15.8.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 219/1


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 780/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 14ης Αυγούστου 2013

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 206/2010 της Επιτροπής για τον καθορισμό καταλόγων τρίτων χωρών, περιοχών ή τμημάτων τους από τις οποίες επιτρέπονται οι εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένων ζώων και νωπού κρέατος, καθώς και των απαιτήσεων κτηνιατρικής πιστοποίησης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2004/68/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 2004, σχετικά με τον καθορισμό κανόνων υγειονομικού ελέγχου για την εισαγωγή στην Ένωση και τη διαμετακόμιση μέσω αυτής ορισμένων ζώντων οπληφόρων ζώων, για την τροποποίηση των οδηγιών 90/426/EOK και 92/65/EOK και για την κατάργηση της οδηγίας 72/462/ΕΟΚ (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 1 πρώτο και δεύτερο εδάφιο, το άρθρο 6 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο, το άρθρο 7 στοιχείο ε), το άρθρο 8 στοιχείο γ) και το άρθρο 13 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 206/2010 της Επιτροπής (2) καθορίζει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή στην Ένωση, μεταξύ άλλων, ορισμένων οπληφόρων ζώων. Ο εν λόγω κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε μη-εξημερωμένα ζώα που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 1992, που καθορίζει τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν το εμπόριο και τις εισαγωγές στην Κοινότητα ζώων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων που δεν υπόκεινται, όσον αφορά τους όρους υγειονομικού ελέγχου, στις ειδικές κοινοτικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στο τμήμα Ι του παραρτήματος Α της οδηγίας 90/425/ΕΟΚ (3).

(2)

Η έλλειψη ειδικών απαιτήσεων υγειονομικού ελέγχου για την εισαγωγή οπληφόρων που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο στην Ένωση δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στους φορείς αυτούς και περιορίζει σοβαρά τις δραστηριότητές τους, λόγω της ανάγκης τους να εισαγάγουν τα εν λόγω ζώα.

(3)

Είναι σκόπιμο να καθοριστούν απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για την εισαγωγή των οπληφόρων που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο στην Ένωση, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση των ζώων αυτών. Για λόγους απλούστευσης της νομοθεσίας της Ένωσης, είναι σκόπιμο οι εν λόγω κανόνες να καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 206/2010. Το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει, επομένως, να τροποποιηθεί αναλόγως.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 206/2010 προβλέπει ότι οι αποστολές οπληφόρων μπορούν να εισάγονται στην Ένωση μόνον αν προέρχονται από τρίτες χώρες, περιοχές ή τμήματά τους που απαριθμούνται στο μέρος 1 του παραρτήματος I του εν λόγω κανονισμού.

(5)

Η οδηγία 2002/99/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για τους κανόνες υγειονομικού ελέγχου που διέπουν την παραγωγή, μεταποίηση, διανομή και εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (4) προβλέπει την έγκριση από την Επιτροπή των καταλόγων των τρίτων χωρών ή περιοχών τρίτων χωρών από τις οποίες επιτρέπονται οι εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

(6)

Η οδηγία 2009/156/ΕΚ του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν τη διακίνηση των ιπποειδών και τις εισαγωγές ιπποειδών προέλευσης τρίτων χωρών (5), προβλέπει ότι οι εισαγωγές ιπποειδών στην Ένωση θα πρέπει να επιτρέπονται μόνον από τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται σε κατάλογο ο οποίος καταρτίζεται ή τροποποιείται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην εν λόγω οδηγία.

(7)

Η οδηγία 2009/158/ΕΚ του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τις εισαγωγές πουλερικών και αυγών για επώαση από τρίτες χώρες (6) προβλέπει ότι οι εισαγωγές πουλερικών και αυγών για επώαση στην Ένωση θα πρέπει να επιτρέπονται μόνον από τρίτη χώρα ή τμήμα τρίτης χώρας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο, ο οποίος καταρτίζεται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην εν λόγω οδηγία.

(8)

Οι εισαγωγές οπληφόρων που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο στην Ένωση θα πρέπει, ειδικότερα, να ικανοποιούν τις γενικές απαιτήσεις για τις εισαγωγές ζώντων ζώων στην Ένωση και τις περαιτέρω ειδικές απαιτήσεις για την υγεία των ζώων και να παρέχουν ειδικές εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι τα ζώα που εισάγονται στην Ένωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την κατάσταση της υγείας των ζώων εντός αυτής.

