8.3.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 80/1


ΣΥΣΤΑΣΗ (EE) 2021/402 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 4ης Μαρτίου 2021

σχετικά με την αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (EASE)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η έξαρση της νόσου COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της ζωής έχουν προκαλέσει μεγάλο και παρατεταμένο οικονομικό κλυδωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρίτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ της ΕΕ ήταν σχεδόν κατά 4,2 % χαμηλότερο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ακολούθησε ισχυρή αλλά ελλιπής ανάκαμψη· εντούτοις, το νέο κύμα λοιμώξεων αναμένεται να οδηγήσει σε μέτρια συρρίκνωση και να καθυστερήσει την ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 (1).

(2)

Η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 σε επίπεδο εθνικής και ενωσιακής πολιτικής συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Η χρήση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων διατήρησης θέσεων εργασίας έχει μέχρι στιγμής συμβάλει στη συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας σε σχέση με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2020. Οι πολιτικές έχουν επωφεληθεί από ευέλικτη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στο πλαίσιο των επενδυτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (CRII (2) και CRII Plus (3)) και από το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) (4).

(3)

Όσον αφορά το μέλλον, τόσο οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα οι οποίες προκαλούνται από την κρίση όσο και η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (5) και της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής (6), θα μετασχηματίσουν τις οικονομίες μας. Ορισμένοι τομείς ενδέχεται να μην ανακάμψουν πλήρως για κάποιο χρονικό διάστημα, αν όχι καθόλου, και κάποιες επιχειρήσεις ενδέχεται να εξέλθουν από την κρίση αυτή σε οικονομική δυσπραγία (7). Ενώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη και η μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία αναμένεται να δημιουργήσει έως και 2 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας έως το 2050 σε ολόκληρη την ΕΕ (8), οι θέσεις εργασίας σε ορισμένους τομείς και περιφέρειες θα κινδυνεύουν να εκτοπιστούν. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας βραχυπρόθεσμα, ενώ η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας μπορεί να απαιτήσει χρόνο, ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές και τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η αύξηση της ανεργίας και η αυξημένη αεργία θα συνεπάγονταν απώλεια δεξιοτήτων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ολέθριες επιπτώσεις τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για την οικονομία στο σύνολό της. Χωρίς αποτελεσματικά μέτρα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανεργία να γίνει διαρκής.

(4)

Οι νέοι είναι πιθανό να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα ελλείψει κατάλληλης απάντησης σε επίπεδο πολιτικής. Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας των νέων είναι τριπλάσια σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2020 (9). Η καθυστερημένη είσοδος στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να σημαδέψει αυτή τη γενιά για πολλά χρόνια.

(5)

Η κρίση είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση, όσον αφορά την αγορά εργασίας, των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας, όπως οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση, τα άτομα με αναπηρία, οι κάτοικοι αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, οι Ρομά και άλλες εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο αποκλεισμού ή διακρίσεων, καθώς και τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ειδικότερα, ενώ το μέσο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ είναι σήμερα υψηλότερο από ποτέ, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την ένταξη και την παραμονή τους στην αγορά εργασίας και τα ποσοστά απασχόλησής τους θα πρέπει να βελτιωθούν (10).

(6)

Απαιτείται στρατηγική προσέγγιση σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για τη σταδιακή μετάβαση μεταξύ των μέτρων έκτακτης ανάγκης, που λαμβάνονται στο πλαίσιο της πανδημίας, και εκείνων που είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανακατανομής του εργατικού δυναμικού και του κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανάκαμψης. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού για να προωθήσουν μια δυναμική, με άφθονες θέσεις εργασίας και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και να διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικές νέες πολιτικές για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.

(7)

Για τη στήριξη των μεταβάσεων στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο της ανάκαμψης και της διττής μετάβασης, με πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ για τον σκοπό αυτό, απαιτείται ένα συνεκτικό σύνολο ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας που θα αποτελείται από προσωρινά κίνητρα πρόσληψης και μετάβασης, καθώς και βελτιωμένες υπηρεσίες απασχόλησης (στο εξής: μέτρα αποτελεσματικής ενεργού στήριξης της απασχόλησης ή μέτρα EASE).

