28.2.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 54/8


ΑΠΌΦΑΣΗ 2012/121/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 27ης Φεβρουαρίου 2012

προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων για προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας-Αφρικής σχετικά με ελέγχους συμβατικών όπλων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (εφεξής «SALW») και των πυρομαχικών τους (εφεξής «στρατηγική ΕΕ για τα SALW»). Η στρατηγική προσδιορίζει την αφρικανική ήπειρο ως μια από τις περιοχές που δοκιμάζονται περισσότερο από το λαθρεμπόριο και την υπέρμετρη συσσώρευση SALW.

(2)

Η στρατηγική SALW της ΕΕ προσδιορίζει ορισμένα καθήκοντα που θα αναληφθούν από την Ένωση, στα οποία περιλαμβάνεται η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των χωρών εξαγωγής ώστε να προμηθεύουν φορητά όπλα και ελαφρό οπλισμό μόνο σε κυβερνήσεις, σύμφωνα με τα κατάλληλα διεθνή και περιφερειακά περιοριστικά κριτήρια όσον αφορά την εξαγωγή όπλων,

(3)

Η στρατηγική SALW της ΕΕ εισηγείται επίσης την ενσωμάτωση των SALW ως ζήτημα που θα εξετασθεί στον πολιτικό διάλογο με τρίτες χώρες και διεθνείς, περιφερειακές ή υποπεριφερειακές οργανώσεις, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο συντονισμό των δράσεων με τους κυριότερους εταίρους της Ένωσης και τις σημαντικότερες χώρες εξαγωγής SALW, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κίνα.

(4)

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2005, 2006, 2007 και 2010 στα οποία υποστηρίζεται η διαπραγμάτευση της συνθήκης για το εμπόριο όπλων, μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς πράξης που θεσπίζει κοινά διεθνή πρότυπα για τις μεταφορές συμβατικών όπλων. Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με άλλα κράτη και περιφερειακές οργανώσεις στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής.

(5)

Από την καθιέρωσή του το 2005, ο στρατηγικός διάλογος ΕΕ-Κίνας περιλαμβάνει διατάξεις για διάλογο σχετικά με τη μη διάδοση και τις εξαγωγές συμβατικών όπλων. Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής το 2006, η Κίνα και η Ένωση συμφώνησαν να συστήσουν ένα νέο διάλογο σχετικά με την ειρήνη της Αφρικής και την αειφόρο ανάπτυξη, προκειμένου να προωθήσουν την κατανόηση μεταξύ εταίρων, να συζητήσουν για δραστηριότητες και προτεραιότητες, και να παράσχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της Κίνας στις διεθνείς προσπάθειες για τη βελτίωση και το συντονισμό των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Το έγγραφο στρατηγικής ΕΕ-Κίνα 2007-2013 καθορίζει την κύρια προσέγγιση της Ένωσης προς την Κίνα που είναι αυτή της δέσμευσης και της εταιρικής σχέσης και ξεχωρίζει την συνεργασία για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου SALW ως βασική προτεραιότητα.

(6)

Το Δεκέμβριο του 2004, η Κίνα και η Ένωση υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό που καλύπτει επίσης τη συνεργασία στον τομέα των συμβατικών όπλων. Στην κοινή δήλωση, η Ένωση και η Κίνα σημειώνουν ότι «πρέπει να καταβάλλονται επίσης απτές και έντονες προσπάθειες για ενίσχυση των ελέγχων όσον αφορά τις εξαγωγές συμβατικών όπλων. Πρέπει να ενισχυθούν τα καθεστώτα ελέγχου όπλων όσον αφορά ορισμένα συμβατικά όπλα. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και διακίνησης των όπλων αυτών που θα βλάψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

(7)

