22.3.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 82/10


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 260/2013 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 18ης Μαρτίου 2013

για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1458/2007 στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν που αποστέλλονται από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ είτε όχι

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 13,

Έχοντας υπόψη την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.1.   Ιστορικό

(1)

Το 1991, το Συμβούλιο επέβαλε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3433/91 (2), οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ 16,9 % στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ») (το υπό εξέταση προϊόν).

(2)

Το 1995, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1006/95 του Συμβουλίου (3), ο αρχικός κατ’ αξίαν δασμός αντικαταστάθηκε με ειδικό δασμό 0,065 ECU ανά αναπτήρα.

(3)

Κατόπιν έρευνας που διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 («βασικός κανονισμός»), τα ανωτέρω μέτρα επεκτάθηκαν, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 192/1999 του Συμβουλίου (4): 1) στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, που αποστέλλονται ή κατάγονται από την Ταϊβάν και 2) στις εισαγωγές ορισμένων αναπτήρων που ξαναγεμίζουν καταγωγής ΛΔΚ ή που αποστέλλονται ή κατάγονται από την Ταϊβάν, με τιμή τεμαχίου «ελεύθερο στα σύνορα της Κοινότητας», πριν από την καταβολή δασμού, χαμηλότερη των 0,15 EUR.

(4)

Το 2001 το Συμβούλιο, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1824/2001 (5), επιβεβαίωσε τους οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ που επέβαλε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1006/95, όπως επεκτάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 192/1999 («ισχύοντα μέτρα»), βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(5)

Το 2007, το Συμβούλιο, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1458/2007 (6) («αρχικός κανονισμός»), επιβεβαίωσε τους οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1824/2001, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Τα εν λόγω μέτρα θα αναφέρονται εφεξής ως «τα αρχικά μέτρα», και η έρευνα που οδήγησε στα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν βάσει του αρχικού κανονισμού θα αναφέρεται εφεξής ως «η αρχική έρευνα».

(6)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2012 (7) η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση για τη λήξη ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ.

(7)

Με τη λήξη της ισχύος των μέτρων στις 13 Δεκεμβρίου 2012, με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1192/2012 της Επιτροπής (8) περατώθηκε από την ίδια ημερομηνία η καταγραφή των εισαγωγών αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν και αποστέλλονται από το Βιετνάμ, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι (βλέπε επίσης αιτιολογική σκέψη 14).

1.2.   Αίτηση

(8)

Στις 17 Απριλίου 2012, η Επιτροπή έλαβε αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3 και με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού («η αίτηση»), για να διερευνήσει ενδεχόμενη καταστρατήγηση των μέτρων αντιντάμπινγκ που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και για να επιβάλει στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, που αποστέλλονται από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ («Βιετνάμ»), είτε δηλώνονται ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι, την υποχρέωση να υποβάλλονται σε καταγραφή.

(9)

Η αίτηση υποβλήθηκε από την εταιρεία BIC, παραγωγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν.

(10)

Η αίτηση περιείχε επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αρχικά μέτρα είχαν καταστρατηγηθεί λόγω εργασιών συναρμολόγησης στο Βιετνάμ.

(11)

Σύμφωνα με την αίτηση, μετά την επιβολή των αρχικών μέτρων σημειώθηκε σημαντική μεταβολή στον τρόπο διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών όσον αφορά τις εξαγωγές από τη ΛΔΚ και το Βιετνάμ προς την Ένωση, μεταβολή για την οποία δεν υπήρχε άλλος ικανός αποχρών λόγος ή οικονομική αιτιολογία εκτός από την επιβολή των αρχικών μέτρων. Η εν λόγω μεταβολή στον τρόπο διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών προήλθε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, από τις εργασίες συναρμολόγησης αναπτήρων στο Βιετνάμ με τη χρήση εξαρτημάτων καταγωγής ΛΔΚ.

(12)

Επιπλέον, από τα εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι επανορθωτικές συνέπειες των ισχυόντων μέτρων εξουδετερώνονταν τόσο όσον αφορά τις ποσότητες όσο και τις τιμές. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία, οι αυξανόμενες εισαγωγές από το Βιετνάμ γίνονταν σε τιμές χαμηλότερες της μη ζημιογόνου τιμής που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα.

(13)

Τέλος, υπήρχαν επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία ότι οι τιμές των αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν που αποστέλλονται από το Βιετνάμ αποτελούν αντικείμενο ντάμπιγκ, όσον αφορά την κανονική αξία που είχε καθοριστεί κατά την αρχική έρευνα.

1.3.   Έναρξη έρευνας

(14)

Η Επιτροπή κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη έρευνας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του βασικού κανονισμού, άρχισε έρευνα βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 548/2012 της Επιτροπής (9) (εφεξής «ο κανονισμός για την έναρξη της έρευνας»). Δυνάμει του άρθρου 13 παράγραφος 3 και του άρθρου 14 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή, με τον κανονισμό για την έναρξη της έρευνας, ζήτησε επίσης από τις τελωνειακές αρχές να καταχωρούν τις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν που αποστέλλονται από το Βιετνάμ, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι.

1.4.   Έρευνα

(15)

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τις αρχές της ΛΔΚ και του Βιετνάμ, τους παραγωγούς-εξαγωγείς των χωρών αυτών, τους εισαγωγείς της Ένωσης που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται και την εταιρεία BIC (ο αιτών), έναν ενωσιακό παραγωγό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75 % της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, για την έναρξη της έρευνας.

