11.3.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 74/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/389 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 31ης Οκτωβρίου 2019

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1364/2006/ΕΚ και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 713/2009, (ΕΚ) αριθ. 714/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 347/2013 ορίζει πλαίσιο για τον προσδιορισμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος («ΕΚΕ»), τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των εννέα γεωγραφικών διαδρόμων προτεραιότητας των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών υποδομών που προσδιορίσθηκαν στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς και των τριών θεματικών πεδίων προτεραιότητας σε ενωσιακή κλίμακα για υποδομές ευφυών δικτύων, λεωφόρων ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα.

(2)

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την κατάρτιση του ενωσιακού καταλόγου ΕΚΕ («ενωσιακός κατάλογος»).

(3)

Ο κατάλογος ΕΚΕ καταρτίζεται ανά διετία και, ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να αντικαθίσταται.

(4)

Τα έργα που προτείνονται να συμπεριληφθούν στον ενωσιακό κατάλογο αξιολογήθηκαν από τις περιφερειακές ομάδες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι αυτά πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 4 του εν λόγω κανονισμού.

(5)

Τα σχέδια περιφερειακών καταλόγων ΕΚΕ συμφωνήθηκαν από τις περιφερειακές ομάδες σε συνεδριάσεις τεχνικού επιπέδου. Μετά τις γνωμοδοτήσεις του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας («ACER») στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 για τη συνεκτική εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης και της ανάλυσης κόστους-οφέλους σε όλες τις περιοχές, τα όργανα λήψης αποφάσεων των περιφερειακών ομάδων ενέκριναν τους περιφερειακούς καταλόγους στις 4 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013, πριν από την έγκριση των περιφερειακών καταλόγων είχαν εγκριθεί όλα τα προτεινόμενα έργα από τα κράτη μέλη την επικράτεια των οποίων αφορούν.

(6)

Για τα έργα που προτάθηκε να συμπεριληφθούν στον ενωσιακό κατάλογο ζητήθηκε η γνώμη των οργανώσεων εκπροσώπησης των εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων είναι παραγωγοί, διαχειριστές συστημάτων διανομής, προμηθευτές και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

(7)

Τα ΕΚΕ θα πρέπει να παρατίθενται ανά προτεραιότητα στρατηγικών διευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών με τη σειρά που ορίζεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013. Ο ενωσιακός κατάλογος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ιεράρχηση των έργων.

(8)

Τα ΕΚΕ θα πρέπει να παρατίθενται είτε ως αυτοτελή ΕΚΕ είτε ως ενταγμένα σε δέσμες περισσότερων ΕΚΕ επειδή αλληλεξαρτώνται ή είναι (δυνητικά) ανταγωνιστικά.

(9)

Ο ενωσιακός κατάλογος περιέχει έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας, της μελέτης σκοπιμότητας, της χορήγησης άδειας και της κατασκευής. Για τα ΕΚΕ που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ενδέχεται να χρειαστούν μελέτες που να αποδεικνύουν την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα, καθώς και τη συμμόρφωση προς την ενωσιακή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προσδιορίζονται καταλλήλως οι δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, να εκτιμώνται και να αποφεύγονται ή να μετριάζονται.

(10)

Η συμπερίληψη έργων στον ενωσιακό κατάλογο τελεί υπό την επιφύλαξη του αποτελέσματος της σχετικής διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χορήγησης αδειών. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013, έργο που αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης δύναται να διαγραφεί από τον ενωσιακό κατάλογο. Η υλοποίηση των ΕΚΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής τους με την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να παρακολουθείται σύμφωνα με το άρθρο 5 του εν λόγω κανονισμού.

(11)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 347/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 31η Οκτωβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 39.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ VII

ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (“ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ”),

αναφερόμενος στο άρθρο 3 παράγραφος 4

Α.   ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

(1)   Δέσμες ΕΚΕ

Ορισμένα ΕΚΕ εντάσσονται σε δέσμες, λόγω του αλληλένδετου, δυνητικά ανταγωνιστικού ή ανταγωνιστικού χαρακτήρα τους. Καθορίζονται οι ακόλουθοι τύποι δεσμών ΕΚΕ:

α)

η δέσμη αλληλένδετων ΕΚΕ ορίζεται ως “Δέσμη X η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:”. Η εν λόγω δέσμη συγκροτήθηκε με σκοπό να προσδιοριστούν τα ΕΚΕ που είναι όλα αναγκαία για την αντιμετώπιση του ίδιου διασυνοριακού σημείου συμφόρησης και αποφέρουν συνέργειες εάν υλοποιηθούν από κοινού. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα ΕΚΕ, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη ολόκληρη η Ένωση·

β)

η δέσμη δυνητικά ανταγωνιστικών ΕΚΕ ορίζεται ως “Δέσμη X, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:”. Οι εν λόγω δέσμες αποτυπώνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τον βαθμό συμφόρησης στο διασυνοριακό σημείο. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να υλοποιηθούν όλα τα ΕΚΕ της δέσμης. Το κατά πόσον θα υλοποιηθούν όλα τα ΕΚΕ ή ένα ή περισσότερα από αυτά επαφίεται στην αγορά, με την επιφύλαξη των αναγκαίων εγκρίσεων όσον αφορά τον προγραμματισμό, την έκδοση αδειών και τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Η αναγκαιότητα των ΕΚΕ πρέπει να επανεκτιμάται σε μεταγενέστερη διαδικασία προσδιορισμού των ΕΚΕ, μεταξύ άλλων και ως προς τις ανάγκες δυναμικότητας· και

γ)

