21.8.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 246/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 904/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 20ής Αυγούστου 2014

για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές όξινου γλουταμινικού νατρίου καταγωγής Ινδονησίας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 7,

Κατόπιν διαβούλευσης με τα κράτη μέλη,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.1.   Έναρξη διαδικασίας

(1)

Στις 29 Νοεμβρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («η Επιτροπή») κίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ένωση όξινου γλουταμινικού νατρίου καταγωγής Ινδονησίας («η οικεία χώρα»). Δημοσίευσε ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (2) («ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»).

(2)

Την ίδια ημέρα η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 («ο βασικός κανονισμός») σχετικά με τα οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ που ισχύουν για τις εισαγωγές όξινου γλουταμινικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («Κίνα»), με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (3).

(3)

Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία έρευνας κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013 από την εταιρεία Ajinomoto Foods Europe SAS («ο καταγγέλλων»), τον μοναδικό ενωσιακό παραγωγό όξινου γλουταμινικού νατρίου, ο οποίος αντιπροσωπεύει επομένως το 100 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής όξινου γλουταμινικού νατρίου. Η καταγγελία περιείχε εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία ύπαρξης πρακτικής ντάμπινγκ και συνακόλουθης σημαντικής ζημίας, στοιχεία τα οποία θεωρήθηκαν επαρκή για να δικαιολογήσουν την έναρξη έρευνας.

1.2.   Ενδιαφερόμενα μέρη

(4)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες της, προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τον καταγγέλλοντα, τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς και τις αρχές της Ινδονησίας, τους γνωστούς εισαγωγείς, τους προμηθευτές, τους χρήστες και τους εμπόρους που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται σχετικά με την έναρξη της έρευνας και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

(5)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της έρευνας και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων για τη Γενική Διεύθυνση («ΓΔ») Εμπορίου.

(6)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που καθορίστηκε στην ανακοίνωση έναρξης της διαδικασίας. Η δυνατότητα ακρόασης παραχωρήθηκε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία υπέβαλαν σχετική αίτηση και απέδειξαν ότι είχαν ιδιαίτερους λόγους να τύχουν ακρόασης.

α)   Δειγματοληψία

(7)

Λόγω του μεγάλου αριθμού παραγωγών-εξαγωγέων στην οικεία χώρα και των μη συνδεόμενων εισαγωγέων που εμπλέκονται στην έρευνα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, η Επιτροπή δήλωσε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας ότι είχε αποφασίσει να περιορίσει ευλόγως τον αριθμό των παραγωγών-εξαγωγέων και των μη συνδεόμενων εισαγωγέων που θα αποτελούσαν το αντικείμενο της έρευνας μέσω επιλογής δείγματος σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού (η εν λόγω διαδικασία αναφέρεται και ως «δειγματοληψία»).

1)   Δειγματοληψία μη συνδεόμενων εισαγωγέων

(8)

Προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσον είναι αναγκαία η δειγματοληψία και, εφόσον είναι αναγκαία, να επιλέξει ένα δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από όλους τους μη συνδεόμενους εισαγωγείς να αναγγελθούν και να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

(9)

Δεκατέσσερις μη συνδεόμενοι εισαγωγείς προσκόμισαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή επέλεξε δείγμα τριών με βάση τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών στην Ένωση και τη γεωγραφική έδρα τους εντός της Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, ζητήθηκε η γνώμη όλων των γνωστών εισαγωγέων σχετικά με την επιλογή του δείγματος. Δεν έγιναν παρατηρήσεις.

(10)

Στη συνέχεια, μόνο μία από τις τρεις εταιρείες που επελέγησαν στο δείγμα συνεργάστηκε υποβάλλοντας απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

2)   Δειγματοληψία παραγωγών-εξαγωγέων στην Ινδονησία

(11)

Προκειμένου η Επιτροπή να αποφασίσει κατά πόσον είναι αναγκαία η δειγματοληψία και, εφόσον είναι αναγκαία, να επιλέξει δείγμα, κλήθηκαν όλοι οι παραγωγοί-εξαγωγείς στην Ινδονησία να αναγγελθούν στην Επιτροπή και να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

(12)

Τέσσερις παραγωγοί-εξαγωγείς στην οικεία χώρα παρείχαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Λόγω του μικρού αριθμού παραγωγών-εξαγωγέων, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν ήταν αναγκαίο να γίνει δειγματοληψία.

β)   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και συνεργασία

(13)

Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης, στους τέσσερις παραγωγούς-εξαγωγείς που συμμετείχαν στο δείγμα, στους τρεις μη συνδεόμενους εισαγωγείς που συμμετείχαν στο δείγμα και σε τριάντα τρεις ταυτοποιημένους χρήστες στην Ένωση.

(14)

Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια ελήφθησαν από τον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης, από έναν από τους τρεις μη συνδεόμενους εισαγωγείς που συμμετείχαν στο δείγμα, από έναν έμπορο, από τρεις από τους τέσσερις γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς και από πέντε χρήστες.

(15)

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο μη συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας που συμμετείχε στο δείγμα συνδεόταν με άλλον παραγωγό-εξαγωγέα που συμμετείχε στο δείγμα, ο οποίος συνεργάστηκε υποβάλλοντας απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

(16)

Ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 15 υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί συνδεόμενος με τον μη συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα, επειδή καμία από τις δύο εταιρείες δεν είχε επιρροή στη λήψη αποφάσεων της άλλης. Επιπλέον, ο συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να επιβάλει στον μη συνεργαζόμενο να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο. Η έρευνα έδειξε ότι και οι δύο εταιρείες ανήκαν στους ίδιους μετόχους. Επομένως, θεωρήθηκαν συνδεόμενες κατά την έννοια του άρθρου 143 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (4) σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα («τελωνειακός κώδικας»).

(17)

Ένας τρίτος συνεργαζόμενος παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι υπήρχε και άλλος παραγωγός του οικείου προϊόντος στην Ινδονησία, ο οποίος ανήκε στον όμιλο που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 16, αλλά ο οποίος δεν αναγγέλθηκε. Παρόλο που ο εν λόγω παραγωγός όντως υπάρχει, από την έρευνα δεν αποδείχθηκε, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και άλλες διαθέσιμες πηγές, ότι ο εν λόγω παραγωγός πραγματοποίησε εξαγωγές στην Ένωση κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Ως εκ τούτου, δεν ζητήθηκε από την εν λόγω εταιρεία να αναγγελθεί ή να παράσχει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στα ερωτηματολόγια που προορίζονταν για τους παραγωγούς-εξαγωγείς. Επιπλέον, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 48, καθορίστηκε συντελεστής εναπομένοντος δασμού για όλους τους παραγωγούς στην οικεία χώρα οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν. Ο εν λόγω εναπομένων δασμός βασίζεται στο άρθρο 18 του βασικού κανονισμού και εφαρμόζεται σε «όλες τις άλλες εταιρείες».

γ)   Επισκέψεις επαλήθευσης

(18)

Η Επιτροπή ερεύνησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες τις οποίες έκρινε απαραίτητες για τον προσωρινό καθορισμό του ντάμπινγκ, της ζημίας που προέκυψε και του συμφέροντος της Ένωσης.

(19)

Επισκέψεις επαλήθευσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

 

Παραγωγοί της Ένωσης

Ajinomoto Foods Europe SAS, Mesnil-Saint-Nicaise, Γαλλία

 

Εισαγωγείς

Falken Trade, Olsztyn, Πολωνία

 

Χρήστες

AkzoNobel, Amersfoort, Κάτω Χώρες

Unilever, Ρότερνταμ, Κάτω Χώρες

 

Παραγωγοί-εξαγωγείς στην Ινδονησία

PT. Miwon Indonesia, Τζακάρτα, Ινδονησία

PT. Cheil Jedang Indonesia, Τζακάρτα, Ινδονησία

 

Συνδεόμενοι εισαγωγείς στην Ένωση

CJ Europe GmbH, Schwalbach, Γερμανία

Daesang Europe BV Amstelveen, Κάτω Χώρες

 

Συνδεόμενος έμπορος στο Χονγκ Κονγκ

CJ China Limited, Χονγκ Κονγκ

1.3.   Περίοδος έρευνας και εξεταζόμενη περίοδος

(20)

Η έρευνα σχετικά με το ντάμπινγκ και τη ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2012 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 («περίοδος έρευνας»). Η εξέταση συναφών τάσεων για την εκτίμηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2010 έως το τέλος της περιόδου έρευνας («εξεταζόμενη περίοδος») (5).

2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

(21)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο («MSG») καταγωγής Ινδονησίας, που επί του παρόντος υπάγεται στον κωδικό ΣΟ ex 2922 42 00 («το υπό εξέταση προϊόν»). Το MSG είναι πρόσθετο τροφίμων και χρησιμοποιείται κυρίως ως ενισχυτικό γεύσης σε σούπες, ζωμούς, πιάτα με ψάρι και κρέας, μείγματα μπαχαρικών και έτοιμα φαγητά. Παράγεται με τη μορφή λευκών, άοσμων κρυστάλλων διαφόρων μεγεθών. Το MSG χρησιμοποιείται επίσης στη χημική βιομηχανία για μη διατροφικές εφαρμογές, όπως τα απορρυπαντικά.

(22)

Παράγεται κυρίως με ζύμωση από διάφορες πηγές ζάχαρης (άμυλο καλαμποκιού, άμυλο ταπιόκας, σιρόπι ζάχαρης, μελάσα ζαχαροκάλαμου και μελάσα ζαχαρότευτλων).

2.2.   Ομοειδές προϊόν

(23)

Η έρευνα κατέδειξε ότι το υπό εξέταση προϊόν, το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της Ινδονησίας και το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής έχουν τα ίδια βασικά φυσικά, χημικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και προορίζονται για τις ίδιες βασικές χρήσεις.

(24)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι υπήρχε σημαντική ποιοτική διαφορά μεταξύ του MSG που παράγεται στην Ινδονησία και του MSG που παράγεται στην Ένωση. Διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι, εξαιτίας της εν λόγω ποιοτικής διαφοράς, το MSG που παράγεται και πωλείται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής στην αγορά της Ένωσης και το MSG που εισάγεται από την Ινδονησία δεν είναι εναλλάξιμα και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ομοειδή προϊόντα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν τεκμηριώθηκε και ήταν αντίθετος προς τα πορίσματα της έρευνας, η οποία δεν αποκάλυψε καμία διαφορά ποιότητας μεταξύ του MSG που παράγεται στην Ινδονησία και του MSG που παράγεται στην Ένωση. Πράγματι, αρκετοί χρήστες αγόραζαν MSG τόσο από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής όσο και από την Ινδονησία και το χρησιμοποιούσαν σε ίδιες ή παρεμφερείς εφαρμογές. Συνεπώς, ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε.

