30.6.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 230/10


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1070 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 28ης Ιουνίου 2021

για τη θέσπιση ειδικών μέτρων ελέγχου για περιορισμένη χρονική περίοδο όσον αφορά τη λοίμωξη από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (1), και ιδίως το άρθρο 71 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η λοίμωξη από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας, η οποία προκαλείται από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας (LSDV), είναι μια νόσος των βοοειδών και του ασιατικού νεροβούβαλου που μεταδίδεται με διαβιβαστές, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, να επιφέρει μείωση της παραγωγής γάλακτος, να προκαλέσει σοβαρή απίσχνανση, μόνιμη βλάβη στις δορές, διάφορες δευτεροπαθείς επιπλοκές, χρόνια αδυναμία και να επιφέρει την επιβολή απαγορεύσεων μετακίνησης ή εμπορικών συναλλαγών. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο νόσων που δηλώνονται υποχρεωτικά του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) (2).

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 θεσπίζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και τον έλεγχο νόσων. Η λοίμωξη από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και, συνεπώς, αποτελεί καταγεγραμμένη νόσο για τους σκοπούς του εν λόγω κανονισμού και υπόκειται στους κανόνες για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων οι οποίοι θεσπίζονται σε αυτόν. Επιπλέον, η λοίμωξη από τον LSDV περιλαμβάνεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/1882 της Επιτροπής (3) ως νόσος κατηγορίας Α, Δ και Ε.

(3)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής (4) συμπληρώνει τους κανόνες για τον έλεγχο των νόσων των κατηγοριών Α, Β και Γ που θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελέγχου νόσων έναντι της λοίμωξης από LSDV. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/429, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1882 και ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/687 εφαρμόζονται από τις 21 Απριλίου 2021.

(4)

Σε προγενέστερο χρόνο, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2008 της Επιτροπής (5) θέσπιζε κανόνες για τα μέτρα ελέγχου της υγείας των ζώων σε σχέση με τη λοίμωξη από τον LSDV στα κράτη μέλη ή σε τμήματα αυτών που παρατίθενται στο παράρτημα I της εν λόγω απόφασης, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων απαιτήσεων για τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της λοίμωξης από τον LSDV που υπέβαλαν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή για έγκριση. Η εν λόγω απαρίθμηση αφορά επίσης τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2008 έπαψε να εφαρμόζεται στις 20 Απριλίου 2021 και οι κανόνες που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να αντικαταστήσουν εκείνους που θεσπίστηκαν στην εν λόγω εκτελεστική απόφαση.

(5)

Από το 2017 δεν έχουν αναφερθεί εστίες λοίμωξης από τον LSDV στην Ευρώπη, ωστόσο η νόσος εξακολουθεί να υπάρχει στην Ανατολία, την Τουρκία και τη Ρωσία, καθώς και στην Ανατολική Ασία, όπου πλήττει το Μπανγκλαντές, η Κίνα και η Ινδία. Συνεπώς, η εξάπλωση αυτής της νόσου συνιστά δυνητικό κίνδυνο για τον γεωργικό τομέα στην Ένωση.

(6)

Εκτός από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, η Κροατία και ένας σημαντικός αριθμός γειτονικών τρίτων χωρών, όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο (6), το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Τουρκία γνωστοποίησαν στην Επιτροπή ότι ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV έχει συμπεριληφθεί στην πολιτική τους ελέγχου των νόσων. Η πλειονότητα των εν λόγω τρίτων χωρών έχουν σταματήσει πλέον τον εμβολιασμό και συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα επιτήρησης.

(7)

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και σε γειτονικές περιοχές υποδεικνύει ότι ενδεχομένως εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος επανεισαγωγής ή επανεμφάνισης της νόσου σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπου ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV έχει διακοπεί.

(8)

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία, τα αποτελέσματα της επιτήρησης για τη λοίμωξη από τον LSDV και τον εμβολιασμό κατά της εν λόγω νόσου, κρίνεται σκόπιμο ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV να συνεχιστεί τουλάχιστον στις περιοχές υψηλού κινδύνου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Επιπλέον, σε όλα τα κράτη μέλη ή σε τμήματα αυτών όπου ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου έχει περιοριστεί ή έχει πλήρως παύσει, η συστηματική επιτήρηση, τόσο ενεργητική όσο και παθητική, θα πρέπει να συνεχιστεί.

(9)

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τη λοίμωξη από LSDV, η οποία εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 (7) (στο εξής: έκθεση της EFSA), θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ομόλογο εμβόλιο για τη μείωση του κινδύνου της περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης από τον LSDV στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετά τη διακοπή του εμβολιασμού, στην περίπτωση επανεμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου, θα πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να δημιουργηθούν αποθέματα εμβολίων, ακόμη και σε περιφερειακή βάση, με σκοπό την ταχεία αντίδραση με επείγοντα εμβολιασμό.

(10)

Τα γενικά μέτρα ελέγχου νόσων που θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και οι συμπληρωματικοί κανόνες που θεσπίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 δεν καλύπτουν όλες τις αναγκαίες πτυχές του εμβολιασμού κατά της λοίμωξης από LSDV. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν ομοιόμορφοι εκτελεστικοί κανόνες σε ενωσιακό επίπεδο στον παρόντα κανονισμό ώστε να καλυφθούν ειδικά μέτρα ελέγχου νόσων για περιορισμένη χρονική περίοδο, υπό όρους κατάλληλους για την επιδημιολογική κατάσταση της εν λόγω νόσου στην Ένωση και σε γειτονικές τρίτες χώρες. Τα μέτρα ελέγχου που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2008, καθώς και τα διεθνή πρότυπα που ορίζονται στο κεφάλαιο 11.9 «Infection with lumpy skin disease virus» (Λοίμωξη από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας) του κώδικα υγείας χερσαίων ζώων του OIE (στο εξής: κώδικας OIE) (8).

(11)

Οι κανόνες που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να προβλέπουν μια προσέγγιση περιφερειοποίησης και να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τα μέτρα ελέγχου νόσων που θεσπίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687. Επιπλέον, στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να παρατίθενται οι απαγορευμένες ζώνες των κρατών μελών στις οποίες υλοποιούνται σχέδια προληπτικού εμβολιασμού με ζώντα εξασθενημένα εμβόλια όπου δεν υπάρχουν εστίες λοίμωξης από τον LSDV (απαγορευμένη ζώνη I)· και οι περιοχές με εστίες λοίμωξης από τον LSDV (απαγορευμένη ζώνη II). Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην απαγορευμένη ζώνη I ή στην απαγορευμένη ζώνη II θα πρέπει να παρατίθενται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού, λαμβανομένων υπόψη των πληροφοριών που έχουν παρασχεθεί από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών τα οποία έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη νόσο.

