14.6.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 209/79


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (Ευρατόμ) 2021/948 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 27ης Μαΐου 2021

για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διεθνούς Συνεργασίας για την Πυρηνική Ασφάλεια που συμπληρώνει τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Παγκόσμια Ευρώπη βάσει της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και για την κατάργηση του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 203,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ένωση θα πρέπει να προβάλλει και να προωθεί τις αξίες και τα συμφέροντά της παγκοσμίως, με σκοπό την επίτευξη των στόχων και την εφαρμογή των αρχών των εξωτερικών δράσεών της, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 5 και στα άρθρα 8 και 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(2)

Προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο διεθνές πλαίσιο που θεσπίστηκε με την Ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τη Συνολική Στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την ανάπτυξη, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) (ΜΓΑΔΣ) έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεκτικότητα και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, συσπειρώνοντας τις προσπάθειές της μέσω εξορθολογισμένου μηχανισμού με σκοπό να βελτιωθεί η εφαρμογή των διαφόρων πολιτικών εξωτερικής δράσης.

(3)

Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διεθνούς Συνεργασίας για την Πυρηνική Ασφάλεια («Μηχανισμός»), ο οποίος συμπληρώνει τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας-Παγκόσμια Ευρώπη-, ιδρυθέντα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/947, θα πρέπει να είναι η προώθηση υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας, η προώθηση της προστασίας από τις ακτινοβολίες και η προώθηση της εφαρμογής αποτελεσματικών και αποδοτικών διασφαλίσεων για τα πυρηνικά υλικά σε τρίτες χώρες, με βάση τις δραστηριότητες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας («Κοινότητα»). Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, ο παρών κανονισμός επιδιώκει να στηρίξει την προώθηση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων σχετικών με την πυρηνική ενέργεια από αρχές τρίτων χωρών.

(4)

Ο Μηχανισμός θα πρέπει να θεσπιστεί για περίοδο επτά ετών ώστε η διάρκειά του να αντιστοιχεί στη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 (3).

(5)

Ο παρών κανονισμός αποτελεί τμήμα του πλαισίου που έχει καταρτιστεί για τον σχεδιασμό της συνεργασίας και θα πρέπει να συμπληρώνει τα μέτρα πυρηνικής συνεργασίας που χρηματοδοτούνται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947.

(6)

Τα κράτη μέλη της Ένωσης είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία υπεγράφη την 1η Ιουλίου 1968, και εφαρμόζουν το πρόσθετο πρωτόκολλο στις αντίστοιχές τους συμφωνίες διασφαλίσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας («ΔΟΑΕ»).

(7)

Με σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της διαρκούς βελτίωσης της πυρηνικής ασφάλειας και της ρύθμισής της, το Συμβούλιο εξέδωσε τις οδηγίες 2009/71/Ευρατόμ (4), 2011/70/Ευρατόμ (5) και 2013/59/Ευρατόμ (6). Οι οδηγίες αυτές και τα υψηλά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας και διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων που εφαρμόζονται στην Κοινότητα αποτελούν παραδείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν τρίτες χώρες να υιοθετήσουν εξίσου υψηλά πρότυπα.

(8)

Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, που εκδόθηκε στις 17 Ιουνίου 1994, και της Κοινής σύμβασης για την Ασφάλεια Διαχείρισης του Αναλωμένου Καυσίμου και την Ασφάλεια Διαχείρισης των Ραδιενεργών Αποβλήτων, που εκδόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997.

(9)

Η Κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τον ΔΟΑΕ σύμφωνα με το κεφάλαιο 10 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας («Συνθήκη Ευρατόμ») σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια και τις πυρηνικές διασφαλίσεις, με σκοπό την προαγωγή των στόχων του τίτλου II κεφάλαια 3 και 7 της Συνθήκης Ευρατόμ. Η Κοινότητα συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα που επιδιώκουν παρόμοιους στόχους.

(10)

Ο Μηχανισμός θα πρέπει να προβλέπει δράσεις που να εξυπηρετούν τους επιδιωκόμενους στόχους και να είναι σύμφωνες με τις δράσεις που υποστηρίχθηκαν κατά το παρελθόν δυνάμει του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014 του Συμβουλίου (7). Οι στόχοι αυτοί αφορούν την προώθηση αποτελεσματικής νοοτροπίας σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, την εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τις ακτινοβολίες και τη διαρκή βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας, την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, τον παροπλισμό και την αποκατάσταση πρώην πυρηνικών χώρων και εγκαταστάσεων, καθώς και τις αποδοτικές και αποτελεσματικές διασφαλίσεις για τα πυρηνικά υλικά σε τρίτες χώρες, ιδίως τις προσχωρούσες χώρες, τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, τους δυνάμει υποψηφίους και τις χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

(11)

Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να βασίζεται στη διαβούλευση, κατά περίπτωση, με τα κράτη μέλη και τις οικείες αρχές τους, ιδίως τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, με την Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε Θέματα Πυρηνικής Ασφάλειας και μέσω της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διεθνούς Συνεργασίας για την Πυρηνική Ασφάλεια, καθώς και στον διάλογο με τις χώρες εταίρους. Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ως προς τη βοήθεια προς τις τρίτες χώρες στον τομέα της πυρηνικής προστασίας και ασφάλειας τα οποία εκδόθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2008.

