19.7.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 190/141


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2022/1244 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 13ης Ιουλίου 2022

για τον καθορισμό των κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2022) 4758]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

Αφού ζήτησε τη γνώμη του Συμβουλίου Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, το οικολογικό σήμα της ΕΕ μπορεί να απονέμεται σε προϊόντα που έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 προβλέπει τον καθορισμό ειδικών κριτηρίων για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ ανά κατηγορία προϊόντων.

(3)

Με την απόφαση (ΕΕ) 2015/2099 (2) της Επιτροπής καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης για την κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα». Η περίοδος ισχύος αυτών των κριτηρίων και απαιτήσεων παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 με την απόφαση (ΕΕ) 2019/1134 της Επιτροπής (3).

(4)

Για να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι βέλτιστες πρακτικές στην αγορά για την κατηγορία προϊόντων καθώς και για να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής, οι πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες για αυξημένη υιοθέτηση και η ζήτηση της αγοράς για βιώσιμα προϊόντα, είναι σκόπιμο να καθοριστεί ένα νέο σύνολο κριτηρίων για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

(5)

Η έκθεση για τον έλεγχο καταλληλότητας της νομοθεσίας για το οικολογικό σήμα της ΕΕ (4), της 30ής Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο της οποίας επανεξετάστηκε η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης για το οικολογικό σήμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ομαδοποίησης στενά συνδεδεμένων κατηγοριών προϊόντων, όπου ενδείκνυται.

(6)

Σύμφωνα με τα εν λόγω συμπεράσματα, είναι σκόπιμο να επανεξεταστούν τα κριτήρια για την κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα» και να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

(7)

Σύμφωνα με το σημείο 6 του προοιμίου και το μέρος I του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009, η ονομασία της κατηγορίας προϊόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί σε «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους» ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη λειτουργικότητα του προϊόντος, δεδομένου ότι το «εδαφοκάλυμμα» θεωρείται είδος βελτιωτικού εδάφους.

(8)

Η εναρμόνιση με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1009 θα πρέπει επίσης να αυξήσει την προβολή του οικολογικού σήματος της ΕΕ στην αγορά για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους και να μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις εθνικές αρχές. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στους ορισμούς της κατηγορίας προϊόντων «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους», ιδίως για την εναρμόνιση της ορολογίας με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1009.

(9)

Το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία για μια πιο καθαρή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη (6), που εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου 2020, ορίζει ότι οι απαιτήσεις ανθεκτικότητας, ανακυκλωσιμότητας και ανακυκλωμένου περιεχομένου θα συμπεριλαμβάνονται πιο συστηματικά στα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

(10)

Τα αναθεωρημένα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους θα πρέπει να αποσκοπούν ιδίως στην προώθηση προϊόντων που έχουν περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και που παράγονται μέσω αποδοτικών από άποψη υλικών και ενέργειας διαδικασιών. Για να συμβάλουν στη μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία, τα κριτήρια θα πρέπει να προωθούν τη συμπερίληψη της ανακυκλωμένης οργανικής ύλης και θρεπτικών ουσιών στα καλλιεργητικά μέσα και στα βελτιωτικά εδάφους, και να ενθαρρύνουν την ανάκτηση ανόργανων μέσων ανάπτυξης στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Τα αναθεωρημένα κριτήρια θα πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια των προϊόντων για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων ή των φυτών και/ή για το περιβάλλον μέσω του καθορισμού ορίων για την παρουσία επικίνδυνων ουσιών, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι οργανικοί ρύποι, καθώς και μέσω της εξασφάλισης ελεγχόμενης προμήθειας ορυκτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και την απαλλαγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, τα κριτήρια θα πρέπει να καθορίζουν υποχρεωτικές απαιτήσεις σχετικά με τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση ενέργειας για τη μεταποίηση διογκωμένων ορυκτών και ορυκτοβάμβακα και θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα για την ενσωμάτωση ανακυκλωμένου/ανακτημένου υλικού σε μέσα ανάπτυξης.

(11)

Τα νέα κριτήρια και οι συναφείς απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2030, λαμβανομένου υπόψη του κύκλου καινοτομίας για την κατηγορία προϊόντων.

(12)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να καταργηθεί η απόφαση (ΕΕ) 2015/2099.

(13)

Θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για τους παραγωγούς στα προϊόντα των οποίων απονεμήθηκε το οικολογικό σήμα της ΕΕ για μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στην απόφαση (ΕΕ) 2015/2099, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χρόνο για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα νέα κριτήρια και απαιτήσεις. Για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης, θα πρέπει επίσης να παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει είτε των κριτηρίων που καθορίζονται με την απόφαση (ΕΕ) 2015/2099 είτε των νέων κριτηρίων που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση. Οι άδειες χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ που χορηγούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στην απόφαση (ΕΕ) 2015/2099 θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται επί δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

(14)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους» περιλαμβάνει τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«μέσο ανάπτυξης»: προϊόν άλλο από το έδαφος in situ, που έχει ως λειτουργία να καλλιεργούνται σε αυτό φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φυκών, ή μανιτάρια·

2)

«βελτιωτικό εδάφους»: προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του εδαφοκαλύμματος, που έχει ως λειτουργία τη διατήρηση, τη βελτίωση ή την προστασία των φυσικών ή χημικών ιδιοτήτων, της δομής ή της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους στο οποίο προστίθεται·

3)

«εδαφοκάλυμμα»: είδος βελτιωτικού εδάφους που χρησιμοποιείται ως προστατευτική κάλυψη τοποθετούμενο γύρω από τα φυτά στο καλλιεργήσιμο στρώμα, του οποίου οι συγκεκριμένες λειτουργίες είναι να αποφεύγεται η απώλεια υγρασίας, να ελέγχεται η ανάπτυξη ζιζανίων, να διευκολύνεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους και να μειώνεται η διάβρωση του εδάφους.

Άρθρο 3

Για να απονεμηθεί σε προϊόν το οικολογικό σήμα της ΕΕ για μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, το προϊόν πρέπει να ανήκει στην κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους» κατά την έννοια του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης και να συμμορφώνεται με τα κριτήρια, καθώς και με τις σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 4

Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για την κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους» και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2030.

Άρθρο 5

Για διοικητικούς σκοπούς, η κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους» χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αριθμό «048».

Άρθρο 6

Η απόφαση (ΕΕ) 2015/2099 καταργείται.

Άρθρο 7

1.   Οι αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για την κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα», όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της απόφασης (ΕΕ) 2015/2099, οι οποίες έχουν υποβληθεί πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας απόφασης αξιολογούνται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην απόφαση (ΕΕ) 2015/2099.

2.   Οι αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων «μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους», όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, οι οποίες υποβάλλονται το αργότερο εντός δύο μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας απόφασης, επιτρέπεται να βασίζονται στα κριτήρια που προβλέπονται είτε στην παρούσα απόφαση είτε στην απόφαση (ΕΕ) 2015/2099. Οι αιτήσεις αυτές αξιολογούνται σύμφωνα με τα κριτήρια στα οποία βασίζονται.

3.   Όταν το οικολογικό σήμα της ΕΕ απονέμεται με βάση αίτηση που έχει αξιολογηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης (ΕΕ) 2015/2099, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται επί 12 μήνες από την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 8

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Εφαρμόζεται από τις 20 Ιουλίου 2022.

Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2022.

Για την Επιτροπή

Virginijus SINKEVIČIUS

Μέλος της Επιτροπής


(1)   ΕΕ L 27 της 30.1.2010, σ. 1.

(2)  Απόφαση (ΕΕ) 2015/2099 της Επιτροπής, της 18ης Νοεμβρίου 2015, σχετικά με τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της EE σε μέσα ανάπτυξης, βελτιωτικά εδάφους και εδαφοκάλυμμα (ΕΕ L 303 της 20.11.2015, σ. 75).

(3)  Απόφαση (ΕΕ) 2019/1134 της Επιτροπής, της 1ης Ιουλίου 2019, για την τροποποίηση της απόφασης 2009/300/ΕΚ και της απόφασης (ΕΕ) 2015/2099, όσον αφορά την περίοδο ισχύος των οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε ορισμένα προϊόντα, καθώς και των σχετικών απαιτήσεων εκτίμησης και εξακρίβωσης (ΕΕ L 179 της 3.7.2019, σ. 25).

(4)  Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την επανεξέταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1221/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, περί της εκούσιας συμμετοχής οργανισμών σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) [COM(2017) 355 final].

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διάθεση προϊόντων λίπανσης της ΕΕ στην αγορά και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 (ΕΕ L 170 της 25.6.2019, σ. 1).

(6)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο «Ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία — Για μια πιο καθαρή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη» [COM(2020) 98 final].


