16.2.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 53/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/177 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 10ης Φεβρουαρίου 2021

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με την επιδημική έξαρση της COVID-19

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 175 τρίτη παράγραφος,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θεσπίζει τους κανόνες που διέπουν το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους («το Ταμείο»).

(2)

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων («ο Πυλώνας») διακηρύχθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, ως απάντηση στις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Ο Πυλώνας καθορίζει 20 αρχές, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας· δίκαιοι όροι εργασίας· και κοινωνική προστασία και ένταξη. Οι 20 αρχές θα πρέπει να διέπουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με την επιδημική έξαρση της COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί μια κοινωνικά δίκαιη και ανθεκτική ανάκαμψη.

(3)

Τα κράτη μέλη έχουν πληγεί με πρωτόγνωρο τρόπο από την κρίση που συνδέεται με την επιδημική έξαρση της COVID 19. Η κρίση επέφερε σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, επιδείνωσε την κατάσταση του 20 % και πλέον του πληθυσμού της Ένωσης που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, διεύρυνε τα κοινωνικά χάσματα και αύξησε τις απώλειες θέσεων εργασίας, τα ποσοστά ανεργίας και τις ανισότητες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, με συγκεκριμένα μέτρα, στο πνεύμα του Πυλώνα. Η κρίση έχει δυσανάλογο κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο στις γυναίκες και στα κορίτσια και οδηγεί σε αύξηση του φαινομένου της φτώχειας μεταξύ των γυναικών. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και να σέβονται πλήρως την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και της απαγόρευσης των διακρίσεων κατά τα διάφορα στάδια και σε όλες τις δραστηριότητες του Ταμείου, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(4)

Η κρίση της COVID-19 έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στο Ταμείο και στην ικανότητα των οργανώσεων-εταίρων να παρέχουν στήριξη στα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Από τη σύστασή του το 2014, το Ταμείο έχει κατορθώσει να ωφελήσει 13 εκατομμύρια άτομα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4 εκατομμυρίων παιδιών. Δυστυχώς, ο αριθμός εκείνων που στερούνται τρόφιμα και υλικά αγαθά αυξάνεται λόγω της κρίσης και οι άποροι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους και περαιτέρω δυσκολίες. Επιπλέον, η κρίση θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κοινωνική ένταξη των απόρων. Συνεπώς, τα κράτη μέλη έχουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες στο πλαίσιο της παροχής στήριξης από το Ταμείο.

(5)

Για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιοι κραδασμοί στην οικονομία και την κοινωνία, οι οποίοι πυροδότησαν πρόσθετες ανάγκες για τα συστήματα πρόνοιας των κρατών μελών και έχουν επηρεάσει σοβαρά τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς λόγω των έκτακτων περιορισμών τους οποίους έχουν θέσει σε εφαρμογή τα κράτη μέλη με σκοπό να συγκρατήσουν την επιδημική έξαρση της COVID-19, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικρότησε, στις 23 Απριλίου 2020, έναν «Χάρτη πορείας για την ανάκαμψη» με σημαντική επενδυτική συνιστώσα, ζήτησαν τη σύσταση ενός Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέθεσαν στην Επιτροπή να αναλύσει τις ανάγκες ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν στους τομείς και τις γεωγραφικές περιοχές της Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο, διευκρινίζοντας παράλληλα τη σύνδεση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) αποδεσμεύει πρόσθετους πόρους για τη στήριξη των κρατών μελών στις δράσεις τους για τη διόρθωση των συνεπειών της κρίσης που ξέσπασε λόγω της επιδημικής έξαρσης της COVID-19 και στην προετοιμασία για την κοινωνική, ευέλικτη και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στις κοινωνικές επιπτώσεις που επέφερε στους απόρους η επιδημική έξαρση της COVID-19, ο παρών κανονισμός προβλέπει τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Ταμείο, εφόσον το αποφασίσει ένα κράτος μέλος και σύμφωνα με τις ανάγκες του. Κατά τη διάθεση αυτή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη την αύξηση του αριθμού των απόρων από τη στιγμή που ξέσπασε η COVID-19 και να συνεκτιμήσουν τον ζωτικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (EKT) στην εξάλειψη της φτώχειας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και τη διατήρηση της επιχειρησιακής ισχύος του EKT. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να καθοριστούν ανώτατα όρια όσον αφορά την κατανομή των πρόσθετων πόρων στην τεχνική βοήθεια των κρατών μελών. Λαμβανομένης υπόψη της αναμενόμενης ταχείας δαπάνης των πρόσθετων πόρων, οι αναλήψεις υποχρεώσεων που συνδέονται με τους εν λόγω πρόσθετους πόρους θα πρέπει επίσης να αποδεσμευθούν κατά το κλείσιμο των προγραμμάτων.