(8)

Η έγκαιρη και καλά σχεδιασμένη στήριξη της απασχόλησης μπορεί να ωφελήσει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, καθώς και την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Εάν υποστηριχθούν έγκαιρα και ενεργά, οι εργαζόμενοι σε οικονομικούς τομείς που πλήττονται από την κρίση είναι πιθανότερο να βρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως ο πράσινος και ο ψηφιακός τομέας, ή σε τομείς με καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και στην κοινωνική οικονομία και σε τομείς που δεν διαθέτουν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όπως οι τομείς της υγείας και της περίθαλψης.

(9)

Τα προσωρινά κίνητρα πρόσληψης στην αγορά εργασίας μπορούν να είναι αποτελεσματικά για την προώθηση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας εν μέσω υποτονικής οικονομικής μεγέθυνσης κατά τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης. Θα πρέπει να είναι στοχευμένα και σχεδιασμένα έτσι ώστε να διευκολύνουν την επαγγελματική μετάβαση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα ήταν αδύνατες χωρίς τα εν λόγω κίνητρα. Στις ομάδες-στόχους μπορούν να περιλαμβάνονται ευάλωτοι και υποεκπροσωπούμενοι πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η στήριξη των θέσεων μαθητείας μπορεί να είναι αποτελεσματική για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας και να βοηθήσει τους νέους να βρουν απασχόληση. Επιπλέον, τα κίνητρα μετάβασης, τα οποία ενθαρρύνουν την πρόσληψη εργαζομένων που διατρέχουν κίνδυνο εκτοπισμού από νέους εργοδότες, μπορούν να συμβάλουν στη διευκόλυνση των εν λόγω μεταβάσεων και στην αύξηση της προσφοράς δεξιοτήτων σε αναπτυσσόμενους τομείς. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μπορεί να συμπληρώσει επωφελώς τα μέτρα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ΜΜΕ, όπως οι κανονιστικές υποχρεώσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

(10)

Η οικονομική βιβλιογραφία δείχνει ότι τα κίνητρα πρόσληψης μπορούν να συνεπάγονται μεγαλύτερη μέση ωφέλεια για την απασχόληση από άλλα είδη ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Παράλληλα με τα προγράμματα κατάρτισης, έχουν τα μεγαλύτερα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς βελτιώνουν την απασχολησιμότητα των εργαζομένων και τις δεξιότητές τους. Τα κίνητρα πρόσληψης και μετάβασης σε συνδυασμό με την κατάρτιση επί το έργον μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την παροχή δεξιοτήτων σχετικών με την αγορά εργασίας σε σύγκριση με άλλες μορφές κατάρτισης. Ο κίνδυνος τα κίνητρα αυτά να συμβάλουν σε θέσεις εργασίας που θα είχαν δημιουργηθεί ούτως ή άλλως μπορεί να μετριαστεί μέσω της στόχευσης, της παρακολούθησης και της διατήρησης των απαιτήσεων απασχόλησης. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυτός είναι χαμηλότερος σε συνθήκες κρίσης, όταν τα μέτρα πρόσληψης και επανακατάρτισης είναι πιθανότερο να έχουν θετικό αντίκτυπο (11).

(11)

Οι ευκαιρίες αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μπορούν να ωφελήσουν όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, αλλά ιδίως εκείνους που έχουν εκτοπιστεί ή κινδυνεύουν να εκτοπιστούν στο πλαίσιο σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να βασίζονται σε πληροφορίες σχετικά με συναφείς δεξιότητες και σε εξατομικευμένη προσέγγιση, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε ατομικά δικαιώματα κατάρτισης. Τα σύντομα μαθήματα κατάρτισης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να πιστοποιηθούν με μικρο-διαπιστευτήρια, παράλληλα με υποστηρικτικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

(12)

Οι αποτελεσματικές πολιτικές για την προώθηση της επαγγελματικής μετάβασης θα πρέπει να συνοδεύονται από υπηρεσίες απασχόλησης με καλές επιδόσεις, με ενισχυμένη θεσμική ικανότητα και ικανές να παρέχουν εξατομικευμένη στήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χρήσης ψηφιακών εργαλείων.

