7.12.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 335/49


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 5ης Δεκεμβρίου 2012

όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2012) 8816]

(2012/756/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 3 τρίτη περίοδος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ιταλία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ένα νέο επιθετικό στέλεχος του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto, στο εξής «ο εν λόγω οργανισμός», παθογόνο αίτιο της ασθένειας του «βακτηριακού έλκους» της ακτινιδιάς, είναι παρόν στο έδαφός της και ότι έχει λάβει επίσημα μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εισαγωγής και της εξάπλωσης του εν λόγω οργανισμού στο έδαφός της. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν επίσης ότι το νέο επιθετικό στέλεχος του εν λόγω οργανισμού είναι παρόν σε μια τρίτη χώρα η οποία εξάγει πολλαπλασιαστικό υλικό φυτών ακτινιδιάς, καθώς και γύρη, στην Ένωση.

(2)

Ο εν λόγω οργανισμός δεν αναφέρεται ούτε στο παράρτημα I ούτε στο παράρτημα II της οδηγίας 2000/29/ΕΚ. Όπως προκύπτει από μια προκαταρκτική ανάλυση επικινδυνότητας που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή με βάση την εκτίμηση που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός και Μεσογειακός Οργανισμός Φυτοπροστασίας (EPPO), ο εν λόγω οργανισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φυτά Actinidia Lindl.

(3)

Λόγω της πολυπλοκότητας του προσδιορισμού της ταξινομικής θέσης του νέου επιθετικού στελέχους του εν λόγω οργανισμού, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η λήψη μέτρων που εφαρμόζονται στον εν λόγω οργανισμό αυτόν καθαυτόν χωρίς να περιορίζονται στο συγκεκριμένο στέλεχος.

(4)

Θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα για την εισαγωγή στην Ένωση φυτών προς φύτευση του είδους Actinidia Lindl. από τρίτες χώρες. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν μέτρα για την κυκλοφορία εντός της Ένωσης των εν λόγω φυτών καταγωγής Ένωσης.

(5)

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη έρευνες για την παρουσία του εν λόγω οργανισμού και να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα.

(6)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει, εφόσον απαιτείται, να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους ούτως ώστε να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση.

(7)

Η παρούσα απόφαση ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2016, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για την παρακολούθηση της αξιολόγησης της κατάστασης.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης φυτοϋγειονομικής επιτροπής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Έκτακτα μέτρα κατά του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

Απαγορεύεται η εισαγωγή ή η διάδοση εντός της Ένωσης του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto, στο εξής «ο εν λόγω οργανισμός».

Άρθρο 2

Εισαγωγή ζωντανής γύρης και φυτών που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, Actinidia Lindl. στην Ένωση

Ζωντανή γύρη και φυτά που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, Actinidia Lindl., στο εξής «τα εν λόγω φυτά», καταγωγής τρίτων χωρών επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση μόνον εάν συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή όπως ορίζονται στο παράρτημα I.

Άρθρο 3

Διακίνηση των εν λόγω φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης

Τα εν λόγω φυτά μπορούν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εάν συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II.

Άρθρο 4

Έρευνες και κοινοποιήσεις σχετικά με τον εν λόγω οργανισμό

1.   Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν επίσημες ετήσιες έρευνες για την παρουσία του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη έως τις 31 Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος της έρευνας.

2.   Κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί αμέσως γραπτώς προς την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με την παρουσία του εν λόγω οργανισμού σε μέρος του εδάφους του όπου η παρουσία του ήταν προηγουμένως άγνωστη.

3.   Εάν ο εν λόγω οργανισμός διαπιστώνεται ότι είναι παρών ή υπάρχουν υπόνοιες γι’ αυτό σε περιοχή όπου η παρουσία του ήταν προηγουμένως άγνωστη, πρέπει να γίνεται αμέσως σχετική κοινοποίηση στις επίσημες αρμόδιες αρχές.

Άρθρο 5

Συμμόρφωση

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση.

Άρθρο 6

Εφαρμογή

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται ως τις 31 Μαρτίου 2016.

