13.6.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 197/2


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 4ης Ιουνίου 2019

σχετικά με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπεται στο άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

[Vigneti delle Dolomiti/Weinberg Dolomiten (ΠΓΕ)]

(2019/C 197/02)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1) και ιδίως το άρθρο 97 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ιταλία υπέβαλε αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών της ονομασίας «Vigneti delle Dolomiti»/«Weinberg Dolomiten» σύμφωνα με το άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(2)

Η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση και διαπίστωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 93 έως 96, στο άρθρο 97 παράγραφος 1 και στα άρθρα 100, 101 και 102 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

(3)

Ως εκ τούτου, για να καταστεί δυνατή η υποβολή ενστάσεων σύμφωνα με το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, θα πρέπει να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για την ονομασία «Vigneti delle Dolomiti»/«Weinberg Dolomiten»,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο μόνο

Η αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος για την ονομασία «Vigneti delle Dolomiti»/«Weinberg Dolomiten» (ΠΓΕ), σύμφωνα με το άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, περιλαμβάνεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Σύμφωνα με το άρθρο 98 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, η δημοσίευση της παρούσας απόφασης παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά της τροποποίησης των προδιαγραφών του προϊόντος, η οποία αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2019.

Για την Επιτροπή

Phil HOGAN

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

«VIGNETI DELLE DOLOMITI»/«WEINBERG DOLOMITEN»

PGI-IT-A0755-AM02

Ημερομηνία υποβολής της αίτησης: 14.4.2015

1.   Κανόνες που διέπουν την τροποποίηση

Άρθρο 105 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 — Μη ήσσονος σημασίας τροποποίηση

2.   Περιγραφή και αιτιολόγηση της τροποποίησης

2.1.   Προσθήκη νέων κατηγοριών αφρωδών οίνων

Η τροποποίηση αφορά την προσθήκη των ακόλουθων κατηγοριών αφρωδών οίνων:

λευκός και ροζέ «αφρώδης οίνος»·

λευκός και ροζέ «αφρώδης οίνος ποιότητας»·

λευκός «αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου».

Αιτιολογία: Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, στην επαρχία του Trento παράγονται αφρώδεις οίνοι υψηλής ποιότητας με τη μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη. Πιο πρόσφατα, κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 άρχισε να παράγεται σημαντικός αριθμός κοινών και ποικιλιακών αφρωδών οίνων με τη μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης σε μεγάλες δεξαμενές (μέθοδος Charmat). Μόνο στην επαρχία του Trento, η παραγωγή αυτή ανέρχεται σήμερα σε περίπου 3,5 εκατ. φιάλες, σημαντικό μέρος των οποίων είναι επιλέξιμο, χάρη στα χαρακτηριστικά του, για χρήση της συγκεκριμένης ΠΓΕ.

Με το παρόν αίτημα τροποποίησης προτείνεται η εξασφάλιση υψηλότερου επιπέδου προστασίας και στενότερου δεσμού με τον τόπο προέλευσης για τα προϊόντα της ανωτέρω κατηγορίας, μέσω της συμπερίληψής τους στις προδιαγραφές προϊόντος της ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» και της υπαγωγής τους στους κανόνες που ισχύουν εδώ και καιρό για τους μη αφρώδεις και τους ημιαφρώδεις οίνους.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αφρωδών οίνων με χρήση της μεθόδου Charmat συγκεντρώνεται σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι μονάδες με μικρή παραγωγή, όλο και πιο συχνά αναθέτουν σε τρίτους να πραγματοποιήσουν για λογαριασμό τους την επεξεργασία, λόγω του υψηλού επενδυτικού κόστους που συνεπάγεται η απόκτηση των συστημάτων και των τεχνολογιών που απαιτεί αυτός ο τύπος παραγωγής. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερες μονάδες επιθυμούν να προσδώσουν περαιτέρω αξία στους οίνους τους μετατρέποντάς τους σε αφρώδεις οίνους μέσω δεύτερης ζύμωσης σε αυτόκλειστους κλιβάνους πίεσης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε προτάθηκε η μετατροπή σε αφρώδη οίνο να μπορεί να πραγματοποιείται οπουδήποτε στις περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας, από μονάδες που αποδεδειγμένα διαθέτουν παράδοση στην παραγωγή οίνων ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» και/ή στη μετατροπή τους σε ημιαφρώδεις οίνους κατά τις πέντε τελευταίες αμπελουργικές περιόδους.

Πέραν της παροχής στους καταναλωτές μιας ακριβούς ένδειξης όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, η δυνατότητα υπαγωγής των εν λόγω προϊόντων στην ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» αναμένεται να στηρίξει την αύξηση της αξίας του προϊόντος και την τοποθέτησή του σε υψηλότερη κλίμακα τιμών, με αναπροσαρμογή τόσο της τιμής ανά φιάλη όσο και της αξίας των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών.

Επιπλέον, η ονομασία «Vigneti delle Dolomiti» ΠΓΕ συνιστά ένα στοιχείο διάκρισης το οποίο θα επιτρέψει στην τοπική παραγωγή να ξεχωρίσει από το πλήθος των ανώνυμων κοινών ή ποικιλιακών αφρωδών οίνων και να διαφοροποιηθεί από την πολιτική τιμολόγησης την οποία επιβάλλει η εκτεταμένη παρουσία αυτών των προϊόντων στην αγορά.

Η παρούσα τροποποίηση αφορά τα άρθρα 2, 6 και 8 των προδιαγραφών προϊόντος και τις ακόλουθες ενότητες του ενιαίου εγγράφου: σημείο 2.3. Κατηγορία αμπελοοινικών προϊόντων, 2.4. Περιγραφή των οίνων, 2.5.1. Ειδικές οινολογικές πρακτικές και 2.8. Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή.

2.2.   Συμπερίληψη νέων ποικιλιών στον κατάλογο των ποικιλιών αμπέλου

Η τροποποίηση αφορά την προσθήκη στον κατάλογο ποικιλιών αμπέλου, των ακόλουθων ποικιλιών οι οποίες εισήχθησαν πρόσφατα στις επαρχίες που βρίσκονται εντός της περιοχής παραγωγής της ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti»:

BRONNER (B)/(Bolzano και Trento)·

CARMENÈRE (N)/(Bolzano)·

DIOLINOIR (N)/(Bolzano)·

HELIOS (B)/(Trento)·

JOHANNITER (B)/(Trento)·

SOLARIS (B)/(Bolzano και Trento)·

TURCA (N)/(Trento).

Συνεπώς, οι νέες αυτές ποικιλίες αμπέλου προστίθενται στις ήδη εγκεκριμένες για τις σχετικές επαρχίες ποικιλίες.

Η προτεινόμενη τροποποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα συγκεκριμένα διαειδικά υβρίδια της Vitis Vinifera και άλλων ειδών του γένους Vitis χαρακτηρίζονται από φυσική ανθεκτικότητα στα βασικά παθογόνα της αμπέλου (περονόσπορος και ωίδιο της αμπέλου) και, συνεπώς, δεν απαιτούν χρήση χημικών προϊόντων. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό καλλιεργούνται κυρίως κοντά σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως σχολεία, κατοικημένες περιοχές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατοδρόμους κ.λπ.

Κατά συνέπεια, λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών, της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης με τις εν λόγω ποικιλίες και των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί από την οινοποίηση των εν λόγω καινοτόμων ποικιλιών, η παρούσα τροποποίηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το αναγκαίο επίπεδο αναγνωρισιμότητας και προστασίας για τα εν λόγω προϊόντα.

