2.6.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 145/10


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/873 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 1ης Ιουνίου 2016

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 690/2008 για την αναγνώριση προστατευόμενων περιοχών που είναι εκτεθειμένες σε ιδιαίτερους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους στην Κοινότητα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο η),

Έχοντας υπόψη τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 690/2008της Επιτροπής (2), ορισμένα κράτη μέλη και ορισμένες περιοχές κρατών μελών αναγνωρίστηκαν ως προστατευόμενες περιοχές όσον αφορά ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς. Σε μερικές περιπτώσεις, η αναγνώριση χορηγήθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να αποδείξει ότι οι συγκεκριμένοι επιβλαβείς οργανισμοί δεν απαντώνται στο οικείο κράτος μέλος ή περιοχή, ή να μπορέσει να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του για την εκρίζωση του συγκεκριμένου οργανισμού. Έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τη φυτοϋγειονομική κατάσταση ορισμένων προστατευόμενων περιοχών σε ορισμένα κράτη μέλη.

(2)

Ορισμένες κοινότητες της περιοχής Ribatejo e Oeste της Πορτογαλίας αναγνωρίστηκαν ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Bemisia tabaci Genn. (ευρωπαϊκοί πληθυσμοί). Η Πορτογαλία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός Bemisia tabaci (ευρωπαϊκοί πληθυσμοί) είναι πλέον διαδεδομένος σε αυτές τις κοινότητες. Επομένως, οι εν λόγω κοινότητες δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται ως προστατευόμενες ζώνες σε σχέση με τον οργανισμό Bemisia tabaci (ευρωπαϊκοί πληθυσμοί).

(3)

Το έδαφος της Ελλάδας αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με τους επιβλαβείς οργανισμούς Dendroctonus micans Kugelan, Gilpinia hercyniae (Hartig), Gonipterus scutellatus Gyll., Ips amitinus Eichhof, Ips cembrae Heer και Ips duplicatus Sahlberg έως τις 30 Απριλίου 2016. Από περαιτέρω στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα φαίνεται ότι το έδαφος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από αυτούς τους οργανισμούς. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τους εν λόγω επιβλαβείς οργανισμούς χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

(4)

Τα εδάφη της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίστηκαν, έως τις 30 Απριλίου 2016, ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu. Από περαιτέρω πληροφορίες που υπέβαλαν η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι τα εδάφη τους εξακολουθούν να είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστούν ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

(5)

Το έδαφος της Πορτογαλίας αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu έως τις 30 Απριλίου 2016. Η Πορτογαλία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός Dryocosmus kuriphilus είναι πλέον διαδεδομένος στο έδαφός της. Επομένως, η Πορτογαλία δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Dryocosmus kuriphilus.

(6)

Η Πορτογαλία ζήτησε να αναγνωριστεί το έδαφος των Αζορών ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον οργανισμό Globodera pallida (Stone) Behrens και τον οργανισμό Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens. Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2006 και μετά, η Πορτογαλία υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία της απουσίας των εν λόγω επιβλαβών οργανισμών από το έδαφος των Αζορών, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση των εν λόγω οργανισμών. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Συνεπώς, οι Αζόρες θα πρέπει να αναγνωριστούν ως προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με τους Globodera pallida και Globodera rostochiensis μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(7)

Η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν να αναγνωριστεί το έδαφός τους ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Paysandisia archon (Burmeister). Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2007, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν αποδεικτικά στοιχεία για την απουσία του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού από την επικράτειά τους παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστούν ως προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με τον Paysandisia archon μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(8)

Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν να αναγνωριστούν τα εδάφη τους ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Rhynchophorus ferrugineus (Olivier). Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2007, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν αποδεικτικά στοιχεία για την απουσία του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού από το έδαφός τους παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστούν ως προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με τον Rhynchophorus ferrugineus μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(9)

Η Πορτογαλία ζήτησε να αναγνωριστεί το έδαφος των Αζορών ως προστατευόμενη περιοχή για τον Rhynchophorus ferrugineus (Olivier). Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2007, η Πορτογαλία υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία της απουσίας του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού στο έδαφος των Αζορών, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Επομένως, οι Αζόρες θα πρέπει να αναγνωριστούν ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Rhynchophorus ferrugineus μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(10)

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε να αναγνωριστεί το έδαφός του ως προστατευόμενη περιοχή για τον Thaumetopoea pityocampa Denis & Schiffermüller. Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία της απουσίας του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού από το έδαφός του παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Thaumetopoea pityocampa μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(11)