Το 2007, η κοινή στρατηγική εταιρική σχέση Αφρικής- ΕΕ καθόρισε την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW ως τομέα δράσης μέσω της ενίσχυσης της οικοδόμησης ικανοτήτων, της δικτύωσης της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Η Κίνα ήταν προσκεκλημένη και συμμετείχε ως παρατηρητής στην διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Αφρικής 2010,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Η Ένωση εξακολουθεί να αναπτύσσει τη συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, της βιομηχανίας και των κυβερνητικών εκπροσώπων της Κίνας, της Ένωσης και των αφρικανικών κρατών, και μέσω διαλόγου μεταξύ των αντιστοίχων κοινωνιών των πολιτών και της βιομηχανίας για την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των απειλών τις οποίες δημιουργούν το λαθρεμπόριο και η υπέρμετρη συσσώρευση SALW, και της απουσίας ρύθμισης του εμπορίου συμβατικών όπλων, σε διεθνές επίπεδο. Η ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη στήριξη και εφαρμογή μιας ισχυρής και εύρωστης συνθήκης για το εμπόριο όπλων.

2.   Η ένωση επιδιώκει τον στόχο που αναφέρεται στην παράγραφο 1, διαμέσου των ακόλουθων σχεδίων και μέτρων:

τη σύσταση και ανάπτυξη κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας σχετικά με τα συμβατικά όπλα, και κοινού Κέντρου Ερευνών μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας για τα συμβατικά όπλα. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων και το Κέντρο Ερευνών αποσκοπούν, στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δέσμευση των φορέων πολιτικής της Κίνας, της Αφρικής, και της Ένωσης, που είναι αρμόδιοι για θέματα συμβατικών όπλων και ελέγχου των εξαγωγών τους, όσον αφορά προβλήματα που αφορούν το παράνομο εμπόριο και την υπέρμετρη συσσώρευση SALW και την απουσία ρύθμισης του νόμιμου εμπορίου συμβατικών όπλων, σε διεθνές επίπεδο. Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δέσμευση για τα θέματα αυτά, θα οδηγήσει στην επιτυχή διαπραγμάτευση και εφαρμογή μιας ισχυρής και εύρωστης συνθήκης για το εμπόριο όπλων.

την παροχή συμβουλών και τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών για συνεργασία ΕΕ-Κίνας για την υποστήριξη των αφρικανικών κρατών στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW.

Στο παράρτημα περιγράφονται λεπτομερώς τα σχέδια και τα μέτρα που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

Άρθρο 2

1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας(στο εξής «ΥΕ») είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

2.   Η μη κυβερνητική οργάνωση «Saferworld» αναλαμβάνει την τεχνική εφαρμογή των σχεδίων και μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

3.   Η Saferworld εκτελεί αυτά τα καθήκοντα υπό την ευθύνη του ΥΕ. Προς τούτο, ο ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με την Saferworld.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των σχεδίων και μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 είναι 830 000 ευρώ.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται με το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για το γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με τη Saferworld. Η συμφωνία ορίζει ότι η Saferworld εξασφαλίζει την προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της.

4.   Η Επιτροπή προσπαθεί να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο σχετικά με τυχόν δυσκολίες που συναντά κατά την εν λόγω διαδικασία και σχετικά με την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

Άρθρο 4

Ο ΥΕ υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών τριμηνιαίων εκθέσεων που εκπονεί η Saferworld. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση αξιολόγησης από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή παρέχει ενημέρωση επί των δημοσιονομικών πτυχών της εφαρμογής των σχεδίων και μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας του άρθρου 3 παράγραφος 3. Ωστόσο, η απόφαση λήγει έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της, εάν δεν έχει συναφθεί ως τότε η εν λόγω χρηματοδοτική συμφωνία.

Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2012.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

C. ASHTON


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

1.   Στόχοι

Οι στόχοι της παρούσας απόφασης είναι οι ακόλουθοι: να συνεχιστεί η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, της βιομηχανίας και των κυβερνητικών εκπροσώπων της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών κρατών, να αναπτυχθούν κοινές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούν το λαθρεμπόριο και η υπέρμετρη συσσώρευση SALW, και να υποστηριχθεί η διαδικασία για τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το εμπόριο όπλων (ΣΕΟ) έως τη διπλωματική διάσκεψη ΣΕΟ 2012, κατά την διάρκειά της και πέραν αυτής. Οι στόχοι αυτοί επιδιώκονται μέσω της σύστασης και ανάπτυξης κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας σχετικά με τα συμβατικά όπλα («ΟΕΕ»), και κοινού Κέντρου Ερευνών μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας για τα συμβατικά όπλα («ΚΕ»). Η ΟΕΕ και το ΚΕ αποσκοπούν στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δέσμευση εκ μέρους των φορέων πολιτικής στην Κίνα, την Αφρική, και την Ένωση για προβλήματα σχετικά με το παράνομο εμπόριο και την υπέρμετρη συσσώρευση SALW, και για την ανάγκη σύναψης συμφωνίας σχετικά με τη ΣΕΟ.

Επιδιώκεται επίσης ο στόχος ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ της Κίνας, της Ένωσης και της Αφρικής μέσω διεξαγωγής ερευνητικών δραστηριοτήτων και παροχής συμβουλών με στόχο τον προσδιορισμό των ευκαιριών για συνεργασία ΕΕ-Κίνας για την υποστήριξη των αφρικανικών κρατών στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW.

2.   Περιγραφή σχεδίων και μέτρων

2.1   Σύσταση και ανάπτυξη κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας σχετικά με τα συμβατικά όπλα και κοινού Κέντρου Ερευνών μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας για τα συμβατικά όπλα.

2.1.1.   Στόχοι του σχεδίου

να καθιερωθούν φόρουμ και δίκτυα για εμπειρογνώμονες πολιτικής της Ένωσης, της Κίνας και της Αφρικής για τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με διάφορες πτυχές του παράνομου εμπορίου συμβατικών όπλων,

να αυξηθούν, η ευαισθητοποίηση και η δέσμευση των φορέων πολιτικής στην Κίνα, την Αφρική, και την Ένωση για προβλήματα σχετικά με το παράνομο εμπόριο και την υπέρμετρη συσσώρευση SALW, καθώς και για την ανεπαρκή ρύθμιση σε διεθνές επίπεδο του νόμιμου εμπορίου συμβατικών όπλων. Η αυξημένη συνειδητοποίηση και δέσμευση για τα θέματα αυτά, θα πρέπει να οδηγήσουν σε κοινή υποστήριξη μιας ισχυρής και εύρωστης ΣΕΟ,

να ενισχυθεί, σε επίσημο επίπεδο και σε επίπεδο φορέων πολιτικής, ο διάλογος μεταξύ ΕΕ-Κίνας-Αφρικής με σκοπό τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και τον εντοπισμό κοινών προσεγγίσεων για τη διαδικασία του ΟΗΕ- ΣΕΟ έως τη διπλωματική διάσκεψη ΣΕΟ 2012, κατά την διάρκειά της και πέραν αυτής, μεταξύ άλλων, μέσω υποστήριξης της κοινής έρευνας και ανάλυσης των ερευνητών της Ένωσης, της Κίνας και της Αφρικής όσον αφορά εθνικές και περιφερειακές θέσεις αντιστοίχως,

να διατυπωθούν συστάσεις εκ μέρους της ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τη ΣΕΟ και τα SALW και να διαβιβαστούν αποτελεσματικά σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και φορείς πολιτικής της Κίνας, της Αφρικής, της Ένωσης και των κρατών μελών της.

2.1.2.   Περιγραφή του σχεδίου

α)   Σύσταση και ανάπτυξη κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας σχετικά με τα συμβατικά όπλα

