27.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 195/46


ΟΔΗΓΊΑ 2011/71/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 26ης Ιουλίου 2011

για την τροποποίηση της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό την καταχώριση του κρεοσώτου ως δραστικής ουσίας στο παράρτημα I

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 1998, για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (1), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1451/2007 της Επιτροπής, της 4ης Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη δεύτερη φάση του δεκαετούς προγράμματος εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά (2), περιλαμβάνει κατάλογο δραστικών ουσιών που πρέπει να αξιολογηθούν με σκοπό την ενδεχόμενη καταχώρισή τους στο παράρτημα I, IA ή IB της οδηγίας 98/8/ΕΚ. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται το κρεόσωτο.

(2)

Κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1451/2007, το κρεόσωτο αξιολογήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 της οδηγίας 98/8/ΕΚ για χρήση στον τύπο προϊόντων 8, συντηρητικά ξύλου, που ορίζεται στο παράρτημα V της ίδιας οδηγίας.

(3)

Ως κράτος μέλος εισηγητής ορίστηκε η Σουηδία, η οποία, στις 31 Οκτωβρίου 2007, υπέβαλε στην Επιτροπή την έκθεση της αρμόδιας αρχής, συνοδευόμενη από σύσταση, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφοι 4 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1451/2007. Από την έκθεση συνάγεται ότι η αξιολόγηση καλύπτει μόνο το κρεόσωτο ποιότητας B και ποιότητας C, όπως ορίζεται στο ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13991:2003.

(4)

Στις 30 Απριλίου 2008 δρομολογήθηκε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης δημοσιοποιήθηκαν και συζητήθηκαν στην 30ή συνεδρίαση των αντιπροσώπων των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών για την εφαρμογή της οδηγίας 98/8/ΕΚ για τη διάθεση βιοκτόνων στην αγορά.

(5)

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή εξέτασαν την έκθεση της αρμόδιας αρχής. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1451/2007, οι διαπιστώσεις της εξέτασης ενσωματώθηκαν σε έκθεση αξιολόγησης, στις 17 Δεκεμβρίου 2010, στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για τα βιοκτόνα προϊόντα.

(6)

Από την έκθεση αξιολόγησης συνάγεται ότι, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που εξετάστηκαν, τα συντηρητικά ξύλου που περιέχουν κρεόσωτο αναμένεται να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του άρθρου 5 της οδηγίας 98/8/ΕΚ, όταν εφαρμόζονται σε ξύλο. Πέραν τούτου, από την προαναφερόμενη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις σημαντικού κοινωνικοοικονομικού οφέλους από τη χρήση κρεοσώτου σε ορισμένες εφαρμογές. Αναλύσεις σε επίπεδο κύκλου ζωής, οι οποίες υποβλήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, υποδηλώνουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν κατάλληλα υποκατάστατα του κρεοσώτου λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον. Είναι επομένως σκόπιμο να καταχωριστεί το κρεόσωτο στο παράρτημα I.

(7)

Ωστόσο, για ορισμένα σενάρια χρήσης σε ξύλο που αναλύονται στην έκθεση αξιολόγησης, εντοπίστηκαν μη αποδεκτοί κίνδυνοι για το περιβάλλον στο πλαίσιο της εκτίμησης κινδύνου.

(8)

Παράλληλα, το κρεόσωτο θεωρείται καρκινογόνο χωρίς κατώτατο όριο και είναι ταξινομημένο ως καρκινογόνο κατηγορίας 1B σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (3).

(9)

Το κρεόσωτο, το οποίο είναι μείγμα εκατοντάδων ενώσεων, περιέχει κυρίως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Η επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων έκρινε ορισμένους από αυτούς ως ανθεκτικούς, βιοσυσσωρεύσιμους και τοξικούς [«ΑΒΤ» — ανθρακένιο (4)] ή άκρως ανθεκτικούς και άκρως βιοσυσσωρεύσιμους [«αΑαΒ» — φλουορανθένιο, φαινανθρένιο και πυρένιο (5)] σύμφωνα με τα κριτήρια του παραρτήματος XIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (6).

