10.5.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 162/5


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/758 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Μαΐου 2021

σχετικά με το καθεστώς ορισμένων προϊόντων ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την απόσυρση από την αγορά ορισμένων πρόσθετων υλών ζωοτροφών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων (1), και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 3 και το άρθρο 10 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 προβλέπει τη χορήγηση άδειας για τη χρήση πρόσθετων υλών στη διατροφή των ζώων, καθώς και τους όρους και τις διαδικασίες για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας. Ειδικότερα, το άρθρο 10 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 10 παράγραφος 7, του εν λόγω κανονισμού προβλέπει ειδικές διαδικασίες για την επαναξιολόγηση πρόσθετων υλών που εγκρίνονται δυνάμει της οδηγίας 70/524/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2) και της οδηγίας 82/471/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3).

(2)

Το άρθρο 10 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 επιβάλλει στην Επιτροπή την υποχρέωση έκδοσης κανονισμού για την απόσυρση από την αγορά πρόσθετων υλών ζωοτροφών για τις οποίες δεν υποβλήθηκε γνωστοποίηση εντός καθορισμένης προθεσμίας όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού. Η ίδια υποχρέωση ισχύει για τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφοι 2 και 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 πριν από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στις εν λόγω διατάξεις, ή για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε.

(3)

Επομένως, οι εν λόγω πρόσθετες ύλες ζωοτροφών θα πρέπει να αποσύρονται από την αγορά. Δεδομένου ότι το άρθρο 10 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις άδειες που χορηγούνται με χρονικό περιορισμό και στις άδειες χωρίς χρονικό περιορισμό, για λόγους διαφάνειας κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθεί η απόσυρση από την αγορά πρόσθετων υλών ζωοτροφών των οποίων οι περιορισμένες χρονικά περίοδοι έγκρισης σύμφωνα με την οδηγία 70/524/ΕΟΚ έχουν ήδη λήξει.

(4)

Στην περίπτωση πρόσθετων υλών ζωοτροφών για τις οποίες έχουν υποβληθεί ή έχουν αποσυρθεί αιτήσεις για ορισμένα ζωικά είδη ή κατηγορίες ζώων, η απόσυρση από την αγορά θα πρέπει να αφορά μόνο τα ζωικά είδη και τις κατηγορίες ζώων για τα οποία υποβλήθηκε ή αποσύρθηκε η αίτηση.

(5)

Ως συνέπεια της απόσυρσης από την αγορά των πρόσθετων υλών ζωοτροφών κρίνεται σκόπιμο να καταργηθούν οι διατάξεις αδειοδότησής τους, εφόσον οι εν λόγω διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν. Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 358/2005 της Επιτροπής (4) θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως. Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 880/2004 της Επιτροπής (5) θα πρέπει να καταργηθεί, καθώς αμφότερες οι καταχωρίσεις στο παράρτημά του πρέπει να διαγραφούν ως αποτέλεσμα της απόσυρσης από την αγορά του β-καροτένιου για χρήση στις ζωοτροφές για τα καναρίνια όπως προβλέπεται στο παράρτημα I κεφάλαιο I.Α. μέρος 2, και ως αποτέλεσμα της χορήγησης άδειας για τη χρήση κανθαξανθίνης για τα διακοσμητικά πτηνά με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1486 της Επιτροπής (6). Περαιτέρω, ως συνέπεια τόσο της έγκρισης της κανθαξανθίνης με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1486 όσο και της απόσυρσης από την αγορά της εν λόγω πρόσθετης ύλης για μη εγκεκριμένα είδη και χρήσεις με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/1145 της Επιτροπής (7), κρίνεται σκόπιμο να καταργηθεί ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 775/2008 της Επιτροπής (8), στον οποίο καθορίστηκαν τα ανώτατα όρια καταλοίπων για την κανθαξανθίνη.

(6)

Όσον αφορά τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών των οποίων η άδεια δεν έχει λήξει έως την ημερομηνία της έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά την οποία θα μπορούν να εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα των συγκεκριμένων πρόσθετων υλών, προμειγμάτων, πρώτων υλών ζωοτροφών και σύνθετων ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με αυτές τις πρόσθετες ύλες, λαμβανομένης υπόψη της διάρκειας διατήρησης ορισμένων ζωοτροφών που περιέχουν τις εν λόγω πρόσθετες ύλες.

(7)

Η απόσυρση από την αγορά των προϊόντων που παρατίθενται στο παράρτημα I δεν εμποδίζει την αδειοδότησή τους ή την υπαγωγή τους σε μέτρο για το καθεστώς τους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.

(8)

Όσον αφορά διάφορες ουσίες, μικροοργανισμούς ή παρασκευάσματα (αναφερόμενα ως «προϊόντα»), είναι αβέβαιο κατά πόσον αποτελούν πρόσθετες ύλες ζωοτροφών κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003. Η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να προκύπτει από τη συμπερίληψη ορισμένων προϊόντων τόσο στο μητρώο πρόσθετων υλών ζωοτροφών που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 όσο και στον κατάλογο πρώτων υλών ζωοτροφών που καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9). Η αβεβαιότητα μπορεί επίσης να οφείλεται σε διάφορες αμφιβολίες ή ερωτήματα που διατυπώνουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές υπεύθυνες για τους επίσημους ελέγχους ή οι οικονομικοί φορείς όσον αφορά την ταξινόμηση ορισμένων προϊόντων, λαμβανομένων ιδίως υπόψη των κατευθυντήριων γραμμών που θεσπίζονται στη σύσταση 2011/25/ΕΕ της Επιτροπής (10).

