17.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 338/11


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1343/2013 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 12ης Δεκεμβρίου 2013

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές υπεροξοθειικών (υπερθειικών) αλάτων καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το άρθρο 11 παράγραφοι 2, 5 και 6,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν διαβούλευσης με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

Α.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.   Ισχύοντα μέτρα

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1184/2007 (2) επιβλήθηκε οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές υπερθειικών αλάτων καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ»), Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής («αρχική έρευνα» και «αρχικά μέτρα»). Τα μέτρα που αφορούσαν τη ΛΔΚ έλαβαν τη μορφή δασμού κατ’ αξίαν ύψους 71,8 % για όλες τις εταιρείες, εκτός από δύο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, στους οποίους επιβλήθηκαν ατομικοί δασμοί.

2.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(2)

Στις 10 Οκτωβρίου 2012 η Επιτροπή, με ανακοίνωση («ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας») (3) που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήγγειλε την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές υπερθειικών αλάτων καταγωγής ΛΔΚ.

(3)

Η επανεξέταση ξεκίνησε έπειτα από τεκμηριωμένη αίτηση που υπέβαλαν δύο ευρωπαίοι παραγωγοί, η RheinPerChemie GmbH & Co. KG και η United Initiators GmbH&Co. KG («οι αιτούντες»), που αντιπροσωπεύουν το σύνολο (100 %) της παραγωγής υπερθειικών αλάτων στην Ένωση.

(4)

Η αίτηση βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η λήξη ισχύος των μέτρων θα έχει ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και της ζημίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

3.   Έρευνα

3.1.   Περίοδος έρευνας επανεξέτασης και υπό εξέταση περίοδος

(5)

Η έρευνα με αντικείμενο τη συνέχιση ή την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2011 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 («περίοδος της έρευνας επανεξέτασης» ή «ΠΕΕ»). Η εξέταση των τάσεων σχετικά με την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως το τέλος της ΠΕΕ («υπό εξέταση περίοδος»).

3.2.   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα

(6)

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τους αιτούντες, τους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ, τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς και τους χρήστες που ήταν γνωστό ότι τους αφορούσε η έρευνα, τους παραγωγούς στις δυνητικά ανάλογες χώρες και τους εκπροσώπους της ΛΔΚ σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που καθοριζόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(7)

Με δεδομένο τον πιθανώς υψηλό αριθμό παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ και μη συνδεδεμένων εισαγωγέων στην Ένωση, τους οποίους αφορούσε η έρευνα, στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας εξετάστηκε το ενδεχόμενο δειγματοληψίας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού. Για να μπορέσει η Επιτροπή να αποφασίσει κατά πόσον είναι απαραίτητη η δειγματοληψία και, αν ναι, να επιλέξει δείγμα, τα προαναφερόμενα μέρη κλήθηκαν, δυνάμει του άρθρου 17 του βασικού κανονισμού, να αναγγελθούν εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας και να παράσχουν στην Επιτροπή τις πληροφορίες που ζητούνταν στην εν λόγω ανακοίνωση.

(8)

Δεν παρουσιάστηκε κανένας από τους εισαγωγείς.

(9)

Μόνο ένας παραγωγός-εξαγωγέας από τη ΛΔΚ απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Συνεπώς, δεν κρίθηκε αναγκαία η επιλογή δείγματος παραγωγών-εξαγωγέων.

(10)

Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια σε όλα τα μέρη που ήταν γνωστό ότι αφορούσε η έρευνα και σε όσους παρουσιάστηκαν εντός της προθεσμίας που καθοριζόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Απαντήσεις ελήφθησαν από δύο παραγωγούς της Ένωσης, έναν παραγωγό-εξαγωγέα από τη ΛΔΚ και έναν παραγωγό από την Τουρκία, που θεωρείται δυνητικά ανάλογη χώρα.

(11)

Η Επιτροπή διερεύνησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε αναγκαίες για τον προσδιορισμό, αφενός, της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της επακόλουθης ζημίας και, αφετέρου, του συμφέροντος της Ένωσης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

α)

Παραγωγοί της Ένωσης

RheinPerChemie GmbH & Co. KG, Γερμανία

United Initiators GmbH & Co. KG, Γερμανία

β)

Παραγωγός-εξαγωγέας της ΛΔΚ

United Initiators (Shanghai) Co. Ltd., Σαγκάη (4)

Β.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

(12)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι το ίδιο με εκείνο που αποτέλεσε αντικείμενο της αρχικής έρευνας, δηλαδή τα υπεροξοθειικά (υπερθειικά) άλατα, συμπεριλαμβανομένου του θειικού υπεροξυμονοθειικού καλίου («υπό εξέταση προϊόν»), που υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ 2833 40 00 και ex 2842 90 80.

(13)

Το υπό εξέταση προϊόν χρησιμοποιείται ως εκκινητής ή ως οξειδωτικό μέσο σε μια σειρά εφαρμογών. Ορισμένα παραδείγματα αφορούν τη χρήση του ως εκκινητή πολυμερισμού κατά την παραγωγή πολυμερών, ως μέσου χάραξης πλακετών τυπωμένου κυκλώματος, σε καλλυντικά για τα μαλλιά, στο αποκολλάρισμα υφασμάτων, στην παραγωγή χάρτου, ως μέσου καθαρισμού της οδοντοστοιχίας, καθώς και ως απολυμαντικού.

(14)

Όπως και κατά την αρχική έρευνα, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το υπό εξέταση προϊόν και το προϊόν που παρασκευάζεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της ΛΔΚ, καθώς και το προϊόν που παράγεται και πωλείται από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης, διαθέτουν τα ίδια βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες βασικές χρήσεις και θεωρούνται, επομένως, ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

1.   Γενικές παρατηρήσεις

(15)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε κατά πόσον υπάρχει επί του παρόντος πρακτική ντάμπινγκ και κατά πόσον η πρακτική αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί σε περίπτωση λήξης ισχύος των μέτρων που εφαρμόζονται σε σχέση με ορισμένες εισαγωγές από τη ΛΔΚ.

