1.12.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 429/83


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/2106 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Σεπτεμβρίου 2021

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με τον καθορισμό των κοινών δεικτών και των λεπτομερών στοιχείων του πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (1), και ιδίως το άρθρο 29 παράγραφος 4 στοιχείο α) και το άρθρο 30 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στόχος του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (στο εξής: μηχανισμός) είναι να παρέχει αποτελεσματική και σημαντική οικονομική στήριξη για την ενίσχυση της υλοποίησης βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και σχετικών δημόσιων επενδύσεων στα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός είναι ένα ειδικό μέσο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων και συνεπειών της κρίσης της νόσου COVID-19 στην Ένωση.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται μέσω κοινών δεικτών. Οι εν λόγω δείκτες πρέπει να χρησιμοποιούνται στην υποβολή εκθέσεων προόδου, καθώς και στην παρακολούθηση και αξιολόγηση του μηχανισμού ως προς την επίτευξη των γενικών και των ειδικών στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τους κοινούς δείκτες.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, το σύστημα υποβολής στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις του μηχανισμού θα λάβει τη μορφή πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (στο εξής: πίνακας αποτελεσμάτων). Ο πίνακας αποτελεσμάτων θα παρουσιάζει την πρόοδο της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών σε καθέναν από τους έξι πυλώνες του πεδίου εφαρμογής του μηχανισμού που αναφέρονται στο άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού, και σε σχέση με τους κοινούς δείκτες. Ο πίνακας αποτελεσμάτων θα δημοσιοποιείται σε ιστότοπο ή διαδικτυακή πύλη και θα επικαιροποιείται δύο φορές ετησίως.

(4)

Τα άρθρα 29 και 30 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 συνδέονται στενά, δεδομένου ότι οι κοινοί δείκτες θα αποτελούν σημαντικό μέρος του περιεχομένου του πίνακα αποτελεσμάτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των εν λόγω διατάξεων που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα, να διευκολυνθεί η διαμόρφωση συνολικής εικόνας των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων από τα κράτη μέλη και να καταστεί πιο εύκολη η εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν οι διατάξεις που συμπληρώνουν τα εν λόγω άρθρα σε ενιαίο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό.

(5)

Στόχος του πίνακα αποτελεσμάτων είναι η παροχή συνοπτικών πληροφοριών, με διαφανή τρόπο, σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής του μηχανισμού και των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπως εγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου. Πρόκειται να χρησιμεύσει ως βάση του διαλόγου για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναφέρεται στο άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241.

(6)

Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν δύο φορές ετησίως έκθεση προόδου ως προς την υλοποίηση των οικείων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ως προς τους κοινούς δείκτες. Προκειμένου ο πίνακας αποτελεσμάτων να επικαιροποιείται με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία και να ισχύει το ίδιο χρονοδιάγραμμα για όλα τα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση, η εν λόγω υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα για όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

(7)

Ο κατάλογος των κοινών δεικτών στο παράρτημα έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να καλύπτει όλα τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αλλά η υποβολή εκθέσεων από ένα κράτος μέλος σχετικά με συγκεκριμένο κοινό δείκτη έχει σημασία μόνο στον βαθμό που υπάρχουν αντίστοιχα μέτρα στο σχέδιό του. Η μη συνάφεια ενός κοινού δείκτη με ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της Επιτροπής και του οικείου κράτους μέλους. Δεδομένου ότι κάθε κοινός δείκτης έχει γενικά σημασία για τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών, αναμένεται ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλλει έκθεση σχετικά με τους περισσότερους δείκτες.

(8)

Οι κοινοί δείκτες θα πρέπει να καθοριστούν σε επαρκώς λεπτομερές επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τα κράτη μέλη είναι συγκρίσιμα και μπορούν να παρουσιάζονται συγκεντρωτικά για την απεικόνιση της εφαρμογής του μηχανισμού σε επίπεδο Ένωσης. Εάν παρουσιάζονται σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών μελών, οι κοινοί δείκτες θα πρέπει να παρουσιάζονται σε σχετικούς όρους και να βασίζονται επίσης στα δεδομένα της Eurostat, προκειμένου να αποφεύγονται οι παραπλανητικές συγκρίσεις μεταξύ των κρατών μελών λόγω του διαφορετικού μεγέθους ή της διαφορετικής φύσης των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

(9)

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η Επιτροπή και τα οικεία κράτη μέλη θα πρέπει να προωθούν συνέργειες και να διασφαλίζουν τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ του μηχανισμού και άλλων προγραμμάτων και μηχανισμών της Ένωσης. Επομένως, οι κοινοί δείκτες που περιλαμβάνονται στον πίνακα αποτελεσμάτων θα πρέπει να είναι, στο μέτρο του δυνατού, συνεπείς με τους πίνακες που χρησιμοποιούνται για άλλα ταμεία της ΕΕ.

