10.7.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 221/107


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/1001 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 9ης Ιουλίου 2020

για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Εκσυγχρονισμού για τη στήριξη επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορισμένων κρατών μελών

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 10δ παράγραφος 12,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με την οδηγία 2003/87/ΕΚ συγκροτείται το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για την περίοδο από το 2021 έως το 2030 με σκοπό τη στήριξη των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε ορισμένα κράτη μέλη. Όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις της Επιτροπής με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (2) και «Επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» (3), η υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω της στήριξης της πράσινης και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης.

(2)

Θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου Εκσυγχρονισμού ώστε να καταστεί εφικτή η ομαλή κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων του στα δικαιούχα κράτη μέλη, ιδίως με τη θέσπιση διαδικασιών για την υποβολή και την αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων και για την εκταμίευση των εσόδων του Ταμείου.

(3)

Για τη διασφάλιση του συμβιβάσιμου της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου Εκσυγχρονισμού με την εσωτερική αγορά, τα δικαιούχα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης, κάθε σχεδιαζόμενη επένδυση η οποία συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης και η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από υφιστάμενο εγκεκριμένο ή απαλλασσόμενο καθεστώς ενισχύσεων ή από μεμονωμένη απόφαση. Η αξιολόγηση των επενδύσεων που καλύπτονται από το Ταμείο θα πρέπει να συντονίζεται με την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων, ενώ στις λεπτομέρειες υποβολής των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι λεπτομέρειες υποβολής των κοινοποιήσεων κρατικών ενισχύσεων. Η εκταμίευση των εσόδων από το Ταμείο θα πρέπει να εξαρτάται από την έγκριση κρατικής ενίσχυσης.

(4)

Στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» προβλέπεται η εφαρμογή τοπικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης ως θεμελιώδες στοιχείο του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Όταν μια επένδυση στο πλαίσιο του Ταμείου Εκσυγχρονισμού αποσκοπεί στην εφαρμογή τοπικού σχεδίου δίκαιης μετάβασης του δικαιούχου κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη συνεισφορά της επένδυσης στο συγκεκριμένο σχέδιο, με στόχο τη στήριξη της συνοχής και της συμπληρωματικότητας με τους στόχους του σχεδίου.

(5)

Τα δικαιούχα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την επιτροπή επενδύσεων του Ταμείου Εκσυγχρονισμού («επιτροπή επενδύσεων») για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, ώστε να διευκολύνεται ο προγραμματισμός της εκταμίευσης και της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Ωστόσο, η ενημέρωση αυτή δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτική για τα δικαιούχα κράτη μέλη κατά την υποβολή μελλοντικών επενδυτικών προτάσεων.

(6)

Για τις επενδύσεις στους τομείς προτεραιότητας που παρατίθενται στο άρθρο 10δ παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ («επενδύσεις προτεραιότητας») θα πρέπει να εφαρμόζεται απλουστευμένη διαδικασία όσον αφορά την εκταμίευση των εσόδων από το Ταμείο. Οι επενδύσεις άνευ προτεραιότητας θα πρέπει να υποβάλλονται σε εμπεριστατωμένη εκτίμηση της τεχνικής και οικονομικής τους βιωσιμότητας, καθώς και της προστιθέμενης αξίας που προσδίδουν στους στόχους του Ταμείου.

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 10δ παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, τουλάχιστον το 70 % των χρηματοδοτικών πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού θα διατεθεί σε επενδύσεις προτεραιότητας. Για λόγους διασφάλισης της δίκαιης κατανομής των χρηματοδοτικών πόρων σε όλα τα δικαιούχα κράτη μέλη, η εν λόγω απαίτηση θα πρέπει να ισχύει για το επιμέρους ποσοστό που διατίθεται από το Ταμείο σε κάθε δικαιούχο κράτος μέλος.

(8)

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού θα πρέπει να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων που τίθενται στη διάθεση του δικαιούχου κράτους μέλους και από το ποσοστό των κεφαλαίων που δεσμεύονται για τις επενδύσεις προτεραιότητας. Για να είναι δυνατή η στενή παρακολούθηση της κατανομής των κεφαλαίων, καθώς και η παράλληλη διασφάλιση της αποδοτικότητας της διαδικασίας εκταμίευσης, τόσο η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων από την ΕΤΕπ ή, κατά περίπτωση, από την επιτροπή επενδύσεων όσο και η εκταμίευση των χρηματοδοτικών πόρων από την Επιτροπή θα πρέπει να οργανώνονται σε εξαμηνιαίους κύκλους.

(9)

Στις διαδικασίες για τη λειτουργία του Ταμείου Εκσυγχρονισμού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των καθεστώτων που υποβάλλουν τα δικαιούχα κράτη μέλη. Αφού η ΕΤΕπ επιβεβαιώσει το καθεστώς ως επένδυση προτεραιότητας ή, κατά περίπτωση, η επιτροπή επενδύσεων διατυπώσει σύσταση για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος στον τομέα άνευ προτεραιότητας, και αφού η Επιτροπή λάβει απόφαση σχετικά με την πρώτη εκταμίευση των κεφαλαίων για το καθεστώς, το δικαιούχο κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλει νέα πρόταση για τυχόν μεταγενέστερη εκταμίευση. Για τον σκοπό κάθε τέτοιας μεταγενέστερης εκταμίευσης, η επιβεβαίωση από την ΕΤΕπ ή, κατά περίπτωση, η σύσταση από την επιτροπή επενδύσεων θα πρέπει να περιορίζονται στην επαλήθευση της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων που τίθενται στη διάθεση του δικαιούχου κράτους μέλους και, όσον αφορά τα καθεστώτα που χαρακτηρίζονται ως επενδύσεις άνευ προτεραιότητας, στην επαλήθευση της συμμόρφωσης με τα όρια επιτρεπόμενης στήριξης που καθορίζονται στο άρθρο 10δ παράγραφος 2 και στο άρθρο 10δ παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο τέταρτη περίοδος της οδηγίας 2003/87/ΕΚ. Επιπλέον, θα πρέπει να εφαρμόζονται απλουστευμένοι κανόνες για την ετήσια υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα καθεστώτα από τα δικαιούχα κράτη μέλη.

(10)

Επενδύσεις που έχουν διακοπεί δεν θα πρέπει να λαμβάνουν περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Τυχόν ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί σε επενδύσεις έχουν διακοπεί τα οποία όμως δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη στο πλαίσιο των επενδύσεων αυτών θα πρέπει να διατίθενται για τη χρηματοδότηση άλλων επενδύσεων.

(11)

Θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία της επιτροπής επενδύσεων.

