3.3.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 64/38


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 1ης Μαρτίου 2012

σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Anoplophora chinensis (Forster)

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2012) 1310]

(2012/138/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 3 τέταρτη περίοδος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η εμπειρία από την εφαρμογή της απόφασης 2008/840/ΕΚ της Επιτροπής, της 7ης Νοεμβρίου 2008, σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Κοινότητα του Anoplophora chinensis (Forster) (2), γενικά, λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων επιδημικών εκρήξεων και των πορισμάτων που ανέφεραν ιδίως η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, και η εμπειρία που αφορά την αντιμετώπισή τους, έχουν δείξει ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των μέτρων που προβλέπονται στην εν λόγω απόφαση. Για λόγους σαφήνειας, λόγω αφενός του εύρους των εν λόγω τροποποιήσεων και αφετέρου των προηγούμενων τροποποιήσεων, είναι σκόπιμο να αντικατασταθεί η απόφαση 2008/840/ΕΚ.

(2)

Στο παράρτημα I μέρος Α κεφάλαιο I της οδηγίας 2000/29/ΕΚ αναφέρονται οι ονομασίες Anoplophora chinensis (Thomson) και Anoplophora malasiaca (Forster), σαν να προσδιορίζουν διαφορετικούς οργανισμούς, ενώ και οι δύο ονομασίες αναφέρονται στο ίδιο είδος, το οποίο για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης προσδιορίζεται ως Anoplophora chinensis (Forster), στο εξής ο «συγκεκριμένος οργανισμός», όπως στην απόφαση 2008/840/ΕΚ.

(3)

Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, ορισμένα είδη φυτών τα οποία δεν καλύπτονταν από την απόφαση 2008/840/ΕΚ θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής της, ενώ άλλα τα οποία προηγουμένως καλύπτονταν από την απόφαση αυτή θα πρέπει να εξαιρεθούν. Τα φυτά και τα μοσχεύματα των οποίων η διάμετρος του μίσχου ή του ριζικού λαιμού είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής. Για λόγους βελτίωσης της σαφήνειας και της αναγνωσιμότητας θα πρέπει να περιληφθούν κάποιοι ορισμοί.

(4)

Όσον αφορά τις εισαγωγές, στις διατάξεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η φυτοϋγειονομική κατάσταση του συγκεκριμένου οργανισμού στη χώρα καταγωγής.

(5)

Λόγω της εμπειρίας από τις μολυσμένες αποστολές καταγωγής Κίνας, οι εισαγωγές από τη χώρα αυτή θα πρέπει να διέπονται από ειδικές διατάξεις. Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα φυτά εισαγωγής Κίνας στα οποία εντοπίστηκε ο οργανισμός αυτός είναι του είδους Acer spp., κρίνεται σκόπιμο να συνεχιστεί η απαγόρευση της εισαγωγής τους έως την 30ή Απριλίου 2012 όπως έχει οριστεί προηγουμένως.

(6)

Θα πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις για τη διακίνηση των φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης.

(7)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διενεργούν έρευνες ετησίως και να κοινοποιούν τα πορίσματά τους στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη. Θα πρέπει να προβλεφθεί η κοινοποίηση των περιπτώσεων στις οποίες ο συγκεκριμένος οργανισμός εμφανίζεται σε ένα κράτος μέλος ή σε τμήμα κράτους μέλους, στο οποίο ήταν προηγουμένως άγνωστος ή θεωρείτο ότι είχε εξαλειφθεί. Θα πρέπει να καθοριστεί προθεσμία πέντε ημερών για την κοινοποίηση της εμφάνισης του συγκεκριμένου οργανισμού από το κράτος μέλος, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε επίπεδο Ένωσης, αν κριθεί σκόπιμο.

(8)

Για την εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού και την πρόληψη της εξάπλωσής του, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχές και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διοργανώσουν δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την απειλή από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Επιπλέον, θα πρέπει να καθορίσουν συγκεκριμένες χρονικές περιόδους για την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Στις περιπτώσεις στις οποίες η εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού δεν είναι πλέον δυνατή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του.

(9)

Σε συγκεκριμένες περιστάσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τον μη καθορισμό οριοθετημένων περιοχών και τον περιορισμό των μέτρων στην καταστροφή του μολυσμένου υλικού, διενεργώντας εντατική παρακολούθηση και αναζήτηση της πηγής της μόλυνσης των φυτών τα οποία συνδέονται με το συγκεκριμένο περιστατικό της μόλυνσης.

(10)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει ή σκοπεύουν να λάβουν, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν καθόρισαν οριοθετημένες περιοχές. Θα πρέπει να διαβιβάζουν σε ετήσια βάση στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη επικαιροποιημένη έκδοση της εν λόγω έκθεσης με πλήρη επισκόπηση της κατάστασης.

(11)

Επομένως, η απόφαση 2008/840/ΕΚ θα πρέπει να καταργηθεί.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης φυτοϋγειονομικής επιτροπής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως «συγκεκριμένα φυτά» νοούνται τα φυτά που προορίζονται για φύτευση με μίσχο ή ριζικό λαιμό διαμέτρου 1cm ή μεγαλύτερης στο πιο χονδρό τους σημείο, εκτός από τους σπόρους, των ειδών Acer spp., Aesculus hippocastanum, Alnus spp., Betula spp., Carpinus spp., Citrus spp., Cornus spp., Corylus spp., Cotoneaster spp., Crataegus spp., Fagus spp., Lagerstroemia spp., Malus spp., Platanus spp., Populus spp., Prunus laurocerasus, Pyrus spp., Rosa spp., Salix spp. και Ulmus spp.·

β)

ως «τόπος παραγωγής» νοείται ο τόπος παραγωγής όπως ορίζεται στο διεθνές πρότυπο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (στο εξής «ISPM») αριθ. 5 (3) του FAO (Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών)·

γ)

ως «συγκεκριμένος οργανισμός» νοείται ο Anoplophora chinensis (Forster).

