19.11.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 413/41


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τους εσωτερικούς κανόνες που αφορούν τους περιορισμούς ορισμένων δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταργεί την απόφαση 2019/05 του Εκτελεστικού Γραφείου της 27ης Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 25,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007 του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2007, για την ίδρυση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2), και ιδίως το άρθρο 13,

τη γνωμοδότηση του ΕΕΠΔ της 19ης Μαΐου 2019 και τις οδηγίες του ΕΕΠΔ για το άρθρο 25 του νέου κανονισμού και των εσωτερικών κανόνων,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «FRA» ή «ο Οργανισμός») εκτελεί τις δραστηριότητές του σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 168/2007.

(2)

Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, οι περιορισμοί της εφαρμογής των άρθρων 14 έως 22 και των άρθρων 35 και 36, καθώς και του άρθρου 4 του εν λόγω κανονισμού, εφόσον οι διατάξεις του αντιστοιχούν στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 14 έως 22, πρέπει να βασίζονται σε εσωτερικούς κανόνες που θεσπίζονται από τον FRA, εφόσον δεν βασίζονται σε νομικές πράξεις που εκδίδονται βάσει των Συνθηκών.

(3)

Οι εν λόγω εσωτερικοί κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με την εκτίμηση της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας ενός περιορισμού, δεν πρέπει να εφαρμόζονται όταν μια νομική πράξη που εκδίδεται βάσει των Συνθηκών προβλέπει περιορισμό των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων.

(4)

Ο FRA, κατά την άσκηση των καθηκόντων του όσον αφορά τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, εξετάζει κατά πόσον εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

(5)

Στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας του, ο FRA μπορεί να διεξάγει διοικητικές έρευνες και πειθαρχικές διαδικασίες, να εκτελεί δραστηριότητες που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), να διεκπεραιώνει υποθέσεις καταγγελίας δυσλειτουργιών, να επεξεργάζεται (επίσημες και ανεπίσημες) διαδικασίες παρενόχλησης, να διερευνά εσωτερικές και εξωτερικές καταγγελίες, να διενεργεί εσωτερικούς/εξωτερικούς ελέγχους, να διεξάγει έρευνες μέσω του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, καθώς και εσωτερικές έρευνες ασφαλείας (ΤΠ).

(6)

Ο FRA μπορεί να συμμετέχει σε υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιπτώσεις στις οποίες είτε παραπέμπει ένα ζήτημα στο Δικαστήριο είτε υπερασπίζεται μια απόφαση που έχει λάβει και η οποία αμφισβητείται ενώπιον του Δικαστηρίου ή παρεμβαίνει σε υποθέσεις που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές του. Στο πλαίσιο αυτό, ο FRA ενδέχεται να χρειαστεί να διαφυλάξει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στα έγγραφα τα οποία υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες.

(7)

Ο FRA επεξεργάζεται διάφορες κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των τεκμηριωμένων δεδομένων («αντικειμενικά» δεδομένα όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματικά στοιχεία, διοικητικά στοιχεία, δεδομένα που λαμβάνονται από συγκεκριμένες πηγές, ηλεκτρονικές επικοινωνίες και δεδομένα κίνησης) και/ή μη τεκμηριωμένα δεδομένα («υποκειμενικά» δεδομένα σχετικά με την υπόθεση, όπως σκεπτικό, δεδομένα συμπεριφοράς, εκτιμήσεις, στοιχεία απόδοσης και συμπεριφοράς και δεδομένα που σχετίζονται ή υποβάλλονται σε σχέση με το αντικείμενο της διαδικασίας ή δραστηριότητας).

(8)

Ο FRA, ο οποίος εκπροσωπείται από τον διευθυντή του, ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων, ανεξάρτητα από περαιτέρω ανάθεση των καθηκόντων του υπευθύνου επεξεργασίας εντός του FRA, αναλαμβάνοντας τις επιχειρησιακές ευθύνες για συγκεκριμένες πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

(9)

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αποθηκεύονται με ασφάλεια σε ηλεκτρονικό περιβάλλον ή σε έντυπη μορφή. Έτσι αποτρέπεται η παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα ή η διαβίβασή τους σε πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη να τα γνωρίζουν. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία διατηρούνται για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει αυτό που είναι αναγκαίο και ενδείκνυται για τους σκοπούς για τους οποίους τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία, για την περίοδο που καθορίζεται στις ανακοινώσεις προστασίας δεδομένων, στις δηλώσεις απορρήτου ή στα αρχεία του FRA.

