17.1.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 15/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/66 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 16ης Ιανουαρίου 2019

σχετικά με κανόνες περί ενιαίων πρακτικών ρυθμίσεων για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στα φυτά, τα φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα ώστε να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες περί προστατευτικών μέτρων κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών που εφαρμόζονται στα εν λόγω εμπορεύματα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2017 για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους) (1), και ιδίως το άρθρο 22 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι επίσημοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), θα πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλιστεί ο τακτικός και συνεπής έλεγχος, ο οποίος να καλύπτει τους παραγωγικούς κύκλους των εξεταζόμενων φυτών, καθώς και τον κύκλο ζωής όλων των σχετικών επιβλαβών οργανισμών και των διαβιβαστών τους.

(2)

Η συχνότητα των ελέγχων αυτών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιθεωρήσεις τουλάχιστον μία φορά ετησίως, καθώς και —εφόσον αρμόζει— τη δειγματοληψία και τις δοκιμές που αναφέρονται στο άρθρο 92 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι τυχόν επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και δοκιμές που διενεργούνται στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού δεν επαναλαμβάνονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

(3)

Εάν είναι αναγκαίο βάσει κριτηρίων που αφορούν τους κινδύνους, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται στις εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

(4)

Οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν εφαρμόσει για τουλάχιστον δύο συνεχή έτη ένα σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων από επιβλαβείς οργανισμούς σύμφωνα με το άρθρο 91 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, παρέχουν πιο αξιόπιστες εγγυήσεις σχετικά με το επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας στις εγκαταστάσεις τους και, κατά περίπτωση, στις άλλες τοποθεσίες τους. Επομένως, είναι σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να μειώσουν τη συχνότητα των επίσημων ελέγχων στους οποίους υποβάλλουν τους εν λόγω επαγγελματίες σε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έτη.

(5)

Οι εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 θα πρέπει να υποβάλλονται σε τουλάχιστον έναν επίσημο έλεγχο εκτός από εκείνον που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 1, εάν αποτελούν τον τόπο καταγωγής των φυτών, των φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων όπως αυτά ορίζονται στα σημεία 1), 2) και 5) του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, τα οποία καλλιεργήθηκαν για τουλάχιστον ένα μέρος της ζωής τους ή βρέθηκαν εντός οριοθετημένης περιοχής που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού και για τα οποία μπορεί να αναμένεται ότι έχουν προσβληθεί από τον επιβλαβή οργανισμό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί η εν λόγω οριοθετημένη περιοχή. Αυτός ο επιπλέον επίσημος έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη στιγμή κατά την οποία τα εν λόγω φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα μετακινούνται εκτός της εν λόγω οριοθετημένης περιοχής ή από την προσβεβλημένη ζώνη στη ζώνη ασφαλείας της εν λόγω οριοθετημένης περιοχής. Αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν φυτοϋγειονομικοί κίνδυνοι μετά από οποιονδήποτε συνήθη επίσημο έλεγχο και πριν από τη μετακίνηση των φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων εκτός της οριοθετημένης περιοχής ή από την προσβεβλημένη ζώνη στη ζώνη ασφαλείας.

(6)

Όταν τα φυτά που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 εισάγονται στην επικράτεια της Ένωσης, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διενεργούν επίσημους ελέγχους κατά την άφιξη στην Ένωση σε τουλάχιστον 1 % των φορτίων των εν λόγω φυτών, με σκοπό να εξασφαλίζεται το κατάλληλο επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας καθώς και η αποτελεσματική επισκόπηση των εισαγωγών των φυτών στην Ένωση και των σχετικών κινδύνων.

(7)

Οι επίσημοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να τοποθετούν τη σήμανση επί των ξύλινων μέσων συσκευασίας που αναφέρονται στο άρθρο 98 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, θα πρέπει να διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ετησίως. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλιστεί ο τακτικός και συνεπής έλεγχος, ο οποίος να καλύπτει τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την παραγωγή και το εμπόριο αυτού του είδους μέσων. Εάν είναι αναγκαίο βάσει κριτηρίων που αφορούν τους κινδύνους, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα των επίσημων ελέγχων που διενεργούνται στις εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να τοποθετούν τη σήμανση επί των ξύλινων μέσων συσκευασίας που αναφέρονται στο άρθρο 98 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

(8)

Δεδομένου ότι οι κανονισμοί (ΕΕ) 2016/2031 και (ΕΕ) 2017/625 αρχίζουν να εφαρμόζονται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019, ο παρών κανονισμός θα πρέπει επίσης να αρχίσει να εφαρμόζεται από την ίδια ημερομηνία.

(9)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ενιαία συχνότητα των επίσημων ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια

Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν επίσημους ελέγχους τουλάχιστον μία φορά ετησίως στις εγκαταστάσεις, και κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις και, στην περίπτωση υπόνοιας κινδύνων για την υγεία των φυτών, τη δειγματοληψία και τις δοκιμές που αναφέρονται στο άρθρο 92 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργούνται στην πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο όσον αφορά τη δυνατότητα να εντοπιστούν η παρουσία των σχετικών επιβλαβών οργανισμών ή ενδείξεις ή συμπτώματα αυτής.