η δέσμη ανταγωνιστικών ΕΚΕ ορίζεται ως “Δέσμη X, η οποία περιλαμβάνει ένα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:”. Οι εν λόγω δέσμες έχουν ως αντικείμενο το ίδιο σημείο συμφόρησης. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τον βαθμό συμφόρησης στο διασυνοριακό σημείο σε σύγκριση με την περίπτωση της δέσμης δυνητικά ανταγωνιστικών ΕΚΕ και, επομένως, είναι σαφές ότι μόνο ένα από τα ΕΚΕ πρέπει να υλοποιηθεί. Ο προσδιορισμός του ΕΚΕ που θα υλοποιηθεί επαφίεται στην αγορά, με την επιφύλαξη των αναγκαίων εγκρίσεων όσον αφορά τον προγραμματισμό, την έκδοση αδειών και τις κανονιστικές ρυθμίσεις. Η αναγκαιότητα των ΕΚΕ πρέπει να επανεκτιμάται σε μεταγενέστερη διαδικασία προσδιορισμού των ΕΚΕ, εάν είναι απαραίτητο.

Για όλα τα ΕΚΕ ισχύουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013.

(2)   Μεταχείριση των υποσταθμών και των σταθμών συμπίεσης

Οι υποσταθμοί και οι νωτεπίνωτοι σταθμοί στα ηλεκτρικά δίκτυα και οι σταθμοί συμπίεσης στα δίκτυα φυσικού αερίου θεωρούνται μέρος των ΕΚΕ, εάν η γεωγραφική τους θέση βρίσκεται σε γραμμές μεταφοράς. Οι υποσταθμοί, οι νωτεπίνωτοι σταθμοί και οι σταθμοί συμπίεσης θεωρούνται αυτοτελή ΕΚΕ και αναφέρονται ρητά στον ενωσιακό κατάλογο, εάν η γεωγραφική τους θέση δεν βρίσκεται σε γραμμές μεταφοράς. Ισχύουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 347/2013.

(3)   Έργα που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ και έργα που αποτελούν πλέον μέρος άλλων ΕΚΕ

α)

Ορισμένα έργα που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο που καταρτίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1391/2013 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/89 δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ για έναν ή περισσότερους από τους εξής λόγους:

το έργο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ή πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019 και, ως εκ τούτου, δεν θα υπαχθεί στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013·

σύμφωνα με νέα δεδομένα το έργο δεν πληροί τα γενικά κριτήρια·

ο φορέας υλοποίησης δεν υπέβαλε εκ νέου το έργο στη διαδικασία επιλογής για τον παρόντα ενωσιακό κατάλογο· ή

το έργο ιεραρχήθηκε σε κατώτερη θέση στη διαδικασία επιλογής σε σύγκριση με άλλα υποψήφια ΕΚΕ.

Τα έργα αυτά (εξαιρουμένων των έργων που έχουν τεθεί σε λειτουργία ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019) ενδέχεται να εξεταστούν ώστε να περιληφθούν στον επόμενο ενωσιακό κατάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παύσει να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους δεν περιελήφθησαν στον παρόντα ενωσιακό κατάλογο.

Τα εν λόγω έργα δεν είναι ΕΚΕ, αλλά για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας εμφανίζονται με τους αντίστοιχους αρχικούς αριθμούς ΕΚΕ στο παράρτημα VII (Γ) ως “Έργα που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ”.

β)

Επιπλέον, ορισμένα έργα που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο που καταρτίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1391/2013 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/89 κατέστησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υλοποίησής τους αναπόσπαστο μέρος άλλων (δεσμών) ΕΚΕ.

Τα εν λόγω έργα δεν θεωρούνται πλέον αυτόνομα ΕΚΕ, αλλά για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας εμφανίζονται με τους αντίστοιχους αρχικούς αριθμούς ΕΚΕ στο παράρτημα VII (Γ) ως “Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ”.

(4)   Ορισμός των “ΕΚΕ με διπλή επισήμανση ως λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας”

Ως “ΕΚΕ με διπλή επισήμανση ως λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας” νοούνται τα ΕΚΕ που ανήκουν σε έναν από τους διαδρόμους προτεραιότητας ηλεκτρικής ενέργειας και στο θεματικό πεδίο προτεραιότητας των λεωφόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Β.   ΕΝΩΣΙΑΚΌΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ ΈΡΓΩΝ ΚΟΙΝΟΎ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝΤΟΣ

(1)   Διάδρομος προτεραιότητας “Υπεράκτιο δίκτυο των Βόρειων Θαλασσών” (NSOG)

Αριθ.

Ορισμός

1.3

Δέσμη Δανίας — Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.3.1.

Διασύνδεση μεταξύ Endrup (DK) και Klixbüll (DE)

1.6

Διασύνδεση Γαλλίας — Ιρλανδίας μεταξύ La Martyre (FR) και Great Island ή Knockraha (IE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Celtic Interconnector]

1.7

Δέσμη διασυνδέσεων Γαλλίας — Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.7.1.

Διασύνδεση Cotentin (FR) και περιχώρων του Exeter (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως FAB]

1.7.3.

Διασύνδεση Coquelles (FR) και Folkestone (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ElecLink]

1.7.5.

Διασύνδεση των περιχώρων της Δουνκέρκης (FR) και των περιχώρων του Kingsnorth (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Gridlink]

1.8

Δέσμη Γερμανίας — Νορβηγίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NordLink]

1.8.1.

Διασύνδεση Wilster (DE) και Tonstad (NO)

1.9

1.9.1.

Διασύνδεση Ιρλανδίας — Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Wexford (IE) και Pembroke της Ουαλίας (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Greenlink]

1.10

Δέσμη διασυνδέσεων Ηνωμένου Βασιλείου — Νορβηγίας, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.10.1.

Διασύνδεση Blythe (UK) και Kvilldal (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North Sea Link]

1.10.2.

