο, οι εν λόγω υποχρεώσεις δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις σε σχέση με την επιστροφή των δαπανών και τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή για την πραγματοποίηση αυτών των επιστροφών. Είναι, συνεπώς, σκόπιμο να διευκρινίζεται ποιες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τις δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμεία πρέπει να διαβιβάζονται ανά τακτά διαστήματα στην Επιτροπή. Οι πληροφορίες που κοινοποιούν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή πρέπει να της παρέχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιεί απευθείας και με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο για τη διαχείριση των λογαριασμών των ταμείων καθώς και για τις σχετικές πληρωμές. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλες οι πληροφορίες που πρέπει να καθίστανται διαθέσιμες ή να κοινοποιούνται μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής θα πρέπει να αποστέλλονται με ηλεκτρονικά μέσα.

(11)

Σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, για παρεμβάσεις και μέτρα σχετικά με πράξεις που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία, οι δηλώσεις δαπανών, που ισχύουν επίσης ως αιτήσεις πληρωμών, πρέπει επίσης να αποστέλλονται στην Επιτροπή συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα στοιχεία εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Για να είναι τα κράτη μέλη, οι διαπιστευμένοι οργανισμοί συντονισμού και οι οργανισμοί πληρωμών σε θέση να συντάσσουν τις εν λόγω δηλώσεις δαπανών σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες και για να μπορεί η Επιτροπή να λαμβάνει υπόψη τις αιτήσεις πληρωμών, θα πρέπει να καθοριστούν οι όροι υπό τους οποίους οι εν λόγω δαπάνες μπορούν να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο των αντίστοιχων προϋπολογισμών του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να διευκρινίζουν τους κανόνες που εφαρμόζονται για την εγγραφή δαπανών και εσόδων, ιδίως των εσόδων ειδικού προορισμού και ενδεχόμενων διορθώσεων, καθώς και στην πραγματική τους δήλωση.

(12)

Όταν, με βάση τις δηλώσεις δαπανών που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ, το συνολικό ύψος των προκαταβολικών δεσμεύσεων που θα μπορούσαν να εγκριθούν σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) υπερβαίνει το 75 % των πιστώσεων του τρέχοντος οικονομικού έτους, η Επιτροπή οφείλει να μειώσει αυτά τα ποσά. Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, η μείωση αυτή πρέπει να κατανέμεται μεταξύ όλων των κρατών μελών αναλογικά, βάσει των δηλώσεων δαπανών που έχουν υποβάλει τα κράτη μέλη. Για τη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πιστώσεων μεταξύ των κρατών μελών, θα πρέπει να προβλεφθεί η μείωση των μηνιαίων πληρωμών στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ κατά ένα ποσοστό των δηλώσεων δαπανών που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος και η ανακατανομή του μη χρησιμοποιηθέντος υπολοίπου ενός δεδομένου μήνα με αποφάσεις της Επιτροπής σε μεταγενέστερες μηνιαίες πληρωμές.

(13)

Η Επιτροπή, αφού εγκρίνει τις μηνιαίες πληρωμές, θα πρέπει να θέτει στη διάθεση των κρατών μελών τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμεία, σύμφωνα με πρακτικές ρυθμίσεις και όρους που καθορίζονται βάσει των πληροφοριών που κοινοποιούν στην Επιτροπή τα κράτη μέλη και των πληροφοριακών συστημάτων που έχει θεσπίσει η Επιτροπή.

(14)

Προϋπόθεση για την επιστροφή δαπανών της δημόσιας παρέμβασης που πραγματοποιούν οι οργανισμοί πληρωμών είναι να περιλαμβάνονται στις δηλώσεις δαπανών τους οι αξίες και τα ποσά τα οποία καταλογίζονται κατά τη διάρκεια του μήνα που έπεται του μήνα στον οποίο αναφέρονται οι πράξεις δημόσιας αποθεματοποίησης. Για να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής δαπανών, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα κοινοποιούνται στην Επιτροπή οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τον υπολογισμό των εξόδων και των δαπανών.

(15)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127, η λογιστική αποθήκης στο πλαίσιο της δημόσιας παρέμβασης πρέπει να καθιστά εφικτό τον προσδιορισμό τόσο του ποσού της ενωσιακής χρηματοδότησης που καταβάλλεται όσο και της κατάστασης των αποθεμάτων παρέμβασης. Για τον σκοπό αυτόν, οι οργανισμοί πληρωμών θα πρέπει να υποχρεούνται να τηρούν χωριστά λογιστική αποθήκης και χρηματοοικονομική λογιστική, που θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για την παρακολούθηση των αποθεμάτων και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής διαχείρισης των δαπανών και των εσόδων που προκύπτουν από τα μέτρα της δημόσιας παρέμβασης.

(16)

Όσον αφορά τα μέτρα παρέμβασης δημόσιας αποθεματοποίησης, οι οργανισμοί πληρωμών οφείλουν να εγγράφουν στους λογαριασμούς τους τα στοιχεία που αφορούν τις ποσότητες, τις αξίες και ορισμένους μέσους όρους. Ωστόσο υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες ορισμένες πράξεις και δαπάνες δεν θα πρέπει να εγγράφονται στους λογαριασμούς ή θα πρέπει να καταλογίζονται σύμφωνα με ειδικούς κανόνες. Για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι εν λόγω περιστάσεις και, κατά περίπτωση, και οι ρυθμίσεις για την καταχώριση των πράξεων και των δαπανών στους λογαριασμούς.

(17)

Η ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να εγγράφονται στους λογαριασμούς τα διάφορα στοιχεία δαπανών και εσόδων που προκύπτουν από μέτρα παρέμβασης δημόσιας αποθεματοποίησης εξαρτάται από το είδος των σχετικών πράξεων και μπορεί να προσδιοριστεί στο πλαίσιο της εφαρμοστέας τομεακής γεωργικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένας γενικός κανόνας που να προσδιορίζει τα διάφορα στοιχεία που πρέπει να εγγράφονται στους λογαριασμούς την ημερομηνία κατά την οποία διενεργείται η υλική πράξη που απορρέει από το μέτρο παρέμβασης, καθώς και να καθορίζει τις ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

(18)

Για λόγους χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή προβλέψεις των ποσών που πρέπει ακόμη να χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΤΑΑ για ένα γεωργικό οικονομικό έτος και εκτιμήσεις των αιτήσεων χρηματοδότησης για το επόμενο οικονομικό έτος. Για να μπορεί η Επιτροπή να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της, οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να της κοινοποιούνται εμπρόθεσμα και οπωσδήποτε δύο φορές ετησίως, το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου και στις 31 Αυγούστου κάθε έτους.

(19)

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, πρέπει να καθοριστούν οι προθεσμίες για την κατάρτιση των δηλώσεων δαπανών στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των λογιστικών κανόνων που εφαρμόζονται στο ΕΓΤΑΑ, της χρήσης προχρηματοδότησης και της χρηματοδότησης των παρεμβάσεων, των μέτρων και της τεχνικής βοήθειας ανά ημερολογιακό έτος, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι οι εν λόγω δαπάνες πρέπει να δηλώνονται με συχνότητα προσαρμοσμένη ανάλογα με τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.

(20)

Τα κράτη μέλη πρέπει να δηλώνουν στην Επιτροπή όλες τις δαπάνες στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ που έχουν καταβληθεί υπό την ευθύνη τους στους δικαιούχους πριν από την έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ στην πρώτη δήλωση δαπανών μετά την εν λόγω έγκριση. Ο ίδιος κανόνας ισχύει, κατ’ αναλογία, σε περίπτωση τροποποίησης στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ. Για τους σκοπούς της λογιστικής, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι η δήλωση σχετικά με τις δαπάνες που καταβλήθηκαν από τους οργανισμούς πληρωμών πριν από την έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ ή πριν από την τροποποίηση στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ θα πρέπει να αντιστοιχεί στις σχετικές περιόδους δήλωσης. Επιπλέον, όλες οι δαπάνες που καταβλήθηκαν από τους οργανισμούς πληρωμών στη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιείται η έγκριση ή η τροποποίηση στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι την προθεσμία που καθορίζεται για την αντίστοιχη περίοδο. Είναι επίσης αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι στην περίπτωση τροποποιήσεων του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, ο εν λόγω κανόνας δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις προσαρμογές του σχεδίου χρηματοδότησης.

(21)

Σύμφωνα με το άρθρο 80 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), η στήριξη υπό μορφή χρηματοδοτικών μέσων, όπως ορίζονται στο άρθρο 58 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), μπορεί να χορηγείται στο πλαίσιο των ειδών παρέμβασης που αναφέρονται στα άρθρα 73 έως 78 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να καθοριστεί ότι οι δαπάνες πρέπει να δηλώνονται στο οικονομικό έτος στο οποίο πληρούνται οι όροι που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό πληρωμών πριν από το τέλος του οικονομικού έτους.

(22)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της συνεισφοράς της Ένωσης που πρέπει να καταβληθεί όσον αφορά τις δαπάνες που δηλώνονται με βάση το ποσοστό συνεισφοράς ή τον ενιαίο συντελεστή. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σχετική διάταξη εφαρμόζεται στις πληρωμές που σχετίζονται με το ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ και αναφέρονται στο σχέδιο χρηματοδότησης, ειδικότερα δε στις δαπάνες του ΕΓΤΑΑ που αναφέρονται στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και σε ορισμένα επιλέξιμα είδη δαπανών, που αναφέρονται στα άρθρα 155 και 157 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, με βάση το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ και την τεχνική βοήθεια, ως ενιαίο συντελεστή.

(23)

Οι ανταλλαγές πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών και η παροχή και η κοινοποίηση πληροφοριών από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή γενικά πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα. Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ανταλλαγών πληροφοριών σχετικά με τα ταμεία και για να επεκταθεί η χρήση τους, αναπτύχθηκαν πληροφοριακά συστήματα. Είναι σκόπιμο τα συστήματα αυτά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και να εφαρμόζονται μετά την ενημέρωση των κρατών μελών μέσω της επιτροπής γεωργικών ταμείων.

(24)

Οι όροι επεξεργασίας των πληροφοριών από τα εν λόγω πληροφοριακά συστήματα και η μορφή και το περιεχόμενο των εγγράφων που πρέπει να κοινοποιούνται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 πρέπει να προσαρμόζονται συχνά, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις των εφαρμοστέων κανόνων ή των απαιτήσεων διαχείρισης. Για την επίτευξη αυτών των στόχων και την απλούστευση των διαδικασιών και για να τεθούν ταχέως σε λειτουργία τα εν λόγω πληροφοριακά συστήματα, θα πρέπει να καθοριστούν η μορφή και το περιεχόμενο των εγγράφων βάσει τυποποιημένων υποδειγμάτων και πρωτοκόλλων, τα οποία θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται και να επικαιροποιούνται από την Επιτροπή, αφού ενημερωθεί η επιτροπή γεωργικών ταμείων.

(25)

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα κράτη μέλη, μέσω των οργανισμών πληρωμών τους, είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δαπανών των ταμείων. Τα δεδομένα σχετικά με τις χρηματοοικονομικές πράξεις θα πρέπει συνεπώς να κοινοποιούνται ή να εισάγονται στα πληροφοριακά συστήματα και να επικαιροποιούνται υπό την ευθύνη των οργανισμών πληρωμών, από τους ίδιους τους οργανισμούς πληρωμών ή τους οργανισμούς στους οποίους έχει ανατεθεί αυτό το καθήκον, κατά περίπτωση μέσω του διαπιστευμένου οργανισμού συντονισμού. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κοινοποιεί στην Επιτροπή το όνομα ή τον αριθμό του/των λογαριασμού/-ών με βάση το μορφότυπο που θέτει στη διάθεσή του η Επιτροπή.

(26)

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές ή εγκρίσεις που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία για τη δήλωση δαπανών και τη διαχειριστική δήλωση πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8). Ως εκ τούτου, απαιτείται διάταξη για την εφαρμογή των εν λόγω απαιτήσεων.

(27)

Θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη διάρθρωση των σχεδίων δράσης που αναφέρονται στο άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, καθώς είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη αναφέρουν σαφώς τα διορθωτικά μέτρα και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει υπόδειγμα για την καθοδήγηση των κρατών μελών σχετικά με την αναμενόμενη διάρθρωση των σχεδίων δράσης. Το εν λόγω υπόδειγμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ανταλλαγές σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ της Επιτροπής και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Σε σχέση με συγκεκριμένη περίπτωση σχεδίων δράσης που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των ελλείψεων που εντοπίζονται στο πλαίσιο των διορθωτικών μέτρων που αναφέρονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την αποκατάσταση των ελλείψεων.

(28)

Σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα κράτη μέλη, μέσω των οργανισμών πληρωμών τους, είναι υπεύθυνα για την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εντόκως. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ορθή εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες όσον αφορά τον συμψηφισμό. Με την επιφύλαξη των εθνικών ποσών ήσσονος σημασίας (de minimis) για μη ανάκτηση, η υποχρέωση των κρατών μελών να ανακτούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά μπορεί να εκτελεστεί με διάφορους τρόπους. Με την επιφύλαξη άλλων εκτελεστικών μέτρων που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο, ένα αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό μέσο ανάκτησης οφειλών είναι να αφαιρούνται τυχόν ανεξόφλητα ποσά από μελλοντικές πληρωμές προς τον οφειλέτη, άπαξ και η οφειλή έχει βεβαιωθεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν την εν λόγω μέθοδο ανάκτησης οφειλών. Είναι σκόπιμο να καθοριστούν κοινοί όροι για την εφαρμογή της.

(29)

Θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς διατάξεις τόσο για τη διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών που προβλέπεται στο άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 όσο και για τη διαδικασία εκκαθάρισης επιδόσεων που προβλέπεται στο άρθρο 54 του εν λόγω κανονισμού και τη διαδικασία συμμόρφωσης που προβλέπεται στο άρθρο 55 του ίδιου κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού μέσω του οποίου τα προκύπτοντα ποσά αφαιρούνται ή, κατά περίπτωση, προστίθενται σε μία από τις μεταγενέστερες πληρωμές που καταβάλλει η Επιτροπή στα κράτη μέλη.

(30)

Όσον αφορά την προβλεπόμενη στο άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών, είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί το περιεχόμενο των ετήσιων λογαριασμών των οργανισμών πληρωμών και να καθοριστεί η ημερομηνία διαβίβασης των εν λόγω λογαριασμών και άλλων σχετικών εγγράφων στην Επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι οργανισμοί πληρωμών υποχρεούνται να τηρούν στη διάθεση της Επιτροπής τα παραστατικά όλων των δαπανών και των εσόδων ειδικού προορισμού.

(31)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απόφαση εκκαθάρισης επιδόσεων εκδίδεται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, είναι σκόπιμο να καθοριστούν συγκεκριμένες προθεσμίες για την ανταλλαγή πληροφοριών οι οποίες πρέπει να τηρούνται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης επιδόσεων τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αιτιολογούν τυχόν διαφορές που προκύπτουν και θα πρέπει να αξιολογούνται ορθά οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη μείωση των δαπανών.

(32)

Για να διασφαλιστεί ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία συμμόρφωσης ολοκληρώνεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, είναι σκόπιμο να καθοριστούν συγκεκριμένες προθεσμίες για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες πρέπει να τηρούνται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τις εν λόγω προθεσμίες, όταν είναι αναγκαίο, λαμβανομένης υπόψη της πολυπλοκότητας της υπό εξέταση υπόθεσης. Η διαδικασία συμμόρφωσης θα πρέπει να παρέχει στα κράτη μέλη το δικαίωμα για διαδικασίες εκατέρωθεν ακροάσεως και να προβλέπει ορθή αξιολόγηση των πληροφοριών που είναι αναγκαίες για την αξιολόγηση του κινδύνου των ταμείων.

(33)

Προκειμένου να συμπληρωθούν και να ενισχυθούν οι έλεγχοί τους σχετικά με τις δαπάνες της ΚΓΠ, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την ταυτοποίηση των ομίλων, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο εργαλείο εξόρυξης δεδομένων που θα διατεθεί από την Επιτροπή.

(34)

Είναι επίσης σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με την εκτέλεση, από τα κράτη μέλη, του ελέγχου των συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο 77 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, ιδίως όσον αφορά την επιλογή επιχειρήσεων, το ποσοστό και το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου, την αμοιβαία συνδρομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων ελέγχου και των εκθέσεων ελέγχου.

(35)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/127 θεσπίζει κανόνες για τη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τις εγγυήσεις, ιδίως όσον αφορά την υποχρέωση σύστασης εγγύησης, τους όρους που εφαρμόζονται στις εγγυήσεις, καθώς και κανόνες για τη σύσταση, αποδέσμευση και κατάπτωση των εγγυήσεων. Για να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή των εν λόγω κανόνων, θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις σχετικά με τη μορφή και τις διαδικασίες για τη σύσταση και αποδέσμευση της εγγύησης, καθώς και σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τις κοινοποιήσεις που απαιτούνται για τον σκοπό αυτόν.

(36)

Σύμφωνα με τον τίτλο V κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 όσον αφορά τη διαφάνεια, τα κράτη μέλη οφείλουν να δημοσιοποιούν ετησίως τους δικαιούχους των ταμείων και, μεταξύ άλλων, τα ποσά που έλαβε κάθε δικαιούχος από καθένα από τα ταμεία. Για τον σκοπό αυτόν, και σύμφωνα με το άρθρο 98 του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει να καθοριστεί η μορφή της εν λόγω δημοσίευσης. Η εν λόγω δημοσίευση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα απολύτως αναγκαία για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων διαφάνειας.

(37)

Σύμφωνα με το άρθρο 98 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, πρέπει να δημοσιοποιούνται τα ποσά των ενισχύσεων που λαμβάνει κάθε δικαιούχος, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε πράξη χρηματοδοτούμενη από τα ταμεία. Επιπλέον, για να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός μεγαλύτερων αποδεκτών των κονδυλίων της Ένωσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνει ένας δικαιούχος.

(38)

Προκειμένου να συμβάλουν στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά την κατανομή των ταμείων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν και να δημοσιεύουν πληροφορίες που επιτρέπουν την ταυτοποίηση των ομίλων επιχειρήσεων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

(39)

Σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060, οι πληροφορίες πρέπει να δημοσιεύονται σε ιστότοπο σε ανοικτό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο. Οι μορφότυποι αυτοί θα μπορούσαν να είναι το CSV και το XLXS. Προκειμένου να επιτευχθούν κοινά πρότυπα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις δημοσιευμένες πληροφορίες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενοποιημένο μορφότυπο πίνακα όπου παρουσιάζονται τα στοιχεία όλων των δικαιούχων. Ένα εργαλείο διαδικτυακής αναζήτησης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το ευρύ κοινό είναι σε θέση να συμβουλεύεται τις πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους σε εύκολα προσβάσιμη μορφή.

(40)

Το άρθρο 98 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 προβλέπει ότι οι απαιτήσεις δημοσίευσης που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Η ημερομηνία έναρξης και οι ημερομηνίες λήξης των ειδών παρέμβασης υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων, των παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης υπό μορφή ενισχύσεων για φυσικούς ή άλλους περιορισμούς ανά περιοχή και μειονεκτήματα ανά περιοχή που προκύπτουν από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις, καθώς και των μέτρων που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013 (9) και (ΕΕ) αριθ. 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) θεωρούνται άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι οι εν λόγω πράξεις είναι ετήσιες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μη δημοσιεύσουν τις εν λόγω πληροφορίες.

(41)

Με σκοπό την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων τους προσωπικού χαρακτήρα, το άρθρο 98 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα ονόματα των δικαιούχων που λαμβάνουν ποσό ίσο ή μικρότερο από 1 250 EUR. Για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη συγκεκριμένη πράξη, το κράτος μέλος θα πρέπει αντ’ αυτού να χρησιμοποιεί έναν κωδικό. Για τον ίδιο λόγο, όταν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθεί ένας μικρός δικαιούχος που κατοικεί ή έχει την έδρα του σε δήμο όπου ο αριθμός των δικαιούχων είναι περιορισμένος, το κράτος μέλος θα πρέπει αντ’ αυτού να δημοσιοποιήσει την αμέσως μεγαλύτερη διοικητική οντότητα στην οποία ανήκει ο εν λόγω δήμος.

(42)

Για να πληρούνται οι εφαρμοστέες απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων, οι δικαιούχοι των ταμείων θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τη δημοσίευση των δεδομένων που τους αφορούν. Οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται στους δικαιούχους μέσω των εντύπων των αιτήσεων ενίσχυσης ή κατά τη συλλογή των δεδομένων.

(43)

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση του κοινού στα δημοσιευόμενα δεδομένα, τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ενιαίους ιστοτόπους σύμφωνα με το άρθρο 98 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών οργανωτικών δομών εντός των κρατών μελών, θα πρέπει να αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη δημιουργία και τη διατήρηση του ενιαίου ιστοτόπου και για τη δημοσίευση των δεδομένων. Η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει ιστότοπο που να περιέχει συνδέσμους προς τους ιστοτόπους των κρατών μελών.

(44)

Η Ένωση υποχρεούται να προβαίνει σε ορισμένες κοινοποιήσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τη γεωργία (11), όπως περιγράφεται αναλυτικότερα στην παράγραφο 4 του εγγράφου G/AG/2 του ΠΟΕ της 30ής Ιουνίου 1995. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις εν λόγω απαιτήσεις, η Επιτροπή θα πρέπει να απαιτεί ορισμένες πληροφορίες από τα κράτη μέλη, ιδίως πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική στήριξη.

(45)

Προκειμένου να απλουστευθούν και να μειωθούν οι απαιτήσεις κοινοποίησης για τα κράτη μέλη σε σχέση με τη διαβίβαση δεδομένων για τις υποχρεώσεις κοινοποίησης της Ένωσης σχετικά με την εσωτερική στήριξη στο πλαίσιο του ΠΟΕ, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα ποσά για τις δαπάνες που καταβάλλονται από εθνικές πηγές ταυτόχρονα με την υποβολή των ετήσιων λογαριασμών.

(46)

Για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 908/2014 θα πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, τα άρθρα 21 έως 24 και τα άρθρα 27 έως 34 του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) και στα επιχειρησιακά προγράμματα που εγκρίνονται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, ενώ το άρθρο 59 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στις πληρωμές που πραγματοποιούνται για τα οικονομικά έτη 2021, 2022 και 2023. Επιπλέον, τα παραρτήματα II και III του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται σε ορισμένα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στους ετήσιους λογαριασμούς.

(47)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116. Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της υποβολής εκθέσεων εντός του ίδιου οικονομικού έτους, οι σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται στις δαπάνες που πραγματοποιούν και στα έσοδα ειδικού προορισμού που εισπράττουν τα κράτη μέλη από τις 16 Οκτωβρίου 2022.

(48)

Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί η συνέπεια στην αντιμετώπιση των τρεχουσών διαδικασιών συμμόρφωσης, οι προθεσμίες που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στις διαδικασίες για τις οποίες η κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 έχει αποσταλεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

(49)

Τέλος, εφόσον ο τίτλος VII κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 για τη διαφάνεια εφαρμόζεται στις πληρωμές που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2024 και μετά, οι σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται στις εν λόγω πληρωμές.

(50)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής γεωργικών ταμείων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Οργανισμοί πληρωμών και άλλοι οργανισμοί

Άρθρο 1

Διαδικασία διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών

1.   Τα κράτη μέλη ορίζουν μία αρχή σε υπουργικό επίπεδο που είναι υπεύθυνη για:

α)

την έκδοση, την αναθεώρηση και την ανάκληση της διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών·

β)

την εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στην αρμόδια αρχή δυνάμει του παρόντος κεφαλαίου.

2.   Η αρμόδια αρχή αποφασίζει, με επίσημη πράξη, σχετικά με την έκδοση ή, κατόπιν επανεξέτασης, την ανάκληση της διαπίστευσης του οργανισμού πληρωμών, με βάση την εξέταση των κριτηρίων διαπίστευσης που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή για τις διαπιστεύσεις και τις ανακλήσεις των διαπιστεύσεων.

3.   Η αρμόδια αρχή ορίζει έναν οργανισμό ελέγχου για τη διενέργεια εξέτασης πριν από την έκδοση της διαπίστευσης (έλεγχος πριν από τη διαπίστευση). Ο οργανισμός ελέγχου είναι ελεγκτική αρχή, ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός ή οργανωτική μονάδα μιας αρχής με την απαιτούμενη επάρκεια, τις δεξιότητες και την ικανότητα να διενεργεί ελέγχους. Ο οργανισμός ελέγχου είναι ανεξάρτητος από τον προς διαπίστευση οργανισμό πληρωμών.

4.   Η εξέταση (έλεγχος πριν από τη διαπίστευση) που διενεργείται από τον οργανισμό ελέγχου καλύπτει, ιδίως:

α)

τις διαδικασίες και τα συστήματα που εφαρμόζονται για την έγκριση και την εκτέλεση των πληρωμών, καθώς και για την εκτέλεση των ετήσιων εκθέσεων επιδόσεων·

β)

τον καταμερισμό καθηκόντων και την επάρκεια του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου σχετικά με τις πράξεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (στο εξής, από κοινού: ταμεία)·

γ)

τον βαθμό καταλληλότητας των διαδικασιών και των συστημάτων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης, περιλαμβανομένων των μέτρων καταπολέμησης της απάτης βάσει εκτίμησης κινδύνου·

δ)

την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων·

ε)

την τήρηση λογιστικών βιβλίων.

Ο οργανισμός ελέγχου συντάσσει έκθεση στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι ελεγκτικές εργασίες που εκτελέστηκαν, τα αποτελέσματά τους και η αξιολόγησή του για το αν ο οργανισμός πληρωμών ικανοποιεί τα κριτήρια διαπίστευσης. Η έκθεση υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή, η οποία στη συνέχεια αξιολογεί τα αποτελέσματα και εκδίδει την πράξη διαπίστευσης που βεβαιώνει ότι ο οργανισμός πληρωμών πληροί τα κριτήρια διαπίστευσης.

5.   Εάν η αρμόδια αρχή θεωρεί ότι ο οργανισμός πληρωμών δεν πληροί τα κριτήρια διαπίστευσης, ενημερώνει τον οργανισμό πληρωμών για τους συγκεκριμένους όρους τους οποίους αυτός υποχρεούται να εκπληρώσει πριν εκδοθεί η διαπίστευση.

Εν αναμονή της υλοποίησης τυχόν αναγκαίων αλλαγών με σκοπό την εκπλήρωση αυτών των ειδικών όρων, η διαπίστευση μπορεί να εκδοθεί προσωρινά για περίοδο που καθορίζεται λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, η οποία δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, να παρατείνει το εν λόγω χρονικό διάστημα.