(12)

Σύμφωνα με το άρθρο 10δ παράγραφος 3 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, η ΕΤΕπ είναι αρμόδια για τη διαχείριση των εσόδων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Για τον σκοπό αυτόν, η ΕΤΕπ θα πρέπει να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων οι οποίες στηρίζουν τους στόχους της οδηγίας και λαμβάνουν υπόψη τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΤΕπ. Επιπλέον, η ΕΤΕπ είναι επιφορτισμένη με άλλα καθήκοντα που αφορούν την υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2003/87/ΕΚ. Οι ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων θα πρέπει να καθοριστούν σε σχετική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ. Ο μηχανισμός για την ανάκτηση του κόστους της ΕΤΕπ θα πρέπει να αντιστοιχεί στα καθήκοντα αυτά, ενώ θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των επενδυτικών προτάσεων που υποβάλλουν τα αντίστοιχα δικαιούχα κράτη μέλη, καθώς και αν οι προτάσεις αφορούν επενδύσεις προτεραιότητας ή επενδύσεις άνευ προτεραιότητας.

(13)

Όπου τα κράτη μέλη αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων για να χρηματοδοτήσουν τα έξοδα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, τα εν λόγω έξοδα θα μπορούσαν να θεωρηθούν διοικητικές δαπάνες όπως αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο θ) της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, και, επομένως, μπορούν να προσμετρηθούν στον στόχο για χρήση του 50 % των εσόδων από τους πλειστηριασμούς σε σκοπούς συναφείς με το κλίμα.

(14)

Θα πρέπει να θεσπιστούν σαφείς ρυθμίσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων ώστε να παρέχονται εγκαίρως στην Επιτροπή πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο τόσο συγκεκριμένων επενδύσεων όσο και της υλοποίησης του Ταμείου Εκσυγχρονισμού συνολικά.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής κλιματικής αλλαγής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Με τον παρόντα κανονισμό θεσπίζονται λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου Εκσυγχρονισμού όσον αφορά τα εξής:

α)

υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων·

β)

αξιολόγηση των επενδύσεων προτεραιότητας και των επενδύσεων άνευ προτεραιότητας·

γ)

διαχείριση, εκταμίευση και καταβολή των πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού·

δ)

σύνθεση και λειτουργία της επιτροπής επενδύσεων του Ταμείου Εκσυγχρονισμού («επιτροπή επενδύσεων»)·

ε)

παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων, αξιολόγηση και λογιστικός έλεγχος·

στ)

πληροφόρηση και διαφάνεια.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1)

«δικαιούχο κράτος μέλος»: κράτος μέλος το οποίο περιλαμβάνεται στο παράρτημα IΙβ της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

(2)

«επένδυση άνευ προτεραιότητας»: επένδυση η οποία δεν εμπίπτει σε κανέναν από τους τομείς που παρατίθενται στο άρθρο 10δ παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

(3)

«έργο μικρής κλίμακας άνευ προτεραιότητας»: επένδυση άνευ προτεραιότητας που λαμβάνει κρατική ενίσχυση της οποίας το συνολικό ποσό πληροί τα κριτήρια των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής (4)·

(4)

«επένδυση προτεραιότητας»: επένδυση η οποία εμπίπτει τουλάχιστον σε έναν από τους τομείς που παρατίθενται στο άρθρο 10δ παράγραφος 2 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

(5)

«καθεστώς»: επενδυτική πρόταση που συμμορφώνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

α)

περιλαμβάνει συνεκτικό σύνολο προτεραιοτήτων οι οποίες συνάδουν με τους στόχους του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και, λόγω των χαρακτηριστικών των έργων στο πλαίσιο του καθεστώτος, μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως επένδυση προτεραιότητας είτε ως επένδυση άνευ προτεραιότητας·

β)

έχει διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους·

γ)

το καθεστώς έχει εθνικό ή περιφερειακό πεδίο εφαρμογής· και

δ)

αποσκοπεί στη στήριξη περισσότερων του ενός δημόσιων ή ιδιωτικών προσώπων ή φορέων αρμόδιων για την έναρξη ή για την έναρξη και την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του καθεστώτος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Άρθρο 3

Επισκόπηση των επενδύσεων

1.   Έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, κάθε δικαιούχο κράτος μέλος παρέχει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στην επιτροπή επενδύσεων επισκόπηση των επενδύσεων για τις οποίες προτίθεται να υποβάλει επενδυτικές προτάσεις κατά τα επόμενα δύο ημερολογιακά έτη, καθώς και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τυχόν επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε προηγούμενη επισκόπηση.

2.   Στο πλαίσιο της επισκόπησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, το δικαιούχο κράτος μέλος παρέχει για κάθε προγραμματιζόμενη επένδυση τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

το όνομα του προτείνοντος το έργο ή της διαχειριστικής αρχής του καθεστώτος·

β)

τη συγκεκριμένη τοποθεσία της επένδυσης ή το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος·

γ)

εκτίμηση του συνολικού κόστους της επένδυσης·

δ)

το πεδίο της επένδυσης και συνοπτική περιγραφή της επένδυσης·

ε)

την κατάσταση τυχόν αξιολόγησης κρατικής ενίσχυσης που αφορά την επένδυση, κατά περίπτωση·

στ)

εκτίμηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και συνοπτική παρουσίαση των σχεδιαζόμενων χρηματοδοτικών προτάσεων.

3.   Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην επισκόπηση δεν είναι δεσμευτικές για το δικαιούχο κράτος μέλος κατά την υποβολή των επενδυτικών προτάσεων σύμφωνα με το άρθρο 4.

Άρθρο 4

Υποβολή επενδυτικών προτάσεων

1.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη δύνανται να υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις στην ΕΤΕπ και στην επιτροπή επενδύσεων ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Κατά την υποβολή επενδυτικών προτάσεων, τα δικαιούχα κράτη μέλη παρέχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στο παράρτημα I.

Το δικαιούχο κράτος μέλος δηλώνει αν η πρόταση αφορά επένδυση προτεραιότητας ή επένδυση άνευ προτεραιότητας.

2.   Σε περίπτωση που η επένδυση αφορά καθεστώς, το δικαιούχο κράτος μέλος υποβάλλει πρόταση σύμφωνα με την παράγραφο 1 και προσδιορίζει το ζητούμενο ποσό ως πρώτη εκταμίευση για το καθεστώς.

Αφού η Επιτροπή λάβει απόφαση σχετικά με την πρώτη εκταμίευση για το καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1, για κάθε μεταγενέστερη εκταμίευση απαιτείται η υποβολή χωριστής πρότασης από το δικαιούχο κράτος μέλος στην οποία προσδιορίζεται το προς εκταμίευση ποσό και παρατίθενται επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς, κατά περίπτωση.