Το έδαφος της Ιρλανδίας αναγνωρίστηκε, έως τις 30 Απριλίου 2016, ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Thaumetopoea processionea L. Από επιπλέον πληροφορίες που υπέβαλε η Ιρλανδία προκύπτει ότι το έδαφος της Ιρλανδίας εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Συνεπώς, η Ιρλανδία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τους εν λόγω επιβλαβείς οργανισμούς χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

(12)

Το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές τοπικής αυτοδιοίκησης, αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Thaumetopoea processionea L. έως τις 30 Απριλίου 2016. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός Thaumetopoea processionea είναι πλέον διαδεδομένος στις περιοχές τοπικής αυτοδιοίκησης Guildford και Woking. Επομένως, οι εν λόγω περιοχές δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν επίσης ότι το υπόλοιπο τμήμα του εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Thaumetopoea processionea φαίνεται να εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Guildford και Woking, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με τον Thaumetopoea processionea μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(13)

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε να αναγνωριστεί το έδαφός του ως προστατευόμενη περιοχή για τον «Candidatus Phytoplasma ulmi». Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία της απουσίας του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού από το έδαφός του παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Συνεπώς, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον «Candidatus Phytoplasma ulmi» μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(14)

Το έδαφος της Πορτογαλίας αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Hedges) Col. Επειδή στην Πορτογαλία η εθνική παραγωγή σπόρων Phaseolus vulgaris και Dolichos (φυτά-ξενιστές αυτού του οργανισμού) έχει γίνει αμελητέα, η Πορτογαλία ζήτησε να ανακληθεί το καθεστώς της προστατευόμενης περιοχής για τον Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Hedges) Col.. Επομένως, η Πορτογαλία δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Hedges) Col.

(15)

Η Ισπανία έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al με εξαίρεση ορισμένα τμήματα του εδάφους της. Η Ισπανία ζήτησε την ανάκληση του καθεστώτος προστατευόμενης ζώνης για την αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικού συμφέροντος. Η αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης, επομένως, δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζεται ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής της Ισπανίας όσον αφορά τον Erwinia amylovorα.

(16)

Επιπλέον, η Ισπανία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Erwinia amylovora είναι πλέον διαδεδομένος στην αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας και στις περιφέρειες (comarcas) Segrià, Noguera, Pla d'Urgell, Garrigues και Urgell στην επαρχία Lleida (Comunidad autónoma de Catalunya). Τα μέτρα που ελήφθησαν από το 2013 έως το 2015 με σκοπό την εκρίζωση του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Επομένως, η αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας και οι περιφέρειες (comarcas) Segrià, Noguera, Pla d'Urgell, Garrigues και Urgell στην επαρχία Lleida (Comunidad autónoma de Catalunya), δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής της Ισπανίας όσον αφορά τον Erwinia amylovora.

(17)

Ορισμένα μέρη του εδάφους της Ιταλίας έχουν αναγνωριστεί ως προστατευόμενες περιοχές όσον αφορά τον Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. Η Ιταλία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός Erwinia amylovora είναι πλέον διαδεδομένος στους δήμους Busca, Centallo και Tarantasca στην επαρχία Cuneo (Piedmont). Επομένως, οι δήμοι Busca, Centallo και Tarantasca στην επαρχία Cuneo (Piedmont) δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής της Ιταλίας όσον αφορά τον Erwinia amylovorα.

(18)

Το έδαφος της Βόρειας Ιρλανδίας έχει αναγνωριστεί ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τον Erwinia amylovorα. Winsl. et al. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Erwinia amylovora είναι πλέον διαδεδομένος στις townlands Ballinran Upper, Carrigenagh Upper, Ballinran, και Carrigenagh στην County Down και στην εκλογική περιφέρεια Dunmurry Cross στο Μπέλφαστ, County Antrim στη Βόρεια Ιρλανδία. Επομένως, οι townlands Ballinran Upper, Carrigenagh Upper, Ballinran, και Carrigenagh στην κομητεία Down, και η εκλογική περιφέρεια Dunmurry Cross στο Μπέλφαστ, κομητεία Antrim στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τον Erwinia amylovora.

