3.12.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 329/66


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/2119 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 2ας Δεκεμβρίου 2016

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 113/2010 της Επιτροπής όσον αφορά την προσαρμογή του καταλόγου των τελωνειακών καθεστώτων και τον ορισμό των στοιχείων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για τις κοινοτικές στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1172/95 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 2, το άρθρο 5 παράγραφος 2 και το άρθρο 6 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 471/2009 θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για τη συστηματική παραγωγή ευρωπαϊκών στατιστικών σχετικά με το εμπόριο αγαθών με τις τρίτες χώρες. Η κύρια πηγή δεδομένων για τις στατιστικές αυτές είναι τα δεδομένα που προέρχονται από τελωνειακές διασαφήσεις. Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίστηκε με σκοπό να ληφθούν υπόψη ειδικές και νέες απλουστεύσεις εκτελωνισμού προς εφαρμογή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 450/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) (ο «εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας»). Αυτό αφορούσε ειδικά την «αυτοαξιολόγηση» η οποία επρόκειτο να περιλάβει την απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στις τελωνειακές αρχές και το σύστημα κεντρικού τελωνισμού, κατά το οποίο οι τελωνειακές διατυπώσεις εισαγωγής ή εξαγωγής θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) («ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας») κατάργησε τον εκσυγχρονισμένο τελωνειακό κώδικα και αντικατέστησε, από την 1η Μαΐου 2016, τις τελωνειακές διατάξεις που προβλέπονταν από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου (4).

(3)

Πρέπει να εναρμονιστεί το πεδίο εφαρμογής των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου με τις τελωνειακές διαδικασίες του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 471/2009 τέθηκε σε εφαρμογή με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 113/2010 της Επιτροπής (5) και είναι εναρμονισμένος με τις τελωνειακές διατάξεις του εκσυγχρονισμένου τελωνειακού κώδικα. Μετά την πλήρη εφαρμογή του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα από την 1η Μαΐου 2016 οι αλλαγές στις τελωνειακές διατάξεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 471/2009 και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 113/2010 όσον αφορά τη συλλογή στατιστικών δεδομένων και την κατάρτιση των στατιστικών του εξωτερικού εμπορίου.

(5)

Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/578 της Επιτροπής (6) καθορίζει το πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο 280 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και αφορά τα ηλεκτρονικά τελωνειακά συστήματα τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα.

(6)

Έως ότου καταστούν διαθέσιμα τα εν λόγω ηλεκτρονικά συστήματα, ο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής (7) (στο εξής η «μεταβατική κατ' εξουσιοδότηση πράξη») προβλέπει μεταβατικά μέτρα για την ανταλλαγή και τη διατήρηση πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των οικονομικών φορέων.

(7)

Όσον αφορά την τελωνειακή απλούστευση του κεντρικού τελωνισμού που προβλέπεται στο άρθρο 179 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, οι εισαγωγές και εξαγωγές που καλύπτονται από το καθεστώς αυτό, για λόγους μεθοδολογίας, δεν απαιτείται απαραίτητα να καταλογίζονται στο κράτος μέλος προορισμού ή στο κράτος μέλος πραγματικής εξαγωγής, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες ενδοκοινοτικές μετακινήσεις αγαθών μεταξύ των εν λόγω κρατών μελών και του κράτους μέλους όπου βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς μπορούν καλύτερα και πιο συνεκτικά να καλύπτονται από τις στατιστικές του ενδοενωσιακού εμπορίου αγαθών.

(8)

Ωστόσο, όσον αφορά τους στατιστικούς ορισμούς στα αντίστοιχα κράτη μέλη, αυτοί θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε, να υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού μιας πράξης οικονομικού ενδιαφέροντος μετά τον τελωνισμό κατά τις εισαγωγές ή πριν από αυτόν κατά τις εξαγωγές.

(9)

Οι στατιστικοί ορισμοί για τα συγκεκριμένα αντίστοιχα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστούν με συνοχή στις διατάξεις περί τελωνισμού στο πλαίσιο του κεντρικού τελωνισμού, στις περιπτώσεις όπου μόνον το κράτος μέλος που προσδιορίστηκε κατά τη διαδικασία τελωνισμού ως συμμετέχον κράτος μέλος αναμένεται να λάβει τις πληροφορίες για τον τελωνισμό από το κράτος μέλος που εποπτεύει τον τελωνισμό.