(16)

Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική σκέψη 9, στην έρευνα συμμετείχε μόνο ένας κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας, ο οποίος δεν πραγματοποίησε εξαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 22 κατωτέρω, και όπως διευκρινίζεται αναλυτικά στις αιτιολογικές σκέψεις 51 έως 53, η έρευνα κατέδειξε ότι, κατά βάση, όλες οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ κατά την ΠΕΕ πραγματοποιήθηκαν από έναν εξαγωγέα ο οποίος, όπως αποδείχθηκε κατά την αρχική έρευνα, δεν εφάρμοζε πρακτική ντάμπινγκ και δεν αποτελεί αντικείμενο της τρέχουσας επανεξέτασης. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή δεν ήταν εφικτή η ανάλυση του ντάμπινγκ.

2.   Πορεία των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

(17)

Για να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο επανάληψης του ντάμπινγκ, ελήφθησαν υπόψη οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον συνεργαζόμενο κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα, οι πληροφορίες που συνελέγησαν σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού και τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς. Τα διαθέσιμα στοιχεία αντλήθηκαν από το αίτημα επανεξέτασης λόγω λήξης ισχύος των μέτρων, τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο διαδικασίας επανεξέτασης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) (5), τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, δηλαδή τα δεδομένα που διαβιβάζονται σε μηνιαία βάση από τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 14 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού («βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6»), και τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τις εισαγωγές.

α)   Τιμές και όγκος των εισαγωγών στην Ένωση από τη ΛΔΚ και άλλες τρίτες χώρες

(18)

Από τα διαθέσιμα στο πλαίσιο της έρευνας στοιχεία προκύπτει ότι, κατά βάση, όλες οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ πραγματοποιήθηκαν από έναν κινέζο εξαγωγέα, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε κατά την αρχική έρευνα, δεν εφάρμοζε πρακτικές ντάμπινγκ (6). Συνεπώς, οι εν λόγω εισαγωγές δεν υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ. Οι τιμές των εν λόγω εισαγωγών διατηρήθηκαν κάτω από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

(19)

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κινεζικών εισαγωγών στην Ένωση αυξήθηκαν κατά ποσοστό 29 % κατά την υπό εξέταση περίοδο, παρέμειναν χαμηλές και ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Οι τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης αυξήθηκαν επίσης, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 7 %.

(20)

Ο μοναδικός συνεργαζόμενος κινέζος εξαγωγέας που υπόκειται στα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ δεν πραγματοποίησε εξαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε ότι πραγματοποιούσε εξαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ προς τις αγορές τρίτων χωρών και ότι οι τιμές του ήταν χαμηλότερες ακόμη και από τις τιμές των εισαγωγών που πραγματοποιούνται σήμερα από τη ΛΔΚ στην αγορά της Ένωσης. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι εξαγωγείς από την Κίνα εξακολουθούν να εφαρμόζουν πρακτικές ντάμπινγκ και ότι οι τιμές τους είναι χαμηλές.

(21)

Η αγορά της Ένωσης αποτελείται σε γενικές γραμμές από εισαγωγές που προέρχονται από τρεις χώρες: την Κίνα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ποσοστό μεταξύ 8 % και 10 % του μεριδίου της αγοράς, και από δύο ενωσιακούς παραγωγούς που κατέχουν μερίδιο αγοράς της τάξεως του 65 έως 75 %. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ΗΠΑ διατήρησαν την παρουσία τους στην αγορά της Ένωσης, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο περίπου των συνολικών εισαγωγών κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Οι τιμές εισαγωγής από τις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες κατά 10 % από τις τιμές εισαγωγής από τη ΛΔΚ. Το εύρημα αυτό, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες πωλήσεις σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, υποδεικνύει ότι οι κινεζικές εισαγωγές συνέχισαν να ασκούν πίεση με αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών πώλησης στην Ένωση.

(22)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 18 ανωτέρω, οι κινεζικές εισαγωγές κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ πραγματοποιήθηκαν από έναν εξαγωγέα, ο οποίος είχε αποδειχθεί κατά την αρχική έρευνα ότι δεν εφάρμοζε πρακτικές ντάμπινγκ. Μεταξύ του 2009 και της ΠΕΕ, ο όγκος των εν λόγω εισαγωγών αυξήθηκε κατά 24 % και το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς αυξήθηκε από 8 % σε 9,6 % της συνολικής κατανάλωσης στην Ένωση κατά την ίδια περίοδο.

(23)

Αξίζει να υπομνηστεί ότι κατά τα έτη 1995 έως 2001 είχαν επιβληθεί μέτρα αντιντάμπινγκ στα υπερθειικά άλατα καταγωγής ΛΔΚ. Με την κατάργηση των εν λόγω μέτρων, ο όγκος των εισαγωγών από τη ΛΔΚ αυξήθηκε από λιγότερους από 200 τόνους το 2001 σε περισσότερους από 4 000 τόνους το 2003 και στη συνέχεια υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας σχεδόν τους 9 000 τόνους το 2006. Με άλλα λόγια, οι κινεζικές εισαγωγές κατέλαβαν ποσοστό άνω του 20 % της αγοράς της Ένωσης μέσα σε λίγα χρόνια. Κατά την περίοδο 2003-2006, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 7 %, το κινεζικό μερίδιο της αγοράς διπλασιάστηκε. Αυτό καταδεικνύει ότι οι κινέζοι εξαγωγείς είναι σε θέση να καταλάβουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς στην Ένωση ελλείψει μέτρων αντιντάμπινγκ.

(24)

Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία και τις ως άνω εκτιμήσεις, και ιδίως την κινεζική αντίδραση στην κατάργηση των μέτρων στην αγορά της Ένωσης το 2001, το επίπεδο των κινεζικών τιμών κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ και τις συνεχιζόμενες πρακτικές ντάμπινγκ στις αγορές τρίτων χωρών, θεωρείται ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμα η πιθανότητα να εισρεύσουν εκ νέου στην αγορά της Ένωσης φθηνές κινεζικές εισαγωγές σε μεγάλες ποσότητες, αν τα υφιστάμενα μέτρα καταργηθούν.

