18.8.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 272/42


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 14ης Ιουλίου 2015

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας για το 2015, στην οποία διατυπώνεται γνώμη του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας για το 2015

(2015/C 272/12)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (2), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής κοινωνικής προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής οικονομικής πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 26 Μαρτίου 2010 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής να δρομολογηθεί νέα στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση —με την ονομασία «Ευρώπη 2020»— που να βασίζεται σε ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Η στρατηγική επικεντρώνεται στους νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2)

Στις 14 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο, βάσει των προτάσεων της Επιτροπής, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης και στις 21 Οκτωβρίου 2010 απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (3). Αμφότεροι συναποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές» τις οποίες τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λάβουν υπόψη στις εθνικές οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.

(3)

Στις 8 Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση (4) σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας για το 2014 και διατύπωσε τη γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας για το 2014. Στις 28 Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), η Επιτροπή διατύπωσε τη γνώμη της για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ιρλανδίας για το 2015.

(4)

Στις 28 Νοεμβρίου 2014 η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2015 για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Την ίδια ημέρα, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, στην οποία διαπίστωσε ότι η Ιρλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(5)

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την τόνωση των επενδύσεων, την εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση υπεύθυνης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

(6)

Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση χώρας του 2015 για την Ιρλανδία. Στην εν λόγω έκθεση αξιολογείται η πρόοδος που επετεύχθη από την Ιρλανδία σε σχέση με τις ειδικές για τη χώρα συστάσεις που εκδόθηκαν στις 8 Ιουλίου 2014. Η έκθεση για τη χώρα περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης με βάση το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011. Η ανάλυση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες που απαιτούν αποφασιστική δράση σε επίπεδο πολιτικής και ειδική παρακολούθηση. Ειδικότερα, η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2013 και βρίσκεται επί του παρόντος σε εποπτεία μετά το πρόγραμμα, καθώς και σε εποπτεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Παρά την αισθητή βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως π.χ. τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, οι εναπομένουσες προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως σε σχέση με την κερδοφορία των τραπεζών, και η προσαρμογή της αγοράς εργασίας που χαρακτηρίζεται από υψηλή διαρθρωτική ανεργία.

(7)

Στις 29 Απριλίου 2015 η Ιρλανδία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2015 και στις 30 Απριλίου 2015 το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2015. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(8)

Επί του παρόντος η Ιρλανδία υπάγεται στο διορθωτικό σκέλος του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2015 η κυβέρνηση σχεδιάζει να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα έως το 2015, σύμφωνα με την προθεσμία που καθόρισε το Συμβούλιο. Στη συνέχεια, σχεδιάζει την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου —ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σε διαρθρωτικούς όρους— μέχρι το 2019. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ονομαστικό έλλειμμα στο 2,3 % του ΑΕΠ το 2015 και να το μετατρέψει σε πλεόνασμα 0,7 % του ΑΕΠ το 2019. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 109,7 % το 2014 σε 105,0 % του ΑΕΠ το 2015 και σταδιακά στο 89,4 % του ΑΕΠ το 2019. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δημοσιονομικές προβολές είναι ευνοϊκό το 2015 και εύλογο το 2016. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, προβλέπεται έγκαιρη και μόνιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2015. Η δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2011-2015 εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη από τη συνιστώμενη, αλλά το ποσό μέτρων διακριτικής ευχέρειας που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και μετά είναι σύμφωνο με το απαιτούμενο. Υπό την προϋπόθεση έγκαιρης και μόνιμης διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος όπως έχει προγραμματιστεί, η Ιρλανδία θα υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου από το 2016. Δεν έχουν προσδιοριστεί αρκετά λεπτομερώς τα μέτρα για τη στήριξη των προγραμματισμένων στόχων όσον αφορά το έλλειμμα και την πρόοδο ως προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου από το 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος σημαντικής απόκλισης από την απαιτούμενη προσαρμογή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου το 2016, και θα απαιτηθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα κατά το εν λόγω έτος. Με βάση την αξιολόγησή του όσον αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις εαρινές προβλέψεις του 2015 της Επιτροπής, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης της Ιρλανδίας με τις διατάξεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

(9)