(9)

Οι γενικές απαιτήσεις για τις εισαγωγές ζώντων ζώων στην Ένωση, που προβλέπουν ένα αποτελεσματικό σύστημα κτηνιατρικών υπηρεσιών επιφορτισμένων με τον έλεγχο της υγείας των ζώων, ικανοποιούνται επί του παρόντος από τις τρίτες χώρες, τα εδάφη και τα μέρη αυτών που περιλαμβάνονται σε κατάλογο σύμφωνα με τις οδηγίες 2002/99/ΕΚ, 2009/156/ΕΚ και 2009/158/ΕΚ.

(10)

Ωστόσο, οι γενικές απαιτήσεις για τις εισαγωγές ζώντων ζώων στην Ένωση δεν αποτελούν εγγύηση ότι τα εισαγόμενα οπληφόρα είναι απαλλαγμένα από ασθένειες. Μεμονωμένα ζώα μπορεί ακόμη να είναι φορείς μολυσματικών νόσων που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ένωση και, κατά συνέπεια, να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία των ζώων εντός αυτής. Τα οπληφόρα που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο πρέπει να εισάγονται στην Ένωση μόνον απευθείας από έναν οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο που πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματος αυτής όπου εδρεύει.

(11)

Είναι σκόπιμο ο κατάλογος των εν λόγω οργανισμών, ινστιτούτων ή κέντρων να καταρτίζεται από το κράτος μέλος προορισμού, μετά από εκτίμηση όλων των σχετικών πληροφοριών.

(12)

Για την προστασία της υγείας των ζώων στην Ένωση, είναι σημαντικό οι αποστολές οπληφόρων που εισάγονται στην Ένωση και προορίζονται για εγκεκριμένους οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα να μεταφέρονται απευθείας και χωρίς καθυστέρηση στον προορισμό τους μέσα σε σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια και να περιορίζεται η περαιτέρω μετακίνηση των εν λόγω ζώων εντός της Ένωσης.

(13)

Για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων, όπως καταστάσεις που αφορούν προβλήματα καλής διαβίωσης των ζώων, διατήρηση απειλούμενων ειδών, αιφνίδιες φυσικές καταστροφές ή πολιτικές αναταραχές, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις για την υγεία των ζώων και ειδικά αυτές που αφορούν την έγκριση του οργανισμού, ινστιτούτου ή κέντρου προέλευσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν στην επικράτειά τους ορισμένα οπληφόρα ζώα που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο, κάτω από ειδικές συνθήκες. Ωστόσο, ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να απαιτείται άδεια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής μείωση του κινδύνου για την υγεία των ζώων.

(14)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 206/2010 θα πρέπει, επομένως, να τροποποιηθεί αναλόγως.

(15)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 206/2010 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 1, η παράγραφος 3 διαγράφεται.

2)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 11α:

«Άρθρο 3α

Προϋποθέσεις για την εισαγωγή οπληφόρων που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 3, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους μπορεί να επιτρέπει την εισαγωγή στο έδαφός της αποστολών οπληφόρων ζώων των ειδών που περιλαμβάνονται στους πίνακες 1, 2 και 3 του μέρους 1 του παραρτήματος VI, εάν οι εν λόγω αποστολές προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

έχει διενεργηθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προορισμού εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία των ζώων, τους οποίους μπορεί να παρουσιάζει για την Ένωση κάθε μία από τις αποστολές·

β)

οι εν λόγω αποστολές προέρχονται από τρίτη χώρα, περιοχή ή τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται σε έναν από τους καταλόγους που αναφέρονται:

i)

στο μέρος 1 του παραρτήματος Ι ή στο μέρος 1 του παραρτήματος ΙΙ του παρόντος κανονισμού,

ii)

στην απόφαση 2004/211/ΕΚ (7), στην απόφαση 2007/777/ΕΚ (8), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 798/2008 (9), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 119/2009 (10) και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 605/2010 (11),

γ)

τα οπληφόρα προέρχονται από οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματος αυτής, που αναφέρεται στο σημείο α), η οποία περιλαμβάνεται σε κατάλογο που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 3γ·

δ)

τα οπληφόρα είχαν τεθεί σε καραντίνα σε εγκατάσταση που προστατεύεται από φορείς νόσων στους χώρους του οργανισμού, του ινστιτούτου ή του κέντρου που αναφέρονται στο στοιχείο γ) για την περίοδο που προβλέπεται στα σχετικά πιστοποιητικά·

ε)

τα οπληφόρα μεταφέρονται απευθείας σε έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο, στο κράτος μέλος προορισμού·

στ)

τα οπληφόρα συνοδεύονται από κατάλληλο κτηνιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα κτηνιατρικού πιστοποιητικού που παρατίθεται στους πίνακες 1, 2 και 3 του μέρους 1 του παραρτήματος VI και καθορίζεται στο μέρος 2 του εν λόγω παραρτήματος·

ζ)

τα οπληφόρα πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο υπόδειγμα κτηνιατρικού πιστοποιητικού που αναφέρεται στο σημείο στ).