(12)

Τα αποτελέσματα της εξωτερικής δράσης της Κοινότητας θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται βάσει προκαθορισμένων, διαφανών, ειδικών ανά χώρα και μετρήσιμων δεικτών, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τους στόχους του Μηχανισμού, θα πρέπει δε κατά προτίμηση να στηρίζονται στο πλαίσιο αποτελεσμάτων της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη και τη συνεργασία. Οι δείκτες θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα την ποιότητα, τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα, προκειμένου να απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λογοδοσία από μέρους των δικαιούχων χωρών έναντι της Ένωσης και των κρατών μελών της όσον αφορά τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται σε σχέση με την εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας.

(13)

Η Ένωση και η Κοινότητα θα πρέπει να επιδιώκουν την πλέον αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων με σκοπό τη βελτιστοποίηση του αντικτύπου που έχει η εξωτερική δράση τους. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συνεκτικότητας και της συμπληρωματικότητας των ενωσιακών μηχανισμών για τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης, καθώς και με τη δημιουργία συνεργειών με άλλες ενωσιακές πολιτικές και προγράμματα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος συνδυασμένων παρεμβάσεων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να επιτρέπει τον συνδυασμό της χρηματοδότησης με άλλα προγράμματα της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνεισφορές δεν καλύπτουν τις ίδιες δαπάνες.

(14)

Ο παρών κανονισμός προβλέπει τη συνολική χρηματοδότηση για όλη τη διάρκεια του Μηχανισμού, η οποία αποτελεί το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς κατά την έννοια του σημείου 18 της διοργανικής συμφωνίας της 16ης Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (8) για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

(15)

Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) («δημοσιονομικός κανονισμός») εφαρμόζεται στον Μηχανισμό. Ο δημοσιονομικός κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης, μεταξύ των οποίων κανόνες για τις επιχορηγήσεις, τα βραβεία, τις προμήθειες, την έμμεση διαχείριση, τα χρηματοδοτικά μέσα, τις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό, τη χρηματοδοτική συνδρομή και την αμοιβή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

(16)

Οι κανόνες και οι διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/947 θα πρέπει να εφαρμόζονται στην εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, όπου αρμόζει, και οι εκτελεστικές διατάξεις δυνάμει του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις διατάξεις που προβλέπονται στον ανωτέρω κανονισμό.

(17)

Οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης Ευρατόμ και του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) έχουν εφαρμογή στον παρόντα κανονισμό. Οι εν λόγω κανόνες θεσπίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και καθορίζουν ιδίως τη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μέσω επιχορηγήσεων, προμηθειών, βραβείων, έμμεσης εκτέλεσης, χρηματοδοτικής συνδρομής, στήριξης από τον προϋπολογισμό, καταπιστευματικών ταμείων, χρηματοδοτικών μέσων και εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό, προβλέπουν δε ελέγχους της ευθύνης των οικονομικών φορέων. Οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης Ευρατόμ και του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχουν και ένα γενικό καθεστώς αιρεσιμότητος για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(18)

Οι μορφές και οι μέθοδοι εκτέλεσης της ενωσιακής χρηματοδότησης που προβλέπει ο παρών κανονισμός θα πρέπει να επιλέγονται με βάση την ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων των δράσεων και να αποφέρουν αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη, ιδίως, του κόστους των ελέγχων, της διοικητικής επιβάρυνσης και του αναμενόμενου κινδύνου μη συμμόρφωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης κατ’ αποκοπή ποσών, ενιαίων συντελεστών και μοναδιαίων δαπανών, καθώς και χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με δαπάνες όπως ορίζεται στο άρθρο 125 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού.

(19)

Τα ετήσια προγράμματα δράσης και μέτρα θα πρέπει να αποτελούν προγράμματα εργασίας στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κανονισμού. Τα ετήσια προγράμματα δράσης συντίθενται από μια δέσμη μέτρων που συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο έγγραφο.

(20)

Χάριν συνεχείας στην παροχή στήριξης στον προκείμενο τομέα, και για να εφαρμοστεί από την αρχή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 πρέπει να προβλεφθεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού από την αρχή του οικονομικού έτους 2021.

(21)

Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) και τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 (11), (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 (12) και (ΕΕ) 2017/1939 (13) του Συμβουλίου, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων σχετικά με την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διόρθωση και τη διερεύνηση παρατυπιών, μεταξύ των οποίων απάτες, την ανάκτηση των απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν χρειάζεται, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κανονισμούς (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 και (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει την εξουσία να διενεργεί διοικητικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε απάτη, διαφθορά ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την εξουσία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, να διερευνά και να διώκει αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης κατά τα οριζόμενα στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14). Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που είναι αποδέκτης κονδυλίων της Ένωσης υποχρεούται να συνεργάζεται πλήρως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, να παρέχει τα αναγκαία δικαιώματα και πρόσβαση στην Επιτροπή, στην OLAF, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και να διασφαλίζει ότι κάθε τρίτος που συμμετέχει στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης παρέχει ισοδύναμα δικαιώματα. Για τον λόγο αυτόν, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και εδάφη και με διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κάθε σύμβαση ή συμφωνία που απορρέει από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να περιέχουν διατάξεις οι οποίες εξουσιοδοτούν ρητώς την Επιτροπή, την OLAF, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους και επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις, σύμφωνα με την αντίστοιχη αρμοδιότητά τους, και διασφαλίζουν ότι τυχόν τρίτοι που συμμετέχουν στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης εκχωρούν ισοδύναμα δικαιώματα.