(9)

Η αβεβαιότητα αυτή ως προς το καθεστώς ορισμένων προϊόντων όσον αφορά τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 ενδέχεται να υπονομεύσει την εμπορία των προϊόντων ζωοτροφών σε ολόκληρη την Ένωση, καθώς η διάκριση μεταξύ πρόσθετων υλών ζωοτροφών και άλλων προϊόντων ζωοτροφών έχει επιπτώσεις στους όρους για τη διάθεσή τους στην αγορά, ανάλογα με τη σχετική ισχύουσα νομοθεσία.

(10)

Προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα ως προς το καθεστώς ορισμένων προϊόντων ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών, κρίνεται σκόπιμο να θεσπιστούν σχετικά μέτρα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 με τα οποία θα διευκρινίζεται το εν λόγω καθεστώς. Τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν τη συνεκτική μεταχείριση των οικείων προϊόντων και θα διευκολύνουν το έργο των εθνικών αρμόδιων αρχών που είναι υπεύθυνες για τους επίσημους ελέγχους, διευκολύνοντας παράλληλα τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να ενεργήσουν σε ένα πλαίσιο που παρέχει κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας δικαίου.

(11)

Προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον τα προϊόντα αποτελούν πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003, είναι σκόπιμο να γίνεται παραπομπή στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάκριση μεταξύ πρόσθετων υλών ζωοτροφών, πρώτων υλών ζωοτροφών και άλλων προϊόντων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη σύσταση 2011/25/ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν την ταυτόχρονη εξέταση ορισμένων κριτηρίων σε μια αξιολόγηση κατά περίπτωση, με σκοπό τη δημιουργία ενός προφίλ για κάθε συγκεκριμένο προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του. Χρήσιμα κριτήρια για τη διαφοροποίηση μεταξύ των πρόσθετων υλών ζωοτροφών και των πρώτων υλών ζωοτροφών αποτελούν, μεταξύ άλλων, η μέθοδος παραγωγής και επεξεργασίας, ο χημικός προσδιορισμός και το επίπεδο τυποποίησης ή καθαρότητα, οι όροι ασφάλειας και ο τρόπος χρήσης, καθώς και η λειτουργικότητα του οικείου προϊόντος. Επιπλέον, για λόγους συνέπειας, προϊόντα με παρόμοιες ιδιότητες θα πρέπει να κατατάσσονται κατ’ αναλογία.

(12)

Τα προϊόντα κιτρικά άλατα του νατρίου, κιτρικά άλατα του καλίου, σορβιτόλη, μαννιτόλη και υδροξείδιο του ασβεστίου περιλαμβάνονται στο μητρώο πρόσθετων υλών ζωοτροφών ως υφιστάμενα προϊόντα για τα οποία δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 πριν από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στην εν λόγω διάταξη. Συμπεριλήφθηκαν, επίσης, στον κατάλογο πρώτων υλών ζωοτροφών με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2011 της Επιτροπής (11). Ωστόσο, από την επανεξέταση του προφίλ των εν λόγω προϊόντων όσον αφορά τα κριτήρια που προτείνονται στη σύσταση 2011/25/ΕΕ προέκυψε ότι θα πρέπει να θεωρηθούν πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003. Ειδικότερα, ορίζονται με βάση τις ειδικές τους λειτουργίες, οι οποίες αναφέρονται στο μητρώο πρόσθετων υλών ζωοτροφών, και το καθεστώς τους ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών παρέχει ευρύτερο περιθώριο για την αποτελεσματική διαχείρισή τους όσον αφορά την ασφάλεια και τον τρόπο χρήσης. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η ταξινόμησή τους ως προσθέτων υλών για χρήση σε τρόφιμα.

(13)

Το καθεστώς των προϊόντων κιτρικά άλατα του νατρίου, κιτρικά άλατα του καλίου, σορβιτόλη, μαννιτόλη και υδροξείδιο του ασβεστίου ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών καθιστά αναγκαία την απόσυρσή τους από την αγορά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003. Ωστόσο, θα πρέπει να προβλεφθεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για την απόσυρση από την αγορά των εν λόγω πρόσθετων υλών και των ζωοτροφών που τις περιέχουν, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η νομική αβεβαιότητα ως προς την ταξινόμησή τους, παρέχοντας στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση χορήγησης άδειας για τις εν λόγω πρόσθετες ύλες ζωοτροφών σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.