Άρθρο 2

Εισαγωγή των συγκεκριμένων φυτών καταγωγής τρίτων χωρών εκτός της Κίνας

Όσον αφορά τις εισαγωγές καταγωγής τρίτων χωρών, εκτός της Κίνας, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού τα συγκεκριμένα φυτά επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση μόνο εάν ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

πληρούν τις ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή όπως ορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 1.Α σημείο 1·

β)

αμέσως μετά την είσοδο στην Ένωση επιθεωρούνται από το αρμόδιο επίσημο όργανο σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 1.Α σημείο 2 σχετικά με την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού και δεν εντοπίζονται ενδείξεις παρουσίας του εν λόγω οργανισμού.

Άρθρο 3

Εισαγωγή των συγκεκριμένων φυτών καταγωγής Κίνας

1.   Όσον αφορά τις εισαγωγές από την Κίνα, τα συγκεκριμένα φυτά επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση μόνο εάν ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

πληρούν τις ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή όπως ορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 1.Β σημείο 1·

β)

αμέσως μετά την είσοδο στην Ένωση επιθεωρούνται από το αρμόδιο επίσημο όργανο σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 1.Β σημείο 2 σχετικά με την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού και δεν εντοπίζονται ενδείξεις παρουσίας του εν λόγω οργανισμού·

γ)

ο τόπος παραγωγής των εν λόγω φυτών:

i)

προσδιορίζεται από αποκλειστικό αριθμό μητρώου καταχώρισης ο οποίος έχει αποδοθεί από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας της Κίνας·

ii)

περιλαμβάνεται στην πιο πρόσφατη έκδοση του μητρώου που έχει κοινοποιήσει η Επιτροπή στα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 3·

iii)

δεν έχει, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, αποτελέσει αντικείμενο κοινοποίησης από την Επιτροπή προς τα κράτη μέλη λόγω της αφαίρεσής του από το μητρώο σύμφωνα με την παράγραφο 3, και

iv)

δεν έχει, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, αποτελέσει αντικείμενο κοινοποίησης από την Επιτροπή προς τα κράτη μέλη για τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 ή την παράγραφο 5.

2.   Ωστόσο, τα φυτά του είδους Acer spp. δεν επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση έως την 30ή Απριλίου 2012.

Από την 1η Μαΐου 2012, στα φυτά του είδους Acer spp. εφαρμόζεται η παράγραφος 1.

3.   Η Επιτροπή κοινοποιεί στα κράτη μέλη το μητρώο των τόπων παραγωγής στην Κίνα που έχει καταρτίσει η εθνική της υπηρεσία φυτοπροστασίας σύμφωνα με το παράρτημα I τμήμα 1.Β σημείο 1 στοιχείο β).

Εάν η εν λόγω υπηρεσία επικαιροποιήσει το μητρώο αφαιρώντας έναν τόπο παραγωγής είτε επειδή η ίδια η υπηρεσία διαπίστωσε ότι ο εν λόγω τόπος παραγωγής δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις του παραρτήματος I τμήμα 1.Β σημείο 1 στοιχείο β) είτε επειδή η Επιτροπή ενημέρωσε την Κίνα σχετικά με τον εντοπισμό του συγκεκριμένου οργανισμού σε συγκεκριμένα φυτά τα οποία εισήχθησαν από τον εν λόγω τόπο παραγωγής και η Κίνα διαβιβάσει στην Επιτροπή επικαιροποιημένη έκδοση του μητρώου, η Επιτροπή κοινοποιεί την επικαιροποιημένη έκδοση του μητρώου στα κράτη μέλη.

Εάν η εν λόγω υπηρεσία επικαιροποιήσει το μητρώο συμπεριλαμβάνοντας έναν τόπο παραγωγής επειδή η εν λόγω υπηρεσία διαπίστωσε ότι ο εν λόγω τόπος παραγωγής πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος I τμήμα 1.Β σημείο 1 στοιχείο β) και η Κίνα διαβιβάσει την επικαιροποιημένη έκδοση του μητρώου στην Επιτροπή, καθώς και τις αναγκαίες επεξηγηματικές πληροφορίες, η Επιτροπή κοινοποιεί την επικαιροποιημένη αυτή έκδοση και, εάν χρειάζεται, τις επεξηγηματικές πληροφορίες στα κράτη μέλη.

Μέσω των ενημερωτικών σελίδων που βρίσκονται στο διαδίκτυο, η Επιτροπή διαθέτει στο κοινό το μητρώο και τις επικαιροποιημένες εκδόσεις του.

4.   Εάν κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης σε καταχωρισμένο τόπο παραγωγής, όπως ορίζεται στο παράρτημα I τμήμα 1.Β σημείο 1 στοιχείο β) σημεία ii, iii και iv, η κινεζική υπηρεσία φυτοπροστασίας διαπιστώσει την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού και η Επιτροπή ενημερωθεί από την Κίνα σχετικά με τη διαπίστωση αυτή, η Επιτροπή ενημερώνει αμέσως τα κράτη μέλη σχετικά με τη διαπίστωση αυτή.

Μέσω των ενημερωτικών σελίδων που βρίσκονται στο διαδίκτυο, η Επιτροπή ενημερώνει επίσης σχετικά το κοινό.