(25)

Βάσει των ανωτέρω, το υπό εξέταση προϊόν, το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της Ινδονησίας και το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής θεωρούνται, σε αυτό το στάδιο, ομοειδή προϊόντα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

3.1.   Κανονική αξία

(26)

Η Επιτροπή εξέτασε καταρχάς κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων κάθε συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα ήταν αντιπροσωπευτικός, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές αν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά ανά παραγωγό-εξαγωγέα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας. Σε αυτήν τη βάση, για κάθε συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα, το σύνολο των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος στην εγχώρια αγορά ήταν αντιπροσωπευτικό.

(27)

Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε τους τύπους προϊόντος που πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά, οι οποίοι ήταν πανομοιότυποι ή συγκρίσιμοι με τους τύπους προϊόντος που πωλήθηκαν προς εξαγωγή στην Ένωση.

(28)

Ακολούθως, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις κάθε συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα στην εγχώρια αγορά του για κάθε τύπο προϊόντος που είναι πανομοιότυπος ή συγκρίσιμος με τον τύπο του προϊόντος που πωλείται προς εξαγωγή στην Ένωση ήταν αντιπροσωπευτικές, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις ενός τύπου προϊόντος είναι αντιπροσωπευτικές όταν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του πανομοιότυπου ή συγκρίσιμου τύπου προϊόντος στην Ένωση. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις των συνεργαζόμενων παραγωγών-εξαγωγέων στην Ινδονησία πραγματοποιήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες στην ινδονησιακή αγορά σε σύγκριση με το υπό εξέταση προϊόν που εξάγεται στην Ένωση από τους ίδιους παραγωγούς-εξαγωγείς.

(29)

Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις κάθε παραγωγού-εξαγωγέα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Αυτό έγινε μέσω του προσδιορισμού της αναλογίας των κερδοφόρων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά για κάθε τύπο προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας.

(30)

Η κανονική αξία βασίζεται στην πραγματική εγχώρια τιμή ανά τύπο προϊόντος, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω πωλήσεις είναι κερδοφόρες ή όχι, εάν:

1)

ο όγκος πωλήσεων του τύπου προϊόντος που πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση ή μεγαλύτερη από το υπολογισμένο κόστος παραγωγής αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος· και

2)

η σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος ήταν ίση ή υψηλότερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

(31)

Στην περίπτωση αυτή, οι εγχώριες πωλήσεις όλων των παραγωγών-εξαγωγέων ήταν κερδοφόρες και η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από το κόστος παραγωγής όλων των τύπων προϊόντος. Ως εκ τούτου, για όλους τους συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς, η κανονική αξία υπολογίστηκε ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών όλων των εγχώριων πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της έρευνας.

3.2.   Τιμή εξαγωγής

(32)

Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς έκαναν εξαγωγές στην Ένωση είτε απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες είτε μέσω συνδεόμενων εταιρειών εγκατεστημένων εντός και εκτός της Ένωσης.

(33)

Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί-εξαγωγείς εξήγαγαν το υπό εξέταση προϊόν απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση τις πραγματικά καταβληθείσες ή καταβλητέες τιμές εξαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

(34)

Όταν οι παραγωγοί-εξαγωγείς εξήγαγαν το υπό εξέταση προϊόν στην Ένωση μέσω συνδεόμενων εταιρειών, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση την τιμή στην οποία το εισαγόμενο προϊόν μεταπωλήθηκε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού. Εν προκειμένω, έγιναν προσαρμογές για τα κέρδη (βλέπε αιτιολογική σκέψη 35) και για όλες τις δηλωθείσες δαπάνες μεταξύ της εισαγωγής και της μεταπώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων πώλησης, των γενικών και των διοικητικών εξόδων («ΠΓΔ»).

(35)

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το περιθώριο κέρδους που πέτυχαν οι συνδεόμενες εταιρείες, επειδή θεωρήθηκε αναξιόπιστο. Ένας μη συνδεόμενος εισαγωγέας συνεργάστηκε, αλλά η κερδοφορία του ήταν εμπιστευτική και δεν ήταν δυνατό να κοινοποιηθεί σε άλλα τρίτα μέρη. Ως εκ τούτου, και ελλείψει άλλων πληροφοριών, για τον προσδιορισμό της τιμής εξαγωγής χρησιμοποιήθηκε περιθώριο κέρδους 5 %. Αυτό το περιθώριο θεωρήθηκε εύλογο, επειδή είχε επίσης χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη διαδικασία που αφορούσε άλλο χημικό προϊόν το οποίο κατασκευάζεται από παρόμοιο κλάδο παραγωγής (6).

(36)

Οι δύο συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς ισχυρίστηκαν ότι οι τιμές εξαγωγής προς τους πρώτους τους συνδεόμενους πελάτες ήταν σύμφωνες με τους συνήθεις όρους της αγοράς και ότι ο καθορισμός της τιμής εξαγωγής θα πρέπει, συνεπώς, να βασίζεται στην τιμή πώλησης μεταξύ του παραγωγού-εξαγωγέα στην Ινδονησία και του πρώτου συνδεόμενου πελάτη, και όχι σε κατασκευασμένη τιμή εξαγωγής. Ισχυρίστηκαν ότι οι τιμές πώλησής τους στους πρώτους συνδεόμενους πελάτες ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση.

(37)

Από την έρευνα προέκυψε ότι, παρά τα παρόμοια επίπεδα τιμών, οι τιμές μεταφοράς μεταξύ των συνδεόμενων εταιρειών δεν ήταν σε επίπεδο που θα μπορούσε να επιτρέψει στους συνδεόμενους εισαγωγείς να αποκομίσουν εύλογο κέρδος στην Ένωση. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δαπάνες μεταξύ των συνδεόμενων εταιρειών και ότι υπήρχε διασταυρούμενη αντιστάθμιση μέσω άλλων προϊόντων. Στη βάση αυτή, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η εσωτερική τιμή μεταβίβασης δεν αντανακλούσε την κατάλληλη αγοραία αξία του υπό εξέταση προϊόντος σε σχέση με τις πωλήσεις σε ανεξάρτητους πελάτες.

(38)

Σε αυτή τη βάση, η τιμή μεταβίβασης μεταξύ των συνδεόμενων εταιρειών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκε με βάση τους συνήθεις όρους της αγοράς και οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν. Οι τιμές εξαγωγής και των δύο παραγωγών-εξαγωγέων μέσω συνδεόμενων μερών κατασκευάστηκαν, συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού, όπως περιγράφεται ανωτέρω στις αιτιολογικές σκέψεις 34 και 35.

3.3.   Σύγκριση

(39)

Η Επιτροπή πραγματοποίησε σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής των συνεργαζόμενων παραγωγών-εξαγωγέων βάσει τιμών εργοστασίου.

(40)

Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού.

(41)

Ως εκ τούτου, έγιναν προσαρμογές για τις επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγή, τις επιστροφές δασμών, τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης, διεκπεραίωσης και φόρτωσης, καθώς και τα παρεπόμενα έξοδα, τη συσκευασία, την πίστωση, τις προμήθειες και τα τραπεζικά τέλη σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αποδείχθηκε ότι επηρεάζεται η συγκρισιμότητα των τιμών.

(42)

Ένας παραγωγός-εξαγωγέας εξήγαγε MSG μέσω συνδεόμενης εμπορικής εταιρείας που έχει την έδρα της εκτός της Ένωσης, η οποία πώλησε το προϊόν σε συνδεόμενο εισαγωγέα στην Ένωση, ο οποίος, με τη σειρά του, πώλησε το προϊόν σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση. Για τις πωλήσεις αυτές, έγινε προσαρμογή για το περιθώριο κέρδους που επιβλήθηκε από τον έμπορο εκτός της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο θ) του βασικού κανονισμού.

(43)

Ένας παραγωγός-εξαγωγέας ζήτησε προσαρμογή της κανονικής αξίας λόγω της παροχής κινήτρων και των εξόδων προώθησης, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο ια) του βασικού κανονισμού. Ωστόσο, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δαπάνες αυτές δεν συνδέονται άμεσα με τις επιμέρους συναλλαγές εγχώριων πωλήσεων και, συνεπώς, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι η συγκρισιμότητα των τιμών είχε επηρεαστεί από τις εν λόγω δαπάνες. Συνεπώς, το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε.

(44)

Δύο παραγωγοί-εξαγωγείς ζήτησαν προσαρμογή της κανονικής αξίας λόγω του κόστους μεταφοράς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο ε) του βασικού κανονισμού. Υπολογίστηκε το κόστος της εγχώριας μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που συνεπάγεται η μετακίνηση των αγαθών από το εργοστάσιο στην αποθήκη. Ωστόσο, οι εν λόγω δαπάνες θεωρήθηκαν εσωτερικές δαπάνες υλικοτεχνικής υποστήριξης και, ως εκ τούτου, δεν ήταν επιλέξιμες για προσαρμογή της κανονικής αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο ε) του βασικού κανονισμού.

(45)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι το MSG που πωλείται στην Ένωση ως πρόσθετο τροφίμων πρέπει να πληροί ορισμένα κατώτατα όρια καθαρότητας (≥ 99 %), όπως ορίζεται στην οδηγία 2008/84/ΕΚ της Επιτροπής (7). Το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι, ενώ το MSG που εξάγεται στην Ένωση πρέπει να πληροί αυτές τις απαιτήσεις, οι εν λόγω απαιτήσεις δεν ισχύουν για το προϊόν που πωλείται στην εγχώρια αγορά της Ινδονησίας. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να είναι δικαιολογημένη η προσαρμογή της κανονικής αξίας για να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

(46)

Ωστόσο, το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος δεν προσδιόρισε ποσοτικά το αίτημά του, καθώς δεν παρείχε καμία εύλογη εκτίμηση της αγοραίας αξίας της εν λόγω εικαζόμενης διαφοράς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού. Επιπλέον, κατά τη σύγκριση, η Επιτροπή ήταν σε θέση να λάβει υπόψη τυχόν διαφορές όσον αφορά την καθαρότητα στον ορισμό των τύπων του προϊόντος. Ως εκ τούτου, συγκρίθηκαν οι τύποι προϊόντος που εξάγονται στην αγορά της Ένωσης με τους τύπους προϊόντος που πωλούνται στην εγχώρια αγορά της Ινδονησίας και παρουσιάζουν τα ίδια ή παρόμοια επίπεδα καθαρότητας. Συνεπώς, καμία προσαρμογή δεν ήταν δικαιολογημένη και το αίτημα αυτό αναγκαστικά απορρίφθηκε.