Το κράτος μέλος προορισμού ενημερώνει την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων σχετικά με την άδεια που χορηγήθηκε σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, πριν από την εισαγωγή των οπληφόρων ζώων στο έδαφός του.

2.   Όταν εξαιτίας έκτακτων περιστάσεων καθίσταται αδύνατη η συμμόρφωση με τα στοιχεία γ) και δ) της παραγράφου 1, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προορισμού μπορεί να επιτρέψει την εισαγωγή, στο έδαφός του, οπληφόρων ζώων των ειδών που αναφέρονται στους πίνακες 1, 2 και 3 του μέρους 1 του παραρτήματος VI από άλλες εκμεταλλεύσεις που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στα εν λόγω σημεία, υπό τον όρο ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στα σημεία α), β) και ε) έως ζ) της παραγράφου 1, και ότι πληρούνται οι ακόλουθες επί πλέον προϋποθέσεις:

α)

ο ιδιοκτήτης ή ένα φυσικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη έχει υποβάλει προηγούμενη αίτηση για χορήγηση άδειας και το κράτος μέλος προορισμού έχει χορηγήσει τέτοια άδεια αφού προέβη σε εκτίμηση του κινδύνου, η οποία έδειξε ότι η εισαγωγή των συγκεκριμένων οπληφόρων στο έδαφός του δεν συνιστά κίνδυνο για την υγεία των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση·

β)

τα οπληφόρα έχουν παραμείνει σε καραντίνα υπό επίσημο έλεγχο στην τρίτη χώρα προέλευσης, περιοχή ή τμήμα αυτής για το διάστημα που απαιτείται ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υγεία των ζώων που ορίζονται στο υπόδειγμα κτηνιατρικού πιστοποιητικού που αναφέρεται στο σημείο στ):

i)

σε χώρο που εγκρίθηκε από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας προέλευσης των ζώων, περιοχής ή τμήματος αυτής·

ii)

σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στην άδεια η οποία θα παρέχει τουλάχιστον τις ίδιες εγγυήσεις με εκείνες που αναφέρονται στα σημεία α), β) και ε) έως ζ) της παραγράφου 1.

Όταν εισάγονται οπληφόρα στην Ένωση σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, αυτά πρέπει να είναι σε καραντίνα σε έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο προορισμού επί έξι μήνες τουλάχιστον από τη στιγμή της εισόδου στην Ένωση, περίοδο κατά την οποία μπορούν να επιβληθούν από τις αρμόδιες αρχές τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1) στοιχείο α) της οδηγίας 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

Το κράτος μέλος το οποίο εγκρίνει την είσοδο οπληφόρων, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, ενημερώνει την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων σχετικά με την εν λόγω άδεια, πριν από την είσοδο των οπληφόρων στο έδαφος της χώρας.

3)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 3β:

«Άρθρο 3β

Προϋποθέσεις για την είσοδο και τη διαμετακόμιση οπληφόρων που προορίζονται για έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο μέσω του εδάφους κρατών μελών άλλων από το κράτος μέλος προορισμού

Η διαμετακόμιση των οπληφόρων που αναφέρονται στο άρθρο 3α μέσω κράτους μέλους άλλου από το κράτος μέλος προορισμού, επιτρέπεται μόνον με την επιφύλαξη της έγκρισης από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους διαμετακόμισης. Η έγκριση αυτή μπορεί να χορηγηθεί μόνον με βάση την εκτίμηση της επικινδυνότητας από την εν λόγω αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που της υποβλήθηκαν από το κράτος μέλος προορισμού.

Το κράτος μέλος προορισμού ενημερώνει την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων πριν από τη διαμετακόμιση, για τη χορήγηση άδειας εισόδου των ζώων σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 3α.»

4)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 3γ:

«Άρθρο 3γ

Κατάλογος εγκεκριμένων οργανισμών, ινστιτούτων ή κέντρων σε τρίτες χώρες, περιοχές και τμήματα αυτών

1.   Μετά από αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους όρους που καθορίζονται στην παράγραφο 2, κάθε κράτος μέλος μπορεί να καταρτίζει κατάλογο των οργανισμών, ινστιτούτων και κέντρων για τα οποία μπορεί να επιτραπεί η είσοδος οπληφόρων στο έδαφός του, σύμφωνα με το άρθρο 3α παράγραφος 1.

