12.4.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 96/3


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/556 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 11ης Απριλίου 2016

για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 359/2011 για περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων, οντοτήτων και οργανισμών λόγω της κατάστασης στο Ιράν

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 359/2011 του Συμβουλίου, της 12ης Απριλίου 2011, για περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων, οντοτήτων και οργανισμών λόγω της κατάστασης στο Ιράν (1), και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 12 Απριλίου 2011 το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 359/2011.

(2)

Αφού επανεξέτασε την απόφαση 2011/235/ΚΕΠΠΑ (2), το Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα όπως καθορίζονται εκεί θα πρέπει να παραταθούν έως τις 13 Απριλίου 2017.

(3)

Το Συμβούλιο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι καταχωρίσεις που αφορούν ορισμένα πρόσωπα του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 359/2011.

(4)

Εξάλλου, δεν συντρέχει πλέον λόγος να παραμείνουν δύο πρόσωπα στον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα, ως έχει στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 359/2011, και επομένως οι καταχωρίσεις που τα αφορούν πρέπει να διαγραφούν.

(5)

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 359/2011 θα πρέπει επομένως να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 359/2011 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Λουξεμβούργο, 11 Απριλίου 2016.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M.H.P. VAN DAM


(1)  ΕΕ L 100 της 14.4.2011, σ. 1.

(2)  Απόφαση 2011/235/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 12ης Απριλίου 2011, για περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων και οντοτήτων λόγω της κατάστασης στο Ιράν (ΕΕ L 100 της 14.4.2011, σ. 51).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.

Διαγράφονται από τον κατάλογο του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 359/2011, οι καταχωρίσεις που αφορούν τα ακόλουθα πρόσωπα:

5.

HAMEDANI Hossein

71.

SHARIFI Malek Ajdar

2.

Οι καταχωρίσεις για τα κατωτέρω πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 359/2011 αντικαθίστανται από τις ακόλουθες καταχωρίσεις:

Πρόσωπα

 

Ονοματεπώνυμο

Αναγνωριστικά στοιχεία

Λόγοι

Ημερομηνία καταχώρισης

1.

AHMADI- MOQADDAM Esmail

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Τεχεράνη (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1961

Ανώτερος σύμβουλος για θέματα ασφάλειας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων. Πρώην αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας του Ιράν έως τις αρχές του 2015. Δυνάμεις υπό τις εντολές του εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά ειρηνικών διαδηλωτών και μία βίαιη νυκτερινή επίθεση στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης στις 15 Ιουνίου 2009.

 

2.

ALLAHKARAM Hossein

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Najafabad (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1945

Αρχηγός της Ansar-e Hezbollah και συνταγματάρχης του Στρατού των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRGC). Συνιδρυτής της Ansar-e Hezbollah. Υπό την αρχηγία του, αυτή η παραστρατιωτική δύναμη χρησιμοποίησε αλόγιστα βία κατά σπουδαστών και πανεπιστημίων το 1999, το 2002 και το 2009.

 

4.

FAZLI Ali

 

Αναπληρωτής διοικητής της Basij, πρώην αρχηγός του σώματος Seyyed al-Shohada του IRGC για την επαρχία της Τεχεράνης (έως τον Φεβρουάριο του 2010). Το σώμα Seyyed al-Shohada είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια στην επαρχία της Τεχεράνης και συνέβαλε αποφασιστικά στη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων το 2009.

 

8.

MOTLAGH Bahram Hosseini

 

Επικεφαλής της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Στρατού (DAFOOS). Πρώην επικεφαλής του σώματος Seyyed al-Shohada του IRGC για την επαρχία της Τεχεράνης. Υπό την ευθύνη του, το σώμα Seyyed al-Shohada διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της καταστολής διαδηλώσεων.

 

10.

