11.12.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 327/44


ΑΠΌΦΑΣΗ 2010/765/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 2ας Δεκεμβρίου 2010

σχετικά με δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) διά αέρος

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 13 Δεκεμβρίου 2003, το Συμβούλιο θέσπισε ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας που προσδιορίζει πέντε καίριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Ένωση, και συγκεκριμένα την τρομοκρατία, τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, τις περιφερειακές συγκρούσεις, την αποσάθρωση κρατών και το οργανωμένο έγκλημα. Οι συνέπειες της παράνομης παραγωγής, μεταφοράς και κυκλοφορίας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (SALW) και η υπερβολική τους συσσώρευση καθώς και η ανεξέλεγκτη διάδοσή τους είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις τέσσερις από τις εν λόγω πέντε προκλήσεις.

(2)

Στις 15-16 Δεκεμβρίου 2005, το Συμβούλιο θέσπισε τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους (Στρατηγική SALW της ΕΕ). Η Στρατηγική SALW της ΕΕ προωθεί την ανάπτυξη πολιτικής για την ενεργή καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης SALW (παράνομοι διαμεσολαβητές και μεταφορείς) που χρησιμοποιούν τον εναέριο, το θαλάσσιο και το χερσαίο χώρο της Ένωσης, μέσω της επινόησης μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης και συνεργασίας.

(3)

Το σχέδιο δράσης της Στρατηγικής SALW της ΕΕ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη βελτίωσης του αντικτύπου των αποστολών διαχείρισης κρίσεων μέσω της ενσωμάτωσης στην εντολή τους μέτρων με στόχο την καθιέρωση συνοριακών ελέγχων (ή ελέγχου του εναέριου, του θαλάσσιου και του χερσαίου χώρου στη ζώνη συγκρούσεων) καθώς και τον αφοπλισμό.

(4)

Η Ομάδα «Γενικός Αφοπλισμός και Έλεγχος των Εξοπλισμών» (CODUN) του Συμβουλίου της ΕΕ καθώς και το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ (SitCen) από το 2007 και μετά ανέπτυξαν ενωσιακή πρωτοβουλία για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης SALW διά αέρος, μέσω της ενίσχυσης της ανταλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικών πληροφοριών για ύποπτους αερομεταφορείς. Κατά τη θέσπιση αυτού του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών, η CODUN και το SitCen συνεργάσθηκαν με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και Έρευνας (SIPRI) της Στοκχόλμης και το σχέδιο Εκτίμησης του Μηχανισμού για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης (CIT-MAP). Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η CODUN συμφώνησε πρόσφατα να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα καταστεί η εν λόγω ενωσιακή πρωτοβουλία πιο επιχειρησιακή και αποτελεσματική, με την εξασφάλιση έγκαιρης επικαιροποίησης και επεξεργασίας των σχετικών πληροφοριών.

(5)

Ο κίνδυνος για τη διεθνή ασφάλεια, τον οποίο αντιπροσωπεύει η παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος, αναγνωρίσθηκε και από άλλες διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις. Το φόρουμ για την ασφάλεια και τη συνεργασία του ΟΑΣΕ πραγματοποίησε ειδική σύνοδο το 2007 που ήταν αφιερωμένη στο θέμα αυτό και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ εξέδωσε, το 2008, ψήφισμα για την ολοκλήρωση, την έγκριση και την εφαρμογή του Οδηγού Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΑΣΕ σχετικά με την παράνομη αεροπορική μεταφορά SALW. Τα κράτη που συμμετέχουν στο Διακανονισμό Wassenaar επίσης ενέκριναν το 2007 «Βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη αποσταθεροποιητικών αεροπορικών μεταφορών SALW». Επί πλέον, πολλές εκθέσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Δυτική Αφρική και σχετικά με την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών έχουν επανειλημμένα τεκμηριώσει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρείες αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW.

(6)

Η δράση που προβλέπεται από την παρούσα απόφαση δεν επιδιώκει κανέναν από τους στόχους που σχετίζονται με τη βελτίωση της ασφάλειας των αεροπορικών μεταφορών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Για την εφαρμογή της Στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης SALW και των πυρομαχικών τους (Στρατηγική SALW της ΕΕ), η Ένωση επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:

α)

βελτίωση των μέσων και των τεχνικών, στη διάθεση των σχετικών αποστολών διαχείρισης κρίσεων, των διεθνών αρχών και των εθνικών αρχών των τρίτων χωρών και των κρατών μελών, για τον αποτελεσματικό έλεγχο και στόχευση ύποπτων αεροσκαφών αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών που είναι πιθανόν να εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος, εντός, από ή προς τρίτα κράτη,

β)

μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη από μέρους του αρμοδίου διεθνούς και εθνικού προσωπικού, όσον αφορά τις «βέλτιστες πρακτικές» στους τομείς της παρακολούθησης, της ανίχνευσης και της ανάλυσης διαχείρισης κινδύνου έναντι των εκτελούντων εναέριες εμπορευματικές μεταφορές για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι διακινούν SALW διά αέρος εντός, από ή προς τρίτα κράτη.