5.   Εάν η Επιτροπή έχει στοιχεία από πηγές άλλες από αυτές που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 σύμφωνα με τα οποία ένας τόπος παραγωγής που περιλαμβάνεται στο μητρώο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παραρτήματος I τμήμα 1.Β σημείο 1 στοιχείο β) ή στοιχεία σχετικά με τον εντοπισμό του συγκεκριμένου οργανισμού σε συγκεκριμένα φυτά τα οποία εισήχθησαν από τον εν λόγω τόπο παραγωγής, κοινοποιεί τις πληροφορίες που αφορούν αυτόν τον τόπο παραγωγής στα κράτη μέλη.

Μέσω των ενημερωτικών σελίδων που βρίσκονται στο διαδίκτυο, η Επιτροπή ενημερώνει επίσης σχετικά το κοινό.

Άρθρο 4

Διακίνηση των συγκεκριμένων φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης

Τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία κατάγονται από οριοθετημένες περιοχές της Ένωσης που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 6 είναι δυνατό να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον εάν πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 2 σημείο 1.

Τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία δεν έχουν καλλιεργηθεί σε οριοθετημένες περιοχές, αλλά έχουν εισαχθεί στις περιοχές αυτές επιτρέπεται να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον εάν πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 2 σημείο 2.

Τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία εισάγονται σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 από τρίτες χώρες όπου είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού επιτρέπεται να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον εάν πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 2 σημείο 3.

Άρθρο 5

Έρευνες και κοινοποιήσεις σχετικά με τον συγκεκριμένο οργανισμό

1.   Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν επίσημες έρευνες ετησίως σχετικά με την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού ή σχετικά με ενδείξεις μόλυνσης των φυτών ξενιστών από τον εν λόγω οργανισμό στο έδαφός τους.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, τα κράτη μέλη ενημερώνουν, γραπτώς και εντός πέντε ημερών, την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού σε περιοχή της επικράτειάς τους, όπου άλλοτε ο συγκεκριμένος οργανισμός ήταν άγνωστος ή θεωρείτο ότι είχε εξαλειφθεί ή όπου η μόλυνση εντοπίστηκε σε είδος φυτού το οποίο άλλοτε δεν ήταν γνωστό ως φυτό ξενιστής.

Άρθρο 6

Οριοθετημένες περιοχές

1.   Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 επιβεβαιώνουν την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού σε μια περιοχή ή εάν η παρουσία του εν λόγω οργανισμού αποδεικνύεται με άλλα μέσα, το κράτος μέλος ορίζει χωρίς καθυστέρηση την οριοθετημένη περιοχή η οποία αποτελείται από τη μολυσμένη ζώνη και μια ζώνη απομόνωσης, σύμφωνα με το παράρτημα II τμήμα 1.

2.   Τα κράτη μέλη δεν απαιτείται να οριοθετήσουν περιοχές, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, εάν ικανοποιούνται οι συνθήκες που προβλέπονται στο παράρτημα II τμήμα 2 σημείο 1. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα σύμφωνα με το σημείο 2 του εν λόγω τμήματος.

3.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα στις οριοθετημένες περιοχές όπως ορίζεται στο παράρτημα II τμήμα 3.

4.   Τα κράτη μέλη ορίζουν χρονικές περιόδους για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3.

Άρθρο 7

Υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα μέτρα

1.   Τα κράτη μέλη, εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2, υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει ή σκοπεύουν να λάβουν σύμφωνα με το άρθρο 6.

Η έκθεση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την περιγραφή της οριοθετημένης περιοχής, εφόσον έχει καθοριστεί, και πληροφορίες σχετικά με τη θέση της, καθώς και χάρτη στον οποίο να φαίνονται τα όριά της και πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του επιβλαβούς οργανισμού, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί με σκοπό τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που αφορούν τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης όπως ορίζονται στο άρθρο 4.

Πρέπει να περιγράφει τα στοιχεία και τα κριτήρια στα οποία βασίζονται τα μέτρα.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μην καθορίσουν οριοθετημένη περιοχή σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2, η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τα δεδομένα και τους λόγους που δικαιολογούν την απόφαση αυτή.

2.   Τα κράτη μέλη έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους κοινοποιούν στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη έκθεση η οποία περιλαμβάνει επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των οριοθετημένων περιοχών, που έχουν καθοριστεί βάσει του άρθρου 6, με στοιχεία για την περιγραφή τους και τη θέση τους, καθώς και χάρτες με τα όριά τους, αλλά και τα μέτρα που έχουν λάβει ή σκοπεύουν να λάβουν τα κράτη μέλη.

Άρθρο 8

Συμμόρφωση

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν κάθε μέτρο που απαιτείται για να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση και, εφόσον είναι αναγκαίο, τροποποιούν τα μέτρα που έχουν λάβει για την προστασία τους από την εισαγωγή και την εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού, ούτως ώστε τα μέτρα αυτά να είναι σύμφωνα με την παρούσα απόφαση. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά με τα εν λόγω μέτρα.

Άρθρο 9

Κατάργηση

Η απόφαση 2008/840/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 10

Επανεξέταση

Η παρούσα απόφαση θα επανεξεταστεί το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2013.

Άρθρο 11

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 1 Μαρτίου 2012.

Για την Επιτροπή

John DALLI

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 300 της 11.11.2008, σ. 36.