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε μέσα ανάπτυξης και βελτιωτικά εδάφους, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής τους σε κάθε τύπο προϊόντος που καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής, είναι τα ακόλουθα:

Πίνακας 1

Επισκόπηση των εφαρμοστέων κριτηρίων ανάλογα με το συγκεκριμένο προϊόν

Κριτήριο

Μέσα ανάπτυξης

Βελτιωτικά εδάφους

1 — Συστατικά

x

x

1.1 — Οργανικά συστατικά του προϊόντος

x

x

2 — Ανόργανα συστατικά

x

x

2.1 — Κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές CO2 κατά την παρασκευή ανόργανων μέσων ανάπτυξης

x

 

2.2 — Πηγές εξόρυξης ορυκτών

x

x

2.3 — Χρήση και μεταγενέστερη χρήση ανόργανων μέσων ανάπτυξης

x

 

3 — Οργανικά συστατικά και ανακυκλωμένα/ανακτημένα υλικά σε μέσα ανάπτυξης

x

 

4 – Ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς

x

x

4.1 — Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

x

x

4.2 — Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

x

x

4.3 — Περιορισμοί ουσιών και μειγμάτων που ταξινομούνται ως επικίνδυνα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)

x

x

4.4 — Περιορισμοί ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) όπως προσδιορίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2)

x

x

4.5 — Μικροβιολογικά κριτήρια

x

x

5 — Καταλληλότητα προς χρήση

x

x

5.1 — Σταθερότητα

x

x

5.2 — Μακροσκοπικές προσμείξεις

x

x

5.3 — Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

 

x

5.4 — Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

x

x

5.5 — Απόκριση φυτών

x

x

6 — Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

x

 

6.1 — Ηλεκτρική αγωγιμότητα

x

 

6.2 — Περιεκτικότητα σε νάτριο

x

 

6.3 — Περιεκτικότητα σε χλώριο

x

 

7 — Παροχή πληροφοριών

x

x

7.1 — Βελτιωτικά εδάφους

 

x

7.2 — Μέσα ανάπτυξης

x

 

8 — Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

x

x

Απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης

Για να απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, οι αιτούντες πρέπει να συμμορφώνονται με κάθε απαίτηση.

Οι ειδικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης αναφέρονται στην περιγραφή κάθε κριτηρίου.

Όταν ο αιτών πρέπει να υποβάλει δηλώσεις, τεκμηρίωση, αναλύσεις, εκθέσεις δοκιμών ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η συμμόρφωση προς τα κριτήρια, τα εν λόγω έγγραφα επιτρέπεται να προέρχονται από τον ίδιο τον αιτούντα και/ή από τον/τους προμηθευτή/-ές του, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν κατά προτίμηση τις βεβαιώσεις που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο για τα εργαστήρια δοκιμών και βαθμονόμησης, καθώς και τις εξακριβώσεις από φορείς οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο για φορείς πιστοποίησης προϊόντων, διεργασιών και υπηρεσιών.

Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιούνται μέθοδοι δοκιμών και δειγματοληψίας διαφορετικές από εκείνες που αναφέρονται για κάθε κριτήριο εφόσον ο αρμόδιος φορέας αξιολόγησης της αίτησης τις αποδέχεται ως ισοδύναμες.

Κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να απαιτούν πρόσθετη τεκμηρίωση και να διενεργούν ανεξάρτητες εξακριβώσεις.

Αλλαγές στους προμηθευτές και στις εγκαταστάσεις παραγωγής που αφορούν προϊόντα για τα οποία έχει χορηγηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ κοινοποιούνται στους αρμόδιους φορείς, μαζί με σχετικές πληροφορίες που επιτρέπουν την εξακρίβωση της συνεχούς συμμόρφωσης με τα κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το προϊόν να πληροί τις σχετικές απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009 ή τις νομικές απαιτήσεις του κράτους μέλους στην αγορά του οποίου πρόκειται να διατεθεί το προϊόν. Στη δεύτερη περίπτωση, ο αιτών δηλώνει ότι το προϊόν πληροί την απαίτηση αυτήν.

Η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579 (Βελτιωτικά εδάφους και θρεπτικά υλικά — Δειγματοληψία). Τα δείγματα προετοιμάζονται σύμφωνα με το πρότυπο EN 13040 (Βελτιωτικά εδάφους και μέσα ανάπτυξης — Προετοιμασία των δειγμάτων για χημικές και φυσικές δοκιμές, προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε ξηρά ύλη, περιεκτικότητα σε υγρασία και εργαστηριακή μέτρηση της πυκνότητας σε συμπιεσμένα ομαδικά δείγματα).

Μόλις καταστούν διαθέσιμες, οι μέθοδοι δοκιμής και δειγματοληψίας εφαρμόζονται σύμφωνα με τα αντίστοιχα εναρμονισμένα πρότυπα, τα στοιχεία αναφοράς των οποίων έχουν δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009.

Για το έτος της αίτησης, η συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο προσάρτημα 1. Για τα ακόλουθα έτη, η συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών σε προϊόντα πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο προσάρτημα 2. Προβλέπεται διαφορετική συχνότητα δειγματοληψιών και δοκιμών για τους ακόλουθους τύπους εγκαταστάσεων:

Τύπος 1: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ή ζωικών υποπροϊόντων·

Τύπος 2: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που χρησιμοποιούν υλικά από εγκαταστάσεις του τύπου 1· και

Τύπος 3: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που δεν χρησιμοποιούν υλικά από εγκαταστάσεις του τύπου 1.

Για τις εγκαταστάσεις του τύπου 2 η συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμής για το έτος της αίτησης και τα ακόλουθα έτη θα είναι η ίδια με τη συχνότητα που ορίζεται για τον τύπο 3, αν τα προμηθευόμενα υλικά που προέρχονται από απόβλητα/ζωικά υποπροϊόντα συμμορφώνονται με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους. Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα τις εκθέσεις δοκιμών από τους προμηθευτές, μαζί με την τεκμηρίωση, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση του προμηθευόμενου υλικού με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Ο αρμόδιος φορέας δύναται να αναγνωρίζει ως έγκυρη τη συχνότητα δειγματοληψιών και δοκιμών που προβλέπεται στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και προτύπων για την πιστοποίηση της συμμόρφωσης των προμηθευόμενων υλικών που προέρχονται από απόβλητα ή ζωικά υποπροϊόντα με τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Για την αξιολόγηση απαιτείται επίσης γραπτή επιβεβαίωση από τον αιτούντα ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια.

Προϊόν λίπανσης της ΕΕ είναι κάθε προϊόν λίπανσης που φέρει σήμανση CE όταν διατίθεται στην αγορά. Εάν το προϊόν αποτελεί προϊόν λίπανσης της ΕΕ, υποβάλλεται στον αρμόδιο φορέα η ακόλουθη τεκμηρίωση: η δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ· ο τεχνικός φάκελος· και, κατά περίπτωση, τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από κοινοποιημένο οργανισμό που συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης του προϊόντος.

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«ετήσια εισροή»: η ετήσια ποσότητα υλικών που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων ή ζωικών υποπροϊόντων·

2)

«ετήσια εκροή»: η ετήσια ποσότητα προϊόντων που αποτελούνται από τα ίδια συστατικά·

3)

«παρτίδα»: η ποσότητα των εμπορευμάτων που παράγονται με την ίδια διαδικασία υπό τις ίδιες συνθήκες και επισημαίνονται με τον ίδιο τρόπο και υποτίθεται ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά·

4)

«βιολογικά απόβλητα»: βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χώρους πωλήσεων χονδρικής, κυλικεία, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων αποβλήτων από νοικοκυριά που συλλέγονται μαζί με βιολογικά απόβλητα·

5)

«συστατικό»: το υλικό που χρησιμοποιείται ως συστατικό του προϊόντος·

6)

«ανόργανο μέσο ανάπτυξης»: μέσο ανάπτυξης που αποτελείται καθ’ ολοκληρία από ανόργανα συστατικά και το οποίο προσφέρεται για χρήση μόνο για επαγγελματικές εφαρμογές οπωροκηπευτικής, όπως πράσινοι τοίχοι και/ή πράσινες στέγες·

7)

«οργανικό συστατικό»: συστατικά που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και από μόρια προερχόμενα από ζωντανούς οργανισμούς, εκτός των ορυκτών καυσίμων και των υλικών που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα·

8)

«ανακτημένο υλικό»: κάθε υλικό που υποβλήθηκε σε οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, της ανακύκλωσης και της επίχωσης, αλλά εξαιρουμένων της ανάκτησης ενέργειας και της επανεπεξεργασίας σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα ή ως άλλα μέσα παραγωγής ενέργειας·

9)

«ανάκτηση»: κάθε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας, είτε στην εγκατάσταση είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας·

10)

«ανακύκλωση»: κάθε εργασία ανάκτησης με την οποία υλικά αποβλήτων μεταποιούνται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες, είτε για τον ίδιο με τον αρχικό είτε για άλλον σκοπό· συμπεριλαμβάνεται η επανεπεξεργασία οργανικών υλικών, όχι όμως η ανάκτηση ενέργειας ούτε η εκ νέου μεταποίηση σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα ή σε εργασίες επίχωσης·

11)

«ολικός οργανικός άνθρακας (TOC)»: ποσότητα άνθρακα που μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα μέσω καύσης και η οποία δεν απελευθερώνεται ως διοξείδιο του άνθρακα μέσω επεξεργασίας με οξύ.