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις έχουν συμβάλει στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια να μειωθούν οι στρεβλώσεις, να βελτιωθεί η αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος και να καταστεί ευνοϊκότερο για την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει μετατραπεί σε ένα σύστημα περιοδικών φόρων, αλλά η βάση παραμένει σχετικά περιορισμένη, δεδομένου ότι ορισμένα ακίνητα που δεν προορίζονται για κατοικία παραμένουν εκτός του φορολογικού συστήματος. Η φορολόγηση της εργασίας δεν είναι απλή λόγω των πολύπλοκων κοινωνικών εισφορών. Οι φορολογικές βάσεις για τους φόρους κατανάλωσης και τους περιβαλλοντικούς φόρους περιορίζονται από μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές. Ο μηδενικός συντελεστής και οι μειωμένοι συντελεστές φόρου προστιθεμένης αξίας τον καθιστούν λιγότερο αποδοτικό από τον μέσο όρο της ΕΕ και δεν φαίνεται να υπάρχει συστηματική αξιολόγηση των εν λόγω φορολογικών δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών φόρων και να καταργηθούν επιδοτήσεις που βλάπτουν το περιβάλλον. Οι πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες για τη φορολογική κατοικία είναι ευπρόσδεκτες, ακόμη και αν χρειαστεί χρόνος για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους. Τα τελευταία έτη έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δημοσιονομικού πλαισίου. Νέοι κανόνες και διαδικασίες, ιδίως το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών, αναμένεται να παράσχουν εγγύηση έναντι της ενισχυτικής των κυκλικών τάσεων δημοσιονομικής πολιτικής, και είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ωστόσο, βάσει των ισχυόντων κανόνων, η κυβέρνηση έχει σημαντική διακριτική ευχέρεια να μεταβάλλει τα ανώτατα όρια των δαπανών πέραν των προκαθορισμένων απρόβλεπτων δαπανών, γεγονός που αποδυναμώνει τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια.

(10)

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι σχετικά υψηλές, μολονότι οι δείκτες της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού δεν είναι γενικά καλύτεροι από ό, τι στην υπόλοιπη ΕΕ. Κατά τα τελευταία έτη επιτεύχθηκε βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, το σύστημα υγείας απαιτεί βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να περιοριστούν οι αναμενόμενες αυξήσεις των δαπανών και να διατηρηθούν τα ευνοϊκά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού. Η Ιρλανδία στοχεύει μεσοπρόθεσμα στη θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος καθολικής ασφάλισης υγείας και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της μελλοντικής στρατηγικής για την υγεία. Επιδιώκονται ενδιάμεσα μέτρα στην καθιέρωση της καθολικής ασφάλισης υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα πιεστικά προβλήματα και να βελτιωθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Η αποτελεσματική χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας, η χρηματοδότηση βάσει των δραστηριοτήτων και η βελτίωση των πρακτικών συνταγογράφησης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες μείωσης των δημόσιων φαρμακευτικών δαπανών, ιδίως για τα φάρμακα που είναι κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οι οποίες υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ.

(11)

Η Ιρλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με «χαμηλή ένταση εργασίας» στην ΕΕ. Αυτό δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής φτώχειας. Δεδομένου ότι η χαμηλή ένταση εργασίας είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα μονογονεϊκά νοικοκυριά, το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην αντιμετώπιση των θυλάκων με παγίδες αεργίας με την αλλαγή της λειτουργίας ορισμένων παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, η πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς πλήρους απασχόλησης παραμένει περιορισμένη και δαπανηρή, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή των γυναικών και των γονέων μονογονεϊκών νοικοκυριών στην αγορά εργασίας.