(14)

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που παρατίθενται στο παράρτημα II περιλαμβάνονται στον κατάλογο πρώτων υλών ζωοτροφών που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 68/2013 της Επιτροπής (12). Όλα, ωστόσο, περιλαμβάνονται επίσης στο μητρώο πρόσθετων υλών ζωοτροφών ή έχουν αποτελέσει αντικείμενο απόσυρσης από την αγορά ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003. Για λόγους ασφάλειας δικαίου όσον αφορά το καθεστώς των εν λόγω προϊόντων, τα προφίλ τους εξετάστηκαν με βάση τα κριτήρια που προτείνονται στη σύσταση 2011/25/ΕΕ και συνήχθη το συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται πλέον πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.

(15)

Όσον αφορά την επισήμανση των προϊόντων που παρατίθενται στο παράρτημα II, των οποίων η κυκλοφορία στην αγορά ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών εξακολουθεί να επιτρέπεται, και την επισήμανση των προμειγμάτων, των πρώτων υλών ζωοτροφών και των σύνθετων ζωοτροφών που περιέχουν τα εν λόγω προϊόντα, θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή των υπευθύνων επιχειρήσεων ζωοτροφών. Περαιτέρω, τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να διαγραφούν από το μητρώο πρόσθετων υλών ζωοτροφών.

(16)

Τα προϊόντα ξυλιτόλη, γαλακτικό αμμώνιο και οξικό αμμώνιο περιλαμβάνονται στον κατάλογο πρώτων υλών ζωοτροφών που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 68/2013 της Επιτροπής. Ωστόσο, διατυπώθηκαν ορισμένες αμφιβολίες, ιδίως από τις εθνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τους επίσημους ελέγχους, όσον αφορά το νομικό καθεστώς τους, γεγονός που οδήγησε στην εξέταση των οικείων προφίλ με βάση τα κριτήρια που προτείνονται στη σύσταση 2011/25/ΕΕ. Με βάση την εξέταση αυτή, συνήχθη το συμπέρασμα ότι τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να θεωρούνται πρόσθετες ύλες στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003. Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά της ξυλιτόλης είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με εκείνα της μαννιτόλης και της σορβιτόλης, που θεωρούνται πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, και η ταξινόμηση της ξυλιτόλης ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών κατ’ αναλογία θα προσδώσει συνέπεια στη μεταχείριση των ομοειδών αυτών προϊόντων. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η ταξινόμηση της ξυλιτόλης ως πρόσθετης ύλης για χρήση σε τρόφιμα. Όσον αφορά το γαλακτικό αμμώνιο και το οξικό αμμώνιο, αποτελούν χημικώς προσδιορισμένες, κεκαθαρμένες ουσίες, που ασκούν μια συγκεκριμένη λειτουργία όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 και το καθεστώς τους ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών παρέχει ευρύτερο περιθώριο για την αποτελεσματική διαχείρισή τους όσον αφορά την ασφάλεια και τον τρόπο χρήσης. Επιπλέον, η ταξινόμηση του γαλακτικού αμμωνίου και του οξικού αμμωνίου ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών θα προσδώσει συνοχή με άλλα ομοειδή προϊόντα που θεωρούνται πρόσθετες ύλες, όπως το προπιονικό αμμώνιο ή το μυρμηκικό αμμώνιο.

(17)

Ως αποτέλεσμα της ταξινόμησης της ξυλιτόλης, του γαλακτικού αμμωνίου και του οξικού αμμωνίου ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς των εν λόγω προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής αίτησης για χορήγηση άδειας, και θα επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία τους σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.

(18)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Απόσυρση από την αγορά

Οι πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που ορίζονται στο παράρτημα I αποσύρονται από την αγορά για τα ζωικά είδη ή τις κατηγορίες ζώων που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα.

Άρθρο 2

Μεταβατικά μέτρα για τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που αποσύρονται από την αγορά

1.   Τα υπάρχοντα αποθέματα των πρόσθετων υλών ζωοτροφών που παρατίθενται στα κεφάλαια I.Α και I.Γ του παραρτήματος I μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται έως τις 30 Μαΐου 2022.

2.   Τα προμείγματα που παράγονται με τις πρόσθετες ύλες οι οποίες αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται έως τις 30 Αυγούστου 2022.

3.   Οι σύνθετες ζωοτροφές και οι πρώτες ύλες ζωοτροφών που παράγονται με τις πρόσθετες ύλες οι οποίες αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή με τα προμείγματα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται έως τις 30 Μαΐου 2023.

4.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1, 2 και 3, οι πρόσθετες ύλες ζωοτροφών κιτρικά άλατα του νατρίου, κιτρικά άλατα του καλίου, σορβιτόλη, μαννιτόλη και υδροξείδιο του ασβεστίου που παρατίθενται στο κεφάλαιο I.Α του παραρτήματος I, καθώς και οι ζωοτροφές που παράγονται με αυτές τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται έως τις 30 Μαΐου 2028.

Άρθρο 3

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 358/2005

Στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 358/2005, η καταχώριση E 141, «Σύμπλοκο χλωροφύλλης με χαλκό», απαλείφεται.

Άρθρο 4

Καταργήσεις

Οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 880/2004 και (ΕΚ) αριθ. 775/2008 καταργούνται.