(10)

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η παρακολούθηση της υλοποίησης είναι στοχευμένη και αναλογική προς τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του μηχανισμού. Ως εκ τούτου, το σύστημα της Επιτροπής για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία για την παρακολούθηση της υλοποίησης των δραστηριοτήτων και τα αποτελέσματα συλλέγονται κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και έγκαιρο. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να επιβάλλονται αναλογικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στους αποδέκτες χρηματοδότησης της Ένωσης.

(11)

Τα υπόλοιπα στοιχεία του πίνακα αποτελεσμάτων θα πρέπει να συγκεντρώνονται από την Επιτροπή μέσω πληροφοριών που συλλέγονται κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και του μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα των δεδομένων.

(12)

Δεδομένου ότι ο πίνακας αποτελεσμάτων θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και για να καταστεί δυνατή η ταχεία εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Περιεχόμενο του πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα και κατάλογος κοινών δεικτών

Στον πίνακα αποτελεσμάτων παρουσιάζεται η πρόοδος της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε καθέναν από τους έξι πυλώνες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, η οποία θα μετριέται ειδικότερα με τους εξής τρόπους:

α)

την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων, που αντικατοπτρίζουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που καθορίζονται στις εκδοθείσες εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου, με απαρίθμηση των οροσήμων και των στόχων που έχουν επιτευχθεί ικανοποιητικά, μέτρηση του αριθμού τους και παρουσίαση του ποσοστού επί του συνολικού αριθμού των οροσήμων και των στόχων που καθορίζονται στις εν λόγω εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί επίσης να αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο η εκπλήρωση των οροσήμων και των στόχων συμβάλλει στην εφαρμογή των σχετικών ειδικών συστάσεων ανά χώρα·

β)

τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό, επίσης στο πλαίσιο καθενός από τους πυλώνες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, με την ενσωμάτωση των κοινωνικών δαπανών με βάση τη μεθοδολογία που ορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/2105 (2) της Επιτροπής, με βάση την ανάλυση των εκτιμώμενων δαπανών που παρέχεται στα εγκεκριμένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας·

γ)

τον βαθμό επίτευξης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας·

δ)

την πρόοδο όσον αφορά την εκταμίευση των χρηματοδοτικών συνεισφορών και των δανείων·

ε)

τις θεματικές αναλύσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και παραδείγματα που καταδεικνύουν την πρόοδο της εφαρμογής στο πλαίσιο των έξι πυλώνων·

στ)

τους κοινούς δείκτες, όπως καθορίζονται στο παράρτημα, που θα χρησιμοποιούνται για την υποβολή εκθέσεων προόδου και την παρακολούθηση και αξιολόγηση του μηχανισμού ως προς την επίτευξη των γενικών και των ειδικών στόχων.

Άρθρο 2

Υποβολή εκθέσεων

1.   Προκειμένου ο πίνακας αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών δεικτών, να επικαιροποιείται με συνέπεια και ομοιόμορφα δύο φορές ετησίως, όλα τα κράτη μέλη υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή δύο φορές ετησίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη των οικείων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών ρυθμίσεων, και σχετικά με τους κοινούς δείκτες.

2.   Η υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη των οικείων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κατά κανόνα, έως τα μέσα Απριλίου και τις αρχές Οκτωβρίου, και το αργότερο έως τις 30 Απριλίου και τις 15 Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Η περίοδος αναφοράς καλύπτει ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής του σχεδίου, από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, κατά περίπτωση.

