7.5.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 134/46


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 29ης Απριλίου 2014

για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών για τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα

(2014/255/EΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 281,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το άρθρο 280 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (εφεξής «ο κώδικας») προβλέπει ότι η Επιτροπή πρόκειται να καταρτίσει πρόγραμμα εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Το πρόγραμμα εργασιών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εκπόνηση των μεταβατικών μέτρων όσον αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα και τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για περιπτώσεις όπου τα συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία έως την ημερομηνία εφαρμογής του κώδικα, δηλαδή την 1η Μαΐου 2016.

(2)

Ο κώδικας προβλέπει ότι όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και μεταξύ των οικονομικών φορέων και των τελωνειακών αρχών, καθώς και η αποθήκευση των εν λόγω πληροφοριών θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση τεχνικών ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων και ότι τα συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών θα πρέπει να παρέχουν τις ίδιες διευκολύνσεις στους οικονομικούς φορείς όλων των κρατών μελών. Επομένως, το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να καθορίζει ένα εκτεταμένο σχέδιο για τη συγκρότηση των ηλεκτρονικών συστημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του κώδικα.

(3)

Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο των ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να είναι εφικτή η εφαρμογή του κώδικα στην πράξη. Ο κατάλογος αυτός βασίζεται στο υφιστάμενο έγγραφο σχεδιασμού όσον αφορά το σύνολο των τελωνειακών έργων πληροφορικής, το οποίο καλείται πολυετές στρατηγικό σχέδιο (MASP) και το οποίο εκπονήθηκε σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), και ιδίως το άρθρο 4 και το άρθρο 8 παράγραφος 2. Τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να υπόκεινται στην ίδια προσέγγιση διαχείρισης του έργου και να καταρτιστούν και να αναπτυχθούν όπως ορίζεται στο MASP.

(4)

Το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να ορίζει και να περιγράφει τα ηλεκτρονικά συστήματα και τη σχετική νομική βάση, τα βασικά ορόσημα και τις προβλεπόμενες ημερομηνίες έναρξης των εργασιών. Οι ημερομηνίες αυτές θα πρέπει να αναφέρονται ως «ημερομηνίες-στόχος για την έναρξη της εγκατάστασης». Η ημερομηνία εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων θα πρέπει να αποτελεί την ημερομηνία-στόχο για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

(5)

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους ως προς τις προτεραιότητες που ορίζει ο κώδικας. Μία από τις βασικές προτεραιότητες στον τομέα αυτό είναι να καταστεί δυνατή η παροχή ενός ευρέος φάσματος ηλεκτρονικών τελωνειακών υπηρεσιών στους οικονομικούς φορείς σε ολόκληρο το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά συστήματα θα πρέπει να αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της εναρμόνισης των τελωνειακών διαδικασιών σε ολόκληρη την Ένωση. Η σειρά και το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των συστημάτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να βασίζονται σε πρακτικές θεωρήσεις και παραμέτρους διαχείρισης του έργου, όπως η κατανομή των προσπαθειών και των πόρων, η διασύνδεση μεταξύ των έργων, οι ειδικές προϋποθέσεις για κάθε σύστημα και η ωριμότητα των έργων. Το πρόγραμμα εργασιών αποσκοπεί στον σχεδιασμό και τη διαχείριση της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συστημάτων με ορθό τρόπο και σταδιακά.

(6)

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα πρόκειται να αναπτυχθούν, να εγκατασταθούν και να συντηρούνται από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με την Επιτροπή, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση της συγκρότησης και της υλοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων συνάδει με το πρόγραμμα εργασιών και ότι λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των συστημάτων που έχουν προσδιοριστεί με συντονισμένο τρόπο και έγκαιρα.

(7)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συγχρονισμός μεταξύ του προγράμματος εργασιών και του MASP, το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να επικαιροποιείται ταυτόχρονα με το MASP.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής τελωνειακού κώδικα,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Η παρούσα απόφαση καταρτίζει το πρόγραμμα εργασιών που προβλέπεται στο άρθρο 280 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα («ο κώδικας»).

Το πρόγραμμα εργασιών επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Υλοποίηση

1.   Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα εργασιών.

2.   Η διαχείριση των έργων που προσδιορίζονται στο πρόγραμμα εργασιών και η συγκρότηση και υλοποίηση των σχετικών ηλεκτρονικών συστημάτων γίνεται με τρόπο που συνάδει με το πρόγραμμα εργασιών.

