4.3.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 62/18


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 3ης Μαρτίου 2014

σχετικά με τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες και την κατάργηση της απόφασης 95/320/ΕΚ

(2014/113/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η επιστημονική επιτροπή για τα όρια έκθεσης, κατά τη διάρκεια της εργασίας, σε χημικές ουσίες (στη συνέχεια «η επιτροπή») συγκροτήθηκε βάσει της απόφασης 95/320/ΕΚ της Επιτροπής (1) με σκοπό την αξιολόγηση των επιπτώσεων που έχουν στην υγεία των εργαζομένων οι χημικοί παράγοντες στο χώρο εργασίας. Το έργο της επιτροπής υποστηρίζει απευθείας τις κανονιστικές δραστηριότητες της Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας. Συγκεντρώνει υψηλής ποιότητας συγκριτικές και αναλυτικές γνώσεις και εξασφαλίζει ότι οι προτάσεις, οι αποφάσεις και η πολιτική της Επιτροπής σχετικά με την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων βασίζονται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία.

(2)

Η επιτροπή συνεπικουρεί την Επιτροπή, ιδίως, κατά την αξιολόγηση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και την πρόταση ορίων επαγγελματικής έκθεσης (OEL) για την προστασία των εργαζομένων από χημικούς κινδύνους, που θεσπίζονται σε επίπεδο Ένωσης σύμφωνα με την οδηγία 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου (2) και την οδηγία 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

(3)

Τα μέλη της SCOEL είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πολλά προσόντα και υψηλή εξειδίκευση, που επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Διορίζονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα και παρέχουν στην Επιτροπή τις συστάσεις και γνωμοδοτήσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων. Η φύση της συνεισφοράς είναι τέτοια που, χωρίς αυτήν, η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να λαμβάνουν αμοιβή πέραν της επιστροφής εξόδων, αναλογική προς τα συγκεκριμένα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

(4)

Το έργο της επιτροπής συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, με σκοπό την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, παρέχοντας στην Επιτροπή επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις χημικών παραγόντων στην υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορεί η Επιτροπή να επιτύχει τους σχετικούς στόχους της κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης. Συνεπώς, η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της θα παρέχεται από την αντίστοιχη γραμμή του προϋπολογισμού που διατίθεται για την υποστήριξη πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και των συνθηκών εργασίας.

(5)

Υπάρχει επίσης ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις στη δομή και την εσωτερική λειτουργία της επιτροπής.

(6)

Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να επιλέγονται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα τηρήσει τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών και της διαφάνειας.

(7)

Με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας και της αποτελεσματικότητας του έργου της επιτροπής, τα μέλη που διορίστηκαν με την απόφαση 2009/985/ΕΕ της Επιτροπής (4), θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να οριστούν τα νέα μέλη της επιτροπής.

(8)

Οι επιστημονικές συμβουλές οι οποίες παρέχονται σε θέματα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να βασίζονται στις δεοντολογικές αρχές της αριστείας, της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας, όπως ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τη συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωσίας από την Επιτροπή: αρχές και κατευθυντήριες γραμμές — «Βελτίωση της βάσης γνώσεων για καλύτερες πολιτικές» (5), και πρέπει να είναι οργανωμένες σύμφωνα με τις αρχές βέλτιστης πρακτικής για την αξιολόγηση κινδύνων.

(9)

Δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στην απόφαση 95/320/ΕΚ η εν λόγω απόφαση πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από νέα απόφαση, για λόγους σαφήνειας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Επιστημονική επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες

Συγκροτείται επιστημονική επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες, με σκοπό την αξιολόγηση των επιπτώσεων των χημικών παραγόντων στους εργαζομένους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους («η επιτροπή»).

Άρθρο 2

Αποστολή

1.   Αποστολή της επιτροπής είναι να παρέχει στην Επιτροπή, κατόπιν σχετικού αιτήματος της τελευταίας, συστάσεις ή γνωμοδοτήσεις για οποιοδήποτε θέμα συνδέεται με την τοξικολογική αξιολόγηση χημικών ουσιών όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία των εργαζομένων.