β)   Τιμολογιακή συμπεριφορά των κινέζων παραγωγών σε άλλες εξαγωγικές αγορές

(25)

Όπως προαναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 16, η συνεργαζόμενη κινεζική εταιρεία δεν πραγματοποίησε εξαγωγές στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ και δεν κατέστη εφικτή η σύγκριση των κανονικών αξιών της στην εγχώρια αγορά με τις τιμές εξαγωγής της προς την Ένωση. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 24, εξετάστηκε κατά πόσον οι εξαγωγές της εταιρείας προς τρίτες χώρες πραγματοποιήθηκαν σε τιμές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Δεδομένου ότι στην εν λόγω εταιρεία αναγνωρίστηκε κατά την αρχική έρευνα καθεστώς οικονομίας της αγοράς (ΚΟΑ), οι κανονικές αξίες της ορίστηκαν βάσει των στοιχείων που παρείχε η ίδια.

(26)

Για τους τρεις τύπους του υπό εξέταση προϊόντος για τους οποίους οι εγχώριες πωλήσεις ήταν αντιπροσωπευτικές και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, ορίστηκαν μέσες κανονικές αξίες βάσει των τιμών που καταβλήθηκαν από ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά. Για έναν τύπο η κανονική αξία χρειάστηκε να «κατασκευαστεί» με βάση το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού. Για τον καθορισμό της κανονικής αξίας του τύπου αυτού χρησιμοποιήθηκε το κόστος παρασκευής με το οποίο επιβαρύνθηκε η εταιρεία, οι δαπάνες πώλησης και τα γενικά και διοικητικά έξοδα, καθώς και το κέρδος από τις εγχώριες πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

(27)

Η σύγκριση μεταξύ της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας και της σταθμισμένης μέσης τιμής εξαγωγής, βάσει των τιμών «εκ του εργοστασίου», προς τρίτες χώρες, που προσδιορίστηκαν με βάση τα υποβληθέντα και επαληθευμένα στοιχεία, κατέδειξε σταθμισμένο μέσο περιθώριο ντάμπινγκ της τάξης του 9,4 %.

(28)

Όσον αφορά την τιμολογιακή συμπεριφορά, η ύπαρξη μέτρων αντιντάμπινγκ στην Ινδία και τις ΗΠΑ αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη ότι οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς εφαρμόζουν πρακτικές ντάμπινγκ και σε άλλες αγορές.

γ)   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης

(29)

Η έρευνα κατέδειξε ότι η συνεργαζόμενη κινεζική εταιρεία πραγματοποιούσε εξαγωγές σε πολλές τρίτες χώρες, όπως στη Βραζιλία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ως εκ τούτου, οι τιμές εξαγωγής της συνεργαζόμενης κινεζικής εταιρείας προς τρίτες αγορές συγκρίθηκαν με το επίπεδο των τιμών πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και την τιμή εισαγωγής της ΛΔΚ κατά την ΠΕΕ στην αγορά της Ένωσης. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε ότι ο συνεργαζόμενος κινέζος εξαγωγέας πραγματοποιούσε πωλήσεις σε πολύ χαμηλότερες τιμές, έως και 40 %, σε σχέση με εκείνες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την ΠΕΕ.

(30)

Η ανωτέρω ανάλυση καταδεικνύει, αφενός, ότι οι τιμές στην αγορά της Ένωσης είναι υψηλότερες και, επομένως, πολύ ελκυστικές και, αφετέρου, ότι οι τιμές που προσφέρουν άλλοι κινέζοι εξαγωγείς είναι χαμηλότερες από την τρέχουσα τιμή των κινεζικών εισαγωγών στην αγορά της Ένωσης.

(31)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κανονικές αξίες της συνεργαζόμενης εταιρείας κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ ήταν εν γένει χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Αυτό επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, καθώς είναι σαφές ότι αποφέρει υψηλότερα κέρδη στους κινέζους παραγωγούς. Το χαμηλό επίπεδο των τιμών στην Κίνα δεν φαίνεται να βασίζεται σε κανέναν άλλο λόγο πέραν της τεράστιας παραγωγικής ικανότητας και προσφοράς του υπό εξέταση προϊόντος.

(32)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 28 ανωτέρω, ορισμένες αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, έχουν καταστεί λιγότερο ελκυστικές για τους κινέζους εξαγωγείς λόγω της ύπαρξης μέτρων αντιντάμπινγκ. Επιπλέον, σε σχετικούς όρους, διαπιστώθηκε ότι οι αγορές άλλων τρίτων χωρών λειτουργούν σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από εκείνα που ισχύουν στην αγορά της Ένωσης. Όσον αφορά άλλες αγορές τρίτων χωρών στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί μέτρα, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω αγορές εφοδιάζονται ήδη από εταιρείες που είναι παρούσες στις αγορές αυτές και, επομένως, τυχόν μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ θα διοχετευθεί κατά πάσα πιθανότητα σε εξαγωγές προς την αγορά της Ένωσης.

(33)

Βάσει των ανωτέρω, αναμένεται ότι, σε περίπτωση κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων, οι κινεζικές εισαγωγές θα επανέλθουν σε μεγαλύτερους όγκους και θα ασκήσουν εντονότερες τιμολογιακές πιέσεις στην αγορά της Ένωσης.

δ)   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα διαθέσιμη για εξαγωγές

(34)

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, ελλείψει άλλων διαθέσιμων πληροφοριών, η ανάλυση της μη χρησιμοποιούμενης παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ βασίστηκε στα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή στις περιορισμένες πληροφορίες που έδωσε ο συνεργαζόμενος κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας σχετικά με την κατάσταση της αγοράς στη ΛΔΚ, στις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης και σε δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν πέντε βασικούς παραγωγούς που εντοπίστηκαν στη ΛΔΚ, καθώς και στα δεδομένα που συνελέγησαν κατά την έναρξη της διαδικασίας επανεξέτασης. Οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις εν λόγω πηγές κρίθηκαν συνεκτικές.

