8.12.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 322/44


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 2ας Δεκεμβρίου 2010

για την υπαγωγή της ουσίας 4-methylmethcathinone (μεφεδρόνη) σε μέτρα ελέγχου

(2010/759/ΕΕ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση κινδύνου και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών (1), ιδίως δε το άρθρο 8 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Δυνάμει του άρθρου 6 της απόφασης 2005/387/ΔΕΥ, η διευρυμένη επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση συνέταξε έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων που συνδέονται με την ουσία 4-methylmethcathinone (μεφεδρόνη), η οποία εν συνεχεία περιήλθε στην Επιτροπή, στις 3 Αυγούστου 2010.

(2)

Η μεφεδρόνη είναι συνθετική καθινόνη, η οποία παράγεται και διανέμεται νομίμως κυρίως στην Ασία, ενώ η τελική συσκευασία της φαίνεται ότι πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Η μεφεδρόνη πωλείται ως επί το πλείστον σε μορφή σκόνης αλλά και σε κάψουλες ή δισκία. Διατίθεται στο εμπόριο μέσω του διαδικτύου, στα νόμιμα καταστήματα ψυχοτρόπων ουσιών (head shops), και από πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών. Στο διαδίκτυο, η μεφεδρόνη διατίθεται στο εμπόριο ως «φυτικό λίπασμα», «άλας λουτρού» ή «χημική ουσία για επιστημονικές έρευνες» (research chemical). Είναι πολύ σπάνιο να διατεθεί στο εμπόριο ως νόμιμη ψυχοτρόπος ουσία (legal high) και δεν υπάρχει συνήθως καμία αναφορά ή συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με τις δυνητικές ψυχοτρόπους επιπτώσεις της.

(3)

Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι συγκεκριμένες επιπτώσεις της μεφεδρόνης, επειδή χρησιμοποιείται κυρίως σε συνδυασμό με ουσίες όπως το οινόπνευμα και άλλα διεγερτικά. Η μεφεδρόνη θεωρείται ότι έχει σωματικά αποτελέσματα ανάλογα με εκείνα άλλων διεγερτικών ναρκωτικών, ιδίως του «ecstasy» (MDMA). Ωστόσο, λόγω της σχετικά μικρής διάρκεια δράσης της, που συνεπάγεται επανειλημμένη χορήγηση δόσης, εξομοιώνεται με την κοκαΐνη. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο παράνομων διεγερτικών, να προκαλέσει ροπή κατάχρησης, καθώς και τάση προς εξάρτηση. Απαιτούνται περαιτέρω εμπεριστατωμένες μελέτες για να διερευνηθεί λεπτομερώς το δυναμικό εξάρτησης του ναρκωτικού αυτού.

(4)

Στην Ένωση έχουν αναφερθεί δύο θανατηφόρα περιστατικά, στα οποία η μεφεδρόνη φαίνεται ότι αποτελούσε τη μοναδική αιτία θανάτου. Επίσης, σε τουλάχιστον άλλα 37 θανατηφόρα περιστατικά, ανιχνεύθηκαν δείγματα μεφεδρόνης κατά τη νεκροψία.

(5)

Είκοσι δύο κράτη μέλη έχουν αναφέρει κατασχέσεις μεφεδρόνης σε σκόνη ή δισκία. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν παρασκευή ή διανομή της μεφεδρόνης σε μεγάλη κλίμακα και συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι, στις χώρες στις οποίες έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου, η μεφεδρόνη εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στην παράνομη αγορά.

(6)

Η μεφεδρόνη δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ή αναγνωρισμένη ιατρική αξία ή χρήση στην Ένωση, ούτε υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους θεμιτούς σκοπούς.

(7)

Η μεφεδρόνη δεν είναι σήμερα υπό αξιολόγηση, ούτε έχει αξιολογηθεί από το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Έντεκα κράτη μέλη ελέγχουν τη μεφεδρόνη στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών. Δύο κράτη μέλη εφαρμόζουν για τη μεφεδρόνη μέτρα ελέγχου στο πλαίσιο της νομοθεσίας τους περί φαρμάκων.

(8)

Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνου παρουσιάζει περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία και επισημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη συνολική επικινδυνότητα της μεφεδρόνης για την υγεία και την κοινωνία. Ωστόσο, λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων της, της ικανότητάς της να προκαλεί εξάρτηση στους χρήστες, του ελκυστικού της δυναμικού, του κινδύνου που ενέχει για την υγεία, της έλλειψης θεραπευτικών ιδιοτήτων και, επομένως, της ανάγκης λήψεως προληπτικών μέτρων, η μεφεδρόνη θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου.

(9)

Δεδομένου ότι έντεκα κράτη μέλη έχουν ήδη υποβάλει σε έλεγχο τη μεφεδρόνη, η υπαγωγή της σε έλεγχο σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να επιτρέψει να αποτραπούν προβλήματα κατά τη διασυνοριακή επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Σύμφωνα με το εθνικό δίκαιό τους, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την υπαγωγή της ουσίας 4-methylmethcathinone (μεφεδρόνη) σε μέτρα ελέγχου και ποινικές κυρώσεις, όπως προβλέπει η νομοθεσία τους σε συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 για τις ψυχοτρόπους ουσίες.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2010.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. WATHELET


(1)  ΕΕ L 127 της 20.5.2005, σ. 32.