2.   Η επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με τη γραμματεία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3, εγκρίνει μεθοδολογία σχετικά με την παραγωγή των ορίων επαγγελματικής έκθεσης («ΟΕL»), την οποία επανεξετάζει, ώστε να αντικατοπτρίζονται όλοι οι σχετικοί επιστημονικοί παράγοντες που συνδέονται με τον καθορισμό ΟΕL. Η επιτροπή εξασφαλίζει ότι η μεθοδολογία της ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πρακτική αξιολόγησης κινδύνου.

3.   Η επιτροπή υποβάλλει, ιδίως, συστάσεις σχετικά με ΟΕL βασιζόμενα σε επιστημονικά δεδομένα, όπως ορίζεται στις οδηγίες 98/24/ΕΚ και 2004/37/ΕΚ, τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά:

τη χρονικά σταθμισμένη μέση τιμή (TWA), επί οκταώρου βάσεως,

το όριο βραχυπρόθεσμης έκθεσης (STEL),

τις βιολογικές οριακές τιμές/βιολογικές τιμές καθοδήγησης (BLV/BGV).

Τα OEL συμπληρώνονται, ανάλογα, με περαιτέρω στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

πιθανή απορρόφηση μέσω του δέρματος,

δυνατότητα πρόκλησης ευαισθητοποίησης,

καρκινογόνες ιδιότητες.

Πρόσθετα στοιχεία είναι δυνατόν να εισαχθούν με τροποποιήσεις στο έγγραφο μεθοδολογίας της επιτροπής.

4.   Κάθε σύσταση για κάποιο όριο έκθεσης (OEL) υποστηρίζεται και επεξηγείται λεπτομερώς με πληροφορίες για τα βασικά στοιχεία, την περιγραφή των κρίσιμων επιδράσεων, τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές προεκβολής, καθώς και για κάθε στοιχείο σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης, αναφέρεται η σκοπιμότητα παρακολούθησης της έκθεσης σε κάθε προτεινόμενο OEL.

5.   Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από την επιτροπή να εκτελέσει άλλες ενέργειες που συνδέονται με την τοξικολογική αξιολόγηση χημικών παραγόντων.

6.   Η επιτροπή εντοπίζει τυχόν ελλείψεις ειδικών επιστημονικών στοιχείων τα οποία μπορεί να είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των κινδύνων που οφείλονται σε χημικούς παράγοντες και ενημερώνει ανάλογα την Επιτροπή.

7.   Η επιτροπή προσδιορίζει τα τρέχοντα θέματα προτεραιότητας όσον αφορά τις επιπτώσεις των χημικών παραγόντων στην υγεία και ενημερώνει ανάλογα την Επιτροπή.

8.   Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, η επιτροπή διοργανώνει θεματικά εργαστήρια με στόχο την επανεξέταση των δεδομένων και των επιστημονικών γνώσεων που αφορούν τους χημικούς παράγοντες ή θέματα που αφορούν τη μεθοδολογία της. Τα εργαστήρια αυτά διοργανώνονται με την υποστήριξη της γραμματείας της επιτροπής.

9.   Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συνεργασία με τους άλλους συναφείς φορείς που έχουν συσταθεί δυνάμει της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών της Ένωσης, που εκτελούν παρόμοια καθήκοντα για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Άρθρο 3

Διορισμός των μελών της επιτροπής

1.   Η επιτροπή αποτελείται από είκοσι έναν εμπειρογνώμονες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίοι επιλέγονται από κατάλογο κατάλληλων υποψηφίων που δημιουργείται ύστερα από δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής. Στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων και άλλων παρεμφερών οργάνων της Επιτροπής («το μητρώο») παρέχεται σύνδεσμος με την ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύεται η πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Τα μέλη διορίζονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα από την Επιτροπή.