(22)

Ο κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014 θα πρέπει συνεπώς να καταργηθεί.

(23)

Προκειμένου να εξασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15).

(24)

Οι αναφορές σε μηχανισμούς εξωτερικής βοήθειας οι οποίες γίνονται στην απόφαση 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου (16) θα πρέπει να νοούνται ως αναφορές στον παρόντα κανονισμό και στους κανονισμούς που μνημονεύονται σε αυτόν. Η Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με την απόφαση 2010/427/ΕΕ.

(25)

Οι δράσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους όρους και τις διαδικασίες που τάσσονται από τα περιοριστικά μέτρα της Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΤΙΤΛΟΣ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει, βάσει της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διεθνούς Συνεργασίας για την Πυρηνική Ασφάλεια («Μηχανισμός»), ο οποίος συμπληρώνει τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας - Παγκόσμια Ευρώπη για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2027.

Ο παρών κανονισμός καθορίζει τους στόχους του Μηχανισμού, τον προϋπολογισμό του για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 καθώς και τις μορφές και τις μεθόδους εκτέλεσης της ενωσιακής χρηματοδότησης.

Άρθρο 2

Στόχοι του Μηχανισμού

1.   Ο στόχος του Μηχανισμού είναι να συμπληρώσει τις δραστηριότητες πυρηνικής συνεργασίας οι οποίες χρηματοδοτούνται δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947, ιδίως προκειμένου να στηριχθεί η προώθηση υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας, η προώθηση της προστασίας από τις ακτινοβολίες καθώς και η προώθηση της εφαρμογής αποτελεσματικών και αποδοτικών διασφαλίσεων για τα πυρηνικά υλικά σε τρίτες χώρες, με βάση τις εντός της Κοινότητας δραστηριότητες του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρατόμ, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και με όσο το δυνατόν πιο ανοικτό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, ο Μηχανισμός επιδιώκει επίσης να στηρίξει την προώθηση της διαφάνειας στις διαδικασίες αρχών τρίτων χωρών για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με την πυρηνική ενέργεια.

2.   Σύμφωνα με την παράγραφο 1, ο Μηχανισμός έχει τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

α)

προώθηση αποτελεσματικής νοοτροπίας σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τις ακτινοβολίες, εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τις ακτινοβολίες, καθώς και διαρκής βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της διαφάνειας των αρχών τρίτων χωρών όσον αφορά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων·

β)

υπεύθυνη και ασφαλής διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων και παροπλισμός και αποκατάσταση πρώην πυρηνικών χώρων και εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της διαφάνειας των αρχών τρίτων χωρών όσον αφορά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων·

γ)

καθιέρωση αποτελεσματικών και αποδοτικών διασφαλίσεων για τα πυρηνικά υλικά σε τρίτες χώρες.

Άρθρο 3

Συνεκτικότητα, συνέπεια και συμπληρωματικότητα

1.   Κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, εξασφαλίζονται η συνέπεια, οι συνέργειες και η συμπληρωματικότητα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/947, άλλα προγράμματα εξωτερικής δράσης της Ένωσης και άλλες συναφείς ενωσιακές πολιτικές και προγράμματα, καθώς και η συνεκτικότητα των πολιτικών για την ανάπτυξη.

2.   Εφόσον συντρέχει περίπτωση, μπορούν και άλλα προγράμματα της Ένωσης να συνεισφέρουν σε δράσεις που θεσπίζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι διαφορετικές συνεισφορές δεν καλύπτουν ίδιες δαπάνες. Ο παρών κανονισμός μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει άλλων προγραμμάτων της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι διαφορετικές συνεισφορές δεν καλύπτουν ίδιες δαπάνες.

3.   Οι κανόνες εκάστου προγράμματος της Ένωσης που συνεισφέρει σε δράσεις συσταθείσες δυνάμει του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στην αντίστοιχη συνεισφορά του στη δράση. Η σωρευτική χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών της δράσης, η δε στήριξη από διαφορετικά προγράμματα της Ένωσης μπορεί να υπολογίζεται σε κατ’ αναλογία βάση, σύμφωνα με τα έγγραφα στα οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη στήριξη.

Άρθρο 4

Προϋπολογισμός του Μηχανισμού

Τα χρηματοδοτικά κονδύλια για την εφαρμογή του Μηχανισμού για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2027 ανέρχονται σε 300 εκατ. EUR σε τρέχουσες τιμές.