(13)

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας (12) και το ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης (13) παρέχουν καθοδήγηση και βέλτιστες πρακτικές που θα καταστούν ακόμη πιο σημαντικές στο πλαίσιο της ανάκαμψης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερη στήριξη για την προσφορά θέσεων μαθητείας, μεταξύ άλλων μέσω προσωρινών πριμοδοτήσεων πρόσληψης ή μέσω μειώσεων του κόστους εργασίας, κατά περίπτωση.

(14)

Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην καλύτερη ανοικοδόμηση των οικονομιών μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση, μέσω του διαλόγου, των συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση και στην κοινωνία, καθώς και των προκλήσεων της διττής μετάβασης. Το πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες αναδιάρθρωσης, στην πρόβλεψη των αλλαγών και στον προσδιορισμό των αναγκών σε δεξιότητες.

(15)

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, η διευκόλυνση της ανακατανομής του εργατικού δυναμικού θα έχει καθοριστική σημασία. Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14) διασφαλίζει ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης και πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση (15) περιγράφει τις ορθές πρακτικές για την πρόβλεψη των αναγκών σε δεξιότητες και κατάρτιση στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

(16)

Η νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη (16) έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας παγκοσμίως ανταγωνιστικής, κλιματικά ουδέτερης, καθαρής, κυκλικής και ψηφιοποιημένης ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Περιστρέφεται γύρω από τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά οικοσυστήματα, στα οποία συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε μια αξιακή αλυσίδα: από επιχειρήσεις μέχρι πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, παρόχους υπηρεσιών και προμηθευτές. Ο προσδιορισμός των οικοσυστημάτων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο πλαίσιο για τη χαρτογράφηση των αναγκών σε δεξιότητες.

(17)

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε στήριξη για να βελτιώσει τις προοπτικές απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την αναζήτηση εργασίας και την κατάρτιση, ενώ οι συνθήκες απασχόλησης θα πρέπει να πληρούν κριτήρια ποιότητας (17).

(18)

Η προώθηση της συμμετοχικότητας απαιτεί την παροχή ίσων ευκαιριών στις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Οι ενήλικες με χαμηλά προσόντα/δεξιότητες και τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο θα πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο. Ομοίως, καμία περιοχή δεν θα πρέπει να μείνει πίσω, από μεγάλες πόλεις έως αγροτικές, παράκτιες ή απομακρυσμένες περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών.

(19)

Η δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων (18) εγκρίθηκε ενόψει των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να τους παράσχει τα εφαλτήρια που συμβάλλουν στη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ανταποκρινόμενα, τα κράτη μέλη ενέκριναν δύο συστάσεις του Συμβουλίου για την ενίσχυση τόσο των εγγυήσεων για τη νεολαία (19) όσο και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (20) και τώρα τις εφαρμόζουν.

(20)

Το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα (21) καθορίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της ανάπτυξης περισσότερων και καλύτερων δεξιοτήτων, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσαρμογής σε μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Επιπλέον, το σύμφωνο δεξιοτήτων (22) καλεί τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των πολιτών στην Ευρώπη.

(21)

Οι δέσμες μέτρων πολιτικής EASE θα είναι αποτελεσματικότερες εάν υποστηρίζονται από τις κατάλληλες συνθήκες-πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων θεσμών της αγοράς εργασίας, της άρσης των εμποδίων στις επενδύσεις, στην είσοδο, στην ανάπτυξη και στην έξοδο επιχειρήσεων, ενός αποδοτικού συστήματος φορολογίας-παροχών και μιας εύρυθμης δημόσιας διοίκησης, σε ένα γενικό πλαίσιο βιώσιμων δημόσιων οικονομικών. Η εφαρμογή των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι ακόμη πιο σημαντική για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και τη διασφάλιση της επίτευξης μόνιμων αποτελεσμάτων.