3.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

(47)

Για τους δύο συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς, η Επιτροπή συνέκρινε τη μέση σταθμισμένη κανονική αξία κάθε τύπου του ομοειδούς προϊόντος με τη μέση σταθμισμένη τιμή εξαγωγής του αντίστοιχου τύπου του υπό εξέταση προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού.

(48)

Για όλους τους λοιπούς παραγωγούς-εξαγωγείς της Ινδονησίας, η Επιτροπή καθόρισε το περιθώριο ντάμπινγκ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας γνωστός παραγωγός-εξαγωγέας αρνήθηκε σκοπίμως να συνεργαστεί στην έρευνα, όπως αναφέρεται ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 15. Επομένως, το επίπεδο συνεργασίας θεωρήθηκε χαμηλό. Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 6, η Επιτροπή αποφάσισε να βασίσει το περιθώριο ντάμπινγκ για τις υπόλοιπες εταιρείες στο επίπεδο του υψηλότερου περιθωρίου ντάμπινγκ που σχετίζεται με αντιπροσωπευτικούς όγκους εξαγωγών ενός από τους πλήρως συνεργαζόμενους και επαληθευμένους παραγωγούς-εξαγωγείς, λαμβάνοντας επίσης υπόψη, σε μέση σταθμισμένη βάση, το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε για τον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα που ήταν συνδεόμενος με έναν μη συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα.

(49)

Σε αυτήν τη βάση, τα προσωρινά περιθώρια ντάμπινγκ, εκφραζόμενα ως ποσοστό του κόστους, της ασφάλισης, της τιμής CIF «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την καταβολή του δασμού, έχουν ως εξής:

Εταιρεία

Προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ (%)

PT. Cheil Jedang Indonesia

7,0

PT. Miwon Indonesia

13,3

Όλες οι άλλες εταιρείες

28,4

4.   ΖΗΜΙΑ

4.1.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

(50)

Το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από έναν παραγωγό της Ένωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Αποτελεί την ενωσιακή βιομηχανία (κλάδο παραγωγής) κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

(51)

Δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποτελείται μόνον από έναν παραγωγό, όλα τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα έπρεπε να δοθούν υπό τη μορφή δεικτών ή υπό τη μορφή ψαλίδας για λόγους εμπιστευτικότητας.

4.2.   Κατανάλωση της Ένωσης

(52)

Η Επιτροπή προσδιόρισε την κατανάλωση της Ένωσης προσθέτοντας τις πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης στις εισαγωγές από την Ινδονησία και άλλες τρίτες χώρες, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(53)

Διατυπώθηκε το επιχείρημα ότι ο συνεργαζόμενος παραγωγός της Ένωσης θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, διότι ήταν συνδεόμενος με μη συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα στην Ινδονησία, και ότι η έρευνα θα πρέπει να περατωθεί. Ωστόσο, στην παρούσα υπόθεση δεν είναι ανάγκη να εξαιρεθεί ο συνεργαζόμενος παραγωγός της Ένωσης από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, παρά τη σχέση του με τον μη συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα στην Ινδονησία, επειδή ο εν λόγω μοναδικός παραγωγός της Ένωσης συνεργάστηκε πλήρως με την Επιτροπή κατά την έρευνα και υποβλήθηκε σε πλήρη επαλήθευση. Επιπλέον, η άρνηση συνεργασίας από τον ινδονήσιο παραγωγό-εξαγωγέα δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στην αξιοπιστία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τον παραγωγό της Ένωσης. Συνεπώς, το επιχείρημα θα πρέπει να απορριφθεί.

(54)

Η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 1

Κατανάλωση της Ένωσης όσον αφορά το MSG (τόνοι)

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Δείκτης (ΟΕ2010/ΟΕ2011 = 100)

100

87

93

98

Πηγή: απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(55)

Η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012 και αυξήθηκε ελαφρά και πάλι το ΟΕ2012/2013 και κατά την περίοδο της έρευνας. Συνολικά, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η μείωση της κατανάλωσης μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012 οφείλεται κυρίως σε μείωση των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης, η οποία προέκυψε από τη μείωση της παραγωγής κατά την ίδια περίοδο (βλέπε αιτιολογική σκέψη 68). Οι εισαγωγές παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα και για τα δύο έτη. Η αύξηση της κατανάλωσης το ΟΕ2012/2013 οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των εισαγωγών, καθώς οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο. Τέλος, κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, ενώ οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν και πάλι, οι όγκοι των εισαγωγών αυξήθηκαν σημαντικά, κυρίως από την Ινδονησία (βλέπε αιτιολογική σκέψη 57).

4.3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

4.3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την οικεία χώρα

(56)

Η Επιτροπή προσδιόρισε τον όγκο των εισαγωγών με βάση τα στοιχεία της Eurostat και τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο. Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών προσδιορίστηκε με βάση την κατανάλωση της Ένωσης, όπως καθορίστηκε στην αιτιολογική σκέψη 52.

(57)

Οι εισαγωγές στην Ένωση από την οικεία χώρα εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 2

Όγκος εισαγωγών (τόνοι)

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Όγκος εισαγωγών από την Ινδονησία σε τόνους

8 638

9 478

18 317

24 385

Δείκτης

100

110

212

282

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

126

227

287

Πηγή: απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(58)

Οι όγκοι των εισαγωγών από την Ινδονησία σχεδόν τριπλασιάστηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Σημείωσαν σταθερή και σημαντική αύξηση κατά 182 % από 8 638 τόνους το ΟΕ2010/2011 σε 24 385 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας.

(59)

Το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς σχεδόν τριπλασιάστηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Αυξήθηκε κατά 187 %, παρά τη συνολική μείωση της κατανάλωσης (–2 %).

4.3.2.   Τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα και υποτιμολόγηση

(60)

Η Επιτροπή προσδιόρισε τις τιμές των εισαγωγών με βάση τα στοιχεία της Eurostat και τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(61)

Η μέση τιμή των εισαγωγών από την Ινδονησία στην Ένωση εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 3

Τιμές εισαγωγής (ευρώ/τόνο)

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Ινδονησία

1 266

1 279

1 226

1 162

Δείκτης

100

101

97

92

Πηγή: απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(62)

Η μέση τιμή των εισαγωγών MSG από την Ινδονησία αυξήθηκε ελαφρά μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012 και εν συνεχεία μειώθηκε κατά το ΟΕ2012/2013 και ακόμη περαιτέρω κατά την περίοδο της έρευνας. Οι μέσες τιμές των εισαγωγών MSG από την Ινδονησία μειώθηκαν συνολικά κατά 6 % κατά την υπό εξέταση περίοδο.

(63)

Η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας συγκρίνοντας:

τις μέσες σταθμισμένες τιμές πώλησης ανά τύπο προϊόντος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που χρεώθηκαν σε μη συνδεόμενους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένες σε επίπεδο εργοστασίου, και

τις αντίστοιχες μέσες σταθμισμένες τιμές ανά τύπο προϊόντος των εισαγωγών από τους συνεργαζόμενους ινδονήσιους παραγωγούς στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην αγορά της Ένωσης, όπως προσδιορίστηκαν βάσει CIF, με κατάλληλες προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη οι τελωνειακοί δασμοί και τα έξοδα μετά την εισαγωγή.

(64)

Όπως αναφέρεται ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 46, ένας παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι το MSG που πωλείται στην Ένωση ως πρόσθετο τροφίμων πρέπει να πληροί ορισμένα κατώτατα όρια καθαρότητας που απαιτούνται από τη νομοθεσία της Ένωσης. Ο εν λόγω παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι τέτοιες απαιτήσεις δεν ισχύουν για προϊόντα που εισάγονται από την Ινδονησία και χρησιμοποιούνται στον μη διατροφικό τομέα και ότι, ως εκ τούτου, η προσαρμογή των χημικών ή φυσικών χαρακτηριστικών μπορεί να είναι δικαιολογημένη σε σύγκριση με το προϊόν που πωλείται στην αγορά της Ένωσης. Ωστόσο, ο εν λόγω παραγωγός-εξαγωγέας δεν ποσοτικοποίησε αυτό το αίτημα. Επιπλέον, κατά τη σύγκριση, η Επιτροπή ήταν σε θέση να λάβει υπόψη τυχόν διαφορές όσον αφορά την καθαρότητα στον ορισμό των τύπων του προϊόντος. Ως εκ τούτου, συγκρίθηκαν οι τύποι προϊόντος που εξάγονται στην αγορά της Ένωσης με τους τύπους προϊόντος που πωλούνται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής στην αγορά της Ένωσης και παρουσιάζουν τα ίδια ή παρόμοια επίπεδα καθαρότητας. Συνεπώς, δεν δικαιολογούνταν προσαρμογή και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

(65)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος υποστήριξε ότι κατά τον υπολογισμό της υποτιμολόγησης για τις εισαγωγές από την Ινδονησία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση των νομισματικών διακυμάνσεων. Πράγματι, η πιθανή επίπτωση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξετάζεται κατά κύριο λόγο με τον καθορισμό, μεταξύ άλλων, της υποτιμολόγησης. Στην προκειμένη περίπτωση, συγκρίθηκαν οι τιμές εξαγωγής που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ με τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Ωστόσο, οι τιμές εξαγωγής που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς της ζημίας μετατράπηκαν σε ευρώ, ώστε να υπάρξει συγκρίσιμη βάση. Κατά συνέπεια, η χρήση συναλλαγματικών ισοτιμιών στην προκειμένη περίπτωση εξασφαλίζει ότι η διαφορά τιμών καθορίζεται σε συγκρίσιμη βάση. Συνεπώς, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

(66)

Η σύγκριση των τιμών πραγματοποιήθηκε για κάθε τύπο προϊόντος για συναλλαγές στο ίδιο επίπεδο εμπορίου, με τη δέουσα αναπροσαρμογή όπου χρειάστηκε. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης εκφράστηκε ως ποσοστό του κύκλου εργασιών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Αυτό έδειξε ένα μέσο σταθμισμένο περιθώριο υποτιμολόγησης μεταξύ 0 % και 5 % των εισαγωγών από την Ινδονησία στην αγορά της Ένωσης.

