23.5.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 136/12


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 21ης Μαΐου 2013

για την απόρριψη της πρότασης εκτελεστικού κανονισμού του Συμβουλίου για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) καταγωγής Ινδίας, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης, μετά από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 και για την περάτωση της διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων τύπων πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) καταγωγής Ινδονησίας και Μαλαισίας, στον βαθμό που η πρόταση επιβάλλει οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) καταγωγής Ινδίας, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης

(2013/226/ΕΕ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 4 και το άρθρο 11 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν διαβούλευσης με τη συμβουλευτική επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου («ΡΕΤ») καταγωγής, μεταξύ άλλων, Ινδίας, Ινδονησίας, Μαλαισίας, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης, είναι σε ισχύ από το 2000 και ανανεώθηκαν το 2007. Παράλληλα, αντισταθμιστικά μέτρα για ΡΕΤ καταγωγής Ινδίας είναι σε ισχύ από το 2000, και αμυντικά εμπορικά μέτρα είναι επίσης σε ισχύ για τις εισαγωγές από την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ.

(2)

Η επανεξέταση ενόψει της λήξης αυτών των μέτρων αντιντάμπινγκ άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Επανεξέταση ενόψει της λήξης των αντισταθμιστικών μέτρων κατά των εισαγωγών PET από την Ινδία άρχισε επίσης στις 24 Φεβρουαρίου 2012.Το Συμβούλιο απεδέχθη την πρόταση της Επιτροπής να διατηρήσει αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 (ο «βασικός κανονισμός αντιντάμπινγκ»), τα μέτρα θα λήξουν μετά από μία περίοδο εκτός εάν η λήξη μέτρου είναι πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ ή της ζημίας. Το άρθρο 11 παράγραφος 2 ορίζει επίσης ότι η πιθανότητα επανάληψης μπορεί να στηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία:

α)

συνεχούς ντάμπινγκ και ζημίας· ή

β)

ότι η εξάλειψη της ζημίας οφείλεται, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, στην ύπαρξη των μέτρων· ή

γ)

ότι η κατάσταση των εξαγωγέων ή οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ενδέχεται να στηρίζουν πιθανότητα επανάληψης περαιτέρω ζημιογόνων πρακτικών ντάμπινγκ.

Τέλος, το άρθρο 11 παράγραφος 2 ορίζει ότι «για την εξαγωγή συμπερασμάτων λαμβάνονται καταλλήλως υπόψη όλα τα συναφή και δεόντως τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν υποβληθεί σχετικά με το αν τυχόν λήξη ισχύος μέτρων είναι ή όχι πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή σε επανάληψη του ντάμπινγκ και της ζημίας».

(4)

Το Συμβούλιο συμφωνεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επαναλάβουν οι Ινδονήσιοι ή οι Μαλαίσιοι παραγωγοί-εξαγωγείς τις εξαγωγές επιζήμιων ποσοτήτων σε τιμές ντάμπινγκ προς την αγορά της Ένωσης, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, σε περίπτωση που καταργηθούν τα μέτρα.

(5)

Το Συμβούλιο είναι, ωστόσο, της γνώμης ότι δεν έχει ακόμη αποδειχτεί ότι η άρση των μέτρων αντιντάμπινγκ κατά της Ινδίας, της Ταϊβάν και της Ταϊλάνδης είναι πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη των ζημιογόνων πρακτικών ντάμπινγκ. Συνάγεται το συμπέρασμα περαιτέρω ότι η εκ νέου επιβολή μέτρων θα ήταν σαφώς αντίθετη προς το εν γένει συμφέρον της Ένωσης.

(6)

Το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι 13 έτη ήταν εν προκειμένω αρκετά για να επιτρέψουν την προσαρμογή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον διεθνή ανταγωνισμό και για την ουσιαστική ανάκαμψή της. Επιπλέον, αυξάνονται οι κύριες εξαγωγικές αγορές για PET και η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα με συσκευασία PET είναι πιθανόν να επεκταθεί περαιτέρω με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

(7)

Το Συμβούλιο εκτιμά, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που υπάρχουν στην πρόταση, ότι η βιομηχανία της ΕΕ δεν υφίσταται επί του παρόντος υλική ζημία.

(8)

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης αν είναι πιθανή η επανάληψη της υλικής ζημίας σε περίπτωση που επιτραπεί η άρση των μέτρων. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται μάλλον να συμβεί. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε την περίοδο που καλύπτεται από την επανεξέταση ενόψει λήξης των μέτρων. Η βιομηχανία της ΕΕ ελέγχει με συνέπεια πάνω από το 70 % των αγορών και των τιμών της ΕΕ, ενώ η κερδοφορία, η απόδοση των επενδύσεων και οι ταμειακές ροές βελτιώνονται σημαντικά. Οι τάσεις δείχνουν ότι οι εξελίξεις της αγοράς δεν μπορούν να θεωρηθούν προσωρινές.