(10)

Οι PAH περιλαμβάνονται στους πίνακες ουσιών που υπόκεινται σε διατάξεις για τον περιορισμό των εκλύσεων, οι οποίοι παρατίθενται στο παράρτημα III του σχετικού με τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POP) πρωτοκόλλου της σύμβασης του 1979 για τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλες αποστάσεις και στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τους έμμονους οργανικούς ρύπους και την τροποποίηση της οδηγίας 79/117/ΕΟΚ (7).

(11)

Σε έγγραφο κατευθύνσεων που εγκρίθηκε με την απόφαση 2009/4 του Εκτελεστικού Οργάνου της σύμβασης του 1979 για τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλες αποστάσεις, παρατίθενται βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τον έλεγχο εκπομπών POP από κύριες σταθερές πηγές. Το μέρος E του τμήματος V του εν λόγω εγγράφου κατευθύνσεων αφορά συγκεκριμένα τις εκπομπές PAH που συνεπάγεται η συντήρηση ξυλείας με προϊόντα λιθανθρακόπισσας τα οποία περιέχουν PAH, όπως το κρεόσωτο. Οι τεχνικές σχετίζονται με τον εμποτισμό, την αποθήκευση, τον χειρισμό και τη χρήση της ξυλείας, περιλαμβάνουν δε τη χρήση υποκατάστατων που ελαχιστοποιούν την εξάρτηση από προϊόντα με βάση τους PAH. Στο παράρτημα αυτό συνιστάται επίσης η εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών σε περίπτωση καύσης της κατεργασμένης ξυλείας.

(12)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/2004, σε συνδυασμό με το παράρτημα III του ιδίου κανονισμού, τα κράτη μέλη καλούνται να θεσπίσουν σχέδια δράσης που περιλαμβάνουν μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και, εφόσον απαιτείται, που επιβάλλουν τη χρήση υποκατάστατων ή τροποποιημένων υλικών, προϊόντων και διαδικασιών προκειμένου να αποτραπεί ο σχηματισμός και η έκλυση PAH. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/2004, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αξιολόγησης και έγκρισης υφιστάμενων και νέων χημικών προϊόντων και παρασιτοκτόνων που εμπίπτουν στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο υφισταμένων χημικών και παρασιτοκτόνων τα οποία εμφανίζουν χαρακτηριστικά POP.

(13)

Η οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (8), χαρακτηρίζει τους PAH ως επικίνδυνες ουσίες προτεραιότητας και προβλέπει την παύση ή σταδιακή εξάλειψη της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων που προκαλείται από τις απορρίψεις, εκπομπές και διαρροές των ουσιών αυτών στα επιφανειακά ύδατα.

(14)

Είναι επομένως σκόπιμο να περιοριστεί η διάρκεια ισχύος της καταχώρισης στο παράρτημα I σε πέντε έτη μόνο και να απαιτηθεί συγκριτική αξιολόγηση κινδύνου, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 5 σημείο i) δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 98/8/ΕΚ, προκειμένου να ανανεωθεί η καταχώριση αυτή.

(15)

Επιπλέον, τα βιοκτόνα που περιέχουν κρεόσωτο θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο για εφαρμογές για τις οποίες δεν διατίθενται κατάλληλα υποκατάστατα, λαμβανομένων υπόψη όλων των τοπικών και λοιπών συνθηκών. Επομένως, τα κράτη μέλη στα οποία υποβάλλονται αιτήσεις αδειοδότησης ή αμοιβαίας αναγνώρισης για προϊόντα θα πρέπει να ζητούν από τους αιτούντες ανάλυση της τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας της υποκατάστασης. Με βάση την ανάλυση αυτή και τυχόν άλλες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, τα κράτη μέλη αδειοδότησης οφείλουν να αιτιολογούν το συμπέρασμά τους ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα υποκατάστατα και να υποβάλλουν την αιτιολόγηση στην Επιτροπή κατά τον αναμενόμενο χρόνο αδειοδότησης για τα προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας, είναι σκόπιμο να απαιτηθεί από τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στην έκθεση τις πληροφορίες τους σχετικά με τον τρόπο προώθησης της ανάπτυξης υποκαταστάτων σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/2004, είτε αυτούσιες είτε με παραπομπή σε δημοσιευμένο σχέδιο δράσης. Για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης διαφάνειας, είναι σκόπιμο να εξασφαλίζεται η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών.