(10)

Οι εν λόγω εσωτερικοί κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις πράξεις επεξεργασίας που πραγματοποιούνται από τον FRA κατά τη διενέργεια διοικητικών ερευνών, πειθαρχικών διαδικασιών, δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην OLAF, διαδικασιών καταγγελίας δυσλειτουργιών, (επίσημων και ανεπίσημων) διαδικασιών για υποθέσεις παρενόχλησης, επεξεργασίας εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών, εσωτερικών/εξωτερικών ελέγχων, των ερευνών που διεξάγονται από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διεκπεραιώνονται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-EE).

(11)

Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται στις πράξεις επεξεργασίας που πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη των διαδικασιών που αναφέρονται ανωτέρω, κατά τη διάρκεια των εν λόγω διαδικασιών και κατά την παρακολούθηση της συνέχειας των αποτελεσμάτων αυτών των διαδικασιών. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνεται η συνδρομή και η συνεργασία που παρέχει ο FRA σε εθνικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς εκτός των διοικητικών ερευνών που διενεργεί.

(12)

Στις περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται οι εν λόγω εσωτερικοί κανόνες, ο FRA πρέπει να αιτιολογεί γιατί οι περιορισμοί είναι απολύτως αναγκαίοι και αναλογικοί σε μια δημοκρατική κοινωνία και σέβονται την ουσία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

(13)

Στο πλαίσιο αυτό, ο FRA είναι υποχρεωμένος να σέβεται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα θεμελιώδη δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων κατά τις προαναφερθείσες διαδικασίες, ιδίως εκείνα που αφορούν το δικαίωμα παροχής πληροφοριών, πρόσβασης και διόρθωσης, το δικαίωμα διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας, το δικαίωμα κοινοποίησης μιας παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο υποκείμενο των δεδομένων ή το απόρρητο των επικοινωνιών, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725.

(14)

Ωστόσο, ο FRA μπορεί να υποχρεωθεί να περιορίσει τις πληροφορίες στο υποκείμενο των δεδομένων και άλλα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων για την προστασία, κυρίως, των δικών του ερευνών, των ερευνών και διαδικασιών άλλων δημόσιων αρχών, καθώς και των δικαιωμάτων άλλων προσώπων που σχετίζονται με τις έρευνες ή άλλες διαδικασίες του.

(15)

Συνεπώς, ο FRA μπορεί να περιορίσει τις πληροφορίες για λόγους προστασίας της έρευνας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων υποκειμένων των δεδομένων.

(16)

Ο FRA θα πρέπει να παρακολουθεί περιοδικά την τήρηση των όρων που δικαιολογούν τον περιορισμό και, όταν αυτοί δεν ισχύουν πλέον, να άρει τον περιορισμό.

(17)

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των υποκειμένων των δεδομένων, και σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 1 του κανονισμού, ζητείται εγκαίρως η γνώμη του υπευθύνου προστασίας δεδομένων του Οργανισμού σχετικά με τους επιβαλλόμενους περιορισμούς και την επαλήθευση της συμμόρφωσής τους με την παρούσα απόφαση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Η παρούσα απόφαση θεσπίζει κανόνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους ο FRA, στο πλαίσιο των διαδικασιών του που ορίζονται στην παράγραφο 2, μπορεί να περιορίσει την εφαρμογή των δικαιωμάτων που θεσπίζονται στα άρθρα 14 έως 21, 35 και 36, καθώς και στο άρθρο 4, σύμφωνα με το άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725.

2.   Στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας του FRA, η παρούσα απόφαση ισχύει για τις πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον Οργανισμό για τους εξής σκοπούς: διενέργεια διοικητικών ερευνών, προκαταρκτικών πειθαρχικών διαδικασιών, πειθαρχικών διαδικασιών, αναστολών άσκησης καθηκόντων σύμφωνα με το παράρτημα IX του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών οι οποίες αναφέρονται στην OLAF, διεκπεραίωση υποθέσεων καταγγελίας δυσλειτουργιών, (επίσημων και ανεπίσημων) διαδικασιών για υποθέσεις παρενόχλησης, επεξεργασία εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών, διενέργεια εσωτερικών/εξωτερικών ελέγχων, πραγματοποίηση ερευνών από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 καθώς και ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διεκπεραιώνονται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-EE).