3.   Σε περίπτωση που το δικαιούχο κράτος μέλος υποβάλει διάφορες επενδυτικές προτάσεις προς αξιολόγηση εντός του ίδιου εξαμηνιαίου κύκλου εκταμίευσης, οφείλει να δηλώσει σειρά προτεραιότητας για την αξιολόγηση των επενδύσεων προτεραιότητας και σειρά προτεραιότητας για την αξιολόγηση των επενδύσεων άνευ προτεραιότητας. Εάν το κράτος μέλος δεν δηλώσει σειρά προτεραιότητας, η ΕΤΕπ ή, κατά περίπτωση, η επιτροπή επενδύσεων αξιολογεί τις προτάσεις σύμφωνα με τις ημερομηνίες υποβολής τους.

4.   Πρόταση που αφορά έργο μικρής κλίμακας άνευ προτεραιότητας μπορεί να υποβληθεί μόνο στο πλαίσιο καθεστώτος.

5.   Το δικαιούχο κράτος μέλος δεν ζητεί να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Εκσυγχρονισμού τυχόν δαπάνες της επένδυσης που χρηματοδοτούνται από άλλο ενωσιακό ή εθνικό μέσο.

Άρθρο 5

Διαθέσιμα κεφάλαια

1.   Τέσσερις εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, η ΕΤΕπ ενημερώνει το δικαιούχο κράτος μέλος, την επιτροπή επενδύσεων και την Επιτροπή σχετικά με τα κεφάλαια που τίθενται στη διάθεση του δικαιούχου κράτους μέλους για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού («δήλωση των διαθέσιμων κεφαλαίων»).

2.   Στη δήλωση των διαθέσιμων κεφαλαίων προσδιορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

το ποσό το οποίο τηρείται στην ΕΤΕπ, εξαιρουμένων τυχόν ποσών που έχουν ήδη εκταμιευθεί αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 9, και μη συμπεριλαμβανομένων τυχόν δαπανών της ΕΤΕπ οι οποίες προσδιορίζονται στη συμφωνία που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3·

β)

τυχόν ποσά τα οποία έχουν εκταμιευθεί για επενδύσεις που έχουν διακοπεί και τα οποία αυξάνουν τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για το δικαιούχο κράτος μέλος σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2.

3.   Η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι η τελευταία ημέρα του ημερολογιακού μήνα που προηγείται της ημερομηνίας διαβίβασης των πληροφοριών σύμφωνα με την παράγραφο 1.

4.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 έως 3, το δικαιούχο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει, οποτεδήποτε, από την ΕΤΕπ πληροφορίες σχετικά με το ποσό που έχει δεσμευτεί για το εν λόγω κράτος μέλος και τηρείται από την ΕΤΕπ.

Άρθρο 6

Επιβεβαίωση των επενδύσεων προτεραιότητας

1.   Οι επενδυτικές προτάσεις που υποβάλλονται από τα δικαιούχα κράτη μέλη ως επενδύσεις προτεραιότητας αξιολογούνται από την ΕΤΕπ κατά τον πρώτο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης του ημερολογιακού έτους, εάν υποβληθούν τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την πρώτη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1.

Εάν υποβληθούν μετά την παρέλευση έξι εβδομάδων πριν από την πρώτη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, αλλά τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από τη δεύτερη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων, αξιολογούνται κατά τον δεύτερο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης του ημερολογιακού έτους.

Εάν υποβληθούν μετά την παρέλευση έξι εβδομάδων πριν από τη δεύτερη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, αξιολογούνται κατά τον πρώτο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης του επόμενου ημερολογιακού έτους.

2.   Η ΕΤΕπ δύναται να ζητήσει από το δικαιούχο κράτος μέλος κάθε πληροφορία ή έγγραφο που κρίνει απαραίτητη/απαραίτητο για την αξιολόγηση της επένδυσης, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω πληροφορίες ή τα εν λόγω έγγραφα απαιτούνται βάσει του παραρτήματος I. Η ΕΤΕπ ζητεί τις πληροφορίες ή τα έγγραφα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Εάν το δικαιούχο κράτος μέλος υποβάλει τις ζητούμενες πληροφορίες ή τα ζητούμενα έγγραφα εντός χρονικού διαστήματος μικρότερου των έξι εβδομάδων πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, η ΕΤΕπ δύναται να αναβάλει την αξιολόγηση της πρότασης για τον επόμενο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης.

3.   Εάν η ΕΤΕπ είναι της γνώμης ότι η πρόταση αφορά επένδυση άνευ προτεραιότητας, η ΕΤΕπ ενημερώνει σχετικά το δικαιούχο κράτος μέλος το αργότερο εντός τεσσάρων εβδομάδων από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στο συμπέρασμά της. Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση αξιολογείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που προσδιορίζονται στο άρθρο 7.

4.   Εάν η πρόταση δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του άρθρου 10δ παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ ή δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, η ΕΤΕπ επιστρέφει την πρόταση στο δικαιούχο κράτος μέλος το αργότερο εντός τεσσάρων εβδομάδων από την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στο συμπέρασμά της. Η ΕΤΕπ ενημερώνει πάραυτα την επιτροπή επενδύσεων.

5.   Η αξιολόγηση της πρότασης περιλαμβάνει την επαλήθευση του κόστους της προτεινόμενης επένδυσης, εκτός εάν η αναλογικότητα του ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έχει επαληθευτεί από την Επιτροπή στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας κρατικών ενισχύσεων.

6.   Η ΕΤΕπ αξιολογεί την πρόταση τηρουμένης της εφαρμοστέας νομοθεσίας της Ένωσης.

7.   Η ΕΤΕπ μπορεί να επιβεβαιώσει την πρόταση ως επένδυση προτεραιότητας, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει καταδείξει ότι η επένδυση συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 10δ παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ και ότι εμπίπτει τουλάχιστον σε έναν από τους τομείς που παρατίθενται στο άρθρο 10δ παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας·

β)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει στη διάθεσή του επαρκή κεφάλαια σύμφωνα με τη δήλωση των διαθέσιμων κεφαλαίων που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, και μετά την αφαίρεση τυχόν ποσών προς εκταμίευση για επενδύσεις που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου·

γ)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει υποβάλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επενδυτική πρόταση πληροί μία από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

έχει λάβει έγκριση κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής,

απαλλάσσεται από την κοινοποίηση κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής (5),

δεν συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης·

δ)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει επιβεβαιώσει γραπτώς ότι η επένδυση πληροί κάθε άλλη εφαρμοστέα απαίτηση του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου·

ε)

σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το δικαιούχο κράτος μέλος όσον αφορά τις συνεισφορές από άλλα ενωσιακά και εθνικά μέσα, τα ποσά που ζητούνται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού δεν προορίζονται για την κάλυψη δαπανών της επένδυσης που ταυτίζονται με τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από άλλο ενωσιακό ή εθνικό μέσο.