(12)

Τα εμβολιασμένα βοοειδή και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα βοοειδή ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο για την εξάπλωση της λοίμωξης από τον LSDV. Κατά συνέπεια, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει ορισμένες απαγορεύσεις και ειδικούς όρους όσον αφορά τις μετακινήσεις φορτίων βοοειδών ή διαφόρων τύπων προϊόντων από τις απαγορευμένες ζώνες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού. Για να αποφευχθούν περιττές διαταραχές του εμπορίου, θα πρέπει να προβλεφθούν ορισμένες παρεκκλίσεις από τις εν λόγω απαγορεύσεις και ειδικοί όροι. Οι εν λόγω παρεκκλίσεις και ειδικοί όροι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του κώδικα OIE όσον αφορά τα μέτρα μετριασμού του κινδύνου όσον αφορά τη λοίμωξη από τον LSDV, καθώς και τους κανόνες για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων των ζώων οι οποίοι προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

(13)

Όσον αφορά τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης από τον LSDV, τα διάφορα επιμέρους εμπορεύματα παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου. Όπως επισημαίνεται στη έκθεση της EFSA, η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος βοοειδών, ακατέργαστων δορών και δερμάτων προερχόμενων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει υψηλότερο επίπεδο κινδύνου ως προς την έκθεση και τις συνέπειες σε σύγκριση με άλλα προϊόντα όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κατεργασμένες δορές και τα δέρματα ή το νωπό κρέας, τα παρασκευάσματα κρέατος και τα προϊόντα κρέατος που προέρχονται από βοοειδή. Ωστόσο, τα επιστημονικά ή πειραματικά στοιχεία σχετικά με τον ρόλο τους στη μετάδοση του ιού της οζώδους δερματίτιδας δεν είναι ακόμη επαρκή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοση του ιού της οζώδους δερματίτιδας μέσω του σπέρματος, των ωαρίων και των εμβρύων βοοειδών. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και το πρωτόγαλα, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την εξάπλωση του ιού της οζώδους δερματίτιδας μόνον όταν προορίζονται για τη σίτιση ζώων που ανήκουν σε ευπαθή είδη.

(14)

Συνεπώς, θα πρέπει να προβλεφθούν ορισμένα μέτρα προστασίας για αυτά τα εμπορεύματα με βάση την έκθεση της EFSA και τα πλέον επικαιροποιημένα σχετικά πρότυπα και συστάσεις του OIE.

(15)

Οι μετακινήσεις φορτίων ζώων για άμεση σφαγή ενέχουν μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης νόσων των ζώων σε σύγκριση με άλλα είδη μετακινήσεων ζώων, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται μέτρα μετριασμού του κινδύνου. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να επιτραπεί στα κράτη μέλη να χορηγούν κατ’ εξαίρεση παρεκκλίσεις από ορισμένες απαγορεύσεις που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό για μετακινήσεις φορτίων βοοειδών, από τις απαγορευμένες ζώνες Ι και ΙΙ, για άμεση σφαγή σε σφαγείο που βρίσκεται εκτός των απαγορευμένων ζωνών Ι και ΙΙ στο ίδιο κράτος μέλος.

(16)

Οι παρεκκλίσεις για τις μετακινήσεις φορτίων ορισμένων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες I ή II σε άλλες απαγορευμένες ζώνες I ή II άλλου κράτους μέλους με παρόμοιο καθεστώς όσον αφορά τη νόσο δικαιολογούνται σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται ειδικά μέτρα μετριασμού του κινδύνου. Αυτό απαιτεί την καθιέρωση μιας ασφαλούς διαδικασίας διοχέτευσης, υπό τον αυστηρό έλεγχο των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους προέλευσης, διέλευσης και προορισμού.

(17)

Το άρθρο 143 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 προβλέπει ότι οι μετακινήσεις των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά υγείας των ζώων. Όταν σε φορτία βοοειδών που προορίζονται για ενδοενωσιακές μετακινήσεις εφαρμόζονται παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων φορτίων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες I και II, τα εν λόγω πιστοποιητικά υγείας των ζώων θα πρέπει να περιλαμβάνουν παραπομπή στον παρόντα κανονισμό, ώστε να διασφαλίζεται ότι στα συγκεκριμένα πιστοποιητικά υγείας των ζώων παρέχονται επαρκείς και ακριβείς υγειονομικές πληροφορίες.

(18)

Όταν ο παρών κανονισμός προβλέπει παρεκκλίσεις από τις απαγορεύσεις μετακινήσεων φορτίων ζωικού αναπαραγωγικού υλικού από απαγορευμένες ζώνες I και II, τα συνοδευτικά πιστοποιητικά υγείας των ζώων θα πρέπει να περιλαμβάνουν παραπομπή στον παρόντα κανονισμό, ώστε να εξασφαλίζονται επαρκείς και ακριβείς υγειονομικές πληροφορίες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/686 της Επιτροπής (9).

(19)

Η μεταφορά βοοειδών και ζωικών υποπροϊόντων από αυτά τα ζώα από απαγορευμένες ζώνες I και II θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με μέτρα για την καλή μεταχείριση των ζώων και τη βιοασφάλεια ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της λοίμωξης από τον LSDV.

(20)

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/687 εφαρμόζεται από τις 21 Απριλίου 2021. Συνεπώς, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως.

(21)

Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται για το χρονικό διάστημα έως τις 21 Απριλίου 2023, λαμβανομένων υπόψη της πείρας της Ένωσης στον έλεγχο της λοίμωξης από τον LSDV, της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης της νόσου αυτής στα κράτη μέλη και τις γειτονικές τρίτες χώρες και οποιωνδήποτε μελλοντικών κανόνων για τον εμβολιασμό που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 47 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

(22)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει ειδικά μέτρα ελέγχου νόσων έναντι της λοίμωξης από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας (LSDV), τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται για περιορισμένη χρονική περίοδο από τα κράτη μέλη σε περιοχές της επικράτειάς τους όπου:

α)

έχει επιβεβαιωθεί εστία της εν λόγω νόσου·

β)

δεν έχει επιβεβαιωθεί εστία της εν λόγω νόσου, ωστόσο τα κράτη μέλη αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν εμβολιασμό κατά της συγκεκριμένης νόσου σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Τα ειδικά μέτρα ελέγχου νόσων που θεσπίζονται στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται στα βοοειδή και στα υποπροϊόντα και στο ζωικό αναπαραγωγικό υλικό που προέρχονται από αυτά τα βοοειδή, επιπλέον των μέτρων ελέγχου νόσων που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, στη ζώνη επιτήρησης και στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες που οριοθετούνται από την αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους κατόπιν εκδήλωσης εστίας λοίμωξης από τον LSDV, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«βοοειδές»: ζώο που ανήκει στα είδη των οπληφόρων και στα γένη Bison, Bos (περιλαμβανομένων των υπογενών Bos, Bibos, Novibos, Poephagus) και Bubalus (περιλαμβανομένου του υπογένους Anoa) και οι απόγονοι των διασταυρώσεων των εν λόγω ειδών·

2)

«απαγορευμένη ζώνη I»: τμήμα του εδάφους ενός κράτους μέλους με σαφή γεωγραφικά όρια:

α)

το οποίο βρίσκεται εκτός περιοχής στην οποία έχει επιβεβαιωθεί εκδήλωση εστίας λοίμωξης από τον LSDV·

β)

όπου διενεργείται εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2·

γ)

το οποίο περιλαμβάνεται ή δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι μέρος Ι·

δ)

το οποίο υπόκειται σε ειδικούς κανόνες ελέγχου νόσων που προβλέπονται στα άρθρα 3 έως 6.