2.   Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της παραγράφου 1, η Ένωση λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

α)

ανάπτυξη και πρακτική δοκιμή πιλοτικού ειδικού λογισμικού για τη διαχείριση κινδύνου της εναέριας διακίνησης για τις σχετικές αποστολές διαχείρισης κρίσεων, τις διεθνείς και εθνικές αρχές, καθώς και τακτικά επικαιροποιούμενης βάσης δεδομένων όσον αφορά, μεταξύ άλλων, αεροπορικές εταιρείες, αεροσκάφη, αριθμούς καταχώρησης και διαδρομές,

β)

ανάπτυξη και πρακτική δοκιμή ασφαλούς πιλοτικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και διάδοσης πληροφοριών,

γ)

κατάρτιση και δημοσίευση εγχειριδίου, που θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό, και παροχή τεχνικής συνδρομής για τη διευκόλυνση της χρήσης και της προσαρμογής του πιλοτικού λογισμικού και του ασφαλούς συστήματος διαχείρισης κινδύνου και πληροφοριών, μεταξύ άλλων μέσω της διοργάνωσης περιφερειακών σεμιναρίων για την εκπαίδευση αποστολών διαχείρισης κρίσεων, διεθνών και εθνικών αρχών.

Λεπτομερής περιγραφή του σχεδίου παρατίθεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

1.   Η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΥΕ) είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

2.   Η τεχνική υλοποίηση των σχεδίων στα οποία αναφέρεται το άρθρο 1 παράγραφος 2 εκτελείται από το SIPRI.

3.   Το SIPRI εκτελεί τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη της ΥΕ. Προς τούτο, η ΥΕ προβαίνει στα απαιτούμενες ρυθμίσεις με το SIPRI.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 900 000 EUR.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό της παραγράφου 1 γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται στο γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή εποπτεύει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με το SIPRI. Η συμφωνία ορίζει ότι το SIPRI οφείλει να μεριμνά για την προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθός της.

4.   Η Επιτροπή επιδιώκει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 3 το συντομότερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο όσον αφορά τυχόν δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το εγχείρημα αυτό καθώς και όσον αφορά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

Άρθρο 4

Η ΥΕ υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης με βάση τακτικές διμηνιαίες εκθέσεις τις οποίες καταρτίζει το SIPRI. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση στην οποία προβαίνει το Συμβούλιο. Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες όσον αφορά τις χρηματοδοτικές πτυχές της υλοποίησης του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 ή έξι μήνες μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης, σε περίπτωση που η χρηματοδοτική συμφωνία δεν έχει συναφθεί μέχρι τότε.

Άρθρο 6

Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2010.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. WATHELET


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   Γενικό πλαίσιο

Η παρούσα απόφαση βασίζεται στην πρωτοβουλία της CODUN για την αντιμετώπιση των απειλών που θέτει η παράνομη διακίνηση SALW καθώς και άλλων αποσταθεροποιητικών αγαθών διά αέρος. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της CODUN, η παρούσα απόφαση αποτελεί συνέχεια σχεδίων τα οποία ανέλαβε το Συμβούλιο σε συνεργασία με το SitCen, τη Λέσχη της Βουδαπέστης και το SIPRI. Η παρούσα απόφαση προβλέπει λογισμικό, πιλοτικά συστήματα εφαρμογής, προγράμματα εκπαίδευσης και προβολής, για συναφείς αποστολές διαχείρισης κρίσεων, διεθνείς και εθνικές αρχές, για την καλύτερη παρακολούθηση, επικαιροποίηση και διάδοση πληροφοριών όσον αφορά ύποπτους φορείς αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και από άλλες περιοχές. Κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα πρέπει να εξασφαλίζεται καλός συντονισμός με άλλα συναφή σχέδια, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και άλλων αποφάσεων του Συμβουλίου, προκειμένου να αυξηθεί ο αντίκτυπος της δράσης της Ένωσης στον τομέα της πρόληψης της παράνομης διακίνησης SALW.