3.   Η παρούσα απόφαση ισχύει επίσης για τις πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όταν ο FRA συμμετέχει σε υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υποθέσεις αυτές είτε παραπέμπει ένα ζήτημα στο Δικαστήριο είτε υπερασπίζεται μια απόφαση που έχει λάβει και η οποία αμφισβητείται ενώπιον του Δικαστηρίου ή παρεμβαίνει σε υποθέσεις που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές του. Στο πλαίσιο αυτό, ο FRA ενδέχεται να χρειαστεί να διαφυλάξει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στα έγγραφα τα οποία υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες.

4.   Οι σχετικές κατηγορίες δεδομένων περιλαμβάνουν τα τεκμηριωμένα δεδομένα («αντικειμενικά» δεδομένα όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματικά στοιχεία, διοικητικά στοιχεία, δεδομένα που λαμβάνονται από συγκεκριμένες πηγές, ηλεκτρονικές επικοινωνίες και δεδομένα κίνησης) ή/και μη τεκμηριωμένα δεδομένα («υποκειμενικά» δεδομένα σχετικά με την υπόθεση, όπως σκεπτικό, δεδομένα συμπεριφοράς, εκτιμήσεις, στοιχεία απόδοσης και συμπεριφοράς και δεδομένα που σχετίζονται ή υποβάλλονται σε σχέση με το αντικείμενο της διαδικασίας ή δραστηριότητας).

5.   Ο FRA, κατά την άσκηση των καθηκόντων του όσον αφορά τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, εξετάζει κατά πόσον εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

6.   Με την επιφύλαξη των όρων που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, οι περιορισμοί μπορεί να ισχύουν για τα ακόλουθα δικαιώματα: παροχή πληροφοριών σε υποκείμενα των δεδομένων, δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού επεξεργασίας, γνωστοποίησης παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο υποκείμενο των δεδομένων ή το απόρρητο των επικοινωνιών.

Άρθρο 2

Ορισμός του υπεύθυνου επεξεργασίας και εγγυήσεις

1.   Οι εγγυήσεις που ισχύουν για την αποφυγή παραβιάσεων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαρροών ή μη εξουσιοδοτημένης δημοσιοποίησης είναι οι εξής:

α)

τα έγγραφα σε έντυπη μορφή πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλή ερμάρια και να είναι προσβάσιμα μόνο από εξουσιοδοτημένο προσωπικό·

β)

όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα αποθηκεύονται σε ασφαλή εφαρμογή ΤΠ σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας του FRA, καθώς και σε συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς φακέλους στους οποίους πρόσβαση έχει μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Παρέχονται κατάλληλα επίπεδα πρόσβασης μεμονωμένα·

γ)

η βάση δεδομένων προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης σε ένα σύστημα ενιαίας πρόσβασης μέσω ταυτοποίησης και συνδέεται αυτόματα με το αναγνωριστικό και τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη. Η αντικατάσταση των χρηστών απαγορεύεται αυστηρά. Τα ηλεκτρονικά αρχεία φυλάσσονται με ασφάλεια για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου των δεδομένων που περιέχουν·

δ)

όλα τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικότητας.

2.   Υπεύθυνος επεξεργασίας για τις πράξεις επεξεργασίας είναι ο FRA, εκπροσωπούμενος από τον διευθυντή του, ο οποίος μπορεί να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα του υπευθύνου επεξεργασίας. Τα υποκείμενα των δεδομένων ενημερώνονται σχετικά με τον εντεταλμένο υπεύθυνο επεξεργασίας μέσω ανακοινώσεων για την προστασία των δεδομένων ή αρχείων που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο και/ή στο ενδοδίκτυο του FRA.