Διασύνδεση μεταξύ Peterhead (UK) και Simadalen (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NorthConnect]

1.12

Δέσμη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.12.3

Αποθήκευση ενέργειας με συμπίεση αέρα στο Middlewich [έργο επί του παρόντος γνωστό ως CARES]

1.12.4.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Cruachan II

1.14

Διασύνδεση μεταξύ Revsing (DK) και Bicker Fen (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Viking Link]

1.15

Διασύνδεση της περιοχής της Αμβέρσας (BE) και των περιχώρων του Kemsley (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Nautilus]

1.16

Διασύνδεση Κάτω Χωρών και Ηνωμένου Βασιλείου

1.17

Αποθήκευση ενέργειας με συμπίεση αέρα στο Zuidwending (NL)

1.18

Υπεράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο [έργο επί του παρόντος γνωστό ως iLand]

1.19

Ένας ή περισσότεροι κόμβοι στη Βόρεια Θάλασσα με γραμμές διασύνδεσης με γειτονικές χώρες της Βόρειας Θάλασσας (Δανία, Γερμανία, Κάτω Χώρες) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North Sea Wind Power Hub]

1.20

Διασύνδεση Γερμανίας και Ηνωμένου Βασυλείου [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NeuConnect]

(2)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Electricity)

Αριθ.

Ορισμός

2.4

Δασύνδεση Codrongianos (ΙΤ), Lucciana (Κορσική, FR) και Suvereto (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως SACOI 3]

2.7

Διασύνδεση Aquitaine (FR) και Χώρας των Βάσκων (ES) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Biscay Gulf]

2.9

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Osterath και Philippsburg (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα δυτικά σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Ultranet]

2.10

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Brunsbüttel/Wilster και Grοβgartach/Bergrheinfeld-West (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα βόρεια και τα νότια σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Suedlink]

2.13

Δέσμη διασυνδέσεων Ιρλανδίας Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

2.13.1

Διασύνδεση μεταξύ Woodland (IE) και Turleenan (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North-South interconnector]

2.13.2

Διασύνδεση μεταξύ Srananagh (IE) και Turleenan (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως RIDP1]

2.14

Διασύνδεση Thusis/Sils (CH) και Verderio Inferiore (IT) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Greenconnector]

2.16

Δέσμη εσωτερικών γραμμών, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

2.16.1.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Pedralva και Sobrado (PT), πρώην ονομαζόμενη Pedralva και Alfena (PT)

2.16.3.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Vieira do Minho, Ribeira de Pena και Feira (PT), πρώην ονομαζόμενη Frades B, Ribeira de Pena και Feira (PT)

2.17

Διασύνδεση Πορτογαλίας — Ισπανίας μεταξύ Beariz — Fontefría (ES), Fontefría (ES) — Ponte de Lima (PT) (πρώην Vila Fria/Viana do Castelo) και Ponte de Lima — Vila Nova de Famalicão (PT) (πρώην Vila do Conde) (PT), η οποία περιλαμβάνει υποσταθμούς σε Beariz (ES), Fontefría (ES) και Ponte de Lima (PT)

2.18

Αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Kaunertal του Τυρόλου (AT)

2.23

Εσωτερικές γραμμές στη βόρεια μεθόριο του Βελγίου μεταξύ Zandvliet και Lillo-Liefkenshoek (BE) και μεταξύ Liefkenshoek και Mercator, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας υποσταθμός στο Lillo (BE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως BRABO II + III]

2.27

2.27.1

Διασύνδεση Aragón (ES) και Ατλαντικών Πυρηναίων (FR) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Pyrenean crossing 2]

2.27.2

Διασύνδεση μεταξύ Navarra (ES) και Landes (FR) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Pyrenean crossing 1]

2.28

2.28.2.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Navaleo (ES)

2.28.3.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Girones & Raïmats (ES)

2.28.4.

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Cúa (ES)

2.29

Υδροηλεκτρικός σταθμός στο Silvermines (IE)

2.30

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Riedl (DE)

(3)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά–Νότου στην κεντροανατολική και νότια Ευρώπη” (NSI East Electricity)

Αριθ.

Ορισμός

3.1

Δέσμη Αυστρίας — Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.1.1.

Διασύνδεση μεταξύ St. Peter (AT) και Isar (DE)

3.1.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ St. Peter και Tauern (AT)

3.1.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Westtirol και Zell-Ziller (AT)

3.4

Διασύνδεση μεταξύ Wurmlach (ΑΤ) και Somplago (IT)

3.7

Δέσμη Βουλγαρίας — Ελλάδας μεταξύ Maritsa East 1 και Νέας Σάντας και οι αναγκαίες εσωτερικές ενισχύσεις στη Βουλγαρία, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.7.1.

Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (BG) και Νέας Σάντας (EL)

3.7.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Maritsa East 1 και Plovdiv (BG)

3.7.3.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Maritsa East 1 και Maritsa East 3 (BG)

3.7.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Maritsa East 1 και Burgas (BG)

3.8

Δέσμη Βουλγαρίας — Ρουμανίας για αύξηση της δυναμικότητας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Black Sea Corridor], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.8.1.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Dobrudja και Burgas (BG)

3.8.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Cernavoda και Stalpu (RO)

3.8.5.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Gutinas και Smardan (RO)

3.9

3.9.1.

Διασύνδεση μεταξύ Žerjavenec (HR)/Heviz (HU) και Cirkovce (SI)

3.10

Δέσμη Ισραήλ — Κύπρου — Ελλάδας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως EUROASIA Interconnector], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.10.1.

Διασύνδεση μεταξύ Hadera (IL) και Κοφινού (CY)

3.10.2.

Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου (CY) και Κορακιάς στην Κρήτη (EL)

3.11

Δέσμη εσωτερικών γραμμών στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.11.1.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Vernéřov και Vítkov (CZ)

3.11.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Vitkov και Prestice (CZ)

3.11.3.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Přeštice και Kočín (CZ)

3.11.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Kocin και Mirovka (CZ)

3.11.5.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Mírovka και γραμμής V413 (CZ)

3.12

Εσωτερική γραμμή στη Γερμανία μεταξύ Wolmirstedt και Isarto για αύξηση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς Βορρά — Νότου [έργο επί του παρόντος γνωστό ως SuedOstLink]

3.14

Εσωτερικές ενισχύσεις στην Πολωνία [μέρος της δέσμης γνωστής επί του παρόντος ως GerPol Power Bridge], που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.14.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Krajnik και Baczyna (PL)

3.14.3.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Mikułowa και Świebodzice (PL)

3.14.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Baczyna και Plewiska (PL)

3.16

3.16.1

Διασύνδεση Ουγγαρίας — Σλοβακίας μεταξύ Gabčíkovo (SK) και Gönyű (HU) και Veľký Dur (SK)

3.17

Διασύνδεση Ουγγαρίας — Σλοβακίας μεταξύ Sajóvánka (HU) και Rimavská Sobota (SK)

3.21

Διασύνδεση μεταξύ Salgareda (IT) και της περιφέρειας Divača — Bericevo (SI)

3.22

Δέσμη Ρουμανίας — Σερβίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Mid Continental East Corridor], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.22.1.

Διασύνδεση μεταξύ Resita (RO) και Pancevo (RS)

3.22.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Portile de Fier και Resita (RO)

3.22.3.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Resita και Timisoara/Sacalaz (RO)

3.22.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Arad και Timisoara/Sacalaz (RO)

3.23

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Yadenitsa (BG)

3.24

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αμφιλοχία (EL)

3.27

Διασύνδεση της Σικελίας (ΙΤ) με τον κόμβο της Τυνησίας (TU) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ELMED]

(4)   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής” (ΒΕΜΙΡ Electricity)

Αριθ

Ορισμός

4.2

Δέσμη Εσθονίας Λετονίας μεταξύ Kilingi-Nõmme και Ρίγας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Third interconnection], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

4.2.1.

Διασύνδεση του Kilingi-Nõmme (EE) με τον υποσταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας 2 (CHP2) της Ρίγας (LV)

4.2.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Harku και Sindi (EE)

4.2.3.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ του υποσταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας 2 (CHP2) της Ρίγας και του υδροηλεκτρικού σταθμού (HPP) της Ρίγας (LV)

4.4

4.4.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Ekhyddan και Nybro/Hemsjö (SE)

4.5

4.5.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Stanisławów και Ostrołęka (PL)

4.6

Αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Εσθονία

4.7

Αύξηση της αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Kruonis (LT)

4.8

Ενοποίηση και συγχρονισμός του ηλεκτρικού συστήματος των βαλτικών κρατών με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ΕΚΕ:

4.8.1.

Διασύνδεση μεταξύ Tartu (EE) και Valmiera (LV)

4.8.2.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Balti και Tartu (EE)

4.8.3.

Διασύνδεση μεταξύ Tsirguliina (EE) και Valmiera (LV)

4.8.4.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Viru και Tsirguliina (EE)

4.8.7.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Paide και Sindi (EE)

4.8.8.

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Vilnius και Neris (LT)

4.8.9.

Άλλες πτυχές που σχετίζονται με την υλοποίηση του συγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος των βαλτικών κρατών με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

4.8.10

Διασύνδεση μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Harmony Link]

4.8.11

Αναβαθμίσεις στον υποσταθμό Alytus (LT)

4.8.12

Ανακατασκευές στη βορειοανατολική Λιθουανία (LT)

4.8.13

Νέος υποσταθμός 330kV στη Mūša (LT)

4.8.14

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Bitenai και KHAE (LT)

4.8.15

Νέος υποσταθμός 330kV στο Darbėnai (LT)

4.8.16

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Darbenai και Bitenai (LT)

4.8.17

Εσωτερική γραμμή μεταξύ LE και Βίλνιους (LT)

4.8.18

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Dunowo και Żydowo Kierzkowo (PL)

4.8.19

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Piła Krzewina και Żydowo Kierzkowo (PL)

4.8.20

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Krajnik και Morzyczyn (PL)

4.8.21

Εσωτερική γραμμή Morzyczyn-Dunowo-Słupsk-Żarnowiec (PL)

4.8.22

Εσωτερική γραμμή Żarnowiec-Gdańsk/Gdańsk Przyjaźń-Gdańsk Błonia (PL)

4.8.23

Σύγχρονοι πυκνωτές που παρέχουν αδράνεια, ευστάθεια τάσης, ευστάθεια συχνότητας και ισχύ βραχυκύκλωσης στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία

4.10

Δέσμη Φινλανδίας — Σουηδίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Τhird interconnection Finland — Sweden], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

4.10.1

Διασύνδεση μεταξύ βόρειας Φινλανδίας και βόρειας Σουηδίας

4.10.2

Εσωτερική γραμμή μεταξύ Keminmaa και Pyhänselkä (FI)

(5)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά — Νότου στη δυτική Ευρώπη” (NSI West Gas)

Αριθ.

Ορισμός

5.3

Τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο Shannon και συνδετήριος αγωγός (IE)

5.19

Σύνδεση της Μάλτας με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου — αγωγός διασύνδεσης με την Ιταλία στη Gela

5.21

Προσαρμογή φυσικού αερίου χαμηλής θερμογόνου δύναμης σε υψηλής θερμογόνου δύναμης σε Γαλλία και Βέλγιο

(6)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά — Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη” (NSI East Gas)

Αριθ.

Ορισμός

6.2

Διασύνδεση Πολωνίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας με τις σχετικές εσωτερικές ενισχύσεις, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.2.1.

