22.12.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 328/123


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2545 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 19ης Δεκεμβρίου 2022

σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου για την κατανομή του κόστους που σχετίζεται με δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους βάσει της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 220α,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2434 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) θεσπίζει τη διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης ως ενιαία μέθοδο χρηματοδότησης για την υλοποίηση δανειοληπτικών πράξεων και πράξεων διαχείρισης χρέους που εκτελούνται από την Επιτροπή στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 (στο εξής: δημοσιονομικός κανονισμός). Μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2434 η διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί σε προγράμματα χρηματοδοτικής συνδρομής οι βασικές πράξεις των οποίων τίθενται σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 2022 ή μετά την εν λόγω ημερομηνία.

(2)

Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Η εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης απαιτεί τη θέσπιση ενός συνόλου κανόνων για τον καθορισμό της κατανομής του αντίστοιχου κόστους στα σχετικά προγράμματα χρηματοδοτικής συνδρομής το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την Ένωση και σχετίζονται με τη χρηματοδοτική συνδρομή χρεώνονται στον δικαιούχο.

(3)

Η μεθοδολογία για την κατανομή του κόστους που σχετίζεται με την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του NextGenerationEU (NGEU) θεσπίστηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1095 της Επιτροπής (3). Είναι σκόπιμο οι ρυθμίσεις αυτές να επεκταθούν σε δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 220α του δημοσιονομικού κανονισμού.

(4)

Οι υποχρεώσεις αποπληρωμής θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τους δικαιούχους της χρηματοδοτικής συνδρομής, σύμφωνα με το άρθρο 220 παράγραφος 5 στοιχείο ε) του δημοσιονομικού κανονισμού και σύμφωνα με τις αρχές του προϋπολογισμού περί χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και ισοσκέλισης. Όλο το κόστος θα πρέπει να χρεώνεται στους δικαιούχους βάσει ενιαίας μεθοδολογίας κατανομής του κόστους που εξασφαλίζει διαφανή και αναλογική κατανομή του κόστους.

(5)

Η μεθοδολογία κατανομής του κόστους θα πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει διεπιδότηση του κόστους από μια κατηγορία δικαιούχων προς άλλη. Το κόστος θα πρέπει να καταλογίζεται εξολοκλήρου στους δικαιούχους αυτών των δανείων αφενός και, αφετέρου, το κόστος των μη επιστρεπτέων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, βάσει των πραγματικών δαπανών που πραγματοποιούνται για την άντληση και την εκταμίευση του αντίστοιχου μεριδίου των εσόδων στους διάφορους δικαιούχους. Η μεθοδολογία θα πρέπει να καλύπτει όλες τις δαπάνες που πραγματοποιεί η Ένωση για δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους, συμπεριλαμβανομένων όλων των διοικητικών δαπανών, και να διασφαλίζει τον υπολογισμό των διαφόρων κατηγοριών δαπανών για κάθε εκταμίευση.

(6)

Προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των δικαιούχων, η Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόσει μια κοινή και ενοποιημένη μεθοδολογία για το κόστος, που θα ισχύει για όλους τους τύπους εκταμιεύσεων (όσες αποπληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και όσες αποπληρώνονται από τους δικαιούχους) και θα καταλογίζει το κόστος στους δικαιούχους βάσει του μεριδίου των εισπραχθέντων εσόδων.

(7)

Στο πλαίσιο της εν λόγω μεθοδολογίας υπολογισμού και κατανομής κόστους, θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ τριών κατηγοριών κόστους: το κόστος χρηματοδότησης, το κόστος διαχείρισης ρευστότητας και το διοικητικό κόστος. Το κόστος χρηματοδότησης προκύπτει από το επιτόκιο και τις λοιπές επιβαρύνσεις που πρέπει να καταβάλει η Επιτροπή για τα διάφορα μέσα που εκδίδονται με σκοπό τη χρηματοδότηση των εν λόγω εκταμιεύσεων. Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας είναι το κόστος που προκύπτει από τα ποσά που εκδίδονται και διακρατούνται προσωρινά σε λογαριασμούς ρευστότητας ως αποθέματα για την κάλυψη των επικείμενων πληρωμών. Αυτά τα διαρκή λειτουργικά γενικά έξοδα αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης και θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια σε όλους τους δικαιούχους. Η τρίτη κατηγορία κόστους είναι το διοικητικό κόστος για τη δημιουργία τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης, το οποίο προκύπτει σαφώς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης.

(8)

Η δίκαιη και αναλογική κατανομή του κόστους διενεργείται μέσω της τμηματοποίησης των εκταμιεύσεων και των σχετικών χρηματοδοτικών μέσων σε χρονικές περιόδους (στο εξής: χρονικά τμήματα). Οι προϋπάρχουσες εκταμιεύσεις και οι συναφείς δανειοληπτικές πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης, για τις οποίες έχουν ήδη καθοριστεί χρονικά τμήματα, δεν επηρεάζονται από την προσθήκη εκταμιεύσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής εντός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 220α του δημοσιονομικού κανονισμού. Από την έναρξη των εν λόγω εκταμιεύσεων δανείων και έπειτα, για κάθε εκταμίευση που χρηματοδοτείται μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης, το κόστος υπολογίζεται και κατανέμεται κατά τον ίδιο τρόπο. Πρωταρχικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι το κόστος χρηματοδότησης είναι το ίδιο για όλες τις εκταμιεύσεις που αποδίδονται στο ίδιο χρονικό τμήμα, διασφαλίζοντας ότι ο δανεισμός είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες εκταμίευσης.

(9)

Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει αντίκτυπος στην κατανομή του κόστους για κανένα από τα προγράμματα στα οποία θα εφαρμοστεί η μεθοδολογία κατανομής του κόστους. Η μεθοδολογία κατανομής του κόστους θα ισχύει από την έγκρισή της για δανειοληπτικές πράξεις στο πλαίσιο του NGEU και δάνεια βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2463 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), τα οποία έχουν παρόμοια διάρκεια και δομή. Επομένως, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται στα ίδια χρονικά τμήματα. Εάν θεσπιστεί νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, με διαφορετική διάρκεια και δομή, που ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στο κόστος, η εν λόγω μεθοδολογία θα πρέπει να επανεξεταστεί ανάλογα με την περίπτωση.

