18.8.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 272/39


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 14ης Ιουλίου 2015

σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2015, στην οποία διατυπώνεται γνώμη του Συμβουλίου σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Εσθονίας για το 2015

(2015/C 272/11)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 26 Μαρτίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής να δρομολογηθεί νέα στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση —με την ονομασία «Ευρώπη 2020»— που να βασίζεται σε ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Η στρατηγική επικεντρώνεται στους νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2)

Στις 14 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο, βάσει των προτάσεων της Επιτροπής, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης και στις 21 Οκτωβρίου 2010 απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (2). Αμφότεροι συναποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές», τις οποίες τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λαμβάνουν υπόψη στις οικείες εθνικές οικονομικές πολιτικές και πολιτικές για την απασχόληση.

(3)

Στις 8 Ιουλίου 2014, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση (3) σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2014 και εξέδωσε τη γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Εσθονίας για το 2014. Στις 28 Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), η Επιτροπή υπέβαλε τη γνώμη της για το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Εσθονίας για το 2015.

(4)

Στις 28 Νοεμβρίου 2014, η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2015 για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Την ίδια ημέρα, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, στην οποία η Εσθονία δεν προσδιορίσθηκε ως ένα από τα κράτη μέλη τα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(5)

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την τόνωση των επενδύσεων, την εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση υπεύθυνης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

(6)

Στις 26 Φεβρουαρίου 2015, η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για την Εσθονία για το 2015. Στην έκθεση αξιολογείται η πρόοδος της Εσθονίας σε σχέση με τις ειδικές για τη χώρα συστάσεις που εκδόθηκαν στις 8 Ιουλίου 2014.

(7)

Η Εσθονία δεν υπέβαλε Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων εμπρόθεσμα.

(8)

Η Εσθονία επί του παρόντος υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση δεν υπέβαλε Πρόγραμμα Σταθερότητας εμπρόθεσμα. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, το ονομαστικό πλεόνασμα που καταγράφηκε το 2014 αναμένεται να μετατραπεί σε έλλειμμα ύψους 0,2 % του ΑΕΠ το 2015 και 0,1 % του ΑΕΠ το 2016. Ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 10,6 % του ΑΕΠ το 2014 σε κάτω από 10 % του ΑΕΠ το 2016. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί κάποια απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο στόχο το 2015, δεδομένου ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να αποκλίνει από τον μεσοπρόθεσμο στόχο κατά 0,4 % του ΑΕΠ. Η απόκλιση πρόκειται να καταστεί σημαντική το 2016 οπότε απαιτείται βελτίωση κατά 0,4 % του ΑΕΠ αλλά το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να επιδεινωθεί κατά 0,3 % του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα το 2015 και το 2016. Με βάση την εκ μέρους του αξιολόγηση και λαμβάνοντας υπόψη τις εαρινές προβλέψεις του 2015 της Επιτροπής, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης της Εσθονίας με τις διατάξεις του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(9)

Το ποσοστό απασχόλησης της Εσθονίας έφθασε το 74,5 % του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,6 %, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, καθίσταται μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Η εφαρμογή της φιλόδοξης μεταρρύθμισης σχετικά με την ικανότητα εργασίας άρχισε μόλις πρόσφατα. Ενώ θεσπίστηκαν ορισμένα φορολογικά μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, αυτά δεν στοχεύουν συγκεκριμένα τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ένωση. Η έλλειψη παιδικών σταθμών καθιστά δυσκολότερη για τους νέους γονείς, και ιδίως τις μητέρες, την επιστροφή στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό των σπουδαστών σε θέσεις μάθησης με βάση την εργασία είναι επίσης χαμηλό. Υπάρχει έλλειψη πτυχιούχων σε τεχνολογικούς και επιστημονικούς τομείς. Η ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άνιση.

(10)

Η κυβέρνηση θέσπισε στρατηγική για τη διά βίου μάθηση στις αρχές του 2014 και προγράμματα για την εφαρμογή της υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2015. Η μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών στο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης βρίσκεται σε εξέλιξη και η συμμετοχή στη διά βίου μάθηση έχει αυξηθεί. Το Κοινοβούλιο, στις αρχές του 2015, εξέδωσε νόμο για την εκπαίδευση των ενηλίκων και νόμο περί επαγγελμάτων. Η ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της μαθητείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Τα συστήματα έρευνας και καινοτομίας και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ερευνητικών ιδρυμάτων έχουν βελτιωθεί. Ωστόσο, η δημόσια στήριξη για την έρευνα και την καινοτομία, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (ΕΑΚ) και της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, φαίνεται ότι πάσχει από έλλειψη συντονισμού και θα πρέπει να επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό τομέων έξυπνης εξειδίκευσης. Το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως όσον αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία, εξακολουθεί να χρειάζεται να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι επενδύσεις σε διανοητική ιδιοκτησία είναι χαμηλές και ελάχιστες εταιρείες συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα.

(11)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή προέβη σε συνολική ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Εσθονίας και τη δημοσίευσε στην έκθεσή της για τη χώρα για το 2015. Αξιολόγησε επίσης τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί στην Εσθονία κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνο τη σημασία τους για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική και κοινωνικοοικονομική πολιτική στην Εσθονία, αλλά επίσης τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης να ενισχυθεί η συνολική οικονομική διακυβέρνηση της Ένωσης με την παροχή εισροών σε επίπεδο ΕΕ για μελλοντικές εθνικές αποφάσεις. Οι συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αποτυπώνονται στις συστάσεις 1 έως 3 κατωτέρω.

(12)

Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και η γνώμη του (6) αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω.

(13)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή διενήργησε επίσης ανάλυση της οικονομικής πολιτικής ολόκληρης της ζώνης του ευρώ. Βάσει της ανάλυσης αυτής, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ (7). Ως κράτος που έχει νόμισμα το ευρώ, η Εσθονία θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των συστάσεων αυτών,

ΣΥΝΙΣΤΑ στην Εσθονία να αναλάβει δράση το 2015 και το 2016 με στόχο τα εξής:

1.

Αποφυγή απόκλισης από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο το 2015 και το 2016.

2.

Βελτίωση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής, μεταξύ άλλων, της μεταρρύθμισης σχετικά με την ικανότητα εργασίας. Βελτίωση των κινήτρων για εργασία με τη λήψη μέτρων που απευθύνονται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Ανάληψη δράσης για τη μείωση του χάσματος των αμοιβών μεταξύ των φύλων. Εξασφάλιση κοινωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και υπηρεσιών παιδικής μέριμνας σε τοπικό επίπεδο.

3.

Αύξηση της συμμετοχής στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας, ιδίως βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα θέσεων μαθητείας. Επικέντρωση της δημόσιας στήριξης για έρευνα και καινοτομία σε συντονισμένη υλοποίηση του περιορισμένου αριθμού τομέων έξυπνης εξειδίκευσης.

Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2015.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. GRAMEGNA


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  Διατηρούνται με την απόφαση 2014/322/ΕΕ του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών για το 2014 (ΕΕ L 165 της 4.6.2014, σ. 49).

(3)  Σύσταση του Συμβουλίου της 8ης Ιουλίου 2014 σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Εσθονίας, 2014 (ΕΕ C 247 της 29.7.2014, σ. 25).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ (ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 11).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).

(6)  Βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.

(7)  ΕΕ C 272 της 18.8.2015, σ. 98.