Τα μέλη επιλέγονται βάσει της αποδεδειγμένης επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης και πείρας τους όσον αφορά την ανάγκη να εξασφαλίζονται τα εξής:

η κάλυψη όλου του φάσματος της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης η οποία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση της αποστολής και, ιδίως, στους τομείς της χημείας, της τοξικολογίας, της επιδημιολογίας, της επαγγελματικής ιατρικής και της βιομηχανικής υγιεινής, καθώς και της γενικής ικανότητας για τον καθορισμό OEL,

η ισόρροπη γεωγραφική κατανομή των μελών της επιστημονικής επιτροπής.

2.   Τα ονόματα των μελών δημοσιεύονται στο μητρώο καθώς και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενημερωτικούς σκοπούς.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και δημοσιεύονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

3.   Τα μέλη που έχουν διοριστεί με την απόφαση 2009/985/ΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση 95/320/ΕΚ, παραμένουν στη θέση τους βάσει της παρούσας απόφασης, μέχρι τον διορισμό μελών για νέα θητεία σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στις παραγράφους 1 και 2.

Άρθρο 4

Θητεία

1.   Η θητεία των μελών της επιτροπής είναι τριετής. Μετά τη λήξη της περιόδου των τριών ετών, τα μέλη της επιτροπής παραμένουν στη θέση τους έως ότου αντικατασταθούν ή ανανεωθεί η θητεία τους.

2.   Σε περίπτωση παραίτησης μέλους της επιτροπής πριν από τη λήξη της τριετούς περιόδου ή εάν ένα μέλος απουσιάζει από περισσότερες του ενός τρίτου των συνεδριάσεων ή εάν, για οποιοδήποτε άλλο λόγο, δεν είναι πλέον ικανό να συμβάλλει αποτελεσματικά στο έργο της επιτροπής, το εν λόγω μέλος είναι δυνατόν να αντικαθίσταται για το υπόλοιπο της θητείας του. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή διορίζει ένα νέο μέλος από τον προαναφερθέντα κατάλογο υποψηφίων σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 3.

Άρθρο 5

Το διοικητικό συμβούλιο και η γραμματεία της επιτροπής

1.   Στην αρχή κάθε θητείας, η επιτροπή εκλέγει, με απλή πλειοψηφία μεταξύ των μελών της, έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους. Τα τρία αυτά μέλη αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής («το διοικητικό συμβούλιο»).

2.   Το διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο για θέματα του εσωτερικού κανονισμού της επιτροπής και προεδρεύει στις συνεδριάσεις με σκοπό την επίτευξη επιστημονικής συναίνεσης κατά την έκδοση των γνωμοδοτήσεων και των συστάσεων.

3.   Η Επιτροπή παρέχει τη γραμματεία για την επιτροπή και τις ομάδες εργασίας της, καθώς και τη διοικητική υποστήριξη που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής.

4.   Η γραμματεία εξασφαλίζει την αποτελεσματική συνεργασία της επιτροπής με τις επιστημονικές επιτροπές και οργανισμούς της Ένωσης.

5.   Η γραμματεία μεριμνά ώστε να εξασφαλίζεται ο έγκαιρος εντοπισμός δυνητικών πηγών σύγκρουσης μεταξύ των συστάσεων και των γνωμών που εκδίδει η επιτροπή και αυτών που προέρχονται από άλλους φορείς οι οποίοι έχουν συσταθεί δυνάμει του δικαίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών της Ένωσης, και ασκούν παρεμφερή καθήκοντα για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Άρθρο 6

Ομάδες εργασίας

1.   Κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου, η επιτροπή δύναται να συγκροτήσει ομάδες εργασίας μεταξύ των μελών της, με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της Επιτροπής.

2.   Τα καθήκοντα των ομάδων εργασίας είναι η συζήτηση ειδικών θεμάτων που συνδέονται με το έργο της επιτροπής, με βάση το πλαίσιο που καθορίζει η επιτροπή, και η υποβολή έκθεσης σχετικά με τα αποτελέσματα των εργασιών της. Οι εν λόγω ομάδες εργασίας διαλύονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εντολής τους.

