7.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 328/101


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 29ης Νοεμβρίου 2013

για την έγκριση ετήσιων και πολυετών προγραμμάτων για την εκρίζωση, τον έλεγχο και την επιτήρηση ορισμένων νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονόσων, τα οποία υπέβαλαν τα κράτη μέλη για το 2014 και τα επόμενα έτη, καθώς και της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης στα προγράμματα αυτά

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2013) 8417]

(2013/722/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την απόφαση 2009/470/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, σχετικά με ορισμένες δαπάνες στον κτηνιατρικό τομέα (1), και ιδίως το άρθρο 27 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η απόφαση 2009/470/ΕΚ ορίζει τις διαδικασίες που διέπουν τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στα προγράμματα εκρίζωσης, ελέγχου και επιτήρησης των νοσημάτων των ζώων και των ζωοανθρωπονόσων.

(2)

Επιπροσθέτως, το άρθρο 27 παράγραφος 1 της απόφασης 2009/470/ΕΚ προβλέπει την καθιέρωση χρηματοδοτικού μέσου της Ένωσης για την επιστροφή των δαπανών που πραγματοποιούνται από τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων εκρίζωσης, ελέγχου και επιτήρησης των νοσημάτων των ζώων και των ζωοανθρωπονόσων που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι της εν λόγω απόφασης.

(3)

Η απόφαση 2008/341/ΕΚ της Επιτροπής, της 25ης Απριλίου 2008, σχετικά με τον καθορισμό κοινοτικών κριτηρίων για τα εθνικά προγράμματα εκρίζωσης, ελέγχου και επιτήρησης ορισμένων ζωικών ασθενειών και ζωονόσων (2) προβλέπει ότι τα προγράμματα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη πρέπει, προκειμένου να εγκριθούν στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών μέσων της Ένωσης, να πληρούν τουλάχιστον τα κριτήρια που θεσπίζονται στο παράρτημα της εν λόγω απόφασης.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (3) προβλέπει την εφαρμογή από τα κράτη μέλη ετήσιων προγραμμάτων επιτήρησης για τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ) στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα.

(5)

Η οδηγία 2005/94/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, σχετικά με κοινοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών (4) προβλέπει επίσης την εκτέλεση από τα κράτη μέλη προγραμμάτων επιτήρησης των πουλερικών και των άγριων πτηνών, με σκοπό να συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, με βάση τακτικά επικαιροποιούμενες αξιολογήσεις κινδύνου, στη γνώση των απειλών που προέρχονται από τα άγρια πτηνά σε σχέση με οποιονδήποτε ιό της γρίπης των πτηνών. Τα εν λόγω ετήσια προγράμματα επιτήρησης και η χρηματοδότησή τους θα πρέπει επίσης να εγκριθούν.

(6)

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν υποβάλει στην Επιτροπή ετήσια και πολυετή προγράμματα για την εκρίζωση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ζωικών ασθενειών, προγράμματα ελέγχων που στοχεύουν στην πρόληψη ζωοανθρωπονόσων, καθώς και ετήσια προγράμματα επιτήρησης για την εκρίζωση και την επιτήρηση ορισμένων ΜΣΕ, για τα οποία επιθυμούν να λάβουν χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση

(7)

Δεδομένης της σημασίας των προγραμμάτων αυτών για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης στον τομέα της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, είναι σκόπιμο η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης να καθοριστεί σύμφωνα με τις δαπάνες που πραγματοποιούν τα οικεία κράτη μέλη για τα μέτρα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, έως ένα μέγιστο ποσό για κάθε πρόγραμμα.

(8)

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση όσον αφορά τις ΜΣΕ στην Ένωση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, η στοχευμένη σε συγκεκριμένους υποπληθυσμούς επιτήρηση των ΜΣΕ εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τον επιπολασμό και την εξέλιξη των ΜΣΕ στα κράτη μέλη, με την ταυτόχρονη επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών μέτρων που εφαρμόζονται. Επομένως, είναι σκόπιμο να καθοριστεί η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στο 100 % των δαπανών που πραγματοποιούνται από τα κράτη μέλη για τη διενέργεια ορισμένων εργαστηριακών δοκιμών για την επιτήρηση των ΜΣΕ, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων προγραμμάτων.

(9)

Τα προγράμματα εκρίζωσης της λύσσας σε ορισμένα κράτη μέλη πλησιάζουν τώρα το στάδιο της επίτευξης του στόχου τους, δηλαδή της εκρίζωσης αυτής της σημαντικής απειλής για τη δημόσια υγεία, ενώ, σε άλλα κράτη μέλη, τα προγράμματα αυτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της επαναφοράς της νόσου στην υπόλοιπη Ένωση. Είναι σκόπιμο να διατηρηθεί υψηλότερο επίπεδο χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, στο 75 %, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την ταχύτερη δυνατή εκρίζωση αυτής της νόσου.

(10)

Ορισμένα κράτη μέλη που υλοποίησαν με επιτυχία προγράμματα εκρίζωσης της λύσσας, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν επί πολλά έτη, έχουν κοινά χερσαία σύνορα με τρίτες χώρες στις οποίες έχει εκδηλωθεί η εν λόγω νόσος. Για την εκρίζωση της λύσσας, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες ενέργειες εμβολιασμού στην επικράτεια των τρίτων χωρών οι οποίες συνορεύουν με την Ένωση. Είναι σκόπιμο να παρέχεται πλήρης στήριξη στις δραστηριότητες σε μεθοριακές περιοχές αυτών των τρίτων χωρών, μέσω της κατά 100 % χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης στο κόστος αγοράς και διανομής εμβολίων.

(11)

Με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη στα οποία υπάρχει λύσσα θα συνεχίσουν χωρίς διακοπή τις δραστηριότητες εμβολιασμού με λήψη από το στόμα που προβλέπονται στα προγράμματά τους, είναι απαραίτητο να καταστεί δυνατή η καταβολή προκαταβολών μέχρι ποσοστού 60 % του μέγιστου ποσού που έχει οριστεί για κάθε πρόγραμμα, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και εφόσον είναι διαθέσιμες οι πιστώσεις.

(12)

Κλασική πανώλη των χοίρων έχει ανιχνευτεί από το 2012 σε αγριόχοιρους σε περιοχή της Λετονίας που συνορεύει με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία. Η εκτελεστική απόφαση 2013/427/ΕΕ της Επιτροπής (5) προβλέπει έκτακτη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για τον διά του στόματος εμβολιασμό των αγριόχοιρων κατά της κλασικής πανώλης των χοίρων στις περιοχές της Λευκορωσίας που γειτονεύουν με τις μολυσμένες περιοχές στη Λετονία, για το έτος 2013, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση της λοίμωξης και να προληφθεί η αναμόλυνση της επικράτειας της Λετονίας. Είναι σκόπιμο να διατηρηθεί η υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών στη Λευκορωσία μέσω της κατά 100 % χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης για ορισμένες από τις συναφείς δαπάνες.