RADAN Ahmad-Reza

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Ισπαχάν (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1963

Επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών των ιρανικών δυνάμεων επιβολής του νόμου, ένα όργανο επιβολής του νόμου που συνδέεται με την Εθνική Αστυνομία. Επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Αστυνομίας, πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας του Ιράν έως τον Ιούνιο του 2014. Ως υπαρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας από το 2008, ο Radan ήταν υπεύθυνος για ξυλοδαρμούς, δολοφονίες και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

12.4.2011

14.

SHARIATI Seyeed Hassan

 

Σύμβουλος και μέλος του 28ου τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρώην προϊστάμενος του δικαστικού σώματος της Mashhad έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Υπό την εποπτεία του διεξήχθησαν δίκες με συνοπτικές διαδικασίες και κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και βάσει ομολογιών που αποσπάσθηκαν κατόπιν πίεσης και βασανισμού. Δεδομένου ότι υπήρξε μαζική έκδοση αποφάσεων εκτέλεσης, εκδόθηκαν αποφάσεις καταδίκης σε θάνατο χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες της δίκαιης δίκης.

12.4.2011

16.

HADDAD Hassan (άλλως: Hassan ZAREH DEHNAVI)

 

Αναπληρωτής αρμόδιος ασφάλειας του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης. Πρώην δικαστής, Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, τμήμα 26. Ήταν υπεύθυνος για τις υποθέσεις κράτησης σχετικά με τις μετεκλογικές κρίσεις και συχνά απειλούσε τις οικογένειες των κρατουμένων για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους. Συνέβαλε σημαντικά στην έκδοση ενταλμάτων κράτησης στο Κέντρο Κράτησης Kahrizak. Τον Νοέμβριο του 2014 αναγνωρίστηκε επισήμως από τις ιρανικές αρχές ο ρόλος που διαδραμάτισε στη θανάτωση κρατουμένων.

12.4.2011

17.

SOLTANI Hodjatoleslam Seyed Mohammad

 

Επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Προπαγάνδας στην επαρχία Khorasan-Razavi. Πρώην δικαστής, Επαναστατικό Δικαστήριο της Mashhad. Υπό τη δικαιοδοσία του διεξήχθησαν δίκες με συνοπτικές διαδικασίες και κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Δεδομένου ότι υπήρξε μαζική έκδοση αποφάσεων εκτέλεσης, εκδόθηκαν αποφάσεις καταδίκης σε θάνατο χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες της δίκαιης δίκης.

 

23.

PIR-ABASSI Abbas

 

Πρώην δικαστής, Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, τμήμα 26. Πιθανόν την περίοδο αυτή να βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάθεσή του σε άλλη θέση. Υπεύθυνος για τις μετεκλογικές υποθέσεις. Επέβαλε ποινές μακροχρόνιας κάθειρξης στο πλαίσιο άδικων δικών σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετές θανατικές ποινές σε διαδηλωτές.

12.4.2011

24.

MORTAZAVI Amir

 

Αναπληρωτής προϊστάμενος της μονάδας για τις κοινωνικές υποθέσεις και την πρόληψη του εγκλήματος του δικαστικού σώματος στην επαρχία Khorasan-Razavi. Πρώην αντιεισαγγελέας της Mashhad. Υπό τη δικαιοδοσία του διεξήχθησαν δίκες με συνοπτικές διαδικασίες και κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Δεδομένου ότι υπήρξε μαζική έκδοση αποφάσεων εκτέλεσης, εκδόθηκαν αποφάσεις καταδίκης σε θάνατο χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες της δίκαιης δίκης.

 

26.

SHARIFI Malek Adjar

 

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρώην προϊστάμενος του δικαστικού σώματος του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Ήταν υπεύθυνος για τη δίκη της Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

 

34.