2.   Ένας οργανισμός, ινστιτούτο ή κέντρο, σε τρίτη χώρα, περιοχή ή τμήμα αυτής θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

ο οργανισμός, το ινστιτούτο ή το κέντρο πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο μέρος 3 του παραρτήματος VI·

β)

ο οργανισμός, το ινστιτούτο ή το κέντρο έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματός της, όπου ο οργανισμός, το ινστιτούτο ή το κέντρο έχει την έδρα του·

γ)

η αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματός της παρέχει επαρκείς εγγυήσεις ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικά με την έγκριση οργανισμών, ινστιτούτων ή κέντρων, οι οποίες ορίζονται στο μέρος 4 του παραρτήματος VI.

3.   Ένα κράτος μέλος μπορεί να περιλάβει στον κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα σε τρίτες χώρες που ήδη περιλαμβάνονται σε κατάλογο ο οποίος έχει καταρτιστεί από άλλο κράτος μέλος, χωρίς να έχει αξιολογήσει τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 2.

4.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως κάθε αναστολή ή απόσυρση της έγκρισης που χορηγείται από την αρμόδια αρχή τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματος αυτής για οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα, τα οποία εδρεύουν εκεί και περιλαμβάνονται στους εν λόγω καταλόγους.

5.   Τα κράτη μέλη καθιστούν διαθέσιμους στο κοινό, με τη βοήθεια ιστοσελίδων πληροφόρησης στο διαδίκτυο, τους καταλόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και διατηρούν επίκαιρες ιστοσελίδες πληροφόρησης στο διαδίκτυο.

6.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τη διεύθυνση της ιστοσελίδας πληροφόρησης που διαθέτουν στο διαδίκτυο.»

5)

Το άρθρο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο:

«Άρθρο 4

Προϋποθέσεις για τα κέντρα συγκέντρωσης για ορισμένες αποστολές οπληφόρων

1.   Η εισαγωγή στην Ένωση αποστολών οπληφόρων ζώων που περιλαμβάνουν ζώντα ζώα προερχόμενα από περισσότερες της μίας εκμεταλλεύσεις επιτρέπεται μόνον αν τα ζώα είναι συγκεντρωμένα σε εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας καταγωγής, περιοχής ή τμήματος αυτής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο Μέρος 5 του Παραρτήματος Ι.

2.   Οι αποστολές οπληφόρων που εισέρχονται στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 3α ή το άρθρο 6 δεν πρέπει να προέρχονται από περισσότερες της μίας εκμεταλλεύσεις και δεν θα συγκεντρώνονται σε κέντρα συγκέντρωσης.»

6)

Στο άρθρο 8, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

να εκφορτώνονται, ή σε περίπτωση εναέριας μεταφοράς, να μεταφέρονται με άλλο αεροσκάφος ή οδικώς, σιδηροδρομικώς ή πεζή μέσω τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματος τρίτης χώρας η οποία δεν έχει εγκριθεί για να διαθέτει τα εν λόγω ζώα για εισαγωγές στην Ένωση.»

7)

Στο άρθρο 11, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από την ακόλουθη:

«1.   Μετά την εισαγωγή τους στην Ένωση, οι αποστολές οπληφόρων, πλην εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 3α, μεταφέρονται πάραυτα, σε προστατευόμενα από ιούς μέσα μεταφοράς, στην εκμετάλλευση προορισμού.

Τα οπληφόρα παραμένουν στην εν λόγω εκμετάλλευση για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, εκτός εάν αποσταλούν απευθείας σε σφαγείο.»

8)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 13α:

«Άρθρο 13α

Προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται μετά την εισαγωγή των αποστολών οπληφόρων που προορίζονται για εγκεκριμένους οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα

1.   Μετά την εισαγωγή τους στην Ένωση, οι αποστολές οπληφόρων που προορίζονται για εγκεκριμένους οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα μεταφέρονται πάραυτα από τον εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο προορισμού, σε προστατευόμενα από ιούς μέσα μεταφοράς, κατασκευασμένα έτσι ώστε τα ζώα να μην μπορούν να διαφεύγουν και τα περιττώματα, τα ούρα, η στρωμνή, η χορτονομή, τα απορρίμματα ή κάθε άλλο υλικό να μην διαρρέουν ή πέφτουν έξω από το όχημα ή το εμπορευματοκιβώτιο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

2.   Τα ζώα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση (καραντίνα) σε εγκαταστάσεις προστατευόμενες από ιούς του εγκεκριμένου οργανισμού, ινστιτούτου ή κέντρου του κράτους μέλους προορισμού για 30 ημέρες τουλάχιστον. Μετά την περίοδο απομόνωσης των 30 ημερών, τα ζώα μπορούν να μετακινούνται σε άλλον εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο.