8.   Σε περίπτωση που μια πρόταση αφορά μεταγενέστερη εκταμίευση για καθεστώς που έχει επιβεβαιωθεί από την ΕΤΕπ σύμφωνα με την παράγραφο 9 πριν από την πρώτη εκταμίευση, η αξιολόγηση της πρότασης από την ΕΤΕπ περιορίζεται στην επαλήθευση των διαθέσιμων κεφαλαίων σύμφωνα με την παράγραφο 7 στοιχείο β), υπό τον όρο ότι δεν έχουν επέλθει αλλαγές στο καθεστώς.

9.   Η ΕΤΕπ λαμβάνει απόφαση σχετικά με την επιβεβαίωση της πρότασης ως επένδυσης προτεραιότητας το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1.

Η ΕΤΕπ ενημερώνει πάραυτα το ενδιαφερόμενο δικαιούχο κράτος μέλος και την Επιτροπή σχετικά με την απόφαση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο.

10.   Το αργότερο μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, η ΕΤΕπ ενημερώνει την επιτροπή επενδύσεων για τις επενδυτικές προτάσεις κάθε δικαιούχου κράτους μέλους που επιβεβαιώθηκαν ως επενδύσεις προτεραιότητας σύμφωνα με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου, καθώς και για το ποσό που πρέπει να εκταμιευθεί στο πλαίσιο κάθε επένδυσης.

Άρθρο 7

Συστάσεις σχετικά με τις επενδύσεις άνευ προτεραιότητας

1.   Οι επενδυτικές προτάσεις που υποβάλλονται από τα δικαιούχα κράτη μέλη ως επενδύσεις άνευ προτεραιότητας αξιολογούνται από την επιτροπή επενδύσεων κατά τον πρώτο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης του ημερολογιακού έτους, εάν υποβληθούν τουλάχιστον 10 εβδομάδες πριν από την πρώτη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1.

Εάν υποβληθούν μετά την παρέλευση 10 εβδομάδων πριν από την πρώτη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, αλλά τουλάχιστον 10 εβδομάδες πριν από τη δεύτερη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων, αξιολογούνται κατά τον δεύτερο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης του ημερολογιακού έτους.

Εάν υποβληθούν μετά την παρέλευση 10 εβδομάδων πριν από τη δεύτερη εξαμηνιαία συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, αξιολογούνται κατά τον πρώτο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης του επόμενου ημερολογιακού έτους.

2.   Το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, η ΕΤΕπ ολοκληρώνει την εκτίμηση τεχνικής και οικονομικής δέουσας επιμέλειας της πρότασης, συμπεριλαμβανομένης εκτίμησης των προβλεπόμενων μειώσεων εκπομπών.

3.   Η ΕΤΕπ δύναται να ζητήσει από το δικαιούχο κράτος μέλος κάθε πληροφορία ή έγγραφο που κρίνει απαραίτητη/απαραίτητο για την εκτίμηση της τεχνικής και οικονομικής δέουσας επιμέλειας, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω πληροφορίες ή τα εν λόγω έγγραφα απαιτούνται βάσει του παραρτήματος I. Η ΕΤΕπ ζητεί τις πληροφορίες ή τα έγγραφα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Εάν το δικαιούχο κράτος μέλος υποβάλει τις ζητούμενες πληροφορίες ή τα ζητούμενα έγγραφα εντός χρονικού διαστήματος μικρότερου των 10 εβδομάδων πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, η ΕΤΕπ δύναται να αναβάλει την ολοκλήρωση της εκτίμησης δέουσας επιμέλειας για τον επόμενο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης.

4.   Η εκτίμηση οικονομικής δέουσας επιμέλειας που διενεργείται από την ΕΤΕπ περιλαμβάνει την επαλήθευση του κόστους της προτεινόμενης επένδυσης, εκτός εάν η αναλογικότητα του ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έχει επαληθευτεί από την Επιτροπή στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας κρατικών ενισχύσεων.

5.   Η ΕΤΕπ διενεργεί την εκτίμηση δέουσας επιμέλειας τηρουμένης της εφαρμοστέας νομοθεσίας της Ένωσης.

6.   Η εκτίμηση δέουσας επιμέλειας από την ΕΤΕπ συνοδεύεται από δήλωση του εκπροσώπου της ΕΤΕπ σχετικά με την έγκριση της χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης. Η ΕΤΕπ διαβιβάζει πάραυτα την εκτίμηση δέουσας επιμέλειας στην επιτροπή επενδύσεων.

7.   Η επιτροπή επενδύσεων μπορεί να εκδώσει σύσταση σχετικά με τη χρηματοδότηση της επενδυτικής πρότασης, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει καταδείξει ότι η επένδυση πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 10δ παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

β)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει στη διάθεσή του επαρκή κεφάλαια σύμφωνα με τη δήλωση των διαθέσιμων κεφαλαίων που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, και μετά την αφαίρεση τυχόν ποσών που πρόκειται να εκταμιευθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 10 και βάσει των συστάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου·

γ)

το ποσοστό των κεφαλαίων που διατίθενται για επενδύσεις προτεραιότητας ανέρχεται τουλάχιστον στο 70 % του συνολικού ποσού των κεφαλαίων που χρησιμοποιεί το δικαιούχο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων κεφαλαίων:

κεφάλαια που έχουν ήδη εκταμιευθεί για επενδύσεις προτεραιότητας και άνευ προτεραιότητας,

κεφάλαια που πρόκειται να εκταμιευθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 10,

κεφάλαια που πρόκειται να εκταμιευθούν σύμφωνα με τις συστάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί βάσει της παραγράφου 9,

κεφάλαια που ζητούνται για την υπό αξιολόγηση επενδυτική πρόταση·

δ)

η χρηματοδότηση συμμορφώνεται με το άρθρο 10δ παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο τέταρτη περίοδος της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

ε)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει υποβάλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επενδυτική πρόταση πληροί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

έχει λάβει έγκριση κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής,

απαλλάσσεται από την κοινοποίηση κρατικής ενίσχυσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014,

δεν συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης·

στ)

το δικαιούχο κράτος μέλος έχει επιβεβαιώσει γραπτώς ότι η επένδυση πληροί κάθε άλλη εφαρμοστέα απαίτηση του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου·

ζ)

σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το δικαιούχο κράτος μέλος όσον αφορά τις συνεισφορές από άλλα ενωσιακά και εθνικά μέσα, τα ποσά που ζητούνται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού δεν προορίζονται για την κάλυψη δαπανών της επένδυσης που ταυτίζονται με τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από άλλο ενωσιακό ή εθνικό μέσο.

