8.11.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 289/50


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/1873 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Νοεμβρίου 2019

σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου για τη συντονισμένη διενέργεια, εκ μέρους των αρμόδιων αρχών, ενισχυμένων επίσημων ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, ζωικό αναπαραγωγικό υλικό, ζωικά υποπροϊόντα και σύνθετα προϊόντα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (ΕΕ) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ, και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (1), και ιδίως το άρθρο 65 παράγραφος 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 υπάγει ορισμένες κατηγορίες ζώων και αγαθών σε συστηματικούς ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου πριν από την είσοδό τους στην Ένωση.

(2)

Από το άρθρο 65 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 προκύπτει ότι, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες για δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές εκ μέρους ενός υπευθύνου επιχείρησης ή στην περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβιάσεων των κανόνων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, ενισχύονται οι επίσημοι έλεγχοι που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές σε φορτία με την ίδια χρήση ή προέλευση στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου. Σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, η απόφαση των αρμόδιων αρχών να διενεργούν τέτοιους ενισχυμένους ελέγχους πρέπει να κοινοποιείται στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη μέσω του συστήματος διαχείρισης πληροφοριών για τους επίσημους ελέγχους (IMSOC) που αναφέρεται στο άρθρο 131 του εν λόγω κανονισμού.

(3)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων σε ορισμένα αγαθά που εισέρχονται στην Ένωση, θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς διαδικασίες για τη συντονισμένη διενέργεια των εν λόγω ελέγχων, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τον ρόλο του IMSOC στο πλαίσιο αυτό. Για πρακτικούς λόγους, η συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα θα πρέπει να περιορίζεται στις κατηγορίες φορτίων για τις οποίες υπάρχει ταυτοποιήσιμη καταχωρισμένη εγκατάσταση καταγωγής, δηλαδή φορτίων προϊόντων ζωικής προέλευσης, ζωικού αναπαραγωγικού υλικού, ζωικών υποπροϊόντων και σύνθετων προϊόντων.

(4)

Η Επιτροπή, όταν λαμβάνει κοινοποιήσεις από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, θα πρέπει ιδίως να αξιολογεί κατά πόσον η μη συμμόρφωση βασίζεται σε υπόνοιες για δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές ή σε δυνητικά σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη παραβίαση των κανόνων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, για παράδειγμα διάθεση στην αγορά προϊόντων ζωικής προέλευσης που περιέχουν επίπεδα προσμείξεων ή καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο καταλοίπων ή προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 της Επιτροπής (2).

(5)

Για να μειωθεί ο κίνδυνος δόλιων ή παραπλανητικών πρακτικών μέσω της παρουσίασης μικρών φορτίων για επίσημους ελέγχους, το συνολικό βάρος των συμμορφούμενων φορτίων που απαιτείται για τον τερματισμό της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο δεκαπλάσιο του βάρους του φορτίου που αρχικά ενεργοποίησε την εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η απαράδεκτη διοικητική και οικονομική επιβάρυνση για τις αρμόδιες αρχές και τους υπευθύνους επιχειρήσεων, θα πρέπει να οριστεί το μέγιστο συνολικό βάρος των συμμορφούμενων φορτίων που απαιτείται για τον τερματισμό της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων.

(6)

Αν, κατά τη διάρκεια της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων, τρία φορτία που εισέρχονται στην Ένωση εμφανίσουν τον ίδιο τύπο παράβασης με αυτόν που αναφέρεται στην κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, η συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα αποτελέσματά της και η δράση των αρμόδιων αρχών των οικείων τρίτων χωρών να κριθούν ικανοποιητικά. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή θα πρέπει να ζητεί από τις αρμόδιες αρχές των τρίτων χωρών να διεξαγάγουν τις αναγκαίες έρευνες και εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην εγκατάσταση καταγωγής και να υποβάλουν σχετική έκθεση στην Επιτροπή.