(13)

Λόγω της συγκεκριμένης επιδημιολογικής κατάστασης και των χρηματοοικονομικών, τεχνικών και διοικητικών προβλημάτων που εμφανίζονται όσον αφορά την ορθή εφαρμογή του προγράμματος για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ένα ενισχυμένο επίπεδο χρηματοδότησης για ορισμένα μέτρα και να στηριχθούν οι αμοιβές των ιδιωτικών κτηνιάτρων και των εποχικών υπαλλήλων, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.

(14)

Η παρουσία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Σαρδηνία συνιστά απειλή για την εξάπλωση της νόσου σε άλλες περιοχές στην Ένωση μέσω παράνομων μετακινήσεων προϊόντων ή ζώων. Για να ελαχιστοποιηθεί ο εν λόγω κίνδυνος, είναι σκόπιμο να θεσπιστεί μέτρο για τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ιταλία, για την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στους λιμένες και στα αεροδρόμια της Σαρδηνίας.

(15)

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα ετήσια και πολυετή προγράμματα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, τόσο από κτηνιατρική όσο και από οικονομική άποψη. Τα προγράμματα αυτά είναι σύμφωνα με τη σχετική κτηνιατρική νομοθεσία της Ένωσης και ιδίως με τα κριτήρια που θεσπίζονται στην απόφαση 2008/341/ΕΚ.

(16)

Τα μέτρα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη εκ μέρους της Ένωσης προσδιορίζονται στην παρούσα εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής. Εντούτοις, σε περιπτώσεις που κρίθηκε ενδεδειγμένο, η Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη γραπτώς αναφορικά με περιορισμούς στην επιλεξιμότητα ορισμένων μέτρων ή όσον αφορά τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτονται από τα προγράμματα.

(17)

Λαμβανομένης υπόψη, αφενός, της σημασίας των ετήσιων και πολυετών προγραμμάτων για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης στον τομέα της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας και, αφετέρου, της υποχρεωτικής εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη των προγραμμάτων για τις ΜΣΕ και τη γρίπη των πτηνών, είναι σκόπιμο να καθοριστεί το κατάλληλο ποσοστό της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης για την επιστροφή των δαπανών με τις οποίες επιβαρύνονται τα οικεία κράτη μέλη για τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση, έως ένα μέγιστο ποσό για κάθε πρόγραμμα.

(18)

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (6) και το άρθρο 94 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (7), της ανάληψης δαπάνης από τον προϋπολογισμό της Ένωσης προηγείται απόφαση χρηματοδότησης που καθορίζει τα ουσιώδη στοιχεία της ενέργειας που συνεπάγεται δαπάνη και εκδίδεται από το θεσμικό όργανο ή από τις αρχές τις οποίες έχει εξουσιοδοτήσει το θεσμικό όργανο.

(19)

Για τους σκοπούς της απλούστευσης και της μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων που αφορούν τη δημοσιονομική διαχείριση των προγραμμάτων από τα κράτη μέλη και από την Επιτροπή είναι σκόπιμο να εφαρμόζεται σύστημα μοναδιαίου κόστους για τον καθορισμό της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης για τις επιλέξιμες δραστηριότητες που αφορούν τη δειγματοληψία και τις δοκιμές στο πλαίσιο των εγκεκριμένων προγραμμάτων.

(20)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας εκτελεστικής απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)   δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα: η διαδικασία συλλογής βιολογικού υλικού από ζώα στην εγκατάσταση, για εργαστηριακή δοκιμή, από την αρμόδια αρχή ή εξ ονόματός της·

β)   δειγματοληψία σε σμήνη πουλερικών: η συλλογή δειγμάτων από το περιβάλλον σμήνους πουλερικών, που πραγματοποιείται από την αρμόδια αρχή ή εξ ονόματός της, στο πλαίσιο προγράμματος για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας·

γ)   δοκιμή: η διαδικασία που ακολουθείται για ένα δείγμα στο εργαστήριο, για την ανίχνευση, τη διάγνωση ή την αξιολόγηση της παρουσίας ή απουσίας νοσογόνου παράγοντα, της εξέλιξης της νόσου ή της ευπάθειας σε συγκεκριμένο νοσογόνο παράγοντα·

δ)   δοκιμή φυματινισμού: η διαδικασία για τη διενέργεια δοκιμής δερματικού φυματινισμού, όπως ορίζεται στο παράρτημα Β σημείο 2 της οδηγίας 64/432/ΕΟΚ του Συμβουλίου (8), στο πλαίσιο προγράμματος για τη φυματίωση των βοοειδών.

Άρθρο 2

Βρουκέλλωση των βοοειδών

1.   Τα προγράμματα για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης των βοοειδών που έχουν υποβληθεί από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 1 στοιχείο α) και στο σημείο 4 στοιχείο α) του παραρτήματος I για:

i)

τη δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα·

ii)

για δοκιμές ερυθρού της Βεγγάλης·

iii)

για δοκιμές σύνδεσης του συμπληρώματος·

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για:

i)

δοκιμές SAT έως 0,25 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

δοκιμές ELISA έως 0,5 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

iii)

βακτηριολογικές δοκιμές έως 10 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

iv)

αγορά εμβολίων έως 0,50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

v)

την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων τους που σφάζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, έως 375 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά ζώο·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

4 900 000 ευρώ για την Ισπανία·

ii)

150 000 ευρώ για την Κροατία·

iii)

2 715 000 ευρώ για την Ιταλία·

iv)

805 000 ευρώ για την Πορτογαλία·

v)

1 355 000 ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άρθρο 3

Φυματίωση των βοοειδών

1.   Τα προγράμματα για την εκρίζωση της φυματίωσης των βοοειδών που έχουν υποβληθεί από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή εκ μέρους της Ένωσης προς τα κράτη μέλη που αναφέρεται στην παράγραφο 1, εκτός της Ιρλανδίας:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 3 και στο σημείο 4 στοιχείο β) του παραρτήματος I για:

i)

δοκιμή φυματινισμού·

ii)

για δοκιμές γ-ιντερφερόνης·

β)

ανέρχεται στο 50 % των δαπανών που πραγματοποίησε κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για το κόστος:

i)

βακτηριολογικών δοκιμών έως 10 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

της αποζημίωσης των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων τους που σφάζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, έως 375 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο ανά ζώο·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

11 780 000 ευρώ για την Ισπανία·

ii)

330 000 ευρώ για την Κροατία·

iii)

4 570 000 ευρώ για την Ιταλία·

iv)

1 035 000 ευρώ για την Πορτογαλία·

v)

31 000 000 ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

3.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης προς την Ιρλανδία:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 4 στοιχείο β) του παραρτήματος I για δοκιμές γ-ιντερφερόνης·

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποίησε η Ιρλανδία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων τους που σφάζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, έως 375 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά ζώο·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα 7 390 000 ευρώ.