(35)

Βάσει των ανωτέρω πληροφοριών, εκτιμάται ότι στη ΛΔΚ διατίθενται περισσότεροι από 100 χιλιάδες τόνοι παραγωγικής ικανότητας, ποσότητα σχεδόν τριπλάσια του όγκου κατανάλωσης στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

(36)

Με βάση το ποσοστό αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας του συνεργαζόμενου παραγωγού, συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι στη ΛΔΚ ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές παραγωγικές ικανότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της παραγωγής και την εκ νέου διοχέτευσή της στην αγορά της Ένωσης, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων αντιντάμπινγκ.

ε)   Συμπέρασμα σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης των πρακτικών ντάμπινγκ

(37)

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρήθηκε ότι είναι πιθανή η επανάληψη των πρακτικών ντάμπινγκ, σε περίπτωση κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων. Συγκεκριμένα, το επίπεδο των κανονικών αξιών που προσδιορίστηκαν στην Κίνα, η συμπεριφορά του συνεργαζόμενου παραγωγού σε αγορές τρίτων χωρών σε σχέση με το ντάμπινγκ, η ύπαρξη μέτρων αντιντάμπινγκ σε βάρος των κινέζων εξαγωγέων στην Ινδία και τις ΗΠΑ, η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης σε σύγκριση με άλλες αγορές και η διαθεσιμότητα σημαντικής παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ καταδεικνύουν το ενδεχόμενο επανάληψης των πρακτικών ντάμπινγκ σε περίπτωση κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων.

Δ.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Ορισμός του κλάδου παραγωγής της Ενωσης

(38)

Με την τρέχουσα έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι υπερθειικά άλατα παρασκευάζονται μόνον από δύο παραγωγούς στην Ένωση. Η παραγωγή αυτών αποτέλεσε το σύνολο της παραγωγής της Ένωσης (100 %) κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Αμφότεροι οι παραγωγοί υποστήριξαν το αίτημα επανεξέτασης και συμμετείχαν στην έρευνα.

(39)

Επομένως, οι εν λόγω δύο εταιρείες αποτελούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού και θα καλούνται εφεξής «κλάδος παραγωγής της Ένωσης».

2.   Προκαταρκτική παρατήρηση

(40)

Για να διασφαλιστεί το απόρρητο που προβλέπεται στο άρθρο 19 του βασικού κανονισμού, τα δεδομένα που αφορούν τους δύο παραγωγούς της Ένωσης παρουσιάζονται σε μορφή δεικτών ή εύρους τιμών.

(41)

Οι πληροφορίες που αφορούν τις εισαγωγές αναλύθηκαν σε επίπεδο κωδικού ΣΟ για τους τρεις βασικούς τύπους του ομοειδούς προϊόντος, το υπερθειικό αμμώνιο, το υπερθειικό νάτριο και το υπερθειικό κάλιο, και σε επίπεδο κωδικού TARIC για τον τέταρτο τύπο, το θειικό υπεροξυμονοθειικό κάλιο. Η ανάλυση των εισαγωγών συνοδεύτηκε από δεδομένα που συνελέγησαν δυνάμει του άρθρου 14 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

3.   Κατανάλωση της Ένωσης

(42)

Η κατανάλωση της Ένωσης προσδιορίστηκε με βάση τον όγκο των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης, καθώς και με βάση στοιχεία της Eurostat σχετικά με τις εισαγωγές, σε επίπεδο κωδικών ΣΟ και TARIC.

(43)

Η κατανάλωση της Ένωσης κατά την ΠΕΕ ήταν ελαφρώς υψηλότερη απ’ ό,τι κατά την έναρξη της υπό εξέταση περιόδου. Μεταξύ του 2009 και του 2010 σημειώθηκε αύξηση κατά 22 %, αλλά στη συνέχεια η κατανάλωση παρουσίασε σταθερή μείωση φτάνοντας σε ποσοστό περίπου 18 %.

Πίνακας 1

Κατανάλωση

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Κατανάλωση (σε τόνους)

25 000 – 35 000

35 000 – 45 000

35 000 – 45 000

25 000 – 35 000

Δείκτης (2009 = 100)

100

122

114

103

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, Eurostat, βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

4.   Όγκος, Τιμές και μερίδιο της αγοράς για τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ

(44)

Οι όγκοι και τα μερίδια της αγοράς που κατέχουν οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ αναλύθηκαν με βάση τα στοιχεία της Eurostat και τα στοιχεία που συνελέγησαν σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού.

(45)

Η σύγκριση των προαναφερόμενων στοιχείων καταδεικνύει ότι όλες οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ προέρχονται από μία εταιρεία, η οποία αποδείχθηκε κατά την αρχική έρευνα ότι δεν εφάρμοζε πρακτικές ντάμπινγκ. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η ανάλυση του μεριδίου της αγοράς των εισαγωγών από τη ΛΔΚ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της εξέλιξης των τιμών τους.

(46)

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς που υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, δεν κατέστη εφικτός ο υπολογισμός της πώλησης σε χαμηλότερες τιμές για τη ΛΔΚ.

5.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

(47)

Ο όγκος των εισαγωγών και οι τιμές και το μερίδιο της αγοράς που κατείχαν άλλες χώρες κατά την υπό εξέταση περίοδο παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα. Προσδιορίστηκαν με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρασχέθηκαν σε επίπεδο κωδικού ΣΟ και κωδικού TARIC. Για λόγους απορρήτου, όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική σκέψη 40 ανωτέρω, τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν το μερίδιο της αγοράς δημοσιεύονται σε μορφή δεικτών.