(16)

Δεν αξιολογήθηκαν σε ενωσιακό επίπεδο όλες οι πιθανές χρήσεις ξύλου που έχει υποστεί κατεργασία με κρεόσωτο. Ενδείκνυται, επομένως, να αξιολογούν τα κράτη μέλη τις χρήσεις ή τα σενάρια έκθεσης, καθώς και τους κινδύνους για τα στοιχεία του περιβάλλοντος και τους πληθυσμούς, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί αντιπροσωπευτικά από την εκτίμηση κινδύνων σε ενωσιακό επίπεδο, και κατά την έγκριση των προϊόντων, να εξασφαλίζουν τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ή την επιβολή ειδικών όρων για τον περιορισμό των εντοπισμένων κινδύνων ώστε να φθάσουν σε αποδεκτά επίπεδα.

(17)

Στην εγγραφή αριθ. 31 του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 καθορίζονται οι όροι χρήσης του κρεοσώτου στην κατεργασία ξύλου και διάθεσης του κατεργασμένου αυτού ξύλου στην αγορά. Είναι σκόπιμο να απαιτείται η τήρηση των περιορισμών αυτών ως προϋπόθεση για την έγκριση βιοκτόνων που περιέχουν κρεόσωτο. Με τις αποφάσεις της Επιτροπής 1999/832/ΕΚ, της 26ης Οκτωβρίου 1999, για τις εθνικές διατάξεις που κοινοποιήθηκαν από το Βασίλειο των Κάτω Χωρών σχετικά με τους περιορισμούς στην εμπορία και τη χρήση κρεοσώτου (9), 2002/59/ΕΚ, της 23ης Ιανουαρίου 2002, για το σχέδιο εθνικών διατάξεων που κοινοποίησε το Βασίλειο των Κάτω Χωρών βάσει του άρθρου 95 παράγραφος 5 της συνθήκης ΕΚ σχετικά με τους περιορισμούς στην εμπορία και στη χρήση ξύλου επεξεργασμένου με κρεόσωτο (10), και 2002/884/ΕΚ, της 31ης Οκτωβρίου 2002, για τις εθνικές διατάξεις σχετικά με τους περιορισμούς στην εμπορία και στη χρήση ξύλου κατεργασμένου με κρεόσωτο που κοινοποίησαν οι Κάτω Χώρες βάσει του άρθρου 95 παράγραφοι 4 και 5 της συνθήκης ΕΚ (11), επετράπη στις Κάτω Χώρες να διατηρήσουν ισχύουσες αυστηρότερες εθνικές διατάξεις που κοινοποίησαν βάσει της συνθήκης ΕΚ. Δυνάμει του άρθρου 67 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή βάσει του άρθρου 67 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (12), οι περιορισμοί αυτοί μπορούν να διατηρηθούν μέχρι την 1η Ιουνίου 2013. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απαγόρευση της χρήσης ξύλου το οποίο έχει υποστεί κατεργασία με κρεόσωτο για εφαρμογές που συνεπάγονται επαφή με επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα.