(9)

Οι εξελίξεις αυτές θα επιτρέψουν στους παραγωγούς της ΕΕ να ανταγωνίζονται τις εισαγωγές από τις ενδιαφερόμενες χώρες χωρίς να οδηγούν σε επανάληψη της υλικής ζημίας. Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγής έχουν σημαντικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ελαττώνεται, ως εκ τούτου, η πίεση των τιμών.

(10)

Οι εισαγωγές από τις ενδιαφερόμενες χώρες δεν είναι σημαντικές όσον αφορά το μερίδιό τους στην αγορά της ΕΕ (ακόμα κάτω από το 4 % την περίοδο της έρευνας) και σε σχέση με τις εισαγωγές από άλλες χώρες και τις πωλήσεις των παραγωγών ΕΕ. Επιπλέον, οι τιμές τους είναι ευθυγραμμισμένες με τις τιμές των πωλήσεων ΕΕ και των άλλων εισαγωγών. Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όσον αφορά τα μερίδιά τους στην αγορά, τα μέτρα ήταν πιο ευεργετικά στους παραγωγούς των τρίτων χωρών από ό,τι στη βιομηχανία της Ένωσης.

(11)

Τα μερίδια της αγοράς, τόσο της Ταϊβάν όσο και της Ταϊλάνδης, είναι κοντά στο μηδέν. Δεδομένου ότι τα μεγέθη είναι τόσο μικρά, η αξιοπιστία των ισχυρισμών για το ντάμπινγκ είναι πιθανό να εμπεριέχουν μεγάλο περιθώριο λάθους.

(12)

Όπου υπάρχουν εισαγωγές, οι τιμές εισαγωγών αυξάνονται σημαντικά. Οι ινδικές τιμές αυξήθηκαν κατά 29 %, οι τιμές της Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 27 % και οι τιμές της Ταϊλάνδης αυξήθηκαν πάνω από 32 %, κατά την υπό εξέταση περίοδο. Επιπλέον, σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν επισημάνθηκε πώληση σε χαμηλότερες τιμές. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι δεν είναι, ως εκ τούτου, δυνατό να αιτιολογήσει το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές αυτές αποβαίνουν επιζήμιες. Το Συμβούλιο εκτιμά επίσης ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι οι ζημιογόνες πρακτικές ντάμπινγκ από εισαγωγές από τις ενδιαφερόμενες χώρες είναι πιθανόν να επαναληφθούν αν λήξουν τα μέτρα.

(13)

Παρόλο που υπάρχει κάποια πλεονάζουσα ικανότητα στις ενδιαφερόμενες χώρες, το Συμβούλιο δεν είναι πεπεισμένο ότι οι μη χρησιμοποιούμενες ικανότητες κατευθύνονται προς την ΕΕ. Η ζήτηση αυξάνεται στις περισσότερες από τις σημαντικότερες αγορές.

(14)

Το επίπεδο των τιμών στην ΕΕ σε σύγκριση με τις άλλες χώρες είναι υψηλότερο στις άλλες σημαντικότερες αγορές διότι ισχύουν αυτά τα μακροχρόνια μέτρα. Χωρίς τα μέτρα, οι τιμές θα έτειναν να ομαλοποιηθούν έναντι των άλλων χωρών. Αμυντικά εμπορικά μέτρα σε τρίτες χώρες είναι απίθανο να εκτρέψουν σημαντικά το εμπόριο προς την ΕΕ διότι οι χώρες αυτές δεν είναι οι κύριοι καταναλωτές PET παγκοσμίως. Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την ύπαρξη ή άλλως αμυντικών εμπορικών μέτρων σε άλλες σημαντικές αγορές PET, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Το Συμβούλιο πιστεύει, ως εκ τούτου, ότι, παρόλο που θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των εισαγωγών μετά τη λήξη των μέτρων, η αύξηση αυτή δεν θα είναι σημαντική.

(15)

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι δεν έχουν δοθεί πειστικά στοιχεία για ορισμένους παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με τυχόν εκτίμηση ότι η άρση των δασμών θα οδηγούσε σε επανάληψη των επιζήμιων πρακτικών ντάμπινγκ. Αυτά περιλαμβάνουν:

α)

Τάσεις της ζήτησης σε τρίτες χώρες: Στην περίπτωση της Ταϊβάν, παραδείγματος χάρη, οι εξαγωγές των τρίτων χωρών αντιστοιχούν στο 60 % περίπου της ικανότητας παραγωγής. Αυτό δείχνει ότι οι μελλοντικές τάσεις της ζήτησης σε αυτές τις χώρες σχετίζονται με την εκτίμηση.

β)

Έξοδα μεταφοράς και άλλοι παράγοντες που θίγουν την κερδοφορία: Εάν οι εξαγωγικές αγορές τρίτων χωρών είναι εγγύτερες στον εξαγωγέα από ό,τι η αγορά ΕΕ —η Ανατολική Ασία αποτελεί σημαντική αγορά— αυτό θα έχει συνέπειες στα έξοδα μεταφοράς και, ως εκ τούτου, στην κερδοφορία των εξαγωγικών πωλήσεων και, ως εκ τούτου, στη σχετική ελκυστικότητα της αγοράς ΕΕ.

