16.4.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 101/3


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/582 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 15ης Απριλίου 2016

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 333/2007 όσον αφορά την ανάλυση για το ανόργανο αρσενικό, τον μόλυβδο και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ορισμένα κριτήρια επίδοσης της ανάλυσης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (1), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής (2) θεσπίζει τις μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων ορισμένων ουσιών που επιμολύνουν τα τρόφιμα.

(2)

Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής (3). Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2015/1006 της Επιτροπής (4) τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, για να καθορίσει τα μέγιστα επίπεδα ανόργανου αρσενικού και, συνεπώς, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικές διαδικασίες για την ανάλυση του ανόργανου αρσενικού.

(3)

Το πρότυπο EN 13804 για τον προσδιορισμό των στοιχείων και των χημικών ειδών τους έχει επικαιροποιηθεί, και συνεπώς, η αναφορά στο πρότυπο αυτό πρέπει να επικαιροποιηθεί ανάλογα.

(4)

Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) σε κόκκους κακάου και παράγωγα προϊόντα πρέπει να καθορίζονται με βάση τα λιπαρά. Κατά τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε λιπαρά οι δοκιμές επάρκειας του εργαστηρίου αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΠΑΥ παρουσιάζουν αποκλίσεις. Επομένως, η προσέγγιση για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε λιπαρά πρέπει να εναρμονιστεί.

(5)

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εργαστηρίου αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βαρέα μέταλλα στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα, ο ορισμός του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού και τα κριτήρια επίδοσης για το όριο ανίχνευσης των μεθόδων ανάλυσης για τον μόλυβδο, το κάδμιο, τον υδράργυρο και τον ανόργανο κασσίτερο θα πρέπει να τροποποιηθούν.

(6)

Οι διατάξεις για τις μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης θα πρέπει να εφαρμόζονται και εκτός του πλαισίου των επίσημων ελέγχων.

(7)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 τροποποιείται ως εξής:

1)

Ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής, της 28ης Μαρτίου 2007, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον έλεγχο των επιπέδων ιχνοστοιχείων και ουσιών που επιμολύνουν τα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους».

2)

Στο άρθρο 1, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Η δειγματοληψία και η ανάλυση για τον έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, ανόργανου αρσενικού, μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που παρατίθενται στα τμήματα 3, 4 και 6 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 διενεργούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.».

3)

Το παράρτημα τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 15 Απριλίου 2016.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής, της 28ης Μαρτίου 2007, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης και βενζο[a]πυρενίου στα τρόφιμα (ΕΕ L 88 της 29.3.2007, σ. 29).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1006 της Επιτροπής, της 25ης Ιουνίου 2015, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων ανόργανου αρσενικού σε τρόφιμα (ΕΕ L 161 της 26.6.2015, σ. 14).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 333/2007 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το σημείο Γ.2.2.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Γ.2.2.1.   Ειδικές διαδικασίες για τον μόλυβδο, το κάδμιο, τον υδράργυρο, τον ανόργανο κασσίτερο και το ανόργανο αρσενικό

Ο αναλυτής εξασφαλίζει ότι τα δείγματα δεν επιμολύνονται κατά την προετοιμασία τους. Όπου είναι δυνατόν, όλος ο εξοπλισμός που έρχεται σε επαφή με το δείγμα δεν πρέπει να περιέχει τα μέταλλα που πρόκειται να προσδιοριστούν και να αποτελείται από αδρανή υλικά, π.χ. πλαστικά όπως πολυπροπυλένιο, πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) κ.λπ., τα οποία θα έχουν καθαριστεί με οξύ για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Για τις κοπτικές ακμές μπορεί να χρησιμοποιείται υψηλής ποιότητας ανοξείδωτος χάλυβας.

Υπάρχουν πολλές ικανοποιητικές ειδικές διαδικασίες παρασκευής δειγμάτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα υπό εξέταση προϊόντα. Για τις πτυχές που δεν καλύπτονται ειδικά από τον παρόντα κανονισμό, το πρότυπο CEN “Foodstuffs. Determination of elements and their chemical species. General considerations and specific requirements” (Τρόφιμα — Προσδιορισμός των στοιχείων και των χημικών ειδών τους — Γενικές εκτιμήσεις και ειδικές απαιτήσεις) (*) θεωρείται ικανοποιητικό, αλλά εξίσου έγκυρες μπορεί να είναι και άλλες μέθοδοι προετοιμασίας δειγμάτων.

Στην περίπτωση του ανόργανου κασσιτέρου, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλο το υλικό λαμβάνεται σε διάλυμα, καθώς είναι γνωστό ότι είναι εύκολο να υπάρχουν απώλειες, ιδιαίτερα εξαιτίας της υδρόλυσης προς αδιάλυτα ένυδρα οξείδια τετρασθενούς κασσιτέρου Sn(IV).