3.   Η Επιτροπή δεσμεύεται ως προς τη συναντίληψη και την επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη μέλη όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των έργων, τον σχεδιασμό, τις απαιτήσεις και την αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών συστημάτων προκειμένου να ξεκινήσει τα έργα του προγράμματος εργασιών. Κατά περίπτωση, η Επιτροπή διαβουλεύεται επίσης με τους οικονομικούς φορείς και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους.

Άρθρο 3

Επικαιροποιήσεις

1.   Το πρόγραμμα εργασιών υπόκειται σε τακτικές επικαιροποιήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ευθυγράμμιση και η προσαρμογή του με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του κώδικα και να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική πρόοδος που σημειώνεται ως προς τη συγκρότηση και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων, ιδίως δε όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κοινά συμφωνηθεισών προδιαγραφών και την υλοποίηση της έναρξης λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων.

2.   Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συγχρονισμός μεταξύ του προγράμματος εργασιών και του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου (MASP), το πρόγραμμα εργασιών επικαιροποιείται τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1.

(2)  Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις (ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ — ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

I.   Εισαγωγή στο πρόγραμμα εργασιών

Ο σκοπός του προγράμματος εργασιών είναι να παράσχει ένα μέσο για την υποστήριξη της εφαρμογής του κώδικα όσον αφορά την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το πρόγραμμα εργασιών θα στηρίζει την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούνται από το άρθρο 6 παράγραφος 1 και θα διέπει τον καθορισμό των μεταβατικών περιόδων που αναφέρονται στο άρθρο 278 του κώδικα. Το πρόγραμμα εργασιών αφορά την αναγκαία συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παράγραφος 1 του κώδικα.

Το πρόγραμμα εργασιών νοείται ως εξής:

1.

αφορά την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 του κώδικα·

2.

λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες που ορίζονται στο άρθρο 280 παράγραφος 2 του κώδικα·

3.

απαριθμεί τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 και απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα και για τα οποία θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος που θα αρχίζει από την ημερομηνία εφαρμογής του κώδικα αλλά δεν θα εκτείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020·

4.

προσδιορίζει ανά έργο τα εξής:

α)

υψηλού επιπέδου περιγραφή του έργου και του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος,

β)

τη νομική βάση για το ηλεκτρονικό σύστημα (συναφείς νομικές διατάξεις του κώδικα),

γ)

το βασικό ορόσημο όσον αφορά την ημερομηνία-στόχο των τεχνικών προδιαγραφών, η οποία θα πρέπει να νοείται ως η ημερομηνία οριστικοποίησης των σταθερών τεχνικών προδιαγραφών που επικαιροποιούνται και διατίθενται στα κράτη μέλη μετά από αναθεώρηση,

δ)

την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος, που αναφέρεται ως η ημερομηνία-στόχος για την έναρξη της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος και η οποία συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου.

Η περιγραφή των ηλεκτρονικών συστημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών βασίζεται στις απαιτήσεις για τα συστήματα αυτά, οι οποίες μπορούν να καθοριστούν βάσει των περιγραφών που περιλαμβάνει ο κώδικας, κατά τον χρόνο σύνταξης του προγράμματος εργασιών.

Για την υλοποίηση του προγράμματος εργασιών, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τα συγκεκριμένα έργα σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσω των δραστηριοτήτων ανάλυσης της οικονομικής λειτουργίας, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη. Δεδομένης της περαιτέρω επεξεργασίας ως προς το τεχνικό μέρος των έργων που σχετίζεται με τα πληροφοριακά συστήματα, η Επιτροπή θα ορίσει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, κοινές προδιαγραφές για τα προβλεπόμενα ηλεκτρονικά συστήματα. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και εγκατάσταση των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών και των εργασιών μετάβασης, σύμφωνα με την καθορισμένη αρχιτεκτονική και τις προδιαγραφές του συστήματος. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν επίσης με άλλους ενδιαφερομένους, όπως οι οικονομικοί φορείς.

Τα έργα θα αναπτυχθούν σε διάφορες φάσεις, ξεκινώντας από την κατάρτιση, προχωρώντας στην κατασκευή, τις δοκιμές και τη μετάβαση, και καταλήγοντας στην τελική λειτουργία. Ο ρόλος της Επιτροπής και των κρατών μελών κατά τις εν λόγω επιμέρους φάσεις θα εξαρτηθεί από τη φύση και την αρχιτεκτονική των συστημάτων και των επιμέρους στοιχείων ή υπηρεσιών, όπως περιγράφονται στα λεπτομερή δελτία έργου του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου (MASP). Κατά περίπτωση, η Επιτροπή θα καθορίζει κοινές τεχνικές προδιαγραφές, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και με την επιφύλαξη επανεξέτασης των εν λόγω προδιαγραφών από κοινού με τα κράτη μέλη, ώστε να είναι διαθέσιμες 24 μήνες πριν από την ημερομηνία-στόχο για την έναρξη της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών στήριξης της υλοποίησης, όπως δραστηριότητες κατάρτισης και επικοινωνίας. Οι δραστηριότητες αυτές θα διενεργούνται σε συνάρτηση με τα ορόσημα και τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών. Οι οικονομικοί φορείς θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα συστήματα μόλις αυτά τεθούν σε λειτουργία.