4.4.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

4.4.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(67)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση του αντικτύπου των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιέλαβε επίσης αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που επηρέασαν την κατάσταση του εν λόγω κλάδου κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

4.4.2.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

(68)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 4

Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Όγκος παραγωγής

Δείκτης

100

95

107

91

Δείκτης παραγωγικής ικανότητας

100

100

100

100

Χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας

Δείκτης

100

95

107

91

Πηγή: απάντηση στο ερωτηματολόγιο

(69)

Η παραγωγή παρουσίασε διακυμάνσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ενώ μειώθηκε μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012, αυξήθηκε μεταξύ του ΟΕ2011/2012 και του ΟΕ2012/2013 και έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα κατά την περίοδο της έρευνας. Η έρευνα έδειξε ότι οι διακυμάνσεις προκλήθηκαν κυρίως από τις διακοπές λειτουργίας λόγω συντήρησης που πραγματοποιούσε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κάθε 15 μήνες και από τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2010/2011, με αποτέλεσμα τη διακοπή του εφοδιασμού μιας από τις κύριες πρώτες ύλες (αμμωνία). Κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, η διακοπή λειτουργίας λόγω συντήρησης παρατάθηκε, σε μια προσπάθεια μείωσης των υψηλών αποθεμάτων. Συνολικά, ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 9 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(70)

Η ικανότητα παραγωγής παρέμεινε συνολικά σταθερή κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(71)

Ως αποτέλεσμα της μείωσης του όγκου παραγωγής και της σταθερής παραγωγικής ικανότητας, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας εξελίχθηκε σύμφωνα με τον όγκο παραγωγής, δηλαδή πρώτα μειώθηκε το ΟΕ2011/2012 και, στη συνέχεια, αυξήθηκε το ΟΕ2012/13 και μειώθηκε εκ νέου κατά την περίοδο της έρευνας. Συνολικά, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε κατά 9 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ευθυγραμμιζόμενη με τη μείωση του όγκου παραγωγής.

4.4.3.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

(72)

Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου ο όγκος των πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 5

Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Όγκος πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης

Δείκτης

100

84

85

83

Μερίδιο αγοράς

Δείκτης

100

96

91

85

Πηγή: απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, Eurostat

(73)

Ο όγκος πωλήσεων MSG από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής μειώθηκε κατά 17 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε, ως επί το πλείστον, μεταξύ ΟΕ2010/2011 και ΟΕ2011/2012, ενώ, κατά τα επόμενα έτη, παρέμεινε σχετικά σταθερός. Η πτώση του όγκου των πωλήσεων, μαζί με την παράλληλη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των εισαγωγών από την Ινδονησία, οδήγησε σε μείωση του μεριδίου αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 15 % περίπου συνολικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε κατά 4 % μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012, γεγονός που συνέπεσε με την αύξηση του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών από την Ινδονησία κατά την ίδια περίοδο. Μεταξύ του ΟΕ2012/2013 και της περιόδου έρευνας, τα μερίδια αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής συνέχισαν να μειώνονται σταθερά, ενώ οι όγκοι εισαγωγών και τα μερίδια αγοράς από την Ινδονησία αυξήθηκαν σημαντικά.

4.4.4.   Ανάπτυξη

(74)

Ενώ η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε κατά 2 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε κατά 17 %, γεγονός που μεταφράστηκε σε απώλεια μεριδίου της αγοράς ύψους 15 %.

4.4.5.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

(75)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 6

Απασχόληση και παραγωγικότητα

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Αριθμός απασχολουμένων

Δείκτης

100

103

107

108

Παραγωγικότητα (μονάδα/απασχολούμενος)

Δείκτης

100

92

100

85

Πηγή: απάντηση στα ερωτηματολόγια

(76)

Η απασχόληση στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης αυξανόταν συνεχώς και συνολικά κατά 8 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση πρώην συνδεδεμένης εταιρείας το 2011 και στην επέκταση του τμήματος συντήρησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(77)

Η παραγωγικότητα μειώθηκε λόγω του συνδυασμού της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της παραγωγής, όπως φαίνεται στον πίνακα 4 στην αιτιολογική σκέψη 68.

4.4.6.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

(78)

Όλα τα περιθώρια ντάμπινγκ είναι σημαντικά υψηλότερα από το ελάχιστο επίπεδο. Ο αντίκτυπος του μεγέθους των πραγματικών περιθωρίων ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής είναι σημαντικός, δεδομένου του όγκου και των τιμών των εισαγωγών από την οικεία χώρα.

(79)

Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του προηγούμενου ζημιογόνου ντάμπινγκ, οι οποίες προκλήθηκαν από εισαγωγές του ιδίου προϊόντος καταγωγής Κίνας. Επί του παρόντος, τα εν λόγω μέτρα υπόκεινται σε παράλληλη εν εξελίξει έρευνα επανεξέτασης σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 2.

4.4.7.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

(80)

Οι μέσες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση παρουσίασαν την κατωτέρω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 7

Μέσες τιμές πώλησης

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση (ευρώ/τόνος)

Δείκτης

100

107

101

97

Μοναδιαίο κόστος παραγωγής (ευρώ/τόνος)

Δείκτης

100

120

124

130

Πηγή: απάντηση στο ερωτηματολόγιο

(81)

Η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση μειώθηκε κατά 3 % στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Πρώτα αυξήθηκε κατά 7 % μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012, αλλά έκτοτε σημείωσε σταθερή μείωση μέχρι την περίοδο της έρευνας. Η αύξηση των τιμών μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012 μπορεί να θεωρηθεί συνέπεια της αύξησης του κόστους κατά την ίδια περίοδο, αν και η αύξηση του κόστους ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των τιμών. Ταυτόχρονα οι ινδονησιακές εισαγωγές αυξήθηκαν και άσκησαν σημαντική πίεση στις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Κατά συνέπεια, οι τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν κατά 6 % μεταξύ του ΟΕ2011/2012 και του ΟΕ2012/2013 και κατά περαιτέρω 4 % μεταξύ του ΟΕ2012/2013 και της περιόδου έρευνας.

(82)

Το μοναδιαίο κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 30 %. Σημειώθηκε συνεχής αύξηση από το ΟΕ 2011/2012, η οποία οφειλόταν κυρίως στην αύξηση του κόστους εργασίας και των πρώτων υλών. Όπως αναφέρεται ανωτέρω, αυτή η αύξηση του κόστους δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη με ανάλογη αύξηση της τιμής λόγω της πίεσης που άσκησαν στις τιμές οι εισαγωγές από την Ινδονησία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

4.4.8.   Κόστος εργασίας

(83)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μέσο εργατικό κόστος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 8

Μέσο κόστος εργασίας ανά απασχολούμενο

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Μέσο κόστος εργασίας ανά απασχολούμενο (ευρώ)

Δείκτης

100

117

125

124

Πηγή:απάντηση στο ερωτηματολόγιο

(84)

Το μέσο κόστος εργασίας ανά απασχολούμενο αυξήθηκε κατά 24 %. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από την αύξηση της προσπάθειας του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για τη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων και του προσωπικού του, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία παραγωγής.

4.4.9.   Αποθέματα

(85)

Τα επίπεδα των αποθεμάτων του παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

Πίνακας 9

Αποθέματα

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Τελικά αποθέματα

Δείκτης

100

82

164

143

Τελικά αποθέματα ως ποσοστό παραγωγής

Δείκτης

100

86

153

156

Πηγή: απάντηση στα ερωτηματολόγια

(86)

Συνολικά, τα τελικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 43 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Από το ΟΕ2010/2011 έως το ΟΕ2011/2012, τα τελικά αποθέματα μειώθηκαν μετά από μείωση του όγκου παραγωγής και αύξηση του όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων. Από το ΟΕ2011/2012 έως το ΟΕ2012/2013, τα αποθέματα αυξήθηκαν λόγω αύξησης της παραγωγής, ενώ οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης παρέμειναν σχεδόν σταθερές. Από το ΟΕ2012/2013 έως την περίοδο της έρευνας, τα τελικά αποθέματα μειώθηκαν και πάλι κυρίως λόγω της απόφασης μείωσης της παραγωγής, σε μια προσπάθεια μείωσης των υψηλών επιπέδων αποθεμάτων.

(87)

Τα τελικά αποθέματα ως ποσοστό παραγωγής μειώθηκαν μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ του ΟΕ2011/2012 και του ΟΕ2012/2013. Αυξήθηκαν περαιτέρω μεταξύ του ΟΕ2012/2013 και της περιόδου έρευνας. Συνολικά, αυξήθηκαν κατά 56 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η αύξηση το ΟΕ2012/2013 και κατά την περίοδο της έρευνας πρέπει να εξεταστεί υπό το φως της αύξησης των όγκων των εισαγωγών από την Ινδονησία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, ενώ οι πωλήσεις της Ένωσης παρέμειναν σχεδόν σταθερές στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

4.4.10.   Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

(88)

Η κερδοφορία, η ταμειακή ροή, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων του ενωσιακού παραγωγού παρουσίασαν την παρακάτω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 10

Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις και απόδοση επενδύσεων

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεόμενους πελάτες (ποσοστό του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

Δείκτης

100

30

– 31

– 80

Ταμειακή ροή (σε ευρώ)

Δείκτης

100

39

– 48

– 19

Επενδύσεις (σε ευρώ)

Δείκτης

100

182

143

197

Απόδοση επενδύσεων

Δείκτης

100

14

– 61

– 110

Πηγή: απάντηση στο ερωτηματολόγιο

(89)

Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία των ενωσιακών παραγωγών εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεόμενους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Το ΟΕ2010/2011 και το ΟΕ2011/2012 η κερδοφορία μειώθηκε σημαντικά, αλλά εξακολουθούσε να παραμένει θετική. Από το ΟΕ2012/2013, η κερδοφορία έγινε αρνητική. Μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της έρευνας. Συνολικά, η κερδοφορία μειώθηκε κατά 180 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η εξέλιξη αυτή οφειλόταν κυρίως στην πίεση των τιμών των ινδονησιακών εισαγωγών που εισήλθαν στην Ένωση σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και δεν επέτρεψαν στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να διαμορφώσει τις τιμές του σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους.

(90)

Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για αυτοχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η καθαρή ταμειακή ροή παρουσίασε την ίδια τάση με την κερδοφορία, δηλαδή συνεχή μείωση κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, με αρνητικά αποτελέσματα από το ΟΕ2012/2013. Η τάση αυτή επιτάθηκε κατά την περίοδο της έρευνας. Συνολικά, η καθαρή ταμειακή ροή μειώθηκε κατά 119 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(91)

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 97 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Επρόκειτο κυρίως για επενδύσεις απαραίτητες για τη συντήρηση και τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις ασφάλειας. Ενώ ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής εξακολουθούσε να ανακάμπτει από τις προηγούμενες πρακτικές ντάμπινγκ των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων πριν από την εξεταζόμενη περίοδο, άρχισε να βελτιώνει την κατάστασή του και ήταν κερδοφόρος κατά την έναρξη της εξεταζόμενης περιόδου έως το ΟΕ2011/2012. Υπό τις συνθήκες αυτές, έγιναν ορισμένες επενδύσεις που δεν μπορούσαν πλέον να αναβληθούν, πράγμα το οποίο εξηγεί τη σημαντική αύξηση των επιπέδων επενδύσεων κατά το ΟΕ2011/2012 και τα επόμενα έτη.