Η δυνατότητα διάθεσης στην αγορά οίνων ΠΓΕ, στις ετικέτες των οποίων αναγράφονται οι ονομασίες αυτών των ποικιλιών, αναμένεται να αυξήσει την αξία τους.

Η δυνατότητα αναγραφής των εν λόγω ποικιλιών στην ετικέτα, μαζί με τη γεωγραφική ένδειξη «Vigneti delle Dolomiti», αναμένεται να αυξήσει την αξία των επιμέρους προϊόντων. Επισημαίνεται ότι οι ποικιλίες αυτές δεν είναι πάντοτε ιδιαίτερα γνωστές ούτε χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους καταναλωτές επειδή, έως σήμερα, δεν ήταν δυνατή η αναγραφή τους στις ετικέτες των αντίστοιχων οίνων.

Η παρούσα τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 2 του ενιαίου εγγράφου, σημείο 2.7. Βασικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.

2.3.   Παραγωγή οίνων στην ετικέτα των οποίων αναγράφονται οι ποικιλίες αμπέλου «Bianchetta Trevigiana» ή «Pavana»

Προτείνεται να προστεθούν στις κατηγορίες «Οίνος» και «Ημιαφρώδης οίνος» οι τύποι οίνου, στην ετικέτα των οποίων αναγράφονται οι ονομασίες των κατωτέρω ποικιλιών αμπέλου.

BIANCHETTA TREVIGIANA (B)·

PAVANA (N).

Αιτιολογία: Η προτεινόμενη τροποποίηση επιτρέπει την παραγωγή οίνων από τις ποικιλίες «Bianchetta Trevigiana» και «Pavana» και την αναγραφή των εν λόγω ποικιλιών στην ετικέτα σύμφωνα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι εν λόγω ποικιλίες συμπεριλαμβάνονταν ήδη στον κατάλογο ποικιλιών αμπέλου που ορίζονται στις προδιαγραφές προϊόντος της ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» για την παραγωγή λευκών και ερυθρών/ροζέ οίνων αντίστοιχα. Συνεπώς, σκοπός της παρούσας τροποποίησης είναι να επιτραπεί η αναγραφή των ονομασιών των δύο αυτών ποικιλιών στις ετικέτες των αντίστοιχων οίνων, προς όφελος των παραγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω ενότητα του ενιαίου εγγράφου, οι δύο προαναφερθείσες ποικιλίες αμπέλου δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ποικιλιών αμπέλου που απαγορεύεται να αναγράφονται στις ετικέτες.

Η παρούσα τροποποίηση αφορά το άρθρο 2 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 2 του ενιαίου εγγράφου, σημείο 2.9. Άλλες προϋποθέσεις.

2.4.   Παρεκκλίσεις οι οποίες επιτρέπουν να πραγματοποιείται σε γειτονικές περιφέρειες η μετατροπή του οίνου σε αφρώδη και ημιαφρώδη οίνο

Οι προδιαγραφές προϊόντος ήδη ορίζουν ότι οι κανονικές διαδικασίες οινοποίησης για τους μη αφρώδεις οίνους είναι δυνατό να πραγματοποιούνται στις γειτονικές περιφέρειες (οπουδήποτε στο Βένετο και τη Λομβαρδία) υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές μονάδες αποδεδειγμένα διαθέτουν αδιάκοπη παράδοση στην παραγωγή οίνων ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» κατά τις πέντε τελευταίες αμπελουργικές περιόδους.

Σκοπός της παρούσας τροποποίησης είναι να επιτραπεί η μετατροπή του οίνου σε ημιαφρώδη και αφρώδη οίνο στις ίδιες περιοχές στις οποίες επιτρέπεται για τους μη αφρώδεις οίνους.

Αιτιολογία: Η δυνατότητα μετατροπής του οίνου σε αφρώδη και ημιαφρώδη οίνο στις γειτονικές περιφέρειες αιτιολογείται από, και συνάδει με, το γεγονός ότι οι κανονικές διαδικασίες οινοποίησης μπορούν να πραγματοποιούνται στις εν λόγω περιφέρειες (όπως ορίζεται ήδη στις προδιαγραφές). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω διαδικασίες δεν θεωρούνται στάδια που έπονται της οινοποίησης, αλλά αναπόσπαστο μέρος της οινοπαραγωγής, και ως τέτοιες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον εντός της καθορισμένης περιοχής οινοπαραγωγής.

Οι μονάδες με μικρή παραγωγή ημιαφρωδών και αφρωδών οίνων, όλο και πιο συχνά αναθέτουν σε τρίτους να πραγματοποιήσουν για λογαριασμό τους την επεξεργασία λόγω του υψηλού επενδυτικού κόστους που συνεπάγεται η απόκτηση των συστημάτων και των τεχνολογιών που απαιτεί αυτός ο τύπος παραγωγής. Αποτελεί συνήθη πρακτική των τοπικών παραγωγών να ζητούν από επιχειρήσεις στις γειτονικές περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας να πραγματοποιήσουν την εν λόγω επεξεργασία, ιδίως σε περίπτωση μικρής παραγωγής.

Η παρούσα τροποποίηση αφορά το άρθρο 5 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 2 του ενιαίου εγγράφου, σημείο 2.9. Άλλες προϋποθέσεις.

2.5.   Οινολογική πρακτική ανάμειξης οίνων και γλεύκους σταφυλιών

Η παράγραφος σχετικά με την οινολογική πρακτική της ανάμειξης οίνων και γλεύκους σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης με προϊόντα προερχόμενα εκτός της περιοχής (σε ποσοστό έως 15 %), αναδιατυπώνεται προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα χρήσης, έστω και εν μέρει, οίνων που παράγονται από ποικιλίες αμπέλου εκτός των ποικιλιών που καλλιεργούνται στις επαρχίες Trento, Bolzano και Belluno.

Αιτιολογία: Η τροποποίηση αν και είναι πιο περιοριστική έναντι των προηγούμενων προδιαγραφών, έχει στόχο να παράσχει στους παραγωγούς ακριβέστερες πληροφορίες, σχετικά με τις δυνατότητες χρήσης της παραδοσιακής μεθόδου ανάμειξης. Ειδικότερα, έχει στόχο να αποτρέψει να επηρεαστούν δυσμενώς ο χαρακτηρισμός και τα τυπικά χαρακτηριστικά των εν λόγω οίνων από την πρακτική της ανάμειξης με χρήση ποικιλιών αμπέλου εκτός των ποικιλιών που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην περιοχή.

Η παρούσα τροποποίηση αφορά το άρθρο 5 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 2 του ενιαίου εγγράφου, σημείο 2.5.1. Ειδικές οινολογικές πρακτικές.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

1.   Ονομασία προς καταχώριση

 

Vigneti delle Dolomiti

 

Weinberg Dolomiten

2.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

3.   Κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων

1.

Οίνος

4.

Αφρώδης οίνος

5.

Αφρώδης οίνος ποιότητας

6.

Αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου

8.

Ημιαφρώδης οίνος

15.

Οίνος από λιαστά σταφύλια

16.