(3)  Γλωσσάριο φυτοϋγειονομικών όρων — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 5 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των Φυτών, Ρώμη.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

1.   Ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή

Α.   Εισαγωγές καταγωγής τρίτων χωρών εκτός της Κίνας

1.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων που απαριθμούνται στο παράρτημα III μέρος Α σημεία 9, 16, 18 και στο παράρτημα IV μέρος A κεφάλαιο I σημεία 14, 15, 17, 18, 19.2, 20, 22.1, 22.2, 23.1, 23.2, 32.1, 32.3, 33, 34, 36.1, 39, 40, 43, 44, 46 της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, τα συγκεκριμένα φυτά καταγωγής τρίτων χωρών, εκτός της Κίνας, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού συνοδεύονται από πιστοποιητικό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας, το οποίο αναφέρει στη θέση «Συμπληρωματική δήλωση» ότι:

α)

καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους τα φυτά βρίσκονταν σε τόπο παραγωγής ο οποίος έχει καταχωριστεί και εποπτεύεται από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας της χώρας καταγωγής και βρίσκεται σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς η οποία έχει προσδιοριστεί από την ίδια υπηρεσία σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα. Η ονομασία της απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς περιοχής πρέπει να αναφέρεται στο σημείο «Τόπος καταγωγής»· ή

β)

ότι τα φυτά καλλιεργήθηκαν, για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών πριν από την εξαγωγή, σε τόπο παραγωγής που έχει διαπιστωθεί ότι είναι απαλλαγμένος από τον οργανισμό Anoplophora chinensis (Forster) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα:

i)

ο οποίος έχει καταχωριστεί και εποπτεύεται από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας της χώρας καταγωγής και

ii)

ο οποίος υπόκειται ετησίως σε δύο τουλάχιστον επίσημες διεξοδικές επιθεωρήσεις για τυχόν ενδείξεις του Anoplophora chinensis (Forster), οι οποίες διενεργούνται σε κατάλληλες χρονικές περιόδους και δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις του οργανισμού και

iii)

στον οποίο τα φυτά καλλιεργούνται σε τοποθεσία:

με πλήρη φυσική προστασία από την εισαγωγή του Anoplophora chinensis (Forster), ή

στην οποία εφαρμόζονται οι κατάλληλες προληπτικές θεραπείες και η οποία περιβάλλεται από ζώνη απομόνωσης με ακτίνα τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων όπου διενεργούνται ετησίως σε κατάλληλες χρονικές περιόδους επίσημες έρευνες για την παρουσία ή για ενδείξεις του Anoplophora chinensis (Forster). Στην περίπτωση που εντοπίζονται ενδείξεις του Anoplophora chinensis (Forster), λαμβάνονται αμέσως μέτρα εξάλειψης για την αποκατάσταση της κατάστασης της ζώνης απομόνωσης ως απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς και

iv)

στην οποία, αμέσως πριν από την εξαγωγή, οι αποστολές των φυτών υποβλήθηκαν σε επίσημη διεξοδική επιθεώρηση για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, ιδίως όσον αφορά τις ρίζες και τους μίσχους των φυτών. Η επιθεώρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει στοχοθετημένη δειγματοληψία καταστροφής. Το μέγεθος του προς επιθεώρηση δείγματος πρέπει να είναι τόσο ώστε να επιτρέπει τουλάχιστον την ανίχνευση επιπέδου μόλυνσης 1 % με επίπεδο εμπιστοσύνης 99 %· ή

γ)

τα φυτά καλλιεργήθηκαν από έρριζα υποκείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του στοιχείου β), εμβολιάστηκαν με μοσχεύματα τα οποία ανταποκρίνονται στις ακόλουθες απαιτήσεις:

i)

κατά τον χρόνο της εξαγωγής, η διάμετρος των μοσχευμάτων δεν υπερβαίνει το 1 cm στο πιο χονδρό τους σημείο·

ii)

τα εμβολιασμένα φυτά έχουν επιθεωρηθεί σύμφωνα με το στοιχείο β) σημείο iv).

2.

Τα συγκεκριμένα φυτά που εισάγονται σύμφωνα με το σημείο 1) υποβάλλονται σε διεξοδική επιθεώρηση στο σημείο εισόδου ή τον τόπο προορισμού που καθορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής (1). Οι μέθοδοι επιθεώρησης που εφαρμόζονται διασφαλίζουν την ανίχνευση οποιασδήποτε ένδειξης του συγκεκριμένου οργανισμού, ιδίως στις ρίζες και τους μίσχους των φυτών. Η επιθεώρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει στοχοθετημένη δειγματοληψία καταστροφής. Το μέγεθος του προς επιθεώρηση δείγματος πρέπει να είναι τόσο ώστε να επιτρέπει τουλάχιστον την ανίχνευση επιπέδου μόλυνσης 1 % με επίπεδο εμπιστοσύνης 99 %.

Β.   Εισαγωγές καταγωγής Κίνας

1.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων που απαριθμούνται στο παράρτημα III μέρος Α σημεία 9, 16, 18 και στο παράρτημα IV μέρος A κεφάλαιο I σημεία 14, 15, 17, 18, 19.2, 20, 22.1, 22.2, 23.1, 23.2, 32.1, 32.3, 33, 34, 36.1, 39, 40, 43, 44, 46 της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, τα συγκεκριμένα φυτά καταγωγής Κίνας συνοδεύονται από πιστοποιητικό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας, το οποίο αναφέρει στη θέση «Συμπληρωματική δήλωση»:

α)