(19)

Ορισμένα μέρη της επικράτειας της Ιταλίας έχουν αναγνωριστεί ως προστατευόμενες περιοχές όσον αφορά τον Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. έως τις 30 Απριλίου 2016. Η Ιταλία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός Erwinia amylovora είναι πλέον διαδεδομένος στις επαρχίες του Μιλάνου και Βαρέζε στη Λομβαρδία. Επομένως, οι εν λόγω επαρχίες δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται ως μέρος της προστατευόμενης περιοχής της Ιταλίας. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν επίσης ότι το υπόλοιπο τμήμα του εδάφους της Ιταλίας, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Erwinia amylovora έως τις 30 Απριλίου 2016 φαίνεται να εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Συνεπώς, η Ιταλία, με εξαίρεση ορισμένες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Μιλάνου και Βαρέζε στη Λομβαρδία, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Erwinia amylovora μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(20)

Το έδαφος της Σλοβακίας, με εξαίρεση μερικές κοινότητες σε ορισμένες κομητείες, αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al. έως τις 30 Απριλίου 2016. Η Σλοβακία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργανισμός Erwinia amylovora είναι πλέον διαδεδομένος σε ολόκληρο το έδαφος της κομητείας Dunajská Streda. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν επίσης ότι το υπόλοιπο τμήμα του εδάφους της Σλοβακίας, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Erwinia amylovora έως τις 30 Απριλίου 2016 φαίνεται να εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Επομένως, η Σλοβακία, με εξαίρεση μερικές κοινότητες σε ορισμένες κομητείες, μεταξύ των οποίων η κομητεία Dunajská Streda, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Erwinia amylovora μόνο μέχρι τις 30 Απριλίου 2018.

(21)

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε να αναγνωριστεί το έδαφός του ως προστατευόμενη περιοχή για τον οργανισμό Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το ότι ο εν λόγω επιβλαβής οργανισμός εκριζώθηκε ή είναι υπό εκρίζωση σε τμήματα του εδάφους του όπου εμφανίστηκαν εστίες του οργανισμού, και σχετικά με την απουσία του στο υπόλοιπο τμήμα του εδάφους, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον οργανισμό Xanthomonas arboricola pv. pruni μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(22)

Η Ιρλανδία ζήτησε να αναγνωριστεί το έδαφός της ως προστατευόμενη περιοχή για τον Ceratocystis platani (J.M. Walter) Engelbr. & T.C. Harr. Με βάση τις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2013, η Ιρλανδία υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία της απουσίας του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού από το έδαφός της παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τη διάδοση του εν λόγω οργανισμού. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διενεργηθούν περισσότερες επισκοπήσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εν λόγω επισκοπήσεων από εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με τον Ceratocystis platani μόνο έως τις 30 Απριλίου 2018.

(23)

Το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίστηκε έως τις 30 Απριλίου 2016 ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Ceratocystis platani (J.M. Walter) Engelbr. & T.C. Harr. Από περαιτέρω πληροφορίες που διαβίβασε το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι το έδαφός του εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

(24)

Το έδαφος της Νήσου του Μαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον Cryphonectria parasitica (Murill) Barrέως έως τις 30 Απριλίου 2016. Από περαιτέρω πληροφορίες που υπέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι το έδαφός της Νήσου του Μαν εξακολουθεί να είναι απαλλαγμένο από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό. Ως εκ τούτου, η Νήσος του Μαν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

(25)

Το έδαφος της Φινλανδίας αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας. Η Φινλανδία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την επανειλημμένη εισαγωγή του ιού του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας στο έδαφός της και ζητεί να μην αναγνωρίζεται πλέον ως προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό. Επομένως, η Φινλανδία δεν θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας.

(26)

Το έδαφος της Πορτογαλίας, με εξαίρεση μερικές περιοχές, αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (ευρωπαϊκά στελέχη). Η Πορτογαλία υπέβαλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ιός της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (ευρωπαϊκά στελέχη) είναι πλέον διαδεδομένος στην κομητεία Odemira στην Alentejo. Η κομητεία Odemira στην Alentejo δεν πρέπει επομένως να αναγνωρίζεται πλέον ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (ευρωπαϊκά στελέχη).

(27)

Οι περιφέρειες Apúlia και Sardinia στην Ιταλία αναγνωρίστηκαν ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον ιό της χρυσίζουσας ερυθρίασης της αμπέλου MLO. Από περαιτέρω στοιχεία που υπέβαλε η Ιταλία φαίνεται ότι οι περιφέρειες Apúlia και Sardinia εξακολουθούν να είναι απαλλαγμένες από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό. Ως εκ τούτου, οι περιφέρειες Apúlia και Sardinia στην Ιταλία θα πρέπει να αναγνωριστούν ως προστατευόμενη περιοχή όσον αφορά τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

(28)

Για λόγους σαφήνειας, ολόκληρο το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 690/2008 θα αντικατασταθεί.