3.   Η υποβολή εκθέσεων για την επικαιροποίηση των κοινών δεικτών πραγματοποιείται κάθε χρόνο έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως την 31η Αυγούστου. Η περίοδος αναφοράς καλύπτει ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής του σχεδίου, από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, κατά περίπτωση, έως τις αντίστοιχες καταληκτικές ημερομηνίες της 31ης Δεκεμβρίου και της 30ής Ιουνίου κάθε έτους.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 17.

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/2105 της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου 2021, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τον καθορισμό μεθοδολογίας για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες (βλέπε σελίδα 79 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κατάλογος κοινών δεικτών

Οι κοινοί δείκτες θα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του μηχανισμού στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ένα μέτρο μπορεί να συμβάλει σε περισσότερους τους ενός κοινούς δείκτες. Εάν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ενός κράτους μέλους δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο που να συμβάλλει σε ορισμένους από τους κατωτέρω δείκτες, το κράτος μέλος συζητά με την Επιτροπή εάν θα αναφέρει για τον δείκτη ότι είναι «άνευ αντικειμένου».

Αριθμός

Κοινός δείκτης που σχετίζεται με τη στήριξη του RRF

Πυλώνες RRF

Επεξήγηση

Μονάδα

1

Εξοικονόμηση στην ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας

Πυλώνας 1

Πυλώνας 3

Συνολική ετήσια μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας για τις υποστηριζόμενες οντότητες λόγω στήριξης από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Η τιμή βάσης αναφέρεται στην ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας πριν από την παρέμβαση και η επιτευχθείσα τιμή αναφέρεται στην ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για το έτος μετά την παρέμβαση. Για τα κτίρια, οι παρεμβάσεις είναι επαρκώς τεκμηριωμένες ώστε να είναι δυνατός ο υπολογισμός των εν λόγω τιμών, για παράδειγμα με τη χρήση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης ή άλλων συστημάτων παρακολούθησης βάσει των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 10 παράγραφος 6 της οδηγίας 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Για τις διαδικασίες σε επιχειρήσεις, η ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας τεκμηριώνεται με βάση ενεργειακούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) για την ενεργειακή απόδοση ή άλλες σχετικές τεχνικές προδιαγραφές.

Ως δημόσια κτίρια νοούνται τα κτίρια που ανήκουν σε δημόσιες αρχές και τα κτίρια που ανήκουν σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω φορείς επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το περιβάλλον και οι μεταφορές. Στα παραδείγματα συγκαταλέγονται τα κτίρια για τη δημόσια διοίκηση, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κ.λπ.

MWh/Έτος

2

Εγκατεστημένη πρόσθετη λειτουργική ικανότητα για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Πυλώνας 1

Πυλώνας 3

Πρόσθετη ικανότητα που έχει εγκατασταθεί για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, λόγω της στήριξης από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού, και η οποία είναι λειτουργική (δηλαδή συνδεδεμένη με το δίκτυο, κατά περίπτωση, και πλήρως έτοιμη για παραγωγή ή παράγει ήδη ενέργεια). Ως παραγωγική ικανότητα ορίζεται η «καθαρή μέγιστη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα» όπως ορίζεται από την Eurostat (3).

Ως ανανεώσιμη ενέργεια νοείται η «ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές ήτοι αιολική, ηλιακή (θερμική και φωτοβολταϊκή) και γεωθερμική ενέργεια, ενέργεια του περιβάλλοντος, παλιρροϊκή, κυματική και λοιπές μορφές ενέργειας των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, ενέργεια από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από τα αέρια που παράγονται σε σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων και τα βιοαέρια» (βλέπε οδηγία 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)). Ο δείκτης αποτυπώνει επίσης την ικανότητα παραγωγής υδρογόνου των ηλεκτρολυτικών κυψελών που αναπτύσσεται με τη στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Τα στοιχεία για τον δείκτη συλλέγονται και υποβάλλονται χωριστά μεταξύ i) της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ii) της ικανότητας παραγωγής υδρογόνου των ηλεκτρολυτικών κυψελών

MW

3

Υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (σημεία ανεφοδιασμού/επαναφόρτισης)

Πυλώνας 1

Πυλώνας 3

Αριθμός σημείων ανεφοδιασμού/επαναφόρτισης (νέων ή αναβαθμισμένων) για καθαρά οχήματα με τη στήριξη μέτρων στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Ως σημείο επαναφόρτισης ορίζεται διεπαφή ικανή να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα κάθε φορά ή να αντικαταστήσει τη μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος κάθε φορά. Το σημείο ανεφοδιασμού αναφέρεται σε εγκατάσταση ανεφοδιασμού για την παροχή εναλλακτικού καυσίμου μέσω σταθερής ή κινητής εγκατάστασης.