Κριτήριο 1 — Συστατικά

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Τα συστατικά που γίνονται δεκτά είναι οργανικά και/ή ανόργανα συστατικά.

Το προϊόν δεν επιτρέπεται να περιέχει σκοπίμως προστιθέμενη τύρφη.

Κριτήριο 1.1 — Οργανικά συστατικά του προϊόντος

Το προϊόν μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα οργανικά συστατικά:

α)

φυτά, μέρη φυτών ή εκχυλίσματα φυτών, προερχόμενα από γεωργικές ή δασοκομικές δραστηριότητες και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πέραν της κοπής, της άλεσης, της έκθλιψης, του κοσκινίσματος, της διαλογής, της φυγοκέντρησης, της συμπίεσης, της ξήρανσης, της επεξεργασίας βαθιάς ψύξης, της εκχύλισης με νερό, της εκχύλισης με υπερκρίσιμο CO2 ή της αποΐνωσης σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 100 °C και χωρίς πρόσθετα εκτός από νερό. Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, στα φυτά περιλαμβάνονται τα μανιτάρια και τα φύκη και δεν περιλαμβάνονται τα κυανοφύκη (κυανοβακτήρια)·

β)

εργοστασιακή άσβεστος από τη βιομηχανία τροφίμων, δηλαδή υλικό από τη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων λαμβανόμενο με ενανθράκωση οργανικής ύλης με τη χρήση αποκλειστικά άνυδρης ασβέστου από φυσικές πηγές·

γ)

μελάσσα, δηλαδή το παχύρρευστο υποπροϊόν από το ραφινάρισμα ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων προς ζάχαρη·

δ)

βινάσσα, δηλαδή το παχύρρευστο υποπροϊόν από τη διαδικασία ζύμωσης της μελάσσας προς αιθανόλη, ασκορβικό οξύ ή άλλα προϊόντα·

ε)

κατάλοιπα απόσταξης, δηλαδή υποπροϊόντα της παραγωγής αλκοολούχων ποτών·

στ)

άσβεστος από την παραγωγή πόσιμου νερού, δηλαδή κατάλοιπο που εκλύεται από την παραγωγή πόσιμου νερού από υπόγεια ή επιφανειακά ύδατα και αποτελείται, κυρίως, από ανθρακικό ασβέστιο·

ζ)

χώνευμα που προέρχεται από αναερόβια χώνευση ή κομπόστ που προέρχεται από αερόβια κομποστοποίηση ενός ή περισσότερων από τα υλικά που παρατίθενται κατωτέρω, στα σημεία 1 έως 5.

Τα οργανικά συστατικά ζ) μπορούν να προέρχονται από την επεξεργασία ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα υλικά εισροής:

1)

βιολογικά απόβλητα από χωριστή συλλογή στην πηγή, όπως ορίζονται στην οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3)·

2)

ζώντες ή νεκρούς οργανισμούς ή μέρη αυτών, οι/τα οποίοι/-α δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή έχουν υποστεί επεξεργασία μόνο με χειροκίνητα, μηχανικά ή βαρυτικά μέσα, με διάλυση στο νερό, με επίπλευση, με εκχύλιση με νερό, με απόσταξη με υδρατμούς ή με θέρμανση αποκλειστικά για την αφαίρεση του νερού, ή οι/τα οποίοι/-α λαμβάνονται από τον αέρα με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός από:

α.

υλικά που προέρχονται από μεικτά αστικά απόβλητα·

β.

ιλύ καθαρισμού λυμάτων, βιομηχανική ιλύ ή ιλύ βυθοκόρησης·

γ.

ζωικά υποπροϊόντα ή παράγωγα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τελικό σημείο στην αλυσίδα παρασκευής σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού·

3)

υλικά της κατηγορίας 2 ή της κατηγορίας 3 ή παράγωγά τους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 32 παράγραφοι 1 και 2 και στα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 32 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό σημείο στην αλυσίδα παρασκευής έχει προσδιοριστεί, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού, και έχει επιτευχθεί πριν από τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά·

4)

λάσπες που πληρούν και τις δύο ακόλουθες προϋποθέσεις:

I.

προσδιορίζονται ως ένας από τους ακόλουθους τύπους αποβλήτων (5):

0203 05

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της προετοιμασίας και μεταποίησης φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, εδώδιμων ελαίων, κακάου, καφέ, τσαγιού και καπνών· της παραγωγής κονσερβών· της παραγωγής ζυθοζύμης και εκχυλίσματος ζυθοζύμης, της παρασκευής και ζύμωσης μελάσσας·

0204 03

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της μεταποίησης ζάχαρης·

0205 02

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων·

0206 03

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων αρτοποιείων και εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής·

0207 05

λάσπες από την επιτόπου επεξεργασία υγρών λυμάτων της παραγωγής αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών (εξαιρούνται καφές, τσάι και κακάο)·

II.

παραμένουν διαχωρισμένες κατά πηγή προέλευσης, δηλαδή δεν αναμειγνύονται με λύματα ή λάσπες από άλλη διεργασία παραγωγής.

5)

χώνευμα που προέρχεται από αναερόβια χώνευση ή κομπόστ που προέρχεται από αερόβια κομποστοποίηση οποιουδήποτε από τα υλικά που αναφέρονται στα σημεία 1, 2, 3 και 4 του παρόντος καταλόγου.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα κατάλογο όλων των συστατικών του προϊόντος.

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα τις πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή κάθε οργανικού συστατικού του προϊόντος και δήλωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του κριτηρίου 1 του παρόντος παραρτήματος.

Κριτήριο 2 — Ανόργανα συστατικά

Κριτήριο 2.1 — Ενεργειακή κατανάλωση και εκπομπές CO2 κατά την παρασκευή ανόργανων μέσων ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Η μεταποίηση διογκωμένων ορυκτών και ορυκτοβάμβακα πληροί τα ακόλουθα κατώτατα όρια ενεργειακής κατανάλωσης και εκπομπών CO2:

ενεργειακή κατανάλωση/προϊόν ≤ 11 GJ/t προϊόντος, σε πρωτογενή ενέργεια· και

εκπομπές CO2/προϊόν ≤ 0,7 t CO2/t προϊόντος.

Ο όρος «προϊόν» αναφέρεται στον ορυκτοβάμβακα σε οποιαδήποτε από τις μορφές που διατίθενται στην αγορά (π.χ. πλάκες, κύβοι, βύσματα).

Ο λόγος της ενεργειακής κατανάλωσης/προϊόν υπολογίζεται ως ετήσιος μέσος όρος ως εξής:

Formula

Όπου:

n είναι ο αριθμός των ετών της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

i είναι κάθε έτος της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

παραγωγή είναι η παραγωγή ορυκτοβάμβακα ή διογκωμένων ορυκτών σε τόνους κατά το έτος

F είναι η ετήσια κατανάλωση καυσίμων στη διεργασία παραγωγής κατά το έτος

Elgrid είναι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο κατά το έτος

Hcog είναι η ετήσια κατανάλωση ωφέλιμης θερμότητας που παράγεται στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής κατά το έτος

Elcog είναι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής κατά το έτος

Ref Ηη και Ref Εη είναι οι τιμές αναφοράς ως προς την απόδοση για τη χωριστή παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ορίζονται στην οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) και όπως υπολογίζονται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/2402 της Επιτροπής (7)· και

PEScog είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας της εγκατάστασης συμπαραγωγής όπως ορίζεται στην οδηγία 2012/27/ΕΕ, κατά το έτος i.

Ο λόγος των εκπομπών CO2/παραγωγή υπολογίζεται ως ετήσιος μέσος όρος ως εξής:

Formula

Όπου:

n είναι ο αριθμός των ετών της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

i είναι κάθε έτος της περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

παραγωγή είναι η παραγωγή ορυκτοβάμβακα σε τόνους κατά το έτος i·

άμεσο CO2 είναι οι εκπομπές CO2 σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/2066 της Επιτροπής (8), κατά το έτος i και

έμμεσο CO2 είναι οι έμμεσες εκπομπές CO2 που οφείλονται σε κατανάλωση τελικής ενέργειας κατά το έτος i και υπολογίζονται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/331 της Επιτροπής (9).

Οι άμεσες εκπομπές CO2 παρακολουθούνται σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/2066 της Επιτροπής.

Οι έμμεσες εκπομπές CO2 παρακολουθούνται σύμφωνα με το άρθρο 6 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/331 για τους κανόνες δωρεάν κατανομής.