Άρθρο 4

Βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων

1.   Τα προγράμματα για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων που έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή εκ μέρους της Ένωσης προς τα κράτη μέλη που αναφέρεται στην παράγραφο 1, εκτός της Ελλάδας:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 1 στοιχείο β) και στο σημείο 4 στοιχείο γ) του παραρτήματος I για:

i)

τη δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα·

ii)

δοκιμές ερυθρού της Βεγγάλης·

iii)

δοκιμές σύνδεσης του συμπληρώματος.

β)

ανέρχεται στο 50 % των δαπανών που πραγματοποίησε κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για:

i)

βακτηριολογικές δοκιμές έως 10 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

αγορά εμβολίων έως 0,50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόση·

iii)

την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων τους που σφάζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, έως 50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο ανά ζώο·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

7 715 000 ευρώ για την Ισπανία·

ii)

385 000 ευρώ για την Κροατία·

iii)

3 925 000 ευρώ για την Ιταλία·

iv)

175 000 ευρώ για την Κύπρο·

v)

1 125 000 ευρώ για την Πορτογαλία.

3.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για την Ελλάδα:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 75 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 4 στοιχείο γ) του παραρτήματος I για:

i)

για δοκιμές ερυθρού της Βεγγάλης·

ii)

για δοκιμές σύνδεσης του συμπληρώματος.

β)

ανέρχεται σε ποσοστό 75 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για:

i)

βακτηριολογικές δοκιμές έως 15 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

την αγορά εμβολίων έως 0,75 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόση·

iii)

την αμοιβή ιδιωτών κτηνιάτρων που εκτελούν τις δραστηριότητες εμβολιασμού και δειγματοληψίας στο πλαίσιο του προγράμματος·

iv)

τη μισθοδοσία του εποχικού προσωπικού που προσλαμβάνεται ειδικά για τη διαχείριση των δεδομένων σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων του εν λόγω προγράμματος.

γ)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων τους που σφάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έως 50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο ανά ζώο· και

δ)

και δεν υπερβαίνει τα 3 290 000 ευρώ.

Άρθρο 5

Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου σε περιοχές όπου ενδημεί η νόσος ή σε περιοχές υψηλού κινδύνου

1.   Τα προγράμματα για την εκρίζωση και την επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων που έχουν υποβληθεί από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στα σημεία 1 στοιχείο γ) και 4 στοιχείο δ) του παραρτήματος I για:

i)

τη δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα·

ii)

δοκιμές ELISA·

iii)

δοκιμές PCR·

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για την αγορά εμβολίων έως 0,50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόση·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

11 000 ευρώ για το Βέλγιο·

ii)

7 000 ευρώ για τη Βουλγαρία·

iii)

70 000 ευρώ για τη Γερμανία·

iv)

3 000 ευρώ για την Εσθονία·

v)

75 000 ευρώ για την Ελλάδα·

vi)

590 000 ευρώ για την Ισπανία·

vii)

170 000 ευρώ για τη Γαλλία·

viii)

350 000 ευρώ για την Ιταλία·

ix)

15 000 ευρώ για τη Λετονία·

x)

8 000 ευρώ για τη Λιθουανία·

xi)

5 000 ευρώ για τη Μάλτα·

xii)

5 000 ευρώ για την Αυστρία·

xiii)

25 000 ευρώ για την Πολωνία·

xiv)

125 000 ευρώ για την Πορτογαλία·

xv)

35 000 ευρώ για τη Ρουμανία·

xvi)

13 000 ευρώ για τη Σλοβενία·

xvii)

25 000 ευρώ για τη Σλοβακία·

xviii)

5 000 ευρώ για τη Φινλανδία.

Άρθρο 6

Ζωονοσογόνος σαλμονέλα

1.   Τα ετήσια προγράμματα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής του είδους Gallus gallus, και σε σμήνη γαλοπουλών (Meleagris gallopavo) που έχουν υποβληθεί από τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Το ετήσιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη γαλοπουλών (Meleagris gallopavo) που έχει υποβληθεί από την Πολωνία εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

3.   Το ετήσιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη αναπαραγωγής του είδους Gallus gallus, που έχει υποβληθεί από την Τσεχική Δημοκρατία, εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

4.   Τα πολυετή προγράμματα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη ωοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής του είδους Gallus gallus, και σε σμήνη γαλοπουλών (Meleagris gallopavo) που έχουν υποβληθεί από την Τσεχική Δημοκρατία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

5.   Το πολυετές πρόγραμμα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής του είδους Gallus gallus και σε σμήνη γαλοπουλών (Meleagris gallopavo) που έχει υποβληθεί από την Ισπανία εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

6.   Το πολυετές πρόγραμμα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής του είδους Gallus gallus που έχει υποβληθεί από την Πολωνία εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

7.   Το πολυετές πρόγραμμα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ζωονοσογόνου σαλμονέλας σε σμήνη αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής του είδους Gallus gallus που έχει υποβληθεί από το Βέλγιο εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

8.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για το έτος 2014:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 2 και στο σημείο 4 στοιχείο ε) του παραρτήματος I για:

i)

τη δειγματοληψία σε σμήνη πουλερικών·

ii)

βακτηριολογικές δοκιμές·

iii)

δοκιμές για τον προσδιορισμό οροτύπου·

iv)

δοκιμές για να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης·

v)

δοκιμές για την ανίχνευση αντιμικροβιακών ουσιών·

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στις παραγράφους 1 έως 7 για:

i)

την αγορά εμβολίων έως 0,05 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία:

των σφαγέντων πτηνών αναπαραγωγής του είδους Gallus gallus, έως το ανώτατο ποσό των 4 ευρώ κατά μέσο όρο ανά πτηνό,

των σφαγέντων πτηνών ωοπαραγωγής του είδους Gallus gallus, έως το ανώτατο ποσό των 2,20 ευρώ κατά μέσο όρο ανά πτηνό,