(22)

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο της ανάκαμψης και της διττής μετάβασης απαιτεί τη διάθεση επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων EASE. Ως οριζόντια αρχή, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν την απουσία διπλής χρηματοδότησης από ενωσιακά προγράμματα και μέσα. Πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω μέτρα στήριξης σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να συμμορφώνονται με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, κατά περίπτωση.

(23)

Τα ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας και τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης μπορούν να είναι επιλέξιμα για στήριξη στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+) (23) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) (24), καθώς και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (25), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) (26), της Συνδρομής στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης (REACT-EU) (27) και του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit (28). Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) (29) για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους τομείς των δεξιοτήτων και των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

(24)

Τα μέτρα που περιγράφονται στην παρούσα σύσταση για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της απασχόλησης, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις σχετικές προκλήσεις που προσδιορίζονται στις συναφείς ειδικές ανά χώρα συστάσεις, μπορούν να υποστηριχθούν από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) ως μέρος συνεκτικών δεσμών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Τα μέτρα EASE που προτείνονται από τα κράτη μέλη στα σχέδιά τους για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα θα πρέπει να τηρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης που ορίζονται στον κανονισμό για τη σύσταση του μηχανισμού (30). Κατά κανόνα, ο μηχανισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτεί επαναλαμβανόμενες δαπάνες, εκτός από δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, και μπορεί να χρηματοδοτεί μόνο μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που έχουν διαρκή αντίκτυπο και οδηγούν σε διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση ή σε συναφείς πολιτικές. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού θα παρέχεται μόνο έπειτα από θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή των επιμέρους μέτρων που προτείνει το κράτος μέλος, την έγκριση των σχεδίων από το Συμβούλιο και την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων.

(25)

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2021 (31) ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα οικεία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην αγορά εργασίας, την κοινωνική πολιτική, την υγειονομική περίθαλψη και τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η καθοδήγηση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη σχετικά με τα σχέδια (32) τονίζει ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία για την προώθηση ισχυρής αντίδρασης πολιτικής με στήριξη της μετάβασης, στις πολιτικές απασχόλησης, από τη διατήρηση της απασχόλησης στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στήριξη της επαγγελματικής μετάβασης, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

1.

Λαμβανομένων υπόψη των προκλήσεων της αγοράς εργασίας που απορρέουν από την πανδημία COVID-19, από τη συνεχιζόμενη μετάβαση από παρακμάζοντες τομείς σε οικονομικές δραστηριότητες με υψηλότερο αναπτυξιακό δυναμικό και στρατηγική αξία στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, καθώς και από τη δημογραφική αλλαγή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μια ανάκαμψη με άφθονες θέσεις εργασίας, να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και να στηρίξουν τα άτομα κατά τη μετάβασή τους σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

Συνεκτικές δέσμες μέτρων πολιτικής για τη στήριξη των μεταβάσεων στην αγορά εργασίας

2.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν συνεκτικές δέσμες μέτρων πολιτικής, συνδυάζοντας προσωρινά και μόνιμα μέτρα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς εργασίας που προκαλούνται από την πανδημία και για την εκπλήρωση του στόχου της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

3.

Οι εν λόγω δέσμες μέτρων πολιτικής θα πρέπει να αποτελούνται από τις τρεις συνιστώσες που αναπτύσσονται στην παρούσα σύσταση: i) κίνητρα πρόσληψης και μετάβασης και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ii) ευκαιρίες αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης και μέτρα στήριξης, και iii) ενισχυμένη στήριξη από τις υπηρεσίες απασχόλησης για την επαγγελματική μετάβαση. Στο εξής, αυτά αναφέρονται ως μέτρα EASE. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά θα πρέπει:

να συμπληρώνονται με την εφαρμογή των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδίδει το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου·

να βασίζονται σε χαρτογράφηση των αναγκών σε δεξιότητες και των πιθανών ελλείψεων σε όλους τους οικονομικούς τομείς και τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών οικοσυστημάτων που ορίζονται στη «Νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη», προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, αποδοτική ως προς τους πόρους και κυκλική οικονομία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία·

να περιλαμβάνουν ειδική εστίαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, με βάση επίσης τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσδιορίζονται στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και στις μειονεκτούσες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες στην αγορά εργασίας, ιδίως τους νέους και τις γυναίκες.