Η περίοδος για τον υπολογισμό των λόγων ενεργειακής κατανάλωσης/προϊόν και εκπομπών CO2/προϊόν είναι τα πέντε τελευταία έτη πριν από την υποβολή της αίτησης. Αν η περίοδος λειτουργίας της εγκατάστασης είναι μικρότερη των πέντε ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ο λόγος αυτός υπολογίζεται ως ετήσιος μέσος όρος της εν λόγω περιόδου λειτουργίας, που είναι τουλάχιστον ένα έτος.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δήλωση στην οποία περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

λόγος ενεργειακής κατανάλωσης (GJ)/προϊόν (τόνοι)·

λόγος εκπομπών CO2 (τόνοι)/προϊόν (τόνοι)·

άμεσες εκπομπές CO2 (τόνοι) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

έμμεσες εκπομπές CO2 (τόνοι) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

καύσιμα που καταναλώνονται, κατανάλωση κάθε καυσίμου (σε GJ), επιμέρους διεργασία/-ες της διαδικασίας κατασκευής κατά την οποία καταναλώνονται για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο (τελική ενέργεια GJ) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

κατανάλωση ωφέλιμης θερμότητας από συμπαραγωγή (τελική ενέργεια GJ) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από συμπαραγωγή (τελική ενέργεια GJ) για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

τιμές αναφοράς ως προς την απόδοση για χωριστή παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας·

εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (ΕΠΕ) (%) της συμπαραγωγής για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου· και

προσδιορισμός των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στη συμπαραγωγή και του μεριδίου τους στο μείγμα καυσίμων, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου.

Τα ακόλουθα έγγραφα παρέχονται μαζί με τις δηλώσεις:

ετήσια έκθεση για τις εκπομπές σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/2066, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

έκθεση επαλήθευσης που κρίνει ικανοποιητική την ετήσια έκθεση για τις εκπομπές σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/2067 της Επιτροπής (10), για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου·

τα αρχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο που παρέχει ο προμηθευτής, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου· και

τα αρχεία της κατανάλωσης ωφέλιμης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από συμπαραγωγή, τόσο επιτόπου όσο και αγορασθείσας, για κάθε έτος της περιόδου, για τον υπολογισμό του μέσου όρου.

Κριτήριο 2.2 – Πηγές εξόρυξης ορυκτών

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Η εξόρυξη ορυκτών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό μέσου ανάπτυξης και βελτιωτικού εδάφους που φέρει το οικολογικό σήμα της ΕΕ πραγματοποιείται μόνο σε χώρους που καλύπτονται από την ακόλουθη τεκμηρίωση:

εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και, κατά περίπτωση, έκθεση σύμφωνα με την οδηγία 2014/52/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11)·

ισχύουσα άδεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων εκδοθείσα από την οικεία περιφερειακή ή εθνική αρχή·

σχέδιο διαχείρισης αποκατάστασης συνδεόμενο με την άδεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων·

χάρτη με τη θέση του λατομείου·

δήλωση συμμόρφωσης με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12)·

δήλωση συμμόρφωσης με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου (13) (οδηγία για τους οικοτόπους) και την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14) (οδηγία για τα πτηνά).

Όσον αφορά το τελευταίο σημείο ανωτέρω, όταν οι χώροι εξόρυξης βρίσκονται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 οι οποίες αποτελούνται από ειδικές ζώνες διατήρησης που αναφέρονται στο άρθρο 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και ζώνες ειδικής προστασίας όπως ορίζονται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2009/147/ΕΚ, οι εξορυκτικές δραστηριότητες πρέπει να έχουν εκτιμηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και έχει ληφθεί υπόψη το σχετικό έγγραφο κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15).

Επίσης, όσον αφορά το τελευταίο σημείο ανωτέρω, όταν οι χώροι εξόρυξης βρίσκονται εκτός της ΕΕ, εάν η εξόρυξη των υλικών γίνεται σε περιοχές που έχουν επισήμως ανακηρυχθεί ως υποψήφιες ή έχουν ήδη αναγνωριστεί ως: περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος· μέρος του δικτύου Emerald δυνάμει της σύστασης αριθ. 16 (1989) και του ψηφίσματος αριθ. 3 (1996) της σύμβασης περί διατηρήσεως της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (16) ή έχουν οριστεί ως προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας των χωρών προέλευσης/εξαγωγής, οι εξορυκτικές δραστηριότητες πρέπει να έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με διατάξεις που παρέχουν εγγυήσεις ισοδύναμες με εκείνες των οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με την εν λόγω απαίτηση, δήλωση που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές ή αντίγραφο των αδειών που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες απαιτούμενες δηλώσεις και έγγραφα.

Το σχέδιο διαχείρισης αποκατάστασης περιλαμβάνει τους στόχους της αποκατάστασης του λατομείου, την οριστική μελέτη γενικής σύλληψης για τη διαμόρφωση του εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της προτεινόμενης χρήσης γης μετά τη διακοπή των λατομικών εργασιών, στοιχείων για την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος αναβλάστησης και στοιχείων για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρακολούθησης με σκοπό την αξιολόγηση των επιδόσεων των αποκατεστημένων περιοχών.

Εάν οι δραστηριότητες εξόρυξης βιομηχανικών και οικοδομικών ορυκτών έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 (στην Ένωση) ή σε περιοχές που ορίζονται ως προστατευόμενες στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας των χωρών προέλευσης/εξαγωγής (εκτός της Ένωσης), ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με την εν λόγω απαίτηση που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές ή αντίγραφο της άδειας που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές.

Κριτήριο 2.3 — Χρήση και μεταγενέστερη χρήση ανόργανων μέσων ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Ο αιτών πρέπει προσφέρει στους πελάτες μια διαρθρωμένη υπηρεσία συλλογής και ανακύκλωσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί τρίτους παρόχους υπηρεσιών. Η υπηρεσία συλλογής και ανακύκλωσης καλύπτει τουλάχιστον το 70 % των πωλήσεων του αιτούντος, εκφρασμένων σε όγκο, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα δήλωση που αναφέρει ότι τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης παρέχονται μόνο για χρήση σε επαγγελματικές εφαρμογές οπωροκηπευτικής. Στις πληροφορίες που παρέχονται στον τελικό χρήστη περιλαμβάνεται δήλωση σχετικά με την επαγγελματική εφαρμογή του προϊόντος σε οπωροκηπευτικά.

Ο αιτών ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα για την/τις επιλογή/-ές που προσφέρει όσον αφορά τις διαρθρωμένες υπηρεσίες συλλογής και ανακύκλωσης και για τα αποτελέσματα των επιλογών που έχουν εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, ο αιτών παρέχει τα ακόλουθα έγγραφα και πληροφορίες:

τα έγγραφα της σύμβασης μεταξύ του κατασκευαστή και των παρόχων υπηρεσιών·

περιγραφή της συλλογής, της επεξεργασίας και των προορισμών·

ετήσια επισκόπηση του συνολικού όγκου πωλήσεων των μέσων ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετήσια επισκόπηση των όγκων πωλήσεων στις περιοχές των κρατών μελών στις οποίες προσφέρονται υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας.

Στην περίπτωση νεοεισερχομένων, παρέχεται εκτίμηση της ετήσιας επισκόπησης του συνολικού όγκου πωλήσεων των μέσων ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ΕΕ και εκτίμηση της ετήσιας επισκόπησης των όγκων πωλήσεων στις περιοχές των κρατών μελών όπου προσφέρονται υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας. Παρέχονται πραγματικά στοιχεία ένα έτος μετά τη χορήγηση άδειας χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Κριτήριο 3 — Οργανικά συστατικά και ανακυκλωμένα/ανακτημένα υλικά σε μέσα ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα μέσα ανάπτυξης.

Τα μέσα ανάπτυξης αποτελούνται από οργανικό ή ανακυκλωμένο/ανακτημένο περιεχόμενο, σύμφωνα με έναν από τους ακόλουθους όρους:

α)

το μέσο ανάπτυξης αποτελείται σε ποσοστό τουλάχιστον 30 % από οργανικά συστατικά (εκφραζόμενα ως όγκος των οργανικών συστατικών ανά συνολικό όγκο προϊόντος)·

β)

το ανόργανο μέσο ανάπτυξης αποτελείται από ανόργανα συστατικά που παράγονται από μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα/ανακτημένα υλικά σε ποσοστό τουλάχιστον 30 % (εκφραζόμενο ως το ξηρό βάρος των ανακυκλωμένων/ανακτημένων υλικών ανά συνολικό ξηρό βάρος των υλικών εισροής).

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

για την περίπτωση α): όγκος των οργανικών συστατικών που δηλώνονται στο κριτήριο 1 ανά συνολικό όγκο του προϊόντος·

για την περίπτωση β): ξηρό βάρος των ανακυκλωμένων/ανακτημένων υλικών ανά συνολικό ξηρό βάρος των υλικών εισροής.