των σφαγέντων γονέων αναπαραγωγής γαλοπουλών του είδους Meleagris gallopavo, έως το ανώτατο ποσό των 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά πτηνό,

των καταστραφέντων αυγών επώασης γονέα αναπαραγωγής του είδους Gallus gallus, έως το ανώτατο ποσό των 0,20 ευρώ κατά μέσο όρο ανά αυγό,

των καταστραφέντων επιτραπέζιων αυγών του είδους Gallus gallus, έως το ανώτατο ποσό των 0,04 ευρώ κατά μέσο όρο ανά αυγό,

των καταστραφέντων αυγών επώασης γονέα αναπαραγωγής του είδους Meleagris gallopavo, έως το ανώτατο ποσό των 0,40 ευρώ κατά μέσο όρο ανά αυγό·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

1 070 000 ευρώ για το Βέλγιο·

ii)

50 000 ευρώ για τη Βουλγαρία·

iii)

175 000 ευρώ για το πρόγραμμα της Τσεχικής Δημοκρατίας που αναφέρεται στην παράγραφο 3·

iv)

710 000 ευρώ για το πρόγραμμα της Τσεχικής Δημοκρατίας που αναφέρεται στην παράγραφο 4·

v)

90 000 ευρώ για τη Δανία·

vi)

1 335 000 ευρώ για τη Γερμανία·

vii)

20 000 ευρώ για την Εσθονία·

viii)

25 000 ευρώ για την Ιρλανδία·

ix)

620 000 ευρώ για την Ελλάδα·

x)

760 000 ευρώ για την Ισπανία·

xi)

860 000 ευρώ για τη Γαλλία·

xii)

160 000 ευρώ για την Κροατία·

xiii)

550 000 ευρώ για την Ιταλία·

xiv)

95 000 ευρώ για την Κύπρο·

xv)

240 000 ευρώ για τη Λετονία·

xvi)

10 000 ευρώ για το Λουξεμβούργο·

xvii)

1 940 000 ευρώ για την Ουγγαρία·

xviii)

30 000 ευρώ για τη Μάλτα·

xix)

2 700 000 ευρώ για τις Κάτω Χώρες·

xx)

1 190 000 ευρώ για την Αυστρία·

xxi)

20 000 ευρώ για το πρόγραμμα της Πολωνίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2·

xxii)

2 610 000 ευρώ για το πρόγραμμα της Πολωνίας που αναφέρεται στην παράγραφο 6·

xxiii)

35 000 ευρώ για την Πορτογαλία·

xxiv)

1 170 000 ευρώ για τη Ρουμανία·

xxv)

35 000 ευρώ για τη Σλοβενία·

xxvi)

970 000 ευρώ για τη Σλοβακία.

(xxvii)

40 000 ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άρθρο 7

Κλασική πανώλη των χοίρων

1.   Τα προγράμματα για την καταπολέμηση και την επιτήρηση της κλασικής πανώλης των χοίρων που υποβλήθηκαν από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 1 στοιχείο δ) και στο σημείο 4 στοιχείο στ) του παραρτήματος I για:

i)

τη δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα·

ii)

δοκιμές ELISA·

iii)

δοκιμές PCR·

iv)

ιολογικές δοκιμές·

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για:

i)

την παράδοση αγριόχοιρων στις αρχές για εργαστηριακές δοκιμές έως το μέγιστο ποσό των 5 ευρώ κατά μέσο όρο ανά ζώο·

ii)

την αγορά εμβολίων που χορηγούνται από τη στοματική οδό έως 0,50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόση·

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

150 000 ευρώ για τη Βουλγαρία·

ii)

670 000 ευρώ για τη Γερμανία·

iii)

15 000 ευρώ για τη Γαλλία·

iv)

65 000 ευρώ για την Κροατία·

v)

295 000 ευρώ για τη Λετονία·

vi)

40 000 ευρώ για την Ουγγαρία·

vii)

1 435 000 ευρώ για τη Ρουμανία·

viii)

345 000 ευρώ για τη Σλοβακία.

3.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 στοιχεία α) και β), όσον αφορά το μέρος του προγράμματος της Λετονίας που θα υλοποιηθεί στη Λευκορωσία, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για το έτος 2014:

α)

χορηγείται μόνο για τις επιλέξιμες δαπάνες αγοράς δολωμάτων εμβολίου που χορηγούνται από τη στοματική οδό, έως 1 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόση·

β)

ανέρχεται σε ποσοστό 100 %· και

γ)

δεν υπερβαίνει το ποσό των 135 000 ευρώ.

Άρθρο 8

Φυσαλιδώδης νόσος των χοίρων

1.   Το πρόγραμμα για την εκρίζωση της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων που έχει υποβληθεί από την Ιταλία εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 1 στοιχείο ε) του παραρτήματος I για τη δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα.

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από την Ιταλία για:

i)

δοκιμές ELISA έως 1 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

δοκιμές PCR έως 5 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

iii)

ιολογικές δοκιμές έως 10 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

γ)

δεν υπερβαίνει το ποσό των 790 000 ευρώ για την Ιταλία.

Άρθρο 9

Γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά

1.   Τα ετήσια προγράμματα για την επιτήρηση της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά που έχουν υποβληθεί από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Τα πολυετή προγράμματα επιτήρησης της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά που υπέβαλαν η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

3.   Το πολυετές πρόγραμμα επιτήρησης της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά που υπέβαλαν οι Κάτω Χώρες εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

4.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για το 2014:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 50 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 1 στοιχείο στ) και στο σημείο 4 στοιχείο ζ) του παραρτήματος I για:

i)

τη δειγματοληψία σε οικόσιτα πτηνά·

ii)

δοκιμές ELISA·

iii)

δοκιμές ανοσοδιάχυσης σε αγάρ-γέλη·

iv)

δοκιμές HI για H5/H7·

v)

δοκιμές απομόνωσης ιού·

vi)

δοκιμές PCR·

β)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στις παραγράφους 1 έως 3 για την παράδοση άγριων πτηνών στις αρχές για εργαστηριακές δοκιμές, στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης έως 5 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά πτηνό·

γ)

δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

50 000 ευρώ για το Βέλγιο·

ii)

25 000 ευρώ για τη Βουλγαρία·

iii)

20 000 ευρώ για την Τσεχική Δημοκρατία·

iv)

50 000 ευρώ για τη Δανία·

v)

55 000 ευρώ για τη Γερμανία·

vi)

5 000 ευρώ για την Εσθονία·

vii)

70 000 ευρώ για την Ιρλανδία·

viii)