6.   Οι πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 90 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 κοινοποιούνται αμέσως μετά την πρώτη διαπίστευση του οργανισμού πληρωμών και, σε κάθε περίπτωση, πριν καταλογιστεί στα ταμεία οποιαδήποτε δαπάνη που πραγματοποιεί ο εν λόγω οργανισμός. Οι εν λόγω πληροφορίες συνοδεύονται από δηλώσεις και έγγραφα σχετικά με:

α)

τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στον οργανισμό πληρωμών·

β)

την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών του οργανισμού πληρωμών·

γ)

τη σχέση του οργανισμού πληρωμών με άλλους οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή τυχόν μέτρων βάσει των οποίων ο οργανισμός πληρωμών καταλογίζει δαπάνες στα ταμεία·

δ)

τις διαδικασίες βάσει των οποίων παραλαμβάνονται, επαληθεύονται και επικυρώνονται οι αιτήσεις των δικαιούχων και τις διαδικασίες έγκρισης, πληρωμής και λογιστικής καταχώρισης των δαπανών·

ε)

τις διατάξεις σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων·

στ)

την έκθεση σχετικά με τον έλεγχο πριν από τη διαπίστευση που διενεργεί ο οργανισμός ελέγχου, η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 3.

7.   Η Επιτροπή ανακοινώνει στην επιτροπή γεωργικών ταμείων τους διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών σε κάθε κράτος μέλος.

Άρθρο 2

Αναθεώρηση και ανάκληση της διαπίστευσης των οργανισμών πληρωμών

1.   Η αρμόδια αρχή ασκεί διαρκή εποπτεία στους οργανισμούς πληρωμών για τους οποίους είναι αρμόδια, βασιζόμενη ιδίως στα πιστοποιητικά και τις εκθέσεις που συντάσσονται από τον αναφερόμενο στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 οργανισμό πιστοποίησης και παρακολουθεί κάθε διαπιστωθείσα έλλειψη.

Ανά τριετία, η αρμόδια αρχή ενημερώνει γραπτώς την Επιτροπή σχετικά με την εποπτεία των οργανισμών πληρωμών και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους. Η έκθεση περιλαμβάνει επισκόπηση της συνεχούς συμμόρφωσης των οργανισμών πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης καθώς και περίληψη των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση των ελλείψεων. Η αρμόδια αρχή επιβεβαιώνει αν ο οργανισμός πληρωμών για τον οποίο είναι υπεύθυνη εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια διαπίστευσης.

2.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν σύστημα που διασφαλίζει την άμεση κοινοποίηση στην αρμόδια αρχή κάθε πληροφορίας που υποδηλώνει ότι ένας οργανισμός πληρωμών δεν πληροί τα κριτήρια διαπίστευσης.

3.   Εάν η αρμόδια αρχή διαπιστώσει ότι ένας διαπιστευμένος οργανισμός πληρωμών δεν πληροί πλέον ένα ή περισσότερα κριτήρια διαπίστευσης, γεγονός που να μπορεί να παρεμποδίσει την εκπλήρωση των καθηκόντων που ορίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127, η αρμόδια αρχή αναστέλλει αμελλητί τη διαπίστευση του οργανισμού πληρωμών. Καταρτίζει σχέδιο με δράσεις και προθεσμίες για την αποκατάσταση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν εντός χρονικού διαστήματος που καθορίζεται σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία αναστολής της διαπίστευσης. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, να παρατείνει το εν λόγω χρονικό διάστημα.

4.   Η αρμόδια αρχή ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με την απόφασή της να αναστείλει τη διαπίστευση του οργανισμού πληρωμών, σχετικά με το σχέδιο που έχει καταρτίσει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3 και, στη συνέχεια, με την πρόοδο εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου.

5.   Σε περίπτωση ανάκλησης της διαπίστευσης, η αρμόδια αρχή διαπιστεύει αμελλητί άλλον οργανισμό πληρωμών που πληροί τα κριτήρια του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, ώστε να διασφαλιστεί η μη διακοπή των πληρωμών στους δικαιούχους.

6.   Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι η αρμόδια αρχή δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωσή της να καταρτίσει σχέδιο διορθωτικών μέτρων σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή ότι ο οργανισμός πληρωμών εξακολουθεί να παραμένει διαπιστευμένος χωρίς να έχει εφαρμόσει πλήρως το εν λόγω σχέδιο εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, ζητά από την αρμόδια αρχή να ανακαλέσει τη διαπίστευση του εν λόγω οργανισμού πληρωμών, εκτός εάν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές εντός περιόδου που καθορίζεται από την Επιτροπή σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παρακολουθήσει τις ελλείψεις, μέσω της διαδικασίας συμμόρφωσης σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Άρθρο 3

Διαδικασία έκδοσης, αναθεώρησης και ανάκλησης της διαπίστευσης του οργανισμού συντονισμού

1.   Τα κράτη μέλη ορίζουν μία αρχή σε υπουργικό επίπεδο που είναι υπεύθυνη για την έκδοση, αναθεώρηση και ανάκληση της διαπίστευσης του οργανισμού συντονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 (στο εξής: αρμόδια αρχή).

2.   Η αρμόδια αρχή ορίζει και αποφασίζει, με επίσημη πράξη, σχετικά με την έκδοση ή, κατόπιν επανεξέτασης, την ανάκληση της διαπίστευσης του οργανισμού συντονισμού, με βάση την εξέταση των κριτηρίων διαπίστευσης που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127. Η εξέταση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια διαπίστευσης διενεργείται από την αρμόδια αρχή και μπορεί να βασίζεται σε εξέταση που διενεργείται από οργανισμό ελέγχου. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή για την έκδοση και την ανάκληση της διαπίστευσης του οργανισμού συντονισμού.

3.   Ο οργανισμός συντονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 ενεργεί ως ο μοναδικός συνομιλητής της Επιτροπής για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους για όλα τα θέματα που αφορούν τα ταμεία σχετικά με τα καθήκοντά του.

4.   Ο οργανισμός πληρωμών δύναται να ενεργεί ως οργανισμός συντονισμού, υπό τον όρο ότι διασφαλίζεται η διάκριση των δύο λειτουργιών.

5.   Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, ο οργανισμός συντονισμού στηρίζεται σε άλλους διοικητικούς οργανισμούς ή υπηρεσίες, ιδίως σε όσους διαθέτουν λογιστική ή τεχνική εμπειρογνωσία.

6.   Το απόρρητο, η ακεραιότητα και η διαθεσιμότητα όλων των ηλεκτρονικών δεδομένων που τηρούνται από τον οργανισμό συντονισμού διασφαλίζονται από μέτρα που προσαρμόζονται στη διοικητική δομή, το στελεχικό δυναμικό και το τεχνολογικό περιβάλλον κάθε οργανισμού συντονισμού. Η οικονομική και τεχνολογική προσπάθεια είναι ανάλογη με τους υφιστάμενους πραγματικούς κινδύνους.

7.   Η κοινοποίηση πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 90 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 πραγματοποιείται αμέσως μετά την πρώτη διαπίστευση του οργανισμού συντονισμού και, σε κάθε περίπτωση, πριν καταλογιστεί στα ταμεία οποιαδήποτε δαπάνη που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του. Οι εν λόγω πληροφορίες συνοδεύονται από δηλώσεις και έγγραφα σχετικά με:

α)

τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στον οργανισμό συντονισμού·

β)

την κατανομή αρμοδιοτήτων εντός του οργανισμού συντονισμού·

γ)

τη σχέση του οργανισμού συντονισμού με άλλους οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να συνεργάζονται μαζί του για την εκτέλεση των καθηκόντων του·

δ)

τις διαδικασίες και τα συστήματα που εφαρμόζονται για τη διασφάλιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του·

ε)

τις διατάξεις σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων·

στ)

το αποτέλεσμα της εξέτασης της συμμόρφωσης με τα κριτήρια διαπίστευσης που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

8.   Εάν η αρμόδια αρχή θεωρεί ότι ο οργανισμός συντονισμού δεν πληροί τα κριτήρια διαπίστευσης, ενημερώνει τον οργανισμό συντονισμού για τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται.

Εν αναμονή της εφαρμογής τυχόν αναγκαίων αλλαγών για την εκπλήρωση των κριτηρίων διαπίστευσης, η διαπίστευση μπορεί να:

α)

εκδοθεί προσωρινά για νέο οργανισμό συντονισμού·

β)

ανασταλεί για τον υφιστάμενο οργανισμό συντονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείται σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η διαπίστευση ανακαλείται εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια διαπίστευσης και η αρμόδια αρχή κρίνει ότι ο οργανισμός συντονισμού δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Άρθρο 4

Διαχειριστικές δηλώσεις

1.   Οι διαχειριστικές δηλώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) και στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 συντάσσονται σε εύθετο χρόνο, ώστε να μπορεί ο οργανισμός πιστοποίησης να εκδώσει τη γνωμοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού.

Οι διαχειριστικές δηλώσεις έχουν τη μορφή που ορίζεται στα παραρτήματα I και II, αντίστοιχα, του παρόντος κανονισμού και μπορεί να περιέχουν επιφυλάξεις που προσδιορίζουν ποσοτικά τις δυνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση διατύπωσης επιφυλάξεων, η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο διορθωτικών μέτρων και ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.

2.   Οι διαχειριστικές δηλώσεις βασίζονται σε αποτελεσματική εποπτεία του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άρθρο 5

Πιστοποίηση

1.   Η αρμόδια αρχή ορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός οργανισμοί πιστοποίησης σε ένα κράτος μέλος, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να ορίσει έναν δημόσιο οργανισμό πιστοποίησης σε εθνικό επίπεδο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό.

2.   Ο οργανισμός πιστοποίησης οργανώνει τις εργασίες του με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο και διενεργεί τους ελέγχους εντός του κατάλληλου χρονικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και το χρονοδιάγραμμα των πράξεων για το σχετικό οικονομικό έτος.

3.   Η παρεχόμενη από τον οργανισμό πιστοποίησης γνωμοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 συντάσσεται σε ετήσια βάση.

Η εν λόγω γνωμοδότηση βασίζεται στο ελεγκτικό έργο που υλοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 του παρόντος κανονισμού.

4.   Ο οργανισμός πιστοποίησης συντάσσει έκθεση των πορισμάτων του. Η έκθεση καλύπτει επίσης τα καθήκοντα που ανατίθενται στον οργανισμό πληρωμών σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 1. Δ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127. Η έκθεση αυτή αναφέρει, για την περίοδο που καλύπτεται από την έκθεση, αν:

α)

ο οργανισμός πληρωμών συμμορφώθηκε με τα κριτήρια διαπίστευσης·

β)

οι διαδικασίες του οργανισμού πληρωμών παρείχαν εύλογη βεβαιότητα ότι οι δαπάνες που καταλογίζονται στα ταμεία έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι:

i)

όσον αφορά τα είδη παρέμβασης που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115, οι δαπάνες έχουν αντίστοιχες αναφερόμενες εκροές και ότι έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα συστήματα διακυβέρνησης, και ότι οι συστάσεις για βελτιώσεις που ενδεχομένως διατυπώθηκαν έχουν εφαρμοστεί·

ii)

οι υποκείμενες πράξεις ήταν νόμιμες και κανονικές, όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13), καθώς και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι και τη στήριξη της πρόωρης συνταξιοδότησης δυνάμει του τίτλου III κεφάλαιο II τμήμα 3 υποτμήμα 2 και του άρθρου 155 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αντίστοιχα, και ότι οι συστάσεις για βελτιώσεις που ενδεχομένως διατυπώθηκαν έχουν εφαρμοστεί·

γ)

οι εκθέσεις επιδόσεων σχετικά με τους δείκτες εκροών για τους σκοπούς της ετήσιας εκκαθάρισης επιδόσεων που αναφέρεται στο άρθρο 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και οι εκθέσεις επιδόσεων επί των δεικτών αποτελεσμάτων για την πολυετή παρακολούθηση επιδόσεων που αναφέρεται στο άρθρο 134 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, που αποδεικνύουν την τήρηση του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, ευσταθούσαν·

δ)

οι ετήσιοι λογαριασμοί που αναφέρονται στο άρθρο 33 του παρόντος κανονισμού ήταν σύμφωνοι με τα βιβλία και τα στοιχεία του οργανισμού πληρωμών·

ε)

οι δηλώσεις δαπανών και δημόσιων παρεμβάσεων συνιστούσαν στην πραγματικότητα αληθή, πλήρη και ακριβή καταγραφή των ενεργειών που καταλογίζονται στα ταμεία·

στ)

τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης όσον αφορά τις καταβληθείσες προκαταβολές, τις κατατεθείσες εγγυήσεις, τα αποθέματα παρέμβασης και τα προς είσπραξη ποσά προστατεύονταν καταλλήλως.

Η έκθεση περιέχει πληροφορίες για τον αριθμό και τα επαγγελματικά προσόντα των ελεγκτών, το έργο που έχει επιτελεστεί, τα συστήματα που ελέγχθηκαν, το επίπεδο σημαντικότητας και εμπιστοσύνης που επιτεύχθηκε, κατά περίπτωση, τυχόν διαπιστωθείσες αδυναμίες και διατυπωθείσες συστάσεις για βελτίωση, καθώς και τις ενέργειες τόσο του οργανισμού πιστοποίησης όσο και άλλων οργανισμών ελέγχου, εντός ή εκτός του οργανισμού πληρωμών, από τους οποίους ελήφθησαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει οι διαβεβαιώσεις του οργανισμού πιστοποίησης όσον αφορά τα αναφερόμενα θέματα.

Άρθρο 6

Αρχές ελέγχου

1.   Ο έλεγχος πιστοποίησης διενεργείται σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτά ελεγκτικά πρότυπα.

2.   Ο οργανισμός πιστοποίησης καταρτίζει στρατηγική ελέγχου η οποία καθορίζει το πεδίο εφαρμογής, το χρονοδιάγραμμα και την κατεύθυνση του ελέγχου πιστοποίησης, τις μεθόδους ελέγχου και τη μεθοδολογία δειγματοληψίας, διακρίνοντας παράλληλα τα είδη παρέμβασης που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 από τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1144/2014. Καταρτίζεται σχέδιο ελέγχου για κάθε οικονομικό έτος που ελέγχεται με βάση τον εκτιμώμενο κίνδυνο ελέγχου. Κατόπιν αιτήσεως, ο οργανισμός πιστοποίησης κοινοποιεί στην Επιτροπή τη στρατηγική ελέγχου και το σχέδιο ελέγχου.

3.   Το εύλογο επίπεδο διασφάλισης του ελέγχου που πρέπει να επιτυγχάνεται με τον έλεγχο εξασφαλίζεται όσον αφορά την ορθή λειτουργία των συστημάτων διακυβέρνησης, την ορθότητα των εκθέσεων επιδόσεων, την αληθή και ακριβή εικόνα των ετήσιων λογαριασμών και τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, καθώς και για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι και τη στήριξη της πρόωρης συνταξιοδότησης δυνάμει του τίτλου III κεφάλαιο II τμήμα 3 υποτμήμα 2 και του άρθρου 155 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αντίστοιχα, για τις οποίες έχει ζητηθεί επιστροφή από την Επιτροπή.

Αυτό γίνεται μέσω ελέγχων συστημάτων και δοκιμών συμμόρφωσης όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος διακυβέρνησης, δοκιμών πληρότητας και ακρίβειας και αναλυτικών διαδικασιών για το σύστημα υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις.

Όσον αφορά τον έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών, εφαρμόζεται έλεγχος επαλήθευσης των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης δοκιμασίας λεπτομερειών. Όσον αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των υποκείμενων πράξεων, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, οι δοκιμές περιλαμβάνουν επιτόπια επαλήθευση.

4.   Η Επιτροπή θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνουν, ιδίως:

α)

πρόσθετες διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με τον έλεγχο πιστοποίησης που πρόκειται να διενεργηθεί·

β)

τον καθορισμό του εύλογου επιπέδου διασφάλισης του ελέγχου που πρέπει να επιτευχθεί από τον έλεγχο.

Άρθρο 7

Μέθοδοι ελέγχου

1.   Οι μέθοδοι ελέγχου που αφορούν την πιστοποίηση ελέγχου καθορίζονται στη στρατηγική ελέγχου που προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2.

2.   Για την επίτευξη των στόχων του ελέγχου και την έκδοση της γνωμοδότησης όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα στάδια ελέγχου περιλαμβάνουν ελέγχους συστημάτων, ελέγχους επαλήθευσης, κατά περίπτωση, και ελέγχους συμφωνίας με τις οικονομικές και διαχειριστικές δηλώσεις.

3.   Όσον αφορά τον έλεγχο των συστημάτων διακυβέρνησης, ο οργανισμός πιστοποίησης διενεργεί ελέγχους συστημάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν δοκιμές συμμόρφωσης, καθώς και δοκιμές γενικών ελέγχων και ελέγχων εφαρμογής συστημάτων ΤΠ, με σκοπό την επαλήθευση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των συστημάτων.

4.   Οι έλεγχοι επαλήθευσης των δαπανών καλύπτουν την επαλήθευση της νομιμότητας και της κανονικότητας των υποκείμενων πράξεων στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, καθώς και για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι και τη στήριξη της πρόωρης συνταξιοδότησης δυνάμει του τίτλου III κεφάλαιο II τμήμα 3 υποτμήμα 2 και του άρθρου 155 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αντίστοιχα. Για τους σκοπούς αυτούς, ο οργανισμός πιστοποίησης μπορεί να συνοδεύει κατά τους δευτεροβάθμιους επιτόπιους ελέγχους τον οργανισμό πληρωμών. Ο οργανισμός πιστοποίησης δεν μπορεί να συνοδεύει κατά τους αρχικούς επιτόπιους ελέγχους τον οργανισμό πληρωμών, με εξαίρεση τις καταστάσεις όπου θα ήταν αδύνατη η εκ νέου επαλήθευση του αρχικού ελέγχου που διενήργησε ο οργανισμός πληρωμών.

5.   Όσον αφορά τον έλεγχο του συστήματος υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις, ο οργανισμός πιστοποίησης εφαρμόζει δοκιμές αρχείων και βάσεων δεδομένων για να επαληθεύσει αν οι αναφερόμενοι δείκτες επιδόσεων και τα αποτελέσματα επιδόσεων αναφέρονται ορθά και αντιστοιχούν στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την Ένωση ή στους στόχους παρέμβασης, αντίστοιχα. Οι αιτιολογήσεις που παρέχονται για τις διαφορές μεταξύ των ετήσιων δαπανών που δηλώνονται για μια παρέμβαση και του ποσού που αντιστοιχεί στον σχετικό αναφερόμενο δείκτη εκροών σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 επαληθεύονται και επιβεβαιώνονται από τον οργανισμό πιστοποίησης. Το έργο του οργανισμού πιστοποίησης περιλαμβάνει επίσης την επαλήθευση του υπολογισμού των δεικτών.

6.   Ο οργανισμός πιστοποίησης μπορεί να βασίζεται στα αποτελέσματα του ελέγχου των εξωτερικών ελεγκτών των φορέων υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για τους σκοπούς της συνολικής διαβεβαίωσης και, σε αυτή τη βάση, ο οργανισμός πιστοποίησης μπορεί να αποφασίσει να περιορίσει το ελεγκτικό έργο του.

Στο πλαίσιο των ταμείων εγγυήσεων, ο οργανισμός πιστοποίησης μπορεί να διενεργεί ελέγχους των φορέων που παρέχουν νέα υποκείμενα δάνεια μόνον όταν συντρέχει μία ή αμφότερες οι ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν τα δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη στήριξη που χορηγήθηκε από το χρηματοδοτικό μέσο σε τελικούς αποδέκτες δεν διατίθενται στο επίπεδο της διαχειριστικής αρχής ή στο επίπεδο των φορέων υλοποίησης του χρηματοδοτικού μέσου·

β)

όταν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα διαθέσιμα έγγραφα στο επίπεδο της διαχειριστικής αρχής ή στο επίπεδο των φορέων υλοποίησης του χρηματοδοτικού μέσου δεν αντιπροσωπεύουν ακριβή και αληθή καταγραφή της παρασχεθείσας στήριξης.

Το κράτος μέλος καθορίζει τις ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της διαδρομής ελέγχου όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα III, καταδεικνύοντας την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ή την επίτευξη αποτελεσμάτων.

7.   Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία είναι μέτοχος κάποιο κράτος μέλος και τα οποία εφαρμόζουν χρηματοδοτικά μέσα υποβάλλουν στα κράτη μέλη, έως το τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, την ετήσια έκθεση ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, η οποία καταρτίζεται από τους εξωτερικούς ελεγκτές τους και καλύπτει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παράρτημα IV του παρόντος κανονισμού.

8.   Η Επιτροπή παρέχει πρόσθετους όρους και οδηγίες σχετικά με τον σχεδιασμό των ελεγκτικών διαδικασιών, την ενοποίηση της δειγματοληψίας, τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή της επιτόπιας εκ νέου επαλήθευσης των πράξεων, όταν είναι αναγκαίο, μέσω των κατευθυντήριων γραμμών που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Δημοσιονομική διαχείριση των ταμείων

Τμημα 1

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 8

Λογαριασμοί των οργανισμών πληρωμών

1.   Κάθε οργανισμός πληρωμών τηρεί ένα σύνολο λογαριασμών που καλύπτουν μόνο τις δαπάνες και τα έσοδα που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 και στα άρθρα 6 και 45 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, και τη χρήση των κονδυλίων που τίθενται στη διάθεσή του για την πληρωμή των αντίστοιχων δαπανών. Οι εν λόγω λογαριασμοί επιτρέπουν τη διάκριση και χωριστή παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των ταμείων.

Τα κράτη μέλη θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής, κατόπιν αιτήματός της, τις πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποιούν και τα έσοδα ειδικού προορισμού που εισπράττουν.

2.   Οι οργανισμοί πληρωμών των κρατών μελών που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ τηρούν λογαριασμούς που καλύπτουν τα ποσά εκφρασμένα στο νόμισμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δαπάνες και εισπράχθηκαν τα έσοδα. Ωστόσο, για να είναι δυνατή η ενοποίηση του συνόλου των δαπανών και των εσόδων, πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίζουν τα αντίστοιχα δεδομένα σε εθνικό νόμισμα και σε ευρώ.

3.   Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, κάθε οργανισμός πληρωμών τηρεί λογαριασμούς που επιτρέπουν την ταυτοποίηση όλων των πράξεων για κάθε σχέδιο και κάθε παρέμβαση. Οι λογαριασμοί αυτοί περιλαμβάνουν ειδικότερα:

α)

το ποσό των δημόσιων δαπανών και το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης για κάθε πράξη·

β)

τα προς ανάκτηση ποσά από δικαιούχους για διαπιστωμένες παρατυπίες ή αμέλεια·

γ)

τα ανακτηθέντα ποσά, με αναφορά της αρχικής πράξης.

Τμημα 2

Λογαριασμοί του ΕΓΤΕ

Άρθρο 9

Κατάρτιση της δήλωσης δαπανών

1.   Το ποσό της ενίσχυσης που πρόκειται να χορηγηθεί σε δικαιούχο στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ καθορίζεται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των συστημάτων ελέγχου που αναφέρονται στον τίτλο IV του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

2.   Στις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και πρόκειται να δηλωθούν στο ΕΓΤΕ λαμβάνονται υπόψη οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο των συστημάτων ελέγχου των κρατών μελών σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

3.   Το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου 2 χρησιμεύει για είδη παρέμβασης υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και για τα προγράμματα για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης και τα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 228/2013 και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 229/2013, αντίστοιχα, ως βάση για τη μείωση των ενισχύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

4.   Το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου 2 και, στην ειδική περίπτωση των άμεσων ενισχύσεων και των προγραμμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 3, το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 συνιστά το ποσό που πρέπει να δηλωθεί στην Επιτροπή.

5.   Οι δαπάνες που δηλώνονται στο ΕΓΤΕ χρησιμεύουν ως βάση για την επαλήθευση των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων που καθορίζονται από το δίκαιο της Ένωσης.

6.   Το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 χρησιμεύει ως βάση για τον υπολογισμό των διοικητικών κυρώσεων σχετικά με την αιρεσιμότητα που αναφέρονται στον τίτλο IV κεφάλαια IV και V του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

7.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3, τα κράτη μέλη μπορούν να καταβάλλουν προκαταβολές για άμεσες ενισχύσεις χωρίς να εφαρμόζουν το ποσοστό αναπροσαρμογής για δημοσιονομική πειθαρχία που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 στους δικαιούχους όσον αφορά τις αιτήσεις ενίσχυσης για ένα δεδομένο έτος. Στο υπόλοιπο της πληρωμής που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους από 1ης Δεκεμβρίου λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό αναπροσαρμογής δημοσιονομικής πειθαρχίας που ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή για το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό έτος.

Άρθρο 10

Κοινοποίηση πληροφοριών από τα κράτη μέλη

1.   Σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία i) και ii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή, ηλεκτρονικά και το αργότερο την έβδομη ημέρα κάθε μήνα, τις πληροφορίες και τα έγγραφα σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα ειδικού προορισμού που αναφέρονται στα άρθρα 11 και 12 του παρόντος κανονισμού, και ιδίως τη δήλωση δαπανών που συντάσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.

Ωστόσο, η κοινοποίηση για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και τα έσοδα ειδικού προορισμού που εισπράχθηκαν μεταξύ της 1ης και της 15ης Οκτωβρίου διαβιβάζεται το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται με βάση το υπόδειγμα που θέτει στη διάθεση των κρατών μελών η Επιτροπή μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

2.   Η δήλωση δαπανών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τουλάχιστον:

α)

κατάσταση που καταρτίζεται από κάθε οργανισμό πληρωμών, κατανεμημένη σύμφωνα με την ονοματολογία του προϋπολογισμού της Ένωσης και ανά δαπάνη και έσοδο ειδικού προορισμού, βάσει λεπτομερούς ονοματολογίας που τίθεται στη διάθεση των κρατών μελών στο πλαίσιο των πληροφοριακών συστημάτων και καλύπτει:

i)

τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και τα έσοδα ειδικού προορισμού που εισπράχθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα·

ii)

το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και των εσόδων ειδικού προορισμού που εισπράχθηκαν από την αρχή του οικονομικού έτους έως το τέλος του προηγούμενου μήνα·

iii)

προβλέψεις δαπανών και εσόδων ειδικού προορισμού που καλύπτουν χωριστά τους επόμενους τρεις μήνες και, κατά περίπτωση, το σύνολο των προβλέψεων δαπανών και εσόδων ειδικού προορισμού έως το τέλος του οικονομικού έτους.

Όταν οι προβλέψεις για τους επόμενους τρεις μήνες, όπως αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σημείο iii) εμπίπτουν στο επόμενο οικονομικό έτος, πρέπει να παρέχεται μόνο το σύνολο ανά μήνα·

β)

τους λογαριασμούς που αποδεικνύουν τις δαπάνες και τα έσοδα σχετικά με τη δημόσια παρέμβαση.

3.   Όλα τα χρηματοοικονομικά δεδομένα που απαιτούνται βάσει του παρόντος άρθρου κοινοποιούνται σε ευρώ.