ότι τα φυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους βρίσκονταν σε τόπο παραγωγής ο οποίος έχει καταχωριστεί και εποπτεύεται από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας της Κίνας και βρίσκεται σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς η οποία έχει προσδιοριστεί από την ίδια υπηρεσία σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα. Η ονομασία της απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς περιοχής πρέπει να αναφέρεται στο σημείο «Τόπος καταγωγής»· ή

β)

ότι τα φυτά καλλιεργήθηκαν, για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών πριν από την εξαγωγή, σε τόπο παραγωγής που έχει διαπιστωθεί ότι είναι απαλλαγμένος από τον οργανισμό Anoplophora chinensis (Forster) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα:

i)

ο οποίος έχει καταχωριστεί και εποπτεύεται από την εθνική υπηρεσία φυτοπροστασίας της Κίνας και

ii)

ο οποίος υπόκειται ετησίως σε δύο τουλάχιστον επίσημες επιθεωρήσεις για τυχόν ενδείξεις του Anoplophora chinensis (Forster), οι οποίες διενεργούνται σε κατάλληλες χρονικές περιόδους και δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις του οργανισμού και

iii)

στον οποίο τα φυτά καλλιεργούνται σε τοποθεσία:

με πλήρη φυσική προστασία από την εισαγωγή του Anoplophora chinensis (Forster)· ή

στην οποία εφαρμόζονται οι κατάλληλες προληπτικές θεραπείες και η οποία περιβάλλεται από ζώνη απομόνωσης με ακτίνα τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων όπου διενεργούνται ετησίως σε κατάλληλες χρονικές περιόδους επίσημες έρευνες για την παρουσία ή για ενδείξεις του Anoplophora chinensis (Forster). Στην περίπτωση που εντοπίζονται ενδείξεις του Anoplophora chinensis (Forster), λαμβάνονται αμέσως μέτρα εξάλειψης για την αποκατάσταση της κατάστασης της ζώνης απομόνωσης ως απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς και

iv)

στην οποία, αμέσως πριν από την εξαγωγή, οι αποστολές των φυτών υποβλήθηκαν σε επίσημη διεξοδική επιθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της στοχοθετημένης δειγματοληψίας καταστροφής σε κάθε παρτίδα, για την παρουσία του οργανισμού Anoplophora chinensis (Forster), ιδίως όσον αφορά τις ρίζες και τους μίσχους των φυτών.

Το μέγεθος του προς επιθεώρηση δείγματος πρέπει να είναι τόσο ώστε να επιτρέπει τουλάχιστον την ανίχνευση επιπέδου μόλυνσης 1 % με επίπεδο εμπιστοσύνης 99 %· ή

γ)

ότι τα φυτά καλλιεργήθηκαν από έρριζα υποκείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του στοιχείου β), εμβολιάστηκαν με μοσχεύματα τα οποία ανταποκρίνονται στις ακόλουθες απαιτήσεις:

i)

κατά τον χρόνο της εξαγωγής, η διάμετρος των μοσχευμάτων δεν υπερβαίνει το 1 cm στο πιο χονδρό τους σημείο·

ii)

τα εμβολιασμένα φυτά έχουν επιθεωρηθεί σύμφωνα με το στοιχείο β) σημείο iv·

δ)

τον αριθμό μητρώου καταχώρισης του τόπου παραγωγής.

2.

Τα συγκεκριμένα φυτά που εισάγονται σύμφωνα με το σημείο 1 υποβάλλονται σε διεξοδική επιθεώρηση στο σημείο εισόδου ή στον τόπο προορισμού που καθορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2004/103/ΕΚ. Οι μέθοδοι επιθεώρησης που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένης της στοχοθετημένης δειγματοληψίας καταστροφής σε κάθε παρτίδα, διασφαλίζουν την ανίχνευση οποιασδήποτε ένδειξης του συγκεκριμένου οργανισμού, ιδίως στις ρίζες και τους μίσχους των φυτών. Το μέγεθος του προς επιθεώρηση δείγματος πρέπει να είναι τόσο ώστε να επιτρέπει τουλάχιστον την ανίχνευση επιπέδου μόλυνσης 1 % με επίπεδο εμπιστοσύνης 99 %.

Η δειγματοληψία καταστροφής που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο διενεργείται στο επίπεδο που ορίζεται στον ακόλουθο πίνακα:

Αριθμός φυτών στην παρτίδα

Επίπεδο δειγματοληψίας καταστροφής (αριθμός φυτών που πρόκειται να κοπούν)

1 – 4 500

10 % του μεγέθους της παρτίδας

> 4 500

450

2.   Όροι διακίνησης

1.

Τα συγκεκριμένα φυτά που κατάγονται (2) από οριοθετημένες περιοχές στο εσωτερικό της Ένωσης επιτρέπεται να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής (3) και έχουν καλλιεργηθεί για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών πριν από τη διακίνησή τους σε τόπο παραγωγής:

i)

ο οποίος είναι καταχωρισμένος σύμφωνα με την οδηγία 92/90/ΕΟΚ της Επιτροπής (4) και

ii)

ο οποίος υπόκειται ετησίως σε δύο τουλάχιστον επίσημες διεξοδικές επιθεωρήσεις για τυχόν ενδείξεις του συγκεκριμένου οργανισμού, οι οποίες διενεργούνται σε κατάλληλες χρονικές περιόδους και δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις του συγκεκριμένου οργανισμού· εάν κρίνεται σκόπιμο, η επιθεώρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει στοχοθετημένη δειγματοληψία καταστροφής των ριζών και των μίσχων των φυτών· το μέγεθος του προς επιθεώρηση δείγματος πρέπει να είναι τόσο ώστε να επιτρέπει τουλάχιστον την ανίχνευση επιπέδου μόλυνσης 1 % με επίπεδο εμπιστοσύνης 99 % και

iii)