3.   Τα ζώα που γίνονται δεκτά σε έναν εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο μπορούν να μετακινηθούν μόνον προς προορισμό άλλο από εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο, με την προϋπόθεση ότι:

α)

έχουν παρέλθει έξι μήνες τουλάχιστον από τη στιγμή της άφιξής τους στην Ένωση, και

β)

η μετακίνηση διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παραρτήματος Γ της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ.

4.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3, τα ζώα μπορούν να εξέλθουν από εγκεκριμένο οργανισμό, ινστιτούτο ή κέντρο πριν από τη λήξη της εξάμηνης περιόδου που προβλέπεται στην εν λόγω παράγραφο, μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

τα ζώα εξάγονται σε τρίτη χώρα, περιοχή ή τμήμα αυτής·

β)

με σκοπό την εξαγωγή τους, όπως αναφέρεται στο στοιχείο α), τα ζώα μεταφέρονται σε προστατευόμενα από ιούς μέσα μεταφοράς, κατασκευασμένα έτσι ώστε τα ζώα να μην μπορούν να διαφεύγουν και τα περιττώματα, τα ούρα, η στρωμνή, η χορτονομή, τα απορρίμματα ή κάθε άλλο υλικό να μην εκρέουν ή πέφτουν έξω από το όχημα ή το εμπορευματοκιβώτιο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς».

9)

Προστίθεται το παράρτημα VI, το κείμενο του οποίου παρατίθεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Αυγούστου 2013.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 321.

(2)  ΕΕ L 73 της 23.3.2010. σ. 1.

(3)  ΕΕ L 268 της 14.9.1992, σ. 54.

(4)  ΕΕ L 18 της 23.1.2003, σ. 11.

(5)  ΕΕ L 192 της 23.7.2010, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 74.

(7)  ΕΕ L 73 της 11.3.2004, σ. 1.

(8)  ΕΕ L 312 της 30.11.2007, σ. 49.

(9)  ΕΕ L 226 της 23.8.2008, σ. 1.

(10)  ΕΕ L 39 της 10.2.2009, σ. 12.

(11)  EE L 175 της 10.7.2010, σ. 1


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΜΕΡΟΣ 1

Πίνακας 1

 

«RUM-A»

:

Υπόδειγμα κτηνιατρικού πιστοποιητικού για τα ζώα των ειδών που αναφέρονται κατωτέρω ότι προέρχονται από και προορίζονται για ένα εγκεκριμένο οργανισμό, ίδρυμα ή κέντρο.

Τάξη

Οικογένεια

Γένος/Είδος

Αρτιοδάκτυλα

Antilocapridae

Antilocapra ssp.

Bovidae

Addax ssp., Aepyceros ssp., Alcelaphus ssp., Ammodorcas ssp., Ammotragus ssp., Antidorcas ssp., Antilope ssp., Bison ssp., Bos ssp. (μεταξύ των οποίων Bibos, Νοvibos, Poephagus), Boselaphus ssp., Bubalus ssp. μεταξύ των οποίων anoa), Budorcas ssp., Capra ssp., Cephalophus ssp., Connochaetes ssp., Damaliscus ssp. (μεταξύ των οποίων Beatragus), Dorcatragus ssp., Gazella ssp., Hemitragus ssp., Hippotragus ssp., Kobus ssp., Litocranius ssp., Madoqua ssp., Naemorhedus ssp. (μεταξύ των οποίων Nemorhaedus και Capricornis), Neotragus ssp., Oreamnos ssp., Oreotragus ssp., Oryx ssp., Ourebia ssp., Ovibos ssp., Ovis ssp., Patholops ssp., Pelea ssp., Procapra ssp., Pseudois ssp., Pseudoryx ssp., Raphicerus ssp., Redunca ssp., Rupicapra ssp., Saiga ssp., Sigmoceros-Alecelaphus ssp., Sylvicapra ssp., Syncerus ssp., Taurotragus ssp., Tetracerus ssp., Tragelaphus ssp. (συμπεριλαμβανομένου του Boocerus).

Camelidae

Camelidae Camelus ssp., Lama ssp., Vicugna ssp.