Άρθρο 11

Γενικοί κανόνες για τη δήλωση δαπανών και εσόδων ειδικού προορισμού

1.   Με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων του άρθρου 12 που εφαρμόζονται κατά τη δήλωση δαπανών και εσόδων σχετικά με τη δημόσια αποθεματοποίηση, οι δαπάνες και τα έσοδα ειδικού προορισμού που δηλώνονται από τους οργανισμούς πληρωμών και αφορούν συγκεκριμένο μήνα αντιστοιχούν στις πληρωμές και τις εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του ίδιου αυτού μήνα.

Οι εν λόγω δαπάνες και τα έσοδα ειδικού προορισμού εγγράφονται στους λογαριασμούς του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ για το αντίστοιχο οικονομικό έτος.

Ωστόσο:

α)

οι δαπάνες που μπορούν να καταβληθούν πριν να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη η οποία προβλέπει τον ολικό ή μερικό καταλογισμό τους στο ΕΓΤΕ μπορούν μόνο να δηλώνονται:

i)

για τον μήνα στη διάρκεια του οποίου τέθηκε σε εφαρμογή η εν λόγω διάταξη· ή

ii)

για τον μήνα ο οποίος έπεται της έναρξης εφαρμογής της εν λόγω διάταξης·

β)

τα έσοδα που προορίζονται για το ΕΓΤΕ δηλώνονται για τον μήνα στη διάρκεια του οποίου λήγει η προθεσμία καταβολής των αντίστοιχων ποσών που προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία. Σε περίπτωση που οι διορθώσεις των εσόδων ειδικού προορισμού έχουν ως αποτέλεσμα, σε επίπεδο οργανισμού πληρωμών, τη δήλωση αρνητικών εσόδων ειδικού προορισμού ως προς μια γραμμή του προϋπολογισμού, το πλεόνασμα της διόρθωσης μεταφέρεται στον επόμενο μήνα.

2.   Οι δαπάνες και τα έσοδα ειδικού προορισμού λαμβάνονται υπόψη την ημερομηνία κατά την οποία χρεώθηκε ή πιστώθηκε ο λογαριασμός του οργανισμού πληρωμών. Ωστόσο, για τις πληρωμές μπορεί να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος οργανισμός εξέδωσε και απέστειλε τον τίτλο πληρωμής σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή στον δικαιούχο. Κάθε οργανισμός πληρωμών χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

3.   Οι μη εκτελεσθείσες εντολές πληρωμής καθώς και οι πληρωμές που χρεώθηκαν στον λογαριασμό και εν συνεχεία πιστώθηκαν εκ νέου εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως υπόλοιπα των δαπανών του μήνα στη διάρκεια του οποίου η μη εκτέλεση ή η ακύρωση γνωστοποιείται στον οργανισμό πληρωμών.

4.   Εάν οι οφειλόμενες πληρωμές από το ΕΓΤΕ επιβαρύνονται με απαιτήσεις, θεωρείται ότι έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολό τους για τους σκοπούς της εφαρμογής της παραγράφου 1:

α)

κατά την ημερομηνία πληρωμής του ποσού που οφείλεται στον δικαιούχο, εάν η απαίτηση είναι μικρότερη από την εκκαθαρισθείσα δαπάνη·

β)

κατά την ημερομηνία του συμψηφισμού, εφόσον η δαπάνη είναι μικρότερη ή ίση προς την απαίτηση.

Άρθρο 12

Ειδικοί κανόνες για τις δηλώσεις δαπανών σχετικά με τη δημόσια αποθεματοποίηση

1.   Οι πράξεις που συνεκτιμώνται για την κατάρτιση της δήλωσης δαπανών σχετικά με τη δημόσια αποθεματοποίηση είναι εκείνες οι οποίες καταχωρίστηκαν στο τέλος ενός μήνα στους λογαριασμούς του οργανισμού πληρωμών και πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της λογιστικής χρήσης κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

2.   Οι εν λόγω δηλώσεις δαπανών περιέχουν τις αξίες και τα ποσά που προσδιορίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 18 του παρόντος κανονισμού και το άρθρο 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014 της Επιτροπής (14) και εγγράφονται στους λογαριασμούς από τους οργανισμούς πληρωμών στον μήνα που έπεται εκείνου στον οποίο αναφέρονται οι πράξεις.

Ωστόσο:

α)

για πράξεις που πραγματοποιήθηκαν μήνα Σεπτέμβριο, οι αξίες και τα ποσά εγγράφονται στους λογαριασμούς από τους οργανισμούς πληρωμών το αργότερο στις 15 Οκτωβρίου·

β)

για τα συνολικά ποσά της απαξίωσης που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014, τα ποσά εγγράφονται στους λογαριασμούς την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση η οποία τα προβλέπει.

Άρθρο 13

Απόφαση της Επιτροπής για καταβολή των πληρωμών

1.   Με βάση τα δεδομένα που διαβιβάζονται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή αποφασίζει να καταβάλλει τις μηνιαίες πληρωμές σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, με την επιφύλαξη των διορθώσεων που μπορεί να γίνουν με μεταγενέστερες αποφάσεις σύμφωνα με τα άρθρα 53, 54 και 55 του εν λόγω κανονισμού, και λαμβάνοντας υπόψη τις μειώσεις και τις αναστολές που αποφασίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 39 έως 42 του εν λόγω κανονισμού.

2.   Εάν οι συνολικές δαπάνες που δηλώνουν τα κράτη μέλη για το επόμενο οικονομικό έτος υπερβαίνουν τα τρία τέταρτα του συνόλου των πιστώσεων του ΕΓΤΕ για το τρέχον οικονομικό έτος, οι προκαταβολικές δεσμεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 και οι αντίστοιχες μηνιαίες πληρωμές εγκρίνονται κατ’ αναλογία προς τις δηλώσεις δαπανών, με ανώτατο όριο το 75 % των πιστώσεων του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη το υπόλοιπο που δεν επιστράφηκε στα κράτη μέλη σε αποφάσεις που αφορούν μεταγενέστερες επιστροφές.

Άρθρο 14

Διάθεση πόρων στα κράτη μέλη

Αποφασίζοντας να καταβάλει τις μηνιαίες πληρωμές, και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πιστώσεων, η Επιτροπή θέτει στη διάθεση των κρατών μελών τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΤΕ, αφού αφαιρεθεί από τον λογαριασμό που ανοίγει κάθε κράτος μέλος το αντίστοιχο ποσό των εσόδων ειδικού προορισμού.

Όταν το ποσό που καθορίζεται από την Επιτροπή για την εφαρμογή του άρθρου 13 παράγραφος 1 είναι αρνητικό για ένα κράτος μέλος συνολικά ή για συγκεκριμένη γραμμή του προϋπολογισμού, ο πραγματικός συμψηφισμός μπορεί να μετατεθεί στους επόμενους μήνες.

Άρθρο 15

Κοινοποιήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας παρέμβασης

1.   Οι οργανισμοί πληρωμών διαβιβάζουν στην Επιτροπή:

α)

μετά από αίτηση της Επιτροπής, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 7 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 και τις συμπληρωματικές εθνικές διοικητικές διατάξεις που εκδίδονται για την εφαρμογή και τη διαχείριση των μέτρων παρέμβασης·

β)

έως την ημερομηνία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, τα στοιχεία σχετικά με τη δημόσια αποθεματοποίηση, με βάση τα υποδείγματα που η Επιτροπή θέτει στη διάθεση των κρατών μελών μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

2.   Τα αναφερόμενα στο άρθρο 25 σχετικά πληροφοριακά συστήματα χρησιμοποιούνται για τις κοινοποιήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών και την κατάρτιση των εγγράφων που αφορούν τις δαπάνες για τη δημόσια παρέμβαση.

Άρθρο 16

Περιεχόμενο των λογαριασμών δημόσιας αποθεματοποίησης που τηρούνται από τους οργανισμούς πληρωμών

1.   Η λογιστική αποθήκης που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127, περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες στοιχείων, που εμφανίζονται χωριστά:

α)

τις διαπιστωθείσες ποσότητες προϊόντων κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τα αποθέματα, με ή χωρίς φυσική μετακίνηση·

β)

τις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν για δωρεάν διανομή σε απόρους από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους και οι οποίες καταχωρίστηκαν λογιστικά σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014, με διαχωρισμό των ποσοτήτων που μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος·

γ)

τις ποσότητες των δειγματοληψιών, με διαχωρισμό των δειγμάτων που λαμβάνονται από αγοραστές·

δ)

τις ποσότητες οι οποίες, μετά από διαπίστωση με οπτική εξέταση στο πλαίσιο της ετήσιας απογραφής ή κατά τον έλεγχο που διενεργείται μετά την ανάληψη στην παρέμβαση, δεν είναι πλέον δυνατόν να επανασυσκευαστούν και αποτελούν αντικείμενο απευθείας πωλήσεων·

ε)

τις ελλείπουσες ποσότητες, για αναγνωρίσιμες ή αδιευκρίνιστες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντιστοιχούν στα νόμιμα όρια ανοχής·

στ)

τις ποσότητες που έχουν υποστεί υποβάθμιση·

ζ)

τις πλεονάζουσες ποσότητες·

η)

τις ελλείπουσες ποσότητες που υπερβαίνουν τα όρια ανοχής·

θ)

τις ποσότητες που έχουν εισέλθει στα αποθέματα και διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις και των οποίων, εξαιτίας αυτού, απορρίφθηκε η ανάληψη·

ι)

τις καθαρές ποσότητες που βρίσκονται στα αποθέματα στο τέλος κάθε μήνα ή λογιστικής χρήσης και οι οποίες μεταφέρονται στον επόμενο μήνα ή στην επόμενη λογιστική χρήση.

2.   Η χρηματοοικονομική λογιστική που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 περιλαμβάνει:

α)

την αξία των ποσοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου, διαχωρίζοντας την αξία των ποσοτήτων που αγοράστηκαν και των ποσοτήτων που πωλήθηκαν·

β)

τη λογιστική αξία των ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται ή λαμβάνονται υπόψη δυνάμει του καθεστώτος της δωρεάν διανομής που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου·

γ)

τα χρηματοοικονομικά έξοδα που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014·

δ)

τις δαπάνες για τις υλικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014·

ε)

τα ποσά που προκύπτουν από απαξίωση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014·

στ)

τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ή ανακτηθεί από τους πωλητές, τους αγοραστές και τους αποθεματοποιητές, εκτός από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 21 του παρόντος κανονισμού·

ζ)

το ποσό από τις απευθείας πωλήσεις που διενεργούνται μετά την ετήσια απογραφή ή μετά τους ελέγχους που ακολουθούν την ανάληψη των προϊόντων στην παρέμβαση αποθεματοποίησης·

η)

τις ζημίες και τα κέρδη από τα εξερχόμενα προϊόντα, λαμβανομένης υπόψη της απαξίωσης, όπως αναφέρεται στο στοιχείο ε) της παρούσας παραγράφου·

θ)

άλλα στοιχεία χρέωσης και πίστωσης, ιδίως αυτά που αντιστοιχούν στις ποσότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία γ) έως ζ) του παρόντος άρθρου·

ι)

τη μέση λογιστική αξία, εκφραζόμενη ανά τόνο.

Άρθρο 17

Λογιστικοί κανόνες σχετικά με τη δημόσια παρέμβαση

1.   Τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 στοιχεία καταλογίζονται για τις ποσότητες, τις αξίες, τα ποσά και τους μέσους όρους που έχουν πράγματι διαπιστωθεί από τους οργανισμούς πληρωμών, ή για τις αξίες και τα ποσά που υπολογίστηκαν βάσει των ορισθέντων από την Επιτροπή κατ’ αποκοπή ποσών.

2.   Οι διαπιστώσεις και οι υπολογισμοί που αναφέρονται στην παράγραφο 1 γίνονται με την επιφύλαξη της εφαρμογής των κατωτέρω κανόνων:

α)

τα έξοδα εξόδου από το απόθεμα που αφορούν τις ποσότητες για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις ή υποβαθμίσεις, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στα παραρτήματα VI και VII του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014, εγγράφονται στους λογαριασμούς μόνο για τις ποσότητες που έχουν πράγματι πωληθεί και εξέλθει από τα αποθέματα·

β)

οι διαπιστωθείσες ως ελλείπουσες ποσότητες κατά τη μεταβίβαση μεταξύ κρατών μελών δεν θεωρούνται εισελθούσες στο απόθεμα στο κράτος μέλος προορισμού και δεν καλύπτονται από τα πάγια έξοδα εισόδου·

γ)

τα έξοδα εισόδου και εξόδου από το απόθεμα που καθορίζονται κατ’ αποκοπή για τη μεταφορά και τη μεταβίβαση εγγράφονται στους λογαριασμούς, εφόσον τα έξοδα αυτά δεν θεωρείται, σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εξόδων μεταφοράς·

δ)

εκτός αν προβλέπεται άλλως βάσει ενωσιακών κανόνων, τα ποσά που προκύπτουν από την πώληση υποβαθμισμένων προϊόντων καθώς και όσα ποσά έχουν ενδεχομένως εισπραχθεί στο πλαίσιο αυτό δεν εγγράφονται στους λογαριασμούς του ΕΓΤΕ·

ε)

τυχόν διαπιστωθείσες πλεονάζουσες ποσότητες καταχωρίζονται λογιστικά με αρνητικό πρόσημο στις ελλείπουσες ποσότητες στην κατάσταση και στις κινήσεις των αποθεμάτων. Οι εν λόγω ποσότητες λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό των ποσοτήτων που υπερβαίνουν το όριο ανοχής·

στ)

τα δείγματα, πλην αυτών που λαμβάνουν οι αγοραστές, καταχωρίζονται λογιστικά σύμφωνα με το παράρτημα VII σημείο 2 στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014.

3.   Οι διορθώσεις που πραγματοποιεί η Επιτροπή, σε σχέση με τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 16, κατά την τρέχουσα λογιστική χρήση, κοινοποιούνται στην επιτροπή γεωργικών ταμείων. Μπορούν να κοινοποιούνται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο απόφασης μηνιαίας πληρωμής ή, σε διαφορετική περίπτωση, στο πλαίσιο της απόφασης εκκαθάρισης λογαριασμών. Καταχωρίζονται λογιστικά από τους οργανισμούς πληρωμών σύμφωνα με τους προβλεπόμενους από την εν λόγω απόφαση όρους.

Άρθρο 18

Ημερομηνίες καταχώρισης των εξόδων και εσόδων και των πράξεων διακίνησης των προϊόντων σε λογαριασμούς για τη δημόσια παρέμβαση

1.   Τα διάφορα στοιχεία εξόδων και εσόδων εγγράφονται στους λογαριασμούς την ημερομηνία κατά την οποία διενεργείται η υλική πράξη στο πλαίσιο του μέτρου δημόσιας παρέμβασης και με τη χρήση της συναλλαγματικής ισοτιμίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014.

Ωστόσο, στις κατωτέρω περιπτώσεις εφαρμόζονται οι ακόλουθες ημερομηνίες:

α)

η ημερομηνία της είσπραξης για τα εισπραττόμενα ή ανακτώμενα ποσά, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 στοιχεία στ) και ζ) του παρόντος κανονισμού·

β)

η ημερομηνία πραγματικής πληρωμής των εξόδων που αφορούν υλικές πράξεις, όταν τα έξοδα αυτά δεν καλύπτονται από κατ’ αποκοπή ποσά.

2.   Τα διάφορα στοιχεία που αφορούν τη φυσική διακίνηση των προϊόντων και τη διαχείριση των αποθεμάτων εγγράφονται στους λογαριασμούς την ημερομηνία κατά την οποία διενεργείται η υλική πράξη στο πλαίσιο του μέτρου παρέμβασης.

Ωστόσο, στις κατωτέρω περιπτώσεις εφαρμόζονται οι ακόλουθες ημερομηνίες:

α)

η ημερομηνία παραλαβής των προϊόντων από τον οργανισμό πληρωμών, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1240 της Επιτροπής (15), για τις ποσότητες που εισέρχονται στη δημόσια αποθεματοποίηση χωρίς μεταβολή του τόπου αποθεματοποίησής τους·

β)

όσον αφορά τις ελλείπουσες ή υποβαθμισμένες ποσότητες και τις πλεονάζουσες ποσότητες, η ημερομηνία διαπίστωσης των γεγονότων για τις ελλείπουσες ή υποβαθμισμένες ποσότητες και για τις πλεονάζουσες ποσότητες·

γ)

η ημερομηνία της πραγματικής εξόδου των προϊόντων από το απόθεμα, για τις απευθείας πωλήσεις προϊόντων που παραμένουν σε αποθεματοποίηση, τα οποία δεν είναι πλέον δυνατόν να επανασυσκευαστούν μετά από οπτική εξέτασή τους στο πλαίσιο της ετήσιας απογραφής ή κατά τον έλεγχο που διενεργείται μετά την ανάληψη στην παρέμβαση·

δ)

η τελευταία ημέρα της λογιστικής χρήσης, για τις ενδεχόμενες απώλειες που υπερβαίνουν το όριο ανοχής που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127.

Άρθρο 19

Ποσό που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δημόσιας παρέμβασης

1.   Το προς χρηματοδότηση ποσό δυνάμει των μέτρων παρέμβασης που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014 προσδιορίζεται με βάση τους λογαριασμούς που έχουν καταρτιστεί και τηρούνται από τους οργανισμούς πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127, και στους οποίους εγγράφονται αντίστοιχα, σε χρέωση ή σε πίστωση, τα διάφορα στοιχεία των δαπανών και εσόδων που αναφέρονται στο άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ποσών δαπανών που έχουν καθοριστεί βάσει της τομεακής γεωργικής νομοθεσίας.

2.   Οι οργανισμοί πληρωμών ή οργανισμοί συντονισμού, κατά περίπτωση, διαβιβάζουν με ηλεκτρονικά μέσα, στην Επιτροπή, κάθε μήνα και κάθε έτος, με βάση τα υποδείγματα που θέτει στη διάθεση των κρατών μελών η Επιτροπή μέσω πληροφοριακών συστημάτων, τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη χρηματοδότηση των δαπανών δημόσιας αποθεματοποίησης και τους λογαριασμούς που αποδεικνύουν τις δαπάνες και τα έσοδα που σχετίζονται με τη δημόσια αποθεματοποίηση, υπό τη μορφή πινάκων, έως την ημερομηνία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 και έως την ημερομηνία που προβλέπεται στο άρθρο 33 παράγραφος 2.

Άρθρο 20

Δηλώσεις δαπανών και εσόδων της δημόσιας παρέμβασης

1.   Η χρηματοδότηση από το ΕΓΤΕ στο πλαίσιο των μέτρων παρέμβασης που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 906/2014 είναι ίση με τις δαπάνες, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τον οργανισμό πληρωμών, αφαιρουμένων τυχόν εσόδων που προκύπτουν από τα μέτρα παρέμβασης, οι οποίες έχουν επικυρωθεί από το πληροφοριακό σύστημα που έχει θεσπίσει η Επιτροπή, και οι οποίες έχουν καταχωριστεί από τον οργανισμό πληρωμών στη δήλωση δαπανών που έχει συνταχθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού.

2.   Ποσά που ανακτώνται σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και ποσά που έχουν εισπραχθεί ή ανακτηθεί από πωλητές, αγοραστές και αποθεματοποιητές, τα οποία πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 45 του εν λόγω κανονισμού, δηλώνονται στον προϋπολογισμό του ΕΓΤΕ σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού.

Τμημα 3

Λογαριασμοί του ΕΓΤΑΑ

Άρθρο 21

Πρόβλεψη των χρηματοδοτικών αναγκών

Για κάθε στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ όπως αναφέρεται στο άρθρο 118 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, και σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) σημείο ii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή, δύο φορές κατ’ έτος, έως τις 31 Ιανουαρίου και έως τις 31 Αυγούστου το αργότερο, τις προβλέψεις τους για τα ποσά που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΤΑΑ για το οικονομικό έτος. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποβάλλουν επικαιροποιημένη εκτίμηση των αιτήσεων χρηματοδότησής τους για το επόμενο οικονομικό έτος.

Οι εν λόγω προβλέψεις και η εν λόγω επικαιροποιημένη εκτίμηση διαβιβάζονται με βάση το υπόδειγμα που θέτει στη διάθεση των κρατών μελών η Επιτροπή μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

Άρθρο 22

Δηλώσεις δαπανών

1.   Οι οργανισμοί πληρωμών δηλώνουν τις δαπάνες και τα ανακτηθέντα ποσά για κάθε είδος παρέμβασης αγροτικής ανάπτυξης και τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 118 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για καθεμία από τις περιόδους αναφοράς που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, με βάση το υπόδειγμα που θέτει στη διάθεση των κρατών μελών η Επιτροπή μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

Για κάθε στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ, οι οργανισμοί πληρωμών προσδιορίζουν σε δήλωση δαπανών τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

το ποσό της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης, εξαιρουμένης της πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης όπως αναφέρεται στο άρθρο 115 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για την οποία ο οργανισμός πληρωμών έχει πράγματι καταβάλει την αντίστοιχη συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ στη διάρκεια καθεμίας από τις περιόδους αναφοράς που καθορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·

β)

τις πληροφορίες σχετικά με τα χρηματοδοτικά μέσα που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116·

γ)

τις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις προκαταβολές που καταβάλλονται σε δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 44 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116·

δ)

το ανακτηθέν ποσό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ·

ε)

το ανακτηθέν ποσό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, όσον αφορά τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης του ΕΓΤΑΑ από το 2007 και μετά, για το οποίο τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται πλέον να αποστέλλουν ενδιάμεση δήλωση δαπανών·

στ)

τα ποσά που σχετίζονται με την τεχνική βοήθεια.

Στις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και πρόκειται να δηλωθούν στο ΕΓΤΑΑ λαμβάνονται υπόψη οι κυρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των κρατών μελών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

2.   Όταν η Επιτροπή εγκρίνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) σημείο i) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τις δηλώσεις δαπανών τους εντός των ακόλουθων προθεσμιών:

α)

το αργότερο στις 30 Απριλίου, για τις δαπάνες της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου·

β)

το αργότερο στις 31 Ιουλίου, για τις δαπάνες της περιόδου από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου·

γ)

το αργότερο στις 10 Νοεμβρίου, για τις δαπάνες της περιόδου από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου·

δ)

το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου, για τις δαπάνες της περιόδου από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν σε ένα κράτος μέλος το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ εφαρμόζεται από περισσότερους του ενός οργανισμούς πληρωμών, ο οργανισμός συντονισμού διασφαλίζει ότι οι δηλώσεις δαπανών διαβιβάζονται την ίδια ημέρα.

Ωστόσο, όλες οι δαπάνες που καταβάλλονται από τους οργανισμούς πληρωμών στους δικαιούχους σύμφωνα με το άρθρο 86 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 έως το τέλος της τελευταίας περιόδου, όπως προσδιορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, πριν από την έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 118 του εν λόγω κανονισμού, πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη των κρατών μελών και δηλώνονται στην Επιτροπή με την πρώτη δήλωση δαπανών μετά την έγκριση του εν λόγω σχεδίου. Τα ανακτηθέντα ποσά για την αντίστοιχη περίοδο, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο στοιχεία δ) και ε) του παρόντος άρθρου, δηλώνονται επίσης στην εν λόγω δήλωση. Ο ίδιος κανόνας ισχύει, κατ’ αναλογία, σε περίπτωση τροποποίησης στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ σύμφωνα με το άρθρο 119 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, εκτός εάν πρόκειται για προσαρμογές στο σχέδιο χρηματοδότησης όπως αναφέρονται στο άρθρο 23 του παρόντος κανονισμού.

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 58 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 και το άρθρο 80 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, οι δαπάνες δηλώνονται στο οικονομικό έτος όταν πληρούνται οι όροι που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφοι 3 και 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από τον οργανισμό πληρωμών πριν από το τέλος του οικονομικού έτους.

Όλα τα χρηματοοικονομικά δεδομένα που απαιτούνται βάσει του παρόντος άρθρου κοινοποιούνται σε ευρώ.

Άρθρο 23

Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού

1.   Η συνεισφορά της Ένωσης που πρέπει να καταβληθεί για τις επιλέξιμες δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένης της πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 115 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αναφέρεται στο σχέδιο χρηματοδότησης που ισχύει την πρώτη ημέρα της περιόδου αναφοράς και υπολογίζεται όσον αφορά τα στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ που αναφέρονται στο άρθρο 118 του εν λόγω κανονισμού ως εξής:

α)

για κάθε περίοδο αναφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού βάσει του ποσοστού συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ όπως προβλέπεται στο άρθρο 91 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και εγκρίνεται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 118 του εν λόγω κανονισμού·

β)

για ορισμένα επιλέξιμα είδη δαπανών, που αναφέρονται στο άρθρο 155 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 για την περίοδο 2023-2027, βάσει του ποσοστού συνεισφοράς της παρέμβασης που ορίζεται στο στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ, υπό τους όρους του εν λόγω άρθρου·

γ)

τεχνική βοήθεια βάσει ενιαίου συντελεστή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 94 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

Στον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι διορθώσεις της συνεισφοράς της Ένωσης που περιλαμβάνονται στη δήλωση δαπανών για τη συγκεκριμένη περίοδο.

2.   Με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου που προβλέπεται στο άρθρο 30 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, όταν το συνολικό ύψος της συνεισφοράς της Ένωσης που έχει καταβληθεί στο στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ υπερβαίνει τη συνεισφορά για ένα είδος παρέμβασης, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, το πληρωτέο ποσό μειώνεται στο ύψος του προγραμματισμένου ποσού για το εν λόγω είδος παρέμβασης. Κάθε συνεισφορά της Ένωσης που εξαιρείται για τον λόγο αυτόν είναι δυνατό να καταβληθεί αργότερα, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος μέλος έχει υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο χρηματοδότησης και ότι η Επιτροπή το έχει εγκρίνει.

Άρθρο 24

Αυτόματη αποδέσμευση

Σε περίπτωση που κράτος μέλος δεν υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο χρηματοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 34 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, και τη σχετική τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ έως τις 30 Ιουνίου, η Επιτροπή μειώνει κατ’ αναλογία τα ποσά που διατίθενται για κάθε είδος παρέμβασης, τροποποιώντας την απόφαση έγκρισης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ του κράτους μέλους το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τμημα 4

Κοινές διατάξεις για τα ταμεία

Άρθρο 25

Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων

1.   Η Επιτροπή καθορίζει τα πληροφοριακά συστήματα που εξυπηρετούν την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων και πληροφοριών μεταξύ αυτής και των κρατών μελών για τις κοινοποιήσεις και τη χρήση των στοιχείων που προβλέπονται στο άρθρο 90 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και τις αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής τους. Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη για τους γενικούς όρους λειτουργίας των εν λόγω συστημάτων μέσω της επιτροπής γεωργικών ταμείων.