Πίνακας 2

Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Τουρκία

 

 

 

 

Όγκος εισαγωγών (σε τόνους)

2 326

3 002

2 360

3 026

Δείκτης (2009 = 100)

100

129

101

130

Τιμή σε EUR/τόνο

1 137

1 010

1 130

1 158

Δείκτης (2009 = 100)

100

89

99

102

Μερίδιο αγοράς

Δείκτης

100

106

89

126

ΗΠΑ

 

 

 

 

Όγκος εισαγωγών (σε τόνους)

3 662

3 951

4 156

2 556

Δείκτης (2009 = 100)

100

108

114

70

Τιμή σε EUR/τόνο

1 053

1 170

1 201

1 099

Δείκτης (2009 = 100)

100

111

114

104

Μερίδιο αγοράς

Δείκτης

100

88

100

68

Άλλες τρίτες χώρες

 

 

 

 

Όγκος εισαγωγών (σε τόνους)

1 652

1 605

1 420

1 105

Δείκτης (2009 = 100)

100

97

86

67

Τιμή σε EUR/τόνο

1 443

1 518

1 605

1 738

Δείκτης (2009 = 100)

100

105

111

120

Μερίδιο αγοράς

Δείκτης

100

80

76

65

Σύνολο τρίτων χωρών

 

 

 

 

Όγκος εισαγωγών (σε τόνους)

7 640

8 558

7 936

6 687

Δείκτης (2009 = 100)

100

112

104

88

Τιμή σε EUR/τόνο

1 163

1 179

1 252

1 231

Δείκτης (2009 = 100)

100

101

108

106

Μερίδιο αγοράς

Δείκτης

100

92

91

85

Πηγή: Eurostat και Taric

(48)

Οι όγκοι των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες στην αγορά της Ένωσης μειώθηκαν κατά ποσοστό περίπου 12 % κατά την υπό εξέταση περίοδο, ενώ η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 6 % κατά την ίδια περίοδο. Το μερίδιο της αγοράς που έχασαν άλλες τρίτες χώρες καταλήφθηκε εν μέρει από τις κινεζικές εισαγωγές και τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης σημείωσε μέση αύξηση των τιμών του της τάξεως του 7 %, όπως αναφέρεται κατωτέρω, στην αιτιολογική σκέψη 64.

6.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

6.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(49)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και δείκτες που επηρεάζουν την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

6.2.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

(50)

Η παραγωγή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε σημαντικά κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η εν λόγω αύξηση κορυφώθηκε μεταξύ 2009 και 2010, όταν η παραγωγή αυξήθηκε κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες. Στη συνέχεια παρέμεινε σταθερή, σημειώνοντας ελαφρά πτώση μεταξύ του 2011 και της ΠΕΕ.

Πίνακας 3

Συνολική παραγωγή της Ένωσης

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Παραγωγή (σε τόνους)

20 000 – 30 000

25 000 – 35 000

25 000 – 35 000

25 000 – 35 000

Δείκτης (2009 = 100)

100

132

135

125

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

(51)

Η παραγωγική ικανότητα παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Καθώς η παραγωγή σημείωνε αύξηση κατά την περίοδο 2009-2011, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας κατέδειξε συνολική αύξηση της τάξης του 34 %. Η τάση αυτή μεταβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, διότι η μείωση της παραγωγής προκάλεσε επίσης μείωση της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Πίνακας 4

Παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Παραγωγική ικανότητα (σε τόνους)

35 000 – 45 000

35 000 – 45 000

35 000 – 45 000

35 000 – 45 000

Δείκτης (2009 = 100)

100

101

101

101

Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

60 %

79 %

81 %

75 %

Δείκτης (2009 = 100)

100

131

134

124

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.3.   Αποθέματα

(52)

Παρόλο που το επίπεδο των τελικών αποθεμάτων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό μεταξύ του 2009 και της ΠΕΕ, το επίπεδό τους παραμένει σχετικά χαμηλό σε σχέση με το επίπεδο παραγωγής.

Πίνακας 5

Τελικά αποθέματα

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

500 – 1 500

1 000 – 2 000

2 000 – 3 000

1 500 – 2 500

Δείκτης (2009 = 100)

100

144

227

184

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.4.   Όγκος πωλήσεων

(53)

Ο όγκος πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης προς μη συνδεδεμένους πελάτες ακολούθησε την τάση της κατανάλωσης, παρουσιάζοντας κορύφωση το 2010 και στη συνέχεια καθοδική τάση, που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ΠΕΕ. Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου αυξήθηκε κατά 6 %.

Πίνακας 6

Πωλήσεις προς μη συνδεδεμένους πελάτες

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Όγκος (σε τόνους)

15 000 – 25 000

20 000 – 30 000

20 000 – 30 000

15 000 – 25 000

Δείκτης (2009 = 100)

100

122

113

106

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.5.   Μερίδιο αγοράς

(54)

Καθώς οι όγκοι πωλήσεων στην Ένωση ακολούθησαν την τάση της κατανάλωσης, το μερίδιο της αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Πίνακας 7

Μερίδιο αγοράς της Ένωσης

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

65 % - 75 %

65 % - 75 %

65 % - 75 %

65 % - 75 %

Δείκτης (2009 = 100)

100

100

100

103

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, Eurostat και Taric

6.6.   Μεγέθυνση

(55)

Όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση της κατανάλωσης στην Ένωση περιορίστηκε σε 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατόρθωσε να αυξήσει ελαφρώς τον όγκο των πωλήσεων και το μερίδιο της αγοράς του κατά την ίδια περίοδο.

6.7.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

(56)

Το επίπεδο απασχόλησης στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε σταθερό μεταξύ του 2009 και της ΠΕΕ. Ωστόσο, η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο, η οποία υπολογίστηκε ως παραγωγή σε τόνους ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ακολουθώντας την τάση της παραγωγής. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά δεδομένα:

Πίνακας 8

Συνολική απασχόληση και παραγωγικότητα στην Ένωση

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Δείκτης εργαζομένων

100

100

103

101

Δείκτης παραγωγικότητας

100

132

131

124

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.8.   Τιμές πώλησης ανά μονάδα

(57)

Οι ανά μονάδα τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης προς μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση αυξήθηκαν κατά 7 % μεταξύ του 2009 και της ΠΕΕ. Αυτή η κατά 7 % αύξηση της μέσης τιμής πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μπορεί να εξηγηθεί από τη μεταβολή του μείγματος των προϊόντων που πωλούνταν κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η εν λόγω τιμή, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η δυνητική διαφορά στο μείγμα των προϊόντων, ήταν σημαντικά υψηλότερη από την τιμή που χρεώνεται από τον συνεργαζόμενο κινέζο παραγωγό για τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Πίνακας 9

Τιμή πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ανά μονάδα

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Τιμή πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ανά μονάδα (σε ευρώ/τόνο)