2.   Στόχοι

Τα σχέδια που περιγράφονται παρακάτω θα καλύψουν τρεις τομείς τους οποίους προσδιόρισαν η CODUN και άλλοι ενδιαφερόμενοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης SALW διά αέρος:

α)

την ανάγκη ανάπτυξης ασφαλούς συστήματος για τη διενέργεια επικαιροποιήσεων όσον αφορά εταιρείες και αεροσκάφη που, συστηματικά, επανακαταχωρούν περιουσιακά στοιχεία και μετεγκαθιστούν επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους να αποφύγουν τον εντοπισμό·

β)

την παροχή λογισμικού και εκπαίδευσης στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων ούτως ώστε να παρασχεθεί στις σχετικές αποστολές διαχείρισης κρίσεων, στις διεθνείς και τις εθνικές αρχές, η δυνατότητα να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα και να ελέγχουν αυξανόμενο αριθμό φορέων αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW ή στη διακίνηση άλλων ροών αποσταθεροποιητικών αγαθών διά αέρος·

γ)

την ανάγκη παροχής εκπαίδευσης, τεχνικής στήριξης και ευαισθητοποίησης σε πολυμερείς οργανώσεις, αποστολές, περιφερειακούς φορείς και κράτη στην Αφρική και σε άλλες περιοχές ούτως ώστε να ενισχυθεί η ικανότητά τους να παρακολουθούν και να ανιχνεύουν παράγοντες που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW ή άλλων αποσταθεροποιητικών αγαθών διά αέρος.

3.   Περιγραφή σχεδίου

3.1.   Σχέδιο 1: Δημιουργία δέσμης λογισμικού και υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για την παρακολούθηση, την επικαιροποίηση και τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με παράγοντες αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι προβαίνουν σε παράνομη διακίνηση SALW.

3.1.1.   Στόχος του σχεδίου

Το σχέδιο αποσκοπεί στη βελτίωση των μέσων και των τεχνικών, που διατίθενται στις σχετικές αποστολές διαχείρισης κρίσεων, στις διεθνείς αρχές και στις εθνικές αρχές τρίτων χωρών, και στα κράτη μέλη, για τον αποτελεσματικό έλεγχο και στόχευση υπόπτων αεροσκαφών εμπορευματικών μεταφορών που είναι πιθανόν να εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος, εντός, από ή προς τρίτα κράτη.

3.1.2.   Περιγραφή σχεδίου

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, θα αναληφθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

ανάπτυξη δέσμης λογισμικού για τη διαχείριση κινδύνου εναέριου λαθρεμπορίου για πολυμερείς οργανώσεις, αποστολές και επίλεκτες τρίτες χώρες·

β)

ανάπτυξη ασφαλούς δέσμης συστήματος πιλοτικής διαχείρισης κινδύνου και διάδοσης πληροφοριών·

γ)

πρακτική δοκιμή της δέσμης λογισμικού σε διαβούλευση με την ΥΕ και με σχετικούς φορείς του Συμβουλίου·

δ)

πρακτική δοκιμή της δέσμης συστήματος διάδοσης πληροφοριών σε διαβούλευση με την ΥΕ και με σχετικούς φορείς του Συμβουλίου·

ε)

εκπόνηση εγχειριδίου και συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διευκόλυνση της χρήσης και της θέσπισης των συστημάτων που περιγράφονται στα στοιχεία α) και β) από σχετικές αποστολές διαχείρισης κρίσεων, διεθνείς αρχές και εθνικές αρχές τρίτων χωρών, και κράτη μέλη·

στ)

παρουσίαση του τελικού λογισμικού και του σχετικού εγχειριδίου και εκπαιδευτικού υλικού σε τελικό εργαστήριο όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι αρμόδιοι (μέχρι 80 άτομα).

Το σχέδιο θα εφαρμοσθεί εντός του κατάλληλου χρονικού διαστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διεξαγωγής διαβούλευσης και συντονισμού με τους διάφορους ενδιαφερόμενους, υπό τον έλεγχο της ΥΕ. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε 6 φάσεις.

Φάση προετοιμασίας

Το SIPRI, σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες και επιτροπές του Συμβουλίου, και υπό τον έλεγχο της ΥΕ, θα καταρτίσει δέσμη λογισμικού, μέσα διαχείρισης κινδύνου, δέσμη συστήματος για τη διάδοση πληροφοριών και αναλυτικών δεδομένων, αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες της τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ).