Άρθρο 2

Αύξηση της συχνότητας των επίσημων ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα των επίσημων ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 1, εάν το απαιτεί ο κίνδυνος, λαμβάνοντας υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

τους αυξημένους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους για τη συγκεκριμένη οικογένεια, γένος ή είδος των φυτών ή φυτικών προϊόντων που παράγονται στις εν λόγω εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες, στις οποίες είναι αναγκαίοι περισσότεροι του ενός ελέγχου λόγω της βιολογίας του επιβλαβούς οργανισμού ή των περιβαλλοντικών συνθηκών·

β)

τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την καταγωγή ή την προέλευση εντός της Ένωσης συγκεκριμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων·

γ)

τον αριθμό των κύκλων παραγωγής ετησίως·

δ)

το ιστορικό συμμόρφωσης του επαγγελματία με τις ισχύουσες διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ) 2016/2031 και (ΕΕ) 2017/625·

ε)

τη διαθέσιμη υποδομή στον χώρο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, στις άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας.

Άρθρο 3

Μείωση της συχνότητας των επίσημων ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των επίσημων ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 1 σε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έτη, εάν το επιτρέπει ο κίνδυνος και εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο επαγγελματίας έχει εφαρμόσει για τουλάχιστον δύο συνεχή έτη ένα σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων από επιβλαβείς οργανισμούς σύμφωνα με το άρθρο 91 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031·

β)

η αρμόδια αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω σχέδιο έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των σχετικών φυτοϋγειονομικών κινδύνων και ότι ο εν λόγω επαγγελματίας έχει συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ) 2016/2031 και (ΕΕ) 2017/625.

Άρθρο 4

Ενιαία ελάχιστη συχνότητα των επίσημων ελέγχων στα φυτά, τα φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα συγκεκριμένης καταγωγής ή προέλευσης εντός της Ένωσης

1.   Οι εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 υποβάλλονται σε τουλάχιστον έναν επίσημο έλεγχο εκτός από εκείνον που αναφέρεται στο άρθρο 1, εάν αποτελούν τον τόπο καταγωγής των φυτών, των φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων όπως αυτά ορίζονται στα σημεία 1), 2) και 5) του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, τα οποία καλλιεργήθηκαν για τουλάχιστον ένα μέρος της ζωής τους ή βρέθηκαν εντός οριοθετημένης περιοχής που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού και για τα οποία μπορεί να αναμένεται ότι έχουν προσβληθεί από τον επιβλαβή οργανισμό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί η εν λόγω οριοθετημένη περιοχή. Αυτός ο επιπλέον επίσημος έλεγχος διενεργείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη στιγμή κατά την οποία τα εν λόγω φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα μετακινούνται εκτός της εν λόγω οριοθετημένης περιοχής ή από την προσβεβλημένη ζώνη στη ζώνη ασφαλείας της εν λόγω οριοθετημένης περιοχής.

2.   Κατά τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

τον κίνδυνο τα φυτά, τα φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα να φέρουν τον σχετικό επιβλαβή οργανισμό·

β)

τον κίνδυνο παρουσίας εν δυνάμει διαβιβαστών του επιβλαβούς οργανισμού, όταν λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή ή η προέλευση εντός της Ένωσης των φορτίων, ο βαθμός ευπάθειας των εν λόγω φυτών ως προς την προσβολή και η συμμόρφωση του επαγγελματία που είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία με οποιοδήποτε άλλο μέτρο που λαμβάνεται για την εξάλειψη ή τον περιορισμό του επιβλαβούς οργανισμού.

Άρθρο 5

Ενιαία ελάχιστη συχνότητα των επίσημων ελέγχων στα φυτά που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031

Διενεργούνται έλεγχοι ταυτότητας και φυσικοί έλεγχοι στα φυτά που αναφέρονται στο άρθρο 73 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 τα οποία εισέρχονται στην Ένωση, σε ποσοστό τουλάχιστον 1 % των φορτίων των εν λόγω φυτών.

Άρθρο 6

Ενιαία συχνότητα των επίσημων ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να τοποθετούν τη σήμανση επί των ξύλινων μέσων συσκευασίας

Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν επίσημους ελέγχους τουλάχιστον μία φορά ετησίως στις εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, σε άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να τοποθετούν τη σήμανση επί των ξύλινων μέσων συσκευασίας που αναφέρονται στο άρθρο 98 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν την εποπτεία που αναφέρεται στο άρθρο 98 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031.

Άρθρο 7

Αύξηση της συχνότητας των επίσημων ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι επαγγελματίες που είναι εξουσιοδοτημένοι να τοποθετούν τη σήμανση επί των ξύλινων μέσων συσκευασίας

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα των επίσημων ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 6, εάν το απαιτεί ο κίνδυνος, λαμβάνοντας υπόψη ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

τους αυξημένους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την παρουσία επιβλαβών οργανισμών στο έδαφος την Ένωσης·

β)

το γεγονός ότι τα ξύλινα μέσα συσκευασίας, άλλα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα έχουν εντοπιστεί να φέρουν επιβλαβείς οργανισμούς·

γ)

το ιστορικό συμμόρφωσης του επαγγελματία με τις ισχύουσες διατάξεις των κανονισμών (ΕΕ) 2016/2031 και (ΕΕ) 2017/625·

δ)

τη διαθέσιμη υποδομή στον χώρο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και, κατά περίπτωση, στις άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιεί ο επαγγελματίας.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 16ης Ιανουαρίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (EE) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4).