(92)

Η απόδοση επενδύσεων είναι το ποσοστό κέρδους επί της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων. Όπως και οι άλλοι οικονομικοί δείκτες, η απόδοση επενδύσεων από την παραγωγή και την πώληση του ομοειδούς προϊόντος ήταν αρνητική από το ΟΕ2012/2013, αντικατοπτρίζοντας την αρνητική τάση της κερδοφορίας. Συνολικά, η απόδοση επενδύσεων μειώθηκε κατά 210 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(93)

Λαμβανομένων υπόψη της μείωσης της κερδοφορίας και της μείωσης της ταμειακής ροής, η ικανότητα άντλησης κεφαλαίων της εταιρείας επηρεάστηκε επίσης αρνητικά.

4.4.11.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

(94)

Σχεδόν όλοι οι κύριοι δείκτες ζημίας εμφάνισαν αρνητική τάση. Ως εκ τούτου, ο όγκος παραγωγής και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκαν κατά 9 % περίπου και ο όγκος των πωλήσεων κατά 17 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι απώλειες όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς, οι μέσες τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν κατά 3 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 30 % παράλληλα. Κατά συνέπεια, η κερδοφορία, η οποία ήταν θετική στην αρχή της εξεταζόμενης περιόδου, μειώθηκε και έγινε αρνητική το ΟΕ2012/2013 και εξακολούθησε να μειώνεται κατά την περίοδο της έρευνας. Παρόμοιες αρνητικές τάσεις δύνανται να παρατηρηθούν για την καθαρή ταμειακή ροή, καθώς και για την απόδοση επενδύσεων.

(95)

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 8 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η αύξηση αυτή κατά την εξεταζόμενη περίοδο μπορεί να εξηγηθεί από την ενσωμάτωση πρώην συνδεδεμένης εταιρείας το 2011 και την επέκταση του τμήματος συντήρησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Οι επενδύσεις παρουσίασαν επίσης θετική τάση. Συνδέονταν κυρίως με μέτρα πρόληψης και απαιτήσεις ασφάλειας, αλλά όχι με αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Οι θετικές αυτές τάσεις δεν αποκλείουν, συνεπώς, την ύπαρξη ζημίας.

(96)

Βάσει των ανωτέρω, σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

5.   ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

(97)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν οι εισαγωγές από την οικεία χώρα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε επίσης κατά πόσον άλλοι γνωστοί παράγοντες θα μπορούσαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να είχαν προκαλέσει ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Η Επιτροπή εξασφάλισε ότι ενδεχόμενη ζημία που προκλήθηκε από παράγοντες άλλους από τις εισαγωγές από την οικεία χώρα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ δεν οφειλόταν στις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

α)

επιπτώσεις των εισαγωγών από την Κίνα·

β)

εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες·

γ)

εξέλιξη της κατανάλωσης στην Ένωση·

δ)

εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής·

ε)

ανεπάρκειες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής·

στ)

χρηματοπιστωτική κρίση·

ζ)

επενδύσεις και ρυθμιστικές απαιτήσεις ασφάλειας της ΕΕ·

η)

κόστος πρώτων υλών και άλλα έξοδα·

5.1.   Επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

(98)

Για να αποδείξει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ των εισαγωγών MSG καταγωγής Ινδονησίας που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, η Επιτροπή ανέλυσε τον όγκο και τα επίπεδα τιμών των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας και τον βαθμό στον οποίο αυτά έχουν συμβάλει στη σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

(99)

Η έρευνα έδειξε ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο ο όγκος των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές με ντάμπινγκ από την Ινδονησία αυξήθηκε κατά 182 %, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της αγοράς κατά περίπου 187 % την ίδια περίοδο. Τούτο συνέπεσε με απώλεια του όγκου των πωλήσεων κατά 17 % και απώλεια μεριδίου αγοράς κατά 15 % από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Οδήγησε επίσης σε απώλεια 71 % στο μερίδιο αγοράς του συνόλου των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες.

(100)

Ταυτόχρονα, οι τιμές των ινδονησιακών εισαγωγών μειώθηκαν κατά 8 %. Οι εισαγωγές από την Ινδονησία άσκησαν πίεση στις τιμές της αγοράς της Ένωσης· κατά συνέπεια, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν μπόρεσε να αυξήσει τις τιμές του σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους του, αλλά, αντίθετα, αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές του κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση της κερδοφορίας, που από το ΟΕ2012/2013 και μετά μετατράπηκε σε ζημίες, οι οποίες επιτάθηκαν κατά την περίοδο της έρευνας.

(101)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε αυτό το στάδιο, η επιδεινούμενη κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής συνέπεσε με τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών καταγωγής Ινδονησίας σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και ότι οι εισαγωγές από την Ινδονησία είχαν καθοριστικό ρόλο στη σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

5.2.   Επιπτώσεις άλλων παραγόντων

5.2.1.   Επιπτώσεις των εισαγωγών από την Κίνα

(102)

Επί του παρόντος, οι εισαγωγές από την Κίνα υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ. Οι όγκοι των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 65 %, με αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 68 % στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Ωστόσο, τόσο ο όγκος όσο και το μερίδιο αγοράς παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Οι κινεζικές τιμές μειώθηκαν σημαντικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο, κατά 20 %. Λαμβανομένων υπόψη των ισχυόντων δασμών αντιντάμπινγκ, οι τιμές δεν ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(103)

Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν συμβάλει στη σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας.

Πίνακας 11

Εισαγωγές από την Κίνα

Χώρα

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Κίνα

Όγκος (σε τόνους)

1 518

758

1 923

2 509

 

Δείκτης

100

50

127

165

 

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

57

136

168

 

Μέσος όρος τιμών (ευρώ/τόνος) (8)

1 234

1 199

1 143

992

 

Δείκτης

100

97

93

80

Πηγή: Eurostat και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

5.2.2.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

(104)

Ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες παρουσίασε την παρακάτω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 12

Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

Χώρα

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Βραζιλία

Όγκος (σε τόνους)

2 321

969

1 070

889

 

Δείκτης

100

42

46

38

 

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

48

49

39

 

Μέσος όρος τιμών (ευρώ/τόνος)

1 218

1 306

1 402

1 365

 

Δείκτης

100

107

115

112

Δημοκρατία της Κορέας

Όγκος (σε τόνους)

1 248

2 157

923

802

 

Δείκτης

100

173

74

64

 

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

198

79

65

 

Μέσος όρος τιμών (ευρώ/τόνος)

1 231

1 296

1 293

1 277

 

Δείκτης

100

105

105

104

Βιετνάμ

Όγκος (σε τόνους)

5 707

6 042

1 820

769

 

Δείκτης

100

106

32

13

 

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

121

34

14

 

Μέσος όρος τιμών (ευρώ/τόνος)

1 284

1 291

1 361

1 318

 

Δείκτης

100

101

106

103

Άλλες τρίτες χώρες

Όγκος (σε τόνους)

993

681

478

434

 

Δείκτης

100

69

48

44

 

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

79

52

45

 

Μέσος όρος τιμών (ευρώ/τόνος)

1 594

1 718

2 044

2 001

 

Δείκτης

100

108

128

126

Σύνολο άλλων τρίτων χωρών

Όγκος (σε τόνους)

10 268

9 848

4 291

2 894

 

Δείκτης

100

96

42

28

 

Δείκτης μεριδίου αγοράς

100

110

45

29

 

Μέσος όρος τιμών (ευρώ/τόνος)

1 293

1 323

1 433

1 424

 

Δείκτης

100

102

111

110

Πηγή: απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(105)

Οι όγκοι των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες μειώθηκαν συνολικά από 10 268 τόνους το ΟΕ2010/2011 σε 2 894 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας, δηλαδή κατά 72 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς μειώθηκε κατά 71 % κατά την ίδια περίοδο. Κατά την περίοδο της έρευνας, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες αντιπροσώπευε μόνο το ένα τέταρτο περίπου του επιπέδου του ΟΕ2010/2011. Συνολικά, οι τιμές εισαγωγών τρίτων χωρών αυξήθηκαν κατά 10 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(106)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι οι συνολικές εισαγωγές, περιλαμβανομένης της Ινδονησίας, παρέμειναν σταθερές κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(107)

Ο ισχυρισμός αυτός ήταν σε αντίφαση με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στα οποία βασίζονται τα πορίσματα της έρευνας, που παρατίθενται στον πίνακα 13 κατωτέρω. Πράγματι, οι συνολικές εισαγωγές στην Ένωση αυξήθηκαν κατά 46 % στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Για τον λόγο αυτό, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε.

Πίνακας 13

Συνολικές εισαγωγές

 

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Σύνολο εισαγωγών

Όγκος (σε τόνους)

20 424

20 084

24 531

29 788

 

Δείκτης

100

98

120

146

Πηγή: απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και Eurostat

(108)

Με βάση τα παραπάνω, συνήχθη προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες δεν διέσπασαν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών από την Ινδονησία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

5.2.3.   Εξέλιξη της κατανάλωσης στην Ένωση

(109)

Η κατανάλωση της Ένωσης παρουσίασε ελαφρά μόνο μείωση κατά 2 % στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, η οποία δεν μπορεί να εξηγήσει τη μείωση κατά 17 % των όγκων των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και τη μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 15 %. Επομένως, συνήχθη προσωρινά το συμπέρασμα ότι η εξέλιξη της κατανάλωσης δεν συνέβαλε στη σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

5.2.4.   Εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(110)

Ο όγκος των εξαγωγών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 14

Εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

 

ΟΕ2010/2011

ΟΕ2011/2012

ΟΕ2012/2013

ΠΕ

Δείκτης όγκου εξαγωγών

100

249

234

222

Δείκτης μέσης μοναδιαίας τιμής

100

107

101

95

Πηγή: απάντηση στα ερωτηματολόγια

(111)

Ο όγκος των εξαγωγών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά το ΟΕ2011/2012 και, στη συνέχεια, μειώθηκε ελαφρά κατά τα επόμενα έτη μέχρι την περίοδο της έρευνας. Σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Οι τιμές των εξαγωγών μειώθηκαν ελαφρά (κατά 5 %) κατά την ίδια περίοδο. Η αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων αντιστάθμισε εν μέρει την απώλεια όγκου πωλήσεων και μεριδίου αγοράς στην Ένωση. Πράγματι, σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έντονη πίεση που ασκήθηκε στις τιμές από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, αν δεν είχαν αυξηθεί οι εξαγωγικές πωλήσεις, η απώλεια των οικονομιών κλίμακας και ο αντίκτυπος στο μοναδιαίο κόστος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής θα ήταν ακόμη υψηλότερα. Συνεπώς, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζημιογόνο κατάσταση.