Άρθρο 5

Προϊόντα που δεν θεωρούνται πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003

1.   Οι ουσίες, οι μικροοργανισμοί ή τα παρασκευάσματα (αναφερόμενα ως «προϊόντα») που παρατίθενται στο παράρτημα II δεν αποτελούν πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.

2.   Τα προϊόντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα οποία κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά και φέρουν επισήμανση ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών και προμείγματα πριν από τις 30 Μαΐου 2024, μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρις εξάντλησης των αποθεμάτων. Το αυτό ισχύει για πρώτες ύλες ζωοτροφών ή σύνθετες ζωοτροφές που αναφέρουν τα εν λόγω προϊόντα στην ετικέτα τους ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 767/2009.

Άρθρο 6

Προϊόντα που θεωρούνται πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003

1.   Οι ουσίες, οι μικροοργανισμοί ή τα παρασκευάσματα (αναφερόμενα ως «προϊόντα») που παρατίθενται στο παράρτημα III αποτελούν πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.

2.   Τα προϊόντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται έως τις 30 Μαΐου 2028.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Μαΐου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 29.

(2)  Οδηγία 70/524/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1970, περί των προσθέτων υλών στη διατροφή των ζώων (ΕΕ L 270 της 14.12.1970, σ. 1).

(3)  Οδηγία 82/471/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 1982, σχετικά με ορισμένα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων (ΕΕ L 213 της 21.7.1982, σ. 8).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 358/2005 της Επιτροπής, της 2ας Μαρτίου 2005, για έγκριση ορισμένων πρόσθετων υλών χωρίς χρονικό περιορισμό και για την έγκριση νέων χρήσεων ήδη επιτρεπόμενων πρόσθετων υλών στις ζωοτροφές (ΕΕ L 57 της 3.3.2005, σ. 3).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 880/2004 της Επιτροπής, της 29ης Απριλίου 2004, για την έγκριση χωρίς χρονικό περιορισμό της χρήσης της βήτα-καροτίνης και της κανθαξανθίνης ως πρόσθετων υλών για ζωοτροφές που ανήκουν στην ομάδα των χρωστικών υλών, συμπεριλαμβανομένων των πιγμέντων (ΕΕ L 162 της 30.4.2004, σ. 68).

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1486 της Επιτροπής, της 2ας Σεπτεμβρίου 2015, σχετικά με τη χορήγηση άδειας για την κανθαξανθίνη ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών για ορισμένες κατηγορίες πουλερικών, διακοσμητικών ψαριών ενυδρείου και διακοσμητικών πτηνών (ΕΕ L 229 της 3.9.2015, σ. 5).

(7)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1145 της Επιτροπής, της 8ης Ιουνίου 2017, σχετικά με την απόσυρση από την αγορά ορισμένων πρόσθετων υλών ζωοτροφών που εγκρίθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου 70/524/ΕΟΚ και 82/471/ΕΟΚ και για την κατάργηση των παρωχημένων διατάξεων για την έγκριση αυτών των πρόσθετων υλών ζωοτροφών (ΕΕ L 166 της 29.6.2017, σ. 1).

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 775/2008 της Επιτροπής, της 4ης Αυγούστου 2008, για τον καθορισμό των ανώτατων ορίων καταλοίπων της πρόσθετης ύλης κανθαξανθίνης στις ζωοτροφές, εκτός των όρων που προβλέπονται στην οδηγία 2003/7/ΕΚ (ΕΕ L 207 της 5.8.2008, σ. 5).

(9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση ζωοτροφών, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση των οδηγιών 79/373/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 80/511/ΕΟΚ της Επιτροπής, 82/471/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 83/228/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 93/74/ΕΟΚ του Συμβουλίου, 93/113/ΕΚ του Συμβουλίου, 96/25/ΕΚ του Συμβουλίου, και της απόφασης 2004/217/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 229 της 1.9.2009, σ. 1).

(10)  Σύσταση 2011/25/ΕΕ της Επιτροπής, της 14ης Ιανουαρίου 2011, για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τη διάκριση μεταξύ των πρώτων υλών ζωοτροφών, των πρόσθετων υλών στις ζωοτροφές, των βιοκτόνων προϊόντων και των κτηνιατρικών φαρμάκων (ΕΕ L 11 της 15.1.2011, σ. 75).

(11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2011 της Επιτροπής, της 16ης Ιουνίου 2011, για τον κατάλογο πρώτων υλών ζωοτροφών (ΕΕ L 159 της 17.6.2011, σ. 25).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 68/2013 της Επιτροπής, της 16ης Ιανουαρίου 2013, για τον κατάλογο πρώτων υλών ζωοτροφών (ΕΕ L 29 της 30.1.2013, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που αποσύρονται από την αγορά, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I.Α.

Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για τις οποίες χορηγήθηκε άδεια χωρίς χρονικό περιορισμό

Μέρος 1

Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που αποσύρονται από την αγορά για όλα τα είδη και τις κατηγορίες ζώων

Αριθμός ταυτοποίησης

Πρόσθετη ύλη

Είδος ή κατηγορία ζώων

Συντηρητικά

Ε 331

Κιτρικά άλατα του νατρίου

Όλα τα είδη

Ε 332

Κιτρικά άλατα του καλίου

Όλα τα είδη

Ε 325

Γαλακτικό νάτριο

Όλα τα είδη

Ε 326

Γαλακτικό κάλιο

Όλα τα είδη

Γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές, πυκνωτικά μέσα και πηκτωματογόνοι παράγοντες

Ε 420

Σορβιτόλη

Όλα τα είδη

Ε 421

Μαννιτόλη

Όλα τα είδη

Συνδετικοί, αντισυσσωματικοί και πηκτικοί παράγοντες

Ε 558

Μπεντονίτης-μοντμορυλλονίτης

Όλα τα είδη

Βιταμίνες, προβιταμίνες και σαφώς προσδιορισμένες από χημικής άποψης ουσίες με ανάλογη δράση

 

Ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη B2. Όλες οι μορφές εκτός από:

Ριβοφλαβίνη σε στερεή μορφή που παράγεται από Ashbya gossypii DSM 23096 (1) [3a825i]·

Ριβοφλαβίνη σε στερεή μορφή που παράγεται από Bacillus subtilis DSM 17339 και/ή DSM 23984 (1) [3a825ii]·

Μονονατριούχο άλας του 5′-φωσφορικού εστέρα της ριβοφλαβίνης σε στερεή μορφή που προκύπτει μετά από φωσφορυλίωση ριβοφλαβίνης 98 % που παράγεται από Bacillus subtilis DSM 17339 και/ή DSM 23984  (1) [3a826]·

Η ριβοφλαβίνη (80 %) που παράγεται από τον Bacillus subtilis KCCM-10445  (2).

Όλα τα είδη

E 160 a

β-καροτένιο. Όλες οι μορφές εκτός από το β-καροτένιο που εγκρίθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/1103 της Επιτροπής  (3) [3a160(a)]

Όλα τα είδη

Πρόσθετα ενσιρωμένων ζωοτροφών

Μικροοργανισμοί

 

Enterococcus faecium CNCM I-3236/ATCC 19434

Όλα τα είδη

 

Bacillus subtilis MBS-BS-01

Όλα τα είδη

 

Lactobacillus plantarum DSM 11520

Όλα τα είδη

Χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των πιγμέντων

Άλλες χρωστικές ουσίες

Ε 153

Η αιθάλη ως χρωστική ουσία που έχει αδειοδοτηθεί για τον χρωματισμό τροφίμων δυνάμει κοινοτικών κανόνων

Όλα τα είδη

Αρτυματικές ύλες και διεγερτικά της όρεξης

Φυσικά προϊόντα – βοτανικά

 

Allium cepa L.: συμπύκνωμα κρεμμυδιού CoE 24

Όλα τα είδη

 

Allium sativum L.: εκχύλισμα σκόρδου (με βάση το νερό)

Όλα τα είδη

 

Amyris balsamifera L.: έλαιο σανταλόξυλου CoE 33

Όλα τα είδη

 

Anacardium occidentale L.: έλαιο ανακαρδίου (κάσιους) CoE 34

Όλα τα είδη

 

Anethum graveolens L.: εκχύλισμα σπόρων άνηθου CAS 8006-75-5 CoE 42 Einecs 289-790-8

Όλα τα είδη

 

Apium graveolens L.: εκχύλισμα σπόρων σέλινου CAS 89997-35-3 FEMA 2270 CoE 52 Einecs 289-668-4

Όλα τα είδη

 

Artemisia absinthium L.: εκχύλισμα αψίνθιου CAS 8008-93-3 FEMA 3116 CoE 61 Einecs 284-503-2

Όλα τα είδη

 

Artemisia annua L.: εκχύλισμα μονοετούς αρτεμισίας (με βάση το νερό)/έλαιο μονοετούς αρτεμισίας

Όλα τα είδη

 

Artemisia pallens Wall.: εκχύλισμα του φυτού Davana CAS 8016-03-3 FEMA 2359 CoE 69 Einecs 295-155-6

Όλα τα είδη

 

Bacopa monnieri (L.) Pennell: βάμμα του φυτού Thyme-leaved Gratiola (Brahmi)

Όλα τα είδη

 

Carum carvi L. = Apium carvi L.: εκχύλισμα σπόρων κύμινου/ελαιορητίνη κυμίνου CAS 8000-42-8 CoE 112 Einecs 288-921-6

Όλα τα είδη

 

Cimicifuga simplex (Wormsk. ex DC.) Ledeb.