Άρθρο 5

Πλαίσιο πολιτικής

Οι συμφωνίες σύνδεσης, οι συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, οι πολυμερείς συμφωνίες και άλλες συμφωνίες που θεσπίζουν νομικά δεσμευτική σχέση μεταξύ της Ένωσης και χωρών εταίρων της, καθώς και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι δηλώσεις των συνόδων κορυφής, τα συμπεράσματα συνεδριάσεων υψηλού επιπέδου με χώρες εταίρους, οι ανακοινώσεις της Επιτροπής και οι κοινές ανακοινώσεις της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας αποτελούν το γενικό πλαίσιο πολιτικής για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

ΤΙΤΛΟΣ II

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Άρθρο 6

Πολυετή ενδεικτικά προγράμματα

1.   Η συνεργασία στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού υλοποιείται με βάση πολυετή ενδεικτικά προγράμματα.

2.   Στόχος των πολυετών ενδεικτικών προγραμμάτων είναι να εξασφαλίσουν συνεκτικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Κοινότητας και των οικείων τρίτων χωρών ή περιφερειών, κατά τρόπο συνεπή με τον συνολικό σκοπό και το πεδίο εφαρμογής, τους στόχους, τις αρχές και την πολιτική της Κοινότητας και με βάση το πλαίσιο πολιτικής που αναφέρεται στο άρθρο 5.

3.   Τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα είναι η βάση της κατά τον παρόντα κανονισμό συνεργασίας και καθορίζουν τους στόχους της Κοινότητας όσον αφορά τη συνεργασία, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των οικείων χωρών, των προτεραιοτήτων της Κοινότητας, της διεθνούς κατάστασης και των δραστηριοτήτων των οικείων τρίτων χωρών. Τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα αναφέρουν επίσης την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας, καθώς και τον τρόπο αποφυγής των αλληλεπικαλύψεων με άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες, ιδίως εκείνα που αναλαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς που επιδιώκουν παρόμοιους στόχους και από βασικούς χορηγούς.

4.   Τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα καθορίζουν τους τομείς προτεραιότητας που επιλέγονται για χρηματοδότηση, τους ειδικούς στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τους δείκτες επιδόσεων και αποτελεσμάτων, καθώς και την ενδεικτική χρηματοδότηση, συνολικά και ανά στόχο.

5.   Τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα βασίζονται σε διάλογο με τις χώρες ή περιφέρειες εταίρους, στον οποίο συμμετέχουν σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς, ιδίως κυβερνητικές και ρυθμιστικές αρχές και οι οργανισμοί που ορίζονται από αυτές, ώστε να εξασφαλίζονται ο επαρκής ενστερνισμός της διαδικασίας από την οικεία χώρα ή περιφέρεια και να ενθαρρύνεται η στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο.

6.   Αφού προηγηθεί, όπου αρμόζει, διαβούλευση με την Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε Θέματα Πυρηνικής Ασφάλειας («ENSREG»), η Επιτροπή εγκρίνει τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

7.   Η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2, αναθεωρεί και, σε περίπτωση που χρειάζεται, επικαιροποιεί τα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα τουλάχιστον τέσσερα έτη μετά την έγκρισή τους.

Άρθρο 7

Ετήσια σχέδια δράσης και μέτρα

1.   Η Επιτροπή εγκρίνει ετήσια σχέδια δράσης που βασίζονται στα πολυετή ενδεικτικά προγράμματα. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να εγκρίνει ειδικά μέτρα και μέτρα στήριξης.

Σε περιπτώσεις απρόβλεπτων και δεόντως αιτιολογημένων αναγκών, περιστάσεων ή δεσμεύσεων, η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει ειδικά μέτρα.

Τα σχέδια δράσης και τα ειδικά μέτρα προσδιορίζουν για κάθε τρίτη χώρα ή περιφέρεια τους επιδιωκόμενους στόχους, τις διαδικασίες διαχείρισης, τα προς χρηματοδότηση έργα, ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις κύριες δραστηριότητες, τις μεθόδους και, κατά περίπτωση, την πρόοδο των σχεδίων δράσης και των ειδικών μέτρων για κάθε τρίτη χώρα ή περιφέρεια, τον προϋπολογισμό και τυχόν συναφείς δαπάνες στήριξης. Τα εν λόγω σχέδια δράσης και μέτρα περιλαμβάνουν συγκεντρωτική και συνοπτική περιγραφή κάθε δράσης προς χρηματοδότηση, αναφορά των ποσών που παρέχονται για κάθε δράση, ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης, αξιολόγησης και εξέτασης επιδόσεων και αποτελεσμάτων καθώς και τυχόν συναφών δαπανών στήριξης, κατά περίπτωση. Όπου αρμόζει, περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα τυχόν διδαγμάτων από προηγούμενες συνεργασίες.