(112)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι η μείωση των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης αποτελεί τη συνέπεια των εξαγωγικών του πωλήσεων MSG σε πρόσφατα αποκτηθείσα συνδεόμενη εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων στην Τουρκία. Ο ισχυρισμός αυτός δεν τεκμηριώθηκε. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αγόρασε την εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων μετά την περίοδο της έρευνας. Αυτό δεν ήταν δυνατό να έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Σε αυτήν τη βάση, συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στη συνδεόμενη εταιρεία της Τουρκίας δεν διέσπασαν την αιτιώδη συνάφεια.

5.2.5.   Εικαζόμενες ανεπάρκειες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(113)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής προκλήθηκε από εγγενείς ανεπάρκειες στη διαδικασία παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Ωστόσο, το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη ανεπάρκεια και ο ισχυρισμός του παρέμεινε μη τεκμηριωμένος. Επιπλέον, η έρευνα δεν έφερε στο φως τυχόν ανεπάρκεια του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Συνεπώς, ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε. Σε αυτήν τη βάση, συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι εικαζόμενες ανεπάρκειες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν διέσπασαν την αιτιώδη συνάφεια.

5.2.6.   Χρηματοπιστωτική κρίση

(114)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση είναι η αιτία της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής. Ωστόσο, η αγορά της Ένωσης για το MSG δεν ήταν ασταθής, καθώς επηρεάστηκε μόνο οριακά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αν αυτό δεν συνέβαινε και είχαν πράγματι προκληθεί ζημίες στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους άλλους ανταγωνιστές στην αγορά MSG. Όπως φαίνεται, οι ινδονήσιοι παραγωγοί MSG ήταν σε θέση να αυξήσουν τους όγκους των πωλήσεών τους στην αγορά της Ένωσης, παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν υπάρχει, συνεπώς, κανένας λόγος να υποτεθεί ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα έπρεπε να είχε πληγεί σοβαρότερα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε σύγκριση με τους ασιάτες ομολόγους του. Συνεπώς, ο ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί. Σε αυτήν τη βάση, συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν διέσπασαν την αιτιώδη συνάφεια.

5.2.7.   Επενδύσεις και ρυθμιστικές απαιτήσεις ασφάλειας της ΕΕ

(115)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης προκλήθηκε από τις σημαντικές επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν στο εσωτερικό της Ένωσης.

(116)

Ωστόσο, από την έρευνα προέκυψε ότι οι επενδύσεις που συνδέονται με τις απαιτήσεις ασφάλειας της ΕΕ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής ήταν επενδύσεις προληπτικής συντήρησης. Η μείζων αύξηση των επενδύσεων σημειώθηκε μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και του ΟΕ2011/2012. Η αύξηση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, ο οποίος εξακολουθεί να ανακάμπτει από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ από τις κινεζικές εισαγωγές, έπρεπε να αναβάλει επενδύσεις που προορίζονταν για προληπτική συντήρηση για μετά τις ζημιογόνες περιόδους. Όταν οι δασμοί επί των κινεζικών εισαγωγών άρχισαν να παράγουν αποτελέσματα στην αγορά, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει εκ νέου κέρδη και θα μπορούσε να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα επενδύσεων. Κατά τις ακόλουθες περιόδους, οι επενδύσεις παρέμειναν σε παρόμοιο επίπεδο και συνέχισαν να καλύπτουν κυρίως τη συντήρηση. Δεν έγιναν επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, η οποία παρέμεινε σταθερή κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Σε αυτή τη βάση, συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν διέσπασαν την αιτιώδη συνάφεια.

5.2.8.   Κόστος πρώτων υλών και άλλα έξοδα

(117)

Αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι η ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής προκλήθηκε από τη σημαντική αύξηση της τιμής των κύριων πρώτων υλών, δηλαδή της βιομηχανικής ζάχαρης, της αμμωνίας, της καυστικής σόδας και του θειικού οξέος.

Βιομηχανική ζάχαρη

(118)

Η βιομηχανική ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κόστους του συνολικού κόστους παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Πράγματι, όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 81, το μοναδιαίο κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της βιομηχανικής ζάχαρης. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στατιστικά στοιχεία (9), η μέση τιμή για τη βιομηχανική ζάχαρη στην Ένωση, ενώ αυξήθηκε ελαφρά από το ΟΕ2010/2011 έως τα μέσα του 2012, παρέμεινε κάτω από την τιμή της παγκόσμιας αγοράς. Στη συνέχεια, τόσο η τιμή της βιομηχανικής ζάχαρης στην Ένωση όσο και η τιμή της βιομηχανικής ζάχαρης στην παγκόσμια αγορά μειώθηκε και σταθεροποιήθηκε σε παρόμοιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η αύξηση των τιμών της ζάχαρης ήταν αιτία ζημίας είναι αβάσιμο και θα πρέπει να απορριφθεί.

Χημικά προϊόντα

(119)

Το κόστος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για την αμμωνία, την καυστική σόδα και το θειικό οξύ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, σε ευθυγράμμιση με τις διεθνείς τιμές των εν λόγω προϊόντων. Αυτή η αύξηση των τιμών, ως εκ τούτου, δεν περιορίστηκε στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, αλλά επηρέασε επίσης επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες. Για τους λόγους αυτούς, η αύξηση των τιμών της αμμωνίας, της καυστικής σόδας και του θειικού οξέος δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή καθαυτή η αιτία της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

Άλλα

(120)

Ένα άλλο ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής προκλήθηκε από το υψηλότερο κόστος της ενέργειας, της εργασίας και της συσκευασίας. Αν και η έρευνα έδειξε ότι οι εν λόγω παράγοντες κόστους πράγματι αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 81 και 83), η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν ήταν σε θέση να αντικατοπτρίζει, έστω και μερικώς, αυτήν την αύξηση του κόστους στην τιμή πώλησης λόγω της πίεσης των τιμών που ασκούσαν οι εισαγωγές από την Ινδονησία. Η αύξηση του κόστους αυτών των παραγόντων δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να θεωρηθεί αυτή καθαυτή η αιτία της σημαντικής ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

(121)

Η ανωτέρω ανάλυση δείχνει σημαντική αύξηση του όγκου και του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών καταγωγής Ινδονησίας που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ μεταξύ του ΟΕ2010/2011 και της περιόδου έρευνας και μείωση των τιμών εισαγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(122)

Η εν λόγω αύξηση του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές από την Ινδονησία συνέπεσε με μια σημαντική πτώση του μεριδίου αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και, σε συνδυασμό με την πτωτική πίεση στις τιμές, προκάλεσε σημαντικές ζημίες στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

(123)

Από την άλλη πλευρά, η εξέταση των λοιπών παραγόντων που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατέδειξε ότι κανένας εξ αυτών δεν μπορούσε να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο.

(124)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε αυτό το στάδιο, η σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής προκλήθηκε από τις εισαγωγές από την οικεία χώρα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και ότι οι άλλοι παράγοντες δεν διέσπασαν την αιτιώδη συνάφεια.

(125)

Η Επιτροπή πραγματοποίησε διαχωρισμό και διάκριση των επιπτώσεων όλων των γνωστών παραγόντων στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τις ζημιογόνες επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Οι εισαγωγές από την Κίνα και από άλλες τρίτες χώρες, η εξέλιξη της κατανάλωσης, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, οι εικαζόμενες ανεπάρκειες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η χρηματοπιστωτική κρίση, οι επενδύσεις και οι ρυθμιστικές απαιτήσεις ασφάλειας της ΕΕ καθώς και το κόστος των πρώτων υλών και άλλων δαπανών είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις αρνητικές εξελίξεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

6.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

6.1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

(126)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον θα μπορούσε να καταλήξει ρητά στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να ληφθούν μέτρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά το ζημιογόνο ντάμπινγκ. Ο καθορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε σε εκτίμηση του συμφέροντος όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εμπόρων, των εισαγωγέων, των χρηστών και των προμηθευτών πρώτων υλών.

6.2.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(127)

Η έρευνα απέδειξε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σοβαρή ζημία, η οποία προκλήθηκε από τις εισαγωγές από την Ινδονησία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Σχεδόν όλοι οι δείκτες ζημίας έδειξαν αρνητικές τάσεις, ιδίως όσον αφορά τον όγκο παραγωγής, τον όγκο των πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς και την κερδοφορία, που επιδεινώθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η καθοδική τάση επιβεβαιώθηκε επίσης για τους άλλους δείκτες που αφορούν τις οικονομικές επιδόσεις, όπως η ταμειακή ροή και η απόδοση επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα αποθέματα αυξήθηκαν.

(128)

Μετά την επιβολή των μέτρων, αναμένεται ότι οι τιμές εισαγωγής θα αυξηθούν και ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα απαλλαγεί από την πίεση επί των τιμών που ασκείται επί του παρόντος από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα πρέπει, συνεπώς, να είναι σε θέση να αυξήσει τις τιμές του, ώστε αυτές να αντανακλούν τις αυξήσεις του κόστους και, σταδιακά, να φθάσουν σε κερδοφόρα επίπεδα. Αυτό θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή και στον όγκο των πωλήσεων. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω. Περαιτέρω απώλειες του όγκου των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς είναι πολύ πιθανές, καθώς η πίεση επί των τιμών από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ θα συνεχιστεί και ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα χαμηλά επίπεδα τιμών στην Ένωση. Βάσει αυτού του σεναρίου, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα εξακολουθήσει να σημειώνει σημαντικές ζημίες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι, λόγω της μείωσης των πωλήσεων και του όγκου παραγωγής και των υψηλών ζημιών, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα αναγκαστεί να σταματήσει εντελώς την παραγωγή μεσοπρόθεσμα, με επακόλουθο την απώλεια θέσεων εργασίας στην Ένωση. Αυτό θα οδηγήσει επίσης στην εξάρτηση της Ένωσης από εισαγωγές από τρίτες χώρες.