1 100 – 1 300

1 100 – 1 300

1 200 – 1 400

1 200 – 1 400

Δείκτης (2009 = 100)

100

100

105

107

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.9.   Αποδοτικότητα

(58)

Το 2009 η αποδοτικότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης προσέγγιζε το επίπεδο ισοσκέλισης κερδών-ζημιών. Στη συνέχεια, κατά την περίοδο από το 2010 έως την ΠΕΕ, η αποδοτικότητα παρέμεινε σε επίπεδο άνω του 10 %. Επομένως, το ξαφνικό άλμα του δείκτη αποδοτικότητας μεταξύ του 2009 και του 2010 προκύπτει από το πολύ χαμηλό επίπεδο βάσης του 2009, που αποτέλεσε έτος καίριας σημασίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Το 2011 η υψηλή αποδοτικότητα ήταν αποτέλεσμα ενός έκτακτου γεγονότος που μείωσε το κόστος και το οποίο δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Το γεγονός αυτό αντανακλάται ήδη στη μείωση της αποδοτικότητας κατά την ΠΕΕ, τάση που συνεχίζεται και σήμερα.

Πίνακας 10

Αποδοτικότητα

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Αποδοτικότητα από τις πωλήσεις της Ένωσης

Δείκτης (2009 = 100)

100

2 400

3 336

1 854

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.10.   Επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

(59)

Η έρευνα κατέδειξε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ήταν σε θέση να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο επενδύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

(60)

Η απόδοση των επενδύσεων ακολούθησε κατά πόδας την τάση της αποδοτικότητας το 2009 και το 2011, με αποτέλεσμα να μην είναι αντιπροσωπευτική, όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική σκέψη 58 παραπάνω.

Πίνακας 11

Επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

Δείκτης (2009 = 100)

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Επενδύσεις

100

71

110

99

Απόδοση επενδύσεων

100

3 166

4 647

2 455

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.11.   Ταμειακές ροές και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

(61)

Οι ταμειακές ροές, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του κλάδου παραγωγής να αυτοχρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του, εκφρασμένες ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του υπό εξέταση προϊόντος, ακολούθησαν τάση παρόμοια με εκείνη της αποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει ότι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση έως το 2011 και, στη συνέχεια, μείωση κατά την ΠΕΕ.

Πίνακας 12

Ταμειακές ροές

 

2009

2010

2011

ΠΕΕ

Ταμειακές ροές

Δείκτης (2009 = 100)

100

288

381

172

Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

6.12.   Μισθοί

(62)

Παρόλο που ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε σταθερός, οι μισθοί τους αυξήθηκαν κατά 12 % κατά την υπό εξέταση περίοδο.

6.13.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ

(63)

Όπως προαναφέρθηκε, δεν πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές που να αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου και, ως εκ τούτου, δεν κατέστη εφικτή η εκτίμηση του μεγέθους του περιθωρίου ντάμπινγκ.

6.14.   Ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ

(64)

Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία εισαγωγών από τη ΛΔΚ σε χαμηλές τιμές που να αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, τη σχετικά υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και την αύξηση του μεριδίου της αγοράς που σημείωσε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, το επίπεδο αποδοτικότητάς του και τη θετική πορεία ορισμένων οικονομικών δεικτών, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ανέκαμψε από τις επιπτώσεις παλαιότερων πρακτικών ντάμπινγκ κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι πρόσφατη και κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ παρατηρήθηκε στην αγορά της Ένωσης μια κάποια πτώση σε διάφορους δείκτες ζημίας, όπως η αποδοτικότητα, οι ταμειακές ροές, η απόδοση των επενδύσεων και οι επενδύσεις.

7.   Συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

(65)

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι εισαγωγές προϊόντων από τη ΛΔΚ σε χαμηλές τιμές ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης διεκόπησαν αμέσως μετά την επιβολή των αρχικών μέτρων το 2007 και δεν πραγματοποιούνταν κατά την υπό εξέταση περίοδο ή την ΠΕΕ. Οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ στην αγορά της Ένωσης προέρχονται από τον μοναδικό κινέζο παραγωγό που αποδείχθηκε κατά την αρχική έρευνα ότι δεν εφάρμοζε πρακτικές ντάμπινγκ. Αυτό επέτρεψε στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να επιτύχει υψηλά επίπεδα παραγωγής, να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεων, τη μέση τιμή πώλησης, το μερίδιο της αγοράς και την αποδοτικότητά του και να βελτιώσει τη γενικότερη οικονομική κατάστασή του.

(66)

Συνεπώς, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν υπέστη σημαντική ζημία κατά την ΠΕΕ. Ωστόσο, με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης και την αρνητική πορεία ορισμένων δεικτών ζημίας, όπως περιγράφηκαν ανωτέρω, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση.

Ε.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(67)

Για να εκτιμηθεί η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, αναλύθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις των κινεζικών εισαγωγών στην αγορά και τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(68)

Η ανάλυση επικεντρώθηκε στη μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ και στη συμπεριφορά των Κινέζων εξαγωγέων στις αγορές τρίτων χωρών και στην αγορά της Ένωσης.

2.   Μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ

(69)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνελέγησαν και επαληθεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, εκτιμάται ότι στην Κίνα διατίθενται περίπου 100 χιλιάδες τόνοι παραγωγικής ικανότητας του υπό εξέταση προϊόντος. Επιπλέον, η παρουσία αρκετών μικρών παραγωγών σε διάφορα σημεία της χώρας αυξάνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό αυτό.

(70)

Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά των κινέζων εξαγωγέων, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να καταδεικνύουν το ακριβές ποσοστό της εν λόγω παραγωγικής ικανότητας που μένει αναξιοποίητη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή του υπό εξέταση προϊόντος στην αγορά της Ένωσης. Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε ότι ο μοναδικός κινέζος συνεργαζόμενος παραγωγός διαθέτει μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα που ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 30 %. Με παρέκταση των στοιχείων αυτών σε όλες τις κινεζικές εταιρείες, υπολογίζεται ότι επί του παρόντος υφίσταται στη ΛΔΚ μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα μεγαλύτερη των 30 χιλιάδων τόνων.