2.   Τα σχέδια δράσης και τα μέτρα εγκρίνονται με εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

3.   Η διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2 δεν απαιτείται για:

α)

ειδικά μέτρα και μέτρα στήριξης για τα οποία η ενωσιακή χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. EUR·

β)

τεχνικές τροποποιήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τους στόχους του σχετικού σχεδίου δράσης ή μέτρου, όπως:

i)

αλλαγή του τρόπου υλοποίησης·

ii)

ανακατανομές ποσών μεταξύ δράσεων που περιέχονται στο ίδιο σχέδιο δράσης·

iii)

αυξήσεις ή μειώσεις του προϋπολογισμού σχεδίων δράσης και ειδικών μέτρων κατά ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 20 % του αρχικού προϋπολογισμού και κατά ποσό που δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. EUR·

Αφού εγκριθούν σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, τα ειδικά μέτρα και τα μέτρα στήριξης καθώς και οι τεχνικές τροποποιήσεις τους κοινοποιούνται εντός μηνός από την έγκρισή τους στην αναφερόμενη στο άρθρο 15 Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διεθνούς Συνεργασίας για την Πυρηνική Ασφάλεια. Κοινοποιούνται επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4.   Για δεόντως αιτιολογημένους επιτακτικούς λόγους επείγοντος που αφορούν την ανάγκη έγκαιρης αντίδρασης της Κοινότητας, η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 3, εγκρίνει ή τροποποιεί τα σχέδια δράσης ή τα μέτρα με εκτελεστικές πράξεις, οι οποίες εφαρμόζονται αμέσως.

Άρθρο 8

Μέτρα στήριξης

1.   Η ενωσιακή χρηματοδότηση μπορεί να καλύπτει δαπάνες στήριξης για την εφαρμογή του Μηχανισμού και για την επίτευξη των στόχων του, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής στήριξης που συνδέεται με τις δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, εποπτείας, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης οι οποίες είναι αναγκαίες για την εφαρμογή, όπως και δαπάνες στο επίπεδο των κεντρικών υπηρεσιών για τη διοικητική στήριξη που είναι απαραίτητη για τον Μηχανισμό, καθώς και για τη διαχείριση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας και εταιρικών πληροφοριακών συστημάτων.

2.   Όταν τα σχέδια δράσης ή τα ειδικά μέτρα που μνημονεύονται στο άρθρο 7 δεν περιλαμβάνουν δαπάνες στήριξης, η Επιτροπή εγκρίνει, κατά περίπτωση, μέτρα στήριξης. Η ενωσιακή χρηματοδότηση στο πλαίσιο μέτρων στήριξης μπορεί να καλύπτει:

α)

μελέτες, συνεδριάσεις, δραστηριότητες πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης, κατάρτισης, προετοιμασίας και ανταλλαγής διδαγμάτων και βέλτιστων πρακτικών, δραστηριότητες δημοσίευσης, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη διοικητικής ή τεχνικής βοήθειας που απαιτείται για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών αποστολών ή των αμειβόμενων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων·

β)

δαπάνες που σχετίζονται με την παροχή πληροφοριών και δράσεις επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επικοινωνιακών στρατηγικών και της εταιρικής επικοινωνίας και της προβολής των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Άρθρο 9

Μέθοδοι συνεργασίας

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού εκτελείται από την Επιτροπή, όπως προβλέπεται στον δημοσιονομικό κανονισμό, είτε άμεσα από την ίδια την Επιτροπή είτε έμμεσα μέσω οποιασδήποτε από τις οντότητες που μνημονεύονται στο άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού.

Άρθρο 10

Μορφές και μέθοδοι εκτέλεσης της ενωσιακής χρηματοδότησης

1.   Η ενωσιακή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού μπορεί να παρέχεται με τις μορφές που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και συγκεκριμένα ως:

α)

επιχορηγήσεις·

β)

συμβάσεις προμήθειας υπηρεσιών ή αγαθών·

γ)

αμοιβές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων· και

δ)

συνδυαστική χρηματοδότηση.

2.   Η στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού μπορεί επίσης να εκτελείται βάσει των εφαρμοστέων κανόνων για την Εγγύηση Εξωτερικής Δράσης που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947 («Εγγύηση Εξωτερικής Δράσης») και να συνεισφέρει στις προβλέψεις για την Εγγύηση Εξωτερικής Δράσης. Η Εγγύηση Εξωτερικής Δράσης στηρίζει επίσης τις πράξεις βάσει της απόφασης 77/270/Ευρατόμ του Συμβουλίου (17).

Ο συντελεστής προβλέψεων για τις πράξεις της Εγγύησης Εξωτερικής Δράσης στις οποίες συνεισφέρει η στήριξη δυνάμει του Μηχανισμού ανέρχεται σε 9 %.

3.   Οι συντελεστές προβλέψεων επανεξετάζονται ανά τρία έτη από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 11

Επιλέξιμα πρόσωπα και οντότητες

1.   Δίνεται προτεραιότητα σε πρόσωπα και οντότητες από προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες για ένταξη χώρες, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες και χώρες που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών, επιχορηγήσεων και απονομής βραβείων για δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού μπορούν να συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί καθώς και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν την ιθαγένεια των ακόλουθων χωρών ή εδαφών και, στην περίπτωση των νομικών προσώπων, είναι επίσης ενεργώς εγκατεστημένες στις χώρες ή τα εδάφη αυτά:

α)

κράτη μέλη, δικαιούχοι του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III), ιδρυθέντος διά του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III) και τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (18)·

β)

χώρες-εταίροι στην περιοχή γειτονίας οι οποίες μνημονεύονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/947, άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α)·

γ)

αναπτυσσόμενες χώρες και εδάφη που περιέχονται στον κατάλογο αποδεκτών επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας τον οποίο δημοσιεύει η Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης («κατάλογος αποδεκτών επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας») και που δεν είναι μέλη της Ομάδας των 20, καθώς και υπερπόντιες χώρες και εδάφη όπως καθορίζονται στην απόφαση 2013/755/ΕΕ του Συμβουλίου (19)·