Άρθρο 7

Συνεδριάσεις της ολομέλειας της επιτροπής και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας

1.   Η επιτροπή εγκρίνει τον εσωτερικό της κανονισμό με βάση τους συνήθεις διαδικαστικούς κανόνες για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.

2.   Η ολομέλεια της επιτροπής συνεδριάζει, κατά γενικό κανόνα, τέσσερις φορές τον χρόνο.

3.   Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συγκαλούν και μετέχουν στις συνεδριάσεις της ολομέλειας της επιτροπής και συγκαλούν τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας.

4.   Η επιτροπή και οι ομάδες εργασίας κανονικά συνεδριάζουν στην έδρα της Επιτροπής. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι συνεδριάσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται αλλού.

Άρθρο 8

Διαδικασίες και μεθοδολογία

1.   Οι συζητήσεις της επιτροπής αφορούν αιτήματα σχετικά με την έκδοση συστάσεων για OEL για μια συγκεκριμένη ουσία ή ομάδα ουσιών ή οποιασδήποτε άλλης επιστημονικής γνωμοδότησης («γνωμοδότηση») ζητά η Επιτροπή.

2.   Η Επιτροπή, όταν ζητά την υποβολή σύστασης ή γνωμοδότησης της επιτροπής, σύμφωνα με την παράγραφο 1, μπορεί να καθορίζει προθεσμία για την έκδοσή τους.

3.   Η επιτροπή, και ιδίως το διοικητικό συμβούλιο, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι συστάσεις ή οι γνωμοδοτήσεις της να γίνονται σε συναινετική βάση. Τις συζητήσεις της επιτροπής δεν ακολουθεί ψηφοφορία. Σε περίπτωση απουσίας ομόφωνης απόφασης, η επιτροπή αναφέρει στην Επιτροπή τις διάφορες θέσεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

4.   Η επιτροπή εξασφαλίζει, με την υποστήριξη της γραμματείας, ότι η μεθοδολογία της ανταποκρίνεται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά πρότυπα και ότι εφαρμόζεται.

5.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων περί εμπιστευτικότητας που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 3, η Επιτροπή δημοσιεύει την επικαιροποιημένη μεθοδολογία, μαζί με τις εγκεκριμένες συστάσεις και γνωμοδοτήσεις της επιτροπής, στο τμήμα του δικτυακού της τόπου που είναι αφιερωμένο στην επιτροπή.

Άρθρο 9

Δεοντολογικές αρχές

Τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται να ενεργούν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή. Δεν μεταβιβάζουν τις αρμοδιότητές τους σε κανένα άλλο πρόσωπο.

Υποβάλλουν δήλωση δέσμευσης ότι θα ενεργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και θα δηλώνουν είτε την απουσία είτε την ύπαρξη οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου συμφέροντος το οποίο είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι θίγει την ανεξαρτησία τους.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής λαμβάνουν υπόψη τους και αποφαίνονται σχετικά με τη συνάφεια των δηλώσεων συμφερόντων.

Η επιτροπή εξασφαλίζει ότι στις συστάσεις και τις γνωμοδοτήσεις της διατυπώνεται με σαφήνεια το σκεπτικό που ακολούθησε κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης, όπως περιγράφεται στη μεθοδολογία της.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 339 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του άρθρου 12 της παρούσας απόφασης, τα μέλη της επιτροπής έχουν την υποχρέωση να μην κοινολογούν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους, συνεπεία των εργασιών της επιτροπής, των θεματικών εργαστηρίων, των ομάδων εργασίας ή άλλων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την παρούσα απόφαση.

Τα μέλη της επιτροπής υπογράφουν γραπτή δήλωση εμπιστευτικότητας στην αρχή κάθε θητείας.

Άρθρο 10

Παρατηρητές και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες

1.   Οι υπηρεσίες της Επιτροπής προσκαλούν τις χώρες ΕΟΧ/ΕΖΕΣ να προτείνουν επιστήμονες για να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις ως παρατηρητές.

