22.3.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 82/1


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 258/2013/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 13ης Μαρτίου 2013

για την τροποποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αριθ. 573/2007/ΕΚ και αριθ. 575/2007/ΕΚ και της απόφασης 2007/435/ΕΚ του Συμβουλίου με σκοπό την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών όσον αφορά ορισμένες διατάξεις που σχετίζονται με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ή επαπειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 78 παράγραφος 2 και το άρθρο 79 παράγραφοι 2 και 4,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με την απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, με την απόφαση αριθ. 575/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και με την απόφαση 2007/435/ΕΚ του Συμβουλίου (4) συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, ως μέρος του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». Οι εν λόγω αποφάσεις προβλέπουν διαφορετικά ποσοστά συγχρηματοδότησης από την Ένωση για δράσεις που υποστηρίζονται από τα Ταμεία.

(2)

Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση της οικονομίας έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και έχουν προκαλέσει έντονη υποβάθμιση των χρηματοπιστωτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών σε αρκετά κράτη μέλη. Ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ή επαπειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα, οι οποίες έχουν ή δύναται να έχουν ως αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή τους από άποψη ελλείμματος και χρέους και να απειλείται η οικονομική τους ανάπτυξη, συνθήκες που εντείνονται από το διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

(3)

Μολονότι έχουν ήδη ληφθεί σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία γενικά ήδη γίνεται ευρέως αισθητός. Η πίεση στους εθνικούς δημοσιονομικούς πόρους αυξάνεται και θα πρέπει σύντομα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό αυτής της πίεσης μέσω της μεγιστοποίησης και βέλτιστης χρήσης της χρηματοδότησης από την Ένωση.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών μελών (5), προβλέπει ότι το Συμβούλιο δύναται να παρέχει μεσοπρόθεσμη οικονομική στήριξη σε περίπτωση δυσχερειών ή σοβαρής απειλής δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών ενός κράτους μέλους το οποίο δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.

(5)

Η Ρουμανία έλαβε παρόμοια οικονομική στήριξη με την απόφαση 2009/459/ΕΚ του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για τη χορήγηση κοινοτικής μεσοπρόθεσμης χρηματοδοτικής συνδρομής στη Ρουμανία (6).

(6)

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin της 9-10 Μαΐου 2010, το Συμβούλιο ενέκρινε μια συνολική δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (7), και, στις 7 Ιουνίου 2010, συστάθηκε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας για την παροχή χρηματοοικονομικής στήριξης σε κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες οι οποίες οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις πέραν του ελέγχου τους, διασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά, καθώς και των κρατών μελών που ανήκουν σε αυτήν.

(7)

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν οικονομική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης με τις εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου 2011/77/ΕΕ (8) και 2011/344/ΕΕ (9) αντιστοίχως. Αυτές οι χώρες έλαβαν επίσης κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

(8)

Στις 8 Μαΐου 2010 συνήφθησαν η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και η συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης για την Ελλάδα και άρχισαν να ισχύουν στις 11 Μαΐου 2010 ως το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα. Στις 12 Μαρτίου 2012 οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης διέκοψαν αυτό το πρώτο πρόγραμμα και ενέκριναν ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα. Αποφασίστηκε ότι το χρηματοδοτικό όχημα για αυτό το δεύτερο πρόγραμμα θα ήταν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα κατέβαλλε επίσης το εναπομείναν ποσό της συνεισφοράς από την ευρωζώνη στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος.

(9)

Στις 2 Φεβρουαρίου 2012 οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Συνθήκη αυτή ακολουθεί την απόφαση 2011/199/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου 2011, που τροποποιεί το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μηχανισμό σταθερότητας για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ (10). Βάσει της εν λόγω Συνθήκης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ο κύριος χορηγός οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης από την έναρξη ισχύος του στις 8 Οκτωβρίου 2012. Συνεπώς, στην παρούσα απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

(10)

Στα συμπεράσματά του της 23ης και 24ης Ιουνίου 2011, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ του προγράμματος δανεισμού για την Ελλάδα και των Ταμείων της Ένωσης, και υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να απορροφήσει πόρους της Ένωσης, προκειμένου να τονωθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση μέσω της επανεστίασης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης, χαιρετίζει και υποστηρίζει την κατάρτιση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, συνολικού προγράμματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Οι τροποποιήσεις των αποφάσεων αριθ. 573/2007/ΕΚ, αριθ. 575/2007/ΕΚ και 2007/435/ΕΚ που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση συμβάλλουν σε αυτές τις προσπάθειες για την ενίσχυση των συνεργειών.

(11)

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής (11), τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1311/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα. Μια παρόμοια προσέγγιση υιοθετήθηκε έναντι των εν λόγω κρατών μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1312/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2011, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (13) και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 387/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Απριλίου 2012, που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, όσον αφορά ορισμένες διατάξεις δημοσιονομικής διαχείρισης για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες στη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (14). Τα εν λόγω κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν επίσης στο πλαίσιο των τεσσάρων Ταμείων που συστάθηκαν ως μέρος του γενικού προγράμματος για την «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», συγκεκριμένα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών («τα Ταμεία») που συστάθηκαν για την περίοδο 2007-2013.