δ)

αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποδεκτών επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας και είναι μέλη της Ομάδας των 20, καθώς και άλλες χώρες και εδάφη, όταν η σχετική διαδικασία διεξάγεται στο πλαίσιο δράσης χρηματοδοτούμενης από την Ένωση βάσει του παρόντος κανονισμού στην οποία συμμετέχουν·

ε)

χώρες για τις οποίες καθορίζεται από την Επιτροπή αμοιβαία πρόσβαση στην εξωτερική χρηματοδότηση·

στ)

χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην περίπτωση συμβάσεων που εκτελούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα ή σε υπερχρεωμένη φτωχή χώρα η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο αποδεκτών επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας·

ζ)

τρίτες χώρες στις οποίες οι δραστηριότητες διεξάγονται όπως προβλέπεται στα ειδικά πολυετή ενδεικτικά προγράμματα, σχέδια δράσης ή μέτρα.

Η αμοιβαία πρόσβαση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο σημείο ε) μπορεί να χορηγηθεί, για περιορισμένη περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, όταν η χώρα αναγνωρίζει την επί ίσοις όροις επιλεξιμότητα οντοτήτων από την Ένωση και από χώρες επιλέξιμες σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Η Επιτροπή αποφασίζει σχετικά με την αμοιβαία πρόσβαση και τη διάρκειά της κατόπιν διαβούλευσης με τη σχετική ή τις σχετικές αποδέκτριες χώρες.

2.   Όλα τα αγαθά και τα υλικά που χρηματοδοτούνται δυνάμει του Μηχανισμού μπορούν να προέρχονται από τις χώρες και υπό τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1.

3.   Οι κανόνες του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται από επιλέξιμο εργολάβο ή, κατά περίπτωση, υπεργολάβο ή έχουν συνάψει άλλου είδους νόμιμη σύμβαση με αυτούς, ούτε επιβάλλουν στα εν λόγω πρόσωπα περιορισμούς όσον αφορά την ιθαγένεια.

4.   Για δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από κοινού με μία οντότητα ή υλοποιούνται υπό καθεστώς άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης με οντότητες αναφερόμενες στο άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημεία ii) έως viii) του δημοσιονομικού κανονισμού, εφαρμόζονται επίσης οι κανόνες επιλεξιμότητας των εν λόγω οντοτήτων.

5.   Όταν παρέχεται από χορηγούς χρηματοδότηση σε καταπιστευματικό ταμείο που έχει συσταθεί από την Επιτροπή ή μέσω εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό, εφαρμόζονται οι κανόνες επιλεξιμότητας που προβλέπει η ιδρυτική πράξη του εν λόγω καταπιστευματικού ταμείου ή η συμφωνία με τον χορηγό στην περίπτωση των εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό.

6.   Στην περίπτωση των δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του Μηχανισμού και άλλου ενωσιακού προγράμματος, θεωρούνται επιλέξιμες οι οντότητες που είναι επιλέξιμες δυνάμει οποιουδήποτε από τα εν λόγω προγράμματα.

7.   Οι κανόνες επιλεξιμότητας του παρόντος άρθρου μπορεί να καταστούν περισσότερο περιοριστικοί ως προς την ιθαγένεια, τον γεωγραφικό τόπο ή τη φύση των αιτούντων ή ως προς την προέλευση των αγαθών και των υλικών, όπου απαιτούνται τέτοιοι περιορισμοί λόγω της συγκεκριμένης φύσης και των στόχων της δράσης και εφόσον είναι αναγκαίοι για την αποτελεσματική εφαρμογή της.

8.   Υποβάλλοντες προσφορά, αιτούντες και υποψήφιοι από μη επιλέξιμες χώρες είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί ως επιλέξιμοι σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης ή μη διαθεσιμότητας υπηρεσιών στις αγορές των οικείων χωρών ή εδαφών, ή σε άλλες δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις όπου η εφαρμογή των κανόνων επιλεξιμότητας θα καθιστούσε την πραγματοποίηση μιας δράσης αδύνατη ή εξαιρετικά δυσχερή.

9.   Για να ενισχυθούν οι τοπικές ικανότητες, αγορές και αγοραστικές δραστηριότητες, δίνεται προτεραιότητα σε τοπικούς και περιφερειακούς εργολάβους στις περιπτώσεις όπου ο δημοσιονομικός κανονισμός προβλέπει ανάθεση βάσει μίας μόνο προσφοράς. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών εργολάβων προωθείται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού.

Άρθρο 12

Κριτήρια που εφαρμόζονται στη διεθνή συνεργασία για την πυρηνική ασφάλεια

1.   Η κοινή αντίληψη και αμοιβαία συμφωνία μεταξύ της τρίτης χώρας και της Κοινότητας επιβεβαιώνεται καταρχήν με επίσημο αίτημα προς την Επιτροπή. Το αίτημα αυτό δεσμεύει την αντίστοιχη κυβέρνηση.