(129)

Επομένως, σε αυτό το στάδιο συνάγεται το συμπέρασμα ότι η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ θα ήταν προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

6.3.   Συμφέρον των εισαγωγέων/εμπόρων

(130)

Δεκατέσσερις εταιρείες αναγγέλθηκαν μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας. Τρεις μη συνδεόμενοι εισαγωγείς περιλήφθηκαν στο δείγμα και έλαβαν ερωτηματολόγια, ενώ μόνον ένας απάντησε. Η εν λόγω εταιρεία υποβλήθηκε σε επιτόπια επαλήθευση.

(131)

Οι εισαγωγές MSG από την Ινδονησία αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 15 % του κύκλου εργασιών του εισαγωγέα. Η Επιτροπή θεώρησε ότι, παρόλο που η δραστηριότητα που σχετίζεται με το MSG μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την επιβολή δασμών, η εταιρεία θα παραμείνει κερδοφόρα σε γενικές γραμμές.

(132)

Ένας έμπορος στην Ένωση, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στη μεταπώληση MSG εντός και εκτός της αγοράς της Ένωσης, αναγγέλθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ο εν λόγω έμπορος αγόραζε MSG κυρίως από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, αλλά και από εισαγωγείς MSG από την Ινδονησία και άλλες τρίτες χώρες. Η δραστηριότητα του εμπόρου που σχετίζεται με το MSG ήταν οριακή σε σύγκριση με τη συνολική του δραστηριότητα. Για τους λόγους αυτούς θεωρείται ότι τυχόν επιπτώσεις των μέτρων αντιντάμπινγκ στην κατάστασή του θα ήταν αμελητέες.

6.4.   Συμφέρον των χρηστών

(133)

Οι χρήστες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα τροφίμων και ποτών, χρησιμοποιώντας το MSG για να παράγουν μείγματα μπαχαρικών, σούπες και έτοιμα φαγητά. Το MSG χρησιμοποιείται επίσης σε συγκεκριμένες «μη διατροφικές» εφαρμογές, για παράδειγμα στην παραγωγή απορρυπαντικών.

(134)

Τριάντα τρεις εταιρείες αναγγέλθηκαν και έλαβαν ερωτηματολόγιο. Πέντε εταιρείες συνεργάστηκαν στην έρευνα υποβάλλοντας απάντηση στο ερωτηματολόγιο. Τέσσερις από αυτές δραστηριοποιούνταν στον τομέα τροφίμων και ποτών και μία στον μη διατροφικό τομέα. Δύο από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, η μία εκ των οποίων δραστηριοποιείται στον τομέα τροφίμων και ποτών και η άλλη στην παραγωγή απορρυπαντικών, επαληθεύτηκαν επιτόπου.

Τομέας τροφίμων και ποτών

(135)

Η έρευνα έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, το MSG αντιπροσώπευε περίπου το 5 % του συνολικού κόστους των προϊόντων που περιέχουν MSG που παρασκευάζεται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες οι οποίες παρείχαν τα απαραίτητα στοιχεία.

(136)

Δύο από τις συνεργαζόμενες εταιρείες αγόρασαν MSG από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και εισήγαγαν μηδενικές ή μικρές μόνο ποσότητες από την Ινδονησία. Στην περίπτωση αυτών των δύο εταιρειών, η δραστηριότητα που συνδέεται με τα προϊόντα που περιέχουν MSG αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της συνολικής τους δραστηριότητας. Κατά την περίοδο της έρευνας, οι εταιρείες διαπιστώθηκε ότι ήταν κερδοφόρες. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, τα προτεινόμενα μέτρα κατά της Ινδονησίας είναι πιθανό να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις εν λόγω εταιρείες.

(137)

Οι άλλες δύο εταιρείες αγόραζαν μεγαλύτερες ποσότητες MSG από την Ινδονησία, αλλά η δραστηριότητά τους που σχετίζεται με το MSG ήταν σχετικά ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με τη συνολική τους δραστηριότητα. Επιπλέον, βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν, αυτές οι δύο εταιρείες ήταν κερδοφόρες κατά την περίοδο της έρευνας. Κάθε μέτρο κατά του MSG από την Ινδονησία είναι, επομένως, απίθανο να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εν λόγω εταιρείες.

Μη διατροφικός τομέας

(138)

Μία από τις συνεργαζόμενες εταιρείες χρησιμοποιούσε το MSG για την παραγωγή απορρυπαντικών. Το MSG αντιπροσώπευε το 15 % έως 20 % του κόστους παραγωγής των προϊόντων αυτών. Κατά την περίοδο της έρευνας, η εταιρεία αγόραζε MSG κυρίως από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, αλλά εισήγαγε MSG επίσης από την Ινδονησία και, σε μικρότερο βαθμό, από την Κορέα. Μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων της ήταν αφιερωμένο στα προϊόντα που περιέχουν MSG σε σύγκριση με τη συνολική της δραστηριότητα, η οποία επίσης διαπιστώθηκε ότι επιτύγχανε θετικά περιθώρια κέρδους ύψους 5 % έως 10 % κατά την περίοδο της έρευνας.

(139)

Στη βάση αυτή, μολονότι δεν αποκλείεται ότι η εν λόγω εταιρεία θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την επιβολή μέτρων κατά της Ινδονησίας, η διαθεσιμότητα άλλων πηγών εφοδιασμού, καθώς και η κερδοφόρα κατάσταση της δραστηριότητας που χρησιμοποιεί MSG θα έδειχναν ότι ο πιθανός αντίκτυπος των μέτρων στην εν λόγω εταιρεία θα ήταν περιορισμένος.

(140)

Το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι, λόγω του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο απαγορεύει τη χρήση φωσφορικών αλάτων και άλλων φωσφορικών ενώσεων (10), το MSG είναι πιθανό να χρησιμοποιείται σε αυξημένες ποσότητες για την αντικατάσταση των φωσφορικών αλάτων και άλλων φωσφορικών ενώσεων στην παραγωγή απορρυπαντικών. Συνεπώς, αναμένεται ότι η ζήτηση για MSG στην Ένωση θα αυξηθεί σημαντικά και οι δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές MSG θα είχαν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη αυτής της νέας αγοράς.

(141)

Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς το νέο νομικό πλαίσιο θα επηρεάσει την αγορά της Ένωσης και αν ή σε ποιον βαθμό θα τονώσει την παραγωγή απορρυπαντικών που βασίζονται σε MSG και, ως εκ τούτου, θα επηρεάσει τη ζήτηση για MSG στην Ένωση. Επιπλέον, το ενδιαφερόμενο μέρος δεν υπέβαλε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ως προς τον βαθμό στον οποίο ένας δασμός αντιντάμπινγκ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι ο σκοπός του δασμού αντιντάμπινγκ είναι η αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά της Ένωσης. Έτσι, οι εισαγωγές από την Ινδονησία θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφοδιάζουν την αγορά της Ένωσης, αλλά σε θεμιτές τιμές. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια σειρά από εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Κορέα.

(142)

Εν πάση περιπτώσει, με βάση τα πορίσματα της έρευνας, ακόμη και αν ολόκληρη η ζήτηση για MSG της εν λόγω εταιρείας καλυπτόταν με εισαγωγές από την Ινδονησία, η κερδοφορία της επιχείρησης σχετικά με τη δραστηριότητα που χρησιμοποιεί MSG θα παρέμενε θετική. Το χειρότερο σενάριο δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα ο δασμός, τουλάχιστον εν μέρει, να μετακυλιστεί στους τελικούς πελάτες τους.

6.5.   Συμφέρον των προμηθευτών

(143)

Τέσσερις ενωσιακοί προμηθευτές πρώτων υλών αναγγέλθηκαν και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. Οι πωλήσεις πρώτων υλών στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής αντιπροσώπευαν μικρό μόνο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών τους. Κατά συνέπεια, η έλλειψη μέτρων δεν θα επηρέαζε την κατάσταση των προμηθευτών.

6.6.   Άλλα επιχειρήματα

(144)

Αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατείχε δεσπόζουσα θέση εντός της αγοράς της Ένωσης και ισχυρίστηκαν ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές από την Ινδονησία θα ενίσχυαν τη θέση του, κάτι που δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης.

(145)

Η έρευνα έδειξε σαφώς ότι ο μοναδικός παραγωγός της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει τον όγκο πωλήσεών του στην Ένωση, καθώς απώλεσε μερίδιο της αγοράς έναντι των ινδονησιακών εισαγωγών. Επιπλέον, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν ήταν σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα τιμών του σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, δεδομένης της πίεσης που ασκούν στις τιμές οι εισαγωγές από την Ινδονησία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και υπέστη σημαντικές ζημίες κατά την περίοδο της έρευνας. Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ανταγωνισμός από εισαγωγές καταγωγής ορισμένων άλλων τρίτων χωρών, που επωφελούνται από την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Ένωσης. Για τους λόγους αυτούς, δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την εικαζόμενη δεσπόζουσα θέση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και το επιχείρημα αυτό αναγκαστικά απορρίφθηκε.

(146)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν θα υπήρχαν εναλλακτικές για τις εισαγωγές από την Ινδονησία, καθώς τα επίπεδα τιμών των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες είναι πολύ υψηλά.

(147)

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το ΟΕ2010/2011, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες ήταν σημαντικό. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες επλήγησαν επίσης από την πίεση επί των τιμών των εισαγωγών από την Ινδονησία που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και απώλεσαν σημαντικό όγκο πωλήσεων και μερίδια αγοράς έναντι των ινδονησιακών εισαγωγών. Η επιβολή δασμών κατά των εισαγωγών MSG από την Ινδονησία θα πρέπει να επιτρέπει σε άλλες τρίτες χώρες, όπως τη Βραζιλία, την Κορέα και το Βιετνάμ, να ανακτήσουν τα χαμένα μερίδια αγοράς στην Ένωση. Όσον αφορά τις τιμές, ο σκοπός των μέτρων αντιντάμπινγκ θα πρέπει να είναι η θέσπιση ίσων όρων ανταγωνισμού εντός της Ένωσης, επιτρέποντας, συνεπώς, την είσοδο εισαγωγών στην Ένωση σε θεμιτά επίπεδα τιμών. Από την έρευνα προέκυψε ότι η επιβολή δασμών δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση του κατάντη κλάδου παραγωγής. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, συνεπώς, απορρίφθηκε.

6.7.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

(148)

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή θεώρησε ότι δεν υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να επιβληθούν προσωρινά μέτρα στις εισαγωγές MSG καταγωγής Ινδονησίας στο παρόν στάδιο της έρευνας.