(12)

Τα Ταμεία αποτελούν βασικά εργαλεία για την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των εξωτερικών συνόρων, όπως η ανάπτυξη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής στην Ένωση και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

(13)

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των εξωτερικών συνόρων και για να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα παρόμοιας χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη ώστε να υλοποιήσουν τα ετήσια προγράμματά τους στο πλαίσιο των Ταμείων, είναι αναγκαίο, σε προσωρινή βάση και λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, να εξασφαλιστεί μια αύξηση στο ποσοστό συγχρηματοδότησης από την Ένωση στο πλαίσιο των Ταμείων, κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα ισχύοντα ποσοστά συγχρηματοδότησης, για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια εθνική κατανομή των Ταμείων σύμφωνα με τις βασικές πράξεις θα παραμείνει ως έχει, ενώ η εθνική συγχρηματοδότηση θα μειωθεί αναλόγως. Τα εν εξελίξει εθνικά προγράμματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν έτσι, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή των αυξημένων ποσοστών συγχρηματοδότησης από την Ένωση.

(14)

Κάθε κράτος μέλος που επιδιώκει να επωφεληθεί από το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης πρέπει να παράσχει στην Επιτροπή μια έγγραφη δήλωση μαζί με το σχέδιο ετήσιου προγράμματος ή το σχέδιο αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματος. Στη δήλωσή του, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος πρέπει να περιλαμβάνει παραπομπή στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου ή σε οποιαδήποτε άλλη σχετική απόφαση που το καθιστά επιλέξιμο για το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης από την Ένωση.

(15)

Η άνευ προηγουμένου κρίση που πλήττει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και η ύφεση της οικονομίας έχουν πλήξει σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα διαφόρων κρατών μελών. Καθώς μια ταχεία απόκριση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία συνολικά, η παρούσα απόφαση πρέπει να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

(16)

Συνεπώς, οι αποφάσεις αριθ. 573/2007/ΕΚ, αριθ. 575/2007/ΕΚ και 2007/435/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

(17)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στη θέσπιση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

(18)

Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση της παρούσας απόφασης και δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις της απόφασης αριθ. 573/2007/ΕΚ

Η απόφαση αριθ. 573/2007/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 14, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.   Η χρηματοδότηση της Ένωσης σε ενισχυόμενα σχέδια, όσον αφορά τις δράσεις που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 3, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50 % του συνολικού κόστους μιας ειδικής δράσης.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 75 % για σχέδια που θέτουν σε εφαρμογή τις ειδικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στο άρθρο 17.

Η συνεισφορά της Ένωσης αυξάνεται στο 75 % στα κράτη μέλη που υπάγονται στο Ταμείο Συνοχής.

Η συνεισφορά της Ένωσης μπορεί να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα κράτος μέλος εφόσον αυτό ικανοποιεί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις κατά τον χρόνο υποβολής του σχεδίου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 3 της παρούσας απόφασης ή του σχεδίου αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 23 της απόφασης 2008/22/ΕΚ της Επιτροπής (15):

α)

του χορηγείται μεσοπρόθεσμη οικονομική στήριξη δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου (16)·

β)

του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου (17) ή του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης πριν τις 13 Μαΐου 2010· ή

γ)

του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή της Συνθήκης για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει έγγραφη δήλωση στην Επιτροπή μαζί με το σχέδιο ετήσιου προγράμματός του ή το σχέδιο αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του που βεβαιώνει ότι ικανοποιεί μία από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου.

Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται με το αυξημένο ποσοστό μπορεί να εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο ανεξαρτήτως εάν κάποια από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου συνεχίζει να ικανοποιείται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του σχετικού ετήσιου προγράμματος.

2)

Στο άρθρο 21, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Η χρηματοδοτική ενίσχυση του Ταμείου για τα επείγοντα μέτρα κατά το άρθρο 5 περιορίζεται σε διάρκεια έξι μηνών και δεν υπερβαίνει το 80 % του κόστους κάθε μέτρου.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση μπορεί να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα κράτος μέλος εφόσον αυτό ικανοποιεί μία από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου του άρθρου 14 παράγραφος 4 της παρούσας απόφασης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για επείγοντα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου ή κατά τον χρόνο υποβολής του σχεδίου αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 23 της απόφασης 2008/22/ΕΚ.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει έγγραφη δήλωση στην Επιτροπή μαζί με την αίτηση για τα επείγοντα μέτρα ή το σχέδιο αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του που βεβαιώνει ότι ικανοποιεί μία από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), ή γ) του τέταρτου εδαφίου του άρθρου 14 παράγραφος 4.

Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται με το αυξημένο ποσοστό μπορεί να εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο ανεξαρτήτως του εάν κάποια από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου του άρθρου 14 παράγραφος 4 συνεχίζει να ικανοποιείται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του σχετικού ετήσιου προγράμματος.».

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις της απόφασης αριθ. 575/2007/ΕΚ

Στο άρθρο 15 της απόφασης αριθ. 575/2007/ΕΚ, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

«4.   Η συνεισφορά της Ένωσης σε ενισχυόμενα σχέδια, όσον αφορά τις δράσεις που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 3, δεν υπερβαίνει το 50 % του συνολικού κόστους μιας ειδικής δράσης.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 75 % για σχέδια που θέτουν σε εφαρμογή τις ειδικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στο άρθρο 18.

Η συνεισφορά της Ένωσης αυξάνεται στο 75 % στα κράτη μέλη που υπάγονται στο Ταμείο Συνοχής.

Η συνεισφορά της Ένωσης μπορεί να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα κράτος μέλος εφόσον αυτό ικανοποιεί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις κατά τον χρόνο υποβολής του σχεδίου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 της παρούσας απόφασης ή του σχεδίου αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 23 της απόφασης 2008/458/ΕΚ της Επιτροπής (18):

α)

του χορηγείται μεσοπρόθεσμη οικονομική στήριξη δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου (19)·

β)

του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου (20) ή του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης πριν τις 13 Μαΐου 2010· ή

γ)

του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή της Συνθήκης για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει έγγραφη δήλωση στην Επιτροπή μαζί με το σχέδιο ετήσιου προγράμματός του ή το σχέδιο αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του που βεβαιώνει ότι ικανοποιεί μία από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου.

Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται με το αυξημένο ποσοστό μπορεί να εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο ανεξαρτήτως εάν κάποια από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου συνεχίζει να ικανοποιείται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του σχετικού ετήσιου προγράμματος.

Άρθρο 3

Τροποποιήσεις της απόφασης 2007/435/ΕΚ

Στο άρθρο 13 της απόφασης 2007/435/ΕΚ, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το εξής κείμενο:

«4.   Η χρηματοδότηση της Ένωσης σε ενισχυόμενα σχέδια, όσον αφορά τις δράσεις που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 4, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50 % του συνολικού κόστους μιας ειδικής δράσης.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 75 % για σχέδια που θέτουν σε εφαρμογή τις ειδικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στο άρθρο 16.

Η συνεισφορά της Ένωσης αυξάνεται στο 75 % στα κράτη μέλη που υπάγονται στο Ταμείο Συνοχής.

Η συνεισφορά της Ένωσης μπορεί να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα κράτος μέλος εφόσον αυτό ικανοποιεί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις κατά τον χρόνο υποβολής του σχεδίου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 της παρούσας απόφασης ή του σχεδίου αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του σύμφωνα με το άρθρο 23 της απόφασης 2008/457/ΕΚ της Επιτροπής (21):

α)

του χορηγείται μεσοπρόθεσμη οικονομική στήριξη δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου (22)·

β)

του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου (23) ή του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης πριν τις 13 Μαΐου 2010·ή

γ)

του χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση δυνάμει της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή της Συνθήκης για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει έγγραφη δήλωση στην Επιτροπή μαζί με το σχέδιο ετήσιου προγράμματός του ή το σχέδιο αναθεωρημένου ετήσιου προγράμματός του που βεβαιώνει ότι ικανοποιεί μία από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου.

Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται με το αυξημένο ποσοστό μπορεί να εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο ανεξαρτήτως εάν κάποια από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α), β) ή γ) του τέταρτου εδαφίου συνεχίζει να ικανοποιείται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του σχετικού ετήσιου προγράμματος.

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 5

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Στρασβούργο, 13 Μαρτίου 2013.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

L. CREIGHTON


(1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 2013 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 2013.

(2)  ΕΕ L 144 της 6.6.2007, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 144 της 6.6.2007, σ. 45.

(4)  ΕΕ L 168 της 28.6.2007, σ. 18.

(5)  ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 150 της 13.6.2009, σ. 8.

(7)  ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1.

(8)  ΕΕ L 30 της 4.2.2011, σ. 34.

(9)  ΕΕ L 159 της 17.6.2011, σ. 88.

(10)  ΕΕ L 91 της 6.4.2011, σ. 1.

(11)  ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 25.

(12)  ΕΕ L 337 της 20.12.2011, σ. 5.

(13)  ΕΕ L 339 της 21.12.2011, σ. 1.

(14)  ΕΕ L 129 της 16.5.2012, σ. 7.

(15)  ΕΕ L 7 της 10.1.2008, σ. 1.

(16)  ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 1.

(17)  ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1.».

(18)  ΕΕ L 167 της 27.6.2008, σ. 135.

(19)  ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 1.

(20)  ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1.».

(21)  ΕΕ L 167 της 27.6.2008, σ. 69.

(22)  ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 1.

(23)  ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1.».