4.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων να προβλέπουν τις ανάγκες σε ανθρώπινο κεφάλαιο, μεταξύ άλλων μέσω κοινών διαγνώσεων, εξατομικευμένης στήριξης των εργαζομένων και εξωτερικών εταιρικών σχέσεων για την παροχή στήριξης στους εργαζομένους, σύμφωνα με το πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση.

5.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να βασίζονται στον κοινωνικό διάλογο και να εμπλέκουν τους κοινωνικούς εταίρους στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των πολιτικών που σχεδιάζουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς εργασίας που δημιούργησε η κρίση λόγω της νόσου COVID-19.

i)   Κίνητρα για προσλήψεις και μετάβαση και στήριξη της επιχειρηματικότητας

6.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα κίνητρα πρόσληψης και μετάβασης για την προώθηση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη στήριξη της απασχολησιμότητας των εργαζομένων, πλαισιώνοντας τις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας από παρακμάζοντες σε αναπτυσσόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του πράσινου και του ψηφιακού τομέα. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά, με σταδιακή άρση της στήριξης με την πάροδο του χρόνου, και να ενσωματώνουν κατάλληλες διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι βιώσιμες και θα διατηρηθούν μετά τη λήξη των κινήτρων. Κατά κανόνα, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μια ισχυρή συνιστώσα κατάρτισης που να σχετίζεται με την αγορά εργασίας, και να λαμβάνουν υπόψη, κατά περίπτωση, την περιφερειακή διάσταση των αναγκών της αγοράς εργασίας.

7.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ή να ενισχύσουν συστήματα στήριξης για τις θέσεις μαθητείας και την αμειβόμενη πρακτική άσκηση, ιδίως σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ελλείψεις δεξιοτήτων. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ισχυρή συνιστώσα κατάρτισης και να υπόκεινται σε παρακολούθηση και αξιολόγηση, προσφέροντας μια πορεία για σταθερή ένταξη στην αγορά εργασίας. Η στήριξη θα πρέπει να συνδέεται με τα σχετικά πλαίσια για την προώθηση της ποιότητας των θέσεων εργασίας, όπως το ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας ή το ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης.

8.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να στηρίξουν επιχορηγήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια εκκίνησης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με βελτιωμένη πρόσβαση των αυτοαπασχολούμενων στην κοινωνική προστασία. Οι δράσεις θα πρέπει να συνδυάζουν χρηματοδοτική και μη χρηματοδοτική στήριξη σε όσους δραστηριοποιούνται ήδη ως επιχειρηματίες, σε επιχειρηματίες που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και σε δυνητικούς επιχειρηματίες. Θα πρέπει να σχεδιαστεί εξατομικευμένη στήριξη χωρίς αποκλεισμούς για όσους προέρχονται από υποεκπροσωπούμενες και μειονεκτούσες ομάδες, καθώς και για κοινωνικά, πράσινα και ψηφιακά έργα.

ii)   Ευκαιρίες αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης και μέτρα στήριξης

9.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές δεξιοτήτων για τους διάφορους οικονομικούς τομείς και οικοσυστήματα, υποστηρίζοντας για τον σκοπό αυτό τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών, κοινωνικών εταίρων, ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, σε ολόκληρα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα και τις αξιακές αλυσίδες ή τις περιφέρειες, σύμφωνα με το σύμφωνο δεξιοτήτων, και διευκολύνοντας τη διατομεακή και γεωγραφική κινητικότητα, με σκοπό επίσης την ενεργοποίηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

10.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν επικαιροποιημένες πληροφορίες για την αγορά εργασίας και τις δεξιότητες, μεταξύ άλλων σε περιφερειακό, διασυνοριακό και τομεακό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και την υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Οι πληροφορίες σχετικά με τις δεξιότητες θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμες στα άτομα και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

11.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) θα πρέπει να προσφέρουν ένα ισορροπημένο μείγμα επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων και να δημιουργούν ευκαιρίες μάθησης στον χώρο εργασίας και θέσεων μαθητείας, με έμφαση στους νέους. Τα σύντομα προγράμματα μαθημάτων που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις ανάγκες των εργαζόμενων επαγγελματιών μπορούν να διευκολύνουν ευέλικτες σταδιοδρομίες, μεταξύ άλλων και για τους ηλικιωμένους.