(10)

Ο υπολογισμός του κόστους χρηματοδότησης που προκύπτει από δανειοληπτικές πράξεις θα πρέπει να προκύπτει από το κόστος που απορρέει από το σύνολο των δανειοληπτικών πράξεων κατά τη διάρκεια της εξάμηνης χρονικής περιόδου γύρω από την ημερομηνία εκταμίευσης. Αυτή η τμηματοποίηση του κόστους χρηματοδότησης είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κόστος χρηματοδότησης που καταλογίζεται στην εκταμίευση συνδέεται στενά με τα επιτόκια που επικρατούν στην αγορά κατά τον χρόνο πραγματοποίησής του. Η εν λόγω προσέγγιση συνεπάγεται ότι το ακριβές κόστος χρηματοδότησης καθορίζεται μόνο με την ολοκλήρωση της δεξαμενής χρηματοδότησης κατά το κλείσιμο του εξάμηνου χρονικού τμήματος, ωστόσο διατίθενται στους δικαιούχους δανείων ενδεικτικές τιμές πριν από την τελική κοστολόγηση. Οι δικαιούχοι δανείων ή, όσον αφορά τα εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου (5), ο προϋπολογισμός της ΕΕ, θα πρέπει να επιβαρύνονται το ίδιο. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται ο αυθαίρετος ή τυχαίος χαρακτήρας που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή αλληλοδιάδοχη μέθοδο («back-to-back»), όπου το κόστος για κάθε συγκεκριμένο δικαιούχο ήταν οι όροι που μπορούσαν να επιτευχθούν τη συγκεκριμένη ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνταν ο δανεισμός.

(11)

Κάθε χρονικό τμήμα θα πρέπει να είναι ενεργό για περίοδο έξι μηνών, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου ή την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, το πρώτο χρονικό τμήμα θα πρέπει να καλύπτει την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 έως 31η Δεκεμβρίου 2021, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της απόφασης.

(12)

Ενώ το κόστος χρηματοδότησης μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των εξάμηνων χρονικών τμημάτων λόγω διαφορών στις συνθήκες χρηματοδότησης που εκφεύγουν του ελέγχου της Επιτροπής, η Επιτροπή θα διαχειρίζεται τις δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα επιμέρους χρονικά τμήματα έχουν κατά το δυνατόν παρόμοια διάρκεια ληκτότητας.

(13)

Η στρατηγική χρηματοδότησης της Επιτροπής επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου και άλλων χρηματοοικονομικών κινδύνων. Ενώ τα επιτόκια που θα εφαρμόζονται στους δικαιούχους των δανείων θα είναι σταθερά, θα είναι απαραίτητος ο περιοδικός και οριακός εκ νέου υπολογισμός των επιτοκίων, όταν χρειάζεται να αντικατασταθούν τα μέσα της δεξαμενής χρηματοδότησης που λήγουν. Αν πληρούνται οι σχετικοί όροι, η Επιτροπή θα αναπτύξει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί παράγωγα, όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής, για τη διαχείριση τυχόν υπολειπόμενου κινδύνου επιτοκίου, και να παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα επιλογής δανείων σταθερού επιτοκίου. Το κόστος αυτής της διευκόλυνσης σταθερού επιτοκίου θα πρέπει να βαρύνει εξολοκλήρου και αποκλειστικά τον δικαιούχο που κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

(14)

Τα ποσά των εκταμιεύσεων σε ένα χρονικό τμήμα θα πρέπει να ισούνται με το ποσό των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων που αποδίδονται σε αυτό το χρονικό τμήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκταμίευση των εσόδων θα πραγματοποιείται και θα αποδίδεται στο ίδιο χρονικό τμήμα με την έκδοση των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την άντληση των εσόδων. Ωστόσο, απρόβλεπτες καθυστερήσεις κατά την εκταμίευση μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπου έχουν συγκεντρωθεί τα έσοδα από τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, αλλά δεν μπορούν να εκταμιευθούν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η εκταμίευση μπορεί να καθυστερήσει από το ένα χρονικό τμήμα στο επόμενο. Πάντως, εάν τα κεφάλαια για τις συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης έχουν ήδη συγκεντρωθεί και αποδοθεί στο προηγούμενο χρονικό τμήμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες σε αυτό το χρονικό τμήμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να είναι δυνατή η κατανομή των εκταμιεύσεων στο χρονικό τμήμα στο οποίο έχουν εκδοθεί τα χρηματοδοτικά μέσα. Θα πρέπει, επίσης, να είναι δυνατή η κατανομή των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων του επόμενου χρονικού τμήματος στο προηγούμενο χρονικό τμήμα, σε περίπτωση που το ποσό των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων του εν λόγω χρονικού τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη του ποσού των εκταμιεύσεων.

(15)

Η Επιτροπή θα χρειαστεί επίσης κάποια μέσα για να προβλέπει, κατά το προηγούμενο χρονικό τμήμα, τις ανάγκες εκταμίευσης που προκύπτουν στα αρχικά στάδια του επόμενου χρονικού τμήματος. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις και να διασφαλιστεί ότι η Επιτροπή διαθέτει τους πόρους με ευνοϊκούς όρους για τις εκταμιεύσεις που πραγματοποιούνται κοντά στο χρονικό σημείο μετάβασης μεταξύ των χρονικών τμημάτων, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδίδει τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα στο επόμενο χρονικό τμήμα.

(16)

Η ικανότητα διαχείρισης της ρευστότητας των πράξεων χρηματοδότησης μέσω της πρόσβασης σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό και της διατήρησης προληπτικών ταμειακών διαθεσίμων αποτελεί κεντρικό και καθοριστικό στοιχείο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Αυτή η διαχείριση της ρευστότητας θα παράσχει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες πληρωμών και να προσαρμόσει την έκδοση στις συνθήκες της αγοράς. Η ικανότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άντληση εσόδων μέσω έκδοσης βραχυπρόθεσμων τίτλων και τη διατήρηση ορισμένων εσόδων σε προσωρινή βάση σε λογαριασμό ρευστότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ικανότητα πραγματοποίησης όλων των πληρωμών σε πρώτη ζήτηση. Οι πράξεις διαχείρισης χρέους στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης επιτρέπουν καλύτερη διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου και άλλων χρηματοοικονομικών κινδύνων. Μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση παραγώγων, όπως συμβάσεις ανταλλαγής για τη διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου ή άλλων χρηματοοικονομικών κινδύνων σε σχέση με δάνεια για τους δικαιούχους ή τη σύναψη εξασφαλισμένων ή μη εξασφαλισμένων συναλλαγών χρηματαγοράς. Το κόστος που πραγματοποιείται σε σχέση με επαναγορές και/ή κατοχή ιδίων ομολόγων για λόγους διαχείρισης ρευστότητας θα πρέπει να θεωρείται κόστος διαχείρισης ρευστότητας. Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να καθορίσει τη βάση για τον υπολογισμό των εν λόγω δαπανών ρευστότητας και την επιβολή τους σε δίκαιη και ισότιμη βάση σε όλους τους σχετικούς δικαιούχους των εσόδων κατά τη διάρκεια του εκάστοτε έτους.