Φάση εισαγωγής δεδομένων

Χρησιμοποιώντας μόνον ελεύθερα προσβάσιμες πληροφορίες, το σχέδιο θα εισάγει δεδομένα από τις συναφείς πηγές για τη δημιουργία γενικών βάσεων δεδομένων, ικανών να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τη στήριξη μέσων ακριβείας στους τομείς της διαχείρισης κινδύνου, της ανίχνευσης και ανάλυσης προφίλ.

Φάση εκτίμησης

Το SIPRI, σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες και επιτροπές του Συμβουλίου και υπό τον έλεγχο της ΥΕ, θα αναλάβει τη διενέργεια εκτίμησης ποικίλων τοποθεσιών, περιοχών οργανώσεων και αποστολών όπου η πιλοτική δέσμη που χρησιμοποιεί ελεύθερα προσβάσιμα δεδομένα μπορεί να δοκιμασθεί πρακτικά υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Φάση πρακτικής δοκιμής

Το SIPRI, σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες και επιτροπές του Συμβουλίου και υπό τον έλεγχο της ΥΕ, θα αναλάβει την υλοποίηση φάσης πρακτικής δοκιμής σε συνεργασία με εταίρους που θα έχουν προσδιορισθεί κατά τη φάση εκτίμησης.

Φάση αξιολόγησης και προσαρμογής

Μετά την πρακτική δοκιμή, το SIPRI θα αξιολογήσει και θα προσαρμόσει το λογισμικό προκειμένου να ληφθούν υπόψη η πείρα και τα αντληθέντα διδάγματα από τη φάση πρακτικής δοκιμής, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα τελικό προϊόν το οποίο θα καταστεί διαθέσιμο με τη συμφωνία των διαφόρων ενδιαφερομένων.

Φάση παρουσίασης

Η τελική μορφή του λογισμικού και του εκπαιδευτικού υλικού θα παρουσιασθούν σε ειδικά οργανωμένη εκδήλωση στους ενδιαφερόμενους αρμοδίους (μέχρι 80 άτομα) οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ανάπτυξή του και προσδιορίσθηκαν ως τελικοί χρήστες του λογισμικού.

3.1.3.   Αποτελέσματα του σχεδίου

Το σχέδιο:

α)

θα ενισχύσει την ικανότητα των σχετικών αποστολών διαχείρισης κρίσεων, των διεθνών αρχών και των εθνικών αρχών τρίτων χωρών, και των κρατών μελών, να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των φορέων αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι προβαίνουν σε παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος·

β)

θα παράσχει τα μέσα και τα πιλοτικά συστήματα που απαιτούνται για να αυξηθεί ο αριθμός των απαγορεύσεων αποστολών SALW για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι είναι παράνομες, και οι οποίες γίνονται διά αέρος από πολυμερείς οργανώσεις, αποστολές και κράτη στην Αφρική και σε άλλες περιοχές·

γ)

θα αυξήσει την ικανότητα των κρατών μελών να ανταλλάσσουν ασφαλώς πληροφορίες σχετικά με φορείς αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών μέσω τεχνικών αναλυτικών δεδομένων και άλλων μηχανισμών ανάλυσης προφίλ.

3.1.4.   Δικαιούχοι του σχεδίου

Δικαιούχοι του σχεδίου θα είναι το αρμόδιο προσωπικό των αποστολών διαχείρισης κρίσεων και εθνικές και διεθνείς αρχές. Η επιλογή ειδικών δικαιούχων για τη δοκιμή της δέσμης πιλοτικού λογισμικού θα λαμβάνει υπόψη μεταβλητές όπως η παρουσία ευρωπαϊκών ή πολυμερών επιτόπιων αποστολών διαχείρισης κρίσεων, η ανάγκη μεγιστοποίησης των πόρων, η βοήθεια που διατίθεται σε τοπικό επίπεδο, η πολιτική βούληση και η ικανότητα των τοπικών και εθνικών αρχών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος. Το SIPRI θα προτείνει κατάλογο επίλεκτων υποψηφίων δικαιούχων οι οποίοι εν συνεχεία θα εγκριθούν από την ΥΕ σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες και επιτροπές του Συμβουλίου.

3.2.   Σχέδιο 2: Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τις πρακτικές παρακολούθησης, ανίχνευσης και διαχείρισης κρίσεων έναντι των εταιρειών αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών που εμπλέκονται στη διακίνηση SALW διά αέρος και άλλων ροών αποσταθεροποιητικών αγαθών μέσω δημοσιεύσεων, εκπαίδευσης και προβολής.

3.2.1.   Στόχος του σχεδίου

Το σχέδιο αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης του αρμοδίου διεθνούς και εθνικού προσωπικού, όσον αφορά τις «βέλτιστες πρακτικές» στους τομείς της παρακολούθησης, της ανίχνευσης και της ανάλυσης της διαχείρισης κινδύνου έναντι των εταιρειών αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος.