3.   Η περίοδος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 δεν υπερβαίνει το διάστημα που είναι αναγκαίο και κατάλληλο για τους σκοπούς για τους οποίους τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία. Το διάστημα αυτό σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει την περίοδο διατήρησης που ορίζεται στις ανακοινώσεις προστασίας των δεδομένων, στις δηλώσεις περί ιδιωτικότητας ή στα αρχεία που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1.

4.   Στις περιπτώσεις που ο Οργανισμός προτίθεται να εφαρμόσει έναν περιορισμό, σταθμίζεται ο κίνδυνος για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του υποκειμένου των δεδομένων, ιδίως ο κίνδυνος για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων υποκειμένων δεδομένων και ο κίνδυνος της ακύρωσης του αποτελέσματος των ερευνών ή διαδικασιών του FRA, για παράδειγμα μέσω της καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Οι κίνδυνοι για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του υποκειμένου των δεδομένων αφορούν κατά κύριο λόγο, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους για τη φήμη και τους κινδύνους για το δικαίωμα υπεράσπισης και το δικαίωμα ακρόασης.

Άρθρο 3

Περιορισμοί

1.   Κάθε περιορισμός εφαρμόζεται από τον FRA αποκλειστικά για τους εξής σκοπούς:

α)

σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχεία β), γ), στ), ζ) και η) του κανονισμού, όταν διεξάγει διοικητικές έρευνες, προκαταρκτικές πειθαρχικές διαδικασίες, πειθαρχικές διαδικασίες, αναστολές άσκησης καθηκόντων βάσει του παραρτήματος IX του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και δραστηριότητες που σχετίζονται με περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που αναφέρονται στην OLAF·

β)

σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχείο η) του κανονισμού, όταν διεκπεραιώνει υποθέσεις καταγγελίας δυσλειτουργιών και (επίσημες και ανεπίσημες) διαδικασίες παρενόχλησης, σύμφωνα με τους αντίστοιχους εσωτερικούς κανόνες του·

γ)

σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχεία γ), δ) και η), όταν διερευνά εσωτερικές και εξωτερικές καταγγελίες και διενεργεί εσωτερικούς/εξωτερικούς ελέγχους σε σχέση με δραστηριότητες ή τμήματα του FRA, έρευνες που διενεργούνται από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 και έρευνες ασφαλείας (ΤΠ) που διεκπεραιώνονται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-ΕΕ)·

δ)

σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού, όταν επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε έγγραφα που υποβάλλουν οι διάδικοι ή οι παρεμβαίνοντες στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

2.   Κατά την ειδική εφαρμογή των σκοπών που περιγράφονται στην παράγραφο 1 ανωτέρω, ο FRA μπορεί να εφαρμόζει περιορισμούς σε σχέση με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που ανταλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Επιτροπής ή με άλλα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης, με αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή τρίτων χωρών ή με διεθνείς οργανισμούς, στις εξής περιπτώσεις:

α)

όταν η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων και υποχρεώσεων θα μπορούσε να περιοριστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής ή από άλλα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης βάσει άλλων πράξεων οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 ή σύμφωνα με το κεφάλαιο IX του εν λόγω κανονισμού ή με τις ιδρυτικές πράξεις άλλων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης·

β)

όταν η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων και υποχρεώσεων θα μπορούσε να περιοριστεί από αρμόδιες αρχές των κρατών μελών βάσει πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), ή δυνάμει εθνικών μέτρων για τη μεταφορά των άρθρων 13 παράγραφος 3, 15 παράγραφος 3 ή 16 παράγραφος 3 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4)·

γ)

όταν η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων και υποχρεώσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία του FRA με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Πριν από την εφαρμογή περιορισμών στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα σημεία α) και β) του πρώτου εδαφίου, ο FRA διαβουλεύεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, τις υπηρεσίες, τα γραφεία της Ένωσης ή τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, εκτός εάν είναι σαφές στον FRA ότι η εφαρμογή περιορισμού προβλέπεται από μία από τις πράξεις που αναφέρονται στα σημεία αυτά.

3.   Οποιοσδήποτε περιορισμός οφείλει να είναι αναγκαίος και αναλογικός, να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των δεδομένων και να τηρεί την ουσία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε μια δημοκρατική κοινωνία.