(12)

Αν και χάρη στο ισχυρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον η συνολική κατάσταση των ΜΜΕ έχει βελτιωθεί, οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πολύ αντικρουόμενες οικονομικές καταστάσεις· ένα σχετικά μικρό ποσοστό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρονίζοντα προβλήματα και να συγκεντρώνει τις ανάγκες περαιτέρω απομόχλευσης του τομέα. Η ζήτηση πιστώσεων εμφανίζει επίσης σημάδια ανάκαμψης. Οι ΜΜΕ εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τραπεζική χρηματοδότηση όσον αφορά τις επενδύσεις, και οι μη τραπεζικές πηγές χρηματοδότησης παραμένουν σχετικά αναξιοποίητες. Όσο περισσότερο προχωρεί η ανάκαμψη και αποκαθίσταται η εγχώρια ζήτηση, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνονται και οι περιορισμοί της προσφοράς, εκτός αν η λειτουργία των πιστωτικών διαύλων αποκατασταθεί με τον δέοντα τρόπο και οι πηγές χρηματοδότησης διαφοροποιηθούν· η εξέλιξη αυτή είναι καίριας σημασίας για τις επενδύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης. Έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτικής για τη στήριξη της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και την παροχή νέων προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση του Strategic Banking Corporation of Ireland (SBCI) (Στρατηγικός Τραπεζικός Φορέας Ιρλανδίας), του Ireland Strategic Investment Fund (ISIF) (Ιρλανδικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) και άλλων καθεστώτων. Ωστόσο, αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η απορρόφηση σε ορισμένα από τα εν λόγω καθεστώτα ήταν μέχρι στιγμής χαμηλή και η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος του SBCI και του ISIF μπορεί να κριθεί μόνο με βάση την εμπειρία.

(13)

Η Ιρλανδία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την αναδιάρθρωση, τη μείωση του μεγέθους και την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών. Τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν αποκατασταθεί και η κερδοφορία εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ωστόσο, τα προϋπάρχοντα προβλήματα παραμένουν ζωτικής σημασίας. Ο υψηλός αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται με αργούς ρυθμούς και εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. Τα δάνεια αυτά αντιπροσώπευαν το 23,2 % των συνολικών δανείων στις τρεις κύριες εγχώριες τράπεζες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ένωση. Ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους για την επίλυση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενυπόθηκων δανείων, οι μακροπρόθεσμες ληξιπρόθεσμες οφειλές (720 ημέρες) εξακολουθούν να αυξάνονται, φθάνοντας στο 9,8 % των συνολικών δανειακών υπολοίπων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σημειώνεται πρόοδος στην εφαρμογή βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης· τον Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ζήτησε από τις τράπεζες να εξεύρουν λύσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών έως τα τέλη του 2015. Ωστόσο, οι τράπεζες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνήθεις τεχνικές αυτοσυγκράτησης που περιλαμβάνουν την αναδιάταξη των πληρωμών του κεφαλαίου και των τόκων αντί της μείωσης αμφοτέρων. Παράλληλα, οι τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις νομικές διαδικασίες ως μέσο για να πείσουν τους πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να αναλάβουν δέσμευση. Η σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου πιστώσεων προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς, παρόλο που είναι καθοριστική για τη βελτίωση της εποπτείας, την έγκριση των πιστώσεων και τη διαχείριση κινδύνου.

(14)

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί από το 2013, με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σταθερή μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλό και η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος η κυκλική ανεργία να καταστεί διαρθρωτική σε κάποιο βαθμό δεδομένου ότι με την επανεξισορρόπηση της οικονομίας ανέκυψαν αναντιστοιχίες δεξιοτήτων. Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο προ της κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις ενεργοποίησης έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία έτη, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πολιτικών ενεργοποίησης και προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς και όσον αφορά την ικανότητα των υπηρεσιών απασχόλησης να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη κλίμακα. Η πρόσφατα δρομολογημένη πρωτοβουλία «Job path» αποτελεί θετική εξέλιξη, η αποτελεσματικότητα της οποίας θα πρέπει να δοκιμαστεί. Στο παρελθόν, το σύστημα περαιτέρω επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης υπήρξε αναποτελεσματικό όσον αφορά την παροχή του είδους δεξιοτήτων που χρειάζεται η επανεξισορροπημένη οικονομία, ενώ οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα.