Για την περίπτωση β) ο αιτών παρέχει επίσης τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τα ανόργανα συστατικά:

ταυτοποίηση των εισροών πρώτων υλών, ποσότητες αναφοράς ως ξηρό βάρος και καταγωγή·

ταυτοποίηση των εισροών ανακυκλωμένων/ανακτηθέντων υλικών, ποσότητα αναφοράς και καταγωγή, τα οποία πρέπει να τεκμηριώνονται με τιμολόγια ή έγγραφα επαλήθευσης που παρέχονται από τον προμηθευτή του υλικού.

Κριτήριο 4 — Ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς

Κριτήριο 4.1— Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Κριτήριο 4.1 α) — Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα σε βελτιωτικά εδάφους

Η περιεκτικότητα του προϊόντος στα ακόλουθα στοιχεία είναι χαμηλότερη από τις τιμές που αναφέρονται στον Πίνακα 2, μετρημένες επί ξηράς ουσίας (ΞΟ) του προϊόντος.

Πίνακας 2

Οριακές τιμές βαρέων μετάλλων για τα βελτιωτικά εδάφους

Βαρέα μέταλλα

Μέγιστη περιεκτικότητα του προϊόντος (mg/kg ΞΟ)

Κάδμιο (Cd)

1

Χρώμιο ολικό (Cr ολικό)

100

Χαλκός (Cu)

200

Υδράργυρος (Hg)

0,45

Νικέλιο (Ni)

40

Μόλυβδος (Pb)

100

Ψευδάργυρος (Zn)

300

Ανόργανο αρσενικό (As)

10

Κριτήριο 4.1 β) — Οριακές τιμές για βαρέα μέταλλα σε μέσα ανάπτυξης

Η περιεκτικότητα του προϊόντος στα ακόλουθα στοιχεία είναι χαμηλότερη από τις τιμές που αναφέρονται στον Πίνακα 3, μετρημένες επί ξηράς ουσίας (ΞΟ) του προϊόντος.

Πίνακας 3

Οριακές τιμές βαρέων μετάλλων για τα μέσα ανάπτυξης

Βαρέα μέταλλα

Μέγιστη περιεκτικότητα του προϊόντος (mg/kg ΞΟ)

Ανόργανα μέσα ανάπτυξης

Μέσα ανάπτυξης πλην των ανόργανων μέσων ανάπτυξης

Κάδμιο (Cd)

1,3

1,3

Χρώμιο ολικό (Cr ολικό)

310

100

Χρώμιο VI (Cr VI)

2

Άνευ αντικειμένου

Χαλκός (Cu)

200

200

Υδράργυρος (Hg)

0,45

0,45

Νικέλιο (Ni)

40

40

Μόλυβδος (Pb)

100

100

Ψευδάργυρος (Zn)

300

300

Ανόργανο αρσενικό (As)

10

10

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα τις εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με υφιστάμενα πρότυπα EN ή διαδικασίες δοκιμών που διενεργούνται με αξιόπιστο και αναπαραγώγιμο τρόπο.

Για την περιεκτικότητα σε ολικό χρώμιο, ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 13650.

Στα μέσα ανάπτυξης που αποτελούνται καθ’ ολοκληρία από ανόργανα συστατικά, η οριακή τιμή για το νικέλιο αναφέρεται στη βιοδιαθέσιμη περιεκτικότητα.

Κριτήριο 4.2 — Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Η περιεκτικότητα του προϊόντος στους ακόλουθους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες δεν υπερβαίνει τις τιμές που αναφέρονται στον Πίνακα 4, μετρημένες επί ξηράς ουσίας του προϊόντος.

Πίνακας 4

Οριακή τιμή για τους ΠΑΥ

Ρύπος

Μέγιστη περιεκτικότητα του προϊόντος (mg/kg ΞΟ)

ΠΑΥ16

6

ΠΑΥ16 = άθροισμα ναφθαλινίου, ακεναφθυλενίου, ακεναφθενίου, φλουορενίου, ανθρακενίου, φαινανθρένιο, φλουορανθενίου, πυρενίου; βενζο[a]ανθρακενίου, χρυσενίου, βενζο[b]φλουορανθενίου, βενζο[k]φλουορανθενίου, βενζο[a]πυρενίου, ινδενο[1,2,3-cd]πυρενίου, διβενζο[a,h]ανθρακενίου και βενζο[ghi]περυλενίου

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 16181.

Κριτήριο 4.3 — Περιορισμοί ουσιών και μειγμάτων που ταξινομούνται ως επικίνδυνα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα βελτιωτικά εδάφους και τα μέσα ανάπτυξης.

Το προϊόν δεν ταξινομείται σύμφωνα με καμία από τις τάξεις και τις κατηγορίες κινδύνου και τους σχετικούς κωδικούς δηλώσεων επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, που απαριθμούνται στην επόμενη παράγραφο.

Το προϊόν δεν περιέχει σκοπίμως προστιθέμενες ουσίες ή μείγματα σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το 0,010 % κ.β. (υγρό βάρος) στα οποία έχει αποδοθεί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες τάξεις και κατηγορίες κινδύνου, καθώς και σχετικοί κωδικοί δηλώσεων επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008:

Κίνδυνοι ομάδας 1: Καρκινογόνα, μεταλλαξιγόνα και/ή τοξικά για την αναπαραγωγή (ΚΜΤ) κατηγορίας 1Α ή 1Β: H340, H350, H350i, H360, H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df·

Κίνδυνοι ομάδας 2: ΚΜΤ κατηγορίας 2: H341, H351, H361, H361f, H361d, H361fd, H362· Υδατική τοξικότητα κατηγορίας 1: H400, H410· Οξεία τοξικότητα κατηγορίας 1 και 2: H300· H310· H330· Τοξικότητα από αναρρόφηση κατηγορίας 1: H304· Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους (STOT) κατηγορίας 1: H370, H372· και

Κίνδυνοι ομάδας 3: Υδατική τοξικότητα κατηγορίας 2, 3 και 4: H411· H412· H413· Οξεία τοξικότητα κατηγορίας 3: H301· H311· H331· Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους (STOT) κατηγορίας 2: H371, H373.

Οι κωδικοί δηλώσεων επικινδυνότητας αφορούν κατά κανόνα ουσίες. Ωστόσο, εάν δεν είναι δυνατόν να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες, εφαρμόζονται οι κανόνες ταξινόμησης των μειγμάτων.

Η χρήση ουσιών ή μειγμάτων που έχουν υποστεί χημική τροποποίηση κατά τη διεργασία παραγωγής, κατά τρόπο ώστε να μην υφίσταται πλέον τυχόν σχετικός κίνδυνος για τον οποίο η ουσία ή το μείγμα έχει ταξινομηθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, εξαιρείται από την ως ανωτέρω απαίτηση.

Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τα συστατικά που αποτελούνται από:

ουσίες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού·

ουσίες που καλύπτονται από το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, το οποίο ορίζει τα κριτήρια για την εξαίρεση των ουσιών οι οποίες περιλαμβάνονται στο παράρτημα V του εν λόγω κανονισμού από τις απαιτήσεις για την καταχώριση, τους μεταγενέστερους χρήστες και την αξιολόγηση.

Προκειμένου να καθοριστεί αν ισχύει η εξαίρεση αυτή, ο αιτών ελέγχει κάθε σκοπίμως προστιθέμενη ουσία ή μείγμα η/το οποία/-ο είναι παρούσα/-όν σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το 0,010 % κ.β. (υγρό βάρος) στο προϊόν.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει κατάλογο όλων των σχετικών συστατικών και χημικών προϊόντων που έχουν προστεθεί σκοπίμως στη διεργασία παραγωγής, μαζί με τα σχετικά δελτία δεδομένων ασφάλειας ή τις δηλώσεις του προμηθευτή των χημικών προϊόντων που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με την απαίτηση.

Συστατικά ή χημικά προϊόντα που περιέχουν ουσίες ή μείγματα που ταξινομούνται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 επισημαίνονται.

Η κατά προσέγγιση δοσολογία του συστατικού ή του χημικού προϊόντος, καθώς και η συγκέντρωση της ουσίας ή του μείγματος που υπόκειται σε περιορισμούς στο συστατικό ή στο χημικό προϊόν (όπως αναφέρεται στο δελτίο δεδομένων ασφαλείας ή στη δήλωση προμηθευτή) με συντελεστή κατακράτησης 100 % χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της εναπομένουσας στο προϊόν ποσότητας της ουσίας ή του μείγματος που υπόκειται σε περιορισμούς.

Γραπτές αιτιολογήσεις οποιασδήποτε απόκλισης από τον συντελεστή κατακράτησης 100 % ή χημικής τροποποίησης επικίνδυνης ουσίας ή μείγματος που υπόκειται σε περιορισμούς πρέπει να υποβάλλονται στον αρμόδιο φορέα.

Όσον αφορά τα συστατικά ή τις ουσίες που εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπλήρωσης της απαίτησης του κριτηρίου 4.3 [βλέπε παραρτήματα IV και V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006], για τη συμμόρφωση αρκεί σχετική δήλωση του αιτούντος.