4.   Αν κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή περιορισμού, διενεργείται έλεγχος αναγκαιότητας και αναλογικότητας με βάση τους παρόντες κανόνες. Ο έλεγχος αυτός τεκμηριώνεται σε κάθε περίπτωση μέσω εσωτερικού σημειώματος αξιολόγησης για σκοπούς λογοδοσίας.

5.   Οι περιορισμοί αίρονται αμέσως μόλις οι περιστάσεις που τους αιτιολογούν δεν ισχύουν πλέον και ειδικότερα, όταν κρίνεται ότι η άσκηση του περιορισμένου δικαιώματος δεν θα στερεί πλέον από τον περιορισμό που επιβάλλεται την ισχύ του, ούτε θα θίγει τα δικαιώματα ή τις ελευθερίες άλλων υποκειμένων δεδομένων.

Άρθρο 4

Συμμετοχή του υπευθύνου προστασίας δεδομένων

1.   Ο FRA, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξασφαλίζει τη συμμετοχή του υπευθύνου προστασίας δεδομένων («ΥΠΔ») του Οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια όλων των σχετικών διαδικασιών που θεσπίζονται από την παρούσα απόφαση και μεριμνά για την τεκμηρίωση της συμμετοχής του ΥΠΔ. Η εν λόγω τεκμηρίωση περιλαμβάνει την καταγραφή κάθε συναφούς αξιολόγησης και γνωμοδότησης του ΥΠΔ σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής ενός περιορισμού σε μια δεδομένη περίπτωση.

2.   Ειδικότερα, ο Οργανισμός ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τον ΥΠΔ, κάθε φορά που ο υπεύθυνος επεξεργασίας περιορίζει την εφαρμογή των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων ή επεκτείνει τον περιορισμό, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας παρέχει στον ΥΠΔ πρόσβαση στο αρχείο που περιέχει την αξιολόγηση της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας του περιορισμού και τεκμηριώνει την ημερομηνία ενημέρωσης του ΥΠΔ στο αρχείο.

3.   Ο ΥΠΔ μπορεί να ζητήσει γραπτώς από τον υπεύθυνο επεξεργασίας να ελέγξει την εφαρμογή των περιορισμών. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας ενημερώνει γραπτώς τον ΥΠΔ σχετικά με το αποτέλεσμα του αιτούμενου ελέγχου.

4.   Ο υπεύθυνος επεξεργασίας ενημερώνει τον ΥΠΔ για την άρση του περιορισμού.

Άρθρο 5

Παροχή πληροφοριών σε υποκείμενο δεδομένων

1.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και υπό τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, το δικαίωμα ενημέρωσης μπορεί να περιοριστεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας στο πλαίσιο των ακόλουθων πράξεων επεξεργασίας:

α)

της διενέργειας διοικητικών ερευνών και πειθαρχικών διαδικασιών·

β)

δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην OLAF·

γ)

διαδικασιών καταγγελίας δυσλειτουργιών·

δ)

(επίσημων και ανεπίσημων) διαδικασιών για περιπτώσεις παρενόχλησης·

ε)

της επεξεργασίας εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών·

στ)

εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων·

ζ)

των ερευνών που διενεργούνται από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·

η)

των ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διενεργούνται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-ΕΕ)·

θ)

της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται σε έγγραφα που υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο FRA περιλαμβάνει στις ανακοινώσεις προστασίας δεδομένων, στις δηλώσεις προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή στα αρχεία κατά την έννοια του άρθρου 31 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, που δημοσιεύονται στον δικτυακό του τόπο και/ή στο ενδοδίκτυο για την ενημέρωση των υποκειμένων δεδομένων σχετικά με τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, πληροφορίες σχετικά με τον ενδεχόμενο περιορισμό των εν λόγω δικαιωμάτων. Οι πληροφορίες προσδιορίζουν τα δικαιώματα που ενδέχεται να περιοριστούν, τους λόγους, καθώς και την πιθανή διάρκεια του περιορισμού.

2.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 και όπου είναι αναλογικό, ο FRA ενημερώνει επίσης μεμονωμένα όλα τα υποκείμενα των δεδομένων τα οποία θεωρούνται πρόσωπα που τα αφορά η συγκεκριμένη επεξεργασία, για τα δικαιώματά τους σχετικά με υφιστάμενους ή μελλοντικούς περιορισμούς, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και εγγράφως.