(16)

Απεστάλησαν ερωτηματολόγια σε 70 παραγωγούς-εξαγωγείς στην ΛΔΚ και σε 15 παραγωγούς-εξαγωγείς στο Βιετνάμ που είναι γνωστοί στην Επιτροπή από την αίτηση. Ερωτηματολόγια απεστάλησαν, επίσης, και στους 59 εισαγωγείς της Ένωσης που κατονομάζονται στην αίτηση. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν να γίνουν δεκτά σε ακρόαση εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στον κανονισμό για την έναρξη της έρευνας. Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για το γεγονός ότι η άρνηση συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού και στη συναγωγή συμπερασμάτων με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

(17)

Οκτώ από τους 15 γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στο Βιετνάμ αναγγέλθηκαν, ένας από τους οποίους υποστήριξε ότι δεν ήθελε να θεωρηθεί ως ενδιαφερόμενο μέρος, επειδή δεν παρήγαγε το υπό εξέταση προϊόν και δεν εξήγαγε στην Ένωση.

(18)

Οι ακόλουθες επτά εταιρείες απάντησαν στα ερωτηματολόγια και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επαληθεύσεις στις εγκαταστάσεις τους:

Viet Giai Thanh Co. Ltd, Ho Chi Minh City

Hoa Hung Co. Ltd, Tay Ninh Province

Trung Lai Gas Lighter Manufacture Co. Ltd, Nghe An Province

Textion Plastic Co. Ltd, Binh Duong Province

Cherry Year Vietnam Lighter Manufacture Co. Ltd, Tay Ninh Province

Huaxing Vietnam Manufacture Co. Ltd, Tay Ninh Province

Top Field Enterprises Co. Ltd, Tay Ninh Province

(19)

Κανένας από τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ δεν αναγγέλθηκε ούτε απάντησε στο ερωτηματολόγιο.

(20)

Όσον αφορά τους εισαγωγείς, οκτώ απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ενώ έξι εταιρείες αναγγέλθηκαν και δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να θεωρηθούν ενδιαφερόμενα μέρη, επειδή δεν εισήγαγαν στην Ένωση αναπτήρες τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν από το Βιετνάμ (το υπό εξέταση προϊόν). Οι υπόλοιπες γνωστές εταιρείες δεν αναγγέλθηκαν καθόλου.

(21)

Μετά την έναρξη της έρευνας, δύο εισαγωγείς ζήτησαν και έγιναν δεκτοί σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2012. Οι εισαγωγείς υπέβαλαν, επίσης, τις παρατηρήσεις τους γραπτώς. Στις παρατηρήσεις τους αμφισβήτησαν τους λόγους έναρξης της έρευνας, όσον αφορά το πεδίο του προϊόντος, τον όγκο των εισαγωγών, τους οικονομικούς λόγους για τη μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών, τα κίνητρα της αίτησης και τη χρηματοπιστωτική κατάσταση του ενωσιακού παραγωγού που την υπέβαλε. Κατά τη γνώμη των δύο εισαγωγέων, δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για την έναρξη της έρευνας.

(22)

Η Επιτροπή απάντησε αναλυτικά στις παρατηρήσεις και παρείχε στα μέρη τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους. Η Επιτροπή εξήγησε γιατί θεωρούσε ότι η αίτηση περιείχε επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την αιτιολόγηση της έναρξης της έρευνας. Οι παρατηρήσεις που διατύπωσαν οι δυο εισαγωγείς δεν μπόρεσαν να καταδείξουν ότι δεν υπήρχαν επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την αιτιολόγηση της έναρξης της έρευνας.

1.5.   Περίοδος της έρευνας

(23)

Η έρευνα κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως την 31η Μαρτίου 2012 («ΠΕ»). Συγκεντρώθηκαν στοιχεία για την ΠΕ προκειμένου να εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η κατά τους ισχυρισμούς μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών. Συγκεντρώθηκαν πιο αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο αναφοράς από την 1η Απριλίου 2011 έως την 31η Μαρτίου 2012 («ΠΑ»), προκειμένου να εξετασθεί η πιθανή εξουδετέρωση των επανορθωτικών συνεπειών των ισχυόντων μέτρων και η ύπαρξη ντάμπινγκ.

2.   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

2.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(24)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, για να αξιολογηθεί αν υπήρξε καταστρατήγηση, αναλύθηκαν διαδοχικά τα εξής: αν μεταβλήθηκε ο τρόπος διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΛΔΚ, του Βιετνάμ και της Ένωσης· αν η μεταβολή αυτή απέρρεε από πρακτική, διαδικασία ή εργασία για την οποία δεν υπήρχε ικανός αποχρών λόγος ή άλλη οικονομική αιτιολογία πλην της επιβολής του δασμού· αν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για ζημία ή στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι οι επανορθωτικές συνέπειες του δασμού εξουδετερώνονταν όσον αφορά τις τιμές και/ή τις ποσότητες του υπό εξέταση προϊόντος· και αν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι ασκείται πρακτική ντάμπινγκ σε σχέση με τις κανονικές αξίες που είχαν καθοριστεί στην αρχική έρευνα, εν ανάγκη σύμφωνα με το άρθρο 2 του βασικού κανονισμού.

2.2.   Σχετικό προϊόν και υπό εξέταση προϊόν

(25)

Το σχετικό προϊόν, όπως ορίζεται στην αρχική έρευνα, είναι αναπτήρες τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν και εμπίπτουν στον κωδικό ΣΟ ex 9613 10 00 καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («το σχετικό προϊόν»).

(26)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι το ίδιο με εκείνο που ορίζεται στην προηγούμενη αιτιολογική σκέψη, αλλά αποστέλλεται από το Βιετνάμ, είτε δηλώνεται ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι, και προς το παρόν υπάγεται στον ίδιο κωδικό ΣΟ με το σχετικό προϊόν («υπό εξέταση προϊόν»).