3)

«απαγορευμένη ζώνη II»: τμήμα του εδάφους ενός κράτους μέλους με σαφή γεωγραφικά όρια:

α)

το οποίο περιλαμβάνει περιοχή στην οποία έχει επιβεβαιωθεί εκδήλωση εστίας λοίμωξης από τον LSDV·

β)

όπου διενεργείται εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1·

γ)

το οποίο περιλαμβάνεται ή δεν περιλαμβάνεται στο μέρος II του παραρτήματος Ι·

δ)

το οποίο υπόκειται σε ειδικούς κανόνες ελέγχου νόσων που προβλέπονται στα άρθρα 3 έως 6.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ LSDV

ΤΜΗΜΑ 1

Οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών και εμβολιασμός κατά της λοίμωξης από τον LSDV

Άρθρο 3

Οριοθέτηση απαγορευμένων ζωνών I και II

1.   Σε περίπτωση επιβεβαίωσης εκδήλωσης εστίας λοίμωξης από τον LSDV σε βοοειδή, η αρμόδια αρχή:

α)

οριοθετεί απαγορευμένη ζώνη IΙ:

i)

η οποία καλύπτει τουλάχιστον τις περιοχές που περιλαμβάνονται στη ζώνη προστασίας, στη ζώνη επιτήρησης, καθώς και στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες που οριοθετήθηκαν μετά την επιβεβαίωση της εν λόγω νόσου σύμφωνα με το άρθρο 21 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687·

ii)

σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 64 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429·

β)

πραγματοποιεί εμβολιασμό κατά της συγκεκριμένης νόσου στην απαγορευμένη ζώνη II που αναφέρεται στο στοιχείο α) ως ακολούθως:

i)

σύμφωνα με τους κανόνες για τα σχέδια εμβολιασμού που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ·

ii)

υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής·

iii)

δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση ομόλογων εμβολίων με ζώντα εξασθενημένο ιό·

iv)

εμβολιάζοντας όλα τα βοοειδή και τους απογόνους τους που διατηρούνται στη ζώνη στην οποία πραγματοποιείται ο εμβολιασμός, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κυοφορίας ή παραγωγικού τύπου, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Ωστόσο, όταν έχει επιβεβαιωθεί μία μόνο εστία λοίμωξης από τον LSDV σε δεσποζόμενα βοοειδή σε περιοχή κράτους μέλους στην οποία η συγκεκριμένη νόσος δεν υπήρχε πριν από την εκδήλωση αυτής της εστίας και όταν τα μέτρα που εφαρμόζονται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 αποδεικνύονται αποτελεσματικά για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει να μην οριοθετήσει απαγορευμένη ζώνη II.

2.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να οριοθετήσει απαγορευμένη ζώνη Ι σε περιοχές στις οποίες δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία εστίας λοίμωξης από τον LSDV προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωσή της, σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 64 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429. Στην εν λόγω απαγορευμένη ζώνη Ι, η αρμόδια αρχή διενεργεί εμβολιασμό κατά της συγκεκριμένης νόσου σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου.

3.   Η αρμόδια αρχή των κρατών μελών που εφαρμόζουν εμβολιασμό κατά της λοίμωξης από τον LSDV παρέχει τις πληροφορίες που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ μέρος ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη πριν από την έναρξη του εμβολιασμού, καθώς και το σχέδιο εμβολιασμού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) σημείο i).

Άρθρο 4

Απαγορεύσεις μετακινήσεων σε απαγορευμένες ζώνες I και II

1.   Η αρμόδια αρχή απαγορεύει τις μετακινήσεις των ακόλουθων φορτίων σε απαγορευμένες ζώνες ΙΙ:

α)

βοοειδή·

β)

ζωικό αναπαραγωγικό υλικό βοοειδών·

γ)

μη μεταποιημένα ζωικά υποπροϊόντα από βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος, του πρωτογάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων με βάση το πρωτόγαλα που προορίζονται για ζωοτροφές.

2.   Η αρμόδια αρχή απαγορεύει τις μετακινήσεις των ακόλουθων φορτίων σε απαγορευμένες ζώνες Ι:

α)

βοοειδή·

β)

ζωικό αναπαραγωγικό υλικό βοοειδών·

γ)

μη μεταποιημένα ζωικά υποπροϊόντα από βοοειδή, εκτός του γάλακτος, του πρωτογάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων με βάση το πρωτόγαλα που προορίζονται για ζωοτροφές.

3.   Κατά παρέκκλιση από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2, η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει τις μετακινήσεις που προβλέπονται στο κεφάλαιο III σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο εν λόγω κεφάλαιο.

ΤΜΗΜΑ 2

Συμπερίληψη απαγορευμένων ζωνών I και II στο παράρτημα I

Άρθρο 5

Συμπερίληψη απαγορευμένης ζώνης II στο παράρτημα I μέρος ΙΙ

Σε περίπτωση που, για επιδημιολογικούς λόγους, μια περιοχή κράτους μέλους, η οποία καλύπτεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από απαγορευμένη ζώνη II που έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1, περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι μέρος II, η αρμόδια αρχή προβαίνει αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:

α)

προσαρμόζει τα όρια της αρχικής απαγορευμένης ζώνης II ώστε να εξασφαλίσει ότι αντιστοιχεί στην απαγορευμένη ζώνη II που περιγράφεται στο εν λόγω παράρτημα·

β)

επεκτείνει τον εμβολιασμό που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) και τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στην απαγορευμένη ζώνη II που περιγράφεται στο εν λόγω παράρτημα.

Άρθρο 6

Συμπερίληψη απαγορευμένης ζώνης I στο παράρτημα I μέρος Ι

1.   Σε περίπτωση που, για επιδημιολογικούς λόγους, μια περιοχή ενός κράτους μέλους στην οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί εστία λοίμωξης από τον LSDV περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι μέρος Ι του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 64 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, η αρμόδια αρχή:

α)

πραγματοποιεί εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) στην απαγορευμένη ζώνη I που περιγράφεται στο εν λόγω παράρτημα·

β)

εφαρμόζει τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στην απαγορευμένη ζώνη I που περιγράφεται στο εν λόγω παράρτημα.