(18)

Λαμβανομένων υπόψη των διαπιστώσεων της έκθεσης αξιολόγησης, θεωρείται σκόπιμο να απαιτείται, στο επίπεδο της έγκρισης των προϊόντων, η εφαρμογή μέτρων μετριασμού του κινδύνου στα προϊόντα που περιέχουν κρεόσωτο και χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ξύλου. Λόγω των καρκινογόνων ιδιοτήτων του κρεοσώτου, θεωρείται σκόπιμο να απαιτείται, προκειμένου για την έγκριση βιοκτόνων που περιέχουν την ουσία αυτή, η εφαρμογή όλων των πιθανών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των μετέπειτα χρηστών, από την έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία κατά την κατεργασία και τον χειρισμό του κατεργασμένου ξύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και την οδηγία 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (έκτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου) (13). Λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί για το έδαφος και τα ύδατα, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα με στόχο την προστασία των συγκεκριμένων στοιχείων του περιβάλλοντος. Κατόπιν τούτου, πρέπει να παρέχονται οδηγίες στις οποίες να αναφέρεται ότι η ξυλεία που έχει υποστεί πρόσφατα κατεργασία με το προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται, μετά την κατεργασία, κάτω από υπόστεγο και/ή σε στεγανές σκληρές επιφάνειες και ότι οι ενδεχόμενες απώλειες πρέπει να συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση ή τελική διάθεση.

(19)

Για να εξασφαλιστεί η ισότιμη αντιμετώπιση στην αγορά των βιοκτόνων που περιέχουν τη δραστική ουσία κρεόσωτο και να διευκολυνθεί, γενικότερα, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς βιοκτόνων, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν ταυτόχρονα οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας σε όλα τα κράτη μέλη.

(20)

Πρέπει να προβλέπεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν από την καταχώριση δραστικής ουσίας στο παράρτημα I, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα, αφενός στα κράτη μέλη και στα ενδιαφερόμενα μέρη να προετοιμάζονται για την ικανοποίηση των συνεπαγόμενων νέων απαιτήσεων και, αφετέρου, στους αιτούντες που έχουν καταρτίσει φακέλους, να επωφελούνται πλήρως από τη δεκαετή περίοδο προστασίας των δεδομένων, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο ii) της οδηγίας 98/8/ΕΚ, αρχίζει την ημερομηνία καταχώρισης.

(21)

Μετά την καταχώριση, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν εύλογα χρονικά περιθώρια για να εφαρμόσουν το άρθρο 16 παράγραφος 3 της οδηγίας 98/8/ΕΚ.

(22)

Κατά συνέπεια, πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως η οδηγία 98/8/ΕΚ.

(23)

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε βάσει του άρθρου 28 παράγραφος 1 της οδηγίας 98/8/ΕΚ δεν γνωμοδότησε σχετικά με τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση για τα εν λόγω μέτρα, την οποία διαβίβασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι το Συμβούλιο δεν αποφάνθηκε εντός της προθεσμίας των δύο μηνών που προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (14), η Επιτροπή υπέβαλε χωρίς καθυστέρηση την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αντιτάχθηκε στο μέτρο εντός τεσσάρων μηνών από την προαναφερόμενη διαβίβαση,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα I της οδηγίας 98/8/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2012, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία.

Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την 1η Μαΐου 2013.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.   Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 123 της 24.4.1998, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 325 της 11.12.2007, σ. 3.

(3)  ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1.

(4)  Υποστηρικτικό έγγραφο της επιτροπής των κρατών μελών για τον χαρακτηρισμό του ανθρακενίου ως άκρως ανησυχητικής ουσίας, το οποίο εγκρίθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2008.

(5)  Υποστηρικτικό έγγραφο της επιτροπής των κρατών μελών για τον χαρακτηρισμό του ελαίου ανθρακενίου χαμηλής περιεκτικότητας σε ανθρακένιο ως άκρως ανησυχητικής ουσίας, λόγω των ιδιοτήτων του ΚΜΤ, ΑΒΤ και αΑαΒ, το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009.

(6)  ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1.

(7)  ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 7.

(8)  ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1.

(9)  ΕΕ L 329 της 22.12.1999, σ. 25.

