4.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 354/1


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 26ης Νοεμβρίου 2013

σχετικά με την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας σε όλους τους τομείς

2013/C 354/01

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 292 σε συνδυασμό με τα άρθρα 165 και 168,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1)

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης σε όλη τη διάρκεια του βίου, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άθλησης και της γυμναστικής, είναι άκρως σημαντικά· μεταξύ άλλων, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη, βελτιώνουν τη μυοσκελετική υγεία και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, και επηρεάζουν ευεργετικά την ψυχική υγεία και τις γνωστικές διαδικασίες. Η σωματική άσκηση, όπως συνιστάται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), είναι σημαντική για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους.

(2)

Επειδή η σωματική άσκηση αποτελεί προϋπόθεση για υγιή τρόπο διαβίωσης και υγιές εργατικό δυναμικό, συμβάλλει στην επίτευξη των βασικών στόχων που καθορίζονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την υγεία.

(3)

Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, οι δημόσιες αρχές ορισμένων κρατών μελών έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους με σκοπό την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας («ΣΑΒΥ»), τα ποσοστά έλλειψης σωματικής άσκησης στην Ένωση παραμένουν απαράδεκτα υψηλά. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν ασκείται επαρκώς, ενώ το 60 % δεν αθλείται ή δεν γυμνάζεται, ποτέ ή σπάνια Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κατά τον ελεύθερο χρόνο τείνει να παρατηρείται συχνότερα στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανατροπή των αρνητικών τάσεων στην Ένωση, ως σύνολο.

(4)

Η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει αναγνωρισθεί ως βασικός παράγοντας κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας και ασθενειών στις χώρες υψηλού εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού, μόνον στην περιοχή της Ευρώπης της ΠΟΕ, ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως Οι αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη σωματικής άσκησης στην Ένωση είναι ευρέως γνωστές, όπως και το σημαντικό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος που συνδέεται με την έλλειψη σωματικής άσκησης και τα συναφή προβλήματα υγείας, ειδικότερα σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες γηράσκουν με ταχύ ρυθμό.

(5)

Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία, ανεξαρτήτως της επίδρασης της σωματικής άσκησης. Στην Ένωση, αυτές οι διαπιστώσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσεων σε αυτόν τον τομέα.

(6)

Όσον αφορά τα επίπεδα της σωματικής άσκησης, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που επιτυγχάνουν το ελάχιστο επίπεδο συνιστώμενης σωματικής άσκησης, πολλά άλλα κράτη μέλη δεν σημείωσαν καμία πρόοδο ή έκαναν και βήματα προς τα πίσω. Οι τρέχουσες πολιτικές δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα έλλειψης σωματικής άσκησης στην Ένωση ως σύνολο. Υπάρχει σημαντική δυνατότητα να αντληθούν διδάγματα από επιτυχημένες προσεγγίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών ΣΑΒΥ.

(7)

Η φυσική αγωγή στο σχολείο έχει τη δυνατότητα να καταστεί αποτελεσματικό εργαλείο για μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σημασίας της ΣΑΒΥ και τα σχολεία θα μπορούσαν να αναλάβουν εύκολα και αποτελεσματικά την υλοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων.

(8)

Ορισμένοι τομείς πολιτικής, ιδίως ο αθλητισμός και η υγεία, μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της σωματικής άσκησης και να προσφέρουν στους πολίτες της Ένωσης νέες ευκαιρίες να καταστούν σωματικά δραστήριοι. Για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η δυνατότητα και, ως εκ τούτου, για να αυξηθούν τα επίπεδα σωματικής άσκησης, είναι απαραίτητη μια στρατηγική διατομεακή προσέγγιση όσον αφορά την προώθηση της ΣΑΒΥ, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα όλων των αρμόδιων υπουργείων, φορέων και οργανισμών, ιδίως του αθλητικού κινήματος, και λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμοζόμενη γενική πολιτική. Η αύξηση των διαθέσιμων πληροφοριών και η καλύτερη ποιότητα στοιχείων για τα επίπεδα σωματικής άσκησης και τις πολιτικές για την προώθηση της ΣΑΒΥ, αποτελεί βασικό στοιχείο για τη στήριξη της διαδικασίας αυτής και προϋπόθεση για την αξιολόγηση της πολιτικής που στοχεύει να οδηγήσει στη θέσπιση και την εφαρμογή αποτελεσματικότερης πολιτικής στο μέλλον.