ο οποίος βρίσκεται σε οριοθετημένη περιοχή όπου τα φυτά καλλιεργούνται σε τοποθεσία:

με πλήρη φυσική προστασία από την εισαγωγή του συγκεκριμένου οργανισμού, ή

στην οποία εφαρμόζονται οι κατάλληλες προληπτικές θεραπείες ή όπου διενεργείται στοχοθετημένη δειγματοληψία καταστροφής σε κάθε παρτίδα συγκεκριμένων φυτών πριν από τη διακίνησή τους στο επίπεδο που καθορίζεται στον πίνακα του τμήματος 1 μέρος Β σημείο 2) και, σε κάθε περίπτωση, όπου διενεργούνται ετησίως επίσημες έρευνες για την παρουσία ή για ενδείξεις του συγκεκριμένου οργανισμού σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου γύρω από την τοποθεσία αυτή σε κατάλληλες χρονικές περιόδους, χωρίς να έχει εντοπιστεί ο συγκεκριμένος οργανισμός ή ενδείξεις παρουσίας του.

Τα έρριζα υποκείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να εμβολιάζονται με μοσχεύματα τα οποία δεν έχουν καλλιεργηθεί υπό τις συνθήκες αυτές, αλλά των οποίων η διάμετρος στο πιο χονδρό τους σημείο δεν υπερβαίνει το 1 cm.

2.

Τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία δεν κατάγονται (5) από οριοθετημένες περιοχές, αλλά έχουν εισαχθεί σε τόπο παραγωγής σε αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ο τόπος παραγωγής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που καθορίζονται στο σημείο 1) σημείο iii) και μόνον εάν τα φυτά συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ.

3.

Τα συγκεκριμένα φυτά που εισάγονται από τρίτες χώρες όπου είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού σύμφωνα με το τμήμα 1 επιτρέπεται να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον εάν συνοδεύονται από το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που αναφέρεται στο σημείο 1.


(1)  ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 16.

(2)  Γλωσσάριο φυτοϋγειονομικών όρων — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 5 και φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 12 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη.

(3)  ΕΕ L 4 της 8.1.1993, σ. 22.

(4)  ΕΕ L 344 της 26.11.1992, σ. 38.

(5)  Γλωσσάριο φυτοϋγειονομικών όρων — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 5 και φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 12 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6

1.   Καθορισμός οριοθετημένων περιοχών

1.

Οι οριοθετημένες περιοχές αποτελούνται από τις ακόλουθες ζώνες:

α)

μια μολυσμένη ζώνη η οποία είναι η ζώνη στην οποία έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού και η οποία περιλαμβάνει όλα τα φυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα που προκαλεί ο συγκεκριμένος οργανισμός και, ενδεχομένως, όλα τα φυτά που ανήκουν στην ίδια παρτίδα κατά τη στιγμή της φύτευσης και

β)

μια ζώνη απομόνωσης ακτίνας τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων πέρα από τα όρια της μολυσμένης ζώνης.

2.

Τα ακριβή όρια των ζωνών βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές αρχές, στα βιολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου οργανισμού, στο επίπεδο της μόλυνσης, στη συγκεκριμένη κατανομή των φυτών ξενιστών στην εν λόγω περιοχή και στα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση του συγκεκριμένου οργανισμού. Στις περιπτώσεις στις οποίες το αρμόδιο επίσημο όργανο αποφανθεί ότι είναι δυνατή η εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων της επιδημικής έκρηξης, των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας ή της άμεσης εφαρμογής των μέτρων εξάλειψης, η ακτίνα της ζώνης απομόνωσης μπορεί να περιοριστεί σε τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο πέρα από τα όρια της μολυσμένης ζώνης. Στις περιπτώσεις στις οποίες η εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού δεν είναι πλέον δυνατή η ακτίνα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο χιλιομέτρων.

3.

Εάν η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού επιβεβαιωθεί εκτός της μολυσμένης ζώνης, τα όρια της μολυσμένης ζώνης και της ζώνης απομόνωσης επανεξετάζονται και τροποποιούνται ανάλογα.

4.

Εάν σε μια οριοθετημένη περιοχή, βάσει των ερευνών που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 και της παρακολούθησης που αναφέρεται στο παράρτημα II τμήμα 3 σημείο 1 στοιχείο η), ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν ανιχνευθεί για μια περίοδο που περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν κύκλο ζωής και ένα ακόμη έτος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρότερη των τεσσάρων διαδοχικών ετών, η οριοθέτηση αυτή καταργείται. Η ακριβής διάρκεια του κύκλου ζωής εξαρτάται από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη περιοχή ή παρόμοια κλιματική ζώνη. Η οριοθέτηση είναι επίσης δυνατόν να καταργηθεί, έπειτα από περαιτέρω έρευνες, στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στο τμήμα 2 σημείο 1.

2.   Προϋποθέσεις υπό τις οποίες δεν απαιτείται ο καθορισμός οριοθετημένων περιοχών

1.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 τα κράτη μέλη δεν απαιτείται να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχές, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 παράγραφος 1, εφόσον ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

εάν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει εισαχθεί στην εν λόγω περιοχή με τα φυτά στα οποία εντοπίστηκε και υπάρχει ένδειξη ότι τα φυτά αυτά μολύνθηκαν πριν εισαχθούν στην εν λόγω περιοχή ή εάν πρόκειται για μεμονωμένο εύρημα, είτε αυτό συνδέεται άμεσα με το εν λόγω φυτό είτε όχι, το οποίο δεν αναμένεται να οδηγήσει σε εγκατάσταση του οργανισμού και

β)

έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει εγκατάσταση του συγκεκριμένου οργανισμού και ότι η εξάπλωση και η ανάπτυξη του συγκεκριμένου οργανισμού δεν είναι δυνατή λόγω των βιολογικών του χαρακτηριστικών και λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων ειδικής έρευνας και των μέτρων εξάλειψης τα οποία είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν προληπτική κοπή και διάθεση των συγκεκριμένων φυτών, καθώς και των ριζών τους αφού προηγουμένως εξεταστούν.