Η ΟΕΕ θα είναι το κεντρικό «θεσμικό» θεμέλιο της διαδικασίας διαλόγου που προωθείται από την απόφαση του Συμβουλίου και θα δημιουργηθεί μέσω προσεκτικού συντονισμού μεταξύ Saferworld και οργανώσεων εταίρων της κοινωνίας των πολιτών στην Αφρική και την Κίνα. Θα αποτελείται από εννέα μέλη από την Κίνα, την Ένωση και την Αφρική προερχόμενα από πανεπιστημιακές σχολές, ομάδες προβληματισμού και ερευνητικά κέντρα που θα επιλέγονται με βάση την πείρα, τη φήμη και τα ενδιαφέροντά τους. Η ΟΕΕ θα ενεργεί ως μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών, εμπειρογνωμοσύνης και έρευνας μεταξύ των μελών της σχετικά με θέματα ελέγχου συμβατικών όπλων, προσδιορίζοντας το χαρακτήρα των απειλών, αξιολογώντας την αποδοτικότητα των τρεχουσών επεμβάσεων και διατυπώνοντας συστάσεις σχετικά με συνεταιρικές δράσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Αναμένεται να χρησιμεύει ως πλατφόρμα για φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εκτός της διαδικασίας άμεσου διαλόγου, και να παρέχει προσβάσιμη πηγή εμπειρογνωμοσύνης που θα μπορούν να αξιοποιούν οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για τα συμβατικά όπλα και τον έλεγχο των εξαγωγών τους, στην Κίνα, την Ένωση και την Αφρική. Αξιωματούχοι της Αφρικής, της Κίνας και της Ένωσης θα καλούνται επίσης να παρατηρούν τις εργασίες της ΟΕΕ.

β)   Σύσταση και ανάπτυξη κοινού Κέντρου Ερευνών μεταξύ Αφρικής-ΕΕ-Κίνας σχετικά με τα συμβατικά όπλα

Το ΚΕ θα αποσκοπεί στην υποστήριξη κοινής έρευνας και ανάλυσης των ερευνητών της Ένωσης, της Κίνας και της Αφρικής. Η έδρα του θα βρίσκεται στην Κίνα. Το Κέντρο θα παρέχει ευρύ φάσμα σχετικού υλικού και πηγών στα αγγλικά και στα κινεζικά σχετικά με τα SALW και τη διαδικασία ΣΕΟ. Το ίδιο υλικό και οι πηγές θα καταστούν προσβάσιμα ηλεκτρονικά μέσω δικτυακού τόπου που θα ενεργεί επίσης ως δημόσια διεπαφή της ΟΕΕ.

Οι δραστηριότητες που θα υποστηρίζονται κατά την εφαρμογή των καθηκόντων α) και β) θα περιλαμβάνουν:

την οργάνωση της προετοιμασίας και της συνέχειας των συναντήσεων στην Κίνα και την Ευρώπη, μεταξύ Saferworld, και των σχετικών οργανώσεων εταίρων της Κίνας και της Αφρικής, για να καθοριστεί η δομή και το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου, για να εντοπιστούν λεπτομερή σχέδια εργασίας για τη δημιουργία και την ανάπτυξη του ΚΕ και της ΟΕΕ, για να δημιουργηθεί ομάδα συντονισμού του σχεδίου, για να καθοριστούν οι αρμοδιότητες της ομάδας, και για να παρακολουθείται και να αξιολογείται η πρόοδος στην εφαρμογή των δραστηριοτήτων,

την παροχή και μετάφραση σχετικού βασικού υλικού σχετικά με τα SALW και το ΣΕΟ, που πρέπει να χρησιμοποιείται από τους φορείς χάραξης πολιτικής στην Κίνα, την Αφρική και την Ένωση, και να είναι προσιτό και ηλεκτρονικά μέσω δικτυακού τόπου του ΚΕ. Ο δικτυακός τόπος θα ενεργεί επίσης ως δημόσια διεπαφή της ΟΕΕ,

την οργάνωση διαφόρων συναντήσεων μεταξύ Saferworld, οργανώσεων-εταίρων και σχετικών αρχών της Κίνας για εισαγωγή των δραστηριοτήτων του ΚΕ και της ΟΕΕ, καθώς και παρουσίαση και συζήτηση των ενδιάμεσων και τελικών αποτελεσμάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η υποστήριξη των δραστηριοτήτων από τις αρμόδιες αρχές,