3.   Σε περίπτωση που ο FRA περιορίσει, εν όλω ή εν μέρει, την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων της παραγράφου 2, καταγράφει τους λόγους του περιορισμού και τον νομικό λόγο σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας του περιορισμού.

Το αρχείο καταγραφής και, κατά περίπτωση, τα έγγραφα που περιέχουν υποκείμενα πραγματικά και νομικά στοιχεία καταχωρίζονται. Τα ανωτέρω τίθενται, κατόπιν αιτήματος, στη διάθεση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

4.   Ο περιορισμός που αναφέρεται στην παράγραφο 3 εξακολουθεί να εφαρμόζεται για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι που τον αιτιολογούν.

Όταν οι λόγοι του περιορισμού δεν ισχύουν πλέον, o FRA παρέχει πληροφορίες στο υποκείμενο των δεδομένων σχετικά με τους κυριότερους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται ο περιορισμός. Παράλληλα, o FRA ενημερώνει το υποκείμενο των δεδομένων σχετικά με το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων ανά πάσα στιγμή ή άσκησης προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O FRA επανεξετάζει την εφαρμογή του περιορισμού κάθε έξι μήνες από την έγκρισή του και κατά το κλείσιμο της σχετικής έρευνας, διαδικασίας ή διερεύνησης. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος επεξεργασίας παρακολουθεί την ανάγκη διατήρησης οποιουδήποτε περιορισμού σε ετήσια βάση.

Άρθρο 6

Δικαίωμα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων

1.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και υπό τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, το δικαίωμα πρόσβασης μπορεί να περιοριστεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας στο πλαίσιο των ακόλουθων πράξεων επεξεργασίας, όπου είναι αναγκαίο και αναλογικό:

α)

της διενέργειας διοικητικών ερευνών και πειθαρχικών διαδικασιών·

β)

δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην OLAF·

γ)

διαδικασιών καταγγελίας δυσλειτουργιών·

δ)

(επίσημων και ανεπίσημων) διαδικασιών για περιπτώσεις παρενόχλησης·

ε)

της επεξεργασίας εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών·

στ)

εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων·

ζ)

των ερευνών που διενεργούνται από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·

η)

των ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διενεργούνται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-ΕΕ)·

θ)

της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται σε έγγραφα που υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περίπτωση που τα υποκείμενα των δεδομένων αιτούνται πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο μίας ή περισσότερων συγκεκριμένων περιπτώσεων ή σε συγκεκριμένη πράξη επεξεργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, ο FRA περιορίζεται κατά την αξιολόγηση του αιτήματος μόνο στα εν λόγω δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

2.   Όταν ο FRA περιορίζει, εν όλω ή εν μέρει, το δικαίωμα πρόσβασης που αναφέρεται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

α)

ενημερώνει το ενδιαφερόμενο υποκείμενο των δεδομένων, κατά την απάντησή του στο αίτημά του, σχετικά με τον περιορισμό που εφαρμόζεται και τους κύριους λόγους του περιορισμού, καθώς και σχετικά με τη δυνατότητά του να προβεί ανά πάσα στιγμή σε καταγγελία στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων ή να ασκήσει δικαστική προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

β)

καταγράφει σε εσωτερικό σημείωμα αξιολόγησης τους λόγους του περιορισμού, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας του περιορισμού και της διάρκειάς του.

Η παροχή πληροφοριών που αναφέρονται στο στοιχείο α) μπορεί να αναβάλλεται, να παραλείπεται ή να απορρίπτεται στο μέτρο που στερεί από τον περιορισμό την ισχύ του σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725.

Ο FRA επανεξετάζει την εφαρμογή του περιορισμού κάθε έξι μήνες από την έγκρισή του και κατά το κλείσιμο της σχετικής έρευνας. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος επεξεργασίας παρακολουθεί την ανάγκη διατήρησης οποιουδήποτε περιορισμού σε ετήσια βάση.

