9.8.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 261/122


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 11ης Ιουλίου 2017

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2017 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2017

(2017/C 261/27)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 16 Νοεμβρίου 2016 η Επιτροπή εξέδωσε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017 για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Οι προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9-10 Μαρτίου 2017. Στις 16 Νοεμβρίου 2016, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(2)

Η έκθεση χώρας του 2017 για το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Στην έκθεση αξιολογήθηκε η πρόοδος του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο στις 12 Ιουλίου 2016, η συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις ανά χώρα που είχαν εκδοθεί κατά τα προηγούμενα έτη και η πρόοδος του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

(3)

Στις 21 Απριλίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε το εθνικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2017 και στις 27 Απριλίου 2017 το πρόγραμμα σύγκλισης για το 2017. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(4)

Οι σχετικές συστάσεις ανά χώρα ελήφθησαν υπόψη στον προγραμματισμό των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), όταν είναι αναγκαίο για τη στήριξη της εφαρμογής των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να προτείνει τροποποιήσεις στην οικεία συμφωνία εταιρικής σχέσης και στα σχετικά προγράμματα. Η Επιτροπή έχει παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να κάνει χρήση της διάταξης αυτής σε κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των μέτρων που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ΕΔΕΤ με την υγιή οικονομική διακυβέρνηση.

(5)

Επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο υπάγεται στο διορθωτικό σκέλος του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εάν έχει επιτευχθεί έγκαιρη και σταθερή διόρθωση κατά την περίοδο 2016-2017, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στον μεταβατικό κανόνα για το χρέος το διάστημα 2017-2018. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης του 2017, η κυβέρνηση αναμένει να έχει διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα μέχρι το οικονομικό έτος 2016-2017, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2015, με ονομαστικό έλλειμμα 2,7 % του ΑΕγχΠ. Το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται στη συνέχεια να αυξηθεί ελαφρά στο 2,8 % του ΑΕγχΠ κατά το διάστημα 2017-2018 προτού μειωθεί στο 1,9 % του ΑΕγχΠ το διάστημα 2018-2019. Το πρόγραμμα σύγκλισης δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης, ο δείκτης του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕγχΠ αναμένεται γενικά να σταθεροποιηθεί στο 87,5 % περίπου από το 2016-2017 έως το 2018-2019 και εν συνεχεία να μειωθεί στο 84,8 % του ΑΕγχΠ το 2020-2021. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δημοσιονομικές προβολές είναι ευνοϊκό. Αν και τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη των προβλεπόμενων στόχων για το έλλειμμα γενικά περιγράφονται επαρκώς, οι κίνδυνοι δυσμενούς εξέλιξης των μακροοικονομικών προοπτικών υπονομεύουν τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος.

(6)

Στις 12 Ιουλίου 2016 το Συμβούλιο συνέστησε στο Ηνωμένο Βασίλειο να θέσει τέλος στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2016-2017 και, μετά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 0,6 % του ΑΕγχΠ το 2017-2018 προς την κατεύθυνση του ελάχιστου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2017, το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 2,7 % του ΑΕγχΠ το διάστημα 2016-2017, σύμφωνα με τον στόχο που συνέστησε το Συμβούλιο. Το διάστημα 2017-2018, υπάρχει κίνδυνος κάποιας απόκλισης από τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους.

(7)