Οίνος από υπερώριμα σταφύλια

4.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

Vigneti delle Dolomiti Bianco που ανήκουν στις κατηγορίες «Οίνος» και «Ημιαφρώδης οίνος», με ή χωρίς ένδειξη μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου

Οι συγκεκριμένοι λευκοί οίνοι διαφόρων τύπων διαθέτουν ποικιλία χρωμάτων, από το αχυροκίτρινο έως το χρυσαφί, ενίοτε με νότες απαλού πράσινου ή χάλκινου όπως στην περίπτωση του Pinot Grigio.

Διακρίνονται για τα λεπτά αρώματά τους, με φρουτώδεις νότες που γενικά προσιδιάζουν στη βασική ποικιλία αμπέλου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του οίνου, αλλά και στην τυπική «προσωπικότητα» των προϊόντων από ορεινές περιοχές.

Η γεύση των οίνων, που μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά, είναι αρμονική, καλά δομημένη και πλούσια, ενώ είναι επίσης ισορροπημένη σε οξύτητα και περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Στην περίπτωση του ημιαφρώδους λευκού οίνου, η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα ενισχύει τη δροσιά και τη ζωντάνια του.

Όταν διατίθενται προς κατανάλωση, οι λευκοί οίνοι που αναγράφουν την/τις ονομασία/ες μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου διαθέτουν, πέραν των ιδιοτήτων που περιγράφηκαν ανωτέρω, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας ή ποικιλιών αμπέλου που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 10 %

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 14,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Rosato που ανήκουν στις κατηγορίες «Οίνος» και «Ημιαφρώδης οίνος», με ή χωρίς ένδειξη μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου

Οι συγκεκριμένοι ροζέ οίνοι ανήκουν σε μια ομάδα «έτοιμων προς κατανάλωση» προϊόντων που παράγονται κυρίως από τις ποικιλίες αμπέλου Schiava, Merlot και Teroldego.

Οι εν λόγω οίνοι έχουν ροζ χρώμα, ποικίλης έντασης, ανάλογα με τη διαδικασία οινοποίησης και τη διάρκεια της επαφής με τους φλοιούς.

Έχουν λεπτό και διακριτικό άρωμα με ευχάριστες φρουτώδεις νότες.

Η γεύση τους είναι δροσερή και αρμονική, με ισορροπημένη οξύτητα, και μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Στην περίπτωση του ημιαφρώδους οίνου, η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα ενισχύει τη δροσιά και τη ζωντάνια του.

Όταν διατίθενται προς κατανάλωση, οι ροζέ οίνοι που αναγράφουν την/τις ονομασία/ες μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου διαθέτουν, πέραν των ιδιοτήτων που περιγράφηκαν ανωτέρω, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας ή ποικιλιών αμπέλου που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 10 %

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 15,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Rosso που ανήκουν στις κατηγορίες «Οίνος» και «Ημιαφρώδης οίνος», με ή χωρίς ένδειξη μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου

Οι συγκεκριμένοι οίνοι έχουν ρουμπινί χρώμα ποικίλης έντασης, ενίοτε με πορτοκαλί νότες στην περίπτωση των παλαιωμένων οίνων. Το άρωμά τους έχει οινώδη χαρακτήρα, και είναι μερικές φορές αιθέριο ή φρουτώδες. Ανάλογα με την ποικιλία αμπέλου που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους, μπορεί να έχουν φρουτώδη αρώματα ποικίλης έντασης, ικανοποιητικά ανεπτυγμένα εάν ο οίνος έχει υποστεί παλαίωση.

Η γεύση τους είναι αρμονική, με πλούσιο σώμα, μερικές φορές πικρίζουσα με αυστηρό χαρακτήρα, και μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Ο ερυθρός οίνος «Novello» χαρακτηρίζεται από αρώματα και γεύσεις που συνδέονται με την ιδιαίτερη τεχνική της ανθρακικής διαβροχής η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή του οίνου από τα σταφύλια και ενισχύει τον οινώδη χαρακτήρα του και τις τυπικές νότες της ποικιλίας αμπέλου.

Στην περίπτωση του ημιαφρώδους οίνου, η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα ενισχύει τη ζωντάνια του.

Όταν διατίθενται προς κατανάλωση, οι ερυθροί οίνοι που αναγράφουν την/τις ονομασία/ες μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου διαθέτουν, πέραν των ιδιοτήτων που περιγράφηκαν ανωτέρω, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας ή ποικιλιών αμπέλου που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο:

11 % στην περίπτωση του τύπου «Vino Novello»

10 % για τους άλλους τύπους

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 18,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Bianco που ανήκουν στις κατηγορίες (15) και (16) συμπεριλαμβανομένων των οίνων του παραδοσιακού τύπου «Passito» ή «Vino Passito», χωρίς ένδειξη της ποικιλίας αμπέλου

Οι συγκεκριμένοι οίνοι έχουν έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα. Το χρώμα τους ποικίλλει από χρυσαφί έως κεχριμπαρένιο.

Το άρωμά τους είναι διακριτικό, λεπτό και χαρακτηριστικό με νότες λιαστού σταφυλιού, ενίοτε πικάντικο.

Η γεύση τους είναι πλούσια, αρμονική, με χαρακτήρα λιαστού οίνου και ενίοτε αλκοολούχα. Μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 16 %

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 9,0 % (οίνος από λιαστά σταφύλια) και 12,0 % (οίνος από υπερώριμα σταφύλια)

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 14,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Rosato που ανήκουν στις κατηγορίες (15) και (16) συμπεριλαμβανομένων των οίνων του παραδοσιακού τύπου «Passito» ή «Vino Passito», χωρίς ένδειξη της ποικιλίας αμπέλου

Οι συγκεκριμένοι οίνοι έχουν έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα. Έχουν ροζ χρώμα ποικίλης έντασης, ενίοτε με πορτοκαλί τόνους.

Το άρωμά τους είναι διακριτικό, λεπτό και χαρακτηριστικό με νότες λιαστού σταφυλιού, ενίοτε πικάντικο.

Η γεύση τους είναι πλούσια, αρμονική, με χαρακτήρα λιαστού οίνου και ενίοτε αλκοολούχα. Μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 16 %

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 9,0 % (οίνος από λιαστά σταφύλια) και 12,0 % (οίνος από υπερώριμα σταφύλια)

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 15,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Rosso που ανήκουν στις κατηγορίες (15) και (16) συμπεριλαμβανομένων των οίνων του παραδοσιακού τύπου «Passito» ή «Vino Passito», χωρίς ένδειξη της ποικιλίας αμπέλου

Οι συγκεκριμένοι οίνοι έχουν έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρα. Έχουν βαθυκόκκινο χρώμα, ενίοτε με πορτοκαλί τόνους.

Το άρωμά τους είναι διακριτικό, λεπτό και χαρακτηριστικό με νότες λιαστού σταφυλιού, ενίοτε πικάντικο.