(27)

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι αναπτήρες τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, όπως ορίζεται ανωτέρω, που εξάγονται από τη ΛΔΚ στην Ένωση και εκείνοι που αποστέλλονται από το Βιετνάμ στην Ένωση παρουσιάζουν τα ίδια βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και έχουν τις ίδιες χρήσεις και, επομένως, πρέπει να θεωρούνται ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

2.3.   Βαθμός συνεργασίας και καθορισμός του όγκου συναλλαγών

(28)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 18, στο ερωτηματολόγιο απάντησαν επτά εταιρείες. Για την ΠΑ, ο συνολικός όγκος αναπτήρων που αναφέρεται ότι πωλήθηκαν στην Ένωση, σύμφωνα με τις απαντήσεις αυτές, αντιπροσώπευαν πάνω από το 100 % του συνολικού όγκου αναπτήρων που αναφέρεται ότι εισήχθησαν στην Ένωση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comext της Eurostat. Μολονότι οι πληροφορίες σχετικά με τον όγκο πωλήσεων που περιέχονται στις απαντήσεις θεωρούνται αναξιόπιστες, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 29, θεωρήθηκε ότι ωστόσο είναι ενδεικτικές για τον υψηλό βαθμό συνεργασίας και για το γεγονός ότι οι εταιρείες που εξετάστηκαν είναι αντιπροσωπευτικές.

(29)

Κατά τις επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια των επτά βιετναμέζων παραγωγών-εξαγωγέων, διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που είχαν υποβάλει ο καθένας δεν μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστα για τους σκοπούς της διατύπωσης πορισμάτων σχετικά με την έρευνα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι επτά εταιρείες είχαν δηλώσει εσφαλμένα τον όγκο παραγωγής τους, τις εισαγωγές εξαρτημάτων αναπτήρων και τις συνολικές πωλήσεις. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ένα μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που συνδέεται με το υπό εξέταση προϊόν δεν είχε συμπεριληφθεί στους επίσημους λογαριασμούς και ότι ορισμένες εργασίες συναρμολόγησης είχαν διεξαχθεί ανεπίσημα από υπεργολάβους. Επιπλέον, ορισμένες ποσότητες από τις εισαγωγές εξαρτημάτων από την ΛΔΚ δεν είχαν δηλωθεί ή είχαν εσφαλμένα δηλωθεί, και μέρος των πωλήσεων δεν είχε καταλογιστεί στους λογαριασμούς των εταιρειών. Ως εκ τούτου, δεν κατέστη δυνατό να υπολογιστεί με αξιόπιστο τρόπο ιδίως το σύνολο της παραγωγής και το σύνολο του όγκου πωλήσεων των υπό εξέταση εταιρειών ή να αντιπαραβληθεί η πραγματική τιμή πώλησης του υπό εξέταση προϊόντος και το κόστος βασικών πρώτων υλών, όπως το αέριο, με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου.

(30)

Λόγω της κατάστασης που περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 29, οι παραγωγοί-εξαγωγείς ενημερώθηκαν ότι σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού προβλέπεται να βασιστούν τα πορίσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας στα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία. Δόθηκε στα μέρη η δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και έγιναν δεκτά σε ακρόαση όταν το ζήτησαν. Κάθε μέρος έλαβε ξεχωριστή επιστολή στην οποία παρουσιάζονταν οι ειδικές και αναλυτικές διαπιστώσεις που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν ήταν δυνατό να θεωρηθούν αξιόπιστα ούτε κατάλληλα για τον καθορισμό των πραγματικών περιστατικών που ήταν αναγκαία για την έρευνα.

(31)

Δύο παραγωγοί-εξαγωγείς δεν διατύπωσαν παρατηρήσεις για την προοπτική εφαρμογής του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού. Οι άλλοι πέντε παραγωγοί-εξαγωγείς, που αποτελούνται από δυο μεμονωμένες εταιρείες και έναν όμιλο τριών εταιρειών, ζήτησαν και έγιναν δεκτοί σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012. Αυτοί οι παραγωγοί-εξαγωγείς υπέβαλαν επίσης τις παρατηρήσεις τους γραπτώς. Αμφισβήτησαν την πρόθεση της Επιτροπής να μην λάβει υπόψη της τα στοιχεία που είχαν υποβάλει και το πιθανό συμπέρασμα για την ύπαρξη καταστρατήγησης που βασίζεται στη χρήση των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων.

(32)

Τέσσερις από τους παραγωγούς-εξαγωγείς δεν αμφισβήτησαν το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρείχαν δεν ήταν πλήρη ή αξιόπιστα και παραδέχθηκαν τις αποκλίσεις στη λογιστική τους καθώς και το γεγονός ότι δεν είχαν κοινοποιηθεί όλες οι εργασίες ούτε καταγραφεί στα βιβλία τους. Ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι διαφορές αφορούσαν μόνο τις εγχώριες πωλήσεις τους και δεν επηρέαζαν τις εξαγωγικές πωλήσεις τους. Ένα μέρος ισχυρίστηκε ότι οι καταχωρήσεις του είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά στην οποία οφειλόταν και η μη πληρότητα των διαθέσιμων στοιχείων. Στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι η ποσότητα των αερίου που περιέχεται στους αναπτήρες είχε εσφαλμένα υπολογιστεί από την Επιτροπή και για το λόγο αυτό τα πορίσματα σχετικά με τον όγκο παραγωγής δεν ήταν ορθά. Μια εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η διαφορά που αφορούσε στην κατανάλωση αερίου οφειλόταν στη σκόπιμη ελευθέρωση αερίου κατά τους θερμότερους μήνες. Τα εν λόγω μέρη, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να παρέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία προκειμένου να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