Άρθρο 7

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2012.

Για την Επιτροπή

Tonio BORG

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2

Τμήμα I

Πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου

1.

Τα εν λόγω φυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύονται από το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ (στο εξής «το πιστοποιητικό»), το οποίο περιλαμβάνει υπό τον τίτλο «Πρόσθετη δήλωση» τις πληροφορίες που καθορίζονται στα σημεία 2 και 3.

2.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τις πληροφορίες ότι πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ’ όλη την περίοδο της ζωής τους σε χώρα στην οποία ο εν λόγω οργανισμός είναι γνωστό ότι δεν έχει εμφανιστεί.

β)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ’ όλη την περίοδο της ζωής τους σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που έχει καθοριστεί, όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό, από τον εθνικό οργανισμό προστασίας φυτών (στο εξής «ο NPPO») της χώρας καταγωγής σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο του FAO για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (στο εξής «το ISPM») αριθ. 4 (1).

γ)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής ή σε εγκατάσταση παραγωγής απαλλαγμένη τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό, που έχει καθοριστεί από τον NPPO σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10 (2). Τα εν λόγω φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε εγκατάσταση με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον εν λόγω οργανισμό. Στον τόπο αυτό τα εν λόγω φυτά έχουν υποβληθεί σε επίσημη επιθεώρηση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον εν λόγω οργανισμό.

Αυτή η περιοχή παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη με ακτίνα τουλάχιστον 500 m, μέσα στην οποία διενεργήθηκαν επίσημες επιθεωρήσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή και τα φυτά που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης που διαπιστώθηκαν κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις και όλα τα παρακείμενα εντός απόστασης 5 m από εν λόγω φυτά καταστράφηκαν αμέσως.

δ)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής απαλλαγμένη από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό που έχει καθοριστεί από τον NPPO σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10 (2).

Αυτή η περιοχή παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη με ακτίνα τουλάχιστον 4 500 m. Επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψία και εξετάσεις διενεργήθηκαν σ’ αυτή την περιοχή παραγωγής δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή. Δεν διαπιστώθηκε η παρουσία του εν λόγω οργανισμού κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις.

3.

Όταν παρέχονται τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 2 στοιχείο γ) ή δ), το ανωτέρω πιστοποιητικό, επιπλέον, περιλαμβάνει την πληροφορία ότι πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά που αναπτύχθηκαν υπό συνθήκες που πληρούν τις προϋποθέσεις του σημείου 2 στοιχείο α) ή β) ή γ).

β)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά, τα οποία υπόκεινται σε προηγούμενη ατομική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαιώνει την απουσία του εν λόγω οργανισμού.

γ)

Τα εν λόγω φυτά εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανού να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

4.

Όταν παρέχονται τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 2 στοιχείο β), η ονομασία του απαλλαγμένου από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό τόπου πρέπει να περιλαμβάνεται στο πεδίο «τόπος καταγωγής» του πιστοποιητικού.

Τμήμα II

Επιθεώρηση

Τα εν λόγω φυτά τα οποία εισάγονται στην Ένωση συνοδευόμενα από φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που πληροί τις προϋποθέσεις του τμήματος I πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρή επιθεώρηση και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, σε εργαστηριακή εξέταση για την παρουσία του εν λόγω οργανισμού, στο σημείο εισόδου ή στον τόπο προορισμού όπως καθορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2004/103/ΕΚ (3).

Σε περίπτωση που τα εν λόγω φυτά εισάγονται στην Ένωση μέσω κράτους μέλους άλλου από το κράτος μέλος προορισμού των εν λόγω φυτών, η επίσημη αρμόδια αρχή του κράτους μέλους εισόδου προβαίνει σε σχετική κοινοποίηση στην επίσημη αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προορισμού.


(1)  Απαιτήσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς περιοχής. ISPM αριθ. 4 (1995), FAO 2011.

(2)  Απαιτήσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς τόπου παραγωγής και απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς εγκατάστασης παραγωγής. ISPM αριθ. 10 (1999), FAO 2011.

