17.7.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 187/40


ΑΠΌΦΑΣΗ 2012/389/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 16ης Ιουλίου 2012

για την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικοδόμηση περιφερειακών ναυτικών δυνατοτήτων στο Κέρας της Αφρικής (EUCAP NESTOR)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28, το άρθρο 42 παράγραφος 4 και το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της ύπατης εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 14 Νοεμβρίου 2011, το Συμβούλιο εξέδωσε στρατηγικό πλαίσιο προκειμένου να παράσχει κατευθύνσεις για την ανάληψη δράσης της ΕΕ στην περιοχή.

(2)

Στις 8 Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2011/819/ΚΕΠΠΑ (1) για τον διορισμό του ειδικού εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής.

(3)

Στις 16 Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων για την αποστολή οικοδόμησης περιφερειακών ναυτικών δυνατοτήτων.

(4)

Στις 23 Μαρτίου 2012, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2012/173/ΚΕΠΠΑ (2) σχετικά με την ενεργοποίηση του κέντρου επιχειρήσεων για τις αποστολές και την επιχείρηση κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στο Κέρας της Αφρικής.

(5)

Οι κυβερνήσεις του Τζιμπουτί, της Κένυας και των Σεϋχελλών, καθώς και η μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας, χαιρέτισαν την ανάπτυξη της αποστολής στις χώρές τους.

(6)

Στις 18 Ιουνίου 2007, το Συμβούλιο ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη δομή διοίκησης και ελέγχου των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων.

(7)

Το Κέντρο Επιφυλακής θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για την αποστολή την οποία θεσπίζει η παρούσα απόφαση.

(8)

Η αποστολή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο κατάστασης η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί και η οποία θα μπορούσε να δυσχεράνει την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, όπως καθορίζονται στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Αποστολή

Η Ένωση θεσπίζει αποστολή οικοδόμησης περιφερειακών ναυτικών δυνατοτήτων στο Κέρας της Αφρικής (EUCAP NESTOR).

Άρθρο 2

Περιγραφή της αποστολής

Ο στόχος της EUCAP NESTOR είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη, στο Κέρας της Αφρικής και στα κράτη του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού, αυτοδύναμης ικανότητας για τη συνεχή ενίσχυση της ναυτικής τους ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πειρατείας και της θαλάσσιας διακυβέρνησης. Η EUCAP NESTOR έχει αρχική γεωγραφική εστίαση στο Τζιμπουτί, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες και τη Σομαλία.Η EUCAP NESTORαναπτύσσεται επίσης στην Τανζανία, κατόπιν αποδοχής από την Ένωση πρόσκλησης των τανζανιακών αρχών.

Άρθρο 3

Καθήκοντα

1.   Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που περιγράφεται στο άρθρο 2, τα καθήκοντα της EUCAP NESTOR είναι:

α)

συνδρομή των αρχών της περιοχής στην επίτευξη της αποτελεσματικής διοργάνωσης των υπηρεσιών θαλάσσιας ασφάλειας που εκτελούν καθήκοντα ακτοφυλακής·

β)

προσφορά εξειδικευμένης εκπαίδευσης και εμπειρογνωμοσύνης για την ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων των κρατών της περιοχής, αρχικά το Τζιμπουτί, την Κένυα και τις Σεϋχέλλες, με στόχο την επίτευξη εκπαιδευτικής αυτάρκειας.