(16)

Άλλοι παράγοντες δείχνουν ότι είναι πιθανόν η άρση των μέτρων να μην οδηγήσει σε επανάληψη των ζημιογόνων πρακτικών ντάμπινγκ που προκαλούν υλική ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Συνεχιζόμενα αντισταθμιστικά μέτρα κατά της Ινδίας και μέτρα αντιντάμπινγκ κατά της Κίνας και άλλων χωρών θα συνεχίσουν να παρέχουν κάποια προστασία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Ο παλαιός τρόπος διεξαγωγής εμπορικών συναλλαγών σε αυτή την αγορά δείχνει ότι τυχόν αύξηση στις εξαγωγές από την Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν θα μετατόπιζε, εν μέρει ή πλήρως, μάλλον τις εισαγωγές τρίτων χωρών παρά την παραγωγή της ΕΕ.

(17)

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι δεν είναι πιθανή η επανάληψη υλικής ζημίας σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη των μέτρων. Το Συμβούλιο θεωρεί, ως εκ τούτου, ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια για τη συνέχιση των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(18)

Το άρθρο 12 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού ορίζει ότι κάθε συμπέρασμα σχετικά με το κατά πόσον το συμφέρον της Κοινότητας επιβάλλει παρέμβαση πρέπει να βασίζεται σε συνολική εκτίμηση όλων των ποικίλων συμφερόντων.

(19)

Οι τιμές PET καθορίζονται από ορισμένους παράγοντες, αλλά είναι σαφές ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ έχουν αυξήσει τα έξοδα του κλάδου των χρηστών. Πολλοί χρήστες είναι εταιρείες εμφιάλωσης και ΜΜΕ που λειτουργούν με στενά όρια κέρδους και έχουν σοβαρά θιγεί από τις υψηλές τιμές PET τα τελευταία χρόνια διότι το PET αντιπροσωπεύει σημαντική αναλογία του κόστους παραγωγής τους. Οι επιπτώσεις του υψηλού κόστους ήταν μεγαλύτερες στις μικρότερες εταιρείες εμφιάλωσης που δεν ήταν σε θέση να μεταβιβάσουν την αύξηση αυτή στους πωλητές λιανικής και τους τελικούς καταναλωτές λόγω της χαμηλής διαπραγματευτικής τους δύναμης. Πολλές έχουν καταγράψει σημαντικές ζημιές και έχουν χάσει σημαντικό αριθμό υπαλλήλων. Η πρόταση αναγνωρίζει τη φθίνουσα κατάσταση των χρηστών και το γεγονός ότι οι τιμές PET της ΕΕ είναι υψηλότερες από ό,τι στις άλλες σημαντικές αγορές. Η γνώμη του Συμβουλίου είναι, ωστόσο, ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι τα εν λόγω μέτρα συμβάλλουν στις σχετικά υψηλές τιμές PET της Ένωσης.

(20)

Η βιομηχανία PET της ΕΕ είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και όλο και περισσότερο κάθετα ενσωματωμένη. Είναι κερδοφόρα και θα πρέπει να μπορεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστική.

(21)

Η συσσώρευση μέτρων συνδυασμένων με την αύξουσα ενοποίηση παραγωγών PET και εταιρειών συσκευασίας PET στην ΕΕ δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία υπάρχει έλλειψη ίσων όρων ανταγωνισμού για ανεξάρτητες εταιρείες συσκευασίας PET που αγοράζουν PET στις υψηλότερες τιμές παγκοσμίως (δεδομένου της οριζόντιας συνέπειας που υπάρχει στις τιμές PET), ενώ οι κύριοι ανταγωνιστές τους στις τρίτες χώρες έχουν πρόσβαση σε PET σε χαμηλότερες τιμές.

(22)

Οι χρήστες PET έχουν πολύ περιορισμένες πηγές εφοδιασμού εκτός ΕΕ, διότι τα μέτρα ισχύουν κατά των εισαγωγών που προέρχονται από άλλες τρίτες χώρες.

(23)

Το Συμβούλιο καταλήγει ότι δεν είναι σαφώς προς το συμφέρον της Ένωσης να επεκταθούν τα μέτρα καθώς το κόστος για τους εισαγωγείς, τους χρήστες και τους καταναλωτές είναι δυσανάλογο προς τα οφέλη για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η πρόταση εκτελεστικού κανονισμού του Συμβουλίου για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) καταγωγής Ινδίας, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης, μετά από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 και για την περάτωση της διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων τύπων πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) καταγωγής Ινδονησίας και Μαλαισίας, απορρίπτεται, στον βαθμό που η πρόταση επιβάλλει οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) καταγωγής Ινδίας, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης.

Άρθρο 2

Η διαδικασία επανεξέτασης που αφορά εισαγωγές πολυ(τερεφθαλικού εστέρα αιθυλενογλυκόλης) με συντελεστή ιξώδους 78 ml/g ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 1628-5, που επί του παρόντος εμπίπτει στον κωδικό ΣΟ 3907 60 20, καταγωγής Ινδίας, Ινδονησίας, Μαλαισίας, Ταϊβάν και Ταϊλάνδης, τερματίζεται.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2013.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

E. GILMORE


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.