26.6.2020 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
L 204/49 |
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΟΠΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
της 15ης Μαΐου 2020
για την έκδοση του εσωτερικού κανονισμού του ΕΕΠΔ
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (1) και ιδίως το άρθρο 57 παράγραφος 1 στοιχείο ιζ,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) |
Το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 16 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν ότι η τήρηση των κανόνων σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής. |
(2) |
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, η οποία αναφέρεται ως Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) και είναι επιφορτισμένη να εξασφαλίζει ότι τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οι οργανισμοί της Ένωσης σέβονται, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων, ιδίως το δικαίωμα τους στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. |
(3) |
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 προβλέπει επίσης τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του ΕΕΠΔ, καθώς και τον διορισμό του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. |
(4) |
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 προβλέπει περαιτέρω ότι ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων θα πρέπει να επικουρείται από γραμματεία, περιλαμβάνει δε διατάξεις σχετικά με ζητήματα προσωπικού και προϋπολογισμού. |
(5) |
Άλλες διατάξεις του δικαίου της Ένωσης προβλέπουν καθήκοντα και εξουσίες για τον ΕΕΠΔ, ιδίως, ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), η οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) και ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6). |
(6) |
Κατόπιν διαβούλευσης με την επιτροπή προσωπικού του ΕΕΠΔ, |
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
ΤΙΤΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΟΡΙΣΜΟΙ, ΚΑΤΕΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
Αποστολή και ορισμοί
Άρθρο 1
Ο ΕΕΠΔ
Ο ΕΕΠΔ ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, με οποιαδήποτε άλλη σχετική νομική πράξη της Ένωσης και με την παρούσα απόφαση, και ακολουθεί τις στρατηγικές προτεραιότητες που μπορεί να καθορίσει ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) |
ως «ο κανονισμός» νοείται ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725· |
β) |
ως «ΓΚΠΔ» νοείται ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679· |
γ) |
ως «όργανο» νοούνται τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της Ένωσης που υπάγονται στον κανονισμό ή σε οποιαδήποτε άλλη νομική πράξη της Ένωσης που προβλέπει αρμοδιότητες και εξουσίες για τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων· |
δ) |
ως «ΕΕΠΔ» νοείται ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων ως όργανο της Ένωσης· |
ε) |
ως «Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων» νοείται ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων που έχει διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού· |
στ) |
ως «ΕΣΠΔ» νοείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων ως όργανο της Ένωσης που συστάθηκε από το άρθρο 68 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ· |
ζ) |
ως «γραμματεία του ΕΣΠΔ» νοείται η γραμματεία του ΕΣΠΔ που συστάθηκε από το άρθρο 75 του ΓΚΠΔ. |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Κατευθυντήριες αρχές
Άρθρο 3
Αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, της ακεραιότητας και της ορθής διοικητικής συμπεριφοράς
1. Ο ΕΕΠΔ ενεργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ως ειδικός, καθώς και ως ανεξάρτητος, αξιόπιστος, προορατικός και έγκριτος φορέας στο πεδίο της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
2. Ο ΕΕΠΔ ενεργεί σύμφωνα με το δεοντολογικό πλαίσιο του ΕΕΠΔ.
Άρθρο 4
Λογοδοσία και διαφάνεια
1. Ο ΕΕΔΠ δημοσιεύει σε περιοδική βάση τις στρατηγικές προτεραιότητές του και μια ετήσια έκθεση.
2. Ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων, ο ΕΕΔΠ δίνει το παράδειγμα ως προς την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
3. Ο ΕΕΠΔ συνεργάζεται με ανοικτό και διαφανή τρόπο με τα μέσα ενημέρωσης και τα ενδιαφερόμενα μέρη και εξηγεί τις δραστηριότητές του στο κοινό με σαφή γλώσσα.
Άρθρο 5
Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα
1. Ο ΕΕΠΔ χρησιμοποιεί προηγμένα διοικητικά και τεχνικά μέσα για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής επικοινωνίας και της κατάλληλης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.
2. Ο ΕΕΠΔ εφαρμόζει κατάλληλους μηχανισμούς και εργαλεία για τη διασφάλιση του υψηλότατου επιπέδου διαχείρισης ποιότητας, όπως πρότυπα εσωτερικού ελέγχου, μια διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου και την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων.