τη διοργάνωση μέχρι και δύο διήμερων συνεδριάσεων ετησίως της ΟΕΕ, στην Κίνα, την Ευρώπη και την Αφρική, για να καθορίζονται σχέδια έρευνας και να παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών και έρευνας, την εκπόνηση και κοινοποίηση συστάσεων πολιτικής. Μετά από κάθε συνεδρίαση θα εκπονείται μια σύντομη έκθεση σχετικά με το στάδιο εφαρμογής του σχεδίου,

την οργάνωση δύο εργαστηρίων ΣΕΟ για 40 συμμετέχοντες, κατ' ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των κοινοτήτων της πολιτικής από την Ένωση, την Κίνα και την Αφρική, των αρχών που είναι αρμόδιες για τα συμβατικά όπλα και τους ελέγχους των εξαγωγών αυτών, της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας καθώς και των εμπειρογνωμόνων της κοινωνίας των πολιτών, για την εξέταση της προόδου των διαπραγματεύσεων προς μια ΣΕΟ, τον προσδιορισμό τομέων με κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των διαφόρων χωρών.

τη δημοσίευση συνοπτικής ενημέρωσης από την Saferworld και την ΟΕΕ για την εξέταση των θέσεων της Ένωσης και της Κίνας σχετικά με τη ΣΕΟ. Η συνοπτική ενημέρωση θα αποσκοπεί στην ενημέρωση των συζητήσεων με αξιωματούχους της Ένωσης, της Κίνας και της Αφρικής εν όψει των προετοιμασιών για τη διάσκεψη ΣΕΟ 2012. Θα διερευνά τις διαφορές θέσης όσον αφορά τη ΣΕΟ μεταξύ της Ένωσης, της Κίνας και των αφρικανικών κρατών.

την εκπόνηση συνεκτικής έκθεσης σχετικά με τα κύρια διδάγματα αναφέροντας λεπτομερώς τις επιτυχίες και τις προκλήσεις του σχεδίου, προτείνοντας μοντέλα και επιλογές για μελλοντικό διάλογο μεταξύ ΕΕ-Κίνας-Αφρικής σχετικά με τα SALW και τη διαδικασία ΣΕΟ.

την οργάνωση δύο εκδηλώσεων για την επίσημη έναρξη και τη λήξη του σχεδίου.

2.1.3.   Αποτελέσματα του σχεδίου

ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης και της κατανόησης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών ΣΕΟ και των αντίστοιχων εθνικών θέσεων, μέχρι και πέραν από τη διπλωματική διάσκεψη ΣΕΟ 2012, από 500 φορείς χάραξης πολιτικής της Κίνας, της Αφρικής και της Ένωσης, στους οποίους περιλαμβάνονται αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για θέματα συμβατικών όπλων και τους ελέγχους των εξαγωγών αυτών, μελετητές, βουλευτές, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και δημοσιογράφοι,

βελτίωση του διαλόγου, της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας για τα SALW και τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών- ΣΕΟ 2012 μεταξύ 60 αξιωματούχων από την Ένωση, την Κίνα και την Αφρική, και των κοινωνιών των πολιτών, μεταξύ άλλων με τον προσδιορισμό συστάσεων σχετικά με τις ευκαιρίες για συλλογικές δράσεις,

βιώσιμοι δεσμοί μεταξύ 50 ατόμων που εκπροσωπούν όργανα χάραξης πολιτικής από την Ένωση, την Αφρική και τη Κίνα παρέχοντας μέσα για συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και πρακτική συνεργασία για τα SALW και άλλα θέματα σχετικά με τον έλεγχο των συμβατικών όπλων πέραν από τη διάρκεια ζωής του εν λόγω σχεδίου.

2.2   Προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την υποστήριξη των αφρικανικών κρατών στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW

2.2.1.   Στόχοι του σχεδίου

υποστήριξη κοινής έρευνας και ανάλυσης από ερευνητές της Ένωσης, της Κίνας και της Αφρικής αναφορικά με τα προβλήματα σχετικά με τη διάδοση των SALW στην Αφρική και τις ευκαιρίες για συνεταιρικές δράσεις μεταξύ ΕΕ-Κίνας στον τομέα αυτό,

υποστήριξη των αφρικανικών κρατών ώστε να εντοπίζονται οι ανάγκες συνδρομής και να διατυπώνονται αιτήματα βοήθειας σχετικά με την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW,

διατύπωση συστάσεων για τους φορείς χάραξης πολιτικής από την Ένωση και την Κίνα σχετικά με τις ευκαιρίες για κοινή παροχή βοήθειας εκ μέρους της Ένωσης και της Κίνας σε τρίτες χώρες στην Αφρική.