(3)  ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 16.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3

1.

Τα εν λόγω φυτά τα οποία προέρχονται από την Ένωση είναι δυνατόν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εφόσον συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο συντάσσεται και εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής (1) και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο σημείο 2.

2.

Τα συγκεκριμένα φυτά πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ’ όλη την περίοδο της ζωής τους σε κράτος μέλος στο οποίο ο εν λόγω οργανισμός είναι γνωστό ότι δεν έχει εμφανιστεί.

β)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ’ όλη την περίοδο της ζωής τους σε προστατευόμενη ζώνη η οποία έχει αναγνωρισθεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο η) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ.

γ)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ’ όλη την περίοδο της ζωής τους σε περιοχή απαλλαγμένη από τον εν λόγω οργανισμό, που έχει καθοριστεί από την αρμόδια επίσημη αρχή ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 4 (2).

δ)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής ή σε εγκατάσταση παραγωγής απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που έχει καθοριστεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό από την αρμόδια επίσημη αρχή του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10 (3). Τα εν λόγω φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε εγκατάσταση με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον εν λόγω οργανισμό. Στον τόπο αυτό τα εν λόγω φυτά έχουν υποβληθεί σε επίσημη επιθεώρηση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη διακίνηση, και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον εν λόγω οργανισμό.

Αυτή η περιοχή παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη με ακτίνα τουλάχιστον 500 m, μέσα στην οποία διενεργήθηκαν επίσημες επιθεωρήσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για την ανίχνευση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη διακίνηση των φυτών, και τα φυτά που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης που διαπιστώθηκαν κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις και όλα τα παρακείμενα φυτά σε απόσταση 5 m καταστράφηκαν αμέσως.

ε)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής απαλλαγμένη από τον εν λόγω οργανισμό, που έχει καθοριστεί από την επίσημη αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10 (3).

Αυτή η περιοχή παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη με ακτίνα 500 m, στο εξής η «περιβάλλουσα ζώνη». Επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξέτασεις έχουν διεξαχθεί στην εν λόγω περιοχή παραγωγής και σε όλη την περιβάλλουσα ζώνη δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη διακίνηση των φυτών. Η παρουσία του εν λόγω οργανισμού δεν έχει διαπιστωθεί, κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις.

Η περιβάλλουσα ζώνη περιβάλλεται από ζώνη πλάτους 4 km όπου, σύμφωνα με επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις που διεξάχθηκαν σε όλη τη ζώνη αυτή δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη διακίνηση των φυτών, ελήφθησαν μέτρα εκρίζωσης σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παρουσία του εν λόγω οργανισμού είχε διαπιστωθεί στα εν λόγω φυτά. Τα εν λόγω μέτρα συνίσταντο στην άμεση καταστροφή των εν λόγω προσβεβλημένων φυτών και όλων των παρακείμενων φυτών εντός απόστασης 5 m.

3.

Εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται στο σημείο 2 στοιχείο δ) ή ε), τα συγκεκριμένα φυτά πρέπει, επιπλέον, να πληρούν μία από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά που αναπτύσσονται υπό συνθήκες σύμφωνες με το σημείο 2 στοιχείο α) ή β) ή γ) ή δ).

β)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά, τα οποία έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε ατομική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαιώνει την απουσία του εν λόγω οργανισμού.

γ)

Τα εν λόγω φυτά εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

4.

Τα εν λόγω φυτά που εισάγονται στην Ένωση σύμφωνα με το παράρτημα I από τρίτες χώρες μπορούν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εφόσον συνοδεύονται από το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που αναφέρεται στο σημείο 1.


(1)  ΕΕ L 4 της 8.1.1993, σ. 22

(2)  Απαιτήσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς περιοχής. ISPM αριθ. 4 (1995), FAO 2011.

(3)  Απαιτήσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς τόπου παραγωγής και απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς εγκατάστασης παραγωγής. ISPM αριθ. 10 (1999), FAO 2011.