2.   Τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 πληροφοριακά συστήματα μπορούν να επεξεργάζονται ειδικότερα:

α)

τα δεδομένα που είναι αναγκαία για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ιδίως εκείνες που αφορούν τους ετήσιους λογαριασμούς των οργανισμών πληρωμών, τις δηλώσεις δαπανών και εσόδων ειδικού προορισμού και τη διαβίβαση πληροφοριών και εγγράφων που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 και στα άρθρα 8, 10, 11, 12, 14, 18, 19, 21, 22, 23 και 32 του παρόντος κανονισμού·

β)

τα έγγραφα κοινού ενδιαφέροντος που επιτρέπουν την παρακολούθηση των μηνιαίων και ενδιάμεσων δηλώσεων δαπανών και των ετήσιων λογαριασμών, καθώς και την εξέταση των πληροφοριών και των εγγράφων που οι οργανισμοί πληρωμών οφείλουν να θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής·

γ)

τα ενωσιακά κείμενα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής από τις αρχές που διαπιστεύονται και ορίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές για την εναρμονισμένη εφαρμογή της συναφούς νομοθεσίας.

3.   Η Επιτροπή θέτει στη διάθεση των κρατών μελών τη μορφή και το περιεχόμενο των εγγράφων που αναφέρονται στα άρθρα 10, 18, 19, 21, 22, 23 και 32 με υποδείγματα μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

Τα εν λόγω υποδείγματα προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται από την Επιτροπή κατόπιν ενημέρωσης της επιτροπής γεωργικών ταμείων.

4.   Τα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να περιέχουν τα εργαλεία που απαιτούνται για την αποθήκευση των δεδομένων και για τη διαχείριση των λογαριασμών των ταμείων από την Επιτροπή.

5.   Τα δεδομένα σχετικά με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές κοινοποιούνται, εισάγονται και επικαιροποιούνται στα πληροφοριακά συστήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 υπό την ευθύνη των οργανισμών πληρωμών, από τους ίδιους τους οργανισμούς πληρωμών ή από τους οργανισμούς στους οποίους έχει ανατεθεί αυτό το καθήκον, κατά περίπτωση μέσω των οργανισμών συντονισμού που είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

6.   Όταν ένα έγγραφο που αποστέλλεται σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία i) και iii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 ή μια διαδικασία στα πληροφοριακά συστήματα απαιτεί την υπογραφή ή την έγκριση εξουσιοδοτημένου προσώπου σε ένα ή περισσότερα στάδια της διαδικασίας αυτής, η εν λόγω υποχρεωτική ηλεκτρονική υπογραφή ή έγκριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014.

7.   Τα ηλεκτρονικά και ψηφιοποιημένα έγγραφα τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127.

8.   Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ενός πληροφοριακού συστήματος ή όταν η σύνδεση δεν είναι συνεχής, το κράτος μέλος μπορεί, με την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής, να διαβιβάσει τα έγγραφα σε άλλη μορφή και υπό τους όρους που καθορίζει η Επιτροπή.

Άρθρο 26

Απαιτήσεις για την επιστροφή δαπανών των ταμείων

1.   Οι δηλώσεις δαπανών των ταμείων εγγράφονται με τη μορφή δομημένων δεδομένων από διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών ή τον διαπιστευμένο οργανισμό συντονισμού με βάση το υπόδειγμα που θέτει στη διάθεση των κρατών μελών η Επιτροπή μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

2.   Οι δαπάνες του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ και τα έσοδα ειδικού προορισμού του ΕΓΤΕ που δηλώθηκαν για μια περίοδο ενδέχεται να περιέχουν διορθώσεις των στοιχείων που δηλώθηκαν για τις προηγούμενες περιόδους δηλώσεων του ίδιου οικονομικού έτους.

3.   Οι δαπάνες του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ και τα έσοδα ειδικού προορισμού που καταλογίζονται στο οικονομικό έτος και δεν περιλαμβάνονται αντίστοιχα στις μηνιαίες και ενδιάμεσες δηλώσεις μπορούν να διορθωθούν μόνο στους ετήσιους λογαριασμούς που πρέπει να διαβιβάζονται στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) σημείο iii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

4.   Η συνεισφορά της Ένωσης καταβάλλεται από την Επιτροπή, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, στον/στους λογαριασμό/-ούς που ανοίγει κάθε κράτος μέλος.

5.   Κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή το όνομα ή τον αριθμό του/των λογαριασμού/-ών με βάση το μορφότυπο που θέτει στη διάθεσή του η Επιτροπή.

Άρθρο 27

Αναστολή πληρωμών

Στις εκτελεστικές πράξεις που καθορίζουν τις μηνιαίες πληρωμές οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, ή τις ενδιάμεσες πληρωμές που αναφέρονται στο άρθρο 32 του εν λόγω κανονισμού, λαμβάνεται υπόψη η αναστολή πληρωμών που αποφασίζεται σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφοι 1 και 2, το άρθρο 41 παράγραφος 2 και το άρθρο 42 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 28

Σχέδια δράσης σε σχέση με την πολυετή παρακολούθηση των επιδόσεων

1.   Μετά την αξιολόγηση της αιτιολόγησης που υποβάλλει το κράτος μέλος στο πλαίσιο της επανεξέτασης των επιδόσεων που αναφέρεται στο άρθρο 135 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το οικείο κράτος μέλος να υποβάλει σχέδιο δράσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Το κράτος μέλος υποβάλλει σχέδιο δράσης εντός 2 μηνών από την παραλαβή του αιτήματος της Επιτροπής. Στο εν λόγω σχέδιο δράσης το κράτος μέλος προτείνει συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων που επηρεάζουν τις επιδόσεις του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, ειδικότερα όσον αφορά τις αποκλίσεις από τα ορόσημα που έχουν οριστεί για την επίτευξη των ειδικών στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Τα διορθωτικά μέτρα περιγράφονται με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν το σχέδιο δράσης είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των δράσεων για τη βελτίωση των επιδόσεων των σχετικών παρεμβάσεων.

2.   Για καθεμία από τις δράσεις, το κράτος μέλος ορίζει την προγραμματισμένη προθεσμία υλοποίησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 έτη από τη χρονική στιγμή της έναρξης του σχεδίου δράσης. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανεξέταση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την εκτέλεση του σχεδίου δράσης, το κράτος μέλος καθορίζει επίσης δείκτες προόδου για την τήρηση της εν λόγω προθεσμίας, τουλάχιστον κάθε 3 μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου δράσης.

3.   Εντός περιόδου 2 μηνών από την παραλαβή του σχεδίου δράσης από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, η Επιτροπή ενημερώνει γραπτώς, κατά περίπτωση, το εν λόγω κράτος μέλος για τις αντιρρήσεις της στο υποβληθέν σχέδιο δράσης και ζητεί την τροποποίησή του. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις ή υποβάλλει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης εντός 2 μηνών από την παραλαβή των παρατηρήσεων της Επιτροπής.

4.   Μετά την περίοδο που αναφέρεται στην παράγραφο 3, η Επιτροπή ενημερώνει γραπτώς το κράτος μέλος εντός περιόδου 2 μηνών, σχετικά με το αν θεωρεί ότι το σχέδιο δράσης επαρκεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που επηρεάζουν τις επιδόσεις του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η παραλαβή της εν λόγω αξιολόγησης από το κράτος μέλος θεωρείται ως η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του σχεδίου δράσης. Η ημερομηνία έναρξης δεν θίγει τη δυνατότητα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους να αρχίσει νωρίτερα την εφαρμογή διορθωτικών μέτρων. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, η Επιτροπή ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για την πρόθεσή της όσον αφορά την αναστολή των πληρωμών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 41 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

5.   Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τα σχέδια δράσης και υποβάλλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής τους σύμφωνα με το αντίστοιχο υπόδειγμα που παρέχει η Επιτροπή κατά την υποβολή της ετήσιας έκθεσης επιδόσεων, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Το υπόδειγμα είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 29

Σχέδια δράσης σε σχέση με τις ελλείψεις στα συστήματα διακυβέρνησης

1.   Το κράτος μέλος υποβάλλει σχέδιο δράσης που αναφέρεται στο άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, εντός 2 μηνών από την παραλαβή του αιτήματος της Επιτροπής. Στο σχέδιο δράσης του, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση καθεμίας από τις σοβαρές ελλείψεις που επισημαίνονται από την Επιτροπή. Τα διορθωτικά μέτρα περιγράφονται επαρκώς ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν το σχέδιο δράσης επαρκεί για την αποκατάσταση των ελλείψεων.

2.   Για καθεμία από τις δράσεις, το κράτος μέλος ορίζει την προγραμματισμένη προθεσμία υλοποίησης, η οποία δεν υπερβαίνει τα 2 έτη από την ημερομηνία έναρξης του σχεδίου δράσης. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανεξέταση των δεικτών προόδου, το κράτος μέλος καθορίζει επίσης ορόσημα για την τήρηση της εν λόγω προθεσμίας, τουλάχιστον κάθε 3 μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου δράσης.

3.   Εντός 2 μηνών από την παραλαβή του σχεδίου δράσης από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, η Επιτροπή ενημερώνει γραπτώς, κατά περίπτωση, το εν λόγω κράτος μέλος για τις αντιρρήσεις της στο υποβληθέν σχέδιο δράσης και ζητεί την τροποποίησή του. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις ή υποβάλλει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης εντός 2 μηνών από την παραλαβή των παρατηρήσεων της Επιτροπής. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί.

4.   Μετά τις ανταλλαγές που αναφέρονται στην παράγραφο 3, και το αργότερο εντός 2 μηνών από την παραλαβή της τελευταίας κοινοποίησης από το κράτος μέλος, η Επιτροπή ενημερώνει γραπτώς το κράτος μέλος σχετικά με την αξιολόγησή της. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η παραλαβή της εν λόγω αξιολόγησης από το κράτος μέλος θεωρείται ως η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του σχεδίου δράσης. Η ημερομηνία έναρξης δεν θίγει τη δυνατότητα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους να αρχίσει νωρίτερα την εφαρμογή διορθωτικών μέτρων. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης λόγω προδήλως ανεπαρκούς σχεδίου δράσης, η Επιτροπή ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για την πρόθεσή της όσον αφορά την αναστολή των πληρωμών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

5.   Σε περίπτωση ανεπαρκούς προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ή εάν αυτό δεν έχει υποβληθεί σύμφωνα με το γραπτό αίτημα της Επιτροπής, η Επιτροπή ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για την πρόθεσή της όσον αφορά την αναστολή των πληρωμών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

6.   Για επαναλαμβανόμενες σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώνονται στις εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας που αναφέρονται στο άρθρο 68 παράγραφος 3, στο άρθρο 69 παράγραφος 6 και στο άρθρο 70 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, η Επιτροπή ζητεί σχέδιο δράσης σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, εάν εντοπιστούν οι ίδιες ελλείψεις χωρίς καμία βελτίωση κατά το δεύτερο συνεχόμενο έτος.

7.   Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τα σχέδια δράσης και υποβάλλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής τους σύμφωνα με το αντίστοιχο υπόδειγμα που παρέχει η Επιτροπή. Το υπόδειγμα είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονική μορφή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Εκκαθάριση λογαριασμών

Τμημα 1

Ανάκτηση οφειλών

Άρθρο 30

Ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

1.   Για κάθε αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό ως επακόλουθο παρατυπίας ή αμέλειας, τα κράτη μέλη θεσπίζουν σύστημα που διασφαλίζει την υποβολή αίτησης ανάκτησης από τους δικαιούχους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αφότου παραληφθεί από τον οργανισμό πληρωμών ή τον αρμόδιο για την ανάκτηση φορέα, κατά περίπτωση, έκθεση ελέγχου ή ανάλογο έγγραφο όπου διαπιστώνεται ότι έχει διαπραχθεί παρατυπία. Το σύστημα διασφαλίζει ότι τα αντίστοιχα ποσά καταγράφονται κατά τη στιγμή της αίτησης ανάκτησης στο βιβλίο οφειλετών του οργανισμού πληρωμών.

2.   Τα κράτη μέλη θέτουν σε εφαρμογή σύστημα που εξασφαλίζει ότι οι διαδικασίες ανάκτησης, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού των τόκων σύμφωνα με τις εφαρμοστέες εθνικές νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, του συμψηφισμού και της αναγκαστικής εκτέλεσης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, δρομολογούνται και παρακολουθούνται εγκαίρως. Διασφαλίζεται η παρακολούθηση μιας οφειλής σύμφωνα με την εφαρμοστέα εθνική διαδικασία ανάκτησης και τα ανακτηθέντα ποσά επιστρέφονται στα ταμεία εν ευθέτω χρόνω.

3.   Η διόρθωση οφειλής προς τα ταμεία πραγματοποιείται μόνον εάν διαπιστωθεί με οριστική διοικητική ή δικαστική πράξη ότι δεν έχει διαπραχθεί παρατυπία.

4.   Τα κράτη μέλη αιτιολογούν δεόντως τη διαγραφή οφειλής και την απόφαση να μην επιδιώξουν την ανάκτηση οφειλής σύμφωνα με τους εφαρμοστέους εθνικούς κανόνες.

Άρθρο 31

Ανάκτηση με συμψηφισμό

Με την επιφύλαξη άλλων εκτελεστικών μέτρων που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο, τα κράτη μέλη συμψηφίζουν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που προκύπτουν από εκκρεμούσα παρατυπία ενός δικαιούχου, τα οποία έχουν βεβαιωθεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, με τυχόν μελλοντικές πληρωμές που πρόκειται να καταβληθούν υπέρ του εν λόγω δικαιούχου από τον οργανισμό πληρωμών που είναι αρμόδιος για την ανάκτηση της οφειλής.

Τμημα 2

Εκκαθάριση

Άρθρο 32

Περιεχόμενο των ετήσιων λογαριασμών

1.   Οι ετήσιοι λογαριασμοί που αναφέρονται στο άρθρο 90 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) σημείο iii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 περιλαμβάνουν:

α)

τα έσοδα ειδικού προορισμού που προβλέπονται στο άρθρο 45 του εν λόγω κανονισμού·

β)

τις δαπάνες του ΕΓΤΕ, μετά την αφαίρεση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που δεν έχουν ανακτηθεί στο τέλος του οικονομικού έτους, εκτός εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο στ) της παρούσας παραγράφου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τόκων, οι οποίες συνοψίζονται ανά θέση και υποδιαίρεση του ενωσιακού προϋπολογισμού·

γ)

τις δαπάνες του ΕΓΤΑΑ ανά πρόγραμμα, μέτρο ή είδος παρέμβασης, κατά περίπτωση, και ειδικό ποσοστό συνεισφοράς. Η ετήσια δήλωση δαπανών περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα ανακτηθέντα ποσά. Μετά το κλείσιμο του προγράμματος ή του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που δεν έχουν ανακτηθεί, εκτός εκείνων που αναφέρονται στο στοιχείο στ) της παρούσας παραγράφου, περιλαμβανομένων των σχετικών τόκων, αφαιρούνται από τις δαπάνες του σχετικού οικονομικού έτους·

δ)

πίνακα διαφορών ανά θέση και υποδιαίρεση του προϋπολογισμού ή, στην περίπτωση του ΕΓΤΑΑ, ανά πρόγραμμα, μέτρο ή είδος παρέμβασης κατά περίπτωση, και ανά ειδικό ποσοστό συνεισφοράς και τομέα εστίασης κατά περίπτωση, μεταξύ των δαπανών και εσόδων ειδικού προορισμού που δηλώνονται στους ετήσιους λογαριασμούς και εκείνων που δηλώνονται για την ίδια περίοδο στα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού, όσον αφορά το ΕΓΤΕ, και στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, συνοδευόμενο από επεξήγηση για την κάθε διαφορά·

ε)

χωριστά, τα ποσά που βαρύνουν αντίστοιχα το οικείο κράτος μέλος και την Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο και το άρθρο 54 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16) σε σχέση με:

i)

δαπάνες που πραγματοποιούνται και πληρωμές που καταβάλλονται για καθεστώτα στήριξης δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17) για το ημερολογιακό έτος 2022 και προηγουμένως·

ii)

μέτρα που καθορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022·

iii)

ενισχύσεις για επιχειρησιακά προγράμματα αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών ή των ενώσεών τους στον τομέα των οπωροκηπευτικών και για προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 6 και 7, αντίστοιχα, του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18) σε σχέση με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται και πληρωμές που καταβάλλονται για πράξεις που υλοποιούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έως τη λήξη των επιχειρησιακών προγραμμάτων ή των προγραμμάτων στήριξης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 6 στοιχείο γ) και το άρθρο 5 παράγραφος 7, αντίστοιχα, του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2117·

iv)

έσοδα που δηλώθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (19) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 27/2004 της Επιτροπής (20)·

στ)

απόσπασμα των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που πρέπει να ανακτηθούν στο τέλος του οικονομικού έτους συνεπεία παρατυπιών κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου (21), περιλαμβανομένων τυχόν κυρώσεων που προβλέπονται από τους εφαρμοστέους τομεακούς κανόνες της Ένωσης, καθώς και των τόκων τους, που υποβάλλεται σε μορφή πίνακα σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα V του παρόντος κανονισμού. Για τις δαπάνες που αναφέρονται στο στοιχείο ε) της παρούσας παραγράφου, υποβάλλεται απόσπασμα των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε μορφή πίνακα σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014·

ζ)

απόσπασμα από το βιβλίο οφειλετών των ποσών που πρέπει να ανακτηθούν και να πιστωθούν είτε στο ΕΓΤΕ είτε στο ΕΓΤΑΑ, εκτός από τα ποσά που αναφέρονται στα στοιχεία β), γ), ε) και στ) της παρούσας παραγράφου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχετικών κυρώσεων και τόκων, που υποβάλλεται σε μορφή πίνακα σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα III του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 για τις δαπάνες που αναφέρονται στο στοιχείο ε) της παρούσας παραγράφου·

η)

περίληψη των ενεργειών παρέμβασης και κατάσταση των ποσοτήτων και της θέσης των αποθεμάτων στο τέλος του οικονομικού έτους·

θ)

επιβεβαίωση ότι οι δαπάνες, τα έσοδα ειδικού προορισμού και οι λεπτομέρειες κάθε κίνησης των αποθεμάτων παρέμβασης καταγράφονται στα αρχεία και στα λογιστικά βιβλία του οργανισμού πληρωμών·

ι)

τον ισολογισμό κλεισίματος στο τέλος του οικονομικού έτους του συνόλου των προκαταβολών που δεν χρησιμοποιήθηκαν/δεν εκκαθαρίστηκαν, οι οποίες καταβλήθηκαν από τα κράτη μέλη στους δικαιούχους, αναλυτικά ανά παρέμβαση για το ΕΓΤΕ και ανά πρόγραμμα για το ΕΓΤΑΑ, ή ανά είδος παρέμβασης κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών μέσων για το ΕΓΤΑΑ. Για τα χρηματοδοτικά μέσα, το υπόλοιπο κλεισίματος αφορά ποσά που καταβάλλονται ως προκαταβολές από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και τα οποία ούτε έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη για πληρωμές σε τελικούς αποδέκτες ή προς όφελος τελικών αποδεκτών ούτε έχουν δεσμευθεί για συμβάσεις εγγυήσεων ούτε έχουν καταβληθεί ως αμοιβές διαχείρισης και διαχειριστικές δαπάνες σύμφωνα με το άρθρο 80 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

2.   Οι ετήσιοι λογαριασμοί αποτελούν τη βάση για την ετήσια έκθεση επιδόσεων που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 134 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

Άρθρο 33

Διαβίβαση πληροφοριών

1.   Για τους σκοπούς της εκκαθάρισης λογαριασμών σύμφωνα με τα άρθρα 53 και 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, κάθε κράτος μέλος αποστέλλει στην Επιτροπή:

α)

τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους ετήσιους λογαριασμούς, σύμφωνα με το άρθρο 32 του παρόντος κανονισμού·

β)

την ετήσια έκθεση επιδόσεων που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και στο άρθρο 134 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

γ)

τις γνωμοδοτήσεις και τις εκθέσεις που συντάσσονται από τον οργανισμό ή τους οργανισμούς πιστοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφοι 3 και 4 του παρόντος κανονισμού·

δ)

τις διαχειριστικές δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού·

ε)

ετήσια σύνοψη των τελικών εκθέσεων λογιστικού ελέγχου καθώς και των ελέγχων που διενεργήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης της φύσης και της έκτασης των σφαλμάτων και αδυναμιών που εντοπίστηκαν στα συστήματα, καθώς και των διορθωτικών μέτρων που έχουν ληφθεί ή προβλέπεται να ληφθούν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 63 παράγραφος 5 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 και στο άρθρο 9 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, που υποβάλλονται με τη διαχειριστική δήλωση του οργανισμού πληρωμών που αναφέρεται στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού.

Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, το κράτος μέλος παρέχει τα πλήρη αρχεία όλων των λογιστικών στοιχείων που απαιτούνται για στατιστικούς σκοπούς και σκοπούς ελέγχου, τα οποία σχετίζονται με τις δαπάνες όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013, (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1144/2014. Η μορφή και το περιεχόμενο των λογιστικών στοιχείων καθορίζονται από την Επιτροπή.

2.   Τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 έγγραφα αποστέλλονται στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου του έτους μετά το τέλος του οικονομικού έτους το οποίο αφορούν. Τα έγγραφα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τον μορφότυπο και υπό τους όρους που καθορίζει η Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 25.

Τα εν λόγω έγγραφα φέρουν υποχρεωτική ηλεκτρονική υπογραφή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014.

3.   Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή με πρωτοβουλία κράτους μέλους, είναι δυνατόν να αποσταλούν στην Επιτροπή περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την εκκαθάριση των λογαριασμών, εντός προθεσμίας την οποία ορίζει η Επιτροπή, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την παροχή των εν λόγω πληροφοριών. Ελλείψει των εν λόγω πληροφοριών, η Επιτροπή δύναται να προβεί σε εκκαθάριση των λογαριασμών βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της.

4.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται να αποδεχθεί αίτημα για καθυστέρηση της υποβολής των στοιχείων εάν το συγκεκριμένο αίτημα της υποβληθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής.

Άρθρο 34

Φύλαξη λογιστικών στοιχείων

1.   Τα παραστατικά που αφορούν τις χρηματοδοτούμενες δαπάνες και τα έσοδα ειδικού προορισμού τα οποία εισπράττονται από το ΕΓΤΕ τηρούνται και είναι στη διάθεση της Επιτροπής τουλάχιστον επί 3 έτη μετά το έτος κατά το οποίο η Επιτροπή εκκαθαρίζει τους λογαριασμούς του σχετικού οικονομικού έτους σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

2.   Τα παραστατικά που αφορούν τις χρηματοδοτούμενες δαπάνες και τα έσοδα ειδικού προορισμού τα οποία εισπράττονται από το ΕΓΤΑΑ τηρούνται και είναι στη διάθεση της Επιτροπής τουλάχιστον επί 3 έτη μετά το έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η τελική πληρωμή από τον οργανισμό πληρωμών.

3.   Σε περίπτωση παρατυπιών ή αμέλειας, τα παραστατικά που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 τηρούνται και είναι στη διάθεση της Επιτροπής τουλάχιστον επί 3 έτη μετά το έτος κατά το οποίο τα ποσά ανακτώνται πλήρως από τον δικαιούχο και πιστώνονται στα ταμεία.

4.   Τα παραστατικά σχετικά με τις εκροές που αντιστοιχούν στις δαπάνες που δηλώθηκαν στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 και στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ τηρούνται και είναι στη διάθεση της Επιτροπής επί τουλάχιστον 3 έτη μετά το έτος κατά το οποίο δηλώνονται οι τελικές δαπάνες στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115.

5.   Σε περίπτωση διαδικασίας συμμόρφωσης που προβλέπεται στο άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, τα παραστατικά που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου τηρούνται και είναι στη διάθεση της Επιτροπής τουλάχιστον επί 1 έτος μετά το έτος κατά το οποίο έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία ή, εάν η απόφαση για τη συμμόρφωση αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον επί 1 έτος μετά το έτος περάτωσης της εν λόγω διαδικασίας.

6.   Τα παραστατικά που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 5 τηρούνται και είναι στη διάθεση της Επιτροπής σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και/ή στις δύο μορφές.

Τα έγγραφα μπορούν να τηρούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή μόνον εάν το εθνικό δίκαιο του οικείου κράτους μέλους επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων ως αποδεικτικών στοιχείων για τις υποκείμενες πράξεις στο πλαίσιο διαδικασιών ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Εάν τα έγγραφα τηρούνται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, το σύστημα που χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτόν πρέπει να είναι σύμφωνο με το παράρτημα I τμήμα 3. B) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127.

Άρθρο 35

Δημοσιονομική εκκαθάριση

1.   Η απόφαση της Επιτροπής για την εκκαθάριση των λογαριασμών που αναφέρεται στο άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 καθορίζει τα ποσά των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε κράτος μέλος κατά τη διάρκεια του σχετικού οικονομικού έτους, για τα οποία αναγνωρίζεται ότι μπορούν να καταλογιστούν στα ταμεία βάσει των λογαριασμών που αναφέρονται στο άρθρο 32 του παρόντος κανονισμού και τυχόν μειώσεων και αναστολών δυνάμει των άρθρων 39, 40 και 41 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, το ποσό που καθορίζεται από την απόφαση εκκαθάρισης των λογαριασμών περιλαμβάνει τα κονδύλια που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μέσω ανακατανομής από το οικείο κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

2.   Όσον αφορά το ΕΓΤΕ, το ποσό το οποίο, ως αποτέλεσμα της απόφασης εκκαθάρισης λογαριασμών, είναι ανακτήσιμο από κάθε κράτος μέλος ή πληρωτέο σε αυτό προκύπτει από την αφαίρεση των μηνιαίων πληρωμών του σχετικού οικονομικού έτους από τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για το ίδιο έτος σύμφωνα με την παράγραφο 1. Η Επιτροπή αφαιρεί ή προσθέτει το εν λόγω ποσό στη μηνιαία πληρωμή που αφορά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εντός του δεύτερου μήνα από την απόφαση εκκαθάρισης λογαριασμών.

Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, το ποσό το οποίο, ως αποτέλεσμα της απόφασης εκκαθάρισης λογαριασμών, είναι ανακτήσιμο από κάθε κράτος μέλος ή πληρωτέο σε αυτό προκύπτει από την αφαίρεση των ενδιάμεσων πληρωμών του σχετικού οικονομικού έτους από τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για το ίδιο έτος σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Η Επιτροπή αφαιρεί ή προσθέτει το εν λόγω ποσό στην πρώτη πληρωμή για την οποία υποβάλλεται δήλωση δαπανών από το κράτος μέλος, μετά τη λήψη της απόφασης δυνάμει του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

3.   Η Επιτροπή κοινοποιεί στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος τα αποτελέσματα της επαλήθευσης των στοιχείων που της διαβιβάστηκαν, καθώς και τυχόν τροποποιήσεις που προτείνει, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου μετά το τέλος του οικονομικού έτους.