(9)

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική άσκηση (ΚΓΣΑ της ΕΕ) (1),όπως αναφέρονται από το Συμβούλιο και τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στα συμπεράσματά τους, της 27ης Νοεμβρίου 2012 (2), σχετικά με την «Προώθηση της ΣΑΒΥ» και από το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του με τίτλο «Προώθηση της υγιούς γήρανσης σε όλη τη διάρκεια της ζωής» (3), συνηγορούν υπέρ διατομεακής προσέγγισης που καλύπτει όλους τους θεματικούς τομείς που συνδέονται με την προώθηση της ΣΑΒΥ.

(10)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών του 2011 με τίτλο «Ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό» καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συνεχίσουν την πρόοδο προς τη θέσπιση εθνικών κατευθυντήριων γραμμών, με βάση τις ΚΓΣΑ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης διαδικασίας επισκόπησης και συντονισμού, και να εξετάσουν σύσταση του Συμβουλίου στον συγκεκριμένο τομέα.

(11)

Το ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό, κατά την περίοδο 2011-2014 (4), αναγνώρισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στον τομέα του αθλητισμού σ’ έναν μικρό αριθμό τομέων προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ΣΑΒΥ. Τον Ιούλιο του 2012, η ομάδα εμπειρογνωμόνων «Αθλητισμός, Υγεία και Συμμετοχή», η οποία συγκροτήθηκε στα μέσα του 2011, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος εργασίας, εξέφρασε την υποστήριξή της σε νέα πρωτοβουλία της Ένωσης με σκοπό την προώθηση της ΣΑΒΥ.

(12)

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2012, σχετικά με την προώθηση της ΣΑΒΥ, αναγνωρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω δράση σε επίπεδο Ένωσης και καλείται η Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένα ευέλικτο πλαίσιο παρακολούθησης που θα βασίζεται σε σύνολο δεικτών που θα καλύπτουν τους θεματικούς τομείς που καθορίζονται στις ΚΓΣΑ της ΕΕ για τη σωματική άσκηση.

ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

1)

να εργασθούν για την προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών όσον αφορά τη ΣΑΒΥ, μέσω της ανάπτυξης διατομεακής προσέγγισης που καλύπτει τομείς πολιτικής, όπως ο αθλητισμός, η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και οι μεταφορές, λαμβάνοντας υπόψη τις ΚΓΣΑ της ΕΕ για τη σωματική άσκηση, καθώς και άλλους συναφείς τομείς, και σύμφωνα με τις εθνικές ιδιαιτερότητες.Τα ανωτέρω θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

α)

προοδευτική ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών και διατομεακών πολιτικών με στόχο την προώθηση της ΣΑΒΥ, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική,

β)

καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων για την υλοποίηση των εν λόγω στρατηγικών ή πολιτικών, βάσει σχεδίου δράσης, οσάκις είναι σκόπιμο.

2)

παρακολούθηση των επιπέδων σωματικής άσκησης και των πολιτικών ΣΑΒΥ, με τη χρήση του ευέλικτου πλαισίου παρακολούθησης (5) και των δεικτών που καθορίζονται στο παράρτημα, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες·

3)

να ορίσουν, εντός έξι μηνών από την έκδοση της παρούσας σύστασης, τα εθνικά κομβικά σημεία ΣΑΒΥ (6), σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτική, που θα στηρίζουν το ανωτέρω πλαίσιο παρακολούθησης, και να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά.

Τα εθνικά κομβικά σημεία ΣΑΒΥ θα έχουν ιδίως ως αποστολή να συντονίζουν τη διαδικασία διάθεσης στοιχείων σχετικά με τη σωματική άσκηση για τις ανάγκες του πλαισίου παρακολούθησης· τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τροφοδοτούν την υφιστάμενη ευρωπαϊκή βάση δεδομένων της ΠΟΥ σχετικά με τη διατροφή, την παχυσαρκία και τη σωματική άσκηση (NOPA)·θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν τη διυπηρεσιακή συνεργασία όσον αφορά τις πολιτικές για τη ΣΑΒΥ.