Ως εναλλακτικά καύσιμα νοούνται και τα καύσιμα ή οι πηγές ενέργειας που χρησιμεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, ως υποκατάστατο των πηγών ορυκτού πετρελαίου στον ενεργειακό εφοδιασμό των μεταφορών και που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του τομέα των μεταφορών και που συνάδουν με την οδηγία 2018/2001 (5).

Τα στοιχεία για τον δείκτη συλλέγονται και αναφέρονται χωριστά μεταξύ i) σημείων επαναφόρτισης και ii) σημείων ανεφοδιασμού. Στο πλαίσιο των τελευταίων, iii) τα σημεία ανεφοδιασμού με υδρογόνο αναφέρονται χωριστά.

Σημεία ανεφοδιασμού/επαναφόρτισης

4

Πληθυσμός που ωφελείται από μέτρα προστασίας κατά των πλημμυρών, των δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή

Πυλώνας 1

Πυλώνας 4

Πληθυσμός που διαμένει σε περιοχές στις οποίες κατασκευάζονται ή αναβαθμίζονται σημαντικά υποδομές προστασίας (συμπεριλαμβανομένων πράσινων υποδομών και λύσεων που βασίζονται στη φύση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή) χάρη στη στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού, προκειμένου να μειωθεί η τρωτότητα στις πλημμύρες, τις δασικές πυρκαγιές και άλλους φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (καταιγίδες, ξηρασίες, καύσωνες). Ο δείκτης καλύπτει μέτρα προστασίας, τα οποία εντοπίζονται σαφώς σε περιοχές υψηλού κινδύνου και αντιμετωπίζουν άμεσα τους ειδικούς κινδύνους, σε αντίθεση με γενικότερα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Όσον αφορά τις πλημμύρες, ο δείκτης μετρά τον πληθυσμό κατοίκων που διατρέχει κίνδυνο.

Άτομα

5

Επιπλέον κατοικίες με πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας

Πυλώνας 2

Πυλώνας 4

Συνολικός αριθμός κατοικιών με πρόσβαση σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) για τα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας [αριθ. εγγράφου BoR (20) 165 (6)], οι οποίες είχαν πρόσβαση μόνο σε πιο αργές συνδέσεις ή δεν είχαν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο πριν λάβουν στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Ως εκ τούτου, εξετάζονται επίσης η κάλυψη του δικτύου 5G και οι αναβαθμίσεις σε ταχύτητα gigabit. Η βελτίωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο πρέπει να αποτελεί άμεση συνέπεια της στήριξης που παρέχουν τα μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Ο δείκτης μετρά κατοικίες με δυνατότητα πρόσβασης και όχι την πραγματική χρησιμοποίηση.

Ως κατοικία ορίζεται «ένα δωμάτιο ή σειρά δωματίων σε μόνιμο κτίριο ή σε δομικά διαχωρισμένο τμήμα κτιρίου το οποίο […] έχει σχεδιαστεί για κατοικία από ένα ιδιωτικό νοικοκυριό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» (7) [βλέπε Επιτροπή (Eurostat)].

Ο δείκτης δεν μετρά συλλογικές κατοικίες όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, κατοικίες κοινωνικής πρόνοιας, φυλακές, στρατώνες, θρησκευτικά ιδρύματα, οικοτροφεία, ξενώνες εργαζομένων κ.λπ.

Κατοικίες

6

Επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη ή την υιοθέτηση ψηφιακών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών

Πυλώνας 2

Πυλώνας 3

Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη ή την υιοθέτηση νέων ή σημαντικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών, προϊόντων και διαδικασιών που βασίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες, χάρη στη στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η αλυσίδα συστοιχιών (block chain), οι υποδομές υπολογιστικού νέφους και αιχμής και οι χώροι δεδομένων, η κβαντική υπολογιστική και η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Οι σημαντικές αναβαθμίσεις καλύπτουν μόνο νέες λειτουργίες. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες συλλέγονται χωριστά i) για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη με σκοπό την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων και ii) για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη με σκοπό την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών, των προϊόντων ή των διαδικασιών τους. Επίσης, συλλέγονται κατά μέγεθος επιχείρησης.