4.   Εάν, για λόγους οφειλόμενους στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εκκαθαρίσει τους λογαριασμούς του κράτους μέλους πριν από τις 31 Μαΐου του επόμενου έτους, κοινοποιεί στο εν λόγω κράτος μέλος τις συμπληρωματικές έρευνες που προτίθεται να διενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

5.   Οι παράγραφοι 1 έως 4 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στα έσοδα ειδικού προορισμού που αναφέρονται στο άρθρο 45 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2016.

Άρθρο 36

Εκκαθάριση επιδόσεων

1.   Κατά τον καθορισμό των ποσών που πρέπει να μειωθούν από τη χρηματοδότηση της Ένωσης, όταν διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες δεν έχουν αντίστοιχες εκροές, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση επιδόσεων που προβλέπεται στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και στο άρθρο 134 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η Επιτροπή χρησιμοποιεί τα δικά της πορίσματα και τα πορίσματα του οργανισμού πιστοποίησης, και λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες που διατίθενται από τα κράτη μέλη, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται εντός των προθεσμιών που ορίζει η Επιτροπή στο πλαίσιο της ετήσιας εκκαθάρισης επιδόσεων που πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2.   Όταν, ως αποτέλεσμα των εγγράφων ετήσιας εκκαθάρισης που υποβάλλει το κράτος μέλος και ελλείψει επαρκούς αιτιολόγησης, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δαπάνες δεν έχουν αντίστοιχες εκροές, κοινοποιεί τα πορίσματά της στο οικείο κράτος μέλος, προσδιορίζοντας τη διαπιστωθείσα διαφορά. Η κοινοποίηση περιέχει παραπομπή στο παρόν άρθρο.

Το κράτος μέλος απαντά εντός προθεσμίας που καθορίζεται στην κοινοποίηση, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή της κοινοποίησης. Στην απάντησή του, το κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα, ιδίως:

α)

να διατυπώσει παρατηρήσεις και να αιτιολογήσει τις διαπιστωθείσες διαφορές·

β)

να αποδείξει στην Επιτροπή ότι η πραγματική διαπιστωθείσα διαφορά ή το ποσό που δεν έχει αντίστοιχη εκροή είναι μικρότερη/-ο από αυτήν/-ό που ανέφερε η Επιτροπή·

γ)

να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα διορθωτικά μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να διασφαλίσει την ορθή υποβολή εκθέσεων για τις εκροές ή για να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες έχουν αντίστοιχες εκροές, καθώς και την πραγματική ημερομηνία εφαρμογής τους.

Η κοινοποίηση που αναφέρεται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο μπορεί να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.

3.   Η Επιτροπή, αφού αξιολογήσει τις αιτιολογήσεις των κρατών μελών σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, εκδίδει, κατά περίπτωση, απόφαση δυνάμει του άρθρου 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 προκειμένου να μειώσει την ενωσιακή χρηματοδότηση όσον αφορά τις δαπάνες που δεν έχουν αντίστοιχες εκροές για το εν λόγω οικονομικό έτος.

4.   Όσον αφορά το ΕΓΤΕ, η Επιτροπή επιβάλλει μειώσεις από την ενωσιακή χρηματοδότηση στις μηνιαίες πληρωμές που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τον δεύτερο μήνα που έπεται της απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

5.   Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, η Επιτροπή επιβάλλει μειώσεις από την ενωσιακή χρηματοδότηση όσον αφορά την πληρωμή για την οποία η δήλωση δαπανών υποβάλλεται από το κράτος μέλος μετά την έκδοση της απόφασης δυνάμει του άρθρου 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

6.   Οι παράγραφοι 1 έως 5 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στα έσοδα ειδικού προορισμού που αναφέρονται στο άρθρο 45 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2016.

Άρθρο 37

Διαδικασία συμμόρφωσης

1.   Για να καθοριστούν τα ποσά που πρέπει να αποκλειστούν από την ενωσιακή χρηματοδότηση όταν διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, η Επιτροπή χρησιμοποιεί τα δικά της πορίσματα και λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη μέλη, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται εντός των προθεσμιών που καθορίζει η Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας συμμόρφωσης που διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Για παρεμβάσεις στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, που αναφέρεται στο άρθρο 65 του εν λόγω κανονισμού, η Επιτροπή λαμβάνει επίσης υπόψη τις εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με την ποιότητα του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων, του συστήματος υποβολής αιτήσεων με βάση γεωχωρικά στοιχεία και του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων.

2.   Εάν, ως αποτέλεσμα έρευνας, η Επιτροπή θεωρήσει ότι οι δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, κοινοποιεί τα πορίσματά της στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, προσδιορίζοντας τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η μελλοντική συμμόρφωση με τους εν λόγω κανόνες και αναφέροντας το προσωρινό ύψος της δημοσιονομικής διόρθωσης που θεωρεί ότι αντιστοιχεί στα εν λόγω πορίσματα σε εκείνο το στάδιο της διαδικασίας. Η εν λόγω κοινοποίηση περιέχει επίσης χρονοδιάγραμμα διμερούς σύσκεψης εντός 5 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας για την απάντηση του κράτους μέλους. Η κοινοποίηση περιέχει παραπομπή στο παρόν άρθρο.

Το κράτος μέλος απαντά εντός 2 μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης. Στην απάντησή του, το κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα, ιδίως, να:

α)

αποδείξει στην Επιτροπή ότι η πραγματική έκταση της μη συμμόρφωσης ή του κινδύνου για τα ταμεία είναι μικρότερη από αυτήν που ανέφερε η Επιτροπή·

β)

ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα διορθωτικά μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες και την πραγματική ημερομηνία εφαρμογής τους.

Σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του κράτους μέλους, να επιτρέψει παράταση της δίμηνης περιόδου κατά 2 μήνες κατ’ ανώτατο όριο. Ο αιτιολογημένος λόγος μπορεί να είναι η αξιολόγηση του υπολογισμού του κράτους μέλους από τον οργανισμό πιστοποίησης. Το αίτημα απευθύνεται στην Επιτροπή πριν από την εκπνοή του εν λόγω διαστήματος.

Εάν το κράτος μέλος θεωρεί ότι μια διμερής σύσκεψη δεν είναι αναγκαία, ενημερώνει την Επιτροπή στην απάντησή του στην κοινοποίηση.

3.   Κατά τη διμερή σύσκεψη, και τα δύο μέρη καταβάλλουν προσπάθειες να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς και με την εκτίμηση της σοβαρότητας της παράβασης και της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε στον ενωσιακό προϋπολογισμό.

Η Επιτροπή συντάσσει, εντός 30 εργάσιμων ημερών από τη διμερή συνάντηση, τα πρακτικά και τα διαβιβάζει στο κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή των πρακτικών.

Εντός 6 μηνών από την αποστολή των πρακτικών της διμερούς σύσκεψης, η Επιτροπή κοινοποιεί επισήμως τα συμπεράσματά της στο κράτος μέλος, βάσει των πληροφοριών που έλαβε στο πλαίσιο της διαδικασίας συμμόρφωσης. Η ανακοίνωση αυτή αξιολογεί τις δαπάνες που πρέπει να αποκλειστούν από την ενωσιακή χρηματοδότηση δυνάμει του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και των άρθρων 14 και 15 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127. Η ανακοίνωση περιέχει παραπομπή στο άρθρο 43 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού.

Εάν ένα κράτος μέλος ενημερώσει την Επιτροπή ότι δεν απαιτείται διμερής σύσκεψη, η εξάμηνη περίοδος αρχίζει από την ημερομηνία παραλαβής της κοινοποίησης από την Επιτροπή.

4.   Εάν το κράτος μέλος έχει κάνει χρήση της διαδικασίας συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 43, η Επιτροπή ανακοινώνει τα συμπεράσματά της στο κράτος μέλος το αργότερο 6 μήνες μετά από:

α)

την παραλαβή της έκθεσης του οργάνου συμβιβασμού· ή

β)

την παραλαβή των πρόσθετων πληροφοριών από το κράτος μέλος εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο άρθρο 43 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου.

5.   Για να εφαρμόσει τις παραγράφους 3 και 4 εντός των αντίστοιχων χρονικών περιόδων, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας. Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι δεν έχει στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες, μπορεί ανά πάσα στιγμή και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στις εν λόγω παραγράφους:

α)

να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από το κράτος μέλος, αίτημα στο οποίο το κράτος μέλος απαντά εντός 2 μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης· και/ή

β)

να ενημερώσει το κράτος μέλος για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει πρόσθετη αποστολή ελέγχου για τη διενέργεια των αναγκαίων επαληθεύσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, τα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 αρχίζουν να υπολογίζονται εκ νέου, είτε με την παραλαβή από την Επιτροπή των πρόσθετων πληροφοριών που ζήτησε είτε από την τελευταία ημέρα της αποστολής συμπληρωματικού ελέγχου.

Όταν οι προθεσμίες που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 και στην παρούσα παράγραφο περιλαμβάνουν, πλήρως ή εν μέρει, τον μήνα Αύγουστο, οι προθεσμίες αυτές αναστέλλονται κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα.

6.   Κατά την αξιολόγηση των δαπανών που θα εξαιρεθούν από την ενωσιακή χρηματοδότηση, οι πληροφορίες που κοινοποιούνται από το κράτος μέλος μετά την επίσημη κοινοποίηση της Επιτροπής που αναφέρεται στην παράγραφο 3 τρίτο εδάφιο, μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνον:

α)

εάν αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί η σοβαρή υπερεκτίμηση της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε στον προϋπολογισμό της Ένωσης· και

β)

εάν η καθυστερημένη διαβίβαση των πληροφοριών δικαιολογείται δεόντως από εξωτερικούς παράγοντες και δεν θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη έκδοση, εκ μέρους της Επιτροπής, της απόφασης δυνάμει του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

7.   Η Επιτροπή, αφού κοινοποιήσει τα συμπεράσματά της στα κράτη μέλη, σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή 4 του παρόντος άρθρου, εκδίδει, κατά περίπτωση, μία ή περισσότερες αποφάσεις βάσει του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, προκειμένου να αποκλείσει από την ενωσιακή χρηματοδότηση δαπάνες που επηρεάζονται από τη μη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες. Η Επιτροπή μπορεί να εφαρμόζει συνεχείς διαδικασίες συμμόρφωσης, έως ότου το κράτος μέλος εφαρμόσει πράγματι τα διορθωτικά μέτρα.

8.   Όσον αφορά το ΕΓΤΕ, η Επιτροπή επιβάλλει μειώσεις από την ενωσιακή χρηματοδότηση στις μηνιαίες πληρωμές που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τον δεύτερο μήνα που έπεται της απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ, η Επιτροπή επιβάλλει μειώσεις από την ενωσιακή χρηματοδότηση όσον αφορά την πληρωμή για την οποία η δήλωση δαπανών υποβάλλεται από το κράτος μέλος μετά την έκδοση της απόφασης δυνάμει του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Ωστόσο, μετά από αίτημα του κράτους μέλους και κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή γεωργικών ταμείων, η Επιτροπή δύναται να εκδώσει εκτελεστική απόφαση που καθορίζει διαφορετική ημερομηνία για τις μειώσεις ή επιτρέπει την επιστροφή δαπανών σε όχι περισσότερες από τρεις δόσεις, εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη σπουδαιότητα των μειώσεων που περιλαμβάνονται σε εκτελεστική πράξη η οποία εκδίδεται βάσει του άρθρου 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Το εν λόγω αίτημα για δόσεις υποβάλλεται από το κράτος μέλος στην Επιτροπή το αργότερο 5 ημέρες μετά τη διαβούλευση με την επιτροπή γεωργικών ταμείων σχετικά με την απόφαση δυνάμει του άρθρου 55 του εν λόγω κανονισμού.

9.   Για τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου (22), του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου (23) και της Συνθήκης για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, η Επιτροπή μπορεί, μετά από αίτημα του κράτους μέλους και κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή γεωργικών ταμείων, να εκδώσει εκτελεστική απόφαση για την αναβολή, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της, της εκτέλεσης των αποφάσεων που εκδίδονται μετά την 1η Μαΐου 2025, σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 (στο εξής: απόφαση αναβολής).

Η απόφαση αναβολής επιτρέπει την πραγματοποίηση των μειώσεων μετά τη λήξη της περιόδου αναβολής, σε τρεις ετήσιες δόσεις. Όταν το συνολικό ποσό που υπόκειται στην απόφαση αναβολής αντιπροσωπεύει πάνω από το 0,02 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του κράτους μέλους, η Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή σε πέντε κατ’ ανώτατο όριο ετήσιες δόσεις.

Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, μετά από αίτημα του κράτους μέλους και κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή γεωργικών ταμείων, να παρατείνει άπαξ, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, τη χρονική περίοδο της αναβολής που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.

Το κράτος μέλος για το οποίο εκδίδεται απόφαση αναβολής διασφαλίζει ότι οι ελλείψεις που οδήγησαν στην επιβολή μειώσεων και οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης αναβολής αντιμετωπίζονται βάσει σχεδίου δράσης, το οποίο καταρτίζεται κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών και σαφών δεικτών προόδου. Η Επιτροπή τροποποιεί ή καταργεί την απόφαση αναβολής, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

το κράτος μέλος δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο δράσης·

β)

η πρόοδος όσον αφορά τα διορθωτικά μέτρα είναι ανεπαρκής με βάση τους δείκτες προόδου· ή

γ)

οι δράσεις δεν αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

10.   Οι εκτελεστικές αποφάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 8 και 9 εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 102 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

11.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να κοινοποιούνται στο οικείο κράτος μέλος, η Επιτροπή δύναται να παρατείνει τις προθεσμίες που ορίζονται στις παραγράφους 2 έως 5.

12.   Οι κοινοποιήσεις που αναφέρονται στο παρόν άρθρο μπορούν να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα.

13.   Οι παράγραφοι 1 έως 11 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στα έσοδα ειδικού προορισμού που αναφέρονται στο άρθρο 45 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2016.

Άρθρο 38

Απόφαση για τη μη έναρξη ή τη συνέχιση έρευνας συμμόρφωσης

1.   Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να μην κινήσει ή να μη συνεχίσει έρευνα συμμόρφωσης, σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, όταν εκτιμά ότι η ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση για τη μη συμμόρφωση που εντοπίστηκε ως αποτέλεσμα έρευνας που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού δεν υπερβαίνει τις 50 000 EUR και το 2 % των σχετικών δαπανών ή των προς ανάκτηση ποσών.

2.   Όταν η Επιτροπή μειώνει τις μηνιαίες πληρωμές σύμφωνα με το άρθρο 39 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, μπορεί να αποφασίσει να μην κινήσει ή να μη συνεχίσει έρευνα συμμόρφωσης σύμφωνα με το άρθρο 55 του εν λόγω κανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι το οικείο κράτος μέλος δεν έχει εκφράσει την αντίρρησή του για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 39 παράγραφοι 1 και 2 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 39

Όργανο συμβιβασμού

Για τους σκοπούς της διαδικασίας συμμόρφωσης που προβλέπεται στο άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, συγκροτείται όργανο συμβιβασμού, το οποίο ασκεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

εξετάζει κάθε θέμα που του παραπέμπει το κράτος μέλος που έλαβε επίσημη κοινοποίηση από την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των δαπανών τις οποίες η Επιτροπή προτίθεται να αποκλείσει από την ενωσιακή χρηματοδότηση·

β)

αναλαμβάνει να συμβιβάσει τις αποκλίνουσες θέσεις της Επιτροπής και του οικείου κράτους μέλους·

γ)

μετά το πέρας της εξέτασης, συντάσσει έκθεση με τα αποτελέσματα της προσπάθειας συμβιβασμού, διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις που θεωρεί χρήσιμες σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ως προς όλα ή ορισμένα ζητήματα.

Άρθρο 40

Σύνθεση του οργάνου συμβιβασμού

1.   Το όργανο συμβιβασμού απαρτίζεται τουλάχιστον από πέντε μέλη, τα οποία επιλέγονται μεταξύ εξεχουσών προσωπικοτήτων που παρέχουν όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και διαθέτουν ειδίκευση υψηλού επιπέδου σε θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής ανάπτυξης, ή στις πρακτικές δημοσιονομικού ελέγχου.

Τα μέλη πρέπει να είναι υπήκοοι διαφορετικών κρατών μελών.

2.   Ο/Η πρόεδρος, τα μέλη και τα αναπληρωματικά μέλη διορίζονται από την Επιτροπή για αρχική θητεία 3 ετών, κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή γεωργικών ταμείων.

Η θητεία μπορεί να ανανεωθεί κάθε φορά για ένα μόνο έτος, αφού ενημερωθεί η επιτροπή γεωργικών ταμείων. Ωστόσο, εάν ο/η προς διορισμό πρόεδρος είναι ήδη μέλος του οργάνου συμβιβασμού, η αρχική του/της θητεία ως προέδρου είναι τρία έτη.

Τα ονόματα του/της προέδρου, των μελών και των αναπληρωματικών μελών δημοσιοποιούνται στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.   Τα μέλη του οργάνου συμβιβασμού αμείβονται με βάση τον χρόνο που απαιτείται για να ασκήσουν στα καθήκοντά τους. Οι αμοιβές καθορίζονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το προσωπικό της Επιτροπής.

4.   Μετά τη λήξη της θητείας τους, ο/η πρόεδρος και τα μέλη παραμένουν εν ενεργεία έως ότου αντικατασταθούν ή έως ότου ανανεωθεί η θητεία τους.

5.   Η Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή γεωργικών ταμείων, μπορεί να θέσει τέρμα στη θητεία μελών που δεν πληρούν πλέον τους όρους που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους εντός του οργάνου συμβιβασμού ή τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι διαθέσιμα επί ακαθόριστο χρονικό διάστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σχετικό μέλος αντικαθίσταται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας του από ένα αναπληρωματικό μέλος, ενώ ενημερώνεται η επιτροπή γεωργικών ταμείων.

Εάν λήξει η θητεία του/της προέδρου, το μέλος το οποίο πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα για το οποίο είχε διοριστεί ο/η πρόεδρος διορίζεται από την Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσής της με την επιτροπή γεωργικών ταμείων.

Άρθρο 41

Ανεξαρτησία του οργάνου συμβιβασμού

1.   Τα μέλη του οργάνου συμβιβασμού εκτελούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία και δεν επιζητούν ούτε λαμβάνουν οδηγίες από την Επιτροπή, οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό.

Τα μέλη δεν συμμετέχουν στις εργασίες του οργάνου συμβιβασμού ούτε υπογράφουν έκθεση εάν σε προηγούμενη θητεία είχαν εμπλακεί προσωπικά στο υπό κρίση θέμα.

2.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης, τα μέλη δεν αποκαλύπτουν καμία πληροφορία της οποίας έλαβαν γνώση στο πλαίσιο της εργασίας τους εντός του οργάνου συμβιβασμού. Οι εν λόγω πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και καλύπτονται από την υποχρέωση τήρησης επαγγελματικού απορρήτου.

Άρθρο 42

Ρυθμίσεις λειτουργίας

1.   Οι συνεδριάσεις του οργάνου συμβιβασμού πραγματοποιούνται στην έδρα της Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος προετοιμάζει και οργανώνει τις εργασίες. Σε περίπτωση απουσίας του/της προέδρου και με την επιφύλαξη του άρθρου 40 παράγραφος 5 πρώτο εδάφιο, τα καθήκοντα προέδρου ασκεί το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος.

Η γραμματεία του οργάνου συμβιβασμού παρέχεται από την Επιτροπή.

2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 41 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, οι εκθέσεις εγκρίνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ενώ η απαιτούμενη απαρτία για τις συσκέψεις είναι τρία μέλη.

Οι εκθέσεις υπογράφονται από τον πρόεδρο και τα μέλη που έλαβαν μέρος στις συσκέψεις. Συνυπογράφονται από τη γραμματεία.

Άρθρο 43

Διαδικασία συμβιβασμού

1.   Ένα κράτος μέλος δύναται να προσφύγει ενώπιον του οργάνου συμβιβασμού εντός 30 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της επίσημης κοινοποίησης της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο, αποστέλλοντας αιτιολογημένη αίτηση συμβιβασμού στη γραμματεία του οργάνου συμβιβασμού.

2.   Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και η διεύθυνση της γραμματείας κοινοποιούνται στα κράτη μέλη μέσω της επιτροπής γεωργικών ταμείων.

3.   Η αίτηση συμβιβασμού γίνεται δεκτή μόνον εφόσον, σύμφωνα με την κοινοποίηση της Επιτροπής, το ποσό που προβλέπεται να αποκλειστεί από την ενωσιακή χρηματοδότηση:

α)

υπερβαίνει το 1 εκατ. EUR·

ή

β)

αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25 % των ετήσιων συνολικών δαπανών του κράτους μέλους για τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού.

Επιπροσθέτως, εάν κατά τις προγενέστερες διαβουλεύσεις το κράτος μέλος επικαλέστηκε και απέδειξε ότι πρόκειται για θέμα αρχής σχετικό με την εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων, ο/η πρόεδρος του οργάνου συμβιβασμού μπορεί να κάνει δεκτή την αίτηση συμβιβασμού. Ωστόσο, η εν λόγω αίτηση δεν γίνεται δεκτή εάν αφορά αποκλειστικά και μόνο θέμα νομικής ερμηνείας.

4.   Το όργανο συμβιβασμού διεξάγει τις έρευνές του κατά τρόπο όσο το δυνατόν άτυπο και ταχύ, βασιζόμενο αποκλειστικά στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή κατά τον χρόνο της κοινοποίησης των επίσημων συμπερασμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 3 τρίτο εδάφιο και παρέχοντας ακρόαση στην Επιτροπή και στις ενδιαφερόμενες εθνικές αρχές.

Ωστόσο, εάν το κράτος μέλος θεωρεί αναγκαίο να συμπεριλάβει στην αίτηση συμβιβασμού πληροφορίες που δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στην Επιτροπή, το όργανο συμβιβασμού μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να αξιολογήσει αυτές τις νέες πληροφορίες μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 37 παράγραφος 6. Οι πληροφορίες κοινοποιούνται στην Επιτροπή το αργότερο 2 μήνες μετά την αποστολή της έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 39 στοιχείο γ).

5.   Εάν, εντός 4 μηνών από την ημερομηνία που του υποβάλλεται μια υπόθεση, το όργανο συμβιβασμού δεν είναι σε θέση να συμβιβάσει τις θέσεις της Επιτροπής και του κράτους μέλους, η διαδικασία συμβιβασμού θεωρείται ότι έχει αποτύχει.

6.   Στην έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 39 στοιχείο γ) παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός. Αναφέρεται δε αν έχει επιτευχθεί κάποια μερική συμφωνία κατά τη διαδικασία και αν το όργανο συμβιβασμού καλεί την Επιτροπή να εξετάσει νέες πληροφορίες σύμφωνα με την παράγραφο 4 δεύτερο εδάφιο.

7.   Η έκθεση αποστέλλεται:

α)

στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος·

β)

στην Επιτροπή, η οποία την εξετάζει πριν διαβιβάσει τα συμπεράσματά της στο κράτος μέλος·

γ)

στα άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιτροπής γεωργικών ταμείων.

8.   Όταν οι προθεσμίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 4 δεύτερο εδάφιο και 5 περιλαμβάνουν, πλήρως ή εν μέρει, τον μήνα Αύγουστο, οι προθεσμίες αυτές αναστέλλονται κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Έλεγχοι

Τμημα 1

Γενικοί κανόνες

Άρθρο 44

Πληροφορίες που πρέπει να συλλέγονται σχετικά με την ταυτοποίηση των δικαιούχων

1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι δικαιούχοι παρέχουν στις αιτήσεις ενίσχυσης και στις αιτήσεις πληρωμής τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την ταυτοποίησή τους, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της ταυτοποίησης του ομίλου, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 11) της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (24), στον οποίο συμμετέχουν από συγκεκριμένη ημερομηνία που καθορίζεται από το κράτος μέλος. Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα εξής:

α)

επωνυμία της οντότητας·

β)

αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ή ΑΦΜ·

γ)

επωνυμία της μητρικής οντότητας και αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ή ΑΦΜ·

δ)

τελική μητρική εταιρεία και αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ή ΑΦΜ·

ε)

θυγατρικές και αριθμοί φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ή ΑΦΜ.

Οι ανωτέρω πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την επιλογή του δείγματος ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 60 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Οι πληροφορίες μπορούν, ιδίως, να χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια ελέγχων όσον αφορά την καταστρατήγηση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 62 του εν λόγω κανονισμού.

2.   Οι πληροφορίες σχετικά με την ταυτοποίηση των ομίλων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α), β) και γ) δημοσιεύονται εκ των υστέρων από το κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Άρθρο 45

Απαιτήσεις για το εργαλείο εξόρυξης δεδομένων

1.   Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν σε εθελοντική βάση το εργαλείο εξόρυξης δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο 59 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 το οποίο θα διατεθεί από την Επιτροπή για τους ελέγχους δυνάμει του άρθρου 60 του εν λόγω κανονισμού, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι:

α)

τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 65 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με το εργαλείο και, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο διοικητικός φόρτος και η μη αυτόματη παρέμβαση, η ανταλλαγή των δεδομένων πραγματοποιείται αυτόματα και σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο·

β)

οι πληροφορίες και οι έλεγχοι που διενεργούνται με το εργαλείο εξόρυξης δεδομένων μπορούν να τροφοδοτούν αυτόματα τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου και μπορούν επίσης να καταγράφονται και να αποθηκεύονται εκεί.

2.   Εάν το κράτος μέλος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συλλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 44 του παρόντος κανονισμού κατά την επιλογή του δείγματος ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 60 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, οι πληροφορίες μπορούν να επαληθεύονται μέσω του εν λόγω εργαλείου εξόρυξης δεδομένων.

Τμημα 2

Έλεγχος των συναλλαγών

Άρθρο 46

Έλεγχος από τα κράτη μέλη

1.   Ο συστηματικός έλεγχος των εμπορικών εγγράφων των επιχειρήσεων που προβλέπεται στο άρθρο 77 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 εφαρμόζεται, για κάθε περίοδο ελέγχου που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, σε ορισμένες επιχειρήσεις που δεν μπορεί να είναι λιγότερες από το ήμισυ του αριθμού των επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, στο πλαίσιο του συστήματος χρηματοδότησης από το ΕΓΤΕ, υπερέβησαν τις 150 000 EUR για το οικονομικό έτος του ΕΓΤΕ που προηγείται της αρχής της εν λόγω περιόδου ελέγχου.

2.   Για κάθε περίοδο ελέγχου, τα κράτη μέλη, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεών τους που ορίζονται στο άρθρο 77 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, επιλέγουν τις προς έλεγχο επιχειρήσεις με βάση ανάλυση κινδύνου για όλα τα μέτρα για τα οποία αυτό είναι εφικτό. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή την ανάλυση κινδύνου στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 80 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού.