4)

να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και με την Επιτροπή, συμμετέχοντας σε τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση της ΣΑΒΥ στο πλαίσιο των αρμόδιων δομών για τον αθλητισμό και την υγεία σε επίπεδο Ένωσης, με στόχο τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των πολιτικών.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1)

να βοηθάει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικές στρατηγικές, να αναπτύξουν διατομεακές προσεγγίσεις όσον αφορά την πολιτική για τη ΣΑΒΥ και να θέσουν σε εφαρμογή τα αντίστοιχα σχέδια δράσης, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθής πρακτικής, την αποτελεσματική αμοιβαία μάθηση, τη δικτύωση και τον εντοπισμό επιτυχημένων προσεγγίσεων για την προώθηση της ΣΑΒΥ,

2)

να προάγει τη δημιουργία και τη λειτουργία του πλαισίου παρακολούθησης της ΣΑΒΥ, σύμφωνα με τους δείκτες που απαριθμούνται στο παράρτημα, με βάση τις υπάρχουσες μορφές παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων στον συγκεκριμένο τομέα, και χρησιμοποιώντας, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, υφιστάμενες πληροφορίες και δεδομένα, μέσω:

α)

παροχής, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, στοχευμένης στήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και την κατάρτιση των εθνικών κομβικών σημείων της ΣΑΒΥ, και, κατά περίπτωση, άλλων εκπροσώπων από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων,

β)

εξέτασης της δυνατότητας να χρησιμοποιούνται δεδομένα που συλλέγονται βάσει του πλαισίου παρακολούθησης για την ενδεχόμενη κατάρτιση ευρωπαϊκών στατιστικών σχετικά με τα επίπεδα σωματικής άσκησης ανά τριετία,

γ)

στήριξης της ΠΟΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχετικών με τη σωματική άσκηση παραμέτρων της βάσης δεδομένων NOPA, προσαρμόζοντάς την στο πλαίσιο παρακολούθησης που εκτίθεται στο παράρτημα,

δ)

στήριξης και στενής συνεργασίας με την ΠΟΥ κατά την προετοιμασία και έκδοση των ειδικών ανά χώρα επισκοπήσεων όσον αφορά τη ΣΑΒΥ και την ανάλυση των τάσεων όσον αφορά τη ΣΑΒΥ,

3)

να υποβάλλει ανά τριετία στοιχεία σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της παρούσας σύστασης, με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στο πλαίσιο του μηχανισμού αναφοράς που θεσπίζεται στο πλαίσιο παρακολούθησης και άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής ΣΑΒΥ που παρέχουν τα κράτη μέλη και να αξιολογήσει την προστιθέμενη αξία της παρούσας σύστασης.

Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2013.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

D. A. BARAKAUSKAS


(1)  Κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση της ΕΕ, οι οποίες χαιρετίζονται στα συμπεράσματα της Προεδρίας κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2008.

(2)  ΕΕ C 393 της 19.12.2012, σ. 22.

(3)  ΕΕ C 396 της 21.12.2012, σ. 8.

(4)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011, σ. 1.

(5)  Το πλαίσιο παρακολούθησης θα καθορίζει ένα ελάχιστο σύνολο απαιτήσεων υποβολής στοιχείων για τις γενικές πτυχές προώθησης της ΣΑΒΥ που μπορούν να ικανοποιηθούν από όλα τα κράτη μέλη. Θα εφαρμοσθεί σε στενή συνέργια και συνεργασία με την ΠΟΥ, αποφεύγοντας έτσι την διπλή συλλογή στοιχείων.

(6)  Το κομβικό σημείο θα είναι ο βασικός υπεύθυνος στο κράτος μέλος για την παροχή των πληροφοριών και των δεδομένων που αντιστοιχούν στον πίνακα δεικτών του παραρτήματος, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του ερωτηματολογίου που θα απευθύνεται στα κομβικά σημεία από την ΠΟΥ.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Προτεινόμενοι δείκτες για την αξιολόγηση των επιπέδων ΣΑΒΥ και των πολιτικών ΣΑΒΥ στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές (ΚΓ) της ΕΕ για τη σωματική άσκηση (1)

Θεματικοί τομείς των κατευθυντήριων γραμμών (ΚΓ)

Προτεινόμενοι δείκτες και μεταβλητές/μονάδες

Διαθεσιμότητα δεδομένων

Διεθνείς συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές (ΚΓ) για τη σωματική άσκηση

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 1-2)

1.

Εθνική σύσταση σχετικά με τη σωματική άσκηση για την υγεία

Ναι/Όχι

 (5)

2.