3.2.2.   Περιγραφή σχεδίου

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού θα αναληφθούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

α)

εκπόνηση και δημοσίευση εγχειριδίου και συνοδευτικού εκπαιδευτικού υλικού για διάδοση σε 250 το πολύ άτομα που εργάζονται για πολυμερείς οργανώσεις, αποστολές ή κράτη·

β)

μέσω της διοργάνωσης τριών περιφερειακών σεμιναρίων, εκπαίδευσης και προβολής σε 80-100 άτομα που εργάζονται για ειδικές υπηρεσίες ή μονάδες στο πλαίσιο αποστολών διαχείρισης κρίσεων, και διεθνών αρχών και εθνικών αρχών τρίτων χωρών, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσω της παροχής υλικού για «την εκπαίδευση των εκπαιδευτών»·

γ)

επεξεργασία αποτελεσμάτων και αξιολογήσεων που λαμβάνονται από τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και προβολής, και κατάρτιση με αυτή τη βάση μοντέλου «βέλτιστων πρακτικών» για την ανταλλαγή πληροφοριών επί του θέματος με το αρμόδιο διεθνές και εθνικό προσωπικό·

δ)

παρουσίαση των αποτελεσμάτων του μοντέλου «βέλτιστων πρακτικών» σε τελικό εργαστήριο όπου οι ενδιαφερόμενοι αρμόδιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν (μέχρι 80 άτομα).

3.2.3.   Αποτελέσματα του σχεδίου

Το σχέδιο:

α)

θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σε πολυμερείς οργανώσεις, αποστολές και κράτη όσον αφορά τις «βέλτιστες πρακτικές» στους τομείς της παρακολούθησης, της ανίχνευσης και της ανάλυσης της διαχείρισης κινδύνου έναντι των εταιρειών αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση SALW διά αέρος και άλλων ροών αποσταθεροποιητικών αγαθών·

β)

θα συμβάλει στην τυποποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» στον τομέα αυτό μέσω της δημοσίευσης και της διάδοσης εγχειριδίου σχετικά με τις τεχνικές παρακολούθησης, ανίχνευσης και ανάλυσης της διαχείρισης κινδύνου·

γ)

θα κατευθύνει την καθιέρωση «βέλτιστων πρακτικών» συντονισμού πληροφοριών μέσω δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και προβολής για το προσωπικό που εργάζεται για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή μονάδες στο πλαίσιο πολυμερών οργανώσεων, αποστολών ή κρατών.

3.2.4.   Δικαιούχοι του σχεδίου

Δικαιούχοι του σχεδίου θα είναι το αρμόδιο προσωπικό των αποστολών διαχείρισης κρίσεων και των εθνικών και διεθνών αρχών. Η επιλογή ειδικών δικαιούχων που θα απολάβουν της εκπαίδευσης θα γίνει με βάση κατάλογο επίλεκτων υποψηφίων δικαιούχων που θα προταθούν από το SIPRI, ο οποίος εν συνεχεία θα εγκριθεί από την ΥΕ σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες και επιτροπές του Συμβουλίου.

4.   Τοποθεσίες

Οι τοποθεσίες διεξαγωγής των πρακτικών δοκιμών και του τελικού εργαστηρίου του σχεδίου 3.1, και οι δραστηριότητες εκπαίδευσης και προβολής και το τελικό εργαστήριο του σχεδίου 3.2 θα καθορισθούν κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πόροι, να ελαχιστοποιηθεί το «αποτύπωμα του άνθρακα» και σε συνάρτηση με τη διαθέσιμη βοήθεια σε τοπικό επίπεδο. Το SIPRI θα προτείνει κατάλογο επίλεκτων υποψήφιων τοποθεσιών που θα εγκριθεί από την ΥΕ σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες και επιτροπές του Συμβουλίου.

5.   Διάρκεια

Η υλοποίηση των σχεδίων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει συνολικά 24 μήνες.

6.   Οντότητα εφαρμογής

Η τεχνική εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα ανατεθεί στο SIPRI. Το SIPRI θα μεριμνήσει για την προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ και θα εκτελέσει τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη της ΥΕ.

7.   Υποβολή εκθέσεων

Το SIPRI θα καταρτίζει διμηνιαίες εκθέσεις σε τακτική βάση και μετά από την ολοκλήρωση κάθε μιας των ως άνω δραστηριοτήτων. Οι εκθέσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στην ΥΕ, το αργότερο έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δραστηριοτήτων.