2.

Όταν οι προϋποθέσεις του σημείου 1 ικανοποιούνται, τα κράτη μέλη δεν απαιτείται να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχές υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

α)

άμεσα μέτρα με σκοπό την εξασφάλιση της ταχείας εξάλειψης του συγκεκριμένου οργανισμού και αποκλεισμού της πιθανότητας εξάπλωσής του·

β)

παρακολούθηση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου η οποία καλύπτει τουλάχιστον έναν κύκλο ζωής του συγκεκριμένου οργανισμού και ένα ακόμη έτος, συμπεριλαμβανομένης παρακολούθησης επί τέσσερα τουλάχιστον διαδοχικά έτη, σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου γύρω από τα μολυσμένα φυτά ή τον τόπο στον οποίο εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος οργανισμός· κατά το πρώτο έτος τουλάχιστον η παρακολούθηση πρέπει να είναι τακτική και εντατική·

γ)

καταστροφή κάθε είδους μολυσμένου φυτικού υλικού·

δ)

όσο το δυνατόν ακριβέστερη αναζήτηση της πηγής της μόλυνσης και των φυτών που συνδέονται με το περιστατικό της συγκεκριμένης μόλυνσης και εξέταση οποιασδήποτε ένδειξης μόλυνσης· η εξέταση αυτή περιλαμβάνει στοχοθετημένη δειγματοληψία καταστροφής·

ε)

δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την απειλή από τον εν λόγω οργανισμό·

στ)

οποιοδήποτε άλλο μέτρο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη το πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 9 (1) και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 14 (2).

Τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως στ) κοινοποιούνται με τη μορφή έκθεσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7.

3.   Μέτρα που πρέπει να ληφθούν στις οριοθετημένες περιοχές

1.

Στις οριοθετημένες περιοχές τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα για την εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού:

α)

άμεση κοπή των μολυσμένων φυτών και των φυτών με συμπτώματα που προκαλούνται από τον συγκεκριμένο οργανισμό και πλήρης αφαίρεση των ριζών τους· στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μολυσμένα φυτά εντοπίστηκαν εκτός της περιόδου πτήσης του συγκεκριμένου οργανισμού, η κοπή και η αφαίρεση διενεργείται πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου πτήσης· σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το αρμόδιο επίσημο όργανο αποφανθεί ότι η κοπή είναι ακατάλληλο μέτρο, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί εναλλακτικό μέτρο εξάλειψης το οποίο προσφέρει όμοιο επίπεδο προστασίας κατά της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού· οι λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό και η περιγραφή του μέτρου κοινοποιούνται στην Επιτροπή μέσω της έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 7·

β)

κοπή όλων των συγκεκριμένων φυτών σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από τα μολυσμένα φυτά και εξέταση των συγκεκριμένων αυτών φυτών για τυχόν ενδείξεις μόλυνσης· σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το αρμόδιο επίσημο όργανο αποφανθεί ότι η κοπή είναι ακατάλληλο μέτρο, μεμονωμένη διεξοδική εξέταση για τυχόν ενδείξεις μόλυνσης όλων αυτών των συγκεκριμένων φυτών που δεν πρόκειται να κοπούν στην εν λόγω ακτίνα και εφαρμογή, κατά περίπτωση, μέτρων για την πρόληψη τυχόν πιθανής εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού από τα φυτά αυτά·

γ)

αφαίρεση, εξέταση και διάθεση των φυτών που κόπηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία α) και β) καθώς και των ριζών τους· λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων για την αποφυγή της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού κατά τη διάρκεια της κοπής και μετά από αυτήν·

δ)

αποτροπή της διακίνησης δυνητικά μολυσμένου υλικού εκτός της οριοθετημένης περιοχής·

ε)

όσο το δυνατόν ακριβέστερη αναζήτηση της πηγής της μόλυνσης και των φυτών που συνδέονται με το περιστατικό της συγκεκριμένης μόλυνσης και εξέταση οποιασδήποτε ένδειξης μόλυνσης· η εξέταση αυτή περιλαμβάνει στοχοθετημένη δειγματοληψία καταστροφής·

στ)

κατά περίπτωση, αντικατάσταση των συγκεκριμένων φυτών από άλλα φυτά·

ζ)

απαγόρευση φύτευσης νέων συγκεκριμένων φυτών στο ύπαιθρο σε περιοχή η οποία αναφέρεται στο παράρτημα II τμήμα 3 σημείο 1 στοιχείο β), εκτός από τους τόπους παραγωγής που αναφέρονται στο παράρτημα I τμήμα 2·

η)

εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού με ετήσιες επιθεωρήσεις σε κατάλληλες χρονικές περιόδους στα φυτά ξενιστές, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ζώνη απομόνωσης, συμπεριλαμβανομένης όπου ενδείκνυται της στοχοθετημένης δειγματοληψίας καταστροφής· ο αριθμός των δειγμάτων επισημαίνεται στην έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 7·