Η γεύση τους είναι πλούσια, αρμονική, με χαρακτήρα λιαστού οίνου και ενίοτε αλκοολούχα. Μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 16 %

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 9,0 % (οίνος από λιαστά σταφύλια) και 12,0 % (οίνος από υπερώριμα σταφύλια)

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 18,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

3,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Bianco που ανήκουν στις κατηγορίες (4) «Αφρώδης οίνος», (5) «Αφρώδης οίνος ποιότητας» και (6) «Αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου», με ή χωρίς ένδειξη μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου

Ο αφρώδης οίνος χαρακτηρίζεται από ζωηρό και επίμονο αφρό και χρώμα που ποικίλλει από το αχυροκίτρινο έως το χρυσαφί με νότες απαλού πράσινου. Διακρίνεται ιδιαιτέρως για τον λεπτό και κομψό χαρακτήρα του. Έχει χαρακτηριστικό, λεπτό και διακριτικό άρωμα με νότες μαγιάς· ο αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου διαθέτει τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας αμπέλου Moscato Giallo. Η γεύση του είναι λεπτή, ζωηρή και τυπική της ποικιλίας αμπέλου· όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η γεύση μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά, δηλαδή ο οίνος μπορεί να φέρει ένδειξη από «brut nature» έως «γλυκός». Όταν διατίθενται προς κατανάλωση, οι λευκοί αφρώδεις οίνοι και οι λευκοί αφρώδεις οίνοι ποιότητας, εφόσον αναγράφουν την/τις ονομασία/ες μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου, διαθέτουν, πέραν των ανωτέρω χαρακτηριστικών, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας ή ποικιλιών αμπέλου που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους. Ο αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου, με ή χωρίς ένδειξη της ποικιλίας αμπέλου, πρέπει να διαθέτει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας αμπέλου Moscato Giallo, από την οποία πρέπει αποκλειστικά να παράγεται. Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 11,0 %

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 10,5 % (αφρώδης οίνος και αφρώδης οίνος ποιότητας) και 6,0 % (αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου)

Ελάχιστη ολική οξύτητα: 4,5 g/l, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ (αφρώδης οίνος και αφρώδης οίνος ποιότητας)·5,0 g/l, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ (αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου)

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 14,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστη ολική οξύτητα

4,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ.

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

Vigneti delle Dolomiti Rosato που ανήκουν στις κατηγορίες (4) «Αφρώδης οίνος» και (5) «Αφρώδης οίνος ποιότητας», με ή χωρίς ένδειξη μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου

Ο αφρώδης οίνος χαρακτηρίζεται από ζωηρό και επίμονο αφρό, και έχει ροζ χρώμα. Διακρίνεται ιδιαιτέρως για τον λεπτό και κομψό χαρακτήρα του.

Έχει χαρακτηριστικό, λεπτό και διακριτικό άρωμα με νότες μαγιάς.

Η γεύση του είναι λεπτή, ζωηρή και τυπική της ποικιλίας αμπέλου· όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η γεύση μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά, δηλαδή ο οίνος μπορεί να φέρει ένδειξη από «brut nature» έως «γλυκός».

Όταν διατίθενται προς κατανάλωση, οι ροζέ αφρώδεις οίνοι και οι ροζέ αφρώδεις οίνοι ποιότητας, εφόσον αναγράφουν την/τις ονομασία/ες μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου, διαθέτουν, πέραν των ανωτέρω χαρακτηριστικών, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας ή ποικιλιών αμπέλου που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους.

Ελάχιστος ολικός αλκοολικός τίτλος κατ’ όγκο: 11 %

Ελάχιστο εκχύλισμα χωρίς σάκχαρα: 14,0 g/l

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

10,5

Ελάχιστη ολική οξύτητα

4,5 σε γραμμάρια ανά λίτρο, εκφραζόμενη ως τρυγικό οξύ

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστο ολικό διοξείδιο του θείου (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

Οποιεσδήποτε αναλυτικές παράμετροι δεν απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί συμμορφώνονται με τα όρια που θεσπίζονται στην εθνική νομοθεσία.

5.   Οινολογικές πρακτικές

α.   Ουσιώδεις οινολογικές πρακτικές

Οινολογική πρακτική της ανάμειξης γλεύκους σταφυλιών και οίνων

Σχετικοί περιορισμοί στις οινολογικές πρακτικές

Οι προδιαγραφές προϊόντος επιτρέπουν την ανάμειξη γλεύκους και οίνων σε ποσοστό έως 15 %, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γλεύκος σταφυλιών και οίνους μεταξύ άλλων από άλλες ιταλικές αμπελουργικές περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από μη αρωματικές ποικιλίες αμπέλου που έχουν ταξινομηθεί ως «κατάλληλες για καλλιέργεια» ή «υπό παρατήρηση» στις επαρχίες Belluno, Bolzano και Trento.

Οινολογική πρακτική της μετατροπής σε αφρώδη οίνο με τη μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης σε αυτόκλειστο κλίβανο πίεσης

Σχετικοί περιορισμοί στις οινολογικές πρακτικές

Η μετατροπή σε αφρώδη οίνο επιτρέπεται αποκλειστικά με χρήση της μεθόδου της δεύτερης ζύμωσης σε μεγάλες δεξαμενές (αυτόκλειστους κλιβάνους πίεσης).

β.   Μέγιστες αποδόσεις

Τύποι Vigneti delle Dolomiti Bianco, Rosato και Rosso χωρίς αναγραφή της ποικιλίας αμπέλου

23 000 kg σταφυλιών ανά εκτάριο

Τύπος Vigneti delle Dolomiti παραγόμενος από την ποικιλία Moscato Rosa

12 000 kg σταφυλιών ανά εκτάριο

Τύποι Vigneti delle Dolomiti με αναγραφή άλλων επιτρεπόμενων ποικιλιών αμπέλου

19 500 kg σταφυλιών ανά εκτάριο

6.   Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Η περιοχή καλλιέργειας των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των οίνων «Vigneti delle Dolomiti» καλύπτει όλη την έκταση των αυτόνομων επαρχιών Trento και Bolzano καθώς και της επαρχίας Belluno της περιφέρειας Βένετο, οι οποίες ανήκουν στην αμπελουργική ζώνη Γ I β) της ΕΕ.

7.   Κύρια(ες) οινοποιήσιμη(ες) ποικιλία(ες) σταφυλιού

 

Cabernet Franc N. - Cabernet

 

Cabernet Sauvignon N. - Cabernet

 

Carmenère N. - Cabernet

 

Carmenère N. - Cabernet Italiano

 

Carmenère N. - Cabernet Nostrano

 

Casetta N.

 

Chardonnay B.

 

Franconia N.

 

Goldtraminer B.

 

Gosen N.

 

Groppello di Revò N. - Groppello

 

Kerner B.

 

Lagarino B.

 

Lambrusco a Foglia Frastagliata N. - Enantio N.

 

Lambrusco a Foglia Frastagliata N. - Lambrusco

 

Manzoni Bianco B. - Incrocio Manzoni 6.0.13 B.

 

Maor B.

 

Merlot N.

 

Moscato Giallo B. - Goldmuskateller

 

Moscato Giallo B. - Moscato

 

Moscato Giallo B. - Moscatellone

 

Moscato Rosa Rs. - Moscato delle Rose

 

Moscato Rosa Rs. - Rosen Muskateller

 

Müller Thurgau B. - Riesling x Sylvaner

 

Nosiola B.

 

Paolina B.

 

Pavana N.

 

Petit Verdot N

 

Pinot Bianco B. - Pinot

 

Pinot Bianco B. - Pinot Blanc

 

Pinot Bianco B. - Weissburgunder

 

Pinot Bianco B. - Weiß Burgunder

 

Pinot Bianco B. - Weißburgunder

 

Pinot Grigio - Grauburgunder

 

Pinot Grigio - Grauer Burgunder

 

Pinot Grigio - Pinot

 

Pinot Grigio - Pinot Gris

 

Pinot Grigio - Ruländer

 

Pinot Nero N. - Blauer Spätburgunder

 

Pinot Nero N. - Pinot

 

Pinot Nero N. - Pinot Noir

 

Pinot Nero N. - Spätburgunder

 

Pinot Nero N. - Blauburgunder

 

Rebo N.