12.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στους ενήλικες, παρά την τρέχουσα θέση τους στην αγορά εργασίας, δικαιώματα για κατάρτιση και επαγγελματική καθοδήγηση με διασφάλιση ποιότητας, με σκοπό την κάλυψη των μελλοντικών επαγγελματικών αναγκών τους. Η σύζευξη αυτών των δικαιωμάτων, όπου είναι δυνατόν, με άδεια κατάρτισης μετ’ αποδοχών μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές τους.

13.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις ικανότητες για την αναγνώριση και την επικύρωση της μάθησης και της πείρας που αποκτώνται εκτός της επίσημης εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κοινοποιούν τις δεξιότητές τους στους μελλοντικούς εργοδότες, προωθώντας έτσι την αποδοτική ανακατανομή των εργαζομένων, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του 2012 για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης, και την αξιολόγησή της το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, τα μικρο-διαπιστευτήρια μπορούν να διευκολύνουν τη φορητότητα και την αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που αποκτώνται κατά τη διάρκεια σύντομων μαθημάτων ή μαθησιακών εμπειριών.

iii)   Ενισχυμένη στήριξη από τις υπηρεσίες απασχόλησης για την επαγγελματική μετάβαση

14.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν εξατομικευμένη στήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία, η οποία να περιλαμβάνει παροχή συμβουλών, καθοδήγηση, αξιολόγηση και επικύρωση των δεξιοτήτων, βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας, στήριξη της επιχειρηματικότητας και παραπομπή σε κοινωνικές υπηρεσίες, όταν χρειάζεται. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους νέους, ιδίως εκείνους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, καθώς και στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων λόγω φύλου και άλλων μορφών διακρίσεων.

15.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται από αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, σε στενή συνεργασία με εταιρείες που αναζητούν πρόσθετες δεξιότητες και εργατικό δυναμικό. Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξατομικευμένες σταδιοδρομίες, τον εφοδιασμό των εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετάθεση σε διαφορετικές θέσεις εργασίας εντός της ίδιας επιχείρησης, σχέδια επαναπασχόλησης, ή εξωτερική κατάρτιση και επανατοποθέτηση σε άλλες επιχειρήσεις, καθώς και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας και την προώθηση της αναγνώρισης ή της επικύρωσης των δεξιοτήτων.

16.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης διαθέτουν τις αναγκαίες επιχειρησιακές ικανότητες για να παρέχουν απευθείας ή να συμβάλλουν με άλλο τρόπο στην παροχή των διαφόρων μορφών στήριξης που αναφέρονται ανωτέρω. Θα πρέπει να προωθηθούν δραστηριότητες προβολής από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους ή τους οικονομικά μη ενεργούς νέους που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Δυνατότητες χρηματοδότησης, παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

17.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέσουν επαρκείς πόρους για τη χρηματοδότηση των μέτρων EASE, διασφαλίζοντας παράλληλα την απουσία διπλής χρηματοδότησης των μέτρων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο ενωσιακών προγραμμάτων και μέσων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέτρα στήριξης σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να συμμορφώνονται με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, κατά περίπτωση.

18.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τη διαθέσιμη στήριξη σε επίπεδο ΕΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), τη Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης (REACT-EU), το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit και το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων EASE.

19.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν μέτρα EASE στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπως υποβλήθηκαν στην Επιτροπή για στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο νομικό πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η επιλεξιμότητα των εν λόγω μέτρων θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων κριτηρίων, από την ευθυγράμμισή τους με το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους του μηχανισμού, τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται από το Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και από τη συμπληρωματικότητα και τον συντονισμό τους με άλλα ενωσιακά προγράμματα και μέσα, με σκοπό την πλήρη και βέλτιστη χρήση της διαθέσιμης στήριξης.