Μια επιχείρηση υπολογίζεται μία φορά ανεξάρτητα από τις φορές που λαμβάνει στήριξη για την ψηφιοποίησή της μέσω μέτρων στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Η επιχείρηση και η ανάλυση ανά μέγεθος επιχείρησης ορίζονται σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθετήθηκε για τον δείκτη 9.

Επιχειρήσεις

7

Χρήστες νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών, προϊόντων και διαδικασιών

Πυλώνας 2

Πυλώνας 5

Αριθμός χρηστών των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, προϊόντων και διαδικασιών που αναπτύχθηκαν πρόσφατα ή αναβαθμίστηκαν σημαντικά μέσω της στήριξης με μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Οι σημαντικές αναβαθμίσεις καλύπτουν μόνο νέες λειτουργίες. Ο δείκτης έχει γραμμή βάσης 0 μόνο εάν η ψηφιακή υπηρεσία, προϊόν ή διαδικασία είναι νέα. Ως χρήστες ορίζονται οι πελάτες των δημόσιων υπηρεσιών και προϊόντων που αναπτύχθηκαν ή αναβαθμίστηκαν πρόσφατα μέσω στήριξης από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού, καθώς και το προσωπικό του δημόσιου οργανισμού που χρησιμοποιεί τις ψηφιακές διαδικασίες που αναπτύχθηκαν πρόσφατα ή αναβαθμίστηκαν σημαντικά μέσω στήριξης από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Εάν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός μεμονωμένων χρηστών, η καταμέτρηση του ίδιου πελάτη που χρησιμοποιεί μια διαδικτυακή υπηρεσία περισσότερες από μία φορές δεν θεωρείται διπλή καταμέτρηση.

Χρήστες/έτος

8

Ερευνητές που εργάζονται σε υποστηριζόμενες ερευνητικές εγκαταστάσεις

Πυλώνας 3

Αριθμός ερευνητών που χρησιμοποιούν απευθείας, στον τομέα δραστηριότητάς τους, τη δημόσια ή ιδιωτική ερευνητική εγκατάσταση ή τον εξοπλισμό για τον οποίο παρέχεται στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Ο δείκτης μετράται με βάση τα ετήσια ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ), τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προβλέπεται στο εγχειρίδιο Frascati 2015 του ΟΟΣΑ.

Η στήριξη πρέπει να βελτιώνει την ερευνητική εγκατάσταση ή την ποιότητα του ερευνητικού εξοπλισμού. Αποκλείονται οι αντικαταστάσεις χωρίς βελτίωση της ποιότητας, όπως η συντήρηση.

Οι κενές θέσεις έρευνας και ανάπτυξης (Ε & Α) δεν υπολογίζονται, ούτε το προσωπικό υποστήριξης για Ε & Α (δηλαδή θέσεις προσωπικού που δεν ασχολείται άμεσα με δραστηριότητες Ε & Α).

Ως ετήσιο ΙΠΑ προσωπικού Ε & Α ορίζεται ο λόγος των ωρών εργασίας που αφιερώθηκαν πραγματικά σε Ε & Α κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους διά του συνολικού αριθμού των συμβατικά δεδουλευμένων ωρών εργασίας κατά την ίδια περίοδο από ένα άτομο ή μια ομάδα. Κατά συνθήκη, ένα πρόσωπο δεν μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερα από ένα ΙΠΑ σε Ε & Α σε εξαμηνιαία βάση. Ο αριθμός των συμβατικά δεδουλευμένων ωρών εργασίας καθορίζεται με βάση τις θεσμοθετημένες/νόμιμες ώρες εργασίας. Πρόσωπο που εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης προσδιορίζεται με βάση το καθεστώς απασχόλησής του, το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) και το επίπεδο ενασχόλησής του με Ε & Α (βλέπε εγχειρίδιο Frascati 2015 του ΟΟΣΑ, κεφάλαιο 5.3).

Τα στοιχεία για τον δείκτη αναλύονται κατά φύλο (8).