 

Rossara N.

 

Saint Laurent N.

 

Sauvignon B. - Sauvignon Blanc

 

Schiava Gentile N. - Kleinvernatsch

 

Schiava Gentile N. - Mittervernatsch

 

Schiava Gentile N. - Schiava

 

Schiava Gentile N. - Vernatsch

 

Schiava N.

 

Schiava Grigia N. - Grauvernatsch

 

Schiava Grigia N. - Schiava

 

Schiava Grigia N. - Vernatsch

 

Schiava Grossa N. - Edelvernatsch Gr

 

Schiava Grossa N. - Großvernatsch

 

Schiava Grossa N. - Schiava

 

Schiava Grossa N. - Vernatsch

 

Sennen N.

 

Sylvaner Verde B. - Grüner Sylvaner

 

Sylvaner Verde B. - Silvaner

 

Sylvaner Verde B. - Sylvaner

 

Syrah N. - Shiraz

 

Teroldego N.

 

Verdealbara B.

 

Bronner B.

 

Helios B.

 

Johanniter B.

 

Solaris B.

 

Turca N.

 

Turca N. - Serbina N.

 

Lagrein N.

 

Marzemino N. - Berzamino

 

Marzemino N. - Berzemino

 

Meunier N.

 

Negrara N.

 

Riesling Italico B. - Riesling

 

Riesling Italico B. - Welschriesling

 

Riesling Renano B. - Rheinrieseling

 

Riesling Renano B. - Riesling

 

Traminer Aromatico Rs. - Gewürztraminer

 

Trebbiano Toscano B. - Procanico

 

Trebbiano Toscano B. - Trebbiano

 

Trebbiano Toscano B. - Ugni Blanc

 

Veltliner B. - Gruner Veltliner

 

Moscato Giallo B. - Moscatello

 

Moscato Giallo B. - Muscat

 

Moscato Giallo B. - Muskateller

 

Malvasia Nera Lunga N. - Malvasia

 

Malvasia N. - Malvasier

 

Malvasia N. - Roter Malvasier

 

Petit Manseng B.

 

Portoghese N. - Blauer Portugieser

 

Portoghese N. - Portugieser

 

Tannat N.

 

Tempranillo N.

 

Viogner B.

 

Zweigelt N.

 

Diolinoir N.

 

Barbera N.

 

Bianchetta Trevigiana B. - Bianchetta

 

Malvasia Istriana B. - Malvasia

 

Marzemina Grossa N. - Marzemina Bastarda

 

Marzemina Bianca B. - Marzemina

 

Moscato Bianco B. - Gelber Muskateller

 

Moscato Bianco B. - Moscatello

 

Moscato Bianco B. - Moscatello

 

Moscato Bianco B. - Moscatellone

 

Moscato Bianco B. - Moscato

 

Moscato Bianco B. - Muscat

 

Moscato Bianco B. - Muskateller

 

Glera B. - Serprino

 

Glera Lunga B. - Glera

 

Glera Lunga B. - Serprino

 

Tocai Friulano B. - Tai

 

Trevisana Nera N.

8.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ών

Vigneti delle Dolomiti, όλες οι κατηγορίες (1, 4, 5, 6, 8, 15 και 16)

Φυσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον δεσμό:

Η περιοχή περιλαμβάνει την περιφέρεια Trentino-Alto Adige και την επαρχία Belluno της περιφέρειας Βένετο και βρίσκεται στους Δολομίτες, μια οροσειρά εξαιρετικής οικολογικής αξίας που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Η περιοχή είναι κυρίως ορεινή και λοφώδης και η γεωλογία της ποικίλλει καθώς περιλαμβάνει όρη διαφορετικής γεωλογικής προέλευσης, εκ των οποίων οι Δολομίτες καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση.

Το κλίμα είναι μεταβατικό, μεταξύ ημιηπειρωτικού και αλπικού. Οι χειμερινοί μήνες είναι οι ψυχρότεροι, ενώ θερμότεροι μήνες του έτους είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Ο μέσος υετός ανέρχεται σε 1 000 mm ετησίως και η κατανομή της βροχόπτωσης είναι τυπικά μεσογειακή, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος βροχοπτώσεων καταγράφεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και η εξαιρετική υδροχωρητικότητα λόγω της σημαντικής παρουσίας ορεινών όγκων με χιόνια που λιώνουν εξασφαλίζουν στο έδαφος επάρκεια ύδατος. Η ιδιαίτερη γεωγραφία των Δολομιτών, σε συνδυασμό με το μεταβατικό κλίμα μεταξύ μεσογειακού και αλπικού, δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον στην αμπελουργική ζώνη ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» και προσδίδει ξεχωριστό χαρακτήρα στα κρασιά που παράγονται εδώ.

Από εδαφολογική άποψη, τα εδάφη αποτελούνται κυρίως από ασβεστολιθικά κορήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστολιθικό υλικό, το οποίο συνεπάγεται καλή αποστράγγιση και αερισμό. Τα εν λόγω εδάφη απαντούν γενικά σε ασβεστολιθικά κορήματα στα μεσαία προς υψηλά τμήματα αλλουβιακών ριπιδίων. Τα εδάφη στα χαμηλότερα τμήματα των πλαγιών είναι λιγότερο πετρώδη. Σε ορισμένες πεδινές ζώνες, υπάρχουν στρώματα συσσωρευμένων κολλουβιακών αποθέσεων και εδάφη σε αποθέσεις λιθώνα ή ποτάμιο κροκαλώδες υλικό. Υπάρχουν επίσης εδάφη διαφορετικής γεωλογικής προέλευσης, όπως στις κοιλάδες Valle di Cembra (πορφυριτικού τύπου), Val d’Isarco (μεταμορφικού-κρυσταλλικού τύπου) και στο κεντρικό τμήμα της κοιλάδας Vallagarina (βασαλτικού τύπου).

Ιστορικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες που συμβάλλουν στον δεσμό:

Το αμπέλι και ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσαν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως καταδεικνύουν τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα και τα τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία που εκτείνονται σε μια περίοδο από την Εποχή του Χαλκού έως σήμερα. Επί αιώνες ολόκληρη η περιοχή αποτελούσε βασικό τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, και ορισμένα από τα διοικητικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της αυτοκρατορίας επιβιώνουν ακόμη και σήμερα. Στη διάρκεια χιλιετιών παράλληλης πορείας της αμπελοκαλλιέργειας με την ανθρώπινη ιστορία, αναπτύχθηκαν μεταξύ τους ακατάλυτοι δεσμοί, οι οποίοι αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στον τοπικό πολιτισμό και στις παραδοσιακές αμπελουργικές και οινοποιητικές πρακτικές, αλλά και σε ευρύτερα συναφή πολιτισμικά πεδία, όπως η τέχνη και η γαστρονομία. Η ίδρυση του Γεωπονικού Ινστιτούτου San Michele all’Adige το 1874 άσκησε αποφασιστική και βαθιά επίδραση στην αμπελουργία και στην οινοπαραγωγή αλλά και στην εν γένει οινική κουλτούρα της περιοχής, προσφέροντας μια εκπληκτική πηγή μάθησης, γνώσης και εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα. Πράγματι, η σύγχρονη αμπελουργία οφείλει πολλά στην κατάρτιση και στη διάδοση νέων αμπελουργικών και οινολογικών τεχνικών που παρέχει το ινστιτούτο σε συνεργασία και με τη σχολή του Conegliano. Ουσιαστική υπήρξε επίσης η συμβολή των αμπελουργών της περιοχής, οι οποίοι υιοθέτησαν διαδικασίες και μεθοδολογίες διαχείρισης των αμπελώνων που συνδυάζουν την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα με καινοτόμες τεχνολογίες οινοποίησης.