Άρθρο 6
Συνεργασία
Ο ΕΕΠΔ προάγει τη συνεργασία μεταξύ των αρχών εποπτείας προστασίας δεδομένων, καθώς και με οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή οι δραστηριότητες της οποίας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Οργάνωση
Άρθρο 7
Ρόλος του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων
Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων αποφασίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΕΕΠΔ και εγκρίνει τα έγγραφα πολιτικής που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του ΕΕΠΔ.
Άρθρο 8
Γραμματεία ΕΕΠΔ
Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων καθορίζει την οργανωτική δομή της γραμματείας του ΕΕΠΔ. Με την επιφύλαξη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ της 25ης Μαΐου, ιδίως όσον αφορά τη γραμματεία του ΕΣΠΔ, η δομή αντανακλά τις στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων.
Άρθρο 9
Ο διευθυντής και η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή
1. Με την επιφύλαξη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ της 25ης Μαΐου, ιδίως το σημείο VI παράγραφος 5, ο διευθυντής ασκεί τις εξουσίες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής κατά την έννοια του άρθρου 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως καθορίζεται από τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 (7), καθώς και τις εξουσίες της αρμόδιας αρχής για τη σύναψη συμβάσεων κατά την έννοια του άρθρου 6 του καθεστώτος επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως καθορίζεται από τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68, και τυχόν λοιπές σχετικές εξουσίες που απορρέουν από άλλες διοικητικές αποφάσεις, είτε εσωτερικές του ΕΕΠΔ είτε διοργανικής φύσεως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από την απόφαση του Επόπτη σχετικά με την άσκηση των εξουσιών της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής και της αρμόδιας αρχής για τη σύναψη συμβάσεων.
2. Ο διευθυντής δύναται να μεταβιβάζει την άσκηση των εξουσιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στον υπεύθυνο για τη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων.
3. Ο διευθυντής είναι ο υπεύθυνος αναφοράς για τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων, τον τοπικό υπεύθυνο ασφαλείας, τον τοπικό υπεύθυνο ασφαλείας πληροφοριών, τον υπεύθυνο διαφάνειας, τον υπεύθυνο νομικών υπηρεσιών, τον υπεύθυνο δεοντολογίας και τον συντονιστή εσωτερικού ελέγχου για τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με αυτές τις αρμοδιότητες.
4. Ο διευθυντής βοηθά τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων για τη διασφάλιση της συνέπειας και του συνολικού συντονισμού του ΕΕΠΔ και για οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα του/της ανατίθεται από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.
5. Ο διευθυντής μπορεί να εγκρίνει τις αποφάσεις του ΕΕΠΔ για την εφαρμογή περιορισμών βάσει των εσωτερικών κανόνων του ΕΕΠΔ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του κανονισμού.
Άρθρο 10
Συνεδρίαση διοίκησης
1. Η συνεδρίαση της διοίκησης απαρτίζεται από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, τον διευθυντή, τους προϊσταμένους μονάδων ή τομέων και διασφαλίζει τη στρατηγική εποπτεία του έργου του ΕΕΠΔ.
2. Όταν η συνεδρίαση της διοίκησης αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους, τον προϋπολογισμό, με χρηματοδοτικά ζητήματα ή με διοικητικά ζητήματα που αφορούν τον ΕΕΠΔ ή τη γραμματεία του ΕΣΠΔ περιλαμβάνει και τον επικεφαλής της γραμματείας του ΕΣΠΔ.
3. Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων προεδρεύει της συνεδρίασης της διοίκησης, ή σε περίπτωση που αδυνατεί να παραστεί στη συνεδρίαση, τη θέση του αναλαμβάνει ο διευθυντής. Κατά κανόνα, η συνεδρίαση της διοίκησης πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα.
4. Ο διευθυντής διασφαλίζει την ορθή λειτουργία της γραμματείας της συνεδρίασης της διοίκησης.
5. Οι συνεδριάσεις δεν είναι δημόσιες. Οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.
Άρθρο 11
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και αναπλήρωση
1. Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων μπορεί να μεταβιβάζει στον διευθυντή, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τον κανονισμό, την εξουσία έγκρισης και υπογραφής νομικά δεσμευτικών αποφάσεων που έχουν ήδη προσδιοριστεί κατ’ ουσίαν από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.
2. Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων μπορεί επίσης να μεταβιβάζει, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τον κανονισμό, στον διευθυντή ή στον προϊστάμενο της ενδιαφερόμενης μονάδας ή τομέα, την εξουσία έγκρισης και υπογραφής άλλων εγγράφων.