2.   Κατά περίπτωση, οι υπηρεσίες της Επιτροπής μπορούν να καλούν επιστημονικούς εμπειρογνώμονες εκτός της επιτροπής με ειδίκευση σε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης, με σκοπό να συμμετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής ή της ομάδας εργασίας σε βάση ad hoc.

Άρθρο 11

Ειδική αποζημίωση

1.   Τα μέλη της επιτροπής και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που προσκαλούνται με πρωτοβουλία της Επιτροπής δικαιούνται ειδική αποζημίωση ύψους 450 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, με τη μορφή ημερήσιου μοναδιαίου κόστους για κάθε πλήρη εργάσιμη ημέρα. Η συνολική αποζημίωση υπολογίζεται και στρογγυλοποιείται προς τα πάνω στο ποσό που αντιστοιχεί με προσέγγιση μισής εργάσιμης ημέρας. Όλες οι πληρωμές πραγματοποιούνται σε ευρώ.

2.   Τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της επιτροπής επιστρέφονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (7). Τα εν λόγω έξοδα καλύπτονται εντός των ορίων των διαθέσιμων πιστώσεων που χορηγούνται στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των πόρων.

3.   Το άρθρο 11 παράγραφος 1 τίθεται σε ισχύ μόνο την ημερομηνία κατά την οποία τα μέλη διορίζονται για την επόμενη θητεία της επιτροπής σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 3.

Άρθρο 12

Διαφάνεια

1.   Η Επιτροπή δημοσιεύει όλα τα σχετικά έγγραφα (όπως ημερήσιες διατάξεις, πρακτικά και παρεμβάσεις συμμετεχόντων) είτε στο μητρώο είτε μέσω συνδέσμου που παραπέμπει από το μητρώο σε ειδικό δικτυακό τόπο.

2.   Εξαιρέσεις όσον αφορά τη δημοσίευση επιτρέπονται με βάση την κατά περίπτωση αξιολόγηση, όταν η γνωστοποίηση του εγγράφου θα έθιγε την προστασία ενός δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

Άρθρο 13

Κατάργηση

1.   Η απόφαση 95/320/ΕΚ καταργείται.

2.   Οι παραπομπές στην καταργηθείσα απόφαση νοούνται ως παραπομπές στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 14

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  Απόφαση 95/320/ΕΚ της Επιτροπής, της 12ης Ιουλίου 1995, σχετικά με τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για τα όρια έκθεσης, κατά τη διάρκεια της εργασίας, σε χημικές ουσίες (ΕΕ L 188 της 9.8.1995, σ. 14).

(2)  Οδηγία 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Απριλίου 1998, για την προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλομένους σε χημικούς παράγοντες (14η ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) (ΕΕ L 131 της 5.5.1998, σ. 11).

(3)  Οδηγία 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (έκτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου) (ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 50).

(4)  Απόφαση 2009/985/ΕΕ της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2009, για τον διορισμό των μελών της επιστημονικής επιτροπής για τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες για νέα θητεία (ΕΕ L 338 της 19.12.2009, σ. 98).

(5)  COM(2002) 713 τελικό της 11ης Δεκεμβρίου 2002.

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

(7)  Απόφαση C(2007) 5858 της Επιτροπής. Κανονιστική ρύθμιση της Επιτροπής για την αποζημίωση προσώπων που δεν ανήκουν σε αυτήν και τα οποία καλούνται ως εμπειρογνώμονες.

(8)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43). Οι εξαιρέσεις αυτές προορίζονται για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των στρατιωτικών υποθέσεων, των διεθνών σχέσεων, της δημοσιονομικής, νομισματικής ή οικονομικής πολιτικής, για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας του ατόμου, των εμπορικών συμφερόντων, των δικαστικών διαδικασιών και της παροχής νομικών συμβουλών, των επιθεωρήσεων/ελέγχων/λογιστικών ελέγχων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ενός θεσμικού οργάνου.