15 000 ευρώ για την Ελλάδα·

ix)

65 000 ευρώ για την Ισπανία·

x)

120 000 ευρώ για τη Γαλλία·

xi)

75 000 ευρώ για την Κροατία·

xii)

905 000 ευρώ για την Ιταλία·

xiii)

20 000 ευρώ για την Κύπρο·

xiv)

20 000 ευρώ για τη Λετονία·

xv)

10 000 ευρώ για τη Λιθουανία·

xvi)

10 000 ευρώ για το Λουξεμβούργο·

xvii)

160 000 ευρώ για την Ουγγαρία·

xviii)

5 000 ευρώ για τη Μάλτα·

xix)

160 000 ευρώ για τις Κάτω Χώρες·

xx)

25 000 ευρώ για την Αυστρία·

xxi)

95 000 ευρώ για την Πολωνία·

xxii)

25 000 ευρώ για την Πορτογαλία·

xxiii)

260 000 ευρώ για τη Ρουμανία·

xxiv)

45 000 ευρώ για τη Σλοβενία·

xxv)

25 000 ευρώ για τη Σλοβακία·

xxvi)

40 000 ευρώ για τη Φινλανδία·

xxvii)

30 000 ευρώ για τη Σουηδία·

xxviii)

135 000 ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άρθρο 10

Μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες

1.   Τα προγράμματα για την επιτήρηση και εκρίζωση ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) που έχουν υποβληθεί από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Τα πολυετή προγράμματα για την επιτήρηση και εκρίζωση ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) που έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

3.   Το πολυετές πρόγραμμα για την επιτήρηση και εκρίζωση ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) που έχει υποβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

4.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 100 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 4 στοιχείο η) του παραρτήματος I για:

i)

ταχείες δοκιμές σε βοοειδή, που διενεργούνται για την τήρηση των απαιτήσεων του άρθρου 12 παράγραφος 2 και του παραρτήματος III κεφάλαιο A μέρος I σημεία 2.1 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001·

ii)

ταχείες δοκιμές σε βοοειδή που εκτελούνται, ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις του παραρτήματος III κεφάλαιο A μέρος I σημείο 2.2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας ή των προγραμμάτων άλλων κρατών μελών που αναφέρονται στις παραγράφους 1 έως 3, για βοοειδή καταγωγής κρατών μελών που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα της απόφασης 2009/719/ΕΚ της Επιτροπής (9) ή καταγωγής τρίτων χωρών·

iii)

ταχείες δοκιμές σε αιγοπρόβατα:

σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 12 παράγραφος 2 και του παραρτήματος III κεφάλαιο A μέρος II σημείο 5 και του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001·

έως τον απαιτούμενο αριθμό για να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του παραρτήματος III κεφάλαιο A μέρος II σημεία 2 και 3·

iv)

για τη διενέργεια δοκιμών κύριων μοριακών δοκιμών διάκρισης, όπως αναφέρονται στο σημείο 3.2 στοιχείο γ) περίπτωση i) του κεφαλαίου Γ του παραρτήματος X του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001.

β)

ανέρχεται σε ποσοστό 75 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 4 στοιχείο η) του παραρτήματος I για τις ταχείες δοκιμές σε βοοειδή, που διενεργούνται για την τήρηση των απαιτήσεων του παραρτήματος III κεφάλαιο A μέρος I σημείο 2.2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, τα οποία δεν εμπίπτουν στο στοιχείο α) περίπτωση ii).

γ)

ανέρχεται στο 100 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποίησε κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στις παραγράφους 1 έως 3 για:

i)

επιβεβαιωτικές δοκιμές άλλες από τις ταχείες δοκιμές, που αναφέρονται στο παράρτημα X κεφάλαιο Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, έως 50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

ii)

δοκιμές προσδιορισμού γονοτύπου έως 6 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

δ)

ανέρχεται στο 50 % των δαπανών που πραγματοποίησε κάθε κράτος μέλος για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ζώων:

βοοειδή που θανατώθηκαν και καταστράφηκαν έως το ανώτατο ποσό των 500 ευρώ κατά μέσο όρο ανά ζώο·

αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν και καταστράφηκαν έως το ανώτατο ποσό των 70 ευρώ κατά μέσο όρο ανά ζώο·

αιγοπρόβατα που εσφάγησαν υποχρεωτικά σύμφωνα με το παράρτημα VII κεφάλαιο Β, σημείο 2.2.2 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001, έως το ανώτατο ποσό των 50 ευρώ κατά μέσο όρο ανά ζώο· και

ε)

δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

260 000 ευρώ για το Βέλγιο·

ii)

310 000 ευρώ για τη Βουλγαρία·

iii)

250 000 για την Τσεχική Δημοκρατία·

iv)

235 000 ευρώ για τη Δανία·

v)

2 390 000 ευρώ για τη Γερμανία·

vi)

45 000 ευρώ για την Εσθονία·

vii)

660 000 ευρώ για την Ιρλανδία·

viii)

1 355 000 ευρώ για την Ελλάδα·

ix)

1 525 000 ευρώ για την Ισπανία·

x)

7 615 000 ευρώ για τη Γαλλία·

xi)

2 115 000 ευρώ για την Ιταλία·

xii)

355 000 ευρώ για την Κροατία·

xiii)

1 060 000 ευρώ για την Κύπρο·

xiv)

65 000 ευρώ για τη Λετονία·

xv)

55 000 ευρώ για τη Λιθουανία·

xvi)

30 000 ευρώ για το Λουξεμβούργο·

xvii)

660 000 ευρώ για την Ουγγαρία·

xviii)

15 000 ευρώ για τη Μάλτα·

xix)

435 000 ευρώ για τις Κάτω Χώρες·

xx)

345 000 ευρώ για την Αυστρία·

xxi)

1 220 000 ευρώ για την Πολωνία·

xxii)

475 000 ευρώ για την Πορτογαλία·

xxiii)

1 675 000 ευρώ για τη Ρουμανία·

xxiv)

115 000 ευρώ για τη Σλοβενία·

xxv)

170 000 ευρώ για τη Σλοβακία·

xxvi)

100 000 ευρώ για τη Φινλανδία·

xxvii)

105 000 ευρώ για τη Σουηδία·

xxviii)

1 475 000 ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άρθρο 11

Λύσσα

1.   Τα ετήσια προγράμματα για την εκρίζωση της λύσσας που έχουν υποβληθεί από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Το πολυετές πρόγραμμα για την εκρίζωση της λύσσας που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

3.   Τα πολυετή προγράμματα για την εκρίζωση της λύσσας που έχουν υποβληθεί από τη Λετονία και τη Φινλανδία εγκρίνονται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

