4.6.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 150/17


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 510/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 3ης Ιουνίου 2013

για την τροποποίηση των παραρτημάτων I, II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση οξειδίων και υδροξειδίων του σιδήρου (E 172), υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης (Ε 464) και πολυσορβικών (E 432-436) για την επισήμανση ορισμένων φρούτων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2, το άρθρο 10 παράγραφος 3 και το άρθρο 30 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ορίζει τις λειτουργικές κατηγορίες προσθέτων τροφίμων σε τρόφιμα και προσθέτων τροφίμων σε πρόσθετα τροφίμων και ένζυμα τροφίμων.

(2)

Όπου είναι αναγκαίο, ως αποτέλεσμα της επιστημονικής προόδου ή των τεχνολογικών εξελίξεων μπορούν να προστεθούν επιπλέον λειτουργικές κατηγορίες στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

(3)

Η έρευνα και η ανάπτυξη έχουν δείξει ότι τα οξείδια και τα υδροξείδια του σιδήρου (E 172) όταν εφαρμόζονται στην επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών μετά τον αποχρωματισμό ορισμένων τμημάτων (π.χ. από επεξεργασία με λέιζερ), ενισχύουν την αντίθεση των στοιχείων αυτών με την υπόλοιπη επιφάνεια μέσω της διάδρασης με ορισμένα αποδεσμευμένα συστατικά της επιδερμίδας. Η επίδραση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση φρούτων ή λαχανικών. Επομένως, είναι σκόπιμο να προστεθεί μια νέα λειτουργική κατηγορία, «ενισχυτικά αντίθεσης», στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

(4)

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 θεσπίζει ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και καθορίζει τους όρους χρήσης τους.

(5)

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 θεσπίζει ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε πρόσθετα τροφίμων, ένζυμα τροφίμων, αρωματικές ύλες, θρεπτικές ουσίες και καθορίζει τους όρους χρήσης τους.

(6)

Οι εν λόγω κατάλογοι μπορούν να τροποποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1331/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για τη θέσπιση ενιαίας διαδικασίας έγκρισης για τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες τροφίμων (2).

(7)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008, ο ενωσιακός κατάλογος προσθέτων τροφίμων μπορεί να επικαιροποιείται είτε με πρωτοβουλία της Επιτροπής είτε ύστερα από υποβολή αίτησης.

(8)

Στις 8 Απριλίου 2011 υποβλήθηκε αίτηση για έγκριση της χρήσης των οξειδίων και των υδροξειδίων σιδήρου (E 172) ως ενισχυτικού αντίθεσης, της υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης (Ε 464) ως υλικού για γλασάρισμα για ανεξίτηλη σήμανση ορισμένων φρούτων και των πολυσορβικών (Ε 432-436) ως γαλακτωματοποιητών στο παρασκεύασμα ενισχυτικού αντίθεσης· η αίτηση αυτή διαβιβάστηκε στα κράτη μέλη.

(9)

Αναπτύχθηκε νέα τεχνολογία σήμανσης που χρησιμοποιεί ένα λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα για χάραξη πληροφοριών στην επιφάνεια νωπών φρούτων. Ορισμένα τρόφιμα αποκτούν ένα ευκρινές σήμα στην επιφάνειά τους, λόγω της άμεσης δράσης αποχρωματισμού της δέσμης λέιζερ, ενώ άλλα όχι. Συνεπώς, υπάρχει τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση οξειδίων και υδροξειδίων του σιδήρου (E 172) ως ενισχυτικού αντίθεσης, υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης (Ε 464) ως υλικού για επικάλυψη και πολυσορβικών (E 432-436) ως γαλακτωματοποιητών στο παρασκεύασμα ενισχυτικού αντίθεσης, προκειμένου να βελτιωθεί η αντίθεση και να μπορέσει να υπάρξει ανεξίτηλη σήμανση ορισμένων φρούτων. Τα οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου (E 172) παρέχουν επαρκή αντίθεση των επισημασμένων περιοχών σε σχέση με την υπόλοιπη επιφάνεια του φρούτου, η υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη (Ε 464) σχηματίζει μια λεπτή προστατευτική μεμβράνη επάνω στις επισημασμένες περιοχές και τα πολυσορβικά (E 432-436) εξασφαλίζουν την ομοιογενή διασπορά του παρασκευάσματος προσθέτου τροφίμων στις επισημασμένες περιοχές των τροφίμων.