2.   Σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή αποφασίσει να οριοθετήσει μια απαγορευμένη ζώνη I σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2, η εν λόγω απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνεται στο παράρτημα I μέρος I.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ 1

Παρεκκλίσεις από τις απαγορεύσεις μετακινήσεων φορτίων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες Ι και ΙΙ

Άρθρο 7

Παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων φορτίων βοοειδών από απαγορευμένη ζώνη Ι

Κατά παρέκκλιση από την απαγόρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α), η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων βοοειδών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη Ι προς:

α)

απαγορευμένη ζώνη I ή II του ίδιου ή άλλου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

i)

τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου·

ii)

όλα τα υπόλοιπα βοοειδή που διατηρούνται στην ίδια εγκατάσταση καταγωγής με τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή κατά την ημερομηνία αποστολής πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας λόγω προηγούμενου εμβολιασμού ή μητρικής ανοσίας·

iii)

τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να έχουν διατηρηθεί στην εγκατάσταση καταγωγής τους από τη γέννησή τους ή για συνεχή περίοδο τουλάχιστον 28 ημερών πριν από την ημερομηνία αποστολής· και

iv)

η αρμόδια αρχή διενεργεί:

κλινική εξέταση, με ευνοϊκά αποτελέσματα, όλων των βοοειδών που διατηρούνται στην εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα φορτία·

εάν είναι απαραίτητο, εργαστηριακή εξέταση, με ευνοϊκά αποτελέσματα, των βοοειδών που διατηρούνται στην εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα φορτία·

β)

οποιονδήποτε προορισμό —συμπεριλαμβανομένων περιοχών εκτός απαγορευμένων ζωνών, άλλων απαγορευμένων ζωνών I ή απαγορευμένων ζωνών II— στο ίδιο κράτος μέλος και σε άλλα κράτη μέλη, εφόσον, συμπληρωματικά προς τους όρους που καθορίζονται στο στοιχείο α) σημεία ii), iii) και iv) του παρόντος άρθρου, πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

i)

τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά την ημερομηνία αποστολής πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου·

ii)

σε ακτίνα τουλάχιστον 20 km γύρω από την εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων δεν έχουν εκδηλωθεί εστίες λοίμωξης από τον LSDV κατά τη διάρκεια περιόδου τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την ημερομηνία αποστολής· και

iii)

όλα τα βοοειδή που διατηρούνται σε απόσταση 50 km γύρω από την εγκατάσταση καταγωγής του φορτίου πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή επανεμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή καλύπτονται από τη μητρική ανοσία·

γ)

οποιονδήποτε προορισμό —συμπεριλαμβανομένων περιοχών εκτός απαγορευμένων ζωνών, άλλων απαγορευμένων ζωνών I, απαγορευμένων ζωνών II— σε άλλα κράτη μέλη ή εδάφη τρίτων χωρών, εφόσον, συμπληρωματικά προς τους όρους που καθορίζονται στο στοιχείο α) του παρόντος άρθρου, πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

i)

τα ζώα πρέπει να πληρούν όλες τις εγγυήσεις για την υγεία των ζώων, σύμφωνα με το ευνοϊκό αποτέλεσμα εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης της λοίμωξης από τον LSDV, οι οποίες απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προέλευσης και έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή των κρατών μελών προορισμού και διέλευσης, πριν από την ημερομηνία αποστολής·

ii)

δεν πρέπει να υπάρχουν επιβεβαιωμένες εστίες λοίμωξης από τον LSDV σε ακτίνα τουλάχιστον 20 km γύρω από την εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την ημερομηνία αποστολής· και

iii)

όλα τα βοοειδή που διατηρούνται σε απόσταση 50 km γύρω από την εγκατάσταση καταγωγής του φορτίου πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή επανεμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή καλύπτονται από τη μητρική ανοσία.

Άρθρο 8

Παρεκκλίσεις από τις απαγορεύσεις μετακινήσεων φορτίων βοοειδών από απαγορευμένη ζώνη II

Κατά παρέκκλιση από την απαγόρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων βοοειδών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη ΙI προς:

α)

οποιονδήποτε προορισμό, συμπεριλαμβανομένων περιοχών εκτός απαγορευμένων ζωνών, απαγορευμένων ζωνών I, άλλων απαγορευμένων ζωνών II στο ίδιο κράτος μέλος και σε άλλα κράτη μέλη, εφόσον πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

i)

τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να πληρούν όλες τις εγγυήσεις για την υγεία των ζώων, σύμφωνα με το ευνοϊκό αποτέλεσμα εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης της λοίμωξης από τον LSDV, οι οποίες απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προέλευσης και έχουν συμφωνηθεί με την αρμόδια αρχή των κρατών μελών προορισμού ή διέλευσης, πριν από την ημερομηνία αποστολής·

ii)

τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου·

iii)

όλα τα υπόλοιπα βοοειδή που διατηρούνται στην ίδια εγκατάσταση καταγωγής με τα βοοειδή που περιλαμβάνονται στο φορτίο πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας λόγω προηγούμενου εμβολιασμού ή μητρικής ανοσίας·

iv)

η αρμόδια αρχή διενεργεί:

κλινική εξέταση, με ευνοϊκά αποτελέσματα, όλων των βοοειδών που διατηρούνται στην εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα φορτία·

εάν είναι απαραίτητο, εργαστηριακή εξέταση, με ευνοϊκά αποτελέσματα, των βοοειδών που διατηρούνται στην εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα φορτία·

v)

τα βοοειδή πρέπει να έχουν παραμείνει από τη γέννησή τους, ή για διάστημα τουλάχιστον 28 ημερών πριν από την ημερομηνία αποστολής, σε εγκατάσταση στην οποία δεν επιβεβαιώθηκε εστία λοίμωξης από τον LSDV κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν από την ημερομηνία αποστολής σε ακτίνα τουλάχιστον 20 km·

vi)

όλα τα βοοειδή σε απόσταση 50 km γύρω από την εγκατάσταση καταγωγής του φορτίου πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή επανεμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV, σύμφωνα με τους κανόνες για τα σχέδια εμβολιασμού που ορίζονται στο παράρτημα II, τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή λόγω μητρικής ανοσίας·

β)

οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται εντός άλλης απαγορευμένης ζώνης II του ίδιου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

i)

όλα τα υπόλοιπα βοοειδή που διατηρούνται στην εγκατάσταση καταγωγής αυτών των φορτίων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας λόγω προηγούμενου εμβολιασμού ή μητρικής ανοσίας· και

ii)

τα βοοειδή πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης από τον LSDV τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποστολής και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να παραμένουν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου ή είναι μη εμβολιασμένοι απόγονοι ηλικίας κάτω των τεσσάρων μηνών που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες εμβολιάστηκαν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν από τον τοκετό και την ημερομηνία του τοκετού παρέμεναν εντός της περιόδου ανοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου, και μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη εγκατάσταση.