Ετήσιο ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης

9

Υποστηριζόμενες επιχειρήσεις (από τις οποίες: μικρές, συμπεριλαμβανομένων πολύ μικρών, μεσαίες, μεγάλες)

Πυλώνας 3

Ο δείκτης καταμετρά όλες τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χρηματική στήριξη ή στήριξη σε είδος από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Η επιχείρηση ορίζεται ως ο μικρότερος συνδυασμός νομικών μονάδων που απαρτίζει μια οργανωτική μονάδα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών η οποία διαθέτει ορισμένο βαθμό αυτονομίας σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, κυρίως όσον αφορά τη διάθεση των τρεχόντων πόρων της, ασκώντας μία ή περισσότερες δραστηριότητες σε έναν ή περισσότερους τόπους. Μια επιχείρηση μπορεί να αποτελείται από μία μόνο νομική μονάδα. Στις νομικές μονάδες περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα των οποίων η ύπαρξη αναγνωρίζεται από τον νόμο ανεξάρτητα από τα φυσικά πρόσωπα ή τις οντότητες που μπορούν να τα κατέχουν ή να είναι μέλη τους, όπως οι ομόρρυθμες εταιρείες, οι ετερόρρυθμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι κεφαλαιουχικές εταιρείες κ.λπ. Οι νομικές μονάδες περιλαμβάνουν επίσης φυσικά πρόσωπα που ασκούν ιδία οικονομική δραστηριότητα, όπως ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής καταστήματος ή συνεργείου αυτοκινήτων, ο δικηγόρος ή ο αυτοαπασχολούμενος βιοτέχνης (Επιτροπή (Eurostat), βάσει του τμήματος III A του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 του Συμβουλίου, της 15.3.1993).

Τα στοιχεία για τον δείκτη συλλέγονται και αναφέρονται κατά μέγεθος επιχείρησης. Για τους σκοπούς του εν λόγω δείκτη, ως επιχειρήσεις ορίζονται οι κερδοσκοπικοί οργανισμοί που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών της αγοράς.

Ταξινόμηση επιχειρήσεων:

Μικρή επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και ετήσιος κύκλος εργασιών ≤ 10 εκατ. EUR ή ισολογισμός ≤ 10 εκατ. EUR).

Μεσαία επιχείρηση (50-249 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και ετήσιος κύκλος εργασιών > 10 εκατ. EUR ≤ 50 εκατ. EUR ή ισολογισμός > 10 εκατ. EUR και ≤ 43 εκατ. EUR).

Μεγάλες επιχειρήσεις (> 250 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και κύκλος εργασιών > 50 εκατ. EUR ή ισολογισμός > 43 εκατ. EUR).

Σε περίπτωση υπέρβασης ενός από τα 2 κατώτατα όρια (εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και ετήσιος κύκλος εργασιών/ισολογισμός), οι επιχειρήσεις κατατάσσονται στην παραπάνω κατηγορία μεγέθους·

[Επιτροπή (Eurostat) βάσει της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (9), παράρτημα, άρθρα 2-3].

Το μέγεθος της υποστηριζόμενης επιχείρησης μετράται κατά την έναρξη της παροχής της στήριξης.

Επιχειρήσεις

10

Αριθμός συμμετεχόντων σε εκπαίδευση ή κατάρτιση

Πυλώνας 2

Πυλώνας 4

Πυλώνας 6

Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες εκπαίδευσης [Διεθνής πρότυπη ταξινόμηση για την εκπαίδευση (ISCED) 0-6, εκπαίδευση ενηλίκων] και κατάρτισης (εκτός του χώρου εργασίας/ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης, συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κ.λπ.) που υποστηρίζονται από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων σε προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες (10). Κατά συνέπεια, τα στοιχεία συλλέγονται και υποβάλλονται από i) συμμετέχοντες σε εκπαίδευση ή κατάρτιση, από τους οποίους, ii) συμμετέχοντες σε κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης, αναλύονται κατά φύλο (11) και ηλικία (12).