Vigneti delle Dolomiti, Κατηγορία: Οίνος

Πληροφορίες σχετικά με τον ειδικό χαρακτήρα των προϊόντων που αποδίδεται στη γεωγραφική προέλευση και αιτιώδης συνάφεια με τα φυσικά και ανθρωπογενή γνωρίσματα της γεωγραφικής περιοχής.

Οι λευκοί οίνοι των διαφόρων τύπων διαθέτουν ποικιλία χρωμάτων, από το αχυροκίτρινο έως το χρυσαφί, ενίοτε με νότες απαλού πράσινου ή χάλκινου όπως στην περίπτωση του Pinot Grigio. Τα λεπτά αρώματά τους χαρακτηρίζονται από τον διακριτικό χαρακτήρα τους, και από φρουτώδεις νότες που γενικά αντιστοιχούν στη βασική ποικιλία αμπέλου από την οποία παρασκευάζονται, ιδίως στην περίπτωση των αρωματικών ή ημιαρωματικών ποικιλιών όπως οι Muller Thurgau και Sauvignon. Η γεύση των οίνων, η οποία ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά, είναι αρμονική, καλά δομημένη και πλούσια.

Οι ροζέ οίνοι, και ιδίως εκείνοι που παράγονται από τις ποικιλίες Schiava, Merlot και Teroldego, έχουν ροζ χρώμα ποικίλης έντασης, το οποίο εξαρτάται από τη διαδικασία οινοποίησης. Η γεύση τους είναι δροσερή και αρμονική με ισορροπημένη οξύτητα, και ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν ρουμπινί χρώμα ποικίλης έντασης, ενίοτε με πορτοκαλί νότες στην περίπτωση των παλαιωμένων οίνων. Το άρωμά τους έχει οινώδη χαρακτήρα, και είναι μερικές φορές αιθέριο ή φρουτώδες. Ανάλογα με την ποικιλία αμπέλου που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους, μπορεί να έχουν φρουτώδη αρώματα ποικίλης έντασης, ικανοποιητικά ανεπτυγμένα εάν ο οίνος έχει υποστεί παλαίωση. Η γεύση τους είναι αρμονική και καλά δομημένη και μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά.

Ο ερυθρός οίνος «Novello» χαρακτηρίζεται από τα αρώματα και τις γεύσεις που συνδέονται με την ιδιαίτερη τεχνική της ανθρακικής διαβροχής η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή του οίνου από τα σταφύλια και ενισχύει τον οινώδη χαρακτήρα του και τις τυπικές νότες της ποικιλίας αμπέλου.

Ο μεγάλος αριθμός των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κατάλληλων χαρακτηριστικών των διαφόρων τύπων εδάφους. Οι αμπελώνες βρίσκονται συνήθως στις περιοχές με την ευνοϊκότερη έκθεση στον ήλιο. Οι ποικιλίες λευκής αμπέλου καλλιεργούνται κυρίως σε λοφώδεις περιοχές, ενώ οι ποικιλίες ερυθρής αμπέλου που φύονται στα βαθύτερα εδάφη του πυθμένα της κοιλάδας μπορούν να δώσουν οίνους με γεμάτο σώμα, έντονες τανίνες και πλούσια γεύση με ικανοποιητικά ανεπτυγμένες νότες ώριμων φρούτων.

Οι διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας που αποτελούν χαρακτηριστικό της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα, ιδίως στις λευκές ποικιλίες, σημαντική συσσώρευση αρωματικών πρόδρομων ουσιών οι οποίες προσδίδουν στα κρασιά τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς. η ποικιλία των κλίσεων και των υψομέτρων διαμορφώνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συνθηκών που παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγεται η καταλληλότερη τοποθεσία για κάθε οίνο.

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των οίνων της ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» οφείλονται επίσης σε ανθρωπογενείς παράγοντες, και κυρίως στον επαγγελματισμό των οινοπαραγωγών. Η έκταση των αμπελώνων της κάθε εκμετάλλευσης είναι μικρή, της τάξης των 1,3 εκταρίων. Η τοπογραφία συνεπάγεται επίσης ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός ωρών εργασίας (άνω των 600) για την καλλιέργεια 1 εκταρίου αμπελώνα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου διατίθεται σε εργασίες που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των φυτών και της ωρίμανσης των σταφυλιών, στην ενίσχυση της φυσικής ανθεκτικότητας σε παθογόνους οργανισμούς και στον περιορισμό της χρήσης φυτοϋγειονομικών μέτρων. Ως προς αυτό, επισημαίνεται ότι σχεδόν όλη η έκταση του αμπελώνα καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης και, όλο και συχνότερα, της βιολογικής φυτοπροστασίας. Τα σταφύλια συλλέγονται αποκλειστικά με το χέρι.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των φυσικών παραγόντων (κλίμα, εδαφικές συνθήκες και τοπογραφία), της εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει οι τοπικοί παραγωγοί και των σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών οίνων με χαρακτηριστικά και φήμη που συνδέονται τόσο με την περιοχή παραγωγής όσο και με τις χρησιμοποιούμενες ποικιλίες αμπέλου.

Vigneti delle Dolomiti, κατηγορίες (4) «Αφρώδης οίνος», (5) «Αφρώδης οίνος ποιότητας», (6) «Αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου», (8) «Ημιαφρώδης οίνος»

Πληροφορίες σχετικά με τον ειδικό χαρακτήρα των προϊόντων που αποδίδεται στη γεωγραφική προέλευση και αιτιώδης συνάφεια με τα φυσικά και ανθρωπογενή γνωρίσματα της γεωγραφικής περιοχής.

Ο αφρώδης οίνος, ο οποίος έχει πίσω του παράδοση αιώνων, αποτελεί το καύχημα των τοπικών οινοπαραγωγών. Χάρη στην ιδιαίτερη φροντίδα που επιδεικνύεται κατά το στάδιο της καλλιέργειας και συγκομιδής των σταφυλιών και της μετατροπής τους σε οίνο βάσης, καθώς και κατά τη διάρκεια της επακόλουθης περιόδου της δεύτερης ζύμωσης, ο αφρώδης οίνος διακρίνεται για τον ιδιαίτερα λεπτό και κομψό χαρακτήρα του.

Η ποιότητα των αφρωδών οίνων χαρακτηρίζεται από τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών προερχόμενων από ορεινές αμπελουργικές περιοχές, όπου τα σταφύλια και οι οίνοι διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά ιδανικά για την παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου οίνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνίστανται ιδίως στην ισορροπία μεταξύ της περιεκτικότητας των σταφυλιών σε σάκχαρα και της οξύτητάς τους, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, η οποία γίνεται όλο και εντονότερη όσο αυξάνει το υψόμετρο των αμπελώνων.

Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός του προϊόντος εξαρτάται από τον περιορισμένο αριθμό των ποικιλιών αμπέλου που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αφρωδών οίνων.