Διασύνδεση Πολωνίας — Σλοβακίας

6.2.2

Διάδρομος φυσικού αερίου Βορρά — Νότου στην ανατολική Πολωνία

και

6.2.13

Ανάπτυξη και ενίσχυση της δυναμικότητας μεταφοράς της γραμμής διασύνδεσης Σλοβακίας-Ουγγαρίας

6.5

Δέσμη τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Krk και αγωγών σύνδεσης και εκκένωσης προς Ουγγαρία και πέραν αυτής, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.5.1

Ανάπτυξη τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Krk (HR) έως 2,6 bcm/a — Φάση I και αγωγός σύνδεσης Omišalj — Zlobin (HR)

6.5.5.

“Σταθμός συμπίεσης 1” στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας

6.8

Δέσμη ανάπτυξης και αναβάθμισης υποδομών που καθιστά εφικτό τον βαλκανικό κόμβο φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.8.1.

Διασύνδεση Ελλάδας — Βουλγαρίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως IGB] μεταξύ Κομοτηνής (EL) και Stara Zagora (BG) και σταθμός συμπίεσης αερίου στους Κήπους (EL)

6.8.2.

Εργασίες αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς

6.8.3

Διασύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας — Σερβίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως IBS] (6.10 στον 3ο κατάλογο ΕΚΕ)

6.9

6.9.1.

Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα

6.20

Δέσμη αύξησης της αποθηκευτικής ικανότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.20.2.

Επέκταση της εγκατάστασης υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου Chiren (BG)

6.20.3

Εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου και σταθμός μέτρησης και ρύθμισης στη νότια Καβάλα (EL)

και ένα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

6.20.4

Εγκατάσταση αποθήκευσης στο Depomures της Ρουμανίας

6.20.6

Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στο Sarmasel της Ρουμανίας

6.23

Διασύνδεση Ουγγαρίας — Σλοβενίας — Ιταλίας (Nagykanizsa (HU) — Tornyiszentmiklós (HU) — Lendava (SI) – Kidričevo (SI) – Ajdovščina (SI) – Šempeter (SI) – Gorizia (IT))

6.24

Δέσμη σταδιακής αύξησης της δυναμικότητας του αμφίδρομου διαδρόμου μεταφοράς (Βουλγαρίας) — Ρουμανίας — Ουγγαρίας — (Αυστρίας) (έργο επί του παρόντος γνωστό ως ROHUAT/BRUA)για την απόκτηση δυναμικότητας στη διασύνδεση Ρουμανίας-Ουγγαρίας 1,75 bcm/a στην 1η φάση και 4,4 bcm/a στη 2η φάση, η οποία περιλαμβάνει νέους πόρους από τον Εύξεινο Πόντο στη 2η φάση:

6.24.1

ROHU(AT)/BRUA – 1η φάση, η οποία περιλαμβάνει:

Ανάπτυξη της δυναμικότητας μεταφοράς στη Ρουμανία από το Podișor στο Recas, καθώς και νέος αγωγός, σταθμός μέτρησης και τρεις νέοι σταθμοί συμπίεσης σε Podisor, Bibesti και Jupa

6.24.4

ROHU(AT)/BRUA – 2η φάση, η οποία περιλαμβάνει:

τον σταθμό συμπίεσης στο Városföld (HU)

την επέκταση της δυναμικότητας μεταφοράς στη Ρουμανία από το Recas στο Horia προς την Ουγγαρία έως και 4,4 bcm/a και επέκταση των σταθμών συμπίεσης σε Podisor, Bibesti και Jupa

τον αγωγό ακτής του Εύξεινου Πόντου — Podișor (RO) για την παραλαβή φυσικού αερίου του Εύξεινου Πόντου

Αντίστροφη ροή Ρουμανίας — Ουγγαρίας: Ουγγρικός σταθμός συμπίεσης 2ου σταδίου στην Csanádpalota (HU)

6.26

6.26.1

Δέσμη Κροατίας Σλοβενίας Αυστρίας στο Rogatec, η οποία περιλαμβάνει:

Διασύνδεση Κροατίας—Σλοβενίας (Lučko — Zabok - Rogatec)

Σταθμός συμπίεσης Kidričevo, 2η φάση αναβάθμισης (SI)

Σταθμοί συμπίεσης 2 και 3 στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας

GCA 2015/08: Είσοδος/έξοδος στο Murfeld (ΑΤ)

Αναβάθμιση της διασύνδεσης Murfeld/Ceršak (AT-SI)

Αναβάθμιση της διασύνδεσης στο Rogatec

6.27

ΥΦΑ στο Γκντανσκ (PL)

(7)   Διάδρομος προτεραιότητας “Νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου” (SGC)

Αριθ.

Ορισμός

7.1

Δέσμη ΕΚΕ ενοποιημένων, ειδικών και κλιμακωτών υποδομών μεταφοράς και σχετικός εξοπλισμός για τη μεταφορά τουλάχιστον 10 bcm/a φυσικού αερίου από νέες πηγές της περιοχής της Κασπίας, μέσω Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Τουρκίας με προορισμό τις αγορές της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ιταλία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

7.1.1.

Αγωγός φυσικού αερίου προς την ΕΕ από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας και Τουρκίας [έργο γνωστό επί του παρόντος ως συνδυασμός των έργων Trans-Caspian Gas Pipeline (TCP) και South-Caucasus Pipeline FutureExpansion (SCPFX)]

7.1.3.

Αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Trans-Adriatic Pipeline (TAP)], καθώς και σταθμός μέτρησης και ρύθμισης και συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, και διασύνδεση TAP

7.3

Δέσμη ΕΚΕ στις υποδομές μεταφοράς νέου φυσικού αερίου από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει:

7.3.1

Αγωγό μεταφοράς από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ενδοχώρα της Ελλάδας μέσω της Κρήτης [έργο γνωστό επί του παρόντος ως EastMed Pipeline], με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη

και εξαρτώμενα από το έργο αυτό τα ακόλουθα ΕΚΕ:

7.3.3

Αγωγός υπεράκτιου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Poseidon Pipeline]

7.3.4

Ενίσχυση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς στην Ιταλία, η οποία περιλαμβάνει ενίσχυση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς από νότο προς βορρά [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Adriatica Line] και ενίσχυση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς στην περιφέρεια της Απουλίας [αγωγός Matagiola - Massafra]

7.5

Ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην Κύπρο [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Cyprus Gas2EU]

(8)   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής στον τομέα του αερίου” (BEMIP Gas)

Αριθ

Ορισμός

8.2

Δέσμη αναβάθμισης της υποδομής στην περιοχή της Ανατολικής Βαλτικής Θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

8.2.1.

Αναβάθμιση της διασύνδεσης Λετονίας — Λιθουανίας

8.2.4

Αναβάθμιση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Inčukalns (LV)

8.3

Δέσμη έργων υποδομών, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

8.3.1

Ενίσχυση της διασύνδεσης Πολωνίας/Δανίας στο Nybro

8.3.2

Διασύνδεση Πολωνίας — Δανίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Baltic Pipe]

8.5

Διασύνδεση Πολωνίας — Λιθουανίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως GIPL]

(9)   Διάδρομος προτεραιότητας “Συνδέσεις παροχής πετρελαίου στην κεντροανατολική Ευρώπη” (OSC)

Αριθ

Ορισμός

9.1

Αγωγός Adamowo — Brody: αγωγός σύνδεσης των εγκαταστάσεων διακίνησης της εταιρείας JSC Uktransnafta στο Brody (Ουκρανία) με το συγκρότημα δεξαμενών αποθήκευσης του Adamowo (Πολωνία)

9.2

Αγωγός Μπρατισλάβας — Schwechat: αγωγός σύνδεσης του Schwechat (Αυστρία) με τη Μπρατισλάβα (Σλοβακική Δημοκρατία)

9.4

Αγωγός Litvinov (Τσεχική Δημοκρατία) — Spergau (Γερμανία): έργο επέκτασης του αγωγού αργού πετρελαίου Druzhba μέχρι το διυλιστήριο TRM Spergau

9.5

Δέσμη αγωγού της Πομερανίας (Πολωνία), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

9.5.1.

Κατασκευή τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Γκντανσκ (φάση ΙΙ)

9.5.2.

Επέκταση του αγωγού της Πομερανίας: η δεύτερη γραμμή του αγωγού

9.6

TAL Plus: επέκταση της δυναμικότητας μεταφοράς του αγωγού TAL μεταξύ Τεργέστης (Ιταλία) και Ingolstadt (Γερμανία)

(10)   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων”

Αριθ.

Ορισμός

10.3

SINCRO.GRID (Σλοβενία, Κροατία) - Καινοτόμος ενοποίηση συνεργατικών και ώριμων τεχνολογικά λύσεων για να ενισχυθεί ταυτόχρονα η ασφάλεια λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβενίας και της Κροατίας

10.4

ACON (Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία) - Ο κύριος στόχος των ACON (Again COnnected Networks) είναι να προωθηθεί η ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας

10.6

Smart Border Initiative (Γαλλία, Γερμανία) - Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει τη σύνδεση των πολιτικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη στήριξη των πόλεων και των εδαφών τους στις στρατηγικές ενεργειακής μετάβασης και στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς

10.7

Danube InGrid (Ουγγαρία, Σλοβακία) – Το έργο ενισχύει τον διασυνοριακό συντονισμό της διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετάβαση σε έξυπνες διαδικασίες συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων

10.8

Data Bridge (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία) – Στόχος του έργου είναι η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας γεφύρωσης δεδομένων, ώστε να καταστεί εφικτή η ενοποίηση διαφορετικών τύπων δεδομένων (δεδομένα έξυπνης μέτρησης, επιχειρησιακά δεδομένα δικτύου, δεδομένα της αγοράς), με απώτερο σκοπό να αναπτυχθούν λύσεις για την ΕΕ με δυνατότητα κλιμάκωσης και αναπαραγωγής

10.9

Διασυνοριακό έργο ευελιξίας (Εσθονία, Φινλανδία) – Στόχος του έργου είναι η στήριξη της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και η αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στην Εσθονία, στην Φινλανδία και στις νήσους Aaland μέσω κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγής.

(11)   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας”

Κατάλογος ΕΚΕ με διπλή επισήμανση ως λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας

Αριθ.

Ορισμός

Διάδρομος προτεραιότητας “Υπεράκτιο δίκτυο των Βόρειων Θαλασσών” (NSOG)

1.3

Δέσμη Δανίας — Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.3.1.

Διασύνδεση μεταξύ Endrup (DK) και Klixbüll (DE)

1.6

Διασύνδεση Γαλλίας — Ιρλανδίας μεταξύ La Martyre (FR) και Great Island ή Knockraha (IE) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Celtic Interconnector]

1.7

Δέσμη διασυνδέσεων Γαλλίας — Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.7.1.

Διασύνδεση Cotentin (FR) και περιχώρων του Exeter (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως FAB]

1.7.3.

Διασύνδεση Coquelles (FR) και Folkestone (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως ElecLink]

1.7.5.

Διασύνδεση των περιχώρων της Δουνκέρκης (FR) και των περιχώρων του Kingsnorth (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Gridlink]

1.8

Δέσμη Γερμανίας — Νορβηγίας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NordLink]

1.8.1.