(33)

Οι εταιρείες δήλωσαν, επίσης, ότι συνεργάστηκαν πλήρως και δεν είχαν αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Παραδέχθηκαν ότι υπέβαλαν ελλιπείς απαντήσεις, αλλά αμφισβήτησαν ότι υπέβαλαν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία. Κατά την άποψη τους, τα μη κοινοποιηθέντα και μη εξακριβώσιμα στοιχεία δεν αποτελούν από μόνα τους απόδειξη καταστρατήγησης και κατ’ αυτές η Επιτροπή δεν υπέβαλε κανένα θετικό αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι έλαβε χώρα καταστρατήγηση.

(34)

Παρόλο που οι ίδιες οι εταιρείες δεν υπέβαλαν πλήρη και ακριβή στοιχεία για τις δραστηριότητές τους, η Επιτροπή προσέφυγε σε εναλλακτικές μεθόδους, όπως ο προσδιορισμός της κατανάλωσης πρώτων υλών, προκειμένου να συγκρίνει τα βασικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου με τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν και εξακριβώθηκαν επιτόπου Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι, ακόμη και αν αναπόφευκτα είναι λιγότερο επακριβείς από τις πραγματικές εγγραφές, έδειξαν ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν δεν ήταν αξιόπιστα. Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα που αφορά τον όγκο της παραγωγής έδειξε ότι οι ποσότητες παραγωγής που δηλώθηκαν από τις εταιρείες δεν συμφωνούσαν με την κατανάλωσή τους σε πρώτες ύλες.

(35)

Η Επιτροπή σε συνέχεια διαδικασίας εξακρίβωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απουσία αξιόπιστων εγγραφών, η μη κοινοποίηση πληροφοριών σχετικών με την έρευνα και η υποβολή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών κατέστησαν τα στοιχεία αναξιόπιστα.

(36)

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τα πορίσματα όσον αφορά τις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν από το Βιετνάμ στην Ένωση έπρεπε να γίνουν με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού. Ως εκ τούτου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η παράλειψη των μερών να υποβάλουν τα απαιτούμενα στοιχεία δεν εμποδίζουν την έρευνα, η Επιτροπή αντικατέστησε τα ανεξακρίβωτα στοιχεία που υπέβαλαν οι βιετναμέζοι παραγωγοί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία, όπως τα στοιχεία από τη βάση Comext της Eurostat, προκειμένου να καθορισθούν ο συνολικός όγκος εισαγωγών από το Βιετνάμ στην Ένωση και τα στοιχεία για το κόστος που υποβλήθηκαν στην αίτηση προκειμένου να καθοριστεί το μερίδιο των κινεζικών εξαρτημάτων (βλέπε αιτιολογική σκέψη 50).

(37)

Οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα. Ως εκ τούτου, τα πορίσματα σχετικά με τις εισαγωγές του σχετικού προϊόντος στην Ένωση και τις εξαγωγές αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν από τη ΛΔΚ στο Βιετνάμ έπρεπε να γίνουν με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού. Για τον προσδιορισμό των συνολικών εξαγωγών από την ΛΔΚ στο Βιετνάμ χρησιμοποιήθηκαν οι στατιστικές Comtrade των Ηνωμένων Εθνών που περιέχονταν στην αίτηση.

2.4.   Μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών

(38)

Οι εισαγωγές του σχετικού προϊόντος από την ΛΔΚ μειώθηκαν το 1991, όταν για πρώτη φορά θεσπίστηκαν τα μέτρα. Οι εισαγωγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλες τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και επεκτάσεις των μέτρων το 1995, 1999, 2001 και 2007.

(39)

Οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2008 και της 31ης Μαρτίου 2012 παρέμειναν σχετικά σταθερές όσον αφορά τον όγκο, περί τα 50 εκατ. τεμάχια το 2008 και το 2009, 70 εκατ. τεμάχια το 2010 και 60 εκατ. το 2011 και κατά την ΠΑ. Αφορούσαν, ωστόσο, μόνο μοντέλα που ξαναγεμίζουν και πιεζοηλεκτρικούς αναπτήρες που δεν υπόκειντο στα μέτρα.

(40)

Οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος από το Βιετνάμ αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ενώ το 1997 δεν έγιναν στην πράξη καθόλου εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση από το Βιετνάμ, από το 2007 παρατηρήθηκε ταχεία αύξηση του όγκου των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος.

(41)

Κατά την ΠΑ οι εισαγωγές από το Βιετνάμ αντιπροσώπευαν το 84 % του συνόλου των εισαγωγών στην Ένωση.

Εισαγωγές αναπτήρων που δεν ξαναγεμίζουν από το Βιετνάμ στην Ένωση ως ποσοστό επί του συνόλου των εισαγωγών

 

2008

2009

2010

2011

ΠΑ

Μερίδιο αγοράς

80 %

84 %

83 %

84 %

84 %

Πηγή: στατιστικές που περιέχονται στην αίτηση

(42)

Κατά την ΠΕ εξήχθησαν από την ΛΔΚ στο Βιετνάμ εξαρτήματα αναπτήρων με πυρόλιθο. Το Βιετνάμ ήταν ο σημαντικότερος προορισμός εξαγωγών εξαρτημάτων αναπτήρων με πυρόλιθο από τη ΛΔΚ. Σύμφωνα με τις στατιστικές που περιέχονταν στην αίτηση, οι εξαγωγές εξαρτημάτων αναπτήρων από τη ΛΔΚ στο Βιετνάμ αυξήθηκαν σημαντικά από το 1999. Το 1999, οι εξαγωγές εξαρτημάτων αναπτήρων από την ΛΔΚ στο Βιετνάμ ήταν μικρότερες από το 3 % των συνολικών εξαγωγών, ενώ το 2010 το Βιετνάμ ήταν ο πρώτος προορισμός εξαγωγών εξαρτημάτων αναπτήρων με μερίδιο 26 % των εισαγωγών. Σε όγκο, αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση από λιγότερο από 50 εκατ. σε 200 εκατ. αναπτήρες έτοιμους για χρήση.