(10)

Η χρήση των προσθέτων τροφίμων πρέπει να παρέχει πλεονεκτήματα και οφέλη στον καταναλωτή. Η νέα τεχνολογία σήμανσης μπορεί να χρησιμοποιείται για να επαναλαμβάνει όλες ή ορισμένες από τις υποχρεωτικές ενδείξεις πληροφοριών που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Ένωσης ή από τη νομοθεσία των κρατών μελών. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση της νέας τεχνολογίας σήμανσης, όταν το εμπορικό σήμα και η μέθοδος παραγωγής παρέχονται σε εθελοντική βάση.

(11)

Επιπλέον, η νέα τεχνολογία ανεξίτηλης σήμανσης παρέχει μια εναλλακτική λύση στις αφαιρούμενες αυτοκόλλητες χάρτινες ετικέτες οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα και περιορίζει τους κινδύνους απώλειας, ανάμειξης ή αντιστροφής ορισμένων τροφίμων και, ως εκ τούτου, διευκολύνει τη μεταφορά και αποθήκευση των φρούτων. Για τον σκοπό αυτό, μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη η ένδειξη του κωδικού PLU (αριθμός ταυτοποίησης που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις τροφίμων για να διευκολύνεται η ροή στα ταμεία και ο έλεγχος αποθεμάτων των προϊόντων), του κωδικού QR (μήτρα γραμμωτού κωδικού που δίνει τη δυνατότητα να σαρώνονται οι κωδικοποιημένες πληροφορίες σε υψηλή ταχύτητα) και ενός γραμμωτού κωδικού. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να επιτρέπεται η αναγραφή των εν λόγω πληροφοριών σε ορισμένα φρούτα.

(12)

Τα οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου (E 172), η υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη (Ε 464) και τα πολυσορβικά (E 432-436) πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και μόνο στο εξωτερικό τμήμα του φρούτου και δεν αναμένεται να μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό μέρος. Για τον λόγο αυτόν, η χρήση τους σε φρούτα των οποίων ο φλοιός συνήθως δεν καταναλώνεται δεν αναμένεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να επιτραπεί η χρήση των οξειδίων και υδροξειδίων του σιδήρου (E 172) και της υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης (Ε 464) για τη σήμανση εσπεριδοειδών, πεπονιών και ροδιών και των πολυσορβικών (E 432-436) για χρήση στο παρασκεύασμα ενισχυτικού αντίθεσης.

(13)

Η τελευταία φορά που αξιολογήθηκαν τα οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου (E 172) από την επιστημονική επιτροπή τροφίμων ήταν το 1975 (3). Αποδείχθηκε ότι μόνο το 1 % των οξειδίων και των ένυδρων οξειδίων του σιδήρου ήταν πιθανόν να διαλυθούν στην ανθρώπινη γαστρεντερική οδό και, ως εκ τούτου, η επιτροπή καθόρισε μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, χωρίς να προσδιορίζει ανώτατο όριο. Η τελευταία φορά που αξιολογήθηκε η υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη (Ε 464) από την επιστημονική επιτροπή τροφίμων ήταν το 1992 (4). Για 5 από τις τροποποιημένες κυτταρίνες καθορίστηκε συνολική αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη «μη καθορισμένη». Το 1983 η επιτροπή καθόρισε στην ομάδα των πολυσορβικών (E 432-436) αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σε επίπεδο 10 mg/kg βάρους σώματος/ημέρα (5). Στην έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την πρόσληψη προσθέτων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6) συμπεραίνεται ότι για τα πολυσορβικά (E 432-436) μπορεί να απαιτείται μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση της πρόσληψης με βάση το πραγματικό επίπεδο χρήσης των προσθέτων τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αναμένεται να διενεργήσει αξιολόγηση της εν λόγω πρόσληψης κατά την επαναξιολόγηση των πολυσορβικών (E 432-436) έως το τέλος του 2016, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 257/2010 της Επιτροπής (7). Μέχρι τότε θα πρέπει να εξετάζονται, με σκοπό να επεκταθεί ενδεχομένως η χρήση τους, μόνον όσες ουσίες δεν συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στη συνολική πρόσληψη των εν λόγω ουσιών.