= C. racemosa (L.) Nutt.: εκχύλισμα τσιμισιφούγκας

Όλα τα είδη

 

Cinnamomum aromaticum Nees, C. cassia Nees ex Blume: εκχύλισμα φλοιού κασσίας CAS 84961-46-6 FEMA 2257 CoE 131 Einecs 284-635-0

Όλα τα είδη

 

Cinnamomum zeylanicum Bl., C. verum J.S. Presl: ελαιορητίνη φλοιού κανέλας CAS 84961-46-6 FEMA 2290 CoE 133 Einecs 283-479-0

Όλα τα είδη

 

Citrus aurantium L.: έλαιο neroli bigarade CAS 8016-38-4 FEMA 2771 CoE 136 Einecs 277-143-2/απόλυτο petitgrain bigarade CAS 8014-17-3 CoE 136 Einecs 283-881-6

Όλα τα είδη

 

Citrus reticulata Blanco: τερπένια μανταρινιού CoE 142

Όλα τα είδη

 

Citrus x paradisi Macfad.: εκθλίψιμο έλαιο γκρέιπφρουτ CAS 8016-20-4 FEMA 2530 CoE 140 Einecs 289-904-6/εκχύλισμα γκρέιπφρουτ CoE 140

Όλα τα είδη

 

Glycyrrhiza glabra L.: εκχύλισμα γλυκόρριζας (με βάση διαλύτη) CAS 97676-23-8 FEMA 2628 CoE 218 Einecs 272-837-1

Όλα τα είδη

 

Juniperus communis L.: εκχύλισμα καρπών αρκεύθου CAS 84603-69-0 CoE 249 Einecs 283-268-3

Όλα τα είδη

 

Laurus nobilis L.: εκχύλισμα φύλλων δάφνης/ελαιορητίνη από φύλλα δάφνης CAS 84603-73-6 FEMA 2613 CoE 255 Einecs 283-272-5

Όλα τα είδη

 

Lavandula latifolia Medik.: έλαιο πλατύφυλλης λεβάντας CoE 256

Όλα τα είδη

 

Lepidium meyenii Walp.: εκχύλισμα λεπιδίου (Μaca)

Όλα τα είδη

 

Leptospermum scoparium J. R. et G. Forst.: έλαιο λεπτόσπερμου (Broom teatree)

Όλα τα είδη

 

Macleaya cordata (Willd.) R. Br.: απόλυτο παπαρούνας Plume/εκχύλισμα παπαρούνας Plume/έλαιο παπαρούνας Plume/βάμμα παπαρούνας Plume

Όλα τα είδη

 

Mallotus philippinensis (Lam.) Muell. Arg.: εκχύλισμα μαλλωτού CoE 535

Όλα τα είδη

 

Malpighia glabra L.: εκχύλισμα μαλπιγγίας (Acerola)

Όλα τα είδη

 

Malus sylvestris Mill.: συμπύκνωμα μήλου CoE 386

Όλα τα είδη

 

Medicago sativa L.: βάμμα μηδικής CoE 274

Όλα τα είδη

 

Melissa officinalis L.: έλαιο μελισσόχορτου CoE 280

Όλα τα είδη

 

Mentha pulegium L.: έλαιο του φυτού Pennyroyal CAS 8013-99-8 FEMA 2839 CoE 283 Einecs 290-061-1

Όλα τα είδη

 

Myristica fragrans Houtt.: έλαιο μοσχοκάρυδου CAS 8007-12-3 FEMA 2653 CoE 296 Einecs 282-013-3/ελαιορητίνη μοσχοκάρυδου CAS 8408268-8 CoE 296 Einecs 282-013-3

Όλα τα είδη

 

Myroxylon balsamum (L.) Harms: εκχύλισμα βαλσάμου Tolu (με βάση διαλύτη) CAS 9000-64-0 FEMA 3069 CoE 297 Einecs 232-550-4

Όλα τα είδη

 

Myroxylon balsamum (L.) Harms var. Pereirae: εκχύλισμα βαλσάμου του Περού (με βάση διαλύτη) CAS 8007-00-9 FEMA 2117, 2116 CoE 298 Einecs 232-352-8

Όλα τα είδη

 

Ocimum basilicum L.: έλαιο βασιλικού CAS 801573-4 FEMA 2119 CoE 308 Einecs 283-900-8

Όλα τα είδη

 

Opopanax chironium (L.) Koch, Commiphora erythrea Engler: εκχύλισμα οποπάνακα CAS 8021- 36-1 CoE 313 Einecs 232-558-8

Όλα τα είδη

 

Passiflora edulis Sims. = P. incarnata L.: εκχύλισμα πασιφλόρας (με βάση το νερό) CoE 321

Όλα τα είδη

 

Pelargonium asperum Her. ex Spreng.: Γερανιέλαιο

Όλα τα είδη

 

Peumus boldus Mol.: εκχύλισμα μπόλντο CoE 328/βάμμα μπόλντο CoE 328

Όλα τα είδη

 

Pinus pinaster Soland.: Έλαιο πεύκου

Όλα τα είδη

 

Pimenta racemosa (Mill.) J.W.Moore: έλαιο Pimenta racemosa CAS 8006-78-8 CoE 334

Όλα τα είδη

 

Piper methysticum G. Forst.: βάμμα πιπεριού (Kawa-kawa)

Όλα τα είδη

 

Quillaja saponaria Molina: εκχύλισμα κιλάιας (με βάση διαλύτη) CoE 391/συμπύκνωμα κιλάιας

Όλα τα είδη

 

Ribes nigrum L.: εκχύλισμα μαύρου φραγκοστάφυλου CoE 399

Όλα τα είδη

 

Satureja hortensis L.: έλαιο θύμβρας CAS 8016-68-0 FEMA 3013 CoE 425 Einecs 283-922-8

Όλα τα είδη

 

Sophora japonica L.: έλαιο σοφόρας

Όλα τα είδη

 