(43)

Επειδή οι πληροφορίες που υπέβαλαν οι βιετναμέζοι παραγωγοί δεν έπρεπε να ληφθούν υπόψη, δεν έγινε δυνατή η συγκέντρωση εξακριβωμένων πληροφοριών όσον αφορά τα πιθανά επίπεδα της πραγματικής παραγωγής αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν.

2.5.   Συμπέρασμα σχετικά με τη μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών

(44)

Η συνολική μείωση των εξαγωγών από την ΛΔΚ στην Ένωση και η αύξηση των εξαγωγών από το Βιετνάμ στην Ένωση από το 2007 καθώς και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών εξαρτημάτων αναπτήρων από τη ΛΔΚ στο Βιετνάμ από το 1999 συνιστά μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΛΔΚ και του Βιετνάμ αφενός, και της Ένωσης αφετέρου.

2.6.   Φύση της πρακτικής καταστρατήγησης

(45)

Το άρθρο 13 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού ορίζει ότι η μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών απορρέει από μια πρακτική, διαδικασία ή εργασία για την οποία δεν υφίσταται ικανός αποχρών λόγος ή άλλη οικονομική αιτιολογία πλην της επιβολής του δασμού. Αυτή η πρακτική, διαδικασία ή εργασία εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων σε μια τρίτη χώρα. Για τον σκοπό αυτόν, η ύπαρξη εργασιών συναρμολόγησης καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(46)

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η απουσία αξιόπιστων εγγραφών και η μη κοινοποίηση πληροφοριών σχετικών με την έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού. Η εξακρίβωση ενδεχόμενης καταστρατήγησης των μέτρων μέσω των εργασιών συναρμολόγησης στο Βιετνάμ έπρεπε να βασισθεί στα διαθέσιμα στοιχεία.

(47)

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εργασίες συναρμολόγησης που διενεργούν βιετναμέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στενή συνεργασία με εταιρείες που είναι καταχωρημένες στην ΛΔΚ και στο Χονγκ Κονγκ συνιστούν καταστρατήγηση των μέτρων. Η πλειοψηφία των συνεργασθέντων βιετναμέζων παραγωγών ανήκει σε κινεζικές εταιρείες και/ή εταιρείες του Χονγκ Κονγκ. Επίσης τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη των βιετναμέζικων εταιρειών είναι Κινέζοι που είχαν προηγουμένως εργασθεί για παραγωγούς αναπτήρων στην ΛΔΚ.

(48)

Οι βιετναμέζοι παραγωγοί εισάγουν τα εξαρτήματα των αναπτήρων τους από την ΛΔΚ μέσω συνδεδεμένων εταιρειών που είναι καταχωρημένες στο Χονγκ Κονγκ. Ορισμένοι από τους βιετναμέζους παραγωγούς δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο συμφωνιών μεταποίησης που συνάπτονται με εταιρείες ανάθεσης έργου από την Κίνα ή/και το Χονγκ Κονγκ. Βάσει αυτών των συμφωνιών, η κινεζική εταιρεία ανάθεσης έργου παρέχει τα εξαρτήματα αναπτήρων και το πλαστικό στο βιετναμέζικο εργοστάσιο και στη συνέχεια πωλεί τους έτοιμους για χρήση αναπτήρες. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους συμφωνίες μεταποίησης, οι αναπτήρες που παράγονται στο Βιετνάμ πωλούνται κατά κανόνα σε εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ που είναι υπεύθυνες για τις εμπορικές σχέσεις με τους εισαγωγείς της Ένωσης.

(49)

Λόγω της αναξιοπιστίας των πληροφοριών που υπέβαλαν οι βιετναμέζοι παραγωγοί, δεν έγινε δυνατό να καθοριστεί κατά πόσο πληρούνται ή όχι τα κατώτατα όρια που εκφράζονται σε ποσοστά και προβλέπονται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί κατά πόσο τα εξαρτήματα αναπτήρων καταγωγής ΛΔΚ αντιστοιχούν σε περισσότερο ή λιγότερο από το 60 % της συνολικής αξίας των συναρμολογούμενων αναπτήρων και κατά πόσο η προστιθέμενη αξία των ενσωματωμένων εξαρτημάτων ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη από το 25 % του κόστους κατασκευής.

(50)

Ελλείψει αξιόπιστων στοιχείων από τους βιετναμέζους παραγωγούς, ο προσδιορισμός αυτός πρέπει να γίνει με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Από τις πληροφορίες που περιέχονταν στην αίτηση προκύπτει ότι τα εξαρτήματα αναπτήρων καταγωγής ΛΔΚ αντιπροσωπεύουν από 60 % έως 70 % της συνολικής αξίας και ότι η προστιθέμενη αξία επί των ενσωματωμένων εξαρτημάτων αντιστοιχεί στο 12 % του κόστους κατασκευής. Οι τιμές αυτές βασίζονται στο συγκρίσιμο κόστος παραγωγής ενός κατασκευαστή που βρίσκεται στη ΛΔΚ. Οι υπολογισμοί στους οποίους βασίζονται αυτές οι τιμές θεωρούνται λογικά ορθοί και ότι αντικατοπτρίζουν την κατανομή του κόστους στο Βιετνάμ, επειδή τα εξαρτήματα αναπτήρων και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι ίδια στην ΛΔΚ και στο Βιετνάμ. Τυχόν προσαρμογές λόγω του μικρότερου τοπικού κόστους στο Βιετνάμ θα είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το μερίδιο της κινέζικης αξίας στους έτοιμους για χρήση αναπτήρες.