Διασύνδεση Wilster (DE) και Tonstad (NO)

1.10

Δέσμη διασυνδέσεων Ηνωμένου Βασιλείου — Νορβηγίας, η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα ΕΚΕ:

1.10.1.

Διασύνδεση Blythe (UK) και Kvilldal (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North Sea Link]

1.10.2.

Διασύνδεση μεταξύ Peterhead (UK) και Simadalen (NO) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NorthConnect]

1.14

Διασύνδεση μεταξύ Revsing (DK) και Bicker Fen (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Viking Link]

1.15

Διασύνδεση της περιοχής της Αμβέρσας (BE) και των περιχώρων του Kemsley (UK) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Nautilus]

1.16

Διασύνδεση Κάτω Χωρών και Ηνωμένου Βασιλείου

1.19

Ένας ή περισσότεροι κόμβοι στη Βόρεια Θάλασσα με γραμμές διασύνδεσης με γειτονικές χώρες της Βόρειας Θάλασσας (Δανία, Γερμανία, Κάτω Χώρες) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως North Sea Wind Power Hub]

1.20

Διασύνδεση Γερμανίας και Ηνωμένου Βασυλείου [έργο επί του παρόντος γνωστό ως NeuConnect]

Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Electricity)

2.7

Διασύνδεση Aquitaine (FR) και Χώρας των Βάσκων (ES) [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Biscay Gulf]

2.9

Εσωτερική γραμμή Osterath και Philippsburg (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα δυτικά σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Ultranet]

2.10

Εσωτερική γραμμή Brunsbüttel/Wilster και Grοβgartach/Bergrheinfeld-West (DE) για αύξηση της δυναμικότητας στα βόρεια και τα νότια σύνορα [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Suedlink]

2.13

Δέσμη διασυνδέσεων Ιρλανδίας Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

2.13.1.

Διασύνδεση μεταξύ Woodland (IE) και Turleenan (UK)

2.13.2.

Διασύνδεση μεταξύ Srananagh (IE) και Turleenan (UK)

Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά–Νότου στην κεντροανατολική και νότια Ευρώπη” (NSI East Electricity)

3.10

Δέσμη Ισραήλ — Κύπρου — Ελλάδας [έργο επί του παρόντος γνωστό ως EUROASIA Interconnector], η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα ΕΚΕ:

3.10.1.

Διασύνδεση μεταξύ Hadera (IL) και Κοφίνου (CY)

3.10.2.

Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου (CY) και Κορακιάς στην Κρήτη (EL)

3.12

Εσωτερική γραμμή στη Γερμανία μεταξύ Wolmirstedt και Isar για αύξηση της εσωτερικής δυναμικότητας μεταφοράς Βορρά — Νότου [έργο επί του παρόντος γνωστό ως SuedOstLink]

(12)   Διασυνοριακό δίκτυο διοξειδίου του άνθρακα

Αριθ

Ορισμός

12.2

Το έργο CO2-Sapling είναι η συνιστώσα υποδομών μεταφοράς του έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε όλο το μήκος της αλυσίδας στο Acorn (Ηνωμένο Βασίλειο και σε μεταγενέστερα στάδια Κάτω Χώρες, Νορβηγία)

12.3

Το έργο CO2 TransPorts έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα διευκολύνουν τη δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα από το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και τον λιμένα North Sea

12.4

Το έργο Northern lights είναι ένα εμπορικό έργο διασυνοριακής σύνδεσης μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα στο οποίο συμμετέχουν διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Γαλλία, Σουηδία) και πλωτής μεταφοράς του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα σε εγκατάσταση αποθήκευσης στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα

12.5

Το έργο Athos προτείνει μια υποδομή για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές ζώνες των Κάτω Χωρών και μπορεί να δέχεται πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα από άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Γερμανία. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί μια ανοικτής πρόσβασης διασυνοριακή διαλειτουργική δομή μεταφορών μεγάλου όγκου.

12.6

Στόχος του έργου Ervia Cork είναι η αναπροσαρμογή υφιστάμενων χερσαίων και υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου και η κατασκευή νέου ειδικού για διοξείδιο του άνθρακα αγωγού για τη μεταφορά δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα προερχόμενου από εγκαταστάσεις δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης της βαριάς βιομηχανίας και από στροβίλους φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου σε εγκατάσταση αποθήκευσης.

Γ.   ΚΑΤΆΛΟΓΟς «ΈΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΎΝΤΑΙ ΠΛΈΟΝ ΕΚΕ» ΚΑΙ «ΈΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΠΛΈΟΝ ΑΝΑΠΌΣΠΑΣΤΟ ΜΈΡΟς ΆΛΛΩΝ ΕΚΕ ΣΤΟΝ ΔΕΎΤΕΡΟ ΚΑΙ/Ή ΤΡΊΤΟ ΚΑΤΆΛΟΓΟ ΕΚΕ»

(1)   Διάδρομος προτεραιότητας “Υπεράκτιο δίκτυο των Βόρειων Θαλασσών” (NSOG)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

1.1.1

1.1.2

1.1.3

1.2

1.3.2

1.4

1.5

1.7.4

1.8.2

1.9.2

1.9.3

1.9.4

1.9.5

1.9.6

1.11.1

1.11.2

1.11.3

1.11.4

1.12.1

1.12.2

1.12.5

(2)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά — Νότου στη Δυτική Ευρώπη” (NSI West Electricity)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

2.2.1

2.2.2

2.2.3

2.2.4

2.3.1

2.3.2

2.5.1

2.5.2

2.6

2.8

2.11.1

2.11.2

2.11.3

2.12

2.15.1

2.15.2

2.15.3

2.15.4

2.16.2

2.19

2.20

2.21

2.22

2.24

2.25.1

2.25.2

2.26

2.28.1


Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ στον δεύτερο και/ή τρίτο κατάλογο ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε το έργο