(10)

Με σκοπό την εναρμονισμένη κατάρτιση των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου, οι ορισμοί ορισμένων άλλων στοιχείων θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που εισήγαγε ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας.

(11)

Οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 471/2009 και (ΕΕ) αριθ. 113/2010 θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής στατιστικών εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Στις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου καταγράφονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αγαθών.

Μια εξαγωγή καταγράφεται από τα κράτη μέλη σε περίπτωση που τα αγαθά εξέρχονται από το στατιστικό έδαφος της Κοινότητας

α)

σύμφωνα με μία από τις ακόλουθες τελωνειακές διαδικασίες όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1) (ο «ενωσιακός τελωνειακός κώδικας»):

εξαγωγή·

τελειοποίηση προς επανεισαγωγή·

β)

κατ' εφαρμογή του άρθρου 258 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα·

γ)

κατ' εφαρμογή του άρθρου 269 παράγραφος 3 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα·

δ)

κατ' εφαρμογή του άρθρου 270 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, ώστε να λήξει ένα καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.

Μια εισαγωγή καταγράφεται από τα κράτη μέλη σε περίπτωση που τα αγαθά εισέρχονται στο στατιστικό έδαφος της Κοινότητας σύμφωνα με μία από τις ακόλουθες τελωνειακές διαδικασίες, όπως ορίζονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα:

α)

θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού προορισμού·

β)

τελειοποίηση προς επανεξαγωγή.

Άρθρο 2

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 113/2010 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η στατιστική αξία βασίζεται στην αξία των αγαθών κατά τη στιγμή και στον τόπο όπου τα αγαθά διασχίζουν τα σύνορα του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς, κατά την είσοδο στο κράτος αυτό (εισαγωγές) ή κατά την έξοδο από αυτό (εξαγωγές).»·

β)

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Η αξία, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 2 και 3, αναπροσαρμόζεται, όταν απαιτείται, κατά τρόπον ώστε η στατιστική αξία να περιλαμβάνει αποκλειστικά και εξολοκλήρου το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης που απαιτείται για την παράδοση των αγαθών από τον τόπο αναχώρησής τους μέχρι τα σύνορα του κράτους μέλους όπου βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς (αξία τύπου CIF κατά την εισαγωγή, αξία τύπου FOB κατά την εξαγωγή).».

2)

Στο άρθρο 6 οι παράγραφοι 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Ισχύουν τα ακόλουθα κατά την εισαγωγή:

 

Όταν τα αγαθά τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία ή τίθενται υπό το καθεστώς ειδικού προορισμού, το κράτος μέλος προορισμού είναι το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς. Ωστόσο, όταν είναι γνωστό κατά τη στιγμή κατάρτισης της τελωνειακής διασάφησης ότι τα εμπορεύματα θα αποστέλλονται σε άλλο κράτος μέλος μετά την υπαγωγή, το τελευταίο αυτό κράτος μέλος είναι το κράτος μέλος προορισμού.

 

Όταν εισάγονται εμπορεύματα με σκοπό την υπαγωγή τους σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, το κράτος μέλος προορισμού είναι το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιείται η πρώτη μεταποιητική δραστηριότητα.

 

Με την επιφύλαξη των εδαφίων 1 και 2 της παρούσας παραγράφου, για τους σκοπούς της διαβίβασης των δεδομένων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009, κράτος μέλος προορισμού για την ανταλλαγή δεδομένων είναι το κράτος μέλος όπου βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς.

4.   Ισχύουν τα ακόλουθα κατά την εξαγωγή:

 

Κράτος μέλος πραγματικής εξαγωγής είναι το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς.