2.7.   Μη ικανός αποχρών λόγος ή οικονομική αιτιολογία εκτός από την επιβολή του δασμού αντιντάμπινγκ

(51)

Η έρευνα δεν κατέδειξε κανένα άλλο ικανό αποχρώντα λόγο ή οικονομική αιτιολογία για τη συναρμολόγηση πλην της αποφυγής των αρχικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο σχετικό προϊόν. Οι βιετναμέζοι παραγωγοί υποστήριξαν ότι η αιτία της μετατόπισης της παραγωγής ήταν το χαμηλότερο εργατικό κόστος στο Βιετνάμ, αλλά ο ισχυρισμός δεν τεκμηριώθηκε. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά του γενικού εργατικού κόστους δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η παραγωγή σε έναν συγκεκριμένο τομέα (αναπτήρες) έπρεπε να μετατοπιστεί στο Βιετνάμ, ενώ η παραγωγή σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων αναπτήρων, εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στη ΛΔΚ.

2.8.   Εξουδετέρωση των επανορθωτικών συνεπειών του δασμού αντιντάμπινγκ

(52)

Επειδή η ύπαρξη ζημίας εξετάστηκε στον αρχικό κανονισμό, το πεδίο της τρέχουσας έρευνας συμπεριέλαβε την εξέταση του ζητήματος αν εξουδετερώνονται οι επανορθωτικές συνέπειες των ισχυόντων δασμών όσον αφορά τις τιμές και/ή τις ποσότητες του ομοειδούς προϊόντος.

(53)

Για να εξεταστεί κατά πόσο το εισαγόμενο υπό εξέταση προϊόν είχε εξουδετερώσει, ως προς τις ποσότητες και τις τιμές, τις επανορθωτικές συνέπειες των αρχικών μέτρων για τις εισαγωγές του σχετικού προϊόντος, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της βάσης Comext της Eurostat ως τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τις ποσότητες και τις τιμές των εισαγωγών από το Βιετνάμ. Οι τιμές που καθορίστηκαν με τον τρόπο αυτόν συγκρίθηκαν με το επίπεδο εξάλειψης της ζημίας που είχε οριστεί για τους παραγωγούς της Ένωσης στην αιτιολογική σκέψη 63 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1006/95.

(54)

Η αύξηση των εισαγωγών από το Βιετνάμ στην Ένωση από 0,6 % των εισαγωγών της Ένωσης το 1998 σε 80 % το 2008 (έναρξη της ΠΕ) και σε 84 % των εισαγωγών της Ένωσης στην ΠΑ (τέλος της ΠΕ), βλέπε πίνακα της παραγράφου 2.4, θεωρήθηκε σημαντική όσον αφορά την ποσότητα. Κατά την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ στην Ένωση μειώθηκαν αισθητά, από 30 % σε 10 % του μεριδίου του συνόλου των εισαγωγών.

(55)

Η σύγκριση του επιπέδου εξάλειψης της ζημίας, όπως καθορίζεται στην έρευνα ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών εξαγωγής έδειξαν σημαντική απόκλιση των τιμών. Επομένως, εξήχθη το συμπέρασμα ότι οι επανορθωτικές συνέπειες του δασμού, όπως καθορίζονται στον αρχικό κανονισμό, εξουδετερώνονται όσον αφορά τόσο τις ποσότητες όσο και τις τιμές.

2.9.   Αποδεικτικά στοιχεία για την άσκηση πρακτικής ντάμπινγκ

(56)

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφοι 1 και 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ως προς την ύπαρξη ντάμπινγκ μέσω της σύγκρισης της κανονικής αξίας που είχε προσδιοριστεί στο παρελθόν στην αρχική έρευνα με τις τιμές εξαγωγής από το Βιετνάμ.

(57)

Στην αρχική έρευνα, η κανονική αξία προσδιορίστηκε βάσει των τιμών στη Βραζιλία, η οποία θεωρήθηκε κατάλληλη ανάλογη χώρα με οικονομία της αγοράς για τη ΛΔΚ στη συγκεκριμένη έρευνα.

(58)

Οι τιμές εξαγωγής από το Βιετνάμ βασίστηκαν στα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή στον μέσο όρο της τιμής εξαγωγής αναπτήρων τσέπης με πυρόλιθο που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν κατά την ΠΑ όπως αναφέρθηκε στη βάση δεδομένων Comext της Eurostat Η χρήση διαθέσιμων στοιχείων οφείλεται στην υποβολή αναξιόπιστων στοιχείων από τους βιετναμέζους παραγωγούς όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν.

(59)

Για να πραγματοποιηθεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, έγιναν οι δέουσες προσαρμογές, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν προσαρμογές για τις διαφορές στα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης και συσκευασίας. Δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκαν αξιόπιστα στοιχεία από τους παραγωγούς στο Βιετνάμ και στη ΛΔΚ, οι προσαρμογές έπρεπε να γίνουν βάσει των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων. Κατά συνέπεια, οι προσαρμογές που έγιναν για τη συνεκτίμηση των εν λόγω στοιχείων βασίστηκαν σε ένα ποσοστό που υπολογίστηκε ως το ποσοστό των συνολικών δαπανών για μεταφορά, ασφάλιση και συσκευασία επί της αξίας των συναλλαγών για πωλήσεις προς την Ένωση με όρους παράδοσης CIF που παρείχαν οι συνεργαζόμενοι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς στην αρχική έρευνα.