(15)

Το κόστος των νομικών υπηρεσιών παραμένει υψηλό και πρέπει ακόμη να προσαρμοστεί με βάση άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες. Η προσαρμογή είναι σημαντική, διότι οι νομικές υπηρεσίες είναι σημαντικές για όλους τους τομείς της οικονομίας και το κόστος τους επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας. Η μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τις νομικές υπηρεσίες με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους αποτελεί μακροχρόνιο έργο για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι αρχές. Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τις νομικές υπηρεσίες, που δημοσιεύθηκε το 2011, δεν έχει εγκριθεί. Επιπλέον, πραγματική μείωση του κόστους μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν οι διατάξεις του σχεδιαζόμενου κανονιστικού πλαισίου για την τόνωση του ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους διατηρηθούν και ενσωματωθούν στους κανονισμούς που θα εκδοθούν από τη ρυθμιστική αρχή για τις νομικές υπηρεσίες, η οποία πρόκειται να συσταθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο στον τομέα αυτόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

(16)

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Επιτροπή διενήργησε σφαιρική ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Ιρλανδίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2015 για τη χώρα. Επίσης, αξιολόγησε το πρόγραμμα σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί στην Ιρλανδία κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στην Ιρλανδία, αλλά και το κατά πόσο συνάδουν με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση των μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αποτυπώνονται στις συστάσεις 1 έως 4 κατωτέρω.

(17)

Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας και η γνώμη του (6) αποτυπώνεται ειδικότερα στις συστάσεις 1 και 2 κατωτέρω.

(18)

Υπό το πρίσμα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης της Επιτροπής και της εν λόγω αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας. Οι συστάσεις του βάσει του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 αποτυπώνονται στις συστάσεις 1 και 4 κατωτέρω.

(19)

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Επιτροπή προέβη επίσης σε ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Βάσει της ανάλυσης αυτής, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ (7). Ως χώρα που έχει νόμισμα το ευρώ, η Ιρλανδία θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των εν λόγω συστάσεων,

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Ιρλανδία να αναλάβει δράση το 2015 και το 2016 προκειμένου:

1.

Να διασφαλίσει μόνιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2015. Να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 0,6 % του ΑΕΠ για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου κατά το 2016. Να χρησιμοποιήσει τα έκτακτα έσοδα χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες ώστε να επιταχυνθεί η μείωση του ελλείμματος και η μείωση του χρέους. Να περιορίσει τις υφιστάμενες διακριτικές εξουσίες προκειμένου να μεταβάλει τα ανώτατα όρια των δαπανών πέραν των ειδικών και προκαθορισμένων ορίων των δαπανών. Να διευρύνει τη φορολογική βάση και να επανεξετάσει τις φορολογικές δαπάνες, περιλαμβανομένων και των φόρων προστιθέμενης αξίας.

2.

Να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων με τη μείωση των δαπανών για φάρμακα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τη σταδιακή εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών συνταγογράφησης. Να καθιερώσει χρηματοδότηση βάσει δραστηριοτήτων σε ολόκληρο το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα.

3.

Να λάβει μέτρα για την αύξηση της έντασης εργασίας των νοικοκυριών, την αντιμετώπιση του κινδύνου παιδικής φτώχειας αξιοποιώντας την κατάργηση των παροχών και των συμπληρωματικών πληρωμών κατά την επιστροφή στην εργασία και με την καλύτερη πρόσβαση σε προσιτούς παιδικούς σταθμούς πλήρους απασχόλησης.

4.

Να οριστικοποιήσει βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης για την πλειονότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενυπόθηκων δανείων, έως το τέλος του 2015, και να ενισχύσει τις ρυθμίσεις παρακολούθησης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας. Να μεριμνήσει ώστε οι λύσεις αναδιάρθρωσης για δάνεια σε προβληματικές ΜΜΕ και τα απομένοντα δάνεια εμπορικών ακινήτων να είναι βιώσιμα αξιολογώντας περαιτέρω τις επιδόσεις των τραπεζών σε σχέση με τους στόχους. Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι το 2016 θα αρχίσει να λειτουργεί κεντρικό μητρώο πιστώσεων.

Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2015.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. GRAMEGNA


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25.

(3)  Διατηρούνται με την απόφαση 2014/322/ΕΕ του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών για το 2014 (ΕΕ L 165 της 4.6.2014, σ. 49).

(4)  Σύσταση του Συμβουλίου της 8ης Ιουλίου 2014 σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας, 2014 (ΕΕ C 247 της 29.7.2014, σ. 29).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 11).

(6)  Βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.

(7)  ΕΕ C 272 της 18.8.2015, σ. 98.