8.   Όταν μια πρόταση αφορά μεταγενέστερη εκταμίευση για καθεστώς για το οποίο εκδόθηκε σύσταση χρηματοδότησης από την επιτροπή επενδύσεων σύμφωνα με την παράγραφο 9 πριν από την πρώτη εκταμίευση, δεν απαιτείται η διενέργεια εκτίμησης δέουσας επιμέλειας για την πρόταση από την ΕΤΕπ και η αξιολόγηση της πρότασης από την επιτροπή επενδύσεων περιορίζεται στην επαλήθευση της συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 7 στοιχεία β), γ) και δ), υπό τον όρο ότι δεν έχουν επέλθει αλλαγές στο καθεστώς.

9.   Η επιτροπή επενδύσεων εκδίδει σύσταση σχετικά με την επενδυτική πρόταση κατά τη συνεδρίαση που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1, στην οποία προσδιορίζεται το ποσό της στήριξης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμά της και περιλαμβάνονται ενδεχομένως προτάσεις ενδεδειγμένων χρηματοδοτικών μέσων.

10.   Εάν η επιτροπή επενδύσεων δεν συστήσει τη χρηματοδότηση της επένδυσης, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στο συμπέρασμά της. Στην περίπτωση αυτή, η επένδυση δεν λαμβάνει στήριξη από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δύναται να αναθεωρήσει την επενδυτική πρόταση λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της επιτροπής επενδύσεων και μπορεί να υποβάλει νέα επενδυτική πρόταση σε οποιονδήποτε μεταγενέστερο εξαμηνιαίο κύκλο εκταμίευσης.

Άρθρο 8

Απόφαση της Επιτροπής περί εκταμίευσης

1.   Μετά τη συνεδρίαση που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή εκδίδει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 10δ παράγραφος 3 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, στην οποία προσδιορίζεται το ποσό των πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που πρόκειται να εκταμιευθούν για κάθε επένδυση η οποία είτε επιβεβαιώνεται από την ΕΤΕπ ως επένδυση προτεραιότητας είτε συνιστάται από την επιτροπή επενδύσεων για χρηματοδότηση («απόφαση εκταμίευσης»).

Στην απόφαση σχετικά με την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για συγκεκριμένο καθεστώς προσδιορίζεται το ποσό της πρώτης ή τυχόν μεταγενέστερης εκταμίευσης, κατά περίπτωση.

2.   Η Επιτροπή κοινοποιεί την απόφαση εκταμίευσης στο ενδιαφερόμενο δικαιούχο κράτος μέλος και ενημερώνει σχετικά την ΕΤΕπ και την επιτροπή επενδύσεων.

Άρθρο 9

Πληρωμές

Εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της απόφασης εκταμίευσης, η ΕΤΕπ μεταφέρει στο δικαιούχο κράτος μέλος το σχετικό ποσό της στήριξης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

Άρθρο 10

Επενδύσεις που έχουν διακοπεί

1.   Με την επιφύλαξη των αποδεικτικών εγγράφων που παρέχει το δικαιούχο κράτος μέλος στην ετήσια έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 13, μια επένδυση θεωρείται ότι έχει διακοπεί σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

ο προτείνων το έργο ή η διαχειριστική αρχή του καθεστώτος δεν έχει χρηματοδοτήσει την επένδυση για περίοδο μεγαλύτερη από δύο διαδοχικά έτη·

β)

ο προτείνων το έργο δεν έχει δαπανήσει το συνολικό ποσό των εσόδων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που εκταμιεύθηκε για την επένδυση εντός πέντε ετών από την ημερομηνία της σχετικής απόφασης εκταμίευσης της Επιτροπής.

Το στοιχείο β) δεν εφαρμόζεται σε καθεστώτα.

2.   Με την απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 8, η Επιτροπή τροποποιεί το ποσό το οποίο έχει ήδη εκταμιευθεί για την επένδυση που έχει διακοπεί αφαιρώντας τυχόν ποσά που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη από το δικαιούχο κράτος μέλος στον προτείνοντα το έργο ή στη διαχειριστική αρχή του καθεστώτος. Κάθε σχετικό μη καταβληθέν ποσό αυξάνει τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο β) και συμψηφίζεται με τυχόν μελλοντική πληρωμή από την ΕΤΕπ προς το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος βάσει του άρθρου 9.

3.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της δήλωσης των διαθέσιμων κεφαλαίων που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3, το δικαιούχο κράτος μέλος μπορεί να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με πιθανή επένδυση που έχει διακοπεί και να ζητήσει τροποποίηση της απόφασης εκταμίευσης σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Το αίτημα αυτό μπορεί να αφορά τόσο τα ποσά που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στον προτείνοντα το έργο ή στη διαχειριστική αρχή του καθεστώτος όσο και τα ποσά που καταβλήθηκαν στον προτείνοντα το έργο ή στη διαχειριστική αρχή του καθεστώτος, αλλά ανακτήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από το δικαιούχο κράτος μέλος. Το δικαιούχο κράτος μέλος υποβάλλει τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα που αιτιολογούν το αίτημα. Η παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται στην τροποποίηση της απόφασης εκταμίευσης, την αύξηση των πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που τίθενται στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, καθώς και στον συμψηφισμό του ποσού που επιστρέφεται στο Ταμείο με τυχόν μελλοντική πληρωμή από την ΕΤΕπ προς το κράτος μέλος.

Άρθρο 11

Λειτουργία της επιτροπής επενδύσεων

1.   Η επιτροπή επενδύσεων συνεδριάζει δύο φορές ετησίως, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου και τις 15 Δεκεμβρίου. Η γραμματεία της επιτροπής επενδύσεων γνωστοποιεί την ημερομηνία της συνεδρίασης στα κράτη μέλη μόλις η ημερομηνία αυτή καταστεί διαθέσιμη.

2.   Εκτός εάν η επιτροπή επενδύσεων εκδώσει σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 10δ παράγραφος 7 δεύτερο εδάφιο πρώτη και δεύτερη περίοδος της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, απαρτία σχηματίζεται εάν είναι παρόντες τουλάχιστον οι μισοί αντιπρόσωποι του δικαιούχου κράτους μέλους, όλοι οι αντιπρόσωποι των μη δικαιούχων κρατών μελών και οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής και της ΕΤΕπ.

3.   Τα μη δικαιούχα κράτη μέλη εκλέγουν τρεις αντιπροσώπους στην επιτροπή επενδύσεων στο πλαίσιο ψηφοφορίας που περιλαμβάνει όλους τους υποψηφίους. Κάθε μη δικαιούχο κράτος μέλος μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο. Εκλέγονται οι τρεις υποψήφιοι που λαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εκλεγούν περισσότεροι από τρεις υποψήφιοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, εκτός από τον υποψήφιο ή τους υποψηφίους που έλαβαν τον υψηλότερο αριθμό ψήφων και, κατά περίπτωση, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ψήφων.