(60)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού, το ντάμπινγκ υπολογίστηκε με βάση τη σύγκριση της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας, που ορίστηκε στον αρχικό κανονισμό, με την αντίστοιχη σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγή για τις βιετναμέζικες εξαγωγές που δηλώθηκαν κατά την ΠΑ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comext, εκφραζόμενη ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης πριν από την καταβολή του δασμού.

(61)

Η σύγκριση μεταξύ της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας και της σταθμισμένης μέσης τιμής εξαγωγής, μετά τις προσαρμογές που εξηγούνται στην αιτιολογική σκέψη 59 ανωτέρω, έδειξε την ύπαρξη σημαντικού ντάμπινγκ.

2.10.   Παρατηρήσεις σχετικά με την κοινοποίηση

(62)

Ύστερα από την κοινοποίηση, μια ομάδα ενδιαφερομένων μερών που την αποτελούσαν βιετναμέζοι παραγωγοί και εισαγωγείς της Ένωσης, αν και παραδέχθηκαν ότι τα μέτρα δεν τους αφορούσαν άμεσα, διατύπωσαν παρατηρήσεις για τα πορίσματα της έρευνας. Υποστήριξαν και πάλι ότι τυχόν παραπλανητικά στοιχεία δεν είχαν υποβληθεί σκόπιμα, ότι η Επιτροπή δεν είχε εντοπίσει θετικά αποδεικτικά στοιχεία της καταστρατήγησης και ότι δεν υπήρχαν επανορθωτικές συνέπειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την αναδρομική ισχύ των μέτρων, πράγμα που αποδεικνυόταν επίσης από τη μη παράταση των αρχικών μέτρων κατά της ΛΔΚ. Σύμφωνα με τα εν λόγω μέρη, η μη παράταση των αρχικών μέτρων κατά της ΛΔΚ βασίστηκε σε πορίσματα που αφορούσαν την ίδια χρονική περίοδο με εκείνη στην οποία αναφερόταν το συμπέρασμα ότι οι πρακτικές καταστρατήγησης εξουδετέρωναν τις επανορθωτικές συνέπειες των αρχικών μέτρων. Τέλος τα εν λόγω μέρη αμφισβήτησαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και το κατά πόσο θα ήταν προς συμφέρον της Ένωσης να επεκτείνει τα μέτρα που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2012. Κατά τη γνώμη τους, η επέκταση των μέτρων δεν είναι προς όφελος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και το μόνο που θα κάνει είναι να ζημιώσει του εισαγωγείς της Ένωσης.

(63)

Σε περίπτωση υποβολής και έγκρισης μιας έγκυρης αίτησης για την έναρξη έρευνας αντικαταστρατήγησης, η Επιτροπή έχει τη νομική υποχρέωση να ερευνήσει πλήρως το θέμα και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, κατά περίπτωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι πληρούνταν όλοι οι όροι του άρθρου 13 του βασικού κανονισμού για τον καθορισμό της ύπαρξης καταστρατήγησης. Συνεπώς, τα μέτρα έπρεπε να επεκταθούν στις εισαγωγές από το Βιετνάμ κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο.

(64)

Όταν εξετάζει αν οι πρακτικές καταστρατήγησης εξουδετερώνουν τις επανορθωτικές συνέπειες των αρχικών μέτρων, η Επιτροπή οφείλει να βασίζει την ανάλυσή της στις εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την επιβολή αυτών των μέτρων και να λάβει υπόψη της τα πορίσματα της αρχικής έρευνας βάσει των οποίων καθορίστηκαν οι επανορθωτικές συνέπειες. Αντιθέτως, η ανάγκη έναρξης διαδικασίας επανεξέτασης λόγω της λήξης της ισχύος των μέτρων αξιολογείται με βάση την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης στο μέλλον του ντάμπινγκ και της ζημίας, βάσει πορισμάτων που αφορούν μια διαφορετική χρονική περίοδο. Επομένως, αντιθέτως με όσα ισχυρίζονται τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα δύο πορίσματα δεν αφορούν την ίδια χρονική περίοδο. Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι θα ζημιωθούν μόνο οι εισαγωγείς της Ένωσης και δεν θα έχει κανένα όφελος ο κλάδος παραγωγής της ΕΕ, το συμφέρον της Ένωσης για την επιβολή των μέτρων επιβεβαιώθηκε στην αρχική έρευνα. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του βασικού κανονισμού, η επέκταση των επανορθωτικών συνεπειών των αρχικών μέτρων κατά της καταστρατήγησης είναι από την άποψη αυτή αιτιολογημένη στο βαθμό που ισχύουν τα αρχικά μέτρα. Ο σκοπός της επέκτασης των μέτρων σε καμία περίπτωση δεν είναι να ζημιωθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά να διορθωθεί το στρεβλωτικό αποτέλεσμα που έχουν για την ενωσιακή αγορά οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από το Βιετνάμ και συνιστούν καταστρατήγηση, μέσω της θέσπισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού όσον αφορά τις τιμές και τις ποσότητες αυτών των εισαγωγών. Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός για την επίπτωση των μέτρων μόνο στους εισαγωγείς δεν θεμελιώνεται με αποδεικτικά στοιχεία ή αναλύσεις.