2.2.2.   Περιγραφή του σχεδίου

Το σχέδιο θα επιτρέψει να προσδιοριστούν οι ευκαιρίες συνεργασίας ΕΕ-Κίνας στην παροχή βοήθειας σε τρίτες αφρικανικές χώρες κατά την αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούν το λαθρεμπόριο και η υπέρμετρη συσσώρευση SALW. Θα συνίσταται σε σειρά δραστηριοτήτων στις οποίες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

η οργάνωση μέχρι τριών επισκέψεων μελέτης στην Αφρική από τα μέλη της ΟΕΕ για κατανόηση σε βάθος του αντίκτυπου του παράνομου εμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW στην ήπειρο, η συνάντηση με τοπικούς φορείς και η συζήτηση για τις ανάγκες τεχνικής βοήθειας,

η διοργάνωση σεμιναρίου διεθνούς πολιτικής στην Αφρική για την πρόληψη της διάδοσης SALW στην ήπειρο. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν μέχρι 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΟΕΕ, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και αξιωματούχοι από την Αφρική, την Κίνα και την ΕΕ αρμόδιοι για θέματα συμβατικών όπλων και για τους ελέγχους των εξαγωγών τους. Θα προσδιοριστούν περαιτέρω πρακτικοί τομείς στους οποίους οι αιτήσεις της Αφρικής για συνδρομή στην πρόληψη του λαθρεμπορίου και την υπερβολική συσσώρευση SALW μπορούν να συνδέονται με τη βοήθεια εκ μέρους της Κίνας και της Ένωσης,

η τεχνική αξιολόγηση των αναγκών ελέγχου των SALW σε μία αφρικανική χώρα, στην οποία περιλαμβάνονται εκτιμήσεις δαπανών, τομείς παρέμβασης και συστάσεις σε οργανισμούς εφαρμογής. Η μελέτη θα αναπτυχθεί σε στενή σχέση με κυβερνητικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαχείριση του συστήματος ελέγχου των SALW, καθώς και με εκπροσώπους του τομέα της άμυνας στη σχετική αφρικανική χώρα,

η δημοσίευση από την ΟΕΕ αναλυτικής έκθεσης, η οποία επικεντρώνεται στην κυκλοφορία των SALW στην Αφρική, αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών παρεμβάσεων και διατυπώνει σαφείς συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με συνεταιρικές δράσεις της ΕΕ-Κίνας-Αφρικής με βάση την τεχνική αξιολόγηση, τις επισκέψεις μελέτης και το σεμινάριο στην Αφρική. Η έκθεση αυτή θα μεταφραστεί και θα διανεμηθεί σε περίπου 500 φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αξιωματούχους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και σε πολιτικούς στην Κίνα, την ΕΕ και την Αφρική για να βελτιώσουν τη γενική ευαισθητοποίηση έναντι της ευκαιρίας για τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας-Αφρικής σχετικά με τον έλεγχο των SALW στην Αφρική. Επίσης, η έκθεση θα παρουσιαστεί σε συνεδριάσεις με αξιωματούχους που προβλέπονται στο πλαίσιο του σχεδίου που προβλέπεται στο σημείο 2.1,

η υποστήριξη μίας αφρικανικής χώρας για τον καθορισμό και την κοινοποίηση των αναγκών της και για την υποβολή επίσημων αιτήσεων συνδρομής για τον έλεγχο των SALW,

η διοργάνωση συνεδριάσεων με αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ και της Κίνας για την προώθηση της ανάπτυξης κοινής βασικής έννοιας σχεδίου,