γ)

βοήθεια στη Σομαλία να αναπτύξει τις δικές της χερσαίες δυνατότητες ακτοφυλακής που θα στηρίζονται από συνεκτικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο·

δ)

εντοπισμό των πρωταρχικών ελλείψεων όσον αφορά τον εξοπλισμό και παροχή συνδρομής για την αντιμετώπισή τους, όπως ενδείκνυται, για την επίτευξη του στόχου της EUCAP NESTOR·

ε)

παροχή συνδρομής για την ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας τους και του κράτους δικαίου μέσω περιφερειακού προγράμματος παροχής νομικών συμβουλών και νομικής εμπειρογνωμοσύνης για την υποστήριξη της εκτίμησης της ναυτικής ασφάλειας και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας ·

στ)

προαγωγή της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ εθνικών αρχών που ευθύνονται για τη ναυτική ασφάλεια

ζ)

ενίσχυση του περιφερειακού συντονισμού στον τομέα της οικοδόμησης ναυτικών δυνατοτήτων·

η)

προσφορά στρατηγικών συμβουλών μέσω του διορισμού εμπειρογνωμόνων σε βασικές διοικητικές υπηρεσίες ·

θ)

υλοποίηση σχεδίων της αποστολής και συντονισμός εθελοντικών προσφορών·

ι)

ανάπτυξη και διεξαγωγή περιφερειακής στρατηγικής ενημέρωσης και επικοινωνίας.

2.   Η EUCAP NESTOR δεν διεξάγει καμία εκτελεστική λειτουργία.

Άρθρο 4

Δομή διοίκησης και διάρθρωση

1.   Η EUCAP NESTOR έχει ενοποιημένη δομή διοίκησης ως επιχείρηση διαχείρισης κρίσεων.

2.   Η EUCAPNESTOR διαρθρώνεται ως εξής:

α)

Στρατηγείο της αποστολής στο Τζιμπουτί·

β)

γραφεία χώρας, όπως ενδείκνυται.

3.   Η EUCAP NESTOR διαθέτει Μονάδα Σχεδιασμού για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων. Η EUCAP NESTOR μπορεί, κατά περίπτωση, να συντονίζει, να διευκολύνει και να παρέχει συμβουλές όσον αφορά σχέδια που υλοποιούνται από κράτη μέλη και από τρίτα κράτη, υπό την ευθύνη τους, σε τομείς που συνδέονται με την EUCAP NESTOR και στηρίζουν τον στόχο της.

Άρθρο 5

Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων

1.   Ο Διευθυντής Μη Στρατιωτικής Δυνατότητας Προγραμματισμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (CPCC) αναλαμβάνει καθήκοντα Διοικητή Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων για την EUCAP NESTOR.

2.   Ο Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, υπό τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) και υπό τη συνολική αιγίδα του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΥΕ), διοικεί και ελέγχει την EUCAPNESTOR, σε στρατηγικό επίπεδο.

3.   Ο Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων εξασφαλίζει, όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου καθώς και των αποφάσεων της ΕΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης οδηγιών, σε στρατηγικό επίπεδο, προς τον Αρχηγό αποστολής και του προσφέρει συμβουλές και τεχνική στήριξη.

4.   Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΕ που ενεργοποιήθηκε με την απόφαση 2012/173/ΚΕΠΠΑ προσφέρει άμεση στήριξη στον Διοικητή Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της EUCAP NESTOR.

5.   Ο Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων αναφέρεται στο Συμβούλιο μέσω του ΥΕ.

6.   Το σύνολο του αποσπασμένου προσωπικού παραμένει πλήρως υπό τη διοίκηση των εθνικών αρχών του κράτους από το οποίο αποσπάστηκε σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, του σχετικού θεσμικού οργάνου της Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Οι εθνικές αρχές μεταβιβάζουν τον επιχειρησιακό έλεγχο (OPCON) του προσωπικού τους, των ομάδων και των μονάδων τους στον Διοικητή Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων.

7.   Ο Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων έχει συνολική ευθύνη να εξασφαλίζει ότι η Ένωση ασκεί δεόντως το καθήκον επιμέλειας.

8.   Ο Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, ο ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής (ΕΕΕΕ) και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ένωσης στην περιοχή διαβουλεύονται μεταξύ τους, οσάκις απαιτείται.

Άρθρο 6

Αρχηγός αποστολής

1.   Ο Αρχηγός αποστολής είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση και τον έλεγχο της EUCAP NESTOR στο θέατρο των επιχειρήσεων και είναι άμεσα υπόλογος στον Διοικητή μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων.