(7)

Στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που θεσπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Οι κανόνες αυτοί καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) και προσδιορίζουν ειδικότερα τη διαδικασία για τον καθορισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού μέσω επιχορηγήσεων, συμβάσεων προμηθειών, βραβείων και έμμεσης διαχείρισης, και προβλέπουν ελέγχους σχετικά με την ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων. Οι κανόνες που εγκρίνονται βάσει του άρθρου 322 ΣΛΕΕ περιλαμβάνουν επίσης ένα γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

(8)

Όταν λαμβάνονται μέτρα προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει πάντοτε να διασφαλίζονται τα νόμιμα συμφέροντα των τελικών αποδεκτών και δικαιούχων.

(9)

Για να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα ώστε να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα ανασύνταξης με βάση τις επιπτώσεις που είχε η κρίση της COVID-19 στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να προετοιμάσουν μια κοινωνική, ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί υψηλότερο επίπεδο προχρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν για την ταχεία εφαρμογή των δράσεων που υποστηρίζονται από τους πρόσθετους πόρους. Το μέγεθος της προχρηματοδότησης θα πρέπει να εξασφαλίζει στα κράτη μέλη τα μέσα που χρειάζονται για την καταβολή προκαταβολών στους δικαιούχους όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να τους παρασχεθεί άμεση ανακούφιση, και την επιστροφή δαπανών στους δικαιούχους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υποβολή των αιτήσεων πληρωμής.

(10)

Προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση που συνεπάγονται για τους δημόσιους προϋπολογισμούς οι δράσεις για την αποκατάσταση μετά την κρίση λόγω της επιδημικής έξαρσης της COVID-19 και η προετοιμασία μιας κοινωνικής, ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι σκόπιμο να παρέχεται στα κράτη μέλη η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να ζητήσουν ποσοστό συγχρηματοδότησης ως 100 % για στήριξη από τους πρόσθετους πόρους.

(11)

Για να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να προσαρμόζουν άμεσα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Ταμείου για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της COVID-19, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν ειδικές διατάξεις που να αποσαφηνίζουν το πεδίο εφαρμογής της τεχνικής βοήθειας.

(12)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου (6) και εντός των ορίων των πόρων που διατίθενται σε αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστούν, στο πλαίσιο του Ταμείου, μέτρα με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι άνευ προηγουμένου επιπτώσεις της κρίσης COVID-19. Οι πρόσθετοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις προθεσμίες που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θεσπίζονται σε αυτόν και στον κανονισμό (ΕΕ) 2020/2221.

(13)

Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η αντιμετώπιση του αντικτύπου που έχει στους απόρους η επιδημική έξαρση της COVID-19 και οι κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη αλλά, λόγω της κλίμακας και των συνεπειών της μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να εγκρίνει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

(14)

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που συνδέεται με την επιδημική έξαρση της COVID-19, είναι σκόπιμο ο παρών κανονισμός να τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(15)

Το άρθρο 135 παράγραφος 2 της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (7) προβλέπει ότι οι τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου (8) ή της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ του Συμβουλίου (9) που θεσπίζονται την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εν λόγω συμφωνίας ή έπειτα από αυτήν δεν εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο στον βαθμό που οι εν λόγω τροποποιήσεις επηρεάζουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Η στήριξη βάσει του άρθρου 6α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 χρηματοδοτείται για το 2021 και το 2022 από την αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων της Ένωσης, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στη δημοσιονομική υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως εκ τούτου, η στήριξη αυτή δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού.

(16)

Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 6 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Με εξαίρεση τους πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της COVID-19 που αναφέρονται στο άρθρο 6α, η επιχορήγηση του Ταμείου για την περίοδο 2014-2020 για κάθε κράτος μέλος ορίζεται στο παράρτημα III. Το ελάχιστο ποσό για κάθε κράτος μέλος θα ανέρχεται σε 3 500 000 EUR για το σύνολο της εν λόγω περιόδου.».