3.   Το αρχείο καταγραφής και, κατά περίπτωση, τα έγγραφα που περιέχουν υποκείμενα πραγματικά και νομικά στοιχεία καταχωρίζονται. Τα ανωτέρω τίθενται, κατόπιν αιτήματος, στη διάθεση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

Άρθρο 7

Δικαίωμα διόρθωσης, διαγραφής και περιορισμού της επεξεργασίας

1.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και υπό τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, ο υπεύθυνος επεξεργασίας μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα διόρθωσης, διαγραφής και περιορισμού στο πλαίσιο των ακόλουθων πράξεων επεξεργασίας, όπου είναι αναγκαίο και σκόπιμο:

α)

της διενέργειας διοικητικών ερευνών και πειθαρχικών διαδικασιών·

β)

δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην OLAF·

γ)

διαδικασιών καταγγελίας δυσλειτουργιών·

δ)

(επίσημων και ανεπίσημων) διαδικασιών για περιπτώσεις παρενόχλησης·

ε)

της επεξεργασίας εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών·

στ)

εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων·

ζ)

των ερευνών που διενεργούνται από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·

η)

των ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διενεργούνται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-ΕΕ)·

θ)

της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται σε έγγραφα που υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Όταν ο FRA περιορίζει, εν όλω ή εν μέρει, την εφαρμογή των δικαιωμάτων διόρθωσης, διαγραφής και περιορισμού της επεξεργασίας, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 18, στο άρθρο 19 παράγραφος 1 και στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, ακολουθεί τα στάδια που περιγράφονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 της παρούσας απόφασης και καταχωρίζει το αρχείο σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3.

Άρθρο 8

Ανακοίνωση της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο υποκείμενο των δεδομένων και απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών

1.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και υπό τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, το δικαίωμα γνωστοποίησης της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να περιοριστεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας στο πλαίσιο των ακόλουθων πράξεων επεξεργασίας, όπου είναι αναγκαίο και σκόπιμο:

α)

της διενέργειας διοικητικών ερευνών και πειθαρχικών διαδικασιών·

β)

δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην OLAF·

γ)

διαδικασιών καταγγελίας δυσλειτουργιών·

δ)

(επίσημων και ανεπίσημων) διαδικασιών για περιπτώσεις παρενόχλησης·

ε)

της επεξεργασίας εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών·

στ)

εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων·

ζ)

των ερευνών που διενεργούνται από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725·

η)

των ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διενεργούνται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-ΕΕ)·

θ)

της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται σε έγγραφα που υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις και υπό τους όρους που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση, το δικαίωμα του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μπορεί να περιοριστεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας στο πλαίσιο των ακόλουθων πράξεων επεξεργασίας, όπου είναι αναγκαίο και σκόπιμο:

α)

της διενέργειας διοικητικών ερευνών και πειθαρχικών διαδικασιών·

β)

δραστηριοτήτων που αφορούν περιπτώσεις ενδεχόμενων παρατυπιών που κοινοποιούνται στην OLAF·

γ)

διαδικασιών καταγγελίας δυσλειτουργιών·

δ)

επίσημων διαδικασιών σε περιπτώσεις παρενόχλησης·

ε)

της επεξεργασίας εσωτερικών και εξωτερικών καταγγελιών·

στ)

των ερευνών ασφαλείας (ΤΠ) που διενεργούνται εσωτερικά ή με εξωτερική συμμετοχή (π.χ. CERT-ΕΕ)·

ζ)

της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται σε έγγραφα που υποβάλλονται από τους διαδίκους ή τους παρεμβαίνοντες στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.   Όταν ο FRA περιορίζει την ανακοίνωση της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο υποκείμενο των δεδομένων ή το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως αναφέρεται στα άρθρα 35 και 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, καταγράφει και καταχωρίζει τους λόγους του περιορισμού σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 της παρούσας απόφασης. Εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 9

Τελική διάταξη

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του FRA 2019/05 της 27ης Σεπτεμβρίου 2019 σχετικά με τους εσωτερικούς κανόνες που αφορούν τους περιορισμούς ορισμένων δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2019/C 371/06) καταργείται.

Άρθρο 10

Θέση σε ισχύ

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βιέννη 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Elise BARBE

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου


(1)  ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39.

(2)  ΕΕ L 53 της 22.2.2007, σ. 1.

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(4)  Οδηγία (EE) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου(ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).