3.   Όσον αφορά τα μέτρα για τα οποία το κράτος μέλος εκτιμά ότι η ανάλυση κινδύνου δεν είναι εφαρμόσιμη, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος των επιχειρήσεων οι οποίες λαμβάνουν πληρωμές που υπερβαίνουν τις 350 000 EUR στο πλαίσιο του συστήματος χρηματοδότησης από το ΕΓΤΕ και οι οποίες δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τον τίτλο IV κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε από τις δύο προηγούμενες περιόδους ελέγχου.

4.   Η περίοδος ελέγχου εκτείνεται από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Άρθρο 47

Αμοιβαία συνδρομή

Τα κράτη μέλη αποστέλλουν αίτηση αμοιβαίας συνδρομής που αναφέρεται στο άρθρο 79 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένη μια επιχείρηση όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο. Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία που βοηθούν το κράτος μέλος αποδέκτη να διαπιστώσει την ταυτότητα των επιχειρήσεων και να αναλάβει τις σχετικές υποχρεώσεις ελέγχου. Το κράτος μέλος αποδέκτης είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εν λόγω επιχειρήσεων σύμφωνα με το άρθρο 77 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 48

Ετήσια προγράμματα και εκθέσεις ελέγχου

1.   Το πρόγραμμα ελέγχου σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και η έκθεση που αναφέρονται στο άρθρο 80 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 καταρτίζονται σύμφωνα με το υπόδειγμα εντύπου που παρατίθεται στα παραρτήματα VI και VII του παρόντος κανονισμού.

2.   Οι πληροφορίες που υποβάλλονται δυνάμει του παρόντος άρθρου κοινοποιούνται σε ηλεκτρονική μορφή.

3.   Η Επιτροπή ενημερώνει σε ετήσια βάση τα κράτη μέλη για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Εγγυήσεις

Τμημα 1

Πεδίο εφαρμογής, τεχνολογία των πληροφοριών, ανωτέρα βία

Άρθρο 49

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες η γεωργική νομοθεσία προβλέπει τη σύσταση εγγύησης, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος όρος «εγγύηση».

Το παρόν κεφάλαιο δεν εφαρμόζεται στις εγγυήσεις που κατατίθενται για την εξασφάλιση της καταβολής των εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (25).

Άρθρο 50

Ηλεκτρονική διοίκηση

Η παραγωγή, η επεξεργασία και η διαχείριση των κοινοποιήσεων, των εγγράφων και των εγγυήσεων μπορεί να πραγματοποιείται με τη χρήση συστημάτων ΤΠ, με την προϋπόθεση ότι η διαχείριση των εφαρμοζόμενων συστημάτων ασκείται βάσει επίσημα εγκεκριμένων πρωτοκόλλων ποιότητας και ασφάλειας, κατάλληλων για τα εν λόγω συστήματα.

Εάν οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που είναι αναγκαία για την επαλήθευση λόγω διαφορών στα συστήματα ΤΠ, τα εν λόγω έγγραφα εκτυπώνονται και πιστοποιούνται ως γνήσια από την αρχή που είναι αρμόδια για τη διαχείριση αυτών των συστημάτων ΤΠ (στο εξής: αρχή έκδοσης) ή από αρχή που είναι αρμόδια να πιστοποιεί τη γνησιότητα αντιγράφων.

Οι εν λόγω εκτυπώσεις μπορεί να αντικαθίστανται από ηλεκτρονικό μήνυμα μεταξύ της αρχής έκδοσης και του δικαιούχου ή της αρμόδιας αρχής, υπό τον όρο ότι η αρχή έκδοσης παρέχει ένα επίσημα εγκεκριμένο πρωτόκολλο πιστοποίησης που διασφαλίζει την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Άρθρο 51

Προθεσμίες ανωτέρας βίας

1.   Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται όταν παραπέμπει σε αυτό συγκεκριμένος κανονισμός.

2.   Αίτημα για αναγνώριση περίπτωσης ανωτέρας βίας δεν γίνεται δεκτό εάν παραληφθεί από την αρμόδια αρχή μετά την παρέλευση περισσότερων από 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία η επιχείρηση ενημερώθηκε από την αρμόδια αρχή για τη διαπίστωση μη τήρησης της σχετικής υποχρέωσης, κατά την έννοια του άρθρου 25 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127, τη λήξη της προθεσμίας για την εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού, ή τη λήξη της προθεσμίας για την προσκόμιση της απόδειξης ότι έχει εκπληρωθεί η σχετική υποχρέωση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 24 παράγραφος 4 του ίδιου κανονισμού.

3.   Οι επιχειρήσεις παρέχουν στην αρμόδια αρχή ικανοποιητική απόδειξη των περιστάσεων τις οποίες θεωρούν περιπτώσεις ανωτέρας βίας εντός προθεσμίας 181 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της περιόδου κατά την οποία η υποχρέωση έπρεπε να είχε εκπληρωθεί. Μπορεί να χορηγηθεί στις επιχειρήσεις παράταση της προθεσμίας εάν δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν την απόδειξη εντός της εν λόγω προθεσμίας, μολονότι έχουν ενεργήσει επιδεικνύοντας κάθε δέουσα επιμέλεια.

4.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας που έχουν αναγνωρίσει, παρέχοντας τις σχετικές πληροφορίες για κάθε περίπτωση.

Τμημα 2

Μορφές εγγυήσεων

Άρθρο 52

Μορφή

1.   Η εγγύηση είναι δυνατόν να συσταθεί:

α)

υπό μορφή κατάθεσης μετρητών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127· και/ή

β)

με την παροχή εγγυητή σύμφωνα με το άρθρο 22 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127.

2.   Η αρμόδια αρχή έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέψει τη σύσταση εγγύησης:

α)

υπό μορφή δεσμευμένων καταθέσεων μετρητών σε τράπεζα·

β)

υπό μορφή αναγνωρισμένων απαιτήσεων έναντι δημόσιου φορέα ή δημόσιου ταμείου, που είναι απαιτητές και πληρωτέες, και έναντι των οποίων δεν προηγείται άλλη απαίτηση· και/ή

γ)

υπό μορφή διαπραγματεύσιμων εξασφαλίσεων στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, υπό τον όρο ότι έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένες από το εν λόγω κράτος μέλος.

3.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιβάλει συμπληρωματικούς όρους για την αποδοχή των εγγυήσεων του είδους που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 53

Διαπραγματεύσιμες εξασφαλίσεις

1.   Οι εξασφαλίσεις που ενεχυριάζονται σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 2 στοιχείο γ), κατά τη σύσταση της εγγύησης, έχουν εφικτή αξία τουλάχιστον 115 % της αξίας της απαιτούμενης εγγύησης.

2.   Μια αρμόδια αρχή μπορεί να αποδεχθεί εγγύηση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 2 στοιχείο γ), μόνον εάν αυτός που την παρέχει αναλάβει εγγράφως την υποχρέωση παροχής συμπληρωματικής εγγύησης ή αντικατάστασης της αρχικής εγγύησης σε περίπτωση που η εφικτή αξία της εν λόγω εγγύησης είναι για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών κατώτερη από το 105 % της αξίας της απαιτούμενης εγγύησης. Αυτή η γραπτή υποχρέωση δεν είναι αναγκαία εάν προβλέπεται ήδη από την εθνική νομοθεσία. Η αρμόδια αρχή επανεξετάζει τακτικά την αξία αυτών των εγγυήσεων.

3.   Η εφικτή αξία εγγύησης του τύπου που αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 2 στοιχείο γ) εκτιμάται από την αρμόδια αρχή, λαμβανομένων υπόψη των προβλεπόμενων εξόδων εκχώρησης.

4.   Η εφικτή αξία των εγγυήσεων εκτιμάται βάσει της τελευταίας διαθέσιμης δήλωσης τιμών.

5.   Εάν το ζητήσει η αρμόδια αρχή, ο παρέχων την εγγύηση πρέπει να αποδείξει την εφικτή αξία της.

Άρθρο 54

Αντικατάσταση και ειδικός προορισμός

1.   Κάθε μορφή εγγύησης μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη.

Ωστόσο, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας αρχής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν η αρχική εγγύηση έχει καταπέσει αλλά δεν έχει ακόμη εισπραχθεί· ή

β)

όταν η εγγύηση αντικατάστασης ανήκει σε έναν από τους τύπους εγγυήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 2.

2.   Μια συνολική εγγύηση είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από άλλη συνολική εγγύηση υπό τον όρο ότι η νέα συνολική εγγύηση καλύπτει τουλάχιστον το μέρος της αρχικής συνολικής εγγύησης που προορίζεται κατά τη στιγμή της αντικατάστασης να διασφαλίσει την εκπλήρωση μίας ή περισσότερων υποχρεώσεων που εξακολουθούν να εκκρεμούν.

3.   Μόλις ένα μέρος της συνολικής εγγύησης προοριστεί για συγκεκριμένη υποχρέωση, πρέπει να αναθεωρηθεί το διαθέσιμο υπόλοιπο.

Τμημα 3

Αποδέσμευση και κατάπτωση

Άρθρο 55

Μερική αποδέσμευση

Όταν η ειδική νομοθεσία της Ένωσης δεν προβλέπει ελάχιστη ποσότητα, η αρμόδια αρχή δύναται να περιορίζει η ίδια τον αριθμό των μερικών αποδεσμεύσεων οποιασδήποτε εγγύησης και μπορεί να προσδιορίζει ένα ελάχιστο ποσό για κάθε αποδέσμευση του τύπου αυτού.

Η αρμόδια αρχή μπορεί να απαιτεί την υποβολή γραπτής αίτησης για αποδέσμευση προτού προβεί στην αποδέσμευση ολόκληρης ή μέρους της εγγύησης.

Σε περίπτωση που η εγγύηση καλύπτει περισσότερο από το 100 % του ποσού που απαιτείται να κατατεθεί ως εγγύηση, το μέρος της εγγύησης που υπερβαίνει το 100 % αποδεσμεύεται όταν το υπόλοιπο του υπό εγγύηση ποσού εντέλει αποδεσμευτεί ή καταπέσει.

Άρθρο 56

Κατάπτωση

1.   Όταν η αρμόδια αρχή λάβει γνώση των συνθηκών που συνεπάγονται την κατάπτωση της εγγύησης, στο σύνολό της ή εν μέρει, ζητεί άμεσα από το πρόσωπο που οφείλει να τηρήσει την υποχρέωση να καταβάλει το ποσό της εγγύησης που έχει καταπέσει· η δε πληρωμή αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας 30 ημερών από την ημέρα παραλαβής της αίτησης.

Εάν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί εντός της εν λόγω προθεσμίας, η αρμόδια αρχή:

α)

εγγράφει αμέσως σε πίστωσή της την εγγύηση που αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

β)

απαιτεί αμέσως από τον εγγυητή που αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 1 στοιχείο β) να εκτελέσει την πληρωμή, η δε πληρωμή αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας 30 ημερών από την ημέρα παραλαβής της αίτησης·

γ)

λαμβάνει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

i)

να μετατραπούν σε χρήματα οι εγγυήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 52 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) για την ανάκτηση του οφειλόμενου ποσού,

ii)

να τεθούν στη διάθεσή της οι δεσμευμένες καταθέσεις μετρητών που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 2 στοιχείο α).

Η αρμόδια αρχή μπορεί άμεσα να εγγράψει οριστικά σε πίστωσή της την εγγύηση που αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 1 στοιχείο α), χωρίς να ζητήσει προηγουμένως την πληρωμή από τον ενδιαφερόμενο.

2.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1,

α)

όταν λαμβάνεται η απόφαση για την κατάπτωση εγγύησης αλλά στη συνέχεια αναστέλλεται με την άσκηση ένδικων μέσων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει τόκους επί του ποσού που πράγματι κατέπεσε για την περίοδο η οποία αρχίζει 30 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης πληρωμής, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, και λήγει την ημέρα πριν από την πληρωμή του ποσού που πράγματι κατέπεσε·

β)

όταν, μετά το αποτέλεσμα της διαδικασίας προσφυγής, ζητείται από τον ενδιαφερόμενο να πληρώσει εντός 30 ημερών το ποσό που έχει καταπέσει, το κράτος μέλος μπορεί να θεωρήσει, για τους σκοπούς του υπολογισμού των τόκων, ότι η πληρωμή εκτελείται την 20ή ημέρα που έπεται της ημερομηνίας της εν λόγω αίτησης·

γ)

το εφαρμοστέο επιτόκιο υπολογίζεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανάκτησης εθνικών ποσών·

δ)

οι οργανισμοί πληρωμής αφαιρούν τους καταβληθέντες τόκους από τις δαπάνες του ΕΓΤΕ ή του ΕΓΤΑΑ σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116·

ε)

τα κράτη μέλη μπορούν να ζητούν περιοδικά αύξηση της εγγύησης σε σχέση με το αντίστοιχο επιτόκιο.

3.   Όταν η εγγύηση έχει καταπέσει και το ποσό έχει ήδη πιστωθεί στα ταμεία και, μετά την έκβαση διαδικασίας προσφυγής, το ποσό που έχει καταπέσει, συμπεριλαμβανομένων των τόκων βάσει επιτοκίου που προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, πρέπει να επιστραφεί στο σύνολό του ή εν μέρει, το προς επιστροφή ποσό βαρύνει τα ταμεία, εκτός εάν η επιστροφή της εγγύησης μπορεί να αποδοθεί σε αμέλεια ή σοβαρό λάθος των διοικητικών αρχών ή άλλων φορέων του κράτους μέλους.

Τμημα 4

Πληροφόρηση

Άρθρο 57

Πληροφορίες για την κατάπτωση εγγυήσεων, τα είδη εγγυήσεων και τους εγγυητές

1.   Τα κράτη μέλη τηρούν και θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής, για κάθε έτος, στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό και το συνολικό ποσό των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει, ανεξάρτητα από το στάδιο της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 56, διαχωρίζοντας σε κάθε περίπτωση τα ποσά που πιστώνονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς από εκείνα που πιστώνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Οι εν λόγω πληροφορίες τηρούνται για όλες τις εγγυήσεις που καταπίπτουν για ποσό άνω των 1 000 EUR και για κάθε διάταξη της Ένωσης που απαιτεί τη σύσταση εγγύησης. Οι πληροφορίες καλύπτουν τόσο τα ποσά που καταβάλλει άμεσα ο ενδιαφερόμενος όσο και τα ποσά που προκύπτουν από την κατάπτωση των εγγυήσεων.

2.   Τα κράτη μέλη τηρούν και θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής κατάλογο:

α)

με τους τύπους των οργανισμών που είναι εξουσιοδοτημένοι να ενεργούν ως εγγυητές καθώς και τις απαιτήσεις που ορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό·

β)

με τους τύπους των εγγυήσεων που είναι αποδεκτές δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 2 καθώς και τις απαιτήσεις που ορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

Διαφάνεια

Άρθρο 58

Μορφή και τρόπος παρουσίασης

1.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 σε σχέση με το άρθρο 49 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχεία α), β), δ), στ) έως ιβ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 δημοσιεύονται σε ανοικτούς, μηχαναγνώσιμους μορφότυπους, όπως οι μορφότυποι CSV ή XLXS, και περιέχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στο παράρτημα VIII του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της πράξης, όπως περιγράφεται στο παράρτημα IX του παρόντος κανονισμού.

2.   Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μη δημοσιεύσουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 49 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχεία στ) και ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060, σε σχέση με τα είδη παρέμβασης υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα είδη παρέμβασης για την αγροτική ανάπτυξη που αναφέρονται στο άρθρο 69 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 228/2013 και (ΕΕ) αριθ. 229/2013.

3.   Οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες μέσω εργαλείου διαδικτυακής αναζήτησης που επιτρέπει στον χρήστη να αναζητεί δικαιούχους είτε με βάση το όνομα, την ομάδα δικαιούχων, τον δήμο, τα εισπραχθέντα ποσά ή την πράξη, είτε με συνδυασμό αυτών, και να εξάγει όλες τις αντίστοιχες πληροφορίες ως ενιαίο σύνολο δεδομένων.

4.   Οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται στην επίσημη γλώσσα ή στις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους και/ή σε μία από τις τρεις γλώσσες εργασίας της Επιτροπής.

5.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εκφράζονται σε ευρώ. Ένα κράτος μέλος που δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ εκφράζει τα ποσά τόσο σε ευρώ όσο και στο εθνικό του νόμισμα, χρησιμοποιώντας δύο χωριστούς πίνακες σε ανοικτούς, μηχαναγνώσιμους μορφότυπους.

6.   Η συναλλαγματική ισοτιμία που προσδιορίζεται στο άρθρο 12 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 εφαρμόζεται στα εθνικά νομίσματα.

7.   Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 98 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 σε σχέση με το άρθρο 49 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 δημοσιεύονται σε χωριστό έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που περιέχονται στο παράρτημα IX του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 59

Δημοσίευση των δικαιούχων σε περίπτωση μικρών ποσών

1.   Όταν το ποσό της ενίσχυσης που έλαβε ένας δικαιούχος εντός ενός έτους είναι ίσο ή μικρότερο από 1 250 EUR, ο δικαιούχος αυτός ταυτοποιείται με κωδικό. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν τη μορφή του εν λόγω κωδικού.

2.   Εάν οι πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 θα επέτρεπαν, λόγω του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων που κατοικούν ή έχουν την έδρα τους σε έναν συγκεκριμένο δήμο, την ταυτοποίηση ενός φυσικού προσώπου ως δικαιούχου, το οικείο κράτος μέλος δημοσιοποιεί ως πληροφορία, για τους σκοπούς του άρθρου 49 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο ιβ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060, την αμέσως μεγαλύτερη διοικητική οντότητα στην οποία ανήκει ο εν λόγω δήμος.

Άρθρο 60

Ημερομηνία δημοσίευσης

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν κεφάλαιο δημοσιεύονται έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Άρθρο 61

Πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους

Οι πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους που αναφέρονται στο άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 διαβιβάζονται μέσω των εντύπων για την υποβολή αίτησης στήριξης από το ΕΓΤΕ ή το ΕΓΤΑΑ ή, διαφορετικά, κατά τη στιγμή της συλλογής των δεδομένων.

Άρθρο 62

Συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών

1.   Η Επιτροπή δημιουργεί και διατηρεί, υπό την κεντρική της διαδικτυακή διεύθυνση, ενωσιακό ιστότοπο ο οποίος περιλαμβάνει συνδέσμους προς τους ιστοτόπους των κρατών μελών που αναφέρονται στο άρθρο 98 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Η Επιτροπή παρέχει επικαιροποιημένους διαδικτυακούς συνδέσμους βάσει των στοιχείων που αποστέλλουν τα κράτη μέλη.

2.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις διαδικτυακές διευθύνσεις των ιστοτόπων τους μόλις δημιουργηθούν και την ενημερώνουν επίσης για κάθε μεταβολή που επηρεάζει την προσβασιμότητα των ιστοτόπων τους από τον ενωσιακό ιστότοπο.

3.   Τα κράτη μέλη ορίζουν έναν οργανισμό επιφορτισμένο με τη δημιουργία και τη διατήρηση του ιστοτόπου. Ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την επωνυμία και τη διεύθυνση του εν λόγω οργανισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Δεδομένα για την κοινοποίηση εσωτερικής στήριξης στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Άρθρο 63

Δεδομένα και διαβίβαση

1.   Την ίδια ημερομηνία με την υποβολή των ετήσιων λογαριασμών στην Επιτροπή, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν δεδομένα σχετικά με τα ποσά που καταβλήθηκαν από εθνικές πηγές για όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τα ταμεία, όπως αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ).

2.   Τα δεδομένα που απαιτούνται βάσει της παραγράφου 1 υποβάλλονται με την ίδια δομή με τα δεδομένα που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ). Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται με βάση το υπόδειγμα που θέτει στη διάθεση των κρατών μελών η Επιτροπή μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 64

Κατάργηση

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 908/2014 καταργείται με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο:

α)

Τα άρθρα 21 έως 24 και τα άρθρα 27 έως 34 του εν λόγω κανονισμού εξακολουθούν να εφαρμόζονται όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ σε σχέση με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τους δικαιούχους και τις πληρωμές που καταβλήθηκαν από τον οργανισμό πληρωμών στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και, όσον αφορά το ΕΓΤΕ, σε σχέση με τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν εγκριθεί δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

β)

Το άρθρο 59 του εν λόγω κανονισμού εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για τα οικονομικά έτη 2021, 2022 και 2023.

γ)

Τα παραρτήματα II και III του εν λόγω κανονισμού εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τους σκοπούς του άρθρου 32 στοιχεία στ) και ζ) του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 65

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο:

α)

τα άρθρα 9, 10 και 11 εφαρμόζονται για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται και τα έσοδα ειδικού προορισμού που εισπράττονται από τα κράτη μέλη από τις 16 Οκτωβρίου 2022·

β)

το άρθρο 22 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο ε) εφαρμόζεται όσον αφορά τα έσοδα ειδικού προορισμού που ανακτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2026 για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013·

γ)

το κεφάλαιο VI εφαρμόζεται στις πληρωμές που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2024 και μετά.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 187.

(2)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής, της 6ης Αυγούστου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τους κανόνες σχετικά με τους ελέγχους, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 59).

(4)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/127 της Επιτροπής, της 7ης Δεκεμβρίου 2021, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με κανόνες για τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τις εγγυήσεις και τη χρήση του ευρώ (Βλέπε σελίδα 131 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 (ΕΕ L 435, 06.12.2021, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 159).

(8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

(9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 228/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2013, για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 78 της 20.3.2013, σ. 23).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2013, σχετικά με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 78 της 20.3.2013, σ. 41).

(11)  ΕΕ L 336 της 23.12.1994, σ. 22.

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 487).

(13)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 317 της 4.11.2014, σ. 56).

(14)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 906/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις δαπάνες για τη δημόσια παρέμβαση (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 1).

(15)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1240 της Επιτροπής, της 18ης Μαΐου 2016, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη δημόσια παρέμβαση και την ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση (ΕΕ L 206 της 30.7.2016, σ. 71).

(16)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549).

(17)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 637/2008 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 608).

(18)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, (ΕΕ) αριθ. 251/2014 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 228/2013 για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 262).

(19)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (ΕΕ L 277 της 21.10.2005, σ. 1).

(20)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 27/2004 της Επιτροπής, της 5ης Ιανουαρίου 2004, για τις μεταβατικές λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1257/1999 του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση από το ΕΓΤΠΕ — Τμήμα Εγγυήσεων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης για τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (ΕΕ L 5 της 9.1.2004, σ. 36).

(21)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

(22)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών μελών (ΕΕ L 53, της 23.2.2002, σ. 1).

(23)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης (ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1).

(24)  Οδηγία 2013/34/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19).

(25)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Διαχειριστική δήλωση — Οργανισμός πληρωμών που αναφέρεται στο άρθρο 4

Ο/Η κάτωθι υπογεγραμμένος/-η …, διευθυντής/διευθύντρια του οργανισμού πληρωμών …, αποδίδω τους λογαριασμούς του παρόντος οργανισμού πληρωμών για το οικονομικό έτος 16/10/xx έως 15/10/xx+1.

Δηλώνω, κατά την κρίση μου και με βάση τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα των εργασιών της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, ότι:

οι λογαριασμοί που αποδόθηκαν, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, παρέχουν αληθή, πλήρη και ακριβή εικόνα των δαπανών και των εσόδων για το προαναφερθέν οικονομικό έτος. Ειδικότερα, όλες οι οφειλές, οι προκαταβολές, οι εγγυήσεις και τα αποθέματα που περιήλθαν εις γνώσιν μου έχουν καταγραφεί στους λογαριασμούς, και όλα τα έσοδα που εισπράχθηκαν για το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ έχουν δεόντως πιστωθεί στα σχετικά ταμεία·

έχω θέσει σε εφαρμογή σύστημα που παρέχει εύλογη βεβαιότητα:

i)

ότι οι πληρωμές είναι νόμιμες και κανονικές όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 229/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1144/2014·

ii)

ότι τα συστήματα διακυβέρνησης που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) σημείο ii) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 λειτουργούν σωστά και διασφαλίζουν ότι οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 37 του εν λόγω κανονισμού·

iii)

σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία του συστήματος υποβολής εκθέσεων και των δεδομένων για τους δείκτες όσον αφορά τα είδη παρεμβάσεων που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 και ότι οι δαπάνες συμφωνούν με τις αντίστοιχες αναφερόμενες εκροές και έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα συστήματα διακυβέρνησης.

Οι δαπάνες που εγγράφονται στους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116.

Επίσης, επιβεβαιώνω ότι λαμβάνονται αποτελεσματικά και αναλογικά μέτρα καταπολέμησης της απάτης σύμφωνα με το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους εντοπισθέντες κινδύνους.

Η εν λόγω δήλωση αξιοπιστίας υπόκειται, ωστόσο, στις ακόλουθες επιφυλάξεις:

Τέλος, βεβαιώνω ότι δεν έχουν περιέλθει εις γνώσιν μου οιεσδήποτε απόρρητες πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Υπογραφή


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Διαχειριστική δήλωση — Οργανισμός συντονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 4

Ο/Η κάτωθι υπογεγραμμένος/-η …, διευθυντής/διευθύντρια του οργανισμού συντονισμού …, αποδίδω την ετήσια έκθεση επιδόσεων για τ……… (κράτος μέλος) για το οικονομικό έτος 16/10/xx έως 15/10/xx+1.

Δηλώνω, κατά την κρίση μου και με βάση τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα των εργασιών του οργανισμού πιστοποίησης, ότι:

η ετήσια έκθεση επιδόσεων που αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και στο άρθρο 134 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 καταρτίστηκε σύμφωνα με τη διαπιστευμένη διαδικασία και τα συστήματα που εφαρμόζονται στον οργανισμό συντονισμού και με βάση τα πιστοποιημένα στοιχεία που παρέχονται από τους οργανισμούς πληρωμών (….. κατάλογος) στ……… (κράτος μέλος).

Η εν λόγω δήλωση αξιοπιστίας υπόκειται, ωστόσο, στις ακόλουθες επιφυλάξεις:

Τέλος, βεβαιώνω ότι δεν έχουν περιέλθει εις γνώσιν μου οιεσδήποτε απόρρητες πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Υπογραφή


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Στοιχεία της διαδρομής ελέγχου όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 6

1.   

έγγραφα για τη σύσταση του χρηματοδοτικού μέσου, όπως συμφωνίες χρηματοδότησης κ.λπ.·

2.   

έγγραφα όπου προσδιορίζονται τα ποσά που συνεισφέρει το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ και για κάθε είδος παρέμβασης στο χρηματοδοτικό μέσο, οι επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ, καθώς και οι τόκοι και άλλα έσοδα που δημιουργούνται από τη στήριξη που παρέχει το ΕΓΤΑΑ και την επαναχρησιμοποίηση πόρων που αποδίδονται στη στήριξη από το ΕΓΤΑΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 60 και 62 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060·

3.   