(17)

Οι μεγαλύτερες ανάγκες εκταμίευσης από το ποσό των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων που κατανέμονται στο αντίστοιχο χρονικό τμήμα, ή πληρωμές τόκων, μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειμμα ρευστότητας ενός χρονικού τμήματος. Ανάγκες εκταμίευσης χαμηλότερες από το ποσό των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων που αποδίδονται στο αντίστοιχο χρονικό τμήμα, ή πληρωμές εξόφλησης που εισπράττονται σε σχέση με τις εκκρεμείς εκταμιεύσεις που κατανέμονται στο τμήμα, μπορεί να οδηγήσουν σε πλεόνασμα ρευστότητας. Η αντιστάθμιση αυτών των πλεονασμάτων ή ελλειμμάτων ρευστότητας αποτελεί αναπόφευκτη απαίτηση για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Το κόστος αυτό δεν θα πρέπει να βαρύνει τα αντίστοιχα χρονικά τμήματα, αλλά θα πρέπει να απομονώνεται και να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης στο πλαίσιο χωριστού γενικού εξόδου διαχείρισης ρευστότητας. Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να καθιερώσει μηχανισμό για τον διαχωρισμό του κόστους που προκύπτει από ελλείμματα ή πλεονάσματα ρευστότητας, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί από το ευρύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης με τη μορφή κόστους διαχείρισης ρευστότητας. Η Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιεί το τμήμα διαχείρισης ρευστότητας για να ισοσταθμίζει τυχόν θετικά ή αρνητικά ταμειακά υπόλοιπα στα χρονικά τμήματα με το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων.

(18)

Η εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης προϋποθέτει την απόκτηση νέων ικανοτήτων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της πλέον συμφέρουσας πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές και τη διασφάλιση της διατήρησης των υποδομών αυτών με συνεχή και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος που απαιτείται για τη διατήρηση λογαριασμών ρευστότητας, για την απόκτηση ικανότητας διεξαγωγής δημοπρασιών για γραμμάτια της ΕΕ και ομόλογα, καθώς και για την εφαρμογή νέων εσωτερικών ικανοτήτων επεξεργασίας δεδομένων. Οι δαπάνες αυτές που προκύπτουν άμεσα από την υλοποίηση των δανειοληπτικών πράξεων και πράξεων εκταμίευσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως γενικά έξοδα, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται διάκριση των δαπανών που σχετίζονται με τη σύσταση και τη διατήρηση της δανειοληπτικής υποδομής και της υποδομής πληρωμών. Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να αποτυπώνονται στο κόστος υπηρεσιών για γενικά διοικητικά έξοδα.

(19)

Στο κόστος υπηρεσιών για τα γενικά διοικητικά έξοδα συνδυάζονται όλες οι διοικητικές δαπάνες που προκύπτουν άμεσα κατά την υλοποίηση της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται είτε ως κόστος σύστασης, σε σχέση με εφάπαξ δαπάνες για τη δημιουργία επιχειρησιακών ικανοτήτων, είτε ως επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αποτελούν αναπόφευκτες δαπάνες οι οποίες καταλογίζονται άμεσα σε δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης και πραγματοποιούνται συν τω χρόνω. Ενώ οι επαναλαμβανόμενες δαπάνες αποτελούν τακτικές ετήσιες δαπάνες που καταλογίζονται στις εκταμιεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται σε ένα δεδομένο έτος, το κόστος σύστασης θα πρέπει να καταλογίζεται ως εφάπαξ χρέωση.

(20)

Δαπάνες που σχετίζονται με τη σύσταση και τη δημιουργία ικανοτήτων για αυτές τις πράξεις πραγματοποιούνται από το 2021 και έχουν ήδη αποδοθεί σε δικαιούχους των προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης του NGEU, μέσω ειδικού γενικού κόστους σύστασης. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι άλλων προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 220α του δημοσιονομικού κανονισμού δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με δαπάνες που σχετίζονται με αυτήν την προηγούμενη ανάπτυξη ικανοτήτων, αλλά μόνο με μελλοντικές δαπάνες που σχετίζονται με τη διατήρηση της εν λόγω υποδομής. Το μερίδιο του διοικητικού κόστους των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 220α του δημοσιονομικού κανονισμού, εκτός από το NGEU, θα πρέπει επομένως να περιορίζεται στις επαναλαμβανόμενες δαπάνες και να αντιμετωπίζεται ως οποιοσδήποτε δικαιούχος της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης.

(21)

Οι διοικητικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στο κόστος υπηρεσιών για τα γενικά διοικητικά έξοδα θα πρέπει να περιορίζονται σε κλειστό κατάλογο επιλέξιμων δαπανών, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης. Οι συμβατικές αμοιβές για την πρόσληψη εξωτερικού προσωπικού συμβούλων προστίθενται στον κατάλογο επιλέξιμων διοικητικών δαπανών μετά από συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2023. Η επέκταση του καταλόγου επιλέξιμων διοικητικών δαπανών κοινοποιήθηκε στις αρχές των κρατών μελών πριν από την έκδοση της παρούσας απόφασης. Το συνολικό κόστος υπηρεσιών για τα γενικά διοικητικά έξοδα αντιπροσωπεύει πολύ περιορισμένο μερίδιο του συνολικού κόστους των πράξεων στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης.

(22)

Η διαδικασία εκ των υστέρων τιμολόγησης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανάκτηση των δαπανών το επόμενο έτος και μέχρι τη στιγμή που δεν δημιουργούνται πλέον δαπάνες από δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους και πληρωμών στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης.

(23)

Κατ’ εξαίρεση για τα δάνεια χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ουκρανία που χορηγούνται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2463, η Ένωση ενδέχεται να επιβαρυνθεί με το κόστος των τόκων και το διοικητικό κόστος που σχετίζονται με τις δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2463. Οι απαραίτητοι πόροι προέρχονται από συνεισφορές των κρατών μελών σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2463. Ως εκ τούτου, η τιμολόγηση των δαπανών αυτών θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την τιμολόγηση των δαπανών όσον αφορά τις εκταμιεύσεις ως εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094 και να ομαδοποιείται ανά τρίμηνο του έτους.

(24)

Η Επιτροπή θα πρέπει να εκδίδει ειδοποίηση επιβεβαίωσης για κάθε εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της μη επιστρεπτέας στήριξης κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχεία α) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094, της επιστρεπτέας στήριξης στα κράτη μέλη κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094 και των δανείων σε κράτος μέλος ή τρίτη χώρα στο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 220α του δημοσιονομικού κανονισμού.