4.   Το πολυετές πρόγραμμα για την εκρίζωση της λύσσας που έχει υποβληθεί από την Κροατία εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

5.   Το πολυετές πρόγραμμα για την εκρίζωση της λύσσας που έχει υποβληθεί από τη Σλοβενία εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

6.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για το 2014:

α)

ανέρχεται σε ποσοστό 75 % του μοναδιαίου κόστους που ορίζεται στο σημείο 4 στοιχείο θ) του παραρτήματος I για:

i)

δοκιμασία φθοριζόντων αντισωμάτων (FAT)·

ii)

ιολογικές δοκιμές·

β)

ανέρχεται στο 75 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποίησε κάθε κράτος μέλος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για:

i)

την παράδοση άγριων ζώων στις αρχές για εργαστηριακές δοκιμές έως το μέγιστο ποσό των 10 ευρώ, κατά μέσο όρο ανά ζώο·

ii)

δοκιμές για την ανίχνευση βιοδεικτών έως 7,50 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δοκιμή·

iii)

την απομόνωση και τον χαρακτηρισμό του ιού της λύσσας έως 30 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά θετικό κρούσμα που διερευνάται·

iv)

την τιτλοδότηση του ιού που περιέχεται σε δείγμα δολωμάτων εμβολίου έως το ανώτατο ποσό των 75 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δοκιμαζόμενη παρτίδα δολωμάτων εμβολίου·

v)

την αγορά δολωμάτων εμβολίου που χορηγούνται από τη στοματική οδό έως 0,60 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόλωμα·

vi)

τη διανομή δολωμάτων εμβολίου που χορηγούνται από τη στοματική οδό έως 0,35 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κατά μέσο όρο ανά δόλωμα.

γ)

και δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

1 790 000 ευρώ για τη Βουλγαρία·

ii)

3 210 000 ευρώ για την Ελλάδα·

iii)

510 000 ευρώ για την Εσθονία·

iv)

165 000 ευρώ για την Ιταλία·

v)

1 700 000 ευρώ για την Κροατία·

vi)

1 225 000 ευρώ για τη Λετονία·

vii)

2 600 000 ευρώ για τη Λιθουανία·

viii)

1 970 000 ευρώ για την Ουγγαρία·

ix)

7 470 000 ευρώ για την Πολωνία·

x)

5 500 000 ευρώ για τη Ρουμανία·

xi)

800 000 ευρώ για τη Σλοβενία·

xii)

285 000 για τη Σλοβακία·

xiii)

250 000 ευρώ για τη Φινλανδία.

7.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 στοιχεία α) και β), όσον αφορά το μέρος των προγραμμάτων για την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία που θα υλοποιηθεί εκτός της επικράτειας αυτών των κρατών μελών, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για το έτος 2014:

α)

χορηγείται μόνο για τις επιλέξιμες δαπάνες αγοράς και διανομής δολωμάτων εμβολίου που χορηγούνται από τη στοματική οδό·

β)

ανέρχεται σε ποσοστό 100 %· και

γ)

δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά:

i)

110 000 ευρώ για το μέρος του εσθονικού προγράμματος που υλοποιείται στη Ρωσική Ομοσπονδία·

ii)

475 000 ευρώ για το μέρος του λετονικού προγράμματος που υλοποιείται στη Λευκορωσία·

iii)

1 570 000 ευρώ για το μέρος του λιθουανικού προγράμματος που υλοποιείται στη Λευκορωσία·

iv)

1 500 000 ευρώ για το μέρος του πολωνικού προγράμματος που υλοποιείται στην Ουκρανία·

v)

660 000 ευρώ για το μέρος του πολωνικού προγράμματος που υλοποιείται στη Λευκορωσία·

vi)

95 000 ευρώ για το μέρος του φινλανδικού προγράμματος που υλοποιείται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

8.   Τα μέγιστα ποσά των επιλέξιμων δαπανών που επιστρέφονται για τις δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 7 δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο, για την αγορά και τη διανομή δολωμάτων εμβολίου που χορηγούνται από τη στοματική οδό, τα 0,95 ευρώ, κατά μέσο όρο ανά δόση.

9.   Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 13 παράγραφος 2, για τα προγράμματα που αναφέρονται στο πλαίσιο του ισχύοντος άρθρου:

α)

η Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του οικείου κράτους μέλους, καταβάλλει προκαταβολή έως 60 % του καθορισμένου μέγιστου ποσού εντός 3 μηνών από την παραλαβή της αίτησης·

β)

οι επιλέξιμες δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 7 είναι επιλέξιμες εφόσον έχουν καταβληθεί από τις αρχές της τρίτης χώρας, στην επικράτεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες, ενώ έχουν υποβληθεί τελική έκθεση και αίτηση πληρωμής στο οικείο κράτος μέλος.

Άρθρο 12

Αφρικανική πανώλη των χοίρων

1.   Η χρηματοδοτική συνδρομή στην Ιταλία για την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ελέγχου στους λιμένες και τα αεροδρόμια της Σαρδηνίας για την πρόληψη της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων εγκρίνεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

2.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης:

α)

ανέρχεται στο 50 % των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από την Ιταλία για την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1·

β)

δεν υπερβαίνει το ποσό των 50 000 ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 13

1.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης που προβλέπεται στα άρθρα 2 έως 11 είναι ανάλογη με τα οριζόμενα στα εν λόγω άρθρα:

α)

το μοναδιαίο κόστος, όπως ορίζεται για κάθε πρόγραμμα στο παράρτημα I·

β)

οι επιλέξιμες δαπάνες, όπως ορίζονται στο παράρτημα II.

2.   Μόνο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση των ετήσιων ή πολυετών προγραμμάτων που αναφέρονται στα άρθρα 2 έως 12 και καταβάλλονται πριν από την υποβολή της τελικής έκθεσης από τα κράτη μέλη είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση μέσω χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ένωση.

Άρθρο 14

1.   Οι δαπάνες που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη για χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση εκφράζονται σε ευρώ και δεν περιλαμβάνουν φόρο προστιθέμενης αξίας και άλλους φόρους.

2.   Σε περίπτωση που οι δαπάνες ενός κράτους μέλους είναι σε άλλο νόμισμα εκτός του ευρώ, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος τις μετατρέπει σε ευρώ βάσει της τελευταίας ισοτιμίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από την πρώτη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο το κράτος μέλος υποβάλλει τη σχετική αίτηση.