Ενήλικες που ανταποκρίνονται στην ελάχιστη σύσταση της ΠΟΥ σχετικά με τη σωματική άσκηση για την υγεία

Ποσοστό ενηλίκων που ασκούνται τουλάχιστον για 150 λεπτά (ήπια σωματική άσκηση) την εβδομάδα ή για 75 λεπτά (έντονη σωματική άσκηση) ή επιτυγχάνουν ισοδύναμο συνδυασμό σωματικής άσκησης

 (5)

3.

Παιδιά και έφηβοι που ανταποκρίνονται στην ελάχιστη σύσταση της ΠΟΥ σχετικά με τη σωματική άσκηση για την υγεία ή στις αντίστοιχες εθνικές συστάσεις

Ποσοστό παιδιών και εφήβων που ασκούνται καθημερινά τουλάχιστον για 60 λεπτά (ήπια έως έντονη σωματική άσκηση) τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα

 (5)

Διατομεακή προσέγγιση

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 3-5)

4.

Εθνικός μηχανισμός συντονισμού για την προώθηση της ΣΑΒΥ

ναι/όχι· εάν ναι, περαιτέρω πληροφορίες

 (5)

5.

Χρηματοδότηση ειδικά για την προώθηση της ΣΑΒΥ

Ανά τομέα (υγεία, αθλητισμός, μεταφορές, κλπ):

συνολική χρηματοδότηση,

κατά κεφαλή,

βάσει του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, σε ευρώ

 (2)

«Αθλητισμός»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 6-13)

6.

Εθνική πολιτική και/ή σχέδιο δράσης σχετικά με τον αθλητισμό για όλους

ναι/όχι· εάν ναι, περαιτέρω πληροφορίες

 (5)

7.

Αθλητικά σωματεία προσανατολισμένα στην υγεία (Πρόγραμμα «Αθλητικά σωματεία για την υγεία»)

Εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών που θεσπίστηκαν από το σχέδιο ΣΑΒΥ Ευρώπη/TAFISA ναι/όχι· εάν ναι, περιγραφή

 (3)

8.

Πλαίσιο για την υποστήριξη ευκαιριών με σκοπό την αύξηση της πρόσβασης σε ψυχαγωγικές ή αθλητικές εγκαταστάσεις για κοινωνικοοικονομικές ομάδες χαμηλού επιπέδου

Ύπαρξη πλαισίου: ναι/προβλέπεται εντός των επομένων 2 ετών/όχι· εάν ναι, περιγραφή

 (4)

9.

Ομάδες-στόχοι στις οποίες απευθύνεται η εθνική πολιτική για τη ΣΑΒΥ

Ανά ομάδα -στόχο [ομάδες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη για σωματική άσκηση (π.χ. κοινωνικοοικονομικές ομάδες χαμηλού επιπέδου, άτομα με χαμηλά επίπεδα ΣΑ, ηλικιωμένοι, εθνικές μειονότητες κλπ)]

 (5)

«Υγεία»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 14-20)

10.

Παρακολούθηση και εποπτεία της σωματικής άσκησης και της καθιστικής συμπεριφοράς

Η σωματική άσκηση και η καθιστική συμπεριφορά περιλαμβάνονται στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης της υγείας: ναι/όχι· εάν ναι, περαιτέρω πληροφορίες

 (4)

11.

Παροχή συμβουλών για τη σωματική άσκηση από επαγγελματίες του χώρου της υγείας

Παροχή συμβουλών για τη σωματική άσκηση: ναι/όχι· εάν ναι: προβλέπεται αποζημίωση στο πλαίσιο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής μέριμνας: ναι/όχι

 (4)

12.

Κατάρτιση σχετικά με τη σωματική άσκηση στα προγράμματα σπουδών για επαγγελματίες του χώρου της υγείας

αριθμός ωρών για νοσοκόμες, γιατρούς

υποχρεωτικός/προαιρετικός χαρακτήρας

συγκεκριμένες δομές αξιολόγησης και πιστοποίησης των σχετικών μαθησιακών αποτελεσμάτων

 (3)

«Εκπαίδευση»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 21-24)

13.

αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

αριθμός ωρών ανά σχολικό επίπεδο

υποχρεωτικός/προαιρετικός χαρακτήρας

εθνική ή περιφερειακή/τοπική ρύθμιση

 (4)

14.

Προγράμματα για την προώθηση της σωματικής άσκησης στα σχολεία

Ύπαρξη εθνικού ή περιφερειακού/τοπικού προγράμματος: ναι/όχι· εάν ναι, περαιτέρω πληροφορίες

 (3)

15.