(25)

Τα δάνεια στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης θα πρέπει να υλοποιούνται με τους συνήθεις χρηματοδοτικούς όρους (διάρκεια ληκτότητας και χρονοδιάγραμμα εξόφλησης) για κάθε εκταμίευση. Για τη μη επιστρεπτέα στήριξη, η ειδοποίηση επιβεβαίωσης θα πρέπει να αποτελεί το κύριο υποστηρικτικό στοιχείο για τον καθορισμό των εν λόγω χρηματοδοτικών όρων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η ειδοποίηση επιβεβαίωσης θα πρέπει να καθορίζει την αίτηση επιστροφής δαπανών με βάση τους χρηματοδοτικούς όρους της. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ημερομηνία εκταμίευσης, το ποσό της χρηματοδοτικής στήριξης, την ημερομηνία κόστους των χρηματοδοτικών πληρωμών και την ημερομηνία λήξης. Η ειδοποίηση επιβεβαίωσης αποτελεί την κύρια βάση για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό, τα χρηματοπιστωτικά κυκλώματα και τη λογιστική για τη μη επιστρεπτέα στήριξη της ΕΕ.

(26)

Οι κατάλληλες αναφορές στις δανειακές συμβάσεις θα διευκρινίζουν ότι το κόστος των εκταμιεύσεων προσδιορίζεται με την εφαρμογή της μεθοδολογίας που καθορίζεται στην παρούσα απόφαση.

(27)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να ισχύει για όλες τις δανειοληπτικές πράξεις και εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος NGEU, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη ισχύος της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο, πεδίο εφαρμογής και κατευθυντήριες αρχές

1.   Η παρούσα απόφαση θεσπίζει ενιαία και ενοποιημένη μεθοδολογία για την κατανομή του κόστους που προκύπτει ως αποτέλεσμα δανειοληπτικών πράξεων και πράξεων διαχείρισης χρέους οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής εντός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 220α του δημοσιονομικού κανονισμού και μη επιστρεπτέας στήριξης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου (6) [στο εξής: προγράμματα CAM (μεθοδολογία κατανομής κόστους)].

2.   Η εφαρμογή της μεθοδολογίας κατανομής του κόστους διέπεται από τις αρχές της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης, διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες επιμερίζονται με βάση το σχετικό μερίδιο της ληφθείσας στήριξης.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«δικαιούχος»: κράτος μέλος ή τρίτη χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος σε δανειακή σύμβαση στο πλαίσιο προγράμματος CAM ή ο προϋπολογισμός της Ένωσης για τη μη επιστρεπτέα στήριξη σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053·

2)

«εκταμίευση»: η μεταφορά εσόδων που αποκτήθηκαν μέσω δανειοληπτικών πράξεων και πράξεων διαχείρισης χρέους με σκοπό τη χρηματοδότηση επιστρεπτέας ή μη επιστρεπτέας στήριξης σε δικαιούχο·

3)

«χρηματοδοτικά μέσα»: ομόλογα, γραμμάτια, εμπορικά χρεόγραφα, γραμμάτια της ΕΕ ή άλλες κατάλληλες βραχυπρόθεσμες και/ή μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές πράξεις που εκδίδονται στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης·

4)

«περίοδος επιτοκίου»: περίοδος δώδεκα (12) μηνών, ή άλλη ανάλογη περίοδος που μπορεί να προσδιορίζεται στην ειδοποίηση επιβεβαίωσης, η οποία αρχίζει κατά την ημερομηνία εκταμίευσης ή την προηγούμενη ημερομηνία καταβολής τόκων·

5)

«διαχείριση ρευστότητας»: διαχείριση των ταμειακών ροών που σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά μέσα και τις εκταμιεύσεις·

6)

«δανειακή σύμβαση»: σύμβαση μεταξύ της Επιτροπής και δικαιούχου στο πλαίσιο προγράμματος CAΜ·

7)

«δανειοληπτικές πράξεις»: οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2544 της Επιτροπής (7)·

8)

«πράξεις διαχείρισης χρέους»: οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2544·

9)

«βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση»: η χρηματοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 11 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2544·

10)

«μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση»: η χρηματοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 10 της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2544

Άρθρο 3

Είδη κόστους

Θεσπίζονται οι κατωτέρω κατηγορίες κόστους:

α)

κόστος χρηματοδότησης·

β)

κόστος διαχείρισης ρευστότητας·

γ)

κόστος υπηρεσιών για γενικά διοικητικά έξοδα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

ΤΜΗΜΑ 1

Τμήματα

Άρθρο 4

Χρονικά τμήματα

1.   Το χρονικό τμήμα είναι ενεργό για περίοδο έξι μηνών, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου ή την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, το πρώτο χρονικό τμήμα καλύπτει την περίοδο από 1η Ιουνίου 2021 έως 31η Δεκεμβρίου 2021.

2.   Το χρονικό τμήμα αποτελείται από τις εκταμιεύσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου του και τα σχετικά χρηματοδοτικά μέσα που κατανέμονται σε αυτό. Κάθε εκταμίευση αποδίδεται στο χρονικό τμήμα που είναι ενεργό κατά την ημερομηνία της εν λόγω εκταμίευσης.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων από τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα που αποδίδονται στο προηγούμενο χρονικό τμήμα υπερβαίνει το ποσό των εκταμιεύσεων που αποδίδονται στο εν λόγω τμήμα σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, οι εκταμιεύσεις συνεχίζουν να κατανέμονται στο εν λόγω χρονικό τμήμα έως ότου το ποσό των εκταμιεύσεων ανέλθει στο ποσό των εσόδων από τα εν λόγω μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα.

Η εκταμίευση εξακολουθεί να αποδίδεται στο χρονικό τμήμα όσον αφορά οποιοδήποτε εκκρεμές ποσό δεν έχει αποπληρωθεί ακόμη.

3.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 6 παράγραφος 2, τα έσοδα των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέσων αποδίδονται σε χρονικό τμήμα.

4.   Τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα, πλην εκείνων που αναφέρονται στην παράγραφο 5, αποδίδονται στο χρονικό τμήμα που είναι ενεργό κατά τον χρόνο σύναψης της δανειοληπτικής πράξης που τα παράγει.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο:

α)

τα χρηματοδοτικά μέσα που συγκεντρώνονται με σκοπό τη χρηματοδότηση εκταμίευσης στο επόμενο χρονικό τμήμα μπορούν να αποδοθούν στο εν λόγω χρονικό τμήμα·

β)

σε περίπτωση που το ποσό των εκταμιεύσεων στο τέλος του ενεργού χρονικού τμήματος υπερβαίνει το ποσό των εσόδων από τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα, τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα που προκύπτουν από τις δανειοληπτικές πράξεις μετά τη λήξη της ενεργού περιόδου του χρονικού τμήματος αποδίδονται στο εν λόγω χρονικό τμήμα, έως ότου το ποσό των εσόδων από τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα ανέλθει στο ποσό των εκταμιεύσεων του εν λόγω χρονικού τμήματος.