II.   Το πρόγραμμα εργασιών (για τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα)

«ΕΤΚ — Έργα και Συναφή Ηλεκτρονικά Συστήματα»

Κατάλογος έργων σχετικών με την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του κώδικα

Νομική βάση

Βασικό ορόσημο

Ημερομηνία-στόχος για την έναρξη της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος (1)

1.

Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (ΣΕΕ)

Το έργο έχει ως στόχο να καταστήσει διαθέσιμες επικαιροποιημένες πληροφορίες για εγγεγραμμένους εξαγωγείς που είναι εγκατεστημένοι σε δικαιούχες χώρες του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) και οι οποίοι εξάγουν προϊόντα προς την ΕΕ. Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με εμπορευόμενους της ΕΕ για τη στήριξη των εξαγωγών προς τις δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 64 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 1ο τρίμηνο 2015

1.1.2017

2.

ΕΤΚ — ΔΔΠ/Επιτήρηση 2+

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του συστήματος δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (ΔΔΠ) και του συστήματος επιτήρησης 2 με σκοπό τη διασφάλιση

της ευθυγράμμισης του συστήματος ΕΔΔΠ-3 με τις απαιτήσεις του ΕΤΚ,

της επέκτασης των δεδομένων επιτήρησης,

της παρακολούθησης της υποχρεωτικής χρήσης ΔΔΠ,

της παρακολούθησης και διαχείρισης της διευρυμένης χρήσης ΔΔΠ.Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα αφορά τα βασικά μέρη για την εκπλήρωση της υποχρέωσης ελέγχου της χρήσης ΔΔΠ μέσω περιορισμένου συνόλου δεδομένων και την ευθυγράμμιση με τη διαδικασία τελωνειακών αποφάσεων.

Η δεύτερη φάση θα υλοποιήσει όλες τις δυνατότητες παρακολούθησης μέσω ενός πλήρους συνόλου δεδομένων και θα παρέχει στους εμπορευόμενους εναρμονισμένη διεπαφή σε επίπεδο ΕΕ για την υποβολή αιτήσεων ΔΔΠ και τη λήψη της απόφασης ΔΔΠ με ηλεκτρονικά μέσα.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 22, 23, 26, 27, 28, 33 και 34 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 2ο τρίμηνο 2015

(φάση 1)

= 3ο τρίμηνο 2016

(φάση 2)

1.3.2017

(φάση 1)

1.10.2018

(φάση 2)

3.

ΕΤΚ — Τελωνειακές Αποφάσεις

Το έργο αποσκοπεί στην εναρμόνιση των διαδικασιών όσον αφορά την αίτηση για τη έκδοση τελωνειακών αποφάσεων, τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση των αποφάσεων μέσω τυποποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των δεδομένων σχετικά με τις αιτήσεις και τις αποφάσεις/εγκρίσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σύστημα θα διευκολύνει τις διαβουλεύσεις κατά την περίοδο λήψης αποφάσεων και τη διαχείριση της διαδικασίας εγκρίσεων.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 22, 23, 26, 27 και 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2015

2.10.2017

4.

Άμεση πρόσβαση των εμπορευόμενων στα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών (ομοιόμορφη διαχείριση χρηστών και ψηφιακή υπογραφή)

Ο στόχος του εν λόγω έργου είναι να παράσχει λύσεις για την άμεση και εναρμονισμένη πρόσβαση των εμπορευομένων σε ενωσιακό επίπεδο ως υπηρεσία που θα είναι ενσωματωμένη στα ηλεκτρονικά τελωνειακά συστήματα, όπως ορίζεται στα ειδικά έργα του ΕΤΚ, όπως το ΕΤΚ — ΔΔΠ/Επιτήρηση 2+ και ΕΤΚ — Τελωνειακές αποφάσεις. Το έργο περιλαμβάνει υποστήριξη για την ταυτοποίηση, την πρόσβαση και τη διαχείριση χρηστών σύμφωνα με τις απαραίτητες πολιτικές ασφαλείας και ενδεχομένως συμπληρώνεται με την υποστήριξη για ψηφιακές υπογραφές.