Όσον αφορά τον «αφρώδη οίνο ποιότητας αρωματικού τύπου», η αιτιώδης αλληλεπίδραση οφείλεται επίσης στην επιλογή της ποικιλίας αμπέλου, δηλαδή της γηγενούς ποικιλίας «Moscato Giallo» που καλλιεργείται στην περιοχή. Τα λεπτά αρώματα της ποικιλίας αυτής ενισχύονται χάρη σε μία διαδικασία παλαίωσης που δεν είναι υπερβολικά έντονη και η οποία ευνοείται από το υποαλπικό κλίμα.

Ο αφρώδης οίνος χαρακτηρίζεται από ζωηρό και επίμονο αφρό και χρώμα που ποικίλλει από το αχυροκίτρινο έως το χρυσαφί με νότες απαλού πράσινου. Έχει χαρακτηριστικό και λεπτό άρωμα με νότες μαγιάς. Η γεύση του είναι λεπτή, ζωηρή και τυπική της ποικιλίας αμπέλου.

Ο αφρώδης ροζέ οίνος, που παράγεται κυρίως από την ποικιλία αμπέλου Pinot Nero, χαρακτηρίζεται από ζωηρό και επίμονο αφρό και έχει ροζ χρώμα ποικίλης έντασης. Έχει χαρακτηριστικό και λεπτό άρωμα με νότες μαγιάς. Η γεύση του είναι λεπτή, ζωηρή και χαρακτηριστική.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η γεύση του αφρώδους οίνου, λευκού ή ροζέ, ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά, δηλαδή ο οίνος μπορεί να φέρει ένδειξη από «brut nature» έως «γλυκός».

Οι ημιαφρώδεις οίνοι, λευκοί, ροζέ ή ερυθροί, χαρακτηρίζονται από δροσιά και ζωηράδα, γνωρίσματα που σχετίζονται με την ήπια αποδέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.

Εξάλλου, το επίπεδο εξειδίκευσης που έχουν επιτύχει ορισμένες οινοποιίες στην παραγωγή ημιαφρωδών οίνων επέτρεψε την τελειοποίηση των τεχνικών οινοποίησης και των τεχνολογικών πτυχών που άπτονται της δεύτερης ζύμωσης η οποία πραγματοποιείται σε μεγάλες δεξαμενές (αυτόκλειστους κλιβάνους πίεσης), συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας των ημιαφρωδών οίνων.

Πράγματι, χάρη στην εξειδίκευση της διαδικασίας παραγωγής αφενός κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των τύπων ποικιλιών που είναι καταλληλότερες για την παρασκευή ημιαφρωδών οίνων, και αφετέρου η πραγματοποίηση της δεύτερης ζύμωσης με χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού· οι εν λόγω παράγοντες συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Η ποικιλία των εδαφικών και κλιματικών περιβαλλοντικών συνθηκών καθιστά δυνατή τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ποικιλιών που θεωρούνται κατάλληλες για παρασκευή αφρώδους οίνου. Οι αμπελώνες βρίσκονται συνήθως στις περιοχές με την ευνοϊκότερη έκθεση στον ήλιο. Οι διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας που αποτελούν χαρακτηριστικό της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα, ιδίως στις λευκές ποικιλίες, σημαντική συσσώρευση αρωματικών πρόδρομων ουσιών οι οποίες προσδίδουν στα κρασιά τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς, η ποικιλία των κλίσεων και των υψομέτρων διαμορφώνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συνθηκών, που παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγεται η καταλληλότερη τοποθεσία για κάθε ποικιλία αμπέλου.

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των οίνων της ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» οφείλονται επίσης σε ανθρωπογενείς παράγοντες, και κυρίως στον επαγγελματισμό των οινοπαραγωγών. Η έκταση των αμπελώνων της κάθε εκμετάλλευσης είναι μικρή, της τάξης των 1,3 εκταρίων. Η τοπογραφία συνεπάγεται επίσης ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός ωρών εργασίας (άνω των 600) για την καλλιέργεια 1 εκταρίου αμπελώνα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου διατίθεται σε εργασίες που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των φυτών και της ωρίμανσης των σταφυλιών, στην ενίσχυση της φυσικής ανθεκτικότητας σε παθογόνους οργανισμούς και στον περιορισμό της χρήσης φυτοϋγειονομικών μέτρων. Ως προς αυτό, επισημαίνεται ότι σχεδόν όλη η έκταση του αμπελώνα καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης και, όλο και συχνότερα, της βιολογικής φυτοπροστασίας. Τα σταφύλια συλλέγονται αποκλειστικά με το χέρι.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των φυσικών παραγόντων (ποικιλία αμπέλου, κλίμα, έδαφος), της εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει οι τοπικοί παραγωγοί και των σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών οίνων με χαρακτηριστικά και φήμη που συνδέονται τόσο με την περιοχή παραγωγής όσο και με τις χρησιμοποιούμενες ποικιλίες αμπέλου.

Vigneti delle Dolomiti, Κατηγορίες 15 - «Οίνος από λιαστά σταφύλια» και 16 - «Οίνος από υπερώριμα σταφύλια»

Πληροφορίες σχετικά με τον ειδικό χαρακτήρα των προϊόντων που αποδίδεται στη γεωγραφική προέλευση και αιτιώδης συνάφεια με τα φυσικά και ανθρωπογενή γνωρίσματα της γεωγραφικής περιοχής. Το χρώμα ποικίλλει από χρυσαφί έως κεχριμπαρένιο για τους λευκούς οίνους και από ροζ έως βαθυκόκκινο ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη ποικιλία. Το άρωμα είναι διακριτικό και χαρακτηριστικό με νότες λιαστών σταφυλιών, ενώ μερικές φορές είναι πικάντικο και θυμίζει μέλι και ώριμα φρούτα. Η γεύση είναι πλούσια, αρμονική, με χαρακτήρα λιαστού οίνου και μπορεί να ποικίλλει από ξηρή έως γλυκιά, αν και επικρατούν οι τύποι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Παρόλο που η παραγωγή των οίνων τύπου «Passito» αφορά σε ένα βαθμό όλες τις ποικιλίες, τόσο λευκής όσο και ερυθρής αμπέλου, εκείνες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι οι αρωματικές ποικιλίες (Moscato Giallo, Moscato Rosa, Traminer Aromatico) και οι ημιαρωματικές ποικιλίες (Goldtraminer, Nosiola, Riesling Renano, Sauvignon κ.λπ.).

Η ξήρανση πραγματοποιείται επάνω στο φυτό (οίνος από υπερώριμα σταφύλια) ή σε χώρους ξήρανσης (οίνος από λιαστά σταφύλια). Η διάρκεια της περιόδου υπερωρίμανσης ή ξήρανσης ποικίλλει και εξαρτάται από την ένταση των χαρακτηριστικών που επιθυμεί να προσδώσει ο οινοποιός στο τελικό προϊόν μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής.

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των οίνων τύπου «Passito» καθορίζονται από τον παραγωγό με βάση τα ειδικά φυσικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του τσαμπιού.

Τα τσαμπιά με χαλαρή δομή, δηλαδή με πολύ χώρο ανάμεσα στις ρώγες, προσφέρονται ιδιαίτερα για ξήρανση και επιλέγονται στο αμπέλι κατά τη συγκομιδή.

Η ξήρανση ευνοείται από την αισθητή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, που είναι ιδιαίτερα έντονη στο τέλος του θέρους και το φθινόπωρο, καθώς και από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή από τις Άλπεις.