(7)

Για λόγους αποτελεσματικότητας του συστήματος ελέγχου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξαιρούν ορισμένα φορτία από τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων, στις περιπτώσεις όπου πρόκειται να μην γίνει δεκτή η είσοδος στην Ένωση για λόγους άλλους από την παραβίαση για την οποία διενεργούνται οι συντονισμένοι ενισχυμένοι επίσημοι έλεγχοι.

(8)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 αρχίζει να εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να αρχίσει να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός καθορίζει κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου για τη συντονισμένη διενέργεια, εκ μέρους των αρμόδιων αρχών, ενισχυμένων επίσημων ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, ζωικό αναπαραγωγικό υλικό, ζωικά υποπροϊόντα και σύνθετα προϊόντα που εισέρχονται στην Ένωση προς διάθεση στην αγορά.

Άρθρο 2

Ορισμός

Για τον σκοπό του παρόντος κανονισμού, ως «εγκατάσταση καταγωγής» νοείται η εγκατάσταση καταγωγής σε τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών τρίτων χωρών, η οποία περιλαμβάνεται σε καταλόγους που καταρτίζονται σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης, ζωικού αναπαραγωγικού υλικού, ζωικών υποπροϊόντων και σύνθετων προϊόντων στην Ένωση σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία.

Άρθρο 3

Ενεργοποίηση της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων

1.   Οι αρμόδιες αρχές, όταν κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη μέσω του IMSOC την απόφασή τους σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, δηλώνουν την εγκατάσταση καταγωγής, την κατηγορία των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων της περιγραφής και του κωδικού των αγαθών από τη Συνδυασμένη Ονοματολογία που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (3), καθώς και την παραβίαση που επιβάλλει τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων.

2.   Μετά την παραλαβή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(a)

η κοινοποίηση βασίζεται σε υπόνοιες για δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές ή σε δυνητικά σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη παραβίαση των κανόνων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625·

(b)

η κοινοποίηση αφορά πράξη ή παράλειψη για την οποία είναι υπεύθυνη η εγκατάσταση καταγωγής του σχετικού φορτίου·

(c)

το σχετικό φορτίο δεν υπόκειται ήδη στη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό· και

(d)

το σχετικό φορτίο δεν υπόκειται σε μέτρα έκτακτης ανάγκης που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) ή σύμφωνα με το άρθρο 261 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 (5) ή σε ειδικά μέτρα που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 128 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 για την ίδια παραβίαση με αυτή που δηλώνεται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

3.   Η Επιτροπή καταγράφει στο IMSOC το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

4.   Όταν από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 προκύπτει ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι αρμόδιες αρχές στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου σε όλα τα κράτη μέλη διενεργούν συντονισμένους ενισχυμένους επίσημους ελέγχους.

Άρθρο 4

Διαδικασίες για τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων

1.   Οι αρμόδιες αρχές στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου σε όλα τα κράτη μέλη διενεργούν τους ελέγχους ταυτότητας και τους φυσικούς ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 σε κάθε φορτίο που προέρχεται από την ίδια εγκατάσταση καταγωγής και περιέχει την ίδια κατηγορία αγαθών, για τον ίδιο τύπο παραβίασης, όπως δηλώνεται στο IMSOC σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1.

2.   Για τους ελέγχους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα φορτία επιλέγονται με βάση τους κωδικούς της συνδυασμένης ονοματολογίας που παρατίθενται στο IMSOC σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1.

3.   Σε περίπτωση που οι εν λόγω κωδικοί δεν είναι αρκετά συγκεκριμένοι για τον ακριβή προσδιορισμό της κατηγορίας των αγαθών, οι αρμόδιες αρχές στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου υποβάλλουν μόνο τις επιλεγμένες αποστολές με βάση τους εν λόγω κωδικούς στη συντονισμένη διενέργεια εντατικότερων επίσημων ελέγχων, εάν αντιστοιχούν στην περιγραφή των αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1.