Άρθρο 6 παράγραφος 1 και άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 4ο τρίμηνο 2015

2.10.2017

5.

ΕΤΚ — Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος (ΑΕΚ)

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών για την αποθήκευση, διαχείριση και ανάκτηση του εγγράφου «αποδεικτικό ενωσιακού καθεστώτος». Προβλέπει την αντικατάσταση του έντυπου εγγράφου T2L με ηλεκτρονικά μέσα.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 153 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2015

2.10.2017

6.

ΕΤΚ — Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς (ΕΟΦ) — επικαιροποίηση

Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών όσον αφορά τις αιτήσεις και τις άδειες των ΕΟΦ, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των νομικών διατάξεων του ΕΤΚ και την εναρμόνιση της διαδικασίας λήψης τελωνειακών αποφάσεων.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 22, 23, 26, 27, 28, 38 και 39 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 1ο τρίμηνο 2016

1.3.2018

7.

ΕΤΚ — Επιτήρηση 3

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του συστήματος Επιτήρηση 2+ προκειμένου να διασφαλίσει την ευθυγράμμισή του με τις απαιτήσεις του ΕΤΚ, όπως με την πρότυπη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων επεξεργασίας δεδομένων και τη δημιουργία κατάλληλων λειτουργιών που απαιτούνται για την επεξεργασία και την ανάλυση ολόκληρης της δέσμης δεδομένων επιτήρησης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη.

Συνεπώς θα περιλαμβάνει περαιτέρω δυνατότητες εξόρυξης δεδομένων και λειτουργίες για την εκπόνηση εκθέσεων που θα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής και των κρατών μελών.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 56 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2016

1.10.2018

8.

ΕΤΚ — Επικαιροποίηση του Νέου Μηχανογραφημένου Συστήματος Διαμετακόμισης (ΝΜΣΔ)

Ο στόχος του εν λόγω έργου είναι να ευθυγραμμίσει το υφιστάμενο σύστημα ΝΜΣΔ με τις νέες απαιτήσεις του ΕΤΚ, δηλαδή να ευθυγραμμίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τις απαιτήσεις δεδομένων του ΕΤΚ και την επικαιροποίηση και ανάπτυξη διεπαφών με άλλα συστήματα.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 226 έως 236 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2016

1.10.2018

9.

ΕΤΚ — Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγών (ΑΣΕ)

Ο στόχος του έργου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου συστήματος ελέγχου των εξαγωγών για την υλοποίηση ενός πλήρους ΑΣΕ που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για διαδικασίες και δεδομένα που απορρέουν από τον ΕΤΚ, μεταξύ άλλων, απλουστευμένες διαδικασίες, τμηματικές αποστολές εξόδου και κεντρικό τελωνισμό για εξαγωγή. Προβλέπεται επίσης η κάλυψη της ανάπτυξης εναρμονισμένων διεπαφών με το σύστημα διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EMCS) και το νέο μηχανογραφημένο σύστημα διαμετακόμισης (NCTS). Ως εκ τούτου, το ΑΣΕ θα επιτρέψει την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής και των διατυπώσεων εξόδου.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 179 και 263 έως 276 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2016

1.3.2019

10.

ΕΤΚ — Δελτία Πληροφοριών (INF) για Ειδικά Καθεστώτα

Στόχος του εν λόγω έργου είναι η ανάπτυξη ενός νέου κεντρικού συστήματος για τη στήριξη και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών διαχείρισης δεδομένων INF και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων INF όσον αφορά τα ειδικά καθεστώτα.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 215, 237 έως 242 και 250 έως 262 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2017

1.10.2019

11.

ΕΤΚ — Ειδικά Καθεστώτα

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στην επιτάχυνση, διευκόλυνση και εναρμόνιση των ειδικών καθεστώτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω παροχής κοινών προτύπων επιχειρηματικών διαδικασιών. Το εν λόγω έργο θα αποσκοπεί στην υλοποίηση όλων των αλλαγών του ΕΤΚ που απαιτούνται για την τελωνειακή αποταμίευση, τον ειδικό προορισμό, την προσωρινή εισαγωγή, την τελειοποίηση προς επανεξαγωγή ή την τελειοποίηση προς επανεισαγωγή. Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές λύσεις για τον χειρισμό των δεδομένων ειδικών καθεστώτων, αυτές θα καθοριστούν κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Άρθρα 6 παράγραφος 1, 16, 215, 237 έως 242 και 250 έως 262 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 1ο τρίμηνο 2017

1.10.2019

12.