2)

Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 6α

Πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την επιδημική έξαρση της COVID-19

1.   Όταν το κράτος μέλος το κρίνει σκόπιμο, οι πόροι που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού αυξάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την επιδημική έξαρση της COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο 92β σημείο 5) έβδομο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1) και υπό τις προϋποθέσεις της ανωτέρω παραγράφου. Οι πρόσθετοι πόροι αποτελούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου (*2) και υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφοι 3, 4, 7 και 9 αυτού. Οι πρόσθετοι πόροι μπορούν να επηρεάσουν τις δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων για το 2021 και το 2022.

2.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 παράγραφος 1, η περίοδος για τα επιχειρησιακά προγράμματα που επωφελούνται από πρόσθετους πόρους σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εκτείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

3.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 38 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, οι δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων για τους πρόσθετους πόρους κάθε προγράμματος πραγματοποιούνται τα έτη 2021 και 2022.

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 59 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, οι αναλήψεις υποχρεώσεων για πρόσθετους πόρους αποδεσμεύονται σύμφωνα με τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για το κλείσιμο των προγραμμάτων.

4.   Εκτός από την προχρηματοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 44 παράγραφος 1, η Επιτροπή καταβάλλει ποσό προχρηματοδότησης ίσο με το 11 % των πρόσθετων πόρων που διατίθενται για το έτος 2021, μετά την απόφαση της Επιτροπής με την οποία εγκρίνεται η τροποποίηση ενός προγράμματος με σκοπό την κατανομή των πρόσθετων πόρων.

Το ποσό που καταβάλλεται ως αρχική προχρηματοδότηση, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, διαγράφεται εξολοκλήρου από τους λογαριασμούς της Επιτροπής το αργότερο κατά τη λήξη του προγράμματος.

5.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20, μπορεί να εφαρμοστεί ποσοστό συγχρηματοδότησης έως και 100 % για τους πρόσθετοι πόρους δυνάμει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320)."

(*2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 23).»."

3)

Στο άρθρο 27, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Με πρωτοβουλία των κρατών μελών και με την επιφύλαξη ανώτατου ορίου 5 % της χορήγησης του Ταμείου κατά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος και 5 % των πρόσθετων πόρων που αναφέρονται στο άρθρο 6α παράγραφος 1, το επιχειρησιακό πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέτρα προετοιμασίας, διαχείρισης, παρακολούθησης, διοικητικής και τεχνικής βοήθειας, λογιστικού ελέγχου, ενημέρωσης, ελέγχου και αξιολόγησης που είναι αναγκαία για την υλοποίηση του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών προετοιμασίας και λειτουργίας των προγραμμάτων πιστωτικών κουπονιών, όταν οι δαπάνες αυτές βαρύνουν τη διαχειριστική αρχή ή άλλον δημόσιο οργανισμό ο οποίος δεν είναι οργάνωση-εταίρος. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει την τεχνική βοήθεια και την ανάπτυξη ικανοτήτων των οργανώσεων-εταίρων και οποιωνδήποτε άλλων φορέων συμμετέχουν στην υλοποίηση του Ταμείου, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης της κρίσης που ξέσπασε λόγω της επιδημικής έξαρσης της COVID-19. Οι δράσεις που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο μπορούν να αφορούν την επόμενη περίοδο προγραμματισμού, μεταξύ άλλων προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της στήριξης από το παρόν Ταμείο μέσω άλλων ταμείων της Ένωσης.».

4)

Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 63α

Εφαρμογή

Το άρθρο 6α δεν εφαρμόζεται έναντι ή εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι περιλαμβανόμενες στο ανωτέρω άρθρο αναφορές στα κράτη μέλη δεν περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. M. SASSOLI

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

A. P. ZACARIAS


(1)  ΕΕ C 311 της 18.9.2020, σ. 82.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου 2021.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 223/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΕΕ L 72 της 12.3.2014, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (EE) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Δεκεμβρίου 2020 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά τους έκτακτους πρόσθετους πόρους με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης λόγω της πανδημίας της COVID-19 και των κοινωνικών της συνεπειών και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας (REACT-EU) (ΕΕ L 437 της 28.12.2020, σ. 30).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της COVID-19 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 23).

(7)  Συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΕ L 29 της 31.1.2020, σ. 7).

(8)  Κανονισμός (EE, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 884).

(9)  Απόφαση 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2014, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 168 της 7.6.2014, σ. 105).