έγγραφα σχετικά με τη λειτουργία του χρηματοδοτικού μέσου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και τον έλεγχο·

4.   

έγγραφα σχετικά με τις εξόδους των συνεισφορών του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ και την εκκαθάριση του χρηματοδοτικού μέσου·

5.   

έγγραφα σχετικά με τις δαπάνες και τις αμοιβές διαχείρισης·

6.   

έντυπα αιτήσεων ή ισοδύναμα έγγραφα που υποβάλλουν οι τελικοί αποδέκτες μαζί με σχετικά δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών σχεδίων και, κατά περίπτωση, των προηγούμενων ετήσιων λογαριασμών·

7.   

κατάλογοι σημείων ελέγχου και εκθέσεις των φορέων υλοποίησης του χρηματοδοτικού μέσου·

8.   

δηλώσεις που υποβάλλονται σε σχέση με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), κατά περίπτωση·

9.   

συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σε σχέση με τη στήριξη που παρέχεται από το χρηματοδοτικό μέσο, μεταξύ άλλων για μετοχικό κεφάλαιο, δάνεια, εγγυήσεις ή άλλες μορφές επενδύσεων που παρέχονται στους τελικούς αποδέκτες·

10.   

στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η στήριξη που παρέχεται από το χρηματοδοτικό μέσο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται·

11.   

αρχεία των χρηματοοικονομικών ροών μεταξύ του οργανισμού πληρωμών και του χρηματοδοτικού μέσου, και στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου σε όλα τα επίπεδα, έως τους τελικούς αποδέκτες και, για τις εγγυήσεις, απόδειξη ότι τα σχετικά υποκείμενα δάνεια έχουν εκταμιευθεί·

12.   

χωριστά αρχεία ή λογιστικοί κωδικοί για καταβληθείσα συνεισφορά του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ ή εγγύηση που έχει δεσμευθεί από το χρηματοδοτικό μέσο προς όφελος του τελικού αποδέκτη.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Υπόδειγμα για την ετήσια έκθεση ελέγχου σχετικά με τα χρηματοδοτικά μέσα που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 7

1.   Εισαγωγή

1.1.

Προσδιορισμός της εξωτερικής ελεγκτικής εταιρείας που συμμετείχε στην κατάρτιση της έκθεσης.

1.2.

Περίοδος αναφοράς (16 Οκτωβρίου του έτους Ν–1 έως 15 Οκτωβρίου του έτους Ν).

1.3

Προσδιορισμός των χρηματοδοτικών μέσων /εντολών και των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ που καλύπτονται από την έκθεση ελέγχου. Προσδιορισμός της συμφωνίας χρηματοδότησης στην οποία αναφέρεται η έκθεση (στο εξής: συμφωνία χρηματοδότησης).

2.   Έλεγχος των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζονται από την ΕΤΕπ / το ΕΤαΕ ή άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Αποτελέσματα του εξωτερικού ελέγχου του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της ΕΤΕπ ή άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία έχει ρόλο μετόχου κάποιο κράτος μέλος, ο οποίος αξιολογεί τη διαμόρφωση και την αποτελεσματικότητα του εν λόγω συστήματος εσωτερικού ελέγχου και καλύπτει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

2.1

Διαδικασία αποδοχής εντολής.

2.2.

Διαδικασία για την εκτίμηση και επιλογή των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών: τυπική και ποιοτική αξιολόγηση.

2.3

Διαδικασία για την έγκριση των συναλλαγών με χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών χρηματοδότησης.

2.4

Διαδικασίες για την παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών σχετικά με:

2.4.1

υποβολή εκθέσεων από χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές·

2.4.2

τήρηση αρχείων·

2.4.3

εκταμιεύσεις προς τελικούς αποδέκτες·

2.4.4

επιλεξιμότητα της στήριξης στους τελικούς αποδέκτες·

2.4.5

αμοιβές και δαπάνες διαχείρισης που χρεώνουν οι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές·

2.4.6

απαιτήσεις ορατότητας, διαφάνειας και επικοινωνίας·

2.4.7

εκπλήρωση των απαιτήσεων για τις κρατικές ενισχύσεις και τη σώρευση ενισχύσεων από τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές·

2.4.8

διαφοροποιημένη μεταχείριση των επενδυτών, κατά περίπτωση·

2.4.9

συμμόρφωση με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη φοροαποφυγή, τη φορολογική απάτη ή τη φοροδιαφυγή.

2.5

Συστήματα για την επεξεργασία των πληρωμών που λαμβάνονται από τον οργανισμό πληρωμών.

2.6

Συστήματα για τον υπολογισμό και την πληρωμή των ποσών που σχετίζονται με τις δαπάνες και τις αμοιβές διαχείρισης.

2.7

Συστήματα για την επεξεργασία των πληρωμών προς χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές.

2.8

Συστήματα για την επεξεργασία των τόκων και άλλων εσόδων που δημιουργούνται από τη στήριξη που παρέχεται από τα στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ σε χρηματοδοτικά μέσα.

2.9

Για την ετήσια έκθεση ελέγχου σχετικά με την τελική λογιστική χρήση, καλύπτονται πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα στοιχεία, επιπλέον εκείνων που αναφέρονται στα σημεία 2.1 έως 2.8:

2.9.1

Χρήση της διαφοροποιημένης μεταχείρισης των επενδυτών·

2.9.2

Συντελεστής πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που επιτεύχθηκε σε σύγκριση με τον συντελεστή πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που συμφωνήθηκε στις συμβάσεις εγγύησης για τα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχουν εγγυήσεις·

2.9.3

Χρήση τόκων και άλλων εσόδων που αποδίδονται στη στήριξη που καταβάλλεται από το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ σε χρηματοδοτικά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 60 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060·

2.9.4

Χρήση των πόρων που επιστρέφονται στα χρηματοδοτικά μέσα, οι οποίοι αποδίδονται στη στήριξη από το ΕΓΤΑΑ, έως το τέλος της περιόδου επιλεξιμότητας και ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί για τη χρήση των εν λόγω πόρων μετά τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 62 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060.

Για τα σημεία 2.1, 2.2 και 2.3, μετά την υποβολή της πρώτης ετήσιας έκθεσης ελέγχου, πρέπει να παρέχονται μόνο οι πληροφορίες σχετικά με τις επικαιροποιήσεις ή τις αλλαγές στις ισχύουσες διαδικασίες ή ρυθμίσεις.

3.   Συμπεράσματα του ελέγχου

3.1.

Συμπέρασμα σχετικά με το αν η εξωτερική ελεγκτική εταιρεία μπορεί να παρέχει εύλογες διαβεβαιώσεις σχετικά με τη διαμόρφωση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου που εφαρμόζει η ΕΤΕπ ή άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία είναι μέτοχος κάποιο κράτος μέλος, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο τμήμα 2.

3.2.

Πορίσματα και συστάσεις που προέκυψαν από τις ελεγκτικές εργασίες που διενεργήθηκαν.

Τα σημεία 3.1 και 3.2 βασίζονται στα αποτελέσματα των ελεγκτικών εργασιών που αναφέρονται στο τμήμα 2 και, κατά περίπτωση, λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα άλλων ελεγκτικών εργασιών που διενεργήθηκαν σε εθνικό ή ενωσιακό επίπεδο σε σχέση με τον ίδιο φορέα υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων και/ή με την ίδια εντολή για χρηματοδοτικά μέσα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Υπόδειγμα πίνακα που αναφέρεται στο άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο στ) όσον αφορά τις παρατυπίες

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο στ) παρέχονται ανά οργανισμό πληρωμών με τη χρήση του κατωτέρω πίνακα:

α

β

γ

δ

ε

στ

ζ

η

θ

ι

Οργανισμός πληρωμών

Ταμείο

Νομισματική μονάδα

Υπόλοιπο στις 15 Οκτωβρίου του έτους Ν–1

Σύνολο «νέων περιπτώσεων» (οικονομικό έτος N)

Σύνολο «διορθώσεων» (οικονομικό έτος N)

Σύνολο «τόκων» (οικονομικό έτος N)

Σύνολο «ανακτήσεων» (έτος N)

Σύνολο «μη ανακτήσιμων ποσών» (έτος Ν)

Ποσό του οποίου η ανάκτηση είναι σε εξέλιξη (Υπόλοιπο στις 15 Οκτωβρίου του έτους Ν)


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Πρόγραμμα ελέγχου σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που αναφέρεται στο άρθρο 80 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και στο άρθρο 48 του παρόντος κανονισμού

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΛΕΓΧΟΥ …

Μέρος 1.   Διαδικασίες και ανάλυση κινδύνου

1.1.   Διαδικασία επιλογής

Παρέχεται περιγραφή της διαδικασίας που πρέπει να εφαρμοστεί για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων.

Επιπλέον, αναφέρεται σαφώς η χρήση της ανάλυσης κινδύνου και προσδιορίζεται αν η εν λόγω διαδικασία συμπληρώνεται με τυχαία και/ή μη αυτόματη επιλογή.

Επιπλέον, παρέχεται επεξήγηση του τρόπου κάλυψης των διαφόρων τομέων/μέτρων και περιφερειών κατά την επιλογή των επιχειρήσεων.

1.2.   Παράγοντες κινδύνου, τιμές κινδύνου και συντελεστής στάθμισης που πρέπει να εφαρμόζονται

Όπου εφαρμόζεται ανάλυση κινδύνου, παρέχονται πληροφορίες για όλους τους παράγοντες κινδύνου που λαμβάνονται υπόψη, καθώς και για τις πιθανές τιμές που θα αποδοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο στους εν λόγω παράγοντες κινδύνου. Οι πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες που παρατίθενται κατωτέρω.

Ενδεχομένως, παρέχεται περιγραφή της εφαρμοστέας για τη στάθμιση των παραγόντων κινδύνου διαδικασίας.

Παράγοντες κινδύνου και τιμές κινδύνου που πρέπει να εφαρμόζονται στο σύνολο των τομέων/μέτρων που υπόκεινται στην ανάλυση κινδύνου

Στάθμιση των παραγόντων κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου

Τιμές κινδύνου

Περιγραφή

Τιμές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ειδικοί παράγοντες κινδύνου και τιμές κινδύνου που πρέπει να εφαρμόζονται σε … (τομέας/μέτρο)

Στάθμιση των παραγόντων κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου

Τιμές κινδύνου

Περιγραφή

Τιμές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά περίπτωση, προστίθενται επιπλέον τετραγωνίδια για τους παράγοντες κινδύνου και τις τιμές κινδύνου για τον τομέα / τα μέτρα.

1.3.   Αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής

Παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα της ανάλυσης κινδύνου και οι εγκριθείσες διαδικασίες οδήγησαν στην επιλογή των επιχειρήσεων στο τελικό πρόγραμμα ελέγχου.

Οι τομείς/τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν προσδιορίζονται με σαφήνεια, ενώ επίσης διευκρινίζονται οι λόγοι εξαίρεσης.

Παρατίθενται οι λόγοι της επιλογής επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, ήταν κάτω των 40 000 EUR.

Μέρος 2.   Πρόγραμμα ελέγχου

2.1.   Επισκόπηση της επιλογής

Υπολογισμός του ελάχιστου αριθμού επιχειρήσεων:

(Α)

Αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, υπερέβαιναν τις 150 000  EUR για το οικονομικό έτος … του ΕΓΤΕ

 

(Β)

Ελάχιστος αριθμός (1/2 του A).

 

Πληθυσμός από τον οποίο γίνεται η επιλογή:

(Γ)

Συνολικός αριθμός

 

(Δ)

Συνολικός αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, υπερέβαιναν τις 350 000  EUR

 

(Ε)

Συνολικός αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, ήταν 350 000  EUR ή λιγότερο, αλλά όχι κάτω των 40 000  EUR

 

(ΣΤ)

Συνολικός αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, ήταν κάτω των 40 000  EUR

 

Προτεινόμενες για έλεγχο επιχειρήσεις:

(Ζ)

Συνολικός αριθμός

 

(Η)

Σύνολο με βάση την ανάλυση κινδύνου*

 

(Θ)

Συνολικός αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, υπερέβαιναν τις 350 000  EUR

 

(Ι)

Συνολικός αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, ήταν 350 000  EUR ή λιγότερο, αλλά όχι κάτω των 40 000  EUR

 

(ΙΑ)

Συνολικός αριθμός επιχειρήσεων των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών ήταν κάτω των 40 000  EUR

 

Σημείωση σχετικά με τον πίνακα:

*

Οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν μόνον εκείνες που επιλέγονται μέσω ανάλυσης κινδύνου και αποκλείουν εκείνες που προστίθενται τυχαία και/ή με μη αυτόματο τρόπο στο πρόγραμμα ελέγχου και δεν υπόκεινται σε ανάλυση κινδύνου.

2.2.   Επιλογή των προτεινόμενων για έλεγχο επιχειρήσεων

(Α)

Αριθ. θέσης του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ

(Β)

Άρθρο του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ

(Γ)

Σύνολο δαπανών ανά κονδύλιο του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ (σε EUR)

(Δ)

Σύνολο δαπανών ανά κονδύλιο του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ για τις επιχειρήσεις των οποίων οι εισπράξεις ή οι πληρωμές, ή το άθροισμα αυτών, υπερέβαιναν τις 40 000  EUR (σε EUR)

Σύνολο

των δαπανών ανά κονδύλιο του προϋπολογισμού ΕΓΤΕ σχετικά με τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ελέγχου (σε EUR)

(ΣΤ)

Αριθμός επιχειρήσεων ανά κονδύλιο του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ελέγχου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολα:

 

 

 

 

 

Σημείωση σχετικά με τον πίνακα:

Ενδεχομένως, προστίθενται επιπλέον σειρές.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

Έκθεση ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 80 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 και στο άρθρο 48 του παρόντος κανονισμού

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΛΕΓΧΟΥ…

1.   Επισκόπηση των ελέγχων

(Α)

Συνολικός αριθμός των προς έλεγχο επιχειρήσεων:

 

(Β)

Συνολικός αριθμός των ελεγμένων επιχειρήσεων:

 

(Γ)

Συνολικός αριθμός των υπό έλεγχο επιχειρήσεων:

 

(Δ)

Συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί:

 

2.   Επισκόπηση των ελέγχων (ανά άρθρο ή αριθ. θέσης του προϋπολογισμού)

(Α)

Αριθ. θέσης του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ

(Β)

Άρθρο του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ

(Γ)

Σύνολο δαπανών όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί για έλεγχο …

(σε EUR) (Γ=Ε+ΣΤ+Ζ)

Ελεγχθείσες επιχειρήσεις

(ΣΤ)

Υπό έλεγχο επιχειρήσεις –σύνολο δαπανών όσον αφορά τις επιχειρήσεις αυτές

(σε EUR)

(Ζ)

Μη ελεγχθείσες επιχειρήσεις –σύνολο δαπανών όσον αφορά τις επιχειρήσεις αυτές

(σε EUR)

(Δ)

Δαπάνες που πράγματι ελέγχθηκαν

(σε EUR)*

(Ε)

Σύνολο δαπανών όσον αφορά τις επιχειρήσεις αυτές

(σε EUR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολα:

 

 

 

 

 

 

Σημειώσεις σχετικά με τον πίνακα:

*

Αφορά μόνο τις δαπάνες των τιμολογίων που έχουν πράγματι ελεγχθεί (πρόκειται για εκείνα τα οποία επιλέγονται για επαλήθευση και/ή διασταύρωση).

Ενδεχομένως, προστίθενται επιπλέον σειρές.

3.   Ενδεχόμενες παρατυπίες που εντοπίστηκαν

(Α)

Άρθρο του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ

(Β)

Αριθ. θέσης του προϋπολογισμού του ΕΓΤΕ

(Γ)

Αριθμός αναφοράς της εμπλεκόμενης επιχείρησης

(Δ)

Περιγραφή και φύση κάθε ενδεχόμενης παρατυπίας που εντοπίστηκε

(Ε)

Αριθμός ενδεχόμενων παρατυπιών που εντοπίστηκαν

(ΣΤ)

Εκτιμώμενη αξία των ενδεχόμενων παρατυπιών

(Ζ)

Αριθμός/-οί αναφοράς της OLAF (αριθμοί κοινοποίησης IMS)

(H)

Περίοδος ελέγχου κατά την οποία προγραμματίστηκε ο έλεγχος *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνολα:

 

 

 

 

 

 

 

Σημειώσεις σχετικά με τον πίνακα:

*

Για προγενέστερες περιόδους ελέγχου, μόνον εκείνες που δεν αναφέρονται σε προηγούμενες εκθέσεις.

Κάθε επιχείρηση με παρατυπία/-ες θα πρέπει να αναφέρεται σε χωριστή γραμμή.

Ενδεχομένως, προστίθενται επιπλέον σειρές.

4.   Εκτέλεση ελέγχων που αφορούν προγενέστερα προγράμματα ελέγχου.

Εκτέλεση ελέγχων που αφορούν προγενέστερα προγράμματα ελέγχου

(Α)

Αριθμός επιχειρήσεων

(Β)

Σχετικές δαπάνες

(Γ)

Δαπάνες που πράγματι ελέγχθηκαν σε σχέση με τις επιχειρήσεις *

4.1.

Επιχειρήσεις για τις οποίες δηλώθηκε ότι τελούν υπό έλεγχο στην προηγούμενη έκθεση (4.1. = 4.2.+4.3.)

 

 

x

4.2.

Επιχειρήσεις που αναφέρονται στο 4.1. για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι

 

 

 

4.3.

Επιχειρήσεις που αναφέρονται στο 4.1. για τις οποίες εξακολουθούν να διενεργούνται έλεγχοι

 

 

x

4.4.

Επιχειρήσεις για τις οποίες δηλώθηκε στην προηγούμενη έκθεση ότι δεν άρχισαν οι έλεγχοι (4.4. = 4.5.+4.6.+4.7.)

 

 

x

4.5.

Επιχειρήσεις που αναφέρονται στο 4.4. για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι

 

 

 

4.6.

Επιχειρήσεις που αναφέρονται στο 4.4. για τις οποίες εξακολουθούν να διενεργούνται έλεγχοι

 

 

x

4.7.

Επιχειρήσεις που αναφέρονται στο 4.4. για τις οποίες δεν έχουν αρχίσει οι έλεγχοι

 

 

x

Σημειώσεις σχετικά με τον πίνακα:

*

Αφορά μόνο τις δαπάνες των τιμολογίων που έχουν πράγματι ελεγχθεί (εκείνα τα οποία επιλέγονται για επαλήθευση και/ή διασταύρωση).

5.   Αμοιβαία συνδρομή

Παρέχεται σύνοψη των αιτήσεων αμοιβαίας συνδρομής που υποβάλλονται και παραλαμβάνονται δυνάμει του τίτλου IV κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις που αποστέλλονται και τις απαντήσεις που λαμβάνονται συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες που παρατίθενται κατωτέρω:

(Α)

Κράτος μέλος στο οποίο έχει αποσταλεί η αίτηση

(Β)

Ημερομηνία της αίτησης

(Γ)

Ημερομηνία απάντησης και περίληψη των αποτελεσμάτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση σχετικά με τον πίνακα:

Ενδεχομένως, προστίθενται επιπλέον σειρές.

6.   Πόροι

Παρατίθεται ο αριθμός των υπαλλήλων, εκφραζόμενος σε ανθρωποέτη, που διατίθενται για τους ελέγχους, ανά φορέα ελέγχου και, κατά περίπτωση, ανά περιφέρεια.

7.   Δυσκολίες και υποδείξεις για βελτιώσεις

Παρέχονται πληροφορίες όσον αφορά τυχόν δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του τίτλου IV κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 καθώς και όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται ή προτείνονται για την υπέρβασή τους.

Κατά περίπτωση, διατυπώνονται προτάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του τίτλου IV κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII

Πληροφορίες για τους σκοπούς της διαφάνειας σύμφωνα με το άρθρο 58

Όνομα δικαιούχου/ Επωνυμία νομικής οντότητας/ ένωσης

Επώνυμο δικαιούχου

Εάν ανήκει σε όμιλο, επωνυμία της μητρικής οντότητας και αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ή ΑΦΜ

Δήμος

Κωδικός του μέτρου /είδους παρέμβασης/τομέα όπως ορίζεται στο παράρτημα IX

Ειδικός στόχος (1)

Ημερομηνία έναρξης (2)

Ημερομηνία λήξης (3)

Ποσό ανά πράξη στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ

Συνολικό ποσό ΕΓΤΕ για τον εν λόγω δικαιούχο

Ποσό ανά πράξη στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ

Συνολικό ποσό ΕΓΤΑΑ για τον εν λόγω δικαιούχο

Ποσό ανά πράξη στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης

Συνολικό συγχρηματοδοτούμενο ποσό για τον εν λόγω δικαιούχο

Σύνολο ποσού ΕΓΤΑΑ και συγχρηματοδοτούμενου ποσού

Συνολικό ποσό της ΕΕ για τον εν λόγω δικαιούχο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

 

70

 

40

110

120

 

 

 

 

Κωδικός Α

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κωδικός Β

 

 

 

 

 

40

 

25

 

 

 

 

 

 

 

Κωδικός Γ

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κωδικός Δ

 

 

 

 

 

30

 

15

 

 

 


(1)  Ο ειδικός στόχος της πράξης πρέπει να αντιστοιχεί σε έναν ή περισσότερους στόχους που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία της Ένωσης που διέπει τη συγκεκριμένη πράξη, όπως περιγράφεται στο παράρτημα IX. Ειδικότερα, ο/οι ειδικός/-οί στόχος/-οι μιας πράξης στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 πρέπει να αντιστοιχεί/-ούν στους ειδικούς στόχους που ορίζονται στο άρθρο 6 του εν λόγω κανονισμού και να είναι συνεπής/-είς με το σχέδιο για την ΚΓΠ του κράτους μέλους. Επιπλέον, ο/οι ειδικός/-οί στόχος/-οι μιας πράξης βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 πρέπει να αντιστοιχούν στους στόχους που ορίζονται στο άρθρο 110 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (για περαιτέρω καθοδήγηση, τα κράτη μέλη μπορούν να ανατρέξουν στο τεχνικό εγχειρίδιο για το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης της κοινής γεωργικής πολιτικής 2014–2020).

(2)  Οι πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης και την ημερομηνία λήξης των ειδών παρεμβάσεων υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων, των ειδών παρεμβάσεων για παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης όσον αφορά φυσικούς ή άλλους περιορισμούς ανά περιοχή και μειονεκτήματα ανά περιοχή που προκύπτουν από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις, καθώς και των μέτρων δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 228/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 229/2013, είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι οι πράξεις που συνδέονται με τα εν λόγω μέτρα και τα είδη παρέμβασης είναι ετήσιες.

(3)  Οι πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης και την ημερομηνία λήξης των ειδών παρεμβάσεων υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων, των ειδών παρεμβάσεων για παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης όσον αφορά φυσικούς ή άλλους περιορισμούς ανά περιοχή και μειονεκτήματα ανά περιοχή που προκύπτουν από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις, καθώς και των μέτρων δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 228/2013 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 229/2013, είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι οι πράξεις που συνδέονται με τα εν λόγω μέτρα και τα είδη παρέμβασης είναι ετήσιες.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX

Μέτρο/είδος παρέμβασης/τομέας που αναφέρεται στο άρθρο 58

Κωδικός μέτρου/ είδους παρέμβασης/ τομέα

Ονομασία του μέτρου/ είδους παρέμβασης/τομέα

Σκοπός του μέτρου/είδους παρέμβασης/τομέα

 

Πράξεις υπό μορφή ειδών παρέμβασης για άμεσες ενισχύσεις, όπως προβλέπονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

 

 

1.

Αποσυνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη

 

I.1

Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα

Η βασική εισοδηματική στήριξη είναι στρεμματική ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή. Στόχος είναι η στήριξη βιώσιμων γεωργικών εισοδημάτων και ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την Ένωση για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

I.2

Συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα

Η συμπληρωματική αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα είναι στρεμματική ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή. Στόχος είναι η βελτίωση της κατανομής των άμεσων ενισχύσεων μέσω της ανακατανομής της στήριξης από μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

I.3

Συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας

Η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας είναι ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή, η οποία παρέχει ενισχυμένη εισοδηματική στήριξη σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του γεωργικού τομέα με την προσέλκυση νέων και τη βελτίωση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης.

I.4

Προγράμματα για το κλίμα και το περιβάλλον

Τα οικολογικά προγράμματα είναι μια ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή. Στόχος είναι η εισοδηματική στήριξη για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το περιβάλλον, το κλίμα και την καλή διαβίωση των ζώων.

I.5

Ενισχύσεις για τους μικροκαλλιεργητές

Οι ενισχύσεις για τους μικροκαλλιεργητές είναι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή και αντικαθιστούν όλες τις άλλες άμεσες ενισχύσεις για τους σχετικούς δικαιούχους. Σκοπός των ενισχύσεων για τους μικροκαλλιεργητές είναι η προώθηση μιας πιο ισορροπημένης κατανομής της στήριξης και η μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τους δικαιούχους μικρών ποσών όσο και για τις διαχειριστικές αρχές.

 

2.

Συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις

 

I.6

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη

Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη καλύπτει τις ενισχύσεις ανά εκτάριο ή ανά κεφαλή που συνδέονται με συγκεκριμένες παραγωγές. Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και/ή της ποιότητας σε ορισμένους τομείς και προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για κοινωνικούς, οικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους και αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες.

I.7

Ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

Η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι είναι συνδεδεμένη ενίσχυση που χορηγείται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας. Αποτελεί υποχρεωτικό καθεστώς για τα κράτη μέλη των βαμβακοπαραγωγών για τη στήριξη της παραγωγής βαμβακιού σε περιφέρειες όπου αυτή είναι σημαντική για τη γεωργική οικονομία.

 

Μέτρα που προβλέπονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕE) αριθ. 1307/2013

 

II.1

Καθεστώς βασικής ενίσχυσης (Τίτλος III κεφάλαιο 1 τμήματα 1, 2, 3 και 5)

Το καθεστώς βασικής ενίσχυσης είναι στρεμματική ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή, που λειτουργεί βάσει δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται σε γεωργούς. Στόχος είναι η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, το οποίο, κατά μέσο όρο, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο εισόδημα στην υπόλοιπη οικονομία.

II.2

Καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (Άρθρο 36)

Το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης είναι στρεμματική ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή, η οποία καταβάλλεται για τα επιλέξιμα εκτάρια που δηλώνονται από τον γεωργό. Στόχος είναι η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, το οποίο, κατά μέσο όρο, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο εισόδημα στην υπόλοιπη οικονομία.

II.3

Αναδιανεμητική ενίσχυση (Τίτλος III κεφάλαιο 2)

Η αναδιανεμητική ενίσχυση είναι αποσυνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση. Στόχος της αναδιανεμητικής ενίσχυσης είναι η στήριξη μικρότερων εκμεταλλεύσεων, με την παροχή πρόσθετης στήριξης για τα πρώτα εκτάριά τους που έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης.