η διοργάνωση σεμιναρίου πολιτικής ΕΕ-Κίνας-Αφρικής στην Κίνα για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι συστάσεις της ΟΕΕ. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος μέχρι 50 συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Αφρική, την Κίνα και την Ένωση και αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα συμβατικών όπλων και για τους ελέγχους των εξαγωγών τους. Θα δώσει την ευκαιρία να επανεξεταστούν οι εργασίες της ΟΕΕ για τα SALW και να συζητηθούν οι συστάσεις της εν λόγω ομάδας, και θα παράσχει πλαίσιο για πρακτικές συνεργατικές δράσεις, όπως η βοήθεια εκ μέρους της Ένωσης και της Κίνας στους τομείς της διαχείρισης των αποθεμάτων, την καταστροφή του πλεονάζοντος υλικού και την τήρηση αρχείου.

2.2.3.   Αποτελέσματα του σχεδίου

αυξημένη συνειδητοποίηση από περίπου 500 φορείς πολιτικής της Κίνας και της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων μελετητών, βουλευτών, ΜΚΟ και δημοσιογράφων, για προβλήματα σχετικά με τη διάδοση των SALW στην Αφρική και τις ευκαιρίες για συνεταιρικές δράσεις της Ένωσης και της Κίνας στον τομέα αυτό,

βελτίωση της ικανότητας ενός αφρικανικού κράτους για εντοπισμό των αναγκών συνδρομής και για διατύπωση αιτημάτων συνδρομής για πρόληψη του παράνομου εμπορίου και της υπέρμετρης συσσώρευσης SALW,

αναγνώριση των ευκαιριών για κοινή παροχή βοήθειας εκ μέρους της Ένωσης και της Κίνας σε τρίτες χώρες στην Αφρική στον τομέα του ελέγχου των SALW.

3.   Συμμετέχοντες και τόποι των σεμιναρίων / εργαστηρίων και εκδηλώσεις έναρξης και λήξης

Εκτός εάν ορίζεται άλλως στο κείμενο του παρόντος παραρτήματος, η Saferworld θα προτείνει πιθανούς συμμετέχοντες και τόπους για σεμινάρια / εργαστήρια, και για εκδηλώσεις λήξης και έναρξης στο πλαίσιο των σχεδίων που προβλέπονται στα σημεία 2.1 και 2.2, που στη συνέχεια θα εγκριθούν από τον ΥΕ, κατόπιν διαβούλευσης με τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου.

4.   Αποδέκτες

Οι άμεσοι αποδέκτες των σχεδίων θα είναι περίπου 500 φορείς κοινής πολιτικής στην Κίνα, την Αφρική και την Ένωση, στους οποίους περιλαμβάνονται ΜΚΟ, ομάδες προβληματισμού, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τους ελέγχους των εξαγωγών συμβατικών όπλων, και βουλευτές.

Οι έμμεσοι αποδέκτες θα είναι ο πληθυσμός, ομάδες και άτομα στην Αφρική, που επηρεάζονται αρνητικά από το παράνομο εμπόριο SALW.

5.   Αξιολόγηση του αντίκτυπου

Ο αντίκτυπος της παρούσας απόφασης θα πρέπει τεχνικά να αξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων δραστηριοτήτων που προβλέπονται σε αυτήν. Η αξιολόγηση του αντίκτυπου θα διεξαχθεί από τον ΥΕ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου, την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη.

6.   Διάρκεια

Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια των σχεδίων είναι 24 μήνες.

7.   Φορέας τεχνικής εφαρμογής

Η τεχνική εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα ανατεθεί στην Saferworld που θα εκτελέσει τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη τους ΥΕ.

8.   Υποβολή εκθέσεων

Η Saferworld θα εκπονεί τακτικές τριμηνιαίες εκθέσεις, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση εκάστης των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων. Οι εκθέσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται στον ΥΕ, το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δραστηριοτήτων.

9.   Προβλεπόμενο συνολικό κόστος του σχεδίου και χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ

Τα συνολικό κόστος των σχεδίων και μέτρων ανέρχεται σε 830 000 ευρώ.