5.   Τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα που αντικαθιστούν τα μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία λήγουν αποδίδονται στο ίδιο χρονικό τμήμα. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας μεταξύ της ημερομηνίας λήξης του μακροπρόθεσμου μέσου που λήγει και της ημερομηνίας της δανειοληπτικής πράξης του μακροπρόθεσμου μέσου που το αντικαθιστά, εφαρμόζεται το άρθρο 6.

Άρθρο 5

Τμήμα διαχείρισης ρευστότητας

1.   Το τμήμα διαχείρισης ρευστότητας ισχύει έως ότου αποπληρωθούν πλήρως οι δανειοληπτικές πράξεις που εγκρίνονται στα προγράμματα CAM.

2.   Τα βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά μέσα, οι πράξεις διαχείρισης χρέους και το κόστος που προκύπτει από αυτά αποδίδονται στο τμήμα διαχείρισης ρευστότητας.

Άρθρο 6

Ισοστάθμιση των υπολοίπων ρευστότητας

1.   Το επίπεδο των διακρατήσεων ρευστότητας σε ένα χρονικό τμήμα υπολογίζεται σε ημερήσια βάση ως η διαφορά μεταξύ εισροών και εκροών, όπως ορίζεται στο σημείο 1 βήμα 3 του παραρτήματος.

2.   Κάθε θετικό ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 («πλεόνασμα ρευστότητας») κατανέμεται σε ημερήσια βάση από το χρονικό τμήμα στο τμήμα διαχείρισης ρευστότητας, όπως ορίζεται στο σημείο 1 βήμα 4 του παραρτήματος, στο κόστος χρηματοδότησης του σχετικού χρονικού τμήματος κατά την εν λόγω ημέρα.

3.   Κάθε ποσό που αντιστοιχεί στο αρνητικό ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 («έλλειμμα ρευστότητας») κατανέμεται σε ημερήσια βάση από το τμήμα διαχείρισης ρευστότητας στο χρονικό τμήμα, όπως ορίζεται στο σημείο 1 βήμα 6 του παραρτήματος, στο κόστος χρηματοδότησης του τμήματος διαχείρισης ρευστότητας κατά την εν λόγω ημέρα.

ΤΜΗΜΑ 2

Υπολογισμός του κόστους χρηματοδότησης και του κόστους διαχείρισης ρευστότητας

Άρθρο 7

Υπολογισμός του κόστους χρηματοδότησης χρονικού τμήματος

1.   Το κόστος χρηματοδότησης υπολογίζεται σε ημερήσια βάση.

2.   Το κόστος χρηματοδότησης ενός χρηματοδοτικού μέσου περιλαμβάνει τον ημερήσιο τόκο σε σχέση με κάθε χρηματοδοτικό μέσο και ένα δυνητικό agio/disagio (διαφορά επί το πλείστον ή το έλαττον) με βάση τη συνολική τιμή έκδοσης.

3.   Το ημερήσιο κόστος χρηματοδότησης του χρονικού τμήματος περιλαμβάνει το ημερήσιο κόστος χρηματοδότησης των χρηματοδοτικών μέσων που αποδίδεται στο χρονικό τμήμα μετά τα αποτελέσματα της εφαρμογής του άρθρου 6 παράγραφοι 2 και 3.

Άρθρο 8

Υπολογισμός του κόστους διαχείρισης ρευστότητας

1.   Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας είναι το άθροισμα του κόστους διατήρησης στο τμήμα διαχείρισης ρευστότητας, όπως ορίζεται στο σημείο 2 του παραρτήματος.

2.   Το κόστος διατήρησης είναι η διαφορά μεταξύ των δεδουλευμένων τόκων βάσει των σχετικών χρηματοδοτικών μέσων του τμήματος διαχείρισης ρευστότητας, των δαπανών και των αποδόσεων που προκύπτουν από την ισοστάθμιση των τυχόν πλεονασμάτων ή ελλειμμάτων ρευστότητας που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 2 και 3 και της απόδοσης της επένδυσης που παράγουν οι διακρατήσεις.

3.   Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας υπολογίζεται σε ημερήσια βάση.

Άρθρο 9

Κατανομή του κόστους διαχείρισης ρευστότητας

1.   Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας υπολογίζεται ως το άθροισμα του ημερήσιου κόστους διαχείρισης ρευστότητας σε ένα τρίμηνο. Το εν λόγω κόστος αποδίδεται σε κάθε εκταμίευση κατ’ αναλογία προς το σχετικό μερίδιο της εκταμίευσης επί του συνόλου των εκκρεμών ποσών των εκταμιεύσεων στο τέλος του τριμήνου.

2.   Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας υπολογίζεται με βάση τη μεθοδολογία και τα βήματα που ορίζονται στο σημείο 2 του παραρτήματος.

Άρθρο 10

Καταλογισμός του κόστους χρηματοδότησης σε εκταμίευση

1.   Οι εκταμιεύσεις του ίδιου χρονικού τμήματος βαρύνονται με το ίδιο μέσο ημερήσιο κόστος χρηματοδότησης μέχρι την αποπληρωμή τους.

2.   Για κάθε εκταμίευση που εκκρεμεί, το ημερήσιο κόστος χρηματοδότησης υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το συνολικό κόστος χρηματοδότησης του τμήματος μετά την εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφοι 2 και 3 με το ποσό εκταμίευσης διαιρούμενο με τα συνολικά εκκρεμή ποσά των εκταμιεύσεων του χρονικού τμήματος στο οποίο αποδίδεται η εκταμίευση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

Άρθρο 11

Κόστος υπηρεσιών για γενικά διοικητικά έξοδα

Το κόστος υπηρεσιών για τα γενικά διοικητικά έξοδα περιλαμβάνει τις επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες για τους δικαιούχους και το κόστος σύστασης για τα δάνεια ΜΑΑ. Υπολογίζεται σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος.

Άρθρο 12

Επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες

1.   Οι επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Επιτροπή κατά την εκτέλεση των δανειοληπτικών πράξεων και των πράξεων διαχείρισης χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα είδη: νομικές αμοιβές, όπως αμοιβές για νομικές γνωμοδοτήσεις, επαναλαμβανόμενες δαπάνες διαχείρισης λογαριασμών, δαπάνες εξωτερικού ελέγχου, τέλη συντήρησης του χώρου δημοπρασιών, τέλη των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τέλη εισαγωγής στο χρηματιστήριο, φόρων, καταχώρισης, δημοσίευσης και διακανονισμού, τέλη πληροφορικής, δαπάνες σχετικές με έρευνα αγοράς και αμοιβές συμβασιούχων που σχετίζονται με την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης.