2.   Οι τρίτες χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν με την Κοινότητα είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και έχουν σε ισχύ πρόσθετο πρωτόκολλο ή έχουν συνάψει συμφωνία διασφαλίσεων με τον ΔΟΑΕ. Οι εν λόγω χώρες συμμερίζονται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές ασφαλείας που ορίζονται στα πρότυπα ασφαλείας του ΔΟΑΕ και είναι συμβαλλόμενα μέρη των σχετικών συμβάσεων, όπως της σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια και της Κοινής σύμβασης για την Ασφάλεια Διαχείρισης του Αναλωμένου Καυσίμου και την Ασφάλεια Διαχείρισης των Ραδιενεργών Αποβλήτων, ή έχουν λάβει μέτρα τα οποία μαρτυρούν τη σταθερή τους δέσμευση να προσχωρήσουν στις εν λόγω συμβάσεις. Σε περίπτωση ενεργού συνεργασίας, η δέσμευση αυτή αξιολογείται ετησίως, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών εκθέσεων και άλλων εγγράφων για την εφαρμογή των σχετικών συμβάσεων. Με βάση την αξιολόγηση αυτή, λαμβάνεται απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της συνεργασίας. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει, κατ’ εξαίρεση, να επιδεικνύεται ευελιξία ως προς την εφαρμογή των εν λόγω αρχών.

3.   Για τη διασφάλιση και παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους στόχους του Μηχανισμού όσον αφορά τη συνεργασία, η οικεία τρίτη χώρα αποδέχεται την αξιολόγηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί. Η εν λόγω αξιολόγηση καθιστά δυνατή την παρακολούθηση και επαλήθευση της συμμόρφωσης με τους συμφωνηθέντες στόχους και μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση καταβολής της συνεισφοράς της Κοινότητας.

4.   Η συνεργασία που παρέχει η Ένωση στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και των σχετικών διασφαλίσεων βάσει του παρόντος κανονισμού δεν αποσκοπεί στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και, συνεπώς, δεν ερμηνεύεται ως μέτρο προώθησης αυτού του είδους ενέργειας σε τρίτες χώρες.

Άρθρο 13

Δικαιούχοι της συνεργασίας

1.   Η συνεργασία στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού απευθύνεται:

α)

στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και τους οργανισμούς τεχνικής υποστήριξης που ορίζονται για αυτές, ώστε να εξασφαλίζονται οι τεχνικές τους δεξιότητες, η ανεξαρτησία τους και η ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου στα σχετικά θέματα όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία από τις ακτινοβολίες·

β)

στους εθνικούς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, ώστε να είναι δυνατές η κατηγοριοποίηση, η καταχώριση, η καταγραφή και η ασφαλής αποθήκευσή τους·

γ)

σε ενδιαφερόμενα μέρη αποστολής κρατικού συστήματος λογιστικής καταγραφής και ελέγχου του πυρηνικού υλικού με σκοπό την καθιέρωση αποδοτικών και αποτελεσματικών διασφαλίσεων·

δ)

σε φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, περιοριζόμενες στην εφαρμογή της σύστασης στην οποία καταλήγει η διενεργούμενη από ομοτίμους αξιολόγηση της εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφάλειας (δοκιμές αντοχής) που εκπονεί η ENSREG.

2.   Οι στόχοι που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 θα επιδιωχθούν, ιδίως, μέσω των ακόλουθων μέτρων:

α)

ενίσχυση των διαδικασιών και των συστημάτων του κανονιστικού πλαισίου·

β)

θέσπιση αποτελεσματικών ρυθμίσεων για την πρόληψη ατυχημάτων με ραδιολογικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της τυχαίας έκθεσης, καθώς και για τον μετριασμό των συνεπειών αυτών σε περίπτωση που επέλθουν·

γ)

ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικών και πλαισίων, μεθοδολογιών, τεχνολογίας και προσεγγίσεων για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων·

δ)

στήριξη με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χώρων με πρακτικά μέτρα προστασίας σχεδιασμένα κατά τρόπον ώστε να μειώνουν τους υφιστάμενους κινδύνους από ακτινοβολία για την υγεία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινού·

ε)

ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών και πλαισίων για τον παροπλισμό υφιστάμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων, για την αποκατάσταση πρώην πυρηνικών χώρων και παλαιών χώρων συνδεόμενων με την εξόρυξη ουρανίου, καθώς και για την ανάκτηση και διαχείριση βυθισμένων στη θάλασσα ραδιενεργών αντικειμένων και υλικών·

στ)

καθιέρωση του κανονιστικού πλαισίου, των μεθοδολογιών, της τεχνολογίας και των προσεγγίσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή πυρηνικών διασφαλίσεων, μεταξύ άλλων, για την ορθή λογιστική καταγραφή και τον έλεγχο σχάσιμων υλικών σε επίπεδο κράτους και φορέα εκμετάλλευσης·

ζ)

στήριξη για την εκπαίδευση του προσωπικού·

η)

περιορισμένη παροχή εξοπλισμού σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο δ).

Σε ειδικές και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, τα μέτρα που αφορούν το πρώτο εδάφιο στοιχείο α) εφαρμόζονται μέσω συνεργασίας με φορείς εκμετάλλευσης και/ή αρμόδιους οργανισμούς των κρατών μελών και φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων τρίτων χωρών, όπως ορίζονται οι εγκαταστάσεις αυτές στο άρθρο 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 2009/71/Ευρατόμ.