(*)  Πρότυπο EN 13804: 2013, “Foodstuffs. Determination of elements and their chemical species. General considerations and specific requirements” (Τρόφιμα — Προσδιορισμός των στοιχείων και των χημικών ειδών τους — Γενικές εκτιμήσεις και ειδικές απαιτήσεις) CEN, Rue de Stassart 36, 1050 Bruxelles.»."

2)

Στο σημείο Γ.2.2.2. Ειδικές διαδικασίες για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«Για την ανάλυση των ΠΑΥ στο κακάο και στα παράγωγα προϊόντα κακάου, η περιεκτικότητα σε λιπαρά προσδιορίζεται σύμφωνα με την επίσημη 963.15 AOAC μέθοδο περί προσδιορισμού της περιεκτικότητας σε λιπαρά των κόκκων κακάου και των παράγωγων προϊόντων. Μπορούν να εφαρμοστούν ισοδύναμες διαδικασίες προσδιορισμού των λιπαρών, αν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εφαρμοζόμενη διαδικασία προσδιορισμού των λιπαρών παρέχει ίση (ισοδύναμη) τιμή περιεκτικότητας σε λιπαρά.».

3)

Στο σημείο Γ.3.1. Ορισμοί, ο ορισμός του LOQ αντικαθίσταται από τον ακόλουθο ορισμό:

«“LOQ”

=

Όριο ποσοτικού προσδιορισμού, η κατώτατη περιεκτικότητα του αναλύτη που μπορεί να μετρηθεί με ικανοποιητική στατιστική βεβαιότητα. Αν τόσο η ορθότητα όσο και η πιστότητα είναι σταθερές σε μια περιοχή τιμών συγκεντρώσεων γύρω από το όριο ανίχνευσης, τότε το όριο του ποσοτικού προσδιορισμού είναι αριθμητικώς ίσο με το δεκαπλάσιο της τυπικής απόκλισης του μέσου όρου τυφλών προσδιορισμών της μήτρας (n > 20).».

4)

Στο σημείο Γ.3.3.1. Κριτήρια επίδοσης, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

Κριτήρια επίδοσης των μεθόδων ανάλυσης για τον μόλυβδο, το κάδμιο, τον υδράργυρο, τον ανόργανο κασσίτερο και το ανόργανο αρσενικό

Πίνακας 5

Παράμετρος

Κριτήριο

Εφαρμογή

Τρόφιμα που προσδιορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006

Εξειδίκευση

Απουσία παρεμβολών που οφείλονται στη μήτρα ή στο φάσμα

Επαναληψιμότητα (RSDr)

HORRATr κάτω του 2

Αναπαραγωγιμότητα (RSDR)

HORRATR κάτω του 2

Ανάκτηση

Εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου Δ.1.2

LOD

= τρία δέκατα του LOQ

LOQ

Ανόργανος κασσίτερος

≤ 10 mg/kg

Μόλυβδος

Μέγιστο επίπεδο ≤ 0,01 mg/kg

0,01 < Μέγιστο επίπεδο ≤ 0,02 mg/kg

0,02 < Μέγιστο επίπεδο < 0,1 mg/kg

Μέγιστο επίπεδο ≥ 0,1 mg/kg

≤ Μέγιστο επίπεδο

≤ από τα δύο τρίτα του μέγιστου επιπέδου

≤ από τα δύο πέμπτα του μέγιστου επιπέδου

≤ από το ένα πέμπτο του μέγιστου επιπέδου

Κάδμιο, υδράργυρος, ανόργανο αρσενικό

Μέγιστο επίπεδο < 0,100 mg/kg

Μέγιστο επίπεδο ≥ 0,100 mg/kg

≤ από τα δύο πέμπτα του μέγιστου επιπέδου

≤ από το ένα πέμπτο του μέγιστου επιπέδου»

5)

Το σημείο Γ.3.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Γ.3.2.   Γενικές απαιτήσεις

Οι μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004.

Οι μέθοδοι ανάλυσης για τον ολικό κασσίτερο είναι κατάλληλες για τον έλεγχο των επιπέδων ανόργανου κασσιτέρου.

Για την ανάλυση του μολύβδου στο κρασί, εφαρμόζονται οι μέθοδοι και οι κανόνες που έχουν καθοριστεί από τον OIV (**), σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 80 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 (***).

Οι μέθοδοι ανάλυσης για το ολικό αρσενικό είναι κατάλληλες για την ανίχνευση κατά τον έλεγχο των επιπέδων ανόργανου αρσενικού. Αν η συγκέντρωση ολικού αρσενικού είναι κατώτερη από το μέγιστο επίπεδο ανόργανου αρσενικού, δεν απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές και το δείγμα θεωρείται σύμφωνο με το μέγιστο επίπεδο ανόργανου αρσενικού. Αν η συγκέντρωση ολικού αρσενικού ισούται με ή υπερβαίνει το μέγιστο επίπεδο ανόργανου αρσενικού, διενεργούνται δοκιμές παρακολούθησης για να διαπιστωθεί αν η συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού υπερβαίνει το μέγιστο επίπεδο ανόργανου αρσενικού.

(**)  Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου."

(***)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671).»."