2.   Ο Αρχηγός αποστολής διοικεί και ελέγχει το προσωπικό, τις ομάδες και τις μονάδες των συμμετεχόντων κρατών βάσει των διαταγών του Διοικητή μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, και έχει τη διοικητική και υλικοτεχνική ευθύνη, μεταξύ άλλων, για τα περιουσιακά στοιχεία, τους πόρους και τις πληροφορίες που τίθενται στη διάθεση της EUCAP NESTOR.

3.   O Αρχηγός αποστολής εκδίδει εντολές προς το σύνολο του προσωπικού της EUCAP NESTOR για την αποτελεσματική διεξαγωγή της EUCAP NESTOR στο θέατρο των επιχειρήσεων, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό και την καθημερινή διαχείρισή της σύμφωνα με τις εντολές, σε στρατηγικό επίπεδο, του Διοικητή μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων.

4.   Ο Αρχηγός αποστολής είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της EUCAP NESTOR. Προς τούτο, ο Αρχηγός αποστολής υπογράφει σύμβαση με την Επιτροπή.

5.   Ο Αρχηγός αποστολής είναι υπεύθυνος για τον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού. Όσον αφορά το αποσπασμένο προσωπικό, η πειθαρχική δράση ασκείται από την εθνική αρχή σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, το σχετικό θεσμικό όργανο της Ένωσης ή την ΕΥΕΔ.

6.   Ο Αρχηγός αποστολής εκπροσωπεί την EUCAP NESTOR στην περιοχή επιχειρήσεων και εξασφαλίζει την κατάλληλη προβολή της EUCAP NESTOR.

7.   Ο Αρχηγός αποστολής συντονίζεται, κατά περίπτωση, με άλλους επιτόπιους φορείς της Ένωσης. Ο Αρχηγός αποστολής, χωρίς να θίγεται η δομή διοίκησης, λαμβάνει επιτόπου πολιτική καθοδήγηση από τον ΕΕΕΕ, σε στενό συντονισμό με τους αρμόδιους επικεφαλής αντιπροσωπειών της Ένωσης στην περιοχή.

8.   Στο πλαίσιο της Μονάδας Σχεδιασμού, ο Αρχηγός αποστολής μπορεί να ζητεί την οικονομική συνδρομή των κρατών μελών ή τρίτων κρατών για την υλοποίηση σχεδίων που θεωρούνται ότι συμπληρώνουν κατά τρόπο συνεκτικό τις άλλες δράσεις της EUCAP NESTOR, εάν το σχέδιο:

α)

προβλέπεται στο δημοσιονομικό δελτίο σχετικά με την παρούσα απόφαση, ή

β)

ενσωματώθηκε, κατά τη διάρκεια της EUCAP NESTOR, στο δημοσιονομικό δελτίο, κατόπιν αιτήσεως του Αρχηγού αποστολής.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο Αρχηγός αποστολής συνάπτει συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα κράτη, η οποία ρυθμίζει, ιδίως, τους ειδικούς όρους σχετικά με τον χειρισμό κάθε καταγγελίας τρίτων περί ζημιών που προκαλούνται εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων του Αρχηγού αποστολής κατά τη διαχείριση των κεφαλαίων που παρέχονται από τα συνεισφέροντα κράτη.

Τα συνεισφέροντα κράτη δεν μπορούν επ’ ουδενί να καθιστούν υπεύθυνους την Ένωση ή τον ΥΕ για πράξεις ή παραλείψεις που διαπράττει ο Αρχηγός αποστολής κατά τη διαχείριση των κεφαλαίων που παρέχονται από τα συνεισφέροντα κράτη.