Επιπροσθέτως, ο ήπιος άνεμος «Òra del Garda» πνέει καθημερινά από τη Λίμνη Garda, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της περιοχής παραγωγής και συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών ξήρανσης των σταφυλιών, παρέχοντας σχεδόν συνεχή φυσικό αερισμό με επίπεδα υγρασίας τέτοια ώστε να αποφεύγεται η υπερβολικά γρήγορη ξήρανσή τους.

Οι οίνοι τύπου «Passito», αν και έχουν μικρό συνολικό όγκο παραγωγής, παράγονται από όλες σχεδόν τις εταιρείες εμφιάλωσης, και συχνά αποτελούν τη «ναυαρχίδα» του κάθε οινοποιείου.

Η αιτιώδης αλληλεπίδραση μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής και των χαρακτηριστικών του προϊόντος ανάγεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

στη διαθεσιμότητα των ανωτέρω ποικιλιών αμπέλου, οι οποίες θεωρούνται ιδιαιτέρως κατάλληλες για την αναγκαία διαδικασία ξήρανσης που απαιτείται για την παρασκευή του συγκεκριμένου τύπου οίνου·

στις διαφορές θερμοκρασίας και τις περιοδικές τοπικές αύρες (Òra del Garda) που ευνοούν τη συντήρηση των σταφυλιών κατά τη διάρκεια της ξήρανσης, είτε επάνω στο φυτό είτε σε χώρους ξήρανσης·

στην αρχαία παράδοση της παραγωγής οίνων τύπου «Passito» η οποία εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα χρησιμοποιώντας τεχνικές που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες.

Η ποικιλία των περιβαλλοντικών συνθηκών όσον αφορά το έδαφος και το κλίμα καθιστά δυνατή τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ποικιλιών που θεωρούνται καταλληλότερες για τη διαδικασία ξήρανσης. Οι αμπελώνες βρίσκονται συνήθως στις περιοχές με την ευνοϊκότερη έκθεση στον ήλιο. Οι διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας που αποτελούν χαρακτηριστικό της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα, ιδίως στις λευκές ποικιλίες, σημαντική συσσώρευση αρωματικών πρόδρομων ουσιών οι οποίες προσδίδουν στα κρασιά τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς, η ποικιλία των κλίσεων και των υψομέτρων διαμορφώνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συνθηκών, που παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγεται η καταλληλότερη τοποθεσία για κάθε ποικιλία αμπέλου.

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των οίνων της ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» οφείλονται επίσης σε ανθρωπογενείς παράγοντες, και κυρίως στον επαγγελματισμό των οινοπαραγωγών. Η έκταση των αμπελώνων της κάθε εκμετάλλευσης είναι μικρή, της τάξης των 1,3 εκταρίων. Η τοπογραφία συνεπάγεται επίσης ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός ωρών εργασίας (άνω των 600) για την καλλιέργεια 1 εκταρίου αμπελώνα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου διατίθεται σε εργασίες που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των φυτών και της ωρίμανσης των σταφυλιών, στην ενίσχυση της φυσικής ανθεκτικότητας σε παθογόνους οργανισμούς και στον περιορισμό της χρήσης φυτοϋγειονομικών μέτρων. Ως προς αυτό, επισημαίνεται ότι σχεδόν όλη η έκταση του αμπελώνα καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης και, όλο και συχνότερα, της βιολογικής φυτοπροστασίας. Τα σταφύλια συλλέγονται αποκλειστικά με το χέρι.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των φυσικών παραγόντων (ποικιλία αμπέλου, κλίμα, έδαφος), της εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει οι τοπικοί παραγωγοί και των σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών οίνων με χαρακτηριστικά και φήμη που συνδέονται τόσο με την περιοχή παραγωγής όσο και με τις χρησιμοποιούμενες ποικιλίες αμπέλου.

9.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις

Παρεκκλίσεις όσον αφορά την περιοχή παραγωγής οίνου και μετατροπής του σε ημιαφρώδη και αφρώδη οίνο

Νομικό πλαίσιο: Στη νομοθεσία της ΕΕ

Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης: Παρέκκλιση σχετικά με την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, η παραγωγή οίνου και η μετατροπή του σε ημιαφρώδη και αφρώδη οίνο μπορεί επίσης να πραγματοποιείται σε όλη την έκταση των γειτονικών περιφερειών του Βένετο και της Λομβαρδίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές μονάδες αποδεδειγμένα διαθέτουν αδιάκοπη παράδοση στην παραγωγή οίνων ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» κατά τις πέντε τελευταίες αμπελουργικές περιόδους.

Η δυνατότητα μετατροπής οίνου σε αφρώδη και ημιαφρώδη οίνο στις γειτονικές περιφέρειες αιτιολογείται από, και συνάδει με, το γεγονός ότι οι κανονικές διαδικασίες οινοποίησης μπορούν να πραγματοποιούνται στις εν λόγω περιφέρειες. Οι εν λόγω διαδικασίες δεν θεωρούνται στάδια που έπονται της οινοποίησης, αλλά αναπόσπαστο μέρος της οινοπαραγωγής, και ως τέτοιες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον εντός της καθορισμένης περιοχής οινοπαραγωγής.

Η συγκεκριμένη παρέκκλιση βασίζεται σε μια εδραιωμένη παράδοση και παρέχει στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και μονάδες επεξεργασίας που βρίσκονται στις προαναφερθείσες διοικητικές μονάδες που συνορεύουν με την περιοχή παραγωγής.

Αναγραφή της ονομασίας της ποικιλίας αμπέλου στην ετικέτα

Νομικό πλαίσιο: Στη νομοθεσία της ΕΕ

Τύπος επιπλέον προϋπόθεσης: Συμπληρωματικές απαιτήσεις επισήμανσης

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Στις ετικέτες των οίνων στις κατηγορίες «Οίνος» και «Ημιαφρώδης οίνος» με ΠΓΕ «Vigneti delle Dolomiti» μπορεί να αναγράφεται η ονομασία μίας ή δύο ποικιλιών αμπέλου από τις οποίες παράγονται οι οίνοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, απαγορεύεται η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας ή των ποικιλιών αμπέλου στην ετικέτα και στην παρουσίαση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)

Για τις κατηγορίες οίνων «Οίνος από λιαστά σταφύλια» και «Οίνος από υπερώριμα σταφύλια», συμπεριλαμβανομένων των οίνων τύπου «Vino Passito» ή «Passito»·

β)

Για τις κατηγορίες «Οίνος» και «Ημιαφρώδης οίνος», μόνο σε σχέση με τις κατωτέρω ποικιλίες: - για τους οίνους της επαρχίας Bolzano: Lagrein, Riesling Italico, Riesling Renano, Traminer Aromatico, Veltliner· - για τους οίνους της επαρχίας Trento: Lagrein, Marzemino, Meunier, Negrara, Riesling Italico, Riesling Renano, Traminer Aromatico, Trebbiano Toscano, Veltliner.

Επιπροσθέτως, για τις κατηγορίες «Αφρώδης οίνος» και «Αφρώδης οίνος ποιότητας», επιτρέπεται να αναγράφεται στην ετικέτα η ονομασία μίας ή δύο ποικιλιών, μόνο μεταξύ των κατωτέρω: Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero και Müller Thurgau·τέλος, για την κατηγορία «Αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην ετικέτα μόνον η ονομασία της ποικιλίας Moscato Giallo.

Σύνδεσμος προς την προδιαγραφή προϊόντος

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/12936