Οι συμμετέχοντες προσμετρώνται κατά την είσοδό τους στη δραστηριότητα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Άτομα

11

Αριθμός ατόμων που εργάζονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναζήτησης εργασίας

Πυλώνας 3

Πυλώνας 4

Άνεργοι (13) ή οικονομικά μη ενεργοί (14) που έχουν λάβει στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του RRF και οι οποίοι εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων, ή ήταν μη ενεργοί όταν έλαβαν την εν λόγω στήριξη και οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν πρόσφατα σε αναζήτηση εργασίας, αμέσως μετά τη λήψη της εν λόγω στήριξης.

Τα στοιχεία για τον δείκτη αναλύονται κατά φύλο (15) και ηλικία (16).

Ως «άτομα που δραστηριοποιούνται σε αναζήτηση εργασίας» ορίζονται τα άτομα τα οποία συνήθως δεν εργάζονται, είναι διαθέσιμα για εργασία και αναζητούν ενεργά εργασία, σύμφωνα με τον ορισμό των «ανέργων».

Τα άτομα που έχουν εγγραφεί προσφάτως στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης ως άτομα που αναζητούν εργασία πάντα προσμετρώνται, ακόμη και αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για εργασία.

Άτομα

12

Χωρητικότητα νέων ή εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης

Πυλώνας 4

Πυλώνας 5

Ο μέγιστος ετήσιος αριθμός ατόμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια νέα ή εκσυγχρονισμένη εγκατάσταση υγειονομικής περίθαλψης, χάρη στη στήριξη που παρέχεται από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια περιόδου ενός έτους.

Ο εκσυγχρονισμός δεν περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση ούτε τη συντήρηση και τις επισκευές. Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα εξωτερικών ιατρείων, εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης κ.λπ.

Άτομα/έτος

13

Χωρητικότητα τάξεων νέων ή εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης

Πυλώνας 4

Πυλώνας 6

Χωρητικότητα τάξεων όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό θέσεων στις νέες ή εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας και εκπαίδευσης (ISCED 0-6) χάρη στη στήριξη από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού. Η χωρητικότητα τάξεων υπολογίζεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, αλλά δεν περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, το βοηθητικό προσωπικό ή κάθε άλλο πρόσωπο που μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις.

Οι εγκαταστάσεις προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, αναφέρονται στις εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά από τη γέννηση έως την έναρξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 0). Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τα σχολεία (ISCED 1-3, ISCED 4) και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ISCED 5-6). Ο δείκτης καλύπτει τις εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας ή εκπαίδευσης που κατασκευάστηκαν ή εκσυγχρονίστηκαν πρόσφατα (για παράδειγμα, για την αναβάθμιση των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας), και ο εκσυγχρονισμός δεν περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση ούτε τη συντήρηση και τις επισκευές.

Άτομα

14

Αριθμός νέων ηλικίας 15-29 ετών που λαμβάνουν στήριξη

Πυλώνας 6

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ηλικίας 15-29 ετών που λαμβάνουν χρηματική στήριξη ή στήριξη σε είδος από μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Τα στοιχεία για τον δείκτη αναλύονται κατά φύλο (17).

Άτομα


(1)  Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (ΕΕ L 153 της 18.6.2010, σ. 13) όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/844 (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 75).

(2)  Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1).

(3)  «η μέγιστη ενεργός ισχύς η οποία μπορεί να παρασχεθεί, συνεχώς, εν πλήρει λειτουργία του σταθμού, στην έξοδο (δηλαδή αφού ληφθούν τα τροφοδοτικά ισχύος για τις εφεδρικές μονάδες του σταθμού και λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες στους μετασχηματιστές οι οποίοι θεωρούνται αναπόσπαστα τμήματα του σταθμού»

(4)  Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 82).

(5)  Ειδικότερα, το άρθρο 29 της οδηγίας 2018/2001, το οποίο καθορίζει κριτήρια αειφορίας και μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας.

(6)  Το άρθρο 2 παράγραφος 2 του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΕΚΗΕ) ορίζει επί του παρόντος τον όρο «δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας» ως εξής: «Δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας»: είτε δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών που αποτελείται εξολοκλήρου από στοιχεία οπτικών ινών τουλάχιστον μέχρι το σημείο διανομής στην τοποθεσία εξυπηρέτησης, είτε δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών που είναι ικανό να σημειώνει, υπό τις συνήθεις συνθήκες ωρών αιχμής, παρόμοιες επιδόσεις δικτύου όσον αφορά το διαθέσιμο εύρος ζώνης ανερχόμενης και κατερχόμενης ζεύξης, την ανθεκτικότητα, τις σχετικές με τα σφάλματα παραμέτρους, καθώς και τον χρόνο αναμονής και τη διακύμανσή του.