Άρθρο 9

Ειδικοί όροι για την έγκριση μετακινήσεων φορτίων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες Ι και IΙ σε σφαγείο εκτός των εν λόγω ζωνών, το οποίο βρίσκεται εντός της επικράτειας του ίδιου κράτους μέλους με σκοπό την άμεση σφαγή

Κατά παρέκκλιση από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) και στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες I και II προς σφαγείο εκτός των εν λόγω ζωνών, το οποίο βρίσκεται εντός της επικράτειας του ίδιου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι τα βοοειδή μετακινούνται με σκοπό την άμεση σφαγή σε συμμόρφωση με τους γενικούς όρους του άρθρου 28 παράγραφοι 2 έως 5 και του άρθρου 28 παράγραφος 7 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687.

Άρθρο 10

Παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων φορτίων σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων βοοειδών από τις απαγορευμένες ζώνες Ι και II

1.   Κατά παρέκκλιση από την απαγόρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β), η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων βοοειδών από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ζωικού αναπαραγωγικού υλικού ή άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη Ι προς:

α)

απαγορευμένες ζώνες I ή II του ίδιου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

i)

τα ζώα-δότες:

εμβολιάστηκαν και επανεμβολιάστηκαν κατά της λοίμωξης από τον LSDV σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή για το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, και το πρώτο εμβόλιο πρέπει να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία συλλογής του σπέρματος, των ωαρίων ή των εμβρύων· ή

υποβλήθηκαν σε ορολογική δοκιμασία ανίχνευσης ειδικών αντισωμάτων κατά της λοίμωξης από τον LSDV την ημέρα της συλλογής και τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την περίοδο συλλογής του σπέρματος ή την ημέρα συλλογής των εμβρύων και των ωαρίων, και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά·

ii)

τα ζώα-δότες παρέμειναν, για χρονικό διάστημα 60 ημερών πριν από την ημερομηνία συλλογής του σπέρματος, των ωαρίων ή των εμβρύων, σε κέντρο τεχνητής σπερματέγχυσης ή σε άλλη κατάλληλη εγκατάσταση όπου, σε ακτίνα τουλάχιστον 20 km, δεν επιβεβαιώθηκε εστία λοίμωξης από τον LSDV κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγήθηκαν της ημερομηνίας συλλογής του σπέρματος, των ωαρίων ή των εμβρύων·

iii)

τα ζώα-δότες υποβλήθηκαν σε κλινικό έλεγχο 28 ημέρες πριν από την ημερομηνία συλλογής, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου συλλογής, και δεν παρουσίασαν κανένα κλινικό σύμπτωμα λοίμωξης από τον LSDV·

β)

οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε άλλη απαγορευμένη ζώνη I ή II άλλου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από τους όρους που καθορίζονται στο στοιχείο α), πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

i)

τα ζώα-δότες υποβλήθηκαν σε ανίχνευση του LSDV μέσω αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν κατά την έναρξη της συλλογής του σπέρματος, των ωαρίων ή των εμβρύων και στη συνέχεια τουλάχιστον κάθε 14 ημέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής σπέρματος ή κατά την ημέρα συλλογής εμβρύων και ωαρίων, με αρνητικά αποτελέσματα·

ii)

το σπέρμα υποβλήθηκε σε ανίχνευση του LSDV μέσω αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), με αρνητικά αποτελέσματα·

γ)

οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται στο ίδιο ή σε άλλο κράτος μέλος ή, στην περίπτωση απαγορευμένης ζώνης I, σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από τους όρους που καθορίζονται στο στοιχείο α), τα ζώα-δότες πληρούν όλες τις κατάλληλες εγγυήσεις για την υγεία των ζώων, σύμφωνα με το θετικό αποτέλεσμα εκτίμησης κινδύνου των επιπτώσεων μιας τέτοιας αποστολής και των μέτρων κατά της εξάπλωσης της λοίμωξης από τον LSDV, η οποία απαιτείται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της εγκατάστασης καταγωγής και έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές των χωρών των τόπων διέλευσης και προορισμού, πριν από την αποστολή του σπέρματος, των ωαρίων ή των εμβρύων.

2.   Κατά παρέκκλιση από την απαγόρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β), η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων βοοειδών από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ζωικού αναπαραγωγικού υλικού ή άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη ΙΙ προς οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε άλλη απαγορευμένη ζώνη ΙΙ του ίδιου κράτους μέλους.

Άρθρο 11

Παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες Ι

Κατά παρέκκλιση από την απαγόρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ), η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων βοοειδών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη Ι προς:

α)

οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος ή προς οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε απαγορευμένες ζώνες I ή ΙΙ σε άλλο κράτος μέλος·

β)

στην περίπτωση φορτίων δορών και δερμάτων, οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε οποιαδήποτε περιοχή του ίδιου ή άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούται ένας από τους ακόλουθους όρους:

i)

οι κατεργασμένες δορές και δέρματα έχουν υποβληθεί σε μία από τις επεξεργασίες που αναφέρονται στο παράρτημα I σημείο 28 στοιχεία β) έως ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής (10)· ή

ii)

οι κατεργασμένες δορές και δέρματα έχουν υποβληθεί σε μία από τις επεξεργασίες που αναφέρονται στο παράρτημα III τμήμα XIV κεφάλαιο I σημείο 4 στοιχείο β) σημείο ii) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) και έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθεί η επαναμόλυνσή τους από παθογόνους παράγοντες μετά την επεξεργασία.

Άρθρο 12

Παρέκκλιση από την απαγόρευση μετακινήσεων φορτίων μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες ΙI

Κατά παρέκκλιση από την απαγόρευση που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ), η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους μπορεί να εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων βοοειδών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένη ζώνη ΙI προς:

α)

στην περίπτωση μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων εκτός από δορές και δέρματα, οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται στο ίδιο κράτος μέλος ή οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε απαγορευμένες ζώνες I ή II άλλου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μη μεταποιημένα ζωικά υποπροϊόντα αποστέλλονται υπό την επίσημη εποπτεία των αρμόδιων αρχών για μεταποίηση ή απόρριψη σε μονάδα εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12)·

β)

στην περίπτωση δορών και δερμάτων βοοειδών:

i)

οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε απαγορευμένη ζώνη II του ίδιου ή άλλου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ακατέργαστες δορές και δέρματα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για ακατέργαστες δορές και δέρματα που αποστέλλονται υπό την επίσημη εποπτεία των αρμόδιων αρχών για μεταποίηση ή απόρριψη σε εγκεκριμένη μονάδα·

ii)

οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται στο ίδιο ή σε άλλο κράτος μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του άρθρου 11 στοιχείο β)·

γ)

στην περίπτωση πρωτογάλακτος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οποιονδήποτε προορισμό που βρίσκεται σε οποιαδήποτε περιοχή του ίδιου ή άλλου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία μετριασμού του κινδύνου όσον αφορά τη λοίμωξη από τον LSDV, σύμφωνα με το παράρτημα VII του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687.