Άρθρο 15

1.   Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για τα ετήσια και τα πολυετή προγράμματα που αναφέρονται στα άρθρα 2 έως 12 χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη:

α)

υλοποιούν τις δραστηριότητες και τα μέτρα που περιγράφονται στα εγκεκριμένα προγράμματα·

β)

εφαρμόζουν τα προγράμματα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του δικαίου της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις άδειες κυκλοφορίας κτηνιατρικών φαρμάκων και των κανόνων ανταγωνισμού και ανάθεσης των δημόσιων συμβάσεων·

γ)

θέτουν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2014 το αργότερο τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2014·

δ)

διαβιβάζουν στην Επιτροπή τις ενδιάμεσες τεχνικές και οικονομικές εκθέσεις για τα προγράμματα, σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 7 στοιχείο α) της απόφασης 2009/470/ΕΚ και το άρθρο 3 της απόφασης 2008/940/ΕΚ της Επιτροπής (10)·

ε)

διαβιβάζουν στην Επιτροπή ετήσια λεπτομερή έκθεση για τα προγράμματα, σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 7 στοιχείο β) της απόφασης 2009/470/ΕΚ και το άρθρο 4 της απόφασης 2008/940/ΕΚ·

στ)

δεν υποβάλλουν περαιτέρω αιτήσεις για συνδρομή από την Ένωση για τα μέτρα αυτά και δεν είχαν στο παρελθόν υποβάλει ανάλογες αιτήσεις.

2.   Όταν ένα κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με την παράγραφο 1, η Επιτροπή μπορεί να μειώσει τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης αλλά και την οικονομική ζημία για την Ένωση.

Άρθρο 16

Η παρούσα απόφαση αποτελεί απόφαση χρηματοδότησης κατά την έννοια του άρθρου 84 του δημοσιονομικού κανονισμού.

Άρθρο 17

Η παρούσα απόφαση χρηματοδότησης εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων που προβλέπονται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2014 από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή ή, εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί, όπως προβλέπεται στο σύστημα προσωρινών δωδεκατημορίων.

Άρθρο 18

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Άρθρο 19

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2013.

Για την Επιτροπή

Tonio BORG

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 155 της 18.6.2009, σ. 30.

(2)  ΕΕ L 115 της 29.4.2008, σ. 44.

(3)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 10 της 14.1.2006, σ. 16.

(5)  ΕΕ L 213 της 8.8.2013, σ. 22.

(6)  ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.

(8)  ΕΕ 121 της 29.7.1964, σ. 1977/64.

(9)  ΕΕ L 256 της 29.9.2009, σ. 35.

(10)  ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 61.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΜΟΝΑΔΙΑΙΑ ΚΟΣΤΗ

[που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο α)]

Τα μοναδιαία κόστη που αναφέρονται στα άρθρα 2 έως 11 είναι τα εξής:

1.

Δειγματοληψία σε οικόσιτα ζώα ή πτηνά:

α)

βρουκέλλωση των βοοειδών:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Κροατία

Πορτογαλία

0,76

Ισπανία

1,80

Ιταλία

Ηνωμένο Βασίλειο

2,97

β)

βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Κροατία

Πορτογαλία

0,55

Ισπανία

Κύπρος

1,28

Ιταλία

2,12

γ)

καταρροϊκός πυρετός του προβάτου σε περιοχές όπου ενδημεί η νόσος ή σε περιοχές υψηλού κινδύνου

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Βουλγαρία

Εσθονία

Ελλάδα

Λετονία

Λιθουανία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Σλοβακία

Μάλτα

0,55

Ισπανία

Σλοβενία

1,28

Βέλγιο

Γαλλία

Ιταλία

2,12

Γερμανία

Αυστρία

Φινλανδία

2,78

δ)

κλασική πανώλη των χοίρων:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Βουλγαρία

Κροατία

Ουγγαρία

Λετονία

Ρουμανία

Σλοβακία

0,55

Γαλλία

2,12

Γερμανία

2,78

ε)

φυσαλιδώδης νόσος των χοίρων:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Ιταλία

2,12

στ)

γρίπη των πτηνών:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Βουλγαρία

Τσεχική Δημοκρατία

Εσθονία

Ελλάδα

Κροατία

Ουγγαρία

Λετονία

Λιθουανία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Σλοβακία

Μάλτα

1,19

Ισπανία

Κύπρος

Σλοβενία

2,81

Βέλγιο

Ιρλανδία

Γαλλία

Ιταλία

Ηνωμένο Βασίλειο

4,65

Δανία

Γερμανία

Λουξεμβούργο

Αυστρία

Κάτω Χώρες

Φινλανδία

Σουηδία

6,09

2.

Δειγματοληψία σε σμήνη πουλερικών στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη ζωονοσογόνο σαλμονέλα:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Βουλγαρία

Τσεχική Δημοκρατία

Εσθονία

Ελλάδα

Κροατία

Ουγγαρία

Λετονία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Σλοβακία

Μάλτα

5,97

Ισπανία

Κύπρος

Σλοβενία

14,03

Βέλγιο

Ιρλανδία

Γαλλία

Ιταλία

Ηνωμένο Βασίλειο

23,24

Δανία

Γερμανία

Λουξεμβούργο

Αυστρία

Κάτω Χώρες

30,43

3.

Δοκιμές φυματινισμού (προγράμματα για τη φυματίωση των βοοειδών):

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Μοναδιαίο κόστος

Κροατία

Πορτογαλία

1,12

Ισπανία

2,63

Ιταλία

Ηνωμένο Βασίλειο

4,36

4.

Εργαστηριακές δοκιμές:

α)

βρουκέλλωση των βοοειδών:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

δοκιμή ερυθρού της Βεγγάλης

0,47

δοκιμή σύνδεσης του συμπληρώματος

0,49

β)

φυματίωση των βοοειδών:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

δοκιμή γ-ιντερφερόνης

10,43

γ)

βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

δοκιμή ερυθρού της Βεγγάλης

0,24

δοκιμή σύνδεσης του συμπληρώματος

0,63

δ)

καταρροϊκός πυρετός των προβάτων:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

Δοκιμή PCR

25,08

Δοκιμή ELISA

1,69

ε)

ζωονοσογόνος σαλμονέλα:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

Βακτηριολογική δοκιμή

18,19

Δοκιμή οροτυποποίησης

38,38

Δοκιμή για να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης

16,72

Δοκιμή ανίχνευσης αντιμικροβιακών ουσιών

3,43

στ)

κλασική πανώλη των χοίρων:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

Δοκιμή ELISA

3,38

Δοκιμή PCR

19,01

Ιολογική δοκιμή

24,95

ζ)

γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακή δοκιμή

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

Δοκιμή ELISA

3,26

δοκιμή ανοσοδιάχυσης σε γέλη άγαρ

1,80

Δοκιμή HI για H5/H7

9,64

δοκιμή απομόνωσης ιού

37,87

Δοκιμή PCR

19,74

η)

μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

δοκιμή ταχείας διάγνωσης

7,40

Δοκιμή διάκρισης

194

θ)

λύσσα:

(σε ευρώ)

Κράτος μέλος

Εργαστηριακές δοκιμές

Μοναδιαίο κόστος

Όλα τα κράτη μέλη

Δοκιμή με φθορισμό αντισωμάτων (FAT)

13,09

Ορολογική δοκιμή

15,24


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

[που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο β)]

1.   Δοκιμές:

α)

αγορά κιτ δοκιμών, αντιδραστηρίων και όλων των αναλώσιμων που είναι προσδιορίσιμα και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη διενέργεια της εργαστηριακής δοκιμής·

β)

προσωπικό, ανεξάρτητα από το καθεστώς του, ιδίως το προσωπικό που απασχολείται πλήρως ή εν μέρει για τη διενέργεια των δοκιμών στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου· οι δαπάνες περιορίζονται στους πραγματικούς μισθούς μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές νόμιμες δαπάνες που εντάσσονται στις αποδοχές· και

γ)

γενικά έξοδα ανερχόμενα στο 7 % του αθροίσματος των δαπανών που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και προμήθειες γραφείου.

2.   Αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων ή των πτηνών τους τα οποία εσφάγησαν ή θανατώθηκαν και των καταστραφέντων αυγών και θερμικά επεξεργασμένων μη επωασθέντων αυγών επώασης:

α)

η αποζημίωση δεν υπερβαίνει την αγοραία αξία του ζώου αμέσως πριν από τη σφαγή ή τη θανάτωσή του ή των αυγών αμέσως πριν την καταστροφή ή τη θερμική επεξεργασία τους·

β)

για τα σφαγέντα ζώα ή πτηνά και για θερμικά επεξεργασμένα μη εκκολαφθέντα αυγά επώασης, η υπολειμματική αξία, εάν υπάρχει, αφαιρείται από την αποζημίωση·

γ)

η αποζημίωση των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων που θανατώθηκαν ή εσφάγησαν, για τα προϊόντα που καταστράφηκαν και για θερμικά επεξεργασμένα μη εκκολαφθέντα αυγά επώασης χορηγείται εντός προθεσμίας 90 ημερών από την ημερομηνία:

i)

της σφαγής ή της θανάτωσης του ζώου·

ii)

της καταστροφής ή της θερμικής επεξεργασίας των προϊόντων· ή

iii)

της προσκόμισης της συμπληρωμένης αίτησης από τον ιδιοκτήτη.

δ)

το άρθρο 9 παράγραφοι 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2006 της Επιτροπής (1) εφαρμόζεται στις πληρωμές αποζημίωσης που πραγματοποιούνται μετά τη λήξη της προθεσμίας των 90 ημερών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

3.   Αγορά εμβολίων ή δολωμάτων εμβολίου για κατοικίδια ή άγρια ζώα, αντιστοίχως:

το κόστος αγοράς των δόσεων ή δολωμάτων εμβολίου,

το κόστος της αποθήκευσης των δόσεων και δολωμάτων εμβολίου.

4.   Διανομή δολωμάτων εμβολίου για άγρια ζώα:

α)

μεταφορά των δολωμάτων εμβολίου·

β)

το κόστος για την εναέρια ή χειρωνακτική διανομή των εμβολίων και των δολωμάτων·

γ)

προσωπικό, ανεξάρτητα από το καθεστώς, ιδίως το προσωπικό που απασχολείται πλήρως ή εν μέρει για τη διανομή των δολωμάτων εμβολίου· οι δαπάνες περιορίζονται στους πραγματικούς μισθούς του μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές νόμιμες δαπάνες που εντάσσονται στις αποδοχές.

5.   Η αμοιβή των ιδιωτών κτηνιάτρων που ασκούν δραστηριότητες εμβολιασμού και δειγματοληψίας στο πλαίσιο του προγράμματος [που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο β) σημείο iii)]:

περιορίζεται στο ποσό που καταβάλλεται σε ιδιώτες κτηνιάτρους που προσλαμβάνονται ειδικά για τη δειγματοληψία ή για τον εμβολιασμό των ζώων και καθορίζεται από τον αριθμό των ζώων της δειγματοληψίας ή τον αριθμό των ζώων που εμβολίασαν και/ή τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που επισκέφθηκαν για τον σκοπό αυτό.

6.   Οι αποδοχές του εποχικού προσωπικού που έχει προσληφθεί ειδικά για τη διαχείριση των στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων του εν λόγω προγράμματος [που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο β) σημείο iv)]:

περιορίζονται στους πραγματικούς μισθούς του ειδικού εποχικού προσωπικού μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές νόμιμες δαπάνες που εντάσσονται στις αποδοχές τους.

7.   Παράδοση άγριων ζώων στις αρχές για εργαστηριακές δοκιμές [που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο β) σημείο i) και άρθρο 11 παράγραφος 6 στοιχείο β) σημείο i)]:

περιορίζεται στο ποσό που καταβάλλεται σε κυνηγούς ή άλλα άτομα ή φορείς για την αποκομιδή νεκρών άγριων ζώων (αγριόχοιρων στην περίπτωση κλασικής πανώλης των χοίρων και όλων των ειδών θηλαστικών σε περίπτωση λύσσας) ή για το κυνήγι ζώων (αγριόχοιρους στην περίπτωση της κλασικής πανώλης των χοίρων και ύποπτα άγρια θηλαστικά και υγιείς βληθείσες αλεπούδες και σκύλους raccon σε περίπτωση λύσσας) και την παράδοσή τους (ολόκληρο ζώο ή συγκεκριμένο μέρος αυτού) στην αρμόδια αρχή για την εκτέλεση επιλέξιμων εργαστηριακών δοκιμών στο πλαίσιο του προγράμματος.

8.   Παράδοση άγριων πτηνών στις αρχές για εργαστηριακές δοκιμές [που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 στοιχείο β)]:

περιορίζεται στο ποσό που καταβάλλεται στους κυνηγούς ή άλλα άτομα ή φορείς για την παράδοση ύποπτων άγριων πτηνών και την παράδοσή τους στην αρμόδια αρχή για την εκτέλεση των εργαστηριακών δοκιμών στο πλαίσιο του προγράμματος.


(1)  ΕΕ L 171 της 23.6.2006, σ. 1.