(29)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 690/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(30)

Δεδομένου ότι ορισμένες περιοχές έχουν αναγνωριστεί ως προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 690/2008 έως τις 30 Απριλίου 2016, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2016 προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομική συνέχεια και να αποφευχθεί η διατάραξη του εμπορίου.

(31)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 690/2008

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 690/2008 αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2016.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 1 Ιουνίου 2016.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 690/2008 της Επιτροπής, της 4ης Ιουλίου 2008, για την αναγνώριση προστατευόμενων περιοχών που είναι εκτεθειμένες σε ιδιαίτερους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους στην Κοινότητα (ΕΕ L 193 της 22.7.2008, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Περιοχές της Κοινότητας που αναγνωρίζονται ως “προστατευόμενες περιοχές”, σε σχέση με τους επιβλαβείς οργανισμούς που απαριθμούνται μαζί με τα ονόματά των περιοχών

Επιβλαβείς οργανισμοί

Προστατευόμενες περιοχές: Έδαφος

α)   

Έντομα, ακάρεα και νηματώδεις σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους

1.

Anthonomus grandis (Boh.)

Ελλάδα, Ισπανία (Andalusia, Catalonia, Extremadura, Murcia, Valencia)

2.

Bemisia tabaci Genn. (ευρωπαϊκοί πληθυσμοί)

Ιρλανδία, Πορτογαλία (Αζόρες, Beira Interior, Beira Litoral, Entre Douro e Minho και Trás-os-Montes), Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

3.

Cephalcia lariciphila (Klug.)

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία, Νήσος του Μαν και Τζέρζι)

3.1.

Daktulosphaira vitifoliae (Fitch)

Κύπρος

4.

Dendroctonus micans Kugelan

Ιρλανδία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία, Νήσος του Μαν και Τζέρζι)

4.1.

Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο

5.

Gilpinia hercyniae (Hartig)

Ιρλανδία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία, Νήσος του Μαν και Τζέρζι)

6.

Globodera pallida (Stone) Behrens

Λετονία, Πορτογαλία (Αζόρες, έως τις 30 Απριλίου 2018), Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία

6.1.

Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens

Πορτογαλία (Αζόρες, έως τις 30 Απριλίου 2018)

7.

Gonipterus scutellatus Gyll.

Ελλάδα, Πορτογαλία (Αζόρες)

8.

Ips amitinus Eichhof

Ιρλανδία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο

9.

Ips cembrae Heer

Ιρλανδία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία και Νήσος του Μαν)

10.

Ips duplicatus Sahlberg

Ιρλανδία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο

11.

Ips sexdentatus Bőrner

Ιρλανδία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία και Νήσος του Μαν)

12.

Ips typographus Heer

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο

13.

Leptinotarsa decemlineata Say

Ιρλανδία, Ισπανία (Ibiza και Menorca), Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία (Αζόρες και Μαδέρα), Φινλανδία (διαμερίσματα Åland, Häme, Kymi, Pirkanmaa, Satakunta, Turku, Uusimaa), Σουηδία (κομητείες Blekinge, Gotland, Halland, Kalmar και Skåne), Ηνωμένο Βασίλειο

14.

Liriomyza bryoniae (Kaltenbach)

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία)

14.1.

Paysandisia archon (Burmeister)

Ιρλανδία (έως τις 30 Απριλίου 2018), Μάλτα (έως τις 30 Απριλίου 2018), Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 30 Απριλίου 2018)

14.2.

Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)

Ιρλανδία (έως τις 30 Απριλίου 2018), Πορτογαλία (Αζόρες, έως τις 30 Απριλίου 2018), Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 30 Απριλίου 2018)

15.

Sternochetus mangiferae Fabricius

Ισπανία (Γρανάδα και Μάλαγα), Πορτογαλία (Alentejo, Algarve και Μαδέρα)

15.1.

Thaumetopoea pityocampa Denis & Schiffermüller

Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 30 Απριλίου 2018)

16.

Thaumetopoea processionea L.

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (με εξαίρεση τις περιοχές τοπικής αυτοδιοίκησης Barnet· Brent· Bromley· Camden· City of London· City of Westminster· Croydon· Ealing· Elmbridge District· Epsom και Ewell District· Guildford· Hackney· Hammersmith & Fulham· Haringey· Harrow· Hillingdon· Hounslow· Islington· Kensington & Chelsea· Kingston upon Thames· Lambeth· Lewisham· Merton· Reading· Richmond Upon Thames· Runnymede District· Slough· South Oxfordshire· Southwark· Spelthorne District· Sutton· Tower Hamlets· Wandsworth· West Berkshire και Woking) (έως τις 30 Απριλίου 2018)

β)   

Βακτήρια

01.