3. Όταν έχουν μεταβιβαστεί εξουσίες στον διευθυντή σύμφωνα με τις παραγράφους 1 ή 2, ο διευθυντής μπορεί να τις μεταβιβάσει με τη σειρά του στον προϊστάμενο της ενδιαφερόμενης μονάδας ή τομέα.
4. Όταν ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του/της ή όταν η θέση του/της έχει χηρεύσει και δεν έχει διοριστεί κανένας Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, ο διευθυντής, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τον κανονισμό, εκτελεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων που είναι απαραίτητα και επείγοντα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας.
5. Εφόσον ο διευθυντής δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του ή η θέση του έχει χηρεύσει και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, οι αρμοδιότητες του διευθυντή ασκούνται από τον προϊστάμενο μονάδας ή τομέα με τον υψηλότερο βαθμό ή, σε περίπτωση ίσου βαθμού, από τον αρχαιότερο προϊστάμενο μονάδας ή τομέα αυτού του βαθμού ή, σε περίπτωση ισότητας και ως προς την αρχαιότητα, από τον μεγαλύτερο σε ηλικία.
6. Εφόσον δεν υπάρχει ένας προϊστάμενος μονάδας ή τομέα για να ασκήσει τα καθήκοντα του διευθυντή όπως ορίζονται στην παράγραφο 5 και δεν έχει οριστεί στη θέση του άλλος υπάλληλος από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ορίζεται ως αναπληρωτής ο υπάλληλος με τον υψηλότερο βαθμό ή, σε περίπτωση ίσου βαθμού, ο αρχαιότερος υπάλληλος αυτού του βαθμού ή, σε περίπτωση ισότητας και ως προς την αρχαιότητα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία.
7. Εάν οποιοσδήποτε άλλος ιεραρχικά ανώτερος δεν δύναται να εκτελέσει τα καθήκοντά του/της, και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων δεν έχει ορίσει κανέναν υπάλληλο, ο διευθυντής ορίζει έναν υπάλληλο κατόπιν συμφωνίας με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Εάν ο διευθυντής δεν έχει ορίσει αντικαταστάτη, ορίζεται ως αναπληρωτής ο υπάλληλος της εκάστοτε μονάδας ή τομέα με τον υψηλότερο βαθμό ή, σε περίπτωση ίσου βαθμού, ο αρχαιότερος υπάλληλος αυτού του βαθμού ή, σε περίπτωση ισότητας και ως προς την αρχαιότητα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία.
8. Οι παράγραφοι 1 έως 7 ισχύουν με την επιφύλαξη των κανόνων περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή ή εκείνων που αφορούν οικονομικά ζητήματα όπως προβλέπεται στα άρθρα 9 και 12.
Άρθρο 12
Διατάκτης και υπόλογος
1. Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων αναθέτει τις εξουσίες του διατάκτη στον διευθυντή σύμφωνα με τον χάρτη καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση του ΕΕΠΔ σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).
2. Όσον αφορά ζητήματα προϋπολογισμού που σχετίζονται με το ΕΣΠΔ, ο διατάκτης ασκεί τα καθήκοντά του/της σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ.
3. Τα καθήκοντα του διατάκτη του ΕΕΠΔ, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων της 1ης Μαρτίου 2017 (9), εκτελούνται από τον διατάκτη της Επιτροπής.
ΤΙΤΛΟΣ II
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 13
Παρακολούθηση και διασφάλιση της εφαρμογής του κανονισμού
Ο ΕΕΠΔ διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ατόμων μέσω της παρακολούθησης και της επιβολής του κανονισμού και οποιασδήποτε άλλης νομικής πράξης της Ένωσης σχετικά με τα καθήκοντα και τις εξουσίες του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Ως εκ τούτου, κατά την άσκηση των εξουσιών έρευνας, διόρθωσης, εξουσιοδότησης και συμβουλευτικής, ο ΕΕΠΔ μπορεί να πραγματοποιεί επισκέψεις συμμόρφωσης, έρευνες, επισκέψεις ανά δίμηνο, άτυπη διαβούλευση ή να διευκολύνει τον φιλικό διακανονισμό καταγγελιών.