Άρθρο 7

Προσωπικό

1.   Η EUCAP NESTOR απαρτίζεται πρωτίστως από προσωπικό που αποσπάται από τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης ή την ΕΥΕΔ. Κάθε κράτος μέλος, θεσμικό όργανο ή η ΕΥΕΔ επιβαρύνεται με τις δαπάνες του προσωπικού που έχει αποσπάσει, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών εξόδων προς και από τον τόπο απόσπασης, των μισθών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των επιδομάτων πέραν των εφαρμοστέων ημερήσιων αποζημιώσεων.

2.   Εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κράτους, του θεσμικού οργάνου της Ένωσης ή της ΕΥΕΔ που έχει αποσπάσει μέλος του προσωπικού να αντικρούει τυχόν αξίωση, εκ μέρους του συγκεκριμένου μέλους του προσωπικού ή που το αφορά και συνδέεται με την απόσπαση·και να ασκεί τυχόν αγωγή κατά του αποσπασθέντος.

3.   Η EUCAP NESTOR προσλαμβάνει επίσης διεθνές και τοπικό προσωπικό, σε συμβατική βάση, εάν δεν παρέχονται τα απαιτούμενα καθήκοντα από το αποσπασθέν προσωπικό των κρατών μελών. Κατ’ εξαίρεση, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, εάν δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις από πρόσωπα με κατάλληλα προσόντα από τα κράτη μέλη, μπορούν να προσλαμβάνονται υπήκοοι των συμμετεχόντων τρίτων κρατών, σε συμβατική βάση, όπως ενδείκνυται.

4.   Οι όροι εργασίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις για το διεθνές και το τοπικό προσωπικό καθορίζονται στις συμβάσεις μεταξύ του Αρχηγού αποστολής και των οικείων μελών του προσωπικού.

Άρθρο 8

Καθεστώς της EUCAP NESTOR και του προσωπικού της

Το καθεστώς της EUCAP NESTOR και του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, των προνομίων, ασυλιών και των άλλων εγγυήσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση και την εύρυθμη διεξαγωγή της EUCAP NESTOR, αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας που συνάπτεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 37 της ΣΕΕ και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 218 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 9

Πολιτικός έλεγχος και στρατηγική καθοδήγηση

1.   Η ΕΠΑ ασκεί, υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του ΥΕ, τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική καθοδήγηση της EUCAP NESTOR. Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 3 της ΣΕΕ. Η εξουσιοδότηση αυτή περιλαμβάνει την εξουσία να διορίζει, κατόπιν πρότασης του ΥΕ, Αρχηγό αποστολής και να τροποποιεί την αρχική ιδέα διενέργειας των επιχειρήσεων (CONOPS) και το σχέδιο επιχειρήσεων (OPLAN). Το Συμβούλιο διατηρεί την εξουσία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τους στόχους και τον τερματισμό της EUCAP NESTOR.

2.   Η ΕΠΑ αναφέρεται στο Συμβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

3.   Στην ΕΠΑ υποβάλλονται, σε τακτική βάση και ανάλογα με τις ανάγκες, εκθέσεις από τον Διοικητή Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων και τον Αρχηγό αποστολής για ζητήματα που εμπίπτουν στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους.

Άρθρο 10

Συμμετοχή τρίτων κρατών

1.   Με την επιφύλαξη της αυτονομίας της Ένωσης όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και του ενιαίου θεσμικού πλαισίου της, τρίτα κράτη μπορούν να κληθούν να συνεισφέρουν στην EUCAP NESTOR, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τα έξοδα του προσωπικού που αποσπούν, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, της ασφάλισης κατά παντός κινδύνου, των ημερήσιων αποζημιώσεων και των εξόδων ταξιδιού προς και από τον τόπο απασχόλησης, και εφόσον συμβάλλουν στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της EUCAP NESTOR, αναλόγως των αναγκών.

2.   Τα τρίτα κράτη που συνεισφέρουν στην EUCAP NESTOR έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα κράτη μέλη όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση της EUCAP NESTOR.