Cervidae

Alces spp., Axis-Hyelaphus spp., Blastocerus spp., Capreolus spp., Cervus-Rucervus spp., Dama spp., Elaphurus spp., Hippocamelus spp., Hydropotes spp., Mazama spp., Megamuntiacus spp., Muntiacus spp., Odocoileus spp., Ozotoceros spp., Pudu spp., Rangifer spp.,

Giraffidae:

Giraffa spp., Okapia spp.,

Moschidae

Moschus spp.

Tragulidae:

Hyemoschus spp., Tragulus-Moschiola spp.


Πίνακας 2

 

«SUI-A»

:

Υπόδειγμα κτηνιατρικού πιστοποιητικού για τα ζώα των ειδών που αναφέρονται κατωτέρω ότι προέρχονται από και προορίζονται για ένα εγκεκριμένο οργανισμό, ίδρυμα ή κέντρο.

Τάξη

Οικογένεια

Γένος/Είδος

Αρτιοδάκτυλα

Suidae

Babyrousa ssp., Hylochoerus ssp., Phacochoerus ssp., Potamochoerus ssp., Sus ssp.,

Tayassuidae

Catagonus ssp., Pecari-Tayassu ΣΑΠ.

 

Hippopotamidae

Hexaprotodon-Choeropsis spp., Hippopotamus spp.


Πίνακας 3

 

«TRE-A»

:

Υπόδειγμα κτηνιατρικού πιστοποιητικού για τα ζώα των ειδών που αναφέρονται κατωτέρω ότι προέρχονται από και προορίζονται για ένα εγκεκριμένο οργανισμό, ίδρυμα ή κέντρο.

Τάξη

Οικογένεια

Γένος/Είδος

Περισσοδάκτυλα

Tapiridae

Tapirus ssp.

 

Rhinocerotidae

Ceratotherium ssp., Dicerorhinus ssp., Diceros ssp., Rhinoceros ssp.

Προβοσκιδωτά

Elephantidae

Elephas ssp., Loxodonta ssp.

ΜΕΡΟΣ 2

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ΜΕΡΟΣ 3

Απαιτήσεις για οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα σε τρίτες χώρες

Ο οργανισμός, το ινστιτούτο ή το κέντρο σε τρίτη χώρα πρέπει:

α)

να είναι σαφώς οριοθετημένος και διαχωρισμένος από το περιβάλλον του·

β)

να διαθέτει επαρκή μέσα για τη συγκέντρωση, το σταβλισμό και την απομόνωση των ζώων, καθώς και κατάλληλες εγκαταστάσεις απομόνωσης (καραντίνας) και εγκεκριμένες τυποποιημένες μεθόδους θεραπείας για ζώα άγνωστης προέλευσης·

γ)

να διαθέτει δομή προστασίας κατά των ιικών φορέων και να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

να έχει κατάλληλους φυσικούς φραγμούς στα σημεία εισόδου και εξόδου·

ii)

να προστατεύονται τα ανοίγματα της δομής προστασίας κατά των ιικών φορέων με σύστημα μόνωσης από τους ιικούς φορείς αποτελούμενο από πλέγμα γάζας που εμποτίζεται τακτικά με εγκεκριμένο εντομοκτόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή·

iii)

να διενεργείται επιτήρηση και έλεγχος για την παρουσία ιικών φορέων εντός της προστατευόμενης από ιούς δομής και γύρω από αυτήν·

iv)

να λαμβάνονται μέτρα για να περιορίζονται ή να εξαλείφονται οι εστίες αναπαραγωγής ιικών φορέων κοντά στην προστατευόμενη από τους φορείς του ιού δομή·

v)

να εφαρμόζονται τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας, καθώς και να διατίθενται συστήματα υποστήριξης και συναγερμού, για τη λειτουργία της προστατευόμενης από τους ιικούς φορείς δομής και για τη μεταφορά των ζώων από την εν λόγω δομή στον τόπο φόρτωσης·

δ)

να τηρεί, για περίοδο δέκα ετών τουλάχιστον, επικαιροποιημένα μητρώα με τα ακόλουθα στοιχεία:

i)

τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, είδος και ατομικά στοιχεία ταυτοποίησης, εάν είναι εφικτό) των ζώων κάθε είδους που υπάρχουν στην εγκατάσταση·

ii)

τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, είδος και ατομικά στοιχεία ταυτοποίησης, εάν είναι σκόπιμο) των ζώων που εισέρχονται ή εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις του, καθώς και στοιχεία σχετικά με την προέλευση ή τον προορισμό τους, με τα μέσα μεταφοράς και με την κατάσταση της υγείας των ζώων·

iii)

τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν ή κάθε άλλης διαγνωστικής μεθόδου που εφαρμόστηκε στα ζώα στις εγκαταστάσεις του·

iv)

τις περιπτώσεις εκδήλωσης ασθένειας και, ενδεχομένως, τη χορηγηθείσα θεραπεία·

v)

τα αποτελέσματα των μεταθανάτιων εξετάσεων όλων των ζώων που πέθαναν στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που πέθαναν κατά τη γέννηση·

vi)

τις διαπιστώσεις που έγιναν καθ’ όλη την περίοδο απομόνωσης ή καραντίνας·

ε)

να είναι απαλλαγμένος από τις ασθένειες που αναφέρονται στο παράρτημα Α της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ ή στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά για το σχετικό είδος που ορίζεται στο μέρος 2 του παραρτήματος VI του παρόντος κανονισμού, κατά τα τρία τουλάχιστον προηγούμενα έτη, πράγμα το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται από τα αρχεία που τηρούνται σύμφωνα με το σημείο δ) και από τα αποτελέσματα των κλινικών και εργαστηριακών δοκιμών που έχουν διενεργηθεί στα ζώα στις εγκαταστάσεις του·

στ)

να έχει αναθέσει σε εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή εργαστήριο τη διενέργεια μεταθανάτιων εξετάσεων ή να διαθέτει έναν ή περισσότερους χώρους όπου δύνανται να διεξάγονται οι εν λόγω εξετάσεις υπό τον έλεγχο του εγκεκριμένου κτηνιάτρου·

ζ)

να φροντίζει για την απόρριψη των πτωμάτων των ζώων που πέθαναν κατόπιν ασθενείας ή ευθανασίας,

η)

να εξασφαλίζει, μέσω σύμβασης ή άλλης νομικής πράξης, την παροχή των υπηρεσιών ενός κτηνιάτρου εγκεκριμένου από την αρμόδια αρχή, ο οποίος ασκεί τις δραστηριότητές του υπό τον έλεγχο αυτής και ο οποίος πρέπει να επιτελεί τουλάχιστον τα ακόλουθα καθήκοντα:

i)

να εξασφαλίζει την εφαρμογή στις εγκαταστάσεις του των ενδεδειγμένων μέτρων παρακολούθησης και ελέγχου των ασθενειών. Η αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας, περιοχής ή τμήματός της, όπου ο οργανισμός, το ινστιτούτο ή το κέντρο έχει την έδρα του, πρέπει να εγκρίνει τα εν λόγω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ασθενειών, καθώς και τα ακόλουθα τουλάχιστον στοιχεία:

ένα ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μέτρων ελέγχου όσον αφορά τις ζωονόσους στα ζώα που είναι παρόντα στις εγκαταστάσεις,

τις κλινικές, εργαστηριακές και μεταθανάτιες δοκιμές στα ζώα για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν μολυνθεί από μεταδοτικές ασθένειες,

τον εμβολιασμό των ευπρόσβλητων ζώων κατά των μολυσματικών ασθενειών και των ζωονόσων·

ii)

να εξασφαλίζει ότι κάθε ύποπτος θάνατος ή η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος που δημιουργεί υπόνοιες ότι τα ζώα έχουν προσβληθεί από μία ή περισσότερες από τις ασθένειες που απαριθμούνται στο παράρτημα Α της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ ή αναφέρθηκαν στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά για το σχετικό είδος που ορίζεται στο μέρος 2 του παραρτήματος VI του παρόντος κανονισμού, κοινοποιείται αμέσως στην αρμόδια αρχή, εφόσον η συγκεκριμένη αυτή ασθένεια υπόκειται σε υποχρεωτική δήλωση στην τρίτη χώρα, περιοχή ή τμήμα αυτής·

iii)

να εξασφαλίζει ότι τα εισερχόμενα ζώα έχουν παραμείνει σε καραντίνα στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής·

iv)

να εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υγείας των ζώων τις οποίες τα ζώα πρέπει να ικανοποιούν για να εισαχθούν στην Ένωση.

ΜΕΡΟΣ 4

Όροι σχετικά με την έγκριση των οργανισμών, των ινστιτούτων και των κέντρων σε τρίτες χώρες

1.

Η έγκριση πρέπει να χορηγείται μόνον σε όσους οργανισμούς, ινστιτούτα ή κέντρα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο μέρος 3.

2.