Με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση, και ιδίως τα επίπεδα χρέους της χώρας, αναμένεται περαιτέρω προσαρμογή του Ηνωμένου Βασιλείου προς ένα ενδεδειγμένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Σύμφωνα με τον από κοινού συμφωνηθέντα πίνακα προσαρμογής στο πλαίσιο του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η εν λόγω προσαρμογή μεταφράζεται σε απαίτηση για ονομαστικό ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δημόσιων δαπανών (4) που δεν υπερβαίνει το 1,8 %. Θα αντιστοιχεί σε ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή της τάξης του 0,6 % του ΑΕγχΠ. Σε περίπτωση μη αλλαγής των πολιτικών, υπάρχει κίνδυνος κάποιας απόκλισης από την απαίτηση αυτή για αμφότερες τις περιόδους 2017-2018 και 2018-2019. Συγχρόνως, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προβλέπεται εκ πρώτης όψεως να συμμορφωθεί με τον μεταβατικό κανόνα για το χρέος κατά την περίοδο 2017-2018 αλλά προβλέπεται να συμμορφωθεί κατά την περίοδο 2018-2019. Γενικά, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα από το διάστημα 2017-2018 για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97, η αξιολόγηση των δημοσιονομικών προγραμμάτων και των αποτελεσμάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δημοσιονομικό ισοζύγιο του κράτους μέλους υπό το πρίσμα των κυκλικών συνθηκών. Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής που συνοδεύει τις εν λόγω συστάσεις ανά χώρα, η μελλοντική αξιολόγηση θα πρέπει να λάβει δεόντως υπόψη τον στόχο επίτευξης δημοσιονομικού προσανατολισμού που να συμβάλλει στην ενίσχυση της εν εξελίξει ανάκαμψης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Επιτροπή προτίθεται να διενεργήσει συνολική αξιολόγηση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97, ιδίως με βάση την κυκλική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

(8)

Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι σταθερά πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης και οι δημόσιες επενδύσεις οριακά κάτω του μέσου όρου. Η παραγωγικότητα είναι πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ομάδας G7 και παραμένει στάσιμη από το 2008. Η κυβέρνηση δίδει μεγάλη πολιτική έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων για την τόνωση της παραγωγικότητας. Βασική πρόκληση αποτελεί η αντιμετώπιση σημαντικών ελλείψεων όσον αφορά τη δυναμικότητα και την ποιότητα των δικτύων υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι μεγάλη και η μεταφορική ικανότητα των σιδηροδρόμων είναι ολοένα και πιο ανεπαρκής κατά τόπους σε σχέση με την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση. Υπάρχει επίσης ολοένα και πιο επείγουσα ανάγκη για υψηλότερες επενδύσεις σε νέα δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας και εφοδιασμού. Το εθνικό σχέδιο υλοποίησης των υποδομών καθορίζει φιλόδοξα σχέδια προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου και το 2016 ελήφθησαν ορισμένες επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσον μπορούν να εξασφαλιστούν επαρκείς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι υστερήσεις στις υποδομές με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση που συνίσταται στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Η χρόνια έλλειψη στέγης συμβάλλει στις υψηλές και αυξανόμενες τιμές των κατοικιών και συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές δαπάνες, ιδίως γύρω από πόλους οικονομικής ανάπτυξης. Το μεταρρυθμισμένο πολεοδομικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από συμπληρωματικές στεγαστικές πολιτικές, ευνοούν κάπως περισσότερο την αύξηση της κατασκευής κατοικιών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην προσφορά κατοικιών, μεταξύ άλλων η πολύ αυστηρή και περίπλοκη νομοθετική ρύθμιση της αγοράς γης και της κατασκευής κατοικιών, ενώ η προσφορά νέας στέγης δεν συμβαδίζει ακόμη με την αύξηση της ζήτησης.

(9)