3.   Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την ΕΠΑ να λαμβάνει τις δέουσες αποφάσεις όσον αφορά την αποδοχή των προτεινόμενων συνεισφορών και να συστήσει επιτροπή συνεισφερόντων.

4.   Λεπτομερείς διατάξεις για τη συμμετοχή τρίτων κρατών καλύπτονται από συμφωνίες που συνάπτονται σύμφωνα το άρθρο 37 της ΣΕΕ και, εφόσον απαιτείται, συμπληρωματικές τεχνικές συμφωνίες. Εάν η Ένωση και ένα τρίτο κράτος συνάψουν συμφωνία που θεσπίζει πλαίσιο για τη συμμετοχή του εν λόγω τρίτου κράτους σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσης της Ένωσης, οι διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας εφαρμόζονται στο πλαίσιο της EUCAP NESTOR.

Άρθρο 11

Ασφάλεια

1.   Ο Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων κατευθύνει τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας εκ μέρους του Αρχηγού αποστολής και εξασφαλίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της EUCAP NESTORσύμφωνα με το άρθρο 5.

2.   Ο Αρχηγός αποστολής είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της EUCAP NESTOR και για τη συμμόρφωση με τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ασφαλείας που εφαρμόζονται για την EUCAP NESTOR, σύμφωνα με την πολιτική της Ένωσης για την ασφάλεια του προσωπικού που αναπτύσσεται εκτός της Ένωσης στα πλαίσια επιχειρήσεων, δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ και σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα.

3.   Ο Αρχηγός αποστολής επικουρείται από έναν Ανώτερο Αξιωματικό Ασφαλείας της αποστολής (SMSO), ο οποίος αναφέρεται στον Αρχηγό αποστολής και διατηρεί επίσης στενή σχέση σε λειτουργικό επίπεδο με την ΕΥΕΔ.

4.   Το προσωπικό της EUCAP NESTOR ακολουθεί υποχρεωτική εκπαίδευση για τα μέτρα ασφαλείας πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με το OPLAN. Παρακολουθεί επίσης τακτικές επιμορφώσεις που οργανώνονται από τον SMSO στο θέατρο των επιχειρήσεων.

5.   Ο Αρχηγός αποστολής εξασφαλίζει την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ σύμφωνα με την απόφαση 2011/292/ΕΕ του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2011, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών της ΕΕ (3).

Άρθρο 12

Κέντρο Επιφυλακής

Το Κέντρο Επιφυλακής ενεργοποιείται για την EUCAP NESTOR.

Άρθρο 13

Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς που προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την EUCAP NESTOR για τους πρώτους 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ανέρχεται σε 22 880 000 EUR. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις μετέπειτα περιόδους αποφασίζεται από το Συμβούλιο.

2.   Η διαχείριση όλων των δαπανών γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται για τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Υπό την επιφύλαξη της έγκρισης της Επιτροπής, ο Αρχηγός αποστολής μπορεί να συνάπτει τεχνικούς διακανονισμούς με τα κράτη μέλη, τα συμμετέχοντα τρίτα κράτη και άλλους διεθνείς φορείς όσον αφορά την παροχή εξοπλισμού, υπηρεσιών και εγκαταστάσεων στην EUCAP NESTOR.

4.   Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις τηρούν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της EUCAP NESTOR, συμπεριλαμβανομένης της συμβατότητας του εξοπλισμού και της διαλειτουργικότητας των ομάδων της.

5.   Ο Αρχηγός αποστολής αναφέρεται στην Επιτροπή, υπό την εποπτεία της οποίας τελεί, για τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της σύμβασής του.

6.   Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης είναι επιλέξιμες.

Άρθρο 14

Συνοχή της δράσης της Ένωσης και συντονισμός

1.   Ο ΥΕ μεριμνά για τη συνοχή της εφαρμογής της παρούσας απόφασης με την εξωτερική δράση της Ένωσης στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ένωσης.