II.4

Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (Τίτλος III κεφάλαιο 3)

Η ενίσχυση οικολογικού προσανατολισμού είναι αποσυνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση που καταβάλλεται ανά εκτάριο. Στόχος είναι η τήρηση τριών γεωργικών πρακτικών υπέρ του κλίματος και του περιβάλλοντος: διαφοροποίηση των καλλιεργειών, διατήρηση μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων και ύπαρξη περιοχής οικολογικής εστίασης στη γεωργική έκταση

II.5

Ενίσχυση για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (Τίτλος III κεφάλαιο 4)

Η ενίσχυση για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς είναι αποσυνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση, η οποία χορηγείται σε γεωργούς επιπλέον της βασικής ενίσχυσης. Στόχος είναι η παροχή στήριξης σε γεωργούς που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

II.6

Ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας (Τίτλος III κεφάλαιο 5)

Η ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας είναι ενίσχυση αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή, η οποία παρέχει ενισχυμένη εισοδηματική στήριξη σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που έχουν συστήσει πρόσφατα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά. Στόχος είναι η προώθηση της δημιουργίας και της ανάπτυξης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον γεωργικό τομέα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα στην Ένωση.

II.7

Προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη (Τίτλος IV κεφάλαιο 1)

Η προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη καλύπτει τις ενισχύσεις ανά εκτάριο ή ανά κεφαλή που συνδέονται με συγκεκριμένες παραγωγές. Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των τομέων που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για οικονομικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους και αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες.

II.8

Ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι (Τίτλος IV κεφάλαιο 2)

Η ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι είναι συνδεδεμένη ενίσχυση που χορηγείται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας. Αποτελεί υποχρεωτικό καθεστώς για τα κράτη μέλη που παράγουν βαμβάκι, με στόχο τη στήριξη της παραγωγής βαμβακιού σε περιφέρειες όπου αυτή είναι σημαντική για τη γεωργική οικονομία.

II.9

Καθεστώς για τους μικροκαλλιεργητές (Τίτλος V)

Το καθεστώς για τους μικροκαλλιεργητές είναι αποσυνδεδεμένο από την παραγωγή και αντικαθιστά όλες τις άλλες άμεσες ενισχύσεις για τους σχετικούς δικαιούχους. Στόχος είναι η προώθηση μιας πιο ισορροπημένης κατανομής της στήριξης και η μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τους δικαιούχους μικρών ποσών όσο και για τις διαχειριστικές αρχές.

II.10

Μέτρα που προβλέπονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου  (1)

Στόχος αυτών των άμεσων ενισχύσεων είναι η αποσύνδεση της στήριξης από την παραγωγή καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου, προκειμένου να βελτιωθεί η εισοδηματική στήριξη των γεωργών.

 

Πράξεις υπό μορφή τομεακών παρεμβάσεων, όπως προβλέπονται στο άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

 

III.1

Στον τομέα των οπωροκηπευτικών (άρθρα 49 έως 53)

Στόχος είναι η στήριξη της συγκέντρωσης της προσφοράς, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα των οπωροκηπευτικών. Ο στόχος αυτό επιτυγχάνεται μέσω οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) ή των ενώσεών τους (ΕΟΠ) που αναγνωρίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115. Δικαιούχοι είναι οι οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (ΕΟΠ). Η διάρκεια των προγραμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ετών και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται σε βάση οικονομικού έτους. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν κάθε μεμονωμένο πρόγραμμα.

III.2

Στον τομέα της μελισσοκομίας (άρθρα 54, 55 και 56)

Στόχος είναι η στήριξη των μελισσοκόμων, της ποιότητας και της αγοράς των μελισσοκομικών προϊόντων.

III.3

Στον αμπελοοινικό τομέα (άρθρα 57 έως 60)

Στόχος είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του αμπελοοινικού τομέα. Τα προγράμματα εκτελούνται από τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων τους και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται σε βάση οικονομικού έτους. Δικαιούχοι είναι οι αμπελουργοί καθώς και οι επιχειρήσεις οινοποίησης και εμπορίας οίνου ή οι ενώσεις/οργανώσεις τους. Οι πράξεις που πρόκειται να εγκριθούν από τα κράτη μέλη μπορούν να είναι ετήσιες ή πολυετείς.

III.4

Στον τομέα του λυκίσκου (άρθρα 61 έως 62)

Στόχος είναι η στήριξη της συγκέντρωσης της προσφοράς, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα του λυκίσκου μέσω οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) ή των ενώσεών τους (ΕΟΠ) που αναγνωρίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115. Δικαιούχοι είναι οι οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) ή οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (ΕΟΠ). Η διάρκεια των προγραμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ετών και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται σε βάση οικονομικού έτους. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν κάθε μεμονωμένο πρόγραμμα.

III.5

Στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών (άρθρα 63, 64 και 65)

Στόχος είναι η στήριξη της συγκέντρωσης της προσφοράς, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών μέσω οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ) και των ενώσεών τους (ΕΟΠ) που αναγνωρίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115. Δικαιούχοι είναι οι οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) ή οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (ΕΟΠ). Η διάρκεια των προγραμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ετών και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται σε βάση οικονομικού έτους. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν κάθε μεμονωμένο πρόγραμμα.

III.6

Σε άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχεία α) έως η), ια), ιγ), ιε) έως κ) και κγ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και στους τομείς που καλύπτουν προϊόντα τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. (άρθρα 66, 67 και 68)

Στόχος είναι η στήριξη της συγκέντρωσης της προσφοράς, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των σχετικών τομέων μέσω οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ), των ενώσεών τους (ΕΟΠ) που αναγνωρίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και των ομάδων παραγωγών που έχουν εγκριθεί προσωρινά από τα κράτη μέλη, και που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115. Δικαιούχοι είναι οι οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ), οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (ΕΟΠ) ή οι ομάδες παραγωγών. Η διάρκεια των προγραμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ετών και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται σε βάση οικονομικού έτους. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν κάθε μεμονωμένο πρόγραμμα.

 

Μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

 

IV.1

Δημόσια παρέμβαση

Όταν οι τιμές της αγοράς για ορισμένα γεωργικά προϊόντα πέσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, οι δημόσιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν την αγορά, αγοράζοντας τα πλεονάσματα τα οποία μπορούν να τεθούν σε αποθεματοποίηση μέχρι να αυξηθούν οι τιμές της αγοράς. Οι οντότητες που πρέπει να δημοσιεύονται είναι εκείνες που επωφελούνται από την ενίσχυση, δηλαδή οι οντότητες από τις οποίες έχει αγοραστεί το προϊόν.

IV.2

Ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η προσωρινή στήριξη των παραγωγών ορισμένων προϊόντων όσον αφορά το κόστος της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

IV.3

Πρόγραμμα για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Στόχοι της παρεχόμενης ενίσχυσης είναι η στήριξη της διανομής γεωργικών προϊόντων σε παιδιά στην προσχολική, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους.

IV.5

Έκτακτα μέτρα

Στόχος των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 219 παράγραφος 1, το άρθρο 220 παράγραφος 1 και το άρθρο 221 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 είναι η στήριξη των γεωργικών αγορών σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116.

IV.6

Ενίσχυση στον τομέα των οπωροκηπευτικών ( Κεφάλαιο II τμήμα 3)

Προτρέπονται οι παραγωγοί να προσχωρήσουν σε οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ). Οι εν λόγω οργανώσεις λαμβάνουν ενίσχυση για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων, με βάση εθνική στρατηγική. Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι επίσης ο μετριασμός των διακυμάνσεων του εισοδήματος από κρίσεις. Χορηγείται ενίσχυση για μέτρα πρόληψης/διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων, συγκεκριμένα: απόσυρση προϊόντος, πρώιμη συγκομιδή/μη συγκομιδή, εργαλεία προώθησης/επικοινωνίας, κατάρτιση, ασφάλιση της συγκομιδής, βοήθεια για την εξασφάλιση τραπεζικών δανείων και κάλυψη των διοικητικών δαπανών για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας (ίδια κεφάλαια σταθεροποίησης των γεωργών).

IV.7

Στήριξη στον αμπελοοινικό τομέα (Κεφάλαιο II τμήμα 4)

Στόχος των διαφόρων ενισχύσεων που χορηγούνται είναι να διασφαλιστεί η ισορροπία της αγοράς και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των οίνων της Ένωσης: στήριξη για την προώθηση οίνων στις αγορές τρίτων χωρών και την ενημέρωση σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου και με το ενωσιακό σύστημα των ΠΟΠ/ΠΓΕ· συγχρηματοδότηση των δαπανών για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, επενδύσεις σε οινοποιεία και σε εγκαταστάσεις εμπορίας, καθώς και για καινοτόμες δράσεις· στήριξη για πρώιμη συγκομιδή, ταμεία αλληλοβοήθειας, ασφάλιση της συγκομιδής και απόσταξη υποπροϊόντων.

IV.8

Στήριξη στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών (Κεφάλαιο II τμήμα 2)

Στήριξη που χορηγείται για τριετή προγράμματα εργασίας τα οποία καταρτίζουν οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή διεπαγγελματικές οργανώσεις σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα πεδία: παρακολούθηση και διαχείριση της αγοράς στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών· βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας· βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας μέσω εκσυγχρονισμού· βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών· σύστημα ιχνηλασιμότητας, πιστοποίηση και προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών· διάδοση πληροφοριών σχετικών με τα μέτρα οργανώσεων παραγωγών, ενώσεων οργανώσεων παραγωγών ή διεπαγγελματικών οργανώσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

IV.9

Ενίσχυση στον τομέα της μελισσοκομίας (Κεφάλαιο ΙΙ τμήμα 5)

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η στήριξη του τομέα αυτού μέσω προγραμμάτων μελισσοκομίας με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας.

IV.10

Ενίσχυση στον τομέα του λυκίσκου (Κεφάλαιο ΙΙ τμήμα 6)

Ενίσχυση που χορηγείται για τη στήριξη οργανώσεων παραγωγών λυκίσκου.

 

Πράξη υπό μορφή ειδών παρέμβασης για την αγροτική ανάπτυξη, όπως προβλέπονται στο άρθρο 69 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

 

V.1

Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι να αποζημιωθούν οι γεωργοί, οι δασοκαλλιεργητές και άλλοι διαχειριστές γης για τις πρόσθετες δαπάνες και τα διαφυγόντα εισοδήματα που σχετίζονται με την ανάληψη εθελοντικών δεσμεύσεων για το περιβάλλον, το κλίμα και άλλων δεσμεύσεων διαχείρισης που υπερβαίνουν τα υποχρεωτικά πρότυπα και συμβάλλουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων της ΚΓΠ, ιδίως στον τομέα του περιβάλλοντος, του κλίματος και της καλής διαβίωσης των ζώων.

V.2

Φυσικοί ή άλλοι περιορισμοί ανά περιοχή

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η αποζημίωση των γεωργών για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών και των διαφυγόντων εισοδημάτων που συνδέονται με τους φυσικούς ή άλλους περιορισμούς ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως οι ορεινές περιοχές.

V.3

Ειδικά ανά περιοχή μειονεκτήματα που προκύπτουν από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η αποζημίωση των γεωργών, των δασοκαλλιεργητών και άλλων διαχειριστών γης για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών και των διαφυγόντων εισοδημάτων που συνδέονται με ορισμένα μειονεκτήματα που αφορούν ειδικά τη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία επιβάλλονται από απαιτήσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των οδηγιών Natura 2000 (οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2) και οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)) ή, για τις γεωργικές περιοχές, της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)).

V.4

Επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην άρδευση

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η στήριξη επενδύσεων σε ενσώματα ή άυλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην άρδευση, που συμβάλλουν στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους ειδικούς στόχους της ΚΓΠ.

V.5

Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας και νέων γεωργών και εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η στήριξη της εγκατάστασης γεωργών νεαρής ηλικίας, νέων γεωργών και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, της εκκίνησης αγροτικών επιχειρήσεων με σκοπό τη συμβολή στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους ειδικούς στόχους της ΚΓΠ.

V.6

Εργαλεία διαχείρισης κινδύνων

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η προώθηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, τα οποία βοηθούν τους γεωργούς να διαχειρίζονται τους κινδύνους παραγωγής και εισοδήματος που σχετίζονται με τη γεωργική τους δραστηριότητα οι οποίοι είναι εκτός του ελέγχου τους.

V.7

Συνεργασία

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η στήριξη της συνεργασίας με στόχο τη συμβολή στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους ειδικούς στόχους της ΚΓΠ. Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη της συνεργασίας για:

α)

προετοιμασία και υλοποίηση πράξεων των επιχειρησιακών ομάδων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας·

β)

προετοιμασία και υλοποίηση του LEADER·

γ)

προώθηση και στήριξη των ενωσιακών και εθνικών αναγνωρισμένων συστημάτων ποιότητας και της χρήσης τους από τους γεωργούς·

δ)

στήριξη ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών ή διεπαγγελματικών οργανώσεων·

ε)

κατάρτιση και εφαρμογή στρατηγικών για τα έξυπνα χωριά·

στ)

στήριξη άλλων μορφών συνεργασίας.

V.8

Ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών

Στόχος της χορηγούμενης ενίσχυσης είναι η στήριξη δράσεων ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών που συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους ειδικούς στόχους της ΚΓΠ, και στοχεύουν ειδικά στην προστασία της φύσης, του περιβάλλοντος και του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης και της ανάπτυξης αγροτικών επιχειρήσεων και κοινοτήτων. Οι δράσεις αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας, της κατάρτισης και της παροχής συμβουλών, καθώς και για την ανταλλαγή και διάδοση γνώσεων και πληροφοριών.

 

Μέτρα που προβλέπονται στον τίτλο III κεφάλαιο I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013

 

VI.1

Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης (άρθρο 14)

Το μέτρο αυτό αφορά την κατάρτιση και άλλα είδη δραστηριοτήτων, όπως εργαστήρια, ατομική καθοδήγηση, δραστηριότητες επίδειξης, δράσεις ενημέρωσης, βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές και επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των απασχολούμενων στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της δασοκομίας, των διαχειριστών γης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές.

VI.2

Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση (άρθρο 15)

Το μέτρο αυτό, μέσω της χρήσης συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και της δημιουργίας συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσιών αντικατάστασης στην εκμετάλλευση αποσκοπεί στη βελτίωση της βιώσιμης διαχείρισης και των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων και των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές. Προωθεί επίσης την επιμόρφωση των συμβούλων.

VI.3

Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (άρθρο 16)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η στήριξη όλων των νεοεισερχόμενων στα ενωσιακά, εθνικά και εθελοντικά συστήματα ποιότητας. Η στήριξη μπορεί επίσης να καλύπτει τις δαπάνες που προκύπτουν από δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης που αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ύπαρξη και τις προδιαγραφές των προϊόντων που παράγονται στο πλαίσιο των εν λόγω ενωσιακών και εθνικών καθεστώτων ποιότητας.

VI.4

Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού (άρθρο 17)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτικών επιχειρήσεων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στην εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας και της δασοκομίας και στη στήριξη μη παραγωγικών επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

VI.5

Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων (άρθρο 18)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να βοηθήσει τους γεωργούς στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων ή στην αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού που έχει υποστεί ζημίες, μετά την επίσημη αναγνώριση από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές των κρατών μελών, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έναντι τέτοιων συμβάντων.

VI.6

Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων (άρθρο 19)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η στήριξη για τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η διαχείριση νέων εκμεταλλεύσεων από γεωργούς νεαρής ηλικίας και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές, ή για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων. Παρέχεται επίσης στήριξη σε νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις για επενδύσεις και την ανάπτυξη μη γεωργικών δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών περιοχών και όλων των γεωργών που διαφοροποιούν τις γεωργικές δραστηριότητές τους. Το μέτρο παρέχει πληρωμές στους γεωργούς που είναι επιλέξιμοι για το καθεστώς που αφορά τους γεωργούς μικρών εκμεταλλεύσεων οι οποίοι μεταβιβάζουν οριστικά την εκμετάλλευσή τους σε άλλο γεωργό.

VI.7

Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές (άρθρο 20)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η στήριξη παρεμβάσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και την προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ιδίως μέσω της ανάπτυξης της τοπικής υποδομής (συμπεριλαμβανομένων των ευρυζωνικών δικτύων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των κοινωνικών υποδομών) και τοπικών βασικών υπηρεσιών, καθώς και μέσω της ανάπλασης χωριών και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Το μέτρο παρέχει επίσης στήριξη για τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων και τη μετατροπή εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ή την αύξηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων ενός οικισμού.

VI.8

Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών (άρθρο 21, άρθρα 22 έως 26)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η προώθηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη των δασών, στην προστασία των δασών, στην καινοτομία στον τομέα της δασοκομίας, των δασοκομικών τεχνολογιών και των δασικών προϊόντων, με σκοπό τη συμβολή στην υλοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού των αγροτικών περιοχών.

VI.9

Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων (άρθρο 22)

Στόχος του εν λόγω επιμέρους μέτρου είναι η στήριξη ενεργειών για τη δάσωση και τη δημιουργία δασικών εκτάσεων σε γεωργικές και μη γεωργικές γαίες.

VI.10

Εγκατάσταση, αναζωογόνηση ή ανανέωση γεωργοδασοκομικών συστημάτων (άρθρο 23)

Στόχος του εν λόγω επιμέρους μέτρου είναι η στήριξη της εγκατάστασης γεωργοδασοκομικών συστημάτων και πρακτικών στο πλαίσιο των οποίων σκοπίμως συνδυάζονται πολυετή ξυλώδη με καλλιέργειες και/ή ζώα στην ίδια μονάδα διαχείρισης γης.

VI.11

Πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων (άρθρο 24)

Το εν λόγω επιμέρους μέτρο αποσκοπεί στην πρόληψη και την αποκατάσταση (εκχέρσωση και αναφύτευση) του δασοκομικού δυναμικού μετά από δασικές πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης παρασίτων και ασθενειών, καθώς και απειλές που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος.

VI.12

Επενδύσεις οι οποίες βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και την περιβαλλοντική αξία των δασικών οικοσυστημάτων (άρθρο 25)

Στόχος του εν λόγω επιμέρους μέτρου είναι η στήριξη δράσεων για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής αξίας των δασών, τη διευκόλυνση της προσαρμογής των δασών στην κλιματική αλλαγή και του μετριασμού των επιπτώσεών της, την παροχή υπηρεσιών οικοσυστήματος και την αύξηση της αξίας των δασών ως δημόσιου αγαθού. Η αύξηση της περιβαλλοντικής αξίας των δασών θα πρέπει να διασφαλίζεται.

VI.13

Επενδύσεις σε δασοκομικές τεχνολογίες και στην επεξεργασία, κινητοποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων (άρθρο 26)

Το εν λόγω επιμέρους μέτρο στοχεύει στην παροχή στήριξης για επενδύσεις σε μηχανήματα και/ή εξοπλισμό που συνδέεται με τη συγκομιδή, κοπή, κινητοποίηση και επεξεργασία της ξυλείας πριν από τη βιομηχανική παραγωγή πριστής ξυλείας. Κύριος στόχος αυτού του επιμέρους μέτρου είναι η βελτίωση της οικονομικής αξίας των δασών.

VI.14

Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών (άρθρο 27)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η στήριξη για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, ιδίως κατά τα πρώτα έτη, όταν προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις της αγοράς και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς όσον αφορά την παραγωγή και την εμπορία, μεταξύ άλλων και στις τοπικές αγορές.

VI.15

Γεωργία, περιβάλλον, κλίμα (άρθρο 28)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η ενθάρρυνση των διαχειριστών γης να εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, του τοπίου και των φυσικών πόρων, καθώς και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Αφορά όχι μόνο τις επωφελείς για το περιβάλλον βελτιώσεις στις γεωργικές πρακτικές, αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων επωφελών πρακτικών.

VI.16

Βιολογική γεωργία (άρθρο 29)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εστιάσει στη στήριξη της μετατροπής και/ή της διατήρησης των πρακτικών και μεθόδων βιολογικής γεωργίας, με στόχο την ενθάρρυνση των γεωργών να συμμετέχουν σε καθεστώτα του είδους αυτού, και κατ’ επέκταση την ανταπόκριση στο αίτημα της κοινωνίας για χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

VI.17

Ενισχύσεις στο πλαίσιο του Natura 2000 και της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (άρθρο 30)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η παροχή αντισταθμιστικής στήριξης σε δικαιούχους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μειονεκτήματα λόγω ειδικών υποχρεωτικών απαιτήσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των οδηγιών 92/43/ΕΟΚ, 2009/147/ΕΚ και 2000/60/ΕΚ, σε σύγκριση με την κατάσταση των γεωργών και δασοκόμων σε άλλες περιοχές οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια μειονεκτήματα.

VI.18

Ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα (άρθρο 31)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η παροχή στήριξης στους δικαιούχους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους περιορισμούς λόγω της γεωγραφικής τους θέσης σε ορεινές περιοχές ή σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα.

VI.19

Καλή μεταχείριση των ζώων (άρθρο 33)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η παροχή ενισχύσεων σε γεωργούς που αναλαμβάνουν, σε εθελοντική βάση, να εκτελούν πράξεις οι οποίες συνίστανται στην ανάληψη μίας ή περισσοτέρων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων.

VI.20

Δασοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υπηρεσίες και διατήρηση των δασών (άρθρο 34)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες της προώθησης της αειφόρου διαχείρισης και βελτίωσης των δασών και των δασικών εκτάσεων, περιλαμβανομένης της διατήρησης και της βελτίωσης της βιοποικιλότητας, των υδατικών και εδαφικών πόρων, και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην ανάγκη διατήρησης των δασικών γενετικών πόρων, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων όπως η ανάπτυξη διαφορετικών ποικιλιών δασικών ειδών με στόχο την προσαρμογή στις ειδικές τοπικές συνθήκες.

VI.21

Συνεργασία (άρθρο 35)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η προώθηση μορφών συνεργασίας στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον δύο φορείς, και οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη (μεταξύ άλλων): πιλοτικών έργων· νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της δασοκομίας· τουριστικών υπηρεσιών· βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού και τοπικών αγορών· κοινών έργων / πρακτικών σχετικά με το περιβάλλον / την κλιματική αλλαγή· έργων για τη βιώσιμη παροχή βιομάζας· στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης εκτός του LEADER· σχεδίων διαχείρισης δασών· και διαφοροποίησης σε δραστηριότητες «κοινωνικής γεωργίας».

VI.22

Διαχείριση κινδύνων (άρθρο 36)

Το μέτρο αυτό αποτελεί μια νέα εργαλειοθήκη διαχείρισης κινδύνων και αναπτύσσει περαιτέρω τις δυνατότητες που υφίστανται επί του παρόντος για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων αλληλοβοήθειας μέσω εθνικών κονδυλίων άμεσων ενισχύσεων των κρατών μελών, ώστε να βοηθηθούν οι γεωργοί που εκτίθενται σε όλο και μεγαλύτερους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Το μέτρο εισάγει επίσης ένα εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήματος για την παροχή αποζημίωσης στους γεωργούς που αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους.

VI.22α

Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς και στις ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση της COVID-19 (άρθρο 39β)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να παράσχει στους γεωργούς προσωρινή στήριξη σε σχέση με την κρίση λόγω COVID-19.

VI.23

Χρηματοδότηση συμπληρωματικών εθνικών άμεσων ενισχύσεων για την Κροατία (άρθρο 40)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να παρέχει συμπληρωματική ενίσχυση στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα σε γεωργούς επιλέξιμους για συμπληρωματικές εθνικές άμεσες ενισχύσεις στην Κροατία.

VI.24

Στήριξη για την τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων) (άρθρο 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5))

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η διατήρηση του LEADER ως εργαλείου ολοκληρωμένης προσέγγισης για την εδαφική ανάπτυξη σε υποπεριφερειακό («τοπικό») επίπεδο, που θα συμβάλει άμεσα στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, η οποία αποτελεί έναν από τους γενικούς στόχους της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη.

VI.25

Τεχνική βοήθεια (άρθρα 51 έως 54)

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να παράσχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη ενεργειών στήριξης της διοικητικής ικανότητας που συνδέεται με τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ). Οι ενέργειες αυτές μπορεί να αφορούν τις δραστηριότητες προετοιμασίας, διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας, δικτύωσης, διεκπεραίωσης καταγγελιών, καθώς και ελέγχου και δημοσιονομικού ελέγχου των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

VII.1

Μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 228/2013

Τα μέτρα POSEI είναι ειδικά γεωργικά καθεστώτα που αποσκοπούν στη συνεκτίμηση των ιδιαίτερων περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι εξόχως απόκεντρες περιοχές, όπως απαιτείται από το άρθρο 349 της ΣΛΕΕ. Αποτελούνται από δύο βασικά σκέλη: το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού και τα μέτρα στήριξης της τοπικής παραγωγής. Στόχος του πρώτου σκέλους είναι να μετριαστούν οι πρόσθετες δαπάνες για την προμήθεια βασικών προϊόντων, οι οποίες προκύπτουν λόγω του απομακρυσμένου χαρακτήρα των περιοχών αυτών (μέσω της χορήγησης ενισχύσεων για προϊόντα από την Ένωση και της απαλλαγής από τους εισαγωγικούς δασμούς για τα προϊόντα από τρίτες χώρες), και στόχος του δεύτερου σκέλους είναι η συνδρομή στην ανάπτυξη του τομέα της τοπικής γεωργίας (άμεσες ενισχύσεις και μέτρα που αφορούν την αγορά). Στο πλαίσιο των μέτρων POSEI προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση φυτοϋγειονομικών προγραμμάτων.

VIII.1

Μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 229/2013

Το καθεστώς για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι παρεμφερές με το POSEI, αλλά δεν έχει την ίδια νομική βάση στη ΣΛΕΕ και είναι μικρότερης κλίμακας από το POSEI. Περιλαμβάνει τόσο το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού (που περιορίζεται ωστόσο σε ενισχύσεις για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ένωση) όσο και μέτρα στήριξης των τοπικών γεωργικών δραστηριοτήτων τα οποία συνίστανται σε συμπληρωματικές πληρωμές για σαφώς καθορισμένα τοπικά προϊόντα.

IX.1

Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1144/2014

Οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα και ορισμένα προϊόντα διατροφής με βάση γεωργικά προϊόντα, οι οποίες υλοποιούνται στην εσωτερική αγορά ή σε τρίτες χώρες και αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον ενωσιακό προϋπολογισμό, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, υπό τους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν τη μορφή προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης.


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου, της 19ης Ιανουαρίου 2009, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης για τους γεωργούς στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1290/2005, (ΕΚ) αριθ. 247/2006, (ΕΚ) αριθ. 378/2007 και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 (ΕΕ L 30 της 31.1.2009, σ. 16).

(2)  Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7).

(3)  Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7).

(4)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).