2.1

3.1.4

(3)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά — Νότου στην κεντροανατολική και νότια Ευρώπη” (NSI East Electricity)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

3.1.3

3.2.1

3.2.2

3.2.3

3.3

3.5.1

3.5.2

3.6.1

3.6.2

3.8.2

3.8.3

3.8.6

3.9.2

3.9.3

3.9.4

3.10.3

3.13

3.14.1

3.15.1

3.15.2

3.16.2

3.16.3

3.18.1

3.18.2

3.19.2

3.19.3

3.20.1

3.20.2

3.22.5

3.25

3.26


Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ στον δεύτερο και/ή τρίτο κατάλογο ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε το έργο

3.19.1

3.22.5

(4)   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής” (ΒΕΜΙΡ Electricity)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

4.1

4.4.1

4.5.1

4.5.3

4.5.4

4.5.5

4.8.5

4.8.6


Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ στον δεύτερο και/ή τρίτο κατάλογο ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε το έργο

4.3

4.8.9

4.9

4.8.9

(5)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά — Νότου στη δυτική Ευρώπη” (NSI West Gas)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

5.1.1

5.1.2

5.1.3

5.2

5.4.1

5.4.2

5.5.1

5.5.2

5.6

5.7.1

5.7.2

5.9

5.10

5.11

5.12

5.13

5.14

5.15.1

5.15.2

5.15.3

5.15.4

5.15.5

5.16

5.17.1

5.17.2

5.18

5.20


Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ στον δεύτερο και/ή τρίτο κατάλογο ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε το έργο

5.8.1

5.5.2

5.8.2

5.5.2

(6)   Διάδρομος προτεραιότητας “Διασυνδέσεις αερίου Βορρά — Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη” (NSI East Gas)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

6.2.10

6.2.11

6.2.12

6.2.14

6.3

6.4

6.5.3

6.5.4

6.5.6

6.7

6.8.3

6.9.2

6.9.3

6.11

6.12

6.16

6.17

6.19

6.20.1

6.20.5

6.21

6.22.1

6.22.2

6.24.1

Διαγραμμένο στοιχείο: Αντίστροφη ροή Ρουμανίας — Ουγγαρίας: Ουγγρικός σταθμός συμπίεσης 1ου σταδίου στην Csanádpalota

Διαγραμμένο στοιχείο: Σταθμός συμπίεσης GCA στο Mosonmagyarovar (ανάπτυξη στην πλευρά της Αυστρίας)

6.24.4

Διαγραμμένο στοιχείο: Αγωγός Ercsi-Százhalombatta (HU)

Διαγραμμένο στοιχείο: Αντίστροφη ροή Ρουμανίας — Ουγγαρίας: Ουγγρικός σταθμός συμπίεσης 1ου σταδίου στην Csanádpalota

6.24.10

6.25.1

6.25.2

6.25.4


Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ στον δεύτερο και/ή τρίτο κατάλογο ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε το έργο

6.1.1

6.2.10

6.1.2

6.2.11

6.1.3

6.2.11

6.1.4

6.2.11

6.1.5

6.2.11

6.1.6

6.2.11

6.1.7

6.2.11

6.1.8

6.2.2

6.1.9

6.2.11

6.1.10

6.2.2

6.1.11

6.2.2

6.1.12

6.2.12

6.2.3

6.2.2

6.2.4

6.2.2

6.2.5

6.2.2

6.2.6

6.2.2

6.2.7

6.2.2

6.2.8

6.2.2

6.2.9

6.2.2

6.5.2

6.5.6

6.6

6.26.1

6.8.4

6.25.4

6.13.1

6.24.4

6.13.2

6.24.4

6.13.3

6.24.4

6.14

6.24.1

6.15.1

6.24.10

6.15.2

6.24.10

6.18

7.3.4

6.24.2

6.24.1

6.24.3

6.24.1

6.24.5

6.24.4

6.24.6

6.24.4

6.24.7

6.24.4

6.24.8

6.24.4

6.24.9

6.24.4

6.25.3

6.24.10

6.26.2

6.26.1

6.26.3

6.26.1

6.26.4

6.26.1

6.26.5

6.26.1

6.26.6

6.26.1

(7)   Διάδρομος προτεραιότητας “Νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου” (SGC)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

7.1.1

Διαγραμμένο στοιχείο: Trans Anatolian Pipeline

7.1.2

7.1.5

7.1.7

7.2.1

7.2.2

7.2.3

7.4.1

7.4.2


Έργα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος άλλων ΕΚΕ στον δεύτερο και/ή τρίτο κατάλογο ΕΚΕ

Αρχικός αριθμός ΕΚΕ του έργου

Αριθμός ΕΚΕ στο οποίο ενσωματώθηκε το έργο

7.1.6

7.1.3

7.1.4

7.3.3

7.3.2

7.5

(8)   Διάδρομος προτεραιότητας “Σχέδιο διασύνδεσης των αγορών ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής στον τομέα του αερίου” (BEMIP Gas)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

8.1.1

8.1.2.1

8.1.2.2

8.1.2.3

8.1.2.4

8.2.2

8.2.3

8.4

8.6

8.7

8.8

(9)   Διάδρομος προτεραιότητας “Συνδέσεις παροχής πετρελαίου στην κεντροανατολική Ευρώπη” (OSC)

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

9.3

(10)   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων”

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

10.1

10.2

10.5

(11)   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Λεωφόροι ηλεκτρικής ενέργειας”

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

1.5

1.7.4

2.2

2.4

2.5.1

3.1.3

4.1

(12)   Θεματικό πεδίο προτεραιότητας “Διασυνοριακό δίκτυο διοξειδίου του άνθρακα”

Αριθμοί ΕΚΕ των έργων που δεν θεωρούνται πλέον ΕΚΕ

12.1

»