(65)

Ένα άλλο ενδιαφερόμενο μέρος, ένας εισαγωγέας, υπέβαλε παρατηρήσεις για την έρευνα υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την έναρξη της έρευνας καταστρατήγησης. Σημειώνεται σχετικά, ότι το εν λόγω μέρος δεν ήταν γνωστό στην Επιτροπή πριν από την έναρξη της έρευνας και ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα.

(66)

Ένας άλλος εισαγωγέας αντέδρασε αναγγέλλοντας ότι, εντός εξαμήνου, θα υποβάλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι εισαγωγές αναπτήρων δεν προκάλεσαν καταστρατήγηση. Η Επιτροπή σημειώνει ότι στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας κλήθηκαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν στοιχεία κατά τη διάρκεια της έρευνας [βλέπε ειδικά τις αιτιολογικές σκέψεις 10, 19 και 20 και το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 548/2012]. Επειδή η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα εντός της νόμιμης προθεσμίας των 9 μηνών δεν μπορεί να περιμένει πρόσθετα στοιχεία στη φάση αυτή.

3.   ΜΕΤΡΑ

(67)

Με βάση τα ανωτέρω, συνήχθη το συμπέρασμα ότι ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ορισμένων αναπτήρων, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, καταγωγής ΛΔΚ, καταστρατηγήθηκε με τις εργασίες συναρμολόγησης μέσω του Βιετνάμ, κατά την έννοια του άρθρου 13 παράγραφοι 1 και 2 του βασικού κανονισμού.

(68)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 πρώτη περίοδος του βασικού κανονισμού, τα αρχικά μέτρα για τις εισαγωγές του σχετικού προϊόντος θα πρέπει να επεκταθούν στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος, δηλαδή του ίδιου προϊόντος που όμως αποστέλλεται από το Βιετνάμ, είτε δηλώνεται ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι.

(69)

Λόγω της άρνησης συνεργασίας στην παρούσα έρευνα, τα μέτρα που πρέπει να επεκταθούν θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θεσπίζονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1458/2007, δηλαδή ένας οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ ύψους 0,065 EUR ανά αναπτήρα.

(70)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3 και το άρθρο 14 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, που προβλέπουν ότι κάθε επέκταση μέτρων πρέπει να εφαρμόζεται στις εισαγωγές που υπόκεινται σε καταγραφή κατά την είσοδό τους στην Ένωση, όπως προβλέπει ο κανονισμός για την έναρξη της έρευνας, πρέπει να εισπραχθούν δασμοί για τις καταγραφείσες εισαγωγές αναπτήρων, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και ξαναγεμίζουν που αποστάλθηκαν από το Βιετνάμ. Επειδή τα αρχικά μέτρα έληξαν στις 13 Δεκεμβρίου 2012 και η καταγραφή έληξε την ίδια ημέρα, η είσπραξη των δασμών θα ισχύσει μόνο μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

4.   ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

(71)

Οι επτά εταιρείες στο Βιετνάμ που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ζήτησαν απαλλαγή από την ενδεχόμενη επέκταση των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

(72)

Διαπιστώθηκε ότι επτά εταιρείες προσκόμισαν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία. Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού, οι συγκεκριμένες εταιρείες ενημερώθηκαν για την πρόθεση της Επιτροπής να μην λάβει υπόψη της τα στοιχεία που είχαν υποβάλει και τους χορηγήθηκε προθεσμία για να παράσχουν πρόσθετες εξηγήσεις.

(73)

Οι περαιτέρω εξηγήσεις που παρείχαν οι εν λόγω εταιρείες δεν ήταν ικανές να μεταβάλουν το συμπέρασμα αυτό. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, τα πορίσματα σχετικά με τις εν λόγω εταιρείες βασίστηκαν στα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία.

(74)

Λαμβανομένης υπόψη της φύσης των ψευδών ή/και παραπλανητικών στοιχείων, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι απαλλαγές που ζήτησαν οι επτά αυτές εταιρείες θα μπορούσαν, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 4, να μην χορηγηθούν.

5.   ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

(75)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων συνήχθησαν τα ανωτέρω συμπεράσματα και τους ζητήθηκε να υποβάλουν παρατηρήσεις. Οι προφορικές και οι γραπτές παρατηρήσεις που υπέβαλαν τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάστηκαν. Κανένα από τα προβληθέντα επιχειρήματα δεν οδήγησε σε τροποποίηση των διαπιστώσεων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1458/2007 για τις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, επεκτείνεται στις εισαγωγές αναπτήρων τσέπης, με πυρόλιθο, που λειτουργούν με αέριο και δεν ξαναγεμίζουν, καταγωγής Βιετνάμ, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι, και υπάγονται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 9613 10 00.

2.   Ο δασμός που επεκτείνεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εισπράττεται για τις εισαγωγές που αποστάλθηκαν από το Βιετνάμ από τις 27 Ιουνίου 2012 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2012, είτε δηλώθηκαν ως καταγωγής Βιετνάμ είτε όχι, και καταγράφηκαν σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 548/2012 της Επιτροπής, το άρθρο 13 παράγραφος 3 και το άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009.

3.   Εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 18 Μαρτίου 2013.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

S. COVENEY


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

(2)  ΕΕ L 326 της 28.11.1991, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 101 της 4.5.1995, σ. 38.

(4)  ΕΕ L 22 της 29.1.1999, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 248 της 18.9.2001, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 326 της 12.12.2007, σ. 1.

(7)  ΕΕ C 382 της 12.12.2012, σ. 12.

(8)  ΕΕ L 340 της 13.12.2012, σ. 37.

(9)  ΕΕ L 165 της 26.6.2012, σ. 37.