Στην περίπτωση του ορυκτοβάμβακα, ο αιτών παρέχει επίσης τα ακόλουθα:

α)

αντίγραφο πιστοποιητικού που έχει χορηγηθεί για το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πιστοποίησης για προϊόντα ορυκτοβάμβακα ως αποδεικτικό της συμμόρφωσης με τη σημείωση Q του παραρτήματος VI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008·

β)

αντίγραφο έκθεσης δοκιμής σύμφωνα με τους όρους του προτύπου ISO 14184-1 Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα – Προσδιορισμός φορμαλδεΰδης – Μέρος 1: Ελεύθερη και υδρολυμένη φορμαλδεΰδη.

Τα ανωτέρω στοιχεία μπορούν επίσης να υποβάλλονται απευθείας στους αρμόδιους φορείς από οποιονδήποτε προμηθευτή στην αλυσίδα εφοδιασμού του αιτούντος.

Κριτήριο 4.4 — Περιορισμοί ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) όπως προσδιορίζονται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

Το κριτήριο αυτό ισχύει για τα βελτιωτικά εδάφους και τα μέσα ανάπτυξης.

Το προϊόν δεν περιέχει σκοπίμως προστιθέμενες ουσίες που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 59 του εν λόγω κανονισμού και περιλαμβάνονται στον κατάλογο υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC).

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση ότι δεν έχει προσθέσει σκοπίμως καμία ουσία που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) κατά τη διεργασία παραγωγής. Η εν λόγω δήλωση του αιτούντος συνοδεύεται από δηλώσεις και δελτία δεδομένων ασφάλειας όλων των παρεχόμενων χημικών προϊόντων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του/των προϊόντος/-ων με το οικολογικό σήμα της ΕΕ, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει προστεθεί σκοπίμως καμία ουσία SVHC στα εν λόγω προμηθευόμενα χημικά προϊόντα ή υλικά.

Κριτήριο 4.5 – Μικροβιολογικά κριτήρια

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Το περιεχόμενο των πρωτογενών παθογόνων στο προϊόν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα μέγιστα όρια που προβλέπονται στον Πίνακα 5.

Πίνακας 5

Προτεινόμενη οριακή τιμή για τους παθογόνους μικροοργανισμούς

Μικροοργανισμοί προς έλεγχο

Σχέδια δειγματοληψίας

Οριακή τιμή

n

c

m

M

Salmonella spp.

5

0

0

Απουσία σε 25 g ή 25 ml

Escherichia coli ή Enterococcaceae

5

5

0

1 000 CFU σε1 g ή 1 ml

CFU = μονάδες σχηματισμού αποικιών

Όπου:

n είναι ο αριθμός των προς έλεγχο δειγμάτων·

c είναι ο αριθμός των δειγμάτων στα οποία ο αριθμός των βακτηρίων, εκφραζόμενος σε CFU, κυμαίνεται μεταξύ m και Μ·

m είναι η κατώτατη τιμή για τον αριθμό των βακτηρίων, εκφραζόμενο σε CFU, που θεωρείται ικανοποιητική· και

M είναι η μέγιστη τιμή για τον αριθμό των βακτηρίων εκφραζόμενο σε CFU.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στον Πίνακα 6.

Πίνακας 6

Τυποποιημένη μέθοδος δοκιμής για την ανίχνευση συγκεκριμένων παθογόνων

Παράμετρος

Μέθοδος δοκιμής

E. coli

CEN/TR 16193 ή ISO 16649-2 ή EN ISO 9308-3

Salmonella spp.

EN ISO 6579 ή CEN/TR 15215

Enterococcaceae

EN 15788 ή EN ISO 7899-1 ή μέθοδος BEA

Κριτήριο 5 — Καταλληλότητα προς χρήση

Κριτήριο 5.1 — Σταθερότητα

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους, με εξαίρεση τα εδαφοκαλύμματα που αποτελούνται καθ’ ολοκληρία από λιγνοκυτταρινούχα συστατικά και ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Τα βελτιωτικά εδάφους για μη επαγγελματικές εφαρμογές και τα μέσα ανάπτυξης για όλες τις εφαρμογές πληρούν μία από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στον Πίνακα 7.

Πίνακας 7

Απαιτήσεις σταθερότητας των βελτιωτικών εδάφους που προορίζονται για μη επαγγελματικές εφαρμογές και των μέσων ανάπτυξης που προορίζονται για όλες τις εφαρμογές

Παράμετρος σταθερότητας

Απαίτηση

Μέγιστος αναπνευσιομετρικός δείκτης

15 mmol O2/kg οργανικής ύλης/h

Ελάχιστος δείκτης Rottegrad, κατά περίπτωση

IV (δοκιμή αύξησης της αυτοθέρμανσης για μέγιστη θερμοκρασία 20 °C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος)

Τα βελτιωτικά εδάφους για επαγγελματικές εφαρμογές πληρούν μία από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στον Πίνακα 8.

Πίνακας 8

Απαιτήσεις σταθερότητας των βελτιωτικών εδάφους που προορίζονται για επαγγελματικές εφαρμογές

Παράμετρος σταθερότητας

Απαίτηση

Μέγιστος αναπνευσιομετρικός δείκτης

25 mmol O2/kg οργανικής ύλης/h

Ελάχιστος δείκτης Rottegrad, κατά περίπτωση

III (δοκιμή αύξησης της αυτοθέρμανσης για μέγιστη θερμοκρασία 30 °C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος)

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στον πίνακα 9.

Πίνακας 9

Τυποποιημένη μέθοδος δοκιμής για τον προσδιορισμό των παραμέτρων σταθερότητας

Παράμετρος

Μέθοδος δοκιμής

Αναπνευσιομετρικός δείκτης

EN 16087-1

Rottegrad

EN 16087-2

Κριτήριο 5.2 – Μακροσκοπικές προσμείξεις

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης:

α)

μακροσκοπικές προσμείξεις μεγέθους άνω των 2 mm σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 3 g/kg ξηράς ουσίας σε οποιαδήποτε μορφή γυαλιού και μετάλλου·

β)

μακροσκοπικές προσμείξεις μεγέθους άνω των 2 mm σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 2,5 g/kg ξηράς ουσίας σε οποιαδήποτε μορφή πλαστικού· και

γ)

ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 5 g/kg ξηράς ουσίας του συνολικού αθροίσματος των μακροσκοπικών προσμείξεων που αναφέρονται στο στοιχείο α) και στο στοιχείο β).

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στην τεχνική προδιαγραφή CEN/TS 16202 ή σύμφωνα με άλλη ισοδύναμη διαδικασία δοκιμών εγκεκριμένη από τον αρμόδιο φορέα.

Κριτήριο 5.3 — Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα βελτιωτικά εδάφους.

Η οργανική ύλη ως απώλεια κατά την ανάφλεξη του προϊόντος πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 % επί ξηράς μάζας ή 8,5 % της περιεκτικότητας σε οργανικό άνθρακα (Corg) κατά μάζα.

Η περιεκτικότητα του προϊόντος σε ξηρά ουσία είναι τουλάχιστον 25 % επί του νωπού βάρους (% ΝΒ).

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στον πίνακα 10.

Όταν η συμμόρφωση αξιολογείται βάσει της οργανικής ύλης ισχύει ο ακόλουθος συντελεστής μετατροπής: οργανικός άνθρακας (Corg) = οργανική ύλη × 0,56

Πίνακας 10

Τυποποιημένες μέθοδοι δοκιμής για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε ξηρά ουσία, οργανική ύλη και ολικό οργανικό άνθρακα (TOC)

Παράμετρος

Μέθοδος δοκιμής

Ξηρά ουσία (% ΝΒ)

ΕΝ 13040

Οργανική ύλη ως απώλεια κατά την ανάφλεξη (% ξηράς μάζας)

ΕΝ 13039

Ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) (% ξηράς μάζας)

ΕΝ 15936

Κριτήριο 5.4 – Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους, με εξαίρεση τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης.

Στο προϊόν, η περιεκτικότητα σε βιώσιμους σπόρους ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες δεν υπερβαίνει τις δύο μονάδες ανά λίτρο.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα εκθέσεις δοκιμών που έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στην τεχνική προδιαγραφή CEN/TS 16201 ή σύμφωνα με άλλη ισοδύναμη διαδικασία δοκιμών εγκεκριμένη από τον αρμόδιο φορέα.

Κριτήριο 5.5 — Απόκριση φυτών

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Τα προϊόντα δεν επηρεάζουν δυσμενώς τη βλάστηση ή τη μετέπειτα ανάπτυξη των φυτών.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα έγκυρη δοκιμή που έχει διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 16086-1.

Κριτήριο 6 — Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο για τα μέσα ανάπτυξης.

Κριτήριο 6.1 — Ηλεκτρική αγωγιμότητα

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα του προϊόντος πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mS/m.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα την έκθεση της δοκιμής που διενεργήθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 13038.