ΤΜΗΜΑ 2

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα πιστοποιητικά υγείας των ζώων

Άρθρο 13

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα πιστοποιητικά υγείας των ζώων για μετακινήσεις φορτίων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων μετακινούν φορτία βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών εντός του ίδιου κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος στις περιπτώσεις που καλύπτονται από τα άρθρα 7, 8 και 9 του παρόντος κανονισμού, μόνο αν τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν συνοδεύονται από το πιστοποιητικό υγείας των ζώων που προβλέπεται στο άρθρο 73 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/688 της Επιτροπής (13), το οποίο περιέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες βεβαιώσεις συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό:

α)

«Βοοειδή από απαγορευμένη ζώνη σύμφωνα με τα ειδικά μέτρα ελέγχου έναντι της λοίμωξης από τον LSDV που θεσπίζονται στο άρθρο 7 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1070της Επιτροπής.»·

β)

«Βοοειδή από απαγορευμένη ζώνη ΙΙ σύμφωνα με τα ειδικά μέτρα ελέγχου έναντι της λοίμωξης από τον LSDV που θεσπίζονται στο άρθρο 8 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1070 της Επιτροπής.»·

γ)

«Βοοειδή από απαγορευμένη ζώνη I ή II σύμφωνα με τα ειδικά μέτρα ελέγχου έναντι της λοίμωξης από τον LSDV που θεσπίζονται στο άρθρο 9 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1070 της Επιτροπής.»·

Ωστόσο, στην περίπτωση μετακινήσεων των φορτίων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου εντός του ίδιου κράτους μέλους, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί το πιστοποιητικό υγείας των ζώων που αναφέρεται στο άρθρο 143 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 14

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα πιστοποιητικά υγείας των ζώων για μετακινήσεις φορτίων ζωικού αναπαραγωγικού υλικού που λαμβάνεται από βοοειδή από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων μετακινούν φορτία ζωικού αναπαραγωγικού υλικού που λαμβάνεται από βοοειδή σε απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών εντός του ίδιου κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού, μόνον εάν τα εν λόγω φορτία συνοδεύονται από πιστοποιητικό υγείας των ζώων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 161 παράγραφος 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, το οποίο περιέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες βεβαιώσεις συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό:

α)

«Ζωικό αναπαραγωγικό υλικό … (σπέρμα, ωάρια και/ή έμβρυα, να σημειωθεί όποιο ισχύει), το οποίο λαμβάνεται από βοοειδή που διατηρούνται σε απαγορευμένη ζώνη Ι σύμφωνα με τα ειδικά μέτρα ελέγχου της λοίμωξης από τον LSDV που θεσπίζονται στο άρθρο 10 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1070 της Επιτροπής.»·

β)

«Ζωικό αναπαραγωγικό υλικό … (σπέρμα, ωάρια και/ή έμβρυα, να σημειωθεί όποιο ισχύει), το οποίο λαμβάνεται από βοοειδή που διατηρούνται σε απαγορευμένη ζώνη ΙI σύμφωνα με τα ειδικά μέτρα ελέγχου της λοίμωξης από τον LSDV που θεσπίζονται στο άρθρο 10 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1070 της Επιτροπής.».

Ωστόσο, στην περίπτωση μετακινήσεων των φορτίων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου εντός του ίδιου κράτους μέλους, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί το πιστοποιητικό υγείας των ζώων που αναφέρεται στο άρθρο 161 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.

Άρθρο 15

Υποχρεώσεις υπευθύνων επιχειρήσεων όσον αφορά τα πιστοποιητικά υγείας των ζώων για μετακινήσεις φορτίων μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων μετακινούν φορτία μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων βοοειδών από απαγορευμένες ζώνες Ι και II εκτός των εν λόγω ζωνών εντός του ίδιου κράτους μέλους ή σε άλλο κράτος μέλος, στις περιπτώσεις που καλύπτονται από το άρθρο 12, μόνον εάν τα εν λόγω φορτία συνοδεύονται από:

α)

το εμπορικό έγγραφο που αναφέρεται στο παράρτημα VIII κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής· και

β)

το πιστοποιητικό υγείας ζώων που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687·

Ωστόσο, στην περίπτωση μετακινήσεων των φορτίων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου εντός του ίδιου κράτους μέλους, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί το πιστοποιητικό υγείας ζώων που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 6 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687.

ΤΜΗΜΑ 3

Ειδικοί όροι για την έγκριση μετακινήσεων φορτίων βοοειδών τα οποία διατηρούνται σε απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών και διαδικασίες διοχέτευσης

Άρθρο 16

Συμπληρωματικοί γενικοί όροι σχετικά με τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση φορτίων βοοειδών και μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων από απαγορευμένες ζώνες Ι και ΙΙ εκτός των εν λόγω ζωνών

Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους εγκρίνει τις μετακινήσεις φορτίων βοοειδών και μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων από απαγορευμένες ζώνες I και II εκτός των εν λόγω ζωνών μόνον εάν τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση των εν λόγω φορτίων:

α)

στην περίπτωση μεταφοράς βοοειδών, τα μέσα μεταφοράς:

i)

συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του άρθρου 24 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687· και

ii)

καθαρίζονται και απολυμαίνονται σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687 υπό τον έλεγχο ή την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους·

β)

περιλαμβάνουν μόνο ζώα ή μη μεταποιημένα ζωικά υποπροϊόντα ή ακατέργαστες δορές και δέρματα με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς.

Άρθρο 17

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής της εγκατάστασης καταγωγής σχετικά με τις διαδικασίες διοχέτευσης

1.   Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της εγκατάστασης καταγωγής καθιερώνει μια διαδικασία διοχέτευσης, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών των τόπων καταγωγής, διέλευσης και προορισμού, για τις μετακινήσεις φορτίων βοοειδών ή μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων που καλύπτονται από τις παρεκκλίσεις που προβλέπονται στα άρθρα 8, 9 και 12 όταν ο προορισμός βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος (στο εξής: διαδικασία διοχέτευσης).