Τα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας εξακολουθούν να είναι θετικά, με χαμηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων συνολικά. Ωστόσο, τα επίπεδα αεργίας, μερικής απασχόλησης και χαμηλόμισθης απασχόλησης έχουν περιθώρια βελτίωσης. Η αύξηση των εισοδημάτων παραμένει σε μέτρια επίπεδα, συνδεόμενη με την ασθενή αύξηση της παραγωγικότητας. Εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες σχετικά με την προσφορά, την αξιοποίηση και την εξέλιξη των δεξιοτήτων. Έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις πολιτικής που επικεντρώνονται στις δεξιότητες και στην εξέλιξη μέσω των μεταρρυθμίσεων της τεχνικής εκπαίδευσης και της μαθητείας. Για την ποιότητα της μαθητείας, οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν τόσο στο επίπεδο των προσόντων που επιδιώκεται όσο και στον σκοπούμενο τομέα. Άλλες, στρατηγικής σημασίας, χρηματοδοτούμενες οδοί για την ενίσχυση των δεξιοτήτων, ιδίως για άτομα άνω των 25 ετών, αναμένεται να διευρύνουν την προσφορά διαθέσιμων δεξιοτήτων για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα άτομα που επιδιώκουν επαγγελματική εξέλιξη. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις που αφορούν την προσφορά υπηρεσιών παιδικής μέριμνας και κοινωνικής μέριμνας, οι οποίες συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό μερικής απασχόλησης των γυναικών. Μέχρι σήμερα, οι μεταρρυθμίσεις του τομέα παιδικής μέριμνας έχουν σταθερή αλλά σταδιακή πορεία. Κατά τα επόμενα δύο έτη, είναι πιθανόν να υπάρξει σημαντική αλλαγή με την πλήρη ανάπτυξη ορισμένων πρωτοβουλιών. Η συμμετοχή παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών σε επίσημες υπηρεσίες παιδικής μέριμνας είναι σχετικά χαμηλή. Αν και τα πρόσφατα μέτρα βελτιώνουν, σε κάποιο βαθμό, τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών παιδικής μέριμνας για παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών, δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών παιδικής μέριμνας για παιδιά κάτω των τριών ετών. Ως αποτέλεσμα των προαναγγελθεισών μεταρρυθμίσεων και των περικοπών, ιδίως όσον αφορά την παροχή υποστήριξης στους εργαζομένους μέσα στο χώρο εργασίας, τα αποτελέσματα των κοινωνικών πολιτικών, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παιδική φτώχεια, μπορεί να δεχθούν πιέσεις βραχυμεσοπρόθεσμα, ιδίως σε πλαίσιο αύξησης του πληθωρισμού. Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε εργαζόμενα νοικοκυριά αποτελεί ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας.

(10)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017, η Επιτροπή προέβη σε ολοκληρωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2017 για τη χώρα. Επίσης, αξιολόγησε το πρόγραμμα σύγκλισης για το 2017 και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2017, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνον τη συνάφειά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους ενωσιακούς κανόνες και κατευθύνσεις, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε ενωσιακό επίπεδο κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων.

(11)

Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σύγκλισης για το 2017 και η γνώμη (5) του αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω,

ΣΥΝΙΣΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει μέτρα το 2017 και το 2018 προκειμένου:

1.

Να καταβάλει ουσιαστική δημοσιονομική προσπάθεια το 2018, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεχιζόμενη ανάκαμψη και να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

2.

Να λάβει περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της προσφοράς στέγης, μεταξύ άλλων μέσω της μεταρρύθμισης των πολεοδομικών κανόνων και της εφαρμογής τους.

3.

Να αντιμετωπίσει τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και να μεριμνήσει για την εξέλιξη των δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων και με την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας των θέσεων μαθητείας και με την παροχή άλλων χρηματοδοτούμενων οδών προόδου προς «περαιτέρω εκπαίδευση».

Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2017.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

T. TÕNISTE


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

(4)  Οι καθαρές δημόσιες δαπάνες αποτελούνται από τις συνολικές δημόσιες δαπάνες εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους, των δαπανών για προγράμματα της Ένωσης που αναπληρώνονται στο σύνολό τους από ενωσιακά κονδύλια και των αλλαγών μη διακριτικής ευχέρειας στη χρηματοδότηση των παροχών ανεργίας. Ο εθνικά χρηματοδοτούμενος ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου εξομαλύνεται σε επίπεδο τετραετίας. Συνυπολογίζονται τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας ή οι αυξήσεις εσόδων που είναι υποχρεωτικές διά νόμου. Έκτακτα μέτρα από πλευράς τόσο εσόδων όσο και δαπανών συμψηφίζονται.

(5)  Δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.