AKBARSHAHI Ali-Reza

 

Γενικός διευθυντής του Επιτελείου για τον Έλεγχο Ναρκωτικών του Ιράν (γνωστό και ως Επιτελείο Καταπολέμησης Ναρκωτικών). Πρώην διοικητής της αστυνομίας της Τεχεράνης. Υπό την ηγεσία του, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για τη χρήση εξωδικαστικής βίας έναντι υπόπτων κατά τη σύλληψη και την κράτηση πριν από τη δίκη. Η αστυνομία της Τεχεράνης συμμετείχε σε επιδρομές στους κοιτώνες του πανεπιστημίου της Τεχεράνης τον Ιούνιο του 2009, κατά τις οποίες, σύμφωνα με επιτροπή της ιρανικής βουλής (Majlis), περισσότεροι από 100 φοιτητές τραυματίστηκαν από την αστυνομία και τις δυνάμεις Basij.

10.10.2011

40.

HABIBI Mohammad Reza

 

Πρώην αντιεισαγγελέας του Ισπαχάν. Πιθανόν την περίοδο αυτή να βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάθεσή του σε άλλη θέση. Ενέχεται σε διαδικασίες κατά της οποίες οι κατηγορούμενοι στερούνται του δικαιώματος δίκαιης δίκης —όπως είναι η περίπτωση του Abdollah Fathi, ο οποίος εκτελέστηκε τον Μάιο του 2011, αφού ο Habibi του στέρησε το δικαίωμα να καταθέσει και αγνόησε τα ζητήματα ψυχικής υγείας κατά τη δίκη του Μαρτίου του 2010. Ως εκ τούτου, ενέχεται σε σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος δίκαιης δίκης, συμβάλλοντας στην αυξημένη και υπερβολική χρήση της θανατικής ποινής και στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων από τις αρχές του 2011.

10.10.2011

43.

JAVANI Yadollah

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Ισπαχάν —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1956

Σύμβουλος του εκπροσώπου του Ανώτατου Ηγέτη στο IRGC. Εμφανίζεται τακτικά στα μέσα ενημέρωσης ως εκπρόσωπος του σκληροπυρηνικού τμήματος του καθεστώτος. Ένας από τους πρώτους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ζήτησαν τη σύλληψη των Moussavi, Karroubi και Khatami. Έχει κατ' επανάληψη υποστηρίξει τη χρήση βίας και σκληρών ανακριτικών τακτικών κατά των διαμαρτυρομένων μετά τις εκλογές (δικαιολογώντας τη μαγνητοσκοπημένη απόσπαση ομολογιών) και έχει διατάξει την κακοποίηση των αντιφρονούντων, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, μέσω δημοσιεύσεων με αποδέκτες το IRGC και το Basij.

10.10.2011

50.

OMIDI Mehrdad

 

Επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της ιρανικής αστυνομίας. Πρώην επικεφαλής της μονάδας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ιρανικής αστυνομίας. Υπεύθυνος για χιλιάδες έρευνες και απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος μεταρρυθμιστών και αντιφρονούντων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την άσκηση πίεσης σε πρόσωπα που υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

10.10.2011

59.

BAKHTIARI Seyyed Morteza

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Mashad (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1952

Αξιωματούχος του Ειδικού Δικαστηρίου Κληρικών. Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης από το 2009 έως το 2013.

Στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συνθήκες στις ιρανικές φυλακές ήταν κατά πολύ χειρότερες από ό,τι είναι αποδεκτό διεθνώς και η κακομεταχείριση των κρατουμένων ήταν διαδεδομένη. Πέραν αυτού, ο Bakhtiari έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον εκφοβισμό και την παρενόχληση της ιρανικής διασποράς, ανακοινώνοντας τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τους Ιρανούς που ζουν εκτός της χώρας. Επίσης ήταν υπεύθυνος για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μυστικών εκτελέσεων που δεν ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και εκτελέσεων για εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά.

10.10.2011

61.

MOSLEHI Heydar

(άλλως: MOSLEHI Heidar, MOSLEHI Haidar)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Ισπαχάν (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1956

Σύμβουλος για τη νομολογία της ανώτατης ηγεσίας στο πλαίσιο του IRGC. Επικεφαλής του οργανισμού εκδόσεων για τον ρόλο του κλήρου στον πόλεμο. Πρώην υπουργός Πληροφοριών (2009-2013).