2.   Η αρμόδια αρχή της εγκατάστασης καταγωγής διασφαλίζει ότι:

α)

κάθε μέσο μεταφοράς, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση των φορτίων βοοειδών ή μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, έχει καταχωριστεί χωριστά από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της εγκατάστασης καταγωγής για τον σκοπό της μεταφοράς είτε βοοειδών είτε μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων με τη χρήση της διαδικασίας διοχέτευσης και:

έχει σφραγιστεί από τον/την επίσημο/-η κτηνίατρο μετά τη φόρτωση για αποστολή. Μόνον υπάλληλος της αρμόδιας αρχής του τόπου προορισμού μπορεί να ανοίξει τη σφραγίδα και να την αντικαταστήσει με άλλη· κάθε φόρτωση ή αντικατάσταση σφραγίδων πρέπει να κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή στον τόπο προορισμού ή να

συνοδεύεται ατομικά από δορυφορικό σύστημα πλοήγησης για τον καθορισμό, τη μετάδοση και την καταγραφή της θέσης του σε πραγματικό χρόνο.

β)

η μεταφορά πραγματοποιείται:

i)

υπό την επίβλεψη επίσημου/-ης κτηνιάτρου·

ii)

απευθείας, χωρίς στάση, εκτός αν υπάρξει περίοδος ανάπαυσης, όπως απαιτείται από το παράρτημα I κεφάλαιο V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2005 του Συμβουλίου (14), σε σημείο ελέγχου.

Όταν προβλέπεται περίοδος ανάπαυσης μίας ή περισσότερων ημερών σε σημείο ελέγχου κατά τη διάρκεια της μετακίνησης του φορτίου μέσω απαγορευμένης ζώνης ΙI, τα ζώα προστατεύονται από προσβολή από διαβιβαστές του ιού·

iii)

ακολουθώντας τη διαδρομή που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή στον τόπο καταγωγής.

3.   Για τους σκοπούς της διοχέτευσης, η αρμόδια αρχή της εγκατάστασης καταγωγής, πριν από την πρώτη αποστολή ενός φορτίου από απαγορευμένες ζώνες I ή II από τις οποίες πραγματοποιείται μια διαδικασία διοχέτευσης, διασφαλίζει ότι ισχύουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις με τις κατάλληλες αρμόδιες αρχές των τόπων διέλευσης και προορισμού, καθώς και με τους υπευθύνους επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται:

α)

ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει συμφωνηθεί·

β)

η δημιουργία ιεραρχίας διοίκησης και η πλήρης συνεργασία των υπηρεσιών και των υπευθύνων εκμεταλλεύσεων σε περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τη μεταφορά, σοβαρής βλάβης του μέσου μεταφοράς ή δόλιων ενεργειών·

γ)

η άμεση κοινοποίηση από τους υπευθύνους εκμεταλλεύσεων στην αρμόδια αρχή οποιουδήποτε ατυχήματος ή σοβαρής βλάβης του μέσου μεταφοράς.

Άρθρο 18

Υποχρεώσεις της αρμόδιας αρχής του τόπου προορισμού όσον αφορά τις διαδικασίες διοχέτευσης

Μετά την εφαρμογή διαδικασίας διοχέτευσης, η αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού:

α)

επιβεβαιώνει κάθε άφιξη στην αρμόδια αρχή του τόπου καταγωγής·

β)

διασφαλίζει ότι τα βοοειδή παραμένουν στην εγκατάσταση προορισμού τουλάχιστον για την περίοδο παρακολούθησης για λοίμωξη από τον LSDV που ορίζεται στο παράρτημα II του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687, εκτός από την περίπτωση που η εγκατάσταση προορισμού είναι σφαγείο·

γ)

διασφαλίζει ότι, μετά την εκφόρτωση των βοοειδών ή των μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων, το μέσο μεταφοράς και κάθε άλλος εξοπλισμός που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη μεταφορά των βοοειδών ή των μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων υποβάλλεται σε καθαρισμό, απολύμανση και απεντόμωση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα που έχουν αποτελεσματική δράση κατά όλων των γνωστών διαβιβαστών της λοίμωξης από τον LSDV, εντός κλειστής περιοχής στον τόπο προορισμού υπό την επίβλεψη επίσημου/-ης κτηνιάτρου.

Άρθρο 19

Υποχρεώσεις του κράτους μέλους του τόπου καταγωγής των φορτίων βοοειδών, ζωικού αναπαραγωγικού υλικού ή μη μεταποιημένων ζωικών υποπροϊόντων όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη για παρεκκλίσεις που χορηγούνται βάσει εκτιμήσεων κινδύνου

Όταν η αρμόδια αρχή εγκρίνει μετακινήσεις φορτίων βοοειδών ή ζωικού αναπαραγωγικού υλικού με βάση το ευνοϊκό αποτέλεσμα εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης της λοίμωξης από τον LSDV, όπως αναφέρεται στα άρθρα 7, 8 ή 10, το κράτος μέλος του τόπου καταγωγής ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη σχετικά με τις εγγυήσεις για την υγεία των ζώων και την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές του τόπου της εγκατάστασης προορισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 20

Έναρξη ισχύος και ημερομηνία εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται έως τις 21 Απριλίου 2023.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1.

(2)  OIE – Listed diseases, infections and infestations in force in 2021 (Καταγεγραμμένες νόσοι, λοιμώξεις και προσβολές από επιβλαβείς οργανισμούς για το 2021). OIE — Terrestrial Animal Health Code (Κώδικας υγείας χερσαίων ζώων του OIE), εικοστή όγδοη έκδοση, 2019, ISBN 978-92-95108-85-1 (https://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/oie-listed-diseases-2021/).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1882 της Επιτροπής, της 3ης Δεκεμβρίου 2018, για την εφαρμογή ορισμένων κανόνων πρόληψης και ελέγχου νόσων σε κατηγορίες καταγεγραμμένων νόσων και για την κατάρτιση καταλόγου ειδών και ομάδων ειδών οργανισμών που συνιστούν σημαντικό κίνδυνο εξάπλωσης των εν λόγω καταγεγραμμένων νόσων (ΕΕ L 308 της 4.12.2018, σ. 21).

(4)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες για την πρόληψη και τον έλεγχο ορισμένων καταγεγραμμένων νόσων (ΕΕ L 174 της 3.6.2020, σ. 64).

(5)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2008 της Επιτροπής, της 15ης Νοεμβρίου 2016, για τα μέτρα ελέγχου της υγείας των ζώων όσον αφορά την οζώδη δερματίτιδα σε ορισμένα κράτη μέλη (ΕΕ L 310 της 17.11.2016, σ. 51).

(6)  Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

(7)  EFSA Journal 2020· 18(2):6010.

(8)  OIE — Terrestrial Animal Health Code, (2019). OIE — Terrestrial Animal Health Code (Κώδικας υγείας χερσαίων ζώων του OIE), εικοστή όγδοη έκδοση, 2019, ISBN 978-92-95108-85-1 (www.oie.int/en/standard-setting/terrestrial-code/access-online/).