Candidatus Phytoplasma ulmi”

Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 30 Απριλίου 2018)

1.

Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Hedges) Col.

Ελλάδα, Ισπανία

2.

Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.

Εσθονία, Ισπανία (με εξαίρεση τις αυτόνομες κοινότητες Andalucía, Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Extremadura, Madrid, Murcia, Navarra και La Rioja, την επαρχία Guipuzcoa (Χώρα των Βάσκων), comarcas Garrigues, Noguera, Pla d'Urgell, Segrià και Urgell στην επαρχία Lleida (Comunidad autónoma de Catalunya)· και οι δήμοι Alborache και Turís στην επαρχία Valencia και Comarcas de L'Alt Vinalopó και El Vinalopó Mitjà στην επαρχία Alicante (Comunidad Valenciana), Γαλλία (Κορσική), Ιταλία (Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Lazio, Liguria, Marche, Molise, Piedmont (με εξαίρεση τις κοινότητες Busca, Centallo και Tarantasca στην επαρχία Cuneo), Σαρδηνία, Σικελία, Τοσκάνη, Ούμπρια, Valle d'Aosta), Λετονία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία: με εξαίρεση των townlands of Ballinran Upper, Carrigenagh Upper, Ballinran, και Carrigenagh στην κομητεία Down, και της εκλογικής περιφέρειας Dunmurry Cross στο Μπέλφαστ, στην κομητεία Antrim· Νήσος του Μαν· Αγγλονορμανδικά νησιά),

και, έως τις 30 Απριλίου 2018, Ιρλανδία (εκτός από την πόλη Galway), Ιταλία [Apúlia, Emilia-Romagna (οι επαρχίες Parma και Piacenza), Λομβαρδία (εκτός από τις επαρχίες Μιλάνο Mantua, Sondrio και Βαρέζε), Βένετο (εκτός από τις επαρχίες Rovigo και Venice, τις κοινότητες Barbona, Boara Pisani, Castelbaldo, Masi, Piacenza d'Adige, S. Urbano και Vescovana στην επαρχία της Padova και την περιοχή που βρίσκεται νότια του αυτοκινητοδρόμου A4 στην επαρχία της Verona)], Λιθουανία [εκτός από τους δήμους Babtai και Kėdainiai (περιφέρεια Kaunas)], Σλοβενία [εκτός από τις περιφέρειες Gorenjska, Koroška, Maribor και Notranjska, και τις κοινότητες Lendava και Renče-Vogrsko (νότια του αυτοκινητοδρόμου H4)], Σλοβακία [εκτός από τις κοινότητες Dunajská Streda, Hronovce και Hronské Kľačany (κομητεία Dunajská Streda), Hronovce και Hronské Kľačany (κομητεία Levice), Dvory nad Žitavou (κομητεία Nové Zámky), Málinec (κομητεία Poltár), Hrhov (κομητεία Rožňava), Veľké Ripňany (κομητεία Topoľčany), Kazimír, Luhyňa, Malý Horeš, Svätuše και Zatín (κομητεία Trebišov)]

3.

Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.

Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 30 Απριλίου 2018)

γ)   

Μύκητες

01.

Ceratocystis platani (J.M.Walter) Engelbr. & T.C.Harr.

Ιρλανδία (έως τις 30 Απριλίου 2018), Ηνωμένο Βασίλειο

02.

Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr.

Τσεχική Δημοκρατία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

1.

Glomerella gossypii Edgerton

Ελλάδα

2.

Gremmeniella abietina Morelet

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία)

3.

Hypoxylon mammatum (Wahlenberg) J. Miller

Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία)

δ)   

Ιοί και οργανισμοί όμοιοι με τους ιούς

1.

Ιός της νεκρωτικής κίτρινης κηλίδωσης των τεύτλων

Ιρλανδία, Γαλλία (Βρετάνη), Πορτογαλία (Αζόρες), Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία)

2.

Ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας

Σουηδία

3.

Ιός τριστέτσα των εσπεριδοειδών (ευρωπαϊκά στελέχη)

Ελλάδα (εκτός από τις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας και Χανίων), Μάλτα, Πορτογαλία (εκτός των Algarve, Μαδέρα και της κομητείας Odemira στην Alentejo)

4.

Ιός της χρυσίζουσας ερυθρίασης της αμπέλου MLO

Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία [Alsace, Champagne-Ardenne, Picardie (διαμέρισμα Aisne), Ile de France (κοινότητες Citry, Nanteuil-sur-Marne και Saâcy-sur-Marne) και Lorraine)], Ιταλία (Apúlia, Sardinia και Basilicata)»