4.   Τα μέλη της επιτροπής επενδύσεων δεν μπορούν να έχουν οικονομικά ή άλλα συμφέροντα σε κλάδους που πληρούν τα κριτήρια για την παροχή στήριξης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμεροληψία τους ή μπορούν να εκληφθούν αντικειμενικά ως τέτοια. Ενεργούν δε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και με ανεξάρτητο τρόπο. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους στην επιτροπή επενδύσεων, υποβάλλουν δήλωση συμφερόντων και επικαιροποιούν τις δηλώσεις τους όποτε σημειώνεται σχετική μεταβολή.

5.   Η ΕΤΕπ παρέχει διοικητική και υλικοτεχνική υποστήριξη στην επιτροπή επενδύσεων (η γραμματεία), συμπεριλαμβανομένης της παροχής στήριξης για τη διαχείριση ιστότοπου που αφορά ειδικά το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

6.   Κατόπιν πρότασης από την αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής, η επιτροπή επενδύσεων θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της στον οποίο προβλέπονται, ιδίως, οι διαδικασίες όσον αφορά τα εξής:

α)

ορισμός μελών και παρατηρητών στην επιτροπή επενδύσεων, καθώς και των αναπληρωτών τους·

β)

διοργάνωση των συνεδριάσεων της επιτροπής επενδύσεων·

γ)

λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του υποδείγματος δήλωσης συμφερόντων.

7.   Τα μέλη της επιτροπής επενδύσεων δεν λαμβάνουν αμοιβή ούτε επιστροφή εξόδων για τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της επιτροπής επενδύσεων.

Άρθρο 12

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και συμφωνία με την ΕΤΕπ

1.   Η ΕΤΕπ καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων για τη διαχείριση των εσόδων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους της οδηγίας 2003/87/ΕΚ και τον εσωτερικό κανονισμό της ΕΤΕπ.

2.   Κατόπιν διαβούλευσης με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή συνάπτει με την ΕΤΕπ συμφωνία στην οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΕΤΕπ εκτελεί τα καθήκοντά της που αφορούν την υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. Οι εν λόγω όροι και προϋποθέσεις καλύπτουν τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

πλειστηριασμοί και χρηματική αποτίμηση των δικαιωμάτων εκπομπής που προορίζονται για το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1031/2010 της Επιτροπής (6)·

β)

διαχείριση των εσόδων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού·

γ)

επιβεβαίωση των προτάσεων επενδύσεων προτεραιότητας δυνάμει του άρθρου 6 και διενέργεια δέουσας επιμέλειας για τις προτάσεις επενδύσεων άνευ προτεραιότητας δυνάμει του άρθρου 7·

δ)

γραμματειακή υποστήριξη της επιτροπής επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ειδικού ιστότοπου για το Ταμείο Εκσυγχρονισμού·

ε)

κατάρτιση των σχεδίων εκθέσεων της επιτροπής επενδύσεων δυνάμει του άρθρου 14.

3.   Στη συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 2 προσδιορίζεται ο μηχανισμός για την ανάκτηση του κόστους που συνεπάγεται για την ΕΤΕπ η εκτέλεση των καθηκόντων της. Στον μηχανισμό ανάκτησης του κόστους που συνδέεται με την επιβεβαίωση των επενδύσεων προτεραιότητας και τη διενέργεια δέουσας επιμέλειας για τις επενδύσεις άνευ προτεραιότητας λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός και η πολυπλοκότητα των προτάσεων που υποβάλλει κάθε δικαιούχο κράτος μέλος. Το κόστος που συνεπάγεται για την ΕΤΕπ η εκτέλεση των καθηκόντων της χρηματοδοτείται από τα διαθέσιμα κεφάλαια για κάθε δικαιούχο κράτος μέλος όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο α). Η ΕΤΕπ υποβάλλει στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη έκθεση όσον αφορά την εκπλήρωση των καθηκόντων της στο πλαίσιο της συμφωνίας και το σχετικό κόστος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Άρθρο 13

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων από τα δικαιούχα κράτη μέλη

1.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη παρακολουθούν την υλοποίηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Έως τις 30 Απριλίου τα δικαιούχα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή ετήσια έκθεση για το προηγούμενο έτος η οποία περιλαμβάνει τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στο παράρτημα II.

2.   Η ετήσια έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 συνοδεύεται από τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)

αποδεικτικά έγγραφα της χρηματοδότησης επενδύσεων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού κατά το προηγούμενο έτος·

β)

την ετήσια οικονομική κατάσταση για κάθε επένδυση ή, στην περίπτωση καθεστώτος, την οικονομική κατάσταση στην οποία περιλαμβάνονται συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες του καθεστώτος κατά το προηγούμενο έτος.

Άρθρο 14

Υποβολή εκθέσεων από την επιτροπή επενδύσεων

1.   Στην ετήσια έκθεση της επιτροπής επενδύσεων που αναφέρεται στο άρθρο 10δ παράγραφος 11 πρώτη περίοδος της οδηγίας 2003/87/ΕΚ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

α)

ο αριθμός των επενδυτικών προτάσεων που λήφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του επενδυτικού τομέα·

β)

ο αριθμός των συστάσεων που εκδόθηκαν και τα συνοπτικά συμπεράσματα κάθε σύστασης·

γ)

επισκόπηση των κύριων συμπερασμάτων σχετικά με τις προτεινόμενες επενδύσεις τα οποία προέκυψαν από τη διενέργεια της εκτίμησης της τεχνικής και οικονομικής δέουσας επιμέλειας από την ΕΤΕπ·

δ)

την πρακτική πείρα που έχει αποκτηθεί όσον αφορά τις διαδικαστικές πτυχές της έκδοσης των συστάσεων.

2.   Βάσει σχεδίου που καταρτίζει η ΕΤΕπ, η επιτροπή επενδύσεων εκδίδει την τελική έκθεση για το προηγούμενο έτος έως τις 15 Ιουλίου και την υποβάλλει στην Επιτροπή.

Άρθρο 15

Επανεξέταση και αξιολόγηση του Ταμείου

1.   Κατά την επανεξέταση που αναφέρεται στο άρθρο 10δ παράγραφος 11 δεύτερη περίοδος της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, η Επιτροπή καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

α)

επιβεβαίωση των επενδύσεων προτεραιότητας από την ΕΤΕπ·

β)

αξιολόγηση των επενδύσεων άνευ προτεραιότητας από την επιτροπή επενδύσεων·

γ)

χρηματοδότηση και παρακολούθηση των επενδύσεων από τα δικαιούχα κράτη μέλη·

δ)

κάθε σχετική διαδικαστική πτυχή που αφορά την υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.