Το άρθρο 7 παράγραφος 3 δεν εφαρμόζεται σε μέτρα που αφορούν το πρώτο εδάφιο στοιχείο η) της παρούσας παραγράφου.

Άρθρο 14

Παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και αξιολόγηση

1.   Η παρακολούθηση, η υποβολή εκθέσεων και η αξιολόγηση διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφοι 2, 4, 5 και 6 και το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947.

2.   Η επίτευξη του στόχου του Μηχανισμού μετράται με βάση τους ακόλουθους δείκτες και τον αντίκτυπό τους στην πυρηνική ασφάλεια, την προστασία από τις ακτινοβολίες και την εφαρμογή αποτελεσματικών και αποδοτικών διασφαλίσεων για τα πυρηνικά υλικά:

α)

νομικές και κανονιστικές πράξεις που καταρτίζονται, θεσπίζονται και/ή αναθεωρούνται λαμβανομένων υπόψη των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας·

β)

μελέτες σχεδιασμού, σύλληψης ή σκοπιμότητας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας· και

γ)

αποτελέσματα μέτρων βελτίωσης όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια, την προστασία από τις ακτινοβολίες και τις αποτελεσματικές και αποδοτικές διασφαλίσεις, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας, προστασίας από τις ακτινοβολίες και πυρηνικών διασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων διεθνών αξιολογήσεων από ομοτίμους, που εφαρμόζονται σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΤΙΤΛΟΣ III

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 15

Επιτροπή

1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διεθνούς Συνεργασίας για την Πυρηνική Ασφάλεια. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.   Οσάκις γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

3.   Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011, σε συνδυασμό με το άρθρο 5 του εν λόγω κανονισμού.

Άρθρο 16

Πληροφόρηση, επικοινωνία, δημοσιότητα και παρέκκλιση από τις απαιτήσεις προβολής

Οι δραστηριότητες πληροφόρησης, επικοινωνίας και δημοσιότητας σχετικά με τον στόχο που αναφέρεται στο άρθρο 3 και η παρέκκλιση από τις απαιτήσεις προβολής πραγματοποιούνται αντιστοίχως σύμφωνα με τα άρθρα 46 και 47 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947.

Άρθρο 17

ΕΥΕΔ

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σύμφωνα με την απόφαση 2010/427/ΕΕ.

Άρθρο 18

Κατάργηση

Ο κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014 καταργείται.

Άρθρο 19

Μεταβατικές διατάξεις

1.   Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τη συνέχιση ή την τροποποίηση των δράσεων που έχουν ξεκινήσει δυνάμει του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014 που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις εν λόγω δράσεις μέχρι τη λήξη τους.

2.   Τα χρηματοδοτικά κονδύλια για τον Μηχανισμό μπορούν επίσης να καλύπτουν τις δαπάνες τεχνικής και διοικητικής συνδρομής που είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστεί η μετάβαση μεταξύ του Μηχανισμού και των μέτρων που είχαν θεσπιστεί δυνάμει του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014.

3.   Τα χρηματοδοτικά κονδύλια για τον Μηχανισμό μπορούν να καλύψουν δαπάνες που συνδέονται με την προετοιμασία ενδεχόμενης πράξης που θα διαδεχθεί τον παρόντα κανονισμό.

4.   Αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να εγγραφούν στον ενωσιακό προϋπολογισμό πιστώσεις για την περίοδο πέραν του 2027 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στο άρθρο 6, ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση των δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Άρθρο 20

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2021.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. SIZA VIEIRA


(1)  Γνώμη της 17ης Ιανουαρίου 2019 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9 Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Παγκόσμια Ευρώπη, για την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης αριθ. 466/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου (βλέπε σελίδα 1 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 11).

(4)  Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού πλαισίου για την πυρηνική ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων (ΕΕ L 172 της 2.7.2009, σ. 18).

(5)  Οδηγία 2011/70/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2011, η οποία θεσπίζει κοινοτικό πλαίσιο για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων (ΕΕ L 199 της 2.8.2011, σ. 48).

(6)  Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό βασικών προτύπων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες και την κατάργηση των οδηγιών 89/618/Ευρατόμ, 90/641/Ευρατόμ, 96/29/Ευρατόμ, 97/43/Ευρατόμ και 2003/122/Ευρατόμ (ΕΕ L 13 της 17.1.2014, σ. 1).

(7)  Κανονισμός (Ευρατόμ) αριθ. 237/2014 του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση μηχανισμού συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 109).

(8)  ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 28.

(9)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(11)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

(12)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

(13)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

(14)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).

(15)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(16)  Απόφαση 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 2010, για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 30).

(17)  Απόφαση 77/270/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 29ης Μαρτίου 1977, περί εξουσιοδοτήσεως της Επιτροπής να συνάπτει δάνεια Ευρατόμ με σκοπό τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας (ΕΕ L 88 της 6.4.1977, σ. 9).

(18)  ΕΕ L 1 της 3.1.1994, σ. 3.

(19)  Απόφαση 2013/755/EE του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για τη σύνδεση των υπερπόντιων χωρών και εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ) (ΕΕ L 344 της 19.12.2013, σ. 1).