Styrax benzoin Dryand., S. tonkinensis (Pierre) Craib ex Hartwich: ρητινοειδές στύρακα (βενζόη) CAS 9000 -05-9 FEMA 2133 CoE 439 Einecs 232-523-7

Όλα τα είδη

 

Tagetes erecta L., T. glandulifera Schrank., T. minuta L. e.a.: έλαιο ταγέτη (κατιφέ) CAS 8016- 84-0 FEMA 3040 CoE 443/494 Einecs 294-862-7

Όλα τα είδη

 

Thea sinensis L. = Camellia thea Link. = Camellia sinensis (L.) O. Kuntze: βάμμα τεϊόδεντρου CoE 451

Όλα τα είδη

 

Uncaria tomentosa L. = Ourouparia guianensis Aubl.: εκχύλισμα ουνκάριας (Cat’s claw)

Όλα τα είδη

 

Valeriana officinalis L.: βάμμα ρίζας βαλεριάνας CoE 473

Όλα τα είδη

 

Vetiveria zizanoides (L.) Nash.: έλαιο βετιβερίας CAS 8016-96-4 CoE 479 Einecs 282-490-8

Όλα τα είδη

 

Vitis vinifera L.: έλαιο κονιάκ, πράσινο CAS 8016-21-5 FEMA 2331 CoE 485 Einecs 232-403-4/έλαιο κονιάκ, λευκό CAS 801621-5 FEMA 2332 CoE 485 Einecs 232-403-4

Όλα τα είδη

 

Vitis vinifera L.: εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιών CoE 485

Όλα τα είδη

 

Yucca mohavensis Sarg. = Y. schidigera Roezl ex Ortgies: εκχύλισμα γιούκας mojave (με βάση διαλύτη) CAS 90147-57-2 FEMA 3121 Einecs 290-449-0/συμπύκνωμα γιούκας/υπολείμματα γιούκας

Όλα τα είδη

 

Zingiber officinale Rosc.: εκχύλισμα ζιγγίβερι CAS 84696-15-1 FEMA 2521 CoE 489 Einecs 283-634-2

Όλα τα είδη

Φυσικά προϊόντα και τα αντίστοιχα συνθετικά προϊόντα

 

Αριθ. CAS 1128 -08-1/3-μεθυλο-2-πεντυλοκυκλοπεντ-2-εν-1-όνη/αριθ. Flavis 07.140

Όλα τα είδη

 

Αριθ. CAS 352195-40-5/δινάτριο άλας 5’-μονοφωσφορικής ινοσίνης (IMP)

Όλα τα είδη

Μέρος 2

Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που αποσύρονται από την αγορά για ορισμένα είδη ή κατηγορίες ζώων

Αριθμός ταυτοποίησης

Πρόσθετη ύλη

Είδος και κατηγορία ζώων

Ιχνοστοιχεία

Ε 7

Μολυβδαίνιο — Mo, Μολυβδαινικό νάτριο

Όλα τα είδη και οι κατηγορίες ζώων, με εξαίρεση τα πρόβατα

Ρυθμιστές οξύτητας

E 503 (i)

Ανθρακικό αμμώνιο

Γάτες· σκύλοι

E 503 (ii)

Όξινο ανθρακικό αμμώνιο

Γάτες· σκύλοι

Ε 525

Υδροξείδιο του καλίου

Γάτες· σκύλοι

Ε 526

Υδροξείδιο του ασβεστίου

Γάτες· σκύλοι

Χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των πιγμέντων

Καροτενοειδή και ξανθοφύλλες

E 160 a

β-καροτένιο

Καναρίνια

Άλλες χρωστικές ουσίες

Ε 141

Σύμπλοκο χλωροφυλλίνης χαλκού ως χρωστική ουσία που έχει εγκριθεί για τον χρωματισμό τροφίμων δυνάμει κοινοτικών κανόνων

Όλα τα είδη και οι κατηγορίες ζώων, με εξαίρεση τους σκύλους και τις γάτες

Ε 141

Σύμπλοκο χλωροφύλλης χαλκού ως χρωστική ουσία

[λειτουργική ομάδα 2 α iii)]

Σποροφάγα διακοσμητικά πτηνά· μικρά τρωκτικά· διακοσμητικά ψάρια

Ε 153

Αιθάλη ως χρωστική ουσία

[λειτουργική ομάδα 2 α iii)]

Διακοσμητικά ψάρια

Ε 172

Κόκκινο, μαύρο και κίτρινο του οξειδίου του σιδήρου ως χρωστική ουσία που έχει εγκριθεί για τον χρωματισμό τροφίμων δυνάμει κοινοτικών κανόνων

Άλογα

Αρτυματικές ύλες και διεγερτικά της όρεξης

Φυσικά προϊόντα – βοτανικά

 

Helianthus annuus L.: εκχύλισμα ηλίανθου

Γάτες· σκύλοι

 

Hyssopus officinalis L. = H. decumbens Jord. & Fourr.: έλαιο ύσσωπου CAS 8006-83-5 FEMA 2591 CoE 235 Einecs 283-266-3

Γάτες· σκύλοι

 

Sus scrofa (εκχύλισμα απολιπωμένου χοιρινού παγκρέατος)

Γάτες και σκύλοι και άλλα σαρκοφάγα και παμφάγα ζώα συντροφιάς όπως οι νυφίτσες

Αμινοξέα, άλατα αμινοξέων και ανάλογες ουσίες

3.2.7.