θ)

δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την απειλή από τον εν λόγω οργανισμό και μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της εισαγωγής του στην Ένωση και της εξάπλωσής του στο εσωτερικό της, συμπεριλαμβανομένων των όρων που αφορούν τη διακίνηση των συγκεκριμένων φυτών από την οριοθετημένη περιοχή που έχει οριστεί βάσει του άρθρου 6·

ι)

όπου ενδείκνυται, ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε ιδιαιτερότητας ή περιπλοκής που ευλόγως αναμένεται να αποτρέψει, να παρεμποδίσει ή να καθυστερήσει την εξάλειψη, ιδίως αυτών που αφορούν την προσβασιμότητα και την κατάλληλη εξάλειψη όλων των φυτών που έχουν μολυνθεί ή υπάρχει υπόνοια μόλυνσής τους, ανεξάρτητα από τη θέση τους, το δημόσιο ή ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς τους ή το άτομο ή την οντότητα που έχει την ευθύνη γι’ αυτά.

ια)

οποιοδήποτε άλλο μέτρο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη του συγκεκριμένου οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη το πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 9 (3) και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 14 (4).

Τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ια) κοινοποιούνται με τη μορφή έκθεσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7.

2.

Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών που αναφέρονται στο άρθρο 5 κατά τη διάρκεια περισσότερων των τεσσάρων διαδοχικών ετών επιβεβαιώνουν την παρουσία του εν λόγω οργανισμού σε μια περιοχή και εάν υπάρχουν στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν είναι δυνατόν πλέον να εξαλειφθεί, τα κράτη μέλη μπορούν να αρκεστούν στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του συγκεκριμένου οργανισμού στο εσωτερικό της περιοχής αυτής. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α)

κοπή των μολυσμένων φυτών και των φυτών με συμπτώματα που προκαλούνται από τον συγκεκριμένο οργανισμό και πλήρης αφαίρεση των ριζών τους· η κοπή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ωστόσο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μολυσμένα φυτά εντοπίστηκαν εκτός της περιόδου πτήσης του συγκεκριμένου οργανισμού, η κοπή και η αφαίρεση διενεργείται πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου πτήσης· σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το αρμόδιο επίσημο όργανο αποφανθεί ότι η κοπή είναι ακατάλληλο μέτρο, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί εναλλακτικό μέτρο εξάλειψης το οποίο προσφέρει όμοιο επίπεδο προστασίας κατά της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού· οι λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό και η περιγραφή του μέτρου κοινοποιούνται στην Επιτροπή μέσω της έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 7·

β)

αφαίρεση, εξέταση και διάθεση των φυτών που κόπηκαν, καθώς και των ριζών τους· λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων για την αποφυγή της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού μετά την κοπή·

γ)

αποτροπή της διακίνησης δυνητικά μολυσμένου υλικού εκτός της οριοθετημένης περιοχής·

δ)

κατά περίπτωση, αντικατάσταση των συγκεκριμένων φυτών από άλλα φυτά·

ε)

απαγόρευση φύτευσης νέων συγκεκριμένων φυτών στο ύπαιθρο σε μολυσμένη περιοχή η οποία αναφέρεται στο παράρτημα II τμήμα 1 σημείο 1 στοιχείο α), εκτός από τους τόπους παραγωγής που αναφέρονται στο παράρτημα I τμήμα 2·

στ)

εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού με ετήσιες επιθεωρήσεις σε κατάλληλες χρονικές περιόδους στα φυτά ξενιστές, συμπεριλαμβανομένης όπου ενδείκνυται της στοχοθετημένης δειγματοληψίας καταστροφής· ο αριθμός των δειγμάτων επισημαίνεται στην έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 7·

ζ)

δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την απειλή από τον συγκεκριμένο οργανισμό και μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της εισαγωγής του στην Ένωση και της εξάπλωσής του στο εσωτερικό της, συμπεριλαμβανομένων των όρων που αφορούν τη διακίνηση των συγκεκριμένων φυτών από την οριοθετημένη περιοχή που έχει οριστεί βάσει του άρθρου 6·

η)

όπου ενδείκνυται, ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε ιδιαιτερότητας ή περιπλοκής που ευλόγως αναμένεται να αποτρέψει, να παρεμποδίσει ή να καθυστερήσει τον περιορισμό του οργανισμού, ιδίως αυτών που αφορούν την προσβασιμότητα και την κατάλληλη εξάλειψη όλων των φυτών που έχουν μολυνθεί ή υπάρχει υπόνοια μόλυνσής τους, ανεξάρτητα από τη θέση τους, το δημόσιο ή ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς τους ή το άτομο ή την οντότητα που έχει την ευθύνη γι’ αυτά·

θ)

κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του συγκεκριμένου οργανισμού·

Τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως θ) κοινοποιούνται με τη μορφή έκθεσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7.


(1)  Κατευθυντήριες γραμμές για προγράμματα εξάλειψης παρασίτων — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 9 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη.

(2)  Η χρήση ολοκληρωμένων μέτρων σε μια προσέγγιση συστημάτων για τη διαχείριση κινδύνων από παράσιτα — πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 14 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη.

(3)  Κατευθυντήριες γραμμές για προγράμματα εξάλειψης παρασίτων — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 9 από τη γραμματεία της Διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη.

(4)  Η χρήση ολοκληρωμένων μέτρων σε μια προσέγγιση συστημάτων για τη διαχείριση κινδύνων από παράσιτα — Πρότυπο αναφοράς ISPM αριθ. 14 από τη γραμματεία της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών, Ρώμη.