Εφόσον απαιτείται προστασία από ιούς, η έγκριση της δομής ως προστατευόμενης από ιικούς φορείς πρέπει να χορηγείται μόνον εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του σημείου γ) του μέρους 3. Για τη χορήγηση της έγκρισης, η αρμόδια αρχή πρέπει να ελέγχει τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της απαιτούμενης περιόδου προστασίας (κατά την έναρξη, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της περιόδου), την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας του φορέα, μέσω ενός συστήματος μόνωσης από ιικούς φορείς στο εσωτερικό της προστατευόμενης δομής.

3.

Κάθε εγκεκριμένος οργανισμός, ινστιτούτο ή κέντρο πρέπει να διαθέτει αριθμό έγκρισης.

4.

Η έγκριση πρέπει να εξακολουθεί να ισχύει μόνον για όσο διάστημα συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

οι εγκαταστάσεις ελέγχονται από επίσημο κτηνίατρο, ο οποίος πρέπει να επιτελεί τουλάχιστον τις ακόλουθες εργασίες:

i)

επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις του οργανισμού, του ινστιτούτου ή του κέντρου τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος·

ii)

ελέγχει τη δραστηριότητα του κτηνιάτρου που αναφέρεται στο στοιχείο η) του μέρους 3 και την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος παρακολούθησης των ασθενειών που αναφέρεται στην πρώτη περίπτωση του στοιχείου η) i)·

iii)

εξασφαλίζει την τήρηση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στα μέρη 3 και 4·

iv)

επαληθεύει:

ότι τηρούνται οι απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου, τις οποίες τα ζώα πρέπει να ικανοποιούν για να εισαχθούν στην Ένωση·

ότι από τα αποτελέσματα των κλινικών, μεταθανάτιων και εργαστηριακών δοκιμών στα ζώα δεν προέκυψαν ενδείξεις σχετικά με την εμφάνιση των ασθενειών που αναφέρονται στο παράρτημα Α της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ, ή που αναφέρονται στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά για το σχετικό είδος που ορίζεται στο μέρος 2 του παραρτήματος VI του παρόντος κανονισμού.

5.

Η έγκριση πρέπει να ανακαλείται, εάν η αρμόδια αρχή διαπιστώσει ότι οι προϋποθέσεις του μέρους 3 δεν πληρούνται πλέον.

6.

Σε περίπτωση κοινοποίησης υποψίας όσον αφορά την εμφάνιση μιας από τις ασθένειες που αναφέρονται στο παράρτημα Α της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ ή σχετικής μνείας στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά για τα είδη που αναφέρονται στο μέρος 2 του παραρτήματος VI του παρόντος κανονισμού, η αρμόδια αρχή πρέπει να αναστέλλει την έγκριση του οργανισμού, ινστιτούτου ή κέντρου, έως ότου διαλυθούν επίσημα οι εν λόγω υποψίες. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ασθένεια και τους κινδύνους μετάδοσης της ασθένειας, η αναστολή της έγκρισης δύναται να εφαρμοστεί για ολόκληρη την εγκατάσταση ή αποκλειστικά για ορισμένες κατηγορίες ζώων ευπρόσβλητων από την εν λόγω ασθένεια. Η αρμόδια αρχή μεριμνά ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την επιβεβαίωση ή τη διάλυση της υποψίας και για την αποφυγή τυχόν εξάπλωσης της ασθένειας.

7.

Εφόσον η υπόνοια ασθένειας που αναφέρεται στο σημείο 6 επιβεβαιώνεται, η έγκριση του οργανισμού, ινστιτούτου ή κέντρου πρέπει να αποσυρθεί.

8.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η έγκριση του οργανισμού, ινστιτούτου ή κέντρου έχει ανακληθεί, μπορεί να χορηγηθεί εκ νέου μόνον εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

η ασθένεια και η πηγή της μόλυνσης εκριζώθηκαν από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού, του ινστιτούτου ή του κέντρου·

β)

οι εγκαταστάσεις του οργανισμού, του ινστιτούτου ή του κέντρου έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί·σωστά·

γ)

ο οργανισμός, το ινστιτούτο ή το κέντρο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στα σημεία α) έως δ) και στ) έως η) του μέρους 3.

9.

Η αρμόδια αρχή που ενέκρινε τον οργανισμό, το ινστιτούτο ή το κέντρο πρέπει να ενημερώσει τα κράτη μέλη σχετικά με την αναστολή, την αφαίρεση ή την επαναχορήγηση της έγκρισης του οργανισμού, ινστιτούτου ή κέντρου που περιλαμβάνονται ή περιλαμβάνονταν στους καταλόγους των εγκεκριμένων οργανισμών, ινστιτούτων και κέντρων.»