20.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα μέτρα EASE, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο τεκμηριωμένες πολιτικές και παρεμβάσεις, διασφαλίζοντας την αποδοτική χρήση των πόρων και τη θετική απόδοση των επενδύσεων, και να υποβάλλουν εκθέσεις μέσω των υφιστάμενων πλαισίων σχετικά με τις εμπειρίες και την πρόοδο όσον αφορά την προώθηση της απασχόλησης και τη στήριξη της επαγγελματικής μετάβασης.

Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2021.

Για την Επιτροπή

Nicolas SCHMIT

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2021): Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις — χειμώνας 2021 (ενδιάμεση). Ευρωπαϊκή Οικονομία, Institutional Paper 144, Φεβρουάριος 2021.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/460 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 και (ΕΕ) αριθ. 508/2014 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την κινητοποίηση επενδύσεων στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατών μελών και σε άλλους τομείς των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού) (ΕΕ L 99 της 31.3.2020, σ. 5).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/558 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την παροχή έκτακτης ευελιξίας στη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (ΕΕ L 130 της 24.4.2020, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/672 του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2020, σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) λόγω της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 (ΕΕ L 159 της 20.5.2020, σ. 1).

(5)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, COM(2019) 640 final.

(6)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2020), Στρατηγική της ΕΕ «Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης».

(7)  Σύμφωνα με ανάλυση των μελών του προσωπικού της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι επιχειρηματικές πτωχεύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά έως το τέλος του 2021 στις προηγμένες οικονομίες. Βλέπε: Banerjee, R. Cornelli, G. και E. Zakrajšek (2020) «The outlook for business bankruptcies» BIS Bulletin αριθ. 30.

(8)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019), Απασχόληση και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2019.

(9)  Μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2020, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Πηγή: Eurostat.

(10)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Μια Ένωση ισότητας — Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025, COM(2020) 152 final.

(11)  «ALMP programmes tend to be particularly successful if participants are enrolled in a programme during a downturn and exit the programmes during a period of favourable economic conditions.» Card, D., Kluve, J., & Weber, A. (2018). What works? A meta-analysis of recent active labor market program evaluations. Journal of the European Economic Association, 16(3), 894-931, σ. 34.

(12)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2018, σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας (ΕΕ C 153 της 2.5.2018, σ. 1).

(13)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2014, σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης (ΕΕ C 88 της 27.3.2014, σ. 1).

(14)  Οδηγία (ΕΕ) 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα) (ΕΕ L 172 της 26.6.2019, σ. 18).

(15)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Πλαίσιο ποιότητας της ΕΕ για την πρόβλεψη της αλλαγής και την αναδιάρθρωση», COM(2013) 882 final.

(16)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη», COM/2020/102 final.

(17)  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2017), Διοργανική διακήρυξη για την έγκριση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

(18)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Στήριξη της απασχόλησης των νέων: Γέφυρα προς την απασχόληση για την επόμενη γενιά», COM/2020/276 final.

(19)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 30ής Οκτωβρίου 2020, για «μια γέφυρα προς την απασχόληση — ενίσχυση των εγγυήσεων για τη νεολαία» και για την κατάργηση της σύστασης του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 2013, για τη θέσπιση εγγυήσεων για τη νεολαία 2020/C 372/01 (ΕΕ C 372 της 4.11.2020, σ. 1).

(20)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2020, σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα 2020/C 417/01 (ΕΕ C 417 της 2.12.2020, σ. 1).

(21)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα», COM(2020)274 final.

(22)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2020), σύμφωνο δεξιοτήτων.

(23)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+), COM/2018/382 final.

(24)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, COM(2018) 372 final.

(25)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, COM(2020) 22 final.

(26)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), COM(2018) 380 final.

(27)  Κανονισμός (EE) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά τους πρόσθετους πόρους REACT-EU και τις ρυθμίσεις εφαρμογής με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας (REACT-EU) (ΕΕ L 437 της 28.12.2020, σ. 30).

(28)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit, COM(2020) 854 final.

(29)  Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, COM(2020) 409 final.

(30)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΕ L 57 της 18.2.2021, σ. 17).

(31)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2021: Απασχόληση και κοινωνικές πτυχές στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021.

(32)  SWD(2021) 12 final, μέρος 1/2.