Άρθρο 14
Διαφάνεια των απαντήσεων σε διαβουλεύσεις από όργανα σχετικά με την από μέρους τους επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και σε αιτήματα εξουσιοδότησης
Ο ΕΕΠΔ μπορεί να δημοσιεύει εν όλω ή εν μέρει τις απαντήσεις σε διαβουλεύσεις από όργανα σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας ή της ασφάλειας πληροφοριών. Οι αποφάσεις εξουσιοδότησης δημοσιεύονται, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες απαιτήσεις εμπιστευτικότητας και ασφάλειας πληροφοριών.
Άρθρο 15
Κοινοποίηση των οργάνων σε υπευθύνους προστασίας δεδομένων
1. Ο ΕΕΠΔ τηρεί μητρώο των διορισμών των υπευθύνων προστασίας δεδομένων που κοινοποιούνται σε αυτόν από τα όργανα σύμφωνα με τον κανονισμό.
2. Ο ενημερωμένος κατάλογος των υπευθύνων προστασίας δεδομένων των οργάνων δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ.
3. Ο ΕΕΠΔ παρέχει καθοδήγηση στους υπεύθυνους προστασίας δεδομένων, ιδίως μέσω της συμμετοχής σε συνεδριάσεις που διοργανώνει το δίκτυο υπευθύνων προστασίας δεδομένων των οργάνων.
Άρθρο 16
Διεκπεραίωση καταγγελιών
1. Ο ΕΕΠΔ δεν διεκπεραιώνει ανώνυμες καταγγελίες.
2. Ο ΕΕΠΔ διεκπεραιώνει καταγγελίες που υποβάλλονται εγγράφως, μεταξύ άλλων σε ηλεκτρονική μορφή, σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της Ένωσης και οι οποίες παρέχουν τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε η καταγγελία να μπορεί να είναι κατανοητή.
3. Εάν ο καταγγέλλων έχει καταθέσει καταγγελία που αφορά τα ίδια γεγονότα στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, ο ΕΕΠΔ εξετάζει το παραδεκτό αυτής σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ του ΕΕΠΔ και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
4. Ο ΕΕΠΔ αποφασίζει με ποιον τρόπο θα διεκπεραιώσει μια καταγγελία λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
α) |
τη φύση και τη σοβαρότητα της εικαζόμενης παραβίασης των κανόνων προστασίας δεδομένων· |
β) |
τη σπουδαιότητα της ζημίας που έχουν ενδεχομένως υποστεί ένα ή περισσότερα υποκείμενα δεδομένων ως αποτέλεσμα της παραβίασης· |
γ) |
τη δυνητική συνολική σπουδαιότητα της υπόθεσης, σε σχέση και με άλλα δημόσια και ιδιωτικά σχετικά συμφέροντα· |
δ) |
τη δυνατότητα διαπίστωσης της παραβίασης· |
ε) |
την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία έλαβαν χώρα τα υποκείμενα συμβάντα, η εν λόγω συμπεριφορά έπαυσε να έχει επιπτώσεις, άρθηκαν οι εν λόγω επιπτώσεις ή δόθηκε η κατάλληλη εγγύηση της εν λόγω άρσης. |
5. Κατά περίπτωση, ο ΕΕΠΔ διευκολύνει τον φιλικό διακανονισμό της καταγγελίας.
6. Ο ΕΕΠΔ αναστέλλει την έρευνα μιας καταγγελίας για την οποία εκκρεμεί δικαστική απόφαση ή απόφαση άλλου δικαστικού ή διοικητικού οργάνου.
7. Ο ΕΕΠΔ κοινολογεί την ταυτότητα του καταγγέλλοντος μόνο στον βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο για την ορθή διενέργεια της έρευνας. Ο ΕΕΠΔ δεν κοινολογεί κανένα έγγραφο που σχετίζεται με τον καταγγέλλοντα, εκτός από ανωνυμοποιημένα αποσπάσματα ή συνόψεις της τελικής απόφασης, εκτός εάν το εν λόγω άτομο χορηγεί τη συγκατάθεσή του για μια τέτοια γνωστοποίηση.
8. Εφόσον απαιτείται από τις περιστάσεις του καταγγέλλοντος, ο ΕΕΠΔ συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρχών εποπτείας που ενεργούν στο πλαίσιο της άσκησης των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους.