 

Ωστόσο, εάν είναι γνωστό ότι τα εμπορεύματα μεταφέρθηκαν από άλλο κράτος μέλος στο κράτος μέλος στο οποίο αυτά βρίσκονται κατά τη στιγμή της υπαγωγής τους στο τελωνειακό καθεστώς, το άλλο αυτό κράτος μέλος είναι το κράτος μέλος πραγματικής εξαγωγής υπό την προϋπόθεση ότι:

i)

τα αγαθά μεταφέρθηκαν από εκείνο το άλλο κράτος μέλος απλώς με σκοπό τη διασάφησή τους για εξαγωγή, και

ii)

ο εξαγωγέας δεν είναι εγκατεστημένος στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής τους στο τελωνειακό καθεστώς, και

iii)

η είσοδος στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς δεν αποτελούσε ενδοενωσιακή απόκτηση αγαθών ή συναλλαγή που εξομοιώνεται με αυτές που αναφέρονται στην οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (*2).

 

Όταν εξάγονται αγαθά κατόπιν υπαγωγής σε τελωνειακό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία δραστηριότητα τελειοποίησης είναι το κράτος μέλος πραγματικής εξαγωγής.

 

Με την επιφύλαξη των εδαφίων 1, 2 και 3 της παρούσας παραγράφου, για τους σκοπούς της διαβίβασης δεδομένων όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009, κράτος μέλος πραγματικής εξαγωγής για την ανταλλαγή δεδομένων είναι το κράτος μέλος όπου βρίσκονται τα αγαθά κατά τη στιγμή της υπαγωγής στο τελωνειακό καθεστώς.

(*2)  Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).»."

3)

Στο άρθρο 7 παράγραφος 2, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κατά την εισαγωγή, τα δεδομένα σχετικά με τη χώρα αποστολής/εξαγωγής υποδεικνύουν το κράτος μέλος ή την τρίτη χώρα από όπου τα αγαθά απεστάλησαν αρχικά προς το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται κατά τη στιγμή της υπαγωγής τους στο τελωνειακό καθεστώς, εφόσον δεν έλαβε χώρα ούτε εμπορική συναλλαγή (π.χ. πώληση ή τελειοποίηση), ούτε διακοπή που δεν έχει σχέση με τη μεταφορά αγαθών σε ενδιάμεσο κράτος μέλος ή ενδιάμεση τρίτη χώρα. Εάν έλαβε χώρα διακοπή ή εμπορική συναλλαγή, τα δεδομένα υποδεικνύουν το τελευταίο ενδιάμεσο κράτος μέλος ή ενδιάμεση τρίτη χώρα.».

4)

Το άρθρο 13 αντικαθίσταται από το ακόλουθο:

«Άρθρο 13

Αριθμός αναγνώρισης συναλλασσομένου

Τα δεδομένα σχετικά με τον συναλλασσόμενο είναι ένας κατάλληλος αριθμός αναγνώρισης ο οποίος χορηγείται στον εισαγωγέα, κατά την εισαγωγή, και στον εξαγωγέα, κατά την εξαγωγή.».

5)

Στο άρθρο 15 παράγραφος 4, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση αριθμού καταχώρισης και ταυτοποίησης οικονομικών φορέων (αριθμός EORI) παρέχουν, εφόσον το ζητήσουν οι εθνικές στατιστικές αρχές, πρόσβαση στα δεδομένα που διατίθενται στο ηλεκτρονικό σύστημα σχετικά με τον αριθμό EORI όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (*3).

(*3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).»."

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2016.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 152 της 16.6.2009, σ. 23.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας) (ΕΕ L 145 της 4.6.2008, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 1992, περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 302 της 19.10.1992, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 113/2010 της Επιτροπής, της 9ης Φεβρουαρίου 2010, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις κοινοτικές στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες όσον αφορά την εμπορική κάλυψη, τον ορισμό των στοιχείων, την κατάρτιση των στατιστικών εμπορίου κατά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά και κατά λογιστική μονάδα, καθώς και συγκεκριμένα αγαθά ή μετακινήσεις (ΕΕ L 37 της 10.2.2010, σ. 1).

(6)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/578 της Επιτροπής, της 11ης Απριλίου 2016, για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΕ L 99 της 15.4.2016, σ. 6.).

(7)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα στις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία, και την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 (ΕΕ L 69 της 15.3.2016, σ. 1).