18.8.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 272/36


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 14ης Ιουλίου 2015

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2015, στην οποία διατυπώνεται γνώμη του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2015

(2015/C 272/10)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής κοινωνικής προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής οικονομικής πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 26 Μαρτίου 2010 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής να δρομολογηθεί νέα στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση —με την ονομασία «Ευρώπη 2020»— που να βασίζεται σε ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Η στρατηγική επικεντρώνεται στους νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2)

Στις 14 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο, βάσει των προτάσεων της Επιτροπής, εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης και, στις 21 Οκτωβρίου 2010, απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (2). Οι δυο τους συναποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές» τις οποίες τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λάβουν υπόψη στις εθνικές οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.

(3)

Στις 8 Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση (3) σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014 και εξέδωσε τη γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2014.

(4)

Στις 28 Νοεμβρίου 2014 η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για το ευρωπαϊκό εξάμηνο του 2015 για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Την ίδια ημέρα, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, στην οποία η Δανία δεν προσδιορίζεται ως ένα από τα κράτη μέλη για τα οποία θα διενεργηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(5)

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την τόνωση των επενδύσεων, την εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση υπεύθυνης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

(6)

Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για τη Δανία για το 2015. Στην έκθεση αυτή αξιολογήθηκε η πρόοδος της Δανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που είχαν εγκριθεί στις 8 Ιουλίου 2014.

(7)

Στις 27 Μαρτίου 2015 η Δανία υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2015 και το πρόγραμμα σύγκλισης για το 2015. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(8)

Η Δανία υπάγεται επί του παρόντος στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα σύγκλισης του 2015, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του ονομαστικού ελλείμματος από 1,6 % του ΑΕΠ το 2015 —οπότε στηρίχθηκε από σημαντικά έκτακτα κέρδη— σε 2,6 % του ΑΕΠ το 2016. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη μείωση του ελλείμματος με στόχο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού το 2020. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου —διαρθρωτικό έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ— από το 2016 και μετά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης, ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 39,8 % το 2015 σε 36,7 % το 2020. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις είναι ρεαλιστικό. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, το διαρθρωτικό ισοζύγιο αναμένεται να συμμορφωθεί με τον μεσοπρόθεσμο στόχο το 2015. Ωστόσο, με βάση τις εν λόγω προβλέψεις υπάρχει κίνδυνος απόκλισης από τον μεσοπρόθεσμο στόχο το 2016, καθώς η αύξηση των καθαρών δαπανών θα υπερβεί το ποσοστό αναφοράς κατά 0,3 % του ΑΕΠ. Ενώ η απόκλιση αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή δεδομένου ότι η αύξηση των καθαρών δαπανών το 2016 επηρεάζεται από τη σταδιακή κατάργηση των έκτακτων μέτρων που αφορούν τη φορολογία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το 2016. Με βάση την αξιολόγηση του προγράμματος σύγκλισης και λαμβάνοντας υπόψη τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι η Δανία αναμένεται, σε γενικές γραμμές, να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

(9)

Η μακροπρόθεσμη προσφορά επαρκώς ειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη στη Δανία. Με τη μεταρρύθμιση της ενεργητικής πολιτικής της αγοράς εργασίας του 2014, η Δανία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας. Η μεταρρύθμιση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο εφαρμογής και τα αποτελέσματα πρέπει να παρακολουθούνται. Σύμφωνα με τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων Carsten-Koch II, χρειάζονται ακόμη συμπληρωματικά μέτρα για τα άτομα που είναι περισσότερο αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η περιορισμένη εμπειρία στην αγορά εργασίας, οι νέοι που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών φαίνεται να είναι βασικοί παράγοντες για τον σκοπό αυτόν. Σε γενικές γραμμές, το δυναμικό για την αγορά εργασίας των ατόμων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών εξακολουθεί να υποχρησιμοποιείται. Παρά τις υψηλές δαπάνες για την εκπαίδευση στη Δανία, τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα δεν είναι παρά μέτρια, ιδίως για τους μαθητές από οικογένειες μεταναστών. Η μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας και κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Η πλήρης εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να βελτιωθούν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.

(10)

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη στη Δανία. Η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας εν προκειμένω, υπήρξε εν γένει χαμηλή κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει επηρεαστεί από φραγμούς εισόδου στην αγορά και κανονιστικές επιβαρύνσεις σε τομείς υπηρεσιών που είναι προσανατολισμένοι στην εγχώρια αγορά. Η επιτροπή παραγωγικότητας έχει εντοπίσει τον τομέα των κατασκευών και τον τομέα του λιανικού εμπορίου ως τομείς στους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις για τα καταστήματα λιανικής πώλησης είναι πολύ αυστηρές και δεν έχει αναληφθεί δράση για τη χαλάρωσή τους. Ο τομέας των κατασκευών χαρακτηρίζεται από επαχθείς οικοδομικούς κανονισμούς και μεγάλο αριθμό συστημάτων πιστοποίησης. Η κυβέρνηση παρουσίασε μια στρατηγική σχετικά με τις κατασκευές τον Νοέμβριο του 2014. Το εν λόγω πλαίσιο προσδιορίζει καλές προθέσεις, όπως η απλούστευση των κανόνων, ο εξορθολογισμός των τεχνικών στοιχείων των οικοδομικών εφαρμογών, η καθιέρωση διεθνών προτύπων, η εναρμόνιση των εθνικών προτύπων, καθώς και η μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ωστόσο, η στρατηγική δεν έχει ακόμη μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένα μέτρα. Εξακολουθούν να υφίστανται επικαλυπτόμενα συστήματα αδειοδότησης και πιστοποίησης, και τούτο σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει και για την προσωρινή παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών. Επιπλέον, οι άδειες και τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη δεν λαμβάνονται πάντα υπόψη όταν οι πάροχοι υπηρεσιών επιθυμούν να εγκαταστήσουν την επιχείρησή τους στη Δανία.

(11)

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Δανίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2015 για τη χώρα. Προέβη επίσης σε αξιολόγηση του προγράμματος σύγκλισης και του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και των επακόλουθων ενεργειών σε συνέχεια των συστάσεων που διατυπώθηκαν προς τη Δανία τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους για την άσκηση διατηρήσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Δανία, αλλά και το κατά πόσο συνάδουν με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενίσχυσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση των μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αποτυπώνονται στις συστάσεις 1 έως 2 κατωτέρω.

(12)

Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σύγκλισης και η γνώμη του (5) αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω,

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Δανία να αναλάβει δράση το 2015 και το 2016 προκειμένου:

1.

Να αποφύγει να αποκλίνει από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο το 2016.

2.

Να βελτιώσει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών που είναι προσανατολισμένοι στην εγχώρια αγορά, συμπεριλαμβανομένων του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Να μειώσει τους περιορισμούς σε σχέση με τα καταστήματα λιανικής πώλησης και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την άρση των εναπομενόντων φραγμών που τίθενται από τα συστήματα αδειοδότησης και πιστοποίησης στον τομέα των κατασκευών.

Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2015.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. GRAMEGNA


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  Διατηρούνται με την απόφαση 2014/322/ΕΕ του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών για το 2014 (ΕΕ L 165 της 4.6.2014, σ. 49).

(3)  Σύσταση του Συμβουλίου της 8ης Ιουλίου 2014 σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2014 (ΕΕ C 247 της 29.7.2014, σ. 17).

(4)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).

(5)  Βάσει του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.