Άρθρο 17
Αποτελέσματα των καταγγελιών
1. Ο ΕΕΠΔ ενημερώνει το συντομότερο δυνατό τον καταγγέλλοντα σχετικά με το αποτέλεσμα της καταγγελίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
2. Όταν η καταγγελία κρίνεται μη παραδεκτή ή όταν διακόπτεται η εξέτασή της, ο ΕΕΠΔ συμβουλεύει κατά περίπτωση τον καταγγέλλοντα να απευθυνθεί σε άλλη αρμόδια αρχή.
3. Ο ΕΕΠΔ μπορεί να προβεί στη διακοπή μιας έρευνας κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου. Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τον ΕΕΠΔ να προβεί σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αντικείμενο της καταγγελίας.
4. Ο ΕΕΠΔ μπορεί να περατώσει μια έρευνα εάν ο καταγγέλλων δεν παρέχει τις ζητούμενες πληροφορίες. Ο ΕΕΠΔ ενημερώνει τον καταγγέλλοντα σχετικά με αυτή την απόφαση.
Άρθρο 18
Επανεξέταση καταγγελιών και ένδικα μέσα
1. Όταν ο ΕΕΠΔ εκδώσει μια απόφαση επί μίας καταγγελίας, ο καταγγέλλων ή το ενδιαφερόμενο όργανο μπορεί να αιτηθεί την επανεξέταση της απόφασης από τον ΕΕΠΔ. Το εν λόγω αίτημα υποβάλλεται εντός ενός μηνός από την απόφαση. Ο ΕΕΠΔ επανεξετάζει την απόφασή του όταν ο καταγγέλλων ή το όργανο προσκομίζει νέα στοιχεία για πραγματικά περιστατικά ή προβάλλει νέα νομικά επιχειρήματα.
2. Κατόπιν της έκδοσης της απόφασής του επί μιας καταγγελίας, ο ΕΕΠΔ ενημερώνει τον καταγγέλλοντα και το ενδιαφερόμενο όργανο ότι έχουν το δικαίωμα τόσο να αιτηθούν την επανεξέταση της απόφασής του όσο και να προσβάλουν την απόφαση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 263 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Όταν, κατόπιν αιτήματος επανεξέτασης της απόφασής του, ο ΕΕΠΔ εκδώσει νέα, αναθεωρημένη απόφαση, ενημερώνει τον καταγγέλλοντα και το ενδιαφερόμενο όργανο ότι μπορούν να προσβάλουν την εν λόγω νέα απόφαση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 263 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρθρο 19
Γνωστοποίηση παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον ΕΕΠΔ από τα όργανα
1. Ο ΕΕΠΔ παρέχει μια ασφαλή πλατφόρμα για τη γνωστοποίηση παραβιάσεων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και θεσπίζει μέτρα ασφαλείας για την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τις παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
2. Κατόπιν της κοινοποίησης, ο ΕΕΠΔ επιβεβαιώνει τη λήψη από το ενδιαφερόμενο όργανο.
ΤΙΤΛΟΣ III
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Άρθρο 20
Νομοθετική διαβούλευση
1. Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού, ο ΕΕΠΔ εκδίδει γνωμοδοτήσεις ή επίσημα σχόλια.
2. Οι γνωμοδοτήσεις δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ στην αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Περιλήψεις των γνωμοδοτήσεων δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σειρά C). Τα επίσημα σχόλια δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ.
3. Ο ΕΕΠΔ μπορεί να αρνηθεί τη διαβούλευση όταν δεν πληρούνται οι όροι του άρθρου 42 του κανονισμού, μεταξύ άλλων όταν δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ως προς την προστασία δεδομένων.
4. Όταν δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί κοινή γνωμοδότηση από τον ΕΕΠΔ και το ΕΣΠΔ, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού, εντός της καθορισμένης προθεσμίας παρόλο που έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ο ΕΕΠΔ μπορεί να εκδώσει μια γνωμοδότηση για το ίδιο ζήτημα.
5. Όταν η Επιτροπή μειώνει την προθεσμία που ισχύει για τη νομοθετική διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 3 του κανονισμού, ο ΕΕΠΔ επιδιώκει να τηρήσει την προθεσμία που έχει οριστεί εφόσον είναι εύλογη και πρακτική, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα, την έκταση της τεκμηρίωσης και την πληρότητα των πληροφοριών που παρέχει η Επιτροπή.
Άρθρο 21
Παρακολούθηση τεχνολογίας
Ο ΕΕΠΔ, κατά την παρακολούθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επιπτώσεις στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, προωθεί την ευαισθητοποίηση και συμβουλεύει ιδίως για τις αρχές προστασίας δεδομένων από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού.
Άρθρο 22
Ερευνητικά έργα
Ο ΕΕΠΔ μπορεί να αποφασίσει να συμβάλλει στα προγράμματα-πλαίσια της Ένωσης και να συμμετάσχει στις συμβουλευτικές επιτροπές ερευνητικών έργων.
Άρθρο 23
Προσφυγή κατά οργάνων για παραβίαση του κανονισμού
Ο ΕΕΠΔ μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που ένα όργανο δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό, ιδίως όταν ο ΕΕΠΔ δεν έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού, και σε περίπτωση αδυναμίας αποτελεσματικής ανταπόκρισης στα μέτρα επιβολής που λαμβάνει ο ΕΕΠΔ δυνάμει του άρθρου 58 του κανονισμού.
Άρθρο 24
Παρέμβαση του ΕΕΠΔ στις προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1. Ο ΕΕΠΔ μπορεί να παρέμβει στις προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 4 του κανονισμού, το άρθρο 43 παράγραφος 3 στοιχείο θ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/794, το άρθρο 85 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 και το άρθρο 40 παράγραφος 3 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727.
2. Όταν αποφασίζει εάν πρέπει να αιτηθεί άδεια παρέμβασης ή εάν θα αποδεχτεί μια πρόσκληση παρέμβασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΕΕΠΔ λαμβάνει ιδίως υπόψη τα εξής:
α) |
εάν ο ΕΕΠΔ έχει εμπλακεί άμεσα στα γεγονότα της υπόθεσης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων εποπτείας του· |
β) |
εάν η υπόθεση εγείρει ζητήματα προστασίας δεδομένων τα οποία είτε είναι ουσιώδη αυτά καθ’ αυτά είτε είναι καίρια ως προς το αποτέλεσμά τους· και |
γ) |
εάν η παρέμβαση από τον ΕΕΠΔ είναι πιθανόν να επηρεάσει την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας. |
ΤΙΤΛΟΣ IV
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Άρθρο 25
Ο ΕΕΠΔ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων
Ο ΕΕΠΔ ως μέλος του ΕΣΔΠ αποσκοπεί στην προαγωγή της ενωσιακής προοπτικής και ιδίως στις κοινές αξίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρθρο 26
Συνεργασία με τις εθνικές αρχές εποπτείας βάσει του άρθρου 61 του κανονισμού
1. Ο ΕΕΠΔ συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές και με την κοινή εποπτική αρχή που συστάθηκε βάσει του άρθρου 25 της απόφασης 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου (10) ιδίως με τους παρακάτω στόχους:
α) |
ανταλλαγή όλων των σχετικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών, καθώς και πληροφοριών που αφορούν αιτήματα άσκησης εξουσιών παρακολούθησης, έρευνας και επιβολής από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές· |
β) |
ανάπτυξη και διατήρηση επαφής με τα αρμόδια μέλη και το προσωπικό των εθνικών εποπτικών αρχών. |
2. Κατά περίπτωση, ο ΕΕΠΔ παρέχει αμοιβαία συνδρομή και λαμβάνει μέρος σε κοινές δραστηριότητες με τις εθνικές εποπτικές αρχές, και το κάθε μέρος ενεργεί στο πλαίσιο της άσκησης των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων του όπως ορίζονται στον κανονισμό, τον ΓΚΠΔ και άλλες σχετικές πράξεις του ενωσιακού δικαίου.
3. Ο ΕΕΠΔ μπορεί να συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης σε έρευνα από εποπτική αρχή ή να καλέσει μια εποπτική αρχή να συμμετάσχει σε έρευνα σύμφωνα με τους νομικούς και διαδικαστικούς κανόνες που ισχύουν για το μέρος που απευθύνει την πρόσκληση.
Άρθρο 27
Διεθνής συνεργασία
1. Ο ΕΕΠΔ προάγει βέλτιστες πρακτικές, σύγκλιση και συνέργειες για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών, μεταξύ άλλων μέσω συμμετοχής σε σχετικά περιφερειακά και διεθνή δίκτυα και εκδηλώσεις.
2. Κατά περίπτωση, ο ΕΕΠΔ παρέχει αμοιβαία συνδρομή στις ενέργειες έρευνας και επιβολής των εποπτικών αρχών τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών.
ΤΙΤΛΟΣ V
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 28
Διαβούλευση με την επιτροπή προσωπικού
1. H επιτροπή προσωπικού, μέσω της οποίας εκπροσωπείται το προσωπικό του ΕΕΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της γραμματείας του ΕΣΠΔ, καλείται να διατυπώσει τη γνώμη της εν ευθέτω χρόνω επί σχεδίων αποφάσεων που αφορούν την εφαρμογή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καθεστώτος επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 και μπορεί να ζητείται η γνώμη της και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος που αφορά το προσωπικό. Η επιτροπή προσωπικού ενημερώνεται σχετικά με οποιοδήποτε θέμα αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Εκδίδει τις γνωμοδοτήσεις της εντός 10 εργάσιμων ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
2. Η επιτροπή προσωπικού συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του ΕΕΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της γραμματείας του ΕΣΠΔ, διατυπώνοντας προτάσεις επί οργανωτικών θεμάτων και επί των συνθηκών εργασίας.
3. Η επιτροπή προσωπικού απαρτίζεται από τρία μέλη και τρεις αναπληρωτές, εκλέγεται δε για διετή θητεία από όλα τα μέλη του προσωπικού του ΕΕΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της γραμματείας του ΕΣΠΔ.
Άρθρο 29
Υπεύθυνος προστασίας δεδομένων
1. Οι υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων (ΥΠΔ) διορίζονται από τον ΕΕΠΔ.
2. Ο ΥΠΔ καλείται να γνωμοδοτήσει, ιδιαίτερα όταν ο ΕΕΠΔ ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων σκοπεύει να εφαρμόσει έναν περιορισμό βάσει των εσωτερικών κανόνων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του κανονισμού.
3. Σύμφωνα με το σημείο IV(2)(viii) του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ, το ΕΣΠΔ διαθέτει ξεχωριστό ΥΠΔ. Σύμφωνα με το σημείο IV(4) του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ, ο ΥΠΔ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ συνεδριάζουν τακτικά για τη διασφάλιση της συνοχής των αποφάσεών τους.
Άρθρο 30
Δημόσια πρόσβαση σε έγγραφα και υπεύθυνος διαφάνειας του ΕΕΠΔ
Ο ΕΕΠΔ διορίζει έναν υπεύθυνο διαφάνειας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11), με την επιφύλαξη της διεκπεραίωσης αιτημάτων δημόσιας πρόσβασης σε έγγραφα από τη γραμματεία του ΕΕΠΔ σύμφωνα με το σημείο IV(2)(iii) του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ.
Άρθρο 31
Γλώσσες
1. Ο ΕΕΠΔ είναι απόλυτα προσηλωμένος στην αρχή της πολυγλωσσίας, διότι η πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους και τα πολυτιμότερα αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΕΕΠΔ αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ της αρχής της πολυγλωσσίας και της υποχρέωσης διασφάλισης της ορθής χρηματοπιστωτικής διαχείρισης και εξοικονόμησης για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνοντας, συνεπώς, σε ρεαλιστική αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων του.
2. Ο ΕΕΠΔ απαντά σε οποιοδήποτε άτομο επικοινωνεί μαζί του σχετικά με ένα ζήτημα που υπάγεται στην αρμοδιότητά του σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ίδια γλώσσα επικοινωνίας. Όλες οι καταγγελίες, τα αιτήματα πληροφοριών και άλλα αιτήματα μπορούν να αποστέλλονται στον ΕΕΠΔ σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η απάντηση θα συντάσσεται στην ίδια γλώσσα.
3. Ο διαδικτυακός τόπος του Συμβουλίου είναι διαθέσιμος στην αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Τα στρατηγικά έγγραφα του ΕΕΠΔ, όπως η στρατηγική για την εντολή του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων δημοσιεύονται στην αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.
Άρθρο 32
Υπηρεσίες στήριξης
Ο ΕΕΠΔ μπορεί να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας ή συμφωνίες παροχής υπηρεσιών με άλλα όργανα και μπορεί να συμμετάσχει σε διοργανικές προσκλήσεις υποβολής προσφορών για τη σύναψη συμβάσεων-πλαισίων με τρίτους για την παροχή υπηρεσιών στήριξης στον ΕΕΠΔ και το ΕΣΠΔ. Ο ΕΕΠΔ μπορεί, επίσης, να συνάπτει συμβάσεις με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών σύμφωνα με τους κανόνες προμήθειας που ισχύουν για τα όργανα.
Άρθρο 33
Πιστοποίηση γνησιότητας των αποφάσεων
1. Η πιστοποίηση της γνησιότητας των αποφάσεων γίνεται μέσω της υπογραφής του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων ή του διευθυντή όπως προβλέπεται στην παρούσα απόφαση. Η υπογραφή μπορεί να είναι χειρόγραφη ή ηλεκτρονική.
2. Στην περίπτωση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων ή αναπλήρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 11, η πιστοποίηση της γνησιότητας των αποφάσεων γίνεται μέσω της υπογραφής του προσώπου στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες ή το οποίο εκτελεί χρέη αναπλήρωσης. Η υπογραφή μπορεί να είναι χειρόγραφη ή ηλεκτρονική.
Άρθρο 34
Τηλεργασία στον ΕΕΠΔ και ηλεκτρονικά έγγραφα
1. Με απόφαση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο ΕΕΠΔ μπορεί να εφαρμόσει ένα σύστημα τηλεργασίας για το σύνολο ή για μέρος του προσωπικού του. Αυτή η απόφαση κοινοποιείται στο προσωπικό και δημοσιεύεται στους δικτυακούς τόπους του ΕΕΠΔ και του ΕΣΠΔ.
2. Με απόφαση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο ΕΕΠΔ μπορεί να προσδιορίσει τους όρους εγκυρότητας των ηλεκτρονικών εγγράφων, διαδικασιών και μέσων διαβίβασης εγγράφων για τους σκοπούς του ΕΕΠΔ. Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στο προσωπικό και δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ.
3. Στην περίπτωση που οι αποφάσεις αφορούν τη γραμματεία του ΕΣΠΔ, ζητείται η γνώμη του προέδρου του ΕΕΠΔ.
Άρθρο 35
Κανόνες για τον υπολογισμό προθεσμιών, ημερομηνιών και διοριών
Ο ΕΕΠΔ εφαρμόζει τους κανόνες για τον υπολογισμό προθεσμιών, ημερομηνιών και διοριών όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου (12).
ΤΙΤΛΟΣ VII
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 36
Συμπληρωματικά μέτρα
Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων μπορεί να διευκρινίζει τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέσω της έγκρισης κανόνων εφαρμογής και συμπληρωματικών μέτρων που αφορούν τη λειτουργία του ΕΕΠΔ.
Άρθρο 37
Κατάργηση της απόφασης 2013/504/ΕΕ του Ευρωπαίου Επόπτης Προστασίας Δεδομένων
Η απόφαση 2013/504/ΕΕ του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (13) καταργείται και αντικαθίσταται από την παρούσα απόφαση.
Άρθρο 38
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2020.
Για τον ΕΕΠΔ
Wojciech Rafał WIEWIÓROWSKI
Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων
(1) ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39.
(2) Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
(3) Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).
(4) Κανονισμός (ΕΕ) 2016/794 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και την αντικατάσταση και κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 2009/371/ΔΕΥ, 2009/934/ΔΕΥ, 2009/935/ΔΕΥ, 2009/936/ΔΕΥ και 2009/968/ΔΕΥ (ΕΕ L 135 της 24.5.2016, σ. 53).
(5) Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(6) Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).
(7) Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου της 29ης Φεβρουαρίου 1968 περί καθορισμού του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και περί θεσπίσεως ειδικών μέτρων προσωρινώς εφαρμοστέων στους υπαλλήλους της Επιτροπής (καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού) (ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1).
(8) Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 83/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).
(9) 9 Απόφαση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) της 1ης Μαρτίου 2017 σχετικά με τον διορισμό του διατάκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως διατάκτη του ΕΕΠΔ.
(10) 10 Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τη χρήση της πληροφορικής για τελωνειακούς σκοπούς (ΕΕ L 323 της 10.12.2009, σ. 20).
(11) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).
(12) Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1182/71 του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1971, περί καθορισμού των κανόνων που εφαρμόζονται στις προθεσμίες, ημερομηνίες και διορίες (ΕΕ L 124 της 8.6.1971, σ. 1).
(13) 13 Απόφαση 2013/504/EU του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, της 17ης Δεκεμβρίου 2012, για την έκδοση εσωτερικού κανονισμού (ΕΕ L 273 της 15.10.2013, σ. 41).