(7)  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Dwelling

(8)  Άνδρες, γυναίκες, μη δυαδικά άτομα. Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν νομικές διατάξεις ή πρακτικές οι οποίες αναγνωρίζουν ότι τα άτομα ενδέχεται να μην εμπίπτουν σε καμία από τις δύο αυτές κατηγορίες ή μπορεί να μην επιθυμούν να συνδεθούν με μία από αυτές. Για τα εν λόγω κράτη μέλη, τα άτομα αυτά καταγράφονται ως «μη δυαδικά».

(9)  ΕΕ L 124 της 20.5.2003, σ. 36.

(10)  Σύμφωνα με το παράρτημα VII του κανονισμού RRF που παρουσιάζει την ψηφιακή σήμανση στο πλαίσιο του μηχανισμού, η κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να νοείται κατά την έννοια του πεδίου παρέμβασης 108 (Στήριξη για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων), το οποίο ορίζει τα εξής: «Αυτό αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα και περιλαμβάνει: εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλής εξειδίκευσης για την κατάρτιση ειδικών στον ψηφιακό τομέα (δηλαδή προγράμματα επικεντρωμένα στην τεχνολογία)· κατάρτιση εκπαιδευτικών, ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σχετικές οργανωτικές ικανότητες. Αυτό περιλαμβάνει επίσης μέτρα και προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων».

(11)  Άνδρες, γυναίκες, μη δυαδικά άτομα. Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν νομικές διατάξεις ή πρακτικές οι οποίες αναγνωρίζουν ότι τα άτομα ενδέχεται να μην εμπίπτουν σε καμία από τις δύο αυτές κατηγορίες ή μπορεί να μην επιθυμούν να συνδεθούν με μία από αυτές. Για τα εν λόγω κράτη μέλη, τα άτομα αυτά καταγράφονται ως «μη δυαδικά».

(12)  0-17, 18-29, 30-54, 55 και άνω.

(13)  Οι άνεργοι είναι άτομα που συνήθως δεν εργάζονται, είναι διαθέσιμα για εργασία και αναζητούν ενεργά εργασία. Άτομα που θεωρούνται εγγεγραμμένοι άνεργοι σύμφωνα με τους εθνικούς ορισμούς περιλαμβάνονται πάντα στην παρούσα κατηγορία, ακόμη και αν δεν πληρούν και τα τρία κριτήρια. Πηγή: Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, στατιστικές της πολιτικής για την αγορά εργασίας (LMP) — Μεθοδολογία 2018, παράγραφος 18.

(14)  Ως «οικονομικά μη ενεργά άτομα» νοούνται τα άτομα που επί του παρόντος δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό (υπό την έννοια ότι δεν είναι απασχολούμενοι ή άνεργοι σύμφωνα με τους ορισμούς που παρέχονται). Πηγή: Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, στατιστικές της πολιτικής για την αγορά εργασίας — Μεθοδολογία 2018, παράγραφος 20.

(15)  Άνδρες, γυναίκες, μη δυαδικά άτομα. Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν νομικές διατάξεις ή πρακτικές οι οποίες αναγνωρίζουν ότι τα άτομα ενδέχεται να μην εμπίπτουν σε καμία από τις δύο αυτές κατηγορίες ή μπορεί να μην επιθυμούν να συνδεθούν με μία από αυτές. Για τα εν λόγω κράτη μέλη, τα άτομα αυτά καταγράφονται ως «μη δυαδικά».

(16)  0-17, 18-29, 30-54, 55 και άνω.

(17)  Άνδρες, γυναίκες, μη δυαδικά άτομα. Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν νομικές διατάξεις ή πρακτικές οι οποίες αναγνωρίζουν ότι τα άτομα ενδέχεται να μην εμπίπτουν σε καμία από τις δύο αυτές κατηγορίες ή μπορεί να μην επιθυμούν να συνδεθούν με μία από αυτές. Για τα εν λόγω κράτη μέλη, τα άτομα αυτά καταγράφονται ως «μη δυαδικά».