(9)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/686 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση των εγκαταστάσεων ζωικού αναπαραγωγικού υλικού και τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας και υγείας των ζώων για τις μετακινήσεις ζωικού αναπαραγωγικού υλικού ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων στο εσωτερικό της Ένωσης (ΕΕ L 174 της 3.6.2020, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 142/2011 της Επιτροπής, της 25ης Φεβρουαρίου 2011, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την εφαρμογή της οδηγίας 97/78/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένα δείγματα και τεμάχια που εξαιρούνται από κτηνιατρικούς ελέγχους στα σύνορα οι οποίοι αναφέρονται στην εν λόγω οδηγία (ΕΕ L 54 της 26.2.2011, σ. 1).

(11)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55).

(12)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1).

(13)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/688 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά απαιτήσεις υγείας των ζώων για τις μετακινήσεις χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση εντός της Ένωσης (ΕΕ L 174 της 3.6.2020, σ. 140).

(14)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1/2005 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2004, για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφείς δραστηριότητες και για την τροποποίηση των οδηγιών 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/97 (ΕΕ L 3 της 5.1.2005, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΖΩΝΕΣ I ΚΑΙ II

(όπως αναφέρονται στο άρθρο 3)

ΜΕΡΟΣ I

Απαγορευμένη ζώνη Ι

1.   Βουλγαρία:

Το σύνολο της επικράτειας της Βουλγαρίας

2.   Ελλάδα:

A.

Οι ακόλουθες περιφέρειες στην Ελλάδα:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένης της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εξαιρουμένης της περιφερειακής ενότητας Λήμνου

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

B.

Οι ακόλουθες περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα:

Περιφερειακή ενότητα Λήμνου

Περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας

ΜΕΡΟΣ II

Απαγορευμένη ζώνη ΙΙ

Καμία


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

(όπως αναφέρονται στο άρθρο 3)

ΜΕΡΟΣ I

Πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο εμβολιασμού όπως αναφέρεται στο άρθρο 3

Όταν ένα κράτος μέλος διενεργεί εμβολιασμό κατά της λοίμωξης από τον LSDV, ο εν λόγω εμβολιασμός διεξάγεται σύμφωνα με σχέδιο εμβολιασμού το οποίο περιέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

την περιγραφή και τα αποτελέσματα της εκτίμησης που διενεργήθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 46 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429, συμπεριλαμβανομένων της επιδημιολογικής κατάστασης και άλλων συναφών πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την εκτίμηση·

β)

τους κύριους σκοπούς και στόχους που επιδιώκονται με την επιλεγμένη στρατηγική εμβολιασμού και το σχέδιο εμβολιασμού·

γ)

λεπτομερή γεωγραφική περιγραφή της ζώνης εμβολιασμού στην οποία διενεργείται ο εμβολιασμός και της τοποθεσίας των εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται τα βοοειδή που πρόκειται να εμβολιαστούν, συμπεριλαμβανομένων χαρτών·

δ)

την αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του εμβολίου στα βοοειδή·

ε)

το σύστημα για την εποπτεία της χορήγησης του εμβολίου·

στ)

τον αριθμό των εγκαταστάσεων στις οποίες διατηρούνται βοοειδή και οι οποίες βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη και τον αριθμό των εγκαταστάσεων στις οποίες θα διενεργηθεί εμβολιασμός, αν διαφέρει·

ζ)

τον εκτιμώμενο αριθμό βοοειδών, τις κατηγορίες τους και την ηλικία των ζώων που πρόκειται να εμβολιαστούν·

η)

την προβλεπόμενη διάρκεια του εμβολιασμού, από την έναρξη του εμβολιασμού έως τη λήξη της επιτήρησης που διεξάγεται μετά τον εμβολιασμό·

θ)

την περίληψη των χαρακτηριστικών του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων της ονομασίας του προϊόντος και της επωνυμίας του παρασκευαστή, καθώς και των οδών χορήγησης·

ι)

αναφορά σχετικά με το αν το εμβόλιο χρησιμοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)·

ια)

τις μεθόδους για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού·

ιβ)

τους κανόνες για την υγιεινή και τη βιοασφάλεια που πρόκειται να εφαρμοστούν·

ιγ)

το σύστημα τήρησης αρχείων για τον εμβολιασμό·

ιδ)

άλλες πτυχές που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κατάσταση.

ΜΕΡΟΣ II

Ελάχιστες απαιτήσεις για τα σχέδια εμβολιασμού κατά της λοίμωξης από τον LSD όπως αναφέρονται στο άρθρο 3

Τα σχέδια εμβολιασμού κατά της λοίμωξης από τον LSDV συμμορφώνονται με τις ακόλουθες τεχνικές απαιτήσεις:

α)

εμβολιασμός όλων των βοοειδών ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κυοφορίας ή παραγωγικού τύπου εντός των απαγορευμένων ζωνών Ι και II στις οποίες πρέπει να εφαρμοστεί εμβολιασμός·

β)

εμβολιασμός των απογόνων των εμβολιασμένων βοοειδών ηλικίας άνω των τεσσάρων μηνών σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή του χρησιμοποιούμενου εμβολίου·

γ)

εμβολιασμός όλων των βοοειδών σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή·

δ)

καταχώριση, από την αρμόδια αρχή, λεπτομερών στοιχείων για κάθε εμβολιασμένο βοοειδές στην ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων που συνδέεται με την κεντρική βάση δεδομένων η οποία δημιουργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2)·

ε)

καθορισμός περιοχής αυξημένης επιτήρησης τουλάχιστον 20 km γύρω από τις απαγορευμένες ζώνες I και II όπου διενεργείται εμβολιασμός, στην οποία διεξάγεται εντατική επιτήρηση και η μετακίνηση των βοοειδών υπόκειται σε έλεγχο από την αρμόδια αρχή·

στ)

εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 95 % των αγελών που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 75 % του πληθυσμού των βοοειδών.

ΜΕΡΟΣ III

Προκαταρκτικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη μέλη πριν από την έναρξη του εμβολιασμού, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 σημείο 3

Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν εμβολιασμό κατά της νόσου της οζώδους δερματίτιδας παρέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη μέλη πριν από την έναρξη του εμβολιασμού:

α)

σύντομη αιτιολόγηση για την έναρξη του εμβολιασμού·

β)

τα είδη βοοειδών που πρόκειται να εμβολιαστούν·

γ)

τον εκτιμώμενο αριθμό βοοειδών που πρόκειται να εμβολιαστούν·

δ)

την εκτιμώμενη διάρκεια του εμβολιασμού·

ε)

τον τύπο και την εμπορική ονομασία του εμβολίου που χορηγείται, αναφέροντας αν το εμβόλιο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6·

στ)

περιγραφή της εκτιμώμενης ζώνης εμβολιασμού.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/6 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τα κτηνιατρικά φάρμακα και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ (ΕΕ L 4 της 7.1.2019, σ. 43).

(2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (ΕΕ L 314 της 5.12.2019, σ. 115).