Μείγματα από:

(a)

μονοϋδροχλωρική L-λυσίνη, τεχνικής καθαρότητας και

(b)

DL-μεθειονίνη τεχνικής καθαρότητας

προστατευόμενη με το συμπολυμερές βινυλοπυριδίνη/στυρόλιο

Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I.Β.

Πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για τις οποίες χορηγήθηκε άδεια για περιορισμένο χρονικό διάστημα

Αριθμός ταυτοποίησης

Πρόσθετη ύλη

Είδος ή κατηγορία ζώων

Κοκκιδιοστατικά και άλλες φαρμακευτικές ουσίες

Ε 758

Υδροχλωρική ροβενιδίνη 66 g/kg (κάτοχος της άδειας: Zoetis Belgium SA)

Γαλοπούλες

Ε 770

Εναμμώνια μαδουραμικίνη α 1 g/100 g (κάτοχος της άδειας: Zoetis Belgium SA)

Γαλοπούλες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I.Γ.

Πρόσθετες ύλες για τις οποίες δεν υποβλήθηκε γνωστοποίηση όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003

Αριθμός ταυτοποίησης

Πρόσθετη ύλη

Είδος ή κατηγορία ζώων

Αμινοξέα, άλατα αμινοξέων και ανάλογες ουσίες

3.2.6.

Φωσφορική L-λυσίνη και τα υποπροϊόντα της που παράγονται με ζύμωση με Brevibacterium lactofermentum NRRL B-11470

Πουλερικά· χοίροι


(1)  Οι εν λόγω μορφές της ριβοφλαβίνης εγκρίθηκαν με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/901 της Επιτροπής, της 29ης Μαΐου 2019, σχετικά με την έγκριση της ριβοφλαβίνης που παράγεται από Ashbya gossypii (DSM 23096), της ριβοφλαβίνης που παράγεται από Bacillus subtilis (DSM 17339 και/ή DSM 23984) και του μετά νατρίου άλατος της 5′-φωσφορικής ριβοφλαβίνης που παράγεται από Bacillus subtilis (DSM 17339 και/ή DSM 23984) (πηγές βιταμίνης B2) ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών για όλα τα ζωικά είδη (ΕΕ L 144 της 3.6.2019, σ. 41).

(2)  Η εν λόγω μορφή ριβοφλαβίνης έχει αποτελέσει αντικείμενο άρνησης αδειοδότησης με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/1254 της Επιτροπής, της 19ης Σεπτεμβρίου 2018, σχετικά με την άρνηση αδειοδότησης της ριβοφλαβίνης (80 %) που παράγεται από τον Bacillus subtilis στέλεχος KCCM-10445 ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών που ανήκει στη λειτουργική ομάδα «βιταμίνες, προβιταμίνες και χημικώς προσδιορισμένες ουσίες παρόμοιου αποτελέσματος» (ΕΕ L 237 της 20.9.2018, σ. 5).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2015/1103 της Επιτροπής, της 8ης Ιουλίου 2015, σχετικά με τη χορήγηση άδειας για τη χρήση του β-καροτένιου ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών για όλα τα ζωικά είδη (ΕΕ L 181 της 9.7.2015, σ. 57).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Προϊόντα που αποτελούν πρόσθετες ύλες στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1

1.   

Αλευρόσπορος tamarind

2.   

Δισόξινο ορθοφωσφορικό κάλιο

3.   

Όξινο ορθοφωσφορικό κάλιο

4.   

Ορθοφωσφορικό κάλιο

5.   

Δισόξινο ορθοφωσφορικό αμμώνιο

6.   

Όξινο ορθοφωσφορικό αμμώνιο

7.   

Δισόξινο διφωσφορικό νάτριο

8.   

Πυροφωσφορικό κάλιο

9.   

Τριφωσφορικό κάλιο

10.   

Σεσκιανθρακικό νάτριο

11.   

Όξινο ανθρακικό κάλιο

12.   

Οξείδιο του ασβεστίου

13.   

Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη (εστέρες σακχαρόζης και βρώσιμων λιπαρών οξέων)

14.   

Σακχαρογλυκερίδια (μείγμα εστέρων σακχαρόζης και μονο- και διγλυκεριδίων βρώσιμων λιπαρών οξέων)

15.   

Εστέρες πολυγλυκεριδίων μη πολυμερισμένων βρώσιμων λιπαρών οξέων

16.   

Μονοεστέρες της προπανοδιόλης-1,2 (προπυλενογλυκόλης) με βρώσιμα λιπαρά οξέα, μόνοι ή σε μείγματα με διεστέρες

17.   

Merluccius capensis, Galeorhinus australis e.a.,/Cartilage


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Προϊόντα που αποτελούν πρόσθετες ύλες στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1

1.   

Ξυλιτόλη

2.   

Γαλακτικό αμμώνιο

3.   

Οξικό αμμώνιο