2.   Χωρίς να θίγεται η δομή διοίκησης, ο Αρχηγός αποστολής ενεργεί σε στενό συντονισμό με τις αντιπροσωπείες της Ένωσης στην περιοχή ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή της δράσης της Ένωσης στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής.

3.   Ο Αρχηγός αποστολής συντονίζεται στενά με τους Αρχηγούς αποστολής της Ένωσης και τους Αρχηγούς αποστολής των κρατών μελών στην περιοχή.

4.   Ο Αρχηγός αποστολής συνεργάζεται με τους υπόλοιπους διεθνείς φορείς στην περιοχή, ιδίως το Πολιτικό Γραφείο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Σομαλία, την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και Έγκλημα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

5.   Ο Αρχηγός αποστολής συντονίζεται στενά με την EUNAVFOR Atalanta, τη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμβολή στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας στη Σομαλία (EUTM Σομαλία), το πρόγραμμα για την ασφάλεια στη θάλασσα και το πρόγραμμα για τους κρίσιμους ναυτιλιακούς διαύλους.

Άρθρο 15

Γνωστοποίηση πληροφοριών και εγγράφων

1.   Ο ΥΕ εξουσιοδοτείται να γνωστοποιεί στα τρίτα κράτη που συμμετέχουν στην παρούσα απόφαση, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις ανάγκες της EUCAP NESTOR, διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ έως τον βαθμό «CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL» που έχουν παραχθεί για τους σκοπούς της EUCAP NESTOR, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2011/292/ΕΕ.

2.   Ο ΥΕ εξουσιοδοτείται επίσης να γνωστοποιεί στον ΟΗΕ και στην Αφρικανική Ένωση (ΑΕ), σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της EUCAP NESTOR, διαβαθμισμένες πληροφορίες της Ένωσης έως τον βαθμό «RESTREINT UE/EU RESTRICTED» που έχουν παραχθεί για τους σκοπούς της EUCAP NESTOR, σύμφωνα με την απόφαση 2011/292/ΕΕ. Για τον σκοπό αυτόν, θεσπίζονται ρυθμίσεις ανάμεσα στον ΥΕ και τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ και της ΑΕ.

3.   Σε περίπτωση συγκεκριμένης και άμεσης επιχειρησιακής ανάγκης, ο ΥΕ εξουσιοδοτείται επίσης να γνωστοποιεί στο κράτος υποδοχής διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ μέχρι τον βαθμό «RESTREINT UE/EU RESTRICTED» που έχουν παραχθεί για τους σκοπούς της EUCAP NESTOR, σύμφωνα με την απόφαση 2011/292/ΕΕ. Για τον σκοπό αυτόν θεσπίζονται ρυθμίσεις ανάμεσα στον ΥΕ και τις αρμόδιες αρχές του κράτους υποδοχής.

4.   Ο ΥΕ εξουσιοδοτείται να γνωστοποιεί στα τρίτα κράτη που συμμετέχουν στην παρούσα απόφαση μη διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΕ που αναφέρονται σε συσκέψεις του Συμβουλίου σχετικές με την EUCAP NESTOR και εμπίπτουν στην υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου (4).

5.   Ο ΥΕ δύναται να αναθέτει τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 εξουσίες, καθώς και τη δυνατότητα θέσπισης των ρυθμίσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3, σε πρόσωπα που ευρίσκονται υπό την εποπτεία του, στον Διοικητή Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων και/ή στον Αρχηγό αποστολής.

Άρθρο 16

Έναρξη ισχύος και διάρκεια

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

Εφαρμόζεται για περίοδο 24 μηνών.

Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2012.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Σ. ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ


(1)  ΕΕ L 327 της 9.12.2011, σ. 62.

(2)  ΕΕ L 89 της 27.3.2012, σ. 66.

(3)  ΕΕ L 141 της 27.5.2011, σ. 17.

(4)  Απόφαση 2009/937/ΕΕ του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του εσωτερικού του κανονισμού (ΕΕ L 325 της 11.12.2009, σ. 35).