2.   Στον βαθμό που οι δαπάνες αυτές είναι κοινές για τις δανειοληπτικές πράξεις οι οποίες εκτελούνται στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής, οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό υπολογίζονται με βάση το αναλογικό μερίδιο το οποίο αποδίδεται στις δανειοληπτικές πράξεις και στις πράξεις διαχείρισης χρέους κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό έτος.

3.   Οι επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες υπολογίζονται για κάθε εκταμίευση που λαμβάνεται στο πλαίσιο κάθε δανειακής σύμβασης κατ’ αναλογία της εκταμίευσης προς τα συνολικά ποσά εκταμιεύσεων στο τέλος του ημερολογιακού έτους.

Άρθρο 13

Κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ

1.   Το κόστος σύστασης για τα δάνεια ΜΑΑ περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Επιτροπή κατά τη δημιουργία ικανοτήτων για τη διενέργεια δανειοληπτικών πράξεων, πράξεων διαχείρισης χρέους και πράξεων διαχείρισης πληρωμών του NGEU. Περιλαμβάνει δαπάνες που σχετίζονται με την κατάρτιση λογαριασμών του NGEU, τη δημιουργία χώρου δημοπρασιών, τη δημιουργία εργαλείου διαχείρισης επενδυτών, άλλες δαπάνες πληροφορικής και αμοιβές σχετικές με έρευνα αγοράς και παροχή συμβουλών.

2.   Τα κράτη μέλη που υπογράφουν δανειακές συμβάσεις ΜΑΑ επιβαρύνονται με το 48 % του συνολικού κόστους σύστασης.

3.   Τα έτη 2021, 2022 και 2023, τα κράτη μέλη καταβάλλουν τις δαπάνες σύστασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κατ’ αναλογία του ποσού του δανείου βάσει της υπογεγραμμένης δανειακής σύμβασης ΜΑΑ προς το συνολικό ποσό των δανείων βάσει όλων των υπογεγραμμένων δανειακών συμβάσεων ΜΑΑ, όπως ορίζεται στο σημείο 3 παράγραφος 2 εδάφια α) και β) του παραρτήματος.

4.   Έως τις 30 Ιουνίου 2024, το τυχόν μη κατανεμηθέν κόστος σύστασης στα κράτη μέλη που έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις ΜΑΑ κατανέμεται κατ’ αναλογία του ποσού των δανείων που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο κάθε δανειακής σύμβασης ΜΑΑ προς τα συνολικά ποσά των δανείων στο πλαίσιο όλων των υπογεγραμμένων δανειακών συμβάσεων ΜΑΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όπως ορίζεται στο σημείο 3 παράγραφος 2 εδάφιο γ) του παραρτήματος.

5.   Κανένα πρόσθετο κόστος σύστασης για δανειοληπτικές πράξεις δεν θα οφείλεται μετά το τέλος του 2023 ούτε θα κατανεμηθεί σε προγράμματα CAM, εκτός εάν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 παράγραφος 1 της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

Άρθρο 14

Ειδοποίηση επιβεβαίωσης

1.   Όσον αφορά κάθε εκταμίευση, καταρτίζεται ειδοποίηση επιβεβαίωσης στην οποία περιέχονται οι όροι που αιτιολογούν την αίτηση επιστροφής δαπανών από την Επιτροπή.

2.   Η ειδοποίηση επιβεβαίωσης καθορίζει τους όρους πληρωμής του κόστους χρηματοδότησης και αποπληρωμής του κεφαλαίου που πρέπει να αποπληρωθεί από τον προϋπολογισμό της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 για τη μη επιστρεπτέα στήριξη, καθώς και από τους δικαιούχους δανειακών συμβάσεων.

3.   Η ειδοποίηση επιβεβαίωσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

το ποσό της εκταμίευσης·

β)

τη ληκτότητα·

γ)

το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης·

δ)

τον καταλογισμό της εκταμίευσης σε χρονικό τμήμα·

ε)

την περίοδο των τόκων και την ενδεδειγμένη ημερομηνία πληρωμής.

4.   Η ειδοποίηση επιβεβαίωσης για τα δάνεια περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα στοιχεία που αναφέρονται στις δανειακές συμβάσεις.

Άρθρο 15

Τιμολόγηση του κόστους χρηματοδότησης

1.   Το κόστος χρηματοδότησης υπολογίζεται σε σχέση με κάθε εκταμίευση στο τέλος της περιόδου επιτοκίου που καθορίζεται στην ειδοποίηση επιβεβαίωσης.

2.   Η τιμολόγηση πραγματοποιείται στο τέλος της περιόδου επιτοκίου που καθορίζεται στην ειδοποίηση επιβεβαίωσης. Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις ως εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094 καθώς και τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του μέσου ΜΧΣ+, σε περίπτωση που η Ουκρανία ζητήσει επιδότηση των σχετικών δαπανών, τα τιμολόγια μπορούν να ομαδοποιούνται ανά τρίμηνο του έτους.

Άρθρο 16

Τιμολόγηση του κόστους διαχείρισης ρευστότητας

Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας τιμολογείται στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Άρθρο 17

Τιμολόγηση του κόστους υπηρεσιών για γενικά διοικητικά έξοδα

Οι δικαιούχοι δανείων λαμβάνουν στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους τα τιμολόγια για το κόστος υπηρεσιών για γενικά διοικητικά έξοδα που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σε σχέση με το συνολικό κόστος που κατανέμεται σύμφωνα με το άρθρο 11.

Οι πληρωμές από τους δικαιούχους όσον αφορά το κόστος υπηρεσιών συνιστούν εσωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 3 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού.

Άρθρο 18

Κατάργηση

Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1095 καταργείται.

Οι παραπομπές στην καταργούμενη απόφαση λογίζονται ως παραπομπές στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 19

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2022.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2434 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Δεκεμβρίου 2022, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 για τη θέσπιση διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης ως γενικής μεθόδου δανεισμού (ΕΕ L 319 της 13.12.2022, σ. 1).

(3)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1095 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό της μεθοδολογίας για την κατανομή του κόστους που σχετίζεται με δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους στο πλαίσιο του NextGenerationEU (ΕΕ L 236 της 5.7.2021, σ. 75).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2463 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με τη θέσπιση μέσου για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία το 2023 (μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή +) (ΕΕ L 322 της 16.12.2022, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (ΕΕ L 433 I της 22.12.2020, σ. 23).

(6)  Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ (ΕΕ L 424 της 15.12.2020, σ. 1).