ΕΤΚ — Γνωστοποίηση Άφιξης, Γνωστοποίηση Προσκόμισης και Προσωρινή Εναπόθεση

Στόχος του εν λόγω έργου είναι ο καθορισμός των διαδικασιών για τη γνωστοποίηση άφιξης των μεταφορικών μέσων, τη γνωστοποίηση προσκόμισης και τη διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης καθώς και η στήριξη της εναρμόνισης στον τομέα αυτό μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εμπορευομένων και των τελωνείων και, κατά περίπτωση, μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων. Όταν οι εν λόγω διαδικασίες αφορούν μόνο ένα κράτος μέλος, η υλοποίησή τους αποτελεί αποκλειστικά εθνική υπόθεση.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 133 έως 152 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 3ο τρίμηνο 2017

2.3.2020

13.

ΕΤΚ — Κεντρικός Τελωνισμός για Εισαγωγή (ΚΤΕ)

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί να καταστήσει δυνατή τη θέση των εμπορευμάτων υπό τελωνειακό καθεστώς με τη χρήση κεντρικού τελωνισμού, πράγμα που θα επιτρέπει στους οικονομικούς φορείς να εκτελούν όλες τις επιχειρηματικές λειτουργίες τους κεντρικά από τελωνειακή άποψη. Θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός ως προς τον χειρισμό της τελωνειακής διασάφησης και της φυσικής παράδοσης των εμπορευμάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων τελωνείων.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 179 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 1ο τρίμηνο 2017

1.10.2020

14.

ΕΤΚ — Διαχείριση Εγγυήσεων (ΔΕ)

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στη διασφάλιση αποτελεσματικής και αποδοτικής διαχείρισης έγκυρων ολοκληρωμένων εγγυήσεων που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη, καθώς και στην παρακολούθηση του ποσού αναφοράς για κάθε τελωνειακή διασάφηση ή συμπληρωματική διασάφηση, ή της δέουσας κοινοποίησης των στοιχείων που απαιτούνται για τη βεβαίωση των υφιστάμενων τελωνειακών οφειλών για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα, όπως προβλέπεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα, με εξαίρεση το καθεστώς διαμετακόμισης, το οποίο εξετάζεται στο πλαίσιο του έργου NCTS.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 89 έως 100 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

= 1ο τρίμηνο 2018

2.3.2020

15.

ΕΤΚ — Ασφάλεια και Προστασία και Διαχείριση Κινδύνων

Ο στόχος του εν λόγω έργου είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας της εφοδιαστικής αλυσίδας σε τομείς που έχουν εντοπιστεί, σε όλους τους τύπους μεταφορών, ιδίως δε στις αεροπορικές μεταφορές φορτίων, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων, της αρχειοθέτησης των δεδομένων, καθώς και της διαθεσιμότητας και ανταλλαγής των δεδομένων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το πλήρες πλαίσιο ανάλυσης κινδύνου μέσω της βελτιστοποίησης των δεδομένων φορτίου που τίθεται στη διάθεση των τελωνειακών αρχών και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικών με τους κινδύνους. Αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγές σε συστήματα, όπως στο σύστημα ελέγχου εισαγωγών και στο κοινοτικό σύστημα διαχείρισης κινδύνων με πιθανή επέκταση σε νέες ενότητες.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 46 και 127 έως 132 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Θα καθοριστεί στην επόμενη έκδοση του προγράμματος εργασιών

Θα καθοριστεί στην επόμενη έκδοση του προγράμματος εργασιών βάσει του χάρτη πορείας (2)

16.

ΕΤΚ — Κατάταξη (ΚΑΤ)

Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος πληροφοριών δασμολογικής κατάταξης με μια μονάδα διαβούλευσης η οποία θα παρέχει ενιαία πλατφόρμα όπου θα καθίστανται διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες όλες οι πληροφορίες κατάταξης (ανεξάρτητα από τη φύση τους). Αυτό θα επιτρέπει στους οικονομικούς φορείς, ιδίως στις ΜΜΕ, και τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να εντοπίζουν ευκολότερα τις σχετικές πληροφορίες κατάταξης.

Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 παράγραφος 1 και 57 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Θα καθοριστεί στην επόμενη έκδοση του προγράμματος εργασιών

Θα καθοριστεί στην επόμενη έκδοση του προγράμματος εργασιών

Σχήμα:

Γραφική παράσταση

Image

(1)  Αυτή η ημερομηνία-στόχος για την έναρξη της εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου.

(2)  Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα που αφορούν τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας επικαιροποιημένης έκδοσης του προγράμματος εργασιών σύμφωνα με το έργο της Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης μετά από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διαχείρισης τελωνειακών κινδύνων (8761/3/13, rev.. 3 της 18ης Ιουνίου 2013).