Βάσει των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης, η Επιτροπή διατυπώνει, όπου κρίνεται σκόπιμο, τις σχετικές προτάσεις.

2.   Στο τέλος της υλοποίησης του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, η Επιτροπή διενεργεί τελική αξιολόγηση της υλοποίησης του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. Ειδικότερα, η Επιτροπή αξιολογεί την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του Ταμείου, όπως καθορίζονται στο άρθρο 10δ παράγραφοι 1, 2 και 3 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ.

3.   Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της επανεξέτασης και της αξιολόγησης.

Άρθρο 16

Λογιστικοί έλεγχοι και προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Ταμείου

1.   Η ΕΤΕπ καταρτίζει ετήσιους λογαριασμούς του Ταμείου Εκσυγχρονισμού για κάθε οικονομικό έτος, το οποίο εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές καταστάσεις που διαβιβάζονται δυνάμει του άρθρου 13 παράγραφος 2 στοιχείο β). Οι εν λόγω λογαριασμοί υποβάλλονται σε ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο.

2.   Η ΕΤΕπ υποβάλλει στην Επιτροπή τις ακόλουθες καταστάσεις:

α)

έως τις 31 Μαρτίου, τις μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου Εκσυγχρονισμού που αφορούν το προηγούμενο οικονομικό έτος·

β)

έως τις 30 Απριλίου, τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου Εκσυγχρονισμού που αφορούν το προηγούμενο οικονομικό έτος.

3.   Οι λογαριασμοί και οι οικονομικές καταστάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 καταρτίζονται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημόσιου Τομέα (ΔΛΠΔΤ).

4.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη διαθέτουν την εξουσία άσκησης λογιστικού ελέγχου, βάσει εγγράφων και επιτόπιων ελέγχων, επί όλων των προτεινόντων τα έργα και των διαχειριστικών αρχών καθεστώτος, των αναδόχων και των υπεργολάβων στους οποίους παρείχαν στήριξη από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

5.   Για τους σκοπούς των παραγράφων 1 και 2, τα δικαιούχα κράτη μέλη, οι προτείνοντες τα έργα και οι διαχειριστικές αρχές καθεστώτος, οι ανάδοχοι και οι υπεργολάβοι που έχουν λάβει τους πόρους από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού τηρούν και καθιστούν διαθέσιμο, για χρονική περίοδο πέντε ετών μετά την τελευταία πληρωμή που αφορά οποιοδήποτε έργο ή καθεστώς, το σύνολο των δικαιολογητικών εγγράφων και των πληροφοριών σχετικά με την πληρωμή ή τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν.

6.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι, όταν υλοποιούνται δραστηριότητες χρηματοδοτούμενες βάσει του παρόντος κανονισμού, τα οικονομικά συμφέροντα του Ταμείου Εκσυγχρονισμού προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και με την επιβολή, κατά περίπτωση, αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων. Οι ανακτήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία των δικαιούχων κρατών μελών.

Για κάθε ποσό που ανακτάται, το δικαιούχο κράτος μέλος ζητεί τροποποίηση της απόφασης εκταμίευσης σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 17

Πληροφόρηση, επικοινωνία και δημοσιότητα

1.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη δημοσιοποιούν στους ιστότοπους των σχετικών υπηρεσιών των διοικήσεών τους τις πληροφορίες που αφορούν τις επενδύσεις που λαμβάνουν στήριξη βάσει του παρόντος κανονισμού προκειμένου να ενημερώνεται το κοινό για τον ρόλο και τους στόχους του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. Στις εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στη στήριξη που λαμβάνεται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

2.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι τελικοί αποδέκτες της στήριξης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού να παρέχουν συνεκτική, ουσιαστική και στοχευμένη πληροφόρηση σχετικά με τη στήριξη που λαμβάνουν από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

3.   Το όνομα του Ταμείου Εκσυγχρονισμού χρησιμοποιείται για όλες τις δραστηριότητες επικοινωνίας και εμφανίζεται στους πίνακες ανακοινώσεων σε στρατηγικά σημεία που είναι ορατά στο κοινό.

4.   Τα δικαιούχα κράτη μέλη και η Επιτροπή πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης, επικοινωνίας και προβολής όσον αφορά τη στήριξη και τα αποτελέσματα του Ταμείου Εκσυγχρονισμού. Οι δράσεις αυτές διευκολύνουν την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.

Άρθρο 18

Διαφάνεια

1.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, η γραμματεία της επιτροπής επενδύσεων μεριμνά για τη δημοσίευση στον ιστότοπο του Ταμείου Εκσυγχρονισμού των ακόλουθων πληροφοριών:

α)

ονόματα των μελών και των παρατηρητών που συμμετέχουν στην επιτροπή επενδύσεων και ιδιότητά τους·

β)

βιογραφικά σημειώματα και δηλώσεις συμφερόντων των μελών της επιτροπής επενδύσεων·

γ)

επιβεβαιώσεις της ΕΤΕπ όσον αφορά τις επενδύσεις προτεραιότητας·

δ)

συστάσεις της επιτροπής επενδύσεων όσον αφορά τις επενδύσεις άνευ προτεραιότητας·

ε)

αποφάσεις της Επιτροπής περί εκταμίευσης·

στ)

ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν τα δικαιούχα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 13·

ζ)

ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλει η επιτροπή επενδύσεων σύμφωνα με το άρθρο 14·

η)

επανεξέταση και αξιολόγηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 15.

2.   Τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ δεν δημοσιοποιούν καμία εμπορικά εμπιστευτική πληροφορία η οποία περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε έγγραφο, πληροφορία ή άλλο υλικό που υποβάλλεται από τα κράτη μέλη, την Επιτροπή και την ΕΤΕπ ή από οποιονδήποτε τρίτο σχετικά με την υλοποίηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.

Άρθρο 19

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2020.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 275 της 25.10.2003, σ. 32.

(2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», COM(2019) 640 final της 11ης Δεκεμβρίου 2019.

(3)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», COM(2020) 21 final της 14ης Ιανουαρίου 2020.

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (ΕΕ L 352 της 24.12.2013, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης (ΕΕ L 187 της 26.6.2014, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1031/2010 της Επιτροπής, της 12ης Νοεμβρίου 2010, για τον χρόνο διεξαγωγής, τη διαχείριση και τις λοιπές πτυχές των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης (ΕΕ L 302 της 18.11.2010, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Πληροφορίες σχετικά με επενδυτική πρόταση που πρέπει να υποβάλλονται στην ΕΤΕπ και στην επιτροπή επενδύσεων

1.   Όλες οι επενδυτικές προτάσεις

1.1.