(7)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2022/2544 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με τον καθορισμό των ρυθμίσεων για τη διαχείριση και την υλοποίηση δανειοληπτικών πράξεων και πράξεων διαχείρισης χρέους της ΕΕ στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης καθώς και συναφών δανειοδοτικών πράξεων (βλέπε σελίδα 109 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   Υπολογισμός του κόστους χρηματοδότησης

Το κόστος χρηματοδότησης (CoF) υπολογίζεται σύμφωνα με τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1: Υπολογισμός του ημερήσιου συνολικού κόστους ενός επιμέρους χρηματοδοτικού μέσου σε ένα χρονικό τμήμα ή στο τμήμα διαχείρισης ρευστότητας

Τα ημερήσια δεδουλευμένα έξοδα υπολογίζονται ως εξής:

Formula

Για κάθε χρηματοδοτικό μέσο, το agio/disagio κατανέμεται γραμμικά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του μέσου:

agio/disagiοημερησίως = (100-τιμή έκδοσης):(ημερομηνία λήξης-ημερομηνία έκδοσης)

όπου Τιμή έκδοσης = Συνολική τιμή (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών προμηθειών)

Για κάθε χρηματοδοτικό μέσο, το ημερήσιο συνολικό κόστος υπολογίζεται ως εξής:

CoFημερησίως ανά μέσο = ACCημερησίως+agio/disagiοημερησίως

Βήμα 2: υπολογισμός του ημερήσιου συνολικού κόστους χρηματοδότησης

Για κάθε χρονικό τμήμα (TC1-TC11), το ημερήσιο συνολικό κόστος για το τμήμα πριν από την ισοστάθμιση που αναφέρεται στο άρθρο 5 είναι το άθροισμα όλων των ημερήσιων συνολικών δαπανών κάθε χρηματοδοτικού μέσου που αποδίδεται στο χρονικό τμήμα:

CoFημερησίωςΤC(x)προ ισοστάθμισης=∑ CoFημερησίως ανά μέσο που κατανέμεται στο TC(x)

Για το τμήμα διαχείρισης ρευστότητας (LMC), το κόστος χρηματοδότησης είναι:

CoFημερησίωςLMCπρο ισοστάθμισης=∑ CoFημερησίως ανά μέσο που κατανέμεται στο LMC

Βήμα 3: υπολογισμός των υπολοίπων ρευστότητας στα χρονικά τμήματα

Το επίπεδο των διακρατήσεων ρευστότητας υπολογίζεται σε ημερήσια βάση ως εξής:

ΡευστότηταΤC(x) = Εισροές [Έσοδα από την έκδοση + Τόκοιδάνεια/επιχορηγήσεις + Αποπληρωμέςδάνεια/επιχορηγήσεις] – Εκροές [Εκταμιεύσεις + Τοκομερίδιαανεξόφλητο χρέος + Εξοφλήσεις χρέους]

Βήμα 4: υπολογισμός του κόστους χρηματοδότησης χρηματοδοτικών μέσων που επηρεάζονται από πλεόνασμα ρευστότητας

Αυτό το βήμα προσδιορίζει το τμήμα του CoF των χρονικών τμημάτων με πλεόνασμα ρευστότητας που μπορεί να αποδοθεί στη ρευστότητα που διακρατείται στο εν λόγω τμήμα.

Το κόστος χρηματοδότησης που σχετίζεται με τα χρηματοδοτικά μέσα υπολογίζεται ως εξής:

CoFΠλεόνασμα ρευστότηταςΤC(πλεόνασμα) =

CoFημερησίωςΤC(πλεόνασμα)προ ισοστάθμισης * Ρευστότητα TC(πλεόνασμα): TC(πλεόνασμα)

CoFημερησίωςΤC(πλεόνασμα)μετά την ισοστάθμιση = CoFημερησίωςΤC(πλεόνασμα)προ ισοστάθμισης – CoFΠλεόνασμα ρευστότηταςΤC(πλεόνασμα)

Βήμα 5: υπολογισμός του κόστους του τμήματος διαχείρισης ρευστότητας σε περίπτωση που το κόστος χρηματοδότησης αποδίδεται σε αυτό από το χρονικό τμήμα με το πλεόνασμα ρευστότητας

Σε περίπτωση που το τμήμα διαχείρισης ρευστότητας λάβει πλεόνασμα από το χρονικό τμήμα, το κόστος του τμήματος διαχείρισης ρευστότητας υπολογίζεται ως εξής:

CoFημερησίωςLMCμετά την ισοστάθμιση = CoFημερησίωςLMCπρο ισοστάθμισης + ∑ CoFΠλεόνασμα ρευστότηταςΤC(πλεόνασμα)

Βήμα 6: υπολογισμός του κόστους χρηματοδότησης του χρονικού τμήματος με έλλειμμα ρευστότητας

Το τυχόν έλλειμμα ρευστότητας σε ένα χρονικό τμήμα ισοσταθμίζεται με τη μεταφορά ρευστότητας από το τμήμα διαχείρισης ρευστότητας στο ημερήσιο κόστος χρηματοδότησης (βήμα 5).

Για τα χρονικά τμήματα με θετικό υπόλοιπο ρευστότητας, το κόστος χρηματοδότησης μετά την ισοστάθμιση προκύπτει ήδη από το βήμα 4 παραπάνω.

CoFΜεταφορά ρευστότητας από LMC = CoFημερησίωςLMCμετά την ισοστάθμιση * Ποσό μεταφοράς: LMC

CoFημερησίωςΤC(έλλειμμα)μετά την ισοστάθμιση = CoFημερησίωςΤC(έλλειμμα)προ ισοστάθμισης + CoFΜεταφορά ρευστότητας από LMC

Ενώ το κόστος χρηματοδότησης μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των εξάμηνων χρονικών τμημάτων λόγω διαφορών στις συνθήκες χρηματοδότησης πέρα από τον έλεγχο της Επιτροπής, η Επιτροπή διαχειρίζεται τις δανειοληπτικές πράξεις και πράξεις διαχείρισης χρέους προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε επιμέρους χρονικό τμήμα έχει κατά το δυνατόν παρόμοια προφίλ ληκτότητας.

Βήμα 7: υπολογισμός του ημερήσιου κόστους χρηματοδότησης μιας εκταμίευσης

Το ημερήσιο κόστος χρηματοδότησης της εκταμίευσης είναι το ποσό της εκταμίευσης επί το σχετικό μερίδιο της εκταμίευσης σε σχέση με το χρονικό τμήμα στο οποίο κατανέμεται.

CoF εκταμίευσης σε TC(x) =

CoFημερησίωςΤC(x)μετά την ισοστάθμιση * εκκρεμές ποσό εκταμίευσης: ∑ εκκρεμών εκταμιεύσεων σε TC(x)

2.   Υπολογισμός του κόστους διαχείρισης ρευστότητας

Το κόστος διαχείρισης ρευστότητας ανά εκταμίευση υπολογίζεται ως το άθροισμα του ημερήσιου κόστους της διακράτησης του τμήματος διαχείρισης ρευστότητας μετά την ισοστάθμιση των υπολοίπων ρευστότητας των χρονικών τμημάτων κατά την περίοδο υπολογισμού. Οι τυχόν αποδόσεις (ή δαπάνες σε περίπτωση αρνητικών επιτοκίων) αφαιρούνται ως εξής:

LIQΜτριμήνου= ∑ CoFημερησίωςLMCμετά την ισοστάθμιση κατά το τρίμηνο – RoI διακρατήσεων ρευστότηταςτριμήνου

Το LIQM αποδίδεται σε κάθε εκταμίευση ως εξής:

LIQM εκταμίευσης =

LIQΜτριμήνου *

∑ εκκρεμούς εκταμίευσηςστο τέλος του τριμήνου: ∑ εκκρεμών εκταμιεύσεωνστο τέλος του τριμήνου

3.   Υπολογισμός του κόστους υπηρεσιών για γενικά διοικητικά έξοδα

3.1.   Υπολογισμός των επαναλαμβανόμενων διοικητικών δαπανών

Οι επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες υπολογίζονται ως εξής:

ετήσιες επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες σύνολο = ∑ στοιχείων επαναλαμβανόμενων διοικητικών δαπανών για το ημερολογιακό έτος

Οι επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες κατανέμονται ως εξής:

ετήσιες επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες ανά δικαιούχο = ετήσιες επαναλαμβανόμενες διοικητικές δαπάνες σύνολο *

∑ εκκρεμούς εκταμίευσης προς τον δικαιούχοστο τέλος του έτους: ∑ εκκρεμών εκταμιεύσεωνστο τέλος του έτους

3.2.   Υπολογισμός και κατανομή του κόστους σύστασης

Το κόστος σύστασης ανά δικαιούχο δανείων ΜΑΑ υπολογίζεται σύμφωνα με τα ακόλουθα δύο βήματα:

α)

Το κόστος σύστασης για τα δάνεια ΜΑΑ υπολογίζεται ως εξής:

κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ = 48 %*∑ στοιχείων κόστους σύστασης

β)

Το κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ κατανέμεται για τα έτη 2021, 2022 και 2023 σε κάθε κράτος μέλος που έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση ΜΑΑ ως εξής:

κόστος σύστασης ανά συναφθέν δάνειο ΜΑΑ = κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ*

ποσό συναφθέντων δανείων ανά κράτος μέλος στο τέλος του έτους: συνολικό μέγιστο ποσό δανείων MAA

γ)

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το τυχόν μη κατανεμηθέν κόστος σύστασης υπολογίζεται ως εξής:

μη κατανεμηθέν κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ = κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ – ∑ στοιχείων κόστους σύστασης κατανεμηθέντων σε δάνεια ΜΑΑ το 2021, 2022 και 2023

Κατανέμεται ως πρόσθετο κόστος σύστασης σε εκταμιεύσεις προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο δανειακής σύμβασης ΜΑΑ ως εξής:

πρόσθετο κόστος σύστασης ανά δικαιούχο = μη κατανεμηθέν κόστος σύστασης για δάνεια ΜΑΑ στο τέλος του 2023*

∑ ποσών συναφθέντων δανείων ανά δικαιούχο στο τέλος του 2023: συνολικό ποσό δανείων στο πλαίσιο των συναφθεισών δανειακών συμβάσεων ΜΑΑ στο τέλος του 2023

3.3.   Υπολογισμός του κόστους υπηρεσιών ανά δικαιούχο

CoSΕτήσιο = ∑ Στοιχείων επαναλαμβανόμενων διοικητικών δαπανών + ∑ Στοιχείων διοικητικών δαπανών σύστασης

4.   Γλωσσάριο αρκτικόλεξων

ACCdaily

Έξοδα δεδουλευμένων τόκων κατανεμημένα ανά ημέρα

(ACC) ημερησίως

Ημερήσια δεδουλευμένα έξοδα ενός μεμονωμένου μέσου χρηματοδότησης

agio/disagiοημερησίως

agio ή disagio (διαφορά επί το πλείστον ή το έλαττον) κατανεμημένο ανά ημέρα

Δικαιούχος

Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος σε δανειακή σύμβαση στο πλαίσιο προγράμματος CAM ή ο προϋπολογισμός της Ένωσης για τη μη επιστρεπτέα στήριξη σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053

CoF ατομικής αξίωσης σε TC(x)

CoF αξίωσης στο χρονικό τμήμα X

CoFημερησίως ανά μέσο

CoF ανά ημέρα και ανά χρηματοδοτικό μέσο

CoFημερησίωςLMCμετά την ισοστάθμιση

CoF ανά ημέρα για το LMC μετά την ισοστάθμιση

CoFημερησίωςLMCπρο ισοστάθμισης

CoF ανά ημέρα για το LMC πριν από την ισοστάθμιση

CoFημερησίωςΤC(έλλειμμα)μετά την ισοστάθμιση

CoF ανά ημέρα μετά την ισοστάθμιση για τα τμήματα με αρχικό έλλειμμα ρευστότητας

CoFημερησίωςΤC(πλεόνασμα)μετά την ισοστάθμιση

CoF ανά ημέρα μετά την ισοστάθμιση για τα τμήματα με αρχικό πλεόνασμα ρευστότητας

CoFημερησίωςΤC(x)προ ισοστάθμισης

CoF ανά ημέρα πριν από την ισοστάθμιση του τμήματος X

CoFΠλεόνασμα ρευστότηταςΤC(πλεόνασμα)

CoF ανά ημέρα που σχετίζεται με το πλεόνασμα ρευστότητας στο χρονικό τμήμα

CoFΜεταφορά ρευστότητας από LMC

CoF ανά ημέρα που σχετίζεται με τη ρευστότητα που μεταφέρεται στο LMC

CoSΕτήσιο

Άθροισμα διοικητικών δαπανών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους

Τοκομερίδιο

Τόκοι που καταβάλλονται από τον εκδότη επί του ομολόγου

ΡευστότηταΤC(x)

Ποσό ρευστότητας στο χρονικό τμήμα X. Πλεόνασμα ή έλλειμμα που αναφέρεται σύμφωνα με το Βήμα 3

Κόστος LMCτριμήνου

Κόστος διαχείρισης ρευστότητας σε ένα τρίμηνο

ονομαστικό

Ονομαστικό ποσό

RoI διακρατήσεων ρευστότηταςτριμήνου

Απόδοση επένδυσης των διακρατήσεων ρευστότητας σε ένα τρίμηνο

TC(x)

Συνολικό άθροισμα απαιτήσεων και ρευστότητας του χρονικού τμήματος X