Υπό την ηγεσία του, το Υπουργείο Πληροφοριών συνέχισε τις πρακτικές της ευρείας αυθαίρετης κράτησης και δίωξης διαμαρτυρόμενων και αντιφρονούντων. Το εν λόγω υπουργείο διευθύνει την πτέρυγα 209 της φυλακής του Evin, όπου κρατήθηκαν πολλοί ακτιβιστές εξαιτίας της ειρηνικής δράσης τους κατά της κυβέρνησης. Ανακριτές του Υπουργείου Πληροφοριών υποβάλλουν τους κρατούμενους στην πτέρυγα 209 σε ξυλοδαρμό και ψυχικά και σεξουαλικά βασανιστήρια.

10.10.2011

62.

ZARGHAMI Ezzatollah

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Dezful (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 22 Ιουλίου 1959

Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου για τον Κυβερνοχώρο και του Συμβουλίου για την Πολιτιστική Επανάσταση. Πρώην επικεφαλής του Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB) έως τον Νοέμβριο του 2014. Στη διάρκεια της θητείας του στον IRIB ήταν υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα. Ο IRIB μετέδωσε καταναγκαστικές ομολογίες κρατουμένων και μια σειρά «εικονικών δικών» τον Αύγουστο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2011. Οι δίκες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση των διεθνών διατάξεων περί δίκαιης δίκης και του δικαιώματος σε ορθή διαδικασία.

23.3.2012

63.

TAGHIPOUR Reza

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Maragheh (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1957

Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου για τον Κυβερνοχώρο. Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Τεχεράνης. Πρώην υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών (2009-2012).

Ως υπουργός Πληροφοριών, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αξιωματούχους υπεύθυνους για τη λογοκρισία και τις δραστηριότητες του διαδικτύου, καθώς και τις πάσης φύσεως επικοινωνίες (ιδίως κινητών τηλεφώνων). Κατά τη διάρκεια ανακρίσεων πολιτικών κρατουμένων, οι ανακριτές χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα, ηλεκτρονικά μηνύματα και επικοινωνίες αυτών. Επανειλημμένως μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2009 και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κόπηκαν οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας και γραπτών μηνυμάτων μέσω τηλεφώνου, τα δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια δέχθηκαν παρεμβολές και κατά τόπους διεκόπη ή τουλάχιστον επιβραδύνθηκε η λειτουργία του διαδικτύου.

23.3.2012

64.

KAZEMI Toraj

 

Επικεφαλής του καταχωρισθέντος από την ΕΕ Κέντρου Έρευνας του Οργανωμένου Εγκλήματος (άλλως: Γραφείο Εγκλημάτων Στον Κυβερνοχώρο ή Αστυνομία Κυβερνοχώρου). Υπό την ιδιότητά του αυτή, ανακοίνωσε εκστρατεία πρόσληψης κυβερνητικών χάκερ με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της ενημέρωσης στο διαδίκτυο και τις επιθέσεις σε «επιζήμιους» ιστότοπους.

23.3.2012

69.

MORTAZAVI Seyyed Solat

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Farsan, Tchar Mahal-o-Bakhtiari (Νότος) — (Ιράν) —

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1967

Δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράν, της Mashad, όπου λαμβάνουν τακτικά χώρα δημόσιες εκτελέσεις. Πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος πολιτικών υποθέσεων. Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση της δίωξης ατόμων που υπερασπίζονταν τα νόμιμα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Ιρανικής Εκλογικής Επιτροπής για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 και τις προεδρικές εκλογές του 2013.

23.3.2012

73.

FAHRADI Ali

 

Εισαγγελέας του Karaj. Υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή δικών όπου επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Στη διάρκεια της θητείας του ως εισαγγελέα πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες εκτελέσεις στην περιοχή του Karaj, για τις οποίες είναι υπεύθυνος.

23.3.2012