Η ΣΑΒΥ στην κατάρτιση των καθηγητών σωματικής αγωγής

Η ΣΑΒΥ αποτελεί γνωστικό αντικείμενο στο πλαίσιο της κατάρτισης των καθηγητών σωματικής αγωγής σε επίπεδο πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος: ναι/όχι· υποχρεωτικός/προαιρετικός χαρακτήρας

 (3)

16.

Προγράμματα που προωθούν την ενεργητική μετακίνηση προς και από το σχολείο

Εθνικά ή περιφερειακά/τοπικά (κατά περίπτωση) προγράμματα για την προώθηση της ενεργητικής μετακίνησης προς και από το σχολείο (π.χ περπάτημα, ποδήλατο): ναι/όχι· εάν ναι: περιγραφή

 (4)

«Περιβάλλον, πολεοδομικός σχεδιασμός και δημόσια ασφάλεια»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 25-32)

17.

Επίπεδο μετακινήσεων με το ποδήλατο ή με τα πόδια

Κύριος τρόπος μεταφοράς που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές δραστηριότητες (αυτοκίνητο, μοτοποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες, περπάτημα, ποδήλατο, άλλος)

 (5)

18.

Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των υποδομών για τη σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των υποδομών για τη σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο εφαρμόζονται συστηματικά στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των υποδομών:

ναι/όχι ακόμη αλλά προβλέπεται για τα προσεχή 2 έτη/όχι·

 (3)/ (4)

«Εργασιακό περιβάλλον»

(ΚΓΣΑ της 33-34)

19.

Προγράμματα που προωθούν την ενεργητική μετακίνηση προς και από τον τόπο εργασίας

Ύπαρξη εθνικού ή περιφερειακού/τοπικού (κατά περίπτωση) συστήματος κινήτρων για τις επιχειρήσεις ή τους εργαζόμενους με σκοπό την προώθηση της ενεργητικής μετακίνησης προς και από τον τόπο εργασίας (π.χ, περπάτημα, ποδήλατο): ναι/όχι· εάν ναι: περιγραφή

 (4)

20.

Προγράμματα για την προώθηση της σωματικής άσκησης στον χώρο εργασίας

Ύπαρξη εθνικού ή περιφερειακού/τοπικού (κατά περίπτωση) συστήματος παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις με σκοπό την προώθηση της σωματικής άσκησης στον χώρο εργασίας (π.χ, γυμναστήρια, ντους, σκάλες κλπ): ναι/όχι

 (4)

«Ηλικιωμένοι πολίτες»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 35-37)

21.

Προγράμματα για κοινοτικές παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση της σωματικής άσκησης στους ηλικιωμένους

Ύπαρξη προγράμματος για κοινοτικές παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση της σωματικής άσκησης στους ηλικιωμένους: ναι/όχι· εάν ναι: περιγραφή

 (4)

«Δείκτες/αξιολόγηση»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 38)

22.

Εθνικές πολιτικές ΣΑΒΥ που περιλαμβάνουν σχέδιο αξιολόγησης

πόσες επί συνόλου πόσων εθνικές πολιτικές ΣΑΒΥ (αθλητισμός, υγεία, μεταφορές, περιβάλλον, ανά τομέα) περιλαμβάνουν σαφή πρόθεση ή σχέδιο αξιολόγησης

 (5)

«Ευαισθητοποίηση του κοινού»

(ΚΓΣΑ της ΕΕ 39)

23.

Εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σωματική άσκηση

ναι/όχι· εάν ναι: περιγραφή

 (4)


(1)  Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συνιστάται στα κράτη μέλη να παρέχουν κατά τη διαδικασία του ευέλικτου πλαισίου παρακολούθησης αναμένεται να βελτιωθούν συν τω χρόνω. Προτείνεται να υποστηριχθεί το πλαίσιο αυτό μέσω των δράσεων συνεργασίας και ανάπτυξης ικανοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα σύσταση.

(2)  δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί δεδομένα.

(3)  δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί δεδομένα αλλά προβλέπεται να συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της ΝΟΡΑ.

(4)  δεδομένα διαθέσιμα (π.χ. περιλαμβάνονται σε εθνικά υποδείγματα ή μέσω άλλων διαθέσιμων πηγών) αλλά τα οποία δεν έχουν επικυρωθεί ή χρειάζονται επικαιροποίηση.

(5)  δεδομένα διαθέσιμα και επικυρωμένα στη βάση δεδομένων της ΠΟΥ σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση (NOPA).