(71)

Βάσει των ανωτέρω, ακόμα και αν οι κινεζικές εταιρείες δεν παρήγαν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους, θα εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμοι για εξαγωγή 20-25 χιλιάδες τόνοι του υπό εξέταση προϊόντος στη ΛΔΚ. Με βάση τα πορίσματα και τα συμπεράσματα που περιέχονται στις ανωτέρω αιτιολογικές σκέψεις 22 έως 44, είναι σαφές ότι, αν δεν παραταθεί η ισχύς των μέτρων, προβλέπεται ότι η διαθέσιμη μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα στην Κίνα θα εξαχθεί στην αγορά της Ένωσης. Αυτός ο δυνητικός πρόσθετος όγκος εξαγωγών θα πρέπει να εκτιμηθεί στο πλαίσιο μιας κατανάλωσης της Ένωσης που, κατά την ΠΕΕ, ανήλθε σε περίπου 25 000 - 35 000 τόνους.

3.   Εξαγωγές από τη ΛΔΚ

(72)

Όπως προαναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 20, η έρευνα κατέδειξε ότι οι κινεζικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες πραγματοποιούνταν σε τιμές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των διαδικασιών επανεξέτασης λόγω λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και την Ινδία οδήγησαν στη σύσταση ότι η ισχύς των υφιστάμενων μέτρων αντιντάμπινγκ για τα υπερθειικά άλατα από τη ΛΔΚ θα πρέπει να παραταθεί. Στην παρούσα κατάσταση αναμένεται ότι, αν τα μέτρα καταργηθούν, η μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα των Κινέζων εξαγωγέων θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή προϊόντος προς εξαγωγή στην αγορά της Ένωσης. Όπως διευκρινίστηκε στην αιτιολογική σκέψη 32, καθώς ο εφοδιασμός άλλων αγορών τρίτων χωρών που δεν υπόκεινται σε μέτρα είναι ήδη εξασφαλισμένος από εταιρείες που διατηρούν παρουσία στις χώρες αυτές, τυχόν μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα που είναι διαθέσιμη στη ΛΔΚ ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγή του υπό εξέταση προϊόντος στην αγορά της Ένωσης.

(73)

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές ντάμπινγκ που εφάρμοζαν στο παρελθόν κινέζοι εξαγωγείς και οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή των ισχυόντων μέτρων, καθώς και την τωρινή συμπεριφορά τους όσον αφορά το ντάμπινγκ σε τρίτες χώρες, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι εν λόγω όγκοι θα εξάγονται προς την Ένωση σε τιμές που θα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

(74)

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 23, υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 1995 έως 2001 επιβλήθηκαν μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εξαγωγών υπερθειικών αλάτων από τη ΛΔΚ. Δεδομένου ότι η ισχύς των εν λόγω μέτρων δεν παρατάθηκε, οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ αυξήθηκαν από λιγότερους από 200 τόνους το 2001 σε σχεδόν 10 χιλιάδες τόνους το 2006, καταλαμβάνοντας έτσι μερίδιο άνω του 20 % της αγοράς της Ένωσης.

4.   Συμπέρασμα

(75)

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, και ιδίως τη μη χρησιμοποιούμενη παραγωγική ικανότητα που είναι διαθέσιμη στη ΛΔΚ, τη συνέχιση των κινεζικών πρακτικών ντάμπινγκ προς τρίτες χώρες, την περιορισμένη ικανότητα των κινέζων εξαγωγέων να πραγματοποιούν πωλήσεις προς άλλες κύριες αγορές τρίτων χωρών και την αποδεδειγμένη ικανότητά τους να ανακατευθύνουν τους όγκους των εξαγωγών προς την αγορά της Ένωσης, εκτιμάται ότι η κατάργηση των μέτρων θα αποδυναμώσει τη θέση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στη βασική του αγορά και θα προκαλέσει εκ νέου ζημία εξαιτίας του ενδεχομένου πραγματοποίησης εισαγωγών από τη ΛΔΚ σε τιμές που θα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Τίποτα δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση των επιδόσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης λόγω των ισχυόντων μέτρων θα διατηρηθεί ή θα ενισχυθεί σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων αυτών. Αντιθέτως, οι συνθήκες ευνοούν το ενδεχόμενο στροφής των κινεζικών εισαγωγών στην αγορά της Ένωσης σε τιμές που θα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και σε σημαντικό όγκο, πράγμα το οποίο ενδέχεται να υπονομεύσει τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο στην αγορά της Ένωσης. Οι ενδεχόμενες αυτές κινεζικές εισαγωγές σε τιμές που θα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ θα ασκήσουν πίεση στις τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, με αποτέλεσμα ο κλάδος της Ένωσης να απολέσει μερίδιο στην αγορά, και, κατά συνέπεια, θα επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, που εξακολουθεί να είναι ευάλωτος, όπως διευκρινίστηκε ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 66.

ΣΤ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Εισαγωγή

(76)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων θα ήταν αντίθετη προς το συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε σε εκτίμηση των συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, των εισαγωγέων και των χρηστών. Δόθηκε η δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(77)

Δεδομένου ότι η τρέχουσα έρευνα αποτελεί επανεξέταση των ισχυόντων μέτρων, κατέστη δυνατή η αξιολόγηση του τυχόν αρνητικού αντικτύπου των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ στα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.   Το συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

(78)

Στην αιτιολογική σκέψη 70 διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι η κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ενδέχεται να επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων αντιντάμπινγκ. Συνεπώς, η συνέχιση των μέτρων θα ωφελήσει τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, διότι οι παραγωγοί της Ένωσης θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους όγκους των πωλήσεών τους, το μερίδιό τους στην αγορά, την αποδοτικότητα και τη γενικότερη θετική οικονομική κατάστασή τους. Αντίθετα, η διακοπή των μέτρων θα απειλήσει σοβαρά τη βιωσιμότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, καθώς υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αναμένεται στροφή των κινεζικών εισαγωγών στην αγορά της Ένωσης σε τιμές που θα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και σε σημαντικό όγκο, γεγονός που θα προκαλέσει επανάληψη της ζημίας.