Κριτήριο 6.2 — Περιεκτικότητα σε νάτριο

Η περιεκτικότητα σε νάτριο του υδατικού εκχυλίσματος του προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 150 mg/l νωπού προϊόντος.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα την έκθεση της δοκιμής που διενεργήθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 13652.

Κριτήριο 6.3 — Περιεκτικότητα σε χλώριο

Η περιεκτικότητα σε χλώριο του υδατικού εκχυλίσματος του τελικού προϊόντος δεν υπερβαίνει τα 500 mg/l νωπού προϊόντος.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα την έκθεση της δοκιμής που διενεργήθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών η οποία αναφέρεται στο πρότυπο EN 16195.

Κριτήριο 7 — Παροχή πληροφοριών

Το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται για τα μέσα ανάπτυξης και τα βελτιωτικά εδάφους.

Παρέχονται οι πληροφορίες που αναφέρονται στο κριτήριο 7.1 ή 7.2, κατά περίπτωση.

Οι πληροφορίες συνοδεύουν το προϊόν, είτε πάνω στη συσκευασία είτε σε χωριστά έγγραφα.

Ένα προϊόν λίπανσης της ΕΕ που εμπίπτει στην κατηγορία λειτουργίας προϊόντος 3(A) (οργανικά βελτιωτικά εδάφους) ή στην κατηγορία λειτουργίας προϊόντος 4 (μέσα ανάπτυξης) σύμφωνα με τους όρους του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009 θεωρείται ότι συμμορφώνεται με την απαίτηση.

Για τα ανόργανα μέσα ανάπτυξης, στις παρεχόμενες πληροφορίες περιλαμβάνεται δήλωση σχετικά με την επαγγελματική εφαρμογή στα οπωροκηπευτικά.

Κριτήριο 7.1 — Βελτιωτικά εδάφους

α)

επωνυμία και διεύθυνση του φορέα που διακινεί το προϊόν στην αγορά·

β)

περιγραφή του προϊόντος με βάση τον τύπο, και με τη διατύπωση «ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ»·

γ)

κωδικός ταυτοποίησης παρτίδας·

δ)

ποσότητα (η οποία αναφέρεται κατά μάζα ή όγκο)·

ε)

εύρος περιεκτικότητας σε υγρασία ή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία εκφρασμένη ως % κατά μάζα·

στ)

κατάλογος όλων των συστατικών που περιέχονται σε ποσοστό άνω του 5 % του βάρους ή του όγκου του προϊόντος, κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος· όταν το συστατικό είναι ουσία ή μείγμα, προσδιορίζεται όπως ορίζεται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008·

ζ)

συνιστώμενες συνθήκες αποθήκευσης και συνιστώμενη ημερομηνία λήξης·

η)

οδηγίες για ασφαλή χειρισμό και χρήση, συμπεριλαμβανομένης κάθε σημαντικής πληροφορίας σχετικά με τα συνιστώμενα μέτρα για τη διαχείριση των κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων ή των φυτών, για την ασφάλεια ή για το περιβάλλον·

θ)

οδηγίες για την προβλεπόμενη χρήση, συμπεριλαμβανομένων της δοσολογίας, του χρόνου και της συχνότητας εφαρμογής, καθώς και των φυτών ή μανιταριών για τα οποία προορίζεται·

ι)

pΗ·

ια)

ηλεκτρική αγωγιμότητα εκφραζόμενη σε mS/m, με εξαίρεση τον ορυκτοβάμβακα·

ιβ)

περιεκτικότητα σε οργανική ύλη ή περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα (Corg) εκφραζόμενη ως % κατά μάζα·

ιγ)

ελάχιστη ποσότητα οργανικού αζώτου (Norg), εκφραζόμενη ως % κατά μάζα, μαζί με περιγραφή της προέλευσης της οργανικής ύλης που χρησιμοποιείται·

ιδ)

η αναλογία οργανικού άνθρακα προς ολικό άζωτο (Corg/N).

Δηλώνονται οι ακόλουθες θρεπτικές ουσίες, εκφραζόμενες ως % κατά μάζα, εφόσον υπερβαίνουν το 0,5 % κατά μάζα: άζωτο (N), πεντοξείδιο του φωσφόρου (P2O5) και οξείδιο του καλίου (K2O).

Κριτήριο 7.2 — Μέσα ανάπτυξης

α)

επωνυμία και διεύθυνση του φορέα που διακινεί το προϊόν στην αγορά·

β)

περιγραφή του προϊόντος με βάση τον τύπο, και με τη διατύπωση «ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»·

γ)

κωδικός ταυτοποίησης παρτίδας·

δ)

ποσότητα:

για τα βύσματα ορυκτοβάμβακα, εκφραζόμενη σε αριθμό τεμαχίων και με τις δύο διαστάσεις (διάμετρος και ύψος)·

για τον ορυκτοβάμβακα σε άλλη μορφή εκτός των βυσμάτων, εκφραζόμενη σε αριθμό τεμαχίων και με τις τρεις διαστάσεις (μήκος, ύψος και πλάτος)·

για άλλα προδιαμορφωμένα μέσα ανάπτυξης, εκφραζόμενη ως μέγεθος σε δύο τουλάχιστον διαστάσεις·

για άλλα μέσα ανάπτυξης, εκφραζόμενη ως συνολικός όγκος·

εκτός από τα προδιαμορφωμένα μέσα ανάπτυξης, ποσότητα σε όγκο των υλικών με μέγεθος σωματιδίων μεγαλύτερο από 60 mm, όπου υπάρχουν·

ε)

εύρος περιεκτικότητας σε υγρασία ή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία εκφρασμένη ως % κατά μάζα·

στ)

κατάλογος όλων των συστατικών που περιέχονται σε ποσοστό άνω του 5 % του βάρους ή του όγκου του προϊόντος, κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας σε ξηρό βάρος· όταν το συστατικό είναι ουσία ή μείγμα, προσδιορίζεται όπως ορίζεται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008·

ζ)

συνιστώμενες συνθήκες αποθήκευσης και συνιστώμενη ημερομηνία λήξεως και ημερομηνία παραγωγής·

η)

οδηγίες για ασφαλή χειρισμό και χρήση, συμπεριλαμβανομένης κάθε σημαντικής πληροφορίας σχετικά με τα συνιστώμενα μέτρα για τη διαχείριση των κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου, των ζώων ή των φυτών, για την ασφάλεια ή για το περιβάλλον·

θ)

οδηγίες για την προβλεπόμενη χρήση, συμπεριλαμβανομένων της δοσολογίας, του χρόνου και της συχνότητας εφαρμογής, καθώς και των φυτών ή μανιταριών για τα οποία προορίζεται·

ι)

pΗ·

ια)

ηλεκτρική αγωγιμότητα εκφραζόμενη σε mS/m, με εξαίρεση τον ορυκτοβάμβακα·

ιβ)

δήλωση σχετικά με τη σταθερότητα της οργανικής ύλης (σταθερή ή πολύ σταθερή)·

ιγ)

άζωτο (N) το οποίο εξάγεται από CaCl2/DTPA (χλωριούχο ασβέστιο/διαιθυλενοτριαμινοπενταοξικό οξύ· «CAT διαλυτό»), εφόσον υπερβαίνει τα 150 mg/l·

ιδ)

πεντοξείδιο του φωσφόρου (P2O5) το οποίο εξάγεται από CaCl2/DTPA (χλωριούχο ασβέστιο/διαιθυλενοτριαμινοπενταοξικό οξύ· «CAT διαλυτό»), εφόσον υπερβαίνει τα 20 mg/l·

ιε)

οξείδιο του καλίου (K2O) το οποίο εξάγεται από CaCl2/DTPA (χλωριούχο ασβέστιο/διαιθυλενοτριαμινοπενταοξικό οξύ· «CAT διαλυτό»), εφόσον υπερβαίνει τα 150 mg/l·

ιστ)

Χρώμιο ολικό (Cr ολικό), που προσδιορίζεται ποσοτικά όπως ορίζεται στο κριτήριο 4.1 β), εφόσον υπερβαίνει τα 200 mg/kg ΞΟ·

ιζ)

δήλωση σχετικά με την επαγγελματική εφαρμογή στα οπωροκηπευτικά, στην περίπτωση ανόργανων μέσων ανάπτυξης.

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών δηλώνει ότι το προϊόν πληροί το παρόν κριτήριο και υποβάλλει στον αρμόδιο φορέα το κείμενο των πληροφοριών για τον χρήστη που αναγράφεται στη συσκευασία ή στα συνοδευτικά φυλλάδια.

Κριτήριο 8 — Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

Εάν χρησιμοποιείται το προαιρετικό σήμα με πλαίσιο κειμένου, πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες τρεις δηλώσεις:

προάγει την ανακύκλωση των υλικών·

προάγει τη χρήση υλικών που παράγονται κατά τρόπο ώστε να περιορίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Για τα βελτιωτικά εδάφους, περιλαμβάνονται οι πρόσθετες πληροφορίες:

συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.

