17.12.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 333/58


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 14ης Δεκεμβρίου 2010

σχετικά με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας να συμμετάσχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν όσον αφορά την ίδρυση ευρωπαϊκού οργανισμού για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης

(2010/779/ΕΕ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου (αριθ. 19) σχετικά με το κεκτημένο του Σένγκεν το οποίο έχει ενσωματωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «πρωτόκολλο Σένγκεν»),

Έχοντας υπόψη το αίτημα που απέστειλε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2010, προκειμένου να συμμετάσχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν, όπως επισημαίνεται στην εν λόγω επιστολή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Το Συμβούλιο, με την απόφαση 2000/365/ΕΚ (1), επέτρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση.

(2)

Στις 24 Ιουνίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (εφεξής «προτεινόμενος κανονισμός»).

(3)

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (εφεξής «Οργανισμός») πρόκειται να είναι υπεύθυνος για τη μακροπρόθεσμη λειτουργική διαχείριση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II), του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και του Eurodac και ενδεχομένως για την προετοιμασία, την ανάπτυξη και τη λειτουργική διαχείριση άλλων μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, βάσει σχετικής νομοθετικής πράξης, δυνάμει του τίτλου V του τρίτου μέρους της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(4)

Το SIS II αποτελεί μέρος του κεκτημένου του Σένγκεν. Η δημιουργία, η λειτουργία και η χρήση του διέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) και την απόφαση 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου (3). Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε μόνο στην έκδοση της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ, που αναπτύσσει τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν που αναφέρονται στο άρθρο 1 στοιχείο α) σημείο ii) της απόφασης 2000/365/ΕΚ.

(5)

Το VIS αποτελεί επίσης μέρος του κεκτημένου Σένγκεν. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετείχε στην έκδοση της απόφασης 2004/512/ΕΚ (4), του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008 (5) και της απόφασης 2008/633/ΔΕΥ (6) που διέπουν τη δημιουργία, τη λειτουργία ή τη χρήση του VIS, ούτε δεσμεύεται από αυτούς.

(6)

Το Eurodac δεν αποτελεί μέρος του κεκτημένου Σένγκεν. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στην έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2725/2000 (7) που διέπει τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη χρήση του Eurodac και δεσμεύεται από αυτόν.

(7)

Το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της συμμετοχής του στο Eurodac καθώς και της μερικής συμμετοχής του στο SIS II, έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Οργανισμού, στον βαθμό που ο Οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργική διαχείριση του SIS II όπως προβλέπεται στην απόφαση 2007/533/ΔΕΥ, και του Eurodac.

(8)

Ο προτεινόμενος Οργανισμός θα πρέπει να έχει ενιαία νομική προσωπικότητα και να διακρίνεται από την ενότητα της οργανωτικής και χρηματοοικονομικής του δομής. Προς αυτόν τον σκοπό, ο Οργανισμός θα πρέπει να ιδρυθεί με ενιαία νομοθετική πράξη η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από το Συμβούλιο στο σύνολό της. Επιπλέον, μόλις εκδοθεί, ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό του στα κράτη μέλη που δεσμεύονται από αυτόν. Τούτο αποκλείει τη δυνατότητα μερικής εφαρμογής του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

(9)

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μεριμνώντας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις Συνθήκες και τα εφαρμοστέα πρωτόκολλα, καθώς και, παράλληλα, για τη διασφάλιση της ενότητας και συνοχής του προτεινόμενου κανονισμού, ζήτησε να συμμετάσχει στον προτεινόμενο κανονισμό δυνάμει του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου Σένγκεν, στον βαθμό που ο Οργανισμός θα αναλάβει τη λειτουργική διαχείριση του SIS II όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και του VIS.

(10)

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει αίτημα για συμμετοχή στον προτεινόμενο κανονισμό, σύμφωνα με το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου Σένγκεν, στον βαθμό που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχει στον προτεινόμενο κανονισμό για άλλους λόγους.

(11)

Τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον προτεινόμενο κανονισμό δεν θα επηρέαζε το γεγονός ότι επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει, ούτε μπορεί να συμμετάσχει στις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία υπηκόων τρίτων χωρών, την πολιτική για τις θεωρήσεις και τη διέλευση προσώπων από τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών. Τούτο θα δικαιολογούσε την πρόβλεψη ειδικών διατάξεων στον προτεινόμενο κανονισμό που να αντανακλούν την ειδική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως σε ό,τι αφορά τα περιορισμένα δικαιώματα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

(12)

Η μεικτή επιτροπή, η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 3 της συμφωνίας συναφθείσας από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας σχετικά με τη σύνδεση των εν λόγω χωρών προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη του κεκτημένου Σένγκεν (8), έχει ενημερωθεί ως προς την επεξεργασία της παρούσας απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω συμφωνίας.

(13)

Η μεικτή επιτροπή, η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 3 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (9), έχει ενημερωθεί ως προς την επεξεργασία της παρούσας απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω συμφωνίας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Σε συνέχεια της απόφασης 2000/365/ΕΚ, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας θα συμμετέχει στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη λειτουργική διαχείριση μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, στον βαθμό που αφορά τη λειτουργική διαχείριση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και των μερών του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II), στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2010.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

S. VANACKERE


(1)  ΕΕ L 131 της 1.6.2000, σ. 43.

(2)  ΕΕ L 381 της 28.12.2006, σ. 4.

(3)  ΕΕ L 205 της 7.8.2007, σ. 63.

(4)  Απόφαση 2004/512/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2004, για τη δημιουργία του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) (ΕΕ L 213 της 15.6.2004, σ. 5).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κρατών μελών για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας (κανονισμός VIS) (ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 60).

(6)  Απόφαση 2008/633/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουνίου 2008, σχετικά με την πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) των εντεταλμένων αρχών των κρατών μελών καθώς και της Ευρωπόλ, προς αναζήτηση δεδομένων για την πρόληψη, εξακρίβωση και διερεύνηση τρομοκρατικών πράξεων και άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων (ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 129).

(7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2725/2000 του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης του Δουβλίνου (ΕΕ L 316 της 15.12.2000, σ. 1).

(8)  ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 36.

(9)  ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 52.