3.   Το συμφέρον των χρηστών

(79)

Κανένας από τους 44 χρήστες που ερωτήθηκαν δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο ούτε συμμετείχε στην έρευνα. Οι χρήστες δεν συμμετείχαν ούτε στην αρχική έρευνα. Ελλείψει ενδιαφέροντος από τους χρήστες, συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων δεν θα ήταν αντίθετη προς το συμφέρον τους. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε ότι ο αντίκτυπος του υπό εξέταση προϊόντος στο κόστος των κατάντη προϊόντων είναι μάλλον οριακός και η διατήρηση των μέτρων δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τον κλάδο παραγωγής των χρηστών. Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι λόγω της φύσεως του προϊόντος, καθώς και των διαφόρων πηγών προμηθειών που διατίθενται στην αγορά, οι χρήστες μπορούν εύκολα να προβούν σε αλλαγή προμηθευτή.

4.   Το συμφέρον των εισαγωγέων

(80)

Κανένας από τους 14 εισαγωγείς που ερωτήθηκαν δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο ούτε συμμετείχε στην έρευνα. Οι εισαγωγείς δεν συμμετείχαν ούτε στην αρχική έρευνα. Ελλείψει ενδιαφέροντος από τους εισαγωγείς, συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων δεν θα ήταν αντίθετη προς το συμφέρον τους. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εισαγωγείς μπορούν εύκολα να πραγματοποιούν αγορές από διάφορες πηγές που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά, ιδίως από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, τους εξαγωγείς από τις ΗΠΑ και τους κινέζους εξαγωγείς που προβαίνουν σε πωλήσεις σε τιμές που δεν αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

5.   Συμπέρασμα

(81)

Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που να άπτονται του συμφέροντος της Ένωσης για τη μη διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ.

Ζ.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(82)

Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη γεγονότα και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να υποβληθεί πρόταση διατήρησης των ισχυόντων μέτρων. Τους δόθηκε επίσης χρόνος για να υποβάλουν παρατηρήσεις σε συνέχεια της εν λόγω ενημέρωσης. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια ελήφθησαν δεόντως υπόψη, εφόσον κρίθηκαν δικαιολογημένα.

(83)

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων υπεροξοθειικών (υπερθειικών) αλάτων καταγωγής ΛΔΚ και έχουν επιβληθεί μέσω του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1184/2007 θα πρέπει να διατηρηθούν.

(84)

Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι καταστρατήγησης λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των δασμολογικών συντελεστών, κρίνεται ότι στην παρούσα περίπτωση απαιτείται να ληφθούν ειδικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των δασμών αντιντάμπινγκ. Τα εν λόγω ειδικά μέτρα, τα οποία ισχύουν μόνο για τις εταιρείες για τις οποίες εφαρμόζεται ατομικός συντελεστής δασμού, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: την προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού. Οι εισαγωγές που δεν συνοδεύονται από το τιμολόγιο αυτό θα υπόκεινται στον δασμό αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται σε όλους τους άλλους παραγωγούς,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές υπεροξοθειικών (υπερθειικών) αλάτων, συμπεριλαμβανομένου του θειικού υπεροξυμονοθειικού καλίου, που υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ 2833 40 00 και ex 2842 90 80 (κωδικός TARIC 2842908020), καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή, «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης» και πριν από την επιβολή δασμού, τιμή των προϊόντων που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και παρασκευάζονται από τις ακόλουθες εταιρείες είναι ο εξής:

Εταιρεία

Δασμός αντιντάμπινγκ

Πρόσθετος κωδικός TARIC

ABC Chemicals (Shanghai) Co., Ltd., Σαγκάη

0,0 %

A820

United Initiators Shanghai Co., Ltd

24,5 %

A821

Όλες οι άλλες εταιρείες

71,8 %

A999

3.   Η επιβολή των ατομικών δασμολογικών συντελεστών που ορίζονται για τις εταιρείες της παραγράφου 2 εξαρτάται από την προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα. Αν δεν προσκομιστεί το τιμολόγιο αυτό, επιβάλλεται ο δασμός που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2013.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. NEVEROVIC


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

(2)  ΕΕ L 265 της 11.10.2007, σ. 1.

(3)  ΕΕ C 305 της 10.10.2012, σ. 15.

(4)  Υπενθυμίζεται ότι, όταν εκδόθηκε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1184/2007, με τον οποίο επιβλήθηκε οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές υπεροξοθειικών αλάτων καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η επωνυμία της εταιρείας United Initiators Shanghai Co., Ltd. ήταν Degussa-AJ (Shanghai) Initiators Co., Ltd., Σαγκάη. Η αλλαγή επωνυμίας οφείλεται σε αλλαγή ιδιοκτησίας που πραγματοποιήθηκε το 2008.

(5)  Αριθ. A-570-847 (Review).

(6)  Η εταιρεία στην οποία γίνεται αναφορά στην παρούσα αιτιολογική σκέψη δεν υποβάλλεται σε εκ νέου εξέταση στην τρέχουσα έρευνα επανεξέτασης λόγω λήξης ισχύος των μέτρων, δεδομένου ότι κατά την αρχική έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη επιβολής κανενός δασμού σ’ αυτήν [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1184/2007].


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το έγκυρο εμπορικό τιμολόγιο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 πρέπει να περιλαμβάνει δήλωση υπογεγραμμένη από υπάλληλο της εταιρείας που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο και περιέχουσα τα εξής:

1.

Το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του υπαλλήλου της εταιρείας που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο.

2.

Την ακόλουθη δήλωση: «Ο υπογεγραμμένος πιστοποιώ ότι η (ποσότητα) υπεροξοθειικών αλάτων που πωλήθηκε για εξαγωγή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτεται από το παρόν τιμολόγιο παρασκευάστηκε από (επωνυμία και διεύθυνση της εταιρείας) (πρόσθετος κωδικός TARIC) στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Δηλώνω ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στο παρόν τιμολόγιο είναι πλήρη και ακριβή.»

Ημερομηνία και υπογραφή