Ο αιτών ακολουθεί τις οδηγίες σχετικά με την ορθή χρήση του λογότυπου του οικολογικού σήματος της ΕΕ που παρέχονται στις κατευθυντήριες γραμμές για το οικολογικό σήμα της ΕΕ:

https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/

Εκτίμηση και εξακρίβωση

Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το παρόν κριτήριο, η οποία υποστηρίζεται από υψηλής ανάλυσης εικόνα της συσκευασίας του προϊόντος στην οποία φαίνεται καθαρά το σήμα, ο αριθμός καταχώρισης/άδειας και, κατά περίπτωση, οι δηλώσεις που μπορούν να αναγράφονται μαζί με το σήμα


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1).

(3)  Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών (ΕΕ L 312 της 22.11.2008, σ. 3).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1).

(5)  Τύποι αποβλήτων και κωδικοί αναφοράς όπως προσδιορίζονται στην απόφαση 2000/532/ΕΚ της Επιτροπής, της 3ης Μαΐου 2000, για αντικατάσταση της απόφασης 94/3/ΕΚ για τη θέσπιση καταλόγου αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο 1 στοιχείο α) της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης 94/904/ΕΚ του Συμβουλίου για την κατάρτιση καταλόγου επικίνδυνων αποβλήτων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 παράγραφος 4 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τα επικίνδυνα απόβλητα (ΕΕ L 226 της 6.9.2000, σ. 3).

(6)  Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1).

(7)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2402 της Επιτροπής, της 12ης Οκτωβρίου 2015, με τον οποίο αναθεωρούνται οι εναρμονισμένες τιμές αναφοράς ως προς την απόδοση για τη χωριστή παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και καταργείται η εκτελεστική απόφαση 2011/877/ΕΕ της Επιτροπής (ΕΕ L 333 της 19.12.2015, σ. 54).

(8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/2066 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2018, για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 601/2012 της Επιτροπής (ΕΕ L 334 της 31.12.2018, σ. 1).

(9)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/331 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό ενωσιακών μεταβατικών κανόνων για την εναρμονισμένη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10α της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 59 της 27.2.2019, σ. 8).

(10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/2067 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με την επαλήθευση των δεδομένων και τη διαπίστευση των ελεγκτών σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 334 της 31.12.2018, σ. 94).

(11)  Οδηγία 2014/52/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/92/ΕΕ σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (ΕΕ L 124 της 25.4.2014, σ. 1).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών (ΕΕ L 317 της 4.11.2014, σ. 35).

(13)  Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7).

(14)  Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7).

(15)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με την εξόρυξη ορυκτών πλην των ενεργειακών και το Natura 2000: Περίληψη. Υπηρεσία Εκδόσεων, 2019, https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/1ad3394e-de79-11e9-9c4e-01aa75ed71a1.

(16)  Σύμβαση περί διατηρήσεως της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (ΕΕ L 38 της 10.2.1982, σ. 3).


Προσάρτημα 1

Συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών για το έτος της αίτησης

Τύπος εγκατάστασης

Κριτήριο

Ετήσιες εισροές/εκροές

Συχνότητα δοκιμών

Τύπος 1: Μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων/ζωικών υποπροϊόντων

4.1 —

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

4.5 —

Μικροβιολογικά κριτήρια

5.1 —

Σταθερότητα

5.2 —

Μακροσκοπικές προσμείξεις

5.3 —

Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

5.4 —

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

5.5 —

Απόκριση φυτών

6 —

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εισροές (t) ≤ 3 000

1 ανά 1 000 τόνους υλικού εισροής στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο

3 000 < εισροές (t) < 20 000

4 (ένα δείγμα κάθε εποχή)

Εισροές (t) ≥ 20 000

Αριθμός αναλύσεων ανά έτος = ποσό της ετήσιας εισροής υλικών (σε τόνους)/10 000 τόνους + 1

4.2 —

Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Εισροές (t) ≤ 3 000

1

3 001 < εισροές (t) < 10 000

2

10 001 < εισροές (t) < –20 000

3

20 001 < εισροές (t) < 40 000

4

40 001 < εισροές (t) < 60 000

5

60 001 < εισροές (t) < 80 000

6

80 001 < εισροές (t) < 100 000

7

100 001 < εισροές (t) < 120 000

8

120 001 < εισροές (t) < 140 000

9

140 001 < εισροές (t) < 160 000

10

160 001 < εισροές (t) < 180 000

11

Εισροές (t) ≥ 180 000

12

Τύπος 2: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα/ζωικά υποπροϊόντα, εξαιρουμένων των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων

4.1 —

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

4.5 —

Μικροβιολογικά κριτήρια

5.1 —

Σταθερότητα

5.2 —

Μακροσκοπικές προσμείξεις

5.3 —

Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

5.4 —

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

5.5 —

Απόκριση φυτών

6 —

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 διαφορετικές παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579 (1)

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 4 διαφορετικές παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

4.2 —

Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 διαφορετική παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 διαφορετικές παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Τύπος 3: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που ΔΕΝ χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα/ζωικά υποπροϊόντα

4.1 —

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

4.5 —

Μικροβιολογικά κριτήρια

5.1 —

Σταθερότητα

5.2 —

Μακροσκοπικές προσμείξεις

5.3 —

Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

5.4 —

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

5.5 —

Απόκριση φυτών

6 —

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 διαφορετικές παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

4.2 —

Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Ανεξαρτήτως εισροών/εκροών

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579


(1)  EN 12579 Βελτιωτικά εδάφους και θρεπτικά υλικά — Δειγματοληψία.


Προσάρτημα 2

Συχνότητα δειγματοληψίας και δοκιμών για τα ακόλουθα έτη

Τύπος εγκατάστασης

Κριτήρια

Ετήσιες εισροές/εκροές

Συχνότητα δοκιμών

Τύπος 1: Μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων/ζωικών υποπροϊόντων

4.1 —

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

4.5 —

Παθογόνοι μικροοργανισμοί

5.1 —

Σταθερότητα

5.2 —

Μακροσκοπικές προσμείξεις

5.3 —

Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

5.4 —

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

5.5 —

Απόκριση φυτών

6 —

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εισροές (t) ≤ 1 000

1

Εισροές (t) > 1 000

Αριθμός αναλύσεων ανά έτος = ποσό της ετήσιας εισροής υλικών (σε τόνους)/10 000 τόνους + 1

Κατ’ ελάχιστο 2 και κατά μέγιστο 12

4.2 —

Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Εισροές (t) ≤ 10 000

0,25 (μία φορά κάθε 4 έτη)

10 001 < εισροές (t) < 25 000

0,5 (μία φορά κάθε 2 έτη)

25 001 < εισροές (t) < 50 000

1

50 001 < εισροές (t) < 100 000

2

100 001 < εισροές (t) < 150 000

3

150 001 < εισροές (t) < 200 000

4

200 001 < εισροές (t) < 250 000

5

250 001 < εισροές (t) < 300 000

6

300 001 < εισροές (t) < 350 000

7

350 001 < εισροές (t) < 400 000

8

400 001 < εισροές (t) < 450 000

9

450 001 < εισροές (t) < 500 000

10

500 001 < εισροές (t) < 550 000

11

Εισροές (t) ≥ 550 000

12

Τύπος 2: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα/ζωικά υποπροϊόντα, εξαιρουμένων των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων

4.1 —

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

4.5 —

Παθογόνοι μικροοργανισμοί

5.1 —

Σταθερότητα

5.2 —

Μακροσκοπικές προσμείξεις

5.3 —

Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

5.4 —

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

5.5 —

Απόκριση φυτών

6 —

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Εκροές (m3) ≤ 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 διαφορετική παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

Εκροές (m3) > 5 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 2 διαφορετικές παρτίδες σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

4.2 —

Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Εκροές (m3) ≤ 15 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, μία φορά κάθε 4 έτη

15 000 < Εκροές (m3) < 40 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, κάθε δύο έτη

Εκροές (m3) ≥ 40 000

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, σε ετήσια βάση

Τύπος 3: Εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων που ΔΕΝ χρησιμοποιούν υλικά προερχόμενα από απόβλητα/ζωικά υποπροϊόντα

4.1 —

Οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα

4.5 —

Παθογόνα

5.1 —

Σταθερότητα

5.2 —

Μακροσκοπικές προσμείξεις

5.3 —

Οργανική ύλη και ξηρά ουσία σε βελτιωτικά εδάφους

5.4 —

Βιώσιμοι σπόροι ζιζανίων και φυτικές πολλαπλασιαστικές μονάδες

5.5 —

Απόκριση φυτών

6 —

Χαρακτηριστικά μέσων ανάπτυξης

Ανεξαρτήτως εισροών/εκροών

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579

4.2 —

Οριακές τιμές για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)

Ανεξαρτήτως εισροών/εκροών

Αντιπροσωπευτικά συνδυασμένα δείγματα από 1 παρτίδα σύμφωνα με το πρότυπο EN 12579, μία φορά κάθε 4 έτη