7.   ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(149)

Με βάση τα συμπεράσματα της Επιτροπής όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση μεγαλύτερης ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

7.1.   Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας (περιθώριο ζημίας)

(150)

Για να καθοριστεί το επίπεδο των μέτρων, η Επιτροπή καθόρισε καταρχάς το ποσό του δασμού που είναι αναγκαίο για την εξάλειψη της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

(151)

Η ζημία θα εξαλειφόταν αν ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν σε θέση να καλύψει το κόστος παραγωγής του και να αποκομίσει κέρδος προ φόρου επί των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος στην αγορά της Ένωσης, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί εύλογα υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού από έναν κλάδο παραγωγής αυτού του τύπου στον εν λόγω τομέα, δηλαδή ελλείψει εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Εφόσον η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ άρχισαν να παράγουν αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους της εξεταζόμενης περιόδου, το περιθώριο κέρδους καθορίστηκε με αναφορά στα δύο πρώτα έτη της εν λόγω περιόδου, ελλείψει εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Η Επιτροπή έκρινε σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί το μέσο σταθμισμένο περιθώριο κέρδους, όπως καθορίστηκε στην αιτιολογική σκέψη 89. Προσδιορίστηκε περιθώριο κέρδους μεταξύ 5 % και 15 %. Για λόγους εμπιστευτικότητας, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ακριβέστερο περιθώριο κέρδους. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή υπολόγισε μια μη ζημιογόνο τιμή του ομοειδούς προϊόντος για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής με την προσθήκη του περιθωρίου κέρδους που υπολογίζεται με τον τρόπο αυτό στο κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Στη συνέχεια η Επιτροπή καθόρισε το επίπεδο εξάλειψης ζημίας με βάση μια σύγκριση της μέσης σταθμισμένης τιμής εισαγωγής των συνεργαζόμενων παραγωγών-εξαγωγέων στην Ινδονησία, όπως καθορίστηκε για τους υπολογισμούς της υποτιμολόγησης, με τη μέση σταθμισμένη μη ζημιογόνο τιμή του ομοειδούς προϊόντος που πωλούνταν από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής στην αγορά της Ένωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας. Τυχόν διαφορές που προέκυψαν από αυτή τη σύγκριση εκφράστηκαν ως ποσοστό της μέσης σταθμισμένης αξίας CIF της εισαγωγής. Τα περιθώρια ζημίας που υπολογίστηκαν με κέρδη 5 % και 15 % αντιστοίχως αναφέρονται στον πίνακα στην αιτιολογική σκέψη 154.

(152)

Όπως αναφέρεται ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 64, ένας παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι τα επίπεδα καθαρότητας του MSG που εισάγεται στην Ένωση και εκείνου που παράγεται και πωλείται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής στην αγορά της Ένωσης μπορεί να είναι διαφορετικά και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να γίνει κατάλληλη προσαρμογή. Για τους λόγους που αναφέρονται στην ίδια αιτιολογική σκέψη, δεν δικαιολογούνταν προσαρμογή και το αίτημα αυτό αναγκαστικά απορρίφθηκε.

7.2.   Προσωρινά μέτρα

(153)

Θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές MSG καταγωγής Ινδονησίας, σύμφωνα με τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή συνέκρινε τα περιθώρια ζημίας και τα περιθώρια ντάμπινγκ. Το ποσό των δασμών θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο των χαμηλότερων περιθωρίων ντάμπινγκ και ζημίας.

(154)

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι προσωρινοί δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ, εκφρασμένοι σε τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή τελωνειακού δασμού, θα πρέπει να έχουν ως εξής:

%

Χώρα

Εταιρεία

Περιθώριο ντάμπινγκ

Περιθώριο ζημίας

Προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ

Ινδονησία

PT. Cheil Jedang Indonesia

7,0

[24,6–39,8]

7,0

Ινδονησία

PT. Miwon Indonesia

13,3

[27,9–43,6]

13,3

Ινδονησία

Όλες οι άλλες εταιρείες

28,4

[31,4–47,0]

28,4

(155)

Οι ατομικοί για κάθε εταιρεία δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ που προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό καθορίστηκαν βάσει των πορισμάτων της εν λόγω έρευνας. Επομένως, αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για τις εν λόγω εταιρείες. Οι εν λόγω δασμολογικοί συντελεστές εφαρμόζονται αποκλειστικά στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής της οικείας χώρας και παραγωγής από τα αναφερθέντα νομικά πρόσωπα. Το υπό εξέταση εισαγόμενο προϊόν που παράγεται από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία η οποία δεν αναφέρεται ρητώς με την επωνυμία και τη διεύθυνσή της στο διατακτικό του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων που συνδέονται με τις εταιρείες που αναφέρονται ρητώς, θα πρέπει να υπόκειται στον δασμολογικό συντελεστή που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες». Δεν θα πρέπει να υπόκειται σε ατομικό δασμολογικό συντελεστή αντιντάμπινγκ.

(156)

Μια εταιρεία μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή αυτών των ατομικών δασμολογικών συντελεστών αντιντάμπινγκ σε περίπτωση αλλαγής της ονομασίας της οντότητας ή σύστασης νέας οντότητας παραγωγής ή πωλήσεων. Το αίτημα αυτό πρέπει να απευθύνεται στην Επιτροπή (11). Το αίτημα πρέπει να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, περιλαμβανομένων των εξής: τροποποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας που συνδέονται με την παραγωγή· εγχώριες και εξαγωγικές πωλήσεις, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την αλλαγή της επωνυμίας ή την αλλαγή των οντοτήτων παραγωγής και πωλήσεων. Η Επιτροπή θα επικαιροποιεί τον κατάλογο των εταιρειών με ατομικούς δασμούς αντιντάμπινγκ, εφόσον αυτό δικαιολογείται.

(157)

Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι καταστρατήγησης λόγω της μεγάλης διαφοράς των δασμολογικών συντελεστών, απαιτούνται ειδικά μέτρα για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ατομικών δασμών αντιντάμπινγκ. Οι εταιρείες με ατομικούς δασμούς αντιντάμπινγκ πρέπει να παρουσιάσουν ένα έγκυρο εμπορικό τιμολόγιο στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών. Το τιμολόγιο πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα. Οι εισαγωγές που δεν συνοδεύονται από το εν λόγω τιμολόγιο θα υπόκεινται στον δασμό αντιντάμπινγκ που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

(158)

Για να εξασφαλιστεί η ορθή επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ, ο δασμός αντιντάμπινγκ για όλες τις άλλες εταιρείες δεν θα ισχύει μόνο για τους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς στην εν λόγω έρευνα, αλλά και για τους παραγωγούς που δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας.

8.   ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

(159)

Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, η Επιτροπή θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις και/ή να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων για τη ΓΔ Εμπορίου, εντός καθορισμένης προθεσμίας.

(160)

Τα πορίσματα σχετικά με την επιβολή δασμών για τον σκοπό του παρόντος κανονισμού είναι προσωρινά και ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν για να επιβληθούν οριστικά μέτρα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές όξινου γλουταμινικού νατρίου, που επί του παρόντος υπάγονται στον κωδικό ΣΟ ex 2922 42 00 (κωδικός TARIC 2922420010), καταγωγής Ινδονησίας.

2.   Οι συντελεστές του προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται επί της καθαρής τιμής «ελεύθερο στα σύνορα» της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, του προϊόντος που περιγράφεται στην παράγραφο 1 και παράγεται από τις εταιρείες που παρατίθενται κατωτέρω, είναι οι ακόλουθοι:

Εταιρεία

Προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ

(%)

Πρόσθετος κωδικός TARIC

PT. Cheil Jedang Indonesia

7,0

B961

PT. Miwon Indonesia

13,3

B962

Όλες οι άλλες εταιρείες

28,4

B999

3.   Η εφαρμογή των ατομικών δασμολογικών συντελεστών που καθορίζονται για τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 εταιρείες εξαρτάται από την προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου, το οποίο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα. Εάν δεν προσκομιστεί το εν λόγω τιμολόγιο, εφαρμόζεται ο δασμός που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

4.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης του προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 υπόκειται στη σύσταση εγγύησης η οποία ισοδυναμεί με το ποσό του προσωρινού δασμού.

5.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τους τελωνειακούς δασμούς.

Άρθρο 2

1.   Εντός 25 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν:

α)

να ζητούν την κοινοποίηση των ουσιωδών πραγματικών περιστατικών και του σκεπτικού βάσει των οποίων εγκρίθηκε ο παρών κανονισμός·

β)

να υποβάλλουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή· και

γ)

να ζητούν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων για τη ΓΔ Εμπορίου.

2.   Εντός 25 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα συμβαλλόμενα μέρη που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 1 εφαρμόζεται για περίοδο έξι μηνών.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 20 Αυγούστου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

(2)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές όξινου γλουταμινικού νατρίου καταγωγής Ινδονησίας, ΕΕ C 349 της 29.11.2013, σ. 5.

(3)  ΕΕ C 349 της 29.11.2013, σ. 14.

(4)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 1993, για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1).

(5)  Συνέπεσε με τα οικονομικά έτη —από τον Απρίλιο έως τον Μάρτιο— του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης (ΟΕ2010/2011, ΟΕ2011/2012, ΟΕ2012/2013, ΠΕ).

(6)  ΕΕ L 97 της 12.4.2007, σ. 6.

(7)  Οδηγία 2008/84/ΕΚ της Επιτροπής, της 27ης Αυγούστου 2008, σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών (ΕΕ L 253 της 20.9.2008, σ. 1).

(8)  Οι μέσες τιμές δεν περιλαμβάνουν τους ισχύοντες δασμούς αντιντάμπινγκ

(9)  http://ec.europa.eu/agriculture/sugar/presentations/price-reporting_en.pdf

(10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 259/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2012, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2004 όσον αφορά τη χρήση των φωσφορικών αλάτων και άλλων φωσφορικών ενώσεων σε απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και αυτόματων πλυντηρίων πιάτων που προορίζονται για τον καταναλωτή (ΕΕ L 94 της 30.3.2012, σ. 16).

(11)  European Commission, Directorate-General for Trade, Directorate H 1049 Brussels, Belgium.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το έγκυρο εμπορικό τιμολόγιο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 πρέπει να περιλαμβάνει δήλωση υπογεγραμμένη από υπάλληλο της εταιρείας που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο και περιέχουσα τα εξής:

το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του υπαλλήλου της εταιρείας που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο,

την ακόλουθη δήλωση: «Ο υπογεγραμμένος πιστοποιώ ότι [ο όγκος] όξινου γλουταμινικού νατρίου που πωλήθηκε προς εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτεται από το παρόν τιμολόγιο παράχθηκε από [επωνυμία και διεύθυνση της εταιρείας] [πρόσθετος κωδικός TARIC] στην Ινδονησία. Δηλώνω ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στο παρόν τιμολόγιο είναι πλήρη και ακριβή».

Ημερομηνία και υπογραφή