προσδιορισμός του επενδυτικού τομέα σύμφωνα με το άρθρο 10δ παράγραφος 1 ή 2 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, κατά περίπτωση·

1.2.

γενική περιγραφή της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των στόχων και του στοχευόμενου ή των στοχευόμενων δικαιούχων, της τεχνολογίας (κατά περίπτωση), της δυναμικότητας (κατά περίπτωση) και της εκτιμώμενης διάρκειας της επένδυσης·

1.3.

αιτιολόγηση για την παροχή στήριξης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της συμμόρφωσης της επένδυσης με το άρθρο 10δ παράγραφος 1 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

1.4.

προσδιορισμός του κόστους που πρέπει να καλυφθεί από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού·

1.5.

περιγραφή του μέσου ή των μέσων στήριξης που χρησιμοποιούνται·

1.6.

ποσό της χρηματοδότησης που ζητείται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού·

1.7.

συνεισφορά ή συνεισφορές από άλλα ενωσιακά και εθνικά μέσα·

1.8.

ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης (κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης) και αναφορά, κατά περίπτωση, των ακόλουθων στοιχείων:

α)

παραπομπή στην απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση εθνικού μέτρου ενίσχυσης,

β)

αριθμός αναφοράς υπό τον οποίο έχει καταχωριστεί το μέτρο απαλλαγής κατά κατηγορία [αριθμός κρατικής ενίσχυσης που αποδίδεται από το ηλεκτρονικό σύστημα κοινοποίησης της Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014],

γ)

προβλεπόμενη ημερομηνία για την κοινοποίηση του μέτρου ενίσχυσης στην Επιτροπή·

1.9.

δήλωση συμμόρφωσης του κράτους μέλους με την εφαρμοστέα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία·

1.10.

σε περίπτωση που η επένδυση αποσκοπεί στην εφαρμογή τοπικού σχεδίου δίκαιης μετάβασης, πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη συνεισφορά της επένδυσης στο εν λόγω σχέδιο.

2.   Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα καθεστώτα

2.1.

ονομασία της διαχειριστικής αρχής·

2.2.

διευκρίνιση σχετικά με το αν η πρόταση αφορά υφιστάμενο καθεστώς·

2.3.

συνολικός όγκος του καθεστώτος.

3.   Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με άλλες προτάσεις πλην των καθεστώτων

3.1.

όνομα του προτείνοντος το έργο·

3.2.

τοποθεσία εκτέλεσης του έργου·

3.3.

συνολικό επενδυτικό κόστος·

3.4.

στάδιο ανάπτυξης του έργου (από τη σκοπιμότητα έως τη λειτουργία)·

3.5.

κατάλογος υποχρεωτικών αδειών που έχουν ληφθεί ή πρέπει να ληφθούν.

4.   Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με προτάσεις άνευ προτεραιότητας

4.1.

ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της πρότασης στους στόχους του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, του πλαισίου πολιτικής της Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και της συμφωνίας των Παρισίων·

4.2.

πιστοποιημένες οικονομικές προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης οικονομικής συνεισφοράς από ιδιωτικές πηγές·

4.3.

περιγραφή οποιουδήποτε άλλου δείκτη στοχευόμενων επιδόσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΤΕπ·

4.4.

άλλες σχετικές πληροφορίες που αφορούν τον προτείνοντα το έργο, την επένδυση και τις γενικές συνθήκες της αγοράς, καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται από το δικαιούχο κράτος μέλος στην ετήσια έκθεση προς την Επιτροπή

1.   Επισκόπηση επενδύσεων

1.1.

αριθμός των επενδύσεων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού έως την τρέχουσα ημερομηνία·

1.2.

αριθμός των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, που έχουν ολοκληρωθεί και που έχουν διακοπεί·

1.3.

συνολική σχέση της χρηματοδότησης για επενδύσεις προτεραιότητας προς τη χρηματοδότηση για επενδύσεις άνευ προτεραιότητας, εφόσον υπάρχουν, που παρέχεται στο δικαιούχο κράτος μέλος.

2.   Πληροφορίες σχετικά με κάθε επένδυση

2.1.

συνολικές επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν (συνολικό επενδυτικό κόστος)·

2.2.

ημερομηνίες και ποσά πληρωμών από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού προς τον προτείνοντα το έργο ή τη διαχειριστική αρχή καθεστώτος·

2.3.

ποσά που έλαβε το δικαιούχο κράτος μέλος από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, αλλά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στον προτείνοντα το έργο ή στη διαχειριστική αρχή του καθεστώτος·

2.4.

τυχόν ποσά που ανέκτησε το δικαιούχο κράτος μέλος από τον προτείνοντα το έργο ή τη διαχειριστική αρχή του καθεστώτος, καθώς και οι ημερομηνίες ανάκτησης·

2.5.

εκτίμηση της προστιθέμενης αξίας της επένδυσης από πλευράς ενεργειακής απόδοσης και εκσυγχρονισμού του ενεργειακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

ενέργεια που εξοικονομήθηκε σε MWh,

β)

προβλεπόμενη σωρευτική τιμή MWh που θα εξοικονομηθούν έως το τέλος της διάρκειας ζωής της επένδυσης,

γ)

εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομήθηκαν σε τόνους CO2,

δ)

προβλεπόμενη σωρευτική τιμή τόνων CO2 που θα εξοικονομηθούν έως το τέλος της διάρκειας ζωής της επένδυσης,

ε)

πρόσθετη εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κατά περίπτωση·

στ)

επιτευχθείσα μόχλευση κεφαλαίων (συνολικό ποσό που επενδύθηκε σε σχέση με τη συνεισφορά από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού)·

2.6.

σε περίπτωση που η επένδυση αποσκοπεί στην εφαρμογή τοπικού σχεδίου δίκαιης μετάβασης, πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη συνεισφορά της επένδυσης στο εν λόγω σχέδιο·

2.7.

στην περίπτωση των καθεστώτων, τα προσδιοριζόμενα δεδομένα αναφοράς παρουσιάζονται σε συγκεντρωτική μορφή.

3.   Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με άλλες επενδύσεις πλην των καθεστώτων

3.1.

ορόσημα που επιτεύχθηκαν από την προηγούμενη ετήσια έκθεση·

3.2.

προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας·

3.3.

διαπιστωθείσες ή προβλεπόμενες καθυστερήσεις στην υλοποίηση·

3.4.

διαπιστωθείσες ή προβλεπόμενες μεταβολές στις επιλέξιμες δαπάνες, στην εφαρμοζόμενη τεχνολογία ή στα αποτελέσματα μιας επένδυσης.

4.   Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις άνευ προτεραιότητας

4.1.

επιβεβαίωση συγχρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές.