8.7.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 218/1


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2020/979 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 7ης Ιουλίου 2020

προς στήριξη της ανάπτυξης ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος για την επικύρωση της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών σύμφωνα με ανοικτά διεθνή πρότυπα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 19 Νοεμβρίου 2018, το Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ κατά των παράνομων πυροβόλων όπλων, φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού («SALW») και των πυρομαχικών τους, με τίτλο «Ασφαλίζοντας τα όπλα, προστατεύοντας τους πολίτες» («στρατηγική SALW της ΕΕ»). Σκοπός της στρατηγικής SALW της ΕΕ είναι η καθοδήγηση ολοκληρωμένης, συλλογικής και συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης για την πρόληψη και τον περιορισμό της παράνομης απόκτησης SALW και των πυρομαχικών τους από τρομοκράτες, εγκληματίες και άλλους μη εξουσιοδοτημένους παράγοντες, καθώς και η προώθηση της λογοδοσίας και της ευθύνης όσον αφορά το νόμιμο εμπόριο όπλων.

(2)

Σύμφωνα με τη στρατηγική SALW η ανεπαρκής ασφάλεια των αποθεμάτων είναι ένας βασικός παράγοντας που καθιστά δυνατή την εκτροπή όπλων και πυρομαχικών από τις νόμιμες στις παράνομες αγορές. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται να βοηθούν άλλες χώρες να βελτιώσουν τη διαχείριση και την ασφάλεια των κρατικών αποθεμάτων τους με την ενίσχυση των εθνικών νομοθετικών και διοικητικών πλαισίων και την ενίσχυση θεσμών που ρυθμίζουν τη νόμιμη παροχή και διαχείριση αποθεμάτων SALW και πυρομαχικών για τις δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας.

(3)

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό (UNODA) ανέπτυξε πρότυπα και ορθές πρακτικές για τη διαχείριση των φορητών όπλων και των πυρομαχικών: τις Διεθνείς τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τα πυρομαχικά (IATG) και τη Θεματική συλλογή για την εφαρμογή του ελέγχου των φορητών όπλων (MOSAIC), παλαιότερα γνωστή ως Διεθνή πρότυπα για τον έλεγχο των φορητών όπλων (ISACS). Η στρατηγική SALW της ΕΕ δεσμεύει την Ένωση να προωθήσει και να εφαρμόσει πρότυπα και ορθές πρακτικές.

(4)

Στις 30 Ιουνίου 2018, η τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την επισκόπηση της προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ κατά των παράνομων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού ενέκρινε έγγραφο αποτελεσμάτων στο οποίο τα κράτη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αποτρέψουν και να καταπολεμήσουν την εκτροπή φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού. Σε αυτό τα κράτη επαναβεβαίωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η σίγουρη, ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού που κατέχουν κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις και κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, ιδίως σε εμπόλεμη ή μετά από εμπόλεμη κατάσταση. Τα κράτη αναγνώρισαν επίσης ότι η εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων ενισχύει την υλοποίηση του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ.

(5)

Η Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη επιβεβαιώνει ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού είναι αναγκαία για να επιτευχθούν πολλοί στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τους ισχυρούς θεσμούς, τη μείωση της φτώχειας, την οικονομική ανάπτυξη, την υγεία, την ισότητα των φύλων και την ασφάλεια των πόλεων. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 16.4, όλα τα κράτη έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σημαντικά τις παράνομες ροές χρημάτων και όπλων.

(6)

Στο πρόγραμμα για τον αφοπλισμό με τίτλο «Διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον» (1), το οποίο παρουσιάστηκε στις 24 Μαΐου 2018, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να αντιμετωπιστεί η υπέρμετρη συσσώρευση συμβατικών όπλων και το λαθρεμπόριο αυτώνκαι κάλεσε για τη στήριξη των προσεγγίσεων σε επίπεδο χώρας όσον αφορά τα φορητά όπλα. Η Ένωση αποφάσισε να στηρίξει τη Δράση 22 του προγράμματος: «Αντιμετώπιση της υπέρμετρης συσσώρευσης και της κακής διαχείρισης αποθεμάτων».

(7)

Το Διεθνές Κέντρο Άρσης Ναρκοπεδίων για Ανθρωπιστικούς Σκοπούς της Γενεύης (GICHD) συμβάλλει στην ανάπτυξη, την επανεξέταση και την προώθηση των διεθνών προτύπων δράσης κατά των ναρκών και, μέσω της συμβουλευτικής ομάδας για τη διαχείριση των πυρομαχικών (AMAT), στην ανάπτυξη, την επανεξέταση και τη διάδοση των διεθνών τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών για τα πυρομαχικά (IATG). Η ΑΜΑΤ υπάγεται στο GICHD. Η AMAT δημιουργήθηκε κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ του GICHD και του UNODA ως αντίδραση στην επείγουσα ανάγκη στήριξης των κρατών για την ασφαλή, προστατευμένη και αποτελεσματική διαχείριση πυρομαχικών, σύμφωνα με τις IATG.

(8)

Στις 4 Δεκεμβρίου 2017, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 72/55 σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συσσώρευση πλεονασματικών αποθεμάτων συμβατικών πυρομαχικών. Το εν λόγω ψήφισμα στηρίζει πρωτοβουλίες σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο που προβάλλουν τη βελτίωση της βιώσιμης διαχείρισης των πυρομαχικών, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των IATG.

(9)

Η Ένωση και τα κράτη μέλη της είναι κορυφαίοι χορηγοί βοήθειας για τη συνδρομή στον έλεγχο των φορητών όπλων και την ανάπτυξη ικανοτήτων γενικότερα, καθώς και για την υλική ασφάλεια και τη διαχείριση αποθεμάτων ειδικότερα. Μολονότι υπάρχουν διάφορα διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των αποθεμάτων, δεν υπάρχει τυποποιημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία για τη διενέργεια ανεξάρτητων αξιολογήσεων και την επικύρωση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τα εν λόγω πρότυπα. Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος της συνδρομής της Ένωσης στην ασφάλεια των αποθεμάτων όπλων.

(10)

Η καθιέρωση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας για την ανεξάρτητη επικύρωση της συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα διαχείρισης όπλων θα καταστήσει μετρήσιμο τον αντίκτυπο της συνδρομής της Ένωσης σε τρίτες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση αποθεμάτων όπλων· θα στηρίξει επίσης την εκτίμηση επικινδυνότητας στο πλαίσιο του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και της παροχής στρατιωτικής βοήθειας.

(11)

Η Ένωση θα πρέπει, ως εκ τούτου, να υποστηρίξει έργο για την καθιέρωση της σκοπιμότητας της ανάπτυξης ενός εθελοντικού διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος για την επικύρωση της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών σύμφωνα με ανοικτά διεθνή πρότυπα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Με σκοπό την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση των παράνομων πυροβόλων όπλων, φορητών όπλων, ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους με τίτλο «Ασφαλίζοντας τα όπλα, προστατεύοντας τους πολίτες» («στρατηγική SALW της ΕΕ») και την προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας, η Ένωση υποστηρίζει έργο μελέτης σκοπιμότητας της καθιέρωσης ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος για την επικύρωση πολιτικών και πρακτικών για την ασφαλή και προστατευμένη διαχείριση των SALW και των πυρομαχικών.

Το έργο αποτελείται από δύο φάσεις, «φάση I» και «φάση II».

Κατά τη φάση Ι, στο πρώτο έτος εφαρμογής, εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος επικύρωσης διαχείρισης για τα όπλα και τα πυρομαχικά («AAMVS»), για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων απόκτησης κατάλληλης μεθοδολογίας και εργαλείων αξιολόγησης των κινδύνων και της ποιότητας·

Σύμφωνα με την παράγραφο 2, κατά τη φάση ΙΙ, με βάση το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας της φάσης Ι, αναπτύσσεται μια ιδέα για τη δημιουργία ενός AAMVS.

Περιγραφή του έργου παρατίθεται στο παράρτημα.

2.   Το Συμβούλιο αποφασίζει, βάσει του αποτελέσματος της μελέτης σκοπιμότητας που προέκυψε από τη φάση Ι του έργου, κατά πόσον θα υλοποιηθεί η φάση II του έργου.

Άρθρο 2

1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («Ύπατος Εκπρόσωπος») είναι αρμόδιος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

2.   Η τεχνική υλοποίηση του έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1 εκτελείται από το Διεθνές Κέντρο Άρσης Ναρκοπεδίων για Ανθρωπιστικούς Σκοπούς της Γενεύης («GICHD») και τον ειδικευμένο οργανισμό του, τη συμβουλευτική ομάδα για τη διαχείριση των πυρομαχικών («AMAT»).

3.   Το GICHD εκτελεί τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου. Προς τούτο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με το GICHD.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 1 έργου που χρηματοδοτείται από την Ένωση ανέρχεται σε 1 642 109 EUR.

2.   Το ποσό που προορίζεται να καλύψει τη φάση Ι του έργου ανέρχεται σε 821 872 EUR. Το υπόλοιπο ποσό των 820 237 EUR χρησιμοποιείται εφόσον το Συμβούλιο αποφασίσει την υλοποίηση της φάσης II του έργου.

3.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό αναφοράς της παραγράφου 1 πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

4.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, συνάπτει την απαραίτητη χρηματοδοτική συμφωνία με το GICHD. Η χρηματοδοτική συμφωνία ορίζει ότι το GICHD οφείλει να εξασφαλίζει την προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, ανάλογη προς το ύψος της.

5.   Η Επιτροπή επιδιώκει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 4 το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

Άρθρο 4

1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών εξαμηνιαίων περιγραφικών εκθέσεων που εκπονεί το GICHD. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση που θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο.

2.   Η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση επί των δημοσιονομικών πτυχών του έργου που αναφέρεται στο άρθρο 1.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

Η παρούσα απόφαση λήγει 14 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει την παράταση της απόφασης προκειμένου να επιτρέψει την υλοποίηση της φάσης II του έργου, ή εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία εντός της εν λόγω προθεσμίας, έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της.

Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2020.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. ROTH


(1)  https://www.un.org/disarmament/publications/more/securing-our-common-future/


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΒΑΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

1.   Σκεπτικό για τη στήριξη της ΚΕΠΠΑ

Το έργο αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των αποθεμάτων φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και πυρομαχικών μέσω της ανάπτυξης διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος που θα καθιστά δυνατή την ανεξάρτητη επικύρωση/πιστοποίηση της συμμόρφωσης κρατών με ανοικτά διεθνή πρότυπα, σε εθελοντική βάση, προβάλλοντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να προλαμβάνουν την εκτροπή και τυχαίες εκρήξεις.

Η εκτροπή και η παράνομη διάδοση SALW και πυρομαχικών τροφοδοτούν το έγκλημα, την τρομοκρατία, την ένοπλη βία και την αστάθεια, υπονομεύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρηστή διακυβέρνηση, τον νόμο και την τάξη, καθώς και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη δικαιοσύνη και άλλα πολιτικά δικαιώματα. Επιπλέον, τα παράνομα SALW μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών πράξεων έμφυλης βίας. Η εκτροπή και η παράνομη διάδοση SALW και πυρομαχικών έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει την ειρήνη και την ασφάλεια, αποσταθεροποιώντας κράτη και κοινωνίες και, εν τέλει, ολόκληρες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, υπονομεύει την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως του ΣΒΑ 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί), αλλά και των ΣΒΑ 5 (ισότητα των φύλων) και 11 (βιώσιμες πόλεις και κοινότητες).

Η ασφαλής, προστατευμένη και βιώσιμη διαχείριση των εθνικών αποθεμάτων SALW και πυρομαχικών έχει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της παράνομης διάδοσης. Η αναποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων είναι ένας βασικός παράγοντας που καθιστά δυνατή την εκτροπή όπλων και πυρομαχικών από νόμιμες προς παράνομες αγορές. Η διαχείριση των αποθεμάτων είναι ιδιαίτερα επισφαλής σε κράτη που πλήττονται από βίαιες συγκρούσεις ή διαθέτουν αδύναμους θεσμούς και δομές διακυβέρνησης. Σε τέτοια πλαίσια, η ενίσχυση της ασφαλούς, προστατευμένης και βιώσιμης διαχείρισης των αποθεμάτων προάγει τη λογοδοσία και την ευθύνη των εθνικών αρχών για την πρόληψη της εκτροπής SALW και πυρομαχικών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της χρηστής διακυβέρνησης.

Η Ένωση και τα κράτη μέλη της βοηθούν τρίτες χώρες να βελτιώσουν τη διαχείριση και την ασφάλεια των εθνικών αποθεμάτων, ενισχύοντας τα εθνικά νομοθετικά και διοικητικά πλαίσια και τους θεσμούς που ρυθμίζουν τη νόμιμη προμήθεια SALW και πυρομαχικών για τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας και τη διαχείριση των εν λόγω αποθεμάτων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτής της βοήθειας είναι δύσκολο να μετρηθεί. Επί του παρόντος δεν υπάρχει διεθνής μηχανισμός που να επιτρέπει σε τρίτες χώρες να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις και με τα τεχνικά και διαχειριστικά πρότυπα. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για τα κράτη που έχουν επενδύσει στη βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών τους για τη διαχείριση SALW και πυρομαχικών, αλλά δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων λόγω των επιδόσεών τους κατά το παρελθόν όσον αφορά την εκτροπή και την κακή διαχείριση και ασφάλεια των αποθεμάτων.

Ενώ υπάρχουν διάφορα διεθνή πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές και βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση και την ασφάλεια των αποθεμάτων, δεν υπάρχει τυποποιημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία για τη διενέργεια ανεξάρτητων αξιολογήσεων και την επικύρωση της συμμόρφωσης με τα εν λόγω πρότυπα. Σε πολλούς τομείς, τόσο βιομηχανικούς όσο και κρατικούς, για την ανάδειξη της ποιότητας, της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων και των υπηρεσιών και της συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα, απαιτείται κάποια μορφή εγγύησης που περιλαμβάνει πιστοποίηση ή επικύρωση. Η έκδοση πιστοποιητικών που ρυθμίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για την ασφαλή και προστατευμένη διαχείριση των αποθεμάτων SALW και πυρομαχικών.

Ένα σύστημα πιστοποίησης ή επικύρωσης θα επιτρέψει σε ένα κράτος που έχει επενδύσει στη διαχείριση και την ασφάλεια των αποθεμάτων να αποδείξει εθελοντικά ότι το σύστημά του για τη διαχείριση των SALW και των πυρομαχικών (δηλαδή οι πολιτικές και οι πρακτικές) συμμορφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Η εθελοντική πιστοποίηση των εθνικών πολιτικών και πρακτικών θα υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι τυχαίας έκρηξης και εκτροπής έχουν αντιμετωπιστεί και μετριαστεί διότι η εφαρμογή ανοικτών διεθνών προτύπων θα έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο. Επιπλέον, η εγγύηση θα γεννήσει εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινότητες, καθώς και στους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όσον αφορά την ικανότητα του κράτους να εξασφαλίζει αποτελεσματική διακυβέρνηση και διαχείριση των αποθεμάτων του, χωρίς να χρειάζεται το κράτος να δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη φύση και το μέγεθος των αποθεμάτων του SALW και πυρομαχικών. Η πιστοποίηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται ως θεμέλιο των αξιολογήσεων του κινδύνου εκτροπής, οι οποίες διενεργούνται από τα κράτη που προμηθεύουν όπλα στο πλαίσιο του ελέγχου των εξαγωγών όπλων (όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο 11 της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων (ΣΕΟ) και στο κριτήριο 7 της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1)).

Επιπλέον, όσον αφορά τη συνεργασία και τη συνδρομή στον τομέα του ελέγχου των SALW και των πυρομαχικών, η επικύρωση και η πιστοποίηση μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση για τις αποφάσεις προγραμματισμού και να διέπει την αξιολόγηση επιπτώσεων προηγούμενων δραστηριοτήτων συνδρομής.

Το έργο αυτό είναι επίσης σημαντικό στο πλαίσιο των εν εξελίξει εργασιών της ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων που εξετάζει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη συσσώρευση πλεονασματικών αποθεμάτων συμβατικών πυρομαχικών, σε συνέχεια της έγκρισης του ψηφίσματος 72/55 της ΓΣ του ΟΗΕ του Δεκεμβρίου του 2017.

2.   Εισαγωγή

Το έργο αυτό θα εξετάσει τη σκοπιμότητα της δημιουργίας διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος επικύρωσης/πιστοποίησης για τις πολιτικές και τις πρακτικές διαχείρισης SALW και πυρομαχικών. Ο κίνδυνος εκτροπής SALW και πυρομαχικών σε μη εξουσιοδοτημένους παράγοντες υφίσταται σε όλο το εύρος της αλυσίδας εφοδιασμού: από την κατασκευή έως τη μεταφορά (εξαγωγή, διαμετακόμιση και εισαγωγή), μέσω της δημιουργίας αποθεμάτων (αποθήκευση και χρήση), και τη διάθεση (μεταφορά και καταστροφή). Τα αποθέματα πυρομαχικών ενέχουν επίσης τον κίνδυνο τυχαίων εκρήξεων, ιδίως στην αποθήκευση, αλλά δυνητικά και σε άλλα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού αποθεμάτων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων αποτελεί ευθύνη του κράτους και απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση του κύκλου ζωής σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες και μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των διεθνών τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών για τα πυρομαχικά (IATG), της θεματικής συλλογής για την εφαρμογή του ελέγχου των φορητών όπλων (MOSAIC), των βέλτιστων πρακτικών που έχουν εκδοθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και το διασυμμαχικό κείμενο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την αποθήκευση και τη μεταφορά πυρομαχικών (NATO-AASTP).

Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η στήριξη της θέσπισης πολιτικών και πρακτικών ασφαλούς, προστατευμένης και βιώσιμης διαχείρισης SALW και πυρομαχικών σε χώρες με ιστορικό εκτροπής και τυχαίων εκρήξεων, που συχνά οφείλονται σε αδύναμες δομές διακυβέρνησης και/ή βίαιες συγκρούσεις. Ειδικότερα, το έργο θα εξασφαλίσει τη δημιουργία και την ανάλυση εναλλακτικών δυνατοτήτων για τη διεθνώς αναγνωρισμένη επικύρωση/πιστοποίηση πολιτικών και πρακτικών για την ασφαλή και προστατευμένη διαχείριση SALW και πυρομαχικών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Το έργο θα στηρίξει την ανάπτυξη συστήματος που θα επιτρέπει στα κράτη να αποδεικνύουν εθελοντικά, μέσω ανεξάρτητης αξιολόγησης, ότι τα ζητήματα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί και ότι οι οικείες πρακτικές και πολιτικές για τη διαχείριση όπλων είναι σύμφωνες με ανοικτά διεθνή πρότυπα.

Το παρόν έργο στηρίζει την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ κατά των παράνομων πυροβόλων όπλων, φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους («στρατηγική της ΕΕ για τα SALW»). Στόχος του έργου είναι να ενισχυθεί η ικανότητα των δικαιούχων κρατών για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης του ΟΗΕ, του Διεθνούς Μέσου Εντοπισμού, της ΣΕΟ, της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη [ιδίως των στόχων 16 (στόχος 16.4), 5 και 11] και της ατζέντας του Γενικού Γραμματέα το ΟΗΕ για τον αφοπλισμό (2018, δράση 22: αφοπλισμός που σώζει ζωές). Η υλοποίηση του έργου θα αυξήσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των συμβατικών όπλων και πυρομαχικών σύμφωνα με τις διεθνείς ορθές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των IATG, της MOSAIC, των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΑΣΕ και του NATO‐AASTP. Στο πλαίσιο του έργου θα ληφθούν επίσης υπόψη τα πορίσματα και οι προσπάθειες του Γραφείου Αφοπλισμού του ΟΗΕ όσον αφορά τη διαχείριση όπλων και πυρομαχικών με συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου.

3.   Σκοπός του έργου και κύριοι στόχοι

Ο γενικός σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των αποθεμάτων SALW και πυρομαχικών σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της ανάπτυξης διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος που θα επιτρέπει την ανεξάρτητη επικύρωση/πιστοποίηση της συμμόρφωσης με ανοικτά διεθνή πρότυπα για τη διαχείριση εθνικών αποθεμάτων φορητών όπλων και πυρομαχικών.

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του έργου είναι να εξυπηρετήσει τρίτες χώρες (κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ) που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ασφαλή και προστατευμένη διαχείριση όπλων και πυρομαχικών, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην εκτροπή όπλων και τις ακούσιες εκρήξεις.

Για λόγους σαφήνειας, η παρούσα πρόταση αναφέρεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα για την επικύρωση της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών σύμφωνα με ανοικτά διεθνή πρότυπα, όπως τα συστήματα επικύρωσης της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών ή AAMVS.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το έργο έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους:

α)

Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας σχετικά με εναλλακτικές δυνατότητες για την ανάπτυξη συστήματος επικύρωσης της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών, μέσω της ανάπτυξης κατάλληλης μεθοδολογίας και εργαλείων αξιολόγησης των κινδύνων και της ποιότητας·

β)

Με βάση τα αποτελέσματα του στόχου α), ανάπτυξη της ιδέας και της πορείας προς την απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος επικύρωσης της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών, με σκοπό την πρόληψη της εκτροπής και τυχαίων εκρήξεων στα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών.

4.   Περιγραφή του έργου

Δεδομένων των αβεβαιοτήτων όσον αφορά τη διεθνή μετακίνηση στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID‐19 και της επιθυμίας να μειωθούν οι αεροπορικές μετακινήσεις υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, ο φορέας υλοποίησης θα εξετάσει, όπου είναι εφικτό και σκόπιμο, εναλλακτικές δυνατότητες συνάντησης που δεν απαιτούν (αεροπορικές) μετακινήσεις.

Φάση I: Εκτίμηση της σκοπιμότητας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος επικύρωσης της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών (AAMVS)

4.1.   Εδραίωση του έργου

Στόχος: η ανάπτυξη του σχεδίου συνολικής υλοποίησης του έργου, σε συνεργασία με την ΕΥΕΔ και τους εταίρους, η ανάπτυξη του πεδίου της μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένων της μεθοδολογίας και του καθορισμού των συνεντεύξεων με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη (KSI), η σύσταση της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων (ΟΕΕ) για την παροχή στήριξης και την επανεξέταση της μελέτης σκοπιμότητας, καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το έργο.

Δραστηριότητες: Οι ειδικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη του εν λόγω στόχου και θα υλοποιηθούν κατά τους δύο πρώτους μήνες του έργου περιλαμβάνουν:

1.

Ανάπτυξη του σχεδίου του έργου (έτος 1, μήνας 1): διαβουλεύσεις με τη βασική ομάδα του έργου για την οριστικοποίηση του προγραμματισμού/χρονοδιαγράμματος του έργου, των αρμοδιοτήτων, του πεδίου και της μεθοδολογίας της μελέτης σκοπιμότητας.

2.

Σύσταση της ΟΕΕ (έτος 1, μήνας 1): προσδιορισμός κατάλληλων εμπειρογνωμόνων (10 άτομα κατ’ ανώτατο όριο) και πρόσκλησή τους για συμμετοχή στην ΟΕΕ. Η ΟΕΕ θα απαρτίζεται από επαγγελματίες (με ειδίκευση στη διαχείριση όπλων, τη διενέργεια αξιολογήσεων της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών σε εθνικό επίπεδο, τον έλεγχο όπλων, την κατασκευή SALW και πυρομαχικών).Θα παρέχει συνεχή στήριξη και επανεξέταση από εμπειρογνώμονες της μελέτης σκοπιμότητας και της επακόλουθης ανάπτυξης της μεθοδολογίας επικύρωσης. Η ομάδα έργου θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίζεται η συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου και της πολυμορφίας κατά τη σύσταση της ΟΕΕ.

3.

Εναρκτήριο εργαστήριο (έτος 1, μήνας 2): διοργάνωση μονοήμερου εργαστηρίου στη Γενεύη με τη συμμετοχή 20 βασικών ενδιαφερόμενων μερών (συμπεριλαμβανομένων της βασικής ομάδας του έργου, εκπροσώπων της ΕΕ/ΕΥΕΔ, της ΟΕΕ και εκπροσώπων των εταίρων) για την παρουσίαση του πεδίου εφαρμογής και της μεθοδολογίας της μελέτης σκοπιμότητας και την κήρυξη της έναρξης του έργου. Το εργαστήριο θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί λαμβανομένης υπόψη της διάστασης του φύλου και της πολυμορφίας.

Αποτελέσματα: η εκπόνηση σχεδίου έργου, συμφωνία επί του πεδίου εφαρμογής του έργου, σύσταση της ΟΕΕ, αυξημένη ευαισθητοποίηση ως προς το έργο, εκπόνηση συνοπτικής έκθεσης του εναρκτήριου εργαστηρίου.

4.2   Προκαταρκτική ανάλυση

Στόχος: διεξαγωγή προκαταρκτικής ανάλυσης για τη βαθύτερη κατανόηση της ανάγκης να αναπτυχθεί σύστημα επικύρωσης της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών (AAMVS). Αυτό θα είναι το πρώτο ορόσημο του έργου. Εφόσον δεν εκφραστούν ανυπέρβλητες διαφωνίες κατά τη διάρκεια της εν λόγω αξιολόγησης, το έργο θα προχωρήσει με την πραγματοποίηση της πλήρους μελέτης σκοπιμότητας.

Δραστηριότητες: Οι ειδικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έργου περιλαμβάνουν:

1.

Μελέτη συλλογής στοιχείων (έτος 1, μήνες 2 έως 5): συγκέντρωση και ανασκόπηση σχετικής βιβλιογραφίας, μέσων, κατευθυντήριων γραμμών, διαδικασιών και ανοικτών προτύπων που αφορούν τη διαχείριση αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών και παρέχουν επισκόπηση των σχετικών διεθνών μηχανισμών επικύρωσης και πιστοποίησης.

2.

Συνεντεύξεις βασικών ενδιαφερόμενων μερών (έτος 1, μήνες 2 έως 5): ανάπτυξη μεθοδολογίας για τις συνεντεύξεις βασικών ενδιαφερόμενων μερών (KSI) και χρήση της εν λόγω μεθοδολογίας για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με σχετικούς επαγγελματίες χάραξης πολιτικής, προκειμένου να γίνει κατανοητό κατά πόσον η ανάπτυξη ενός AAVMS είναι απαραίτητη και επιθυμητή. Οι KSI θα διεξαχθούν μέσω τηλεπικοινωνιών και με φυσική παρουσία στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, καθώς και στο περιθώριο σχετικών συνεδριάσεων/διασκέψεων (π.χ. Συμπόσιο της πολυεθνικής ομάδας «φορητά όπλα και πυρομαχικά» (MSAG), συναντήσεις κρατών στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης των Ηνωμένων Εθνών, Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διάσκεψη των συμβαλλόμενων κρατών στη ΣΕΟ, και διάφορες περιφερειακές συνεδριάσεις). Οι KSI θα καθοριστούν λαμβανομένης υπόψη της διάστασης του φύλου και της πολυμορφίας.

3.

Προκαταρκτική έκθεση (έτος 1, μήνες 4 έως 5): βάσει της μελέτης συλλογής στοιχείων και των συνεντεύξεων βασικών ενδιαφερόμενων μερών, εκπόνηση έκθεσης που εξηγεί την ανάγκη δημιουργίας ενός AAVMS. Η έκθεση θα παρέχει σαφή ένδειξη ως προς την ανάγκη συνέχισης της μελέτης σκοπιμότητας και, εφόσον υφίσταται τέτοια ανάγκη, θα περιγράφει το πεδίο εφαρμογής της μελέτης.

Αποτελέσματα: μελέτη συλλογής στοιχείων, μεθοδολογία και ανάλυση των KSI, ενημερωτικό έγγραφο για την ανάπτυξη ενός AAVMS.

4.3.   Μελέτη σκοπιμότητας

Στόχος: εκτίμηση της σκοπιμότητας και των εναλλακτικών δυνατοτήτων για την ανάπτυξη ενός AAVMS, μέσω της ανάπτυξης κατάλληλης μεθοδολογίας και εργαλείων για την αξιολόγηση κινδύνου και ποιότητας. Η μελέτη σκοπιμότητας θα διεξαχθεί με γνώμονα τις ακόλουθες επτά ερωτήσεις που αφορούν τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος επικύρωσης/πιστοποίησης:

Το σύστημα είναι τεχνικά και επιχειρησιακά εφικτό;

Το σύστημα είναι νομικά εφικτό;

Το σύστημα είναι εφικτό από οικονομικής/εμπορικής απόψεως;

Το σύστημα είναι πολιτικά εφικτό;

Το σύστημα είναι εφικτό ως προς τη στρατιωτική ασφάλεια;

Το σύστημα είναι εφικτό ως προς την ασφάλεια και την προστασία στην κοινότητα;

Το σύστημα είναι εφικτό εντός εύλογου χρονικού διαστήματος;

Δραστηριότητες: Οι ειδικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη του εν λόγω στόχου και θα υλοποιηθούν κατά τους δώδεκα πρώτους μήνες του έργου περιλαμβάνουν:

1.

Εργαστήρια εμπειρογνωμόνων (έτος 1, μήνες 5 έως 11): θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια, στα οποία θα συμμετάσχουν τα έως δέκα μέλη της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων (ΟΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν και να εκπονήσουν τη μελέτη σκοπιμότητας. Τα πρώτα δύο εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, ενώ το τρίτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή διημερίδας στη Γενεύη. Το πρώτο εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην επισκόπηση των πορισμάτων της προκαταρκτικής έκθεσης και στον καθορισμό των βασικών σημείων της μελέτης σκοπιμότητας. Το δεύτερο εργαστήριο θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση των τεχνικών και επιχειρησιακών πτυχών της δημιουργίας ενός AAMVS. Η πρώτη ημέρα του τρίτου εργαστηρίου θα εστιάσει στις νομικές και οικονομικές πτυχές ενός τέτοιου συστήματος καθώς και στο χρονοδιάγραμμα για το σύστημα ενώ η δεύτερη ημέρα του τρίτου εργαστηρίου θα προβεί σε απολογισμό της μελέτης σκοπιμότητας στο σύνολό της. Τα εργαστήρια θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν λαμβανομένης υπόψη της διάστασης του φύλου και της πολυμορφίας.

2.

Εκθέσεις των εργαστηρίων εμπειρογνωμόνων (έτος 1, μήνες 5 έως 11): μετά το πέρας κάθε εργαστηρίου, θα συντάσσεται έκθεση του εργαστηρίου, η οποία θα κοινοποιείται στους συμμετέχοντες της ΟΕΕ και της ΕΥΕΔ. Οι εκθέσεις θα συνοψίζουν την κύρια συζήτηση, επισημαίνοντας τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης.

3.

Έκθεση σκοπιμότητας (έτος 1, μήνες 11 έως 12): έκθεση η οποία θα παρουσιάζει τις εναλλακτικές δυνατότητες για την ανάπτυξη ενός AAMVS, μέσω της ανάπτυξης κατάλληλης μεθοδολογίας και εργαλείων για την αξιολόγηση κινδύνου και ποιότητας.

Αποτελέσματα: εργαστήρια και εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, και έκθεση σκοπιμότητας που παρουσιάζει τις εναλλακτικές δυνατότητες για ένα διεθνές σύστημα επικύρωσης/πιστοποίησης της διαχείρισης αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών.

4.4.   Ετήσιες συνεδριάσεις για την επικύρωση/πιστοποίηση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών

Στόχος: ευαισθητοποίηση ως προς το έργο, παρουσίαση της προόδου του έργου και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών και των εταίρων της Ένωσης σχετικά με τις υφιστάμενες διεθνείς μεθοδολογίες και συστήματα επικύρωσης/πιστοποίησης.

Δραστηριότητες: έως δύο μονοήμερες συνεδριάσεις (που θα διεξαχθούν στο τέλος του πρώτου και του δεύτερου έτους του έργου, αντίστοιχα). Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες και θα έχουν ως σκοπό να φέρουν σε επαφή ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της Ένωσης, εκπροσώπων της ΕΥΕΔ και της Επιτροπής και σχετικών εταίρων, ώστε να προβληθεί το έργο και να παρουσιαστούν η μελέτη σκοπιμότητας (τέλος φάσης Ι) και η μεθοδολογία και τα μέσα για την αξιολόγηση κινδύνου και ποιότητας (τέλος φάσης ΙΙ).

Η πρώτη ετήσια συνεδρίαση θα αποτελέσει το δεύτερο ορόσημο του έργου.

Αποτελέσματα: ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της εκτροπής· έκθεση για τη συνεδρίαση.

Το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τη μελέτη σκοπιμότητας που θα προκύψει από τη φάση Ι και θα αποφασίσει κατά πόσον το έργο θα συνεχιστεί και θα υλοποιηθεί η φάση ΙΙ. Το έργο θα λήξει μετά από 14 μήνες, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει την παράτασή του για να επιτρέψει την υλοποίηση της φάσης ΙΙ. Ο προσδιορισμός της λήξης στους 14 μήνες, αντί των 12 μηνών, παρέχει στο Συμβούλιο επαρκή χρόνο προκειμένου να εξετάσει το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας.

Φάση IΙ: Ανάπτυξη σχεδίου για τη δημιουργία συστήματος επικύρωσης της διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών (AAMVS).

4.5.   Ανάπτυξη μεθοδολογίας, εργαλείων και πόρων για την επικύρωση και την πιστοποίηση

Στόχος: το μεγαλύτερο μέρος της φάσης ΙI θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της ιδέας και του σχεδίου ανάπτυξης για την καθιέρωση ενός AAVMS.

Σημείωση 1: Η υλοποίηση της φάσης ΙΙ προϋποθέτει λήψη νέας απόφασης του Συμβουλίου για παράταση του έργου με βάση το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας (φάση Ι).

Δραστηριότητες: οι ειδικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη του εν λόγω στόχου και θα υλοποιηθούν κατά το δεύτερο έτος του έργου περιλαμβάνουν:

Σχέδιο έργου της φάσης ΙΙ (έτος 2, μήνας 1): διαβουλεύσεις με τη βασική ομάδα του έργου για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού/των χρονοδιαγραμμάτων της φάσης ΙΙ, των αρμοδιοτήτων, της συνεργασίας, του πεδίου εφαρμογής της τεχνικής βοήθειας (ήτοι περιφερειακά εργαστήρια και επισκέψεις δοκιμαστικής αξιολόγησης/επικύρωσης για να δοκιμαστεί η μεθοδολογία).

Εργαστήριο σχεδιασμού της φάσης ΙΙ (έτος 2, μήνας 2): η διοργάνωση μονοήμερου εργαστηρίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή 20 βασικών ενδιαφερόμενων μερών (συμπεριλαμβανομένης της βασικής ομάδας του έργου, εκπροσώπων διεθνών φορέων τυποποίησης, εκπροσώπων φορέων πιστοποίησης, εκπροσώπων της ΕΕ/ΕΥΕΔ, της ΟΕΕ και εκπροσώπων των εταίρων), προκειμένου να συμφωνήσουν ως προς το πεδίο εφαρμογής και το περιεχόμενο του AAVMS.

Εργαστήρια εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη μεθοδολογίας (έτος 2, μήνες 3 έως 8): τρία εργαστήρια με τη συμμετοχή της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων (ΟΕΕ) και εμπειρογνωμόνων πιστοποίησης και διαπίστευσης διεθνών προτύπων προκειμένου να συζητήσουν και να εκπονήσουν σχέδιο ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός AAMVS. Δύο από τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, ενώ το τρίτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή ημερίδας στη Γενεύη.

Εργαστήριο επικύρωσης (έτος 2, μήνας 9): μονοήμερο εργαστήριο επικύρωσης στη Γενεύη, παρουσία 20 συμμετεχόντων που δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα του έργου, την ΟΕΕ και τους εμπειρογνώμονες πιστοποίησης και διαπίστευσης διεθνών προτύπων να παρουσιάσουν το σχέδιο ανάπτυξης ενός AAVMS. Το εν λόγω εργαστήριο όχι μόνο θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση ως προς τα πλεονεκτήματα και τις πρακτικές λεπτομέρειες ενός AAVMS, αλλά και θα αποτελέσει ευκαιρία για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων δράσεων προς ανάληψη για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της υλοποίησης του AAVMS. Το εργαστήριο θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί λαμβανομένης δεόντως υπόψη της διάστασης του φύλου και της πολυμορφίας.

Οριστικοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης ενός AAVMS και προσδιορισμός των επόμενων ενεργειών (έτος 2, μήνες 10‐12): τροποποίηση του σχεδίου βάσει των παρατηρήσεων που θα προέλθουν από το εργαστήριο επικύρωσης και δημοσίευση του σχεδίου ανάπτυξης.

Αποτελέσματα: καθορισμός σχεδίου για την ανάπτυξη ενός AAVMS.

5.   Παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου

Στόχος: διεξαγωγή ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του έργου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι του έργου έχουν εκπληρωθεί και ότι οι δαπάνες του έργου είναι σύμφωνες προς τον συμφωνηθέντα προϋπολογισμό.

Δραστηριότητες: το έργο θα περιλαμβάνει τόσο εσωτερική παρακολούθηση όσο και εξωτερική αξιολόγηση.

Το Συμβούλιο θα ενημερώνεται τακτικά για την πρόοδο της υλοποίησης του έργου.

Εσωτερική παρακολούθηση: με γνώμονα το σύστημα διαχείρισης βάσει αποτελεσμάτων που εφαρμόζεται εντός της συμβουλευτικής ομάδας για θέματα διαχείρισης πυρομαχικών (ΑΜΑΤ) και στηρίζεται από μέλη της βασικής ομάδας του έργου.

Εξωτερική αξιολόγηση: σε συνεργασία με το Συμβούλιο, πρόσληψη των μελών της ομάδας εξωτερικής αξιολόγησης (ήτοι ανεξάρτητων συμβούλων που δεν εργάζονται για το GICHD ή την Ένωση κατά την υλοποίηση του έργου), η οποία θα αναλάβει την πραγματοποίηση ενδιάμεσης επανεξέτασης και τελικής αξιολόγησης του έργου.

Η ενδιάμεση επανεξέταση και η τελική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τις ετήσιες συνεδριάσεις, εφόσον είναι δυνατό. (βλ. 4.4). Η ενδιάμεση επανεξέταση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διήμερου εργαστηρίου, με τη συμμετοχή της ΕΥΕΔ, εκπροσώπων από τα κράτη μέλη της Ένωσηςκαι εταίρων. Η τελική αξιολόγηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο διήμερης συνεδρίασης, παρουσία της ΕΥΕΔ, εκπροσώπων από τα κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς και εκπροσώπων εταίρων.

Το έργο θα περιλαμβάνει οικονομικό έλεγχο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ένωσης.

Αποτελέσματα: έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου, οικονομικός έλεγχος.

6.   Φορείς και συμπράξεις υλοποίησης

Το GICHD μέσω της ΑΜΑΤ, είναι ο επικεφαλής φορέας υλοποίησης του έργου. Ειδικότερα, η AMAT θα ηγηθεί της μελέτης σκοπιμότητας (φάση I) και θα συνεργαστεί με τους σχετικούς εταίρους για την ανάπτυξη της ιδέας της μεθοδολογίας και των εργαλείων αξιολόγησης (φάση II).

Προτάσεις για επιπλέον εταίρους, η συμμετοχή των οποίων θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα για την υλοποίηση του έργου, θα υποβάλλονται στην Ομάδα CONOP προς έγκριση. Εν προκειμένω, μεταξύ των δυνητικών εταίρων συγκαταλέγονται η Επιθεώρηση Φορητών Όπλων (SAS), η Conflict Armament Research (CAR) και η Golden West Humanitarian Foundation (GHWF). Υπό την ηγεσία της ΑΜΑΤ, η SAS και η CAR θα παράσχουν στο έργο τις σημαντικές γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη των οργανισμών τους σχετικά με όλες τις πτυχές της εκτροπής, της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού και των ελέγχων των εξαγωγών (ΣΕΟ και κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου). Η GWHF θα αναλάβει να στηρίξει τους εσωτερικούς πόρους της ΑΜΑΤ με την παροχή τεχνικής βοήθειας για την ανάπτυξη και εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης/επικύρωσης.

Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του έργου είναι ύψιστης ποιότητας, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη επιχειρησιακών συμπράξεων με οργανώσεις που ειδικεύονται στην αξιολόγηση των κινδύνων, των ικανοτήτων και των αναλύσεων που αφορούν τη διαχείριση όπλων και πυρομαχικών, μεταξύ άλλων με εκπροσώπους στρατιωτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και της πολυεθνικής ομάδας φορητών όπλων και πυρομαχικών» (MSAG), και οργανώσεων που ειδικεύονται στην ανάπτυξη της πιστοποίησης προτύπων διαχείρισης και της σχετικής διαπίστευσης. Η ΑΜΑΤ θα έρθει επίσης σε επαφή με τα εν εξελίξει έργα για τον έλεγχο των SALW και την υλική ασφάλεια και διαχείριση αποθεμάτων (PSSM), που χρηματοδοτούνται από την Ένωση, όπως το SEESAC, το iTrace και το PSSM Σαχέλ, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και διδαγμάτων.

7.   Διάρκεια και πιθανές επόμενες ενέργειες

Η διάρκεια του έργου προβλέπεται να είναι 24 μήνες. Η ισχύς της αρχικής απόφασης του Συμβουλίου θα λήξει μετά από 14 μήνες και συνεπώς το έργο θα λήξει μετά από 14 μήνες, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει την παράταση του έργου. Οι δραστηριότητες της φάσης Ι του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά το πρώτο έτος υλοποίησης. Το Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την παράτασή της πριν από τη λήξη ισχύος της αρχικής απόφασης.

8.   Προβολή της ΕΕ

Η GICHD/AMAT απαιτείται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνει ευρέως γνωστό ότι το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση, σύμφωνα με το εγχειρίδιο επικοινωνιών και προβολής για τις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ - 2018 που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η στήριξη της Ένωσης θα επισημαίνεται επίσης σε προσκλήσεις και σε άλλα έγγραφα που κοινοποιούνται στους συμμετέχοντες των διαφόρων εκδηλώσεων. Η GICHD/AMAT θα εξασφαλίσει, όπου είναι δυνατό, την εκπροσώπηση της Ένωσης σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν στήριξη βάσει της παρούσας απόφασης.


(1)  Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 99).