4.   Οι αρμόδιες αρχές καταχωρίζουν στο IMSOC τους λόγους για τη μη υποβολή επιλεγμένου φορτίου στη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων σύμφωνα με την παράγραφο 3.

Άρθρο 5

Επιβαλλόμενοι έλεγχοι

1.   Αν, κατά τη διάρκεια της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων, τρία φορτία που εισέρχονται στην Ένωση εμφανίσουν τον ίδιο τύπο παραβίασης που δηλώνεται στην κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1, η Επιτροπή ζητεί από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση καταγωγής των μη συμμορφούμενων φορτίων να προβεί στις εξής ενέργειες:

α)

να διενεργήσει τις αναγκαίες έρευνες για τον προσδιορισμό των λόγων των παραβιάσεων («επιβαλλόμενοι έλεγχοι»)·

β)

να εγκρίνει σχέδιο δράσης σε σχέση με την εγκατάσταση καταγωγής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης· και

γ)

να υποβάλει αναφορά σχετικά με τις ενέργειες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης.

2.   Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα αποτελέσματα των επιβαλλόμενων ελέγχων και του σχεδίου δράσης και λαμβάνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και το άρθρο 127 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, όταν:

α)

η αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης· ή

β)

οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών εξακολουθούν να κοινοποιούν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων.

Άρθρο 6

Τερματισμός της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων

1.   Η συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων τερματίζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

όταν μια αρμόδια αρχή αποφασίζει να αποσύρει την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη μέσω του IMSOC, δηλώνοντας τους λόγους που δικαιολογούν την απόφασή της· ή

β)

όταν πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

i)

έχει καταγραφεί στο IMSOC από τις αρμόδιες αρχές των συνοριακών σταθμών ελέγχου των κρατών μελών μη διακεκομμένη σειρά τουλάχιστον 10 ικανοποιητικών αποτελεσμάτων στο πλαίσιο της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων· και

ii)

το συνολικό βάρος των φορτίων που αναφέρονται στο σημείο i) είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του βάρους του φορτίου το οποίο αφορά η κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 ή ανέρχεται σε καθαρό βάρος 300 τόνων, ανάλογα με το ποια τιμή είναι χαμηλότερη.

2.   Ωστόσο, όταν η Επιτροπή έχει ζητήσει τη διενέργεια επιβαλλόμενων ελέγχων σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α), η συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων τερματίζεται όταν:

α)

οι αρμόδιες αρχές των συνοριακών σταθμών ελέγχου των κρατών μελών έχουν καταχωρίσει στο IMSOC μη διακεκομμένη σειρά τουλάχιστον 30 ικανοποιητικών αποτελεσμάτων στο πλαίσιο της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων· και

β)

η αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας έχει εγκρίνει ικανοποιητικό σχέδιο δράσης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β).

Άρθρο 7

Κόστος της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων

Τα έξοδα της συντονισμένης διενέργειας ενισχυμένων επίσημων ελέγχων βαρύνουν τον υπεύθυνο επιχείρησης που έχει την ευθύνη για τα φορτία που υπόκεινται στους εν λόγω ελέγχους.

Άρθρο 8

Φορτία που εξαιρούνται από τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων

1.   Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να εξαιρούν ένα φορτίο από τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων, αν πρόκειται να απαγορευθεί η είσοδος του εν λόγω φορτίου στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 για άλλους λόγους εκτός από την παραβίαση για την οποία διενεργούνται οι συντονισμένοι ενισχυμένοι επίσημοι έλεγχοι.

2.   Οι αρμόδιες αρχές καταγράφουν στο IMSOC τους λόγους για τους οποίους το φορτίο εξαιρείται από τη συντονισμένη διενέργεια ενισχυμένων επίσημων ελέγχων σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

O Πρόεδρος

Jean Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 της Επιτροπής, της 15ης Νοεμβρίου 2005, περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα (ΕΕ L 338 της 22.12.2005, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και τοκοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1).