(14)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1331/2008, η Επιτροπή πρέπει να ζητά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για την επικαιροποίηση των ενωσιακών καταλόγων προσθέτων τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, εκτός από τις περιπτώσεις που η εν λόγω επικαιροποίηση δεν πρόκειται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Δεδομένου ότι η άδεια χρήσης των οξειδίων και υδροξειδίων του σιδήρου (E 172) και της υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης (Ε 464) για τη σήμανση εσπεριδοειδών, πεπονιών και ροδιών και των πολυσορβικών (E 432-436) για χρήση στο παρασκεύασμα ενισχυτικού αντίθεσης αποτελεί αποτέλεσμα επικαιροποιήσεων των καταλόγων αυτών που δεν αναμένεται να έχουν επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, δεν είναι απαραίτητο να ζητείται η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

(15)

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1129/2011 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011, για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων (8), το παράρτημα II με το οποίο θεσπίζεται ενωσιακός κατάλογος προσθέτων τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και καθορίζονται οι όροι χρήσης τους εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2013. Προκειμένου να επιτραπεί η χρήση των οξειδίων και υδροξειδίων του σιδήρου (E 172) και της υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνης (Ε 464) για σήμανση ορισμένων φρούτων πριν από την ημερομηνία αυτή, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί προγενέστερη ημερομηνία εφαρμογής όσον αφορά τα εν λόγω πρόσθετα τροφίμων.

(16)

Επομένως, πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως τα παραρτήματα I, II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

(17)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, ενώ ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο αντιτάχθηκαν σ’ αυτά,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τα παραρτήματα I, II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2013.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 16.

(2)  ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 1.

(3)  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_01.pdf

(4)  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_32.pdf

(5)  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_15.pdf

(6)  COM(2001) 542 τελικό.

(7)  ΕΕ L 80 της 26.3.2010, σ. 19.

(8)  ΕΕ L 295 της 12.11.2011, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται ως εξής:

1.

Στο παράρτημα I προστίθεται η ακόλουθη σειρά 27:

«27.

τα “ενισχυτικά αντίθεσης” είναι ουσίες οι οποίες, όταν εφαρμόζονται στην εξωτερική επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών μετά από αποχρωματισμό προκαθορισμένων τμημάτων (π.χ. από επεξεργασία με λέιζερ), βοηθούν στη διάκριση μεταξύ των τμημάτων αυτών από την υπόλοιπη επιφάνεια με χρώμα ύστερα από αλληλεπίδραση με ορισμένα στοιχεία της επιδερμίδας».

2.

Το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

α)

Στο μέρος B, στο τμήμα 3. «Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών», μετά την καταχώριση για το E 170, παρεμβάλλεται η ακόλουθη εγγραφή:

«E 172

Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου»

β)

Στο μέρος Ε, η κατηγορία τροφίμου 04.1.1 «Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά» τροποποιείται ως εξής:

i)

Η ακόλουθη καταχώριση E 172 παρεμβάλλεται πριν από την καταχώριση για το E 200-203:

 

«E 172

Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου

6

 

Μόνο ως ενισχυτικό αντίθεσης για τη σήμανση εσπεριδοειδών, πεπονιών και ροδιών, προκειμένου:

να επαναλαμβάνει όλες ή ορισμένες από τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Ένωσης και/ή το εθνικό δίκαιο,

και/ή

να παρέχει, σε εθελοντική βάση, εμπορικό σήμα, μέθοδο παραγωγής, κωδικό PLU, κωδικό QR και/ή γραμμωτό κωδικό

Περίοδος εφαρμογής:

Από 24 Ιουνίου 2013»

ii)

Η ακόλουθη εγγραφή Ε 464 παρεμβάλλεται μετά την εγγραφή για το Ε 445:

 

«E 464

Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη

10

 

Μόνο για εσπεριδοειδή, πεπόνια και ρόδια, προκειμένου:

να επαναλαμβάνει όλες ή ορισμένες από τις υποχρεωτικές ενδείξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Ένωσης και/ή το εθνικό δίκαιο,

και/ή

να παρέχει, σε εθελοντική βάση, εμπορικό σήμα, μέθοδο παραγωγής, κωδικό PLU, κωδικό QR και/ή γραμμωτό κωδικό

Περίοδος εφαρμογής:

Από 24 Ιουνίου 2013»

3.

Στο μέρος 2 του παραρτήματος III, η καταχώριση για τα E 432 – E 436 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«E 432 – Ε 436

Πολυσορβικά

quantum satis

Παρασκευάσματα χρωστικών, ενισχυτικών αντίθεσης, λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών και υλικών γλασαρίσματος για φρούτα»