(10)  ΕΕ L 23 της 25.1.2002, σ. 37.

(11)  ΕΕ L 308 της 9.11.2002, σ. 30.

(12)  ΕΕ C 130 της 9.6.2009, σ. 3.

(13)  ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 50.

(14)  ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο παράρτημα I της οδηγίας 98/8/ΕΚ προστίθεται η ακόλουθη εγγραφή:

«45

Κρεόσωτο

Κρεόσωτο

Αριθ. ΕΚ: 232-287-5

Αριθ. CAS: 8001-58-9

Κρεόσωτο ποιότητας B ή ποιότητας C κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13991:2003

1η Μαΐου 2013

30 Απριλίου 2015

30 Απριλίου 2018

8

Επιτρέπεται η έγκριση βιοκτόνων που περιέχουν κρεόσωτο μόνο για χρήσεις για τις οποίες το κράτος μέλος αδειοδότησης συμπεραίνει, από ανάλυση της τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας της υποκατάστασης, την οποία ζητεί από τον αιτούντα, καθώς και από τυχόν άλλες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, ότι δεν διατίθενται κατάλληλα υποκατάστατα. Τα εν λόγω κράτη μέλη που εγκρίνουν τα προϊόντα αυτά στο έδαφός τους υποβάλλουν στην Επιτροπή, το αργότερο στις 31 Ιουλίου 2016, έκθεση στην οποία αιτιολογούν το συμπέρασμά τους ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα υποκατάστατα και αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους προωθούν την ανάπτυξη υποκατάστατων. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τις εν λόγω εκθέσεις.

Η δραστική ουσία πρέπει να υποβληθεί σε συγκριτική αξιολόγηση κινδύνου σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 5 σημείο i) δεύτερο εδάφιο, πριν ανανεωθεί η καταχώρισή της στο παρόν παράρτημα.

Κατά την εξέταση των αιτήσεων έγκρισης προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 5 και το παράρτημα VI, τα κράτη μέλη αξιολογούν, εφόσον έχει σημασία για το συγκεκριμένο προϊόν, τις χρήσεις ή τα σενάρια έκθεσης, καθώς και τους κινδύνους για τα στοιχεία του περιβάλλοντος και τους πληθυσμούς, που δεν έχουν καλυφθεί αντιπροσωπευτικά από την εκτίμηση κινδύνων σε ενωσιακό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εγκρίσεις να υπόκεινται στους ακόλουθους όρους:

1.

Επιτρέπεται η χρήση του κρεοσώτου μόνο υπό τους όρους που αναφέρονται στην έγγραφή αριθ. 31 δεύτερη στήλη σημείο 2 του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (1).

2.

Το κρεόσωτο δεν χρησιμοποιείται για την κατεργασία ξύλου προοριζόμενου για τις χρήσεις που αναφέρονται στην έγγραφή αριθ. 31 δεύτερη στήλη σημείο 3 του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006.

3.

Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα μετριασμού του κινδύνου με σκοπό την προστασία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των μετέπειτα χρηστών, από την έκθεση στην ουσία κατά την κατεργασία και τον χειρισμό κατεργασμένου ξύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και την οδηγία 2004/37/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (έκτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου) (2).

4.

Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα μετριασμού του κινδύνου με σκοπό την προστασία του εδάφους και των υδάτων. Ειδικότερα, στις ετικέτες των εγκεκριμένων προϊόντων και, εφόσον παρέχονται, στα αντίστοιχα δελτία δεδομένων ασφαλείας, πρέπει να αναφέρεται ότι η ξυλεία που έχει υποστεί πρόσφατα κατεργασία με το προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται, μετά την κατεργασία, κάτω από υπόστεγο και/ή σε στεγανές σκληρές επιφάνειες, ώστε να αποτρέπονται οι άμεσες απώλειες στο έδαφος ή στα ύδατα, και ότι οι ενδεχόμενες απώλειες πρέπει να συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση ή τελική διάθεση.


(1)  ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 50